33.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Στον καιρό του Μητσοτάκη

- Advertisement -

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον George Bush senior

Το θυμηθήκαμε από καιρό και δεν το αναφέρουμε τόσο επειδή η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα τον τελευταίο μεγάλο πολιτικό της «παλιάς κοπής» αλλά και γιατί ήταν τέτοιες περίπου μέρες πριν από 27 χρόνια, τον Ιούλιο του 1990 όταν η (νέα) τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά υπέγραψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες την 8ετή συμφωνία για την παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα «βάζοντας τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε μια νέα εποχή εθνικού ρεαλισμού». Αυτό είχε δηλώσει ο τότε ΥΠΕΞ και αργότερα πρωθυπουργός στην τελετή της υπογραφής παρουσία του τότε Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ντικ Τσένεϊ.

Από την πλευρά τους βέβαια το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση για «ενδοτισμό και υποταγή στην Ουάσιγκτον». Η συμφωνία αυτή καθ’ εαυτή κρίθηκε και κρίνεται από την Ιστορία αλλά εμείς θέλουμε να σταματήσουμε σε ένα άλλο σημείο, άμεσα αλληλένδετο, που αποκτά σήμερα μια ιδιαίτερη σημασία, ένα γεγονός που πολλοί θέλουν να παραβλέπουν.

Με τη 8ετή συμφωνία του 1990 οι Αμερικανοί διατηρούσαν τις δυο μεγάλες βάσεις στην Κρήτη, στις Γούρνες (μια βάση «πολλαπλών χρήσεων» τηλεπικοινωνιών και μέρος του δικτύου συλλογής πληροφοριών) και την Σούδα καθώς και κάποιες μικρότερες που αφορούσαν εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών σε ελληνικό έδαφος. Οι βάσεις στο Ελληνικό και την Νέα Μάκρη θα έκλειναν (εξυπηρετούσαν άλλωστε όλο και λιγότερες αμερικανικές ανάγκες).

Το θέμα όμως που “στεκόμαστε”, ήταν ότι σε αντιστάθμισμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατόρθωσε να εξασφαλίσει για την Ελλάδα στρατιωτική βοήθεια ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, 350 εκατομμύρια από τα οποία μάλιστα θα παραδίδονταν σε μορφή μεταχειρισμένου υλικού άμεσα με την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας (από τον Οκτώβριο του 1990).

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονταν 28 F-4E Phantom II (SRA), 28 A-7E (o αριθμός αυξήθηκε στην συνέχεια), 6 P-3, αλλά το σημαντικότερο, 4 αντιτορπιλικά κλάσης Charles F. Adams.

Τα τελευταία ήταν τα πρώτα πλοία του ΠΝ (και δυστυχώς τα τελευταία) με δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.  Και όλα αυτά, σε μια εποχή που η Τουρκική Αεροπορία ενισχυόταν με επιπλέον μαχητικά, και ενίσχυε την δυνατότητα κορεσμού της αεράμυνας του ελληνικού στόλου (που μέχρι τότε διέθετε μόλις δυο Kortenaer, οι 4 φρεγάτες MEKO 200HN ήταν υπό κατασκευή).

Αξιοσημείωτο ήταν επίσης ότι οι ΗΠΑ διέγραψαν και 50 εκατομμύρια δολάρια παλαιότερων ελληνικών οφειλών FMS. Ας σημειωθεί επίσης ότι για πρώτη φορά τέθηκε και επισήμως (σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις Σαμαρά) η δέσμευση των ΗΠΑ για «ενεργή συμμετοχή» στην ασφάλεια της Ελλάδας αλλά της διατήρησης του 7-προς-10 στην βοήθεια σε Ελλάδα και Τουρκία.

Το 1990 ήταν μια περίοδος ιδιαίτερης οικονομικής αστάθειας και η χώρα βρισκόταν στον προθάλαμο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης (αν όχι είχε ήδη μπει, λόγω την εκρηκτικής αύξησης του δημοσίου χρέους την προηγούμενη δεκαετία) που θα κλιμακωνόταν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Επιπλέον και σε σχέση με τις επενδύσεις στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, η χώρα είχε «εκτεθεί» οικονομικά με την δυσβάσταχτη δαπάνη της («διαβόητης») «αγοράς του αιώνα». Επιπλέον η Τουρκία κλιμάκωνε σε δυσθεώρητα ύψη τους εξοπλισμούς της και η στρατιωτική βοήθεια που εξασφάλισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν κεφαλαιώδους σημασίας στην διατήρηση μιας βασικής «ισορροπίας» και κάλυψε κρίσιμες ανάγκες των ΕΕΔ άμεσα και αποτελεσματικά.

Το 1990 ήταν όμως και μια χρονιά διεθνούς γεωστρατηγικής αστάθειας. Για φρεσκάρουμε τη μνήμη σας η υπογραφή της ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας έγινε λιγότερο από ένα μήνα πριν από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ (Αύγουστος 1990) και του Πρώτου Πολέμου στον Κόλπο που ακολούθησε.

Είναι εύκολα κατανοητό ότι εάν η συμφωνία είχε μπει σε διαπραγμάτευση λίγους μήνες αργότερα ίσως το τίμημα να ήταν πολύ υψηλότερο (ίσως, αλλά ούτως ή άλλως μετά τον Πόλεμο του Κόλπου τα A-7 διπλασιάστηκαν ενώ παραλάβαμε και τρεις φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου Knox).

Πρέπει να σημειώσουμε πως επί Μητσοτάκη αγοράστηκαν 40 αεροσκάφη F-16C/D Block 50 (με LANTIRN), ενώ μαζί με τα A-7E (της συμφωνίας που αναφέραμε παραπάνω) ήρθαν και αριθμός ατρακτιδίων LANA (που μέχρι την άφιξη των LANTIRN έκανε το A-7E ικανό για νυχτερινή κρούση με όλες τις καιρικές συνθήκες, μοναδική δυνατότητα για την εποχή που μιλάμε). Επίσης έγινε η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης αγοράς για τα Mirage 2000EGM/BGM. Υπενθυμίζουμε πως την περίοδο εκείνη είχε αποδειχτεί προβληματική η χρήση του radar RDM, ειδικά σε look-down/shoot-down mode.

Η λύση που διαπραγματευτήκαμε τότε σαν χώρα περιελάμβανε την βελτίωση του RDM με στοιχεία από το RDI (Mirage 2000C), απόκτηση (ή έστω ενίσχυση) της δυνατότητας look-down/shoot-down αλλά και αγορά του πυραύλου αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς Super 530D, που έδινε πρωτόγνωρες δυνατότητες αναχαίτισης στην Πολεμική Αεροπορία την εποχή εκείνη. Σε γενικές γραμμές “ας πούμε” πως οι Γάλλοι “αναβάθμισαν” τα RDM χωρίς κόστος, κι εμείς αγοράσαμε τους 530D (που ούτως ή άλλως τους χρειαζόμασταν). Ίσως ο ορισμός της συμφωνίας win-win σε τέτοιες περιπτώσεις (σκεφτείτε τι έγινε στο μέλλον όταν κάπου “κόλλησαν” κάποιες συμβάσεις και τελικά πότε ξεπάγωσαν). Υπενθυμίζουμε ότι δυνατότητες αναχαίτισης μέσης εμβέλειας τότε είχαν μόνο τα F-4E με τους Sparrow (που τα μοντέλα που είχαμε σε υπηρεσία, -Ε/-F, δεν φημίζονταν για την αξιοπιστία τους). Αν το 1996 είχε ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, η ΠΑ θα είχε πολλά Fox-1 με τους 530D.

Κατά γενική ομολογία, η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο την δεκατία του ’90 βασίστηκε στις παραλαβές του μεταχειρισμένου αμερικανικού υλικού, αλλά και τις χαμηλού κόστους αγορές στρατιωτικού υλικού της κυβέρνησης Μητσοτάκη (αν εξαιρεθούν τα 40 F-16C/D, απαραίτητη αγορά όμως για την διατήρηση μιας στοιχειώδους ισορροπίας την στιγμή που οι Τούρκοι είχαν ήδη 160 F-16C/D κατά κύριο λόγος Block 40, και πήγαιναν για άλλα 80 F-16C/D Block 50). Αυτό μέχρι να αρχίσει να αποδίδουν τα ΕΜΠΑΕ που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε (με όποιον τρόπο τα υλοποιήσαμε, και ότι cost/benefit προσέφεραν) μετά την Κρίση των Ιμίων το 1996.

Αν όμως πιστεύετε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, τότε, τουλάχιστον σε ότι αφορά το οικονομο-πολιτικο-γεωστρατηγικό πλαίσιο είναι σχεδόν πανομοιότυπο του καλοκαιριού του 1990 με άλλους βέβαια πρωταγωνιστές και άλλα μέτρα.
Αν αναγνωρίζουμε ομοιότητες στις καταστάσεις, τότε θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε και ομοιότητες στα αποτελέσματα.

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται (και όχι σαν φάρσα), τότε υπάρχει και μια νέα ευκαιρία και αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα που μια νέα ελληνοαμερικανική διαπραγμάτευση για συμφωνία της βάσης στη Σούδα βρίσκεται σε εξέλιξη (οι υπόλοιπες βάσεις αποτελούν παρελθόν, δεν χρειάζονται πλέον, αλλά πάντα χρειάζεται ένα μεγάλο λιμάνι που μπορεί να “δέσει” αεροπλανοφόρο).
Από την άλλη οι ανάγκες αμυντικής θωράκισης της χώρας είναι τεράστιες, συσσωρευμένες εδώ και αρκετά χρόνια πριν από τις τρέχουσα οικονομική κρίση, αφού πρακτικά οι τελευταίες σημαντικές αγορές οπλικών συστημάτων πραγματοποιήθηκαν το 2005, δηλαδή πριν από 12 ολόκληρα χρόνια.  Την ίδια στιγμή η Άγκυρα όχι μόνο δεν έχει ανακόψει αλλά αντίθετα επιταχύνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τους εξοπλισμούς της και τις διαστάσεις των απειλών που εκπορεύονται από αυτούς.
Υπό αυτό το πρίσμα και με τις τρέχουσες γεωστρατηγικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή η ευκαιρία από μια νέα συμφωνία για την Σούδα είναι τεράστια, όπως όμως είναι και οι ευθύνες των σημερινών κυβερνόντων.

Αν αυτά τα ωφελήματα λέγονται Arleigh Burke, Ticonderoga, επιπλέον αεροσκάφη F-16/C-130 ή UAV/UCAV για την ΠΑ, Abrams ή/και Bradley, MLRS, Chinook, Blackhawk για τον Στρατό Ξηράς δεν ξέρουμε. Πιθανότατα τελικά να είναι κάποιες καλές κουβέντες για το χρέος στο ΔΝΤ, και το “κέρδος” από τις υποδομές που υπόσχονται να φτιάξουν οι ΗΠΑ στην Σούδα. Μπορεί να είναι “χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς”, άλλωστε το έχουμε ξαναπεί, “ποιος ασχολείται τώρα με την Εθνική Άμυνα”…

Το σίγουρο είναι πως ο Κρητικός πολιτικός που κηδεύεται σήμερα σήκωσε με την συμφωνία του 1990 πολύ ψηλά τον πήχυ. Και το πρόβλημα είναι πως ήταν ο τελευταίος της γενιάς των πολιτικών “υψηλού κύρους”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Spyros

Μόνη ένσταση, για τον παραλληλισμό του τότε και τώρα, είναι πως τότε είμαστε για τους Αμερικανούς μια χώρα με κάποια προβλήματα μεν, αλλά στην Ευρώπη και σχετικά σταθεροί (εν συγκρίσει με τους γύρω μας), δε. Σήμερα, η μεν Τουρκία είναι (για τους Αμερικανούς) ένας ασταθής και ενδεχομένως ‘εκρηκτικός’ σύμμαχος, αλλά κι εμάς… σταθερούς δε μας λες…
Οψόμεθα.

dimitrov

Καλό και ουσιώδες. Μια μικρή διορθωσούλα … οι knox ήταν 3. Κατά τα άλλα και μόνο που διαβάζει κανείς τι πέτυχε με την συμφωνία τον πιάνει κατάθλιψη. Και μην ξεχνάμε και τι ήρθε επί εποχής του με τη συνθήκη μείωσης των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη. Αν δεν κάνω λάθος ήθελε να πάρει και πάτριοτ. “Αστέρια” του πολέμου του 1991 μαζί με απάτσηδες και MLRS. Ποιός ξέρει …. αν το “σφάλμα του αιώνα” είχε οδηγήσει σε 120 μονοκινητήτρια μαχητικά, ίσως το πακέτο των μπλοκ50 να είχε πάει σε πάτριοτ. Άραγε πόσο έκανε μια μοίρα; Και πόσες θα θέλαμε με τις τότε δυνατότητες του πατριώτη και πόσα θα αγοράζαμε με αυτό το πακέτο; Τροφή για σκέψη και σχολιασμό.

George K.

Δεν θέλω να μπω για άλλη μια φορά στο τρυπάκι της σύγκρισης της σημερινής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, χθές και σήμερα…
Ένα μόνο θέλω να τονίσω (βροντοφωνάξω…) Μπορούμε επιτέλους σαν λαός, σαν κυβερνώντες, να μάθουμε απο τα λάθη μας, και να προχωρήσουμε στο μέλλον με όραμα…? Μπορούμε…?
Ή θα είμαστε μια ζωή οι ζήτουλες που μας χρωστάει όλος ο κόσμος, επειδή έτυχε να ζούμε στα χώματα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και ο Πολιτισμός…?
Τεράστιες οι ανάγκες, και πρέπει να μας διέπει η λογική “και από την μύγα ξύγκι…”, ούτε ένα € χαμένο…

Mitsos_Mantzos

Πολυ ωραιο αρθρο πτήση, για να μαθαίνουμε και εμείς που δεν ήμασταν ουτε 10 χρονών τότε. Σας προτείνω να γράψετε μερικά τέτοια άρθρα για Έλληνες πολιτικούς και εξοπλισμούς στο περιοδικό, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον.

x-m

“Μεγάλος” και “υψηλού κύρους” ; Η άποψη σας και είναι απολύτως σεβαστή ! Επιτέψτε μου όμως να διαφωνήσω.Η πορεία του στο δημόσιο βίο της χώρας (και δεν μιλάω μόνο για τη δεκαετία του ’60 ) μόνο θετικό πρόσημο δεν έχει. (Το
“πλασάρισμα” του ως σοβαρού που τα λέει έξω απο τα δόντια και δεν φοβάται το πολιτικό κόστος ήταν πομφόλυγα, άλλωστε το έδειξαν και πράξεις του! Μείωση του δημοσίου ευαγγελιζόταν, προσλήψεις έκανε…………για να πούμε ένα παράγειγμα). Ταπεινή μου γνώμη ότι η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος ήταν ο Ανδρέας. Δυστυχώς, τους ανεχθήκαμε πολλά χρόνια.

STRATOS

Μπράβο σας για το παραπάνω άρθρο!! Πραγματικά τότε έγινε μέσα σε μόλις 3 χρόνια, κατακόρυφη αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας με πολύ έξυπνες κινήσεις. Αν δεν κάνω λάθος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έτρεξε και τα προγράμματα της προμήθειας των 5 καινούριων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Seahawk , των 20 Apache και του οπλισμού τους (1000+ hellfire..), των μεταχειρισμένων Kortenaer, κτλ… και ίσως(?) τοu εκσυχρονισμού των υποβρυχείων Type209-1100 και των 400 αρμάτων Μ48Α5 με ΣΕΠ MOLF . Πραγματικά η μοναδική κυβερνήση που ενδιαφέρθηκε τόσο πολύ για την εθνική άμυνα και ετρέξε τόσα προγράμματα χωρίς να ακουστεί το παραμικρό (και σε οικονομικούς καιρούς πολύ δύσκολους και τότε)..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ

Να προσθέσουμε 18 MLRS,20 AH64A, τον εκσυγχρονισμό 400 M4845 , την απόκτηση μεταχειρισμένων αρμάτων όπως τα 671 Μ60Α1,Α3 και τα 168 LEOPARD 1V, και το σημαντικότερο τις 3 μεταχειρισμένες φρεγάτες Koternaer από την Ολλανδία.

ACHERON

Είθισται,όταν κάποιος φεύγει,να του «στρογγυλεύουν» τις γωνίες.
Επειδή όμως ὁ τεθνεώς ρίχνει βαρειά την σκιά (και την γενηά του) στην ἑλληνική πολιτική,θεωρώ ότι είμαι υποχρεωμένος να κάνω κάποιες επισημάνσεις.
Τα όσα «εξασφάλισε» σε μεταχειρισμένα πλοία και αεροπλάνα,αλλά και άρματα,ήταν ούτως ἤ άλλως πλεονασματικά για τις ΗΠΑ,οπότε δέν έχαναν και τίποτε επί της ουσίας.
Ἡ δέ προτίμηση του στα F-16 φαίνεται ότι ήταν συνεπής,αφού και ὡς επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ,εκφράστηκε απερίφραστα και αναρμοδίως στην βουλή υπέρ τους περί το 1998-99,όταν ήταν ανοιχτό το πρόγραμμα νέου μαχητικού,που οδήγησε και στην ΡΧ-ΙΙΙ.
΄Οντας πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 1990,λίγο μετά την απώλεια,στα πλαίσια του καθήκοντος,του Νικολάου Σιαλμά,μεταβαίνει στην Κωσνταντινούπολη για να συμμετάσχει την παρευξείνια διάσκεψη,και δηλώνει ότι «ἡ Τουρκία δέν αποτελεί απειλή για την Ἑλλάδα».
Προφανώς το ντροπείο Ιπεκτί δέν το απέκτησε τυχαία.
Το 1991 εισηγείται την αποστρατιωκιποίηση της Θράκης.
Το 1992 διακηρύσσει ότι «σε δέκα χρόνια κανείς δέν θα θυμάται την Μακεδονία».
Διότι,άλλον δέν εγνώρισεν ἡ Ἑλλάς Μητσοτάκην,κατά το «άλλον δέν εγνώρισεν ἡ Ἑλλάς Κωλέττην».

famas

Ωραια η αγιογραφία του Μητσοτάκη, αλλα ξεχασαμε και κατι δεκαδες δις αυξησης του δημοσιου χρέους (οχι πως υπαρχει καποιος που δεν μας βυθισε κι αλλο με δανεικα). Επισης τι σημασια εχουν ολες αυτες οι παραχωρησεις οπλισμών, οταν τα ιδια και περισσοτερα κάνει πάσα στην Τουρκια. Εμεις εξοπλιζομαστε για την εξ ανατολων απειλη κατα κύριο λογο.
Σε οτι αφορά τις βάσεις… τώρα που ο κινδυνος ειναι δίπλα μας (ISIS), καλουμαστε να λάβουμε καποιες αποφάσεις. Αποφασεις σχετικά με την αυξηση δραστηριοτητας των εδω βάσεων εναντι του ISIS. Αποφάσεις οι οποιες θα στοιχισουν τις ζωες ελληνων πολιτών σε ανταλλαγμα (εκτος και αν εχει την αυταπατη κανεις οτι εμεις θα εξαιρεθουμε απο τα τζιχάντια και τους βομβιστες αυτοκτονιας). Να τα βράσω τα οποια ανταλλαγματα σάπιου υλικου και υποσχέσεων περι χρέους.

Kapoios

Άλλος ένας Άριστος μεταξύ Αρίστων πρωθυπουργών. Όλα επιβεβαιώνουν ότι η κατάντια της Ελλάδας οφείλεται στις κομμώτριες, τις καθαρίστριες, τους ταξιτζίδες, τους υδραυλικούς και τους συνταξιούχους…
Υ.Γ. Είναι κρίμα η ΠΤΗΣΗ να επιδοκιμάζει τα καθρεπτάκια (η σανό που είναι και της μόδας,…) για ιθαγενείς που πήρε αντιστάθμισμα η Ελλάδα για τεράστιες αγορές οπλικών συστημάτων που συνέβησαν εντός μόλις 3 ετών:
ενδεικτικά μερικά από αυτά…
40 F-16 Block 50
12 ΑΗ-64+ Apache
5 S-70Β-6 Αegean Hawk
εκσυγχρονισμός CH-47
και άλλα πολλά, καθώς και υποσχέσεις που τελικά δεν υλοποιήθηκαν μετά την αποστασία Σαμαρά.
Σε ότι αφορά τα ADAMS και τις KNOX, αλήθεια το ΠΝ ποιος το ρώτησε για τις συγκεκριμένες προμήθειες; Ας θυμηθούμε ότι τα Adams και οι Knox (που δεν παραχωρήθηκαν αλλά μισθώθηκαν από το ΠΝ) αποσύρθηκαν εντός 10τίας, μη αποσβένοντας τα τεράστια κόστη εκπαίδευσης του προσωπικού, δημιουργίας υποδομών, ανταλλακτικών κλπ. ενώ επίσης το κόστος λειτουργίας τους ήταν τεράστιο (πχ πλήρωμα 245 οι Knox, 340 τα Adams!)
Φυσικά όλα αυτά είχαν κόστος το οποίο πληρώνουμε ακόμη και σήμερα, αφού του χρέος υπερδιπλασιάστηκε σε απόλυτους αριθμούς! Φυσικά, σε αυτή την εκτίναξη εκτός του Μητσοτάκη, συνέβαλαν οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου της καταστροφικής 10ετίας Παπανδρέου (Άριστος επίσης…).
Τέλος για να διαλυθούν τελείως οι οφθαλμαπάτες περί “αριστοτεχνικής εξωτερικής πολιτικής”, την αντίστοιχη συνολική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Τουρκία την αντίστοιχη περίοδο που είναι σχεδόν διπλάσια! http://www.gao.gov/products/NSIAD-95-100.

ariseagle

Όσα λάθη και όσα καλά μπορεί να του καταλογίσει κανείς(όπως και την συμφωνία που αναφέρετε), νομίζω πως πρέπει να σταθούμε σε ένα πράγμα για αυτόν τον πολιτικό. Είπε αλήθειες που δεν άρεσαν, αλλά σε βάθος 20ετίας, δικαιώθηκε. Το νόημα είναι να καταλάβει ο ελληνικός λαός ποιός λέει αλήθεια από εδώ και πέρα, ώστε να μην έχουμε άλλες “δικαιώσεις” στο μέλλον.Και αυτό βρίσκει ανταπόκριση και στις προμήθειες-συμφωνίες στον αμυντικό τομέα της χώρας. Τέλος συγχαρητήρια που πήρατε το “θάρρος” να γράψετε προσωπικά για ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο γιατί ίσως να έχει και “κόστος”…

STRATOS

Προς Kapoios
Το να κρίνουμε τον Μητσοτάκη για την συμφωνία των βάσεων και γενικότερα για όσα έκανε η κυβέρνηση του για την Εθνική άμυνα (σε μόλις 3 χρόνια!!), θα πρέπει να πάμε πίσω στις αρχές του 1980 όταν η επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας για το νέο μαχητικό αεροσκάφος, είχε καταλήξει στην αγορά 100 F-18L που θα έδιναν ποιοτική υπεροχή έναντι των 160 F-16 που είχε αποφασίσει να αγοράσει η τουρκία. Δεν ήταν η έκδοση του Ναυτικού, αλλά μία έκδοση ξηράς που φόρτωνε κανονικά 9G και είχε ραντάρ πολύ ανώτερο από των F-16 καθώς και δυνατότητα βολής BVR πυραύλων (που δεν είχε τότε το F-16 και θα έκανε 15 χρόνια να αποκτήσει). Εν τάχη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αγνόησε τις αποφάσεις της ΠΑ και ξαναπροκύρηξε διαγωνισμό που κατέληξε στην διαβόητη (όπως αναφέρεται στο άρθρο) «Αγορά του Αιώνα» που οδήγησε σε αγορά 2 τύπων αεροσκαφών (κάτι που ήθελε να αποφύγει η ΠΑ πάση δυνάμει) σε μικρότερους αριθμούς ΑΟΠΛΑ και χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας….. τα Μ2000 όπως αποδείχτηκε με ραντάρ προβληματικό που ελάχιστα προσέφερε παραπάνω από τα ραντάρ μαχητικών 2ης γενιάς…. Τα αεροσκάφη αγοράστηκαν σε διπλάσια τιμή από αυτή που θα αγοραζόντουσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, λόγω του τραιναρίσματος των διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση του πασοκ και της διολίσθησης της δραχμής..
Τις κακοτεχνίες τις συμφωνίας για την «αγορά του Αιώνα» προσπάθησε να διορθώσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αγοράζοντας συστήματα αυτοπροστασίας για όλα τα μαχητικά 3ης γενιάς και καινούρια όπλα και ραντάρ για τα Μ2000 όπως αναφέρει εκτενώς το άρθρο. Φυσικά η πολιτική επιλογή για 2 τύπους αεροσκαφών δεν μπορούσε να διορθωθεί και ταλαιπωρεί την ΠΑ μέχρι και σήμερα..
Οι «τεράστιες αγορές»!!! που αναφέρεται, Τα οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν κατά την 3ετία Μητσοτάκη αγοράστηκαν στις χαμηλότερες τιμές διεθνώς και ποτέ δεν υπήρξε καμία υπόνοια για παρανομίες, από κανένα…
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πασοκ που δεκαπλασίασε+ το δημόσιο χρέος της Ελλάδος σε 8 χρόνια , ικανοποίησε μόλις το 25% των εξοπλιστικών αναγκών των επιτελείων!!
Δεν γνωρίζω και δεν θυμάμαι τι ήθελε το Ναυτικό?! Αλλά από τα αντιτορπιλικά FRAM του 1945, η αναβάθμιση με τις ΚΝΟΧ , τα ADAMS και τις μεταχειρισμένες Kortenaer ήταν δραματική για την εποχή και κάλυψε (άμεσα) την επί 8ετία πλήρη αδιαφορία του πασοκ για εκσυγχρονισμό του στόλου.
Αν τα Adams ήταν επιχειρησιακά σήμερα στο Αιγαίο θα ήταν ότι καλύτερο είχε το ΠΝ σε αντιαεροπορική άμυνα!! Είχαν και καλύτερο σύστημα έλεγχου πυρός από τις τουρκικές Perry (πριν εκσυγχρονιστούν)..
Αποσύρθηκαν το 2003, γιατί τότε το ΠΝ θα αγόρασε τα Kidd…αλλά τελικά δεν προχώρησε το θέμα και σκέφτηκε να αγοράσει καινούριές φρεγάτες (του 1 δις δολαρίων η κάθε μία!!! Εποχές παχιών αγελάδων!!) αλλά τελικά έμεινε χωρίς πλοία αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής!!!
Τα τεράστια πληρώματα επάνδρωσης που αναφέρεται!! (100 άτομα παραπάνω από μία φρεγάτα) ήταν την εποχή εκείνη στην συντριπτική πλειοψηφία κληρωτοί!! Και δεν κόστιζαν τίποτε!!
To ίδιο και τα ανταλλακτικά που παραχωρήθηκαν δωρεάν μαζί με 1 πλοίο για κανιβαλισμό.
Και ασφαλώς η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε ούτε από τα πληρώματα των KNOX-ADAMS ούτε από την 3ετία Μητσοτάκη που παρά την τεράστια συνδρομή του στην Εθνική Άμυνα κατέβασε το έλλειμμα από 17% στο 7%.
Τι πήραν οι τούρκοι αντίστοιχο την εποχή εκείνη που ο Μητσοτάκης υπέγραψε την συμφωνία των βάσεων (1990)??!! Για 1 περίεργο λόγο, μόνο το ΠΝ απέκτησε δωρεάν τα συγκεκριμένα πλοία σε παγκόσμιο επίπεδο… οι perry παραχωρήθηκαν στην τουρκία πολύ αργότερα (μετά την κρίση των Ιμίων…1996+) και τα ηλεκτρονικά τους ήταν χειρότερα από των Adams..

ΔΝΤ

Καλησπερα! Γνωριζεται αν οι μκ-13 μαζι με τους πυραυλους επιστραφησαν στις ΗΠΑ ή εχουν γινει υφαλος;
Αν δεν επιστραφησαν, το ΠΝ δεν σκεφτηκε ποτε να τους αξιοποιησει επι των 4 ,νεοπαραληφθεντων τοτε, S (πχ στην θεση του πρωραιου πυροβολου) ή να αιτηθει και τα 2 Tromp που εφεραν μκ-13/σμ-1;
Ευχαριστω.

GK_

Πολυ καλο το κειμενο σας.
Εαν λαβουμε υποψη τα αμυντικα προβληματα που αντιμετωπιζαν οι ΕΕΔ την περιοδο εκεινη σιγουρα τα μεταχειρισμενα μπορεσαν και καλυψαν σε σημαντικο βαθμο τα «κενα». Σιγουρα υπηρχε το προβλημα ομως του εξορθολογισμου των εξοπλιστικων, το οποιο καλα κρατει μεχρι τις ημερες και εξακολουθει να ειναι τεραστιο.
Σχετικα με τους Super 530D των Μ2000Ε/Β μηπως εχετε καποιες συμπληρωματικες πληροφοριες; Γνωριζω οτι στα πλαισια του διακανονισμου του προβληματος των ρανταρ, υπηρξε μια σημαντικη εκπτωση στο συνολικο πακετο (ICMS, S530D, Magic-2). Δεν γνωριζω εαν εχετε ποτε αναρωτηθει εαν την εποχη εκεινη μπορουσαν να αποκτηθουν MICA-EM ή υπηρξε καποια νυξη προς αυτους.
Επισης, συμπληρωματικα, μπροεσα και εντοπισα οτι τελικα ηταν μονο 5 τα ατρακτιδια LANA που συνοδεψαν τα Α-7Ε. Αυτονοητο να αναρωτηθει καποιος: Γιατι δεν αποκτηθηκαν περισσοτερα; Εαν δεν απατωμαι, απο οσα θυμαμαι εσεις εχατε αναφερει και καποια pod probe and drogue, νομιζω 6 τον αριθμο.
Ξεχασατε την συνθηκη CFE. Ηταν η Κυβερνηση του Κ. Μητσοτακη που «χρεωθηκε» και πετυχε την παραλαβη σημαντικου αριθμου μεταχειρισμενων μεσων. Με αρχη απο το 1994, υπηρξε αλλος «χειμαρος» παραλαβων. Ο μεγαλυτερος ευνοημενος ηταν ο ΕΣ!
Τελος παντων.
Αλλες εποχες.
😉

Nikolaos

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Αν και είχα τις επιφυλάξεις μου για τον άνδρα όταν ήταν εν ενεργεία, νομίζω ότι η νηφαλιότητα που επιτρέπει η πάροδος του χρόνου τις έχει σε μεγάλο βαθμό διασκεδάσει. Για το Μακεδονικό πιστεύω ότι δεν αντιλήφθηκε ότι είναι ένα θέμα με ιστορικό βάθος, που αποτελεί Δούρειο Ίππο και ανά μερικές δεκαετίες ανακινείται είτε από τα όμορα έθνη ως μέρος λανθάνουσας εθνικής ατζέντας, είτε από μεγαλύτερες δυνάμεις για να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου ατυχώς επεδείκνυε σπουδή να το κλείσει. Σε σχέση με την Τουρκία, είναι γεγονός ότι στη συνείδηση πολλών – ιδίως μεταξύ των ευαισθητοποιημένων στα εθνικά θέματα και στην αμυντική προσπάθεια του έθνους – έχει χαρακτηρισθεί ενδοτικός, ενώ ο άσπονδος εχθρός του Ανδρέας Παπανδρέου ως πατριώτης, σύγκριση που αδικεί τον πρώτο. Είναι γεγονός ότι ο Α. Παπανδρέου χειρίστηκε με τρόπο υποδειγματικό την κρίση του 1987, αν και το πολιτικό κεφάλαιο που δημιούργησε η – μάλλον άνευ προηγουμένου – επίδειξη αποφασιστικότητας αναλώθηκε ένα χρόνο μετά στο Νταβός. Από την άλλη δεν μπορεί να παροράται ότι η εξωτερική πολιτική του Α. Παπανδρέου, πολιτική αναίτιων τριβών με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προς υπεράσπιση εγκληματικών καθεστώτων (αστερίσκοι για κατάρριψη νοτιοκορεατικού Β747, διαρκής συνηγορία υπέρ Καντάφι) χάριν κολακείας ενός ιδεολογικά πορρωμένου σκληρού πυρήνα οπαδών (ο οποίος πυρήνας ιδεολογικά θα μπορούσε εξίσου άνετα να στηρίζει την χούντα Ιωαννίδη ή κάποιο μόρφωμα της άκρας αριστεράς αντί την τότε πλειοψηφία), αποστέρησε από την Ελλάδα πακτωλό δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας κατά τη δεκαετία του 1980, όταν η Τουρκία ελάμβανε αφειδώς δεκάδες Φάντομ από τις ΗΠΑ, πολυάριθμα F-5 από Νορβηγία και Ολλανδία, και βέβαια τεράστια νούμερα από F-104. Εμείς στην ίδια περίοδο, πέρα από κάποια άχρηστα F-104, “αντισταθιστικά” των Γερμανών για τις ΜΕΚΟ το 1988 (5 χρόνια πριν την απόσυρση του τύπου), δεν πήραμε τίποτε. Ο Κ.Μ., τουναντίον, ομαλοποίησε τις σχέσεις της Ελλάδος με τους φυσικούς της συμμάχους, και την επανενέταξε στη χορεία των πολιτισμένων εθνών με την αναγνώριση του Κράτους του Ισραήλ (ας μη μασάμε τα λόγια μας, πέρα από τις διεθνείς συρράξεις στις οποίες εμπλέκεται το Ισραήλ και την – αποδοκιμαστέα κατ’ αρχήν – κατοχή αραβικών εδαφών από το 1967 και εντεύθεν, η άρνηση ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ αυτού του κράτους είναι καθαρή συνηγορία υπέρ της εκπεφρασμένης βούλησης της πλειονότητας των αραβικών και μουσουλμανικών κρατών να προβούν σε εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης όταν και αν σταθεί δυνατό, και άρνηση σε ένα – και μοναδικό – έθνος στον πλανήτη του δικαιώματος να ζει σε ένα μέρος της ιστορικής γεωγραφικής του κοιτίδας). Η λήψη τιτάνιας δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας, με την οποία πορευθήκαμε για δύο δύσκολες δεκαετίες προκλήσεων (μη ξεχνάμε τα σχεδόν 1000 Μ60 για τον ΕΣ, καθώς και τις τεράστιες ποσότητες τροχαίου υλικού παντός είδους, ακόμη υπήρχαν Μ47 μέχρι τότε, σχεδόν 40 χρόνια αφότου ο αμερικανικός στρατός τα αποστράτευσε ως ανεπαρκή) ήταν η φυσική συνέπεια.
Επίσης, η ολοκληρωτική ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων με την Τουρκία, που οδήγησε στην υποχώρησή μας το 1996, έχει να κάνει με τη συρρίκνωση της “αγοράς του αιώνα” σε μόλις 80 (αντί 120) αεροσκάφη, σε περίοδο παχέων αγελάδων και καλπάζουσας παγκόσμιας ανάπτυξης (τότε άνοιξε και το χάσμα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο ΑΕΠ, το οποίο αναπόδραστα διαμόρφωσε τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Ο Κ.Μ., τουναντίον, διαχειριζόμενος κρίση χρέους (παρέλαβε 90% του ΑΕΠ, όταν ο προκάτοχός του είχε παραλάβει 26% του ΑΕΠ) σε εποχή μεγάλης διεθνούς ύφεσης, κατόρθωσε παρά ταύτα να θέσει κάποιες αναγκαίες παραγγελίες μείζονος υλικού (Block 50, Apache, Black Hawk).
Η υπόθεση της πρότασης για τη Θράκη με είχε ξενίσει τότε, προφανώς κάθε συμφωνία που δίδει την εντύπωση περιοχής υπό ειδικό καθεστώς κυριαρχίας δημιουργεί ατυχείς εντυπώσεις. Αφορούσε βέβαια μόνο τα “επιθετικά όπλα”, αλλά και πάλι η υπεροπλία του αντιπάλου σε έμψυχο δυναμικό σημαίνει ότι η προκεχωρημένη ανάπτυξη βαρέων όπλων και μονάδων είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Μια πολύ ατυχής στιγμή του Κ.Μ. …
Ίσως η εμμονή του με την εξυγίανση της οικονομίας να είναι τελικά η σημαντικότερη συμβολή του στην υπόθεση της εθνικής αμυντικής προσπάθειας. ΤΟ αργότερο σήμερα γνωρίζουμε ότι επαρκής άμυνα με χρεωκοπημένη οικονομία δεν είναι εφικτή …

Τασος

Περι C.F. Adams: Γνωριζετε αν οι mk-13/sm-1 κατα τον παροπλισμο επιστραφησαν στους νομιμους ιδιοκτητες η’ εγιναν υφαλος;
Εφοσον δεν επιστραφησαν, εκει στο ΠΝ δεν μπηκαν στον ”πειρασμο” να δοκιμασουν να τα παντρεψουν με τις νεοπαραληφθεισες τοτε Kortanaer (πχ στην θεση του oto/melara με ταυτοχρονη μεταφορα του πυροβολου πανω απο το hangar, βλεπε ΕΛΛΗ-ΛΗΜΝΟΣ);
Εφοσον επιστραφησαν, γιατι δεν ζητηθηκαν μαζι με τις Kortanaer και τα α/τ Tromp που εφεραν απο κατασκευης το εν λογω συνδυασμο, ελικοδρομιο με hangar οπως και προωστικο συστημα ιδιο με τις Kortanaer;
Ευχαριστω.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 February #369

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 2.29

Related News

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...

Εκτός μάχης λόγω βλάβης το ρωσικό Beriev Be-200; (ανανέωση)

Αρχικό κείμενο: Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev Be-200, βγήκε "εκτός μάχης", λόγο βλάβης στον ένα κινητήρα.Οι ίδιες...

Προκηρύξεις για πρόσληψη 1.180 ΟΒΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με χθεσινή ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι έχουν τελειώσει οι απαραίτητες διαδικασίες για την προκήρυξη πρόσληψης Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), στους τρεις Κλάδους των...