14.7 C
Athens
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

- Advertisement -

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως το ΠΝ είναι αυτό που λέμε πάντα στην πρωτοπόρο σε πολλές από τις επιλογές του. Είτε με την επιλογή των φρεγατών κλάσης S το 1980, είτε με την σχεδίαση σύμφωνα με τις ανάγκες του των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ το 1988, είτε με τα υποβρύχια 214ΗΝ αλλά και τις πυραυλακάτους Super Vita,  το ΠΝ ήταν και είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από όλους. Και πάντα περισσότερο από ένα βήμα μπροστά από το τουρκικό ναυτικό. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που κάνει το ΠΝ καινοτόμο, αλλά σίγουρα η κουλτούρα της καινοτομίας πρέπει να διδάσκεται στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, δεν εξηγείται διαφορετικά.

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

Αντιλαμβανόμαστε πως πολλοί θα τρέξουν να μιλήσουν “διάφορα”, όπως τη μη αγορά τορπιλών για τα 214ΗΝ (παρόλο που το ΠΝ επέλεξε τις ιταλικές Black Shark κάποτε αλλά οι Γερμανοί δεν τις πιστοποίησαν στο ΣΕΠ), για τα Ρ-3Β (παρόλο που το ΠΝ “καιγόταν” για ένα ΑΦΝΕ για να καλύψει όλες τις αχανείς θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου) κοκ. Αν τα δούμε όλα αυτά προσεκτικά, το ΠΝ δεν φταίει. Επίσης, ακόμη και επιλογές που έγιναν ή θα γίνονταν υπό την “πολιτική πίεση” όπως για παράδειγμα τις [email protected] Helleniques, το ΠΝ προκειμένου να δεχτεί το πλοίο το έκανε υπόδειγμα εξοπλισμού. Θυμίζουμε πως η FDI στην γαλλική έκδοση είναι υποεξοπλισμένη για τις ελληνικές ανάγκες.

Ας μην δούμε όμως μόνο τις “μεγάλες” προμήθειες, αλλά ας δούμε και διάφορες “μικρές” και θα καταλάβουμε. Από τα ESM των υποβρυχίων, μέχρι τους Penguin των S-70B6, το ΠΝ έχει κάνει επιλογές που δεν θα τις δούμε σε άλλα ναυτικά. Ή αν θα τις δούμε, θα τις έχουν κάνει γιατί τις έχουν επιλέξει πρώτα “μεγάλα” Ναυτικά, όπως το USN ή το Royal Navy. Το ΠΝ δεν περιμένει, έχει την δική του σχολή. Τώρα, το ότι εγκαταλείψαμε το ΠΝ με φρεγάτες 40 ετών, δεν φταίει το ΠΝ, ούτε και οι πολιτικοί μας όπως γράφουν κάποιοι φίλοι. Φταίμε εμείς, γιατί δεν είδαμε ποτέ, όχι διαδήλωση, ούτε δήλωση, από πολίτες για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των ελληνικών MH-60R, τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Με τα τελευταία S-70B6 το ΠΝ έφερε στο Αιγαίο τον πύραυλο Hellfire. Μια επιλογή απόλυτα λογική για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, που είδε το στόλο ελαφρών σκαφών των γειτόνων να πολλαπλασιάζεται εντυπωσιακά. Νέες ΤΠΚ κατασκευάστηκαν, παλιές ΤΠΚ εκσυγχρονίστηκαν, τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα σωρηδόν σχεδόν, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου έκαναν την εμφάνισή τους. Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με μερικούς Penguin, αλλά με κάποιον άλλο, φθηνότερο και ελαφρύτερο πύραυλο. Και τότε το ΠΝ είδε τον Hellfire σαν την ιδανική λύση. Και ήταν, όπως και τώρα είναι!

Ελικόπτερο MH-60S εκτοξεύει ρουκέτα Hydra με το σύνολο APKWS ΙΙ σε πεδίο βολής ανοιχτά της Βιρτζίνια (φωτογραφία: US NAVY)

Με την αγορά των MH-60R, είδαμε πολλά και ενδιαφέροντα “πράγματα” να ζητάει το ΠΝ στην ειδοποίηση της DSCA. Μπορούμε λοιπόν να σας πούμε, πως για πρώτη φορά το ΠΝ αγόρασε σχεδόν τα πάντα από την ειδοποίηση. Αυτό σημαίνει πως το ΠΝ θα αγοράσει επιπλέον ποσότητες AGM-114N Hellfire, που όπως είπαμε χρειάζονται για ναυτική κρούση, αλλά και κρούση στόχων στην ξηρά.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αγορά 4 ελικοπτέρων MH-60R για το ΠΝ αντί 250 εκ. ευρώ, με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής

Η μεγάλη μας όμως έκπληξη είναι η αγορά ρουκετών Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) από το ΠΝ. Ένα όπλο, που περιμέναμε να το δούμε να αγοράζεται από την Πολεμική μας Αεροπορία, και κυρίως από τον Ελληνικό Στρατό, αγοράζεται από το Πολεμικό μας Ναυτικό! Πριν μήνες “χαιρόμασταν” που ο ΕΣ ζήτησε και παρέλαβε … πολυβόλα για τα OH-58D Kiowa, και το όπλο με το οποίο θα άλλαξει τα δεδομένα για AH-64A+/DHA αλλά και τα OH-58D, δεν υπάρχει πουθενά στις απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού! Το όπλο όμως το αγόρασε το Πολεμικό μας Ναυτικό, το ξαναλέμε για να το “χωνέψουμε”!

Η ρουκέτα Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) δεν είναι τίποτε άλλο από μια απλή ρουκέτα αεροπορικού τύπου 70 χιλιοστών (2,75 ιντσών) που έχει λάβει ειδικό κιτ κατεύθυνσης. Έτσι, με ένα καταδείκτη laser, μπορούν να χτυπηθούν στόχοι με ελάχιστο κόστος. Οι ακριβοί Hellfire θα αναλωθούν σε “σκληρούς” στόχους όπως τα άρματα μάχης, ενώ τροχοφόρα οχήματα ή οχυρώσεις θα χτυπούνται με ρουκέτες Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) . Η χρησιμότητά τους για τον ΕΣ είναι αδιαμφισβήτητη, γιατί όμως τις αγοράζει το ΠΝ; θα χτυπήσει εχθρικά πλοία με ρουκέτες;

A pair of US Navy Sikorsky MH-60R Seahawks, NE 712 166556 and NE 700 166541 of HSM-77 ‘Sabrehawks’, cruise over the Pacific Ocean

Όπως λέμε από την αρχή του άρθρου, το ΠΝ “βλέπει μπροστά”, και βλέπει και τις απειλές του μέλλοντος. Μας αρέσει να βλέπουμε τα Bayraktar TB2 και τους πυραύλους MAM-L, αλλά αγνοοούμε τα USV και τους OMTAS (UMTAS). Αγνοούμε τα ταχύπλοα ειδικών δυνάμεων, ή τα swarm drones, αλλά το ΠΝ δεν τα αγνοεί. Οι φρεγάτες του, αλλά και τα άλλα πλοία, θα χρειαστεί να αποψιλώσουν τα εχθρικά drones με κάτι που θα έχει χαμηλό κόστος. Αυτό μπορεί να το κάνει άνετα μια Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) ρουκέτα. Ταυτόχρονα, με αυτό το όπλο το ΠΝ μπορεί να εκτελεί αποστολές εναντίον στόχων εδάφους για παράδειγμα σε αποστολή ανακατάληψης βραχονησίδας ή σε αποστολή υποστήριξης αποβιβαζόμενου τμήματος.

Συνεπώς, δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε τη λογική του ΠΝ, καθώς και την επιμονή του στην καινοτομία. Δεν δίστασε να πάει μπροστά, και να προλάβει τις εξελίξεις. Το έκανε με τα υποβρύχια Type 214HN και σήμερα έχει ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε συμβατικό υποβρύχιο. Το κάνει με τα MH-60R, και έτσι έχει πλήρεις λύσεις για όλα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει. Ας ελπίσουμε να το κάνουν και οι υπόλοιπες Ένοπλες Δυνάμεις…

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

156 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
156 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
skylos

Συγχαρητήρια στη προηγούμενη Κυβέρνηση που επέλεξε να αλλάξει αυτή τα δεδομένα του ανθυποβρυχιακού πολέμου με την εισαγωγή των Ρομεο….
Βέβαια το γεγονός οτι θα βάζουμε nsm,exocet,essm,αστερ κτλ σε κανονικά ξυλινα τείχη δελαδής σχεδίες, ελλείψει κυρίων μονάδων της προκοπής , δεν μας πτοεί,είπαμε πρωτοπορούμε .

Υ.Γ γιατί τόσος ενθουσιασμός για arkws στη θάλασσα δεν το καταλαβαίνω…τι θα χτυπάνε δηλαδή.. κορεσμός με ρουκέτες?

Jason

Συγχαρητηρια στην προηγουμενη κυβερνηση??? H προηγουμενη κυβερνηση απλα κατεθεσε αιτηση για αποδεσμευση. H παραγγελια εγινε απο τη σημερινη κυβερνηση φετος τον Ιουλιο του 2020 με την υπογραφη LOA (Letter of Acceptance).

Τα εργα και τις ημερες της προηγουμενης κυβερνησης τα ξερουμε ολοι, το μονο εξοπλιστικο προγραμμα που υπεγραψε ηταν ο εκσυγχρονισμος των σαραβαλων P-3B εναντι μισου δις, ο οποιος ΘΑ τελειωσει (ΑΝ τελειωσει) καποια στιγμη 8-10 χρονια μετα την υπογραφη της συμβασης. Εαν αυτο δεν ειναι καραμπινατο σκανδαλο τοτε τι ειναι?

Να μην ξεχναμε επισης οτι η προηγουμενη κυβερνηση αφησε εντελως αφυλακτα τα χερσαι και θαλασσια συνορα, δεν αγορασε ουτε βιδα για τα Mirage-2000 καθως ξοδευε χρηματα του ΥΠΕΘΑ για τη σιτιση και διαμονη λαθρομεταναστων ακομη και σε ξενοδοχεια. Και ως κερασακι στην τουρτα, εβαλε ολο το προσωπικο της 114 ΠΜ να μαζευουν τα σκουπιδια απο τις δομες των μεταναστων.

Last edited 2 months ago by Jason
A.K.

Είσαι ο δεύτερος που “μαυρίζω” στην μέχρι τώρα συμμετοχή μου στις συζητήσεις. Είναι κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου να κάνω. Πάντως θα ήθελα να γνωρίζεις πως δεν σε “μαύρισα” για την άποψη σου, αλλά γιατί θεώρησα πως μας τρολλάρεις.

skylos

@A.K.
καλά έκανες αγαπητέ γιατί όντως έχεις δίκαιο για το τρολλάρισμα. Απλά θεωρώ οτι ορισμένοι εδώ μέσα όντως αξίζουν τέτοιου επιπέδου σχόλια…για αυτό και το έκανα..
Να είσαι καλά που είχες τα κ…..να το πεις..

Seagull

“Τώρα, το ότι εγκαταλείψαμε το ΠΝ με φρεγάτες 40 ετών, δεν φταίει το ΠΝ, ούτε και οι πολιτικοί μας όπως γράφουν κάποιοι φίλοι. Φταίμε εμείς, γιατί δεν είδαμε ποτέ, όχι διαδήλωση, ούτε δήλωση, από πολίτες για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.”

Είστε σοβαροί;

Digenis

Δεν το περίμενα αυτό !!! Όταν η πολιτική ηγεσία που γνωρίζει το πρόβλημα και δέχεται εισηγήσεις με βαση τεχνικες λεπτομερειες δεν κανει κατι πρεπει να τα ξερω εγω ολα αυτα μαγικα κάπως και να διαδηλώνω στους δρόμους ? Ας βγουν οι στρατιωτικοι στο δρομο να πουν για τα παλαια πλοια που χειρίζονται !!! Ενα ναυαρχο ειδα το εκανε μπραφ στα καναλια με λεπτομέρειες ,μπράβο του .
Και για να τελειωνουμε ψηφισα και τις 4 φορες εκλογες μετα τον καραμανλη το περισσοτερο πιθανο οτι θα εκανε αυτο που πρεπει για την Άμυνα … Ας πρόσεχαν οι υπόλοιποι … Πρεπει να ασχοληθουν περισσοτερο καποιοι για να αποκτησουν γνωμοι και να πιέσουν …

Last edited 2 months ago by Digenis
ultorius

Θα ειμαι ειλικρινης. Ειμαι 39 χρονων και πρωτη φορα ακουσα οτι τα πλοια ειναι 40 τωρα το καλοκαιρι με το που τσουγκρησε η Λυμνος το τουρκικο. Επισης δεν ειχα ιδεα πως τα αεροπλανα μας δε πετουσαν λογω ελιψης ανταλακτικων. Γιατι σε μενα οπως και σε οποιοδηποτε πωλητη του φαινεται λογικο οτι απο τη στιγμη που πληρωνουμε φορους να μην ειμαστε υποχρεωμενοι να γνωριζουμε ολες τις ελειψεις του στρατου και να βγαινουμε στους δρομους για αυτο. Στις ΗΠΑ ή στους αλλους επαγγελματικους στρατους του κοσμου πιστευετε ξερουν οι πολιτες αν χρειαζονται αλλαγη τα τακακια απο τα φρενα στα οχηματα του στρατου? Εμεις πληρωνουμε φορους και οι υπευθυνοι κανουν τα απαραιτητα. Αυτο ισχυει παντου.

Last edited 2 months ago by ultorius
chriss8

Και όμως το ξέρουν γιατί εκεί κοινοποιούνται τα πάντα. Δεν κρύβονται οι κυβερνώντες πίσω από κάποιο αδιευκρίνιστο απόρρητο επί πάντως θέματος. Για αυτό ξέρουμε τα προβλήματα των LCS, των F-35 κτλ. Για αυτό ξέρουμε τις χαμηλές διαθεσιμότητες της Γερμανικής αεροπορίας. Πολιτικοί και δημόσια διοίκηση αξιολογούνται (λέξη που κάνει τζιζ στην Ελλάδα).

Εδώ, τόσο οι πολιτικοί, όσο και ο λαός, κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας. Αποδεχόμαστε όχι ότι δεν γίνεται να βγαίνουν κάποια πράγματα στην φόρα. Αλλά αποδεχόμαστε να είμαστε σε πλήρη άγνοια. Άσχετα, αν αυτό δεν ισχύει γιατί η κοινωνία μας έχει πρόσβαση στο να ξέρει “μέσες άκρες” την κατάσταση του στρατού.

Έτσι λέμε πχ ότι είμαστε στο 2012. Αν ανακοινώναμε ότι έχουμε χαμηλή διαθεσιμότητα στα mirage θα το “εκμεταλευτούν” οι Τούρκοι και για αυτό το αφήνουμε ως απόρρητο. Λογική προσέγγιση, μόνο που αυτό το απόρρητο εξασφάλισε ότι για 8 ολόκληρα χρόνια δεν είχαμε (αρκετά) mirage. Πού να βρίσκεις λεφτά για FOS. Και ας φανταζόμαστε ότι οι Τούρκοι δεν το έμαθαν.

Εάν ως πολίτης ενημερωθείς για το πρόβλημα, θα πρέπει να απαιτήσεις, είτε να φορολογηθείς επιπλέον, είτε να κοπούν επιδόματα, συντάξεις κτλ, για να πάνε τα λεφτά στα ανταλλακτικά. Είτε μπορείς να πεις, δεν πειράζει. “Θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία”. Βλέπεις λοιπόν ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν αυτή η προσέγγιση. Είναι θέμα έλλειψης δημοκρατικής αντίληψης.

Όσο για το ποιος φταίει? Οι πολιτικοί είναι μέρος του λαού. Και τα ΜΜΕ το ίδιο. Και οι πολιτικοί λοιπόν φταίνε. Και η Πτήση φταίει. Και εγώ φταίω. Απλά κάποιοι έχουν προσωπική ευθύνη ενώ κάποιοι έχουν μόνο συλλογική ευθύνη.

Last edited 2 months ago by chriss8
Vrohopoios

Το σχόλιο της “Πτήσης” είναι απαράδεκτο ως προς την προσπάθεια μεταφοράς της ευθύνης από την πολιτική τάξη στην κοινωνία. Τα ίδια είχε πει πρόσφατα και ο κ. Άγγελος Συρίγος σε τηλεοπτική εκπομπή, για την ευθύνη της μη επέκτασης από τα 6 στα 12νμ. “Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις αλλά ο κόσμος που δεν πίεσε”. Έλεος δηλαδή.
Επίσης είναι προφανής η αρνητική στάση του περιοδικού απέναντι στην αγορά των Belharra και η προώθηση των Αμερικάνικων ή Γερμανικών προτάσεων. Εδώ όμως το θέμα δεν είναι στρατιωτικό αλλά γεωπολιτικό, καθώς η αγορά των Belharra, μαζί με την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, θα έδινε τις δυνατότητες στις 2 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, σε μια πιθανή σύγκρουση με μια άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, και φυσικά το ΝΑΤΟ είχε τις ενστάσεις του.
Οι πολιτικές πιέσεις μπορεί να είναι πολλές όπως γράφετε, όμως είναι σαφώς προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που παρουσιάζετε. Ας αφήσουμε λοιπόν τους ASTER 30 και τους SCALP Naval και ας πάρουμε τις ΜΜSC ή τις ΜΕΚΟ Α200 με αμερικάνικα όπλα και με “πολλαπλούς ρόλους”. Η όλη υπόθεση της ΑΟΖ και των εξοπλισμών λοιπόν, game χωρίς changer…

Last edited 2 months ago by Vrohopoios
chikichiki

Μιλάμε για το ίδιο περιοδικό που εδώ και χρόνια από την πρώτη αποκάλυψη της είδησης έγραφε διθυραμβικά άρθρα περί Belharra που μαζεύαν 200-500 σχόλια έκαστο; Αυτό το περιοδικό είναι αρνητικό απέναντί τους;

Vrohopoios

Το ότι μάζευαν 200-500 σχόλια, δείχνει ακριβώς το πόσο όλοι μας ελπίζαμε, πως το ΠΝ θα αποκτήσει επιτέλους, ισάξιους αν όχι καλύτερους Α/Α πυραύλους από τους SM2, ένα κορυφαίο ραντάρ και δυνατότητα υποστρατηγικού πλήγματος 1000km.

Η πτήση σαφώς και αρχικά δεν είχε αρνητική στάση, πως θα μπορούσε άλλωστε, όμως η κόκκινη κάρτα του ΝΑΤΟ στην Ελληνο-Γαλλική συμφωνία, θεωρώ πως άλλαξε τη στάση του περιοδικού υπέρ της Γερμανικής ή της Αμερικάνικης επιλογής.

Σε τακτικό επίπεδο όμως, σαφώς και η Γαλλική πρόταση είναι ανώτερη, έστω κι αν είναι πιο ακριβή, άρα αποτελεί την αρτιότερη επιλογή για το Π.Ν. αν θέλουμε να επενδύσουμε σοβαρά στο μέλλον του. Προφανώς δεν θα το αποφασίσουμε ούτε εμείς, ούτε και το περιοδικό αυτό, αλλά δυστυχώς μάλλον δεν θα το αποφασίσει, ούτε και το Πολεμικό Ναυτικό. Ίδωμεν.

Vrohopoios

Έχετε αποδείξει ότι δέχεστε την καλοπροαίρετη κριτική και η δική μου είναι όντως καλοπροαίρετη.

Το ΝΑΤΟ και η Γερμανική κυβέρνηση ήταν ενάντια στην προτεινόμενη αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας, τμήμα της οποίας ήταν η Belharra, ή μήπως η υπογραφή της αναβλήθηκε 2 φορές, απλά λόγω κόστους;

Τα πλοία έχουν προφανώς ανώτερες δυνατότητες από τις άλλες δύο προτάσεις, δεν έχω κάποιο άλλο λόγο να υποστηρίζω την αγορά τους. Αντίθετα το πλοίο ενδιάμεσης λύσης, εφόσον δεν είναι FREMM αλλά La Fayette, απέχει από το ιδανικό σενάριο το οποίο είναι και η αχίλλειος πτέρνα της πρότασης. Το ίδιο ισχύει για την δυνατότητα ναυπήγησης στην Ελλάδα, αν η Naval Group δεν έχει υποβάλει πρόταση αγοράς των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σε περίπτωση επιλογής των Γαλλικών πλοίων. Βέβαια δεν ξέρουμε τι θα γινόταν αν τα πλοία ήταν 4 και όχι 2, όπως είναι οι MMSC.

Ελπίζω η τελική επιλογή να ανήκει όντως στο ΠΝ και να είναι η βέλτιστη.

gdmast

Δεν υπάρχει θέμα κόστους. Εδώ είχαμε την άνεση να κάνουμε και ελαφρύνσεις από το αλληλεγγύης 1,2 δις το χρόνο. Το 1,2 δις διαφορά στα 4 πλοία …διαφοράς ήταν το πρόβλημα?
Απλά για κάποιο λόγο ΔΕΝ θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά ή δεν μας αφήνουν. Γιατί είναι αδύνατον κάποιος να μην θέλει να κάνει τη διαφορά στο ένα από τα 3 όπλα για 1,2 ή 1,5 δις παραπάνω από αυτό που θα δώσει για κάτι υποδεέστερο και το οποίο θα κρατήσει και 40+ χρόνια μετά.

tnt-am

Καλά θα κάνουμε να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί Κυριακή κοντή γιορτή.Θα δούμε πόσο θα διαμορφωθεί το τελικό κόστος των mmsc και εκεί κάποιοι που μίλαγαν για πανάκριβες [email protected] μπορεί να εκτεθούν.

kostask22

Δηλαδή να προτείνουμε τις MMSC επειδη οι Αμερικάνοι θα μας δώσουν ΑΒ και εκπτωση 30% και δανεικα για να φτιάξουμε τον στόλο. Ολα αυτά ειναι πολιτικά και δημοσιογραφικά αίολα επιχειρήματα που απλά καλυπτουν πολιτικές ευθύνες, κυβερνήσεων και στελεχων του υπουργείου. Αφου οι γερμανοι και οι Αμερικάνοι δεν θελουν να φτιάχτει επίσημη αντιτουρκική συμμαχία (Ελλας-Γαλλία) εντος ΝΑΤΟ, γιατί να συμφωνίσουν να μας φτιάξουν το ΠΝ κοψοτιμής και ατοκα; Η λύση πακέτο που προκρίνουν οι spin masters ειναι το καρότο για την δικαιολογηση των ααδικαιολογήτων. Δεν ειμαι εγω μίζερος, απλά δεν φτιάχνεις στόλο με ζητιανίες και προσκηνήματα.

Last edited 2 months ago by kostask22
chikichiki

Με άλλα λόγια δηλαδή το περιοδικό αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο επειδή το ΝΑΤΟ (τάχα μου) απέτρεψε ελληνογαλλική συμφωνία. Ήθελα πολύ να ήξερα πως ακριβώς επηρεάζεται η γνώμη ενός ελληνικού εντύπου από το τι γνώμη έχει το ΝΑΤΟ, εκτός αν πιστεύουμε τις προσφιλείς θεωρίες που θέλουν τους διάφορους δυτικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Μπίλντερμπεργκ κλπ) σε ρόλο micromanager να δίνουν γραμμή εδώ κι εκεί στον ελληνικό αμυντικό τύπο. Μάλλον τα συνεχή “αδειάσματα” του Στόλτενμπεργκ που ανεβαίνουν τακτικά εδώ δεν έχουν τύχει προσοχής, γιατί αν είχαν τύχει θα ήταν ευνόητο πως η Π&Δ από τη μια να υπονομεύει την κεφαλή του οργανισμού στο ελληνικό κοινό και από την άλλη να προμοτάρει τα θέλω του, ενέχει μια γερή δόση σχιζοφρένειας…

Και όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η επιλεκτική/τμηματική ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής (εν προκειμένω οπλικό σύστημα AAW περιοχής) σε σκάφη ταπεινότερα των καθιερωμένων προτύπων, δεν αρκεί πάντα για να τους προσδώσει επιχειρησιακά μετρήσιμη ανωτερότητα σε σύγκριση με φαινομενικά λιγότερο ικανές εναλλακτικές. Ενδεικτικά, είναι επισφαλές να μιλάμε για φρεγάτα αντιαεροπορικού πολέμου με 24 κ/β (εκτός αν είναι να αρχίσουμε τις διάφορες συνωμοσίες περί quad-packing CAMM-ER, Meteor, 40N6, κλπ); Το ότι το ραντάρ Sea Fire 500 είναι κλιμακωτό, δηλαδή διαφέρει ως προς το μέγεθος (και άρα στις επιδόσεις) των στοιχειοκεραιών ανάλογα με το εκτόπισμα του σκάφους, λαμβάνεται υπόψη; Το ότι η “υποστρατηγική κρούση” α) ΔΕΝ είναι αποστολή του ΠΝ, και β) διεκπεραιώνεται καλύτερα από υ/β, είναι αντιληπτό; Πρέπει επιτέλους να περαστεί το αυτονόητο μήνυμα ότι η προσέγγιση του τύπου “παίρνω ένα φθηνό σκαρί και το γεμίζω όπλα όσο πάρει” ΔΕΝ αποτελεί εγγύηση περί της αποτελεσματικότητάς του, ειδικά στο ευρύτερο πλαίσιο της δομής δυνάμεων (πχ πέρασε καθόλου η σκέψη του τι θα κάνει το ΠΝ χωρίς σοβαρή ενδιάμεση λύση, μιας και αυτή απουσιάζει από τυχόν γαλλική πρόταση;).

SAAB

Δεν το ξερές; Μαζί τα φάγαμε!

Vlad

Αυτό βέβαια ισχύει απόλυτα. Ψήφισε ποτέ ο ηλίθιος λαός κάποιον που δεν θα τον διόριζε;

Vrohopoios

Φυσικά και ΔΕΝ ισχύει. Πολλοί είναι οι ηλίθιοι σαν και του λόγου μου που δεν ψήφισαν σύμφωνα με το συμφέρον τους, αλλά αν μη τι άλλο κοιμόμαστε ήσυχοι.

Τώρα με βάση ποιο διανοητικό πλεονέκτημα θεωρείς, πως μπορείς να απευθύνεσαι σε ένα ολόκληρο λαό με το προσονήμιο “ηλίθιος”, ας το κρίνει ο καθένας μας.

NICKB

Καλησπέρα! Δε λέω ότι έχεις άδικο, σίγουρα όμως ο Vlad δεν απευθυνόταν σε οποιονδήποτε από εμάς προσωπικά. Λέμε ότι οι Τούρκοι είναι ιμπεριαλιστές, αλλά δεν εννοούμε ίσως τον Χασάν που μένει στο Ντιγιαρμπακίρ και ξυπνά κάθε πρωϊ στις 4 για να δουλέψει στην εκεί Λαχαναγορά μέχρι τις 8 το βράδυ και την άλλη ημέρα πάλι το ίδιο, χωρίς να έχει τη πολυτέλεια να ασχοληθεί με τη Πολιτική. Γενικά, όταν αναφερόμαστε σε ένα κράτος, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση (που στην Ελλάδα εκλέχθηκε από το 40% των πολιτών της) εκφράζει τις απόψεις όλων των πολιτών της (αφού οι νόμοι και οι αποφάσεις της έχουν την ίδια ισχύ και δεσμεύουν όλους τους πολίτες της). Όμως, σαν Έλληνες δεν μας ενδιαφέρει ΚΑΘΟΛΟΥ ποια είναι η γνώμη του Χασάν από το Ντιγιαρμπακίρ, γιατί οι απόψεις του δεν έχουν καμμία εφαρμογή στις μεταξύ των 2 κρατών σχέσεις, ειδικά αν δε μπορούμε να επηρεάσουμε τις απόψεις του. Άρα, για εμάς Όλοι οι Τούρκοι είναι ιμπεριαλιστές. Προσωπικά, ναι, νιώθω “ηλίθιος” για οτιδήποτε έχω ψηφίσει τα τελευταία 18 χρόνια (δε κρίνω ακόμη τη νέα κυβέρνηση). Κατά τη γνώμη μου, αν περισσότεροι Έλληνες ένοιωθαν το ίδιο, ίσως ένα καλύτερο μέλλον να φαινόταν στον ορίζοντα… Εφόσον δε νοιώθουμε “ηλίθιοι” σημαίνει ό,τι όλα ή τα περισσότερα που πράττουν οι κυβερνήσεις είναι καλά, άρα γιατί φωνάζουμε. Το γελοίο είναι ότι τελευταία εκλέγουμε νεώτερους Πρωθυπουργούς, πιστεύοντας θα δουλέψουν για μια επίσης νέα Ελλάδα και αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να μετατρέπουν τις κομματικές αγκυλώσεις ή άλλα κατάλοιπα του “ένδοξου παρελθόντος” του κόμματος που εκπροσωπούν σε τροχοπέδη για οποιαδήποτε Ανάπτυξη…

Panagiotis

Καθόλου. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που λέγονται τέτοιες κορώνες εδώ μέσα.

NICKB

“………Αυτόν τον Πολεμικό Στόλο μας, δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, διαχρονικές ελληνικές κυβερνήσεις και ηγεσίες, τον έχουν παραμελήσει. Τον έχουν παραμελήσει σε επικίνδυνο βαθμό και πρέπει γρήγορα, με άμεσο και δραστικό τρόπο αυτή η παραμέληση να αναταχθεί το ταχύτερο.
Η παραμέληση αυτή συνίσταται σε δύο στοιχεία:
* Πρώτον στη μεγάλη υποχρηματοδότησή του που τον κάνει να βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία να εκτελέσει ακόμα και τις κανονικές του υπηρεσιακές υποχρεώσεις.
* Δεύτερον να τον απεμπλέξει από μία φρικτή γραφειοκρατία, η οποία οδηγεί καρεκλοκένταυρους, ελεγκτάς, δημοσίους υπαλλήλους, να καταδικάζουν πολεμικά πλοία σε αργία και ακινησία, την ώρα που τα πλοία αυτά, θα έπρεπε να είναι ενεργά επιχειρησιακά και να βρίσκονται στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, να προστατεύουν τα Ιερά και τα Όσια μας.
Βρίσκεται η Πατρίδα σήμερα σε μία δύσκολη κατάσταση. Έχει να αντιμετωπίσει μια επιθετική, προκλητική και αναθεωρητική γείτονα. Πρέπει να σκεφτούμε εάν όλοι μας κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που χρειάζεται για να ανατάξουμε αυτή την πρόκληση. Γιατί οι ηγεσίες μας, οι κυβερνήσεις μας, εμείς οι ίδιοι, όλοι μαζί, δεν θα κριθούμε από το αν καταφέραμε να πατάξουμε τον κορωνοϊό ή να ανατάξουμε την Οικονομία. Θα κριθούμε από το αν καταφέραμε να υπερασπίσουμε με απόλυτο τρόπο τα Εθνικά Δίκαιά μας…….»

Παναγιώτης Λασκαρίδης (κατά τη τελετή της ΔΩΡΕΑΣ 2 πλοίων στο ΠΝ)

Δε νομίζω να χρειάζονται περισσότερα σχόλια. ΑΥΤΟΙ είναι πατριώτες. Αυτοί που κυβερνούν (οι τωρινοί ας αποδείξουν το αντίθετο), να κοιταχτούν στο καθρέπτη και αν δε μπορούν να πάνε σπίτι τους…

Arionas

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση.. Ακόμα και αν διαφωνούμε ήμαστε στην σωστή πλευρά.. .. Εντάξει φταίνε οι πολιτικοί μην τρελαθούμε και τι να κάνει ο κόσμος δηλ!! Απλά τώρα το κατάλαβαν και οι πέτρες + έχει πέσει μαρούλι + να ενισχύσουμε και λίγο την διπλωματική δύναμη + ο άτυχος πρωθυπουργός (για το κόμμα του έχω να πω τα χειρότερα) που όπως φαίνεται αν δεν πέσει μετεωρίτης θα μας πάει 5 βήματα μπροστά.. Μπράβο στο ΠΝ επαγγελματίες με τα όλα τους.

Vlad

Στις δημοκρατίες ο λαός ψηφίζει. Κατά τον λαό και οι άρχοντες.

Vrohopoios

Μόνο που τα κόμματα εξουσίας είναι 2 και η πολιτική που εφαρμόζουν είτε το ένα, είτε το άλλο, λίγο πολύ κοινή.

G...

Ή αλλα λενε και αλλα κανουν μετα

Vassilis13

Συγγνώμη αλλα εισαστε ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ. Φταίει ο κόσμος για την μη ενίσχυση του ΠΝ κ οχι οι πολιτικοί; στα αλλα κρατοι δλδ βγαινουν καθε 3 κ λίγο εξω κ κάνουν πορεία για τα εξοπλιστικά; γερμανια ζω οποτε βλέπω εδω τι γινεται…
Αν φταίει σε κατι ο κόσμος ειναι στους πολιτικούς που ψήφισε. Γιατι να τα λέμε ολα κιόλα δύσκολα να βρω ευρωπάιο πολιτικό πιο χυδαίο κ προκλητικό απο τον Πάγκαλο για παράδειγμα…
K το να μην κόβουμε αποδείξεις το εχουνε δυστυχώς ακομα αρκετα ελληνικα μαγαζιά στο εξωτερικο, να λεμε την αλήθεια.

2. αν η γαλλική Μπελ με σύστημα friend or foe ειναι “λίγη” για το ΠΝ τοτε τα αστεια mmsc σαουδαραβικης έκδοσης τι ειναι;

3. τι γίνεται με NSM;

Steve

Μην βιάζεσαι για NSM…. μπορεί να πιστοποιήσουμε τον exocet στα romeo… ε Πτήση ?

chriss8

Στην Γερμανία όπου οι πολίτες ξέρουν επίσημα την κατάσταση των ΕΔ τους, οι πολίτες έχουν καθαρή ευθύνη για τις πολιτικές τους επιλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτική γραμμή να κρατάει χαμηλά τις αμυντικές δαπάνες. Οι ψηφοφόροι το γνωρίζουν επίσημα και το επικροτούν.
Στην Ελλάδα έχουμε ανεπίσημη ευθύνη. Αλλά έχουμε ευθύνη. Από την στιγμή μάλιστα που έχουμε και απαιτήσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας θα έπρεπε να κοιτάμε όλες τις παραμέτρους.

chikichiki

Το “σύστημα friend or foe” γιατί το παρουσιάζετε ως κάτι το φοβερό;

Mirage

Ρε παιδια δυσκολευομαι να τα πιστεψω ολα αυτα. Rafale MH60R φρεγατες με οπλαρες με τορπιλες για τα 214…….εμεις μεχρι χθες δεν ειχαμε μαντηλι να κλαψουμε. Μακαρι !!!!!

THAN

Μαντήλι είχαμε καθως φαίνεται διαθεση δεν ειχαμε…Μάλιστα καποιοι ανεκδιήγητοι ειχαν πει θα το ρισκάρουμε…

Dinos72

Ανεκδιήγητοι ήταν και αυτοί που χρεοκοπησαν τη χώρα και που δέχτηκαν να μπει στο μνημόνιο ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ και τον καθηλωσαν στα 500 εκ για νέες αγορές.

Digenis

Τα ελικοπτερα ειναι λιγα σε αριθμο , οι πυραυλοι μικροι σε εμβελια ,και αντιμετρα κατα UAV που κανουν κυλους απο γυρο τους ανύπαρκτα …. Στο ιδιο εργο θεατες ειμαστε ,μισες δουλειες .

GeoMoust

Πραγματικά συγγνώμη που δεν παίρνουμε καμιά 20αριά ελικόπτερα, δεν πληρώνουμε και την λειτουργία των NSM στα εν λόγω ελικόπτερα από την τσέπη μας και δεν αγοράζουμε/παράγουμε καμία εκατοστή πολεμικά drones. Είναι πραγματικά να απορεί κανείς με 2 τρις ΑΕΠ, αααα όχι λάθος 200 δις ειναι το ΑΕΠ. Ε δεν βαριέσαι μωρέ, και πάλι κακό δικό μας…

chriss8

Μετά τον covid πάμε φουλ για 165 δις ΑΕΠ και 210% χρέος. Πάλι καλά που δίνουμε και αυτά τα λεφτά για την άμυνα….. Βασικά σε προσφορά τα παίρνουμε!

Last edited 2 months ago by chriss8
gdmast

ΠΟΤΕ δεν ήταν τα λεφτά. Πάντα η θέληση ήταν. Και πάλι λίγα γίνονται και αργά πάμε.
Όλα αυτά που συζητάμε τον τελευταίο καιρό έπρεπε να είχαν γίνει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν και τώρα να μιλάμε για άλλα. Και τα συγκεκριμένα θα τα παραλάβουμε το …2025!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ρε εντολές πήραμε να εξοπλιστουμαι με δσνρικσ και αγύριστα

Kostasq

Φυσικά φταίνε και οι πολίτες που επεδίωκαν λαικιστικά μέτρα αλλά όχι ότι δεν φταίνε και οι πολιτικοί, αυτοί και αν φταίνε. Οι πολιτικοί θα πρέπει να κοιτάνε το καλό της χώρας γιατί οι πολίτες δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες και τεχνικά θέματα. Εδώ οι πολίτες δεν ξέρουν τα βασικά της οικονομίας θα ξέρουν τα στρατιωτικά θέματα; Και όταν όλοι τους διαβεβαιώνουν για το αξιόμαχο και για το ότι είμαστε “έτοιμοι” κτλ και κανείς δεν γκρινιάζει για τις ανάγκες επειδή α) Είτε φοβούνται το φρόνημα ή και β) Δεν θέλουν να γίνουν αγενείς στην πολιτική ηγεσία, τότε βεβαίως δεν φταίει ο φούρναρης, ο ταξιζής και ο υπάλληλος. Πρέπει ορισμένοι στρατιωτικοί να έχουν λόγο στην κοινωνία και να ακούγονται όταν κάτι δεν πάει καλά. Αυτό έγινε τα τελευταία χρόνια. Θυμάστε π.χ. το άρθρο στην Καθημερινή πριν 2 χρόνια περίπου που το υπέγραφαν πολλοί πρώην αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ μαζί και έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι χρειαζόμασταν εξοπλισμούς. Δεν έγινε τίποτα για ακόμη μια φορά. Δεν φταίνε φυσικά οι τωρινοί. Μεγάλη ευθύνη έχει και ο σύριζα που η πρώτη του δουλειά ήταν να καταργήσει το εξοπλιστικό του 1,4 δις που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

NICKB

Σωστός…

Neoklis

Το ΠΝ ήταν ο πρώτος παγκόσμιος πελάτης του MM38 Exocet πάνω σε πυραυλακατους Combattante II και ο πρώτος πελάτης του υποβρυχίου τύπου 209 το 1972 …μην το ξεχνάμε αυτό και πόσο μπροστά ήταν από τους Τούρκους τότε ,με επιχειρησιακά και τα 4 υποβρύχια και τις 4 πυραυλακατους το 1974 …πονεμένη ιστορία αυτή …

JetFuel

Διευκρινήστε παρακαλώ για να μην αμφιβάλλω: Δηλαδή η ρουκέτα του Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) [Εξεληγμένο Συστημα Ακριβούς Καταστροφής] μπορει να χρησιμοποιηθεί κατα UAV/UCAV ;;

ANDREW

Δηλαδή το ulaq usv της Τουρκίας το έχουν για πρωινό με αυτές τις ρουκέτες ε;

Koulis

Στις 19/12/2019 πραγματοποιήθηκε πετυχημένη δοκιμή κατάρριψης drone με APKWS II από αμερικάνικο f16, χρησιμοποιώντας ατρακτίδιο sniper.

ANDREW

Που χάθηκες ρε ψυχή…. Καλό μήνα και υγεία σε όλους

Koulis

Αντεύχομαι. Ετοιμάζω την ουρά της αχλάδας.

ANDREW

χαχα

Gunner

Υπάρχει περίπτωση για αποκτηθούν SPIKE NLOS από το ΠΝ για εξοπλισμό των S-70B/MH-60R;

Last edited 2 months ago by Gunner
Digenis

Παει το κορμι ..Πηραμε Hellfire Με την μιση ακτινα και το θεωρουν και επιτυχια .Θα μου πεις επρεπε καποιος να τα πιστωποιηση ,Ασε να το κανει καποιο αλλος!! Σωστα ? …Μεχρι τοτε την μιση ακτινα .Και θεωρουν επιτυχια μερικοι των Hellfire .Καλο θα ηταν να σταματησουν τα διθυραμβικά άρθρα .Δεν εκαναν και τιποτα το ιδιετερο στο ΠΝ .Βασικη πραματα πολυ βασικα

CKfurious

Μα με το μπορεί να τρόμαζαν οι γείτονες
Θέλουμε να τρομάξουμε τους γείτονες???
Rouketoules κατευθυνόμενες και πολύ μας είναι!!

CKfurious

Είμαστε σίγουροι πως ένα sea hawk μπορεί να καταδείξει ένα UAV που πετάει υψηλότερα από αυτό ?
Πως θα το εντοπίσει? Με το μάτι ?
Πως θα το εγκλωβίσει?

Χρήσιμες οι ρουκέτες αλλα μην το παρουσιάζουμε σαν το super όπλο 

Ούτε link 16 ούτε stand off anti ship missiles….

Digenis

Τουλαχιστον για USV κατι καναμε για αρχη ,για UAV ακομα περιμενουμε …Και κανουν κυκλους γυρο απο τα ελικοπτερα .Υπαρχει περιστατικο στο κετρικο αιγαιο που τουρκικο UAV εκανε κυκλους γυρο απο ελληνικο ελικοπτερο .

NICKB

Οι Τούρκοι “αυτή τη στιγμή” κάνουν δοκιμές με τα δικά τους βλήματα Α/Α στα UAV… Που να το φανταστούμε για να προετοιμαστούμε ε; Καθαρά Επιστημονική Φαντασία… Εν πάσει περιπτώσει, με Link 16 & εικόνα από ERIEYE (δε ξέρω από πόσο μακριά βλέπει τα UAV), απλώς θα αποφεύγει το ελικόπτερο να πετά πιο κοντά από τα 25χλμ από ένα UAV (αφού δε θα ξέρουμε τι ακριβώς φορτίο θα μεταφέρει, Α/Α ή A/G…). Με λίγα λόγια: αν ένα UAV ANKA βρίσκεται πάνω από ένα ΤΝ209 και δεν υπάρχει κοντά Ελληνικό F16 να το καταρίψει, ατυχήσαμε… Απλώς το ελικόπτερο δε θα πλησιάσει για να ελέγξει. Βέβαια αν το υποβρύχιο είναι ΤΝ214 δε χρειάζεται τη συνοδεία UAV, αφού τα ΤΝ214 διαθέτουν από κατασκευής πυραύλους Α/Α…

Last edited 2 months ago by NICKB
Doric

Οκ usv ,για το Link-16 όμως δεν λέμε τίποτα ε?
Το ότι θα σκιζατε τα ρούχα σας για 30 -τριαντα- ρουκέτες για 7 ελικόπτερα (4 τα νέα και 3 τα B6 από την τελευταία παρτίδα)δεν το περίμενα.
Το ότι φταίει ο κόσμος που το πν δεν πήρε φρεγάτες,δεν θα το σχολιάσω .

Doric

Το ότι δεν το γράφει το αίτημα της DSCA προς το Κονγκρέσο,δεν το λες και καλό σημάδι μιας και συνήθως η dsca περιλαμβάνει περισσότερα υλικά και εξοπλισμό από ότι αγοράζει ο χρήστης.Το ότι θα ήταν παράλογο να μην περιλαμβάνεται θα ήταν,αλλά από την άλλη έχουμε δει πολλά παράλογα να συμβαίνουν στα εξοπλιστικά.;Αυτό που λέω είναι ότι αντί να γράφετε “περιλαμβάνει τα πάντα”, όταν σας ρωτάνε για συγκεκριμένα πράγματα θα μπορούσατε να απαντάτε συγκεκριμένα.Εαν φυσικά μπορείτε να απαντήσετε.Εαν όχι μπορείτε να πείτε,το ψάχνουμε και θα επανέλθουμε.

CKfurious

Με έφαγε το Bayraktar…..

Larisaios

Ούτε ρότορες βλέπω στη λίστα και φοβάμαι ότι το ελικόπτερο δε θα μπορεί να απονηωθεί…

Steve

Εγώ νομίζω ότι το ΠΝ θα ήταν μπροστά ΑΝ:
Δεν επέλεγε την Γερμανική αλλά την Γαλλική ή Ιταλική τορπίλη
Άν είχε ήδη σωστα αντίμετρα κτλπ..
Άν είχε φέρει τις Fremm με Aster30 πριν χρόνια
Αν είχε πάρει 2 P8 Poseidon με “δωρο” αναβάθμιση 2 P3
και διάφορα άλλα…

Τώρα οι Apkws με 10km max εμβέλεια δε το λες και Game changer

Jimmy

Α ωστε η μπελαρα ηταν αποτελεσμα πολιτικων πιεσεων , αλλα το καινοτομο ΠΝ ειδε την παγιδα και αφου τους παιδεψε 2 χρονια τους Γαλλους τους εστειλε για τσαι, κι εσπευσε να κλεισει τις αλουμινοτρατες MMSC που ειναι το οπλο του 3000 μχ, και εχει δυνατοτητες που κανενας αλλος δεν εχει καταλαβει γιατι δεν εχει καινοτομο κουλτουρα. Καλα δεν ντρεπεστε λιγο ? Ειλικρινης αποροια κι αν εχετε φιλοτιμο περαστε το σχολιο

gdmast

Και φιλότιμοι και φιλόξενοι είστε. Αλλά σε 2-3 πραγματάκια υπερβολικοί. Αυτή τη στιγμή η Bel, είναι 20 χρόνια μπροστά σε οτιδήποτε άλλο συζητάμε και με το SF/ Aster30 (και προσεχώς NT1), ασυναγώνιστη και στον αέρα και (με την α/υ σουίτα) κάτω από το νερό.
Και φυσικά φταίνε οι πολιτικοί. Εγώ δεν είδα καμιά διαδήλωση στο Ισραήλ ξέρω γω ή στη Γαλλία ή αλλού για εξοπλιστικά. Ή για να κάνουν αυτό που πρέπει οι πολιτικοί, πρέπει ο λαός να βγαίνει από τα …ρούχα του?

ANDREW

Όλα θα κριθούν απο την τελική πρόταση της lockheed για την mmsc και την τιμή που θα έχει. Από εκεί και πέρα μπορεί να γίνει σύγκριση με τις bel, που και εγώ τις ήθελα. Το καλό της υπόθεσης είναι πως το ναυτικό φαίνεται για την ώρα να μένει στους essm block 2 και να βασίζεται στα αεροπλάνα για A2AD, που σημαίνει πως θα έρθουν νέοι πύραυλοι (και σύντομα μάλλον μιας και τα 2000 με τους exocet πετάνε για αλλού) agm 84, JSOW C1, NSM (εάν πιστοποιηθεί από κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο). Αυτό σημαίνει πως για την ώρα μένουμε με essm block 2 και μελλοντικά θα μπορούμε να λύσουμε το δίλημμα sm2 / aster 30. Τότε, θα έχουμε προτάσεις όπως ffgx, omega, type 26, belharra extended, freda με sea fire κλπ. Τότε, εάν η Ελλάδα δεν έχει εκτροχιαστεί οικονομικά θα μπορούμε να τρέξουμε με μεγαλύτερη ευκολία έναν πραγματικό διεθνή διαγωνισμό και να μας έρθουν προσφορές για πραγματικά aaw πλοία με τον ανάλογο φόρτο και όχι πλοία με αυξημένη δυνατότητα aaw. Ίσως να είναι και για καλό.

NICKB

Μου αρέσει η σκέψη σου και η παρουσίασή της! Πάντως, δε νομίζω η ΠΤΗΣΗ να υποστηρίζει τις MMSC για την αξία τους σε σχέση με τις BELHARRA. Μάλλον λόγω των χρεώσεων & γενικά της πολιτικής των Γάλλων, που ουσιαστικά βγαίνουν μόνοι τους από το παιχνίδι… Κι εγώ προτιμώ τις Γαλλικές φρεγάτες, αλλά εδώ δε ξέρουμε ποιες τρύπες να πρωτοκλείσουμε, θα δώσουμε όλο το προϋπολογισμό μας για 2 σκάφη; Αν μας δώσουν οι Αμερικάνοι 2 Αrleigh Burke και βέβαια να πάρουμε τις MMSC. Από τις μη εκσυγχρονισμένες KORTENAER χίλιες φορές καλύτερες είναι, αν τις φέρει το Ναυτικό στα μέτρα του…

Jimmy

Δεν διαφωνω οτι οι μπελχαρα στην διαμορφωση που ηθελε το ΠΝ εβγαινε πολυ ακριβη , και θα ηταν ρισκο να δωσουμε τοσα χρηματα για 2 πλοια. Οπως επισης οτι αν μαζι με τα 4 MMSC μας εδιναν και 2 AB δωρεαν οτι το ντιλ θα ηταν πολυ καλο, αφου οι AB ειναι ενα καταπληκτικο πλοιο με παρα πολλες δυνατοτητες πολλαπλασιες των καινουριων MMSC . Το προβλημα ειναι οτι δεν δινουν. Ειναι σαν να μου λες οτι μαζι με τα ελικοπτερα ρομεο που παιρνουμε, θα μας δωσουν και 1 μοιρα φ-15 eagle δωρεαν η σχεδον δωρεαν. Δεν παιζει.
Οσο για τη συγκριση με τις μη εκσυγχρονισμενες κορτενερ, που ειναι 42 χρονων ναι προφανως θα ειναι στα περισσοτερα σημεια καλυτερες αλλα κοστιζουν και 4 δις ευρω, ενω οι κορτενερ κοστιζουν μηδεν ευρω.
Τελος παντων ολοι υποθεσεις κανουμε, αφου κατι συγκεκριμενο δεν γνωριζουμε. Εγω απο την πτηση θα ηθελα καλυτερα επιχειρηματα για να δικαιολογησει τη θεση της, πχ τι ποσοστο απο τα 4 δις της επενδυσης θα επεστρεφε στην Ελλαδα λογω της ναυπηγησης εδω μερους της παραγγελιας? Αν ας πουμε ειναι 40% το συζηταμε. Τι μεταφορα τεχνογνωσιας θα εχουμε? Θα μας δωσουν πχ τεχνογνωσια να φτιαχνουμε καποιους πυραυλους μονοι μας σαν αντισταθμισμα?Κανεις δεν γνωριζει τι και πως.
Εγω αυτο που βλεπω σε πρωτη φαση , ειναι τα χαρακτηριστικα του πλοιου που ειναι απογοητευτικα , και το κοστος/ μοναδα που ειναι τραγικο. Σε σημειο να απορεις πως μπορει κανεις να επιχειρηματολογει υπερ του

tnt-am

Συζητάγαμε 2 Bel Hel και όχι 4 τελικά που αποφάσισε η Κυβέρνηση.
Οπότε για 4 Πλοία δεν έχουμε εικόνα κόστους.
ΑΝ γίνει ο διαγωνισμός ίσως το μάθουμε.

Jason

Και οι Μπελαρα και οι MMSC ειναι απολεσμα πολιτικων πιεσεων. Κανενα σοβαρο ναυτικο δεν θα αγοραζε αυτα τα πλοια.

Η Μπελαρα ειναι ακαταλληλο πλοιο καθως ειναι μια φρεγατα γενικης χρησης, η οποια ειναι υποεξοπλισμενη και ανυπερασπιστη χωρις CIWS. Για να διορθωθει θα κοστισει τεραστιο ποσο (1.3-1.5 δις) καθιστοντας τις Μπελ των 4500 τονων ακριβοτερες ακομη και απο τα Βρετανικα Αντιτορπιλικα ΑντιΑεροπορικου πολεμου Type-45 των 9000 τονων.

Η MMSC ειναι επισης ακαταλληλο λογω χαμηλης επιβιωσιμοτητας επιπεδου Level I+, ελλειψης σοναρ κητους και αλουμινιας υπερκατασκευης.

Last edited 2 months ago by Jason
Vlad

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει πέσει στο τραπέζι η ολλανδική φρεγάτα LCF, 6000 τόνοι, αεράμυνα περιοχής και το κυριότερο πολύ φθηνότερη από αλουμινόχαρτο και Μπελχαρα. Το ΠΝ παθαίνει κάτι όταν ακούει πλοίο μεγαλύτερο των 5000 τόνων; Τι να πω

NICKB

Ίσως γιατί είναι μεγάλα και …φαίνονται (λες και θα πλησιάσουν σε καιρό πολέμου πιο κοντά από 30χλμ σε οτιδήποτε εχθρικό). Αν είναι αυτό, μάλλον να το ξανασκεφτούμε, αφού ολόκληρο εμπορευματοφορτηγό πλοίο (Maersk Launceston) και ήταν αόρατο σε απόσταση 2 μιλίων…

chikichiki
kostask22

Το σενάριο ήταν δείτε τις bel γιατί δήθεν οι Γάλλοι θα μας εκαναν σκόντο και θα μας εδιναν lafa μετά απο g2g διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας. Οταν όλα κατέρευσαν με πολιτική ευθύνη, και επειδή ήταν ο όλος σχεδιασμός αίολος, τα έριξαν στην ανικανότητα του ΠΝ να καταλάβει τις ανάγκες του, και οτι δεν ειχαν προβλέψει το τελικό κόστος… αυτό το στορυ βολεύει τους υπόλοιπους μνηστήρες, και πατάνε εκει για να καλυψουν τις αδυναμίες των προτάσεων τους.

THAN

Λίγο ακόμα και θα μιλάμε για κοσμογονία…
Αν επιτέλους εργαστουμε μεθοδικά και ορθολογικά και με λιγα χρήματα σχετικα ,μπορούμε πολλά να καταφέρουμε…και απο οτι φαινεται τον τελευταίο χρονο έτσι κινούμαστε..

Konstantinos1

Πού να πεί ο απλός πολίτης τη γνώμη του; Στα κατευθυνόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Ο μόνος φιλόξενος χώρος είναι αυτός που μας διαθέτετε εσείς.. Πόσες φορές κατάφερε η Π να βγεί στις εφημερίδες και στα κανάλια ώστε να μιλήσει για διαθεσιμότητες και παρωχημένο υλικό για να ενημερώσει και τον τελευταίο Έλληνα; Δε φταίνε οι πολιτικοί που είναι καθ’ύλην αρμόδιοι στη λήψη αποφάσεων και στη διακυβέρνηση; Άτομα που χρησοπληρώνονται για να κάνουν αυτή τη δουλειά (με αφορολόγητο αυτοκίνητο και το 66℅του εισοδήματος τους-άραγε είναι συνταγματικό αυτό;). Πάντως δε νομίζω να έχουμε κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα στην άμυνα αφού εδώ και 10 χρόνια σχεδόν οι πάντες μας διαβεβαιώνουν για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχει το σύνταγμα, υπάρχουν οι νόμοι, δε γίνεται να μας λένε ψέματα οι άνθρωποι που τους εμπιστευτήκαμε την ψήφο μας.
Όπως και να έχει εμείς οι απλοί αναγνώστες , με την περιορισμένη αντίληψη επί των θεμάτων καθώς δεν ανήκουμε στο χώρο της άμυνας, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συμμετάσχουμε στην επόμενη διαδήλωση που θα διοργανώσουν οι απόστρατοι αξιωματικοί ή οι στρατιωτικοί συντάκτες.
Στα υπόλοιπα του άρθρου συμφωνώ. Έξυπνη αγορά, μακάρι να εμπνεύσει και τους υπόλοιπους κλάδους.

NICKB

Ας έρθουν πρώτα…! Και φυσικά να τα έχουμε όταν θα τα χρειαστούμε, αλλιώς θα κάνουμε ότι και τώρα: Θα μας προκαλούν στο σπίτι μας κι εμείς θα σφυρίζουμε αδιάφορα… Γιατί όλα αυτά (αγορές) που συζητάμε μήνες τώρα, είναι μόνο στα λόγια και στα χαρτιά. Συζητάμε όλοι για τις τορπίλες των 214 και δε μιλά κανείς για την έλλειψη Αντιμέτρων τορπιλών (οι Τούρκοι κατασκευάζουν δικά τους), που κανονικά δε θα έπρεπε να βγάλουμε υποβρύχια στο Αιγαίο χωρίς αυτά… Άντε, δεν είμαστε “επιθετική/ιμπεριαλιστική” δύναμη άρα δε χρειαζόμασταν τόσα χρόνια τορπίλες (στο μυαλό κάποιων Turbo πολιτικών μας μπορεί να μη χρειαζόμαστε και τώρα). Να αμυνθούμε δε πρέπει; Ή θα κυνηγάμε τις (ΜΚ48 & DM2A4) τορπίλες που θα μας ρίχνουν με ..ρακέτες; Α ξέχασα, τα 214 είναι αόρατα…

chikichiki

Βρίσκω πως αυτές οι ρουκέτες θα ήταν πιο χρήσιμες για τον ΕΣ. Τα όπλα SALH είναι μάλλον φτωχή επιλογή για απειλές που βασίζονται στον κορεσμό, τα δε ταχύπλοα ΕΔ δεν είναι καινούρια απειλή, ούτε γνωρίζω τι μπορούν πραγματικά να κάνουν εναντίον μιας φρεγάτας. Σαφέστατα όμως θα είναι χρήσιμες σε αμφίβιες επιχειρήσεις. Φυσικά όλα αυτά είναι εικασίες, για να αγοράζονται κάτι θα θέλουν να κάνουν με αυτές.

statzi

“Τώρα, το ότι εγκαταλείψαμε το ΠΝ με φρεγάτες 40 ετών, δεν φταίει το ΠΝ, ούτε και οι πολιτικοί μας όπως γράφουν κάποιοι φίλοι. Φταίμε εμείς, γιατί δεν είδαμε ποτέ, όχι διαδήλωση, ούτε δήλωση, από πολίτες για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.”

Το ρίξατε και εσείς στην… “ατομική ευθύνη”;;; Για σπάστα και ξαναρίχτα, που λεν και στο χωριό μου, γιατί κάπου, κάτι χάσατε …

MPAMPIS

Το οτι πήραμε στα πλαίσια ενός ευνοϊκού πακέτου οπλισμού apkws δεν σημαίνει οτι θα τα χρησιμοποιήσουμε στα romeo….προσωπικά πιστευω οτι δεν υπαρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε για εγγύς υποστήριξη ενα τέτοιο εξιδεικευμενο ελικόπτερο …μπορει να φορτωθούν σε kiowa, σε Apache, σε uav οπως το s100 που μπορούμε να πάρουμε μελόντικα και προπάντων σε ενα δικό μας USV…….

NICKB

Μπορεί να έχεις δίκιο! Είδαν κι απόειδαν οι άνθρωποι με το Ελεγκτικό & τον Βαγγέλη (Βενιζέλο) και σου λέει: “…κάτσε να χώσουμε κι αυτά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που είναι σίγουρο ό,τι θα υπογραφεί γρήγορα…”. Αν είναι αυτό, μια χαρά το σκέφτηκαν! Μακάρι να έβαζαν & άλλα συστήματα στο πρόγραμμα, γιατί ποιος ξέρει πότε θα ξανασυνεδριάσει το Ελεγκτικό (ή άλλα συμβούλια), λόγω COVID, για να εγκρίνουν νέα προγρ/τα. Εξάλλου, είναι Παγκοσμίως γνωστό ό,τι ο COVID κυνηγά ιδιαίτερα Δημοσίους υπαλλήλους & δικαστικούς…

GK21

“Τώρα, το ότι εγκαταλείψαμε το ΠΝ με φρεγάτες 40 ετών, δεν φταίει το ΠΝ, ούτε και οι πολιτικοί μας όπως γράφουν κάποιοι φίλοι. Φταίμε εμείς, γιατί δεν είδαμε ποτέ, όχι διαδήλωση, ούτε δήλωση, από πολίτες για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.”

Με βαση τη λογικη σας(ο θεος να την κανει λογικη)τοτε δεν φταινε οι πολιτικοι και οι στρατιωτικοι ουτε για τις FOS,ουτε για τη θητεια της πλακας,ουτε για τις SUPER VITA που μας εχει κοστισει ο κουκος αηδωνι,ουτε για τις τορπιλες των 214,ουτε για τα LEOPARD χωρις πυρομαχικα,ουτε για τα Μ-113,ουτε για τα HUEY,ουτε για τιποτα.Φταινε οι πολιτες που δεν ασχολουνται και διαμαρυρονται.

Δηλαδη μας λετε πως οι εκλεγμενοι πολιτικοι ειναι “αθωες περιστερες” για τις μιζες,τις αμαρτωλες συμβασεις,τον κακο σχεδιασμο και την εγκαταλειψη των ΕΔ,οι δε επαγγελματιες στρατιωτικοι ειναι αβουλοι και σιωπηλοι απεναντι σε ολα αυτα,αν δεν ειναι αδιαφοροι με νοοτροπια δημοσιου υπαλληλου.

Πρεπει ο απλος πολιτης μεσα σε ολα τα προσωπικα,οικογενειακα,οικονομικα και επαγγελματικα του προβληματα,να βρει χρονο και να αποκτησει γνωσεις για τα εξοπλιστικα των ΕΔ.Τοτε πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τι ακριβως χρειαζομαστε τους ΥΠΕΘΑ και τους αξιωματικους των επιτελειων και επιτροπων.Ας γινουμε λαικη δημοκρατια η ας ξαναφτιαξουμε την εκλησια του δημου.Πιο φτηνα θα μας βγει…..

Υ.Γ. Χωρα που πολιτικοι και στρατιωτικοι πρεπει να αντιμετωπισουν λαικες αντιδρασεις για να κανουν το σωστο και το αυτονοητο για την αμυνα της,δεν ειναι ουτε για τα αναθεμα.Μακαρι να μην εχουμε φτασει σ’αυτο το σημειο.

Jimmy

Και βεβαια οταν κατσει κι ασχοληθει, το αντεπιχειρημα ειναι “τι μιλας τι ξερεις εσυ που δεν ξερει η πανσοφη ηγεσια του ΠΝ που εχει και think out of the box κουλτουρα” η που δεν ξερει η πολιτικη ηγεσια αχαχα μονα ζυγα δικα τους

Vlad

Ο κόσμος στις δημοκρατίες ψηφίζει. Πχ για τις super Vita οι οποίες καθυστέρησαν λόγο παθογενειων της ελληνικής οικονομίας όπως πχ κρατικός συνδικαλισμός οι πολίτες ποτέ δεν ψήφισαν κάποιον για να τις καταργήσει, γιατί και το βολεμα είναι βολεμα.

NICKB

Όλος ο πολιτικός “κόσμος” φωνάζει, γιατί υπήρξαν Έλληνες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Έχουν σκεφτεί πχ πόσοι τη ψήφισαν ακριβώς για το λόγο που αναφέρεις; Γιατί φώναζαν για τα αυτονόητα (ενίσχυση ΕΔ, τιμωρία των κλεφτών/μιζαδόρων) και δεν είναι καθόλου τυχαίο που την υποστήριζαν πολλοί στρατιωτικοί συμπατριώτες μας. Ποτέ δε τους ψήφισα, ούτε τους υποστηρίζω, αλλά αν δε βάλουν μυαλό οι πολιτικοί μας κάποια μέρα θα ξυπνήσουν με παράξενη διάθεση, ανακαλύπτοντας ότι έχασαν την εξουσία και τη “μάσα” εν μέσω Παγκόσμιας κρίσης…

NICKB

Όσο επιτρέπουμε να κυβερνούν άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει πραγματικά στη ζωή τους, που δεν είναι από τα “σπλάχνα” των απλών καθημερινών Ελλήνων, αυτά θα γίνονται. Και φυσικά το ό,τι οι πλειοψηφία των βουλευτών είναι δικηγόροι & γιατροί λέει πολλά από μόνη της… Να είστε σίγουροι ό,τι αν κάποιος από αυτούς αξίζει θα τον έχουν μόνιμα στο περιθώριο για να μη “χαλάει η πιάτσα”… Κι αν εμείς κάναμε αυτό που μας προτρέπει η ΠΤΗΣΗ (καλοπροαίρετα), κάποιοι από τους προαναφερόμενους θα έβρισκαν το τρόπο να κονομήσουν. Οπότε την επόμενη φορά που θα θέλαμε οι υπόλοιποι να ξανακάνουμε “πορεία” για το δίκαιο αίτημά μας, θα το σκεφτόμασταν 3 & 4 φορές, με τον ενδόμυχο φόβο ότι στη πραγματικότητα κάποιοι μας χρησιμοποιούν για τους δικούς τους λόγους… Να καταργηθεί ΑΜΕΣΑ ο νόμος τερατούργημα “Περί Ευθύνης Υπουργών” και μετά τα ξαναλέμε για το θέμα…

x-m

” δεν φταίει το ΠΝ, ούτε και οι πολιτικοί μας όπως γράφουν κάποιοι φίλοι. Φταίμε εμείς, γιατί δεν είδαμε ποτέ, όχι διαδήλωση, ούτε δήλωση, από πολίτες για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων”.

Η συγκεκριμένη άποψη είναι καινοφανής !!! Τι ξέπλυμα ευθυνών είναι αυτό; Μπουγάδα κανονική !!!!

Πέραν των πολλών άλλων,όταν η ελληνική κοινωνία “βομβαρδιζόταν” επικοινωνιακά τόσα χρόνια με πληροφορίες περί της μη επικινδυνότητας της γείτονος, με κουμπαριές, ζεϊμπεκιές, προμοτάρισμα εισόδου στην Ε.Ε. , επενδύσεις στην τουρκία (Εθνική Τράπεζα), κλπ,κλπ, ο λαός θα έπρεπε να βγει στους δρόμους και φωνάξει “λύκος στο μαντρί”; Πραγματικά , τι είναι αυτά που λέτε;

Last edited 2 months ago by x-m
GeorgeD

μπράβο, με πρόλαβες. Επίσης το σχόλιο της Πτήσης μου θυμίζει πολύ το περίφημο σχόλιο “μαζί τα φάγαμε”

x-m

Τέτοια “ασυλία” φαντάζομαι πως ούτε οι πολιτικοί δεν διεκδικούν.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πυραύλους nsm για τα ρομεο δεν είδαμε όμως! Ούτε harpoon ng για τα p 3 που εκσυγχρονίζονται!

massey-ferguson-65

Καλά τα νέα,ελπιζω όμως στα αλήθεια το πολεμικό ναυτικό να προχωρήσει μπροστά,να δώσει μια ανοιχτή παλάμη και στις MMCS περιπολικά και να προχωρήσει η αγορά του αιώνα για 4 φρεγάτες με ενισχυμένη ΑΕΡΑΜΥΝΑ και τα +2 επιπλέον Παπανικολής,αα ξέχασα και +3-4 super v!!!!

Vas

Καλά και ωραία τα όσα είπατε και τα όσα κάνει το ΠΝ και μακάρι να προχωρήσουν και άλλα έτσι προγράμματα. Αλλά…Το να λέτε ότι η αγορά της FDI θα γινόταν υπό πολιτική πίεση και ότι η βασική γαλλική έκδοση είναι υπόεξοπλισμένη για τις ανάγκες του ΠΝ που θα συμφωνήσω εν μέρη στο τελευταίο ΑΛΛΑ, αν θεωρείται υπόεξοπλισμένη την FDI FR τότε τι να πούμε για τις MMSC που μάλιστα εσείς τις θεωρείται και καλές υποψήφιες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων γενικής χρήσης;
Η βασική γαλλική έκδοση της FDI είναι ανώτερη σε κάθε παράμετρο από την έκδοση της MMSC που χρυσοπλήρωσε η Σ.Αραβία.
Εξάλλου όπως το δηλώνεται συνέχεια ο Πρωθυπουργός μίλησε για πολλαπλών ρόλων σκάφος άρα όπως και εσείς λέτε δεν χρειαζόμαστε τα 32 κελιά της FDI HN, ούτε το Strales, άντε μόνο ένα RAM και τέλος. Έτσι; Άρα αν είναι να επιλέξω είτε την αλουμινότρατα, είτε την FDI στις βασικές τους εκδόσεις, προτιμώ και πάλι την δεύτερη, στα ίδια λεφτά θα μας έρθουν και τα δύο με την δεύτερη όμως να εξακολουθεί να είναι υπέρτερη στα πάντα, συν ότι έχει το χώρο για επιπλέον κελιά αν το επιλέξουμε αργότερα να τους βάλουμε.

Αν πραγματικά το ΠΝ ήθελε να καινοτομήσει θα είχαμε προχωρήσει σε σκάφη όπως FDI, FFG(X), Type 31 κλπ και όχι τις MMSC που εκεί όντως οι πολιτικοί θα την επιβάλλουν στο ναυτικό μας χωρίς να το θέλει και το γνωρίζετε, αλλά εκεί δεν σας βλέπω να το αναφέρετε την πίεση που ασκείται να τις επιλέξει, ένα σκάφος που είναι ο ορισμός του ακατάλληλου για το ΠΝ.

Last edited 2 months ago by Vas
Jimmy

Εδω προβαλουν σαν σοβαρο επιχειρημα οτι το ΠΝ εχει σαν απαραιτητη προυποθεση το σκαφος να κατασκευαστει στην Ελλαδα. Δηλαδη ο ταδε ναυαρχος δεν εχει προβλημα αν το σκαφος θα αντεχει σε πυραυλικες επιθεσεις, η τι ρανταρ εχει, η τι πυραυλους ριχνει, η τι αεραμυνα εχει, η ποσο συχνα θελει συντηρηση. αλλα το πρωτο του μελημα ειναι το σκαφος να κατασκευαστει στην Ελλαδα. Δεν το θελει ο πρωθυπουργος η ο υπουργος αναπτυξης αυτο , οχι το ΠΝ το απαιτει . Ειναι να γελαει κανεις που θα ελεγε και ο Σκουντης,

NICKB

Μπορεί να είναι και σωστό το άρθρο… Με τόσα τσαλακώματα (στη καλύτερη περίπτωση) που θα υπομένει η MMSC, αν δεν υπάρχει έμπειρο συνεργείο να τις επισκευάζει, σε 10 χρόνια θα είναι για τη Σομαλία… Γι’ αυτό θέλουν να κατασκευάζονται εδώ, για να μπορύμε να τις επισκευάζουμε, αφού όλο και κάποια θα βρίσκεται συνεχώς σε συνεργείο. Άσε που μετά θα ψάχνονται συνεχώς οι Τούρκοι για επακουμβήσεις!

Skywalker

Επίθεση με AGM-114N Hellfire, με μαχ. εμβέλεια 11.01 χλμ δεν νομίζετε ότι είναι αποστολή αυτοκτονίας;

chikichiki

Είναι απορία πολλών, γιατί εμφανέστατα η θεωρητική εμβέλεια του AGM-114 απέναντι σε ναυτικούς στόχους σχεδόν ταυτίζεται με την εμβέλεια του Oto 76, και η κεφαλή είναι μάλλον μικρή. Όμως οι Hellfire βρίσκονται σε ευρεία ναυτική χρήση εδώ και δεκαετίες, άρα εμφανέστατα υπάρχουν σενάρια που ευνοούν τη χρήση τους.

Last edited 2 months ago by chikichiki
Bridger

Και μην ξεχνάμε τη δυνατότητα για κατευθυνόμενα πυρομαχικά vulcano στα 40km και 100km για τα πυροβόλα των 76mm και 127mm, για τις ίδιες δουλειές. Απαιτείται βέβαια αναβάθμιση των πυροβόλων αλλά νομίζω ότι πρέπει να το δούμε. Έχω κι εγώ την απορία αν είναι σκόπιμο τα εκτείθενται τα λίγα πολύτιμα S70 και ΜΗ60R στον κίνδυνο βολών από τόσο κοντινές αποστάσεις. Ίσως να ήταν καταλληλότερα για τέτοιες αποστολές τα Kiowa.

x-m

Εφόσον δεχόμαστε ότι υπάρχει κίνδυνος γιατί να πέσει ο κλήρος στα Kiowa ; Άνθρωποι τα χειρίζονται και αυτά. Μήπως να κατευθυνόμασταν σε ποιο ασφαλείς λύσεις;

Larisaios

Εξαρτάται απο το στόχο. Αν είναι για πυραυλάκατο ναι, αν πρόκειται για κάποιο περιπολικό του Τουρκικού Λιμενικού ή αποβατικό, ή σκάφος που μεταφέρει Ειδικές Δυνάμεις όχι.

Genesis

Μου κάνει εντύπωση η αντίδραση πολλών εκ των αναγνωστών για την αναφορά στο άρθρο σχετικά με την ευθύνη των πολιτών για όσα γίνονται (ή όχι) στις ΕΔ.
Νομίζω ότι ο μέσος ψαγμένος Έλληνας πολίτης δεν είχε κανένα πρόβλημα να αντιλαμβάνεται ή στην χειρότερη να ψυχανεμίζεται εδώ και τουλάχιστον 3 δεκαετίες ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τα εξοπλιστικά και την αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα.
Οι φωνές υπήρχαν, ο ειδικός τύπος αναφερόταν συχνά, πολλά άρθρα γράφτηκαν και στον ημερήσιο τύπο και γενικώς οι ενδείξεις ήταν σαφείς και οι πληροφορίες επαρκείς. Όποιος νοιαζόταν ήξερε. Ανατρέξτε στα άρθρα του στρατηγού Κ. Φράγκου για να θυμηθείτε όσοι δεν θυμάστε.
Μπροστά στην κάλπη όμως, για την πλειοψηφία υπερίσχυε η εξυπηρέτηση των προσωπικών/συντεχνιακών μικροσυμφερόντων που δελεαστικά πρόσφερε το πελατειακό πολιτικό σύστημα, αφού η νοοτροπία του “εγώ πάνω απ’ όλα” και του “ωχ καημένε, εμείς θα σώσουμε τον κόσμο?” έμοιαζε (και εν μέρει ήταν) ανίκητη στην πράξη.
Έτσι, επί δεκαετίες, επιλέγουμε “πολιτικούς” αμφιβόλου ικανότητας, αξιοπιστίας, πολιτικής ηθικής ίσως ακόμη και ευφυίας, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να “βολέψουν” ημετέρους αλλά έχουν τεράστιο πρόβλημα να ασχοληθούν με τα πραγματικά σοβαρά ζητήματα της χώρας μας. Προφανώς και έχουν τεράστιες ευθύνες. Ποιος θα τις αναζητήσει όμως όταν επανεκλέγονται με τεράστια ποσοστά?
Η τελική ευθύνη σαφώς ανήκει διαχρονικά στους πολίτες οι οποίοι και λούζονται το αποτέλεσμα των επιλογών τους.

George_K

Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της ψήφου. Συνεχίζουν και ψηφίζουν με μια αίσθηση χαβαλέ και ψευτοεπανάστασης στο μυαλό τους, υποκινούμενοι από ακραίες λαϊκίστικες φωνές.
Όπως επίσης δεν έχουν καταλάβει και τη διάβρωση της κοινωνίας από το πελατειακό καθεστώς, του οποίου ίσως οι περισσότεροι, άθελά τους υποθέτω, είναι μέλη.

x-m

Αν πραγματικά ο κόσμος καταλάβαινε και κυρίως δεν ξεχνούσε , η οποία κυβέρνηση εκλεγόταν στις εκλογές του 2019 θα έπρεπε να εκλεγεί με ποσοστό συμμετοχής < 5%.

Αλλά δεν…..

Είτε έτσι όμως , είτε αλλιώς, όταν κυβερνάς, κυβερνάς. Δεν περιμένεις από εμένα να σου πω “μεγάλε αγόρασε τακάκια για τα Mirage 2000”, όπως μας λέει ότι θα έπρεπε να κάνουμε η αγαπητή “Π”.

Genesis

Ακριβώς το αντίθετο! Αν πραγματικά ο κόσμος καταλάβαινε και δεν ξέχναγε, θα έπρεπε η συμμετοχή στις εκλογές να είναι πάνω από 90% ακριβώς γιατί ο συνειδητοποιημένος πολίτης αντιλαμβάνεται την αξία και την βαρύτητα της ψήφου του.
Το ότι το mirage χρειάζεται τακάκια θα το καταλάβει κάθε ευσυνείδητος, έντιμος, εργατικός, δίκαιος και με έντονο αίσθημα καθήκοντος πολίτης που του έχουμε εμπιστευθεί θέση δημόσιου λειτουργού. Το ερώτημα είναι, εμείς είχαμε στο μυαλό μας όλα αυτά τα (βασικά) προσόντα όταν τον ψηφίζαμε?

George_K

Ή καθολική αποχή. Με αυτή την πράξη δηλώνεις οτι το σύστημα δεν σε εκφράζει, οτι το σιχάθηκες. Να δεις μετά πως θα τρέχουν να τα διορθώσουν…

Genesis

Κάνεις λάθος. Αυτό ακριβώς τους βολεύει, να μην συμμετέχεις, να μην χρειάζονται και να μην δεσμεύονται από την άποψη/επιλογή σου. Το όνειρο κάθε μονάρχη/δικτάτορα.
Πρέπει να συμμετέχεις και να φροντίζεις να βελτιώνεσαι, να διορθώνεις τα λάθη, να εξελίσσεσαι επιλέγοντας τους κατάλληλους. Δεν είναι απλό και κυρίως δεν γίνεται χωρίς προσωπικές θυσίες, αν δεν βάλουμε το “εμείς” πάνω από το “εγώ”.

GeorgeD

Ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να διαβάζει τον ειδικό τύπο, εκτός από πολύ λίγους που είμαστε εδώ και γράφουμε. Επίσης ο κόσμος βασικά ψηφίζει βάσει οικονομικών κριτηρίων και όχι εξοπλιστικών. Δε γνωρίζω τι ηλικία έχεις αλλά για ψάξε να δεις όταν ο Σημίτης ανακοίνωσε τη διάθεση να μπούμε στο πρόγραμμα των typhoon τι διθυραμβικά σχόλια γράφανε (ευτυχώς εκ των υστέρων φάνηκε ότι ήμασταν τυχεροί που δεν μπήκαμε).
Να θυμίσω ότι από το 2001 και μετά, το όλο κλίμα ήταν να τα βρούμε με τη Τουρκία (πολιτικό και μηντιακό), τι να σου πει λοιπόν ο απλός πολίτης? Ακόμη και προχθές πήγανε πάλι να εφαρμόσουν τη διπλωματία των σεισμών!!! Μετά από ότι έχει γίνει με την Τουρκία… Ας κατηγορήσουμε πάλι τον κόσμο…
Δυστυχώς είναι έτσι το δημοκρατικό σύστημα, που δε βγαίνει ο καλύτερος, αλλά αυτός που είναι πιο γνωστός.
ΥΓ επειδή ανέφερες το Φράγκο, έχεις την αυταπάτη ότι ανεβαίνεις στο στρατό πάνω από ταξίαρχος αν δεν έχεις πολιτικό βύσμα? (ανεξάρτητα αν είσαι ικανός ή όχι, θεωρώ ότι πολλοί είναι ικανοί)

Jason

Ενταξει, καλα τα Hellfire, τα οποια ηδη εχουμε διαθετουμε, καλες και οι APKW, αλλα δεν προκειται και για συστηματα που θα κανουν τεραστια διαφορα επειδη εχουν περιορισμενο βεληνεκες (μαξιμουμ 15 χιλιομετρα).

Το μονο συστημα που θα εκανε τεραστια διαφορα ειναι ο NSM-HL, αλλα εφοσον δεν εχει πιστοποιηθει ακομη, ας περιμενουμε να πληρωσει καποιος αλλος το κοστος πιστοποιησης.

Ισως θα επρεπε να δωσουν μερικες απο τις ρουκετες στον Ε.Σ. ωστε να τις δοκιμασει σε Apache και Kiowa.

Last edited 2 months ago by Jason
George_K

Πάντως σίγουρα η συνεκπαίδευση Κiowa – Apache με Romeo θα είναι συχνό φαινόμενο στο μέλλον.

Last edited 2 months ago by George_K
SAAB

Τα χρήματα που χρειάζονται για πιστοποιήσεις είναι μηδαμινά μπροστά στην τιμή ενός πυρομαχικού και είναι αστείο να το συζητάμε όταν οι εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα για το ΝΑΤΟ, έχουν υποχρέωση να μπορούν αυτά να “συνεννοούνται” (διαλειτουργικότητα) μεταξύ τους.
Όσον αφορά τον ΕΣ και τα apache, η προσπάθεια γίνεται για να πάρουμε τον spike. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει οι ΗΠΑ να μας επιτρέψουν την αναβάθμιση των apache στον Ισραήλ, που και αυτό είναι επιθυμία της αεροπορίας στρατού.
Στα πλαίσια όμως της επιθετικής επιχειρηματικής πολιτικής των ΗΠΑ οι κρυφοί εκβιασμοί μπορεί να είναι πολλοί.
Από ότι καταλαβαίνω, επιθετική πολιτική στις πωλήσεις σημαίνουν 3 πράγματα:

  1. Σε τρελαίνω στις προσφορές και δεν μπορείς να αρνηθείς.
  2. Όπου σε βρω μπόσικο σε εκβιάζω. (πχ. και καλά, πρόβλημα με τα F-16V και την ΕΑΣ).
  3. Συνδυασμός των παραπάνω.

Γνώμη διατυπώνω αλλά προφανώς, με τις αδυναμίες και αγκυλώσεις που έχουμε, μόνον ο εκβιασμός περνάει και αυτός που μπορεί να μας εκβιάσει καλύτερα, αυτός θα πάρει αυτό που θέλει. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με το να αδιαφορείς με το οποιοδήποτε κόστος απέναντι στους εκβιασμούς και ας σου στοιχίσει. Οι εκβιασμοί όμως δεν πρέπει να περνάνε. Το κόστος που θα έχεις πάντα μπορείς να το καλύψεις αρκεί αν θέλεις.

Larisaios

Οι  Spike δεν απαιτούν πιστοποίηση στα Απάτσι ή σε οποιοδήποτε άλλο πτητικό μέσο. Ελέγχονται απο ένα απλό ταμπλετ του εμπορίου μέσω bluetooth, η στόχευση γίνεται μέσω της θερμικής κάμερας του πυραύλου, παρακάμπτοντας τελείως το ΣΕΠ του ελικοπτέρου.

NICKB

Καλησπέρα! Κάπου κάνεις λάθος σ’ αυτά που αναφέρεις. Η εμβέλεια του Spike είναι 25-32χλμ (ανάλογα τη πηγή), ενώ η θερμική κάμερα του πυραύλου δεν έχει τέτοια εμβέλεια. Ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι τηλεκατευθυνόμενος μέσω της κάμερας, ώστε να χτυπά στόχους και πίσω από βουνά (που φυσικά δε μπορεί να δει η κάμερά του κατά τη στοχοποίηση). Ο πύραυλος χρησιμοποιεί τη κάμερά του μόνο στο τελικό στάδιο της εμπλοκής, ώστε να σιγουρέψει ότι θα χτυπηθεί ο στόχος που έχει επιλεχθεί (από εξωτερικό παρατηρητή, επίγειο ή εναέριο – ή χωρίς επιλογή όταν εκτοξεύεται στη γενική περιοχή του στόχου χωρίς προηγούμενη στοχοποίηση) ή για αλλαγή του στόχου τη τελευταία στιγμή. Το Bluetooth τι σχέση μπορεί να έχει; Υπάρχει Bluetooth με εμβέλεια 25χλμ; Για τη πιστοποίηση δε ξέρω, αλλά φαντάζομαι ότι όλα είναι θέμα software αφού οι δοκιμές έχουν ήδη γίνει από Ισραηλινά Απάτσι. Μη ξεχνάμε ότι οι Ισραηλινοί έχουν Ξεκλείδωτους Πηγαίους Κώδικες για όλα τα Αμερικάνικα οπλικά συστήματα.

ETS

Bluetooth =επικοινωνια ελικοπτερου με πυραυλο οταν αυτος ειναι φορτωμενος..

NICKB

Και η τηλεκατεύθυνση/επιλογή στόχου, όταν ο πύραυλος είναι στον αέρα, με τι θα γίνεται;

ETS

Με data link και ηλεκτροοπτικα μαλλον στο τελικο σταδιο.

NICKB

Αρα χρειάζεται διασύνδεση με τα συστήματα του Ε/Π, άρα πιστοποίηση…

KBTHUNDER

Αν ήθελα κάτι να φτιάχνεται στην Ελλάδα είναι τα όπλα όλων των σωμάτων από ρουκέτες μεχρι τορπίλες βαλιστικους και αντιβαλιστικους πυραύλους εκεί έπρεπε να είχαμε επενδύσει και δεν είναι αργά να το κάνουμε, θέλετε παραγωγή η συμπαραγωγή αρκεί να έχουμε σφαίρες να ρίχνουμε και να ξερει ο γείτονας ότι δεν τελειώνουν.

Sousourada

Καλημέρα,
η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν αυτή που δεν πήρε ούτε βίδα; Μόνο ο Ψεκασμένος υπέγραψε για τα Orion, και αυτό ήταν τόσο μεγάλο λάθος που θα έπρεπε να το είχαμε διορθώσει καίγοντάς τα στα υπόστεγά τους. Μόνοι μας.
Το υστερόγραφό σου έχει απαντηθεί στο άρθρο. Κατανοώ τη βιασύνη να εισπραχθεί το €0,60, αλλά πως θα ξέρουμε τι να απαντήσουμε βρε ξάδελφε αν δεν έχουμε διαβάσει πρώτα; Όχι τίποτα άλλο, μα εκτίθεται το κόμα αν γράφουμε άλλα αντ’ άλλων.
ΥΓ. Αλήθεια, η προηγούμενη κυβέρνηση που εκθειάζεις, γιατί δεν έκανε καμία κίνηση επί 4μιση χρόνια ώστε να ΜΗΝ έχουμε “κανονικά ξύλινα τείχη”; Αν δεν ξέρεις να σου πω εγώ που έχω εσωτερική πληροφόρηση. Κατά δική της δήλωση, “θα το ρισκάρουμε”.

Sousourada

Αγαπητή Πτήση,
κίτρινη κάρτα σήμερα.
Ο κόσμος δεν ευθύνεται σε τίποτα για τις διαθεσιμότητες. Για αυτό ευθύνεται αποκλειστικά η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία. Η μεν στρατιωτική διότι δεν την είδα να ζητά ηχηρά αυτά που χρειάζεται (ο μισθός να πέφτει). Η δε πολιτική, γιατί το μόνο που τη νοιάζει είναι ακριβώς να βγάζει το ΑΤΜ τους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις. (βέβαια, τέτοιοι πολίτες είμαστε που τέτοιους πολιτικούς βγάζουμε.)
Ένα βήμα παραπέρα: για να διαμαρτυρηθούν οι πολίτες για τις διαθεσιμότητες, θα έπρεπε (α) να τις γνωρίζουν και (β) να έχουν λόγο στα εξοπλιστικά και στην προτεραιότητά τους. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω παραπάνω, νομίζω.
Bonjour.

George_K

Bonjour aussi, και να σημειώσω ότι ο καθένας από εμάς δεν φταίει άμεσα, αλλά έμμεσα.

Makis

To ΠΝ ανοίγει το δρόμο για το APΚWS και στις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις!

Lefteris

Νέο θέμα:
τα AH64A και D χρήζουν εκσυγχρονισμού, που για τα πρώτα θα διατηρούσε έναν διαφορετικό τύπο και για τα τελευταία είναι απαγορευτικός λόγω κόστους.
Μήπως το ΑΗ1Ζ σε μια κοινή παραγγελία στρατού και ναυτικού θα ήταν η ιδανική λύση για τον ρόλο που περιγράφετε πως θα εκτελεί το MH60 ;

Larisaios

“Πριν μήνες “χαιρόμασταν” που ο ΕΣ ζήτησε και παρέλαβε … πολυβόλα για τα OH-58D Kiowa, “

Είστε σίγουροι ότι ο ΕΣ ζήτησε πολυβόλα για τα ΟΗ-58 απο τις ΗΠΑ; Γιατί τα συγκεκριμένα πολυβόλα τύπου Μ3 ήταν ο κύριος οπλισμός των F-84, απο τα οποία η ΠΑ παρελαβε κατά καιρούς πάνω απο 200 και έφεραν το καθένα απο 6. Δηλαδή μπορει να υπάρχουν πάνω απο 1200 Μ3 στις αποθήκες της ΠΑ, εκτος κι αν πουλήθηκαν για σκραπ. Μήπως τα πολυβόλα των ΟΗ-58 προέρχονται απο τα ρετάλια της ΠΑ;

Christos1974

NSM ζητήσαμε; Αν όχι γιατί καθυστερούμε;;

Christos1974

…μάλιστα, και είναι άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ αυτό..
Για το NSM ξέρετε αν ζητήθηκε για το MH-60R;; Και αν ναι, τί μας απαντήθηκε;;

Christos1974

Αυτό με το Hellfire ενώ υπάρχουν τα Spike NLOS με ξεπερνά.
Και είναι είδηση είναι, ότι έχει πάρει το Π.Ν τις ρουκέτες ύδρα και ΟΧΙ ακόμα τα kiowa..
Και υστερα αναρωτιόμαστε γιατί;;;;….
ακομα να αποφασίσουμε για φρεγατες..
20 χρονια για τις τορπίλες..
15 χρονια για πυρομαχικά των ΛΕΟ2 Α6
και ακόμα σκεφτόμαστε για συστηματα αυτοπροστασίας τους
κλπ

ETS

Τα Leo 2 ακομη χωρις επαρκη αριθμο πυρομαχικων ειναι!
Ενας φορτος και μετα τι;
Παραδοση ανευ ορων;
Και για αυτα δε μιλαει κανεις..

NICKB

Εδώ κάναμε πατέντα στα LEO 2A4, αντικαθιστώντας το πυροβόλο με εκείνο των 105mm του LEO 1, για να μη χαλάμε πυρομαχικά των 120mm στις ασκήσεις εκπαίδευσης των νέων πυροβολητών. Τι να πεις… Συγχαρητήρια στα παιδιά που το έκαναν, αλλά αυτό δείχνει κάτι γι’ αυτούς που αποφασίζουν! Οι στρατιωτικοί ότι μπορούσαν έκαναν, μ’ αυτούς που έχουν μπλέξει…

Bridger

Ο κόσμος, με εξαίρεση κάποιους λίγους που είχαν το χούι να διαβάζουν τον ειδικό τύπο, άκουγε από τους πολιτικούς ταγούς του σε κάθε παρέλαση 28 Οκτωβρίου και 25 Μαρτίου, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι σούπερ- ντούπερ κι έτοιμες για παν ενδεχόμενο. Κι έτσι πήγαινε να κοιμηθεί ήσυχος το βράδυ, ανησυχώντας μόνο για τον άρτο τον επιούσιο. Δεν είναι ευθύνη του κάθε βιοπαλαιστή να επισπεύδει για τα τακάκια των mirage ή τις γεννήτριες των φρεγατών. Είναι όμως ευθύνη των πολιτικών να του εξηγήσουν γιατί είναι προς το συμφέρον του να πληρώνει από το υστερημά του για ισχυρές ΕΔ. Ώστε να μπορεί μέσω αυτών να “εξαγοράζει” την ειρήνη και άρα την ευημερία του.

stepa

Ωρες ωρες δεν αναγνωριζω το περιοδικο που τοσο αγαπησαμε και στηριξαμε σχεδον 40 χρονια.Πραγματικα λυπαμαι γιατι βλεπω οτι δειλα δειλα αλλα σταθερα αυτο που την εκανε να ξεχωριζει, η ποιοτητα του λογου ,η τεκμηριωση η σοβαροτητα η ευγενεια γενικοτερα επεσαν θυμα του διαδικτυακου ανταγωνισμου των κλικς και των εντυπωσεων.Δεν θα σταθω στο απαραδεκτο περι μη ευθυνης της πολιτικης και στρατιωτικης ελιτ και αντιθετως ευθυνης του πολιτη, στο ζητημα του εδω και 15 χρονια αφοπλισμου των ΕΔ για να μην αναφερθω στις αιωνιες παθογενειες ,αλλα στην διαφορα του λογου…κατι που ειναι εμφανες πλεον ακομα και στους νεωτερους.Δεν θα προχωρησω παραπανω θα συνιστουσα μια σοβαρη προσπαθεια αυτοκριτικης, και διαθεσης για διατηρηση αυτου που εκανε το περιοδικο να ξεχωριζει , πριν αυτα τα οποια εσεις οι ιδιοι καυτηριαζατε γινουν μερος και του δικου σας τροπου γραφης….Φιλικα και καλοπροαιρετα παντα

ZAFMAN

η Π ξαναέκοψε σχόλιο μου, ειδικά όταν αυτά τσιγκλούν “προνομιούχους φίλους” της Κυβέρνησης.. (γιατί άραγε?) .
εγώ θα επαναλάβω ότι είναι δυνατόν να φταίει ο Λαός και όχι η Αθηναίικη Ελίτ για έλλειψη στρατηγικής και που αφόπλισε τόσα χρόνια τις ΕΔ και πάνε πλέον να μας δώσουν εκβιαστικά συστήματα που δεν κάνουν την διαφορά MMSCoterο που το μόνο κριτήριο επιλογής τους θα είναι η διατήρηση σε λειτουργία κρατικοδίαιτων βιομηχανιών…?

Κι εμείς απλά θα πληρώνουμε?

ARHILOHOS

Αγαπητοί φίλοι, μόλις ανακοίνωσαν στο STAR ότι παίρνουμε τις ψαρότρατες τελικά.Άντε και καλά σαράντα.

Jimmy

Μπροστα σε αυτο το σκανδαλο , οι αγορες Ακη και Παπαντωνιου ειναι σε βαθμο πλημμεληματος. Τουλαχιστον αυτοι εφεραν καλα οπλα ….
Γεωπολιτικη αυτοκτονια

tnt-am

εδώ πλέον ακούγεται και γράφεται να μην γίνει καν ο διαγωνισμός αλλά απ ευθείας ανάθεση!!

Last edited 2 months ago by tnt-am
zap

Αν ειναι να φερουν μαζι τους και 2-4 Tico ή 2 AB τοτε ας ερθουν. Μηπως θα ειναι τα πρωρα πανακριβα αχρηστα πραγματα που θα αγορασει το κρατος; Κατι θα βρουμε να τις κανουμε και αυτες οσο τραβανε το κουπι τα ΑΒ ή τα Τικο και οι 4 upgraded ΜΕΚΟ.

ultorius

Εχω πολλες καταρες να γραψω για αυτους που εκαναν αυτην την επιλογη φρεγατας αλλα δε θα το κανω για να περασει το post. Μην αγχωνεστε παντως με τις επιλογες που κανουμε σε λιγα χρονια θα ειμαστε κομματι της Τουρκιας οποτε θα εχουμε το Anadolu να μας προστατευει

Last edited 2 months ago by ultorius
ZAFMAN

Ειλικρινά που είδατε τις οπαδικές αναφορές και πως τα λεγόμενα μου δημιουργούν Εθνικό διχασμό και κίνδυνο για την ενότητα μας??
Η Πολιτική Ελίτ, η οποία το κέντρο εξουσίας βρίσκεται στην Αθήνα (ήτοι Αθηναίικη Ελίτ) κάλως ή κακώς όλα τα πολιτικά κόμματα τα τελευταία χρόνια προχώρησαν σε υποβάθμιση των ΕΔ? ναι ή όχι? από το 74 και μετά υπάρχει καθόλου εθνική στρατηγική με προσανατολισμό στην ενίσχυση των ΕΔ ώστε να μπορεί να χαραχτεί σωστή πορεία στα εθνικά μας θέματα?
Και ορθό προσανατολισμό στην διασφάλιση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων τα οποία μπορούν να είναι μην είναι επισφαλή, μόνο μέσω ισχυρών ΕΔ.?
Στην Ελλάδα οι πολιτικές εξουσίες και εννοώ όλα τα κόμματα που τα ψηφίσαμε (και πιστέψτε με έχω ψηφήσει όλα τα κόμματα) κάνουν αγορές και εξοπλισμούς οπλικών συστημάτων μόνο όταν βρισκόμασταν στα πρόθυρα πολέμου, και οπλικά συστήματα με τα οποία εξαγοράζαμε ειρήνη για λίγα χρόνια, και όχι ορθή εξοπλιστική κουλτούρα .
Ο αμυντικός σχεδιασμός (βλέπε με Τουρκία) είναι μηδέν. και τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι (μνημόνια) προχωρούν στην λιγότερη χειρότερη επιλογή MMSCoteron, και αφήνουν και το ΠΝ να κάνει και μια σωστή (όπως ΜΗ-60R). έτσι όμως δεν πάμε πουθενά. Αν είχαμε σοβαρές πολιτικές ηγεσίες θα πηγαίναν καιρό πριν σε σωστό προγραμματισμό και διεθνή διαγωνισμό…
Παρακαλώ να μας εξηγήσει κάποιος ποιος είναι ο λόγος να φτιαχτούν οι φρεγάτες στα καταστραμμένα Ελληνικά ναυπηγεία για να παραδοθούν του αγ. Ονούφριου Ανήμερα? ή μήπως για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα?
Με αυτό τον τρόπο δεν δένουμε τα χέρια του ΠΝ σε επιλογή καταλληλότερου πλοίου? Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι τα πλοία αυτά είναι ακατάλληλα για το ΠΝ, όσο και εάν προσπαθείτε να μας πείσετε… ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο.
Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο ΠΤΗΣΗ αλλά μιας και αναφέρατε ότι φταίμε κιόλας που δεν κατεβήκαμε στον δρόμο να φωνάξουμε για νέες φρεγάτες όλα τα προηγούμενα έτη… σας ζητάμε εκ νέου συγνώμη και παρακαλώ να ενημερωθούμε ως αδαείς πιο οπλικό σύστημα χρειαζόμαστε σύντομα να μαζευτούμε στο Σύνταγμα να διαδηλώσουμε τουλάχιστον….

σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

NICKB

O λόγος που πρέπει να φτιαχτούν τα πλοία σε Ελληνικά ναυπηγεία είναι ο ίδιος που μας έφερε σ’ αυτή τη κατάσταση: οι ψήφοι! Να δείξουμε μια επίπλαστη ανάπτυξη (με ημερομηνία λήξεως, κάποια χρόνια μετά το τέλος των ναυπηγήσεων – δε νομίζω να παραγγείλει άλλο σοβαρό κράτος τις MMCS στα ναυπηγεία μας, ούτε πρόκειται να ναυπηγήσουμε πάνω από 4 νέες φρεγάτες εκεί – για μεταχειρισμένες θα ψάξουμε πάλι) και να “έχουμε” κάτι να λέμε στις εκλογές όταν γίνουν… Βλέπετε να έχει αλλάξει κάτι στο μυαλό των κυβερνόντων σε σχέση με τα αναπτυσσόμενα στην Ελλάδα προϊόντα (πχ να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και να προμηθευτούν ένα αριθμό τους για να τα κάνουν ανταγωνιστικά στο εξωτερικό. Η EODH νομίζω ετοίμαζε ένα νέο όχημα για το Στρατό. Το δοκίμασε ο Στρατός πριν πουληθεί η ΕΛΒΟ στους Ισραηλινούς με σκοπό να αγοραστεί το δικό τους όχημα, που έχει πουληθεί ελάχιστα σε Παγκόσμιο επίπεδο; Είμαι σίγουρος ότι και η EODH μπορούσε να δώσει 3 Μ€ για την ΕΛΒΟ αν προκρινόταν το όχημά της – εφόσον βέβαια το όχημα άξιζε); Το ότι αγόρασαν κάποιες κάμερες από τη THEON δε μου λέει τίποτα, όταν τις έχει αγοράσει όλος ο υπόλοιπος κόσμος…

zap

το ΠΝ πρωτοπορησε με τις S to 80. Μαλιστα! Και η Ολλανδια που τις σχεδιασε και ναυπηγησε και ειχε καμια δεκαρια να μας δωσει το 90 τι εκανε; Ανακαλυψε παλι τον τροχο και την φωτια και τετραγωνισε τον κυκλο ετσι; ΟΙ ΜΕΚΟ το 88 τρομερη σχεδιαση, ουτε ενα ΜΚ41 δεν εχουν.Οσο για τα 214, θα ελεγε κανεις οτι δεν τα σχεδιασαν Γερμανοι. Για τις SV, βεβαια ναι πρωτοπορησαμε με τον βαλουμε οπλισμο (αλλα οχι σενσορες) κορβετας σε πυραυλακατο αντι να παρουμε κορβετες. Ωραιο πραγμα να βαυκαλιζεσαι.. ο Ελληνας το θελει απο την ψυχη του το χαιδεμα στα αυτια.

simos

Υπαρχει ομως μια απειλη για τα ΜΗ-60 και S70 που ονομαζεται IDAS,το ΠΝ θα πρεπει να τη λαβει υπ οψη του και να βρει λυσεις για την αντιμετωπιση της..

NICKB

Η λύση (όσο μπορεί να υπάρξει) στο συγκεκριμένο θέμα υπήρχε από πάντα και όλοι οι στρατοί του κόσμου (οφείλω να παραδεχτώ και ο Ελληνικός τα τελευταία χρόνια – αν και όχι σ’ όλες τις εφαρμογές του) την έχουν εφαρμόσει: κανένα πρωτεύον οπλικό σύστημα χωρίς Σύστημα Αυτοπροστασίας (ενεργητικό & παθητικό). Από εκεί και ύστερα, όλα είναι θέμα τακτικών… Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να κοιτάμε από κοντά τις εξελίξεις στα όπλα αυτοπροστασίας με ΛΕΪΖΕΡ (όπως αυτό σε εξωτερικό φορέα που ετοιμάζεται για F16, F15 κλπ). Και γιατί όχι, να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι εγχώρια. Αν όχι τώρα, Πότε; Αν όχι στα Λέϊζερ, σε Τί;

zap

θα μου επιτρεψετε αγαπητε να πω οτι η τεχνολογια high power laser δεν ειναι καθολου μα καθολου απλη και ευκολα διαθεσιμη.

NICKB

Συμφωνώ, αλλά αν δεν υπάρχει ένας σοβαρός στόχος τι πολεμική βιομηχανία πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε (καταρχήν να αναστήσουμε); Οι Τούρκοι, οι Ουκρανοί, οι Ισραηλινοί έχουν κατασκευάσει ήδη. Οι Τούρκοι έχουν ήδη κατσκευάσει Η/Μ πυροβόλα. Εκτός της πολεμικής χρησιμότητάς τους, σκέψου το πόσα πράγματα θα εξελιχθούν στη προσπάθεια να αναπτυχθεί τοπικά η συγκεκριμένη τεχνολογία και πόσες άλλες εφαρμογές & θετικές συνέργειες μπορούν να υπάρξουν στην υπόλοιπη βιομηχανία/οικονομία… Τα πάντα είναι θέμα υποστήριξης & χρημάτων. Τα μυαλά υπάρχουν…

Last edited 2 months ago by NICKB
zap

Δυστυχως εχουμε πολλους τομεις που πρεπει να καλυψουμε. Ακομα και αν κανουμε σημαντικα βηματα σε αυτην την τεχνολογια στα επομενα 5 χρονια πχ, ισως θα ηταν καλυτερα να αφιερωσουμε τον ιδιο χρονο και χρημα για ρανταρ, ή αρματα, ή τουφεκια ή κορβετες ή καποιο βλημα cruise. Δεν θα ηταν πιο λογικο;

NICKB

Δε ξέρω τι είναι λογικό. Ας κάνουμε επιτέλους κάτι. Κάτι πρωτοποριακό που να μας κάνει όλους περήφανους. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Η Τουρκία έκανε κάποια UAV, αρχικά ίδια με τα δικά μας (πχ ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ). Όμως κάποιοι (τι κάποιοι, ο Ερντογάν) πίστεψαν σ’ αυτό, το προώθησαν, το χρηματοδότησαν. Όταν τα Τούρκικα UAV άρχισαν να γίνονται Παγκοσμίως γνωστά, οι Τούρκοι ένιωσαν Εθνικά υπερήφανοι. “Αυτή” τη στιγμή, πάνω από το 50% των φοιτητών σε τεχνικά Πανεπιστήμια ασχολούνται με το αντικείμενο, γιατί δε θέλουν να χάσουν αυτή τη “πρωτοπορία” (ουσιαστικά περί πρωτοπορίας πρόκειται, αφού μόνο Αμερικάνοι, κάπως οι Κινέζοι και λιγότερο οι Ρώσοι τους ανταγωνίζονται στα ίσα), θέλουν να νιώθουν υπερήφανοι. Να φτιάξουμε οτιδήποτε, φθάνει να το χρειαζόμαστε & να κάνει το λαό μας περήφανο. Η Εθνική υπερηφάνια & η αίσθηση ότι πετύχαμε κάτι δύσκολο για άλλους, είναι αυτό που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα…

zap

Συμφωνω.

Giannis

Η περίπτωση του IDAS είναι η ΑΡΝΗΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ από ιπτάμενα μέσα και επιπλέον απειλή για σκαφη επιφανείας.

A.K.

Όσον αφορά την συζήτηση για την θέση του άρθρου σχετικά με τις ευθύνες μας έχω την κάτωθι άποψη:

Θεμέλιο μιας Δημοκρατίας είναι η “ατομική ευθύνη”. Ειδάλλως τι νόημα έχει η ψήφος μας?
Το ότι τρωγοπίναμε με δανεικά για δεκαετίες είναι σωστό.
Το ότι αυτό γινόταν για να στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες τους κάποιοι που χλαπακιάζανε πολλαπλάσια από τον καθένα μας, καθώς και ένα κοπάδι άχρηστοι που έβαζαν την υπογραφή τους σε οτιδήποτε θα τους κρατούσε στην εξουσία πέντε λεπτά παραπάνω, είναι και αυτό σωστό.

Όλα αυτά κατα την γνώμη μου σημαίνουν πως μια κοινωνία που καταφέρνει να σπάσει τα μούτρα της όπως καταφέραμε να τα σπάσουμε εμείς, έχει συνολικά ευθύνη για τα χάλια της. Ο επιμερισμός όμως αυτών των ευθυνών ΔΕΝ είναι ισομερής. Η φράση “μαζί τα φάγαμε” είναι τόσο σωστή όσο χρειάζεται για να κάνει σούπα τις επιμέρους ευθύνες και να ξεγλιστρήσουν οι αρουραίοι και οι άχρηστοι.
Όμως, το να απορρίπτουμε την “ατομική μας ευθύνη” και συμμετοχή στο ναυάγιο που οδηγηθήκαμε είναι η ασφαλέστερη οδός για να ξανασπάσουμε τα μούτρα μας στην πρώτη ευκαιρία.

Με δυο λόγια, όταν είσαι ελεύθερος να επιλέγεις έχεις και την ευθύνη των συνεπειών των επιλογών σου. Αυτό όμως δεν αθωώνει όσους τις πρότειναν, προώθησαν και τις υλοποίησαν είτε λόγω βλακείας, είτε λόγω συμφέροντος.

Πιστεύω πως αυτό είναι και το πνεύμα του άρθρου που ωστόσο καπελώνεται από την ακραία απλουστευτική και αφοριστική διατύπωση. Εάν είναι έτσι, τότε συμφωνώ. Εάν όχι, τότε να το κοιτάξετε παιδιά…

GeorgesDnpls

Αγαπη Πτηση ΠΟΛΥ ΑΣΤΟΧΟ το σχολιο σας περι ευθηνης πολιτων. Η ευθυνη βαραινει καθαρα την πολιτικη ηγεσια της χωρας. Για αυτο αλλωστε πληρωνονται .Δεν μπορω να γνωριζω εγω και ο καθενας πολιτης περα απο τα βασικα που μαθαινουμε η ακουμε απο τον ειδικο τυπο για την κατασταση τους στρατευματος.Σταματησετε να τους χαιδευεται τα αυτια…και ξεκινηστε αν θελετε εναν αγωνα για να καθισουν καποια στιγμη ολοι οι υπαιτιοι στο σκαμνι της δικαιοσυνης. Γιατι αν πουμε να βαθυνουμε κι αλλο την συζητηση με ολο αυτο το χαλι που επικρατει θα καταλληξουμε στο γεγονος οτι παλι ο λαος θα την πληρωσει την νυφη ειτε με αιμα( γιατι δεν θα εχουμε τα μεσα να προστατευτουμε)ειτε οικονομικα (γιατι τρεχουμε να ψωνησουμε βιαστικα οτι βρουμε στο ραφι διχως να γινετε κανεις διαγωνισμος).Τοτε λοιπον θα δω και την αμεροληψια σας…..

tnt-am

Διαβάζοντας και τα σχόλια των αναγνωστών προκύπτει το εξής γεγονός:
Πληρώνουμε τελικά 280 εκ $ αντί για 180 εκ $ αρχικά κυρίως για το APKWS (;).
Προφανώς μια αύξηση της τάξης του 50% δεν δικαιολογείται απ την παραπάνω προσθήκη δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνεται (κακώς κατ εμένα) link 16 & NSM.

tnt-am

Απλά γεγονότα ανέφερα. Δεν αμφισβήτησα το άρθρο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ενδιάμεση Λύση Made In France για το Πολεμικό Ναυτικό, FREMM, LaFayette, οι Γάλλοι βάζουν τα δυνατά τους

 H έλευση της Φλοράνς Παρλί στο τέλος Ιανουαρίου (περίπου στις 25 του μήνα), προκειμένου να παραστεί στις υπογραφές των συμβάσεων, που έχουν να κάνουν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Έρχεται η Παρλί! Πέφτουν υπογραφές και για τα Rafale, “έκπληκτοι” οι...

121
 Γύρω στις 25 Ιανουαρίου, θα έρθει στην Αθήνα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να παραστεί, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της στις...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 2.29

Related News

Ενδιάμεση Λύση Made In France για το Πολεμικό Ναυτικό, FREMM, LaFayette, οι Γάλλοι βάζουν τα δυνατά τους

 H έλευση της Φλοράνς Παρλί στο τέλος Ιανουαρίου (περίπου στις 25 του μήνα), προκειμένου να παραστεί στις υπογραφές των συμβάσεων, που έχουν να κάνουν...

Ινδία: 2.5 δις για 56 μεταγωγικά C-295 από την Airbus

Η Ινδική κυβέρνηση φέρεται να είναι κοντά στην προμήθεια 56 μεταγωγικών αεροσκαφών μέσης μεταφορικής ικανότητας C-295 από την εταιρεία Airbus Defense έναντι 2.5 δισεκατομμυρίων...

Νέο πολεμικό πλοίο τεχνολογίας SES από το Ιράν

Ένα νέου τύπου πλοίο υψηλών ταχυτήτων του Ιράν αποκαλύφθηκε από υπηρεσίες πληροφοριών. Το πλοίο που ναυπηγήθηκε σε ιρανικά ναυπηγεία παρουσιάζει χαρακτηρτιστικά πλοίου Surface-Effect-Ship (SES)...