23.8 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ, είναι...

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ, είναι (μ)προδοσία

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει στον 28ο Μεσημβρινό. Μα καλά, τόση λίγη είναι η ΑΟΖ, η κοινή γραμμή βασικά της ΑΟΖ που έχει η Ελλάδα με την Αίγυπτο; Δεν πρέπει να ξεκινά κάπου κοντά στο Βάι, και να φτάνει μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ; Ε μα, τότε δεν είναι καλή η συμφωνία! Ποιος το λέει αυτό; Θα δούμε παρακάτω.

Ποιος ήταν ο σκοπός της Ελληνικής Διπλωματίας εδώ και μερικούς μήνες; να ακυρώσουμε διπλωματικά το Μνημόνιο-Συμφωνία χάραξης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αλλά και να κατοχυρώσουμε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής ΑΟΖ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε υποθαλάσσιες έρευνες, όταν πλέον αυτό θα είναι συμφέρον για τη χώρα μας. Αν αυτό δεν μας αρέσει, υπάρχει και η άλλη λύση, όταν η Τουρκία ή η Λιβύη προσπαθήσουν να προχωρήσουν σε έρευνες κάπου που δεν πρέπει, αλλά έχουν καθορίσει μεταξύ τους, τότε πάμε σε πόλεμο και καθαρίσαμε. Τι, όχι; Αν σταλεί πλωτό γεωτρύπανο, συνοδεία πολεμικών, και αρνηθούν να φύγουν οι Τούρκοι/Λίβυοι, τότε η επόμενη κίνηση ποια είναι; Για κάποιους στην Ελλάδα, οι εκλογές για να ξαναέρθει κάποιος “καλός” ΥΠΕΘΑ που “θα το σέβεται ο Ερντογάν”. Τι άλλο θα ακούσουμε…

Με λίγη προσοχή, Ματ σε τρεις κινήσεις…

Η Αίγυπτος, όπως έχουμε ξαναγράψει, στο κείμενο που έχουμε βάλει παραπάνω, του συνεργάτη μας Ηρακλή Μαρδύρη, δεν μπορούσε να υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ με τη χώρα μας. Γιατί θα έπρεπε να συμφωνήσει μαζί μας σε αυξημένη επήρεια των νησιών, κάτι που φυσικά δεν ήταν υπέρ της. Καμία αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν θα συμφωνούσε, όταν υπάρχουν ξεκάθαρα δεδικασμένα και παλαιότερες συμφωνίες. Και αν δεν το έκανε, δεν θα συμφωνούσε η χώρα μας. Έτσι η κατάσταση διαιωνιζόταν, και τίποτα δεν συνέβαινε. Μέχρι που η Τουρκία ήρθε και οριοθέτησε μια γελοία, αλλά νομικά υφιστάμενη ΑΟΖ, με το υπό κατάρρευση καθεστώς Σάρατζ. Το ότι μετά έστειλε ότι είχε και δεν είχε από πολεμικό υλικό στον Σάρατζ, και ο τελευταίος έφτασε έξω από τη Σύρτη, είναι προφανώς τυχαίο.

Μετά τη συμφωνία, και τον χάρτη που κυκλοφόρησε με τις συντεταγμένες, αυτά που διαβάσαμε, ειλικρινά μας εξέπληξαν. Γνωστά “μαχητικά πεφωτισμένα” sites ξυφουλκούν εναντίον της συμφωνίας. Καταρχάς έχουμε μια συμφωνία που αναγνωρίζει ξεκάθαρα την επήρεια των νησιών μας, Κρήτης και Ρόδου κι όχι μόνο. Είναι η ΑΟΖ που θέλουμε και ζητάμε, και δεν έχουμε καταλάβει καθόλου τους χάρτες που κυκλοφορούν και δείχνουν πραγματικά, ότι ναναι. Πως κάνουμε συγκρίσεις, και λέμε “χάσαμε”; και χάσαμε, σε σχέση με τι; υπάρχει κάποιος χάρτης ελληνικών διεκδικήσεων; Βέβαια, θα ρωτήσει κάποιος και θα πει “πως ξέρουμε ότι κερδίσαμε”;

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Το ξέρουμε γιατί είναι ξεκάθαρο πως έχουμε μοιράσει την περιοχή. Και είναι επίσης ξεκάθαρο, πως η Αίγυπτος, μετά την Ιταλία, αναγνωρίζει επήρεια των νησιών στην ΑΟΖ. Έτσι, η Ελληνική Κυβέρνηση, έκανε το απολύτως “λογικό”, οριοθέτησε ΑΟΖ στα σημεία που δεν τίθεται θέμα με τρίτες χώρες (Λιβύη, Τουρκία, Κύπρος), και “τελείωσε” σε μια κίνηση το τουρκολυβικό μνημόνιο. Όταν λέμε Ελληνική Κυβέρνηση, εννοούμε, Ελληνική Διπλωματία και Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί κάπου θα κατηγορηθούμε πάλι και για “φιλοκυβερνητισμό”.

Αυτή η κίνηση της Ελλάδας και της Αιγύπτου ήταν γνωστή στους Τούρκους. Αυτός ήταν ο λόγος που προσπάθησε να προκαλέσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ακαριαία αντίδραση της Ελλάδας, η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, και το μήνυμα “δεν παίζουμε” έγινε κατανοητό στην Άγκυρα. Η Μέρκελ ακριβώς εκεί προσέφερε, μετέφερε το μήνυμα στην Άγκυρα, “αγαπητέ Ταγίπ, οι Έλληνες έχουν βγάλει το Στόλο, έχουν φορτώσει τα μαχητικά και σε περιμένουν στη γωνία. Στη θέση σου, θα έκανα την πάπια… ψάξε για πετρέλαιο στην Αττάλεια, που ξέρει, μπορεί και να βρεις”. Με λίγα λόγια “οι Έλληνες δεν θα σταματήσουν”.

Αίγυπτος: Τα σχέδια σεισμικών ερευνών της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση της αιγυπτιακής ΑΟΖ

Έτσι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας πρόσφεραν τον απαραίτητο διπλωματικό χρόνο για να κλείσει το θέμα με την Αίγυπτο. Από την στιγμή που οι Τούρκοι οπισθοχώρησαν, τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την Συμφωνία. Η Συμφωνία έχει πλεόν υπογραφεί, έχει σταλεί στον ΟΗΕ, και είναι πλέον επίσημη.

Μα καλά, θα ρωτήσουν οι όψιμοι γεωπολιτικοί αναλυτές, “γιατί δεν οριοθετήσαμε όλη την γραμμή με την Αίγυπτο”; “γιατί δεν κάνουμε το ίδιο με την Κύπρο”; Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως η περιοχή από τον 28ο Μεσημβρινό, μέχρι και τα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ, είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ τεσσάρων χωρών, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Τουρκίας. Είτε το θέλουμε είτε όχι, πρέπει να συζητήσουμε. Κι λόγω του ότι η Τουρκία δεν συζητά, τουλάχιστον πολιτισμένα, ο πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο, “πάμε στη Χάγη” να το λύσουμε μια για πάντα.

Μετά την Λιβύη η Τουρκία «ψήνει» υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ και με… την Παλαιστίνη

Οι Τούρκοι θέλουν να πάνε στη Χάγη με όλα τα θέματα στο τραπέζι. Εμείς θέλουμε να πάμε για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Πέρα από ότι λένε τα κάθε λογής “παπαγαλάκια” που έχουν χάσει τους κολλητούς “ιπτάμενους” υπουργούς, κι όχι μόνο, η παρούσα Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάει για τίποτε άλλο πλην υφαλοκρηπίδας. Μόνο, που αυτή την φορά έχει μαζί της και την Κύπρο και Αίγυπτο, ενώ, ένας ακόμη γείτονας, η Ιταλία, έχει συμφωνήσει ΑΟΖ με επήρεια των ελληνικών νησιών. Έτσι πέφτουν οι προβολείς πάνω στον προβληματικό γείτονα, και σε αυτά που ζητάει, μόνο όμως αυτός, κανείς άλλος

Τζ. Πάιατ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το Καστελόριζο έχει την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα

Φυσικά, οι επαγγελματίες της παραπληροφόρησης έδωσαν ρέστα από προχτές βράδυ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αφήνουν ξεκάθαρα το υπονοούμενο πως η Συμφωνία του Καϊρου είναι προδοσία, ακριβώς γιατί είναι “τμηματική”, τη στιγμή που το ίδιο είχε ζητήσει ακόμη και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (και καλά έκανε). Εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε, και να τονίσουμε πως οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξανδρείας, και 8 πυραμίδες να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και να δίνουν έσοδα στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού είναι ΜΠΡΟΔΟΣΙΑ. Δεν αρκεί που ξεχάσαμε να ζητήσουμε την προίκα της Κλεοπάτρας, θα μας πάρουν το βόδι;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

99 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
99 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious

Το ότι το έχετε γυρίσει σε φίλο κυβερνητικό -δενδιατικη- θέση σε σημείο που να ενοχλεί και αυτούς που ψηφισαν τη κυβέρνηση δεν νομίζω πως σηκώνει αμφιβολίες Αλλα γράφετε στο https://www.ptisidiastima.com/mat-se-treis-kiniseis/ και αλλα εδώ για να υποστηρίξετε τη συμφωνία Τώρα γράφετε πως η Τουρκια θέλει να μας πάει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης με όλα τα θέματα Αφού δεν έχει υπογράψει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, γραφει στα τέτοια της τις αποφάσεις για την Κύπρο πως θα πάμε με δαύτους στη Χάγη?? Έχουνε πει ότι θέλουνε να “καταφυγουν” στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης? Δεν νομίζω  Η μονη γλώσσα που καταλαβαίνουν είναι… Read more »

Costas6

Τι θα κάνουμε παναγιά μουουουου!
Τι θαπογίνομε βοήθα παναγιά μουουουου!
ιιιιιιιιι κακό μας βρήκε

Μη σκας ρε Μάρθα Βούρτση, ότι κάνουμε ΚΑΘΕ φορά θα κάνουμε και τώρα.
Η στη δε ξέρω που είναι, σου λείπει λεξούλα. Στην περιοχή πάντως έχουν λόγο και οι Αιγύπτιοι πλέον και έδειξαν πρόσφατα τις προθέσεις τους.
Με τα λινκ γιατί συνεχίζεις; Αφού δε το χεις.
Το διάβασες αυτή τη φορά τουλάχιστον;

Nasos

Επίσης και προς δυσμάς η οριοθέτηση, από κει και πέρα περιλαμβάνει τρείς χώρες Ελλάδα, Αίγυπτο και Λιβύη.

spy

Κάποιος φτιάχνει το βιογραφικό του για βουλευτής της ΝΔ μου φαίνεται. Τίτλος και κείμενο πολύ κατώτερα των περιστάσεων…

Costas6

Είναι στο μπόι αυτών στους οποίους απευθύνεται

Andreas

Ξεχάσατε την Ναυκρατι και το Πηλούσιο από όπου χαράζονται ευθείες γραμμές βάσης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του Νείλου. Όσον αφορά “εκλογές για να ξαναέρθει κάποιος “καλός” ΥΠΕΘΑ που “θα το σέβεται ο Ερντογάν”.” να τους υπενθυμίσουμε ότι ο Ε. Αβέρωφ απεβίωσε προ δεκαετιών

Gianis

Η ανατολική Μεσόγειος αργά ή γρήγορα θα γίνει ένας σημαντικός χώρος παραγωγης υδρογονανθρακων, έτσι είτε το θέλουμε είτε όχι ( ως Ελληνες), τα προβληματα των μικρών τοπικών δρωντων θα διευθετηθούν. Φυσικά θα διευθετηθούν έτσι όπως τα έχουν σχεδιάσει οι μεγάλοι δρωντες με τις εταιρείες κολοσσούς στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Βέβαια σ’αυτή τη διευθέτηση σίγουρα υπάρχουν περιθωρια μικρών κερδών η χασουρας. Έτσι όπως αρχίζει να αχνοφαίνεται ο σχεδιασμός της διευθέτησης των μεγάλων δρωντων, θα κάνω μια εκτίμηση σχετικά με το σχέδιο που προωθειται. Θεωρω ότι θα δωθεί μικρή επιρροια στο νησιωτικο συμπλεγμα του Καστελοριζου και σε καμία περιπτωση δεν θα φτάνει η… Read more »

Georgios

Gianis Gianis είναι κρίσιμο, για πολλαπλούς λόγους, η Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ να εφάπτονται, για αυτό θα πάμε και Χάγη εμείς, οι αδελφοί Κύπριοι και η φίλη Αίγυπτος ώστε με πρότυπο τη συμφωνία ΑΟΖ με Ιταλία να αναγνωριστούν δικαιώματα στο Καστελόριζο και στις βραχονησίδες του.

Costas6

Ρε συ, ακόμα κι αν το Καστελόριζο υπολογιστεί με 100% επήρεια, οι αοζ μας δεν εφάπτονται. Χρειάζεται η Στρογγυλή για να ακουμπήσουμε. Η οποία στην απογραφή του 2011 είχε 0 κατοίκους. Πώς θα πάμε εμείς δλδ σε διεθνές δικαστήριο να πούμε πως δικαιούτε αοζ; δε ξέρουν αυτοί ποιά νησιά τη δικαιούνται; Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να προσπαθούμε να πετάξουμε την Τουρκία έξω από το όποιο ντίλι. Είναι ότι πιο επικίνδυνο, σαφώς πιο επικίνδυνη κατάσταση από το να μην εφάπτονται οι αοζ μας με Κύπρο. Όπως έγραψε ο φίλος, δίνοντας στην Τουρκία το κομμάτι που μάλλον δικαιούτε μπαίνεις σε συνομιλίες που… Read more »

spy

Δεν απαιτείται να υπάρχει μόνιμος πληθυσμός για να δικαιούσαι ΑΟΖ. Άρθρο 121: Καθεστώς των νήσων Νήσος είναι μια φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά τη μέγιστη πλημμυρίδα. Εκτός όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3, η χωρική θάλασσα, η συνορεύουσα ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης που εφαρμόζονται στις άλλες ηπειρωτικές περιοχές. Οι βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα. Η Στρογγύλη μπορεί να… Read more »

Costas6

Ναι φίλε μου, αυτά τα διαβάσαμε όλοι.
Είδαμε όμως και τι γίνετε στην πράξη και τι δικαιώματα αναγνωρίζονται τελικά.
Δεν έχω ακούσει κάποιον σοβαρό αναλυτή να λέει πως θεωρεί πιθανό να αποδώσει δικαστήριο 100% αοζ στη στρογγυλή ή στο σύμπλεγμα γενικότερα.
Εσύ έχεις κάποιο παράδειγμα;

kostask22

Ολες οι χώρες που στην περιοχη (εκτός Τουρκίας) και αυτες που εμπλέκονται έμεσα μέσω εταιριών και συμφερόντων (εκτός ΗΒ) θέλουν μια ευρωπαϊκή – νατοϊκή ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, και χωρίς την Ελλάδα – Κύπρο και ενωμένη ΑΟΖ, αυτό δεν γίνεται. Η Τουρκία διάλεξε εδω και δεκαετίες να παίξει άλλο παιχνίδι εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς αυτή πια, δεν υπάρχουν σοβαρά σχέδια που την περιλαμβάνουν. Το χαρτι “δωστε μου οτι θελω για να μεινω στο ΝΑΤΟ” ειναι υπερεκτημημένο. Την Ρωσία την χωρίζουν πολλά με την Τουρκία για να εχει στενή & σταθερή σχέση μαζί της. Οσο κρατάμε… Read more »

npo

Gianis Gianis
αντάλλαγμα τα 12 νμ?
Δλδ θα πάρουμε αυτό που είναι δικό μας κι ως αντάλλαγμα υποθέτω θα δώσουμε κάτι άλλο δικό μας. Ε?
Πάμε ολοταχώς προς εξαφάνιση.

Roger

Το συνεχίζετε έτσι;

Τέρμα τα γκάζια στο μπλε.

«Ούτε λίγο ούτε πολύ, αφήνουν ξεκάθαρα το υπονοούμενο πως η Συμφωνία του Καϊρου είναι προδοσία, ακριβώς γιατί είναι “τμηματική”, τη στιγμή που το ίδιο είχε ζητήσει ακόμη και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (και καλά έκανε).»

Η προδοσία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο μόνο ενός κόμματος.

Όλη μαζί χεράκι-χεράκι, βήμα-βήμα, κομματιάζουν την χώρα.
Ο καθένας έχει το ρόλο του σε αυτό το έργο.
Άλλος την Μακεδονία, άλλος την ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα.

Όπως και όλοι μαζί στην μάσα, στην διαπλοκή και στην απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

x-m

Μην είσαι εθνικιστής και παρωπιδοφόρος !
Αφού νικάμε…..

Costas6

Συμφωνείς λοιπόν, είναι προδοσία αυτή η συμφωνία.
Έχεις κάποιο επιχείρημα;
Αυτός δικαιολογεί την τμηματική συμφωνία με κάποια… Τι απαντάς δλδ σε αυτά;

kK19641970

Η χώρα θα προχωρήσει μπροστά για το καλό όλων μας και σε όποιον δεν αρέσει τα σύνορα είναι ανοιχτά να πάει όπου γουστάρει.

x-m

Επίσης η χώρα έχει δημοκρατία. Θα ακούγεται και η άλλη άποψη όσο και αν χαλάει τα παραμύθια.

Costas6

Οι απόψεις πρέπει να ακούγονται. Η παραπληροφόρηση όμως πρέπει να παταχθεί. Δε μπορούν να δημοσιεύονται απόψεις υπό μορφή ειδήσεων.
Η είδηση οφείλει να είναι ένα γεγονός, δεν συμφωνείς;

x-m

Συμφωνώ. Το θέμα είναι να συμφωνούν τα ΜΜΕ.

Last edited 1 month ago by x-m
GK21

Οτι ειναι ανοιχτα τα συνορα ειναι γεγονος.Το θεμα ειναι πως πιο πολυ μπαινει κοσμος παρα βγαινει….

VAGGELAS

Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος και ως εκ τούτου θα περιοριστώ σε παρατηρήσεις αναφορικά με τη γενικότερη γεωπολιτική εικόνα: 1. Η συμφωνία έγινε μεταξύ δύο κυρίαρχων Κρατών και αφορά περιοχές όπου η Τουρκία δεν διαθέτει κανένα απολύτως νομικό έρεισμα αμφισβήτησης. Η μόνη επιλογή που έχει είναι να προσφύγει στα όπλα, με όλες τις δυσκολίες αυτής της επιλογής. 2. Η Αίγυπτος, επέλεξε σωστά να κλείσει τη Συμφωνία με την Ελλάδα, ακριβώς για τους ανωτέρω λόγους, δλδ για τη νομιμότητα της Συμφωνίας με το πλέον Δημοκρατικό, ειρηνικό και σταθερό Κράτος της περιοχής που τυγχάνει μέλος της Ε. Ε. 3. Η de… Read more »

Koursaros312

Έτσι, σύνορα με Σουδάν τώρα, αλλιώς δεν παίζω.

Captain_Kal

Η Κίνα είναι ελληνική!! Ο Ελληνικός Στρατός στο Πεκίνο!!

Mitsos_Mantzos

Να ρωτήσω κάτι σαν άσχετος.
Αφού σύνορα υπάρχουν στην θάλασσα μεταξύ όλον των κρατών, γιατί η ΑΟΖ δεν πάει σύμφωνα με τα σύνορα;

Georgios

Απλοικά Mitsos_Mantzos Mitsos_Mantzos με την Αρχή της Μέσης Γραμμής πάει σύμφωνα με τα σύνορα απλά κάποιες χώρες π.χ. Τουρκίαν θεωρούν ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ π.χ. Μάλτα και έτσι αναγκαστήκαμε και φέραμε αυτή τη γραμμή πιο πάνω, προς την Κρήτη για να κλείσουμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Thras

Υπάρχουν πολλές διαφορρετικές θαλάσιες ζώνες. Τα εθνικά χωρικά ύδατα είναι το αντίστοιχο του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ υφαλοκριπλιδα και ΑΟΖ είναι περίπου το αντίστοιχο του FIR…

Σε κάθε περίπτωση, αντιθετα από τις ΗΠΑ που έχουν μπροστά τους ωκεανούς γιανα οριοθετήσουν μόνοι τους τα 200 νμ ΑΟΖ, εμείς έχουμε τους γείτονές μας. Με αυτούς πρέπει να συμφωνήσουμε στη μοιρασιά της μεταξύ μας αππστασης, αφού δεν είναι 400 μίλια, ώστε να επαρκεί για να λάβει 200 ο καθένας…

romios

Η ΑΟΖ δεν αποτελεί σύνορο αλλά περιοχή αποκλειστική οικονομικής εκμετάλλευσης. Δεν μπορείς καν να αρνηθείς στην Τουρκία ή στον οποιοδήποτε όχι μόνο τη διέλευση αλλά και να διεξάγει στρατιωτική άσκηση. Δεν έχει δικαίωμα να ψαρέψει, δεν έχει δικαίωμα να εξορύξει, να βγάλει πετρέλαιο κτλ, ότι δηλαδή συνιστά οικονομική δραστηριότητα. Τα χωρικά ύδατα 6 ή 12 ν.μ. είναι πράγματι εθνικός χώρος. Εκεί κάνεις (σχεδόν) ότι θέλεις σαν να ήταν εθνικό έδαφος, αλλά και πάλι δεν μπορείς να παρεμποδίσεις την αβλαβή διέλευση ενός εμπορικού ή και στρατιωτικού σκάφους. Τα σύνορα των ΑΟΖ (όχι των κρατών, ούτε των χωρικών υδάτων) ορίζονται σύμφωνα με… Read more »

Daidalos

Για τον σκοπό που υπογράφηκε και στον χρόνο που υπογράφηκε ήταν το καλύτερο δυνατόν. Αν κάποιος μπορούσε κάτι καλύτερο παλαιότερα, ας το έκανε. Αλλά δεν το έκανε και προτίμησε το “μη πράττειν”. Το κενό ελληνικής πολιτικής εκμεταλλεύτηκε η Άγκυρα και έσπειρε το παράνομο μνημόνιο.

Pantelis82

Δεν είμαι διπλωμάτης και προφανώς δεν ξέρω τι παίζει στο παρασκήνιο αλλά διαβάζοντας τα άρθρα διερωτώμαι για το εξής απλό. Η Αίγυπτος αναγνώρισε επήρεια στα νησιά (χαίρω πολύ, υπήρχε περίπτωση να μην έχουν επειδή το λέει η Τουρκία;) όμως αυτή δεν είναι πλήρης μιας και η συμφωνία είναι 45-55. Από τη στιγμή που η Ελλάδα υπέγραψε πως συμφωνεί ότι τα νησιά έχουν έστω και κατά κάτι μειωμένη επήρεια (ακόμα και η τεράστια Κρήτη) αυτό σημαίνει ότι παραδέχεται ότι ο πειρατής της περιοχής είναι η Ελλάδα που θέτει μαξιμαλιστικες απαιτήσεις και ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΙ την Τουρκία σε τέτοιες ενέργειες γιατί από τη πρώτη… Read more »

Thomas

Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρός διπλωμάτης ή αναλυτής που να πιστεύει ότι νησιά σαν το Καστελόριζο μπορούν να έχουν πλήρη επήρεια σε ένα περιβάλλον σαν της Ανατολικής Μεσογείου. Aλλο τι λέγεται στα κανάλια και τι παρουσιάζεται ως σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων και άλλο η πραγματικότητα όπως απέδειξε η συμφωνία για την οποία συζητάμε.

Pantelis82

Από ότι φαίνεται έτσι ακριβώς είναι, το πρόβλημα είναι ότι τόσο καιρό “έγκριτοι” αναλυτές, “πατέρες της ΑΟΖ” και το κάθε κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση μας λένε ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Όταν βγάζω τον στόλο για να αποτρεψω έρευνες σε κάτι που κατά 99% δεν είναι δικό μου μάλλον ο πειρατής είμαι εγώ. Αναφορικά με τη συμφωνία που υπογράψαμε αρνούμαι να πιστέψω ότι αν προσφευγαμε στο ΔΔΧ με την Αίγυπτο ότι η Κρήτη θα είχε κάτι λιγότερο από πλήρη επήρεια. Το κάναμε επειδή πιθανώς βιαζόμαστε ενώ το δικαστήριο θα έπαιρνε καιρό. Κατ’εμε αυτό αποδεικνύει ότι… Read more »

Costas6

Ούτε οι μαλτέζοι το πίστευαν, πως θα πάρουν κάτι λιγότερο από 100%.
Και πριν και μετά, απίστευτο τους φάνηκε.
Με δεδομένο πως υπάρχουν τέτοια δεδικασμένα, σε τι οφείλεται η άρνηση; Ξέρεις κάτι που οι υπόλοιποι όχι;

Costas6

Πως αμέ.
Ο Roger και ο x-m.

x-m

Περισσότερο και από διπλωμάτης εσύ δήλωσες, ξεκάθαρα, όχι εγώ. Πες έστω ένα σχόλιο που έγραψα για επήρειες και ποσοστά. Από το να γράφεις ψέματα ή φτηνά σχόλια, μη γράφεις τίποτα.

Tasos

είπες τη μαγική φράση: εκκίνησης των διαπραγματεύσεων. Όταν ξεκινάς και λες ότι το σύμπλεγμα της Μεγίστης δεν έχει 100% επήρεια ΠΡΙΝ την όποια διαπραγμάτευση, πώς λέγεται;

Costas6

Το ότι τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από μεγάλες ακτογραμμές συνήθως παίρνουν μικρότερη επήρεια δεν είναι μια καινούργια πραγματικότητα, δεν προέκυψε λόγο αυτής της συμφωνίας.
Αντιθέτως είναι ήδη γνωστό και εκεί πάτησε η Αίγυπτος για να ζητάει παραπάνω. Πράγμα που είχε κάνει και με Κύπρο, 10 χρόνια πριν.
Σε κάθε περίπτωση, για να πάρουμε μειωμένη επήρεια στα νησιά θα πρέπει ή να συμφωνήσουμε ή να το αποφασίσει ΔΔ. Οι διμερής συμφωνίες είναι ανεξάρτητες, δε δεσμεύουν τις μελλοντικές.
Θεωρώ πως και στις δύο περιπτώσεις ΔΕΝ θα πάρουμε το βέλτιστο που θα μπορούσαμε θεωρητικά, πράγμα απόλυτα λογικό.

Jimmy

Εχετε απολυτο δικαιο. Το θεμα της οριοθετησης της ΑΟΖ του Καστελοριζου στη Χαγη , ειναι παγια θεση των Ελληνικων κυβερνησεων εδω και 50 χρονια. Τωρα ξαφνικα θελανε να την ανακυρηξουμε αμεσως με ενα νομο κι ενα αθρο. Γενικοτερα το συγκεκριμενο δηθεν πατριωτικο site εχει ξεφυγει και βγαζει οχι κριτικη αλλα σκετη χολη οχι για την κυβερνηση απλως αλλα σχεδον για το συνολο των Ελληνων αξιωματουχων και της Ελλαδας γενικοτερα. Οποτε το κοιταω, εχει δεκα αρθρα με δηλωσεις τουρκων πως θα κατατροπωσουν την Ελλαδα, πως θα την διαλυσουν σε ενα πολεμο, και φυσικα με την απαραιτητη υποσημειωση οτι για αυτο φταιει… Read more »

Antonis_Loukas

Κλείστε κανένα παράθυρο, γιατί τα επιχειρήματα σας μπάζουν… Γράφετε ότι επιτύχαμε να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα μας σε ΑΟΖ και να καταργήσουμε διπλωματικά το Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης και ότι αν δεν κάναμε κάτι με την Αίγυπτο, η μόνη λύση σε έρευνες Τουρκίας, θα ήταν ο πόλεμος… Δηλαδή, αν τώρα έρθουν για έρευνες στη περιοχή που οριοθετήσαμε, τι ακριβώς θα εμποδίσει μια ένοπλη σύρραξη; Μια συμφωνία που η Τουρκία δεν αποδέχεται και είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη σε σχέση με τη δική της; Μήπως μόνο οι ένοπλες δυνάμεις, που συνεχίζουν να μένουν χωρίς ενίσχυση; Αν πάμε εμείς να κάνουμε έρευνες, γιατί νομίζουμε ότι η Τουρκία… Read more »

Tango.Alpha

Και εξακολουθούμε να μη ξέρουμε τι υποσχέθηκε εκ μέρους μας η Καγκελάριος Μέρκελ στον Πρόεδρο Έρντογαν για να μη βγάλει τα πλοία του και να κάνει τέτοια υποχώρηση. Μάλλον εύκολα πείστηκε άρα το αντάλλαγμα που του υποσχέθηκε το Βερολίνο πρέπει να ήταν σημαντικό και μάλλον δε θα μας αρέσει.

Jimmy

Μπορεις να το δεις ομως και σαν πολυ εξυπνο τακτικο ελιγμο απο την πλευρα της Ελλαδας , για να προλαβουμε να υπογραψουμε με την Αιγυπτο. Περιμενε Ταγιπ 3-4 εβδομαδες και θα τα συζητησετε ολα με τους Ελληνες, και τσουπ την εφαγε ο Ταγιπ

x-m

Ποιος έχει δώσει το δικαίωμα στο Βερολίνο να υπόσχεται για εμάς ;

Costas6

Που ζεις;
Ελλάς ανεξάρτητος τινά δύσκολον…

x-m

Ρητορικό το ερώτημα…….Με Χριστοφοράκους όντως δύσκολο να είναι ανεξάρτητη………

Ξέρω ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ που ζω………

Costas6

Το “Μην βγεις, θα τις φας” που δεν ταιριάζει στην περιγραφή;
Και πειστικό είναι και σημαντικό το αντάλλαγμα.

Tango.Alpha

Μάλλον υπερβολικά αισιόδοξο μου φαίνεται και για να το υιοθέτησε η καγκελάριος. Ας μη ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος Τράμπ είχε πει το “κι αν χάσετε;”

x-m x-m μήπως το πήραν από το ρόλο που ανέλαβαν ως μεσολαβητές;
Jimmy Jimmy ελπίζω να έχετε δίκιο;

Kyzikos

Αγαπητέ Antonis, αφήνω το τελευταίο μου σχόλιο στο συγκεκριμένο site γιατί τα περισσότερα που έγραψες θα τα γράφα και εγώ χωρίς να αλλαξω λέξη, δηλώνοντας απογοητευμένος από το site, το οποίω θεωρούσα ανεξάρτητο. Ξαφνικά όσοι εκφράζουν προβληματισμούς για τις συμφωνίες με Αίγυπτο,Ιταλία, Belhara, λες και δεν τις θέλαμε, γίναμε υποτιμητικά (μ)πατριώτες, “αιγαιομάχοι” και δεν ξέρω τι άλλο… Όσοι είμαστε 40+ αν θέλαμε παλαιότερα να διαβάσουμε τι λέει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παίρναμε τα ΝΕΑ, το ΒΗΜΑ και τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ αντίστοιχα. Τώρα για να μάθεις τις απόψεις των δύο μεγάλων κομμάτων για τα εθνικά, αρκεί να διαβάζεις Syrizo –… Read more »

spy

Απλά μπράβο για το σχόλιο!
Αυτά γίνονται όταν η κομματική ταυτότητα προηγείται της Ελληνικής…

Costas6

Τώρα σοβαρά, δεν καταλαβαίνεις γιατί έπρεπε να ακυρωθεί με κάθε τρόπο το παράνομο μνημόνιο; Δεν έχεις ακούσει εσύ ΟΛΟΥΣ να λένε πως παράνομο μεν, αγκάθι δε; Δεν καταλαβαίνεις εσύ δλδ πως με αυτήν την υπογραφή αυτό που χτες ήταν αμφισβητούμενο σήμερα είναι δικό μας; Δεν καταλαβαίνεις πως αν το διεθνές πλαίσιο “ανέχεται” τις προστριβές σε διεθνή αμφισβητούμενα ύδατα, δε θα κάνει το ίδιο και στα διεθνώς αναγνωρισμένα ως ελληνικά ή αιγυπτιακά; Όλα αυτά κάνουν μια ένοπλη σύρραξη ακόμα δυσκολότερη για την Τουρκία. Για μας δεν αλλάζει κάτι από το 76, έρχονται, τους διώχνουμε. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Αυτοί… Read more »

ANDREW

Καλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει ο όρος επήρεια. Τελικά δεν έχω καταλάβει αν έχουμε μερική ή καθολική επήρεια με το σύμφωνο που υπογράψαμε. Και ακόμα και μειωμένη επήρεια να έχουμε, σε τι μας περιορίζει; Αν μπορεί και η @Πτήση ας με βοηθήσει σε αυτές τις απορίες.

Last edited 1 month ago by ANDREW
Georgios

Πρακτικά ANDREW ANDREW αν υποθέσουμε ότι η Κρήτη έχει 90% επίρεια, βρίσκουμε τη μέση Γραμμή με Αίγυπτο και στο δικό μας μισό το χωρίζουμε σε δέκα φέτες και δίνουμε την κάτω κάτω στην Αίγυπτο ως μπόνους. Ειδικότεροι εξ ημών ας εξηγήσουν.

Yiorgos

Η λέξη επήρεια στα Αγγλικά σημαίνει influence. Αυτή η λέξη δεν υπάρχει στο Αγγλικο κείμενο του UNCLOS. Τα νησιά βάση του UNCLOS έχουν και ΑΟΖ και Υφαλοκρηπειδα οι οποίες μπορούν να επεκταθούν έως 200νμ απο την γραμμη βάσης εαν υπάρχουν 400νμ μεταξύ δύο ακτών. Εαν οι ακτές είναι πιο κοντινές τότε χρησιμοποιείς είτε την μέση γρααμμή είτε την ευθειδηκια. Και οι δύο μέθοδοι είναι νόμιμοι.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Costas6

Το διάβαζα χτες το βράδυ.
Οι ισχυρισμοί της κυρίας είναι απίστευτοι, εξόφθαλμα λανθασμένοι. Αναρωτιέμαι πόσο αφελές ελπίζει πως είναι το κοινό της.
Είναι σε διαφωνία με το ίδιο το κείμενο της συνθήκης..
Θεωρώ πως τόσο χοντρά και τόσο πολλά λάθη μαζεμένα δε γίνονται κατά … λάθος. Μιλάμε για σκόπιμη παραπληροφόρηση. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχουν νομικές συνέπειες αν δε μπορεί να στηρίξει όσα δημοσιεύει.

epampapas

To άρθρο δεν είναι καλό. Πρώτα από όλα θαλάσσιες έρευνες και εκμετάλλευση μπορούμε να κάνουμε και αύριο ακόμα χωρίς ΑΟΖ, εκμεταλλευόμενοι την νομική έννοια της υφαλοκριπίδας.Την ίδια έννοια που επικαλεστήκαμε για να βγάλουμε τον στόλο έξω. Επίσης δεν μας απαντήσατε πως η Κύπρος πέτυχε επήρεια 100% με την Αιγύπτο και η πολύ μεγαλήτερη Ελλάδα με ένα εξίσου μεγάλο νησί όχι. Μήπως τελικά είναι ανικανότητα πολιτικών και τεχνοκρατικών χειρισμών; Μήπως αυτή η υπανάχωρηση από τη μέση γραμμή είναι σε μια περιοχή με πολύ ενδιαφέρον σε όρους κοιτασματων όπως λένε οι ειδικοί; Έχετε μια σαφέστατη γραμμή υποστήριξης του Υπ.Εξ. Μια απλή αναζήτηση… Read more »

x-m

Αφού εκεί δεν κινείται τίποτα !! Χειρόφρενο κανονικό. Αλλά , υπομονή……..

romios

Είναι λάθος το ερώτημα γιατί η Κύπρος πήρε 100%. Το ερώτημα είναι γιατί η Αίγυπτος έδωσε 100% στην Κύπρο; Το ιστορικό της Κύπρου είναι γνωστό, και το έχουν αναφέρει οι τότε διαπραγματευτές από την Κυπριακή πλευρά. Η Αίγυπτος δεν ήθελε αρχικά να δώσει 100%, αλλά να μετακινήσει η Κύπρος την ΑΟΖ 30 χιλιόμετρα στον Βορρά. Τότε οι διαπραγματεύσεις βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Όμως παράλληλα με την Κύπρο οι Αιγύπτιοι ξεκίνησαν διαπραγμάτευση με τη Σ.Αραβία, η οποία αμφισβητούσε την επήρεια κάποιων αιγυπτιακών νησιών. Ο Ρολάνδης (υπουργός εξωτερικών) τους έπεισε τότε ότι αν έδιναν μειωμένη επήρεια στην Κύπρο άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να… Read more »

Costas6

Φίλε δε νομίζω πως τον ενδιαφέρει η πραγματικότητα.
Αντιπολίτευση κάνει.

Costas6

Η επιστήμη – τεχνολογία σου έχει βάλει στο χέρι ένα μπλιμπλίκι που σου δίνει πρόσβαση στη γνώση όλου του κόσμου.
Αντί να γράφεις αερολογίες και θεωρίες δικές σου για χιλιοαπαντημένα ερωτήματα, χρησιμοποίησε το για να δεις το ιστορικό της υπογραφής αοζ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

flashg

Εντάξει το καταλάβαμε. Χάσαμε το Καστελόριζο αλλά δεν πειράζει μπορεί να χάναμε περισσότερα. Άλλο να χάνεις 1-0 άλλο 5-0 έχει διαφορά.

Lebowski

Μακάρι να επιβραβεύατε πάντα τον ορθολογισμό στην εξωτερική μας πολιτική ασχέτως κυβέρνησης

gdmast

Ουαου!

Fly_low_Hit_Hard

9 Ιουνίου, την ημέρα της υπογραφής συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας, είχα σχολιάσει στο σχετικό άρθρο της Πτήσης… “Πρόκειται για μεγάλη διπλωματική επιτυχία και ας ευχηθούμε η επόμενη αντίστοιχη να είναι με την Αίγυπτο και εννοείται με την Κύπρο. Αν υπήρχε οργάνωση και προγραμματισμός έπρεπε σήμερα κιόλας να έκλεινε η συμφωνία με τους Ιταλούς για την ναυπήγηση 6 φρεγατών FFG(X) παράλληλα με αυτές της αμερικάνικης παραγγελίας για επίτευξη οικονομιών κλίμακας και άρα οικονομικότερης τιμής και βέλτιστου χρόνου παράδοσης. Είναι το καλύτερο timing για εμας τωρα, καθώς οι σχέσεις Αιγύπτου – Τουρκίας είναι στο χειρότερο σημείο και η τωρινή Κυβέρνηση… Read more »

Tango.Alpha

Να θυμίσω τα λάθη που έγιναν στο σχεδιασμό του ΕΣΥ από γιατρό και πως το έφερε στα ίσα του ένας μηχανικός. Είναι λάθος η τοποθέτηση ειδικών στα αντίστοιχα υπουργεία καθώς αντιμετωπίζει το θέμα συχνά με “κολλήματα”.

Mavi70

Ωχ…πάμε πάλι!!!

XsrX

“Η Συμφωνία έχει πλεόν υπογραφεί, έχει σταλεί στον ΟΗΕ, και είναι πλέον επίσημη.”

Μήπως βιάζεστε λίγο;
Που το είδατε αυτό; Η συμφωνία για να σταλεί πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Κάτι που προβλέπεται να γίνει σε δύο μήνες τουλάχιστον.

ΥΓ. Τα θέματα by Πτήση που φλερτάρουν τόσο έντονα με λεξιλόγιο ξεκασμενου πανεπιστήμονα, δεν ξέρω τι προσφέρουν ακριβώς και σε ποιους απευθύνονται, σίγουρα όχι στον μέσο όρο των αναγνωστών σας. Αυτοί περιμένουν αντικειμενική τεκμηριωμένη άποψη, χωρίς καννιβαλισμο της ελληνικής γλώσσας. Τα Μπροδοτες και τα Δοιαδοσται!!11!!!καλό είναι να λείπουν.

Nestoras

Διάβασα τα σχόλια και στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν από διθυραμβικά ως μετριοπαθέστατα αλλά όχι αρνητικά. Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα υπάρχει και ανεβαίνουν άρθρα με τέτοιους τίτλους, πρώτα με Belharra και τώρα στο (πολύ σημαντικότερο) θέμα της ΑΟΖ. Και αν στην Belharra πικραθήκατε από την αντίδραση των πολλών, εδώ τι συμβαίνει? Η συμφωνία ήταν καλή παρεμπιπτόντως, πολύ καλή μπορείς και να την πεις! Μπράβο σε όλους όσους συντέλεσαν σε αυτή, τακτοποιήθηκαν τα πιο προσιτά δυτικά και νοτιοανατολικά θέματα, καθώς έχουμε να κάνουμε με χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο, και έμειναν τα νοτιοδυτικά και τα ανατολικά. Δεν προβλέπω σύντομα λύση,… Read more »

Nikolaos

Για τα εν θέματι γράφω συνήθως με πολλή συστολή, και αποκλειστικά επί ζητημάτων αρχής και πλαισίου, κυρίως επειδή είμαι νομικός μεν, όχι ειδικός του δημοσίου διεθνούς δικαίου δε. Θα προσπαθήσω να υποβοηθήσω τη συζήτηση, τόσο αυτή που αναμένω να εξελιχθεί εδώ, όσο και την ήδη εξελισσόμενη στο χθεσινό δημοφιλέστατο άρθρο, με ορισμένες παρατηρήσεις περί τη σχέση δύο τεμνομένων κύκλων, διαπραγματεύσεων αφενός και δικαίου/δικαστικής απόφασης αφετέρου, με βάση την επαγγελματική μου εμπειρία. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι υπάρχουν δύο απολύτως διακριτά (ίσως πολύ περισσότερα, αλλά εντοπίζομαι στα βασικά) είδη διαπραγμάτευσης. Το πρώτο είναι η αμιγώς εμπορική (και κατά κανόνα προσυμβατική) διαπραγμάτευση, όπου… Read more »

VAGGELAS

Θα πρότεινα, πολύ ταπεινά, στους φίλους σχολιαστές που έτυχε να διαβάσουν φευγαλέα το σχόλιο του Nikolaos, να επανέλθουν, διότι (γεω) πολιτική χωρίς ρεαλισμό και επίγνωση της κατάστασης, χωρίς να συνυπολογιζεται ο πάντα κρίσιμος παράγοντας του χρόνου, είναι πολιτικαντισμος. Τέλειες λύσεις στη πολιτική και γενικότερα στη ζωή δεν υπάρχουν, υπερδυνάμεις αναγκάζονται να κάνουν συμβιβασμούς. Υπάρχουν όμως καλές η πολύ καλές λύσεις και συμφωνίες, οι οποίες όταν γίνουν στον κρίσιμο χρόνο, μεγιστοποιουν τα οφέλη. Μοναδικό μελανό σημείο, το ότι δεν κατάφεραν Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση να παρουσιάσουν τη Συμφωνία, ως αποτέλεσμα κοινής Εθνικής προσπάθειας και πεδίο απόλυτης ομοφωνίας. Η Αντιπολίτευση θα έπρεπε να… Read more »

x-m

Αν μια συμφωνία είναι κακή, η ομοφωνία δεν την κάνει καλύτερη, την κάνει πιο ευπώλητη. Για να μην παρεξηγηθώ δεν μιλάω γι’αυτή τη συμφωνία συγκεκριμένα , μιλάω γενικά.

x-m

Για άλλη μια φορά τα λέτε εξαιρετικά. Και στην περίπτωση μας όμως πρέπει να υπάρχουν μεταξύ άλλων δυο προϋποθέσεις: α) επαγγελματισμός και συνέπεια β) ανυπαρξία δουλειών, και δεν εννοώ μόνο την χώρα.

Πόσο πιθανό είναι να υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις;

Paliouras

Χαιρομαι, που μετα απο πολλα αρθρα, μπορω να συμφωνησω μαζι σας.
Μαλλον γιατι απουσιαζαν τα….MMSC

Stavrogin1

O τίτλος είναι απαράδεκτος. Σε τι ωφελεί ο εμπαιγμός όσων διαφωνούν; Με προδιαθέτει τόσο άσχημα που δεν προκειται να διαβάσω το άρθρο

Last edited 1 month ago by Stavrogin1
Nikolaos

Με λύπη μου οφείλω να συμφωνήσω ως προς την αισθητική του πράγματος. Βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι, ενώ ο εδώ διάλογος ήταν κόσμιος και οι διαφωνούντες με τη συμφωνία κινήθηκαν στο σύνολό τους με επιχειρήματα και όχι με κραυγές, δεν αποκλείω διόλου να έχει συμβεί το αντίθετο στον απόπατο του διαδικτύου και στους ιστότοπους γνωστών εγκαθέτων και ελκόντων συμφέροντα από την αποσταθεροποίηση και κολομβιανοποίηση της χώρας (η οποία σήμερα είναι πιο μακριά από ποτέ, αλλά αυτοί πάντα την οροματίζονται …). Σεις, όπως κι εγώ, είστε άνθρωπος αρχών, και κρίνετε τα πάντα με μέτρο τις αρχές σας. Αυτό εκπλήττει ιδίως όσους… Read more »

Costas6

Έτσι είναι.
Παίζει και ένα λινκ πιό πάνω μιας κυρίας που έχει βάλει όλη της τη φαντασία και έχει φτιάξει πλήρη κατάλογο των εγκλημάτων που συμφωνήθηκαν.
Εμετός.

Nikolaos

Οι γνωστοί “έγκριτοι” γερόλυκοι της δημοσιογραφίας. “Προοδευτικοί”, μακαριακοί, μια ζωή κατάλληλοι μόνο για θρηνωδίες επί πτωμάτων και εθνικών καταστροφών, οι οποίοι όμως ούτε μια φορά είπαν “παιδιά, να ενισχύσουμε την άμυνά μας!”, αλλά τουναντίον πάντα μόνο για ένοπλες δυνάμεις δεν ήθελαν να μιλούν, δαιμονοποιούσαν και σκιαγραφούσαν ως την πραγματική κατοχική δύναμη στην Κύπρο τους διαχρονικούς και φυσικούς συμμάχους της Ελλάδος, έφθαναν (την περίοδο της δόξας τους, επί παπανδρεϊσμού, όταν είχαν μονοπώλιο στην ενημέρωση …) μέχρι να ανακαλύπτουν “αμερικάνικες βάσεις στα Κατεχόμενα” κλπ κλπ. Κοινώς, φιλολογία περί τα εθνικά θέματα επιπέδου “σωματείων προσφυγικής μνήμης”. Η πτωχή πλην τιμία Ελλάς, άθυρμα των… Read more »

Costas6

Εξωτερικεύει την οργή που προκαλεί η αποτυχία της λογικής όταν συνειδητοποιείς πως κουτούλησες ντουβάρι. Προσωπικό όφελος, όχι γενικό. 🙂
Νομίζω όμως δεν απευθύνεται στους διαφωνούντες γενικά.
Απευθύνεται σε αυτούς που σπεύδουν πάντα να υπερτονίσουν τα αρνητικά κάθε είδησης με ακραία “επιχειρήματα” ενώ ταυτόχρονα απαξιώνουν ή αδιαφορούν για οτιδήποτε θετικό.

andreasmp412c

Για αρχη κ με ολο το σεβασμο ασχοληθειτε λιγο με το μαυρο χαλι του site, ειδικα απο κινητο, κ αφηστε την αοζ γι αργοτερα, γιατι σε λιγο σας βλεπω μονοι σας να τα γραφετε μονοι σας να τα διαβαζετε… Πραγματικα απωθειτε τον αναγνωστη, ποσο μαλλον τον επιδοξο σχολιαστη. Η προτερη κατασταση ηταν απειρως καλυτερη, γιατι πατε κ μπλεκεστε με πραγματα που λειτουργουν; Προσωπικα αγωνιω καθε φορα που ανοιγω αρθρο αν θα δω φωτογραφιες ή οχι

Mavi70

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε το μέγιστο που μπορούμε να έχουμε από ΑΟΖ αυτό είναι το μόνο σίγουρο.Και το σίγουρο είναι ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα πάμε σε διαπραγμάτευση ή διαιτησία(όχι απαραίτητα του ΔΔ).Προσωπικά πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε και οριοθέτηση με την Κύπρο αλλά και την υπόλοιπη οριοθέτηση με την Αίγυπτο(θα εξαρτηθεί αυτό από τα γεγονότα). Αυτό δεν το γράφω γιατί με διακατέχει αισιοδοξία αλλά διότι το εμπορικό κομμάτι της οριοθέτησης έχει κριθεί.Οι εταιρείες εξόρυξης είναι εδώ ,είναι με την Ελλάδα,την Αίγυπτο και την Κύπρο και αυτό είναι γεγονός. Καμία εταιρεία δεν πρόκειται να μπει σε κανένα τεμάχιο αν… Read more »

Costas6

Λαμπάδα στο μπόι τους, χωρίς ειρωνεία.

kostask22

O τίτλος του χάρτη ειναι λάθος. Το σύνολο των περιοχων εντος της Ελληνικης ΑΟΖ οπως φαίνονται γαλάζιο χρώμα δεν εχουν παραχωρηθεί προς έρευνα ή αξιοποιηση απο το Ελληνικό κράτος είτε με συμβάσεις είτε ως περιοχές που αναφέρονται σε προκηρύξεις διαγωνισμών, παρα μόνο ενα μικρό μέρος αυτής.

Giannis

Δεν αναρτησατε το σχολιο μου αλλα δεν πειραζει..το μήνυμα το λαβατε από όλους τους υπολοιπους…

Thankgod4thebomb

Δεν είσαι ο μόνος που λογοκρίνεται… δυστυχώς! Καταφεραν μεσα σε λιγους μηνες να χαλασουν την εικονα δεκαετιων.

NavalCasual

Καλησπέρα σας.
Γράφεται “Η Συμφωνία έχει πλεόν υπογραφεί, έχει σταλεί στον ΟΗΕ, και είναι πλέον επίσημη.” Ποτέ έγινε αυτό? Θέλει χρόνο για να σταλεί στον ΟΗΕ. Αφού κυρωθεί από τα κοινοβούλια.

Diogenis

7 Αυγούστου 2020 Του πρέσβη ε.τ. Ελευθερίου Καραγιάννη Στρατηγική ήττα για την Ελλάδα η Συμφωνία με την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.Από τον χάρτη και τις επίσημες δηλώσεις των δύο πλευρών προκύπτει ότι ο στόχος της συμφωνίας δεν ήταν αυτή καθ ‘ εαυτή η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο χωρών, αλλά η ακύρωση του γνωστού Τουρκολιβυκού συμφώνου οριοθέτησης. Για τον λόγο αυτό το όριο του 28ο μεσημβρινού αποτέλεσε το σημείο που οδήγησε σε συμφωνία την διαπραγμάτευση που όμως είναι ημιτελής και εξαιρετικά ετεροβαρής για την Ελληνική πλευρά διότι παρά τις δηλώσεις των Ελλήνων επισήμων δεχθήκαμε μερική οριοθέτηση και… Read more »

Last edited 1 month ago by Diogenis
Costas6

Συγγνώμη, αυτός είναι πρέσβης και δεν ξέρει πως για να έχουμε επαφή με Κύπρο πρέπει να αναγνωριστούν πλήρη δικαιώματα στη στρογγυλή, νησί με 0 κατοίκους κατά την απογραφή του 11 και χωρίς οικονομική δραστηριότητα;

Σε ποιόν πουλάει τον σανό;

spy

«Η επιστήμη – τεχνολογία σου έχει βάλει στο χέρι ένα μπλιμπλίκι που σου δίνει πρόσβαση στη γνώση όλου του κόσμου. Αντί να γράφεις αερολογίες και θεωρίες δικές σου για χιλιοαπαντημένα ερωτήματα, χρησιμοποίησε το για να δεις…»  Ξεκινώ με δικό σου κείμενο γιατί μονίμως βάζεις στις απαντήσεις σου την κομματική σου ταυτότητα πριν την Ελληνική αδιαφορώντας για τις εθνικά επιζήμιες ανακρίβειες που γράφεις ξανά και ξανά. Στο ξαναγράφω λοιπόν για να το εμπεδώσεις. Δεν απαιτείται να υπάρχει μόνιμος πληθυσμός για να δικαιούσαι ΑΟΖ. Άρθρο 121: Καθεστώς των νήσων Νήσος είναι μια φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και βρίσκεται… Read more »

Costas6

Σου απάντησα πιό πάνω που το ξανάβαλες. Αυτά τα διαβάζαμε 18 χρόνια πριν.
Όταν βρεις σοβαρό άνθρωπο να υποστηρίζει πως μπορούν να συμβούν, ξαναέλα!

Chrisgk1

Ένας αναγνώστης σας,δε θυμάμαι ποιος, έγραψε χθες για το γεγονός ότι η Ελληνική κοινή γνώμη είναι κακομαθημένη απο τα ΜΜΕ, λάθος ενημερωμένη για τα θέματα ΑΟΖ και ότι έχει σχηματίσει λάθος εντύπωση για το τι ισχύει σε σχέση με την ΑΟζ Ελλάδας και Κύπρου και έχει απόλυτο δίκιο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το παιχνίδι το παίξατε και εσείς μέσω αυτού του site. Πόσες φορές παρουσιάσετε τον ανεπίσημο χάρτη με τις εφαπτόμενες ΑΟΖ, αυτόν ντε πού ο αρθρογράφος σας παρότρυνε να τον περάσουμε στη ζούλα και σε βάθος χρόνου θα αναγνωριστεί de facto.Πόσες φορές τονίζατε ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη… Read more »

Mikros-hroas

Το μήνυμα το διαγράψατε αν επιβεβαιωθώ όμως τότε τι θα πείτε; Συγνώμη λάθος;

Δεν έχω συνηθίσει να μου σβήνουν Σχόλια αλλά βλέπω πως κάνετε λάθος.
Εντάξει να είναι ένα σχόλιο επικίνδυνο ή που να αφορά μια επιχείρηση πολεμική από αυτές που δεν αναγράφονται στα βιβλία, αλλά ούτε πρόσβαλα κανέναν, ούτε έθιξα κανέναν.

Απλώς ανέφερα τι θα γίνει αν δεν το ψηφίσει η ολομέλεια της Βουλής.
Αν δεν ψηφιστεί θα έχουμε εκλογές τι πιο φυσικό; Που είναι το παράλογο ήθελα να ξέρα;
Δεν ξέρετε τον εκλογικό νόμο; Τι ποσοστά πρέπει να πάρει το πρώτο κόμμα για να βγει αυτοδύναμο;

Del

Με ειρωνείες γίνεσαι βουλευτής ή τηλεμαιντανος τίποτα άλλο. Εφόσον έχεις δίκιο και τα πάντα είναι προϊόν δούναι και λαβειν μπορείς να εξηγήσεις τι λάβαμε. 1).Οριοθετησαμε αοζ και με την Λιβύη το Λιβυκο κοινοβουλιο που ελέγχει την ακτή απέναντι από την ελληνική επικράτεια. 2).Πέρασε η οριοθέτηση τον 27 μεσημβρινό έστω κατά ένα χιλιοστό από όπου η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξη ελληνικής αοζ και υφαλοκρηπίδας (η αμφισβήτηση της υφαλοκριπιδας κάτω από Κρήτη ήταν καινούργιο φρούτο). 3).Προκύπτει από πουθενά ότι επειδή αναγνώρισε η Αίγυπτος μειωμένη επιρεια στην Κάσο αναγνωρίζει και στο καστελόριζο επιρεια, αντίθετα το τέλος της συμφωνίας στην ανατολική Ρόδο ειναι πρωφανη… Read more »

Costas6

Έλα όμως που υπάρχουν και αυτοί που αν δεν πάρουμε τον φάρο τελικά μιλάνε για παραχώρηση εθνικών εδαφών…

Jolly_Roger

«…πέρα από ότι λένε τα κάθε λογής ‘παπαγαλάκια’ που έχουν χάσει τους κολλητούς ‘ιπτάμενους’ υπουργούς…» 

Δεν φαντάζεστε πως χαμογελώ όταν διαβάζω τέτοιες έξυπνα διατυπωμένες μπηχτές. Για αυτό σας αγαπούμε, για αυτό σας ακολουθούμε, για αυτό σας διαβάζουμε εδώ και 35 χρόνια. Όσο για τον ‘παπαγάλο’ που έχει χάσει τον κολλητό ‘ιπτάμενο’ υπουργό και τις τελευταίες εβδομάδες βράζει στο ζουμί του… μην στεναχωριέστε, πάντα τέτοιος ήταν και ως δημοσιογράφος και ως χαρακτήρας! Άλλωστε, το λέει και το όνομα: «άνθρακες ο θησαυρός»… δηλαδή «Κάρβουνο…»!

Last edited 1 month ago by Jolly_Roger
Costas6

Δημοσιογραφικά μιλάμε για διασταύρωση Μάρθας Βούρτση και Γιαννάκη.

Tasos

Το ότι αναφέρεστε σε όσους διαφωνούν σαν να είναι ψηφοφόροι κόμματος που στις τελευταίες εκλογές έμεινε εκτός βουλής και που η ηγεσία του διώκεται για εγκληματική οργάνωση με εξοργίζει και ταυτόγχρονα με θλίβει (με αυτή τη σειρά….). Πιστεύετε ότι με τέτοιους τίτλους γίνεται πιο πιστευτό το αφήγημά σας; Αν νιώθετε ότι έτσι εξακολουθείτε να πορεύεστε στο δρόμο που σας καθιέρωσε τόσες δεκαετίες ως ένα σοβαρό μέσο στον αμυντικό τύπο, μάλλον πέφτετε έξω….Όλοι όσοι σας διαβάζουμε για δεκαετίες μέσω του περιοδικού, πραγματικά δεν πιστεύουμε στα μάτια μας! Σε ποιο σημείο ή σε ποιο σχόλιο από όλα όσα αναρτήθηκαν στο άρθρο του… Read more »

GK21

…….”Η Μέρκελ ακριβώς εκεί προσέφερε, μετέφερε το μήνυμα στην Άγκυρα, “αγαπητέ Ταγίπ, οι Έλληνες έχουν βγάλει το Στόλο, έχουν φορτώσει τα μαχητικά και σε περιμένουν στη γωνία. Στη θέση σου, θα έκανα την πάπια… ψάξε για πετρέλαιο στην Αττάλεια, που ξέρει, μπορεί και να βρεις”……. Αν η Μερκελ ειπε κατι τετοιο,η περιπου κατι τετοιο,η κατα προσεγγιση κατι τετοιο,τοτε εγω ειμαι ο Μεγας Φρειδερικος. Τωρα για την συμφωνια τα εχουμε πει.Για μια ακομη φορα βρεθηκαμε να τρεχουμε πισω απο τα γεγονοτα(τουρκολιβυκο συμφωνο),βρηκαμε μια ταλαιπωρη περιπτωση σαν εμας(Αιγυπτος)που εχει και αυτη ενα καρο θεματα(αδερφοι μουσουλμανοι,Λιβυη,ΔΝΤ)και πετυχαμε να κανουμε μια συμφωνια που θα… Read more »

npo

+1 για την μη κομματική φωνή σου της λογικής.

Voiceofreason

Καλησπέρα σας. Νομίζω ότι με αυτό το άρθρο σας προσπαθείτε να ανοίξετε πληγές. Στην παρούσα φάση το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ομοφωνία και ομοψυχία. Ούτως ή άλλως ο κίνδυνος μιας εμπλοκής δεν εξαφανίσθηκε αλλά υπάρχει και ίσως τώρα να είναι και πιο έντονος. Το λαβωμένο ζώο είναι πιο επικίνδυνο. Θερμή παράκληση. Καλό θα ήταν να κάνετε πράξη αυτά που γράφετε στα άρθρα σας περί οπαδισμού όπως κάνατε στο άρθρο ¨ΑΟΖ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;¨ με εκατοντάδες σχόλια να το ακολουθούν με ¨Καταιγισμό λογικής και μετριοπάθειας¨ όπως χαρακτηριστικά είπε και ο φίλος dimitrov. Βέβαια πολλοί φίλοι… Read more »

Mikros-hroas

Στους Τουρκολάγνους που λένε ότι το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ γιατί είναι μακριά από την Ηπειρωτική Ελλάδα

https://netakias.com/2020/08/05/%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b3%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1/

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

54
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά

Related News

Ερντογάν: Το Τουρκικό έθνος στέκεται δίπλα στους αδελφούς και στις αδελφές μας στο Αζερμπαϊτζάν με κάθε μέσο. Ομολογία στρατιωτικής συνδρομής;

 Πριν λίγη ώρα η τουρκική προεδρία έβγαλε μια ανακοίνωση συμπαράστασης για τον "δοκιμαζόμενο" λαό του Αζερμπαϊτζάν.https://twitter.com/trpresidency/status/1310202881669246977Το "κάθε μέσο" δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά, και μάλλον επιβεβαιώνει...

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Οι μάχες συνεχίζονται, οι Αζέροι εξαρθρώνουν την αρμενική αεράμυνα με τουρκικά όπλα

 Οι μάχες συνεχίζονται στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με το Αζερμπαϊτζάν να κάνει χρήση όπλων νέας τεχνολογίας όπλων που διαθέτουν για να εξαρθρώσουν την...

Greek FM: We expect from Turkey to immediately condemn the incident on Kastellorizo

The Greek Foreign Ministry on Sunday unequivocally condemned the insult of the Greek flag on the island of Kastellorizo on Saturday, in an announcement...

Τ. Θεοδωρικάκος: Οι προκλήσεις απαιτούν από όλους υπεύθυνο πατριωτισμό

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην ανάγκη υιοθέτησης από όλους ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, που θα επιτρέψει πολιτικές συγκλίσεις και συναινέσεις σε μία εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των ιστορικών...

Σκληρές μάχης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεγάλες απώλειες υφίστανται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, βομβαρδισμοί αμάχων στην Αρμενία

 Η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν εξελιχθεί σε κανονικές πολεμικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν αρμενικές αναφορές για μεγάλες απώλειες από πλευράς αζέρικου...
- Advertisement -