- Advertisement -

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

- Advertisement -

 

@ptisidiastima

Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια δεν είναι πρόβλημα. Πέρα από τον ΩΚΕΑΝΟ, τα παλαίμαχα 209/1200 αλλά και τα 209/1100, στις κατάλληλες θέσεις θα κάνουν αυτό που πρέπει. Θα ρίξουν τις τορπίλες τους, και θα εξαφανιστούν προς την Πελοπόννησο αφήνοντας αρκετά ναυάγια τουρκικών πολεμιών. Ναι, τα υποβρύχιά μας είναι 40 και 50 ετών, αλλά και τουρκικά πολεμικά είναι σχεδόν συνομίληκα. Θα είναι μια μάχη της τρίτης ηλικίας στο Αιγαίο. Αλλά θα κερδίσουν τα ελληνικά υποβρύχια. Πως το ξέρουμε; το ξέρουμε. Καλό είναι οι φίλοι μας να διαβάσουν αυτό το άρθρο από το navaldefence.gr πριν προχωρήσουν…

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – Σόναρ και Ηχοσημαντήρες

Στην Ανατολική Μεσόγειο τα υποβρύχια δεν μπορούν να αποδώσουν όπως στο Αιγαίο. Τα νερά αλλάζουν, οι τακτικές απόκρυψης που ξέρουμε δεν ισχύουν εκεί. Οι συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν διαφέρουν από αυτές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, με τα υποβρύχια να μπορούν να εντοπιστούν σε μεγάλες αποστάσεις. Βέβαια, εδώ θα πούμε πως τα υποβρύχια, ακόμη και σήμερα μπορούν να εντοπιστούν με τον ίδιο τρόπο που εντοπίζονταν και στον Β’ΠΠ. Τότε μάτια, σήμερα εξελιγμένα ραντάρ, ψάχνουν για το snorkel, την εξαγωγή καυσαερίων του κινητήρα diesel που φορτίζει τις μπαταρίες (κι όχι τόσο για το περισκόπιο, που λένε οι γείτονες). Το πρόβλημα αυτό δεν το έχουν τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, που δεν παράγουν καυσαέρια, αλλά αυτά έχουν τεράστιο ακουστικό ίχνος.

Τα 214ΗΝ δεν είναι “αόρατα” όπως λένε κάποιοιν, καθώς ακόμη οι Κλίνγκονς και οι Ρόμιουλαν δεν μας έχουν δώσει τη συσκευή απόκρυψης. Δεν έχουν καν τον μη μαγνητικό χάλυβα των γερμανικών 212, αλλά ένα άλλο πολύ πιο ισχυρό σε αντοχή, μαγνητικό κράμα, που επιτρέπει όμως την κατάδυση στα 400 μέτρα. Οι μπαταρίες, που εκτός από εξελιγμένες, είναι και αθόρυβες στη λειτουργία (του ηλεκτροκινητήρα), φορτίζουν με ντίζελ, απλά αυτή τη φορά τα καυσαέρια αποθηκεύονται στο σκάφος (σύστημα αναερόβιας πρόωσης ή AIP, Air Independent Propulsion). Έτσι δεν χρειάζεται να “βγάλει” σνόρκελ, και έτσι μπορεί να φτάσει “παντού”, ακόμη και στην Αττάλεια ξεκινώντας από Σαλαμίνα. Συνεπώς οι ανοησίες των Τούρκων περί εντοπισμού των ελληνικών 214ΗΝ είναι ακριβώς αυτό, ανοησίες (και να προσέξουν το “μωραίνει Κύριος..”).

Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος – προετοιμασία για το μέλλον

Τώρα, πριν πάμε παρακάτω, δεν πρέπει να συγχέουμε αυτές τις ικανότητες με τις τορπίλες. Τα υποβρύχιά μας μοιράζονται περίπου 100 SUT Mod 0 αλλά και έναν αριθμό SST-4. Θα ήταν καλύτερα να είχαμε Seehect ή Black Shark Advanced, αλλά δεν έχουμε, και θα πολεμήσουμε με ότι έχουμε. Το ΠΝ κατάφερε να ταιριάξει τις “αρχαίες” SST με το ISUS των 214. Αν είδαμε μια SST να κινείται αργά, είναι διότι η τορπίλη ακολουθούσε pattern επίθεσης με αλλαγή πορείας. Δεν θα γράψουμε περισσότερα. Απλά θυμηθήκαμε κάποια σχόλια φίλων αναγνωστών μας και είπαμε να βοηθήσουμε.

Όλα καλά κι όλα ωραία λοιπόν. Θα έρθουν και οι νέες τορπίλες, και θα αποκτήσουμε και απόλυτη κυριαρχία. Σωστά; Αμ δε! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Τουρκικό ΠΝ θα αποκτήσει 6 δικά του 214ΤΝ, τα οποία μάλιστα κατά τους Τούρκους θα είναι περισσότερο εξελιγμένα, ενώ θα έχουν λύσει και τα προβλήματα που υπήρξαν σε ελληνική υπηρεσία (υποβρύχια που “έγερναν”). Θα προσθέσουν μάλιστα ένα κομμάτι αυξάνοντας την ευστάθεια, την εμβέλεια αλλά και τους αποθηκευτικούς χώρους.

EKTAKTO: Υπεγράφησαν οι LOA για την αγορά των τεσσάρων MH-60R καθώς και τον εκσυγχρονισμό/FOS των S-70B6, το πρώτο μείζον πρόγραμμα του ΠΝ

Μέχρι σήμερα, η Γερμανία δεν έχει σταματήσει την παραγωγή των υποβρυχίων, παρέχοντας τα κρίσιμα απάρτια που απαιτούνται για την εντόπια ναυπήγηση στην Τουρκία. Αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά “κρίσιμο”, τα τουρκικά υποβρύχια θα βγουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εκεί λοιπόν, το ΠΝ, θα δοκιμάσει το δικό του “φάρμακο”, ή  για να είμαστε πιο ακριβείς, το “φαρμάκι” του. Επίσης, αν δεν υπάρξει ευρύτερο αμερικανικό εμπάργκο, τα τουρκικά 214ΤΝ θα έχουν τορπίλες Μκ48 Mod7 ADCAP. Εξαιρετικές τορπίλες, αλλά δεν έχουν ακόμη διασυνδεθεί με το ISUS. Επίσης, οι Τούρκοι θα εξοπλίσουν τα υποβρύχιά τους με δικά τους Κέντρα Ελέγχου Πυρός, και θα μπορούν να πιστοποιούν όποια τορπίλη επιθυμούν.

PACIFIC OCEAN (Oct. 20, 2020) An MH-60R Sea Hawk, attached to the “Easy Riders” of Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 37, prepares to deliver a payload to the the Ohio-class ballistic-missile submarine USS Henry M. Jackson (SSBN 730) in the vicinity of the Hawaiian Islands. Underway replenishment sustains the fleet anywhere/anytime. This event was designed to test and evaluate the tactics, techniques, and procedures of U.S. Strategic Command’s expeditionary logistics and enhance the overall readiness of our strategic forces. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Michael B. Zingaro)

Το ΠΝ, γνωρίζοντας ένα υποβρύχιο που ουσιαστικά αυτό έφερε πρώτο στις θάλασσες, ξέρει το πόσο επικίνδυνο είναι. Αν το καλοσκεφτούμε, η ανθυποβρυχιακή προστασία των δυο Στόλων είναι μάλλον “παλιά”, ευγενικά μιλώντας. Μέχρι και σήμερα κομβικό ρόλο παίζουν τα υποβρύχια ΑΒ.212ASW, με ηλεκτρονικά δεκαετίας του ’80. Τα σόναρ που υπάρχουν σε πλοία είναι επίσης δυο γενιές πίσω, σε σχέση με ότι κυκλοφορούν σήμερα (μιλάμε για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ και τις ΜΕΚΟ200ΤΝ TrackII), μέχρι και 3 ή 4 γενιές πίσω.

Φυσικά το ΠΝ σκοπεύει να φέρει νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου, καθώς, όπως ατελείωτες φορές έχουμε γράψει, βασικό πρόβλημα και κίνδυνος είναι ο ανθυποβρυχιακός αγώνας πρώτα, και ακολουθεί η αεράμυνα περιοχής. Ότι “μαγικό” σόναρ και να έχουν τα πλοία, ο ανθυποβρυχιακός αγώνας δεν γίνεται πλέον όπως ξέρουμε ή χειρότερα, όπως ξέρουμε να τον κάνουμε. Τα 6 νέα υποβρύχια τουρκικά υποβρύχια, αλλά και τα υπάρχοντα 209/1200 και 209/1400 που θα εκσυγχρονιστούν, είναι μεγάλος κίνδυνος, τεράστιος. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Έχει ήδη ανακαλυφθεί…

Έκτακτο: Έως 7 (!) ελικόπτερα MH-60R εγκρίνουν οι ΗΠΑ για πώληση στην Ελλάδα

Κρούουμε ανοιχτές θύρες όταν λέμε πως ο μεγαλύτερος εχθρός των υποβρυχίων είναι το ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο. Αυτός είναι κι ο λόγος που το ΠΝ αυτή τη στιγμή, ξεκίνησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του από τα ελικόπτερα MH-60R (4 σε παραγγελία και 3 σε προαίρεση αγοράς), ενώ έχει λάβει μέριμνα προκειμένου να συντηρήσει αρχικά, και εκσυγχρονίσει στη συνέχεια τα υπάρχοντα S-70B6. Όσο κι αν δεν εντυπωσιάζονται κάποιοι, εντούτοις είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, που θα λύσει πολλά προβλήματα. Ποια είναι αυτά και πως θα τα λύσει; Αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε σήμερα.

Όπως και στον αέρα, υπάρχει αυτό που λέμε “δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις“. Θα θυμίσουμε στους φίλους μας τα άρθρα που κάποτε γράφαμε για το πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα τουρκικά F-35A. Μόνο με ένα δίκτυο αισθητήρων, διασκορπισμένων σε όλο τον ελλαδικό χώρο, θα είχαμε τύχη. Και μόλις “βλέπαμε” κάτι, ελληνικά F-16V θα πλησιάζαν και θα “τελείωναν” τον εισβολέα. Στην Ανατολική Μεσόγειο τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Γιατί η Ισπανία εξετάζει το MH-60R ενώ έχει το NH90 δίπλα της;

Θεωρητικά, ένα πλέγμα πλοίων, απλωμένων από την Πάφο ως τη Σητεία, κι από το Καστελλόριζο ως την Αλεξάνδρεια και το Τομπρούκ, θα μπορούσε “κάτι” να κάνει. Αλλά το να ψάχνεις ένα 214ΤΝ που κινείται με ΑΙΡ θα είναι σαν να ψάχνουμε ψύλλο στα άχυρα με σόναρ πλοίων, ακόμη κι αν είχαμε τον 6ο Στόλο δικό μας. Αυτό που θα γίνει είναι ανάλογο με αυτό του εντοπισμού των F-35A, απλά τώρα πια το δίκτυο θα “στήνεται” κατά περίπτωση. Εξηγούμαστε.

Γνωρίζουμε όλοι την έννοια του ηχοσημαντήρα. Οι σύγχρονοι ηχοσημαντήρες μπορούν και δημιουργούν ένα πλέγμα σαν αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για τα αεροπορικά ραντάρ. Το “δίχτυ” συμπληρώνεται από σόναρ τροπίδας ή/και συρόμενα, ραντάρ επιφανείας, δεδομένα από αεροσκάφη (MAD) κοκ. Δημιουργείται έτσι ένα δίκτυο αισθητήρων, που επικοινωνούν αυτόματα και ψηφιακά μεταξύ τους, και δίνουν έτσι τη “μεγάλη εικόνα”, είτε σε επίπεδο ελικοπτέρου, είτε φρεγάτας, είτε Αρχηγείο Στόλου. Αν εντοπιστεί ένα ύποπτο ίχνος, τότε τα ελικόπτερα θα ρίξουν ενεργητικούς ηχοσημαντήρες (τα ελληνικά MH-60R θα φέρουν ηχοσημαντήρες, για πρώτη φορά από ελικόπτερα), ενώ όταν υπάρξει ειδικός λόγος, τότε θα κληθεί ελικόπτερο και θα ψάξει με το ποντιζόμενο σόναρ.

Από αυτό που πολύ γρήγορα περιγράψαμε παραπάνω, δεν μπορεί να γλυτώσει κανένα υποβρύχιο. Πάνω κάτω, αυτό εφάρμοσε το ΠΝ, σε πιο αρχική μορφή τις τελευταίες φορές στο Αιγαίο, κι αυτό εφαρμόζει. Απλά με τα MH-60R και τον εκσυγχρονισμό των Bravo, το ΠΝ θα καταφέρει να επεξεργάζεται πολλές φορές περισσότερες απειλές, ενώ θα υπάρχουν και νέα δεδομένα, είτε από τους ηχοσημαντήρες των MH-60R, είτε από τα Ρ-3Β. Κάπου εδώ να πούμε πως τα Ρ-3Β, για έναν περίεργο λόγο δεν προβλέπεται να αλλάξουν το MAD και δεν γνωρίζουμε αν τελικά η αρχική συσκευή (ηλικίας 50 ετών) θα παραμείνει στα αεροσκάφη με κάποια μετατροπή, ή απλά θα αφαιρεθεί σαν άχρηστη. Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ASW αεροσκάφη φέρουν νέο MAD.

PACIFIC OCEAN (Aug. 7, 2020) Naval Air Crewman (Helicopter) 2nd Class Bryce Hailey, from Atlanta, programs sonar buoys on an MH-60R Sea Hawk attached to the “Saberhawks” of Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 77 on the flight deck of the Navy’s only forward-deployed aircraft carrier USS Ronald Reagan (CVN 76). Ronald Reagan, the flagship of Carrier Strike Group 5, provides a combat-ready force that protects and defends the United States, as well as the collective maritime interests of its allies and partners in the Indo-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Jason Tarleton)

Φανταστείτε λοιπόν ένα σκηνικό σαν αυτό που έχουμε τώρα νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου. “Οι δυνάμεις του ΠΝ, έχουν στήσει ένα πλέγμα γύρω αλλά και 50 ως 100 μίλια μπροστά από το Στόλο. Ελικόπτερα, έχουν ποντίσει ηχοσημαντήρες σε κρίσιμα σημεία. Ασθενή σήματα (πραγματικά αλλά και ψευδοσυναγερμοί) φτάνουν συνεχώς στα CMS των πλοίων μέσω των S-70B6 αλλά και των MH-60R. Ο επικεφαλής διατάζει την πόντιση τριών ενεργών ηχοσημαντήρων σε κρίσιμα σημεία, που έχει υπολογίσει το ψηφιακό CMS. Τα δυο νοτιότερα ποντίζονται από το Ρ-3Β που πετά νότια της Κρήτης, ενώ το βοριότερο από ένα MH-60R. Ο 2ος ενεργός ηχοσημαντήρας δίνει περισσότερα στοιχεία, αρκετά για να ρίξει μια Mk46 το MH-60R που έχει σπεύσει στο σημείο από έτερη φρεγάτα. Μια υποθαλάσσια έκρηξη ακουλουθεί σε 78 δευτερόλεπτα…”

181205-N-UM706-0001
PACIFIC OCEAN (Dec. 05, 2018) The guided missile destroyer USS Pinckney (DDG 91), launches an Anti-Submarine Rocket (ASROC) MK 46 exercise torpedo during a live fire exercise. Pinckney is underway conducting routine operations in the U.S. 3rd Fleet area of operations. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Apprentice Madysson Anne Ritter/Released)

Το ιδανικό θα ήταν το ΠΝ να είχε και δυνατότητες για VL-ASROC, ένα πολύ ευέλικτο ανθυποβρυχιακό όπλο. Δυστυχώς όμως ο VL-ASROC φέρεται μόνο στους εκτοξευτές Mk41, συνεπώς είναι άγνωστο αν το ΠΝ θα αποκτήσει ποτέ αυτό το όπλο. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση με VL-ASROC σε εχθρικό υποβρύχιο, θα είναι ίσως η καλύτερη λύση, ειδικά αν εντοπιστεί εισερχόμενη τορπίλη, πιθανά καθοδηγούμενη από υποβρύχιο. Ο VL-ASROC θα φτάσει αρκετά γρήγορα, και υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει άμεσα η επίθεση, ή η τορπίλη να πέσει θύμα των αντιμέτρων του πλοίου.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το ρόλο των Ρ-3Β μπορούν να τον παίξουν και ειδικά UAV, όπως το Sea Guardian. Αλλά πλέον, μιας και έχουμε (;) τα δικά μας Ρ-3Β, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τα χρησιμοποιήσουμε. Θα έχουν κι αυτά τη θέση τους στον ανθυποβρυχιακό αγώνα, αν και σε ένα φλεγόμενο Αιγαίο, θα πρέπει ή να αποχωρίσουν, ή να χαθούν πολύ εύκολα από εχθρικά μαχητικά. Άλλωστε, έχουμε ξαναγράψει πως τα Ρ-3Β σε καιρό επιχειρήσεων τα βλέπουμε περισσότερο στο Ιόνιο. Το MH-60R βέβαια από μόνο του δεν θα κάνει και πολλά. Θα πρέπει να συνδυαστεί με κάποια φρεγάτα που θα μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Αξίζει τον κόπο να δείτε ένα παλιό βίντεο, από το συνδυασμό MH-60R, με τις εκσυγχρονισμένες MEKO200ANZAC.

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως αν απλά μείνουμε στα MH-60R, έχουμε και πάλι πετάξει λεφτά από το παράθυρο. Αν όμως, οι ΜΕΚΟ200ΗΝ τύχουν ενός αξιοπρεπούς εκσυγχρονισμού, και δούμε επιτέλους τις 4 νέες φρεγάτων πολλαπλών ρόλων που μας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, τότε, 8 φρεγάτες με 11 εκσυγχρονισμένα S-70B6 και 4 (+3 προαίρεση) MH-60R, θα δημιουργήσουν μια συνεκτική, ικανότατη δύναμη ASW, πάνω στην οποία το ΠΝ θα προσθέσει άλλες μονάδες κρούσης (ΤΠΚ) ή νέες φρεγάτες αντιαεροπορικής άμυνας στο μέλλον, ή ακόμη και νέες κορβέτες EPC. Αν όμως τα βάλουμε στις παλιές, καλές, τίμιες Kortenaer, τότε μάλλον κάτι θα έχουμε κάνει τεράστιο λάθος. Εκτός αν για μια ακόμη φορά αφήσουμε μια σοβαρή επένδυση να χαθεί.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

32 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
32 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
KBTHUNDER

Τελικά τα εναπομένοντα 214 θα τα ναυπηγησουμε ?

ultorius

Τα 214 αν τα κανουμε θα γινουν σε Σκαραμαγγα, αφου εκει υπαρχει ηδη η εμπειρια απο τα προηγουμενα. Και ο Σκαραμαγγας ειναι σε διαδικασια πωλησης, οποτε και αυτα οπως και οι φρεγατες θα ξεδιαλυνουν οταν αποφασιστει ο νεος ιδιοκτητης.

Thomas

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα

Thras

Αν ο προυπολογισμός του 2021 που προβλέπει 2,5 δις για εξοπλισμούς δεν είναι πυροτέχνημα και κρατηθεί σε αυτά τα νούμερα για την επόμενη δεκαετία (μιλάμε για περίπου 25 δις) χωράνε πάρα πολλά προγράμματα. Ενδεικτικά:

18 Rafale , 2δις
24 Rafale, 2,6 δις
50 F35, 5 δις
10 νέα μεταγωγικά 800 εκ
25 νέα εκπαιδευτικά LIFT/ελαφρά μαχητικά, 500 εκ
όπλα/αισθητήρες 800 εκ

4 νέες φρεγάτες γενικών καθηκόντων, 3 δις
4 νέα υποβρύχια, 3,2 δις
5 ΤΠΚ, 1 δις
10 κανονιοφόροι/περιπολικά, 300 εκ
1 ΠΓΥ, 250 εκ
4 PESCO, 1600 εκ

εκσυγχρονισμός Leo2A4/A6, 1 δις
400 ΤΟΜΑ, 800 εκ
νέα αντιαεροπορικά συστήματα, 1 δις
400 μεταχειρισμένα Μ1 1 δις

Όλα τα παραπάνω αθροίζουν 24,85 δις!
Νομίζω είναι αυταπόδεικτο πόσο ισχυρότερες θα ήταν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εντάσσοντας στην προσεχή δεκαετία τα εν λόγω συστήματα…

CKfurious

Λοιπόν

ηχοσημαντιρες: Δεν διαθέτουμε σύχρονους – Υπάρχον απόθεμα έχει λήξει
Καινούργιοι ηχοσημαντιρες είναι σε τίμιες χιλιάρικων $ ο ένας

Δεν υπάρχει περίπτωση με τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα να στηθεί τέτοιο δίκτυο με ηχοσημαντιρες!

Επιπλέον :
Τα P-3 δεν είναι σίγουρο πως θα διαθέτουν επεξεργαστή σημάτων ηχοσιHαντιρως οποτε άχρηστα σε ASW

Τα υπάρχοντα ελικόπτερα ΔΕΝ διαθέτουν ηχοσιHMαντιρες διότι το Ναυτικό ξέρει πως μονο με ποντιζομενο SONAR έχει πιθανότητες να εντοπίσει κάτι

Η αγορά των mh60r δεν στέκει αφού υπάρχουν άλλες υψιλοτερης προτεραιότητας επιχειρησιακές ανάγκες

Εάν ο υπάρχων στόλος ελικοπτερων είναι καθηλωμένος λόγω έλλειψης FOS δεν πας να δώσεις να πάρεις καινούργια

Εάν τα καινούργια έχουν μονο ηχοσημαντιρεs και όχι ποτνιζομενο SONAR τότε μιλάμε για καραμπινάτο ΣΚAΝΔΑΛΟ

CKfurious

το άρθρο δίνει μεγάλη έμφαση στους ήχο σημαντήρες (που ποτε δεν εκτίμησε το Ναυτικό για ASW και δεν έχουμε) και στα νέα  ROMEO
οποτε κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει πως τα R δεν θα έχουν ποντιζομενο sonar
Aλλωστε δεν γίνετε καμια αναφορά σε αυτό

ANDREW

Καλησπέρα στην ομάδα της ptisidiastima ΠΤΗΣΗ . Ακούμε πολλές ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά και παρ’ όλα αυτά είμαστε καχύποπτοι. Δεν ξέρω εάν οφείλεται στην έξη που προκάλεσαν τα σκάνδαλα και η ανομβρία στα της άμυνας μετά από τόσα χρόνια, αλλά ακόμα δεν μας βγαίνει να πανηγυρίσουμε 100%. Παραθέτω το link αυτό που θέτει εύλογα ερωτήματα. https://www.defence-point.gr/news/torpiles-gia-ta-y-v-type-214-oi-apories-apo-tin-omilia-yetha-einai-arketes-kai-sovares
Ποια είναι η άποψη σας για αυτές τις καθυστερήσεις. Αν δεν με απατά η μνήμη μου είχατε πει ότι κάποια στιγμή θα μας εξηγούσατε τον νόμο Βενιζέλου και ότι δεν φταίει αυτός για όλες τις καθυστερήσεις.

ak73

Τι τραβάτε και εσείς ρε παιδιά
Ποιος να του εξηγήσει ότι τα Ελληνικά P3 έχουν το AN/SSQ-53 , το οποίο έχει sonobuoys 2 πολλαπλά και omnidirectional υδρόφωνο
Τo difar είναι directional passive sonar , φυσικά

Ακόμα τα Ελληνικά p3 θα έχουν link 16 , μιλάμε με φρεγάτες F16 , Mirage , T214 , Rafale ( ολε) , τορπιλακάτους , πάτριοτ κλπ

Οι ΗΠΑ έχουν ακόμα καμιά σαρανταριά P3 ακόμα η Γερμανία 10 και εμάς δεν μας κάνει

Τα Romeo φυσικά και βέβαια έχουν  Sonobuoy launcher , αλλά και airborne low-frequency (ALFS) dipping sonar για εντοπισμό από τα ρηχά μέχρι τα 450 μέτρα

Ακόμα η Ελλάδα με τα Romeo επίσης αγοράζει μαζί με τα Romeo 1,000 AN/SSQ-36/53/62 anti-submarine sonobuoys; 
(https://www.defenseworld.net/news/25128/US_Approves__600M_MH_60R_Sale_to_Greece#.X5cbN9SLSYY)

Το τι ακριβώς συμφωνήσαμε πέρσι σχετικά με τα Romeo :¨
https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/greece-mh-60r-multi-mission-helicopters ( πηγη :DSGA)
Τέλος τα RoMEO έχουν  Inverse Synthetic Aperture Radar (ISAR) , δεν μας ενδιαφέρει εαν είναι πρωί βράδυ βρέχει η χιονίζει στο Αιγαίο , η έχει 10 μέτρα κύμα , ακόμα data link το οποίο οδηγεί πυραύλους του πλοίου η άλλων πλοίων , προς παντού …

Ακόμα το καταπληκτικό , κορυφαίο Αμερικανικό στον τομέα aNTI – Sub ρανταρ αυτή την στιγμή , διαθέτει το ποιο εξελιγμένο IFF του κόσμου για anti sub ( βολές τορπιλών σε κορεσμένα περιβάλλοντα ) .

Η πραγματική απορία που έχω είναι γιατί σαν admins , επιτρέπετε , τόσα πολλά τόσα λάθος σχόλια , θράσος επιθετικότητα , παραπληροφόρηση, ξανα και ξανά από τους ίδιους .

Piraulos

Γιατί έχουν επιχειρήματα κ απαντάνε όσες φορές κ εάν χρειαστεί, εάν δεν έιχανε τότε θα τους κοβανε (η εύκολη λύση)

ANDREW

Ενδιαφέρον άρθρο. Σκοπεύετε να προσεγγίσετε το θέμα και από τη σκοπιά των mmsc, που τουλάχιστον η sa έκδοση δεν έχει σόναρ τροπιδας; Επίσης, τα mh60r ξέρουμε εάν θα φέρουν και NSM; Έχετε νέα για τις φρεγάτες; Ο Pyatt μίλησε για ανταγωνιστική προσφορά. Ελπίζω το “ανταγωνιστική” να μην περιορίζεται απλά στην εγχώρια ναυπήγηση. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων μας φρεγατών. Από naval group τι ακούγεται; Έχουν πολύ κλειστά τα χαρτιά τους. Λέτε να έχουν άσσο;

Last edited 1 month ago by ANDREW
epampapas

Με αφορμή αυτό το καλό άρθρο θέλω να πω κάτι γενικότερα.

Οι Αρμένιοι βγάλανε στη σέντρα όλες τις εταιρίες του δυτικού κόσμου (ΗΠΑ,ΕΕ,Καναδά κτλ) που δίνουν όπλα στην Τουρκία και με τα οποία σκοτώνουν αμάχους.

Εμείς δεν το κάναμε το 1974, κακώς, ας το κάνουμε τώρα για τον στρατό κατοχής. Μπορούμε να το κάνουμε επίσης για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας.

Έχουμε και εμείς όπως οι Αρμένιοι μεγάλη διασπορά στον δυτικό κόσμο. Μ.Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία κτλ.

Μπορούμε να πάμε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης πρώτα να φτιάξουμε κλίμα, να εμπλακούν τα λόμπι μας και οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου. Να δείχνουμε δημόσια φωτογραφίες για παράδειγμα:

  • τουρκικό υποβρύχιο ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ κατασκευής που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα 2 χωρών της ΕΕ
  • ολλανδική φρεγάτα με γαλλικό ραντάρ που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα 2 χωρών της ΕΕ
  • γερμανικά άρματα μάχης που χρησιμοποιούνται σαν στρατός κατοχής σε χώρα μέλος της ΕΕ, με ασυρμάτους από ΗΠΑ και θερμικά από Γαλλία (τυχαίο παράδειγμα)
  • αμερικανικά άρματα μάχης που χρησιμοποιούνται από τον στρατό κατοχής σε χώρα μέλος της ΕΕ
  • αμερικανικά πυροβόλα που χρησιμοποιούνται από τον στρατό κατοχής σε χώρα μέλος της ΕΕ
  • ένα τούρκο σκοπό στην τελευταία πρωτεύουσα της Ευρώπης που είναι διαιρεμένη να κρατάει ένα αμερικανικό όπλο και αλεξίσφαιρο γερμανικό (τυχαίο παράδειγμα επίσης)
  • κτλ κτλ

Η αρμενική και η ελληνική διασπορά μπορούν να κάνουν θαύματα αν συντονιστούν. Ενα εμπάργκο τύπου Ιράν θέλουμε για την Τουρκία.

Διαμορφώνεται ούτως ή άλλως διεθνώς ένα παγκόσμιο κλίμα δυσαρέσκειας εναντίον της Τουρκίας. Ακόμα και από παραδοσιακούς αντιπάλους. Από Ρωσία, μέχρι ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα. Μόνο η Γερμανία δείχνει αδιάφορη.

Ας βάλουμε λίγο το χεράκι μας και εμείς να αναδείξουμε το πρόβλημα λοιπόν.

Last edited 1 month ago by epampapas
GATA

Συγχαρητηρια για το αρθρο. Δυο σχολια πανω στο αρθρο και απο μενα :
1.H LM θα αναπτυξει digital MAD στο MH-60Rhttps://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2020/september/8979-lockheed-martin-to-develop-digital-magnetic-anomaly-detection-sensor-into-the-mh-60r-seahawk-helicopter.html
2.Περα απο το VL ASROC , καποια συγχρονα πλοια (μεγεθους φρεγατας) φερουν και αριθμο βαρεων τορπιλων 533mm (Al Riyadh class,PPA,Admiral Grigorovich-class)Η εμβελεια,ταχυτητα,φονικοτητα των συγχρονων βαρεων τορπιλων ειναι αδιαμφισβητητη

evaggelos

θα μπορουσε η ελλαδα να παρει το συμβολαιο 2,5 δις της θισεν για υποβρυχια η κατι αλλο κ να αποκλειστει η τουρκια?

VAGGELAS

Συμφωνώ απολύτως με την ανάλυση σας.
Εάν μου επιτρέπετε μερικές επισημάνσεις :
Το ποντιζομενο σόναρ AN/ASQ-22 των Romeo, έχει εξαιρετικές δυνατότητες στην ενεργή του διαμόρφωση και εκτιμώ ότι θα αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στο screening θαλάσσιων περιοχών που θα αναπτυχθεί ο Στόλος. Ως γνωστόν τα πολύ ισχυρότερα ενεργά σόναρ των σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων χρησιμοποιούνται με φειδώ για ευνόητους λόγους, περιορισμός που δεν ισχύει για τα Ε/Π.
Η χρήση ηχοσημαντηρων είναι εξαιρετικά ακριβό σπορ! Κοστίζουν άνω των 1000 δολαρίων έκαστος και έχουν διάρκεια ζωής μερικές ώρες στην καλύτερη περίπτωση. Η ρεαλιστική εκπαίδευση των πληρωμάτων του ΠΝ, σε ετήσια βάση θα απαιτήσει μερικές χιλιάδες ηχοσημαντηρων. Επίσης πρόκειται για είδος εν ανεπάρκεια, όσο και αν φαίνεται περίεργο. Για το USN, μοναδικός προμηθευτής είναι η κοινοπραξία ERAPSCO, η παραγωγή της οποίας είναι ‘κλεισμενη’ για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου του επαναπροσανατολισμου των Αμερικανών στον Α/Υ πόλεμο λόγω Κίνας και Ρωσίας.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι ετήσιες ανάγκες του USN σε ηχοσημαντηρες υπερβαίνουν τα 200.000 τεμάχια.
Το ΠΝ θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων.
Καλημέρα σε όλους.

Scalp_eg

Αν αποσύρουμε όλες τις φρεγάτες S και μείνουμε μόνο με τις 4 μεκο και τις 7 σούπερ βήτα για τα επόμενα 20 χρόνια, και μετά πάμε σε μερικές φτηνές pesco μόνο και χτίσουμε και 6 ακόμα AIP υποβρύχια, με mdcn και όλα τα λεφτά πάνε στην αεροπορία με 40 rafale και 20 F35 με πυραύλους αέρος επιφανειας+. αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμου, δεν ακύρωσα με στην ουσία τον φόβο των τουρκικών! ΑIP υποβρυχίων που δεν θα είναι μόνο 6 γερμανικά 214 καθώς θα αρχίσουν να φτιάχνουν και δικά τους? Τα asw ελικόπτερα μας όσα περισσεύουν θα επιχειρούν από τα νησιά, και τα Φαραώνικα σχέδια τους
Με τα 2 ελικοπτεροφορα και τις πολλές! TF2000, θα τα τσακίζουν η αεροπορία μας που θα εχει απόλυτη υπέροχη με τόσα rafale, F35, viper, mirage, και τα πολλά AIP υποβρύχια μας με σύγχρονες τορπίλες και, subharpoon η και! sub exocet, εκτός του ότι θα χτυπάνε και βαθιά στη τουρκική ενδοχώρα με. mdcn.

Vassilis13

Οι νεες.φρεγατες θα πρεπει να κάνουν την δουλειά τους κ χωρις Ρομεο, τωρα βέβαια αν ειναι mmsc πάω πάσο….

Arionas

Ενδιαφέρον ενημέρωση… ακόμα και αν κατανοώ το μέγεθος της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι το θεωρώ ακόμα και προδοτικο λόγω της κατάστασης που επικρατεί το να δοθούν αυτά τα υποβρύχια σε έναν εχθρό της Ελλάδας και της Κύπρου. εχθρικό κράτος είναι ουσιαστικά και ιστορικά και γεωγραφικά και όχι στην σφαίρα της φαντασίας με γεγονότα ..αυτές η λεπτομέρειες νομίζω κάνουν την διαφορά και όχι 4 η 6 ελικόπτερα..

Υγ. Όπως και με τα leopard… Κρίμα να μην έχουμε πάρει ένα μάθημα από αυτό…

Last edited 1 month ago by Arionas
zap

Αιθεροβατουμε εαν νομιζουμε οτι οι κατασκευαστες οπλων θα δινουν μονο σε εμας. Επισης η Τουρκια δεν αγοραζει απλα οπλα. Μαθαινει. Σε λιγα χρονια δεν θα χρειαζεται κανεναν ουτε για υποβρυχια ουτε για πυραυλους και φοβαμαι ουτε για αεροπλανα. Σιγουρα δεν θα ειναι στο επιπεδο των αλλων αρχικα. Στο τελος ομως, θα εχουν ο,τι θελουν χωρις περιορισμους και εμεις θα μαλωνουμε ακομα για τον συνδικαλισμο στην ΕΑΒ.

christos_choris_a

Πολύ πριν την κυβερνητική εξαγγελία οτι ο εκσυγχρονισμός των Meko-200HN θα ανέρχεται στα 400 εκ. ( από 160 αρχικά ) επέμενα οτι θα πρέπει να είναι εκτενής και να περλιαμβάνει υπερσύγχρονα σόναρ ( δεν ξέρω αν είναι συμβατό ένα ποντιζόμενο σόναρ στο πλοίο ). Το αυτονόητο δηλ. οτι την αεράμυνα περιοχής στα πλοία του στόλου θα πρέπει να την παρέχει η Π.Α. δείχνει να επικρατεί μιας και οι νέες(;) φρεγάτες θα είναι ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ρόλου ( κατά την εξαγγελία του πρωθυπουργού ), άρα με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό τομέα. Αν τώρα μας δίνονταν και 2 Tico προορισμένα για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσσόγειο κατι τέτοιο θα μας έρχονταν “λουκούμι”. Η έμφαση που πρέπει να δοθεί στον ανθυποβρυχιακό ρόλο ( σύμφωνα με τη σύνταξη το άρθρου ) με κάνει να βλέπω σαν ελκυστικές λύσεις τις Type-23 με το τεράστιο εκτόπισμα που δίνει απεριόριστες δυνατότητες στην επιλογή σόναρ οποιουδήποτε μεγέθους.

Jimmy

Δηλαδη οι συγχρονες φρεγατες δεν μπορουν με τα συγχρονα σοναρ τροπιδας ετσι και αλλοιως να εντοπισουν τα υποβρυχια, αρα δεν πειραζει αν ΔΕΝ εχουν σοναρ τροπιδας οπως πχ ολως τυχαιως δεν εχει η φρεγατα πολλαπλων ρολων MMSC. Αφου ολη την δουλεια την κανουν τα ελικοπτερα, ,και ειδικα τα Ρομεο. Κι αν κι αυτα δεν τα καταφερουν θα αναλαβουν τα πανισχυρα 60 χρονα παπα-3 που ευτυχως δωσαμε τα 550 εκατομμυρια και τωρα ισως ανακαλυψουν τα τουρκικα υποβρυχια στο… ιονιο . Ουφ ευτυχως εχουμε τη LM που εχει λυσεις για ολα τα γουστα. Τι κι αν η φρεγατα τους δεν κανει ουτε για ASW ουτε για AAW , θα μας πουλησουν ρομεο και παπα 3 για να κανουμε τη δουλεια που επρεπε να κανει η φρεγατα. Βεβαια ολα τα αλλα ναυτικα του κοσμου δεν την κανουν ετσι τη δουλεια αλλα τι ξερουν κι αυτοι?

Tesseract

Πολύ καλό άρθρο! Ευτυχώς υπάρχει χρόνος περίπου 5 ετών μέχρι τα νέα τουρκικά υποβρύχια να είναι πλήρως επιχειρησιακά. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε κάνει αυτά που λέτε.

christos_choris_a

Ένα αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση του άρθρου είναι : ΟΧΙ Ελληνικά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσσόγειο. στο Αιγαίο η δυνητική ζημιά που θα προκαλέσουν είναι πολύ μεγαλύτερη όση και η επιβιωσιμότητά τους.

Apostolis

Ωραιο αρθρο ελπιζω μονο με την αγορα των MH-60R να αγοραστουν ταυτοχρονα και οι ηχοσημαντηρες και μην εχουμε παλι τα ιδια οπως με τις τορπιλες.τα πυρομαχικα των αρματων,τα συστηματα αυτοπροστασιας κλπ.

Giannis

Και με τον πύραυλο IDAS τί γίνεται;;
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη;;
Η μεγαλύτερη απειλή ενός υποβρυχίου είναι ο εντοπισμός του από το ποντιζόμενο σόναρ των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Όταν η παρουσία του ελικοπτέρου γίνει αντιληπτή, ένα εξοπλισμένο με το βλήμα IDAS υποβρύχιο, έχει τη δυνατότητα κάθετης εκτόξευσης του αντιαεροπορικού βλήμματος το οποίο, όμως, μπορεί να πλήξει ελικόπτερα αλλά όχι και αεροσκάφη, που έχουν μεγαλύτερη επιχειρησιακή οροφή.
Με τη βοήθεια οπτικής ίνας ο έλεγχος του βλήματος είναι δυνατός από το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης του υποβρυχίου καθόλη τη διάρκεια της πτήσης, επιτρέποντας την αλλαγή στόχου, τη διόρθωση της πορείας, την αλλαγή του σημείου προσβολής ή ακόμα και την ακύρωση της προσβολής.”

Jason

Εαν θελουμε να ελεγχουμε το Αιγαιο και να αντιμετωπισουμε αποτελεσματικα τα εχθρικα υποβρυχια, θα πρεπει να κανουμε εγκατασταση πολυστατικων σοναρ και υδροφωνων στα χωρικα μας υδατα και την υφαλοκρηπιδα μας. Θα πρεπει να σχεδιασουμε και να εγκαταστησουμε ενα συστημα αναλογο με το Αμερικανικο SOSUS

https://en.wikipedia.org/wiki/SOSUS

Ετσι θα γνωριζουμε παντα εαν υπαρχουν εχθρικα υποβρυχια στις θαλασσες μας, και τα ελικοπτερα θα μπορουν να εστιαζουν σε περιοχες ενδιαφεροντος.

Eπισης, θα πρεπει να εξεταστουν και λυσεις ναρκοθετησης οπως SLMM, Quickstrike.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/25235/the-u-s-is-getting-back-into-naval-mine-warfare-with-new-sub-launched-and-air-dropped-types

Last edited 1 month ago by Jason
SAAB

Από την στιγμή που επενδύουμε σε ROMEO, τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ καλό θα ήταν να τον πάρει η SAAB. Έχει πλείστα συστήματα που μας ταιριάζουν γάντι.

Babis

Αγαπητή Πτήση, ήθελα να ρωτήσω αν η κατάρρευση της Λίρας σε σχέση και με το Ευρώ επιβαρύνει το κόστος των υποβρυχίων για την Τουρκία. Αν ναι, θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να παγώσει έστω η αγορά;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΤους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Τροποποιείται ο Νόμος Αμυντικών Προμηθειών (Βενιζέλου), σε δημόσια διαβούλευση το...

16
ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.00. έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το σχέδιο νόμου με τίτλο:...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 3.99 $

Related News

Frontex: Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο το 2020

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Τη ραγδαία πτώση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία της Frontex για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2020. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν περί τις...

Track test εν πλω για τις νέες “ρόδες” του Γαλλικού Στρατού

Το μήνα που πέρασε ο Γαλλικός Στρατός (Armée de Terre) πραγματοποίησε μια αξιολόγηση δύο φάσεων στο νέο του όχημα μεταφοράς προσωπικού, το τεθωρακισμένο πολλαπλού...

Ρώσοι μισθοφόροι πετούν Su-24 Fencer στην Λιβύη -και στρατιώτες του LNA ποδοπατούν τουρκική σημαία (βίντεο)

Τα τζετ που εμφανίζονται σε βίντεο άσκησης με πραγματικά πυρά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) μπορεί να φέρουν λιβυκή σημαία στην ουρά αλλά τα...