24.8 C
Athens
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΜητσοτάκης στην Κύπρο: «Η πράσινη γραμμή είναι γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους...

Μητσοτάκης στην Κύπρο: «Η πράσινη γραμμή είναι γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει»

- Advertisement -

«Είμαι σήμερα εδώ για να στηρίξω τον πρόεδρο του αδερφού κόμματος της ΝΔ Αβέρωφ Νεοφύτου στον αγώνα του να εκλεγεί επόμενος πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για το συνέδριο της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης της Κύπρου, η οποία ανέδειξε τα τελευταία 30 χρόνια 2 προέδρους με δεκαετή θητεία.


«Του κόμματος το οποίο συνδέεται διαχρονικά με τη ΝΔ με αγώνες πατριωτικούς και δεσμούς ιδεολογικούς. Την παράταξη, την οποία ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης. Ένας σοφός πολιτικός, ο οποίος μόχθησε για το εθνικό ζήτημα συμβάλλοντας όσο κανείς στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ για να τον διαδεχθεί σε δύσκολες στιγμές ο Ν. Αναστασιάδης», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ υπό την ηγεσία του Αβέρωφ Νεοφύτου κατέγραψε αλλεπάλληλες νίκες και καθιερώθηκε ως πρώτη δύναμη του τόπου.

«Ο συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων στόχων και των μεγαλύτερων επιτυχιών για το καλό του κυπριακού λαού», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος θυμήθηκε ότι γνώρισε σε νεαρή ηλικία τον Γλαύκο Κληρίδη ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτακη.

«Δυο πολιτικοί που πάντα έλεγαν την αλήθεια αψηφώντας το προσωρινό κόστος», είπε και έκανε ξεχωριστή αναφορά στις ηγετικές ικανότητες του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Στην Κύπρο κλείσατε νωρίτερα και αποτελεσματικότερα την οικονομική κρίση των αρχών της περασμένης δεκαετίας. Πληρώσατε και εσείς το λαϊκισμό, αλλά γυρίσατε σελίδα. Το οφείλετε στον Νίκο Αναστασιάδη. Εμείς γυρίσαμε σελίδα στο καλοκαίρι 2019», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδύθηκαν μεγάλες προκλήσεις. Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό στον Έβρο την άνοιξη του 2020.

«Η Ελλάδα αμύνθηκε, προστάτευσε τα σύνορα που είναι σύνορα της Ευρώπης», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα, στην πανδημία, στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ενεργειακή κρίση.

«Δεν πιστεύω ότι υπήρξε άλλη κυβέρνηση που να διαχειρίστηκε τόσες διαδοχικές κρίσεις. Η πολιτική μας κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία», συμπλήρωσε και μίλησε για τη μείωση των φόρων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

«Πρόσφατα η Ελλάδα αποπλήρωσε δυο χρόνια νωρίτερα τα τελευταία δάνεια της στο Δ.Ν.Τ . Μόλις χθες το Γιούρογκρουπ εισηγήθηκε την έξοδο μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτεία στον Αύγουστο. Κλείνει ο επώδυνος κύκλος άνοιξε το 2010. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να μετατρέπει της κρίσεις σε ευκαιρίες», συμπλήρωσε.

“Τίποτα εύκολο αυτονόητο”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Χρειάστηκε να αντιτάξουμε τις δύσκολες πράξεις στα εύκολα λόγια. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Μένουμε συνεπείς στο δρόμο που χαράξαμε με σύμμαχό μας πάντα την αλήθεια. Αν επιμένω ανάγκη στη μάχη κατά της δημαγωγίας είναι γιατί εκεί βρίσκεται το σύνορο μεταξύ προόδου και συντήρησης», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Το 2023 είναι έτος εκλογών και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Το στοίχημα είναι κοινό, είναι να μην πάμε πίσω, να μην περιοριστούμε στη διατήρηση της εξουσίας, αλλά να αποτρέψουμε την κατεδάφιση όσων με κόπο χτίστηκαν και στις δυο χώρες μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στους δύσκολους καιρούς που έρχονται ισχυρά κράτη θα είναι τα σταθερά κράτη.

«Η σημερινή Ελλάδα δεν έχει σχέση με τη χώρα της κρίσης, της καθήλωσης, του διχασμού. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρός ελληνισμός και ισχυρή Κύπρος. Κάθε επιτυχία της Αθήνας γίνεται δύναμη στη Λευκωσια. Κάθε δική σας πρόοδος αντανακλά στη δίκη μας πορεία», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια είπε ότι η Ευρώπη συνταράσσεται από την επιστροφή ενός πολέμου, κάτι που κανείς δεν θα φανταζόταν κι όμως συμβαίνει.

Είπε πως η απειλή αφορά όλα τα κράτη και τους λαούς και αποτελεί ανοικτή επίθεση με καταπάτηση υφιστάμενων συνόρων.

«Αρκεί κάθε πολίτης να κάνει μια απλή προσομοίωση. Δεν πρόκειται για απλό ζήτημα της διεθνούς επικαιρότητας, αλλά για επικίνδυνη εξέλιξη με αντανάκλαση στη δική τους ζωή.

Κάθε τοπικός ταραξίας θα εισβάλει. Πρόκειται για μοντέλο που μπορεί να μιμηθούν άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά οράματα. Αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Πουθενά άλλου όπως εδώ δεν αποτυπώνεται η ανάγκη άρσης στρατιωτικών τετελεσμένων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε : «Η Ουκρανία βιώνει τη τραγική εμπειρία της Κυπρου το ‘74. Να μην αφήσουμε το Ντόνετσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το κυπριακό επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς κατοχικούς στρατούς και εγγυήσεις.

«Λύση που θα εγγυάται το μέλλον ευημερία και για τις δυο κοινότητες. Η ευρωπαϊκή κυπριακή δημοκρατία είναι η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για όλους τους κατοίκους του νησιού.

Οι θέσεις περι δυο κρατών απορρίπτεται ασυζητητί. Η πράσινη γραμμή είναι γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ένα κομματικό συνέδριο είναι η κατάληξη διαλόγου με την κυπριακή κοινωνία. «Προσέχετε τις εύκολες υποσχέσεις και τα ανέξοδα λόγια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα εύκολα λόγια εύκολα καίγονται», είπε, ενώ αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα. Όπλο μας είναι το διεθνές δίκαιο. Δυνατή άμυνα. Ισχυρές συμμαχίες. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Συζητάμε για να οικοδομούμε νέο περιβάλλον ασφαλείας και συνεργασίας καλή τη πίστη και σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο. Αποδείξατε ότι οι αδερφικοί μας δεσμοί είναι βαθιά ριζωμένοι», υπογράμμισε.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

18 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγοράζουμε κορβέτες, φρεγάτες ή ένα οικοσύστημα νέων πλοίων; Ο κίνδυνος της «κουρελούς»

Να πούμε το θετικό. Το ότι εμφανίζονται για το πρόγραμμα κορβετών (φρεγατών) του Ναυτικού μας τόσο δυναμικές προσφορές από πολλά ναυπηγεία είναι και καλό...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ω ΝΑΙ! Τα 38 F-16C/D Block 50 εκσυγχρονίζονται για να υπηρετούν...

72
Λίγη υπομονή ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Όταν έχουμε ζήσει τις αληστου μνήμης εποχής του «θα το ρισκάρουμε», είναι μάλλον υπερβολικό να συζητάμε για «καθυστερήσεις»,...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιουνίου 1905: Η ανταρσία του θωρηκτού “Ποτέμκιν”

0
Εκδηλώνεται ανταρσία στο θωρηκτό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Πρίγκηψ Ποτέμκιν της Ταυρίδος». Ο Ρωσο-Iαπωνικός πόλεμος που μαινόταν στην Ανατολή έκανε απαραίτητη την...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

Ω ΝΑΙ! Τα 38 F-16C/D Block 50 εκσυγχρονίζονται για να υπηρετούν μέχρι το 2050!

Λίγη υπομονή ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Όταν έχουμε ζήσει τις αληστου μνήμης εποχής του «θα το ρισκάρουμε», είναι μάλλον υπερβολικό να συζητάμε για «καθυστερήσεις»,...

Αγοράζουμε κορβέτες, φρεγάτες ή ένα οικοσύστημα νέων πλοίων; Ο κίνδυνος της «κουρελούς»

Να πούμε το θετικό. Το ότι εμφανίζονται για το πρόγραμμα κορβετών (φρεγατών) του Ναυτικού μας τόσο δυναμικές προσφορές από πολλά ναυπηγεία είναι και καλό...

Κομβική για την επιτυχία στην Ελλάδα η ταχεία παράδοση των FDI, λέει ο επικεφαλής της Naval Group

Αυτό που μέτρησε στην επιλογή της Ελλάδας να αποκτήσει τη φρεγάτα FDI ήταν η ικανότητα της Naval Group να επιταχύνει την παράδοση του πρώτου...