ΜΙΤ: Λέιζερ για δημιουργία «φάρου» για επικοινωνία με πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς

4
729

Τα σημερινά λέιζερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως “πλανητικοί φάροι” για τυχόν εξωγήινους που μπορεί να μας ψάχνουν, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Η ισχύς ενός τέτοιου λέιζερ θα ήταν δυνατό να είναι ορατή από απόσταση 20.000 ετών φωτός, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποστείλει “κωδικοποιημένα” μηνύματα σαν μια συσκευή (οπτικών) σημάτων Μορς.

“Αυτό θα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά όχι αδύνατο”, σύμφωνα με τον καθηγητή αστροναυτικής James Clark. “Τα είδη των λέιζερ και των τηλεσκοπίων που κατασκευάζονται σήμερα μπορούν να παράγουν ένα ανιχνεύσιμο σήμα, έτσι ώστε ένας αστρονόμος να μπορεί να κοιτάξει το αστέρι μας και να δει αμέσως κάτι ασυνήθιστο στο φάσμα του”.

Η “μελέτη σκοπιμότητας” προτείνει τη χρήση δέσμης λέιζερ ισχύος 1 έως 2 μεγαβάτ και εστιασμένης μέσω ενός μεγάλου τηλεσκοπίου διαμέτρου 30 έως 45 μέτρα. Η δέσμη υπέρυθρης ακτινοβολίας θα ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να ξεχωρίζει από την ενέργεια που παράγεται από τον Ήλιο και αυτό ενδεχομένως να τραβούσε τη προσοχή κάποιου εξωγήινου πολιτισμού.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως είναι καλό να κρατήσουμε “χαμηλό προφίλ”, για τον απλούστατο λόγο πως δεν γνωρίζουμε τις διαθέσεις ενός εξωγήινου πολιτισμού που θα αποφασίσει να μας επισκεφτεί.

 

Notify of
ΛΑΜΠΡΟΣ
Guest
ΛΑΜΠΡΟΣ
Offline

Για να το καταλάβουμε…είναι το αντίστοιχο του να είχαν ανάψει οι Αζτέκοι μια μεγαααααλη φωτιά για να τους βρουν πιό έυκολα οι Ισπανοί…

kostas109
Guest
kostas109
Offline

..κάπως έτσι…

lexandreas
Guest
lexandreas
Offline

Ευτυχώς με τον Τραμπ στην εξουσία, όχι διαστημικό φάρο, διαστημικά συρματοπλέγματα θα σηκώσουν

bob batons
Guest
bob batons
Offline

χαχαχα θεϊκο σχόλιο