16.9 C
Athens
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

MiG-31 στην Ρωσία χάθηκε όχι από ατύχημα αλλά καταρρίφθηκε κατά λάθος από R-33!

- Advertisement -

Ένα αναχαιτιστικό αεροσκάφος MiG-31BM που τον Απρίλη του 2017 είχε αναφερθεί ότι χάθηκε σε ατύχημα, τελικά σύμφωνα με νεότερες αναφορές φέρεται να καταρρίφθηκε κατά την διάρκεια άσκησης από βολή πύραυλου αέρος-αέρος R-33 από άλλο MiG-31.
Η αναφορά ρίχνει την ευθύνη σε κακό σχεδιασμό της άσκησης που είχε ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε να βρέθηκε αδικαιολόγητα εντός παραμέτρων βολής του επερχόμενου πύραυλου.
Μετά τη συντριβή οποιουδήποτε αεροσκάφους (ειδικά στρατιωτικών) λόγω ανθρώπινου λάθους αυτό ανακοινώνεται αμέσως. Εάν πάλι η συντριβή οφειλόταν σε τεχνική βλάβη, όλα τα αεροσκάφη του ίδιου τύπου καθηλώνονται έως ότου εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος. Για παράδειγμα, αυτό είχε συμβεί το 2016 μετά την πτώση ενός άλλου MiG.
Αυτή τη φορά όμως δεν συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο. To ρωσικό  πουργείο Άμυνας προσπάθησε κατά τα φαινόμενα να κρύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στον ουρανό πάνω από την περιοχή της Μπουριάτια.
“… η συντριβή του MiG-31 προκλήθηκε από την παραβίαση των μέτρων ασφαλείας και των παραμέτρων της αποστολής από το πλήρωμα, που εκφράστηκε με την πρόωρη ενεργοποίηση του συστήματος ραντάρ του αεροσκάφους από τον πλοηγό και την μη εξουσιοδοτημένη εξαπόλυση πύραυλου R-33 από τον αρχηγό πληρώματος που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη ενός εκ των ετέρων MiG-31 … ”
Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι ο R-33 απαιτεί να «καταυγαστεί» ένας στόχος από το ραντάρ κατά την εκτόξευση, οπότε ο πλοηγός ενεργοποιεί το ραντάρ πριν από την εκτόξευση πυραύλων. Σε μια κατάσταση μάχης, ο αρχηγός πληρώματος θα πρέπει να λάβει την απόφαση για την εκτόξευση ο ίδιος – χωρίς να περιμένει επιβεβαιώση από επίγειο σταθμό ραντά και συνήθως χωρίς να «βλέπει» τον στόχο.
Προφανώς, ο συντάκτης της αναφοράς, επειδή κατανόησε την αντίφαση της συγκεκριμένης εξήγησης, ότι δηλαδή χτυπήθηκε ένα αεροσκάφος αντί για ένα άλλο, συνεχίζει να απαριθμεί τα λάθη που οδήγησαν στην κατάρριψη του φίλιου αεροσκάφους:
«… παραβιάσεις (σφάλματα) των μελών του πληρώματος …. H συντριβή του αεροσκάφους MiG-31 ήταν αποτέλεσμα του συστήματος ελέγχου πυρός C-800 (η στοχοποίηση ενός του έταιρου MiG-31 θα έπρεπε να συνοδεύεται από προειδήποιση για αυτό) καθώς δεν προειδοποίησε τα μέλη του πληρώματος και συνέχισαν να εκτελούν την αποστολή τους.»
Με άλλα λόγια, το παραπάνω θα μπορούσε να μεταφραστεί από την στρατιωτική ορολογία σε απλά ελληνικά ως ότι το σύστημα ελέγχου πυρός Zaslon, γνωστό ως C-800, απλά δεν λειτούργησε σωστά.  Παρόλα αυτά πολλά πράγματα παραμένουν ανεξήγητα σχετικά με την άσκηση και το περιστατικό.
Το MiG-31 δεν πετάει ποτέ φορτωμένο με πύραυλους παρά μόνο αν πρόκειται να εκτελέσει βολή με πραγνατικά πυρά σε ασκήσεις ή αν εκτελεί επιχειρησιακή αποστολή. Επομένως, είναι προφανές ότι και τα δυο αεροσκάφη, το ένα που έριξε τον πύραυλο και το άλλο που χτυπήθηκε από αυτόν, απογειώθηκαν αρχικά ακριβώς προκειμένου να πραγματοποιήσουν βολές πυραύλων κατά ιπτάμενου στόχου, το είδος του οποίου δεν προσδιορίζεται. Στον εγκλωβισμό του τελευταίου το C-800 εγκλώβισε κατά λάθος το άλλο MiG-31, κάτι το οποίο δεν έγινε αντιληπτό; Πραγματοποίησε την εκτόξευση του πυραύλου αυτόματα λόγω δεισλειτουργίας ή το πλήρωμα του Foxhound που πραγματοποίησε τη βολή υλοποίησε λανθασμένες ενέργειες;
Ο συντάκτης της αναφοράς, προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες και στο προσωπικό εδάφους:
«Παραβάσεις (παραλείψεις) στη υποστήριξη πτήσεων – σε δύο περιπτώσεις (50% του αριθμού των ατυχημάτων που διερευνήθηκαν), και οι δύο ήταν αποτέλεσμα παραβιάσεων (παραλείψεων) στη υποστήριξη της πτήσης… ….στο περιστατικό του MiG-31 το προσωπικό της βάσης των αεροσκαφών απέκρυψαν την μη φυσιολογική λειτουργία του συστήματος ελέγχου πυρός C-800 σε προηγούμενες πτήσεις… …αδυναμία ανίχνευσης της ανώμαλης λειτουργίας του  το σύστημα ελέγχου πυρός C-800 με τις υπάρχουσες μεθόδους επιθεώρησης και ελέγχου από το προσωπικό της βάσης…»
Και πάλι, τα παραπάνω με άλλα λόγια λένε ότι: «Το “Zaslon” δεν ήταν δυσλειτουργικό για πρώτη φορά, αλλά όλοι προσποιούνταν ότι όλα ήταν εντάξει».
Η αναφορά πάντως δεν μπαίνει σε πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες ως προς το γιατί παρουσιάζονται αυτές οι δυσλειτουργίες στο Zaslon, ούτε γιατί το προσωπικό εδάφους τις απέκρυπτε, ενώ θα μπορούσε να τις αποκαλύψει και να αιτηθεί την επιδιόρθωσή τους, που λογικά θα απέτρεπε το μείζον αυτό περιστατικό.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Απάντηση στην AUKUS μέσω ΠΝ, η Naval Group να κάνει μια γενναία έκπτωση στις FDI, η Γαλλία να δώσει Ενδιάμεση Λύση

Σήμερα το Think Out Of the Box κομμάτι μας, δεν απευθύνεται σε ελληνικά "κέντρα αποφάσεων", αλλά στο εξωτερικό. Η τελευταία φορά που είχαμε κάτι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ελληνικά Rafale: “Πως σας παν΄ καλέ τα μπλε”, υπέροχες πτητικές μηχανές...

27
 Όσοι αισθάνεστε ήδη το άγχος της μέρας, το συγκεκριμένο άρθρο μάλλον θα σας τη φτιάξει! Ο φωτογράφος Maciej Świderski (https://www.instagram.com/maciejkababy) "συνέλαβε" τα πρώτα ελληνικά...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 December #331

Αγορά
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49

Related News

Πολυεθνική αποβατική άσκηση ειδικών δυνάμεων με σύνθετο σενάριο, στο Μεγάλο Πεύκο

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την επίδειξη των δυνατοτήτων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων...

Από την Παρασκευή ξεκινά η άσκηση “Παρμενίων”

Από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έως την επόμενη Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 θα διεξαχθεί η άσκηση "Παρμενίων 21" σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης του...

Αγνοείται ρωσικό An-26 με 6 άτομα

Στην περιοχή Χαμπαρόφσκ στην ανατολική Σιβηρία αγνοείται ένα ρωσικό μεταγωγικό An-26 με 6 επιβαίνοντες. Σύμφωνα με το TASS το αεροσκάφος ανήκει στην εταιρία ZAO...