16.7 C
Athens
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

MiG-21 Bison: Πώς ο «Βίσωνας» πάτησε την «Οχιά» (σύμφωνα με την εκδοχή της Ινδίας)

- Advertisement -

Εθνικός ήρωας θεωρείται στην Ινδία ο επαναπατρισθείς Αντισμήναρχος Αμπίνανταν Βάρταμαν ο οποίος κατερρίφθη και συνελήφθη από Πακιστανούς στρατιώτες –αφού όμως πρώτα κατέρριψε ένα πακιστανικό F-16, όπως υποστηρίζουν ινδικές πηγές, αλλά αρνείται το Πακιστάν.
Σύμφωνα με τον ορυμαγδό συχνά αντικρουόμενων πληροφοριών που σταδιακά γίνονται γνωστές, η εμπλοκή πακιστανικών και ινδικών τζετ ξεκίνησε όταν μαχητικά επιφυλακής (δύο Μ2000H, δύο MiG-21 Bison και τέσσερα Su-30MKI) καθοδηγήθηκαν να αναχαιτίσουν ένα «πακέτο» 14 αεροσκαφών της πακιστανικής Αεροπορίας (έξι F-16, τέσσερα Mirage IIIΕ/V και τέσσερα JF-17A Thunder) τα οποία εντοπίσθηκαν να κατευθύνονται προς τον τομέα Νόσιρα του Κασμίρ πετώντας σε διαφορετικά ύψη με σκοπό να πλήξουν το αρχηγείο μιας ινδικής Ταξιαρχίας και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στην άγρια αερομαχία που ακολούθησε το ‘Bison’ του Αντισμηνάρχου Αμπίνανταν πέρασε την Γραμμή Ελέγχου (Line of Control) που αποτελεί τα σύνορα μεταξύ πακιστανικού και ινδικού Κασμίρ για να μην χάσει το μαχητικό που είχε εγκλωβίσει. Κατά τους Ινδούς, κατέρριψε το πακιστανικό F-16 (ορισμένες πηγές μιλούν για διθέσιο F-16D) με βλήμα R-73 ωστόσο μετά κατερρίφθη και ο ίδιος, με το αεροσκάφος του χτυπημένο από βλήμα αέρος-αέρος που εξαπέλυσε άλλο πακιστανικό μαχητικό. Ένα ακόμη βλήμα που εκτοξεύθηκε κατά του παραστάτη του φέρεται να αστόχησε.
«Όλα τελείωσαν σε 90 δευτερόλεπτα…»  
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ινδικής Αεροπορίας που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους περιέγραψαν πώς έγινε η εμπλοκή της 27ης Φεβρουαρίου. Πετώντας σε ύψος περίπου 15.000 ποδών, το MiG-21 εγκλώβισε το αντίπαλο μαχητικό ενώ εκείνο βρισκόταν στα 9.000 πόδια. Ο πιλότος του ‘Bison’ πραγματοποίησε βύθιση για να έχει καλύτερη βολή και το πακιστανικό F-16 άρχισε ελιγμούς διαφυγής εκτελώντας απότομη άνοδο ως τα 26.000 πόδια.
Το ινδικό MiG-21 τοποθετήθηκε πίσω από το F-16 με γωνία 60ο και εξαπέλυσε έναν R-73 ο οποίος βρήκε τον στόχο του. Όμως ο παραστάτης του βληθέντος μαχητικού (άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για JF-17A της 16ης Μοίρας) εξαπέλυσε έναν AIM-120C-5 AMRAAM, όπως ισχυρίζονται οι Ινδοί, χτυπώντας το ‘CU2328’ του Αντισμηνάρχου Αμπίνανταν ο οποίος μόλις πρόλαβε να εγκαταλείψει. Δεν υπήρξε σήμα από το MiG. Όλα τελείωσαν σε 90 δευτερόλεπτα.

Εφόσον η εκδοχή αυτή δεν διαψευστεί από νεότερα στοιχεία που θα προκύψουν, θα πρόκειται για την πρώτη κατάρριψη μαχητικού τρίτης γενεάς από ένα δεύτερης. Το βλήμα R-73 (κωδ. ΝΑΤΟ, AA-11 ‘Archer’) που χρησιμοποιήθηκε αποτελεί βελτίωση του προγενέστερου Vympel R-60 (AA-8 ‘Aphid’) και θεωρείται ιδανικό για αερομαχία, έχοντας ελάχιστη εμβέλεια τα 300 μέτρα. Εξοπλίζει μαχητικά MiG-29, MiG-31, Su-27/33, Su-34 και Su-35 και η βελτιωμένη έκδοση του βλήματος διαθέτει έλεγχο κατεύθυνσης ώσης (TVC, Thrust Vectoring Control) η οποία παρέχει απαράμιλλη ευελιξία κατά την διάρκεια εμπλοκής. Η ινδική Αεροπορία σχεδιάζει να εξοπλίσει με R-73 και τα μαχητικά πολλαπλού ρόλου HAL Tejas.
Ο ίδιος τύπος βλήματος είχε χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα για την κατάρριψη ενός αεροσκάφους Br. 1150 Atlantique της 29ης Μοίρας του πακιστανικού Ναυτικού το οποίο είχε παραβιάσει τον ινδικό εναέριο χώρο στις 10 Αυγούστου 1999, μόλις έναν μήνα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του Κάργκιλ. Η κατάρριψη, η οποία αύξησε ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, έγινε από ένα MiG-21FL της 45ης Μοίρας.
Γιατί οι Ινδοί έστειλαν παλαιά MiG-21 εναντίον F-16;  
Η εμπλοκή MiG-21 με τεχνολογικώς ανώτερα F-16 προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, εντός και εκτός Ινδίας. Κύκλοι της ινδικής Αεροπορίας ωστόσο επισημαίνουν ότι οι Μοίρες εναλλάσσονται στα καθήκοντα επιφυλακής και η 51η Μοίρα από το Σρίναγκαρ έτυχε να πετά CAP την δεδομένη στιγμή. Άλλωστε μετά την άνοδο του επιπέδου συναγερμού στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στην Πούλβαμα του ινδικού τμήματος του Κασμίρ και άλλες Μοίρες είχαν τεθεί σε επιφυλακή. Μάλιστα όλη την νύχτα της 26ης Φεβρουαρίου μαχητικά Su-30MKI και MiG-29UPG βρίσκονταν στον αέρα εκτελώντας περιπολίες.
«Έχουμε ακόμα MiG-21 και θα χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις» λέει αξιωματικός της IAF. «Όταν ήλθαν τα πακιστανικά τζετ τα MIG-21 ήταν στον αέρα, γι’ αυτό και αντιμετώπισαν τα F-16». Η σχέση της ινδικής Αεροπορίας με το δελταπτέρυγο MiG ανάγεται στο 1963, όταν αποκτήθηκαν τα πρώτα μαχητικά του τύπου, τα MiG-21FL (Type 77) Fishbed-D. Η σχέση αυτή όμως δεν ήταν χωρίς προβλήματα.
«Ιπτάμενα φέρετρα»  
Ο αριθμός απωλειών του τύπου υπήρξε σκανδαλώδης: από τα 840 ινδικά MiG-21 που υπηρέτησαν, περισσότερα από τα μισά χάθηκαν σε ατυχήματα. Μαζί τους χάθηκαν 170 και πλέον χειριστές συν 40 πολίτες που σκοτώθηκαν στο έδαφος από κάποια πτώση MiG-21. Μόνο κατά το διάστημα 2010-2013 συνετρίβησαν τουλάχιστον 14 αεροσκάφη.
Η απογείωση με τον κινητήρα σε μετάκαυση καθιστούσε το MiG-21 ιδιαίτερα ευαίσθητο σε οποιαδήποτε αστοχία. Εάν ο χειριστής έχανε κινητήρα στην κρίσιμη αυτή φάση από εισρόφηση πουλιού ή οποιονδήποτε άλλο λόγο, δεν είχε άλλη επιλογή από την εγκατάλειψη –αν προλάβαινε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας πιλότος που μόλις και μετά βίας σώθηκε το 2005 όταν πήρε φωτιά το αεροπλάνο του αμέσως μετά την απογείωση, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση για τα τραύματα που υπέστη σε αυχένα και σπονδύλους, καθιστώντας τον ανίκανο ακόμη και για τις απλές καθημερινές του δραστηριότητες. Στην προσφυγή του ο Αντισμήναρχος Σαντζίτ Σινγκ Κέλα ανέφερε ότι το να πετάς με MiG-21 συνιστά «παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στην ζωή και στην εργασία σε ασφαλές περιβάλλον» βάσει του Άρθρου 21 του Συντάγματος.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή και ζήτησε λίστα με όλα τα περιστατικά που είχαν σημειωθεί μέχρι τότε. Όπως απεδείχθη, το ατύχημα συνέβη λόγω κατασκευαστικού ελαττώματος και κακής εργασίας από προσωπικό της Hindustan Aeronautics.
MiG-21 ‘Trishul’, οι ‘Τρίαινες’ της ινδικής Αεροπορίας  
Από την δεκαετία του ’60 περισσότερα από 800 MiG-21 φόρεσαν τα ινδικά εθνόσημα αναλαμβάνοντας ρόλους προβολής επιγείων στόχων, αναγνώρισης, κρούσης και αναχαίτισης. Σημειωτέον ότι η Ινδία πήρε από την Σοβιετική Ένωση τεχνολογία και πλήρη δικαιώματα εγχώριας κατασκευής τους –από τα 11.496 ‘Fishbed’ όλων των εκδόσεων που παρήχθησαν, τα 657 κατασκευάσθηκαν από την Hindustan Aeronautics.
Αν και δεν συμμετείχαν στον ινδο-πακιστανικό πόλεμο του 1965 λόγω του περιορισμένου αριθμού τους και της ελάχιστης ακόμα πείρας των Ινδών χειριστών σε υπερηχητικά μαχητικά, έλαβαν μέρος σε όλους τους υπόλοιπους.

Στον πόλεμο του 1971 που έληξε με την δημιουργία του κράτους του Μπανγκλαντές, τα ινδικά MiG-21 διεκδίκησαν τέσσερεις καταρρίψεις πακιστανικών F-104, δύο Shenyang F-6, ενός F-86 Sabre και ενός C-130 Hercules. Επίσης, συνοδεύοντας τα καινούργια Su-7BMK επέτρεψαν στα Fitter να προκαλέσουν βαριές απώλειες στην πακιστανική πλευρά.
Οι επιδόσεις των ινδικών ‘Fishbed’ στις επιχειρήσεις ώθησαν αρκετές χώρες –συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ– να προσεγγίσουν την Ινδία για την εκπαίδευση χειριστών τους. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 περισσότεροι από 120 Ιρακινοί πιλότοι είχαν εκπαιδευτεί από τους Ινδούς, μαζί με ιπταμένους άλλων Αεροποριών, αναφέρει ο David Nicolle στο βιβλίο του ‘Arab MiG-19 and MiG-21 Units in Combat’.

Τα MiG-21PF/FL (αποσύρθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013) ακολούθησαν τα πιο ικανά αεροσκάφη της έκδοσης M/MF (Type 88) τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1974 διαθέτοντας δυνατότητα μεταφοράς επιπλέον οπλισμού, μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και καλύτερο ραντάρ. Άρχισαν να αποσύρονται το 2015.
Την δεκαετία του ’80 η ινδική Αεροπορία απέκτησε περίπου 300 MiG-21bis, εφοδιασμένα με το βελτιωμένο ραντάρ RP-22 SM ‘Jay-Bird’ και εξοπλισμένα με τα τελευταία βλήματα αέρος-αέρος Vympel R-77 και R-73. Ειδικά οι πύραυλοι R-73 έδωσαν νέες δυνατότητες καθώς επέτρεπαν την εμπλοκή στόχων εκτός οπτικής επαφής. Τα αεροσκάφη της εν λόγω έκδοσης –75 κατασκευασμένα το 1977 από συλλογές και άλλα 220 μέχρι το 1984 εκ του μηδενός– απετέλεσαν την βάση για τα βελτιωμένα ‘Bison’.
Οι επικίνδυνοι «Βίσωνες» 
Οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ινδικού Ελαφρού Μαχητικού Αεροσκάφους (LCA, Light Combat Aircraft) που θα αντικαθιστούσε τον τεράστιο στόλο των MiG-21 τα οποία προβλεπόταν να αποσυρθούν το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90, οδήγησαν στην αναβάθμιση ενός αριθμού MiG-21bis ως μεσοπρόθεσμη λύση.
Τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά του προγράμματος MiG-21-93 (UPG/Bison) εκτός από επέκταση του ορίου ζωής τους θα εφοδιάζοντο με ηλεκτρονικά δυτικής προέλευσης, εξελιγμένο εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, παρεμβολείς (jammers) και συστήματα αντιμέτρων ώστε να παραμείνουν αξιόμαχα τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η Hindustan Aeronautics αναβάθμισε συνολικά 187 αεροσκάφη τα οποία ήταν ανώτερα σε επιδόσεις των MiG-21bis. Το ραντάρ πολλαπλών διαμορφώσεων Phazotron-NfIR Kopyo (A2A/A2S) που έφεραν ήταν ικανό να ιχνηλατεί έως 10 στόχους, επιτρέποντας εμπλοκή με τους δύο πιο επικίνδυνους ταυτόχρονα μέσω βλημάτων ημιενεργής καθοδήγησης. Διέθετε την διπλάσια εμβέλεια του RP-22 ‘Jay-Bird’, τρείς λειτουργίες σε διαμόρφωση mapping (Low, Medium, High) με δυνατότητα εντοπισμού κινουμένων στόχων στο έδαφος και στην επιφάνεια της θάλασσας, «πάγωμα» εικόνας του χάρτη και διασύνδεσης με διάφορους τύπους πυραύλων.
Άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν τα ‘Bison’ να ξεχωρίζουν είναι το σύστημα HOTAS, σκοπευτικό HMS (Helmet Mounted Sight) στην κάσκα του χειριστή, οθόνες πολλαπλών λειτουργιών MFD-55 της Sextant, σύστημα ναυτιλίας INS ΤΟΤΕΜ της ίδιας εταιρίας τροφοδοτούμενο με στοιχεία GPS, νέο βελτιωμένο HUD και σύστημα υπέρυθρης έρευνας/ιχνηλάτησης (IRST) καθώς και αυτόματο πιλότο για μείωση του φόρτου εργασίας χειριστού. Τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη έχουν νέο αλεξήνεμο και ‘θολωτή’ καλύπτρας για καλύτερη ορατότητα σε κλειστή αερομαχία ενώ φέρουν τα ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου EL/L 8222 ASPJ της Elta Systems που εντοπίζουν, κατηγοριοποιούν και εξουδετερώνουν κατά προτεραιότητα τις απειλές. Επίσης λέγεται ότι διαθέτουν ειδική βαφή «αντι-ραντάρ».

Τα ‘Bison’ που έστειλαν οι Ινδοί το 2008 στην Άσκηση Red Flag μαζί με Su-30MKI εντυπωσίασαν τους Αμερικανούς οι οποίοι επεσήμαναν ότι χάρη στο μικρό τους ίχνος στο ραντάρ, τους παρεμβολείς και την υπερηχητική τους ταχύτητα ήταν σχεδόν αόρατα στα αμερικανικά F-16 και F-15, πετυχαίνοντας πολλαπλά πλήγματα (kills) εναντίον τους τόσο στο πεδίο ασκήσεων της Nellis όσο και κατά την διάρκεια της άσκησης Cope India. Τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη του τύπου αναμένεται ότι θα παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον μέχρι το 2021-2022.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
bill
bill (@bill)
1 year ago

Ωστε το “σαράβαλο” Mig-21 έριξε το “εργαλείο” F-16…
Μάλιστα.., μην ξεχάσουμε μόνο να αποσύρουμε κι εμείς το άλλο σαράβαλο (F-16 Block30) γιατί δεν έχει μέλλον στον σύγχρονο εναέριο πόλεμο…

Kanenas
Member
Kanenas (@kanenas)
1 year ago

Το αφήγημα των Ινδών έχει και δράκο. Προσπαθούν να προκαλεσουν επεισόδιο μεταξύ Πακιστανών – αμερικανων μάλλον ερασιτεχνικά κατά την άποψη μου.

Mitsos_Mantzos
Μήτσος Μάντζος
1 year ago

Τούμπανο το Bis.
Για άλλη μία φορά έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, ευχαριστούμε την πτήση για όλες αυτές τις πληροφορίες.

Ευστάθιος Παλαιολόγος
Ευστάθιος Παλαιολόγος
1 year ago

Δεν ειχε καταρριψει ενα MiG-25 των Ιρακινων ενα αμερικανικο F/A-18;
2η /3η γενεα

Γ.Μ.
Γ.Μ.
1 year ago

Με πρόλαβες… 🙂

Ευστάθιος Παλαιολόγος
Ευστάθιος Παλαιολόγος
1 year ago
Reply to  Γ.Μ.

Δικαιουμαι κι εγω μια πρωτια…

Onair
Onair
1 year ago

Αν έχεις την γραμμή παραγωγής το κρατάς επιχειρησιακό όσο θέλεις.
Αν πχ εμείς είχαμε την γραμμή παραγωγής των Α7 ακόμα θα πετούσαν βελτιωμένα.
Αμφιβάλλω ότι θα αποσύρουν τα Mig21 το 2022 θα τα κρατήσουν όσο μπορούν περισσότερο.

manos
manos (@manos)
1 year ago

Η αναβάθμιση με δυτικά ηλεκτρονικά που αναφέρεται έχει επίκεντρο ενα ρωσικό ραντάρ. Συνεπώς μονο τα περιφερειακά ηλεκτρονικά είναι διαφορετικής προέλευσης.

manos
manos (@manos)
1 year ago

Η Mig πήρε έμπρακτα προβάδισμα έναντι της Lockheed στον ινδικό διαγωνισμό.
Σε αερομαχίες οπου δεν πολεμα η υπερδύναμη με κελεμπίες αλλα οπου υπάρχουν παραπλήσιοι αντίπαλοι το f16 έχει χασει. Ελλάδα με Τουρκία. Ινδία με Πακιστάν.
Ισως τελικά να μην είναι τοσο υπεροπλο οσο θελει να το παρουσιάσει η αμερικανικη βιομηχανια. Ισως οι Ινδοι καλά θα κάνουν να προτιμησουν αλλες πιο οικονομικές και αποτελεσματικές λύσεις.

Phantomlord
Phantomlord (@phantomlord)
1 year ago

Με σεβασμό στον αρθρογράφο θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. To βλήμα R-73 από την αρχική του έκδοση την δεκαετία του ΄80 έχει δυνατότητα TVC. Επίσης τα ινδικά Mig-21bis της ίδιας περιόδου δεν έφεραν R-77 και R-73, καθώς ο πρώτος ήταν ακόμη σε εξέλιξη και ο δεύτερος σε μικρούς αριθμούς εξόπλιζε πιθανότατα μόνο τα ινδικά Mig-29. Εξάλλου η κατάρριψη του πακιστανικού Br. 1150 Atlantique το 1999 νομίζω έγινε από Mig-21bis με πύραυλο R-60. Τα Mig-21Bison δεν νομίζω να πέταξαν ποτέ σε Red Flag στην Nellis. Τα όποια συμπεράσματα πρέπει να έχουν εξαχθεί από την Cope India απέναντι σε F-15. Τέλος τα πρώτα ινδικά Mig-21 ήταν τα F-13, με τα FL να είναι μια απλοποιημένη έκδοση του PFM, αποκλειστικά για την Ινδία και τα πρώτα που παρήχθησαν τοπικά από την HAL. Τώρα όσο αφορά την σύγκρουση, μέχρι να “καθαρίσει” ο καπνός από την σύγκρουση θα περάσει καιρός. Πάντως έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθούμε την σύγκρουση νέων βελτιωμένων αεροσκαφών και νέων όπλων.

Manolis
Member
Manolis (@manolis)
1 year ago
Reply to  phantomlord

Σωστα, Su-30MKI στειλανε στη Red Flag. Με καμια δυναμη δεν θα πεταγαν Μιγκ-21 απο την Ινδια στις ΗΠΑ, παρα μονο σε …κοντεινερ η ….μονιμα συνδεδεμενα στο τανκερ.
https://www.rbth.com/blogs/2014/03/10/dissecting_a_dogfight_sukhoi_vs_usaf_at_red_flag_2008_33623

Scalp_eg
tagg
1 year ago

Απο τι στιγμη που πηραν τα 36 ραφαλ πανακριβα μεν αλλα με μεταφορα τεχνολογιας, και κοστος υποδομων πληρως πληρωμενα τα επομενα 110 θα τους ερθουν παρα πολυ φτηνοτερα. Φυσικα
Θα ειναι και η εκδοση F4 (semi-stealth). Μας συμφερει και εμας να το παρουν γιατι το κοστος του
θα πεσει αρκετα.

Tshirtas
Tshirtas
1 year ago

Αν αν επιβεβαιωθεί κατάρριψη f-16 από mig-21 τότε θα μπορούμε να κάνουμε σχόλια εκ του ασφαλούς τελεία για την ώρα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στην αντίθετη περίπτωση αν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο εκεί προφανώς η πείρα του Ινδού πιλότου αντιστάθμισε την τεχνολογική υπεροχή του f-16

Tshirtas
Tshirtas
1 year ago

F16 absolutly value for money!!!

Konstantinos_Zikidis
1 year ago

Υπήρξε κι άλλη περίπτωση “κατάρριψης” μαχητικού 3ης γενεάς από αντίστοιχο 2ης, έστω και “εξ επαγωγής” 😉 (χωρίς χρήση όπλων): https://www.armyvoice.gr/2018/06/otan-to-paleo-f-1-erichne-f-16-mia-istoria-pou-afora-ta-f-35/
Πάντως, η όλη ιστορία με το MiG-21 Bison επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, μέσω κατάλληλων αναβαθμίσεων, αξιόμαχων παλαιότερων μαχητικών, έναντι της (πολύ ακριβότερης) εισαγωγής νέων τύπων. Όπως επίσης τη σημασία του όπλου, το οποίο και τελικά θα επιφέρει το πλήγμα στον αντίπαλο, σημασία η οποία συχνά υποσκελίζεται στη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες του φέροντος Α/Φ.

Cobra Kai
Cobra Kai
1 year ago

+1

ACHERON
ΑΧΕΡΩΝ
1 year ago

Μία ανακρίβεια εντοπίζεται στο άρθρο: «Αποτέλεσμα πάντως ήταν η Αίγυπτος να ακυρώσει την παραγγελία των τουρκικών F-16/C, καθώς είχε εμφιβολίες για την ποιότητά τους.»
Η αλήθεια είναι ότι η Αίγυπτος παρέλαβε 46 F-16 Block 42 από την ΤΑΙ,στα πλαίσια του προγράμματος Peace Vector IV.
http://www.f-16.net/f-16_users_article4.html

Manolis
Member
Manolis (@manolis)
1 year ago

Η διατήρηση παλαιότερων μαχητικών με αναβαθμίσεις, εχει να κανει με την ικανοτητα υποστηριξης αλλα και με τον τυπο της απειλης. Οταν το Πακισταν διατηρει αρκετα Μιραζ – ΙΙΙ, γιατι εχει φτιαξει ολοκληρο εργοστασιο που τα κρατα αξιομαχα, αντιστοιχα οι Ινδοι θα κρατησουν και τα εκσ. Μιγκ-21 , πολλα εκ των οποιων κατασκευασαν στο δικο τους εργοστασιο. Eνας λογος επισης ειναι οτι τα παλαιοτερα μαχητικα δεν βασιζονται σε κλειδωμενο λογισμικο – κοπυραιτ του κατασκευαστη. Εμεις εχουμε εδω το υποκαταστημα της Λοκχιντ, αλλα δεν πειραζουμε οχι λογισμικο, αλλα ουτε βιδα.

airman
airman
1 year ago

Πρεπει να αγορασουμε 30 Φ35 με λογισμικο 4 ωστε να πλαισιωνουν τα αναβαθμισμενα 85 Φ16 για μια αεροπορια ΑΗΤΗΤΗ ( 1Φ35οδηγος +3 Φ16/70 φονηαδες)

ΣΕΡΓΙΟΣ
ΣΕΡΓΙΟΣ
1 year ago

Εφόσον είναι έτσι, τότε ο Ινδός πιλότος είναι ήρωας και αποδεικνύεται ότι κάθε γενιά αεροσκαφών έχει την χρησιμότητα της σε ένα σύνθετο σενάριο εμπλοκής, ο νικητής δεν βγαίνει μόνο από σύγκριση των χαρακτηριστικών των αεροπλάνων…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
1 year ago

Πριν 25 χρόνια βλέποντας για πρώτη φορά από κοντά ένα Mig-21 το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος μαχητικό. (σαν το δυτικό F-5) Από την άλλη φαινόταν ότι είναι αρκετά ευέλικτο.
Στον Αρχάγγελο το 2005 ότι έφτασαν στην Τανάγρα τα 2 ρουμάνικα -εκσυγχρονισμένα- Mig-21 ήμουν από τους πρώτους που είδαν πως είναι το κόκπιτ τους. Ήταν ένα ,,πάντρεμα,, οθονών (αν θυμάμαι καλά 2) ισραηλινής κατασκευής, -αν δεν κάνω λάθος είχαν και ισραηλινό HUD- με τα υπόλοιπα όργανα να είναι αναλογικά. Συζητώντας μετά με ένα ρουμάνο πιλότο μου είπε ότι το Mig-21 μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 90 λεπτά έχοντας και τις τρεις εξωτερικές δεξαμενές του ενώ αν είναι να απογειωθεί για να κάνει αερομαχία μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 20 λεπτά.

Παρτακιας
Παρτακιας
1 year ago

Το οποιο αποδεικνυει ποσο σημαντικη ειναι η δυνατοτητα εναεριου ανεφοδιασμου. Οσα αβυθιστα αεροπλανοφορα και να εχουμε στο Αιγαιο, οσο μεγαλα και αν ειναι αυτα, ειτε βρισκονται κοντα στην γραμμη της αντιπαραθεσης οποτε ειναι εκθετα σε συμβατικα μεσα πυρος, ειτε την οποια αποσταση ειναι/συντομα θα ειναι σε θεση να την γεφυρωσει καποιος SOM. Οποτε πρεπει να αρχισουμε να το σκεφτομαστε πολυ πολυ σοβαρα.

Manolis
Member
Manolis (@manolis)
1 year ago

Ενω τα ιπταμενα τανκερ δεν ειναι εκθετα σε ολους τους Amraam που κυκλοφορουν στο Αιγαιο. Ουτε θελουν ενα ολοκληρο διεθνες αεροδρομιο για να επιχειρουν.

Παρτακιαε
Παρτακιαε
1 year ago
Reply to  Manolis

Ας φτασουν να εχουν παραμετρους βολης εναντιον τετοιου asset ευρισκόμενο πχ πανω απο την Εύβοια, και τοτε ας το ξαναδουμε.
Μαλλον διορθωση:αν φτασουν να εχουν την δυνατοτητα να εκτελεσουν τετοια βολη, εινασι ουτως ή αλλως game over για ολους εμας. Και για κατι τετοιο δεν θα φταιει η αποκτηση των τανκερ.

Manolis
Member
Manolis (@manolis)
1 year ago

Το στρατιωτικο προβλημα της χωρας ειναι η ελλειψη βαθους. Δεν λεω οτι τα ιπταμενα τανκερ ειναι αχρηστα για την ΠΑ, απλα οτι υπαρχουν πολλα θεματα που πρεπει να λυθουν στη χρηση τους.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Η κολοσσιαία Ινδία διατηρεί τα MiG-21 Bison, πολύ αναβαθμισμένα ακόμη και με ενεργού κατεύθυνσης BVR βλήματα (που ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκαν εδώ), παρά τα τεράστια προβλήματα υψηλού δείκτη ατυχημάτων, όπως θρυλείται λόγω κακοτεχνιών της ινδικής συμπαραγωγής, την πολύ περιορισμένη εμβέλεια και την ανάγκη υψηλής στελέχωσης άλλων μονάδων πρώτης γραμμής (Φλάνκερ κλπ.).
Εμείς θέλουμε, σε χρονιά αναμενόμενου πολέμου, να πετάξουμε το F-16 Block 30, με αντίστοιχα όπλα (AIM-120B/C, Iris-T) αλλά ραντάρ πολύ ανώτερης εμβέλειας, πολλαπλάσια ακτίνα δράσης του α/φ, υπερπενταπλάσια μεταφορά φορτίου, και βέβαια κινηματικές επιδόσεις άλλης τάξεως (κάνει κύκλους και λουπ γύρω από Μιγκ-21).
Κάθε σχόλιο περιττεύει …
To Bison αντιστοιχεί, από οπλισμό (μισό όμως …) και κινηματικές επιδόσεις (πιο ευέλικτο, χαμηλότερος ρυθμός ανόδου και διηχητκές επιταχύνσεις, αλλά γενικά παρόμοια κλάση), στο F-4E Peace Icarus 2000. Tο οποίο βέβαια είναι πολλαπλάσιας εμβελείας/φορτίου, και με ραντάρ που σε όγκο ελέγχει τουλάχιστον τετραπλάσιο εναέριο χώρο.

Παρτακιας
Παρτακιας
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Αγαπητε οι (πολιτικες) ηγεσιες ειχαν δειξει το ποσο…υπερτερουν νοητικα εναντι ολων των υπολοιπων υποδειγματων στην υδρογειο οταν επενδυσαν μεγαλα ποσα για την αγορα των MirageF1CG αλλα δεν απέκτησαν μαζι και ικανο αριθμο Matra Super530F. Οταν αφηναν επι χρονια Mirage2000 και F16 χωρις συστηματα αυτοπροστασίας. Οταν αγορασαν αρματα μαχης χωρις (επαρκείς?) ποσοτητες πυρομαχικών, πολυ δε χειροτερα αφου δεν κοιταξαν να συνδραμουν την εγχωρια αμυντικη βιομηχανια στο να τα φτιαχνει εδω. Οταν…., οταν…., οταν….
Σε παρακαλω μην συγκρινεις την διεφθαρμενη ινδικη κυβερνηση με τις δικες μας, παρελθουσες, τωρινη και επομενες. Μιλαμεγια κηνσορες αλήθειας και Μαικηνες των επιστημων.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H καναδική Bombardier αναστέλλει τις παραδόσεις κινητήρων UAV στην Τουρκία, τέλος...

24
 Σύμφωνα με καναδικά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης, η Bombardier Recreational Products (BRP) ανέστειλε τις παραδόσεις αεροπορικών κινητήρων σε χώρες που έκαναν "ασαφή χρήση". Η εταιρεία,...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 1.99

Related News

Berlin Airlift: O θρυλικός ‘Candy Bomber’ της Μεγάλης Αερογέφυρας έκλεισε τα 100

Η έκφρασή του αποπνέει την ηρεμία του ανθρώπου που γνωρίζει πως έφερε εις πέρας την αποστολή του κάνοντας την διαφορά –με μερικές μπάρες σοκολάτας....

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...

Πλήρης στήριξη Μητσοτάκη στον Μακρόν: Οι προσωπικές προσβολές της τουρκικής ηγεσίας τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος δέχθηκε φραστική επίθεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο...