Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις κατηγορίες της Ρωσίας για την συμφωνία των Πρεσπών

20
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απαντάει στις επικρίσεις της Ρωσίας σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωσή ότι «Η απόφαση της Bουλής της «Μακεδονίας» που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει τη βούληση του λαού», ενώ επιπλέον η Αθήνα επικρίνεται με τον ισχυρισμό ότι αγνόησε την γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει ήδη από την υπογραφή της στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Διαφορών που επί μακρόν υπονόμευαν την προοπτική των λαών της περιοχής να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας της περιοχής.

Οι διεθνείς μας εταίροι καλούνται να σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και να επικροτήσουν το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών επέδειξαν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος να φτάσουν στη λύση ενός ιδιαίτερα ακανθώδους ζητήματος, προασπίζοντας, την ίδια στιγμή, τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία»και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.»

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
George K.
Guest
George K.

Η τελευταία παράγραφος όλα τα λεφτά…
Άντε γιατί μας τα έχει ζαλίσει τα μέζεα το ξανθό γένος…

Κapoios
Guest
Κapoios

Αν κατάλαβα καλά μας εγκαλεί η Ρωσία διότι αναγκάστηκε η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από έξωθεν πίεση να αλλάξει όνομα και δεν εκφράζει τη βούληση του “Μακεδονικού” λαού! Κάτι τέτοιες ανακοινώσεις νομίζω είναι χρήσιμες στο να ξυπνούν κάποιοι “πατριώτες” και να αντιλαμβάνονται σε τι δεινή θέση βρίσκεται η Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια αν αλλάξει κυβέρνηση και έρθει ο Κυριάκος θα καταφέρει να διαπραγματευτεί καλύτερα και θα φέρει μια πολύ καλύτερη συμφωνία . Είναι τελείως άσχετο το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε 1 Ευρωπαίο ή Αμερικανό ή Ρώσο ή Κινέζο ή Εξωγήινο… Read more »

nikos75
Member
nikos75

χαχαχαχα βρε ΣΑΝΕΛ 100 χρόνια, μαζί σου σύντροφε

George K.
Guest
George K.

Άσχετο…,
πριν απο 2 ώρες άκουσα μαχητικά αεροσκάφη πάνω απο την Αθήνα, αληθεύει οτι ήταν ζεύγος F-16 τιμής ένεκεν της παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΘΑ…???

p270
Member
p270

mirage 2000 ηταν στα υπολοιπα εισαι σωστος

George K.
Guest
George K.

Εντάξει…, το τερμάτισε…. grin

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Χαχαχαχα πράγματι George Κ. Η πιο σωστή λέξη, απλά το τερμάτισε.

George K
Guest
George K

Τι ζούμε Θεέ μου….

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Πολύ καλή απάντηση, ιδίως ως προς το “Μην ανακατεύεστε εσείς που τους έχετε αναγνωρίσει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.”

Falcon7
Member
Falcon7

Καμμία αντίρρηση σ’ αυτό. Την ίδια ώρα όμως, αποδεχόμαστε τους φίλους και συμμάχους μας Αμερικανούς και ΝΑΤΟϊκούς να μας πιέζουν εδώ και δεκαετίες να τους αναγνωρίσουμε ώς Μακεδονία επειδή αυτό εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.

Α.Τ.
Guest
Α.Τ.

Αυτοί δεν κρατάν ούτε καν τα προσχήματα…

Panagiotis Doukidis
Guest
Panagiotis Doukidis

H Ρωσία αναφέρεται στο ότι η εντολή του διαμεσολβητή του ΟΗΕ προβλέπει να φέρει την συμφωνία για επικύρωση στο Σ.Α.
Νομικά αυτό ισχύει. Και πολιτικά.

Στην Ελλάδα και γενικότερα στον ‘NATOικό’ κόσμο το θέμα αυτό έχει γίνει γαργάρα για ευνόητους λόγους.
Ξεχάσαμε ότι είχαμε και διαμεσολαβητή…

Επί της ουσίας όμως το Υπ.Εξ. δεν απάντησε. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ήταν η απάντηση.

Φυσικά δεν περιμένουμε σοβαρότητα από την πολιτική ηγεσία του Υπ.Εξ. αλλά καλύτερα να σιωπά παρά να βγάζει τέτοιες ανακοινώσεις.

adpanos
Member
adpanos

Πολύ σωστά τα λες .

“H Ρωσία αναφέρεται στο ότι η εντολή του διαμεσολβητή του ΟΗΕ προβλέπει να φέρει την συμφωνία για επικύρωση στο Σ.Α.
Νομικά αυτό ισχύει. Και πολιτικά.

Στην Ελλάδα και γενικότερα στον ‘NATOικό’ κόσμο το θέμα αυτό έχει γίνει γαργάρα για ευνόητους λόγους.
Ξεχάσαμε ότι είχαμε και διαμεσολαβητή…”

Petros
Member
Petros

Λάθος κάνετε και οι δύο. Στην ανακοίνωση του το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας,μιλάει, επακριβώς, ότι εκτιμούν ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφισματος 845. Και ξέρετε γιατί απλά εκτιμούν? Γιατί ξέρουν ότι δεν χρειάζεται κύρωση από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Διότι το συμβούλιο ασφαλείας με τις αποφάσεις 817(1993) και 845(1993) έχει θέση το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα έπρεπε να λυθεί το θέμα και το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στο περιεχόμενο της συμφωνίας των ΠΡΕΣΠΩΝ. Χρειάζεται μόνο η ανακοίνωση της συμφωνίας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Οπότε λέγοντας… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρώτα από όλα η απάντηση ενός εδώ μέσα είναι πιο σοβαρή σε σχέση με των πολιτικών προϊσταμένων που είναι για γέλια. Επί της ουσίας όμως είναι λάθος αυτό που λες. Δεν υπάρχει πουθενά και σε κανένα ψήφισμα θέμα απλής ανακοίνωσης και τελειώσαμε. Η χρήση της λέξης “εκτίμησης” είναι θέμα διπλωματικής ορολογίας. Δεν μιλάνε στον διπλωματικό κόσμο όπως έχουμε συνηθίσει να μιλάνε οι πολιτικοί μας. Από την άλλη το άρθρο 3 που επικαλείται η Ρωσία είναι σαφές. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η όλη διαδικασία έχει γίνει υπό την αιγίδα… Read more »

MANOS
Guest
MANOS

H ανακοίνωση στον ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως σύμφωνα με το άρθρο 102 του καταστατικού του ΟΗΕ http://legal.un.org/repertory/art102.shtml “1. Every treaty and every international agreement entered into by any Member of the United Nations after the present Charter comes into force shall as soon as possible be registered with the Secretariat and published by it. 2. No party to any such treaty or international agreement which has not been registered in accordance with the provisions of paragraph 1 of this Article may invoke that treaty or agreement before any organ of the United Nations.” Το 102… Read more »

Petros
Member
Petros

Εντυπωσιακό, ότι κάποιοι εδώ μέσα, ξημερώματα Τετάρτης, γράφουν για να υπερασπιστουν την σοβαρότητα του ρωσικού υπεξ και το δικαίωμα του να επεμβαίνει στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών, προσβαλοντας και απαξιώνοντας το ελληνικό υπεξ, υιοθετώντας την τακτική του ρωσικού καθεστώς, παρερμηνευοντας ακόμα και άρθρα και αποφάσεις του ΟΗΕ. Διαβάστε τις αποφάσεις και βγάλτε τα δικά συμπεράσματα :

http://unscr.com/en/resolutions/doc/817
http://unscr.com/en/resolutions/doc/845

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Ολοι οσοι λετε κακα λογια για τον βλαδιμηρο σας χρειαζετε πολωνιο 210 και νευροτοξικο Α-234 για
να “στρωσετε”

Aias
Member
Aias

Στο συγκεκριμένο πιστεύω πως πιο άκυρη τοποθέτηση ,και από τις διαχρονικά δικές μας, έχουμε παράδοση δεκαετιών, έκανε το Ρωσικό υπεξ.
Μέσα σε ένα κοκτέιλ πανικού, οργής και ανοησίας ,στην ουσία μας λέει ότι τα Σκόπια δεν θέλουν ως λαός συμφωνία και το ίδιο και η Ελλάδα , ως λαός πάντα.
Δεν απέχει από την αλήθεια αλλά τι ακριβώς προτείνει;
Να μείνουμε εχθροί;
Ωραία ,αν μείνουμε ποιον θα υποστηρίξει;
Θα υποστηρίξει;
Κανέναν και τους δύο ή αρκεί να γίνεται μπάχαλο;
Επαναλαμβάνω δεν απέχει από την αλήθεια και το ζητούμενο δεν είναι ασυνήθιστη πρακτική δυνάμεων επιρροής.
Απλά δεν βγάζουν ανακοίνωση.

adpanos
Member
adpanos

Μερικές παρατηρήσεις για την συμφωνία.
Μιλάει και για τον Ρωσικό παράγοντα και για τις ενστάσεις της Ρωσίας.

https://www.youtube.com/watch?v=KzDxeV3SSoo