9.5 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΡΘΡΑΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Προς υπογραφή 2 LOA για το ΠΝ για 4 ελικόπτερα MH-60R...

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Προς υπογραφή 2 LOA για το ΠΝ για 4 ελικόπτερα MH-60R και εκσυγχρονισμό/FOS των S-70B6 από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα!

- Advertisement -

Πάνω στο τραπέζι των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκονται από καιρό δυο LOA (Letter of Offer & Αcceptance), που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και αναμένουν υπογραφή. Όπως γράφουμε αναλυτικά στο τρέχον τεύχος μας ( ΠΤΗΣΗ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019) η πρώτη αφορά στην προμήθεια MH-60R, που προσδιορίζεται ξεκάθαρα σε τέσσερα ελικόπτερα. Πιστεύεται ότι η χρηματοδότησή τους, παρά τη στενότητα κονδυλίων, γίνεται εφικτή με σταδιακές αγορές σε διάστημα 3-4 χρόνων, όπως είχε γίνει και με την προμήθεια των 11 προηγούμενων ελικοπτέρων.
Όπως έχουμε εξηγήσει και άλλες φορές από αυτές τις σελίδες, η αρχική αναφορά της αμερικανικής υπηρεσίας στρατιωτικών προμηθειών DSCA, τον περασμένο Ιούλιο, για επτά ελικόπτερα ως μέρος «πακέτου»  συνολικού ύψους $600 εκατομμυρίων σχετιζόταν με την μέγιστη «οροφή»  δυνητικής προαίρεσης… όταν και εάν αυτή ήθελε ανακύψει αλλά δεν υλοποιείται στην παρούσα φάση (… ευχολόγιο με άλλα λόγια).  Το πιθανότερο επίσης είναι ότι το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τα όπλα και συστήματα του «πακέτου».
Με τα παραπάνω λίγο πολύ γνωστά το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πολύ μικρότερη σε ύψος δεύτερη LOA (πλήρως  αλληλένδετης όμως λόγω συνάφειας με την πρώτη και για αυτό τον λόγο και θα πρέπει να συνυπογραφεί).  Αφορά τον υπάρχοντα στόλο των S-70B-6, του οποίου η διαθεσιμότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αδυναμίας υποστήριξης του. Η προσπάθεια για την επαναφορά όλων των AegeanHawk σε πλήρη διαθεσιμότητα και η διατήρησή της τα επόμενα χρόνια είναι απόλυτη προτεραιότητα για το ΠΝ και εστιάζεται στην υπογραφή σύμβασης συντήρησης και FOS με πολυετή ορίζοντα.
Το Πολεμικό Ναυτικό φιλοδοξεί επίσης να προχωρήσει και σε κάποια βήματα εκσυγχρονισμού των AegeanHawk ώστε να αποκτηθεί συμβατότητα με τα MH-60R, όσο και για να εκμεταλλευτεί δυνατότητες από το πρόγραμμα αναβάθμισης/εκσυγχρονισμού των P-3 (ανάπτυξη του εθνικού mission system των ΑΦΝΣ).

Οι πληροφορίες μας στο συγκεκριμένο θέμα λένε ότι υιοθετείται ένα καινοτόμο (για τα ελληνικά δεδομένα) και ενδιαφέρον πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η συντήρηση και υποστήριξη να υλοποιηθεί μέσω FMS, με το Αμερικανικό Ναυτικό να αναθέτει στον αρχικό κατασκευαστή (Lockheed Martin-Sikorsky Helicopters) την εξεύρεση αναδόχου για το έργο.
Θα πρόκειται για ελληνική εταιρία που θα πιστοποιήσει ο ΟΕΜ (Original Equipment Manufacturer) με τη συνολική διαδικασία υπό την ευθύνη του US Navy. Το ΠΝ θα ορίζει τις ανάγκες του σε ετήσια βάση για τον αριθμό των AegeanHawk που απαιτούν  εργασίες κλιμακίων που καλύπτονται από τη σχετική σύμβαση και η υλοποίηση θα εκτελείται με καθορισμένες προβλέψεις και ρήτρες.
Θα είναι δηλαδή κατ’ αναλογία αντίστοιχο πρόγραμμα «εξωτερικής ανάθεσης» (outsourcing) με αυτό για τα ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος (φορείς όμως που δεν διέθεταν ποτέ αυτόνομη δυνατότητα συντήρησης-υποστήριξης). Η κύρια διαφορά είναι ότι το πλαίσιο εφαρμογής θα είναι FMS, με όλες τις προβλέψεις και τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν σε αυτές. Το ΠΝ θα διατηρήσει τα αρχικά κλιμάκια  συντήρησης που φέρει σε πέρας σήμερα με τις δικές του υποδομές.
Εδώ θα πρέπει να γίνει και μια απαραίτητη διευκρίνιση, που είναι και  ίσως το σημείο που θα χτυπήσει «ευαίσθητες χορδές». Οι πηγές μας αναφέρουν ότι ο χώρος όπου έχουν αναζητηθεί (και  προσδιοριστεί) οι υποψήφιοι ανάδοχοι είναι αυτός των ιδιωτικών ελληνικών εταιριών και  η διαδικασία  γίνεται σε καθαρά εμπορική βάση ικανοποίησης συγκεκριμένων κριτηρίων, προεξάρχοντος του κόστους, που είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στην ανάθεση, μαζί με άλλους που αφορούν επίσης τις προϋποθέσεις πιστοποίησης.
Αυτές θα είναι οι απολύτως ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό Ναυτικό στις δικές του συνεργασίες outsourcing. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν η ΕΑΒ δεν  βρίσκεται στον κατάλογο, κάτι βέβαια που μένει να επιβεβαιωθεί. Αυτό ίσως έχει να κάνει με τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της διαδικασίας αναφορικά με το κόστος αλλά και την ικανοποίηση των προϋποθέσεων ανάθεσης αναφορικά με τις υποδομές και το προσωπικό.  Εάν αυτό επαληθευτεί, θα φέρει και πάλι στο προσκήνιο τις αδυναμίες των εταιριών του δημόσιου τομέα να ανταποκριθούν με ευελιξία στην αγορά.
Η «εξωτερική ανάθεση» είναι κάτι που και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με «ανοικτό» μυαλό για τα πολλά οφέλη που μπορεί να φέρει.
Να θυμίσουμε ότι η πρόθεση «εξωτερικής ανάθεσης» που επιχειρεί το ΠΝ δεν είναι η πρώτη.  Η «πρωτιά», τουλάχιστον σε ότι αφορά… απόπειρα ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία αναφορικά με την αεροπορική εκπαίδευση. Η πρόταση από την CAE (σε συνεργασία με την ιταλική Leonardo) για την ανάληψη έργου προκεχωρημένης και αρχικής προεπιχειρησιακής εκπαίδευσης της ΠΑ, υφίσταται μεν ακόμη αλλά όπως φαίνεται έχει τελματώσει και χωρίς να διαφαίνεται να υπάρχει -προς το παρόν- διέξοδος.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μετά την αρχική προτίμηση που έδειξε η ΠΑ στην πρόταση με βάση το T-346A και την έναρξη διαπραγματεύσεων, τα δυο μέρη απέτυχαν να συμφωνήσουν στους όρους της συνεργασίας. Η πρόταση της CAE αποδείχθηκε υπερβολικά ακριβή για τη δεκαετή διάρκεια που αναζητούσε η Πολεμική Αεροπορία και μόνο με διπλασιασμό του χρόνου (στα 20 χρόνια) μπορούσε να κινηθεί σε λογικά οικονομικά επίπεδα. Από την άλλη φαίνεται ότι και οι απαιτήσεις της ΠΑ για τις ετήσιες ανάγκες ωρών από τα (υπό καθεστώς μίσθωσης) εκπαιδευτικά αεροπλάνα υπήρξαν υπερβολικές, ανεβάζοντας το τελικό κόστος πολύ πέρα από τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει «μάθημα» για το ΠΝ και θα ανοίξει επιτέλους ο δρόμος προς την κατεύθυνση του outsourcing στις ΕΔ.  Επιπλέον, φαίνεται ότι αναζητά σειρά και το Στρατός Ξηράς για να επιλύσει τα δικά του προβλήματα συντήρησης των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για κορβέτες, αγορά 6 μεταχειρισμένων Type 23 και εκσυγχρονισμός μαζί με τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ

 Σήμερα η σελίδα μας θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο την “ατζέντα” της εξελισσόμενης “κορβετιάδας, και θα θέσει, τελείως θεωρητικά, στο τραπέζι μια άλλη “πρόταση”....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Αυτοκινούμενο πυροβόλο ELBIT SIGMA των 155 mm για τον Ελληνικό...

37
Πριν λίγες μέρες, η σελίδα μας άνοιξε για τα "καλά", το φάκελο του -άκρως απαραίτητου- εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πυροβολικού με νέα πυροβόλα. Τα νέα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Ιανουαρίου 1809: Μάχη της Λα Κορούνια, οι...

1
Καταδιωκόμενοι από το Σώμα του Γάλλου στρατηγού Σούλτ, στον ατέρμονο Ναπολεόντιο πόλεμο στην Ιβηρική χερσόνησο, οι Βρετανοί έφτασαν στην πόλη Κορούνια και άρχισαν να...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Διαθεσιμότητα των F-35Β στη Βρετανία; Στο 60-70% η καλύτερη περίπτωση

Πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε στη Βρετανία η μελέτη με τίτλο “We’re going to need a bigger Navy” από την επιτροπή Αμύνης του Βρετανικού Κοινοβουλίου....

Γιατί Ρωσία και ΗΠΑ αδυνατούν να επικοινωνήσουν και επιλέγουν πορεία σύγκρουσης;

Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η σημαντική ομιλία που έκανε ο Ρώσος Προέδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 21 Δεκεμβρίου στο συμβούλιο της ηγεσίας του...

Η Qatar Airways καταθέτει αγωγή κατά της Airbus

Η Qatar Airways ανακοίνωσε χθες ότι άρχισε τις διαδικασίες κατάθεσης αγωγής κατά της Airbus, σε μια προσπάθεια να επιλύσει μία διαμάχη σχετικά με ατέλειες...