- Advertisement -

Αξιοποίηση για τα ελληνικά Mirage 2000EGM/BGM: New tricks for an old fighter dog!

- Advertisement -

Τα μη εκσυγχρονισμένα Mirage 2000ΕGM της 332 Mοίρας, αναφέρεται συχνά οτι είναι τα μαχητικά της ΠΑ με τις μικρότερες μαχητικές ικανότητες. Μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει φήμες για πρόωρη απόσυρσή τους. Οι κύριοι λόγοι απαξίωσης των παλαιών δίλιτρων είναι η έλλειψη ανταλλακτικών (ή οποία όμως ταλανίζει και τα εκσυγχρονισμένα Mirage 2000-5Mk2) , αλλά κυρίως και ο οπλισμός τους, αφού οι πύραυλοι μέσης εμβέλειας Super 530 αποσύρθηκαν και οι μικρής εμβέλειας Magic-2 δεν είναι αρκετοί στο σύγχρονο περιβάλλον.

Που μπορούν να προσφέρουν τα εναπομείναντα Mirage 2000EGM/BGM; Αξίζει η διατήρησή τους σε υπηρεσία;

Είναι χαρακτηριστικό οτι τα συνομήλικα τους F-16C block-30, ναι μεν θεωρούνται και αυτά απαξιωμένα, σε καμία περίπτωση όμως μη αξιόμαχα, ακριβώς επειδή “φόρεσαν” τους ΑΙΜ-120 AMRAAM , ενώ βέβαια απολαμβάνουν συγκριτικά καλύτερη ροή ανταλλακτικών, επωφελούμενα του μεγάλου αριθμού μαχητικών του τύπου στην ΠΑ.
Το ιδανικό για τα μαχητικά της 332 Μοίρας θα ήταν να έφθαναν στο επίπεδο των M2000-5Μk2 της 331 Μοίρας από τον κατασκευαστή, όμως αυτό πλέον δεν είναι εφικτό για τεχνικούς λόγους καθώς και κόστους.

Στο παρόν άρθρο θα δούμε οτι παρόλο που όλοι αναφέρονται στα -EGM ως “μη εκσυγχρονισμένα”, αυτό είναι λίγο διαφορετικό στην πράξη! Επίσης, θα ασχοληθούμε με ορισμένες δυνατότητες ενίσχυσης της μαχητικής ικανότητας των Mirage 2000 EGM, με την παραδοχή ότι τα μαχητικά πλέον δεν θα λάβουν κανέναν μείζονα εκσυγχρονισμό. Η λύση που προτείνεται είναι η συνεργασία με τα “αδελφά” Mirage 2000-5 Mk2.

To σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2000 των Mirage 2000EGM/BGM (αρχείο ΠΤΗΣΗ, 1993)

Όπως αναφέρθηκε, τα Mirage 2000 EGM έχουν απωλέσει πρακτικά την ικανότητα βολής Πέραν του Οπτικού Ορίζοντα (BVR) λόγω λήξης ορίου ζωής των πυραύλων μέσης ακτίνας Super 530D, οι οποίοι απαιτούσαν συνεχή «φωτισμό» ραντάρ (SARH). Το δε ραντάρ RDM-3 παρουσιάζει παροιμιώδη υστέρηση σε ρόλους αέρος/αέρος και ειδικά στην εμβέλεια αποκάλυψης στόχων μικρού ίχνους και την ικανότητα look down/shoot down, καθιστώντας δύσκολη εως αδύνατη την καθοδήγηση οποιουδήποτε σύγχρονου BVR βλήματος.

Exocet AM39 φορτωμένος σε ελληνικό Mirage 2000EGM

Παρ΄όλα αυτά, η τοποθέτηση βλημάτων MICA IR στα EGM είναι εφικτή. Ο παλαιός υπολογιστής βολής τα εκλαμβάνει ως βλήματα (επίσης υπέρυθρης καθοδήγησης) Magic II, χωρίς ωστόσο τη πλήρη αξιοποίηση των ικανοτήτων των πρώτων. Έχει αναφερθεί στο παρελθόν η δυνατότητα αναβάθμισης συγκεκριμένου εξαρτήματος που θα επετρεπε βελτιωμένη χρήση του MICA IR , ο οποιος δεν είναι όπλο τοσο μικρού βεληνεκούς όπως οι προκάτοχοι του! Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε κάτι περισσότερο, όπως για παράδειγμα, κόστος. Συνεπώς, μια μικρή ενίσχυση του αποθέματος βλημάτων ΜICA IR της ΠΑ θα επέτρεπε την χρήση τους και από τα αεροσκάφη της 332 Μοίρας που σήμερα επιχειρούν σε ρόλους αέρος/αέρος με βλήματα Magic II σε αποστολές readiness από τη Σκύρο, εξοικονομώντας πολύτιμες ώρες πτήσεις από πιο σύγχρονα μαχητικά.

Όταν η Ελλάδα εκσυγχρόνισε ΜΟΝΗ ΤΗΣ τα Mirage 2000EGM/BGM… και πούλησε την ιδέα και σε χώρες στο εξωτερικό!

Ένα απο τα στοιχεία εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε άρθρο εδώ, είναι η νέα έγχρωμη οθόνη HDD-55L τύπου Active Matrix LCD της ελληνικής εταιρίας Miltech, η οποία πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πιλοτηρίου των F-15 της USAF. Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά η παλαιά οθόνη των Μιραζ-2000 EGM, η VMC-180 της Thompson-CSF, δεν ήταν μονόχρωμη όπως αναφέρεται σε πολλές πηγές, αλλά τρίχρωμη, τύπου penetron CRT : έτσι, η συμβολογεννήτρια του M2000ΕGM παρήγαγε εξαρχής σήμα TV σε 3 χρωματα (πράσινο, κόκκινο, και κίτρινο/πορτοκαλί), ενώ έχει υλοποιηθεί μελέτη εκ των έσω της 332 Mοίρας, ώστε  η εικόνα της νέας οθόνης να είναι πλήρως έγχρωμη, με κοινή στην ΠΑ συμβολολογία.

Όσα θέλετε να μάθετε για τον εκσυγχρονισμό (ή μη) των Mirage 2000EGM/BGM

Αξίζει επίσης να σημειωθεί οτι η 332 έχει καταφέρει να τοποθετήσει στο κόκπιτ των EGM, το Aviation Tablet της Garmin τύπου Aera 500 με GPS, που χρησιμοποιήται κυρίως ως εκπαιδευτικό βοήθημα απενημέρωσης μετά την αποστολή. Δευτερευοντως όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οπτικό βοήθημα κατά την πτήση αφού παρέχει εικόνα έγχρωμου κινούμενου χάρτη, αλλά και  για την τήρηση way points.

Επίσης, στα 2 εναπομείναντα διθέσια Μirage 2000BGM, έχουν αλλαχθεί οι αρχικές οθόνες HUD repeater στο πισω κόκπιτ, απο νέες έγχρωμες LCD του εμπορίου (COTS). Αξίζει εδώ να αναφερουμε για λόγους σύγκρισης, ότι τα συνομήλικα τους F-16C block 30 στερούνται έγχρωμων οθονών , αλλά και HUD repeaters στα διθέσια του υποτύπου.

Είδαμε το FOS το αληθινό, λαμβάνουμε ανταλλακτικά για τα Mirage

Επίσης το παλαιό σύστημα ναυτιλίας (INS) των EGM, έχει αντικατασταθεί στα πλαίσια ΑΩ από το Sextant Totem 3000 των -5Μk2, με ενσωματωμένο δέκτη GPS της Sagem. Αυτό είχε θετική επίπτωση στη χρήση των Exocet, την ταχύτερη τάξη του μαχητικού για απογείωση και το κόστος εκπαίδευσης και υποστήριξης λόγω ομοιοτυπίας.
Ένα ακόμη στοιχείο εκσυγχρονισμού, είναι η τοποθέτηση της ηλεκτρονικής μονάδας FADEC (full authority digital engine control) των -5Mk2 και στους Μ-53Ρ2 των EGM/BGM, συνεπώς όλοι οι κινητήρες των Mirage 2000 της ΠΑ είναι πλήρως ομοιότυποι.

What if: Θα μπορούσαμε να είχαμε εκσυγχρονίσει τα Mirage F.1CG αντί να τα αποσύρουμε και σήμερα να πετούσαν πλάι στα Mirage 2000-5Mk2;

Ο  δεύτερος ρόλος της Μοίρας είναι η Τακτική Αεροπορική Υποστήριξη Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ/TASMO). Τα Mirage 2000 EGM/BGM, μετά απο εκσυγχρονισμό, φέρουν λογισμικό που επιτρέπει την μεταφορά και εξαπόλυση του βλήματος ΑΜ-39 Exocet Block II, η χρήση του οποίου αναφέραμε οτι αναβαθμίστηκε με την εισαγωγή του Τotem 3000. Πρόκειται για το πιο επιτυχημένο εμπορικά και τακτικά βλήμα κατά στόχων επιφανείας, με την 331 αρχικά και την 332 έπειτα, να είναι οι μοναδικές πολεμικές Μοίρες της ΠΑ επιφορτισμένες με αυτόν τον ειδικό ρόλο εδώ και 2 δεκαετίες.
Το ραντάρ RDM-3 σε διαμόρφωση έρευνας επιφανείας, παρουσιάζει ακόμη αξιόλογες επιδόσεις (εμβέλεια εντοπισμού ναυτικών στόχων της τάξης των 60 ν.μ./110 χλμ.). Μάλιστα η 332 έχει διεξάγει τουλάχιστον δύο βολές στο πλαίσιο ασκήσεων τύπου SINKEX με την επωνυμία «Θαλάσσιος Γρύπας», όπου έγιναν πραγματικές αφέσεις πυραύλων Εξοσέτ εναντίον παροπλισμένων πλοίων του ΠΝ.
https://www.ptisidiastima.com/am39-exocet-mirage/
Ο συνδυασμός Mirage 2000/Exocet, από μόνος του είναι αρκετός για την βύθιση σχετικά μικρών πλοίων με μικρή ή καθόλου αντιβληματική προστασία (ΤΠΚ – Αποβατικά). Για την επίθεση και βύθιση κύριων εχθρικών ναυτικών μονάδων, όπως οι φρεγάτες του Τουρκικού Ναυτικού, έχει γίνει αντιληπτό από εξελιγμένα πολεμικά παίγνια ότι θα απαιτηθούν πολλαπλές συγχρονισμένες εκτοξεύσεις Exocet από διαφορετικές κατευθύνσεις για να καμφθεί η πολυστρωματική άμυνα ενός σύγχρονου πολεμικού πλοίου (και τυχόν συνοδευόντων πλοίων). Οι αντιπλοικοί πύραυλοι του ΠΝ είναι αρκετοί, όμως η ταχύτητα αντίδρασης ενός μαχητικού οπλισμένου με πυραύλους εξοσέτ, παραμένει αναντικατάστατη!

Mirage 2000EGM με Matra Magic 2 και Super Matra 530D

Οι ικανότητες ναυτικής κρούσης της ΠΑ, θα ήταν πολύ βελτιωμενες και κατά τη διάρκεια της νύκτας με την εισαγωγή υφιστάμενων Διοπτρών Νυχτερινής Όρασης (ΔΝΟ/NVG) AVS-9 στα EGM. Οι ΔΝΟ μπορούν να δώσουν στα πληρώματα της 332 ικανότητα χαμηλής πτήσης πάνω από τη θάλασσα σε αποστολές ΤΑΥΝΕ κατά τη νύκτα, ώστε να μειωθεί η ακτίνα εντοπισμού των επιτιθέμενων από τα ραντάρ του πλοίου – στόχου και συνεπώς ο χρόνος αντίδρασης του.
Επίσης οι ΔΝΟ διευκολύνουν γενικότερα τη ναυτιλία κατά τη διάρκεια της νύκτας, διότι επιτρέπουν ως κάποιο βαθμό χρήση τακτικών ημέρας. Το σχετικό πρόγραμμα ξεκίνησε προ ετών για τα -5Μk2, έμεινε στάσιμο για κάποιο διάστημα και επανεκκινήθηκε για όλα τα Mirage ενώ υφίσταται μελέτη της 332Μ ώστε με χρήση νέων τεχνολογιών να καταστεί το κόκπιτ των απλών Mirage 2000 πλήρως συμβατό με ΔΝΟ, όπως συμβαίνει εξαρχής με τα -5Μk2.
https://www.ptisidiastima.com/mica-in-greek-air-force/
Άλλες προτάσεις βελτίωσης και περαιτέρω χρήσης των απλών Μ2000 (στα πλαίσια ενός προτεινόμενου μείζονος εκσυγχρονισμού που είχαν δει το φως της δημοσιότητας προ ετών) αφορούσαν την προσθήκη στον κεντρικό πυλώνα αρτηρίας δεδομένων ώστε σε συνδυασμό με το INS/GPS Τotem 3000, να αποκτήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς και εκτόξευσης SCALP-EG. To σκεπτικό είναι η κατά το δυνατόν ελάφρυνση των -5Μk2 και αφοσίωση τους  στον κύριο ρόλο, την αεροπορική υπεροχή. Η σκέψη αυτή δεν προχώρησε ούτε ως πρόταση.
Υπήρξε σκέψη για ενσωμάτωση των ατρακτιδίων ηλεκτρονικής παρακολούθησης (ΕLINT) ΑSTAC σε ορισμένα EGM, αλλά σύμφωνα με πηγές της ΠΑ, ο μικρός διαχωρισμός του κοιλιακά αναρτημένου ατρακτιδίου από το ταρμακ, καθιστά επίφοβη την μεταφορά του από αυτά. Δεδομένου ότι το ατρακτίδιο έχει ήδη πιστοποιηθεί σε Mirage 2000-5 άλλων χωρών, ίσως η απάντηση μάλλον βρίσκεται στα ενισχυμένα σκέλη και τροχούς προσγείωσης που φέρουν τα -5Μk2 (και τα γαλλικά Μ2000D) για αυξημένο βάρος απογείωσης κατά 1000 κιλά. Εάν το κόστος είναι απαγορευτικό, ακόμη και μικρός αριθμός μαχητικών  με το ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης θα μπορούσαν να φέρουν το ατρακτίδιο, αποκαθιστώντας μια κρίσιμη ικανότητα της ΠΑ.
https://www.ptisidiastima.com/how-many-fighters-should-greek-air-force-have/
Μια χαμηλού κόστους αλλά πολύ ουσιώδης αναβάθμιση, θα ήταν η απόκτηση αριθμού γαλλικών ατρακτιδίων εναέριου ανεφοδιασμού (από μονάδες της AdlA που απόσυραν Mirage 2000C με ραντάρ RDI), το οποίο είναι πιστοποιημένο σε όλες τις εκδόσεις του Mirage 2000 [3]. Με αυτά, τα -EGM θα μπορούν να κρατούν περισσότερο χρόνο στον αέρα τα υπερπολύτιμα αδελφά -5Μk2, εφόσον αυτά έχουν ακόμη οπλισμό (οξυγόνο παράγουν on board – OBOGS). Φυσικά , εάν αποκτηθούν ατρακτίδια εναέριου ανεφοδιασμού, θα μπορούν να επωφελούνται και τα ιδια τα Μirage 2000 EGM. Π.χ. εάν πρόκειται να εκτελέσουν αποστολη ΤΑΥΝΕ με πυραύλους Εξοσέτ, θα είναι δυνατόν ακόμα και να απογειωθούν με 2 αντιπλοικούς πυραύλους αντι του συνήθους ενός και με ελάχιστα καύσιμα, τα οποία θα συμπληρωθούν στον αερα!

Mirage 2000EGM

Βέβαια, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τα ατρακτίδια αυτά σε καμμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν πλήρως ένα κανονικό ιπτάμενο τάνκερ. Εξάλλου και τα Μirage 2000 EGM δεν μπορούν να φέρουν τη μεγάλη ποσότητα καυσίμου που έφεραν τα Α-7Ε (με ατρακτίδια D-704) εώς το 2014, ενώ εχουν και λιγότερους φορείς.  ‘Οπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, το ανεφοδιάζων γαλλικό δίλιτρο φέρει το ατρακτίδιο εναέριου ανεφοδιασμού στον κοιλιακό φορέα, καταργώντας τη δυνατότητα μεταφοράς της κοιλιακής δεξαμενής. Όμως, οι πτερυγικές δεξαμενές του είναι οι μεγάλες των 2.000 λίτρων  που δεν έχει προμηθευθεί η ΠΑ και χρησιμοποιούνται σε Μιραζ με ενισχυμένα σκέλη και τροχούς προσγείωσης.
Συνεπώς εάν η ΠΑ θέλει να εκμεταλλευτεί περαιτέρω τα EGM ως φορείς ατρακτιδιων ELINT και εναέριου ανεφοδιασμού, θα πρέπει να μετατραπούν τα σκέλη προσγείωσης σε αριθμό αυτών, με ενισχυμένα ελαστικά και νέους αποσβεστήρες (αμορτισέρ). Η μετατροπή αυτή είναι εφικτή και έχει ήδη γίνει σε όσα ελληνικά Mirage 2000 EGM εκσυγχρονίσθηκαν σε -5Mk2. Η αγορά των μεγαλύτερων δεξαμενών 2.000lt , έπρεπε να είχε γίνει ήδη, δεδομένης της έλλειψης αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού μαχητικών στην ΠΑ.
Η ΠΑ έχει ήδη προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα EGM σε ρόλους κρούσης Αέρος – Εδάφους. Στην Άσκηση ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014 στο Πεδίο Βολής Κρανέας, τα Μ2000EGM δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε βολές πυροβόλων εναντίον στόχων εδάφους. Τα DEFA 554 των 30χιλ. είναι τα ισχυρότερα  πυροβόλα της ΠΑ σήμερα. Επίσης τα παλαιά μαχητικά μπορούν να φέρουν απλές βόμβες και βέβαια το ραντάρ RDM-3 μπορεί να υποστηρίξει τη ρίψη τους.  Όμως η ΠΑ δεν διαθέτει ούτε τους πολλαπλούς φορείς βομβών της Γαλλικής αεροπορίας, ούτε τα ειδικά γαλλικα όπλα αέρος – εδάφους που έχουν πιστοποιηθεί στον τύπο, ενώ δεν έχουν αποκτηθεί  συμβατά ατρακτίδια στόχευσης και κατάδειξης στόχων εδάφους. Θα ήταν ευχής έργον η πιστοποίηση στα EGM των υπαρχόντων ατρακτιδίων Litening  των F-4E AUP, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο χωρίς προσθήκη αρτηρίας δεδομένων , αρα ριζικό εκσυγχρονισμό των μαχητικων.
https://www.ptisidiastima.com/hellenic-air-force-to-the-future/
Επίσης τα EGM δεν διαθέτουν τους επιπλέον κοιλιακούς φορείς των -5Mk2 , συνεπώς η μεταφορά λίγων απλών βομβών , όχι μόνο εκθέτει σε σοβαρότατους κινδύνους το αεροπλάνο φορέα, αλλά δεν θεωρείται και αποδοτική στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Υπάρχει όμως ένα άλλο Mirage της ΠΑ, το οποίο μπορεί άμεσα να φέρει σύγχρονα ατρακτίδια σκόπευσης και κατευθυνόμενες βόμβες: τα Mirage 2000-5 Mk2. Πρός την αξιοποίηση σε 2 ρόλους των εκσυγχρονισμένων δίλιτρων θα ήταν φρόνιμο να κινηθεί η ΠΑ , τα οποία έχουν και τις δυνατότητες αλλά και αρκετό βάθος χρόνου υπηρεσίας.

Mirage 2000EGM

Η άποψη του γράφοντος είναι ότι μια ενισχυμένη μοιρα 24 Mirage 2000-5 Mk2, η οποία υποστηρίζεται με εναέριο ανεφοδιασμό απο τα Mirage 2000 EGM, θα αποτελούσε το μακρύ χέρι της ΠΑ στην Κύπρο και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα  Mirage 2000-5Mk2 είναι ακόμη σύγχρονα μαχητικά και κάθε προσθήκη στον εξοπλισμό τούς θα είναι πλήρως αποσβέσιμη στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις έχουν περιορισμένο κόστος υλοποίησης ενώ τα ατρακτίδια εναέριου ανεφοδιασμού και όλα τα άλλα νέα υλικά που τυχόν αποκτηθούν , μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα νεώτερα μαχητικά της ΠΑ.
Πηγές :
  • Δ. Στεργίου: «Mirage 2000» , έκδοση Cockpit, 2001.
  • Άρθρο του γράφοντος στην e-Amyna το 2014.
  • Άρθρα σε περιοδικά  ΠΤΗΣΗ, HAFyear, Στρατιωτική Ισορροπία (τεύχος 1, Μάρτιος 2010)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
Manolis
Manolis
Απο το 1985 αναγνωστης της Πτησης και Διαστημα, ειναι πολυ?
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
montif74

H καλύτερη λύση για τα EGM/BGM: αποψιλώστε τα απο ότι ανταλλακτικά μας κάνουν για τα -5αρια, κρατήστε κάνα 2 για τα Μουσεία και τα υπόλοιπα στα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

BGK

Και τους Exocet θα τους πετάμε μετά με το χέρι σαν ακόντια. Εκτός κι αν δεν σου αρέσουν ούτε αυτοι, συνεπώς να τους πετάξουμε.
Και τις καθημερινές αναχαιτίσεις θα τις κάνουμε με τα Μ-2005, με συνέπεια να τα καταπονουμε.
Ο,τι να’ναι στο τετράγωνο.

CKfurious

Κατά το ”πετάνε τα m2000 ??”‘ η επομενη ερώτηση είναι ” λειτουργούνε τα EXOSET?”‘
Δεν κρατάς έναν τύπο αεροπλάνου για 35? μάλλον ληγμένους πυράUλους

BGK

Για να τα έχουν εκεί οι άσχετοι στην ΠΑ, προφανώς λειτουργούν οι ΑΜ-39. Το ότι έληξε η εγγύηση δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι χάλασαν. Με τακτικές επιθεωρήσεις γίνεται η δουλειά μεχρι να υπογραφεί FOS.

CKfurious

Είσαι σίγουρος ότι τα έχουν?Είσαι σίγουρος πως είναι επιχειρησιακά?
Και εάν αυτά είναι επιχειρησιακά με τι αεροσκάφος θα χρησιμοποιηθούν?
Έχει γραφει για το τι διαθεσιμότητες έχουμε στα EGM
Δεν μιλαω για εγγυηση μιλαω για FOS που περιλαμβάνει αυτές τις επιθεωρήσεις και αντικαταστάσεις διαφορων parts
Αυτά δεν γίνονται χωρίς τη FOS και τα βλήματα είναι 20etiasπου σημαίνει πως κινητήρες κεφαλές πυροτεχνικά θέλουν επιθεώρηση η αλλαγή
Aμα το πυρομαχικό έχει τέτοια προβλhεματα δεν ανεβαίνει σε αεροσκάφος

BGK

Ναι είμαι σίγουρος φίλε μου. Εσύ είσαι σίγουρος ότι δεν δουλεύει τπτ;
Ξαναλέω πως οι πύραυλοι ναι μεν χρειάζονται FOS, αλλά αυτό δεν δ σημαίνει ότι χάλασαν επδ “έληξε η εγγύηση”. Και για να μην έχει υπογραφεί ακμ FOS σημαίνει πως η κατάσταση ελέγχεται.
Επιπλέον, οι χαμηλές διαθεσιμότητες των Μ2000 είναι (μάλλον ήταν), ειρηνικής περιόδου, δλδ χωρίς να αγγιζεται το Πολεμικό απόθεμα ανταλλακτικών…
Καλή η καταστροφή λόγια, αλλά να μην λέμε κι ο, τι να’ναι.

CKfurious

Ναι είμαι σίγουρος!
Έχεις δει καμια photo από άσκηση τα τελευταία χρονια με EGM και EXOSET?
Να μην γράψω για καμια photo από EGM οπλισμένο με …Magic II!
Στο ξαναγράφω:
Η FOS καλύπτει αυτές τις επιθεωρήσεις που γραφεις
Χωρίς FOS ΔΕΝ γίνονται οι επιθεωρήσεις και αντικαταστάσεις κρισιμων μερών
Οι πύραυλοι είναι 20ETIAS έχουν ΛΉΞΕΙ
Απαιτείται επαναπιστοποιιηση για να ξανά γίνουν επιχειρησιακoi
Tragic but True!

aris32

για να γνωριζετε σε οτι αφορα τα egm ειχαμε αγορασει ολον τον εξοπλισμο για επισκευη των ηλεκτρονικων συστηματων εδω στην Ελλαδα μεχρι 4ου βαθμου αν ειμαι σιγουρος. Οποτε θεωρω οτι οι διαθεσιμοτητες σε οτι αφορα τα μ2000 ειναι για αλλους λογους και φυσικα αφου τα εχουμε μπορουμε να εχουμε υψηλες διαθεσιμοτητες.

BGK

Με συγχωρείς αλλά ο,τι γράφεις δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ίσως θα ήταν καλό να συνομιλήσεις με κάποιον εκ των έσω στις ΕΕΔ.
1) Δλδ μόνο με φώτο πειθεσαι; Διότι αν είναι έτσι, δεν λειτουργεί σχεδόν τπτ.
2) Οι FOS ναι μεν καλύπτουν τις επιθεωρήσεις, αλλά η ΠΑ (όπως και ο ΕΣ/ΠΝ) διεξάγουν τους δικούς τους τακτικούς ελέγχους στα πυρκα τους. Αν είχες γνώση θα το ήξερες.
3) Το όριο ζωής είναι η εγγύηση. Με σωστή αποθήκευση όμως και τακτικούς ελέγχους αυτό το όριο ζωής μπορεί μέχρι και να τριπλασιαστει.
4) Η επαναπιστοποιηση αυτό που κάνει είναι να βάλει τη σφραγίδα της εταιρίας πάνω στον πύραυλο. Ναι μεν χρειάζεται, αλλά δεν είναι όσο αναγκαίο αφήνεις να εννοηθεί.
5) Σαφώς και ορισμένοι πύραυλοι ίσως να έχουν “βγει εκτός δράσης” από τα κλιμάκια της ΠΑ λόγω κάποιων ενδείξεων κατά τη διάρκεια των τακτικών ελέγχων τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ΟΛΟΙ οι πύραυλοι είναι ανενεργοι. Αν και πιστεύουμε ότι κανένας δεν έχει βγει εκτός δράσης.
ΥΓ: Το ίδιο με το παραπάνω ισχύει για όλα τα πυρκα.

Animades

με ότι έχουμε θα κάνουμε δουλειά όταν χρειαστεί , και τα EGM/BGM τα έχουμε, αν μπορούμε μάλιστα γρήγορα και φθηνά να τα βελτιώσουμε τότε ναι..(βλήματα mica , ατρακτήδια εναερ-ανεφ….κτλ )

Spyros

Απορία: τι μεσολάβησε μεταξύ του παρακάτω σχολίου (το άρθρο αναδημοσιεύτηκε πρόσφατα και το πρόσεξα)..:
https://www.ptisidiastima.com/pakistani-mirages-still-flying/#comment-74971
…μέχρι σήμερα; Πέταξε κανένα Μιράζ χαμηλά πάνω από το σπίτι σας και σας ράγισε τους σοβάδες;

Spyros

Μερσί. Με ξάφνιασε το σχόλιο τις προάλλες που αναδημοσιεύτηκε το άρθρο, και το έκανα ένα πρόχειρο bookmark..!

Konstantinos_Zikidis

Τελικά, δεν το κάνει από μικρός… Τού ‘ρθε έτσι στην τρέλλα τώρα, τού ‘ρθε…

Ilias_Skaltsiotis

Πόσο δύσκολο/ακριβό είναι να μπουν καλωδιώσεις στους κοιλιακούς φορείς?

Raptor001

Η Τύχη τους προαποφασίστηκε πίσω στο 1999 όταν επιλέχθηκε η αγορά 15 νέων αντί η αναβάθμιση όλων των παλαιότερων. Η ΠΑ τα κρατάει γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή, για να προσφέρει έστω στο ελάχιστο κάτι αν χρειαστεί.

Raptor001

Σίγουρα πάντως προσφέρουν πολλά σαν εκπαιδευτικά, κερδίζοντας υπερπολύτιμες ώρες από τα Μ2000-5.

Panagiotis

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. H αλλαγή τρόπου χρήσης / βελτίωση δυνατοτήτων με χαμηλό κόστος σε υλικά και χρήμα είναι από μόνη της ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο. Γίνεται δε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αν αφορά αμυντικά συστήματα καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες.
Ελπίζω να δούμε σωστές κινήσεις το επόμενο διάστημα και πολύ φαντασία!

Tazos

Εξαιρετικό άρθρο που δείχνει προς τα πού πρέπει να πάει το θέμα των Μ2κ-Ε, ξεχνώντας κάθε σκέψη για πλήρη εκσυγχρονισμό. Θα πρέπει όμως να αναφερθεί πως πολλά πράγματα που προτείνει ο αρθρογράφος έχουν γίνει ήδη από τους Ινδούς! Συγκεκριμένα
1) Το Lightning ενσωματώθηκε μέσα σε 12 ημέρες…. αρα για τι δυσκολία μιλάμε, εχει γίνει ήδη αλλού!( During the Kargil war, Israeli engineers had integrated the Litening laser designator pod onto IAF Mirages in 12 days flat to enable laser guided bomb attacks to take place for the first time in the IAF’s combat history.
2) Αρτηρία στον κεντρικό πυλώνα που επιτρέπει την χρήση laser bombs και ισραηλινών βληματων Crystal Maze και Spice με εμβέλειες 60-100χλμ, εξαιρετικό συμπλήρωμα στα ΑΜ-39.
3)Ενσωμάτωση της κάσκας DASH στα Μ2Κ σε συνδυασμό με Ρωσικα R-73 βλήματα! Με πίεση θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία Γάλλων και Ισραηλινών προκειμένου να πάρουν κάσκα DASH όλα τα Μ2Κ σε συνδυασμό με τα Mica-IR. Αν δεν δεχτούν οι Γάλλοι αντιγράφουμε τους Ινδούς και αγοράζουμε 2 ντουζίνες φθηνούς R-73 ή Python 5 ώστε να μην πετούν άοπλα (υποτίθεται τα Magic 2 έχουν λήξει….)
Με λίγες απλές μετατροπές που ήδη έχουν γίνει αλλού θα μπορέσει η 332Μ να αποκτήσει ουσιαστικότερο ρόλο στην άμυνα της χώρας πέρα από τις αποστολές ναυτικής συνεργασίας.

Observer

Νομίζω αυτοαναιρείσαι με τα γραφόμενά για τους Ινδούς.Από τη στιγμή που οι Ισρηλινοί έχουν αναβαθμίσει Μιράζ και Jaguar το τεχνολογικό ρίσκο είναι μικρό και αναβαθμίσεις είναι κατά τι πιο εύκολες.

Konstantinos_Zikidis

Εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να επιβεβαιώσω τον Manolis Manolis σχετικά με τους προσομοιωτές πτήσεων των Block 30 και 50 (καθώς χειριζόμουν το θέμα το 2002-2004): οι Ισραηλινοί πολύ απλά δεν διέθεταν το flight model του αεροπλάνου (τις διαφορικές εξισώσεις που μοντελοποιούν την πτήση) και προσπαθούσαν να το προσομοιώσουν εκ των υστέρων. Έτσι, δημιούργησαν εξαιρετικά άσχημη εντύπωση στην ΠΑ, σε σημείο που δεν τους άξιζε, γιατί κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες. Βεβαίως, σημασία δεν έχουν οι προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, οι Ιπτάμενοι ποτέ δεν αποδέχτηκαν τα εν λόγω συστήματα… Μία κλασσική περίπτωση που θα έπρεπε να είχαμε επιλέξει εξ αρχής την (ακριβότερη) πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας.

Tazos

Σε αυτό φταίτε όμως και εσείς της Π.Α. που δώσατε το ΟΚ να αγοραστεί ένα σύστημα ενώ ξέρατε πως δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί το flight model από τον κατασκευαστή, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Αντίθετα οι τροποποιήσεις που έκαναν οι Ινδο – Ισραηλινοι κούμπωσαν παράλληλα με το λογισμικό του αεροπλάνου χωρίς να το επηρεάσουν. Και στο κάτω κάτω στους εξομοιωτές μιλάμε για 2 μόνο συστήματα, αντίθετα στα αεροσκάφη φτιάχνεις 1 πρωτότυπο και αν δεν δουλέψει αρχίζεις τις τροποποιήσεις χωρίς να επηρεάζεται ο υπόλοιπος στόλος.

Konstantinos_Zikidis

Με την εκ των υστέρων γνώση, φταίμε. Στον διαγωνισμό όμως που έγινε παράλληλα με την προμήθεια των Block 50 (περίπου 25 χρόνια πριν από σήμερα), η ισραηλινή BVR κατέθεσε τη χαμηλότερη προσφορά και κέρδισε, ισχυριζόμενη προφανώς ότι διέθετε τα απαραίτητα στοιχεία για την κατασκευή του προσομοιωτή πτήσης. Η ιστορία περί flight model προέκυψε αρκετά αργότερα. Για περισσότερα: https://www.defence-point.gr/news/i-proistoria-ton-exomoioton-toy-f-16-fighting-falcon-stin-ellada

aris32

ισχυει οτι κατασκευαζετε απο στελεχη της ΠΑ emulator με βαση των flight emulator falcon bfm ;

Konstantinos_Zikidis

Δεν το γνωρίζω αλλά δεν αποκλείεται.

Tazos

Από τον σύνδεσμό σας κρατάω κυρίως αυτό “Μετά από μακρόχρονη καθυστέρηση και κατόπιν εντολής, το σύστημα παραλήφθηκε….” Δεν μας φταίνε μόνο η BVR εμείς κάτσαμε και το παραλάβαμε με το ζόρι . Η ουσία είναι από ότι κατάλαβα έχουμε προσομοιωτή και όχι εξομοιωτή λειτουργικό.

Konstantinos_Zikidis

Οι λέξεις προσομοιωτής και εξομοιωτής έχουν βασικά την ίδια έννοια. Το ρεζουμέ είναι ότι πήραμε κάτι που δεν μας καλύπτει στο βαθμό που θα θέλαμε. Το πάθημα, μάθημα…

Tazos

Το σοβαρό τεχνικό ρίσκο το ανέλαβαν οι Ινδοί μαζί με τους Ισραηλινούς. Εμείς ερχόμαστε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που υπάρχει σε δοκιμασμένες λύσεις.
Ο μόνος τρόπος να παραμείνουν αξιόμαχα τα 17 Μ2Κ-Ε είναι με “πατέντες” περιορισμένης έκτασης που θα αφορούν μόνο τον στόλο της μοίρας και όχι απαραίτητα τα Μ2Κ-5.
Αν ο συνδυασμός TopLite+ Mica IR κοστίζει 2-3πλάσια από τον συνδυασμό DASH+Pythin4-5 γιατί να μην το εξετάσουμε; Τους R-73 τους ανέφερα σαν παράδειγμα-πατέντα πολύ φθηνότερο από τον “ορθό” δρόμο να πάμε στους Γάλλους. Τα -Ε θα πετάνε για ακόμα 10 χρόνια, κάτι πρέπει να γίνει ώστε να μην αχρηστευτούν. Τέλος το παράδειγμα με τον Ισραηλινό εξομοιωτή κάποια στιγμή πρέπει να το αφήσουμε πίσω, δεκάδες χώρες αγοράζουν Ισραηλινά οπλικά χωρίς σημαντικά θέματα, εμείς κολλήσαμε σε μια ιστορία 20 ετών που ίσως φταίμε και εμείς.
PS: Τώρα που οι Ινδοί αναβαθμίζουν τα Μ2Κ, ενδιαφέρθηκε άραγε κανείς από την Π.Α. να αγοράσει τα ανταλλακτικά που αποσύρουν, πχ ραντάρ RDM, HUD κτλ.;

MPAMPIS

Επειδή έκανες πολυ καλη δουλειά Μανώλη στο άρθρο αναρωτιέμαι εαν μπορούμε τα καινούργια ΜΚ-2 (10) να τα αναβαθμίσουμε σε κατι καλύτερο (που θα ρίχνει μετεορ) και καποια απο τα απαρτία που θα προκύψουν να τα χρησιμοποιήσουμε με καποια χρήματα ακόμα για να εκσυγχρονίσουμε σε επίπεδο mk2 10 egm…..
Δηλαδή μηπως έψαξες αυτήν την προοπτική που είχε αναφερθεί για τα Μ2000 του καταρ……

MPAMPIS

……λάθος Μ2000 ηθελα να πω ΗΑΕ….

Konstantinos_Zikidis

Είναι πολλά τα λεφτά για την πιστοποίηση Άρη… Μπάμπη, ήθελα να πω! Άσε που κοστίζει 2,5 δισ. έκαστος…
https://www.ptisidiastima.com/india-s-mirage-2000-jets-unlikely-to-get-meteor-missiles/

MPAMPIS

Ναι φυσικα ειναι πολλά τα λεφτά αλλα ειμαι λιγο σκεπτικός αν τα MK2 με mica
(ακόμη και NG) μπορούν να αντιμετωπίσουν τα F-16 με amraam ακόμη και των σημερινών εκδόσεων……..

Tazos

Μανόλης τα EGM ΔΕΝ θα αποκτήσουν ποτέ δυνατότητες BVR, δεν τις υποστηρίζει το ραντάρ τους και λογικά δεν θα το αλλάξουμε ποτέ. Αυτό που έχει νόημα είναι να αποκτήσουν A-G δυνατότητες και να ανακτήσουν τις δυνατότητες VWR και να μην πετάνε με σκέτα πυροβόλα. Επειδή ανέφερες την απάντηση στον Observer, οι Ινδοί κράτησαν τα Μ2Κ στην αιχμή του δόρατος για 30 χρόνια με τους δικούς τους εκσυγχρονισμούς και την βοήθεια των Ισραηλινών. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πριν 1 χρόνο η επέμβαση στο Πακισταν έγινε από μη εκσυγχρονισμένα Μ2Κ. Επειδή όμως έχουν άνεση χρημάτων επέλεξαν το πλήρες πακέτο της Dassault για να ανακτήσουν τις δυνατότητες Α-Α, κάτι που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιγράψουμε τις “πατέντες” των Ινδο-Ισραηλινών, σαν μια οικονομική λύση μη απαξίωσης των EGM. Δεν ξέρω αν οι Ισραηλινοί “αρμεξαν” τότε τους Ινδούς, αλλά η αρμονική συνεργασίας τους τα τελευταία 15 χρόνια δείχνει οτι βρήκαν λύσεις στις αμυντικές τους ανάγκες έξω απο τα κλασικά κανάλια προμηθευτών. Και ας μην ξεχνάμε οτι εκτός απο τον εξομοιωτή F16, αποκτήσαμε τα Lightning και τους Η/Υ των F4 χωρίς να έχουν ακουστεί παράπονα απο το Ισραήλ.
Αν Dassault δεν μπορεί να προσφέρει μια λύση ελαφρού εκσυγχρονισμού με 3-4 εκ/αεροσκάφος τότε δεν βρίσκω τον λόγο να μην στραφούμε σε άλλες λύσεις, τώρα που μάλιστα τυχών θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν λήξει μετά από 30 χρόνια. Αλλιώς θα θεωρούμε εκσυγχρονισμό την προσθήκη ενός εμπορικού GPS των 500-1000€.

Spyros

Όχι μόνον ήταν οι Γερμανοί υπεύθυνοι για την προμήθεια, αλλά η όλη αναβάθμιση ήταν δοκιμασμένη στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, όταν οι Γερμανοί την εφάρμοσαν στα δικά τους -F. Και πάλι είχαμε κάποια θέματα σχετικά με όπλα που είχαμε εμείς και δεν είχαν οι Γερμανοί (βόμβες ελεύθερης πτώσης αν θυμάμαι καλά), που άργησαν να λυθούν, υπ’ ευθύνη των Γερμανών, πάντα.

Observer

Να προσθέσω και ένα Radar Elta aesa 2052…και σκούπα σε ότι αποσυρθέν Μ2000 της γαλλικής αεροπορίας ή σε αγορά από την αιγυπτιακή αεροπορία, που αγοράζει Rafale για μια επίτευξη αριθμού 80-90 ή και 100 α/φων με τα F-4 σε εφεδρεία πολέμου.Πάμε χαλαρά σε αεροπορία 200 4ης γενεάς α/φων. Αγοράζεις ή αποκτάς με απόσυρση και μετά εκσυγχρονίζεις.

Spyros_Kapa

Υπάρχουν ρόλοι που μπορούν να πάρουν τα 2000 και πολύ σωστά τους αναφέρεται ναυτική κρούση ανεφοδιασμό ως προπομποί με ηλεκτρονικά αντίμετρα. Η ουσία είναι εάν θέλουμε να τα κάνουμε κάτι ή να τα στείλουμε νωρίτερα για σκραπ κατσαρόλες κτλ. Η γνώμη μου είναι να γίνει διερεύνηση στα γαλλικά ή και άλλα τυχόν αποθέματα και τυχόν αναβάθμιση μικρής ή μεγαλήτερης κλίμακας από ελληνική εταιρεία με συμμετοχή ίσος κάποιας ξένης..ας πούμε Ισραήλ.

photographix

Aυτο

Paliouras

Πολυ θα ηθελα να τσιμπουσαμε καμια 12αδα mirage 2000 N (αυτα που ειναι σε καλυτερη κατασταση) με ανταλλαγμα να τα καναμε 1 version μαζι με τα EGM.
Ετσι παλι 2 τυπους mirage θα ειχαμε, αλλα ο δευτερος θα εβγαζε την λαντζα στο Αιγαιο..

aris32

τα Ν ειναι πυρηνικης κρουσης και ειναι πιστοποιημενα μονο για χρηση με τον πυραυλο πυρηνικης κρουσης της Γαλλικης Πολεμικης Αεροποριας. Αν εννοεις τα D που θα αποσυρει τοτε θα σε πληροφορήσω ότι ειναι εντελος νεο αεροσκαφος σε σχεση με το EGM . αλλο ρανταρ αλλο συστημα αυτοπροστασιας διαφορετικα υποσυστηματα. καλυτερα να παραμεινουν ως εχουν τα μ2000.

Observer

2000Ν με scalp καλό μου ακούγεται. Η υπόσχεση αγοράς πχ 100 scalp θα μας έφερνε και 20-30 Mirage κατά εδώ.

chikichiki

Νομίζω πως σχεδόν κάθε ουσιαστικό εξοπλιστικό που αναφέρθηκε κοστολογείται μάλλον στα δεκάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει πως το ενδεχόμενο υλοποίησης προγραμμάτων τέτοιας κατηγορίας είναι εξαιρετικά απόμακρο. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω όσα γράφτηκαν, αυτές οι αναβαθμίσεις αξίζουν επιχειρησιακά όσο κοστολογούνται οικονομικά; Αξίζει πχ να βάλλουν και τα EGM και SCALP, τι κόστος θα είχε αυτό, και τι ιεράρχηση μπορεί να έχει στην συνολική εξοπλιστική προσπάθεια; Πόση ακτίνα δράσης/παραμονή στον αέρα μας “αγοράζουν” ατρακτίδια AAR και νέες drop tanks ώστε να αξίζουν την επένδυση; Έχει η ΠΑ τέτοια έλλειψη φορέων LGB ώστε να ρισκάρει τα -5 στο ρόλο και να προβεί στις σχετικές δαπάνες; Δεν είμαι σίγουρος πόσο σημαντική θα ήταν οποιαδήποτε αναβάθμισή των EGM πέραν αυτής σε -5Mk2, η οποία επίσης εντάσσεται στη σφαίρα της φαντασίας. Η γνώμη μου είναι πως τα αεροπλάνα είναι χρήσιμα και πολύτιμα ως έχουν και υπάρχουν πιεστικότερες ανάγκες με μεγαλύτερα κενά (πχ…θα το πω…τορπίλες!). Κάναμε λάθος στο παρελθόν, δυστυχώς. Ευτυχώς μπορούμε όμως κουτσά-στραβά να ζήσουμε με αυτό.

Spyros_Kapa

Θα μπορούσε να γίνει αυτό με τα δικά μας Μιράζ και τί θα κόστιζε;https://www.ndtv.com/india-news/iafs-french-mirage-2000-fly-with-russian-r-73-missiles-thanks-to-israeli-jugaad-2067318

Jason

Το κοστος ειναι παντα “σχετικο” μεγεθος. Ποσο θα ειναι το κοστος ενος πολεμου και της απωλειας 4-5 νησιων?? Σκεφτεσαι αυτο πρωτα, και λαμβανεις τις αποφασεις σου.
Αν αγορασεις αυτοκινητο και δεν αγορασεις ασφαλεια επειδη εχει κοστος, δεν θα σου φταιει κανενας εαν εχεις ατυχημα η εαν σε σταματησει η αστυνομια.

chikichiki

Αυτό ακριβώς το σχετικό κόστος εξέτασα. Θεωρώ πως καμία από αυτές τις αναβαθμίσεις δεν θα έχει επιχειρησιακό αντίκτυπο επαρκές ώστε να σώσει 4-5 νησιά αν αυτά κινδυνεύουν.

CKfurious

Ας κοιτάξουν επιτέλους να υπογράψουν τις επιμέρους συμβάσεις με τις εταιρίες στα πλαίσια της FOS μήπως και beltivthooun οι διαθεσιμότητες και μετά κοιτάμε τα υπόλοιπα

Nikolaos

Θερμά συγχαρητήρια στο φίλο Μανώλη για την πρεμιέρα του στην ΠΤΗΣΗ (ή μου διαφεύγει κάτι από το παρελθόν;), η συγκρότηση και τεκμηρίωσή του λάμπουν, όπως και στα εμβριθή σχόλια του. Πρόκειται για πολύτιμο υλικό. Θα ήταν ευχής έργο, στο πλαίσιο μιας γενικότερης διαπραγμάτευσης με τη Γαλλία (η ανάθεση των φρεγατών στην οποία φαίνεται ειλημμένη απόφαση) να δεχθούμε μια πιο ρεαλιστική προσφορά για πλήρη αναβάθμιση (η ινδική αναβάθμιση διαψεύδει ότι τα υλικά δεν παράγονται πλέον, όπως είχε κάποτε ακουστεί …). Αναγκαίο, ακόμη, το σκοπευτικό κράνους και για τις δύο παραλλαγές.

aris32

θα ελεγα οτι πιο αναγκαιο ειναι η τοποθετηση link16 και η αναβαθμιση των mica σε ng σε οτι αγορα τα μ2000-5 . ουτως σε αλλος στο merge τα μ2000 θα εχουν παντα το πρωτο πλεονεκτημα. Αρα θα ηθελα να δω να εχουν οι πιλοτοι καλυτερη γνωση τακτικης καταστασης μεσω του λινκ16 και μεγαλυτερη εμβελεια για τους ικανοτερους απο τους amraam mica

Lefteris

Μπράβο για το άρθρο.
Απ ότι καταλαβαίνω, αλλαγή αμορτισέρ και τροχών και δεξαμενές 2000λίτρων μπορούμε να προμηθευτούμε από Γαλλία και οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα.
Τα Mirage φέρουν την βαφή μείωσης IR των F16 ;

Lefteris

Δεν εννοώ RAM βαφή. Μια πληροφόρηση για το θέμα:
https://www.amyntika.gr/aegean-ghost-camo-ta-vromika-fantasmata-tou-egeou/

EPR

Οι Ινδοί για να μπορέσουν αν χτυπήσουν στόχους τρομοκρατών στο Πακιστάν εκσυγχρονίσαν τα Μ2000 με χρήση ατρακτιδια Litening, και βομβών Spice. Η όλη διαδικασία διάρκεσε πολύ λίγο χρόνο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος . Τα αποτελέσματα ήταν δε τόσο εντυπωσιακά που θεωρούν το Μ2000 ως το καλύτερο αεροσκάφος που έχουν σε αποστολές ΑΕ. Αντισοιχα θα μπορούσαμε να πράξουμε και εμείς

MPAMPIS

Αν ειναι να τα πετάξουμε να δώσουμε ενα στο
Κο Ζηκιδη να το κανει Drone….απο την στιγμή που έχει fly by wire θα μπορούσε να γινει target drone στα πρότυπα του Qf-16……με σχετική ευκολία…

Panos71

Target drone?… Ύβρις στον ανώτατο βαθμό!!!

MPAMPIS

Μην το βλέπεις ετσι «ρηχά»……απο το να γινει tefal και να υμνήσει το ονομα της Γαλλίας για αλλα 5 χρονια πιο καλα να φάει έναν s400 η έναν amraam σε μια κρίση και να έχει έναν
«ηρωικό θάνατο»……..

Konstantinos_Zikidis

Συμφωνώ με το σχόλιο, όντως, είναι λίγο χοντρό… (και σκεφτόμουν τι να απαντήσω στον φίλο MPAMPIS)

MPAMPIS

🙂 🙂 🙂

Ilias_Skaltsiotis

Loyal wingman!!

MPAMPIS

Ε όσο γιαυτο θελουμε λιγο ακόμα…….μαλλον τα viper σε 20 χρονια 🙂

christos_choris_a

Έχω εκφράση την ευχή σε προηγούμενο σχόλιό μου να μπορέσει η Π.Α. να αντικαταστήσει τα 19 Mirage-2000EGM και τα 34 F-4E/AUP με τα 30 περίπου F-18C της Ελβετίας μιας και η χώρα ετοιμάζεται να αποκτήσει νέο μαχητικό ( θα μας βόλευε να παίρναμε και τα μισά F-18C της Φινλανδίας ). Φυσικά η αντικατάσταση των AM-39 block II από τους AGM-84 Harpoon θα έδινε μεγαλύτερη εμβέλεια στην Π.Α.. Ακόμη κι όταν τα μαχητικά θα εκτελούσαν το δευτερεύοντα ρόλο της αναχαίτησης, τα F-18C θα επιχειρούσαν με τον AIM-120C-5 αντί του R-550 Magic II. Και να μην παραλήψει κανείς τις δυνατότητεs που έχει το F-18C στην αξιοποίηση των AGM-88B σε αποστολές SEADS. Τέλος το Αμερικάνικο μαχητικό είναι συμβατό με τα Litening II των F-4E που θα αντικατασήσει και μάλιστα με εξσιρετικά μικρότερο κόστος κύκλου ζωής (συντήρησης).

Mirage

Πολύ κρίμα να μην υπάρχει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για αυτά τα υπερπολύτιμα μαχητικα. Ίσως από Ισραήλ μεριά αν το ψάχναμε. Έχουν αναστηθεί mirage f1. Tα 2000 γιατί έτσι;

aris32

αν το κοστος αναβαθμισης καθε μ2000 ειναι περιπου 15-20εκ τοτε σε σχεση με την αγορα flyaway του φ16viper ή καποιου αλλου μαχητικου αξιζει. σε αυτο πρεπει να υπολογισουμε οτι αν αποσυρουμε τα egm και μεινουμε με 24 μ2000-5 αν αξιζει οικονομικα να τα κραταμε σε υπηρεσια. πιστευω στην παρουσα κατασταση και με δεδομενη την μη δυνατοτητα να αγορασουμε ΝΜΑ σε ικανοποιητικους αριθμους και με τα f4 δεδομενα οτι θα αποσυρθουν η μονη λυση ειναι η αναβαθμιση ολων των f16 ( προτιμω τα block50 σε viper και τα μπλοκ30 στο επιπεδο Μ6 και το συνολο των μ2000 μια αναβαθμιση στα ινδικα προτυπα εστω αν εχουμε 2 διαφορετικες εκδοσεις μ2000-5 θα μπορουν να φερουν mica scalp exocet astac θα μπορουν να στοχοποιουν 4 στοχους ταυτοχρονα και αν τοποθετηθει link16 θα ειναι ανωτερα απο τα εκσυχρονισμενα τουρκικα φ16) αρα για εμενα αξιζει . Η ΠΑ εχει αλλες πιο επειγουσες προτεραιοτητες για εμενα απο το ΝΜΑ. αυτες ειναι : – αναβαθμιση με νεα ρανταρ ειτε στατικα ειτε κινουμενα 3D του ΣΑΕ , αναβαθμιση των πατριοτ με νεο 360 ρανταρ , αγορα νεων πατριοτ ωστε να απσουρουμε το σ300 και να καλυψουμε το νοτιοδυτικο τμημα της χωρας , μεταγωγικα αεροσκαφοι , αναβαθμιση ασεπε , νεο αεροσκαφος προκεχωρημενεης επιχειρησιακης εκπαιδευσης , νεα ελικοπτερα sar/csar νεος εξοπλισμος για τα μαχητικα αεροσκαφοι (ατρακτιδια σκοπευσης ναυτιλιας, irst db110 ) οπλα (amraam , aim2000 irst , micang agm130 nsm κτλ ) αεροσκαφοι εναεριου ανεφοδιασμου. επισης προτεραιοτητα εχει για εμενα το ναυτικο οπου πρεπει να αγορασει το λιγοτερο 8 νεες κυριες μοναδες επιφανειας και να αναβαθμιση 4 υπαρχουσες. μαζι οτι χρειαζεται 4 νεα υποβρυχια και 1 πλοιο γενικα υποστηριξης επιπεδου προμηθεα.

photographix

Λ7

ARISTOMAXOS

Θα ήθελα να σας θυμίσω ένα παλαιότερο άρθρο για τα Μιράζ του Πακιστάν. Επίσης να υπενθυμίσω τα 500 μύρια για τα P3 και σας προτείνω το εξής.
Τα έχουμε καλά με το Ισραήλ και θέλουμε να εμβαθύνουμε τις αμυντικές μας σχέσεις, ή τουλάχιστον ετσι λέμε.
Αν είναι λοιπόν έτσι τότε θα μπορούσαμε να το κάνουμε σαν το Πακιστάν ή να πούμε τους Ισραηλινούς να το κάνουν όπως τον έκανα και αλλού τον εκσυγχρονισμό.
Μπορούμε να ζητήσουμε μια μελέτη με Ισραηλινές εταιρίες και Ελληνικές, που μπορούν να συνεισφέρουν αποδεδειγμένα, να μελετήσουν μια αναβάθμιση γιατί υπάρχουν πολλά συστήματα που θα μπορούσαν να κολλήσουν σε ένα M2000.
ΠΧ – ELM-2052 AESA
– ELM-20600 RTP Reconnaissance and Targeting Pod
– TNL-16GI Advanced Airborne INS/GPS Navigation System
– ELL-8260 Self-Protection and Compact ESM Suite
– Targo head-up display
– PYTHON-5 Full Sphere IIR Air-to-Air and Surface-to-Air Missile
– I-DERBY ER Short, Medium and Long Range Air-to-Air and
Surface-to-Air Missile
Και άλλα καλούδια που θα μπορούσαν να βρουν θέση στο αεροπλάνο. Δε λέω να μπούνε όλα αλλά μια μελέτη θα μπορούσε να πει τι συμφέρει. Αν φαίνονται λίγα τα αεροπλάνα που έχουμε και δεν αξίζει η επένδυση μπορώ να πω τα εξής επιχειρήματα.
1. Η κακία, δώσαμε 500 μύρια για P3……
2. Θα μπουν συστήματα και οπλα άγνωστα στους απέναντι που θα αντιμετωπίσουν όμως γνωστά σε εμάς και τούς Ισραηλινούς συστήματα άρα θεωρώ πως εχουμε πλεονέκτημα.
3. Θα αποκτήσουμε εμπειρία σε τέτοιου είδους μετατροπές και αναβαθμίσεις χρήσιμα για εμάς αλλά και για άλλους.
4. Δεν μας εμποδίζει κανείς να σκουπισουμε, λέμε τώρα, Μ2000 από άλλους χρήστες που τα αποσύρουν ή δε τα αναβαθμίζουν.
Μια μελέτη δε βλάπτει μπορεί να βγει κάνα διαμάντι.

christos_choris_a

Κινητήρα φίλε Αριστόμαχε; Το αεροσκάφος με τον M-53P-2 ήταν ανταγωνιστικό των F-16C block 30. Σήμερα έχει υπάρξει κοσμογονία με αμερικανικούς κινητήρες για τα F-16V και τα F-18E block IIΙ και οι Γάλλοι έχουν μείνει στη δεκαετία του ’90 όταν αύξησαν την ώθηση για περίπου μόλις 4% με τον M-53P-25 ο οποίος σήμερα έχει την ίδια ώθηση με τον F-414 των JAS-39E μόνο που τα τελευταία έχουν τα 2/3 του βάρους του Mirage-2000.

STRATOS

Τα F-16 C/D block 30 έχουν τις καλύτερες κινηματικές επιδόσεις και ρυθμό αναρρίχησης από όλους τους τύπους F-16 που υπηρετούν εκατέρωθεν του Αιγαίου. Μικρή υστέρηση σε μέγιστη ώση σε σχέση με τις τελευταίες εκδόσεις των κινητήρων της PW αντισταθμίζεται με το χαμηλότερο βάρος του μαχητικού.
Αντίστοιχα τα Μ2000 μπορούν να υστερούν σε δύναμη κινητήρα σε σχέση με τα F-16 αλλά λόγω καλύτερης αεροδυναμικής απόδοσης της πτέρυγας τους, ισοσκελίζουν ή υπερέχουν των F-16 σε μεγάλο μέρος του φακέλου πτήσης.
Φυσικά σε σύγκριση με τα JAS-39 είναι σχεδόν παντού καλύτερα.

STRATOS

Έχει ξαναγραφτεί πολλές φορές. Οι Ισραηλινοί είναι δύσκολο να εφαρμόσουν σύστημα αναβάθμισης στα M2000 γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Fly by wire του M2000. Δεν είναι το ίδιο με την αναβάθμιση 1 μαχητικού δεύτερης γενεάς με συμβατικό σύστημα ελέγχου πτήσης.

Giorgos_T

Έχετε κάποιο πρόβλημα με τα ελληνικά εκεί στην Πτήση; Δεν είστε κάποιο απλό προφίλ στο Twitter… Άμα είναι γράψτε αγγλόφωνα άρθρα, αυτό μάλιστα θα απευθύνεται και σε ευρύτερο κοινό. Αυτό με τη μίξη ελληνικών και αγγλικών πού αποσκοπεί και πού ακριβώς απευθύνεται;

ptisidiastima

Στο κοινό μας μάλλον

Giorgos_T

Προφανώς και στο κοινό σας, δεν υπονοώ τίποτα περίεργο ή μυστήριο κτλ. Απλά με τη μίξη αυτή, ένας αγγλοφωνος δεν καταλαβαίνει τι λέει ο τίτλος ενώ και ένας Έλληνας, ειδικά λίγο μεγάλος ή αν γενικώς δεν γνωρίζει την αγγλική (ασχέτως που είναι σπάνιο) , ενδέχεται επίσης να μην καταλάβει. Και δεν νομίζω ότι οφείλει κάνεις αναγνώστης σας που αφιερώνει χρόνο στον ιστοτοπό σας ή και τον οβολό του στο περιοδικό σας να κάθεται να κάνει μετάφραση.

Rorynes

Είναι άστοχο το σχόλιο σας.Δεν υπάρχει καμία μείξη ελληνικών και αγγλικών παρά μια έκφραση στα αγγλικά που είναι παγκοσμίως γνωστή όπως το business as usual.Κατά την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να χρησιμοπουούνται και λατινικές εκφράσεις…Για αυτό υπάρχουν και τα λεξικά και οι ηλεκτρονικοί μεταφραστές.Γηράσκω αεί διδασκόμενος.

Tasos

ίσως ο φίλος αναφέρεται στον τίτλο του άρθρου….

Giorgos_T

Αναφέρομαι στον και καλά πιασάρικο τίτλο αγαπητέ (new tricks και ιστορίες) και όχι σε τεχνικές ορολογίες, που εν τέλη είναι και αδόκιμο ή κωμικό πολλές φορές να μεταφράζονται. Νομίζω είναι ξεκάθαρο.

chriss8

Εμένα μου άρεσε ο τίτλος. Εσένα όχι. Άρα ο τίτλος είναι 50% επιτυχημένος. Επίσης μπήκες στον κόπο να ασχοληθείς με τον τίτλο και να σχολιάσεις. Άρα η επιτυχία του τίτλου είναι άνω του 100%

Tasos

Οκ. Αφού λοιπόν βρήκαμε την αιτία του….κακού, γνώμη μου είναι να συμφωνήσουμε όλοι ότι χρειάζεται κατ΄αρχάς μια καλύτερη διατύπωση του όποιου παραπόνου έχει ο κάθε σχολιαστής- αναγνώστης προς τον αρθογράφο ή και προς τον ιστοχώρο (κερδίζεις πολλά περισσότερα με την ευγένεια…) και κατά δεύτερον να συμφωνήσουμε πάλι όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι ότι είναι ένα εξαιρετικό άρθρο…..

photographix

Link16 σε ολα τα M2000? …. ή ΙDM στα EGM? ….

STRATOS

Πολύ σωστός. Οι Γάλλοι βάλαν Link-16 στα Μ2000D που εκσυγχρονίζουν ελαφρώς. Άνετα μπαίνει στα Ελληνικά M2000/-5(αν υπάρχει ενδιαφέρον) και λύνει πάρα πολλά προβλήματα (για τα απλά M2000EGM/BGM κυρίως)..

aris32

οι γαλλοι εχουν λινκ16 στα μ2000-5f

GK_

Μπορω να προσθεσω στις ενδιαφερουσες ιδεες οτι στα παλαιοτερα M2000EGM μπορουν να αντικατασταθουν σχεδον ολα τα υποσυστηματα του ρανταρ RDM με νεοτερα (πχ από RDY), διατηροντας μονο την κεραια του. Τι θα «φυγει» και τι θα «μεινει» ειναι αποκλειστικα οικονομικο θεμα.
Το χρειαζεται απολυτως εναν νεον Η/Υ. Θα ηταν ευχης εργο εαν βρεθουν απο το πουθενα καποιοι ομοιοι με εκεινους των M2000-5Mk.2.
Απο εκει και περα ακομη και εαν το RDM εντοπιζει και ιχνηλατει το πολυ 2 στοχους στα 110χλμ ή και λιγοτερο , το ιδιο θα μπορει να χρησιμοποιησει τους MICA-EM/IR για βολες BVR
Θα μου επιτρέψετε να επιστησω την προσοχη οτι τα Μ2000 ευθυς εξ αρχης εχουν «Αρτηρια Δεδομενων».
https://web.archive.org/web/20140714174407/http://www.adas.fr/cartes-digibusus.htm
DIGIBUS is a communication bus used in many French military equipments such as MIRAGE 2000 aircrafts,
Αυτη ειναι η DIGIBUS multiplex data bus η οποια διαφερει σαν στανταρντ απο τα αμερικανικα MIL-STD-1553.
DIGIBUS (or Digibus) is the French equivalent of MIL-STD-1553 and it is similar to MIL-STD-1553 in the same notion of Bus Controller, Remote Terminal, monitor, same transmission speed, but the difference is that DIGIBUS uses separate links for data and commands
https://en.wikipedia.org/wiki/MIL-STD-1553
Απο εκει και περα το Scalp-EG μπορει να φορεθει στα “EGM” σε οποιαδηποτε στιγμη!

aris32

90 ειναι τα διαθεσιμα βληματα και καθε μ2000-5 παιρνει ενα ; αυτα τα 24 μ2000-5 τι θα κανουν σε μια πολεμικη περιοδο με 80% διαθεσιμοτητα και με την τακτικη 6 ανεφοδιαζονται 6 επιχειρουν 6 γυριζουν απο πολεμικη επιχειρηση για να μπορει μια μοιρα να μαχεται 24ωρο ; τα 6 μ2000-5 τι θα κανουν ; θα προσφερουν αεροπορικη υπεροχη ή τακτικη κρουση ; πιστευω οτι η πιστοποιηση των scalp εκτος οτι δινει την δυνατοτητα σε περισσοτερα αεροπλανα την χρηση του υποστρατηγικου οπλου δινει μια ακομα δυνατοτηστα στα παλιοτερα που σε πολεμικες επιχειρησεις σε οτι αφορα την εναερια υπεροχη δεν μπορουν να χρησιμοποιηθουν παρα μονο σε ναυτικη κρουση αποστολες. οποτε θα εχεις ολο το 24ωρο 6μ2000-5 σε εναερια υπεροχη και 4 μ2000 ειτε για ναυτικη κρουση ειτε για στρατηγικη κρουση.

CKfurious

80% διαθεσιμοτητα???
:beg: :beg: :beg: :beg: :beg: :beg: :beg: :beg: :beg: :beg: :beg: :beg: :beg:

aris32

υποθετικο σεναριο κανω. αλλα 75-80% διαθεσιμοτητα ειναι το λογικο να εχεις σε ενα στολο αεροσκαφων για να μπορεις να κανεις επιχειρησεις

CKfurious

Περιμένεις να λειτουργεί το RDM???
Ένα σύστημα της δεκαετίας του 80 χωρίς FOS εδώ και 10? χρονια?!!
Ποιοι είναι οι άλλοι χρηστες RDM?Perou? aigypt?
Και να FOS υπογραφει θεωρώ εξαιρετικά δύσκολη την υποστήριξη του λόγω παλαιότητας
Υπενθυμίζω τη κατάσταση των CYRANO τωνF1 Μερικά χρονια πριν αποσυρθούν

aris32

για το ρανταρ και τα ηλεκτρονικα του egm εχουμε πληρη εργαλειοθηκη για επισκευες μεχρι 4ου βαθμου. θεωρω σε οτι αφορα τα ηλεκτρονικα οτι μπορουμε να καλυψουμε πολλες βλαβες. αλλου ειναι το θεμα σε οτι αφορα τα μ2000.

Konstantinos_Zikidis

Περιλαμβάνονται. Αν και η Thales δεν αποδέχτηκε την παροχή/επισκευή ανταλλακτικών του παλαιού Μ2000 με εγγυημένους χρόνους, καθώς μπορεί να υπάρχουν κάποια θέματα με ορισμένους υποκατασκευαστές της, είναι προφανές ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει τις απαιτήσεις μας … και να κερδίσει λεφτά…

GK_

Manolis Manolis
Καλησπερα,
Η (γνωστη) Ιστοσελιδα που εχει on line τα παλια τευχη του Flight International δεν ειναι πλεον διαθεσιμη και ειναι η αιτια που δεν μπορω να παραθεσω το λινκ για να μπορεσεις να εντοπισεις ορισμενες πολυ χρησιμες πληροφοριες σχετικα με το πως ειναι «κτισμενο» το RDM.
Βαζω το ιδιο ενα σημειο αναφορας στην ελπιδα οτι καποιος ειναι σε θεση να ξεπερασει αυτον τον περιορισμο και να εμφανιζει το συγκεκρημενο αρθρο στην πληρη μορφη του.
“RDM enters production for Mirage 2000”
Σελιδα 850,
Flight International, 2 April 1983!
Στο συγκεκρημενο κειμενο το RDM εμφανιζεται να ειναι σε θεση να εντοπισει ενα μαχητικο με RCS με μεγεθος 5,0 τ.μ. σε αποσταση 60,00 ν.μ. σε διαμορφωση “Non Doppler Mode” σε τοξο ευρους 30 μοιρων (+/- 15 μοιρών δεξια – αριστερα, “1 bar”) που πεταει στο ιδιο υψος πτησης ή σε +/- 60 μοίρες πανω ή κατω, Head On με Tracking στα 30,00 ν.μ.. Σε διαμορφωση Pulser Doppler με το ρανταρ να βλεπει σε Look Down η εμβελεια περιοριζεται στα 20,00 ν.μ. ερευνα & Tracking σε +/- 60 μοίρες δεξια – αριστερα.
Το πολυ γνωστο Track-While-Scan ξεκιναει από τα 35,00 ν.μ.
Αυτα το 1983 σε μια εκδοση του RDM που ηταν παλιοτερη της Ελληνικης! Η Ελληνικη, γνωστη πλεον σαν “RDM-3”, μολις το 1993 «πιανει» τις απαιτησεις της ΠΑ (που ομως παραμενουν ακομη αγνωστες ποιες ηταν αυτες), εξαιτιας μιας σειρας απο θεματα που δεν ειχαν βρει λυση μεχρι τοτε.
Μπηκαν υποσυστηματα απο το νεοτερο RDY; Τι εγινε, δεν το ξερουμε!
Σε γενικες γραμμες τα γαλλικα ρανταρ της οικογενειας χαρακτηριζονται απο την δυνατοτητα να αντικατασταθει ενα ή περισσοτερα υποσυστηματα ταυτοχρονα που να επιτρεπει να αλλαξουν καποιες επιδοσεις. Εαν ο πελατης πληρωσει ολη την «πατεντα» η τοτε Thomson-CSF νυν Thales δεν εχει αντιρρησεις.
Ορισμενα απο τα υποσυστηματα του RDM που ενδιαφερουν για παραδειγμα ειναι:
– Master Oscillator,
– X-Band Trasmitter,
– A-2-A & A-2-G receiver/processor,
Πρεπει να παρατηρησω οτι παραπλησια θεματα διεθνως υπαρχουν εδω και παρα πολλα χρονια και περιοδικα επανεμφανιζονται.
Απο εκει και περα η εννοια του ανεφικτου περιοριζεται σχεδον αποκλειστικα στο ποσό που ειναι απαραιτητο να αντικατασταθουν 1 ή περισσοτερα υποσυστηματα. Προσοχη! Η αγορά ενος ολοκαινουργιου ρανταρ ειναι παντα μια πολυ ακριβοτερη υποθεση, σε σχεση με την αντικατασταση ενος υποσυστηματος. Ο σκοπος ειναι το συγκεκρημενο ρανταρ να μπορει να ειναι ακομη χρησιμο για αλλα 15 χρονια (τροπος του λεγειν) μεχρι την οριστικη αποσυρση του τυπου (η εισοδος σε υπηρεσια χρονολογειται το 1988). Επειδη προκειται για εναν περιορισμενο αριθμο απο μαχητικα, ειναι εξαιρετικα πολυ ποιο πολυδαπανο να αποκτησεις τα 20 περιπου ολοκαινουργια ρανταρ του «αλφα» τυπου σε μια τιμη που να μπορει εξαιρετικα ανταγωνιστικη απο την περιορισμενη αναβθμηση, πραγμα που θεωρω πολυ ποιο ευκολο να επιτευχθεί. Βεβαια εαν λαβουμε υποψη οτι και ο Η/Υ ειναι «..ηντα» ετων ειναι λογικο οτι μαλλον ειναι απαραιτητο να αντικατασταθει και αυτος απο κατι νεοτερο με λιγοτερα χρονια στην πλατη του και παντα υπο το πρισμα οτι δεν θα κοστισει ο «κουκος αϊδονι».
Σχετικα με τους 96 Scalp της ΠΑ εγω δεν πιστευω οτι υπαρχουν θεματα συμβατοτητας η προβληματα πιστοποιησης οταν δομικα και αεροδυναμικα προκειται για το ιδιο και αυτο αεροσκαφος. Το μονο που εχει να κανει στην ουσια ο πιλοτος ειναι το κουμπι της αφεσης που ενεργοποιει τον κινητηρα και το οπλο. Βεβαια το προβλημα αυτο εμφανιζεται οταν εξαιτιας των απωλειων απο τις αναμετρησεις ειναι λιγο δυσκολο να συνηπαρχουν ετοιμα στην πιστα «αλφα» αριθμος απο -5Μκ.2 σε διαμορφωση Α-Α και ταυτοχρονα «βητα» αριθμος απο τα ιδια και αυτα αεροσκαφη σαν φορεις των Scalp.

GK_

“Το οτι τα περισσοτερα μαχητικα εχουν RCS 2 τμ και κατω , κατι μας λεει για τις πραγματικες επιδοσεις του RDM…”
Συμφωνω!!!! Για αυτον τον λογο θεωρω οτι το «ΤΑΛΩΣ 2» ηταν λαθεμενο. Εαν λαβουμε υποψη οτι τα F-16C/D του ΝΑΤΟ ειναι στο επιπεδο “Have Glass 2” με 1,5τ.μ. RCS, ειναι απολυτως λογικο οτι το RDM που σχεδιαστηκε το 1980 για να εντοπιζει μαχητικα με RCS 5 τμ, δεν μπορει να ανταποκριθει στις απαιτησεις των καιρων. Βεβαια πλεον με τα σημερινα δεδομενα, η ζημιά εχει γινει! Και μαλιστα θεωρω οτι ειναι καλυτερα τα M2000EGM να πωληθουν στο Περου ή στην Αιγυπτο εαν μεινουν οπως ειναι, χωρις καποιον υποτυπωδη εκσυγχρονισμο για να καλυφτει μερικως και σχετικα φτηνα το τεχνολογικο gap.
Εναλλακτικα τα χρηματα που θα εξοικονομηθουν μπορουν να χρησιμοποιηθουν ειτε στο καλυφτουν οι ελλειψεις στον υπολοιπο στολο των μαχητικων, ειτε στα F35Α. Θεωρω οτι ενας πληρης εκσυγχρονισμος αξιας 1 δις € ειναι υπερβολικος εαν εχει σαν επικεντρο καποιο μηχανικης σαρωσης ρανταρ και οχι AESA. Εκει περα ομως και τα -5Μκ.2 θα χρειαστει να αλλαξουν τα δικα τους για να ερθουν ολα στο ιδιο επιπεδο με AESA. Αρα το κοστος παει στα υψη! Σε αλλες εποχες που ηταν πολυ ποιο ευκολο να υπογραφονται συμβασεις με βαση τον τραπεζικο δανεισμο, ηταν εφικτο, σημερα, μαλλον οχι.

GK_

Σημ. το προηγουμενο σχολιο μου μαλλον χαθηκε! Επαναλαμβανω την ουσια του τηλεγραφικα.
– CWI: Το απεκτησαν το 1993!
– DBS: Δεν εχω διαβασει να το εχουν αυτο. Θεωρω οτι αρχικα δεν το ειχαν καθως εκτελουσαν αποκλειστικα αποστολες αναχαιτησης, παρα το γεγονος οτι ηθελαν τους exocet απο το 1982. Ισως το απεκτησαν με τους AM39 Exocet.
– RDM με RCS 5 τμ vs F16C/D “Have Glass 2” με RCS 1,5 τμ! Αυτο τα λεει ολα!!!!
Τα ρανταρ χρειαζονταν ολα αλλαγη απο το 2003. Το «ΤΑΛΩΣ 2» ηταν λαθος!
– Εκσυγχρονισμοι:
Σημερα θα επρεπε να πανε ολα τα Μ2000 σε AESA. Ερωτηση: Με τι χρηματα;
το 1 Δις € για τα “EGM” το θεωρω υπερβολικο. Ειναι καλυτερα να παει στα F35A. Εαν βγει «κατι» για τα “EGM” με μολις 100 ή 200 εκ. €, οk! Διαφορετικα …. οχι!

KonstantinosKaperonis

Κλασική περίπτωση του …. Η φτήνια τρώει τον παρά…Ελεος δηλαδή..πως είναι δυνατόν να αφήνουν ενα καίραιο οπλικό σύστημα να φτάσει σε απαξίωση…Τώρα μάλιστα που μετράμε και τα κέρματα..Ελεος

Tango.Alpha

Η προσεκτική προληπτική συντήρηση και αναβάθμιση δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο των Ελλήνων και του Ελληνικού κράτους.

GK21

Για την ιστορια,τα MIRAGE 2000EGM πραγματοποιησαν βολες ακριβειας εναντίον στόχων εδάφους με τα πυροβολα τους,για πρωτη φορα στην ασκηση “ΚΑΜΠΕΡΟΣ 95”,δηλαδη πολυ πριν απο το 2014.
Δειτε απο το 3’55 και μετα.
https://www.youtube.com/watch?v=_W5N2axV_KM

Vassilis13

Πλέον ειναι αργα. Οτι γίνει γίνει…δεν γλιτώνουμε το θερμό επεισόδιο. Μακάρι να είχαμε ολα τα Μιραζ αναβαθμισμένα.
Το θέμα είναι ΕΝΑ: αφου κατά 99% θα γίνει το επεισόδιο, να μην δειξουμε κανένα ελεος. Για τιυς Τούρκους μπορει να ειναι ενας ακόμα πόλεμος για μας DO OR DIE!

zap

H Zημιες φιλτατε θα ειναι τεραστιες για εμας. Αυτο παμε να αποφυγουμε. Ειναι σαν να αποφασιζεις να τρακαρεις το ΚΙΑ σου στην BMW x5 του γειτονα σου που εχετε καυγαδες. Και τα δυο αυτοκινητα θα καταστραφουν. Μονο που αυτος εχει και το αμαξι της γυναικας του στο γκαραζ και την επαυριο θα παρει και καινουργια χ5. καταλαβαινεις τη διαφορα πιστευω.

ACHERON

Υπάρχει και αντίστροφη ανάγνωση.

zap

Πειτε μου..

ACHERON

Εξετάστε απλώς τις ανασφάλειες των Τούρκων σχετικά με την ακεραιότητα της χώρας τους,τον φόβο «λιβανοποιησεως» ἢ «γιουγκοσλαβοποιήσεως» που ανακύπτει συχνά στην δημόσια συζήτηση,αλλά και ποια βάση έχει πέραν της θεωρητικής,εξετάστε επίσης το διακύβευμα του «αήττητου»,που είναι το ιερό τοτέμ της σύγχρονης Τουρκίας και ιδίως σήμερα του καθεστώτος του νεοσουλτάνου.
Σκεφτείτε ποιά επίδραση θα έχει στον μέσο Τούρκο μία ήττα,έστω και υποκειμενικά προσλαμβανόμενη,διότι με την επί δεκαετίες,μάλλον με την επί έναν αιώνα πλύση εγκεφάλου,για τον Τούρκο ότι δέν είναι θρίαμβος έναντι της Ἑλλάδος,είναι ήττα.
Σκεφτείτε επίσης,ἡ στρατιωτική κάστα στην γείτονα,πόσο θα έβλεπε ένα Γουδί (ὰ λα τούρκα) ὡς λυτρωτική κίνηση,σε περίπτωση που της «καεί» το «αήττητο».
Και σκεφτείτε πόσο ένα τέτοιο «ενδεχόμενο Μεντερές» μπορεί να στοιχειώνει τον σουλτανούκο.
Θα είναι μία καλή αρχή για αναζήτηση.

Spider

Η τύχη των EGM έχει εδώ και καιρό προαποφασιστεί. Από την στιγμή που πήραμε την απόφαση για των εκσυχρονισμό των F-16 σε Viper όλοι αντιλαμβάνονται την τύχη τους. Τα χρησιμοποιούμε όπως είναι και όσο αντέξουν. Μετά θα γίνουν πηγή ανταλλακτικών για τα -5 (ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί). Ο μη εκσυχρονισμός τους ( με ευθύνη και δική μας και των Γάλλων) σε -5 τα καταδίκασε.

ACHERON

Συγχαρητήρια στον Manolis για την παρουσίαση.

ACHERON

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

My_name_is_Nobody

Η μετατροπή μερικών m2000 σε super mini tanker, με τις απαιτούμενες τροποποιήσεις (σκέλη προσγείωσης) και προμήθεια νέων δεξαμενών, σε σχέση με την αύξηση της εμβέλειας που θα προσέφερε , είναι πιο συμφέρουσα από την προμήθεια μεταχειρισμένων Ισπανικών KC-130 ;

STRATOS

Τα Μ2000 θα μπορούσαν να εκτελούν αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού και έτσι όπως είναι, με τις μικρότερες πτερυγικές δεξαμενές που φέρουν…μόνο με την προσθήκη του ατρακτιδίου, απλώς θα μετάγγισαν λιγότερο καύσιμο.
Ασφαλώς και τα ΚC-130 προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες ικανότητες εναέριου ανεφοδιασμού (και ήδη θα έπρεπε να είχαμε μερικά) αλλά ο ανεφοδιασμός από μαχητικό προσφέρει μερικά τακτικά πλεονεκτήματα……π.χ ο ανεφοδιασμός 1 Μ2000-5 που απογειώθηκε από το Καστέλι για να χτυπήσει στην Κύπρο , από Μ2000, πρακτικά διπλασιάζει την ακτίνα δράσης του μαχητικού.
1 βαρυφορτωμένο μαχητικό ξοδεύει μεγάλο μέρος των καυσίμων του στην απογείωση και στην προσπάθεια του να φτάσει στο επιθυμητό ύψος πτήσης και ταχύτητας. Επομένως ο ανεφοδιασμός ενός μαχητικού στο σκέλος της μετάβασης προς τον στόχο ή το σημείο άφεσης των όπλων, από 1 άλλο μαχητικό , πρακτικά διπλασιάζει την ακτίνα δράσης του μαχητικού (ή του δίνει πρόσθετο καύσιμο ασφαλείας..) και λύνει πολλούς επιχειρησιακούς περιορισμούς.
Αντίθετα 1 ιπτάμενο τανκερ στο Αιγαίο ή ανατολικά της Κρήτης παρουσιάζει τεράστιο στόχο και πάντοτε πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρή δύναμη μαχητικών προστασίας, που σε διαφορετική περίπτωση θα χρησιμοποιώντουσαν σε άλλες πολεμικές αποστολές.
Τα KC-130 έχουν και 1 άλλον περιορισμό ότι έχουν χαμηλή ταχύτητα πλεύσης και όταν ανεφοδιάζουν ορισμένους τύπους μαχητικών πρέπει να βρίσκονται σε κάθοδο!!..(παλαιό άρθρο-ρεπορτάζ της ΠΤΗΣΗΣ πριν πολλά χρόνια, από άσκηση ανεφοδιασμού F-14 από KC-130).
Επομένως η χρησιμοποίηση μαχητικών για εναέριο ανεφοδιασμό, προσφέρει τεράστια επιχειρησιακή ευελιξία σε μία αεροπορική δύναμη και ιδίως για την Ελληνική στο μέτωπο της Κύπρου (άνετος εναέριος ανεφοδιασμός ακόμη και σε πολύ χαμηλό ύψος, με τα δύο μαχητικά να είναι αόρατα στα εχθρικά ραντάρ ή να παρουσιάζουν εικόνα 1 μαχητικού)…Είναι τελείως απαράδεκτο που η ΠΑ δεν διατήρησε αυτή την δυνατότητα (με τα Α-7) ή δεν την αξιοποιεί σήμερα με τα Μ2000.

My_name_is_Nobody

Το ερώτημά μου είναι ποιο από τα δυο συμφέρει μιας και νομίζω δεν μπορούμε οικονομικά να αντέξουμε και τα δύο.

STRATOS

Υπό κανονικές συνθήκες αντέχουμε και τα 2, σε 1 κράτος που ξόδεψε 30 εκατομμύρια ευρώ σε 1 μήνα για άχρηστες διαφημίσεις, για την κορονοιάδα.
Πάντως η χρησιμοποίηση ατρακτιδίων ανεφοδιασμού εν πτήση από τα Μ2000/ Μ2000-5 (10-12 ατρακτίδια για τον στόλο των 44 μαχητικών) έχει πραγματικό αστείο κόστος και προσφέρει τεράστια επιχειρησιακή ευελιξία στην ΠΑ, τόσο στο Αιγαίο όσο κυρίως στο μέτωπο της Κύπρου.

4Horsemen

Επί του ιδίου θέματος, ένα ερώτημα: το Mirage 2000 – “tanker”, δύναται να φέρει πυραύλους ΑΑ (έστω 2) και βλήματα 30mm για το πυροβόλο, ώστε τουλάχιστον να μπορεί να αυτοπροστατευτεί σε μιά αποστολή εναερίου ανεφοδιασμού;

STRATOS

Ναι κανονικότατα. Μόνο τον κεντρικό κυλιακό φορέα καταλαμβάνει το ατρακτίδιο.

ACHERON

Ναί,αλλά οἱ εξωτερικές δεξαμενές καταλαμβάνουν και τους κύριους πτερυγικούς πυλώνες,οπότε στο -EGM απομένουν μόνο οἱ αναρτήρες των Magic.

4Horsemen

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Πάντως σε κάθε περίπτωση, η επιβιωσιμότητά του είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από των KC-130, αλλά και των Α-7 (σε μικρότερο βαθμό). Μιλάμε δηλαδή για ένα … υπερηχητικό (και οπλισμένο) mini-tanker. Δεν καταλαβαίνω γιατί περιμένουμε…

flashg

Ο 530 δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πολυηχητικό πύραυλο αέρος – εδάφους? Θα μπορούσε και να περάσει την αεράμυνα των πλοίων και να καταστρέψει τα ραντάρ.

aris32

η αναβαθμιση των μ2000 με ενισχυση του συστηματος προσγειωσης , χρηση αρτηριας δεδομενων στον κοιλιακο φορεα και πιστοποιηση των μαχητικων με το astac θα προσφερει χρηση των μαχητικων εκτος απο ναυτικη κρουση αλλα και για στρατηγικη κρουση και για ηλεκτρονικη καταγραφη/αναγνωριση. Οσον αφορα τις αποστολες αναχαιτισης ακομα και με την χρηση magicII δεν απαιτειται κατι αλλο περισσοτερο. παντως με τα παραπανω θα ελαφρυνει το εργο των -5 . Τα -5 πρεπει να τοποθετηθει το link16 και η αναβαθμιση των mica σε ng .

STRATOS

Πολύ καλό άρθρο. Δεδομένου ότι ενδιαφέρον για την ριζική αναβάθμιση των Μ2000 δεν υπάρχει θα πρέπει κατ-ελάχιστον η ΠΑ να προβεί στις παρακάτω μικρές ενέργειες:
1) Πλήρης επαναπιστοποίηση των 300+ Magic 2 (που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τα M2000-5) ώστε τα μαχητικά να έχουν δυνατότητα αυτοπροστασίας και εμπλοκής σε κλειστή αερομαχία (καθόλου μακρινό ενδεχόμενο στο πολεμικό περιβάλλον του Αιγαίου). Ο πύραυλος παραμένει ικανότατος με συνεργασία με το υπάρχον radar.
2) Δυνατότητα εξεύρεσης λύσης ώστε να συνεργάζεται αποτελεσματικότερα ο Mica IR με το υπάρχον σύστημα ελέγχου πυρός – ραντάρ του αεροσκάφους ώστε τα M2000 να έχουν και δυνατότητα BVR. Αυτή η δυνατότητα είναι εφικτή όπως αφήνει να εννοηθεί και το παραπάνω άρθρο (έλεος το καταφέραν οι Γάλλοι με τα M2000D που έχουν radar προσανατολισμένο σε αποστολές κρούσης).
3) Δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού με την απόκτηση των αντίστοιχων ατρακτιδίων.
4) Δυνατότητα μεταφοράς και αξιοποιήσεως του ατρακτίδίου ASTAC. Τα τζιμάνια στο ΓΕΕΘΑ αφού αποσύρανε πανηγυρικά τα RF-4E και απενεργοποίησαν την 348 μοίρα μετά από λίγο καιρό άρχισαν να αναστενάζουν για απώλεια κρίσιμων επιχειρησιακών δυνατοτήτων (χωρίς να έχουν ενημερωθεί από την ΠΑ, όπως ισχυρίζονται!!!)…

aris32

συμφωνω σε ολα αλλα πιθανων το αποθεμα των magicII να ειναι περιπου στα 100 με 150 πλεον

Spyros_Kapa

Δεν μπορούν να βρεθούν άλλοι;

aris32

σιγουρα μπορουν να βρεθουν και αλλοι αλλα δεν εχει νοημα. 100-150 ενεργα βληματα αρκους για τα 44 μ2000. σαν τριτο οπλο για τα -5 και σαν κυριο οπλο αυτοπροστασιας για egm. παντως ακομα και τωρα σε μια αερομαχια αν εχεις ενα ζευγος μ2000egm με 8 magic και το icmsmkI μπορεις να κανεις πολλες ζημιες αν τα χρησιμοποιησεις σωστα και στον σωστο χρονο. οπως εχουμε ξαναπει στο πρωτο merge το μ2000 λογω αεροδυναμικης εχει παντα το πρωτο λογο και το πρωτο πλεονεκτημα.

ikaros

Εννοείς το ενεργό απόθεμα ή ότι διατέθηκαν σε 3η χώρα ?

Spyros_Kapa

Σε τρίτες χώρες

aris32

σε τριτη χωρα πουληθηκαν επι στραταρχη υεθα.

STRATOS

OK ευχαριστώ! Άρα αν οι γάλλοι δεν υποστηρίζουν ούτε τους Magic-2 (!!) δεν μένει άλλη επιλογή από την πιστοποίηση των MICA IR στα Μ2000 και τις όποιες μετατροπές στο σύστημα ελέγχου πυρός του αεροσκάφους για να υπάρχει συνεργασία.

CKfurious

Το μεγαλύτερο μέρος των MAGIC II είχε φύγει προς UAE πριν αρκετά χρονια
είχε κρατηθεί ένας μικρός αριθμός γύρω στα 80 για τα EGM
Αλλα και αυτά μάλλον έχουν λήξει και έχουνε αποσυρθεί
Κατά πληροφορίες τα EGM έχουν εφοδιαστεί με MICA IR
Aλλες πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε η προσπάθεια αλλα απέτυχε
Για αυτό γράφω παραπάνω εάν έχει κυκlοφορισει φωτογραφία με mica η με exoset!
Οι διαθεσιμότητες είναι πολύ χαμηλές

KonstantinosKaperonis

Συνεργασία υπάρχει και τώρα,μόνο που το σύστημα τους βλέπει σαν magic II και δεν αξιοποιεί ολόκληρο το φάκελο του βλήματος

photographix

Link16 σε ολα τα Μ2000 ή ΙDM στα EGM και καποιο σκοπευτικο κασκας για ολα τα Μ2000 (μεχρι και των Μagic II η αξια αναβαθμιζεται με σκοπευτικα κασκας)

photographix

Aν και απο οτι διαβαζουμε εδω δεν υφιστανται ουσοαστικα πλεον Magic II

photographix

Σεναριο επιστημονικης φαντασιας : τα EGM αποκτουν αρτηρια δεδομενων και Link16 ή IDM και μεταφερουν Mica EM, με κλειστο RDM η στοχοποιηση για τους Mica να γινεται μεσω του data link απο -5 ή Erieye. Δεν εχω ιδεα κατα ποσο στεκει.
Λιγο ασχετη ερωτηση, υπαρχει αξιο αναφορας ενδιαφερον της ΠΑ για Meteor?

Konstantinos_Zikidis

Ευχαριστούμε την Πτήση και τον manolis για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο, με λογική down to earth, όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες (αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω λίγα αγγλικά…). Δηλαδή κοντά στις δυνατότητες και τις απαιτήσεις της ΠΑ, χωρίς υπερμαχητικά, υπερόπλα, το Battlestar Galactica ή το Star Trek. Εφικτές βελτιώσεις υφιστάμενων μαχητικών ή προτάσεις για νέα τακτική αξιοποίηση, με χαμηλό κόστος.
Τα πράγματα είναι δύσκολα και θα πρέπει επιτέλους να σκεφτόμαστε το εφικτό, όχι το ευκταίο. Όλοι θα θέλαμε ΝΜΑ, ΝΑΠΕΕ, νέα μεταγωγικά, νέα όπλα, ατρακτίδια κλπ, για να περιοριστώ στα της Αεροπορίας. Όμως, πολύ απλά, δεν γίνεται ή τουλάχιστον δεν γίνονται όλα. Αντιθέτως, η προσήλωση σε υπερβολικούς στόχους μπορεί να μας αφήσει ακάλυπτους. Π.χ., η προσπάθεια του ΠΝ να “εκβιάσει” για νέο ΑΦΝΣ, καθηλώνοντας τα Ρ-3 προ δεκαετίας, τελικά άφησε τη χώρα χωρίς την ανάλογη δυνατότητα, την οποία δεν έχουμε ακόμα ανακτήσει και θα κάνουμε πολλά χρόνια ακόμα για να καλύψουμε. Εκ των υστέρων, θα ήταν πολύ καλύτερο να είχε προγραμματιστεί ένας εκσυγχρονισμός όσο ακόμα πετούσαν κανονικά τα Ρ-3 και λειτουργούσε η 353 ΜΝΑΣ.
Έτσι, τυχόν βεβιασμένη κίνηση για απόσυρση των 18 Μ2000 EGM/BGM, των F-4E AUP, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη “αξιοποίηση” των Block 30, μας αφήνει με 122 F-16 Block 50/52+/52+ Adv. και 24 Μ2000-5, δηλαδή σύνολο 146 μαχητικά, εκ των οποίων κάμποσα θα κάνουν “διακοπές” στην ΕΑΒ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης. Αυτό θα συνέφερε ορισμένους, οι οποίοι θα έβρισκαν ευκαιρία για προώθηση νέων Α/Φ στην ΠΑ… Με τι λεφτά όμως; Με τα 500 εκατ. € ετησίως, που προβλέπονται για τα εξοπλιστικά όλων των ΕΔ; Και να θέσω κι άλλο ένα ρητορικό ερώτημα: ακόμα κι αν αποφασίζαμε για ΝΜΑ, τι θα κάναμε στο διάστημα από τη στιγμή της απόφασης έως την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση; Διάστημα διόλου αμελητέο, σχεδόν μίας δεκαετίας, για τα εξής: κατάρτιση και υπογραφή σύμβασης – κατασκευή Α/Φ και συναφούς εξοπλισμού – εκπαίδευση Ιπταμένου και Τεχνικού προσωπικού – μεταφορά και εγκατάσταση στη χώρα – απόκτηση αρχικής εμπειρίας. Μέχρι τότε τι θα κάναμε; Θα λέγαμε “βάστα Τούρκο να γεμίσω”;
Επί του προκειμένου και απαντώντας και στον φίλο Ilias_Skaltsiotis Ilias_Skaltsiotis :
η πρώτη αποστολή που θα έπρεπε να καλύψουν τα Μ2000 είναι η άφεση SCALP. Έχουμε πολλούς πυραύλους, είναι το σοβαρότερο όπλο μας, έχουμε λίγα -5 και ακόμα λιγότερα πετάνε. Η αποστολή SCALP είναι απλή και δεν απαιτείται κάτι ιδιαίτερο από το αεροπλάνο-φορέα (π.χ., δεν χρειάζεται ραντάρ ή κατάδειξη). Η αρωγή των παλαιών Μ2000 θα ήταν πολύτιμη. Όμως δεν γίνεται, καθώς απαιτείται “έξυπνη” αρτηρία (που να επιτρέπει μεταφορά δεδομένων θέσης) και η κοιλιακή θέση στα Μ2000 επιτρέπει μόνο δεξαμενή καυσίμου. Δυστυχώς, δεν το είχαμε σκεφτεί τον καιρό που θα ήταν δυνατό να εξεταστεί (τον καιρό που η Dassault είχε κόσμο να ασχολείται με την ανάπτυξη των -9 και -5 Mk2). Τώρα είναι αργά.
Επομένως, εάν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την αναβάθμιση των 16 Μ2000 EGM σε -5 (το κόστος της οποίας είναι περίπου το μισό της αγοράς 16 καινούργιων αεροπλάνων), δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά υποστήριξη, αύξηση διαθεσιμοτήτων και απλές λύσεις αποτελεσματικής αξιοποίησης, στο πλαίσιο των προτάσεων του άρθρου.

Ilias_Skaltsiotis

Αγαπητέ Κωνσταντίνε ευχαριστώ για την απάντηση, νόμιζα ότι από την στιγμή που αναβαθμίστηκε το gps/ins μαζί με τα 5αρια θα ήταν δυνατή η χρήση σκαλπ!!
Εκτός από τον κεντρικό για σκαλπ, είναι απαγορευτική και η τοποθέτηση καλωδιώσεων, στους άλλους 4 κοιλιακούς για απλές βόμβες, ρουκέτες κτλ ή αυτό είναι πιο εφικτό???

Konstantinos_Zikidis

Για τη υποστήριξη “έξυπνου” όπλου στην κοιλιακή θέση, είναι θέμα κεντρικού υπολογιστή. Ο υπολογιστής των Μ2000 δεν υποστηρίζει τέτοιες δυνατότητες και τώρα είναι πολύ αργά για να τροποποιηθεί. Για τις 4 πλευρικές θέσεις, δεν γνωρίζω εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εάν μας το αναθέσουν στο ΕΤΗΜ πάντως, το συζητάμε!… [Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι δεν αποκαλύπτω κάτι ιδιαίτερο, καθώς οι σύμμαχοι εξ ανατολών είναι σύμμαχοι και με κάτι Καταρ-ιανούς (ή -αμένους), οι οποίοι τους έχουν ενημερώσει για πολλά σχετικά με τους αντικατοπτρισμούς]

Ilias_Skaltsiotis

Αν δεν ήταν οι Καταρ-ιανοι/αμενοι, θα είχαν χρεοκοπήσει προ πολλού. Οι εκ των έσω πληροφορίες για τους αντικατοπτρισμούς είναι το λιγότερο!! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!!

zap

Ποσο δυσκολο ειναι να προσκαλεσουμε εταιριες να κανουν μια διερευνηση αναβαθμισης των αεροσκαφων σε επιπεδο χρησης συγχρονων βληματων. Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι Γαλλικες. Ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν παρα πολλοι συνδυασμοι συστηματων που θα χωρουν στους χωρους του M2000. Ακομα και αμερικανικες εταιριες θα εξεταζαν την εγκατασταση καποιου ΑΕSA στα Μ2000 με συνδυασμο AIM120 και πιστοποιηση Exocet στον νεο υπολογιστη αποστολης. Επισης το εξυπνο θα ηταν να απαιτηθει η χρηση υπολογιστου αποστολης εμπορικων προδιαγραφων για να μην κοστιζει την Αρτα και τα Γιαννενα.

STRATOS

Έχει ξαναγραφτεί πολλές φορές. Είναι δύσκολο να εφαρμόσουν προγράμματα αναβάθμισης στα M2000 , από εταιρίες άσχετες με τον κατασκευαστή, γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Fly by wire του M2000. Δεν είναι το ίδιο με την αναβάθμιση 1 μαχητικού δεύτερης γενεάς με συμβατικό σύστημα ελέγχου πτήσης.
Επίσης δεν υπάρχει καμία πρόθεση για χρηματοδότηση τέτοιου προγράμματος.
Πάντως το Μ2000 έχει αρκετές πιθανότητες επιβίωσης ακόμη και έτσι όπως είναι αρκεί να υποστηρίζεται σε συντήρηση – ανταλλακτικά και να επανέλθει ο στόλος σε ικανοποιητική διαθεσιμότητα.
Στο περιβάλλον του Αιγαίου οι αποστάσεις εμπλοκής είναι σχετικά μικρές και θα εξανεμίζονται σε περίπτωση αδυναμίας ή καθυστέρησης θετικής αναγνώρισης του στόχου. Οπότε σε αυτή την περίπτωση ο συνδυασμός M2000/ Magic-2 είναι ακόμη φονικός καθώς ο Magic-2 δεν χάνει την γραμμή σκόπευσης κατά την διάρκεια ελιγμών φόρτισης 9G του μαχητικού φορέα και συνεργάζεται η κεφαλή του Magic με το radar RDM3. Επιπλέον το σύστημα αυτοπροστασίας του M2000 παρεμβάλει κανονικά και τα radar των F-16 και τα radar των AIM-120.

zap

Δεν χανουμε τιποτα να ζητησουμε Source codes απο Γαλλια ΜΟΝΟ για τα εμας και με την προυποθεση οτι δεν θα χρησιμοποιηθουν πουθενα αλλου. Ελαχιστες οι πιθανοτητες αλλα τι εχουμε να χασουμε. Επισης ακομα και αν δεν εχουμε προσβαση σε Source code, υπαρχουν τεχνικες piggybacking. Τα συχρονα ηλεκτρονικα ειναι απειρως μικροτερου αποτυπωματος απο τα τοτε. Χωρος υπαρχει να μπουν και μπορουν να παντρευτουν με τα υπαρχοντα συστηματα οπου εκεινα δεν μπορουν να αλλαχθουν. Σιγουρα δεν εινα ευκολο αλλα δεν ειναι ακατορθωτο. Ισως ακομα και φοιτητες σε καποιο πανεπιστημιο να μπορουσαν να το φερους σε περας.

aris32

δεν προκειται ποτε να σου δωσουν source κωδικες.

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa

Παρακάτω στο λινκ αναφέρει τα όπλα πού κάνουν χρήση πλέον μετά την αναβάθμιση τους από το Ισραήλ τα ινδικά 2000 https://zeenews.india.com/india/all-you-need-to-know-about-iafs-fighter-jet-mirage-2000-2183517.html

NikolakiEfentis

Αγαπητή Π&Δ αναφέρατε μερικές “απλές” προσθήκες/μετατροπές που ούτε αυτές δεν έχουν υιοθετηθεί στο σύνολο τους…
Κατά την γνώμη μου εμπόδιο σ’ αυτό, εκτός από την αδιαφορία και την διαφθορά (Άκης, Σμπώκος, Τσάρος της οικονομίας) είναι και οι πολύ περιορισμένες δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας, απόρροια της ανυπαρξίας σχεδιασμού. Αν υπήρχε ένα υπόβαθρο για μετατροπές και έστω περιορισμένες αναβαθμίσεις, πολλές μικρές αλλά σημαντικές αναβαθμίσεις θα είχαν προχωρήσει. Αντ’ αυτού για το παραμικρό και την παραμικρή πιστοποίηση πρέπει αναγκαστικά να ζητήσουμε από το εξωτερικό…
Παραμένει πάντως το μεγαλύτερο ζήτημα, αυτό της διάσπασης του αριθμού των χειριστών για τους 2 υπο-τύπους. Αντί για μια κοινή δεξαμενή χειριστών για έναν τύπο, έχουμε λιγότερους χειριστές ανά υπο-τύπο…

Koulis

Συγχαρητήρια για το άρθρο. Βλέπω επίσης και κάποιες ειδήσεις αποκλειστικές (πχ νέο τυφέκιο) που ανεβάζει το πρεστίζ του μέσου. Συνεχίστε έτσι.

CKfurious

Ρε καλώστον!!
Που “χες” χαθεί εσύ???

Stratilatis

To Mirage είναι ένα πολύ καλό αεροσκάφος και πολλά θα μπορούσαν να γίνουν με αυτό και με την αναβαθμισή του ή με ενσωμάτωση νέων αισθητήρων.
Πχ η Lockheed Martin φτιάχνειι αυτό https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/irst21-sensor-system.html. Ίσως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα αντίγραφο, ή να το πιστοποιήσουμε για το Mirage. Είπαμε η LM είναι φίλη μας.
Η TERMA με την Leonardo φτιάχνουν αυτό https://www.terma.com/media/105019/two-pager_defense_air_pylon-based_ew_solutions.pdf που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε αντίγραφο πάλι.
Τέλος υπάρχουν οι μεικτοί πυλώνες βομβών/ρουκετών, βομβών/καυσίμου και πάει λέγοντας.
Όλα μπορούν να σχεδιαστούν και να γίνουν εγχώρια, και όχι μόνο για το Mirage αλλά και για το F16.
Αλλά το βασικότερο είναι ο κινητήρας. Κάτι πρέπει να γίνει για αναβάθμιση του κινητήρα μιας και χρειάζεται περισσότερη ώθηση το αεροσκάφος.

KaizerAmstelVonLagerS

Ωραιο αρθρο φιλε Μανωλη..Διαβασα και κατι εφικτο.Δυστηχως ομως φιλε αυτο θα μπορουσε να γινει μερικα χρονια πριν..Τα απλα τυροπιτακια αποτελουν ισως την μεγαλητερη χαμενη ευκαιρια για την Π.Α…Σημερα με τις αναγκες που υπαρχουν οι πρωτεραιοτητα ειναι στα -5αρια(δεν ειναι και στην καλητερη τους).Αν βαλεις στο καδρο και τους αλλους κλαδους καταλαβαινεις.

photographix

Mπηκαν HDD-55L σε … F-15 ή γενικα οθονες τυπου Active Matrix xρησιμοποιηθηκαν σε αναβαθμιση F-15? (C?)

Konstantinos_Zikidis

Εάν θυμάμαι καλά, η οθόνη στο HDD-55L ήταν της Rockwell-Collins. Μιλάμε για μία τυπική οθόνη τεχνολογίας Active Matrix LCD της εποχής που έπαιζε σε πολλά αεροπλάνα, πιθανότατα και σε F-15. Προφανώς δεν ανακαλύψαμε τον τροχό… Η (ελληνική) μαγκιά ήταν η μετάφρα (όχι από την Νατάσσα Συρεγγέλα…) των σημάτων του Μ2000 στην (μεταγενέστερη κατά >20 έτη) διεπαφή της νέας οθόνης.

Konstantinos_Zikidis

Δεν θυμάμαι εάν έδειχνε έγχρωμο βίντεο αλλά αυτό προκύπτει από το φυλλάδιο της εταιρείας, όπου γίνεται λόγος για “monochrome and color video”: http://www.miltech.gr/uploads/2/7/7/4/27749543/hdd.pdf

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
Konstantinos_Zikidis

Επειδή διαβάζω πολλούς “έξαλλους” σχετικά με την διαθεσιμότητα των όπλων των Μ2000, καθώς και των ιδίων των Α/Φ, τους λέω ότι τα εν λόγω προβλήματα είναι γνωστά και οι ενέργειες για την αντιμετώπισή τους είναι εν εξελίξει. Οπότε, ας μην φωνάζουν τόσο πολύ.
Σε κάθε περίπτωση, εάν “σφίξουν τα γάλατα” και κάποιοι “ενδιαφερόμενοι” πλησιάσουν πέραν του δέοντος, θα φάνε κάτι “μαγικό” από πίσω (αν και αυτά …μπαίνουν όπου θέλεις…) και μετά θα αναρωτιούνται: Μάγος είσαι;;;;

ACHERON

Aυτό το «κάτι μαγικό»,είναι και λίγο «σούπερ» περίπτωση;

Konstantinos_Zikidis

Όχι, καθώς δεν έχει έννοια επιχειρησιακά: θα πρέπει να είσαι “κλειδωμένος” διαρκώς στον στόχο, με ένα ραντάρ που δεν είναι το καλύτερο στον κόσμο σε air-to-air, προδίδοντας στον αντίπαλο την ύπαρξή σου, τον τύπο σου και τις προθέσεις σου. Ακόμα κι αν ο Super 530D ήταν ικανότατος ως πύραυλος (ταχύτητα σχεδόν Mach 5 και μεγάλη δυνατότητα ανόδου), η έννοια της ημιενεργούς καθοδήγησης δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στον AMRAAM.

CKfurious

Σωστός!!
Εάν ο άλλος έχει AMRAAM σιγά μην κάτσει να περιμένει τη μαγεία από πίσω!
Εάν δεν έχει λήξει η μαγεία σου!
Βεβαια για να μπορέσεις να κανεις μαγικά κόλπα πρέπει και να εξάσκησε τακτικά!
Πόσες ώρες εξασκούνται οι μάγοι μας ???
Και σιγά μην περιμένουν να τελειώσουμε εμείς με αυτά που πρέπει να κάνουμε για να δουλεύουν οι μαγείες οι εξoκείtoi και οι αντικατοπτρισμοί!!
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

ACHERON

Μάλιστα…
Σκέφτηκα το Super 530 περισσότερο από συνειρμό,με μία σκέψη που έκανα πρόσφατα.

adpanos

Μιλάμε για Super 530D ή μόνο για Magic 2 R550 ? 😀
Είναι ενεργά τέτοια βλήματα ακόμα ?
Μακάρι ….

Konstantinos_Zikidis

Ίδετε σχόλιο ως ανωτέρω…

NikolakiEfentis

Τα Super 530D έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια.

Marines575

Σε αντίθεση με την πρόταση μετατροπής sindewinder σε αέρος εδάφους που δεν είχε πρακτικά επιχειρησιακή αξία για μας, το παρόν άρθρο είναι εξαιρετικό. Δεν περισσεύει ούτε 1 μαχητικό. Η Π.Α. και η πολιτική ηγεσία πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή με τους Γάλλους ώστε τα ΕGM να αναβαθμιστούν όσο γίνεται με λογικό κόστος ώστε να καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες με ασφάλεια . Αν προχωρήσουν οι [email protected] ίσως να πιέζαμε λίγο παραπάνω τους Γάλλους;Γενικά ενίσχυση σε mirage 2000 από τα αποθέματα των Γάλλων παίζει ή είναι εκτός συζήτησης; Αναβάθμιση σε Mica NG για τα -5 είναι πιθανή;

adpanos

Εδώ χρειάζεται ένα πλάνο αναβάθμισης στο ίδιο πρότυπο με τα MIRAGE 2000-5 MK2.
Ίσως η λύση στο πρόβλημα αναβάθμισής τους να μπορούσε να προέλθει από τις μελλοντικές παραγγελίες Belharra και Rafale F4 σε συνδυασμό με την αναβάθμιση που κάνουν αυτή την στιγμή τα HAE στα δικά τους Rafale.
Πρέπει να δούμε τι αφαιρούν τα HAE από τα δικά τους ώστε να προβούμε στην αγορά και την ολοκλήρωσή τους πάνω στα δικά μας EGM.
Παρέα με ένα συμβόλαιο αγοράς 24 – 36 RAFALE , οι Γάλλοι θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο με συνοπτικές διαδικασίες σαν αντισταθμιστικό .
Και το θέμα είναι πως και BELHARRA χρειαζόμαστε ( τουλάχιστον 6) και δικινητήριο αεροσκάφος τελευταίας γενιάς για αντικατάσταση των F4 ……
Προγραμματισμός και υπογραφές κύριοι … Αυτά θα αναστήσουν και το ΠΝ και την ΠΑ .

Scalp_eg

Αν η ντασω μας δωσει τη συγκαταθεση-βοηθεια της αλλάξουμε τον κεντρικο υπολογιστη, από ότι καταλαβαινω από όλα τα σχόλια εδώ μέσα ανθρώπων που έχουν τεχνικές γνωσεις εύκολα θα πιστοποιηθεί ο Scalp. Οι. Εξοσετ 39 είναι πολύτιμοι και με μια επαναπιστοποιηση και γιατί όχι και αναβάθμιση σε καινούργιο μπλοκ θα τους έχουμε για αλλά 25 χρόνια αλλά εύκολα μπορούν να τους ρίξουν και τα πιστοποιημενα 12 σούπερ πουμα που έχουμε όπως κάνουν σε. Χιλή και βραζιλια τουλάχιστον οπότε τα μισά και πλέον διλιτρα μπορούν να ριχνουν Scalp και να ανασανουν τα 2000-5mk2.
Μία μοίρα μόνο μιραζ 2000 5F, 12 αεροπλάνα δηλαδη θα εκτόξευσε την εναέρια υπέροχη που θα έχουμε αφού για αποστολές αέρος αέρος με τους μικα είναι σχεδόν εφαμμιλα των δικών μας 5αριων.ευελπιστω να γίνετε συζήτηση σαν ΑΩ στις μπελαρα, αλλωστε σε μερικά χρόνια θα έχουν αποσυρθεί όλα.

Konstantinos_Zikidis

Δεν απαιτείται συγκατάθεση της κατασκευάστριας εταιρείας για να επέμβουμε στο αεροπλάνο. Η συγκατάθεση αυτή έχει δοθεί με τη σύμβαση του 1985. Γι’ αυτό βάλαμε και το HDD της Miltech: γιατί μας το επέτρεπε η σύμβαση. Αυτά για να ξέρουμε τι δυνατότητες μας παρέχουν οι εμπορικές συμβάσεις.
Όμως, νομίζω ότι αντιλαμβάνεσθε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και υπερβολικό να καταβληθεί τόσο μεγάλη προσπάθεια για την αντικατάσταση/τροποποίηση των υπολογιστών του Μ2000, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί πριν από σχεδόν 45 χρόνια, ενώ ακόμα και η ίδια η Dassault αδυνατεί να τους πειράξει. Και όλα αυτά για 16 μονοθέσια (τα 2 διθέσια είναι κοντά στα όριά τους, όσον αφορά τις ώρες πτήσεως κλπ).
Αξίζει;
Τα πράγματα είναι απλά: ή αναβάθμιση σε -5 στο πρότυπο των Ινδών ή απλά υποστήριξη για όσο πάρει.

zap

Κ.Ζηκιδη εαν αναβαθμιστουν στο επιπεδο των -5, η Dassault δεν θα αναγκαστει να ‘πειραξει’ τους υπολογιστες αποστολης ;

Konstantinos_Zikidis

Δεν θα τους πειράξει, θα τους πετάξει 😉 και θα τοποθετήσει τον νέο υπολογιστή MDPU, που φέρει και το Rafale από το Standard F2 και πέρα (το F1 είχε τους παλιούς του Μ2000). Για την ακρίβεια, όχι η Dassault αλλά η ΕΑΒ, καθώς εκεί θα γίνει η δουλειά.

zap

Αρα μονη λυση η αιτηση προσβασης στο Source Code. Ας εστιασουμε εκει λοιπον.

Konstantinos_Zikidis

Με αφορμή ερώτημα του MPAMPIS MPAMPIS σχετικά με την ικανότητα των Μ2000-5/MICA έναντι των F-16/AIM-120:
Το Μ2000-5 με τα 2 είδη πυραύλων MICA (EM και IR) και το ισχυρότατο ραντάρ του (μιλάμε ίσως για την ισχυρότερη λυχνία TWT σε ραντάρ της κατηγορίας του), το οποίο εξαπολύει και καθοδηγεί πύραυλο σε καθαρό Track While Scan, έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του F-16 με APG68(V)9, το οποίο θεωρώ ελαφρά υποδεέστερο σε air-to-air, και του ΑΙΜ-120 C7, ο οποίος μπορεί να την έχει πολύ μεγάλη, την ονομαστική του εμβέλεια, αλλά χάνει γρήγορα την ικανότητα ελιγμών, ενώ προειδοποιεί (έστω και αργά) λόγω του ραντάρ του, επιτρέποντας ελιγμούς αποφυγής και άφεση αερόφυλλων. Να σημειώσουμε ότι ο MICA έχει πολύ μεγάλη ευελιξία (λόγω thrust vectoring) και δυνατότητα βολής over-the-shoulder, όπως ο IRIS-T, εν αντιθέσει με το αμρααμόπουλο. Για περισσότερα, παραπέμπω σε ένα παλαιότερο σχόλιό μου: https://www.ptisidiastima.com/everything-about-mirage-2000-modernization/#comment-49678
Για να θέσω ένα ρητορικό ερώτημα:
Πως θα ένιωθαν οι απέναντι εάν γνώριζαν ότι ανά πάσα στιγμή 20 στα 24 Μ2000-5 είναι έτοιμα να επιχειρήσουν με ένα μικτό φορτίο 6 MICA; [Μην αρχίζεις να φωνάζεις CKΈξαλλε, είναι υποθετικό το σενάριο, αλλά και απολύτως εφικτό, εάν το αποφασίζαμε. Σημειωτέον ότι η σύμβαση προμήθειας 026Γ/00 των -5 προέβλεπε εγγυημένη διαθεσιμότητα 21 στα 25 Α/Φ κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγύησης, πράγμα το οποίο και έγινε. Σημειωτέον επίσης ότι, εξ όσων γνωρίζω, είναι Η ΜΟΝΗ σύμβαση ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ που προέβλεπε εγγυημένη διαθεσιμότητα.]
Και για να το κάνω λίγο πιο λύσσα, να προσθέσω ακόμα 10 στα 16 ετοιμοπόλεμα αναβαθμισμένα Μ2000 σε -5; Μαζί με ανάλογους εξώκοιτους; Όχι τίποτα άλλο, απλά για να τσεκάρουν πόσο στελθ είναι οι καινούργιες κορβέτες των γειτόνων με τα ονόματα που κλίνονται όπως η Αμαλιάδα… Αφήνω ως κερασάκι στην τούρτα τα δύο ισχυρότατα πυροβόλα DEFA των 30mm, έτσι, για το τελείωμα… Για να μην ανοίξουμε κουβέντα για το ICMS Mk3…
Για να κάνουμε μερικές πράξεις: (20+10) x 6=180. Εάν λοιπόν μέσα σε μία ώρα μπορείς να σηκώσεις 30 αεροπλάνα με 180 πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, αυτό το λέω ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Και είναι απολύτως εφικτή, χωρίς εξωφρενικό κόστος.

aris32

η αποψη μου ειναι ο συνδυασμος μ2000-5/rdy2/icmsmk3/mica ειναι ανωτερος απο τον συνδυασμο f16block50M/apg68/rapier/aim9x-aim120c7 . αν δε το μ2000-5 αποκτησει σκοπευτικο και Link16 νομιζω οτι δεν θα εχει ανταγωνιστη. ΥΓ προφανως και ειμαι φαν των γαλλικων οπλικων συστηματων για πολλους λογους 1)μας παρεχουν προσβαση σε ολα , οτι μπορουμε αγοραζουμε 2)μας παρεχουν περισσοτερη αυτονομια στην συντηρηση 3) μας δινουν καλυτερα και περισσοτερες εγγυησης στα συμβολαια fos 4) ειναι πιο ομορφα τι να κανουμε.

CKfurious

Εάν υπήρχε λίγο λογική θα μαζεύαμε ότι βγάζαν οι UAEdes για τα δικά μας EGM
Κατά κάποιες αναφορές αλλάζουν RDY και υπολογιστή
Εάν και πολύ αμφιβάλλω εάν πράγματι αλλάζουν το radar
Το να πληρώσουμε 50+mil/piece για εκσυχρονίσουμε τα EGM δεν νομίζω πως μας παίρνει
Να μου πεις άλλοι ονειρεύονται F35 και [email protected]
Για το F16/APG68V9 Vs M2000/MICA θέλει μελέτη το πράγμα
Το MICA μπορεί να έχει Thrust vectoring αλλα αυτό τρώει διάρκεια νσης από τον πυραυλοκινητήρα οποτε και μικρότερη εμβέλεια
Οι γείτονες έχουν Link 16 μέχρι και στα c130 σε ότι αυτό συνεπάγεται σε situation awareness
Συμφωνούμε νομίζω πω Η αύξηση των διαθεσιμοτήτων αεροπλάνων και Οπλων είναι ο πιο ΓΡΉΓΟΡΟΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌΣ τρόπος αύξησης της αποτροπής

aris32

50εκατ ανα αεροπλανο δεν ειναι η τιμη. περιπου στα 20-30 εκατ αναλογα με την διαμορφωση και με τον αριθμο των αεροσκαφων που θα εκσυχρονιστουν. Τα ΗΑΕ η αναβαθμιση που θα κανουν ειναι επιφανειακη σε οτι αφορα τα συστηματα και πιστοποιηση καποιων οπλων πχ sniper.

CKfurious

https://www.indiastrategic.in/topstories3707_Dassault_delivers_the_first_two_upgraded_IAF_Mirage_2000_to_India.htm
Αναφέρομαι στον εκσυχρονισμό των Ινδικών 2000C/B σε -5
$2.4 billion για 51 αεροπλάνα το..2011
Οποτε με σημερινές τιμές πάμε στα 70+
Τα uae έχουν -5 και τα εKSυχρονιζουν:
https://dsm.forecastinternational.com/wordpress/2017/11/29/uaes-potential-mirage-2000-9-upgrade-expected-to-include-rdy-3-radar-and-talios-pod/
https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2019-11-18/uae-signs-mirage-upgrade

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ CKΈξαλλε, αντιγράφω από το πρώτο link που παρέθεσες: “The contract with Dassault and Thales was for Euro 1.73 billion ($ 2.4 billion at exchange rates then). For the MICA missiles, there was a separate contract worth Euro 950 million ($ 1.23 billion).”
Επομένως, το κόστος ήταν 1,73 δισ. €, τα υπόλοιπα ήταν όπλα. Ας μην μπλέκουμε τα όπλα, γιατί χάνεται η μπάλα. Εν ολίγοις, (1,73:51=) 34 εκ. € ανά Α/Φ, δηλ. περίπου αυτό σου είπε ο aris32. Ανάλογα νούμερα είχα αναφέρει κι εγώ σε παλαιότερα σχόλιά μου. Μάλιστα, στα 1,73 δισ. € συμπεριλαμβάνονται 291 εκ. € για την HAL (η ινδική ΕΑΒ).

CKfurious

Τιμές..2011!!

aris32

η τιμη ειναι με οπλα μαζι για τα ινδικα η χωρις; σε οτι αφορα τα ελληνικα απο διαφορες πηγες οι γαλλοι μας εκαναν 3 προτασεις- για την συνολικη αναβαθμιση του στολου σε ενα επιπεδο παρομοιο με το -5 περιπου στα 700εκ – αναβαθμιση 10 μονο με ενα κοστος 400εκ περιπου – και τελευταια μια τριτη για συνολικη αναβαθμιση του στολου των egm/bgm αλλα μερικη αναβαθμιση τους πχ δεν θα τοποθετουσαν τις 4 κοιλιακες θεσεις και το αεροσκαφος θα ειχε την δυνατοτητα μονο για 4 ΑΑ πυραυλους στα φτερα.
νομιζω οτι η ινδια πληρωσε και να ξαναανοιξουν οι γραμμες παραγωγης και για υποσυστηματα που ειχαν σταματησει να παραγονται. το κοστος αναβαθμισης ηταν περιπου στα 30 εκατ. 70 εκατομμυρια που λες ειναι εξωπραγματικο ποσο και μαλλον δεν ισχυει.
τα -9 των ΗΑΕ θεωρητικα το ποσο που θα δαπανηθει για ενα συνολο 63 αεροσκαφων ειναι 4-5 εκατ ανα αεροσκαφος . οποτε ειναι λογικο να συζηταμε για μια μικρη αναβαθμιση υποσυστηματων που δεν παραγονται πλεον , αναβαθμιση software και πιστοποιηση ατρακτιδιων σιγουρα sniper. αρα υποσυστηματα να πεταξουν και να παρουμε εμεις λιγο δυσκολο.

CKfurious

Αυτά που έγραψες παραπάνω mou θύμισαν παλιό άρθρο της ΠΤΉΣΗΣ
Αφού άδειασα τις ντουλάπες μήπως βρω το τεύχος και ήμουν έτοιμος να κατεβω μετά μεσονύχτια στην αποθήκη να κοιτάξω τα παλιότερα τεύχη ανακάλυψα πως το σχετικό άρθρο έχει συζητηθεί και στο forum με το link να δίνετε παραπάνω
Ιδού:
2017
!!!
https://www.ptisidiastima.com/everything-about-mirage-2000-modernization/
#
Συμπερασματικά, το συνολικό κόστος του προγράμματος εκσυγχρονισμού μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 1,2 δισ. Ευρώ (για 17 μαχητικά!#
1200/17 TOTE = 70.5 mil euros!!!

aris32

ναι απο εκει το θυμομουν. το κοστος μ2000 ειναι ακριβο σε σχεση με το τελικο αεροσκαφος αλλα και σε σχεση με το block70 των φ16. Αν το συγκρινεις ομως με τα αντιστοιχα φ16 της τουρκιας αυτην την στιγμη αλλα και μελλοντικα κανενα αεροσκαφος φ16 της τουρκιας δεν εχει την εμβελεια του rdy2(διαβαζω οτι μια απο τις αναβαθμισεις των rd2 των ΗΑΕ ειναι η αλλαγη της κεραιας του rdy2 με το rdy3 δεν ξερω αν ισχυει και τι πλεονεκτηματα εχει) ουτε μπορει αυτοματα να εμπλεκει 4 στοχους. Το δικο μου συμπερασμα ειναι οτι με 30-35 εκατομμυρια δολλαρια ανα αεροσκαφος για 16 μ2000 και αναβαθμιση τους στο επιπεδο των -5 της Ινδιας με τα οικονομικα δεδομενα της εποχης , με τον κινδυνο να μεινουμε με μολις 150 αεροπλανα, με το οτι το αναβαθμισμενο αεροσκαφος ειναι καλυτερο απο τα φ16 του εχθρου, με το οτι να συντηρεις 24 μ2000 ειναι ασυμφορο, και οτι εχεις οπλα οπως το scalp, exocet mica και ενα ατρακτιδιο astac που δεν εχει φορεα να λειτουργησει και σε συνδυασμο οτι για να αγορασεις ενα ενα νεο αεροπλανο απαιτειται το λιγοτερο 70εκ fly away τιμη την κανει την αναβαθμιση ελκυστικη. γνωμη μου

aris32

το αρθρο για τα ινδικα μ2000 1.73bil eurp ειναι περιπου 32 εκατο ευρω το αεροσκαφος σημερινη τιμη περιπου 37-38 εκατ δολλαρια. δεν ειναι τοσο τραγικα οσο τα λες.

CKfurious

Μάλλον τραγικότερα είναι
Τιμές 2011 είναι τα Ινδικά

George_K

Αυτό με το thrust vectoring μην το ξαναπείς..,

CKfurious

Τι έχει μεγαλύτερη αεροδυναμική αντίσταση?
Ένα σταθερό ακροφύσιο η ένα κινούμενο?
Πως θα υπερνικηθεί το επιπλέον drag penalty apo to nozzle???

George_K

Για ποια αεροδυναμική αντίσταση μιλάμε??
Άλλωστε τι νομίζεις, τα καύσιμα διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα, μετά αναλαμβάνουν οι πτερυγικές επιφάνειες του πυραύλου. Το thrust vectoring έχει καθοριστική σημασία σε WVR εμπλοκές. Ο IR αντικατέστησε τον Magic II, 2 σε 1. Εμπλοκή από 500 μέτρα μέχρι 60 χιλιόμετρα περίπου.comment image

CKfurious

Το mica έχει Jet Vanes για thrust vectoring
τα jet vanes έχουν ως μειονέκτημα την απώλεια ώσης 
https://books.google.gr/books?id=1Sf6eV6CgtEC&pg=PA676&lpg=PA676&dq=THRUST+VECTORING+JET+VANES+DISADVANTAGES&source=bl&ots=rU0ioi3dZW&sig=ACfU3U3ajcqhKx9vbFKbeiC-2wcvjv_j_Q&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiC7uLyo_zpAhW5QUEAHX3SCGk4ChDoATADegQIBRAB#v=onepage&q=THRUST%20VECTORING%20JET%20VANES%20DISADVANTAGES&f=false
 
 
το thrust vectoring το βάζουν για να αυξήσει το maneurability
όταν το βλήμα πάει να ktypisei τον στόχο
εάν ο κινητήρας δούλευε μονο στην εκτόξευση για μερικά λεπτά η δεν είχε νόημα να βάλουν τον μηχανισμό
 

Konstantinos_Zikidis

Η χρήση jet vanes προφανώς προκαλεί κάποια μείωση στην ώση. Παρ’όλ’αυτά, ο MICA διαθέτει επαρκή εμβέλεια της τάξης των 60-80 km (ο IR φτάνει γύρω στα 60 km, ενώ ο ΕΜ στα 80 km, λόγω καλύτερης αεροδυναμικής του κώνου του). Υπενθυμίζω την πραγματική δοκιμή της Ταϊβάν, όπου ένας ΕΜ χτύπησε στόχο στα 67 km: http://www.taiwanairpower.org/af/mirage.html 
Επιπρόσθετα, η χρήση jet vanes επιτρέπει εξαιρετική ευελιξία, κατά τα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα που διαρκεί η καύση του rocket motor, όπως είπε και ο George_K George_K. Έτσι, ο MICA μπορεί να κάνει στροφή 180° και να χτυπήσει προς τα πίσω. Μετά την καύση του rocket motor, δεν προσφέρουν τίποτα. Με τον τροπο αυτό, το 2007 ένα Rafale εκτέλεσε επιτυχημένη βολή «over the shoulder», για πρώτη φορά παγκοσμίως, με MICA EM εναντίον στόχου που είχε υποδειχθεί μέσω Link 16 από άλλο Rafale:
 

over-the-shoulder.jpg
George_K

Όπου τον ρόλο του εντοπιστή στόχων τον παίζει κάθε πλατφόρμα που έχει link 16 όπως το Erieye, F-16 52+ adv, P-3B HN(όταν μπουν σε υπηρεσία), οι μελλοντικές φρεγάτες, ή οι εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ, ή στο κοντινό μέλλον τα F-16V (αυτά με τα AESA Ckfurious). Για να μην πω τι πλεονεκτήματα θα έχει πχ το αυτοκινούμενο πυροβολικό στην πιθανότητα να εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες απο το δίκτυο, ή τα ΑΗ-64A – D, Kiowa (αν ποτέ τοποθετηθεί link 16…)
 
Επίσης στα πλεονεκτήματα του συνδυασμού RDY2 Mica να αναφέρω τη δυνατότητα αυτόματης κατηγοριοποίησης, στόχευσης, και εμπλοκής στους τέσσερις πιο επικίνδυνους στόχους ταυτόχρονα, κάτι που νομίζω στο APG-68 V9 γίνεται μόνο με την παρέμβαση του χειριστή ένα στόχο τη φορά (?). Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά νομίζω οτι το man – machine interface είναι πιο user friendly απ’ ότι του blk 52+, adv.
 
Αλλά μιας και μιλάμε για τα EGM – BGM, η τοποθέτηση link 16 δε νομίζω να τους έπεφτε και άσχημα, για πληρέστερη εικόνα τακτικής κατάστασης.

Konstantinos_Zikidis

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παρέχουν την ίδια ακρίβεια όλοι οι συμμετέχοντες σε ένα δίκτυο Link 16. Άλλη η ακρίβεια και ο ρυθμός ανανέωσης της πληροφορίας π.χ. από το ραντάρ της Πάρνηθας και άλλες οι δυνατότητες ενός ραντάρ μαχητικού, ακόμα κι αν συμμετέχουν και τα δύο στο ίδιο δίκτυο Link 16. Επομένως, θα πρέπει να διατηρούμε επιφύλαξη στο κατά πόσο θα μπορούσε να υποδείξει στόχο ένα σύστημα πέραν του ραντάρ ενός μαχητικού, με σκοπό την εμπλοκή του στόχου χωρίς τη χρήση του ραντάρ επί του Α/Φ. Ίσως δεν ήταν τυχαία η υπόδειξη στόχου από Rafale σε Rafale, και όχι από ραντάρ εδάφους σε Rafale.
Δεν γνωρίζω καλά το APG68(V)9 αλλά η γενική μου εντύπωση είναι ότι δεν ειναι τόσο καλό σε λειτουργίες α-α και ιδίως εναντίον 4 στόχων ταυτόχρονα.
Τέλος, αναφορικά με το Link 16, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το κόστος του: θα πρέπει να πρώτα να πιστοποιηθεί στο αεροπλάνο και μετά να αγοράσουμε έναν ανάλογο αριθμό τερματικών. Είναι πολύ πιο οικονομικό να αποκτήσουμε (να αναπτύξουμε;) έναν σταθμό εδάφους που να διασυνδέεται με το ΣΑΕ και να συνομιλεί με το link που ήδη διαθέτουν τα Μ2000-5.

Konstantinos_Zikidis

Γιατί να μην το ξαναπώ;

George_K

Στον fast and furious απάντησα, ήρθε και σε σένα..??
Το κάψαμε το site.. 

MPAMPIS

Μακάρι να έχετε δίκιο…..
Σύντομα ολα δείχνουν οτι θα διαπιστώσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη…….

Tazos

Η δύναμης αποτροπής στο σενάριο που αναφέρετε είναι τεράστια αλλά με τί κόστος, διότι κόστος δεν είναι μόνο τι θα ξοδέψουμε στα Μ2Κ αλλά και τι θα στερηθεί ο υπόλοιπος στόλος.
Γνωρίζουμε ότι η αναβάθμιση των Μ2Κ κοστίζει περίπου 600εκ, με αυτά τα 600εκ θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε
150 JASSM εμβέλειας 370χλμ
100 NSM ή Harpoon II για να βυθισουμε πλοία
100 HARM AARGM για ραντάρ και πλοία
50 ΑΙΜ-120D για να τρομάξουμε τους απέναντι τις πρώτες ώρες
Άραγε σε μια ζυγαριά τι μας προσφέρει μεγαλύτερη αποτροπή, τα 17 Μ2Κ-5 ή αυτό το πακέτο διαθέσιμο για 85 F16V (ίσως και περισσότερα). Διότι συζητάμε για αριθμούς αεροσκαφών όταν οι αριθμοί και η ποικιλία των πυρομαχικών είναι τραγικοί(και οι στόχοι στα παράλια άπειροι).

CKfurious

Δώσε και καμια τιμούλα ανά όπλο έτσι για να δούμε!
Τώρα για να παίξω το ρολο της κακιας μεν γαλλόφιλης δε πεθεράς του forum να ρωτήσω εάν όλα αυτά τα όπλα μας τα εξαγοuν οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι και με ποίους περιορισμούς???!!!

Tazos

1.2εκ οι JSSAM
2εκ οι NSM-HARPOON II
0.9εκ οι AARGM
2+εκ οι ΑΙΜ-120D
Εντελώς προσεγγιστικά….Αν μας τα δίνουνε δεν ξέρω και δεν θα το μάθουμε μέχρι να τα ζητήσουμε.

Konstantinos_Zikidis

Εγώ σας αναφέρω οπλικά συστήματα τα οποία ήδη διαθέτουμε και γνωρίζουμε. Εσείς μου αντιπροτείνετε όπλα τα οποία δεν έχουμε και εξ όσων γνωρίζω δεν μας έχουν αποδεσμευθεί. Επίσης, ο AIM-120D εξ όσων γνωρίζω δεν έχει πιστοποιηθεί σε F-16 ούτε είναι σίγουρο ότι θα γίνει.
Επομένως, για να τα πάρουμε θα πρέπει: α. να μας το επιτρέψουν οι ΗΠΑ, β. να κάνουμε σύμβαση (έστω FMS), γ. να πληρώσουμε, δ. να τα κατασκευάσουν και ε. να έρθουν στη χώρα, να εκπαιδευτούμε κλπ. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε ότι η απόσταση είναι τεράστια. Και μέχρι τότε; Βάστα Τούρκο να γιομίσω;
Τέλος, να υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκρίνουν κάτι για εμάς πολύ καλύτερο από ότι στους γείτονες, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά.
Επίσης, ξέχασα στο προηγούμενο σχόλιό μου να αναφέρω και τους SCALP, το ικανότερο όπλο αποτροπής που έχουμε ως ΕΔ, το οποίο φέρεται από το -5 παράλληλα με τους 6 MICA και τις 2 δεξαμενές. Το οποίο επίσης διαθέτουμε ήδη.

Tazos

H ουσία της θέσης μου είναι αν τα 600εκ που θα κόστιζε η αναβάθμιση των Μ2κ θα μπορούσαν να διατεθούν καλύτερα σε άλλα πράγματα, ιδιαίτερα γνωρίζοντας πως γανιάσαμε να βρούμε 1.2. δις για την αναβάθμιση των F16, ακόμα δεν έχουμε δει τί νέα όπλα θα φέρουν.
Το αν θα μας τα αποδεσμεύσουν οι Αμερικάνοι είναι ένα θεωρητικό ερώτημα, ίσως γνωρίζετε καλύτερα εσείς την απάντηση ίσως απλά να μην έχουμε κάνει κάν το ερώτημα ακόμα ώστε να λάβουμε αρνητική η θετική απάντηση απάντηση. Αν το πλάνο είναι να αναβαθμίσουμε 84 F16 με AESA και Link 16 ωστε να ρίχνουν LGB στα 5 χλμ, μερικούς Jsow ανεμοπορίας και τους 200 Maverik τότε έχετε δίκαιο, καλύτερα να δωθούν τα χρήματα στα Μ2Κ αφου οσο σύγχρονα και αν ειναι τα F16 χωρίς όπλα είναι άχρηστα. Οι απέναντι παραγουν SOM, το βρίσκω απίθανο να μην μας δώσουν οι αμερικάνοι αντίστοιχους πυράυλους (JSSAM), ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν πως οι Τούρκοι απεξαρτόνται σιγα σιγα απο αυτούς.
Σχετικά με τον Aim-120D θεωρώ απίθανο να μην τον πιστοποιήσουν στα F16 και να χάσουν χρήματα από πελάτες συμμάχους του εξωτερικού. Το Μ2Κ-5 σήμερα με 6 MICA όντος είναι υπερ οπλο για το Αιγαίο, σε 5 χρόνια όμως που ενδεχομένως θα έρθει αντιμέτωπο με ΑΙΜ-120D εκτοξευόμενο από +30χλμ σε σχέση με το MICA θα έχει θέματα. Και όπως γνωρίζετε η Dassault το έχει παρατήσει το Mirage, ουτε Aesa θα δουμε, ούτε Meteor.

aris32

αν καποιος θα αγορασει aim120D αυτος θα ειναι η ΠΑ. Η Τουρκικη αεροπορια δυσκολα να τις αποδεσμευσουν για τα επομενα 8 χρονια τοσο εξωτικα οπλα. Ιδιαιτερα δε οταν κατασκευαζει δικα της ΑΑ οπλα για τα αεροπλανα της.

Scalp_eg

Θα σας παρακαλέσω να μην γράφετε τέτοια πράγματα ότι δεν μας αποδεσμευουν όπλα οι Αμερικανοί. Το Χλωμό Πρόσωπο του φόρουμ, Τσακα-Τσουκα-Τσικι-Τσικι Θα εκνευριστεί.

photographix

Oh yez

ACHERON

Konstantinos_Zikidis Konstantinos_Zikidis
Κωνσταντίνε,πώς προκυπτει το (20+10) x 6=180;
Τα 10 -EGM τί όπλα θα φέρουν κατά εξάδες;

CKfurious

To my understanding αναφέρεται στην περίπτωση που είχαν εκσυχρονιστεί τα EGM σε -5

Konstantinos_Zikidis

Στην εξωφρενική περίπτωση που αναβαθμίζαμε τα 16 Μ2000 σε -5. Πως βλέπετε τη διαμόρφωση 6 MICA + 2 AM39 + 1 SCALP EG; Pas mal, που θα έλεγαν και οι Γάλλοι.

zap

Ομολογω οτι εχω σχετικη αγνοια για τα συστηματα του Μ2000. Μπορει καποιος να μου παραθεσει γιατι το να αλλαχθει το Radar σημαινει οτι ο νεος υπολογιστης αποστολης πρεπει να εχει προσβαση στο FBW του αεροσκαφους;

Stratilatis

Θεωρητικά και πρακτικά, ΟΧΙ.
Θεωρητικά και πρακτικά θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το Radar με αυτά των αναβαθμισμένων F16, τόσο στα απλά Mirage όσο και στα μη αναβαθμισμένα F16, τον υπολογιστή πυρός και την καλωδίωση. Απλή δουλειά στα 3 με 5 εκατομμύρια το κομμάτι.
Αλλά δεν έχουμε ούτε την πολεμική βιομηχανία ( το μεγαλύτερο μέρος είναι υποκατασκευαστές σε πνευματική ιδιοκτησία άλλων) , αλλά ούτε τους επιστήμονες μιας και στην Ελλάδα δεν έχουμε δημιουργούς γνώσης παρά μόνο χειριστές γνώσης, να παράξουν ένα τέτοιο εγχείρημα.
Βλέπω τι κατάφερε η Νότιος Αφρική με το Mirage F1 και το Mirage III και ειλικρινά με πιάνουν τα διαόλια μου με την Χώρα μου και την ανικανότητά της.
Πώς να μην είμαστε όμως έτσι όταν έχουμε άρθρο που μας λέει για το buddy to buddy refueling σαν new trick και αναβάθμιση ενώ είναι κάτι που το εφαρμόζουν οι αεροπορίες του κόσμου από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και αν δεν το εφάρμοζε ή δεν το είχε στα σχέδια της μέχρι σήμερα η ΠΑ (που δεν το πιστεύω) λέει πολλά για το ποιόν και τις πνευματικές ικανότητες των στελεχών της.

Konstantinos_Zikidis

Ορθώς το ρωτάτε, καθώς διαφαίνεται ότι υπάρχει μία σχετική παρανόηση: το σύστημα Fly-by-wire είναι σχετικά αυτόνομο και ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα συστήματα, όχι μόνο στο Μ2000 αλλά στα περισσότερα αεροπλάνα. Έχει τους δικούς του αισθητήρες, υπολογιστές, καθώς και δικές του γραμμές, άσχετες με τον δίαυλο δεδομένων του αεροπλάνου (π.χ. το Databus στο Μ2000 ή το MILSTD1553 στο F-16).
Ο υπολογιστής αποστολής είναι ανεξάρτητος και συνεργάζεται με το ραντάρ, τους ενδείκτες, τα όπλα κλπ. Έτσι, ακόμα και μία σοβαρή βλάβη στον υπολογιστή ή στον δίαυλο δεδομένων δεν έχουν σχέση με την πτήση του αεροπλάνου, παρότι μπορεί να επηρεάσουν κάποιες οθόνες (και φυσικά να ματαιώσουν την αποστολή).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το FBW στο Μ2000 είναι αναλογικό και επειδή απεδείχθη εξαιρετικό, παρέμεινε ως είχε από την αρχή, σε όλες τις εκδόσεις του Μ2000: C, B, D, N, -5F, -9, -5 Mk2, I. Από την άλλη, ο υπολογιστής αποστολής του αεροπλάνου αναβαθμίστηκε από τον παλαιό MC (Main Computer, με τους δύο ίδιους και εναλλακτούς υπολογιστές MC1 και MC2), στην MDPU – Modular Data Processing Unit, την οποία χρησιμοποιεί και το Rafale (από το Standard F2 και μετά): https://www.dassault-aviation.com/en/defense/rafale/the-sheer-power-of-multisensor-data-fusion/
Αντιθέτως, το FBW του F-16 ήταν στην αρχή αναλογικό και μετά τα πρώτα Block έγινε ψηφιακό. Υπήρξε μάλιστα και μία συναφής τηλεταινία με την Laura Dern (Afterburn, 1992), η οποία έχει ως βάση ένα πραγματικό δυστύχημα του 1982, όπου ένα F-16A έπεσε σκοτώνοντας τον πιλότο εξαιτίας ενός ηλεκτρικού προβλήματος, το οποίο γενικώς και αορίστως συσχετίσθηκε με το FBW: https://www.imdb.com/title/tt0103626/

zap

Σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση. Με αυτα τα δεδομενα λοιπον, δεν χρειαζομαστε την Γαλλια ουτε Source code του υπολογιστη αποστολης. Μπορουμε θεωρητικα να αντικαταστησουμε radar, MMC και οπλα με κατι αλλο. Εαν μαλιστα ειναι 3rd party τοτε αφηνουμε τον κατασκευαστη να πιστοποιησει τα Γαλλικα βληματα, εαν τα επιθυμουμε στον νεο radar. Βρισκω αυτην την λυση λιγοτερο προβληματικη. Εφοσον τα προβληματα FOS δεν απασχολουν ανταλλακτικα που το αεροσκαφος χρειαζεται να πεταξει. Δεν νομιζω οτι ειναι σοφο να πεταξουμε 18 περιπου αεροσκαφη για μερικα ηλεκτρονικα που μπορουμε να προμηθευτουμε απο αλλου. Δεν βρισκω το εγχειρημα να κοστιζει περισσοτερο απο 50-70εκ ευρω για ολα τα αεροσκαφη.
Εγω βλεπω απροθυμια να σωθουν τα Μ2000 απλως.

Konstantinos_Zikidis

Η αντικατάσταση ραντάρ, υπολογιστή κλπ δεν είναι τόσο απλό, όσο το παρουσιάζετε. Τα συνολικά κόστη μελέτης, σχεδίασης, ανάπτυξης, κατασκευής πρωτοτύπων, ελέγχου συμβατότητας EMI/EMC, δοκιμών λειτουργίας επί πάγκου, ελέγχου διαλειτουργικότητας με τα υπόλοιπα avionics, δοκιμών επί Α/Φ στο έδαφος, πτητικών δοκιμών, πιστοποίησης και παραγωγής του απαιτούμενου αριθμού LRU, μαζί με την ανάλογη ανάπτυξη και κατασκευή σταθμών ελέγχου 2ου Βαθμού Συντήρησης, είναι υπέρογκα και σε καμία περίπτωση δεν θα δικαιολογούνταν για 16 αεροπλάνα. Έτσι, αν και έχουμε το δικαίωμα, βάσει της σύμβασης προμήθειας, να στραφούμε τουλάχιστον στην ελληνική αμυντική βιομηχανία για υποστήριξη ή ακόμα και αναβάθμιση των Μ2000 (δυνατότητα η οποία πολύ αμφιβάλλω ότι μας παρέχεται από άλλους προμηθευτές, όπου ευθέως υπαινίσσομαι τους πέραν του Ατλαντικού), είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να προχωρήσουμε σε κάποιας μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας τροποποίηση.
Πέραν τούτου, θα ήθελα να επισημάνω ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την προμήθεια κανενός αμυντικού υλικού χωρίς ανάλογη σύμβαση. Με άλλα λόγια, η έλλειψη FOS επηρεάζει όλα τα ανταλλακτικά των Μ2000/-5, εκτός από απλά αναλώσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να μην χαρακτηριστούν ως αμυντικό υλικό. Δυστυχώς, μόνοι μας πυροβολούμε τον εαυτό μας…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Littoral Combat Ship Freedom Class, το πλοίο που πάνω του...

104
του Βασίλη Παπακώστα (από την έντυπη ΠΤΗΣΗ)Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η πλήρης παρουσίαση της κλάσης Freedom LCS-1, τόσο επειδή αυτή έχει γίνει...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά $

Related News

Προβολή Οπτικοακουστικού Υλικού στο Κτίριο της Βουλής των Ελλήνων για την Εορτή της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολόγησε και πραγματοποίησε προβολή Οπτικοακουστικού Υλικού στην πρόσοψη του κτηρίου του...

Η Ταϊβάν ξεκινά τη ναυπήγηση 8 “εγχώριων” υποβρυχίων

Η Ταϊβάν θα ξεκινήσει τις εργασίες την επόμενη εβδομάδα για τη ναυπήγηση του πρώτου από οκτώ νέα εγχώριας αναπτυξης υποβρύχια, γεγονός που αποτελεί την...

Bf110G Nachtjäger: H Τεχνολογία του Τρόμου

Τίποτε δεν φόβιζε περισσότερο τα πληρώματα της Bomber Command όσο τα νυχτερινά καταδιωκτικά. Εμφανίζονταν σαν φαντάσματα, χτυπούσαν και έψαχναν το επόμενο θύμα τους. Οι...