Εκκίνηση του προγράμματος MICA NG και με χαμηλότερες τιμές!

3
2906

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα η αρμόδια υπουργική επιτροπή αποφάσισε σήμερα την εκκίνηση υλοποίησης του προγράμματος MICA NG (New Generation) προκειμένου να ανανεωθεί το πυραυλικό οπλοστάσιο των Mirage 2000 και Rafale.

Όπως είχαμε γράψει πρόσφατα η νέα αυτή έκδοση του MICA εκσυγχρονίζει την οικογένεια βλημάτων αέρος-αέρος με βελτιώσεις στο σύστημα πρόωσης και καθοδήγησης ενώ επιπλέον επιτρέπει την αύξηση του χρόνου αποθήκευσης των πυραύλων.

Οι διάφορες παρτίδες της τρέχουσας γενιάς MICA (τόσο ΕΜ όσο και IR) θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από φέτος, ενώ θα βγουν εντελώς από υπηρεσία το 2030.  Αντίστοιχα οι MICA NG (που επίσης θα υπάρχουν σε εκδόσεις ΕΜ και IR) θα αρχίσουν να παραδίδονται από το 2026 έως και το 2031 βάσει του συστήματος μακροχρόνιου προγραμματισμού προμηθειών 2019-2025.

Το σημαντικό όμως στο θέμα είναι ότι το πρόγραμμα MICA NG είναι το πρώτο που υλοποιείται στο νέο πλαίσιο συνεργασίας γαλλικού δημοσίου και κατασκευαστών (MBDA, Safran και Thales) που έχει πρόσφατα  θεσπιστεί ώστε αφενός να εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές υλικού για το πρώτο και σταθερή ροή παραγγελιών για τους δεύτερους. Επιπλέον το πλαίσιο, βάσει των πρόσφατων προβλέψεων γαλλικών εξαγωγικών πωλήσεων, θα γίνει διαθέσιμο και σε εξαγωγικούς πελάτες που θα μπορούν επίσης να απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές υλικού αφού οι αγορές τους θα διασυνδέονται με αυτές των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Notify of
Ranger
Guest
Ranger
Offline

Αν τον κανουν και με αναδιπλουμενα πτερυγια για να μπαινει σε τετραδες σε sylver vls θα είναι ότι πρέπει.

Πτήση παλιά είχε αναφερθεί πιθανότητα συμμετοχής μας στην ανάπτυξη του πυραύλου αυτού ισχύει;

alex
Guest
alex
Offline

Αν δεν υπάρχει ο απαραίτητος ανασχεδιασμός ώστε όπως αναφέρεις να μπει σε τετράδες θα είναι έγκλημα και καταστροφικό από θέμα προώθησης του πυραύλου που κατά την άποψή μου είναι ότι καλύτερο στην κατηγορία του.

antonis
Guest
antonis
Offline

Για να μπούμε χρειάζονται κεφάλαια. Αλλά έστω και τα βρήκαμε, τι ακρβώς θέλουμε; προς το παρόν η μόνη πλατφόρμα που διαθέτουμε είναι τα μιραζ, αλλά με πρώτη παράδοση το 2026 και βλέπουμε, θα έρθουν πολύ αργά. Μόνο σε περίπτωση που αποφασίσουμε να αγοράσουμε rafale (χλωμό) ή κάποιο γαλλικό πλοίο θα είχε νόημα.