29.7 C
Athens
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Mirage 2000-5Mk2 – Μήπως η λύση για την επόμενη ημέρα στην ελληνική αναχαίτιση είναι ήδη εδώ;

- Advertisement -

Ο στόλος των 24 μαχητικών Mirage 2000-5Mk2 ήταν το στοιχείο που έκανε τη διαφορά στους ουρανούς του Αιγαίου, όταν εντάχτηκε σε υπηρεσία στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Σήμερα τα γαλλικά μαχητικά παραμένουν μια ιδιαίτερα αξιόμαχη πλατφόρμα, η οποία μπορεί – και πρέπει – να αξιοποιηθεί περαιτέρω για την αντιμετώπιση προηγμένων απειλών όπως τα F-35 και οι S-400
Η αναζήτηση λύσεων για τη μεγίστοποίηση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΠΑ απέναντι στην απειλή της Τουρκικής Αεροπορίας, είναι μια διαρκής και επίμονη διαδικασία καθώς επηρρεάζεται τόσο από τις εξελίξεις στο οπλοστάσιο του αντιπάλου όσο και τις ιδιαίτερες οικονομικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.
Η κορύφωση της απειλής με τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D της Τουρκικής Αεροπορίας ήδη από το 2014, δημιούργησε ένα κενό εις βάρος της ελληνικής αποτρεπτικής ικανότητας το οποίο έμεινε αναπάντητο και αναμένεται να γεφυρωθεί μονάχα με τον εκσυγχρονισμό του στόλου των 85 F-16C/D Block 52+ και Advanced της ΠΑ σε επίπεδο Viper, εντός της επόμενης 7ετίας. Η λύση αυτή ήταν προφανώς επιβεβλημένη και ορθολογική τόσο από επιχειρησιακής όσο και από οικονομοτεχνικής πλευράς ενώ έγινε εφικτή έπειτα από μια μακρά και δύσκολη πορεία..

Στο μεταξύ η ΠΑ εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα, -μεταξύ των οποίων και την πιθανή αναβάθμιση του στόλου των 17 Mirage 2000EGM/BGM στο επίπεδο Mirage2000-5Mk2 – προκειμένου να αναχαιτιστεί η τεχνολογική απαξίωση τους και να επιτευχθεί ομοιοτυπία με την νεότερη έκδοση του μαχητικού. Σημειώνεται στο σημείο αυτό οτι η έκδοση του Mirage 2000-5Mk2 αποτελεί και την κορυφαία στο είδος της, ανάμεσα σε όλους τους χρήστες του Mirage 2000 διεθνώς.
Για λόγους που έχουν αναλυθεί εκτενώς σε προηγούμενα δημοσιεύματα στο site της Π&Δ, εξηγήθηκε επαρκώς το γεγονός οτι – παρά τα όποια πλεονεκτήματα ενός πιθανού εκσυγχρονισμού ΜΕΖ για το στόλο των Mirage 2000EGM/BGΜ – η λύση αυτή απορρίφθηκε εξαιτίας του ιδιαίτερα υψηλού κόστους που απαιτούσε η κατασκευάστρια εταιρία Dassault.

Όσα θέλετε να μάθετε για τον εκσυγχρονισμό (ή μη) των Mirage 2000EGM/BGM


Από την άλλη πλευρά ο στόλος των Mirage 2000-5Mk2 όχι μόνο παραμένει κορυφαίος σε ρόλο αναχαίτισης-αεροπορικής υπεροχής, αλλά προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε επιχειρησιακό επίπεδο, τα οποία επιτρέπουν την αντιμετώπιση υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών απειλών.

Η ΠΑ αντιμέτωπη με μαχητικά 5ης γενιάς
Ειδικότερα το νέο περιβάλλον όπως θα διαμορφωθεί στο Αιγαίο με την απόκτηση του F-35Α από την Τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) αλλά και του αντιαεροπορικού / αντιβαλλιστικού συστήματος S-400, αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, με χαρακτηριστικά που υπονομεύουν την κύρια την δυνατότητα της ΠΑ να ασκεί έλεγχο, στον παραδοσιακό χώρο ζωτικής ευθύνης πάνω από το Αιγαίο.
Στελέχη της ΠΑ τονίζουν οτι η είσοδος του F-35 σε υπηρεσία από την αντιπέρα όχθη του Αιγαίου – ακόμα και αν γίνει με καθυστερήσεις και σε μειωμένους αριθμούς – θα είναι σε επόμενο χρονικό στάδιο μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό ως προς τις δυνατότητες αντιμετώπισης του.

Αναμφίβολα ο κύριος όγκος της απειλής παραμένει ο στόλος των F-16C/D της Τουρκικής Αεροπορίας. Ορθώς η ηγεσία ΠΑ εστίασε σε αυτή τη φάση την προσοχή της στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απειλής με βέλτιστη λύση την αναβάθμιση των 85 F-16 σε επίπεδο Viper. Το F-16 Viper θα διαθέτει ραντάρ AESA, προηγμένη διάταξη πιλοτηρίου και ενσωμάτωση ζεύξης δεδομένων Link 16 που θα πετύχει την ψηφιακή δικτύωση του στόλου, με το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και την επίγεια αεράμυνα (GBADS). Κάτι που συμβαίνει σήμερα, μονάχα με τα 30 F-16C/D Block 52+ Advanced που επιχειρούν από την 116ΠΜ στον Άραξο…
Τα εκσυγχρονισμένα F-16V θα μεγιστοποιήσουν τη μαχητική ικανότητα του στόλου, χάρις ένα πρότυπο κατά πολύ ανώτερο τεχνολογικά από τα τουρκικά εκσυγχρονισμένα F-16 σε επίπεδο CCIP. Επιπλέον θα καταστούν συμβατά με προηγμένα μαχητικά 5ης γενιάς (αν και όποτε αποκτηθούν) ενώ θα αποκτήσουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και αντιμετώπισης της απειλής των F-35 χάρις το ραντάρ AESA AN/APG-83 που υπόσχεται μεγαλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα υφιστάμενα AN/APG-68 (V)9 με κεραία συμβατικής διάταξης.

Σε δεύτερη φάση όμως η έλευση του F-35 θα επιφέρει αναπόφευκτα αλλαγή δεδομένων καθώς είναι σε θέση (λόγω σχεδίασης Stealth) να διεισδύει αποτελεσματικά στην φίλια αεράμυνα και να πλήττει στόχους στρατηγικής αξίας, στο πλαίσιο επίτευξης αιφνιδιαστικών πληγμάτων «πρώτης ημέρας» πολέμου.
Αν και όπως είναι φυσικό δεν εκτιμάται οτι θα χρησιμοποιηθεί σε ρόλο αεροπορικής υπεροχής (λόγω βελτιστοποίησης σε ρόλους κρούσης) παραμένει πάντοτε ένας εξαιρετικά επικίνδυνος αντίπαλος που θα επιλέγει το χρόνο και το σημείο που θα επεμβαίνει στην εξέλιξη του αεροπορικού αγώνα, ώστε να πετύχει καταρρίψεις με χρήση αιφνιδιασμού. Συνεπώς γεννάται το ερώτημα της βέλτιστης οδού που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΠΑ, αν θέλει να περιορίσει τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του F-35 στην αεροπορική «αρένα» του Αιγαίου.
Το σίγουρο είναι οτι η αναβάθμιση του τουρκικού αεροπορικού οπλοστασίου με την απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς, αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα στον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδας, η οποία θα είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει -με όρους πραγματικής απειλής- μαχητικά Stealth 5ης γενιάς.
Τι χρειάζεται η ΠΑ για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-35
Εκτίμηση όλων όσων ασχολούνται με το ζήτημα της βελτίωσης μαχητικής ικανότητας απέναντι σε ένα περιβάλλον αυξημένων αεροπορικών απειλών, είναι η απαίτηση για αναβάθμιση των ικανοτήτων που προσφέρουν σήμερα τα ραντάρ επίγειας αεράμυνας, σε συνδυασμό με τα 4 διαθέσιμα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) τύπου ΕΜΒ-145H Erieye της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ (με έδρα την 112ΠΜ στην Ελευσίνα).

Υπηρεσιακοί φορείς που έχουν γνώση του αντικειμένου υπογραμμίζουν οτι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αποκάλυψη στόχων με χαμηλό RCS (η οποία υφίσταται ήδη στα ΑΣΕΠΕ αλλά απαιτείται να ενισχυθεί περαιτέρω).
«Κλειδί» σε όλα τα παραπάνω είναι καθολική εφαρμογή δικτυοκεντρικής αντίληψης σε όλα τα εναέρια και επίγεια μέσα που συνθέτουν το δίκτυο αεράμυνας της χώρας. Το τελικό αποτέλεσμα άμεσης έγκαιρής προειδοποίησης και αναχαίτισης εχθρικών στόχων με χαμηλό RCS, θα είναι συνάρτηση της σύντηξης δεδομένων (data fusion) από όλους τους αισθητήρες επίγειων ραντάρ, ραντάρ πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών που επιχειρούν στο θέατρο επιχειρήσεων. 
Αυτό προυποθέτει τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16C/D (σε εξέλιξη) και Μirage 2000-5Μk2 (εκκρεμεί) με σύστημα ζέυξης δεδομένων Link 16, ενώ σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται ήδη η διασύνδεση της επίγειας αντιαεροπορικής υποδομής αποτελούμενης από συστήματα PATRIOT PAC3 (ΠΑ), S-300 (ΠΑ), SKYGUARD (ΠΑ) ,HAWK (ΕΣ), TORM1 ΕΣ/ΠΑ), OSA AK (ΕΣ), CROTALE NG (ΠΝ/ΠΑ), ASRAD HELLAS (ΕΣ) και SHORADS τύπου STINGER (ΕΣ/ΠΝ/ΠΑ).

Mirage 2000-5Mk2 σε ρόλο κυνηγού F-35A
Με το βλέμμα στο μέλλον η ΠΑ σχεδιάζει ψύχραιμα και μεθοδικά την επόμενη ημερα, λαμβάνοντας – διαρκώς – υπόψη πληθώρα τεχνοικονομικών και επιχειρησιακών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό η αναζήτηση λύσεων, προυποθέτει άριστη γνώση υφιστάμενων ικανοτήτων και τρόπων για την βέλτιστη εκμετάλλευση τους σε επίπεδο σχεδιασμού/ εκτέλεσης επιχειρήσεων / εκπαίδευσης προσωπικού καθώς και αξιοποίηση συστημάτων επίγειας αεράμυνας και μαχητικών αεροσκαφών.
Ο στόλος των 24 Mirage 2000-5Mk2 αποτελεί ένα κεφάλαιο το οποίο σύμφωνα με στελέχη που έχουν άριστη γνώση του αντικειμένου, όχι μόνο έχει λαμπρόν παρόν αλλά και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον! Ειδικά σε ότι αφορά το δυσεπίλυτο πρόβλημα αντιμετώπισης των F-35, το Mirage 2000-5Mk2 μπορεί να αποτελέσει ένα μέρος μιας “σύνθετης  λύσης”, η οποία αξιοποιεί στο μέγιστο την ήδη υφιστάμενη επένδυση που έχει γίνει.  
Προυπόθεση είναι η εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων που σκοπό θα έχουν να προσφέρουν στοχευμένα ικανότητες που θα μετρέψουν το γαλλικό μαχητικό σε «κυνηγό» των τουρκικών F-35 παράλληλα με καθήκοντα υποστρατηγικής κρούσης και ναυτικής κρούσης. Ρόλοι στους οποίους μέχρι σήμερα παραμένει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ικανό να φέρει εις πέρας χάρις τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχες εφαρμογές.
Ενσωμάτωση Link 16
Ειδικότερα πρώτιστη επιχειρησιακή απαίτηση είναι η ενσωμάτωση στο μαχητικό τερματικών MIDS LTV (2) ώστε να καταστούν συμβατα με το δίκτυο ζεύξης δεδομένων Link 16. Η ύπαρξη Link16 θα καταστήσει ικανά τα 24 Mirage 2000-5Mk2, να λαμβάνουν πλήρη εικόνα τακτικής κατάστασης, επιτρέποντας εφαρμογή τακτικών αιφνιδιασμού (διακοπή εκπομπών του ραντάρ (άρα μη ορατά στα RWR εχθρικών μαχητικών).
Ταυτόχρονα οι χειριστές τους θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιοι στόχοι είναι εγκλωβισμένοι και από ποιόν, ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση βλημάτων ταυτόχρονα με μικρότερους χρόνους αντίδρασης. Βεβαίως η ικανότητα αυτή υπάρχει σήμερα διαθεσιμη για τα μαχητικά της 331Μ, όμως περιορίζεται μονάχα μέχρι έναν σχηματισμό 4άδας με την υποδομή ζεύξης IDM.

Παθητικός αισθητήρας IR
Ακολούθως η ικανότητα εντοπισμού «δύσκολων» στόχων με πολυ μικρό RCS, θα ενισχυθεί κατακόρυφα με την προσθήκη ενός παθητικού αισθητήρα IR στο ρύγχος του μαχητικού (στο πρότυπο του Rafale).
Πρόκειται για μια καινοτόμο επιλογή (έχει ήδη αποδειχτεί η δυνατότητα εφαρμογής της) καθώς έχει δοκιμαστεί σε Mirage 2000 (Β501) του CEV (Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της Γαλλικής Αεροπορίας) στο πλαίσιο δοκιμών συστημάτων για το Rafale.

Με το σύστημα αυτό, τα Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ θα μπορούν να εφαρμόζουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τακτικές «σιωπηλής» αναχαίτισης με παθητικά μεσα, τα οποία θα επιτρέπουν εντοπισμό ενός μαχητικού με χαμηλό RCS σε μεγαλύτερες αποστάσεις συνδυαστικά με ζεύξη Link 16. Με δεδομένο μάλιστα οτι το πιλοτήριο του “-5” είναι εφάμιλλο του Rafale (σύμφωνα και με Έλληνες χειριστές που έχουν πετάξει και με τους δύο τύπους) η λύση αυτή είναι απολύτως εφικτή και επιβεβλημένη.

Το εγχείρημα αν και δεν έχει προηγούμενο σε επιχειρησιακό χρήστη, θα αποτελέσει επένδυση που θα μεγιστοποίησει την ικανότητα των μαχητικών της 331Μ σε ρόλο αεροπορικής υπεροχής – συνδυαστικά με το τρίτο τμήμα ενός στοχευμένου προγράμματος αναβάθμισης ικανοτήτων, το οποίο δεν είναι άλλο από το βλήμα METEOR.

Το βλήμα METEOR
Πρόκειται για το νέο βλήμα αναχαίτησης στόχων της MBDA σε αποστάσεις πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVRΑΑΜ), το οποίο θα επεκτείνει -λόγω της αυξημένης εμβέλειας του- την ικανότητα αναχαίτησης μαχητικών σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από τις σημερινές. Διαθέτει ενεργό αισθητήρα ικανό να εγκλωβίσει στόχους σε αποστάσεις άνω των 100χλμ (62νμ) σε περιβάλλον ισχυρών ECM ενώ μπορεί να επαναπρογραμματιστεί εν πτήση εναντίον νέου στόχου.
Επιγραμματικά προορίζεται να εξοπλίσει τα Eurofighter Typhoon  και F-35 της Αγγλίας, τα Eurofighter της Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Σαουδικής Αραβίας, και Κατάρ, τα Rafale της Γαλλίας και τα JAS-39C/D Gripen της Σουηδίας και της Τσεχίας. Η είσοδος σε υπηρεσία έγινε το 2016 με μαχητικά Gripen της Σουηδίας.

Ένα τέτοιο οπλικό σύστημα, εφόσον πιστοποιηθεί στα μαχητικά Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ θα τους δώσει ένα βλήμα με 6πλάσια κινηματική ταχύτητα από τα υφιστάμενα βλήματα σε υπηρεσία, επιτρέποντας βολές εναντίον εχθρικών μαχητικών από ασφαλείς αποστάσεις. Επιπλέον σε οτι αφορά το F-35, o παθητικός εντοπισμός του μέσω Link 16 και αισθητήρα IR,  θα επιτρέψει άμεση ανάκτηση τακτικού πλεονεκτήματος καθώς θα πλήτονται κατά προτεραιότητα με βλήματα METEOR.
Ανασταλτικός παράγοντας είναι το κόστος πιστοποίησης όσο και το κόστος αγοράς των βλημάτων αυτών που είναι αρκετά υψηλότερο των αντίστοιχων AIM-120/MICA. Όμως στο σημείο αυτό τη λύση μπορεί να δώσει η εφαρμογή προγράμματος εκσυγχρονισμού στα Mirage-2000-9 των ΗΑΕ (που όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει και METEOR) καλύπτοντας σημαντικό μέρος του κόστους ανάπτυξης.

Meteor στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 μέσω ΗΑΕ; Γιατί όχι;


Ο συνδυασμός Mirage 2000-5Μκ2/Link16/IR sensor/METEOR είναι λοιπόν μια επιλογή που θα μπορούσε (με κλάσμα μόνο της δαπάνης για νέα μαχητικά), να μετατρέψει τα μαχητικά της 331 Μ σε “φονιάδες F-35”, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις ικανότητες που μπορεί να προσφέρει ο τύπος στην ΠΑ σε ότι αφορά την αεροπορική υπεροχή.
Το METEOR τονίζουν πηγές προσκείμενες στη ΠΑ δεν απαιτείται να αποκτηθεί σε μεγάλους αριθμούς καθώς ένας μικρός αριθμός 50 βλημάτων θα ήταν υπέρ –αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες έναντι της απειλής του F-35. Για όλους τους υπόλοιπους στόχους επαρκεί η χρήση βλημάτων MICA EM/IR που υπάρχουν σήμερα στο Ελληνικό οπλοστάσιο.
Επισημαίνεται οτι ο αντίπαλος και μόνο με τη γνώση οτι έχει απέναντι του μια τέτοια απειλή, θα είναι αναγκασμένος να λάβει μέτρα αποφυγής πολύ νωρίτερα από οτι εφαρμόζεται σήμερα, αυξάνοντας κατακόρυφα το επίπεδο αποτροπής.

SCALP / EXOCET «Οι πολλαπλασιαστές ισχύος»
Πρόκειται για δύο οπλικά συστήματα που υπάρχουν σήμερα στο οπλοστάσιο της ΠΑ και εμπίπτουν στην κατηγορία των «Ειδικών Όπλων». Και τα δύο προσφέρουν δυνατότητες που αποκλειστικά αποτελούν «προνόμοιο» των Mirage 2000-5Mk2. Σε οτι αφορά το SCALP EG, το υποστρατηγικό βλήμα κρούσης Stand Off προορίζεται για την προσβολή στρατηγικών στόχων βαθειά εντός της εχθρικής ενδοχώρας. Η ικανότητα άφεσης από μεγάλες αποστάσεις εξασφαλίζει σήμερα εξαιρετικά επίπεδα επιβιωσημότητας στα 24 μαχητικά Mirage 2000-5Mk2 που είναι πιστοποιημένα για την μεταφορά του.
Παράλληλα τονίζεται οτι αποτελεί – ήδη από σήμερα – τη μοναδική αξιόπιστη λύση έναντι της απειλής που θα αντιπροσωπεύουν σύντομα οι εκτοξευτές του αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Αυτό ισχύει τόσο για θέσεις κοντά στα παράλια όσο και σε μεγαλύτερες αποστάσεις στο εσωτερικό της «γείτονος» με αποτέλεσμα καμία θέση ανάπτυξης, να μην είναι ασφαλής για τον αντίπαλο.
Ομοίως οι Exocet αποτελούν όπλο πρώτης απάντησης σε περίπτωση σύρραξης, καθιστώντας εφικτή, τη μαζική προσβολή εχθρικών μονάδων επιφανείας σε πολύ μικρό χρόνο και με ελάχιστη προειδοποίηση για τον αντίπαλο. Ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πιστοποίηση λογισμικού στον υπολογιστή αποστολής του Mirage 2000-5Mk2 (διαθέσιμη option εξ αρχής που δεν ασκήθηκε για λόγους οικονομίας) και επαναπιστοποίηση του υφιστάμενου αποθέματος ώστε να συνεχίσει να προσφέρει αποτροπή στην ΠΑ σε αποστολές TASMO.

Mirage 2000EGM με AM-39 Exocet

Διαθεσιμότητες
Το παραπάνω σκεπτικό βασίζεται πρωτίστως στην αξιοποίηση του στόλου των Mirage 2000-5Mk2 με δεδομένη την αδυναμία άμεσης απόκτησης νέων μαχητικών όπως το F-35 ή το Rafale (τουλάχιστον για την επόμενη 15ετία). Για να έχει νόημα η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, σημαίνει οτι θα πρέπει – όχι μόνο να εφαρμοστεί στο σύνολο των 24 μαχητικών που υπάρχουν σήμερα επιχειρησιακά στη ΠΑ – αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί οτι οι διαθεσιμότητες τους θα βελτιωθούν ώστε να επιτευχθεί η μεγιστη δυνατή επιχειρησιακή αξιοποίηση τους.
Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται (υπό βέλτιστες προυποθέσεις) ο διαχωρισμός του σημερινού στόλου σε 2 Μοίρες των 12 αεροσκαφών η κάθε μία (αλλά με σχεδιασμό ώστε να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον 9-10).
Αυτό προυποθέτει επενδύσεις σε FOS για επάρκεια ανταλλακτικών, ώστε να εξασφαλιστούν οι διαθεσιμότητες του στόλου, ο οποίος αν και είναι μικρός σε αριθμό θα είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγάλος σε ισχύ πυρός (κάτι που ήδη ισχύει σήμερα). Η προβλεπόμενη έξοδος από υπηρεσία των μη εκσυγχρονισμένων Mirage 2000EGM/BGM μέχρι το 2020/22, ενδεχομένως θα πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να εξασφαλίσει απόθεμα ανταλλακτικών αλλά και πόρους που θα διοχετευθούν για το πρόγραμμα αναβάθμισης των “-5”  από τα σημερινά λειτουργικά κόστη.
Τέλος σε ότι αφορά  το ζήτημα δομικής καταπόνησης, αυτό ουσιαστικά δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς ο στόλος βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση ενώ το υπόλοιπο του χρόνου ζωής καλύπτει άνετα επιχειρησιακή αξιοποίηση τουλάχιστον σε βάθος 20ετίας.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KonTim

Κάποια στιγμή λογικά θα παρουσιαστεί και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με “πυρήνα” κάποιο ραντάρ AESA.Ο εκσυγχρονισμός του ΣΥΝΟΛΟΥ των MIRAGE-2000 με βάση αυτό το πρόγραμμα είναι εκ του ουκ άνευ προϋπόθεση για την διατήρηση της ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας της Π.Α

Ameinias

Δλδ πόσο δύσκολη είναι η πρόσκτηση 26 -5F από τα Γαλλικά αποθέματα και η αναβάθμιση στο επίπεδο που αναφέρεται στο άρθρο σας (ας το πούμε -5Mk3)?

Scalp_eg

Μονο τα δικα μας εχουν ιδιο υπολογιστη με τα πρωτα ραφαλ?
Των εμιρατων? Τα καταριανα? Τα γαλλικα F ?

ECG

Δυστυχως τα πράγματα δεν ειναι τοσο ευοιωνα για τα Μιραζ…
Θεωρητικα θα μπορουσαν να πετανε για πολλα χρονια ακόμα. Πρακτικά ομως, οταν η Γαλλία αποσύρει εντελως τα δικα της, το κόστος συντηρησης θα αυξηθεί. Και αυτο θα οδηγησει και τις υπολοιπες χωρες σταδιακα να τα αποσύρουν.
Αν στο μελλον μπορουσαμε να πάρουμε τα αεροπλανα των ΗΑΕ θα ηταν πολυ καλό. Να χρησιμοποιούσαμε και μερικα ως ανταλλακτικά. Με αυτο το σκεπτικό και μονο με αυτό θα άξιζε μια αναβάθμιση.
Τα F 16 ειναι αλλη ιστορία. Η γραμμη παραγωγης οχι μονο δεν εχει κλεισει αλλα μεταφέρεται οποτε και θα μεινει ανοιχτη για αρκετα χρονια ακόμα. Επίσης τα F16 εχουν πιασει ολο τον κοσμο…
Γι αυτο δυστυχως για μελλοντικες αναβαθμισεις, τα F16 εχουν προτεραιότητα

dimitrov

Μόνο 24 …..

ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

Οι Ισραηλινοι εχουν εμπειρια στην αναβαθμιση και αντιγραφη Γαλλικων αεροπλανων. Οι Γαλλοι μπορει να μην εξυχρονιζουν με AESA το Μ2000, δε θα μπορουσε ομως να δοκιμαστει η εγκατασταση AESA σαν αυτο των KFIR? Για 24 μονο μαχητικα ισως να μην συμφερει αλλα για περισσοτερα αν περναμε απο συτα που αποσυρουν οι Γαλλοι, ισως να αξιζε ο κοπος.

neverwill

” Το METEOR τονίζουν πηγές προσκείμενες στη ΠΑ δεν απαιτείται να αποκτηθεί σε μεγάλους αριθμούς ”
Μάς κρύβετε κάποιο μυστικό ?

CKfurious

Ο αριθμός των αεροσκαφών είναι πολύ μικρός για να συζητάμε στα σοβαρά .
Τι να πρωτοκάνουν ?
Εάν γίνει οποιαδήποτε επένδυση πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός τους με min 12-14 μεταχειρισμένα Γαλλικά / καταριανα/ UAErina
Για Link16 και IRST είμαι σίγουρος πως οι Γάλλοι θα ζητήσουν τρελα λεφτά
Το METEOR για να αξιοποιθεί πλήρως θέλει άλλο radar / aesa
Με τιμή μονάδας c 5 mil είναι εκτος πορτοφολιού μας
Όνειρα φθινοπωρινής νυχτos onceagain

MPAMPIS

Θα τα επέτρεπαν ολα αυτά οι Γάλλοι;
Ποσο θα κόστιζαν;
Μηπως αν πάμε σε μια τέτοιου τύπου λύση (δηλαδή οχι αγορά F-35 την οποία υποστηρίζω) ισως πιο καλα να προτιμηθεί αυτή που συζητάτε στο άρθρο 3/12/17 το GRIPEN σε ρόλο κυνηγού F35 πάνω απο το Αιγαίο?(θα ειναι brand new θα έχει AESA και IRST και meteor).

ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

Φυσικα και δεν εχει καμια σχεση με το Mirage III αυτο που θελω να πω ειναι πως τωρα που τα εχουμε καλα και με το Ισραηλ (ακομα) και με την Γαλλια (κατα τα φαινομενα) αν θα μπορουσαμε σε συνενοηση και με τους δυο να αναβαθμιζαμε περαιτερο τα -5MK2 ΜΕ Ισρηλινα ρανταρ ΑΕΣΑ λοιπα ηλεκτρονικα αλλα και οπλα ωστε να συνεχιζουν να παραμενουν τα αεροπλανα αυτα ο παραγοντας Χ για πολλα χρονια ακομα. Βαζω το Ισραηλ γιατι πραγματοποιει επαγγελματικες <> σε πολλα μεσα ανατολικης και δυτικης προελευσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ.Δ

Υπάρχει περίπτωση η Αμερική να επένδυσε δισεκατομμύρια δολλάρια και τρείς δεκαετίες έρευνας, για την κατασκευή ενός αεροσκάφους που θα αποτελέσει στήριγμα στον αμυντικό της σχεδιασμό για τα επόμενα 30 χρόνια και το οποίο θα ακυρώνονταν επιχειρησιακά απο ένα Μ2000-5, σχεδιο του 1990, με ένα IRST και δύο meteor πάνω του ?

Scalp_eg

Εστω 10 απο τα εμιρατα θα ηταν πολυτιμα, ποσο θα μας τα πουλουσαν τα ενα? 20-25Μ?

Nikolas K

Απο ο,τι καταλαβαινω οι Γαλλοι ειναι γενικα πανακριβοι, αλλα αν τα Μιραζ μας αποτελεσουν προτυπο για την αντιμετωπιση α/φων 5ης γενιας απο μαχητικα 4,5 γενιας, τοτε πιστευω οτι τους συμφερει η διευκολυνση μας στο να αναβαθμισουμε τα διλιτρα μας με ανεκτο κοστος. Φυσικα, αυτο που λεω με απλα λογια πρεπει να τους το πει με πιο καταλληλα λογια ενας καλος διαπραγματευτης.

G-164g ag-cat

Η αγορά του αιώνα που τόσο επικρίθηκε δίνει ακόμα και σήμερα όπλα που δεν έχει ο αντίπαλος και που πολύ θα ήθελε να τα έχει.

NickKoliopoulos

Το άρθρο σας εστιάζει σε συγκεκριμένα στοιχεία εκσυγχρονισμού ενός αεροσκάφους όπως το Mirage 2000-5, η εξέλιξη του οποίου ουσιαστικά έχει μπλοκαριστεί από την ίδια την εταιρία κατασκευής με στόχο την προώθηση του Rafale, δημιουργώντας αρκετές σκέψεις για το μέλλον του.
Αν είναι να εισαχθεί σε υπηρεσία ένα καινούργιο οπλικό σύστημα όπως ο πύραυλος Meteor, μήπως θα άξιζε να εξεταστεί κάτι εναλλακτικό όπως ο πύραυλος Stunner με διπλό αισθητήρα, αποδεδειγμένες αντιπυραυλικές ικανότητες και αυξημένες κινηματικές επιδόσεις? Ο πύραυλος αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τα f-16, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε εκσυγχρονισμό των Patriot, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα κοινό απόθεμα πυραύλων.
Τέλος στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των mirage 2000-5 θα είχε νόημα ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του συστήματος αυτοπροστασίας με στοιχεία από το rafale, ώστε να έχει δυνατότητες τέτοιες που να μειώνεται η πιθανότητα αιφνιδιασμού, εγκλωβισμού και κατάρριψης τους από εξελιγμένες απειλές 5ης γενεας με χαρακτηριστικά χαμηλής-επιλεκτικής ανιχνευσιμότητας ή από εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα (S-400) ?

Fingolfin

Αφού ξέρετε την αδυναμία μας στα mirage γιατί μας βασανίζετε;
Σίγουρα θέλουμε αναβάθμιση των delta (Όπως την αναφέρατε + talios) καθώς και αγορά άλλων 12-16 και αναβάθμιση τους στο ίδιο επίπεδο. Κόστος για 40 μαχητικά κοντα στα €600 εκατομμύρια (προσωπική εκτίμηση μην πέσετε να με φάτε).

Gilan

Κατά την ταπεινή μου γνώμη αν τα Mirage 2000-5MK2 δεν εκσυγχρονιστούν με Link-16 και AESA θα αξιωθούν πιο νωρίς από’ ότι νομίζουμε. Οι Τούρκοι σκέφτονται για AESA στα Block 30, γιατί όχι και στα υπόλοιπα (αν δουν ότι η ισορροπία αρχίζει να γέρνει εις βάρος τους).

SozonLEV

Εξαιρετικό άρθρο το οποίο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μελλοντική καθημερινότητα της αεράμυνας (τόσο της επίγειας όσο και της εναέριας) θα είναι η αντιμετώπιση Α/Φ με λιγότερες ή περισσότερες προβλέψεις STEALTH και VLO. Η σχετική τεχνολογία (η οποία όσο και αν φαίνεται απίθανο είναι Σοβιετικής προέλευσης!) δεν είναι πλέον προνόμιο μόνο των Η.Π.Α. και αρκετές χώρες έχουν παρουσιάσει ή θα παρουσίασουν αντίστοιχα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας με το T-FX. Άρα λοιπόν το ερώτημα δεν είναι αν θα αντιμετωπίσουμε Α/Φ STEALTH αλλά το πότε. Μια άλλη παράμετρος είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο STEALTH είναι κάθε Α/Φ. Στην περίπτωση του F-35 έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές κριτικές και αναλύσεις (όπως από τον Dr. Karlo Kopp ή η εξαίρετη δουλεία του Ασμχου Κωνσταντίνου Ζηκίδη και της ομάδας του) αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι το πόσο STEALTH θα είναι κάθε F-35 το ξέρει μόνο η Lockheed και οι χρήστες μέσω το αντίστοιχου πιστοποιητικού. Η Lockheed έχει κάνει σημαντική δουλεία στο να επιβεβαίωση ότι το F-35 θα παραμείνει STEALTH καθόλη τη διάρκεια του επιχειρησιακού του βίου, αντιμετωπίζοντας ακόμα και αβλεψίες των μηχανικών. Αναφέρεται στο άρθρο ότι το F-35 δεν θα εμπλακεί σε μια αερομαχία αλλά τα αποτελέσματα των Red Flag δείχνουν άλλα πράγματα. Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι η δημιουργία δικτυοκεντρικού περιβάλλοντος στο οποίο θα διασυνδεθούν τα συστήματα αεράμυνας είναι εκ των ουκ άνευ (εδώ μπορεί να μπει και το θέμα δημιουργίας κλάδου αεράμυνας). Όμως το αμέσως επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του δικτύου αποκάλυψης. Κατά την προσωπική μου άποψη ο εκσυγχρονισμός των F-16 δεν έπρεπε να γίνει πριν την αναβάθμιση – βελτίωση του του συστήματος αεροπορικού ελέγχου. Επαναλαμβάνω ότι όσα F-16V ή F-35 ή Su-35/40/?? και να έχουμε στο οπλοστάσιό μας αν μας λείπει η κρίσιμη πληροφορία (αυτή της έγκαιρης προειδοποίησης) κινδυνεύουν να αχρηστευτούν πριν προλάβουν να χρησιμοποιηθούν. Θα συμφωνήσω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και εκτός των δυνατοτήτων της Τουρκίας (SOM, Yildirim, MilGem, κλπ.). Στο συγκεκριμένο θέμα τείνουμε να το αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα, π.χ. μόνο τα F-35, μόνο τα ANKA, μόνο οι TF-2000 χωρίς να κάνουμε το συνδυασμό των δυνατοτήτων όλων αυτών των οπλικών συστημάτων. Ειδικότερα για το θέμα του F-35 έχει υποβληθεί εκτενής μελέτη, μέρη της οποίας έχουν δημοσιευτεί εδω (https://bit.ly/2OTvnL1) και εδω (https://bit.ly/2QYGbZz) ενώ για το μέλλον της επίγειας αεράμυνας μπορείτε να βρείτε το research paper εδώ (https://bit.ly/2Q71qav)

XHMIKOS

Όλα τα άρθρα περί αναβαθμίσεων καταλήγουν στο θέμα κόστους-απόδοσης. Οι Γάλλοι πρέπει να λογικευτούν στις τιμές τους και να δώσουν και δικά τους αεροπλάνα για να είναι δυνατή η αναβάθμιση. Αλλοιώς απλά θα είναι οι μόνοι που θα αγοράζουν γαλλικά αεροπλάνα.
Πάντως το παράθυρο ευκαιρίας θα ανοίξει με τις φρεγάτες, Εκεί μπορεί να διαμορφωθεί μια συμφωνία πακέτο που να περιλαμβάνει και τα Μ2000.

Γιώργος70

Αφού δε προσφέρεται aesa radar και ατρακτίδιο IRST το καλύτερο είναι να πωληθούν.
Μια προσπάθεια απο taiwan.
Συνδυασμος aesa radar F-16V με mobile passive radar
http://www.taipeitimes.com/News/front/archives/2018/05/14/2003693034

Mirage

Tα χρηματα που ειναι να μας γυρισουν πισω οι γαλλοι αντι να γινουν “μπελχαρες” 🙂 δεν μπορουν να γινουν κατι σε Rafale. Aν τους δωσουμε κιολας πισω ολα τα δυλιτρα ( που κατι θα βρουν να τα κανουν ) μηπως βγαλουμε λαγο ? Δεν ξερω απλα ρωτω

FTS

Ερώτηση: Το Mirage θα μπορεί με το link16 να χρησιμοποιεί το ρανταρ του viper για να να στοχοποιήσει ο meteor?
Σχόλιο: ωραία όλα αυτά περι σύνθετης αντιμετώπισης των F35 (δεν το λέω ειρωνικά είναι ο μόνος τρόπος) αλλά αν το 60 ή 70% της ΠΑ ασχολείται με τα F35 τότε τι θα μείνει να ασχολείται με τα υπόλοιπα 230+ τουρκικά F16?
Και εδώ φαίνεται η αξία του F35 γιατί ο πόλεμος είναι ένα παιχνίδι διαχείρισης πόρων και το F35 είναι πολύ καλό στο να κάνει τον αντίπαλο να σπαταλάει τους πόρους του.
Αν λοιπόν για κάθε ένα F35 χρειάζονται να το αναλάβουν -ας πούμε για την κουβέντα- δύο μαχητικά 4ης γενιάς τότε ο αντίπαλος με ένα asset αξίας 100Μ σου δεσμεύει assets μεγαλύτερης συνδυαστικής αξίας. Άρα έκανε πολύ καλή επένδυση.
Με την ίδια λογική αν η Ελλάδα αγόραζε 24 F35 η Τουρκία (με τον κανόνα του 2 προς 1) θα έπρεπε να δεσμέυει 48 από τα F16 της για να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά F35, που σημαίνει ότι χονδρικά τα ελληνικά F16+mirage θα είχαν να αντιμετωπίζουν 50 λιγότερα αεροσκάφη του αντιπάλου.

giorgos tsagaris

Eπιτελους να παρουν τα -5 τη μεριδα που τους ανηκει…
Οχι μονο δεν πρεπει να αποσυρθουν τα 17 egm/bgm (για προσπορισμο ανταλλακτικων?) αλλα αντιθετως θα πρεπει
να πιστοποιηθουν και για τη μεταφορα/εξαπολυση των Σκαλπ,αφηνοντας τα -5 να κανουν αυτο που ξερουν (ιδιως αν
αναβαθμιστουν οπως ορθως προτεινετε).
Με δεδομενο οτι τα 15 ειναι νεας κατασκευης με ορθη κατανομη ωρων τα -5 θα πετανε ως……το 2040 (LOL)….
Ποτε δεν καταλαβα γιατι δεν ειναι εφικτη μια αναβαθμιση των egm σε ενα πακετο αναλογο των F-1 του Μαροκου το
οποιο κοστισε λιγοτερο απο 15 εκατ /τεμ
https://defence.pk/pdf/threads/astrac-mirage-f1-upgrade.357294/
Nομιζω οτι με τα ”V” ειστε υπεραισιοδοξοι.Τα 2 πρωτα χρονια ΟΤΑΝ στειλουμε το 1ο α/φος ειναι οπως ξερετε για
το πρωτοτυπο.Απο το ’21 πια και ΑΝ βγαινουν 12 τεμ/ετος θελουμε αλλα 7 ετη.
Οχι 7ετια λοιπον για το συνολο των α/φων.
10ετια και….καλη ψυχη…..

ΓΙΩΡΓΟΣ.Δ

Το διαβασα πολυ καλα. Η πρόταση σας για μετατροπη του M2000-5 σε κυνηγό (και εξολοθρευτή) του F35, με την προσθήκη link 16, meteor , και ενός IRST είναι κατά τη γνώμη μου επιεικώς ανεδαφική επιχειρησιακά. Ούτε φυσικά είναι εύκολο να ακυρώσεις επένδυση πολλών δις ευρώ με την χρήση κλάσματος αυτού του ποσού.

Konstantinos_Zikidis

Να κι ένα ωραίο άρθρο 😉
Συγχαρητήρια κ. Λεονταρίτη!
Διατηρώ όμως μία επιφύλαξη για το εάν θα μπορούσε να τοποθετηθεί IRST στο Μ2000, όπως στο Rafale (μπροστά από το αλεξίνεμο). Ενδεχομένως να έγιναν δοκιμές (όπως υποδεικνύει η εικόνα του S/N Β501) με το IRST να καταλαμβάνει το χώρο ή μέρος του χώρου του ραντάρ. Προφανώς δεν απαιτεί τόσο όγκο αλλά δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων, όταν δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, η ενδεχόμενη εγκατάσταση του νέου αισθητήρα IR, ο οποίος αναμένεται στο επόμενο στάνταρ του Rafale (Standard F4), στο Μ2000-5 εκτιμάται ότι θα του χάριζε αξιοσέβαστες επιδόσεις, ανάλογες ή καλύτερες του SkyWard του Gripen.
Το οποίο IRST υποκαθίσταται εν μέρει από τον MICA IR, ένα εξαιρετικό, “σιωπηλό” όπλο BVR, το οποίο με κατάλληλη καθοδήγηση θα μπορούσε να πάει μακριά…
Επίσης, το υπάρχον link των Μ2000-5 είναι επαρκές για λόγους στοχοποίησης και θα μπορούσε να διασυνδεθεί με το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου, μέσω κατάλληλου επίγειου σταθμού, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι εντός των δυνατοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η ενσωμάτωση Link16 στα -5 θα παρείχε σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες αλλά με μεγαλύτερο κόστος.
Επιμένω όμως στην επανεξέταση του θέματος των 16 εναπομεινάντων μονοθεσίων Μ2000 EGM σε -5, τα οποία έχουν σημαντικό υπόλοιπο (εν αντιθέσει με τα 2 διθέσια Μ2000 BGM). Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, θα πρέπει να συγκρίνουμε τα περίπου 40 εκ. € που κοστίζει η αναβάθμιση ενός Μ2000, με τα περίπου 80 εκ. € που κοστίζει ένα Rafale και τα περίπου 150 εκ. $ που θα κοστίσει ένα F-35, όπως έχω αναλύσει αλλού: https://defencegreece.wordpress.com/2018/01/14/ο-φώτης-πανταζόγλου-έχει-μια-συζήτησ/
Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να “πετάμε” αεροπλάνα όπως τα F1 και F-5. Δεν έχουμε λεφτά για καινούργια…

Ranger

Πτήση, εκείνο το ραντάρ aesa για τα ινδικά tejas που είχε προτείνει η thales (αλλά όχι για μιράζ), έμεινε όνειρο θερινής νυκτός;

GK_

Ωραια οσα γραφονται, αλλά… χρηματα; που θα βρεθούν σε επαρκεια ετσι ωστε τα ονειρα να γινουν πραγματικοτητα; Το βαισκο προβλημα ειναι εκει. Γιατι δεν φτανει να αυξανουμε τα πολυποθετα οπλα και συστηματα που θεωρουμε απαραιτητα για τον αλφα ή βητα λογο, αλλα ειναι απαραιτητο να βρεθει και το αναλογο βαλαντιο για πραγματοποιηθει αυτο που επιθημουμε.
απο οσα σωστα αναφερθηκαν στο εν λογο αρθρο, μονο το γνωστο λινκ 16, κοστιζει περιορισεμνα κονδυλια για την αγορα και ενσωματωση του στα Μ2000. Με περιπου 200-250 χλδ € το καθενα, τα Μ2000 αποκτουν εναν πολλαπλασιαστη ισχυος που απο την αρχη του προγραμματος «-5» θα επρεπε να ειχε προβλεφτει η ενσωματωση του.
Θα ηθελα να επιστησω την προσοχη στο οτι τα Scalp Eg δεν αποτελει ενα οπλο που «…ολα τα νικα», αλλα το αντιθετο. Η πολεμικη κεφαλη της εκδοσης για την ΠΑ υποδεικνειει οτι το οπλο αυτο εχει αποκτηθει για να καταστρεφει υπογειες εγκαταστασεις (κεντρα διοικησης, αποθηκες οπλων κλπ). Η χρηση του για κατι αλλο περα απο αυτο, οπως για παραδειγμα στην θεση των HARM για αποστολες SEAD/DEAD εναντια σε IADS με συστηματα SAM σαν τα S400, μπορει να θεωρηθει σαν απλη σπαταλη αυτων των πολυτιμων και πανακριβων οπλων και αναιτια προωρη εξαντληση του περιορισμενου αποθεματος. Εαν η ΠΑ χρειαζεται επιπελον οπλα σε αναλογες αποστολες, ειναι προτιμοτερο να στραφει σε κατι διαφορετικο απο τους Scalp Eg. Υπαρχουν απο εξελιγμενοι HARM εως και SDB με μικροτερο κοστος αποκτησης και σαφως μεγαλυτερη αποτελεσματικοτητα.
Σχετικα με το μελλον των Μ2000. Το υπολοιπο της ωφελιμης ζωης ειναι εκεινο που σε μεγαλο βαθμο θα καθορισει και το εαν θα πρεπει να υπαχθουν σε καποιο προγραμμα ΕΜΖ. Βεβαια σε μια τετοια περιπτωση, ολο το πλαισιο του εκσυγχροσνισμου των ηλεκτρονικων συστηματων θα πρεπει να αναθεωρηθει εκ του μηδενος, για να αποφευχτουν λαθη σαν εκεινα της περιοδου 2000-2003 που οδηγησαν στην σημερινη απαξιωση του μισου περιπου στολου των αεροσκαφων. Απο την αλλη εαν λαβουμε υποψη το συνολο των αεροσκαφων, ειναι λογικο οτι το απαραιτητο κονδυλι, σε απολυτες τιμες, θα φτασει ή και ακομη θα ξεπερασει εκεινο που ειναι απαραιτητο για το προγραμμα των F16V. Μπορει λοιπον η ΠΑ να αντεξει οικονομικα ενα δευτερο αναλογο προγραμμα σαν εκεινο των F16V, χωρις να κινδυνεψει να «θαψει» για 10 με 15 χρονια οποιοδηποτε προγραμμα αγορας ΝΜΑ 5ης γενιας;
Βλεποντας τα πραγματα απο την συγκεκρημενη οπτικη γωνια, το προτιμοτερο θα ηταν, οι οποιες σκεψεις για εκσυγχρονισμους, να περιοριστουν στα λινκ 16 ή και ακομη στα συστηματα IRST αποκλειστικα για τα M2000-5/Mk2 και απο εκει και περα «ουδεν»! Ακομη και η υποτιθεμενη αγορα των πυραυλων Meteor, δεν εχει επιχειρησιακη αξια οταν το αεροσκαφος δεν μπορει να βλεπει ενα στεαλθ αεροσκαφος με το ρανταρ του σε αποστασεις ανω των 20 ή 30χλμ (εχω σαν σημειο αναφορας τα AN/APG68V9) ή με το συστημα IRST στα 50χλμ. Εκει, με τετοια μεγεθη, οι νυν MICΑ-EM/IR φτανουν και περισευουν!
Υπο αυτες τις προϋποθεσεις και με γνωμονα τους οικνομικους περιορισμους, ενα πολυ περιορισμενο σε εκταση προγραμμα ΕΜΖ θα επρεπε να ειναι επικεντρωμενο στα λινκ16 και στα συστηματα IRST, σε συνδιασμο με μια αναβθμηση των δυνατοτητων παρεμβολων των συστηματων Η/Π τυπου ICMS-Mk3. Αυτο ειναι ισως το μεγιστο που καποιος μπορει να φερει εις περαν.

NikolakiEfentis

Ωραία όλα αυτά, αλλά αυτές οι αναβαθμίσεις θα έπρεπε να γίνουν ούτως ή άλλως, τί θα πει για να αντιμετωπίσει τα F35, μόνο εναντίον τους χρειάζεται το Link16;
Πριν τα Μ2000-5 “MK3”, χρειαζόμαστε τα 39 F16-block50M…
Επίσης η “ιδανική” πλατφόρμα για τους Meteor θα ήταν τα F16V… Τα χρήματα αντί για Μ2000-5 “MK3” ας τα δώσουμε στα Viper για πιστοποίηση Meteor και Brimstone dual mode (άμα γίνουν τα Altay σκόνη ας κάνουν ό,τι θέλουν…)
Α, και BTW, έχει κανένα α/φος μας MAWS, ή τα σνομπάρουμε;

kafes_filtrou

κάποια άλλη εταιρεία όπως η boeing θα μπορούσε να το αναπτύξει περαιτέρω ή μόνο η dassault επιτρέπεται ???

Clint

Συγχαρητήρια για το άρθρο. Ο συνδυασμός Link 16/IRST/Meteor υφίσταται και προσφέρεται με το Gripen (C και E). Μια συγκριτική ανάλυση κόστους αποτελεσματικότητας μεταξύ της της αναβάθμισης των MK2 και του leasing των Gripen θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για όσους γράφουν για εκσυγχρονισμό των Μ-2000-5 της Π.Α με ισραηλινό ραντάρ AESA αυτό είναι απίθανο να γίνει.
Δεν γίνεται να εκσυγχρονιστούν με νέο ραντάρ τα -5 που αγοράσαμε καινούργια ή να εκσυγχρονίσουμε πάλι τα αεροπλάνα που εκσυγχρονίστηκαν πριν μερικά χρόνια. (τα 10 παλαιότερα Μ-2000 σε -5)
Ισραηλινό ραντάρ θα μπορούσε να μπει στα M-2000EGM αλλά δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό. Αν ήταν να εκσυγχρονιστούν θα φορούσαν το ραντάρ που φοράνε τα -5 μας. Δεν γίνεται 25 Μιράζ να φοράνε το ραντάρ Χ και τα άλλα 16-20 να φοράνε το ραντάρ Ψ.
24 Μ-2000-5 είναι αριθμητικά λίγα.
Δεν μπορεί η αεροπορία να έχει τύπους μαχητικών σε τέτοιους αριθμούς. Π.χ 24 Μ-2000-5, 18 Μ-2000E/B, 30 F-16M, 32 F-16 Block-30, 38 F-16 Block-50. Χρειάζεται μία ομοιογένεια και να μειωθεί η πολυτυπία.
Σε ότι αφορά τα Μ-2000-5 οι λύσεις μπορεί να είναι 2. Η 1η να αγοραστούν ακόμη 16 για να συμπληρωθούν 2 Μοίρες. Η άλλη να πουληθούν και να αντικατασταθούν με μεταχειρισμένα F-16 ή με νέα F-35A.
Αυτό όμως που βλέπω ότι θα γίνει είναι ότι θα πάνε όπως έχει μέχρι να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με ένα νέο μαχητικό που θα είναι το F-35A.
Θα πάνε όπως πήγαν τα εναπομείναντα 27 Mirage F-1CG της Π.Α….
Για να αγοραστεί o Μeteor για τα Μ-2000-5 ούτε λόγος. Το κόστος του είναι πολύ υψηλό και είναι απίθανο να προστεθεί νέος τύπους πυραύλου Α-Α στα Μ-2000-5.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μπει Link-16. Για το IRST κανονικά πρέπει να το δούμε το θέμα. Καλό θα είναι να έχει.

Spirit

Βασικό θέμα ειναι να αυξηθεί ο αριθμός των μαχητικών που είναι κοντά στα -5Mk.2. IR-pod μαζί με ΜΙCA NG αρκούν, από εκεί πέρα πιστοποίηση με όλα τα όπλα.

Chris

Δηλαδή έχουμε 24 αεροσκάφη μοναδικά για ναυτικές και υποστρατηγικές κρούσεις, και ανώτερα για αναχαιτίσεις; Μόνο σε εμένα φαίνεται να είναι λίγο ετεροβαρής η κατανομή των αποστολών ανά τύπο αεροπλάνου;
Σε αυτή την περίπτωση – αν δηλαδή είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα- εκτός του εκσυγχρονισμού θα πρέπει να γίνει και αύξηση του αριθμού του συγκεκριμένου τύπου. Αλλιώς στην ώρα της ανάγκης τι θα προλάβουν να πρωτοκάνουν τα 24 από τις 3 αποστολές τους;

Γ.Μ.

Ενσωμάτωση του IRST στο B501 έγινε αποκλειστικά για λόγους δοκιμών του συστήματος και όχι για επιχειρησιακές δοκιμές του σε συνδυασμό με το Mirage 2000. Ούτε και προβλέπεται/προγραμματίζεται κάτι τέτοιο, άρα δεν μπορεί να αποτελεί και πρόταση άμεσα. Εξάλλου η προσθήκη του IRST επέφερε και περιορισμούς στο φάκελο πτήσης του συγκεκριμένου αεροσκάφους δοκιμών.

Genikos

Τι λέτε ρε παιδιά…
Από ότι έχω διαβάσει το σύστημα αυτοπροστασίας των ΜΚ5 τζαμάρει αποτελεσματικά τον ΑΜΡΑΑΜ πιθανώς και τον ΑΜΡΑΑΜ D. Οπότε και βεβαίως κάνει για αντι-Φ35!!! Γιατί απλά το Φ35 δεν μπορεί να αξιοποιήσει τον ΑΜΡΑΑΜ πιθανώς δε και τον ΜΕΤΕΟΡ. Οπότε αγοράζουμε γαλλικά, καταριανά κτλ και έχουμε το απόλυτο αντι-φ35, καθώς από τα 40-60 χλμ μπορεί και παραπάνω θα τρώει πύραυλο ΙΡ. αν πάρουμε ΜΙΚΑ-ΙΡ-NG.
Λοιπόν
1) σκουπίζουμε τα γαλλικά / καταριανά δεν ξέρω τι άλλο θα βρούμε
2) τα εκσυγχρονίζουμε απλά με τα εξής
– λινκ 16 παντού
– τα egm/bgm με βολή scalp
– όλων των Μιράζ η αυτοπροστασία να τζαμάρει ΑΜΡΑΑΜ Δ και ΜΕΤΕΟΡ
– πιστοποίηση ΜΙΚΑ ΙΡ ng με εμβέλεια 100 χλμ
– έτσι για γούστο AEGEAN GHOST παντού
Διαφωνώ κάθετα στον εκσυγχρονισμό των Φ16 τώρα. Αν περιμένουμε θα βγεί σε 3-5 χρόνια καλύτερο πακέτο εκσυγχρονισμού με καλύτερο ραντάρ που θα επιτρέπει βολή εναντίον των Φ35 από ικανές αποστάσεις. Τι φοβόμαστε δεν έχω καταλάβει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τζαμάρεις τον ΑΜΡΑΑΜ Δ και ΜΕΤΕΟΡ για να έχεις αντι-Φ35. Ο εκσυγχρονισμός των Φ16 πρέπει να είναι σε όλα τα Φ16 και με εκσυγχρονισμό του ΑΣΠΙΣ έτσι όπως το περιέγραψα και οπωσδήποτε πιστοποίηση ΜΙΚΑ IR NG.
ΟΥΤΕ Φ35, ΟΥΤΕ ΡΑΦΑΛ ούτε τίποτα. ΜΕ ΜΙΡΑΖ ΚΑΙ Φ16 θα γίνει η δουλειά. Έτσι με 3ης γενιάς γιατί έτσι γουστάρουμε/

Scalp_eg

Αν ο αισθητηρας IR δεν μπαινει τελικα στο ρυγχος, αυτο το TALIOS POD, που θα βαλουν τα εμιρατα στην αναβαθμιση δεν μπορει να κανει την ιδια δουλεια?

aris32

πρεπει να καταλαβουμε οτι ειναι πολυτελεια να σκεφτομαστε αυτην την στιγμη νεα αεροπλανα για την ΠΑ . μονη λυση ειναι η αναβαθμιση του στολου των φ16 και μ2000 που εχουμε . αν η τιμη της αναβαθμισης ειναι κάτω απο την μιση τιμη flyaway του ραφαλ τοτε συμφερει να αναβαθμισουμε τα 16 μ2000 και μαζι με τα 24 μ2000-5 να μας δωσουν ενα στολο 40 αεροσκαφων σχεδον ομοια . μαζι με τα φ16 που θα πρεπει να τα αναβαθμισουμε ολα να δημιουργησουμε ενα στολο απο 200 αεροσκαφοι 2 τυπων με καταλληλα οπλα και να παμε για ΝΜΑ το 2035+ . Τα χρηματα πρεπει να διοχετευτουν στο ΠΝ (που κινδυνευει να μεινει με 4 φρεγατες με 5 υποβρυχια με 7 πυραυλακατους και με 6 κανονιοφορους ) και στην αναβαθμιση του δικτυου ρανταρ .

ACHERON

Aπορία: ο Meteor,με ποιόν τρόπο θα μπορεί να εγκλωβίζει F-35,και από ποιές αποστάσεις;

Shadowfax

Το τραινο με τα μιραζ το χασαμε οταν αναβαθμίστηκαν τα -5…
Εφοσων τοτε δεν καναμε αυτο που επρεπε τωρα ειναι αργα…
Οπως θα ειναι αργα και για πολλα αλλα οπλικα συστηματα που χρησιμοποιουμε, χρυσοπληρωσαμε και ακολουθουν τον ιδιο δρομο…
Οπως και να το κανουμε στην Ελλαδα ΔΕΝ τοχουμε με τις αναβαθμισεις…
Αν θεωρουσαμε τοσο σημαντικο το μιραζ θα επρεπε να ακολουθησουμε τον ιδιο δρομο με τους Πακιστανουν και τα προγράμματα εκσυγχρονισμού ROSE στο Pakistan Aeronautical Complex (PAC)…
Αλλα αυτα θελουν και προγραμματισμο, σχεδιασμο και φυσικα διορατικοτητα…
Αλλα ουτε και εκει το εχουμε…

ThanosD

Τι effect έχει το πολυ καλό συστημα αυτοπροστασίας του M2000- -5 στο επίσης κορυφαίο Radar AESA του f-35,Μπορεί να τυφλωθεί ένα radar AESA ,

FOX

Meteor όνειρο θερινής νυκτός να το κουβεντιάσουμε χωρίς κάποιος να πληρώσει και την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης τους…

Hellas

Πρότασή μου θα ήταν η προσπάθεια απόκτησης μεταχειρισμένων από Γάλλους όσο αφορά τα Η.Α.Ε θα έπρεπε να σκεφτούμε την ανταλλαγή μαχητικών f16block 30-mirage2000 1:1 και αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ώστε να έχουμε και ποσότητά μέχρι το 2040 και φυσικά αγορά όπλων για αυτά .Δεν ξέρω αν θα ήταν σωστή η προσφορά δυνατότητας κρούσης στα mirage2000 καθώς τα αντίστοιχα αμερικάνικα είναι φθηνότερα;;;Αν μπορεί ας μου κάποιος.

Marnix

Μπορει καποιος να μου λυσει την απορια γιατι δεν εκσυγρονιστηκαν ολα τα Mirage τοτε κ προτιμηθηκε να αγοραστουν 15 νεα ωστε να προστεθει ενας ακομα τυπος για συντηρηση εκπαιδευση υποστηριξη οπλα κτλ?
Ισως επρεπε να αναβαθμιστουν ολα τα EGM κ να αγοραστουν 5-7 ωστε να καλυφθουν απωλειες του τυπου?
Ποσα λιγοτερα προβληματα θα ειχε τωρα ως προς τη διαχειρηση τους η ΠΑ?

Thras

(Προείδοποίηση για σεντόνι)
Ο αριθμός των Μ2000-5 της ΠΑ είναι απλά πολύ μικρός για να κάνει τη διαφορά. Η προτεινόμενη αναβάθμιση με IRST (τεχνολογικό ρίσκο) και Meteor (πολύ ακριβός και άλλος ένας άγνωστος πύραυλος στο οπλοστάσιο) δεν είναι πολύ καλή ιδέα.
Θα πρέπει η αναβάθμιση να περιλαμβάνει:
– οπωσδήποτε link16
– νέο υπολογιστή αποστολής
– πιστοποίηση AM39
– σκοπευτικό στην κάσκα
– μικρές δομικές παραεμβάσεις για πλήρη αποκατάσταση των αεροσκαφών.
έτσι το κόστος θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ίσως και κάτω των 5εκ ανά αεροσκάφος και θα αποδώσει αεροσκάφη με 20 χρόνια υπολειπόμενης επιχειρησιακής ζωής. Πραγματικά Value for money!
Πρίν την εφαρμογή του εκσυγχρονισμού, πρέπει να κοιτάξουμε την διεθνή αγορά για προσφερόμενα M2000-5/9. Οι χρήστες είναι:
– Κατάρ: 12 Μ2000-5. Με όλα τα αεροσκάφη που έχει παραγγείλει για πολιτική υποστήριξη τα 12 Mirage πραγματικά του είναι άχρηστα και θα μπορούσε να τα δώσει σε πολύ καλή τιμή ελλέιψη και λοιπών ενδιαφερόμενων, ίσως για να συμμετέχει στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΠΑ με Μ346 στην Καλαμάτα. Το άσχημο είναι ότι η διαμόρφωσή τους έχει αρκετές διαφορές σε σχέση με τα ελληνικά οππότε extra χρήματα για ομογενοποίηση
Κόστος: 12*10 εκ = 120 εκ, αναβάθμιση 24*5 = 120εκ και 12*10 = 120 εκ, σύνολο: 360 εκ για δύναμη 36 M2000-5 αναβαθμισμένων
ΗΑΕ: 58 Μ2000-9 απο τα οποία αναβαθμίζει τα 40 αν δεν κάνω λάθος, άρα μπορεί να μας διαθέσει 16 Μ2000-9.
Κόστος: 16*20 εκ = 320 εκ, αναβάθμιση 40*5 = 200εκ, σύνολο: 520 εκ για δύναμη 40 M2000-5 αναβαθμισμένων
Γαλλία: 35 Μ2000-5F από τα οποία μπορεί να μας διαθέσει κάποια (ας πούμε 20, 16 γαι χρήση και 4 για ανταλλακτικά) σε πολύ χαμηλή έως συμβολική τιμή με την υπογραφή του συμβολαίου για [email protected]
Κόστος: 20*5 εκ = 100 εκ, αναβάθμιση 24*5 = 120εκ και 16*15 = 240 εκ, σύνολο: 460εκ για δύναμη 40 M2000-5 αναβαθμισμένων
Ελλάδα: 18 Μ2000 από τα οποία ο κ. Ζηκίδης λέει (σίγουρα ξέρει καλύτερα απο όλους μας) ότι αξίζει να αναβαθμιστούν τα 16 μονοθέσια.
Κόστος: αναβάθμιση 24*5 = 120εκ και 16*40 = 640 εκ, σύνολο: 760 εκ για δύναμη 40 M2000-5 αναβαθμισμένων
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο εκσυγχρονισμός των δικών μας α/φών είναι η χειρότερη απο τις προτεινόμενες λύσεις και πρέπει να προτιμηθούν κατά σειρά κόστους/οφέλους οι λύσεις :
των ΗΑΕ
του Κατάρ
της Γαλλίας
της Ελλάδας
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα σεβαστό ποσό που από εκτιμήσεις θα κινηθεί μεταξύ 360 – 760 εκ για απόδοση 36 – 40 αεροσκαφών 4,5 γενιάς με 20 χρόνια υπηρεσίας μπροστά τους και πολύ καλές πιθανότητες να σταθούν στο μελλοντικό πεδίο μάχης. Οι ελλείψεις τους σε ραντάρ διάταξης φάσης μπορούν να αναπληρωθούν από το Link16 και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό ΣΑΕ/EMB-145H με μεταφορα δεδομένων.
Επίσης το κόστος αν υποθέσουμε ότι σε μή ευνοϊκό σενάριο θα αγγίξει τα 700 εκ για 40 αεροσκάφη είναι 700/40 = 17,5 εκ ανά αεροσκάφος (το αντίστοιχο των F16 είναι 1600/85 = 18,8 εκ) οπότε είναι εξίσου value for money διατηρώντας το “άγνωστο στοιχείο” στο Αιγαίο γαι 20 ακόμα χρόνια!

swstos

-Το Καταρ εχει πολυ στενες σχεσεις με την Τουρκια αρα το θεωρω απιθανο να αποκτησουμε Α/Φ απο εκει.
Θεωρω οτιδηποτε κονδυλια δαπανηθουν για τα Μ-2000-5 εκτος απο FOS και συπληρωση σε οπλα, ειναι ΣΠΑΤΑΛΗ.
Το μονο που αξιζει ειναι το link-16 που θα προσθεσει πολλα με μικρο κοστος.
O Meteor αξιζει να πιστοποιηθει στα F-16V που θα διαθετουν το αντιστοιχο AESA ρανταρ ωστε να εκμεταλλευτουν την εμεβελεια του.
Η χρησιμοτητα του εναντιον αεροσκαφων 5 γενιας ειναι “απαταλη” με τα υπαρχοντα δεδομενα.
Η ακτινα αποκαλυψης τους ειναι τοσο μικρη που δεν προσθετει κατι η αυξημενη εμβελεια του.
Την ιδια δουλεια μπορουν να την κανουν φτηνοτερα βληματα/αρα περισσοτερα για εμας που εχουμε και οικονομικο προβλημα)

Προσωπικα βεβαια εαν ηταν να επενδυσω χρηματα στην πιστοποιηση καποιου οπλικου συστηματος για τα F-16V θα επενδυα σε οπλα Stand-off και Anti-ship.

Τελος εαν η πιστοπιηση του Μeteor γινει απο τα ΗΑΕ αυτο θα ειναι και προς οφελος μας αλλα δεν νομιζω οτι και παλι θα αξιζε να τους παρουμε αποκλειστικα για τα Μ-2000-5.

Neilos

Πολλοί σχολιαστές αναφέρουν το Κατάρ ως δυνητική πηγή επιπλέον αεροσκαφών Mirage για να αυγατίσουμε με τα δικά μας και να βγάλουμε καμμιά μοίρα παραπάνω μήπως και αλλάξει η Μοίρα μας…
Να τους θυμίσω οτι το ισλαμοφασιστικό καθεστώς του Κατάρ είναι κώλος και βρακί με το καθεστώς Ερντογάν. Οι Καταριανοί είναι βασικοί χρηματοδότες του κόμματος Ερντογάν και (συν)χρηματοδότες με την Τουρκία σε πάσης φύσεως προγράμματα εμβάθυνσης του Ισλάμ στα Bαλκάνια/Κεντρική Ευρώπη με ανεγέρσεις τζαμιών, θρησκευτικών σχολών, αποστολή ιμάμηδων, υποτροφιών σε τουρκικά πανεπιστήμια κλπ. Το μεγαλοπρεπές “Χαλά Σουλτάν Τζαμί” με εμβαδό 37.000 μέτρων (!!!) στη Μιά Μηλιά στην κατεχώμενη Κύπρο που πρόσφατα αποπερατώθηκε έγινε και με την χρηματοδότηση του Κατάρ. Και θέλετε απο αυτούς να πάμε να ζητήσουμε αεροσκάφη κοψοχρονιά για να ενισχύσουμε την αεροπορία μας…; Και οι Τούρκοι απλά θα κάθονται και θα κοιτάνε…. Δεν πάτε καλά συνΕλληνες! Κάπου το έχουμε χάσει το παιχνίδι που παίζετε ολόγυρα μας.
Τώρα για το άρθρο εαν νομίζει η Πτήση οτι η απάντηση στην κορωνίδα της σύγχρονης αμερικάνικης πολεμικής αεροναυπηγικής μπορεί να είναι το Mirage του 1990 με κάποια μπαλώματα-συμπληρώματα τότε πάω πάσο. Που ξέρεις, αν κυκλοφορήσει ευρέως η ελληνική πατέντα μπορει τα Mirage ένα βήμα πριν την απόσυρση τους να (ξανα)γίνουν ανάρπαστα στην διεθνή αγορά μεταχειρισμένων και να μοσχοπουλιουνται χρυσάφι. Πενία κόλπα κατεργάζεται και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, μετά από εμάς…

Manolis

Κυριε Λεονταριτη,
στο κατα τα αλλα πολυ καλο αρθρο σας, θεωρω οτι υπαρχουν 2 κενα:
Δεν αναφερετε ποιο ρανταρ θα εκτελει Εγκαιρη Προειδοποιηση διεισδυσης στελθ αεροσκαφων και επειτα πως θα γινεται η στοχοποιηση του ΜΕΤΕΟΡ σε τετοιες αποστασεις και μαλιστα με συνεχη παρακολουθηση (εγκλωβισμο) επανω σε δυσδιακριτο στοχο. Διοτι καλη και 100% επιθυμητη η δικτυωση σε ολα τα αναφερομενα μεσα , αλλα ποιος θα κανει την αρχικη ανιχνευση ? ΚΑΝΕΝΑ απο τα ρανταρ της ΠΑ και δευτερευοντως των ΕΣ/ΠΝ δεν ειναι βελτιστοποιημενο για στοχους στελθ. Ακομα και τα εχοντα εγγενες πλεονεκτημα ΑΣΕΠΕ , δεν ειναι βελτιστοποιημενα για ανιχνευση στελθ λογω σχετικα υψηλης συχνοτητας εκπομπης του ρανταρ (ενδεικτικα τα τουρκικα MESA εκπεμπουν σε χαμηλοτερη συχνοτητα…) .
Επισης με τα ως τωρα δεδομενα στην ΠΑ, ακομα και να εχουμε εγκαιρη προειδοποιηση και στοιχεια βολης, η τελικη στοχοποιηση απο μαχητικα γινεται μονο απο τα ρανταρ τους. Και το ρανταρ του Μιραζ 2000-5, ειναι πια 15ετιας και βαλε… Αρα πριν τυχον αποκτηση προηγμενων ΜΕΤΕΟΡ, πρεπει πρωτα να προηγηθουν αλλες δρασεις της ΠΑ για την αντιμετωπιδη των F-35.
Τελος διαφωνω στην προωρη απαξιωση των μη εκσ. EGM, τα οποια ΗΔΗ εκτελουν αποτολες εναντιων πλοιων με ΕΞΟΣΕΤ και οπως εχει γραφτει και στο περιοδικο, με μικρες προσθηκες μπορουν να γινουν φορεις ΚΑΙ των SCALP, πολλαπλασιαζοντας ουσιαστικα τον μικρο αριθμο των Μκ-5. Eξαλλου, πως εχω γραψει και παλαιοτερα, σε περιβαλλον μη εκπομπων ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορει να ξεχωρισει εξ’αποστασεως αν ενα Μιραζ 2000 ειναι Μκ-5 ή EGM.

SpaceMan

Κάτι ξέρετε εσείς σχετικά με τις εξελίξεις στην ΠΑ…Έτσι ξεκινήσατε και με το F-16V και φτάσαμε στην υλοποίηση. Μας το πάτε λάου λάου 😛

Konstantinos_Zikidis

Για πληρέστερη τοποθέτηση επί του θέματος (και ιδίως επί της υποστήριξης, η οποία προέχει της όποιας αναβάθμισης), παραθέτω παλαιότερο σχόλιό μου, σε συναφές άρθρο της Πτήσης για τα 40 χρόνια από την πρώτη πτήση των Mirage 2000 (10 Μαρτίου 1978):
https://www.ptisidiastima.com/40-y-mirage-2000/#comment-67872
Χρόνια πολλά στο Mirage 2000, σε όσους το σχεδίασαν και το ανέπτυξαν, σε όσους πέταξαν ή πετούν ακόμα με αυτό, καθώς και σε όλο το προσωπικό που είχε την τύχη να το υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια!
Ως γνωστόν, πέραν της αρχικής αγοράς των 40 Μ2000 στην δεκαετία του ’80, τα τελευταία Α/Φ της οικογένειας του Μ2000 που παρήχθησαν είναι τα δικά μας Μ2000-5. Σημειωτέον ότι τα 25 Μ2000-5 της ΠΑ είναι μάλλον τα ικανότερα Α/Φ της οικογένειας των Μ2000, κυρίως λόγω των ικανοτήτων του ICMS Mk3. Έκτοτε η γραμμή παραγωγής έκλεισε, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο Rafale.
Για τις ικανότητες του Μ2000 και ιδίως του -5 έχω αναφερθεί επανειλημμένως σε σχόλιά μου στα άρθρα της Πτήσης, πολύ συχνά υπό τύπον αντίδρασης στο κείμενο της ανάρτησης π.χ., https://www.ptisidiastima.com/everything-about-mirage-2000-modernization/#comment-49678 https://www.ptisidiastima.com/is-there-any-possibility-for-more-m2000-for-haf/comment-page-1/#comment-63514
Με την ευκαιρία όμως των γενεθλίων του Α/Φ και υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών με την (υποτίθεται) μη αναμενόμενη συμπεριφορά της γείτονος, δεν μπορώ να μην επισημάνω τα ακόλουθα:
α. Στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας 15 Μ2000-5 – αναβάθμισης 10 Μ2000 σε -5, καθώς και της προμήθειας των (εξαιρετικών) όπλων MICA EM+IR και SCALP EG, η χώρα πλήρωσε συνολικά περίπου 2 δισ. ευρώ.
β. Στην αρχή της κρίσης, έληξε η προηγούμενη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης, με τη βοήθεια της οποίας είχαμε διατηρήσει τη διαθεσιμότητα των Μ2000 και παλαιότερα των Mirage F1 σε ικανοποιητικά επίπεδα.
γ. Έκτοτε, λόγω και των νόμων περί προμηθειών αμυντικού υλικού, πρακτικά δεν υφίσταται συμβατικό πλαίσιο υποστήριξης για τα Μ2000/-5, παρά μόνο το απόθεμα αρχικής υποστήριξης που είχε αγοραστεί για τα -5 και το παλαιότερο απόθεμα ανταλλακτικών των Μ2000.
δ. Ως εκ τούτου, τα -5 παρουσιάζουν μη ικανοποιητική διαθεσιμότητα, η οποία βαίνει μειούμενη, ενώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τα παλαιότερα Μ2000 (τα οποία υπενθυμίζω ότι είναι φορείς του πυραύλου αέρος – επιφανείας Exocet).
ε. Η κατάσταση αυτή εκτιμώ ότι έχει ανάλογες συνέπειες και στην 114ΠΜ, που φιλοξενεί τα Μ2000/-5. Η οποία 114ΠΜ, παρά το γεγονός ότι είχε ανέκαθεν «κακό» όνομα και ήταν μία «σκληρή» Μονάδα, είχε δημιουργήσει μία πολύ ισχυρή, μαχητική κουλτούρα, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποτροπή. Έννοιες οι οποίες σταδιακά χάνονται… Και οι δίπλα έχουν στήσει γλέντι…
Ας μην σκεφτεί κάποιος να πει ότι αποκαλύπτω μυστικά. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα ήταν μία φαιδρή υπεκφυγή. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου… Τα προγράμματα προμηθειών είναι ανακοινώσιμα και ο καθένας μπορεί να βρει στο Jane’s ο,τιδήποτε θέλει. Πέραν τούτου, ας μην ξεχνάμε ότι οι γείτονες έχουν ένα εξαιρετικό δορυφορικό πρόγραμμα, με τη βοήθεια του οποίου θεωρώ ότι γνωρίζουν πολλά σχετικά με την ακριβή θέση και την κατάσταση των Α/Φ μας… Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, η ανάλυση των εμπορικά διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων σήμερα φτάνει μέχρι τα 30 cm… Δεν τολμώ να σκεφτώ την ανάλυση που παρέχουν οι στρατιωτικοί δορυφόροι…
Έχουμε το δικαίωμα να μην υποστηρίζουμε επαρκώς τα Μ2000 και τα -5, οδηγώντας στην απαξίωση την όλη επένδυση που έχει γίνει, σε υλικό και προσωπικό;
Για μία πιο ενδελεχή ανάλυση της ανωτέρω σκέψης, η οποία πολύ φοβάμαι ότι δεν περιορίζεται στα Mirage, θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω σε ένα συναφές σχόλιό μου σε άλλο ιστολόγιο:
https://belisarius21.wordpress.com/2018/03/05/εξ-αφορμής/#comment-6448

evaggelos

κι αν τα πουλουσαμε ολα τα μιραζ?θα μπορουσαμε να παρουμε μεταχειρισμενα φ16?

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 2.29

Related News

Καλημέρα και καλή δύναμη!

Καλημέρα και καλή δύναμη στο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, στους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους ανθρώπους...

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...