Τι σημαίνει η προσθήκη των πυραύλων Mistral στο κυπριακό οπλοστάσιο; αλλάζουν κάποια δεδομένα, κι αν ναι, ποια;

56
Mistral Atlas in Arabia saoudia
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

H πρόσφατη mega Αγορά πυραύλων από την Κυπριακή Δημοκρατία, προφανώς και χάλασε το “αφήγημα” κάποιων που επιμένουν πως η Κύπρος έχει αφεθεί στην “τύχη” της. Πύραυλοι Exocet MM40 Block3c και Mistral (προφανώς Mistral 3) θα ενισχύσουν το οπλοστάσιό της. Και μάλιστα, η δαπάνη για τους ΜΜ40 θα πάει σχεδόν αυτούσια σε νέες μονάδες πυρός και περισσότερους πυραύλους, που σημαίνει πως αν το αποφασίσει, η Εθνική Φρουρά μπορεί να στείλει κάθε ωκεανογραφικό μαζί με την συνοδεία του, στον πάτο.

La Tribune: Η Κύπρος αγόρασε πυραύλους Exocet και Mistral έναντι €240 εκ.

Φυσικά πρόβλημα αποτελεί η αντιαεροπορική άμυνα. Η Τουρκική Αεροπορία μπορεί να εντοπίσει και να εξαλείψει κάθε πιθανό στόχο, καθώς η Κύπρος στερείται αεροπορίας και ισχυρής αντιαεροπορικής άμυνας. Οι S-300 δεν έφτασαν ποτέ στο νησί, έφτασαν όμως πύραυλοι TOR-M1 αλλά και BUK.

Τώρα, η απόφαση αγοράς Mistral ακούγεται “περίεργη”, ειδικά αν δοθούν και τα 150 περίπου εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους. Είναι δηλαδή αρκετά μεγάλο το ποσό, ειδικά αν σκεφτούμε πως το σύστημα ήδη υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά.

Γαλλικός πύραυλος Mistral 3 καταρρίπτει στόχο σε απόσταση 7km

Προφανώς η ΕΦ έχει αποφασίσει να βασιστεί πάνω στον προηγμένο φορητό αντιεροπορικό πύραυλο. Προφανώς θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό όπλο εναντίον μαχητικών, επιθετικών ελικοπτέρων, UAV αλλά και UCAV.

Ακόμη κι αν η Τουρκική Αεροπορία καταφέρει να “αδρανοποιήσει” την απειλή των TOR-M1 και των BUK, οι Mistral μπορούν να δώσουν λύσεις και να προστατεύσουν σημαντικές υποδομές και ευκίνητες μονάδες όπως οι επάκτιοι Exocet MM40.

Η Σερβία αγοράζει γαλλικά Α/Α βλήματα Mistral-3

Το Mistral MANPADS είναι ένα εξαιρετικά φορητό και εύχρηστο το σύστημα VSHORAD. Ο εκτοξευτής με Mistral είναι τοποθετημένος σε τρίποδο και μπορεί να τοπθετηθεί στο έδαφος,  σε όχημα ή σε σκάφος. Έχει ένα αποδεδειγμένο ποσοστό επιτυχίας 96% και υψηλότερη αξιοπιστία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο βλήμα.

Ο πύραυλος είναι ανθεκτικός σε αντίμετρα (θερμοβολίδες) και άλλα “δολώματα”, ενώ μπορεί να εγκλωβίζει το στόχο του ακόμη κι αν αυτός πετά πολύ χαμηλά, ή έχει μικρή υπέρυθρη υπογραφή. Η μεγάλη κεφαλή βάρους των 3 kg του πυραύλου συνδυάζεται με ένα πυροσωλήνα εγγύτητας λέιζερ και μπορεί να εμπλέξει ακόμη και έξυπνα όπλα.

Η Εσθονία αγοράζει Mistral

Χαρακτηριστικά
• Βάρος: 19.7kg
• Μήκος: 1,86 μ
• Διάμετρος: 90mm
• Μέγιστη ακτίνα αναχαίτισης: 7.5χλμ
• Ελάχιστη ακτίνα αναχαίτισης: 500m

Η Κύπρος, εκτός από 18 “μονούς” εκτοξευτές, έχει αγοράσει και “διπλούς”, φερόμενους επί οχημάτων. Προφανώς θα συνεχίσει αυτή την τακτικά, και θα συνδυάσει τους νέους πυραύλους αλλά και τους προηγούμενης αγοράς, με το Σύστημα Ελέγχου Πυρός LICORNE.

Η Κύπρος “κλειδώνει” την ΑΟΖ της αποκτώντας Exocet MM40 Block 3c (χάρτης)

Το τελευταίο είναι ένα σύστημα Command and Control (C2) που κατασκευάζει η MBDA. Η δουλειά του LICORNE, που ουσιαστικά πρόκειται για μια πολύ ελαφριά λύση C2, είναι να συντονίζει συστήματα VSHORAD όπως τα Mistral. Αυτό το εξαιρετικό C2 προέρχεται από την τρέχουσα οικογένεια συστημάτων της MBDA, τα I-MCP και PCP, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία λογισμικού, την αρχιτεκτονική και τις διεπαφές ανθρώπου-μηχανής (Human Machine Interface, HMI).

Το LICORNE έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ένα πρώτο επίπεδο συντονισμού για τα VSHORADS που αναπτύσσονται από δυνάμεις ταχείας αντίδρασης ή αμφίβιες ή αερομεταφερόμενες λειτουργίες.

Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει προμήθειες σημαντικών οπλικών συστημάτων

 

Το σημαντικό όμως είναι πως για να παρέχει λειτουργίες επιτήρησης, ανίχνευσης και ταυτοποίησης στόχων, με υψηλό επίπεδο συνδεσιμότητας, το LICORNE έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με παθητικούς υπέρυθρους αισθητήρες παρακολούθησης 360 °, κάποιο ελαφρύ ραντάρ ή και κάποιο ESM ή ακουστικούς αισθητήρες, και παρέχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες fusion δεδομένων πραγματικού χρόνου.

Έτσι η φονικότητα των Mistral πολλαπλασιάζεται, και οι Mistral μπορούν να δέχονται δεδομένα από πλήθος αισθητήρων. Το LICORΝΕ θα τους δίνει δεδομένα που θα προέρχονται από άλλα σημεία, και έτσι η ΕΦ θα μπορεί να κάνει ακόμη και ενέδρες σε τουρκικά ενάερια μέσα. Μετά οι φορείς των Mistral, αφού κάνουν εκτόξευση, μπορούν να μετακινούνται κατά το δοκούν, σε μια λογική shoot and scoot αλλά για Α/Α συστήματα.

Η Κύπρος υπέγραψε Επιστολή Πρόθεσης για τον «διάδοχο» του αντιαρματικού πυραύλου MMP

Θεωρητικά η τουρκική αεροπορία θα μπορεί να κυνηγήσει τα συστήματα Exocet αλλά και άλλα βαρέα όπλα της ΕΦ. Αλλά για να το κάνει, ή θα πρέπει να πετάξει πάνω από τα ελεύθερα εδάφη, ή να κάνει χρήση UAV.

Η δουλειά των Mistral, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν πια τα BUK/TOR-M1 θα είναι να κάνουν αδύνατη την στοχοποίηση. Σε περίπτωση που τα καταφέρει, και εκτοξεύσει stand-off όπλα, όπως κάποιο SOM, τότε οι Mistral είναι από τα λίγα MANPADS που μπορούν να τους προσβάλουν.

Σε 8 γεωτρήσεις τους επόμενους 24 μήνες προχωρά η Κύπρος

Φυσικά δεν εννοούμε πως οι Mistral είναι το Ιερό Δισκοπότηρο της Αεράμυνας της Κύπρου. Δίνουν όμως λύσεις, που δεν είχαν μέχρι τώρα η ΕΦ και η ΕΛΔΥΚ. Άποψή μας είναι πως η Κύπρος δικαιούται να παραλάβει επιτέλους τους S-300 που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κρήτη, ή ακόμη καλύτερα, να αγοράσει μερικές πυροβολαρχίες Patriot. Μέχρι τότε, o συνδυασμός Mistral/TOR-M1/BUK θα κάνου τη ζωή των κατακτητών πολύ δύσκολη.

Οριστικό: Το Ισραήλ επιβεβαίωσε πως οι υπογραφές για τον EastMed “πέφτουν” αρχές Ιανουαρίου


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

56
Leave a Reply

Please Login to comment
25 Comment threads
31 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
39 Comment authors
ACHERONevaggelosIomarΟ ασχετοςFTS Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
gd44
Guest
gd44

Υπαρχουν και οι SAMP/T. Επρεπε να ειχαν εξεταστει σοβαρα. Ιδανικος αντικαταστατης των S300 και μεγαλος πονοκεφαλος για την ΤΗΚ

FTS
Member
FTS

Γιατί ένα τόσο μικρό νησί χρειάζεται Α/Α με τόσο μεγάλο βεληνεκές όταν η αγορά πχ VL MICA ή SPYDER θα μπορούσε να είναι οικονομικά πιο προσιτή, επιχειρησιακά πιο αποδοτική και διπλωματικά πιο ομαλή.

gd44
Guest
gd44

Μηπως γιατι δεν εχει ΠΑ; Με ενα τετοιο συστημα δημιουργεις πολυστωματικη αεραμυνα. Εχεις Α/Α συστηματα μεγαλου, μεσου, μικρου βεληνεκους. Μην ξεχνας οτι η Κυπρος προσπαθησε να προμηθευτει ηδη ενα τετοιο συστημα, τους S3OO. Αρα υπαρχει η σχετικη αναγκη. Και ειναι μεγαλη ευκαιρια να το κανει τωρα, με την Γαλλια ενθερμο υποστηρικτη και την Τουρκια να εχει ανοιξει τοσα πολλα μετωπα.

FTS
Member
FTS

Οκ προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα λοιπόν Μια χώρα που ξοδεύει λιγότερο από 150 εκατομμύρια το χρόνο σε αμυντικούς εξοπλισμούς δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ένα σύστημα όπως οι SAMP/T που θα φτάσει τα 2.000 εκατομμύρια Ίσως μια λύση για την Κύπρο να ήταν η αγορά των ελληνικών S300 καθώς οι οικονομικές τους δυνατότητες αποκλείουν την αγορά ενός πιο ακριβού συστήματος Επίσης η Κύπρος με την προμήθεια Α/Α μεγάλης εμβέλειας πιθανότατα θα ξαναπεράσει μία από τα ίδια με το 90 αφού μάλιστα σήμερα η Τουρκία παραμένει το ίδιο επιθετική Το πιο πιθανό λοιπόν θα ήταν οι SAMP/T να καταλήξουν στην… Read more »

gd44
Member
Member
gd44

As of 2012, France has spent €4.1bn at 2010 prices on 10 SAMP/T launchers, 375 Aster 30 missiles and 200 Aster 15 missiles. Αρα η αξια δεν ειναι 2 δις. Καποια στιγμη πρεπει να ξοδεψει πανω απο 150 mil.$ Τοσα εσοδα θα εχει απο τους φυσικους πορους. Για τους S300 το να πανε στην Κυπρο ειναι δυσκολο γιατι θα χρειαστουν αντικαταστατη στην Κρητη. Επισης οι τουρκοι πλεον γνωριζουν το συστημα οντας χρηστες των s400. Επισης το SAMP/T θα λαμβανει νεους πυραυλους με αυξημενες δυνατοτητες αυξανοντας την επιχειρησιακη του αξια. Ευκολο ειναι να αγορασεις το συστημα αρκει να θελεις. Και δεν… Read more »

aris32
Member

οι s300 στην κρητη ειναι σε κατασταση μερικης αποθηκευσης. το καλυτερο θα ηταν να ζητησουμε 2 συστοιχιες πατριοτ απο θειο μιας και στειλαμε μια ΣΑ και τα σ300 να πανε κυπρο και να διασυνδεθουν με torm1 και buk. αν θελουμε να λεμε οτι κανουμε στην κυπρο.

FTS
Member
FTS

gd44

Για μια μικρή επικράτεια όπως στην Κύπρο ένα πυκνό δίκτυο από SHORADS θα ήταν πολύ μεγαλύτερος μπελάς για την τουρκική αεροπορία από ότι θα είναι 1-2 συστήματα SAMP/T για τους οποία η τουρκική αεροπορία θα στοχοποιήσει τα ραντάρ τους.
Οι SAMP/T θα είχαν καλύτερη απόδοση μόνο σε μια χώρα με μεγαλύτερη επικράτεια.

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis

Εχουν BUK MI2 και TOR Μ1, οποτε τι να τα κανουν τα MICA VL και τα SPYDER ???
Το προβλημα ειναι το μεγαλο βεληνεκες, οπου ειτε S-300, η και SAMP/T θα εκαναν φοβερη δουλεια και αποτροπη.

Η Ελλαδα θα πρεπει να σκεφτει τι θα τα κανει τα S-300 εαν παραληφθουν αεροσκαφη F-35. Καλυτερα να τα παει στην Κυπρο λοιπον απο τα να αφησει πεταμενα σε καμια αποθηκη.

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

δεν υπαρχει απαγορευση για τα νυν ρωσικα οπλα αλλα για νεα φυσικα μεχρι να παρουμε φ35 τα σ300 τορμ1 κ οσα θα ναι μουσειακου επιπεδου.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Οι S-300 δεν έχουν κανένα θέμα με τα Φ35. Είναι πολύ παλιό σύστημα και οι Ρώσοι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Νομίζω για τον ίδιο λόγο που χρειάζεται αντιαεροπορική άμυνα μεγάλου βεληνεκούς το Ισραήλ αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα..

Mitsos
Member
Mitsos

μα για να δημιουργησει μια ζωνη απαγορευσης γυρω απο το νησι κ προφανως για να προστατευσει εγκαταστασεις κ ακομα τα ιδια τα SAM απο το βεληνικες των stand off οπλων των Τουρκων

Costas
Member
Costas

Επειδή δεν είναι μικρό νησί. Δεν είναι Βρετανία αλλά χρειάζεται α/α πυροβολαρχίες ακτίνας δράσης (αρκετά) πάνω από 100 χλμ

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Εγώ θα έλεγα πως οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι καλύτερες από ποτέ για την απόκτηση από την Κυπρο του SAMP/T. Αυτή θα ήταν μια κίνηση σχεδόν ματ.

leonidas
Guest
leonidas

+1

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Βασικά η Νο1 αγορά θα πρέπει να ήταν. Και δεν θα αντιδρούσε και κανένας απο την Δύση.
Είναι το αναγκαίο σύστημα για την Ε.Φ. μαζί με Κινεζικούς αντιπλοικούς μεγάλου βεληνεκούς (όταν μπορούσε βέβαια).

Miscojones
Member
Miscojones

Το πιο περίεργο της αγοράς δεν το αναφέρετε. Πριν λίγες ημέρες είχαμε άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από την Αμερική. Αντί λοιπόν να αγοράσουμε αμερικάνικα, συνεχίζουμε και αγοράζουμε γαλλικά. Από ότι φαίνεται λοιπόν από την αγορά, η Κυπριακή Κυβέρνηση (και η Ελληνική φυσικά) εκτιμούν ότι η αλλαγή της αμερικανικής στάσης είναι μάλλον περιστασιακή και εντός ολίγου τα αμερικανάκια θα τρέχουν πάλι χαρούμενα να χώσουν τη μυτούλα τους στην πίσω μεριά του παντελονιού του Ερντογάν.

adpanos
Member
adpanos

H άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τους Αμερικανούς έχει και ορισμένες υποχρεώσεις. 1) Να μην επιτρέπουν οι Κύπριοι στα Ρωσικά πλοία να δένουν στα Κυπριακά λιμάνια. Δηλαδή να κινηθεί εντελώς εχθρικά απέναντι σε μια Ρωσία που τόσα χρόνια την προμήθευε με οπλισμό …. Να μην έχει αποκούμπι σε περίπτωση που οι Αμερικανοί τα βρουν με τους Τούρκους …. 2) Να αποσυρθούν τα Ρωσικής προέλευσης όπλα από την Κύπρο. Εδώ γελάμε. 3) Να ελεγχθούν οι Ρωσικές καταθέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δηλαδή θα πρέπει η Κύπρος να βρει χρήματα ώστε να αντικαταστήσει το 80% του πολεμικού της υλικού, όπως ,BUK,… Read more »

kostask22
Member
Trusted Member
kostask22

Το κείμενο του EastMed Act που προσαρμόζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ως προς την Ελλάδα και την Κύπρο είναι σαφές, δεν έχει τέτοιες ρήτρες που λες. 1. Στις διαπιστώσεις (Findings) (9) αναφέρεται η Ρωσία, μία φορά, ως προς τους s400 στην Τουρκία και κυρώσεις CATSA. Στο τμήμα Δήλωση ακουλουθούμενης πολιτικής (statement of policy) πάλι στην παράγραφο (9) αναφέρεται η Ρωσία, ως προς την ανάγκη οι ΗΠΑ να βοηθήσουν (όχι να υποχρεώσουν, δεν είναι προϋπόθεση) την Κύπρο να απενεξαρτοποιηθεί απο Ρωσική επιρροή στον στρατό και στον οικονομικό τομέα, μέσα από στρατιωτική παρουσία και επενδύσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Όλα… Read more »

kostask22
Member
Trusted Member
kostask22

Σχετικά με τους εξοπλισμούς. Οι ΗΠΑ ξέρουν ότι χρήματα στην Κύπρο θα υπάρξουν πολλά στο άμεσο μέλλον, από επενδύσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό (υποδομές) και τα έσοδα από τα μεθάνια που θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 40%+ στην δεκαετία (μόνο από την “Αφροδίτη +12% αύξηση του ΑΕΠ). Επίσης η Ελλάδα αναφέρεται πολλές φορές μαζί με το Ισραήλ, χώρα που λαμβάνει τεράστια οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, και η Κύπρος, με εχθρική Τουρκία προς το Ισραήλ, είναι το μοναδικό στρατηγικό βάθος του Ισραήλ. Άρα υπονοείται η διάθεση κεφαλαίων FMS και υλικού για την Ε.Φ. κάτι που ζητούν όλα τα λόμπι και τα… Read more »

kakaouskia
Member
kakaouskia

Καλησπέρα

Κυρώσεις ή όχι, ακόμη δεν επιτρέπεται η επαφή Κυπρίων μαυροσκούφηδων με τα “υπερσύγχρονα” Μ48 της 5ης ΕΜΑ καθότι πρόκειται περί Νατοϊκού εξοπλισμού και η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Miscojones
Member
Miscojones

Εσύ έχεις μεγάλη φαντασία και πολλούς φίλους αν κρίνω από τα λαικ. Αυτά που λες τα εφαρμόζουμε εμείς που έχουμε ένα σωρό Ρωσικά όπλα και κάθε τόσο ελλιμενίζονται Ρωσικά πλοία στα λιμάνια μας;

Miscojones
Member
Miscojones

Το έψαξα και οι περισσότεροι λογαριασμοί που σου έκαναν λαικ, το έκαναν μόνο σε εσένα και σε κανένα άλλο σχόλιο, ούτε έχουν σχολιάσει ποτέ τίποτα. Έχεις φτιάξεις εξτρα λογαριασμούς για να κάνεις λαικ στον εαυτό σου;

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Κακιούλες…. Μόνο 4 από τους 10 ίσως να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Παρόλα αυτά διαφωνώ σε όλα όσα λέει ο αγαπητός συμφορουμίτης adpanos, στο συγκεκριμένο σχόλιο.

ACHERON
Member
Noble Member
ACHERON

Αυτά τώρα,είναι επιχειρήματα;

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Εάν αυτά τα γαλλικά συστήματα έχουν ένα τσιπάκι αμερικάνικης τεχνολογίας, ή έστω αν το φελιζόλ στην κούτα μεταφοράς είναι αμερικάνικο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πουν να μην παραδοθούν λόγω του εμπάργκο.
Το ίδιο με όπλα υψηλής τεχνολογίας, οποιασδήποτε προέλευσης

d.b
Member
d.b

“η Εθνική Φρουρά μπορεί να στείλει κάθε ωκεανογραφικό μαζί με την συνοδεία του, στον πάτο……”
Άλλο τα μέσα και άλλο η πρόθεση. Για να φτάσει η Κύπρος σε κάτι τέτοιο πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο μέχρι εσχάτων.

kub
Guest
kub

Στο υποθετικό σενάριο (που θα ήταν άκρως βολικό και για την Ελλαδα) που η Κυπρος μπορει να παραλαβει τους S300 διαθετει τους απαιτουμενους διαύλους να τους εκσυγχρονίσει?
Τα κανάλια επικοινωνιας με τους Ρώσους λιγοστεύουν και από την άλλη ούτε και οι Αμερικανοί θα ήταν χαρούμενοι και προφανώς θα το έδειχναν.

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis

Συγχαρητηρια για το πολυ ενδιαφερον αρθρο. Θα πρεπει επιτελους να αποκτησει σοβαρη αντιεροπορικη αμυνα η Κυπρος, ειτε τους S-300 η να μεταφερει η ΕΛΔΥΚ Patriot στο νησι, η να αγορασει η Κυπρος Aster-30 SAMP/T. Τι μπορει να κανουν οι Τουρκοι δηλαδη, θα επιχειρησουν να βομβαρδισουν τα Αντιεροπορικα συστηματα? Για ποιο λογο υπαρχουν μετα αντιεροπορικα εαν δεν μπορουν να καταρριψουν τα αεροσκαφη και τα ΜΕΑ των Τουρκων? Μια ενδεχομενη τετοια επιθεση θα προκαλεσει τεραστιο διπλωματικο ζητημα για τους Τουρκους και πολεμο. Μεχρι ποτε θα μας φοβεριζουν οι Τουρκοι με αδειες απειλες, οι οποιοι δεν μπορουν να αντιμετωπισουν ουτε τον ανεξοπλιστο Συριακο… Read more »

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Ακριβώς οπως τα λέτε……

Aris
Member
Noble Member
Aris

Συγγνώμη που θα κάνω σύγκριση με ένα άρθρο «πατάτα» (για μένα) που διάβασα στο enikos και αφορά την ενίσχυση της ΠΑ με «αποσυρόμενα» Α10, KC135, Β1, C130 και δεν θυμάμαι τι άλλο… αλλά το τελείωμα του άρθρου εδώ αυτό μου θύμισε που γράφει για αγορά Patriot. Ποιος Πρόεδρος ΗΠΑ θα δώσει τέτοιο οπλικό σύστημα κάτω από την μύτη της Άγκυρας όταν της το αρνείται;;;; Άσε που θα είναι κάτω από το συνεχές πυρ του Πυροβολικού είτε χερσαίου είτε ναυτικού! Που θα τους βάλουν και με τι λεφτά θα τους αγοράσουν;;;;; Εδώ δίνουν με το σταγονόμετρο και λέμε πάλι μπράβο!

Thras
Member
Famed Member
Thras

Το άρθρο του “ενικού” θα ήταν εντυπωσιακό αν το διαβάζαμα τέλη της δεκαετίας του ’90 (που παρεμπιπτώντως, όντως είχε ακουστεί ότι θα προμηθευτούμε Α10 και KC135!).

Για το 2020 αυτά τα συστήματα, είτε είναι ιδιαίτερα παλιά, είτε δεν μπορούν να σταθούν μόνα τους σε ελληνοτουρκικό θέατρο επιχειρήσεων. Με την εξαίρεση των αεροσκαφών ανεφοδιασμού, απο τα οποία κάποια – λίγο νεότερα – πρέπει να αποκτηθούν, πιστεύω ότι άλλα συστήματα ενδιαφέρουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εν έτη 2020!

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Τα Α10 θα μας έδιναν απίστευτο αντιστάθμισμα στην αρματική υπεροχή της Τουρκίας, να εξουδετερώσουν το πυροβολικό της και να ανακουφίσουν το πεζικό μας παρέχοντας ΕΑΥ. Αλλά για να επιχειρήσουν θα πρέπει πρώτα να έχουμε εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή.

dv1.gr
Member
dv1.gr

αφου η κουβεντα εφτασε στα samp/t …εδω να πω οτι τυχαια βρηκα δηλωσεις των γαλλων της thales….οπου αναμενεται (ηδη ειναι επι το εργο) αναβαθμιση στο συστημα ..με το ρανταρ …sea fire 500 …ναι καλα καταλαβατε το ιδιο ρανταρ με τις μπελαρα ….και φυσικα τα ιδια βληματα αστερ 30 ΚΑΙ σε αντιβαλιστικη εκδοση …οποτε ΕΜΕΙΣ πρεπει να τα παρουμε …ενα δικτυο τετοιο κοινο πλοιων και επακτιων α/α με τετοιες μεγαλες εμβελειες κανουν την θαλασσα και των αερα στο αιγαιο απαγορευμενη ζωνη ….οσο για την κυπρο δε περνουν και μερικα παντσιρ ..αφου ειναι φουλ στα ρωσικα …φθηνα ειναι καλα ειναι οπου θες… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Καλό θα ήταν να μιλάμε για την έκδοση MPCV των Mistral… για να υπάρξει ενα αξιόλογο αυτοκινούμενο VSHORADS.
Από μεγαλύτερης ακτίνας συστήματα ιδανικό ειναι το BUK, πλην όμως τα προβλήματα με την Ρωσία πρέπει να βρεθεί εναλλακτική με αντίστοιχη κινητικότητα…

epampapas
Member
epampapas

Patriot δεν μπορεί και ούτε πρέπει.

Κατά τα άλλα οι στρατιωτικές προμήθειες Ελλάδας και Κύπρου είναι πραγματικά τόσο ασυντόνιστες.

Πιστεύω αν πάρουμε τυχαία 2 χώρες στον πλανήτη θα βρούμε καταρχάς μεγαλύτερη ομοιοτυπία συστημάτων. Καθαρά από σύμπτωση. Δε μιλάω για κοινό συντονισμό προμηθειών. Ούτε στα πλαίσια της ευρωπαικής οικογένειας συντονιζόμαστε.

Ένα άρθρο αναλυση για τις ευθύνες θα χρειαζόταν, αλλά ποιος θα ξύσει τις πληγές που θέλει να κρύψει…

Νείλος
Guest
Νείλος

Εύγε!!!! Τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται απο το ’74 που και τότε έχασε η μάνα το παιδί. Ρώσικα, Σέρβικα, Τσέχικα, Γαλλικά, Ισραηλινά οπλικά συστήματα και πλατφόρμες διαφόρων εκδόσεων που οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ ούτε ξέρουν από που να τα πιάσουν.
Και όλα αυτά για μια μικρή εθνοφρουρά ουσιαστικά, ούτε καν στρατό δεν μπορείς να τον πεις…
Το Κυπριακό οπλοστάσιο μοιάζει περισσότερο με υπαίθρια έκθεση, μια μάντρα μεταχειρισμένων.

epampapas
Member
epampapas

Ευχαριστούμε και τους Γάλλους που μας πουλάνε όπλα στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες χωρίς περιορισμούς, εμπάργκο και εξωφρενικούς, αστερίσκους.

npo
Member
Noble Member
npo

Patriot? Το γνωρίζω οτι η ΠΤΗΣΗ είναι ερωτευμένη με την ιδέα της ελληνοαμερικανικής φιλίας και συμμαχίας, κι εμένα μ αρέσει η ιδέα, αλλά καλύτερα με ρέγουλο τα αμερικανικά όπλα για την Κύπρο[*] γιατί οι ΗΠΑ μπορεί μια ωραία πρωία να γυρίσουν πλευρό και να προσφέρουν το πρόβατο το σιτευτό στον απολωλό και άσωτο μόσχον, και τότε την κάναμε…. Κι εγώ τους συμπαθώ τους αμερικάνους δλδ, αλλά όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. NATO Secretary-General: The situation in Idlib is disturbing and we call on Russia and the Assad regime to stop attacks against civilians and we support Turkey.… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Καλά, το άρθρο μιλάει για Γαλλικά συστήματα!

SAAB
Member

Αν συνδυάσω τα αναφερόμενα στο κείμενο με μια δήλωση σε ανύποπτο χρόνο του ΥΠΕΘΑ, ότι στα πλαίσια της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ πήραμε το “οκ” να προμηθευόμαστε ότι όπλα κρίνουμε ότι μας κάνουν, με την σχεδόν ευθυγράμμιση Γαλλίας-ΗΠΑ για την Γερμανία, τότε στρεφόμαστε προς Γαλλία, Ευρώπη και ίσως Ισραήλ μεριά.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που εδώ συζητούσαμε ιστορικές μάχες μεταξύ του Ισραήλ και Αραβικών χωρών, και λέγαμε πόσο λάθος είναι η εξάρτηση αποκλειστικά σε αντιαεροπορικά μέσα, αντί της ενίσχυσης της αεροπορίας…

ΟΚ εδώ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά (πώς να κάνεις αεροπορία όταν το αεροδρόμιό σου εξαρχής είναι στο βεληνεκές του αντιπάλου;). Πάντως οι Τούρκοι έχουν δείξει πως κάνουν μαζική χρήση UAV τελευταία, οπότε ελπίζω μαζί με τους Mistral η Κύπρος να μελετήσει την αντιμετώπιση και αυτών των συστημάτων, με κάθε δυνατό τρόπο.

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

μου αρεσει που μερικοι λετε να παρει μιραζ φ16 ραφαλ ξερω γω λες κ ειναι τα ζιλετ απο το σουπερμαρκετ,ξερετε ποσα χρονια θελει προγραμματισμο για να φτιαξεις αεροπορια απο το μηδεν? ας γινει ενα αρθρο με το τι χρειαζεται ενα πολεμικο αεροδρομιο ποσα εκατομυρια θελει την βαση συντηρησης κλπ κ ποσα δις θελει μια μοιρα αεροσκαφων κ ποσα η αντιαεροπορικη καλυψη ρανταρ κλπ,πολεμικο αεροσκαφος παιρνεις οχι airbus για τουρισμο,τα ιδια κ τα πλοια αντε κ πηρε τα σααρ 6 που θα τα βαλει? στη βαση την μια ποσα πλοια ποια να παρει αυτη ωστε να μετασταθμευουν κ τα γαλλο-αμερικανικα? πρωτα… Read more »

George
Member
George

Θα μπορούσε να γίνει ανταλλαγή των Skyguard συστημάτων της ΕΦ με τα Crotale της ΠΑ/ΠΝ ώστε να φτιαχτεί μια Γαλλική vshorads/shorads α/α και να παραχωρηθούν τα S-300 (με χρηματοδότηση από τη Κύπρο δύο μεταχειρισμένων Patriot) ώστε να φτιαχτεί μια μεσαία/μεγάλη α/α
Με μείωση της πολυτυπίας και για τις δύο χώρες αλλά και out of the box integration

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Δεν θα ήταν κακή ιδέα κατά την γνώμη μου, τουλάχιστον για μένα τον “ερασιτέχνη” μιλάω.

Δεν ξέρω επιμέρους θέματα, αλλά όντως, η ΕΦ θα λάβει ένα πιο νέο και πιο ευέλικτο σύστημα και η ΠΑ & ΠΝ ένα σύστημα που έστω και με διαφορές από τα Ελληνικά, ενισχύει την ομοιοτυπία σε υλικό, εκπαίδευση και τακτικές χρήσης.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Γιατί MIstral?

1) Γιατί αμέσως μετά ένα αεροπλανοφόρο της Γαλλίας άραξε στο οικόπεδο που ήθελαν να οικιοποιηθούν οι Τούρκοι
2) Γιατί υποθέτω θα το χρησιμοποιήσουν όχι για αντιαεροπορική αλλά για αντιπυραυλκή άμυνα σαν προστασία των exoset

White Sun
Guest
White Sun

Μπράβο στην Κύπρο που εξοπλίζεται. Εμείς στασιμότητα στα εξοπλίστηκα τίποτε δεν κουνιέται. Η Τουρκία όλο κάτι καινούργιο θα φτιάξει θα πάρει. Εμείς….; τι, θα μηνουμαι, μόνο, στο εκσυγχρονισμο των f16; τι γίνεται με της belharra; τροουν, UAV; τίποτα, κανέναν πύραυλο έτσι, να λέμε ότι κάτι κάνουμε. Τα f35 τι γίνεται με αυτά;. Θα είμαι απαισιόδοξος, αν έχουμε μείνει στο μάλωμα τον τουρκον από την Αμερική, επειδή τους δώσαμε εγκατάστασης είμαστε άξιοι τις μοίρας μάς. Δεν ενδιαφέρεται, ποίος διοικεί την Ελλάδα αρκεί να έχει πρόσβαση σε αυτά που χρειάζεται και τίποτε άλλο.

giannis82
Member
Active Member
giannis82

οκ με τους Exocet αλλά τόσα λεφτά για Mistral το αντιστοιχο έκδοχο του στινγκερ ?? επίσης πως πήρε μιστραλ? σε τι έκδοση? σαν την φωτο πχ του αρθρου οπου ο χειριστής πχ. αν βρέχει θα βρεχετε σαν ταινια του mad max περιμένοντας μπας και φανεί κάτι στον ουρανό. Γιατί μου θυμίζει λίγο ντατσουν με εξτρα αντιεροπορικο στην καρότσα όποτε βλέπω τέτοια σχεδίαση.

aris32
Member

τα μιστραλ στην κυπρο εχουν τον ρολο vshorads σε 2πλο εκτοξευτη και τριποδο. αντιστοιχο του stinger ειναι ο ρωσικος φορητος πυραυλος. γενικα η ΑΑ της κυπρου ειναι σε καλο επιπεδο . με φορητους ρωσικου πυραυλους , vshorads mistral shorads torm1(ισως εδω χρειαζεται μια ενισχυση μιας και ειναι 4 στον αριθμο) , skyguard 2 πυροβολαρχιες και ενα συστημα μεσαιας εμβελειας buk . εκει απαιτειται και μια προσθηκη μεγαλου βεληνεκους συστηματος και το ιδανικο θα ηταν τα s300 της κρητης που αλλωστε για αυτο τον σκοπο αποκτηθηκαν.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Το τι σημαίνει εξαρτάται από σωρεία παραγόντων, όπως τον αριθμό των αποκτηθέντων πυραύλων, τις μονάδες για τις οποίες προορίζονται (είναι για συγκεκριμένα στοιχεία αεράμυνας μόνο ή προτίθενται να καλύψουν κάθε μονάδα στο μικρότερο δυνατό επίπεδο με MANPAD, κατά το πρότυπο της Β. Κορέας που έχει SAM μονταρισμένους μέχρι και πάνω σε άρματα;), τους αισθητήρες που θα συνδυαστούν με το σύστημα C2 (δεν “πιάνεις” αξιόπιστα πυραύλους πλεύσης με ένα ψωριάρη φορητό IR SAM αν το “ελαφρύ ραντάρ” ή γενικά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που παρέχει δεδομένα στόχευσης είναι ανεπαρκές), την επάρκεια των αισθητήρων τους σε συνθήκες νύχτας/κακοκαιρίας (αν και τελευταία αυτό… Read more »

a.o.
Member
Trusted Member
a.o.

Φυσικά και είναι ευχάριστη είδηση η αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ΕΦ, Αλλά το άρθρο σας, δεν δίνει κάποια πειστική απάντηση, για το κολοσσιαίο για τα δεδομένα της Κύπρου ποσό, που δίνεται για Manpads. Μήπως πρόκειται για παραπέτασμα καπνού, για κάποια άλλη αγορά? Όσο για τα S300, στα οποία αναφέρεστε, με μια πρώτη σκέψη, θα ήταν ευχής έργον να μεταφερθούν στην Κύπρο. Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, πως μετράνε ήδη 24 ολόκληρα χρόνια ζωής. Ακόμα και αν δεχτούμε πως οι Κύπριοι θα εκπαιδευτούν από Ελλαδίτες στο σύστημα, χωρίς την βοήθεια Ρώσων, σε μερικά χρόνια θα χρειαστούν κάποιου είδους αναβάθμιση, ή… Read more »

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Η αγορά Patriot, σε συνδυασμό με ένα σύστημα που θα αναλάβει το συντονισμό με τα υφιστάμενα μέσα φαντάζει ως λύση με απίστευτα πλεονεκτήματα:

1. Είναι περιττό νομίζω να αναλύσω την επιχειρησιακή αξία τους.
2. Είναι δυνητικά εφικτή μια ενδιάμεση λύση μεταφοράς κάποιων συστοιχιών στο νησί, ίσως σε συνδυασμό με μεταστάθμευση εκεί μιας δύναμης πεζοναυτών σε μόνιμη βάση.
3. Θα δοκιμάσει τις Αμερικανικές αντοχές, και θα δείξει πόση αξία έχει η πρόσφατη άρση του εμπάργκο πωλήσεων όπλων στο νησί.

Και αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, οι SAMP-T θα περιμένουν στην γωνία.

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

θα μπορουσε ισως να αποκτησει κ το marte-marte er? η καποιο nasams?

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Αναφέρετε δύο διαφορετικά συστήματα, τα οποία αξίζουν προσοχής.

Το μεν Marte ER θα είναι ένα πολύ καλό συμπλήρωμα – χαμηλού σχετικά κόστους – των Exocet, όπως έδειξε η αγορά των δύο από το Κατάρ.

Το δε Nasams θα μπορούσε να συμπληρώσει τους BUK, στην αποστολή προστασίας εγκαταστάσεων.

Αν θα μπορούσε να αγοραστεί και σε αυτοκινούμενη μορφή – όχι την πρωτόλεια επί Hummer ή τις μετέπειτα σε φορτηγά, αλλα κάτι πιο εξελιγμένο, ακόμη καλύτερα.

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

γι αυτο ακριβως το λεω συμπληρωματικα των υπολοιπων.

Ο ασχετος
Guest
Ο ασχετος

Think out of the box!!!!!
Γιατι να μην παρει η κυπρος μια μοιρα φ35??!?!?!?!?