22.6 C
Athens
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Αξιοποίηση για τα ελληνικά Mirage 2000EGM/BGM: New tricks for an old fighter dog!

- Advertisement -

Τα μη εκσυγχρονισμένα Mirage 2000ΕGM της 332 Mοίρας, αναφέρεται συχνά οτι είναι τα μαχητικά της ΠΑ με τις μικρότερες μαχητικές ικανότητες. Μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει φήμες για πρόωρη απόσυρσή τους. Οι κύριοι λόγοι απαξίωσης των παλαιών δίλιτρων είναι η έλλειψη ανταλλακτικών (ή οποία όμως ταλανίζει και τα εκσυγχρονισμένα Mirage 2000-5Mk2) , αλλά κυρίως και ο οπλισμός τους, αφού οι πύραυλοι μέσης εμβέλειας Super 530 αποσύρθηκαν και οι μικρής εμβέλειας Magic-2 δεν είναι αρκετοί στο σύγχρονο περιβάλλον.

Που μπορούν να προσφέρουν τα εναπομείναντα Mirage 2000EGM/BGM; Αξίζει η διατήρησή τους σε υπηρεσία;

Είναι χαρακτηριστικό οτι τα συνομήλικα τους F-16C block-30, ναι μεν θεωρούνται και αυτά απαξιωμένα, σε καμία περίπτωση όμως μη αξιόμαχα, ακριβώς επειδή “φόρεσαν” τους ΑΙΜ-120 AMRAAM , ενώ βέβαια απολαμβάνουν συγκριτικά καλύτερη ροή ανταλλακτικών, επωφελούμενα του μεγάλου αριθμού μαχητικών του τύπου στην ΠΑ.
Το ιδανικό για τα μαχητικά της 332 Μοίρας θα ήταν να έφθαναν στο επίπεδο των M2000-5Μk2 της 331 Μοίρας από τον κατασκευαστή, όμως αυτό πλέον δεν είναι εφικτό για τεχνικούς λόγους καθώς και κόστους.

Στο παρόν άρθρο θα δούμε οτι παρόλο που όλοι αναφέρονται στα -EGM ως “μη εκσυγχρονισμένα”, αυτό είναι λίγο διαφορετικό στην πράξη! Επίσης, θα ασχοληθούμε με ορισμένες δυνατότητες ενίσχυσης της μαχητικής ικανότητας των Mirage 2000 EGM, με την παραδοχή ότι τα μαχητικά πλέον δεν θα λάβουν κανέναν μείζονα εκσυγχρονισμό. Η λύση που προτείνεται είναι η συνεργασία με τα “αδελφά” Mirage 2000-5 Mk2.

To σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2000 των Mirage 2000EGM/BGM (αρχείο ΠΤΗΣΗ, 1993)

Όπως αναφέρθηκε, τα Mirage 2000 EGM έχουν απωλέσει πρακτικά την ικανότητα βολής Πέραν του Οπτικού Ορίζοντα (BVR) λόγω λήξης ορίου ζωής των πυραύλων μέσης ακτίνας Super 530D, οι οποίοι απαιτούσαν συνεχή «φωτισμό» ραντάρ (SARH). Το δε ραντάρ RDM-3 παρουσιάζει παροιμιώδη υστέρηση σε ρόλους αέρος/αέρος και ειδικά στην εμβέλεια αποκάλυψης στόχων μικρού ίχνους και την ικανότητα look down/shoot down, καθιστώντας δύσκολη εως αδύνατη την καθοδήγηση οποιουδήποτε σύγχρονου BVR βλήματος.

Exocet AM39 φορτωμένος σε ελληνικό Mirage 2000EGM

Παρ΄όλα αυτά, η τοποθέτηση βλημάτων MICA IR στα EGM είναι εφικτή. Ο παλαιός υπολογιστής βολής τα εκλαμβάνει ως βλήματα (επίσης υπέρυθρης καθοδήγησης) Magic II, χωρίς ωστόσο τη πλήρη αξιοποίηση των ικανοτήτων των πρώτων. Έχει αναφερθεί στο παρελθόν η δυνατότητα αναβάθμισης συγκεκριμένου εξαρτήματος που θα επετρεπε βελτιωμένη χρήση του MICA IR , ο οποιος δεν είναι όπλο τοσο μικρού βεληνεκούς όπως οι προκάτοχοι του! Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζουμε κάτι περισσότερο, όπως για παράδειγμα, κόστος. Συνεπώς, μια μικρή ενίσχυση του αποθέματος βλημάτων ΜICA IR της ΠΑ θα επέτρεπε την χρήση τους και από τα αεροσκάφη της 332 Μοίρας που σήμερα επιχειρούν σε ρόλους αέρος/αέρος με βλήματα Magic II σε αποστολές readiness από τη Σκύρο, εξοικονομώντας πολύτιμες ώρες πτήσεις από πιο σύγχρονα μαχητικά.

Όταν η Ελλάδα εκσυγχρόνισε ΜΟΝΗ ΤΗΣ τα Mirage 2000EGM/BGM… και πούλησε την ιδέα και σε χώρες στο εξωτερικό!

Ένα απο τα στοιχεία εκσυγχρονισμού των Mirage 2000EGM, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε άρθρο εδώ, είναι η νέα έγχρωμη οθόνη HDD-55L τύπου Active Matrix LCD της ελληνικής εταιρίας Miltech, η οποία πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πιλοτηρίου των F-15 της USAF. Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά η παλαιά οθόνη των Μιραζ-2000 EGM, η VMC-180 της Thompson-CSF, δεν ήταν μονόχρωμη όπως αναφέρεται σε πολλές πηγές, αλλά τρίχρωμη, τύπου penetron CRT : έτσι, η συμβολογεννήτρια του M2000ΕGM παρήγαγε εξαρχής σήμα TV σε 3 χρωματα (πράσινο, κόκκινο, και κίτρινο/πορτοκαλί), ενώ έχει υλοποιηθεί μελέτη εκ των έσω της 332 Mοίρας, ώστε  η εικόνα της νέας οθόνης να είναι πλήρως έγχρωμη, με κοινή στην ΠΑ συμβολολογία.

Όσα θέλετε να μάθετε για τον εκσυγχρονισμό (ή μη) των Mirage 2000EGM/BGM

Αξίζει επίσης να σημειωθεί οτι η 332 έχει καταφέρει να τοποθετήσει στο κόκπιτ των EGM, το Aviation Tablet της Garmin τύπου Aera 500 με GPS, που χρησιμοποιήται κυρίως ως εκπαιδευτικό βοήθημα απενημέρωσης μετά την αποστολή. Δευτερευοντως όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οπτικό βοήθημα κατά την πτήση αφού παρέχει εικόνα έγχρωμου κινούμενου χάρτη, αλλά και  για την τήρηση way points.

Επίσης, στα 2 εναπομείναντα διθέσια Μirage 2000BGM, έχουν αλλαχθεί οι αρχικές οθόνες HUD repeater στο πισω κόκπιτ, απο νέες έγχρωμες LCD του εμπορίου (COTS). Αξίζει εδώ να αναφερουμε για λόγους σύγκρισης, ότι τα συνομήλικα τους F-16C block 30 στερούνται έγχρωμων οθονών , αλλά και HUD repeaters στα διθέσια του υποτύπου.

Είδαμε το FOS το αληθινό, λαμβάνουμε ανταλλακτικά για τα Mirage

Επίσης το παλαιό σύστημα ναυτιλίας (INS) των EGM, έχει αντικατασταθεί στα πλαίσια ΑΩ από το Sextant Totem 3000 των -5Μk2, με ενσωματωμένο δέκτη GPS της Sagem. Αυτό είχε θετική επίπτωση στη χρήση των Exocet, την ταχύτερη τάξη του μαχητικού για απογείωση και το κόστος εκπαίδευσης και υποστήριξης λόγω ομοιοτυπίας.
Ένα ακόμη στοιχείο εκσυγχρονισμού, είναι η τοποθέτηση της ηλεκτρονικής μονάδας FADEC (full authority digital engine control) των -5Mk2 και στους Μ-53Ρ2 των EGM/BGM, συνεπώς όλοι οι κινητήρες των Mirage 2000 της ΠΑ είναι πλήρως ομοιότυποι.

What if: Θα μπορούσαμε να είχαμε εκσυγχρονίσει τα Mirage F.1CG αντί να τα αποσύρουμε και σήμερα να πετούσαν πλάι στα Mirage 2000-5Mk2;

Ο  δεύτερος ρόλος της Μοίρας είναι η Τακτική Αεροπορική Υποστήριξη Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ/TASMO). Τα Mirage 2000 EGM/BGM, μετά απο εκσυγχρονισμό, φέρουν λογισμικό που επιτρέπει την μεταφορά και εξαπόλυση του βλήματος ΑΜ-39 Exocet Block II, η χρήση του οποίου αναφέραμε οτι αναβαθμίστηκε με την εισαγωγή του Τotem 3000. Πρόκειται για το πιο επιτυχημένο εμπορικά και τακτικά βλήμα κατά στόχων επιφανείας, με την 331 αρχικά και την 332 έπειτα, να είναι οι μοναδικές πολεμικές Μοίρες της ΠΑ επιφορτισμένες με αυτόν τον ειδικό ρόλο εδώ και 2 δεκαετίες.
Το ραντάρ RDM-3 σε διαμόρφωση έρευνας επιφανείας, παρουσιάζει ακόμη αξιόλογες επιδόσεις (εμβέλεια εντοπισμού ναυτικών στόχων της τάξης των 60 ν.μ./110 χλμ.). Μάλιστα η 332 έχει διεξάγει τουλάχιστον δύο βολές στο πλαίσιο ασκήσεων τύπου SINKEX με την επωνυμία «Θαλάσσιος Γρύπας», όπου έγιναν πραγματικές αφέσεις πυραύλων Εξοσέτ εναντίον παροπλισμένων πλοίων του ΠΝ.
https://www.ptisidiastima.com/am39-exocet-mirage/
Ο συνδυασμός Mirage 2000/Exocet, από μόνος του είναι αρκετός για την βύθιση σχετικά μικρών πλοίων με μικρή ή καθόλου αντιβληματική προστασία (ΤΠΚ – Αποβατικά). Για την επίθεση και βύθιση κύριων εχθρικών ναυτικών μονάδων, όπως οι φρεγάτες του Τουρκικού Ναυτικού, έχει γίνει αντιληπτό από εξελιγμένα πολεμικά παίγνια ότι θα απαιτηθούν πολλαπλές συγχρονισμένες εκτοξεύσεις Exocet από διαφορετικές κατευθύνσεις για να καμφθεί η πολυστρωματική άμυνα ενός σύγχρονου πολεμικού πλοίου (και τυχόν συνοδευόντων πλοίων). Οι αντιπλοικοί πύραυλοι του ΠΝ είναι αρκετοί, όμως η ταχύτητα αντίδρασης ενός μαχητικού οπλισμένου με πυραύλους εξοσέτ, παραμένει αναντικατάστατη!

Mirage 2000EGM με Matra Magic 2 και Super Matra 530D

Οι ικανότητες ναυτικής κρούσης της ΠΑ, θα ήταν πολύ βελτιωμενες και κατά τη διάρκεια της νύκτας με την εισαγωγή υφιστάμενων Διοπτρών Νυχτερινής Όρασης (ΔΝΟ/NVG) AVS-9 στα EGM. Οι ΔΝΟ μπορούν να δώσουν στα πληρώματα της 332 ικανότητα χαμηλής πτήσης πάνω από τη θάλασσα σε αποστολές ΤΑΥΝΕ κατά τη νύκτα, ώστε να μειωθεί η ακτίνα εντοπισμού των επιτιθέμενων από τα ραντάρ του πλοίου – στόχου και συνεπώς ο χρόνος αντίδρασης του.
Επίσης οι ΔΝΟ διευκολύνουν γενικότερα τη ναυτιλία κατά τη διάρκεια της νύκτας, διότι επιτρέπουν ως κάποιο βαθμό χρήση τακτικών ημέρας. Το σχετικό πρόγραμμα ξεκίνησε προ ετών για τα -5Μk2, έμεινε στάσιμο για κάποιο διάστημα και επανεκκινήθηκε για όλα τα Mirage ενώ υφίσταται μελέτη της 332Μ ώστε με χρήση νέων τεχνολογιών να καταστεί το κόκπιτ των απλών Mirage 2000 πλήρως συμβατό με ΔΝΟ, όπως συμβαίνει εξαρχής με τα -5Μk2.
https://www.ptisidiastima.com/mica-in-greek-air-force/
Άλλες προτάσεις βελτίωσης και περαιτέρω χρήσης των απλών Μ2000 (στα πλαίσια ενός προτεινόμενου μείζονος εκσυγχρονισμού που είχαν δει το φως της δημοσιότητας προ ετών) αφορούσαν την προσθήκη στον κεντρικό πυλώνα αρτηρίας δεδομένων ώστε σε συνδυασμό με το INS/GPS Τotem 3000, να αποκτήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς και εκτόξευσης SCALP-EG. To σκεπτικό είναι η κατά το δυνατόν ελάφρυνση των -5Μk2 και αφοσίωση τους  στον κύριο ρόλο, την αεροπορική υπεροχή. Η σκέψη αυτή δεν προχώρησε ούτε ως πρόταση.
Υπήρξε σκέψη για ενσωμάτωση των ατρακτιδίων ηλεκτρονικής παρακολούθησης (ΕLINT) ΑSTAC σε ορισμένα EGM, αλλά σύμφωνα με πηγές της ΠΑ, ο μικρός διαχωρισμός του κοιλιακά αναρτημένου ατρακτιδίου από το ταρμακ, καθιστά επίφοβη την μεταφορά του από αυτά. Δεδομένου ότι το ατρακτίδιο έχει ήδη πιστοποιηθεί σε Mirage 2000-5 άλλων χωρών, ίσως η απάντηση μάλλον βρίσκεται στα ενισχυμένα σκέλη και τροχούς προσγείωσης που φέρουν τα -5Μk2 (και τα γαλλικά Μ2000D) για αυξημένο βάρος απογείωσης κατά 1000 κιλά. Εάν το κόστος είναι απαγορευτικό, ακόμη και μικρός αριθμός μαχητικών  με το ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης θα μπορούσαν να φέρουν το ατρακτίδιο, αποκαθιστώντας μια κρίσιμη ικανότητα της ΠΑ.
https://www.ptisidiastima.com/how-many-fighters-should-greek-air-force-have/
Μια χαμηλού κόστους αλλά πολύ ουσιώδης αναβάθμιση, θα ήταν η απόκτηση αριθμού γαλλικών ατρακτιδίων εναέριου ανεφοδιασμού (από μονάδες της AdlA που απόσυραν Mirage 2000C με ραντάρ RDI), το οποίο είναι πιστοποιημένο σε όλες τις εκδόσεις του Mirage 2000 [3]. Με αυτά, τα -EGM θα μπορούν να κρατούν περισσότερο χρόνο στον αέρα τα υπερπολύτιμα αδελφά -5Μk2, εφόσον αυτά έχουν ακόμη οπλισμό (οξυγόνο παράγουν on board – OBOGS). Φυσικά , εάν αποκτηθούν ατρακτίδια εναέριου ανεφοδιασμού, θα μπορούν να επωφελούνται και τα ιδια τα Μirage 2000 EGM. Π.χ. εάν πρόκειται να εκτελέσουν αποστολη ΤΑΥΝΕ με πυραύλους Εξοσέτ, θα είναι δυνατόν ακόμα και να απογειωθούν με 2 αντιπλοικούς πυραύλους αντι του συνήθους ενός και με ελάχιστα καύσιμα, τα οποία θα συμπληρωθούν στον αερα!

Mirage 2000EGM

Βέβαια, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τα ατρακτίδια αυτά σε καμμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν πλήρως ένα κανονικό ιπτάμενο τάνκερ. Εξάλλου και τα Μirage 2000 EGM δεν μπορούν να φέρουν τη μεγάλη ποσότητα καυσίμου που έφεραν τα Α-7Ε (με ατρακτίδια D-704) εώς το 2014, ενώ εχουν και λιγότερους φορείς.  ‘Οπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, το ανεφοδιάζων γαλλικό δίλιτρο φέρει το ατρακτίδιο εναέριου ανεφοδιασμού στον κοιλιακό φορέα, καταργώντας τη δυνατότητα μεταφοράς της κοιλιακής δεξαμενής. Όμως, οι πτερυγικές δεξαμενές του είναι οι μεγάλες των 2.000 λίτρων  που δεν έχει προμηθευθεί η ΠΑ και χρησιμοποιούνται σε Μιραζ με ενισχυμένα σκέλη και τροχούς προσγείωσης.
Συνεπώς εάν η ΠΑ θέλει να εκμεταλλευτεί περαιτέρω τα EGM ως φορείς ατρακτιδιων ELINT και εναέριου ανεφοδιασμού, θα πρέπει να μετατραπούν τα σκέλη προσγείωσης σε αριθμό αυτών, με ενισχυμένα ελαστικά και νέους αποσβεστήρες (αμορτισέρ). Η μετατροπή αυτή είναι εφικτή και έχει ήδη γίνει σε όσα ελληνικά Mirage 2000 EGM εκσυγχρονίσθηκαν σε -5Mk2. Η αγορά των μεγαλύτερων δεξαμενών 2.000lt , έπρεπε να είχε γίνει ήδη, δεδομένης της έλλειψης αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού μαχητικών στην ΠΑ.
Η ΠΑ έχει ήδη προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα EGM σε ρόλους κρούσης Αέρος – Εδάφους. Στην Άσκηση ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014 στο Πεδίο Βολής Κρανέας, τα Μ2000EGM δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε βολές πυροβόλων εναντίον στόχων εδάφους. Τα DEFA 554 των 30χιλ. είναι τα ισχυρότερα  πυροβόλα της ΠΑ σήμερα. Επίσης τα παλαιά μαχητικά μπορούν να φέρουν απλές βόμβες και βέβαια το ραντάρ RDM-3 μπορεί να υποστηρίξει τη ρίψη τους.  Όμως η ΠΑ δεν διαθέτει ούτε τους πολλαπλούς φορείς βομβών της Γαλλικής αεροπορίας, ούτε τα ειδικά γαλλικα όπλα αέρος – εδάφους που έχουν πιστοποιηθεί στον τύπο, ενώ δεν έχουν αποκτηθεί  συμβατά ατρακτίδια στόχευσης και κατάδειξης στόχων εδάφους. Θα ήταν ευχής έργον η πιστοποίηση στα EGM των υπαρχόντων ατρακτιδίων Litening  των F-4E AUP, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο χωρίς προσθήκη αρτηρίας δεδομένων , αρα ριζικό εκσυγχρονισμό των μαχητικων.
https://www.ptisidiastima.com/hellenic-air-force-to-the-future/
Επίσης τα EGM δεν διαθέτουν τους επιπλέον κοιλιακούς φορείς των -5Mk2 , συνεπώς η μεταφορά λίγων απλών βομβών , όχι μόνο εκθέτει σε σοβαρότατους κινδύνους το αεροπλάνο φορέα, αλλά δεν θεωρείται και αποδοτική στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Υπάρχει όμως ένα άλλο Mirage της ΠΑ, το οποίο μπορεί άμεσα να φέρει σύγχρονα ατρακτίδια σκόπευσης και κατευθυνόμενες βόμβες: τα Mirage 2000-5 Mk2. Πρός την αξιοποίηση σε 2 ρόλους των εκσυγχρονισμένων δίλιτρων θα ήταν φρόνιμο να κινηθεί η ΠΑ , τα οποία έχουν και τις δυνατότητες αλλά και αρκετό βάθος χρόνου υπηρεσίας.

Mirage 2000EGM

Η άποψη του γράφοντος είναι ότι μια ενισχυμένη μοιρα 24 Mirage 2000-5 Mk2, η οποία υποστηρίζεται με εναέριο ανεφοδιασμό απο τα Mirage 2000 EGM, θα αποτελούσε το μακρύ χέρι της ΠΑ στην Κύπρο και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα  Mirage 2000-5Mk2 είναι ακόμη σύγχρονα μαχητικά και κάθε προσθήκη στον εξοπλισμό τούς θα είναι πλήρως αποσβέσιμη στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις έχουν περιορισμένο κόστος υλοποίησης ενώ τα ατρακτίδια εναέριου ανεφοδιασμού και όλα τα άλλα νέα υλικά που τυχόν αποκτηθούν , μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα νεώτερα μαχητικά της ΠΑ.
Πηγές :
  • Δ. Στεργίου: «Mirage 2000» , έκδοση Cockpit, 2001.
  • Άρθρο του γράφοντος στην e-Amyna το 2014.
  • Άρθρα σε περιοδικά  ΠΤΗΣΗ, HAFyear, Στρατιωτική Ισορροπία (τεύχος 1, Μάρτιος 2010)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
Manolis
Manolis
Απο το 1985 αναγνωστης της Πτησης και Διαστημα, ειναι πολυ?
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
montif74

H καλύτερη λύση για τα EGM/BGM: αποψιλώστε τα απο ότι ανταλλακτικά μας κάνουν για τα -5αρια, κρατήστε κάνα 2 για τα Μουσεία και τα υπόλοιπα στα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

Panagiotis

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. H αλλαγή τρόπου χρήσης / βελτίωση δυνατοτήτων με χαμηλό κόστος σε υλικά και χρήμα είναι από μόνη της ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο. Γίνεται δε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αν αφορά αμυντικά συστήματα καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες.
Ελπίζω να δούμε σωστές κινήσεις το επόμενο διάστημα και πολύ φαντασία!

Tazos

Εξαιρετικό άρθρο που δείχνει προς τα πού πρέπει να πάει το θέμα των Μ2κ-Ε, ξεχνώντας κάθε σκέψη για πλήρη εκσυγχρονισμό. Θα πρέπει όμως να αναφερθεί πως πολλά πράγματα που προτείνει ο αρθρογράφος έχουν γίνει ήδη από τους Ινδούς! Συγκεκριμένα
1) Το Lightning ενσωματώθηκε μέσα σε 12 ημέρες…. αρα για τι δυσκολία μιλάμε, εχει γίνει ήδη αλλού!( During the Kargil war, Israeli engineers had integrated the Litening laser designator pod onto IAF Mirages in 12 days flat to enable laser guided bomb attacks to take place for the first time in the IAF’s combat history.
2) Αρτηρία στον κεντρικό πυλώνα που επιτρέπει την χρήση laser bombs και ισραηλινών βληματων Crystal Maze και Spice με εμβέλειες 60-100χλμ, εξαιρετικό συμπλήρωμα στα ΑΜ-39.
3)Ενσωμάτωση της κάσκας DASH στα Μ2Κ σε συνδυασμό με Ρωσικα R-73 βλήματα! Με πίεση θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία Γάλλων και Ισραηλινών προκειμένου να πάρουν κάσκα DASH όλα τα Μ2Κ σε συνδυασμό με τα Mica-IR. Αν δεν δεχτούν οι Γάλλοι αντιγράφουμε τους Ινδούς και αγοράζουμε 2 ντουζίνες φθηνούς R-73 ή Python 5 ώστε να μην πετούν άοπλα (υποτίθεται τα Magic 2 έχουν λήξει….)
Με λίγες απλές μετατροπές που ήδη έχουν γίνει αλλού θα μπορέσει η 332Μ να αποκτήσει ουσιαστικότερο ρόλο στην άμυνα της χώρας πέρα από τις αποστολές ναυτικής συνεργασίας.

Spyros_Kapa

Υπάρχουν ρόλοι που μπορούν να πάρουν τα 2000 και πολύ σωστά τους αναφέρεται ναυτική κρούση ανεφοδιασμό ως προπομποί με ηλεκτρονικά αντίμετρα. Η ουσία είναι εάν θέλουμε να τα κάνουμε κάτι ή να τα στείλουμε νωρίτερα για σκραπ κατσαρόλες κτλ. Η γνώμη μου είναι να γίνει διερεύνηση στα γαλλικά ή και άλλα τυχόν αποθέματα και τυχόν αναβάθμιση μικρής ή μεγαλήτερης κλίμακας από ελληνική εταιρεία με συμμετοχή ίσος κάποιας ξένης..ας πούμε Ισραήλ.

Paliouras

Πολυ θα ηθελα να τσιμπουσαμε καμια 12αδα mirage 2000 N (αυτα που ειναι σε καλυτερη κατασταση) με ανταλλαγμα να τα καναμε 1 version μαζι με τα EGM.
Ετσι παλι 2 τυπους mirage θα ειχαμε, αλλα ο δευτερος θα εβγαζε την λαντζα στο Αιγαιο..

chikichiki

Νομίζω πως σχεδόν κάθε ουσιαστικό εξοπλιστικό που αναφέρθηκε κοστολογείται μάλλον στα δεκάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει πως το ενδεχόμενο υλοποίησης προγραμμάτων τέτοιας κατηγορίας είναι εξαιρετικά απόμακρο. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω όσα γράφτηκαν, αυτές οι αναβαθμίσεις αξίζουν επιχειρησιακά όσο κοστολογούνται οικονομικά; Αξίζει πχ να βάλλουν και τα EGM και SCALP, τι κόστος θα είχε αυτό, και τι ιεράρχηση μπορεί να έχει στην συνολική εξοπλιστική προσπάθεια; Πόση ακτίνα δράσης/παραμονή στον αέρα μας “αγοράζουν” ατρακτίδια AAR και νέες drop tanks ώστε να αξίζουν την επένδυση; Έχει η ΠΑ τέτοια έλλειψη φορέων LGB ώστε να ρισκάρει τα -5 στο ρόλο και να προβεί στις σχετικές δαπάνες; Δεν είμαι σίγουρος πόσο σημαντική θα ήταν οποιαδήποτε αναβάθμισή των EGM πέραν αυτής σε -5Mk2, η οποία επίσης εντάσσεται στη σφαίρα της φαντασίας. Η γνώμη μου είναι πως τα αεροπλάνα είναι χρήσιμα και πολύτιμα ως έχουν και υπάρχουν πιεστικότερες ανάγκες με μεγαλύτερα κενά (πχ…θα το πω…τορπίλες!). Κάναμε λάθος στο παρελθόν, δυστυχώς. Ευτυχώς μπορούμε όμως κουτσά-στραβά να ζήσουμε με αυτό.

CKfurious

Ας κοιτάξουν επιτέλους να υπογράψουν τις επιμέρους συμβάσεις με τις εταιρίες στα πλαίσια της FOS μήπως και beltivthooun οι διαθεσιμότητες και μετά κοιτάμε τα υπόλοιπα

Nikolaos

Θερμά συγχαρητήρια στο φίλο Μανώλη για την πρεμιέρα του στην ΠΤΗΣΗ (ή μου διαφεύγει κάτι από το παρελθόν;), η συγκρότηση και τεκμηρίωσή του λάμπουν, όπως και στα εμβριθή σχόλια του. Πρόκειται για πολύτιμο υλικό. Θα ήταν ευχής έργο, στο πλαίσιο μιας γενικότερης διαπραγμάτευσης με τη Γαλλία (η ανάθεση των φρεγατών στην οποία φαίνεται ειλημμένη απόφαση) να δεχθούμε μια πιο ρεαλιστική προσφορά για πλήρη αναβάθμιση (η ινδική αναβάθμιση διαψεύδει ότι τα υλικά δεν παράγονται πλέον, όπως είχε κάποτε ακουστεί …). Αναγκαίο, ακόμη, το σκοπευτικό κράνους και για τις δύο παραλλαγές.

Lefteris

Μπράβο για το άρθρο.
Απ ότι καταλαβαίνω, αλλαγή αμορτισέρ και τροχών και δεξαμενές 2000λίτρων μπορούμε να προμηθευτούμε από Γαλλία και οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα.
Τα Mirage φέρουν την βαφή μείωσης IR των F16 ;

EPR

Οι Ινδοί για να μπορέσουν αν χτυπήσουν στόχους τρομοκρατών στο Πακιστάν εκσυγχρονίσαν τα Μ2000 με χρήση ατρακτιδια Litening, και βομβών Spice. Η όλη διαδικασία διάρκεσε πολύ λίγο χρόνο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος . Τα αποτελέσματα ήταν δε τόσο εντυπωσιακά που θεωρούν το Μ2000 ως το καλύτερο αεροσκάφος που έχουν σε αποστολές ΑΕ. Αντισοιχα θα μπορούσαμε να πράξουμε και εμείς

MPAMPIS

Αν ειναι να τα πετάξουμε να δώσουμε ενα στο
Κο Ζηκιδη να το κανει Drone….απο την στιγμή που έχει fly by wire θα μπορούσε να γινει target drone στα πρότυπα του Qf-16……με σχετική ευκολία…

christos_choris_a

Έχω εκφράση την ευχή σε προηγούμενο σχόλιό μου να μπορέσει η Π.Α. να αντικαταστήσει τα 19 Mirage-2000EGM και τα 34 F-4E/AUP με τα 30 περίπου F-18C της Ελβετίας μιας και η χώρα ετοιμάζεται να αποκτήσει νέο μαχητικό ( θα μας βόλευε να παίρναμε και τα μισά F-18C της Φινλανδίας ). Φυσικά η αντικατάσταση των AM-39 block II από τους AGM-84 Harpoon θα έδινε μεγαλύτερη εμβέλεια στην Π.Α.. Ακόμη κι όταν τα μαχητικά θα εκτελούσαν το δευτερεύοντα ρόλο της αναχαίτησης, τα F-18C θα επιχειρούσαν με τον AIM-120C-5 αντί του R-550 Magic II. Και να μην παραλήψει κανείς τις δυνατότητεs που έχει το F-18C στην αξιοποίηση των AGM-88B σε αποστολές SEADS. Τέλος το Αμερικάνικο μαχητικό είναι συμβατό με τα Litening II των F-4E που θα αντικατασήσει και μάλιστα με εξσιρετικά μικρότερο κόστος κύκλου ζωής (συντήρησης).

Mirage

Πολύ κρίμα να μην υπάρχει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για αυτά τα υπερπολύτιμα μαχητικα. Ίσως από Ισραήλ μεριά αν το ψάχναμε. Έχουν αναστηθεί mirage f1. Tα 2000 γιατί έτσι;

ARISTOMAXOS

Θα ήθελα να σας θυμίσω ένα παλαιότερο άρθρο για τα Μιράζ του Πακιστάν. Επίσης να υπενθυμίσω τα 500 μύρια για τα P3 και σας προτείνω το εξής.
Τα έχουμε καλά με το Ισραήλ και θέλουμε να εμβαθύνουμε τις αμυντικές μας σχέσεις, ή τουλάχιστον ετσι λέμε.
Αν είναι λοιπόν έτσι τότε θα μπορούσαμε να το κάνουμε σαν το Πακιστάν ή να πούμε τους Ισραηλινούς να το κάνουν όπως τον έκανα και αλλού τον εκσυγχρονισμό.
Μπορούμε να ζητήσουμε μια μελέτη με Ισραηλινές εταιρίες και Ελληνικές, που μπορούν να συνεισφέρουν αποδεδειγμένα, να μελετήσουν μια αναβάθμιση γιατί υπάρχουν πολλά συστήματα που θα μπορούσαν να κολλήσουν σε ένα M2000.
ΠΧ – ELM-2052 AESA
– ELM-20600 RTP Reconnaissance and Targeting Pod
– TNL-16GI Advanced Airborne INS/GPS Navigation System
– ELL-8260 Self-Protection and Compact ESM Suite
– Targo head-up display
– PYTHON-5 Full Sphere IIR Air-to-Air and Surface-to-Air Missile
– I-DERBY ER Short, Medium and Long Range Air-to-Air and
Surface-to-Air Missile
Και άλλα καλούδια που θα μπορούσαν να βρουν θέση στο αεροπλάνο. Δε λέω να μπούνε όλα αλλά μια μελέτη θα μπορούσε να πει τι συμφέρει. Αν φαίνονται λίγα τα αεροπλάνα που έχουμε και δεν αξίζει η επένδυση μπορώ να πω τα εξής επιχειρήματα.
1. Η κακία, δώσαμε 500 μύρια για P3……
2. Θα μπουν συστήματα και οπλα άγνωστα στους απέναντι που θα αντιμετωπίσουν όμως γνωστά σε εμάς και τούς Ισραηλινούς συστήματα άρα θεωρώ πως εχουμε πλεονέκτημα.
3. Θα αποκτήσουμε εμπειρία σε τέτοιου είδους μετατροπές και αναβαθμίσεις χρήσιμα για εμάς αλλά και για άλλους.
4. Δεν μας εμποδίζει κανείς να σκουπισουμε, λέμε τώρα, Μ2000 από άλλους χρήστες που τα αποσύρουν ή δε τα αναβαθμίζουν.
Μια μελέτη δε βλάπτει μπορεί να βγει κάνα διαμάντι.

Giorgos_T

Έχετε κάποιο πρόβλημα με τα ελληνικά εκεί στην Πτήση; Δεν είστε κάποιο απλό προφίλ στο Twitter… Άμα είναι γράψτε αγγλόφωνα άρθρα, αυτό μάλιστα θα απευθύνεται και σε ευρύτερο κοινό. Αυτό με τη μίξη ελληνικών και αγγλικών πού αποσκοπεί και πού ακριβώς απευθύνεται;

photographix

Link16 σε ολα τα M2000? …. ή ΙDM στα EGM? ….

GK_

Μπορω να προσθεσω στις ενδιαφερουσες ιδεες οτι στα παλαιοτερα M2000EGM μπορουν να αντικατασταθουν σχεδον ολα τα υποσυστηματα του ρανταρ RDM με νεοτερα (πχ από RDY), διατηροντας μονο την κεραια του. Τι θα «φυγει» και τι θα «μεινει» ειναι αποκλειστικα οικονομικο θεμα.
Το χρειαζεται απολυτως εναν νεον Η/Υ. Θα ηταν ευχης εργο εαν βρεθουν απο το πουθενα καποιοι ομοιοι με εκεινους των M2000-5Mk.2.
Απο εκει και περα ακομη και εαν το RDM εντοπιζει και ιχνηλατει το πολυ 2 στοχους στα 110χλμ ή και λιγοτερο , το ιδιο θα μπορει να χρησιμοποιησει τους MICA-EM/IR για βολες BVR
Θα μου επιτρέψετε να επιστησω την προσοχη οτι τα Μ2000 ευθυς εξ αρχης εχουν «Αρτηρια Δεδομενων».
https://web.archive.org/web/20140714174407/http://www.adas.fr/cartes-digibusus.htm
DIGIBUS is a communication bus used in many French military equipments such as MIRAGE 2000 aircrafts,
Αυτη ειναι η DIGIBUS multiplex data bus η οποια διαφερει σαν στανταρντ απο τα αμερικανικα MIL-STD-1553.
DIGIBUS (or Digibus) is the French equivalent of MIL-STD-1553 and it is similar to MIL-STD-1553 in the same notion of Bus Controller, Remote Terminal, monitor, same transmission speed, but the difference is that DIGIBUS uses separate links for data and commands
https://en.wikipedia.org/wiki/MIL-STD-1553
Απο εκει και περα το Scalp-EG μπορει να φορεθει στα “EGM” σε οποιαδηποτε στιγμη!

KonstantinosKaperonis

Κλασική περίπτωση του …. Η φτήνια τρώει τον παρά…Ελεος δηλαδή..πως είναι δυνατόν να αφήνουν ενα καίραιο οπλικό σύστημα να φτάσει σε απαξίωση…Τώρα μάλιστα που μετράμε και τα κέρματα..Ελεος

GK21

Για την ιστορια,τα MIRAGE 2000EGM πραγματοποιησαν βολες ακριβειας εναντίον στόχων εδάφους με τα πυροβολα τους,για πρωτη φορα στην ασκηση “ΚΑΜΠΕΡΟΣ 95”,δηλαδη πολυ πριν απο το 2014.
Δειτε απο το 3’55 και μετα.
https://www.youtube.com/watch?v=_W5N2axV_KM

Vassilis13

Πλέον ειναι αργα. Οτι γίνει γίνει…δεν γλιτώνουμε το θερμό επεισόδιο. Μακάρι να είχαμε ολα τα Μιραζ αναβαθμισμένα.
Το θέμα είναι ΕΝΑ: αφου κατά 99% θα γίνει το επεισόδιο, να μην δειξουμε κανένα ελεος. Για τιυς Τούρκους μπορει να ειναι ενας ακόμα πόλεμος για μας DO OR DIE!

Spider

Η τύχη των EGM έχει εδώ και καιρό προαποφασιστεί. Από την στιγμή που πήραμε την απόφαση για των εκσυχρονισμό των F-16 σε Viper όλοι αντιλαμβάνονται την τύχη τους. Τα χρησιμοποιούμε όπως είναι και όσο αντέξουν. Μετά θα γίνουν πηγή ανταλλακτικών για τα -5 (ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί). Ο μη εκσυχρονισμός τους ( με ευθύνη και δική μας και των Γάλλων) σε -5 τα καταδίκασε.

ACHERON

Συγχαρητήρια στον Manolis για την παρουσίαση.

My_name_is_Nobody

Η μετατροπή μερικών m2000 σε super mini tanker, με τις απαιτούμενες τροποποιήσεις (σκέλη προσγείωσης) και προμήθεια νέων δεξαμενών, σε σχέση με την αύξηση της εμβέλειας που θα προσέφερε , είναι πιο συμφέρουσα από την προμήθεια μεταχειρισμένων Ισπανικών KC-130 ;

flashg

Ο 530 δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πολυηχητικό πύραυλο αέρος – εδάφους? Θα μπορούσε και να περάσει την αεράμυνα των πλοίων και να καταστρέψει τα ραντάρ.

aris32

η αναβαθμιση των μ2000 με ενισχυση του συστηματος προσγειωσης , χρηση αρτηριας δεδομενων στον κοιλιακο φορεα και πιστοποιηση των μαχητικων με το astac θα προσφερει χρηση των μαχητικων εκτος απο ναυτικη κρουση αλλα και για στρατηγικη κρουση και για ηλεκτρονικη καταγραφη/αναγνωριση. Οσον αφορα τις αποστολες αναχαιτισης ακομα και με την χρηση magicII δεν απαιτειται κατι αλλο περισσοτερο. παντως με τα παραπανω θα ελαφρυνει το εργο των -5 . Τα -5 πρεπει να τοποθετηθει το link16 και η αναβαθμιση των mica σε ng .

STRATOS

Πολύ καλό άρθρο. Δεδομένου ότι ενδιαφέρον για την ριζική αναβάθμιση των Μ2000 δεν υπάρχει θα πρέπει κατ-ελάχιστον η ΠΑ να προβεί στις παρακάτω μικρές ενέργειες:
1) Πλήρης επαναπιστοποίηση των 300+ Magic 2 (που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τα M2000-5) ώστε τα μαχητικά να έχουν δυνατότητα αυτοπροστασίας και εμπλοκής σε κλειστή αερομαχία (καθόλου μακρινό ενδεχόμενο στο πολεμικό περιβάλλον του Αιγαίου). Ο πύραυλος παραμένει ικανότατος με συνεργασία με το υπάρχον radar.
2) Δυνατότητα εξεύρεσης λύσης ώστε να συνεργάζεται αποτελεσματικότερα ο Mica IR με το υπάρχον σύστημα ελέγχου πυρός – ραντάρ του αεροσκάφους ώστε τα M2000 να έχουν και δυνατότητα BVR. Αυτή η δυνατότητα είναι εφικτή όπως αφήνει να εννοηθεί και το παραπάνω άρθρο (έλεος το καταφέραν οι Γάλλοι με τα M2000D που έχουν radar προσανατολισμένο σε αποστολές κρούσης).
3) Δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού με την απόκτηση των αντίστοιχων ατρακτιδίων.
4) Δυνατότητα μεταφοράς και αξιοποιήσεως του ατρακτίδίου ASTAC. Τα τζιμάνια στο ΓΕΕΘΑ αφού αποσύρανε πανηγυρικά τα RF-4E και απενεργοποίησαν την 348 μοίρα μετά από λίγο καιρό άρχισαν να αναστενάζουν για απώλεια κρίσιμων επιχειρησιακών δυνατοτήτων (χωρίς να έχουν ενημερωθεί από την ΠΑ, όπως ισχυρίζονται!!!)…

Konstantinos_Zikidis

Ευχαριστούμε την Πτήση και τον manolis για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο, με λογική down to earth, όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες (αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω λίγα αγγλικά…). Δηλαδή κοντά στις δυνατότητες και τις απαιτήσεις της ΠΑ, χωρίς υπερμαχητικά, υπερόπλα, το Battlestar Galactica ή το Star Trek. Εφικτές βελτιώσεις υφιστάμενων μαχητικών ή προτάσεις για νέα τακτική αξιοποίηση, με χαμηλό κόστος.
Τα πράγματα είναι δύσκολα και θα πρέπει επιτέλους να σκεφτόμαστε το εφικτό, όχι το ευκταίο. Όλοι θα θέλαμε ΝΜΑ, ΝΑΠΕΕ, νέα μεταγωγικά, νέα όπλα, ατρακτίδια κλπ, για να περιοριστώ στα της Αεροπορίας. Όμως, πολύ απλά, δεν γίνεται ή τουλάχιστον δεν γίνονται όλα. Αντιθέτως, η προσήλωση σε υπερβολικούς στόχους μπορεί να μας αφήσει ακάλυπτους. Π.χ., η προσπάθεια του ΠΝ να “εκβιάσει” για νέο ΑΦΝΣ, καθηλώνοντας τα Ρ-3 προ δεκαετίας, τελικά άφησε τη χώρα χωρίς την ανάλογη δυνατότητα, την οποία δεν έχουμε ακόμα ανακτήσει και θα κάνουμε πολλά χρόνια ακόμα για να καλύψουμε. Εκ των υστέρων, θα ήταν πολύ καλύτερο να είχε προγραμματιστεί ένας εκσυγχρονισμός όσο ακόμα πετούσαν κανονικά τα Ρ-3 και λειτουργούσε η 353 ΜΝΑΣ.
Έτσι, τυχόν βεβιασμένη κίνηση για απόσυρση των 18 Μ2000 EGM/BGM, των F-4E AUP, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη “αξιοποίηση” των Block 30, μας αφήνει με 122 F-16 Block 50/52+/52+ Adv. και 24 Μ2000-5, δηλαδή σύνολο 146 μαχητικά, εκ των οποίων κάμποσα θα κάνουν “διακοπές” στην ΕΑΒ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης. Αυτό θα συνέφερε ορισμένους, οι οποίοι θα έβρισκαν ευκαιρία για προώθηση νέων Α/Φ στην ΠΑ… Με τι λεφτά όμως; Με τα 500 εκατ. € ετησίως, που προβλέπονται για τα εξοπλιστικά όλων των ΕΔ; Και να θέσω κι άλλο ένα ρητορικό ερώτημα: ακόμα κι αν αποφασίζαμε για ΝΜΑ, τι θα κάναμε στο διάστημα από τη στιγμή της απόφασης έως την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση; Διάστημα διόλου αμελητέο, σχεδόν μίας δεκαετίας, για τα εξής: κατάρτιση και υπογραφή σύμβασης – κατασκευή Α/Φ και συναφούς εξοπλισμού – εκπαίδευση Ιπταμένου και Τεχνικού προσωπικού – μεταφορά και εγκατάσταση στη χώρα – απόκτηση αρχικής εμπειρίας. Μέχρι τότε τι θα κάναμε; Θα λέγαμε “βάστα Τούρκο να γεμίσω”;
Επί του προκειμένου και απαντώντας και στον φίλο Ilias_Skaltsiotis Ilias_Skaltsiotis :
η πρώτη αποστολή που θα έπρεπε να καλύψουν τα Μ2000 είναι η άφεση SCALP. Έχουμε πολλούς πυραύλους, είναι το σοβαρότερο όπλο μας, έχουμε λίγα -5 και ακόμα λιγότερα πετάνε. Η αποστολή SCALP είναι απλή και δεν απαιτείται κάτι ιδιαίτερο από το αεροπλάνο-φορέα (π.χ., δεν χρειάζεται ραντάρ ή κατάδειξη). Η αρωγή των παλαιών Μ2000 θα ήταν πολύτιμη. Όμως δεν γίνεται, καθώς απαιτείται “έξυπνη” αρτηρία (που να επιτρέπει μεταφορά δεδομένων θέσης) και η κοιλιακή θέση στα Μ2000 επιτρέπει μόνο δεξαμενή καυσίμου. Δυστυχώς, δεν το είχαμε σκεφτεί τον καιρό που θα ήταν δυνατό να εξεταστεί (τον καιρό που η Dassault είχε κόσμο να ασχολείται με την ανάπτυξη των -9 και -5 Mk2). Τώρα είναι αργά.
Επομένως, εάν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την αναβάθμιση των 16 Μ2000 EGM σε -5 (το κόστος της οποίας είναι περίπου το μισό της αγοράς 16 καινούργιων αεροπλάνων), δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά υποστήριξη, αύξηση διαθεσιμοτήτων και απλές λύσεις αποτελεσματικής αξιοποίησης, στο πλαίσιο των προτάσεων του άρθρου.

zap

Ποσο δυσκολο ειναι να προσκαλεσουμε εταιριες να κανουν μια διερευνηση αναβαθμισης των αεροσκαφων σε επιπεδο χρησης συγχρονων βληματων. Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι Γαλλικες. Ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν παρα πολλοι συνδυασμοι συστηματων που θα χωρουν στους χωρους του M2000. Ακομα και αμερικανικες εταιριες θα εξεταζαν την εγκατασταση καποιου ΑΕSA στα Μ2000 με συνδυασμο AIM120 και πιστοποιηση Exocet στον νεο υπολογιστη αποστολης. Επισης το εξυπνο θα ηταν να απαιτηθει η χρηση υπολογιστου αποστολης εμπορικων προδιαγραφων για να μην κοστιζει την Αρτα και τα Γιαννενα.

NikolakiEfentis

Αγαπητή Π&Δ αναφέρατε μερικές “απλές” προσθήκες/μετατροπές που ούτε αυτές δεν έχουν υιοθετηθεί στο σύνολο τους…
Κατά την γνώμη μου εμπόδιο σ’ αυτό, εκτός από την αδιαφορία και την διαφθορά (Άκης, Σμπώκος, Τσάρος της οικονομίας) είναι και οι πολύ περιορισμένες δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας, απόρροια της ανυπαρξίας σχεδιασμού. Αν υπήρχε ένα υπόβαθρο για μετατροπές και έστω περιορισμένες αναβαθμίσεις, πολλές μικρές αλλά σημαντικές αναβαθμίσεις θα είχαν προχωρήσει. Αντ’ αυτού για το παραμικρό και την παραμικρή πιστοποίηση πρέπει αναγκαστικά να ζητήσουμε από το εξωτερικό…
Παραμένει πάντως το μεγαλύτερο ζήτημα, αυτό της διάσπασης του αριθμού των χειριστών για τους 2 υπο-τύπους. Αντί για μια κοινή δεξαμενή χειριστών για έναν τύπο, έχουμε λιγότερους χειριστές ανά υπο-τύπο…

Koulis

Συγχαρητήρια για το άρθρο. Βλέπω επίσης και κάποιες ειδήσεις αποκλειστικές (πχ νέο τυφέκιο) που ανεβάζει το πρεστίζ του μέσου. Συνεχίστε έτσι.

Stratilatis

To Mirage είναι ένα πολύ καλό αεροσκάφος και πολλά θα μπορούσαν να γίνουν με αυτό και με την αναβαθμισή του ή με ενσωμάτωση νέων αισθητήρων.
Πχ η Lockheed Martin φτιάχνειι αυτό https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/irst21-sensor-system.html. Ίσως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα αντίγραφο, ή να το πιστοποιήσουμε για το Mirage. Είπαμε η LM είναι φίλη μας.
Η TERMA με την Leonardo φτιάχνουν αυτό https://www.terma.com/media/105019/two-pager_defense_air_pylon-based_ew_solutions.pdf που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε αντίγραφο πάλι.
Τέλος υπάρχουν οι μεικτοί πυλώνες βομβών/ρουκετών, βομβών/καυσίμου και πάει λέγοντας.
Όλα μπορούν να σχεδιαστούν και να γίνουν εγχώρια, και όχι μόνο για το Mirage αλλά και για το F16.
Αλλά το βασικότερο είναι ο κινητήρας. Κάτι πρέπει να γίνει για αναβάθμιση του κινητήρα μιας και χρειάζεται περισσότερη ώθηση το αεροσκάφος.

KaizerAmstelVonLagerS

Ωραιο αρθρο φιλε Μανωλη..Διαβασα και κατι εφικτο.Δυστηχως ομως φιλε αυτο θα μπορουσε να γινει μερικα χρονια πριν..Τα απλα τυροπιτακια αποτελουν ισως την μεγαλητερη χαμενη ευκαιρια για την Π.Α…Σημερα με τις αναγκες που υπαρχουν οι πρωτεραιοτητα ειναι στα -5αρια(δεν ειναι και στην καλητερη τους).Αν βαλεις στο καδρο και τους αλλους κλαδους καταλαβαινεις.

photographix

Mπηκαν HDD-55L σε … F-15 ή γενικα οθονες τυπου Active Matrix xρησιμοποιηθηκαν σε αναβαθμιση F-15? (C?)

Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
Spyros_Kapa
Konstantinos_Zikidis

Επειδή διαβάζω πολλούς “έξαλλους” σχετικά με την διαθεσιμότητα των όπλων των Μ2000, καθώς και των ιδίων των Α/Φ, τους λέω ότι τα εν λόγω προβλήματα είναι γνωστά και οι ενέργειες για την αντιμετώπισή τους είναι εν εξελίξει. Οπότε, ας μην φωνάζουν τόσο πολύ.
Σε κάθε περίπτωση, εάν “σφίξουν τα γάλατα” και κάποιοι “ενδιαφερόμενοι” πλησιάσουν πέραν του δέοντος, θα φάνε κάτι “μαγικό” από πίσω (αν και αυτά …μπαίνουν όπου θέλεις…) και μετά θα αναρωτιούνται: Μάγος είσαι;;;;

Marines575

Σε αντίθεση με την πρόταση μετατροπής sindewinder σε αέρος εδάφους που δεν είχε πρακτικά επιχειρησιακή αξία για μας, το παρόν άρθρο είναι εξαιρετικό. Δεν περισσεύει ούτε 1 μαχητικό. Η Π.Α. και η πολιτική ηγεσία πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή με τους Γάλλους ώστε τα ΕGM να αναβαθμιστούν όσο γίνεται με λογικό κόστος ώστε να καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες με ασφάλεια . Αν προχωρήσουν οι [email protected] ίσως να πιέζαμε λίγο παραπάνω τους Γάλλους;Γενικά ενίσχυση σε mirage 2000 από τα αποθέματα των Γάλλων παίζει ή είναι εκτός συζήτησης; Αναβάθμιση σε Mica NG για τα -5 είναι πιθανή;

adpanos

Εδώ χρειάζεται ένα πλάνο αναβάθμισης στο ίδιο πρότυπο με τα MIRAGE 2000-5 MK2.
Ίσως η λύση στο πρόβλημα αναβάθμισής τους να μπορούσε να προέλθει από τις μελλοντικές παραγγελίες Belharra και Rafale F4 σε συνδυασμό με την αναβάθμιση που κάνουν αυτή την στιγμή τα HAE στα δικά τους Rafale.
Πρέπει να δούμε τι αφαιρούν τα HAE από τα δικά τους ώστε να προβούμε στην αγορά και την ολοκλήρωσή τους πάνω στα δικά μας EGM.
Παρέα με ένα συμβόλαιο αγοράς 24 – 36 RAFALE , οι Γάλλοι θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο με συνοπτικές διαδικασίες σαν αντισταθμιστικό .
Και το θέμα είναι πως και BELHARRA χρειαζόμαστε ( τουλάχιστον 6) και δικινητήριο αεροσκάφος τελευταίας γενιάς για αντικατάσταση των F4 ……
Προγραμματισμός και υπογραφές κύριοι … Αυτά θα αναστήσουν και το ΠΝ και την ΠΑ .

Scalp_eg

Αν η ντασω μας δωσει τη συγκαταθεση-βοηθεια της αλλάξουμε τον κεντρικο υπολογιστη, από ότι καταλαβαινω από όλα τα σχόλια εδώ μέσα ανθρώπων που έχουν τεχνικές γνωσεις εύκολα θα πιστοποιηθεί ο Scalp. Οι. Εξοσετ 39 είναι πολύτιμοι και με μια επαναπιστοποιηση και γιατί όχι και αναβάθμιση σε καινούργιο μπλοκ θα τους έχουμε για αλλά 25 χρόνια αλλά εύκολα μπορούν να τους ρίξουν και τα πιστοποιημενα 12 σούπερ πουμα που έχουμε όπως κάνουν σε. Χιλή και βραζιλια τουλάχιστον οπότε τα μισά και πλέον διλιτρα μπορούν να ριχνουν Scalp και να ανασανουν τα 2000-5mk2.
Μία μοίρα μόνο μιραζ 2000 5F, 12 αεροπλάνα δηλαδη θα εκτόξευσε την εναέρια υπέροχη που θα έχουμε αφού για αποστολές αέρος αέρος με τους μικα είναι σχεδόν εφαμμιλα των δικών μας 5αριων.ευελπιστω να γίνετε συζήτηση σαν ΑΩ στις μπελαρα, αλλωστε σε μερικά χρόνια θα έχουν αποσυρθεί όλα.

Konstantinos_Zikidis

Με αφορμή ερώτημα του MPAMPIS MPAMPIS σχετικά με την ικανότητα των Μ2000-5/MICA έναντι των F-16/AIM-120:
Το Μ2000-5 με τα 2 είδη πυραύλων MICA (EM και IR) και το ισχυρότατο ραντάρ του (μιλάμε ίσως για την ισχυρότερη λυχνία TWT σε ραντάρ της κατηγορίας του), το οποίο εξαπολύει και καθοδηγεί πύραυλο σε καθαρό Track While Scan, έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του F-16 με APG68(V)9, το οποίο θεωρώ ελαφρά υποδεέστερο σε air-to-air, και του ΑΙΜ-120 C7, ο οποίος μπορεί να την έχει πολύ μεγάλη, την ονομαστική του εμβέλεια, αλλά χάνει γρήγορα την ικανότητα ελιγμών, ενώ προειδοποιεί (έστω και αργά) λόγω του ραντάρ του, επιτρέποντας ελιγμούς αποφυγής και άφεση αερόφυλλων. Να σημειώσουμε ότι ο MICA έχει πολύ μεγάλη ευελιξία (λόγω thrust vectoring) και δυνατότητα βολής over-the-shoulder, όπως ο IRIS-T, εν αντιθέσει με το αμρααμόπουλο. Για περισσότερα, παραπέμπω σε ένα παλαιότερο σχόλιό μου: https://www.ptisidiastima.com/everything-about-mirage-2000-modernization/#comment-49678
Για να θέσω ένα ρητορικό ερώτημα:
Πως θα ένιωθαν οι απέναντι εάν γνώριζαν ότι ανά πάσα στιγμή 20 στα 24 Μ2000-5 είναι έτοιμα να επιχειρήσουν με ένα μικτό φορτίο 6 MICA; [Μην αρχίζεις να φωνάζεις CKΈξαλλε, είναι υποθετικό το σενάριο, αλλά και απολύτως εφικτό, εάν το αποφασίζαμε. Σημειωτέον ότι η σύμβαση προμήθειας 026Γ/00 των -5 προέβλεπε εγγυημένη διαθεσιμότητα 21 στα 25 Α/Φ κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγύησης, πράγμα το οποίο και έγινε. Σημειωτέον επίσης ότι, εξ όσων γνωρίζω, είναι Η ΜΟΝΗ σύμβαση ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ που προέβλεπε εγγυημένη διαθεσιμότητα.]
Και για να το κάνω λίγο πιο λύσσα, να προσθέσω ακόμα 10 στα 16 ετοιμοπόλεμα αναβαθμισμένα Μ2000 σε -5; Μαζί με ανάλογους εξώκοιτους; Όχι τίποτα άλλο, απλά για να τσεκάρουν πόσο στελθ είναι οι καινούργιες κορβέτες των γειτόνων με τα ονόματα που κλίνονται όπως η Αμαλιάδα… Αφήνω ως κερασάκι στην τούρτα τα δύο ισχυρότατα πυροβόλα DEFA των 30mm, έτσι, για το τελείωμα… Για να μην ανοίξουμε κουβέντα για το ICMS Mk3…
Για να κάνουμε μερικές πράξεις: (20+10) x 6=180. Εάν λοιπόν μέσα σε μία ώρα μπορείς να σηκώσεις 30 αεροπλάνα με 180 πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, αυτό το λέω ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Και είναι απολύτως εφικτή, χωρίς εξωφρενικό κόστος.

zap

Ομολογω οτι εχω σχετικη αγνοια για τα συστηματα του Μ2000. Μπορει καποιος να μου παραθεσει γιατι το να αλλαχθει το Radar σημαινει οτι ο νεος υπολογιστης αποστολης πρεπει να εχει προσβαση στο FBW του αεροσκαφους;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τώρα σοβαρά, πιστεύουμε την τουρκική προπαγάνδα; Γιατί να τα βρουν οι...

214
Πριν λίγες μέρες, οι Αμερικανοί ζήτησαν κάτι από τους φίλους Τούρκους. Απαίτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να "παρκάρουν" τους S-400 στο Ιντσιρλίκ, υπό αμερικανική...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 May 2016 #360

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Αναβαθμίζει η Αυστραλία τα παλιά υποβρύχια της γιατί τα γαλλικά… αργούν ακόμη

Και τα έξη παλαιότερα υποβρύχια της κλάσης Collins θα ανακαινίσει η Αυστραλία σε μια επένδυσης που φθάνει τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο...

Επιστολή Δένδια στον Οσμάνι για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι (Bujar Osmani) απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την συμμετοχή της εθνικής...