Παρουσίαση MIM-104 Patriot. Το “βαρύ χαρτί” της ελληνικής αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας

38
MIM-104 Patriot της ΠΑ
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Του Βασίλη Παπακώστα

Το σύστημα Patriot ήταν το αποτέλεσμα μελετών και προγραμμάτων του Αμερικανικού Στρατού για ένα σύστημα παντός καιρού για την αντικατάσταση του συστήματος NIKH. Το πρόγραμμα Field Army Ballistic Missile Defence System (FABMDS) ξεκίνησε το 1961 και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Army Air Defence System 1970. Το 1965 ορίστηκαν οι προδιαγραφές του νέου βλήματος XMIM-104 SAM-D (Development) και το 1967 η Raytheon ανακηρύχθηκε ανάδοχος επικρατώντας των Hughes και RCA.

MIM-104 εκτοξευτής στο Πεδίο Βολής Κρήτης

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν το Φεβρουάριο του 1970 και μετά από μία επίπονη περίοδο ανάπτυξης το πρώτο σύστημα παραδόθηκε στον Αμερικανικό Στρατό το 1982. H επίπονη περίοδος ανάπτυξης οφείλεται στις τεχνολογικές καινοτομίες του συστήματος στο ραντάρ και στην καθοδήγηση TVM (Track Via Missile). Μία πυροβολαρχία Patrio (PFU Patriot Fire Unit) αποτελείται από ραντάρ AN/MSQ-53, σταθμό εμπλοκής (ECS) AN/MSQ-104 και τους τετραπλούς εκτοξευτές M901 (συνήθως οκτώ).

ΑΠΟΨΗ: Μήπως η αγορά επιπλέον Patriot είναι σημαντικότερη ή προηγείται από την αγορά του F-35;

Για τις ανάγκες εμπλοκής πολλαπλών στόχων υιοθετείται η τεχνολογία χρήσης κεραίας διάταξης φάσης. Παράλληλα για λόγους ευελιξίας, μείωσης χρόνου εμπλοκής και ευκολίας στη συντήρηση το ραντάρ MSQ-53 εκτελεί όλο το φάσμα των αναγκαίων λειτουργιών: έρευνα, ιχνηλάτηση, φωτισμό.

Για να είναι αυτό δυνατό χρησιμοποιείται η τεχνική χρονοπρογραμματισμού (time sharing) όπου η συσκευή εναλλάσσει τις λειτουργίες σε χρόνους της τάξεως του millisecond. Έτσι το ραντάρ παρέχει 54 διαφορετικές διαμορφώσεις ανάλογα με το χρόνο που επιθυμούμε να καταλαμβάνει η κάθε λειτουργία. Το ραντάρ χρησιμοποιεί τη συχνότητα G (4-6GHz) και παρέχει δυνατότητα ευέλικτης χρήσης συχνοτήτων.

Πυραύλους Patriot για τη Συρία ζητά η Άγκυρα ζητά από τις ΗΠΑ

H κεραία διαμέτρου 2,5 μ. αποτελείται από 5.161 στοιχεία και καλύπτει τομέα έρευνας 90 μοιρών και τομέα ιχνηλάτησης 120 μοιρών. H μέγιστη εμβέλεια στη διαμόρφωση έρευνας φθάνει τα 170 km και το σύστημα μπορεί να διαχειρίζεται 90-125 ίχνη και να εμπλέκει ταυτόχρονα 9 στόχους με ένα βλήμα. Το ραντάρ έχει ενσωματωμένη τη συσκευή IFF AN/TPX-46 (V)7, ενώ στον κάτω δεξιά τομέα της κεραίας βρίσκεται ο κυκλικός δέκτης TVM που αποτελείται από 251 στοιχεία μέσω του οποίου θα μεταβιβαστούν οι πληροφορίες από το βλήμα στο Σταθμό Εμπλοκής.

Το ραντάρ του Patriot

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην αντοχή ολόκληρου του συστήματος στα ECM και στις τεχνικές Καταστολής Αεράμυνας (SEAD). Για την παραπλάνηση των βλημάτων ARM χρησιμοποιείται η συσκευή ARM-D (Anti Radiation Missile-Decoy), η οποία σε απόσταση από τη συσκευή ραντάρ αναπαράγει ένα πανομοιότυπο σε χαρακτηριστικά και ένταση σήμα με αυτό του MSQ-53 ώστε να επιτύχει τον εγκλωβισμό από επερχόμενο βλήμα ARM.

Επίσης χρησιμοποιούνται πέντε διατάξεις των 51 στοιχείων για την απάλειψη της ακτινοβολίας των πλευρικών λοβών και την επίτευξη αυξημένης προστασίας από τους παρεμβολείς.

Παναγιωτόπουλος: Η αποστολή Patriot στη Σ. Αραβία δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στην αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας

O Σταθμός Εμπλοκής ECS (Engagement Control Station) AN/MSQ-104 ασκεί τη διαχείριση εμπλοκής των ιχνών (όπως περιγράφουμε αργότερα στην αναφορά μας στην RVM τεχνική), προτεραιότητα στόχων και κατανομή τους στους εκτοξευτές. Αφού δεθχεί τις πληροφρίες από το ραντάρ ακολουθεί τη διαδικασία: αναγνώριση/προτεραιότητα/εμπλοκή. H διαδικασία εμπλοκής μπορεί να είναι αυτόματη, ημια-αυτόματη ή χειροκίνητη. O ECS επανδρώνεται από τρεις χειριστές.

Το σύστημα χρησιμοποιεί τον 4πλό εκτοξευτή M901 που μπορεί να ρυμουλκηθεί από το τρέιλερ M860. O χειρισμός του εκτοξευτή μπορεί να γίνει μέσω τηλεχειρισμού. H πλήρωση πέντε τετραπλών εκτοξευτών με βλήματα διαρκεί 60 λεπτά. Το χρησιμοποιούμενο βλήμα είναι το MIM-104A. Πρόκειται για βλήμα βάρους περίπου 700 kg, μήκους 5,18 μ. και διαμέτρου 0,40 μ. Το βλήμα διαθέτει θραυσματική γόμωση βάρους 91 kg (700 θραύσματα στην έκδοση PAC-2) και προγραμματιζόμενο πυροσωλήνα M818E1 μπάντας E/F.

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία, επιτέλους εξωστρέφεια της αμυντικής μας πολιτικής;

Οι εντολές καθοδήγησης από το Σταθμό εμπλοκής και η μετάδοση σε αυτό των δεδομένων στόχου γίνεται μέσω ψηφιακής ζεύξης μπάντας G/H. H πρόωση του βλήματος γίνεται με χρήση του κινητήρα διπλής καύσεως TX-486 με ώση 10.909 kg και αυτός προσδίδει στο βλήμα μέγιστη ταχύτητα 3,7 Mach. O φάκελος εμπλοκής του βλήματος είναι: 3-160 km εμβέλεια και 60 24.210 μ. σε ύψος. Το βλήμα μπορεί να εκτελεί συνεχείς ελιγμούς φόρτισης 20 g και για μικρό διάστημα ελιγμούς φόρτισης 30 g.

MIM-104 Patriot

H PFU συμπληρώνεται από τη μονάδα AN/MSQ-24 για την παροχή ενέργειας στο σταθμό ECS και το ραντάρ (δύο γεννήτριες των 150kw) καθώς ο κάθε εκτοξευτής διαθέτει αυτόνομη γεννήτρια ισχύος 15kw και το σύστημα επικοινωνικών (Antenna Mast Group), το οποίο εξυπηρετεί τις επικοινωνίες της PFU με χρήση UHF συχνοτήτων. O κεντρικός έλεγχος του συστήματος γίνεται μέσω της μονάδας ICC (Information Coordination Center).

H τελευταία στην ουσία αποτελεί μία μονάδα ECS χωρίς τη μονάδα διασύνδεσης με το ραντάρ (Weapon Control Interface Unit) και τη VHF ζεύξη για επικοινωνία με τους εκτοξευτές. Επίσης η ICC αναλαμβάνει τη σύνδεση με άλλες μονάδες Patriot ή HAWK.

Μονομαχία Patriot και SAMP-T (και) στην Ελβετία

Περιληπτικά μπορούμε να πούμε ότι ο Σταθμός ICC περιλαμβάνει: διαχείριση εισερχομένων ιχνών και  κατανομή τους στις μοίρες Patriot ή HAWK. Συνήθως κάθε μοίρα Patriot διαχειρίζεται 6 ή 8 PFU σε περίπτωση που αυτό απαιτείται από τη διαμόρφωση του εδάφους ή την απόσταση. Γι’ αυτό παράλληλα διατηρείται και ο σταθμός AMG.

Από το Μάρτιο του 1985 ξεκίνησε η ενσωμάτωση περιορισμένης δυνατότητας ATM (Anti Tactical Missile) στο σύστημα ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του από τέτοια βλήματα, όπως: SS-12M, SS-21 και SS-23. To πρόγραμμα PAC-1 (Patriot ATM Capability) περιελάμβανε αλλαγές στο λογισμικό του ραντάρ. Το Σεπτέμβριο του 1986 το Patriot αναχαίτισε βλήμα Lance. Οι αλλαγές αυτές προσανατολίζονταν στην εκτροπή του βλήματος από την πορεία προς την PFU παρά στην καταστροφή του (hit to kill).

Ελληνικά Patriot στη Σαουδική Αραβία; Αποφάσισε η Ελλάδα να ασκήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική;

Ακολούθησε το πρόγραμμα PAC-2 με στόχο να προσδώσει στο σύστημα δυνατότητα ATM ευρύτερης κάλυψης. Εκτός από αλλαγές στο λογισμικό το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέο πυροσωλήνα και νέα θραυσματική γόμωση. Το Νοέμβριο του 1987 ένα τέτοιο βλήμα αναχαίτισε άλλο MIM-104 που προσομοίωνε βλήμα SS-23 σε απόσταση 11 km και ύψος 7,5 km. Μετά τον πόλεμο του Κόλπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα QRP (Quick Reponse Program) που ολοκληρώθηκε το 1993 και περιελάμβανε τη δυνατότητα χειρισμού από απόσταση του εκτοξευτή και βελτιώσεις στο ραντάρ MPQ-53. Το τελευταίο και σημαντικότερο πρόγραμμα είναι το PAC-3. Το πρόγραμμα PAC-3 περιλαμβάνει:

α) μετατροπές στο ραντάρ και

β) νέο βλήμα.

Το πρόγραμμα διαιρείται σε τρεις μικρότερες φάσεις

Στην α φάση, που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 1995, εντάχθηκαν βελτιώσεις που αφορούσαν κυρίως το Σύστημα Διαχείρισης, τον H/Y, το λογισμικό του συστήματος και την ενσωμάτωση του βλήματος PAC-2 GEM (Guidance Enhances Missile) που διαθέτει υψηλότερες δυνατότητες στην αντιμετώπιση βαλλιστικών βλημάτων και πυραύλων Cruise.

Επιτυχημένη δοκιμή πυραύλων PAC-3 CRI από Patriot εναντίον βαλλιστικών στόχων

Το 1996 ολοκληρώθηκε η φάση β με βελτιώσεις στο ραντάρ και το σύστημα επικοινωνιών. Οι μετατροπές που αφορούν το υλικό του ραντάρ (hardware0 και περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός διπλού πομπού τεχνολογίας TWT για μεγαλύτερη ισχύ στη διαδικασία φωτισμού του στόχου και υψηλότερη δυνατότητα διάκρισης βαλλιστικών βλημάτων. Το κυριότερο ωστόσο σημείο του νέου προγράμματος είναι η υιοθέτηση του νέου βλήματος (Γ φάση).

To Patriot σε ανάπτυξη βολής στο ΠΒΚ

Το βλήμα PAC-3 προήλθε από την ανάπτυξη του ERINT (Extended Range INTerceptor) που ανέπτυξε η Lockheed Martin με στόχο να καλύψει τα χαμηλότερα στρώματα του σχεδίου TMD (Theater Missile Defence). Πρόκειται για βλήμα βάρους 312,4 kg, μήκους 5 μ. και διαμέτρου 0,25 μ. H εμβέλεια του νέου βλήματος είναι σημαντικά αυξημένη, σε σχέση με το PAC-2.

Υπολογίζεται ότι η θεωρητική εμβέλεια υπερβαίνει τα 200 km δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην PFU να αντιμετωπίσει και άλλους στόχους, όπως τα αεροσκάφη AEW του αντιπάλου. Επίσης διπλασιάζεται το μέγιστο ύψος εμπλοκής βαλλιστικών βλημάτων. H σπουδαιότερη πάντως καινοτομία είναι η εγκατάσταση ενεργού ερευνητή δέσμης Ka (27 40GHz) για χρήση τα τελευταία δευτερόλεπτα της πτήσης.

Οι ΗΠΑ θα συνδυάσουν το Patriot με τον «εξολοθρευτή drone» Coyote

Το βλήμα εκτελεί αδρανειακή πτήση στο σημείο αναχαίτισης, που έχει καθοριστεί από το ραντάρ, και στη συνέχεια αναλαμβάνει ο ενεργός ερευνητής την τελική φάση της εμπλοκής. H προσθήκη αυτή εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις και υψηλή δυνατότητα απόρριψης αντανακλάσεων (clutter) και εμπλοκής σε μικρά ύψη προσδίδοντας στο σύστημα μεγαλύτερες δυνατότητες αντιμετώπισης βαλλιστικών βλημάτων και κυρίως πυραύλων Κρουζ.

Ο SkyCeptor (Stunner) παραμένει υποψήφιος για τα πολωνικά Patriot

Έτσι η φιλοσοφία του νέου βλήματος είναι το απευθείας πλήγμα στο στόχο (hit to kill). Για το λόγο αυτό φέρει πιθανότατα γόμωση σημαντικά μειωμένου βάρους σε σχέση με τα PAC-1/2. Λόγω του μειωμένου βάρους και της μειωμένης διαμέτρου ο εκτοξευτής M901 φέρει κάνιστρα για 16 βλήματα PAC-3 από τους οποίους ο ένας θα έχει τη δυνατότητα χρήσης και PAC-3 και -2 εκτοξευτές βλημάτων PAC-3, συνολικά δηλαδή 56 βλήματα έτοιμα για βολή. H Lockheed Martin/Vought προτείνει επίσης την υιοθέτηση ενός ελαφρού εκτοξευτή με υψηλή δυνατότητα αυτόνομης κίνησης επί του οχήματος FMTV, βάρους 5 t.

Βολή Patriot στο ΠΒΚ

O 8πλός εκτοξευτής, βάρους 16 t έναντι 36,2 t του M901, θα μπορεί να επανεξοπλισθεί σε χρόνο μικρότερο των 15‹ χάρις σε ένα σύστημα επαναγέμισης που διαθέτει. O νέος εκτοξευτής θα μπορεί να μεταφερθεί από αεροσκάφος C-130, ενώ η πρώτη επίδειξή του θα γίνει στον Αμερικανικό Στρατό το Μάιο του 1997. H PFU μπορεί να μεταφερθεί από αεροσκάφος C-5A, η ετοιμότητά της φθάνει το 96% και ο μέσος χρόνος μεταξύ βλαβών (MTBF) τις 60 ώρες. Το σύστημα έχει αποκτηθεί από επτά χρήστες (εκτός ΗΠΑ) και συνολικά έχουν παραχθεί 160PFU και άνω των 9.000 βλημάτων.

Α/Α σύστημα Patriot αναχαιτίζει πύραυλο cruise σε «απόσταση ρεκόρ» δοκιμάζοντας νέες τακτικές

H TEXNIKH TRACK VIA MISSILE (TVM)

H τεχνική αναπτύχθηκε ώστε να χρησιμοποιηθεί στο σύστημα Patriot. O στόχος ήταν να επιτευχθεί υψηλή ακρίβεια με δυνατότητα χρήσης σε περιβάλλον εντόνων ECM. Αποτελεί το συνδυασμό της τεχνικής μέσω οδηγιών ραντάρ (command) και της ημιενεργού καθοδήγησης (semi active). Με το συνδυασμό αυτό επιτυγχάνεται η εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της καθοδήγησης μέσω οδηγιών (βέλτιστη τροχιά στο στόχο) και της ημιενεργού καθοδήγησης (ακρίβεια σε μεγάλη εμβέλεια).

Σε εξέλιξη η πιο σημαντική βελτίωση του Α/Α συστήματος Patriot τα τελευταία 30 χρόνια

H ιχνηλάτηση γίνεται μέσω του ραντάρ αλλά και του αισθητήρα του βλήματος. Το ραντάρ δίνει στο παθητικό αισθητήρα του βλήματος την κατεύθυνση προς το στόχο. O αισθητήρας του βλήματος ιχνηλατεί την ακτινοβολία που ελκύει ο στόχος (που φωτίζεται από το ραντάρ) και αναμεταδίδει τις πληροφορίες ιχνηλάτησης μέσω του ραντάρ στο σταθμό εμπλοκής.

O H/Y του σταθμού εμπλοκής επεξεργάζεται τις πληροφορίες ιχνηλάτησης του βλήματος και τις συγκρίνει με τη θέση του βλήματος και στόχου και την ταχύτητα του στόχου και εκδίδει τις εντολές καθοδήγησης για το βέλτιστο μονοπάτι προς το σημείο αναχαίτισης και τις διορθώσεις της τροχιάς προς το βλήμα.

Βολή Patriot

Επειδή η υπολογιστική δυνατότητα του Σταθμού Εμπλοκής είναι μεγαλύτερη από ανάλογη συσκευή, που είναι εγκατεστημένη σε βλήμα (ημι-ενεργός καθοδήγηση), και τη λήψη των δεδομένων ιχνηλάτησης από δύο διαφορετικές πηγές, η τεχνική TVM επιτυγχάνει υψηλή ακρίβεια. Σε περιβάλλον εντόνων ECM το σύστημα μπορεί να υπολογίσει τη διαφορά εμβέλειας μεταξύ του ραντάρ του βλήματος και του στόχου και μέσω των στοιχείων της γωνιακής μέτρησης του στόχου μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το «μονοπάτι» του βλήματος προς το στόχο.

Η Γερμανία αγοράζει υπερσύγχρονους πυραύλους PAC-3 MSE για τα συστήματα Patriot που διαθέτει

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Τεύχος 143 Φεβρουάριος 1997


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

38
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
27 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
22 Comment authors
YiorgosAlexandrosAtenRaIlias_SkaltsiotisSAAB Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ikarus
Member
Trusted Member
Ikarus

Άπαντες προτείνουν λύσεις για τις ΕΔ. Με αφορμή αυτό το άρθρο να παραθέσω και γω δυο ιδέες με σειρά προτεραιότητας: 1. Ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας με αναβάθμιση – νέα προμήθεια Patriot (ίσως και THAAD;) προκειμένου πύραυλοι και μαχητικά να μην μπορούν να πλήξουν τις βάσεις και τους ναυστάθμους μας επιτρέποντας μας να αμυνθούμε. (Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί θα βοηθούσαν και οικονομικά αν ήταν να αποσύρουμε τα ρωσικά συστήματα, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα). 2. Αύξηση της επιβιωσημότητας/ μαχητικής ικανότητας με προσθήκη συστημάτων αυτοπροστασίας σε ελικόπτερα, θωράκιση, βλήματα και αναβάθμιση στα Leo 2Α6 και 2Α4, AGM-114L για τα Apache, τορπίλες για… Read more »

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Μισό λεπτό, γιατί έβαλες τα πάντα σε έναν κουβά (όχι ότι είναι λάθος, ούτε ότι δεν χρειάζονται, αλλά ας μείνουμε στο άρθρο). Κατ’ αρχήν είναι πολύ σωστό το ότι τα συστήματά μας ΑΠΑΙΤΟΥΝ (όχι απλά χρειάζονται) αναβάθμιση. Όπως τα πήραμε, έτσι παρέμειναν. Πέρσι, η Ολλανδία αναβάθμισε όλα τα συστήματα Patriot που είχε με περίπου 105 εκ. Επιπλέον, σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμο και το νέο ραντάρ των 360ο από την Raytheon (κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πριν τουλάχιστον 10 χρόνια). Τουλάχιστον θα αναβαθμιστεί η πυροβολαρχία που στείλαμε στη Σ. Αραβία. Το Thaad αποκλείεται. Δεν είναι μόνο ότι είναι… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πάρα πολύ εύστοχες προτάσεις, πλην THAAD. Δεν υπάρχει επιχειρησιακή απαίτηση, διότι δεν απειλούμαστε από βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Και υπερβαίνουν τον αμυντικό προϋπολογισμό δεκαετιών της Ελλάδος, με τα τρέχοντα δεδομένα.

Voiceofreason
Member
Noble Member
Voiceofreason

Όπως λέει ο Nikolaos και ο gdmast οι THAAD είναι απαγορευτικοί λόγω κόστους.

Miscojones
Member
Noble Member
Miscojones

Ναι αλλά αυτοί οι πύραυλοι δεν μετράνε. Μετράνε μόνο όταν τους έχουν οι Τούρκοι. Τότε τρέμουν όλοι σαν ζελέδες και εκτοξεύονται πύρινα άρθρα ότι οι Τούρκοι ελέγχουν το Αιγαίο και ότι δεν μπορούμε να ξεμυτίσουμε πάνω από τη ….Σκύρο…γιατί αγόρασαν τους S400 και τους έχουν πακεταρισμένους έξω από την Άγκυρα.
Τελικά τα λεφτά της ΜΙΤ πιάνουν τόπο. Εχουμε πεισθεί από τα ΜΜΕ ότι είμαστε ένα μάτσο ανίκανα και άοπλα ανθρωπάκια.

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

σε καταλαβαινω αλλα ανικανοι δεν ξερω αν ειμαστε αοπλοι ομως σχεδον ειμαστε.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Αγαπητέ Ευάγγελε, evaggelosevaggelos.

Δεν είμαστε και τόσο αοπλοί. Αν οι πολιτικοί ταγοι θέλουν και έχουν το ψυχικό σθένος να δώσουν τις διαταγές για πραγματική υπεράσπιση συνόρων, ΕΕΧ, χωρικών υδάτων κλπ, και με σχέδιο, προετοιμασία και επιλογή δική μας του χρόνου και του τόπου, οι ΕΕΔ μπορούν να κάνουν μεγάλο κακό στους απέναντι.

Αρκεί να ξεπεράσουμε αυτή την καταραμένη ηττοπάθεια από το ’74 και μετά. Οι φύλακες ξέρουν και μπορούν και πιστεύω ότι περιμένουν να τούς πούνε το ‘Αέρα! ‘

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

δεν θα διαφωνισω ως προς αυτο με τους πολιτικους,το ζητημα ειναι πως εχουμε φρεγατες απαρχαιωμενες,υποβρυχια χωρις τορπιλες fos για αεροσκαφη πυραυλους ελικοπτερα,κοινως τα γνωστα,αυτα με προβληματιζουν κ δυστυχως δεν βλεπω ουτε φως ουτε fos.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Το άρθρο μου φέρνει στο μυαλό πολλές καλές αναμνήσεις όταν υπηρετούσα στο 2-43 ADA BN στο Ελ Πάσο του Τέξας και κατά την διάρκεια της εκστρατείας μάς στην Σαουδική Αραβία. Ακόμα θυμάμαι όταν κάθε μήνα μία από τις 6 πυροβολαρχίες Πατριοτ ήταν σε κατάσταση Quick Reaction Force (QRF) για ένα μήνα και με την αποστολή ανάπτυξης μέσα σε 24 ώρες οπουδήποτε στον κόσμο. Οι ασκήσεις συναγερμού πού κάναμε τακτικά όταν είμασταν σε QRF, και την αναχώρηση μιας πυροβολαρχίας για το Ισραήλ μέσα στην νύχτα. Η παρακολούθηση του στόχου από το βλήμα είναι θανατηφόρα για αεροσκάφη μιας και δεν δίνει χρονικά… Read more »

extb2b
Member
Active Member
extb2b

pac3 vs s400?

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

extb2b Η σύντομη απάντηση είναι Εξαρτάται. Στα χαρτιά κάποιος μπορεί να πει ότι το S400 είναι καλύτερο από το Πατριοτ. Μεγαλύτερη ακτίνα, 360 μοίρες κάλυψη κλπ. Όμως το πώς αποδίδει το σύστημα στην μάχη είναι που μετράει και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πόσο καλά εκπαιδευμένο είναι το πλήρωμα, η συντήρηση του συστήματος, η εκπαίδευση με άλλα μέσα αεράμυνας και με αεροσκάφη, η σωστή τακτική χρήση και διασύνδεση με άλλες πηγές πληροφοριών και η σύνδεση του συστήματος στο επιχειρησιακο και στρατηγικό επίπεδο. Επειδή έχω πάει σε εκστρατεία με το Πατριοτ (PAC-2 GEM) μπορώ να πω ότι το σύστημα κάνει την… Read more »

Voiceofreason
Member
Noble Member
Voiceofreason

Πολύ ωραίες οι εμπειρίες σου φίλε Γιώργο.

extb2b
Member
Active Member
extb2b

Ευχαριστώ αδερφέ για τον κόπο σου .Στα όρια του επιτρεπτού θα ήθελα αν μπορείς να μας περιγραψεις ενα Alert για το σύστημα.

dokimos
Member
Trusted Member
dokimos

Τι είναι αυτά που ονειρεύεστε αυτοί άρχισαν πάλι τα ψαλίδια τελος στο πρόγραμμα συντήρησης των υπάρχων οπλικων συστημάτων που είχε ξεκινήσει, ,αφήνουν την θητεία στο 9μηνο, τα υποβρηχεια ξεβρακωτα , αεροσκαφοι χωρίς ανταλακτικα κλπ, κλπ, και ο άλλος απεναντι ζητάει νησια Και εαν γίνει η ανάποδη; ξέρουν το κόλπο GROSSO θα μας φταίνε οι άλλοι “οι μικροί και οι μεγάλοι” που έλεγε και ο Λουκιανός Κελαιδονης Αυτό που μπορουμε να κάνουμε εμείς που έχουμε μια κάποια ευαισθησία στο θέμα και μια στοιχειώδη αγάπη για την ψαροκοσταινα είναι να μπαίνουμε σε όλα τα μπλοκ που έχουν στα σοσιαλ μίντια οι θαμώνες… Read more »

massey-ferguson-65
Member
Noble Member
massey-ferguson-65

Για αυτό που λέτε έχετε απόλυτα δίκιο.. αλλά για αυτό το πράγμα ο κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα να αποφασησει μια φορά στην τετραετία…και από ότι βλετε τα λαθη που γίνανε πριν έξι,επτά χρόνια,…μεχρι και το λάθος στα Ίμια επαναλαμβάνονται…όσο για τα κονδύλια της άμυνας…αδιαφορία σε όλο τις το μεγαλείο

dokimos
Member
Trusted Member
dokimos

Στον δικο μου πολιτικο χώρο ο μονος ανταγωνιστής που υπήρχε πούλαγε αλοιφές για καράφλες

Tarkan1
Member
Tarkan1

|
When you have technology/know-how You start talking
|
Tubitak Sage who is the creator of Turkish A2A missiles Gokdogan and Bozdagan announced that working on G40 missile which is equivalent to NASAMS. This missile will be created out of BVR A2A missile Gokdogan and will have 40km range and 40km altitude. Also It is going to be Turkish ESSM.
|comment imagecomment image
|

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Εδώ ο άλλος έχει κάνει κανονικό κΛόπι πέιστ αμερικανικούς πυραύλους κι εδώ καθόμαστε και κλαίμε τη μοίρα μας που δεν έχουμε όπλα κι αμυντική βιομηχανία. Without a hint of irony, well done Turkey!

kostask22
Member
Noble Member
kostask22

Good for you, When can you start production? Turkey needs to sell 999999999 missiles to Paksitan to save lira. Or maybe Erdogan family can sell their swiss stash of $$$ to save the economy. Nice 3d printed model by the way, propaganda masters you are, like good old Nazis

Voiceofreason
Member
Noble Member
Voiceofreason

Κάπως έτσι είναι τα υπόθετα για τον πυρετό αλλά σε πολύ πιο μικρή κλίμακα!

Thanos74
Member
Noble Member
Thanos74

Τελικα εμεις εχουμε PAC2 η PAC3?

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Πρέπει να είναι pac 3 α ή β φάσης

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

PAC2 GEM.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

PAC-2 από ότι ξέρω.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Και για να μην μπερδεύουμε τα πράγματα όλοι οι πύραυλοι άσχετα εάν είναι PAC-1, PAC-2 η PAC-3 μπορούν να αντιμετωπίσουν αεροσκάφη, τακτικούς βαλλιστικους πυραύλους, πυραύλους πλεύσης ( cruise) και drones. Η διαφορά είναι στο πως καταρρίπτουν τον στόχο (hit to kill, proximity) και το λογισμικό που δίνει ορισμένες ικανότητες, πχ PAC-2 GEM έχουν καλύτερες δυνατότητες εναντίων ΤΒΜ από ότι οι PAC-2.

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Manolis
Member
Active Member
Manolis

Πυροβολαρχιες PAC-3 με βληματα PAC-2GEM και καποια παλαιοτερα.

SABRE
Member
Trusted Member
SABRE

Πόση μεγαλύτερη απόδοση θα είχαν 500 εκατομμύρια για τον στόλο, για την αεροπορία, για τα νησιά παντού (ακόμα και για τα ίδια τα P3 μελλοντικά) αν τα ρίχναμε σε Α/Α συστήματα μέσου βεληνεκούς; what if που λένε.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Η ιεράρχηση προτεραιοτήτων που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι κατά παραδοχή φτωχή, αλλά από την άλλη με μας από που να πρωτοξεκινήσεις. Έχουμε βαρέσει block obsolescence, τα πάντα πλέον είναι παρωχημένα.

Alexandros
Member
Noble Member
Alexandros

Πρέπει να ξεκινήσουμε από ένα από τα τόσα οπλικά συστήματά που έχουμε που έχουν μείνει σε απαξίωση, αλλά λιγότερο αλλά περισσότερο. π.χ Αναβάθμιση MEKO αλλά ουσιαστική όχι μισές δουλειές, αναβάθμιση MLRS, αναβάθμιση όλων τον RM-70 η των OSA-AKM, αναβάθμιση των Apache με συμπλήρωση πυραύλων και ραντάρ, αναβάθμιση όλων των Mirage και προμήθεια αντιπλοικών πυράυλων. Και πολλά αλλά, όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Flight and SpaceFlight and Space
Θερμά συγχαρητήρια για τη σειρά αναδημοσιεύσεων υψηλοτάτου επιπέδου τεχνικών άρθρων για κύρια οπλικά συστήματα των ΕΔ (ΜΕΚΟ 200ΗΝ, ΜΙΜ-104). Λύνουν πολλές απορίες και παρεξηγήσεις που επικρατούν ακόμη και μεταξύ ημών των αναγνωστών και οι οποίες αποτυπώνονται στα σχόλια. Παρακαλώ συνεχίστε. Υπάρχει ανάγκη εμβάθυνσης. Περιοδικό και αναγνώστες έχουμε κάπου μπει σε μια λογική παράθεσης ονοματολογίας αναβαθμίσεων από τρίτους χρήστες, χωρίς πάντα να γίνεται εμφανές τι ακριβώς κομίζουν οι αναβαθμίσεις αυτές, και σε τι ακριβώς προάγουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του baseline συστήματος, που θα πρέπει να είναι γνωστές. Τα άρθρα αυτά είναι πραγματικά ανεκτίμητης αξίας.

Tasos
Member
Noble Member
Tasos

Υπάρχουν εξελίξεις ως προς το συγκεκριμένο θέμα: https://www.ptisidiastima.com/hellenic-patriot-systems-in-saudi-arabia/ ;

AtenRa
Member
Member
AtenRa

Τι μου θυμίσατε
comment imagecomment image

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

AtenRaAtenRa

Τι ειδικότητα είχες στην μοίρα και πότε ήσουν εκεί? Ίσως θα μπορούσες να δώσεις λίγες λεπτομέρειες από την δική σου εμπειρία?

Εγώ ήμουν υπόδιοικητής της πυροβολαρχίας Διοίκησης και Υποστήριξης και μετά αξιωματικος εκπαίδευσης στο 3ο γραφείο του ταγματος.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

AtenRa
Member
Member
AtenRa

Φίλε Γιώργο την θητεία μου υπηρέτησα, οπότε δεν μπορώ να δώσω εμπειρίες από το σύστημα. Αλλά και τεχνικά χαρακτηρίστηκα που ξέρω και έχω δει μέσα στην μοίρα δεν πρόκειται να τα αποκαλύψω δημόσια. Επειδή είχαμε και την μοίρα εκπαίδευσης μέσα στον ίδιο χώρο που είναι η 21η ΜΚΒ, είχα κάνει πολλές συζητήσεις με τον Διοικητή και τον υποδιοικητή και της μοίρας εκπαίδευσης. Αυτό που μπορώ να πω εδώ και που μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι μια μέρα κάναμε μια συζήτηση για την επιβιωσιμότητα του συστήματος σε σενάρια SEAD. Τους είχα θέσει τότε το ερώτημα γιατί δεν χρησιμοποιούμε Phalanx για την… Read more »

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

AtenRaAtenRa,

Το C-Ram είχα την ευκαιρία να το δω να βάλει κατά ολμων και ρουκετων όταν ήμουν στο Ιράκ το ’04-’05 και το’ 08. Τρομερό όπλο και κάνει την δουλειά του. Ως Α/Α σημείου για προστασία των Πατριοτ θα ήταν καλό αλλά ως μέρος μιας ομάδας συστημάτων SHORAD αναπτυγμένα έτσι ώστε να προστατεύουν τα Πατριοτ από απόσταση.

Όσο για πράγματα τα οποία δεν λέγονται το καταλαβαίνω απόλυτα. Το ίδιο ισχύει και για μένα και για όσους άλλους έχουν γνώσεις.

First to Fire!

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

SAAB
Member
Noble Member
SAAB

Αντιπυραυλικό σύστημα χρειάζεται σε όλα τα σώματα. ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ και το χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο. Τρεις πιστεύω είναι οι καλύτερες επιλογές για την Ελλάδα. LM ή PATRIOT. Οι PATRIOT είναι μέρος ενός συνόλου συστημάτων που αποτελεί την αντιπυραυλική ασπίδα σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Εάν συνεχίσουμε στην LM και εάν δεχθούμε ότι δεν χρειαζόμαστε προστασία μεγάλου βεληνεκούς (διαφωνώ αλλά δέχομαι την άποψη), θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τους PATRIOT αλλά χρειαζόμαστε και τις 2 εκδόσεις και την PAC-3 MSC και την PAC-3. Επιπλέον θα πρέπει να συμπληρώσουμε την αντιπυραυλική προστασία με το σύστημα μικρού βεληνεκούς MINI-HTK. Εννοείται με το λογισμικό διασύνδεσης, αισθητήρες, RADAR… Read more »

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Τα σουηδικά, είναι μικρού και μέσου βεληνεκούς. Ουσιαστικά το αντίπαλο δέος των patriot είναι το samp/t aster.