24.1 C
Athens
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Μυστηριώδης έκλαμψη από την μελάνη οπή στο κέντρο του γαλαξία μας

Μυστηριώδης έκλαμψη από την μελάνη οπή στο κέντρο του γαλαξία μας

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η υπερμεγέθης μελανή οπή στην καρδιά του γαλαξία μας, Τοξότης Α (Sgr A*) είναι σε γενικές γραμμές ήρεμη. Δεν είναι ένας ενεργός πυρήνας έτσι ώστε να διασπείρει φως και θερμότητα στο κενό γύρω της. Τις περισσότερες φόρες η δραστηριότητα της μελανής οπής είναι χαμηλή με μικρές διακυμάνσεις στην φωτεινότητα της.

Πρόσφατα όμως, οι αστρονόμοι παρατήρησαν να συμπεριφέρεται εξαιρετικά ασυνήθιστα, λάμποντας 75 φορές πιο έντονα, πριν γυρίσει πίσω στα κανονικά της επίπεδα. Αυτή η έκλαμψη βεβαίως ήταν η πιο φωτεινή στο ιστορικό του Sgr A*, όσον αφορά τα μήκη κύματος κοντά στο υπέρυθρο.

Ο αστρονόμος Tuan Do του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, που παρατήρησε το γεγονός, δήλωσε: “Αρχικά ξαφνιάστηκα και έπειτα ενθουσιαστικά. Η μαύρη τρύπα έγινε τόσο φωτεινή που αρχικά νόμιζα ότι πρόκειται για το κοντινό άστρο S0-2. Δεν είχα δει ποτέ το Sgr A* τόσο φωτεινό. Στις επόμενες φωτογραφίες όμως έγινε ξεκάθαρο ότι η πηγή ήταν μεταβαλλόμενη, που σήμαινε ότι η έκλαμψη πρέπει να προέρχεται από την μελάνη οπή. Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι το ενδιαφέρον συνέβαινε εκεί.”

Τι ήταν όμως αυτή η έκλαμψη; Οι αστρονόμοι διερευνούν το περιστατικό και τα μέχρι τώρα ευρήματα βρίσκονται στην διαδικασία δημοσίευσης στο αστρονομικό επιστημονικό περιοδικό “The Astrophysical Journal Letters”.

Την χρονιά που μας πέρασε ο Do και η ομάδα του έκαναν παρατηρήσεις του κέντρου του γαλαξία μας από το αστρονομικό παρατηρητήριο WM Keck στην Χαβάη, για τέσσερις βραδιές. Η παράξενη έκλαμψη παρατηρήθηκε ξανά στις 13 Μαΐου και η ομάδα την φωτογράφησε.

Το φωτεινό στίγμα στην αρχή του βίντεο είναι η σκόνη και τα αέρια που στροβιλίζονται γύρω από τον Sgr A*. Οι μελανές οπές δεν εκπέμπουν κανενός είδους ακτινοβολία που μπορεί να εντοπιστεί με τα σημερινά μας όργανα. Όταν όμως ύλη εκτίθεται στο πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο της μελανής οπής, δημιουργείται σε αυτή (στην ύλη) τεράστια τριβή. Αυτό την κάνει να εκπέμπει ακτινοβολία που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε την μελανή οπή έμμεσα. Αυτή η ακτινοβολία μπορεί να παρατηρηθεί μέσω τηλεσκοπίου στο υπέρυθρο φάσμα και φαίνεται σαν έκλαμψη.

Συνήθως η λαμπρότητα του Sgr A* μεταβάλλεται, αφού απορροφά αστρικό υλικό από τον περιβάλλοντα χώρο, με τις μεταβολές αυτές να κρατούν από λεπτά μέχρι και ώρες.  Αλλά όταν μια μελανή οπή παρουσιάσει έκλαμψη τέτοιας έντασης τότε αυτό είναι σημάδι ότι κάτι πλησίασε αρκετά έτσι ώστε να το αρπάξει η βαρύτητα της.

Στο πρώτο καρέ της φωτογραφίας, βγαλμένο στην αρχή της παρατήρησης, ο Sgr A* είναι στην πιο φωτεινή του στιγμή. Εικάζεται ότι μπορεί να ήταν και πιο φωτεινός πριν παρθούν οι φωτογραφίες.  Δεν ελήφθησαν προγενέστερες φωτογραφίες γιατί δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε κάποιο αντικείμενο τόσο κοντά στον Sgr A*, ώστε να το καταπιεί και να δημιουργήσει εκλάμψεις, και έτσι κάνεις δεν κατέγραφε.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία για να δει πιο αντικείμενο είναι αυτό που απορροφήθηκε από την μαύρη τρύπα και κατέληξε σε δύο πιθανότητες. Η πρώτη πιθανότητα είναι το αντικείμενο να είναι το G2, μια μάζα αερίων που πλησίασε σε απόσταση 36 ωρών φωτός από τον Sgr A* το 2014. Αν ήταν όντως αυτό, τότε η εγγύτητα της στην μελανή οπή θα έπρεπε να την είχε εξαϋλώσει στην κυριολεξία. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Εξετάζοντας τις φωτογραφίες, παρατηρούμε μια φωτεινή κηλίδα στο επάνω αριστερά τεταρτημόριο, στο σημείο που θα ονομάζαμε “ώρα 11”. Αυτή η κηλίδα είναι το S-02, ένα άστρο σε τροχιά διαρκείας 16 ετών γύρω από το Sgr A*. Το άστρο αυτό την προηγούμενη χρονιά έφτασε σε ιστορική εγγύτητα 16 ωρών φωτός από τον Sgr A*. Η δεύτερη λοιπόν από τις πιθανότητες λοιπόν είναι ότι, επειδή το S-02 πέρασε τόσο κοντά, να άλλαξε την ροή των αερίων προς το Sgr A*, κάνοντας το να απορροφήσει περισσότερη ύλη (αέρια) προκαλώντας αυτές τις εκλάμψεις.

Ο μόνος τρόπος να μάθουμε είναι να διερευνήσουμε και να βρούμε περισσότερα στοιχειά. Αυτή την στιγμή μάλιστα αυτά τα στοιχεία συλλέγονται, σε ένα ευρύ φάσμα μηκών κύματος. Περισσότερες παρατηρήσεις θα γίνουν από το επίγειο αστεροσκοπείο στο Keck, πριν το γαλαξιακό κέντρο καταστεί μη παρατηρήσιμο κατά την νύχτα από την Γη.

Όμως πολλά άλλα αστεροσκοπεία παρακολουθούν το κέντρο του γαλαξία μας εδώ και μερικούς μήνες, συμπεριλαμβανομένων των Spitzer, Chandram, Swift και ALMA. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν διαφορετικές πτυχές των διακυμάνσεων στην φωτεινότητα του Sgr A* και τι συμβαίνει με αυτή την μελανή οπή.

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
Maragkopoulos
Giorgos Maragkopoulos
Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός παραγωγής. Έχω σπουδάσει Αγγλία όπου έζησα και δούλεψα για 7 χρόνια. Έπειτα, θέλοντας να προσφέρω κάτι στην πατρίδα μου, γύρισα στην Ελλάδα να κάνω διδακτορικό (πάνω στην λιτή παραγωγή, Lean manufacturing, Just in time όπως, θέλετε πείτε το) οποίο όμως δεν προχώρησε. Δούλεψα τρία χρόνια σαν σύμβουλος επιχειρήσεων για συστήματα ISO. Μέχρι το 2019 και για 7 χρόνια δούλεψα στην Γερμανία. Την θητεία μου την έκανα σε εξαιρετικά μάχιμη μονάδα, στην 194 ΜΠΕΠ MLRS το 2006. Δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος και σίγουρα δεν είμαι κομματικοποιημένος. Πολιτικοποιημένος ναι, κομματικοποιημένος όχι.Το περιοδικό Π&Δ το διαβάζω από τότε που ήμουν στην πρώτη γυμνασίου, και ποτέ δεν σταμάτησα να ενημερώνομαι για τα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα λόγω σπουδών αγάπησα τον χώρο της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας ακόμη περισσότερο.

Το Σχόλιο της Ημέρας

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

4
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99

Related News

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους...

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...

Α. Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος στην πυρηνική απειλή

ΑΠΕ-ΜΠΕΜαζί με την κλιματική αλλαγή, τα πυρηνικά όπλα αποτελούν μια υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας, τονίζει σε μήνυμά του για την 75η επέτειο...

Υπεγράφη στο Κάιρο η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

 ΑΠΕ-ΜΠΕΥπεγράφη η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια, Σάμρχ Σούκρι, στο...

Η Μαλαισία εξετάζει τρόπους να περισώσει το πρόγραμμα των Gowind 3100

Το υπουργείο Άμυνας της Μαλαισίας μελετά τρεις επιλογές σε μια προσπάθεια να σωθεί – έστω μερικώς – το πρόγραμμα ναυπήγησης έξι φρεγατών Gowind 3100.Όπως...
- Advertisement -