MiG-31 vs MiG-31: Γι’ αυτή την εμπλοκή δεν υπήρξε παράσημο!

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι ενέργειες του πληρώματος ενός ρωσικού αναχαιτιστικού MiG-31 θα άξιζαν παράσημο καθώς είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του εγκλωβισμένου αντιπάλου με βλήμα αέρος-αέρος R-33. Μόνο που το καταρριφθέν μαχητικό ήταν ένα άλλο MiG-31 που πετούσε ως παραστάτης του ακούσιου… MiG killer.

Οι λεπτομέρειες του εν πολλοίς αγνώστου αυτού περιστατικού φιλίου πυρός είναι ελάχιστες –φυσικά. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, το ατύχημα συνέβη λόγω «παραλείψεων» των εμπλεκομένων κατά την διάρκεια άσκησης εναερίων τακτικών. Όπως αναφέρει το ρωσικό πόρισμα «… το συμβάν ήταν απόρροια της παραβίασης των μέτρων ασφαλείας από το πλήρωμα καθώς ο ναυτίλος ενεργοποίησε πρόωρα το ραντάρ του αεροσκάφους και ο κυβερνήτης του MiG-31 εκτόξευσε χωρίς έγκριση κατευθυνόμενα βλήματα R-33…»

Όπως προκύπτει, ο wingman δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Βασισμένο σχεδιαστικά στο πρωτοποριακό για την εποχή του MiG-25 ‘Foxbat’, το ικανότατο MiG-31 (κωδ. ονομασία ΝΑΤΟ, ‘Foxhound’) συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ταχύτερων μαχητικών του κόσμου και εξακολουθεί να υπηρετεί ως αναχαιτιστικό πρώτης γραμμής με τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις.

Οι πιλότοι των MiG-31 ισχυρίζονται ότι ο τύπος ήταν ικανός να αναχαιτίζει και εν δυνάμει να καταρρίπτει το θρυλικό SR-71 Blackbird. Για την αναχαίτιση των τριηχητικών «μαύρων τζετ» τα ‘Foxhound’ βασίζονταν στα βλήματα μεγάλης εμβέλειας Vympel R-33 (Изделие 410, κωδ. ΝΑΤΟ ΑΑ-9 Amos) τα οποία όπως δηλώνουν Ρώσοι χειριστές μπορούσαν να καταρρίψουν στόχους υψηλής ταχύτητας σαν το SR-71.

Σήμερα η ρωσική Αεροπορία επιφυλάσσει έναν νέο ρόλο για τα συγκεκριμένα μαχητικά –αυτόν του φορέα του πολυ-ηχητικού πυραύλου αέρος-εδάφους Kh-47M2 «Κίνζαλ» (Εγχειρίδιο, Στιλέτο) σχεδιασμένου για stand-off επιθέσεις ακριβείας εναντίον στατικών ή κινούμενων στόχων υψηλής αξίας (αεροπλανοφόρα, καταδρομικά, αντιτορπιλλικά κατευθυνομένων πυραύλων κ.ά) με συμβατική ή πυρηνική κεφαλή. Το MiG-31ΒΜ επελέγη επειδή κρίθηκε καταλληλότερο, λόγω των επιδόσεών του, για να προσδώσει στα βλήματα του τύπου την αρχική επιτάχυνση που χρειάζονται.

Φωτογραφίες δείχνουν τον πύραυλο –ή ομοίωμά του– αναρτημένο σε (τροποποιημένο;) πυλώνα AKU-410 των βλημάτων R-33. Σε δηλώσεις του τότε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε πει ότι το νέο όπλο «θα φέρουν τα MiG-31K» ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για την δημιουργία μιας ειδικής Μοίρας 10-12 αεροσκαφών εξοπλισμένων με «Κίνζαλ» εντεταγμένης σε κάποιο Αεροπορικό Σύνταγμα Μαχητικών.

Σημειωτέον ότι από πέρυσι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις παραλαμβάνουν τα εκσυγχρονισμένα MiG-31BM που αναβαθμίστηκαν στο εργοστάσιο «Σόκολ» στο Νίζνυ Νόβγκαραντ. Ρωσικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τα ανανεωμένα MiG-31 «τρεις φορές πιο αποτελεσματικά» εν σχέσει με τα «απλά» αεροσκάφη του τύπου χάρη στα εκσυγχρονισμένα ηλεκτρονικά, το ραντάρ διάταξης φάσης και τα όπλα νέας γενεάς που επιτρέπουν στα θηριώδη αναχαιτιστικά να παρακολουθούν μέχρι 10 στόχους ενώ δύνανται να πλήξουν ταυτόχρονα έξι.

Τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη διατηρούν το σύστημα ανεφοδιασμού εν πτήσει, ο δε οπλισμός περιλαμβάνει βλήματα αέρος-αέρος μεγάλης ακτίνας της οικογενείας R-33 και τα μικρότερης εμβέλειας R-73. Η επιχειρησιακή οροφή των MiG-31 ανέρχεται σύμφωνα με ρωσικές πηγές σε 20.600 μ. και το μέγιστο βάρος κατά την απογείωση φθάνει τους 46,2 τόννους. Με τυπικό φορτίο τεσσάρων βλημάτων R-33 και δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, η εμβέλεια του Foxhound εκτιμάται στα 3.000 χλμ.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Yannis
Member
Yannis

Άσχετο (αλλά χρήσιμο) : ramjet = αυλωθητηρας

Mitsos_Mantzos
Member
Noble Member
Mitsos_Mantzos

Τέρας.
Τουλάχιστον οι πύραυλοι λειτούργησαν μια χαρά.