Τελευταία προσγείωση για τα MiG-27 της Ινδίας – τέλος μίας ολόκληρης εποχής

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το αεροσκάφος κρούσης MiG-27 της ινδικής Αεροπορίας έφτασε στο τέλος της υπηρεσίας του και θα πετάξει στην τελευταία του πτήση την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους, θέτοντας τέλος στη εποχή των αεροσκαφών με πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας στην Ινδία.

Σύμφωνα με πηγές της Αεροπορίας, η Μοίρα 29 «Σκορπιοί» που είναι κι η τελευταία εναπομείνασα μοίρα MiG-27 αποσύρεται επισήμως στις 31 Δεκεμβρίου σε μία ειδική τελετή διοργανώνεται στην αεροπορική βάση Jodhpur, όπου είναι η έδρα της. Εκτός από τους αξιωματικούς της μοίρας, την τελετή αναμένεται να παρακολουθήσουν και άλλα στελέχη εν ενεργεία κι εν αποστρατεία που υπηρέτησαν στα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Σε ινδική υπηρεσία έλαβε το όνομα Bahadur. Το σοβιετικής προέλευσης MiG-27 εισήχθη στην ινδική Αεροπορία το 1984 και με την πάροδο των χρόνων έφτασε να υπηρετεί σε επτά επιχειρησιακές μοίρες.

Η Hindustan Aeronautics Limited (HAL) κατασκεύασε συνολικά 165 από αυτά τα αεροσκάφη και το 2004 η ίδια εταιρεία ξεκίνησε να αναβαθμίζει μερικά από αυτά τα αεροσκάφη, στο πρότυπο MiG-27 UPG, για να ενισχύσει τις επιχειρησιακές τους ικανότητες και να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους.

Μαζί με τα αεροσκάφη Jaguar, τα MiG-27 υπήρξαν ο βασικός βραχίονας για αποστολές κρούσης και τακτικής υποστήριξης της ινδικής Αεροπορίας, οπλισμένα με ρουκέτες, βόμβες και πύραυλους αέρος – επιφάνειας.

Χρησιμοποιήθηκαν τελευταία φορά σε επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της σύγκρουσης του Καργίλ το 1999, όταν επιχείρησαν με περιορισμένα αποτελέσματα εναέριες επιθέσεις σε θέσεις εχθρών κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου.

Αν κι η αναβαθμισμένη έκδοση διατηρήθηκε σε υπηρεσία, η ινδική Αεροπορία άρχισε να αποσύρει τις προηγούμενες παραλλαγές «Μ» και «ML» πριν από μερικά χρόνια. Οι τελευταίες εκδόσεις ML αποσύρθηκαν το 2017 στην αεροπορική βάση Hashimara.

Τα τελευταία χρόνια ο στόλος, λόγω της ηλικίας του, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα τεχνικής υποστήριξης. Όπως και με το MiG-21, η Ινδία είναι από τις τελευταίες χώρες που επιχειρούν με το MiG-27. Τα MiG-21 αναμένεται να παραμείνουν σε υπηρεσία για άλλα περίπου τέσσερα χρόνια.

Η πρώτη επαφή της ινδικής Αεροπορίας με αεροσκάφη με πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας ήταν το 1981 με την προμήθεια των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών MiG-23, που διατέθηκαν σε αποστολές αεράμυνας.  Τα MiG-23 αποσύρθηκαν το 2009.

Κι οι δυο εκδόσεις του αεροσκάφους είχαν σημαντικές απώλειες από ατυχήματα σε καιρό ειρήνης.

Συντριβή MiG-27: Το 9ο αεροσκάφος που χάνει φέτος η Ινδική Αεροπορία

Συντριβή (κι άλλου) ινδικού αεροσκάφους, αυτή τη φορά MiG-27

Συντριβή αεροσκάφους MiG-27 της ινδικής Αεροπορίας

Το τέλος ενός ινδικού MIG-27


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spider
Member
Noble Member
Spider

Νωρίς τα αποσύρουν. (για τα δικά τους δεδομένα)

Χρηστος
Guest
Χρηστος

Και το ερωτημα ειναι.
Μεχρι 31 Δεκεμβριου ποσα θα πεσουν.
Over 3,5 η’under 3,5;

Faethon
Member
Noble Member
Faethon

Τώρα, κακία θα γράψω..αλλά έμεινε κάποιο για να αποσύρουν;

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Θυμάμαι την ερημική παραλλαγή που έφεραν όταν τέθηκαν σε υπηρεσία, αντίστοιχα τα -23 που θα δρούσαν στο Κασμίρ είχαν μια φαιοπράσινη … τώρα όλα τα ινδικά φέρουν αυτό το εφιαλτικό γκρι … Δεν σου κάνει καρδιά να ξεφυλλίζεις αεροπορικό περιοδικό πλέον …