Μπορεί ο πολλά υποσχόμενος Meteor να κοστίζει €2 εκατομμύρια;

20
3771
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η MBDA παρουσιάζεται να έχει κερδίσει συμβόλαιο ύψους €200 εκατ. για την πώληση 100 πυραύλους αέρος-αέρος Meteor στη Βραζιλία ή έτσι υποστηρίζει το «Defense World».

 

Οι πύραυλοι θα αποκτηθούν για αξιοποίηση από τα 36 υπό απόκτηση μαχητικά Gripen E/F, τα οποία παραγγέλθηκαν το 2014. Ο Meteor έχει εμβέλεια άνω των 300 χιλιομέτρων, και θεωρείται ο κορυφαίος πύραυλος στον συγκεκριμένο τομέα, με μεγάλη αντοχή σε συνθήκες ηλεκτρονικών παρεμβολών και τη μεγαλύτερη NEZ, εντός της οποίας η κατάρριψη του εχθρικού στόχου μοιάζει δεδομένη. Το κόστος των €2 εκατ. για καθένα από τους Meteor θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο…

 

Η Βραζιλία θα γίνει ο επόμενος χρήστης του βλήματος Meteor

Ο Meteor ήδη χρησιμοποιείται από τις Αεροπορίες της Γαλλίας, Βρετανίας, Σουηδίας και Ισπανίας, ενώ έχει παραγγελθεί από ακόμη 9 χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλημέρα,

Τι εννοείτε “αισιόδοξο”;

CKfurious
Guest
CKfurious

Googlare να δεις ποσα έσκασαν οι Σαουδάραβες και οι Quaαταριανοι
για τα METEOR
Διπλάσια με τριπλάσια ανά/unit θυμάμαι καλά

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι να το κάνουν το METEOR οι Βραζιλιάνοι
Aλλες σοβαρές αεροπορίες δεν υπάρχουν εκεί γύρω
Τους έχουν κόψει οι Αμερικανοι το AMRAAM?
τότε μπορούσαν να τους πατήσουν και στο GRIPEN αφού έχει αμερικανικο κινητήρα και συστήματα

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Μάλλον υποκαθιστούν την ελλιπή εμβέλεια του α/φ με εκείνη του όπλου … Ήδη ο στόλος είναι πολύ μικρός για μια αχανή χώρα 200 εκατομμυρίων, με πλήθος οικονομικών στόχων. Αλλά επιλέγουν να διατηρούν επαφή με την τεχνολογία χωρίς να ξεπαραδιάζονται, γιατί διατηρούν τεράστιες ένοπλες δυνάμεις και με το βλέμμα σε προκλήσεις εσωτερικής ασφαλείας, με τις ανάλογες ανάγκες σε εξοπλισμό (φορτηγά, μεταφορικά α/φ και ε/π, ατομικό οπλισμό κλπ).

adpanos
Member
Trusted Member
adpanos

Ερώτηση,
Gripen E με METEOR στην ΠΑ, δεν θα ήταν μια καλή σκέψη ;

Από την στιγμή που υπερθεματίζει το φόρουμ για τις επιδόσεις των όπλων και όχι των φορέων τους, γιατί να μην πάμε σε οικονομικό φορέα με ακριβό όπλο, μάλλον το καλυτερο, για BVR καταρρίψεις ;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Γιατί έχουμε ήδη έναν αντίστοιχων ικανοτήτων φορέα. Προφανώς είναι φθηνότερη η πιστοποίηση ενός όπλου από την αγορά ολόκληρου νέου στόλου μαχητικών.

adpanos
Member
Trusted Member
adpanos

Αυτό θα ίσχυε αν περίσσευαν μαχητικά, όχι όταν είναι σε έλλειψη .
Ετσι δεν είναι; smile

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Άλλο το ένα άλλο το άλλο, αρχικά θίχτηκε ζήτημα σημασίας φορέα/όπλου, όχι (αν)επάρκειας μαχητικών. Εν πάσει περιπτώσει όμως, είτε περισσεύουν μαχητικά είτε λείπουν ισχύει ότι πιστοποίηση όπλου<<<αγορά νέων μαχητικών. Κι αν γινόταν αγορά, θα ήταν για νέα F-16 (εκτός αν μιλάμε για ΝΜΑ οπότε κοιτάμε προς άλλης κατηγορίας α/φη), για τα οποία ήδη υφίστανται υποδομές και έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις αξιοποίησης. Είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες το Gripen να είναι τόσο φθηνό ώστε τα κόστη αγοράς, χρήσης και υποδομών να είναι μικρότερα από τα κόστη αγοράς και χρήσης νέων F-16.

gdmast
Member
Noble Member
gdmast

Γιατί δεν μπορεί να κοστίζει 2 εκ? Είναι λίγα δηλαδή?
Αν έχουν αποφασίσει μια λογική τιμή για να πουλάνε τρελά, είναι περίεργο?
Κερδίζουν από αυξημένες πωλήσεις, από τις επανα-πιστοποιήσεις και ενισχύουν το brand “Meteor”.
Άλλωστε, αφού αναπτυχθεί ο πύραυλος, το λογισμικό του και οι κώδικές του, η παραγωγή του δεν κοστίζει πλέον πάνω από 15 χιλ. το κομμάτι και μπορεί να λέω και πολλά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ
Guest
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Μπορεί χωρίς καμία μετατροπή να εξοπλίσει τα Ελληνικά Mirage 2000-5;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Όχι από όσο ξέρουμε

evaggelos
Member
Noble Member
evaggelos

η γερμανια το 13 πληρωσε κοντα 350 για 150 μετεορ κ αλλα 180 εξτρα οποτε μου φαινεται απιθανο να ειναι φθηνος,η usaf to 12 πληρωσε 450 για 180 aim 120.
https://warisboring.com/the-best-air-to-air-missile-in-the-world-is-in-sweden/

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε gripen, o meteor είναι το ιδανικό όπλο για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που θα αποκτήσουν τα viper. Απλά πρεπει να τον πιστοποιήσουμε σε αυτά όπως τον iris-t.

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Δεν υπαρχει περίπτωση να μην πιστοποιηθεί απλα θα πρεπει να περιμένουμε…….μεχρι να τα πάρουμε ……για τον iris t ισως βάλουμε το χέρι στην τσέπη η καλύτερη επιλογή ειναι να το απαιτήσουμε απο τώρα πριν αρχίσει η αναβάθμιση…..

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Μα ήδη φέρει τους IRIS-T!

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Για το νεο ραντάρ λεω δεν ξερω αν μπορει να δώσει στοιχεία για εμπλοκή σε iris t……. υποθέτω θα ειναι κατι εύκολο αλλα ποτε δεν ξερεις……

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Ίσως έχεις δίκιο και να χρειάζεται επαναπιστοποίηση ο iris t στα viper.

Greekeagle
Guest
Greekeagle

300 χιλιόμετρα εμβέλεια?

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Μπορεί να ακούγεται πολύ φτηνότερο από όσο αγοράσανε άλλες αεροπορίες, αλλά μην ξεχνάμε ότι οι αραβικές χώρες φουσκώνουν τερατωδώς τα ποσά σε σύγκριση με λογικές τιμές, αυτό συμβαίνει και με τα αεροπλάνα, τις φρεγάτες κτλ (πάντα αναρωτιέμαι τι γίνεται η διαφορά μεταξύ του ανακοινωμένου ποσού και του λογικού ποσού, αν είναι απλά ένα τεράστιο ποσό για την δημοσιότητα και έχει άλλα 100 μέσα πράγματα ή αν είναι κάτι άλλο). Έτσι και αλλιώς αν δεν το πλήρωναν χρυσό δεν θα τους το πουλούσαν. Η Γερμανία πλήρωσε μεν 323 μύρια για 150 κομμάτια, αλλά ήταν σε δολλάρια και με την ισοτιμία την… Read more »

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Δεν έχει πιστοποιηθεί στο f16 και για το mirage είναι μόνο φήμες μέχρι τώρα. Αυτή την στιγμή πιστοποίηση έχει το gripen και το eurofighter, ενώ σε διαδικασία πιστοποίησης είναι το f35 και το Rafale, αλλά το Rafale δεν θα έχει dual link. Εν μέρει, θα το χρησιμοποιούσαν τα f16 και τα mirage, κυρίως την no escape zone του, που είναι 70 χμ. Το f16v θα τον χρησιμοποιεί μια χαρά λόγω του ΑESA AN/APG-83 SABR και ίσως και καλύτερα από το Rafale λόγω dual link. Τα 300 χμ εμβέλεια είναι ένα από τα (τουλάχιστον στα χαρτια) απίστευτα χαρακτηριστικά του: https://www.thedrive.com/the-war-zone/4678/is-the-european-meteor-air-to-air-missile-really-the-best-in-the-world https://en.m.wikipedia.org/wiki/Meteor_(missile)… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member
Noble Member
Konstantinos_Zikidis

Όντως, πολύ καλή τιμή. Στην Ινδία γινόταν λόγος για 2,5 εκ. ευρώ ανά πύραυλο, αν και δεν είναι γνωστός ο αριθμός των πυραύλων: https://www.nationalheraldindia.com/opinion/rafale-and-meteors-are-fine-but-at-what-price