- Advertisement -

Πέντε συν μία δράσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

- Advertisement -

Το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό αλλά και οι δράσεις ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρουσιάστηκαν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Στ. Πέτσας: Η πολιτική ανοικτών συνόρων έχει αποδοκιμαστεί και στις πρόσφατες εκλογές
Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση του σχεδίου:

Σχεδιάγραμμα της κάτοψης των νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά
Όπως είπε ο κ. Πέτσας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, η κυβέρνηση έχει χαράξει και ακολουθεί διαφορετική πολιτική. «Επιδιώκουμε, κατ’ αρχήν τη διεθνοποίηση του ζητήματος και τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Επισημαίνουμε την ανάγκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, αλλαγής του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, αλλά και δίκαιης κατανομής των βαρών» είπε, τονίζοντας πως στο εσωτερικό η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες. Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Μήνυμα σε όσους σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα
Όπως ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος για την επίσπευση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η κυβέρνηση προχωρά στη χωροθέτηση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. «Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε ένα διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.
Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει, όπως είπε, δύο φάσεις υλοποίησης:
Βραχυπρόθεσμα τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιείται αριθμός δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.
Σε ό,τι αφορά στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται, και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.
Μεταφορά 20.000 μεταναστών από τη νησιά στην ενδοχώρα
Στόχος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:
1η: Ασυνόδευτα παιδιά
Σήμερα, την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.
2η: ΜΚΟ
Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.
3η: ‘Ασυλο και Επιστροφές
Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.
4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά
Ο σχεδιασμός προβλέπει:
Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.
Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+
Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+
Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση – στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.
Όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (στις 8/11/2019) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης -ΕΣΟΘΕ (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα».
Στήριξη τοπικών κοινωνιών – Παρατείνεται ως το τέλος του 2020 ο μειωμένος ΦΠΑ
Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:
1. Στην παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
2. Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
3. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
4. Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
NikolakiEfentis
Trusted Member
NikolakiEfentis (@nikolakiefentis)
11 months ago

Στρατηγέ μου, περιμένουμε όμως και νέα για τα 1000 EDA τεθωρακισμένα οχήματα που ανέφερε ο ΥΕΘΑ…

epampapas
Epam Papas
11 months ago

Αγαπητή Πτήση εκφράζετε πολιτική άποψη για ποικίλα θέματα, όπως για δρώμενα σε χώρες της μακρινής Λ.Αμερικής καθώς για γραφικούς παπάδες στη Ρωσία.
Θα θέλαμε την άποψη σας και για θέματα που άπτονται άμεσα της εθνικής ασφάλειας της χώρας και συγκεκριμένα:
– για το μεταναστευτικό
– για τις εξελίξεις στη Θράκη όπου οι μουσουλμάνοι αποκτήσαν πλέον αποδεδειγμένα πλειοψηφία στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
11 months ago
Reply to  Epam Papas

Οι μουσουλμάνοι σε Ροδόπη και Ξάνθη είναι πλειοψηφία εδώ και 2-3 δεκαετίες τουλάχιστον, αν όχι 4-5.

Bob Batons
Bob Batons
11 months ago
Reply to  Epam Papas

Οι μουσουλμάνοι ήταν ανέκαθεν πλειοψηφία σε Ροδόπη και Ξάνθη. Για την ακρίβεια όμως, πλέον είναι μόνο στη Ροδόπη, οριακά. Στην Ξάνθη το ποσοστό τους έχει πέσει στο 35%.

Mitsos_Mantzos
Active Member
Mitsos_Mantzos (@mitsos_mantzos)
11 months ago

Εγώ κράτησα δύο πράγματα από την ομιλία του υπουργού.
Πρώτον ότι οι βάρκες με τους μετανάστες θα εντοπίζονται με το που ξεκινάνε από τα τουρκικά παράλια με τα μέσα που έχουμε και που πρόκειται να αγοράσουμε, έτσι θα σταματήσουν οι άσκοπες περιπολίες του Λιμενικού που δεσμεύουν ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό.
Και δεύτερον, ο υπουργός απάντησε πολύ συγκεκριμένα και με καθαρές απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων , αφου έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια σε απαντήσεις τύπου (λέω ότι να ναι για να τους μπερδέψω) που δεν βάζουν κανένα νόημα.
Βέβαια ελπίζουμε όλα αυτά να γίνουν πράξεις και να μη μείνουν στα λόγια.
Μακάρι.

G...
Active Member
G... (@g)
11 months ago

Τι ειδους αλληλεγγύη περιμενει απο την εε οταν σχεδον ολες οι χωρες εχουν κλείσει τα συνορα τους?
Τι νοημα εχει να φερει στην ενδοχώρα 20000 λαθρομεταναστες για αποσυμφόρηση των νησιων οταν σε εικοσι μερες θα εχουν ερθει αλλοι τοσοι?
Τι νοημα εχει να περιμενει απο την τουρκια συνεργασια?
Τι νοημα εχει να εχουμε ανοιχτα συνορα με λιμενικο και φροντεξ να τους κουβαλανε αντι να τους σταματανε?
Τι νοημα εχει να πληρωνουμε για λιμενικο οταν βγαινουν στις ιδιες παραλιες και τα ίδια νησια καθε μερα? (οταν δεν τούς φερνει το ιδιο )
Τι νοημα εχει να μιλας για αποτροπη οταν τους δινεις δωρεαν στεγη χρηματα, περιθαλψη διατροφη, μετακινησεις, ρευμα και ιντερνετ?(μαλλον μαγνητης ειναι ολα αυτα)
Τι νοημα εχει να μιλας για αποτροπή όταν τοσους μηνες κανεις ανουσιες συσκεψεις την ωρα που καθε μερα ερχονται 1000 ατομα? Θα επρεπε να εχουν γινει κινησεις απο την πρωτη μερα.
Αρα τιποτα δεν θα αλλαξει και απλα κοροιδευουν.
Κρίμα γιατί περιμενα περισσότερα
Κριμα γιατι ειναι χειροτεροι απο τους προηγουμενους

evo_ii
Trusted Member
evo_ii (@evo_ii)
11 months ago
Reply to  G...

Ok, επί του πρακτέου, και με δεδομένα τα όσα -σωστά και ισχύοντα- αναφέρατε, ποια είναι η αντιπρόταση;
Δεχόμενοι ότι υφίστανται (ή μήπως όχι;) προφανείς δυσκολίες να διατηρούνται εκτός Ελληνικών χωρικών υδάτων και να εκτρέπονται πίσω προς στην Τουρκία μόλις προσεγγίζουν το όριο, από τη στιγμή της εισόδου, ποιες ρεαλιστικές επιλογές υπάρχουν; Θα έπρεπε ίσως Λιμενικό & Frontex να πυροβολούν τις βάρκες πριν εισέλθουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα;

G...
Active Member
G... (@g)
11 months ago
Reply to  evo_ii

Push back, αν χρειαστει προειδοποιητικα πυρα και τελος κατασχεση χρηματων κινητων κτλ απο τους λαθρομεταναστες με αμεσο εγκλεισμο σε δομες σε ακατοικιτα νησια. Ουτε επιδοματα ουτε σπιτια ουτε τιποτα. Καμια συνθήκη δεν σε υποχρέωνει να δέχεται η χωρα εκατοντ χιλ λαθρομεταναστες και να μεταβληθει η εθνικη συνοχη. Και η βουλγαρια εχει θαλλασα γιατι αραγε δεν πανε εκει? Και η ιταλια μειωσε τις ροες, οπως και η ισπανια. Αυτοι πως μπορουν και εμεις οχι? Πολυ απλα γιατι δεν θελουν

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης για τις 4 νέες...

130
Το χτεσινό μας άρθρο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών για το ΠΝ μας, αλλά και το παράλληλο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 3.99

Related News

Βίντεο: τo Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ εν Δράσει

Πριν λίγα χρόνια η εκπομπή Αρετή και Τόλμη στην δημόσια τηλεόραση είχε κάνει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στο Ν/ΘΗ Καλλιστώ που χάθηκε άδοξα στο γνωστό...

ΠτΔ: Η ανθρώπινη τραγωδία δεν γνωρίζει σύνορα

Πηγή: ΑΠΕΣυλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Σάμο και τη Σμύρνη, εκφράζει με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Το Γερεβάν ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε επισήμως από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βοήθεια για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της...