11.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, 2020
- Advertisement -

Μητσοτάκης: «Ναι στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στη Χάγη»

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ

. Τη δέσμευσή του για τη διεξαγωγή ενός ειλικρινούς και καλόπιστου διαλόγου με την Τουρκία στο πλαίσιο, όμως, μιας αμοιβαιότητας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του σήμερα το απόγευμα, κατά την έναρξη της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι αναμένει επίσης από την Τουρκία εδώ και καιρό την επίδειξη πνεύματος αμοιβαιότητας και προειδοποίησε: «Ωστόσο, εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών- μελών της».

Προσέθεσε ακόμη ότι η χώρα μας ενώ αποτελεί φορέα ασφάλειας, έχει δεχτεί προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, και ότι το 2020, η ενότητα αυτή δοκιμάστηκε σοβαρότατα, λόγω των τουρκικών προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε τις κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, και ανέφερε πως τον Μάρτιο η Ελλάδα αντιμετώπισε «τη χρησιμοποίηση ως όπλου των μεταναστευτικών ροών» ενώ, όπως είπε, «το καλοκαίρι, χρειάστηκε να θέσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού, λόγω ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα».

«Έτσι, δύο συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωπες για 35 ημέρες. Μια κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι κατά την περίοδο αυτή, προέτρεψε τον Πρόεδρο Ερντογάν να αναπτύξει ένα πνεύμα εξωστρέφειας, να στρέψει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, να δεσμευτεί και να επιλύσει τις διαφορές μας στο πνεύμα της συνεργασίας.

«Όπως έχω πει πολλές φορές τη χρονιά αυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και – εάν δεν συμφωνήσουμε- τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο, και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου» τόνισε.

Δεν μπορούν να δοκιμάζουν S-400 οι σύμμαχοι

Ο κ.Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στα μέλη της Συμμαχίας και την ηγεσία του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη αντλούνε δύναμη από τις κοινές αξίες τους και από την ασφάλεια που προσφέρει η εγγύηση της κοινής τους άμυνας. Προσέθεσε ότι αυτή η εγγύηση θα πρέπει να ενισχυθεί από την απόλυτη δέσμευση όλων των κρατών- μελών και ότι «οι σύμμαχοι δεν μπορούν να παραβλέψουν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των πολιτικών τους και των πράξεών τους, κυρίως όταν αυτές έχουν άμεση επίδραση στη συνολική ασφάλεια και συνοχή της Συμμαχίας».

Υπογράμμισε συγκεκριμένα:

«Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών. Δεν μπορούν να προχωρούν σε δοκιμές S-400. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και πλήττουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτικού και στρατιωτικού Οργανισμού, ενώ προσκρούουν στους στόχους της ίδιας της Συμμαχίας και τα αμυντικά της συμφέροντα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν και αναφέρθηκε στην πανδημία, στην τρομοκρατία στα περιφερειακά παιχνίδια εξουσίας, ενώ έκανε λόγο για «το αόρατο χέρι των δρώντων για λογαριασμό εχθρικών κρατών σε γκρίζες ζώνες, το οποίο βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις, πίσω από εκστρατείες παραπληροφόρησης και ενεργοποιεί δυνάμεις με στόχο να πλήξει τις δημοκρατίες μας».

Όπως είπε «οι σύγχρονες προκλήσεις σχετίζονται με διαμάχες, με τη φτώχεια, με κενά εξουσίας και με την ανομία, προκλήσεις που έχουν οδηγήσει στην άνοδο της τρομοκρατίας και τη μαζική μετανάστευση» και προσέθεσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή αυτή της μετακίνησης ανθρώπων, με δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που κατέφτασαν από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Υποσαχάρια Αφρική. Και τόνισε ότι οι αφίξεις αυτές σήμαναν τεράστιο βάρος για τα σύνορά μας, τις κοινότητές μας εκεί, αλλά και τις τοπικές δομές και υπηρεσίες.

«Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι η νέα εκδοχή του ΝΑΤΟ;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η πανδημία Covid-19 μας δίδαξε την αξία της τεχνογνωσίας, της συνεργασίας και της διάδοσης της πληροφορίας και της γνώσης, ενώ επιπρόσθετα, η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της επένδυσης σε αναδυόμενες τεχνολογίες.

«Το δίδαγμα για το ΝΑΤΟ είναι πως οι συνεργασίες θα πρέπει να είναι εξίσου ανοιχτές και προσαρμόσιμες. Θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού με όσους μοιράζονται τις αξίες της Συμμαχίας μας και με όσους μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που προκύπτουν διαρκώς έξω από τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει περισσότερη συνεργασία με χώρες όπως η Ινδία, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην Ασία» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρότεινε την αξιοποίηση νέων συνεργασιών εκεί όπου η σύγκρουση στη Συρία και τη Λιβύη συνεχίζει να απειλεί την σταθερότητα, και την αυξανόμενη συνεργασία με εταίρους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και την Κίνα, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στην προοπτική ουσιαστικού διαλόγου, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια» ενώ χαιρέτησε προς τούτο τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τη Συμμαχία και τη δέσμευσή του για ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Η επιτυχία του ΝΑΤΟ έγκειται στην συλλογική αλληλεγγύη. Η συμμαχία μας όχι μόνο ενισχύει την δύναμη της Αμερικής, αλλά διασφαλίζει και την άμυνα της Ευρώπης. Ως πρωθυπουργός, είμαι περήφανος που η Ελλάδα όχι μόνο καλύπτει αλλά ξεπερνά τη δέσμευσή της για ετήσιες δαπάνες της τάξεως του 2% για την άμυνά της κάθε χρόνο. Φέτος, ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας για νέες σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα σε ετήσια βάση, ενισχύσαμε την στρατηγική μας ικανότητα και συμμετείχαμε σε βασικούς μηχανισμούς και αποστολές του ΝΑΤΟ» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής και συμμετέχει στο μέτωπο των προσπαθειών με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, της δημοκρατίας, του πολυμερούς διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας. «Είναι μια περιοχή τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και, βεβαίως, για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ.Μητσοτάκης επικαλέστηκε τον Θουκυδίδη που περιέγραψε το πώς η Αθηναϊκή Δημοκρατία ανετράπη λόγω της αντιπαλότητας των “μεγάλων δυνάμεων”.

«Για να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί, για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του δημοκρατικού μας συστήματος, είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει ο ζωτικός αυτός θεσμικός πυρήνας, το ΝΑΤΟ, να παραμείνει σταθερός, καθώς αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Προστατεύοντας τα κοινά μας συμφέροντα, διασφαλίζοντας σταθερότητα στις κοινές γεωγραφικές μας ζώνες, διασφαλίζοντας ειρήνη μεταξύ των “μεγάλων δυνάμεων” του κόσμου τις επόμενες δεκαετίες» είπε ο πρωθυπουργός.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Makis

Γιατί συνέχεια πρέπει να μιλάει για τη Χάγη; Η Χάγη είναι για την Ελλάδα ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ

extb2b

Αν είναι ταφόπλακα οι τούρκοι θα έτρεχαν πρώτοι προς την Χάγη

GK21

Αν παμε στη Χαγη,θα μπουμε ντυμενοι και θα βγουμε με τα εσωρουχα.Οι Τουρκοι μας θελουν εντελως ξεβρακωτους………

x-m

Δεν υπάρχει Χάγη. Εμείς αναγνωρίζουμε μια διαφορά , μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (όπου εκεί οι τούρκοι θα ακούσουν και επίσημα ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα αντίθετα με τα φληναφήματα τους ) ενώ οι μεμέτηδες για να πάμε θέτουν μεταξύ πολλών άλλων και ζητήματα κυριαρχίας νησιών μέχρι την Γαύδο. Κουβέντα να γίνεται. Ή θα υποχωρήσουμε σιγά -σιγά και με την απραξία μας θα “λυθεί” το ζήτημα στην πορεία του χρόνου ή θα είμαστε ισχυροί και απλά θα τους τρέχουν τα σάλια……..

Last edited 1 month ago by x-m
kub

Μωρέ να πάμε, αλλά με προεδρό που βγάζει φωτογραφία με καταζητούμενο δολοφόνο από την Ιντερπόλ, χωρα που όλο το πολιτικό φάσμα ανταγωνίζεται εσωτερικα στον εθνοφασισμο και στο ποιος ειναι πιο ακραίος, τι διάλογο και τι Χάγη συζητάμε;

Nile_Returns

Οι Τούρκοι άνοιξαν την Αμμόχωστο και κάνανε παρτάκι με την υπόσχεση να γίνει το Λας Βέγκας της Μεσογείου και ο Πρωθυπουργός μιλάει για διεθνές δικαίου και ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Παράλληλα έχει καταντήσει γλυκειά μας συνήθεια εδώ και βδομάδες ο περίπλους των Δωδεκανήσων απο τουρκικό πολεμικό στολίσκο συνοδεία του ερευνητικού Ορούτς που κουρελιάζει την ακήρυκτη ελληνική ΑΟΖ και τα ακήρυκτα 12 ν.μ. και ο Πρωθυπουργός ομνύει στις «κοινές αξίες» της συμμαχίας. Επίσης οι Τούρκοι έχουν μπουκάρει αυτοπροσώπος ή δια αντιπροσώπων απο Καύκασο/Αρμενία, Συρία, Β. Ιράκ μέχρι Λιβύη και ο Κυργιάκος μας λιβανίζει με το γνωστό τροπάριο της Αγίας Χάγης. Άν τους αρκούσαν αυτά που πιθανότατα μπορεί να τους επιδικάσει η Χάγη θα μας είχαν ήδη σούρει απο τα μαλλιά αλλά τους πέφτουν λίγα, αγαπητέ Κυργιάκο. Θέλουν διακρατικό διακανονισμό τύπου Μνημόνιο Πρεσπών και θέλουν να τον επιβάλουν δια της απειλής των όπλων. Γι’ αυτό Κυργιάκο και Σία αφήστε τα σούξου μούξου, μιλήστε την γλώσσα της αλήθειας και προς τα μέσα και προς τα έξω, αφυπνίστε την ελληνική κοινωνία που την έχετε ευνουχίσει με το εθνομηδενιστικό ιδεολόγημα που την διαποτίζετε εδώ και χρόνια, ενεργοποιήστε στο έπακρο τις όποιες παραμέτρους ισχύος διαθέτει ακόμα ο κρατικός μηχανισμός και προετοιμάστε τη χώρα για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν αντέχει ο ελληνισμός άλλες αστοχίες και περαιτέρω συρρίκνωση…
 

Last edited 1 month ago by Nile_Returns
Yiorgos

Καιρός είναι να καταλάβουμε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να πάει στην Χάγη. Γιατί, πρώτον δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία τού δικαστηρίου και δεύτερον δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για τα θέματα πού θα υποβάλλουν στην Χάγη.

Το μόνο που κάνουμε μιλώντας για την Χάγη είναι να δίνουμε στήριγμα στην Τουρκία γιατί έτσι όπως το παρουσιάζουμε είναι σαν η Τουρκία να συμφωνεί ότι θα πάμε στην Χάγη. Ίσως το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι ενώ εμείς θέλουμε τον διάλογο η Τουρκία δεν συμφωνεί να πάμε στην Χάγη εάν δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε τον κατευνασμο και να μπλοκάρουν τον Τουρκικό επεκτατισμο.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Arionas

Πως ζητάει να λάβουν οι άλλοι μέτρα ενώ πρώτα από όλα δεν έχει πάρει ο ίδιος μέτρα!, γιατί όχι εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα πχ..

Το δίδαγμα για τον νάτο είναι πως χωρίς την Αμερική ή με μια αδιάφορη Αμερική δεν υπάρχει νάτο όχι ότι δεν ξέραμε ποιος είναι το αφεντικό..

Πράξεις θέλουμε αφεντικό από λόγια και άρθρα έχουν χορτάσει… Χρόνια τώρα..

Jimmy2

Ο πρωθυπουργος μου θυμιζει τον Παυλοπουλο η κατι παλιους ηγετες της ΕΣΔΔ στις δηλωσεις του, υπο την εννοια πως οτι και να γινεται οποια εξελιξη και να υπαρχει , οι δηλωσεις ειναι οι ιδιες κι απαραλαχτες, λες και παιζει ενα κασετοφωνο την ιδια κασετα.
Το διεθνες δικαιο, η Ελλαδα ειναι ετοιμη για διαλογο με τους καλους μας γειτονες, οι συμμαχοι μας, η σταθεροτητα , η διεθνης αλληλεγγυη , οι δημοκρατικες μας αρχες, η φιλια, η συναδελφωση, η στρατηγικη ψυχραιμια μπλα μπλα. Λες και διαλεγει καμια 15 αρια λεξεις με καλη σημασια , και τις αραδιαζει με τυχαια σειρα. Δηλαδη εν ολιγοις ειτε κανει δηλωσεις ειτε δεν κανει το ιδιο πραγμα ειναι.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Λύση για την Αεροπορική Εκπαίδευση της ΠΑ, σύμβαση για το Εκπαιδευτικό Κέντρο Καλαμάτας φέρνει ο ΥΕΘΑ στη Βουλή

Ένα πρόβλημα που χρονίζει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ετοιμάζεται να λύσει ο ΥΕΘΑ την ερχόμενη εβδομάδα, με την εισαγωγή της πρότασης που έχει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Tα C-130 και πάλι στον αέρα: Πως το ΥΠΕΘΑ και το...

41
 Καλά τα Rafale, τα Meteor, τα SCALP EG, οι φρεγάτες, όποιες κι αν είναι αυτές (παίζουν όλες, [email protected], MMSC, Sigma, Type 31 κοκ), καλά...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 2.29

Related News

Γαλλικός Στρατός: Αναγνώριση εχθρικών οχημάτων με Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής πυραύλων MBDA αναπτύσσει για την γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ένα πρόγραμμα που θα παρέχει την δυνατότητα αυτόνομου εντοπισμού και ιχνηλάτησης απειλών...

Σε επτά ημέρες η κατ’οίκον απομόνωση για τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από αύριο στις 6 το πρωί

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Νέα μέτρα σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύουν από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού...

Η Ισπανία ζητά μια “συντονισμένη” απάντηση από την ΕΕ σχετικά με τις πτήσεις με τη Βρετανία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Η Ισπανία ζήτησε από τις Βρυξέλλες μια «συντονισμένη» απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, μετά την ανακάλυψη...