Meteor στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 μέσω ΗΑΕ; Γιατί όχι;

23
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

H πρόσφατη είδηση εκσυγχρονισμού των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρεία. Κανείς δεν τον περίμενε, καθώς το Mirage 2000 δεν έχει καταφέρει να εξελιχθεί πέραν την έκδοσης -9 ή -5ΜΚ2 (όπως τα ελληνικά). Με λίγα λόγια, τα ΗΑΕ και Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχουν τα ικανότερα Mirage 2000 σε υπηρεσία σήμερα.

Το αεροσκάφος όταν αποκτήθηκε στα τέλη της δεκατίας του ’90, ήταν ότι πιο σύγχρονο είχαν να επιδείξουν οι Γάλλοι, ένα μαχητικό αντίστοιχο των αμερικανικών F-16 Block52+/52+Advanced. Το γαλλικό μαχητικό δεν είχε τις δυνατότητες του σκοπευτικού επί κράνους, αλλά το RDY μπορούσε πλέον να κοιτάει “κατάματα” το APG-68 ακόμη και στην πλέον προηγμένη έκδοση, την ν9.

Η προσθήκη του στο Ελληνικό Οπλοστάσιο, μαζί με τα προηγμένα του όπλα, MICA EM/IR, SCALP EG, έδωσε πρωτοφανείς δυνατότητες στην ΠΑ. Ας σκεφτεί κανείς τις δυνατότητες που δίνει σε τακτικό επίπεδο η ταυτόχρονη χρήση AMRAAM, MICA EM, και MICA IR, τότε αντιλαμβάνεται τα ποιοτικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η ΠΑ. Η δε χρήση του SCALP EG, προσέδωσε για πρώτη φορά δυνατότητα στρατηγικής κρούσης στην Ελλάδα.

Βέβαια το Mirage 2000-5MK2 δεν είναι ένα κρυφό μυστικό, ένα κλειστό βιβλίο για τον αγαπητό μας γείτονα. Αντίθετα, η τακτική επίσκεψη αραβικών Mirage 2000 στις Anatolian Eagle ασκήσεις της ΤΗΚ, έχει κάνει το μαχητικό έναν γνωστό αντίπαλο των τουρκικών F-16. Ας ξαναγυρίσουμε όμως στα Αραβικά Mirage 2000-9 και την είδηση του εκσυγχρονισμού τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το κόστος εκσυγχρονισμού των 49 M2000-9 των ΗΑΕ θα είναι περίπου 300 εκ. ευρώ, ή 6 εκ. ευρώ ανά αεροσκάφος. Παρά το γεγονός ότι η Thales εξέδωσε αργά χτες το απόγευμα ανακοίνωση για συμμετοχή στον εκσυγχρονισμό, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο ο εκσυγχρονισμός να περιλαμβάνει ραντάρ AESA. To AESA θα μπορούσε να ήταν μια παραλλαγή του RBE2, όπως αυτή που θα τοποθετηθεί στο Tejas. Αλλά κάτι τέτοιο θα ήθελε τουλάχιστον 3 φορές το προϋπολογιζόμενο ποσό.

Το θέμα είναι πως οι Άραβες θα είχαν να πληρώσουν ένα Mirage 2000-9 Upgrade/AESA, αλλά το πιθανότερο είναι να μην το προσφέρουν οι Γάλλοι καθώς θα δημιουργούσε έναν εσωτερικό ανταγωνιστή. Η λογική τους είναι απλή. Θέλετε AESA, σκοπευτικό επί κράνους και άλλα καλούδια; Αγοράστε Rafale!

Γυρνώντας τώρα στο θέμα Mirage 2000-9, έχει γίνει σαφές πως ο εκσυγχρονισμός θα περιοριστεί σε επιλεγμένα ηλεκτρονικά (υπολογιστής), πιθανότατα κάποιο πιο προηγμένο σύστημα μεταφοράς δεδομένων (Link-16;), και πιστοποιήσεις νέων όπλων και ατρακτιδίων σκόπευσης.

Θεωρείται λοιπόν σχεδόν βέβαιο πως θα πιστοποιηθεί το ατρακτίδιο σκόπευσης Talios της Thales, παρά το γεγονός ότι τα ΗΑΕ έχουν αγοράσει και χρησιμοποιούν το Sniper με τα F-16 Block 60 (που επίσης εκσυγχρονίζουν). Θεωρείται δε αρκετά πιθανό να πιστοποιηθούν και νέα κατευθυνόμενα όπλα της MBDA, αν κι αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε τις επόμενες μέρες.

Ο εκσυγχρονισμός όμως, ακόμη κι αυτός ο χαμηλού κόστους, δεν θα δικαιολογούνταν αν οι Άραβες δεν είχαν στο μυαλό τους κάτι άλλο. Κι αυτό το άλλο δεν μπορεί παρά να ακούει στο όνομα Meteor. O Meteor, ένα προϊόν της MBDA, ανήκει σε μια νέα γενιά όπλων BVR, και θεωρείται ανώτερος του AMRAAM. To No Escape Zone του είναι πολλαπλάσιο του AMRAAM/MICA, και θεωρείται το μέλλον στις εμπλοκές ΑΑ μεγάλης ακτίνας δράσης.

Μέχρι τώρα το όπλο έχει πιστοποιηθεί (ή θα πιστοποιηθεί) σε Rafale, Typhoon, Gripen και F-35. Ανάμεσα στους πελάτες είναι και το γνωστό και μη εξαιρετέο Κατάρ, που αγόρασε 160 όπλα για τον εξοπλισμό των 24 Rafale που παρήγγειλε. Ο αραβικός συνασπισμός κατά του Κατάρ, αν και είναι εξαιρετικά οπλισμένος, δεν έχει στο οπλοστάσιό του αντίστοιχο όπλο με το Meteor. Συνεπώς το μικρό Κατάρ έχει κάτι που δεν έχουν οι άλλοι της περιοχής. Έχει Meteor!

Αυτό λοιπόν που σιγοψιθυρίζεται σε όλες τις αμυντικές συζητήσεις τις τελευταίες ώρες, είναι το γεγονός πως οι Άραβες ετοιμάζονται να πιστοποιήσουν τον Meteor στα Mirage 2000-9Upgrade. Αν σκεφτεί κανείς πως τα αεροσκάφη φέρουν ένα εξαιρετικό ραντάρ, με την βοήθεια ενός νέου υπολογιστή κι ενός συστήματος μεταφοράς δεδομένων τακτικής κατάστασης όπως το Link 16, τότε δεν υπάρχει κάποιος άλλος περιορισμός!

Αν λοιπόν τα ΗΑΕ, πιστοποιήσουν το όπλο στα -9, τότε με έναν εξίσου περιορισμένο εκσυγχρονισμό των Μ2000-5ΜΚ2, της τάξης των 100 εκ ευρώ, μπορούμε να εξοπλίσουμε τα ελληνικά αεροσκάφη με ένα όπλο πραγματικά πολλαπλασιαστή ισχύος.

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε πως ο Meteor σχεδιάστηκε σαν universal όπλο, και μπορεί να “κουμπώσει” σε πολλά μαχητικά. Γιαυτό λοιπόν τον βλέπουμε και στο Rafale, αλλά και στο F-35. Θα ήταν τακτικό λάθος της αεροπορίας των ΗΑΕ η μη πιστοποίησή του και στο F-16. Για μια αεροπορία που δεν μας έχει συνηθίσει σε τακτικά λάθη, και αγόρασε ένα αεροσκάφος σαν το Block60 F-16, δεν μπορεί παρά να συμπεράνει κάποιος, με μικρό περιθώριο λάθους πάντα, πως και ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block60 σε -V (;) θα συμπεριλαμβάνει και τον Meteor!

Έτσι τα ΗΑΕ θα έχουν πλέον κοινό όπλο BVR για τα δυο κύρια μαχητικά τους, που ταυτόχρονα θα είναι πιστοποιημένος και στο F-35 (αν φυσικά το αγοράσουν). Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει το ίδιο όπλο με την αεροπορία του Κατάρ

Έγκυρες πηγές στην Γαλλία θεωρούν πως ο εκσυγχρονισμός των Mirage των HAE θα περιλαμβάνουν την πιστοποίηση του Talios και του Meteor. Φυσικά οι πηγές αυτές δεν είναι επίσημες, αλλά θεωρούμε πως τι πραγματικά γίνει θα το ξέρουμε τις αμέσως επόμενες μέρες.

Πριν ενθουσιαστούμε με τα νέα που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να πούμε πως όλα είναι υποθέσεις. Ακόμη κι αν γίνουν αυτά που αναφέραμε, θα πρέπει πιθανότατα να αναβαθμίσουμε κι εμείς τα δικά μας Μ2000 σε αντίστοιχη διαμόρφωση των -9. Επίσης δεν είναι βέβαιο πως τελικά η LM θα πιστοποιήσει τον Meteor στο F-16, ή αν τελικά το κάνει, το Block που θα φτάσουν τα F-16V των ΗΑΕ θα είναι το Block72 των ελληνικών F-16V, ή θα έχουν τον ίδιο υπολογιστή. Τέλος, ο Meteor είναι λίγο πιο … ακριβός από τις δυνατότητές μας, και σίγουρα ξεπερνά το κόστος ανά μονάδα του AIM-120C ή D.

Λίγη υπομονή, παρακολουθούμε στενά το θέμα, και ελπίζουμε να έχουμε άμεσα πολύ πιο έγκυρες πληροφορίες!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
dimitrov
Member
dimitrov

Είστε συγκινητικοί. (Χωρίς ειρωνεία) Κατανοείτε. Είμαι σίγουρος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με το θέμα της αναβάθμισης των F-16 έχετε κάτι νεότερο ή φαίνεται να ξεχάστηκε το θέμα απο την πολιτική ηγεσία; Στις αρχές Νοεμβρίου μιλούσαν για υπογραφές και πάμε για το νέο έτος και δεν βλέπουμε τίποτα.

DangerJetExhaust
Member
DangerJetExhaust

Μια ίσως “φτηνή” λύση, θα ήταν ένας “ελαφρός” εκσυγχρονισμός των -5 Mk.2, κυρίως με Link 16 και η αγορά 30-40 Meteor σε βάθος 5ετίας, που πιθανό να είναι επίσης όνειρο θερινής νυκτός.

aris32
Member
aris32

σωστο ….

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Γιατι μονο 49 Μ-2000, τα διθεσια δεν θα εκσυγχρονιστουν,δεν νομιζω να εχουμε τοσες απωλειες απο τα αρχικα 62 που ηρθαν στο πρωτυπο Μ-2000-9.Επισης αγνοειται η τυχη 3 mirage-2000 που δεν εκσυγχρονιστηκαν. Αρχικα τα ΗΑΕ αγορασαν 36 αεροπλανα ( 22 EAD, 8 RAD και 6 DAD).Oταν αποφασισε την αγορα των Μ-2000-9 ειχαν απομεινει 33 παλια mirage.H αρχικη αποφαση λοπον αφορουσε την αγορα 30 νεων και τον εκσυγχρονισμο 33 παλιων. Μετα απο λιγο ομως αλλαξε σε 32 νεα και σε 30 κιτ αναβαθμισης για τα παλια.Συνολο δηλαδη 62 αεροπλανα. Η ξαφνικη αλλαγη ομως της αναβαθμισης των παλιων απο 33 σε 30 σιγουρα… Read more »

Δημήτρης Κελεπούρης
Editor
Member

Τα νεότευτα πρέπει να ήταν τα 30. Συνολικά κατασκευάστηκαν καινούρια 60 (Ταϊβάν) + 12 (Κατάρ) + 30 (ΗΑΕ) + 15 (Ελλάδα) = 117 Mirage 2000-5/-5Mk2/-9.

GP
Guest
GP

Κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν καινούργια 20 -9EAD και 12 -9DAD

GP
Guest
GP

Όταν το 1998 συμφωνήθηκε ο εκσυγχρονισμός / προμήθεια των -9, σε πτητική κατάσταση ήταν 3 αφη τύπου DAD. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι ο εκσυγχρονισμός τους ήταν ασύμφορος και προτιμήθηκε να αγορασθούν 2 επιπλέον καινούργια -9DAD. Δεν γνωρίζω πάντως πόσα από τα 3 αρχικά DAD παραμένουν σήμερα σε υπηρεσία ή γιατί θα εκσυγχρονιστούν τελικά 49 αεροσκάφη.

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Tα νεα DAD ειναι δωδεκα ( 20 νεα Μ-2000-9 μονοθεσια και 12 Μ-2000-9 διθεσια).
Το “ασυμφορος” για μια αεροπορια που εχει αγορασει 600 scalp (black shahine) και ενας θεος ξερει ποσα PGM για να τα εξοπλισει μου φαινεται λιγο παραξενο.

GP
Guest
GP

Αρκετές φορές οι συμφωνίες πώλησης όπλων στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνονται περίεργες, πάντως η πραγματικότητα είναι πως ο εκσυγχρονισμός 3 μόνο αεροσκαφών ήταν ασύμφορος ή καλύτερα η αλλαγή τελικά της σύμβασης (2 επιπλέον καινούργια αντί εκσυγχρονισμός 3) ήταν συμφερότερη και για τις δύο πλευρές.

Δημήτρης Κελεπούρης
Editor
Member

Τότε αγαπητοί tsimuha και GK είμαι δυστυχώς λάθος. Ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες. smile

Δημήτρης Κελεπούρης
Editor
Member

GP ήθελα να πω. Η βιασύνη φταίει.

tsimuha2
Guest
tsimuha2
tsimuha2
Guest
tsimuha2

comment image
comment image

Kαι απο την επισημη μπροσουρα της Dassault ( κατω αριστερα – thirty two are new).
comment image

Nick Koliopoulos
Guest
Nick Koliopoulos

H προσθήκη Link-16 στα mirage-2000, για καλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης, ιδίως αν πραγματοποιηθεί με χαμηλό κόστος θα είναι μια χρήσιμη προσθήκη. Από κει και πέρα οποιαδήποτε επένδυση σε κατευθυνόμενα βλήματα α/α υψηλών δυνατοτήτων και πολύ υψηλού κόστους θα μπορούσε να γίνει κατά προτεραιότητα σε αεροσκάφη με ραντάρ AESA, Link-16, βελτιωμένο glass cockpit και δυνατότητα ενσωμάτωσης IRST και διαλειτουργικότητας με αεροσκάφη 5ης γενεάς (π.χ f-16 Viper), τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αποδοτικότερα τέτοια όπλα.

aris32
Member
aris32

το λινκ16 τα υπολοιπα ονειρα και οταν ειχαμε χρηματα ..

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Απο την μπροσουρα κραταω το 6 flight simulators and 140 training consoles!
Ενα simulator ανα 10 αεροσκαφη, αμα εισαι γυφτος και δεν θελεις να καψεις καυσιμα.

ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΟΘΩΝ
Guest
ΦΛΩΡΑΤΟΣ ΟΘΩΝ

ΠΡΟΦΑΝΩΣ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΦΟΡΑ ΤΑ Μ-2000-9 ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΦΕΡΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ Μ-2000-5Μκ2 ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΣΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ. ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΙΝΔΙΚΩΝ Μ 2000 ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΩΣ 80 ΕΚ. ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΑΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ 17 ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΑΜΕ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ… Η ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ F-16…

gk
Guest
gk

Μπορούμε να στείλουμε τα -5 στο Κατάρ να εκσυχρονίσουν και να μειωθεί το κόστος;

Η ΕΑΒ έχει τα -V !!!

George
Member
George

Ίσως και να είναι αναγκαστική μια τέτοια επιλογή αν τελικά αληθεύει. Αλλιώς η ΠΑ μένει με 30 + 54 α/ε (αν τα 52+ γίνουν V) =84 α/ε με link-16 ικανά να συμμετάσχουν επί ίσους όρους σε ένα δικτυοκεντρικό περιβάλλον Με τα 25 Μ-2000-5 και τα 38 F-16 50 να υστερούν Και τα Μ-2000, F-16-30, F–4 ουσιαστικά εκτός. Ακόμα και έτσι όμως με απέναντι 198 F-16 Adv τα 109 σύγχρονα α/ε δεν θα επαρκούν. Τα Μ-2000-5 (που δεν θα έχουν HMD) θα έχουν μεν Meteor αλλά ραντάρ παρόμοιο με του v9 σε δυνατότητες ενώ αυτά με AESA δεν θα έχουν τα… Read more »

photographix
Member

Meteor πρωτιστως για τα F-16 ΚΑΙ για τα M2000. Που υπογράφω?

GK_
Member
GK_

Βασικα μια επενδυση σε Meteor ετσι μονο και μονο γιατι εχει εμβελεια 180χλμ περιπου, σαν τον ΑΙΜ120D, θα ειχε αξια, εαν τα ρανταρ που φορανε τα F16/M2000 μπορουν να εκμεταλευτουν τα μεγιστα απο την αυξημενη εμβελεια του, σε σχεση με τις επιδoσεις που εχουν τα AIM120C7/MICA-EM ηδη στην κατοχη της ΠΑ. αυτο ομως προϋποθετει οτι τα γνωστα «Rapport III» των τουρκικων F16/CCIP αποδεδειγμενα, εχουν πολυ χαμηλες επιδοσεις παρεμβολων εναντι των APG68(V)2/3/9 & RDY-2 των ελληνικων αεροσκαφων. Ειναι ετσι; Μπορει λοιπον να θεωρηθει σαν αποδοτικη μια αναλογη επενδυση; Νομιζω οτι περιτευει η οποια αναφορα σχετικα με το τι θα μπορουν να… Read more »

Αλέξανδρος Ιωάννου
Guest
Αλέξανδρος Ιωάννου

Μακάρι να πάνε όλα καλά και να τον πάρουμε. Να ρωτήσω όμως, σαν εναλλακτική δεν θα μπορούσαμε να δούμε και τον νέο πύραυλο astra https://en.wikipedia.org/wiki/Astra_(missile) ? Είναι ήδη συμβατός με τα ινδικά μιραζ 2000, έχει εμβέλεια 110χμ (150 χμ στην έκδοση 2) και προφανώς μικρότερο κόστος από τον ευρωπαϊκό Meteor.