Τα Mirage 2000-5 δεν είναι τόσο άγνωστα στους Τούρκους όσο θα θέλαμε…

22
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται στο Κατάρ η άσκηση Shahin 21 (Γεράκι 21) της Αεροπορίας του Εμιράτου με την τουρκική Αεροπορία, όπως έχουμε ήδη γράψει σχετικά.

«Shahin-21»: συσφίγγοντας τους δεσμούς Τουρκίας-Κατάρ

Στην άσκηση αυτή συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 από πλευράς Κατάρ και F-16C/D από πλευράς Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι επιδιώκει κάθε πιθανή ευκαιρία για συνεκπαίδευση με μαχητικά Mirage 2000, καθώς πρόκειται για έναν τύπο που σε αντίθεση με το F-16 και παλαιότερα και το F-4E δεν βρίσκεται στις τάξεις της αλλά ούτε και είχε πρόσβαση σ’ αυτό μέσω της Γαλλίας.

Έτσι ήταν ένα αεροσκάφος που θεωρούνταν άγνωστο για την τουρκική Αεροπορία και δεν είχε την δυνατότητα να εκπαιδευθεί σ’ αυτό. Την λύση στο πρόβλημα αυτό την έδωσαν συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις που είχαν πρόσβαση στο Mirage 2000, κι από ό,τι φαίνεται την δίνουν ακόμα.

Το Κατάρ απέκτησε 12 Mirage 2000-5 (9 μονοθέσια και 3 διθέσια) μετά από παραγγελία του 1994, για την αντικατάσταση μαχητικών αεροσκαφών Mirage F1EDA. Για τον δε εξοπλισμό τους, παρήγγειλε πύραυλους MICA.

Υπήρξε περίοδος που τα αεροσκάφη του του τύπου προσφέρθηκαν για πώληση στην διεθνή αγορά και μάλιστα με πολύ λίγες ώρες πτήσης. Προωθήθηκαν στο Πακιστάν και στην Ινδία, αλλά δεν επιτεύχθηκε πώληση.

Εκτός του Κατάρ, η Τουρκία έχει συμμετάσχει αρκετές φορές σε ασκήσεις και με την Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχει στις τάξεις της το Mirage 2000-9. Αεροσκάφη του τύπου έχουν ταξιδεύσει στην Τουρκία για συμμετοχή στην διεθνή άσκηση Anatolian Eagle σε αρκετές περιστάσεις.

Παλαιότερα, η Τουρκία επεδίωκε συνεκπαιδεύσεις και με την Αίγυπτο, που διέθετε έναν μικρό αριθμό Mirage 2000 ήδη από τη δεκαετία του ’80. Η επιλογή αυτή λόγω αλλαγής του γεωπολιτικού σκηνικού και στις σχέσεις των δυο χωρών δεν είναι πλέον εφικτή.

Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως το γεγονός αυτό από μόνο του σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Μία συνεκπαίδευση κάθε κάποια χρόνια στην οποία συμμετέχει μικρός (μονοψήφιος) αριθμός χειριστών, που την επόμενη χρόνια μπορεί να μην ξέρουν καν αν θα είναι ακόμα σε υπηρεσία ή στην φυλακή (αν δεν είναι τυχεροί) ή ιδιωτικοί υπάλληλοι σε κάποια αεροπορική εταιρεία (αν είναι) δεν συνεπάγεται ότι οι χειριστές αυτοί «έμαθαν» το αεροσκάφος ενάντια στο οποίο πέταξαν.

Για να μπορούν να το πουν αυτό, θα πρέπει να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σ’ αυτό, στα όπλα του, στο σύστημα ελέγχου πυρός του, στο σύστημα αυτοπροστασίας του και επομένως πλήρη γνώση του τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει, καθώς και υπό ποιες συνθήκες έχει τις όποιες δυνατότητές του.

Έπειτα, θα πρέπει να ασκηθούν με αυτά, κι όχι όπως είπαμε σε μία άσκηση κάθε κάποια χρόνια, αλλά σε πολύ πιο τακτική βάση, κι ιδανικά στο ίδιο παρόμοιο περιβάλλον μ’ αυτό που θα κληθούν να πολεμήσουν. Ή έρημος του Κατάρ κι ο Περσικός Κόλπος δεν είναι αυτό το περιβάλλον.

Και τέλος, ακόμα κι αν υποθετικά συνέτρεχαν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, στο τέλος της ημέρας θα υπήρχε πάντα και μία ακόμα επιπρόσθετη: Θα έπρεπε να ήταν διατεθειμένοι να πετάξουν αν χρειαστεί και σε πραγματικές συνθήκες ενάντια στο αεροσκάφος στο οποίο υποτίθεται ότι εκπαιδεύτηκαν, δηλαδή ενδεχομένως να διακινδυνέψουν και τις ζωές τους. Τότε τα πράγματα δείχνουν ότι δεν είναι και τόσο απλά.

Παρόλαυτά πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται εκμετάλλευση του γεγονότος για επικοινωνιακούς σκοπούς, ως μία μορφή ψυχολογικών επιχειρήσεων σε βάρος του χρήστη του «άγνωστου» αεροσκάφους.

Πρόσφατα είχαμε παρατηρήσει μία ακόμα παρόμοια περίπτωση, και πάλι με το Κατάρ αλλά αυτή τη φορά με αεροσκάφη Rafale, που πρόκειται να παραλάβει η Ινδία, και ούτε καν για κοινή συνεκπαίδευση αλλά μία απλή παρουσίαση του αεροσκάφους σε στελέχη της πακιστανικής Αεροπορίας.

Εκπαιδεύτηκαν Πακιστανοί πιλότοι σε μαχητικά Rafale, έστω καταριανά;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Epam Papas
Guest
Epam Papas

Αν δεν έχεις ο ίδιος το αεροσκάφος στην ιδιοκτησία σου τότε πραγματικά δεν μπορείς να πεις ότι έχεις σίγουρα τη δυνατότητα να το μάθεις.

Από εκεί και πέρα δεν είναι άσπρο μαύρο. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρι. Και πολλούς τόνους έχουμε δώσει και εμείς οι ίδιοι τόσα χρόνια στους τούρκους με τις καθημερινές αναχαιτίσεις. Σε επίπεδο WVR σίγουρα. Ελπίζω σχεδόν καθόλου σε BVR. Και εκεί είναι που λογικά θα εστιάζουν οι τούρκοι με το Κατάρ.

George_K
Member
Famed Member
George_K

Πιο πολύ τους εκπαιδεύουμε εμείς από το ξύλο που τρώνε, παρά οι Καταριανοί. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τους ζητήσουμε και τα “δίδακτρα” (κόστος καυσίμων, συντήρησης, εκπαίδευσης…).
Ο τζάμπας πέθανε…

AESA
Member
Famed Member
AESA

Θα τα πάρει ο Ντόναλντ και με τόκο.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Σατανική αξίωση. Έστω και σαν πυροτέχνημα θα ήθελα να το δω. Απαίτηση κόστους αναχαιτίσεων, κόστους απωλεσθέντων α/φών, αποζημιώσεις για νεκρούς/ανάπηρους χειριστές. Έτσι για να του πέσουν του Τσαβούσογλου όσες τρίχες του έχουν απομείνει απ’τα νεύρα.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Και ακόμη και όλοι οι παραπάνω λόγοι να συντρέχουν όπως τους αναφέρετε θα λείπει πάντα μια παράμετρος.. αυτής των πιλότων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν!!

nigozs
Member
Noble Member
nigozs

Δεν είναι άγνωστα για τους Τούρκους, τα αντιμετωπίζουν άλλωστε στο Αιγαίο.
Το μόνο κέρδος που ίσως προκύψει είναι να κάνουν πτήσεις εθισμού και τίποτα παραπάνω.

ΚΚ76
Guest
ΚΚ76

Με την ΠΑ έχουν βάλει πολλές περισσότερες ώρες “εκπαίδευσης” και σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες οι Τούρκοι από ότι με τους Καταριανούς…

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Ε τότε ας τους δείξουν οι πιλότοι μας πόσο καλά δεν το ξέρουν.

Spider
Member
Noble Member
Spider

Άστους να μαθαίνουν. Όταν θα έρθει η ώρα θα μάθουν μία και καλή._

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

Το καλό είναι ότι πλέον εμείς έχουμε μάλλον καλύτερες σχέσεις με το Κατάρ και με τα ΗΑΕ, παρά οι γείτονες. Το κακό είναι ότι η όποια ζημιά ίσως έχει ήδη γίνει: http://defenceline.gr/index.php/enoples-dynameis/polemikh-aeroporia/item/3456-mirage https://theaviationist.com/2014/08/11/anatolian-eagle-review/ Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Μ2000-5 του Κατάρ ανήκουν στην 1η γενιά -5 και είναι ανάλογα των γαλλικών -5 και αυτών της Ταϊβάν. Όλα αυτά φέρουν το ραντάρ RDY της τότε Thomson CSF (νυν Thales). Τα δικά μας -5 είναι πολύ κοντά στο πρότυπο των -9 των ΗΑΕ και φέρουν πιο εξελιγμένο ραντάρ RDY-2, με σημαντικές ικανότητες αντιμετώπισης παρεμβολών (ECCM). Όσον αφορά το σύστημα αυτοπροστασίας, κάθε… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

To F-16 Block 50 είχε ASPIS 2 τότε; δεν νομίζω…
Το κακό ειναι ότι αυτά τα συστήματα χρίζουν συνεχώς εκσυγχρονισμών γιατί η τελολογία εξελίσσεται.

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

Το σύστημα αυτοπροστασίας δεν αντιμετωπίζει το ανάλογο σύστημα του αντίπαλου Α/Φ αλλά το ραντάρ του. Δηλαδή, ως “απειλή” δεν εννοείται το ΣΑ του F-16 (το οποίο όντως δεν ήταν το ASPIS ΙΙ, αν και δεν έχει σημασία) αλλά το ραντάρ αυτού. Με άλλα λόγια, το ραντάρ του F-16 “φώτιζε” το Mirage, το οποίο αναγνώρισε την απειλή και εκτέλεσε την προβλεπόμενη τεχνική παρεμβολής. Και εκεί χάθηκε η μπάλα για το F-16…

Spirit
Guest
Spirit

Το ανέφερα αντίστοιχα για την δυνατότητα του ASPIS II, απέναντι στο RDY-2.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

και αν υλοποιηθεί το όνειρό μας για RDY-3 ακόμη θα ψάχνουν να βρουν τί έγινε και δεν θα βρίσκουν πουθενά για συνεκπαίδευση …….

flashg
Member
flashg

Τώρα που θα πάρουν rafale, eurofighter και f15 δεν μας τα δίνουν εμάς για κανένα μπουκάλι νερό. Μπορούμε να στείλουμε και καμιά 10αρια πιλότους να τους εκπαιδεύσουνε και να πετάνε και τα αεροπλάνα γιατί αυτοί δεν έχουν πιλότους και εμείς δεν έχουμε αεροπλάνα.

ikaros
Member
ikaros

Το σχόλιό μου βλέπω δεν το αναρτήσατε αλλά τουλάχιστον διορθώσατε την ανακρίβεια για τα 30 Mirage που δεν έχει το Κατάρ.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Πράγματι, θέλετε να το αναρτήσουμε; Θεωρήσαμε ότι ήταν καλοπροαίρετη διόρθωση.

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Ενώ οι λίγες ώρες που είδαμε εξ όψεως τα ιταλικά F35 ήταν αρκετές για να βγάλει τα συμπεράσματα της η ΠΑ για τον τύπο αυτό και να αποφασίσει πως θέλει να τις χαρίσουν δύο μοίρες οι ΗΠΑ.

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

…και μάλιστα με περιορισμούς έως και 3,5 G, όπως αναφέρεται στο ακόλουθο: https://defencereview.gr/hniochos-2019-i-axiologisi-toy-f-35a-apo-toys-e/

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Προκαλεί εντύπωση ότι αυτά τα συμπεράσματα δεν έχουν γίνει πρωτοσέλιδα για συζήτηση σε όλο το αμυντικό ηλεκτρονικό τύπο…

adpanos
Member
adpanos

H ΠΑ απ` όσα έχω διαβάσει για να κρατήσει τις ισορροπίες στον αέρα με την Τουρκία, ήθελε από το 2011 έως το 2015 α) Εκσυγχρονισμό όλων των F16 στο τελευταίο πρότυπο. β) Εκσυγχρονισμό όλων των MIRAGE στο τελευταίο πρότυπο. γ) Συμπλήρωση αριθμών με νέα μαχητικά στην ποσότητα των 40 τεμαχίων. δ) Εύρεση και εκκίνηση διαπραγματεύσεων για NMA 5ης γενιάς. Ο εκσυγχρονισμός των F16 σε σύνολο 87 + 35 τεμαχίων, όπως και η πώληση των 30 BLOCK 30, ανεβάζει λογικά την απαίτηση αγοράς νέων αεροσκαφών στα 60-70 τεμάχια. Ο εκσυγχρονισμός των Mirage δεν φαίνεται να προχωρά και αυτό είναι μέγα πρόβλημα.… Read more »

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Σωστός. Κι αν υποβάλουμε τα 30ρια στα 2 απαιτούμενα προγράμματα επέκτασης ζωής (συνολικό κόστος μικρότερο από 5 εκ $ η μονάδα) και τα αναβαθμίσουμε με τα απάρτια που θα περισσέψουν από τα υπόλοιπα αεροσκάφη (συν κάποιες προσθήκες), τότε γλιτώνουμε το κόστος για άλλα 30-35 καινούρια μαχητικά.