Κινητικότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των MLRS

43
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα για το μέλλον του ΕΣ, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα, o εκσυγχρονισμός των MLRS, φαίνεται πως μπαίνει τελικά σε τροχιά υλοποίησης, ή έστω έντονης κινητικότητας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπερ-υψηλής προτεραιότητας, καθώς τα MLRS μπορούν να εκπέμψουν πυρά σε μεγάλες αποστάσεις, και σε όγκους τέτοιους που μπορούν να αλλάξουν την έκβαση μιας μάχης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μας, ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει πράγματι τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπάρχοντων εκτοξευτών Μ270 MLRS, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται από πουθενά το ενδεχόμενο παραλαβής των 40 επιπλέον εκτοξευτών που είχαμε αιτηθεί κάποτε (once upon a time…). Υπενθυμίζουμε πως η DSCA έχει ανακοινώσει το 2013 το ενδιαφέρον της χώρας μας για 40 εκτοξευτές, με εκτιμώμενο κόστος 79 εκ. δολαρίων. Θεωρούμε πως αν είχε συνεχιστεί το ενδιαφέρον, θα είχαμε τελικά παραλάβει τους εκτοξευτές με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Deepstrike, το αντίπαλο δέος του Iskander και του Yildirim II και η χρήση του ως όπλο αποτροπής από την Ελλάδα

Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που δεν προχώρησε η προμήθεια των μεταχειρισμένων MLRS. Θεωρούμε πως η όλη ιστορία είχε κολλήσει το 2014 στο κλείσιμο των προαπαιτούμενων της τότε αξιολόγησης, ενώ από τις αρχές του 2015 άλλαξαν οι προτεραιότητες. Αργότερα, που επανήλθε η -σχετική πάντα- κανονικότητα, το ΓΕΕΘΑ είχε άλλες, πολύ πιο επείγουσες προτεραιότητες, αλλά το σπουδαιότερο, είχε τεθεί θέμα πυρομαχικών. Συνεπώς η όλη ιστορία καθυστέρησε, κατά την άποψή μας αδικαιολόγητα.

Την όλη “ιστορία” ανακίνησε ο πρώην ΑΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ξεκινώντας σχετικές συζητήσεις για το θέμα του εκσυγχρονισμού των MLRS, αλλά και το βασικότερο, ξεκίνησαν και οι συζητήσεις για την επαναπιστοποίηση των -ληγμένων- πυρομαχικών, αλλά και η αγορά νέων, πιο προηγμένων και πολύ πιο αποτελεσματικών ρουκετών. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και με τον νέο ΑΓΕΣ, καθώς ο τελευταίος, εξαιρετικός γνώστης των ιδιαιτέρων συνθηκών του Έβρου, προφανώς και αναγνωρίζει την ιδιαίτερη αξία των MLRS.

Ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση του DeepStrike σε HIMARS και MLRS (βίντεο)

Τώρα, θα παρακαλέσουμε τους αναγνώστες μας να μην “τρομάξουν” όταν τους πούμε πως το συνολικό πρόγραμμα θα ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ! Πριν αρχίσουν οι γνωστές γκρίνιες, καταρχάς να πούμε πως καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Επίσης, οι μέχρι τώρα συζητήσεις αφορούν μια σύμβαση πλαίσιο, όπου κάθε έτος θα εκσυγχρονίζεται μικρός αριθμός εκτοξευτών, με το σύνολο των όπλων να περνά στη νέα κατάσταση μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Άλλωστε, ο εκσυγχρονισμός θα κοστίσει περίπου 100 εκ ευρώ, καθώς όλο το υπόλοιπο ποσό αφορά την επαναπιστοποίηση των πυρομαχικών, αλλά και την αγορά νέων, πολύ πιο προηγμένων.

Η επαναπιστοποίηση θα αφορά μικρό αριθμό ρουκετών κάθε χρόνο, προκειμένου το ΓΕΣ να κρατήσει το ετήσιο κόστος και τις χρηματοροές μέσα σε λογικά επίπεδα. Μόλις περισσότερα χρήματα γίνονται διαθέσιμα, θα παραγγέλνονται νέα όπλα, χωρίς όμως αυτά να προσδιορίζονται, τουλάχιστον από τις πληροφορίες που έχουμε.

Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, εκτός από νέες ρουκέτες προφανώς θα ενδιαφερθεί και για τις νέες εκδόσεις του MGM-140 ATACMS. Πέραν του DeepStrike, που αποτελεί και την προφανή επιλογή, εξετάζεται η πιθανότητα να εκσυγχρονιστεί και το απόθεμα ATACMS του ΕΣ, με νέα μικρότερη κεφαλή, που θα αυξήσει σημαντικά την εμβέλεια. Επίσης, πιθανή προμήθεια DeepStrike θα φέρει στο Ελληνικό Οπλοστάσιο ένα όπλο απάντηση στους Yldirim/BORA, απλά στην ελληνική περίπτωση το CEP είναι ελάχιστα μέτρα, ενώ στην τουρκική περίπτωση είναι μερικές δεκάδες μέτρα. Θεωρούμε αδιανόητο να μην υπάρχει επαρκές αντίμετρο σε όπλα όπως οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

Μία (ακόμα) επιβεβαίωση της Π&Δ: ATACMS στα νησιά και τίποτα δεν είναι πια ασφαλές στην Τουρκία

Ελπίζουμε το πρόγραμμα των MLRS να προχωρήσει, καθώς η αξία του όπλου είναι πολλαπλασιαστική για όλες τις Ελληνικές ΕΔ. Με τους νέους ATACMS/DeepStrike η Ελλάδα θα αποκτήσει δυνατότητα ανταποδοτικού/τιμωρητικού πλήγματος και μάλιστα βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα. Ευχόμαστε να υπάρξει η κατάλληλη εμπλοκή και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, και ο ΕΣ, να ακολουθήσει τον Αμερικανικό Στρατό στην εξέλιξη του οπλοσυστήματος MLRS/ATACMS/DeepStrike. Υπενθυμίζουμε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν μέχρι και αντιπλοϊκή έκδοση του ATACMS, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το Αιγαίο!

Πρόγραμμα SLEP για τους MGM-140 ATACMS με δυνητικό ενδιαφέρον για τον ΕΣ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Member
Noble Member
Gunner

Επιτελούς ασχολούμαστε με τα σοβαρά προβλήματα των ΕΔ. Ας ελπίσουμε να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα γιατί πραγματικά το ΠΒ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην Άμυνα μας.

Psixraimia
Member
Trusted Member
Psixraimia

Εγώ πάντως τρόμαξα με το ποσό και ας μοιράζεται σε βάθος ετών

GiannisKr
Member
Active Member
Γιάννης Μ.

Με κάτι άλλα ποσά που δαπανώνται από το ελληνικό κράτος και δεν αναφέρομαι σε επιδόματα, αλλά σε κακοδιαχείριση ακόμα και λόγω γραφειοκρατίας – χαρτοκρατίας, να δεις πως θα τρόμαζες αν τα μάθαινες.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Φερ’ ειπείν 70.000 ευρώ (ναι, όσο ένα σπίτι …) για ανακαίνιση αίθουσας διδασκαλίας 40 ατόμων σε μεγάλο ελληνικό πανεπιστήμιο, στο οποίο εδώ και 6 έτη έχουν κοπεί όλες οι συνδρομές αλλοδαπών επιστημονικών περιοδικών (….) λόγω έλλειψης πόρων, και με το πρόσχημα ότι “θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός” (για πράγματα που εξ ορισμού είναι ΕΝΑΣ ο προμηθευτής, λόγω της φύσεως του δικαιώματος της πνευματικής ιδιοκτησίας). Προφανώς όμως, οι ξένοι εκδότες δεν (γνωρίζουν καν να) κάνουν κάτι που κάνουν οι Έλληνες εργολάβοι/μπογιατζήδες/ηλεκτρολόγοι/πατωματάδες κλπ.
“Λεφτά για την παιδεία και όχι για το ΝΑΤΟ”, που έλεγαν και κάποιοι …

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ακριβώς έτσι. Φερ’ ειπείν 70.000 ευρώ (ναι, όσο ένα σπίτι …) για ανακαίνιση αίθουσας διδασκαλίας 40 ατόμων σε μεγάλο ελληνικό πανεπιστήμιο, στο οποίο εδώ και 6 έτη έχουν κοπεί όλες οι συνδρομές αλλοδαπών επιστημονικών περιοδικών (….) λόγω έλλειψης πόρων, και με το πρόσχημα ότι “θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός” (για πράγματα που εξ ορισμού είναι ΕΝΑΣ ο προμηθευτής, λόγω της φύσεως του δικαιώματος της πνευματικής ιδιοκτησίας). Προφανώς όμως, οι ξένοι εκδότες δεν (γνωρίζουν καν να) κάνουν κάτι που (γνωρίζουν άριστα να) κάνουν οι Έλληνες εργολάβοι/μπογιατζήδες/ηλεκτρολόγοι/πατωματάδες κλπ. “Λεφτά για την παιδεία και όχι για το ΝΑΤΟ”, που έλεγαν και κάποιοι …… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ζητώ συγγνώμη για την εκ παραδρομής εν μέρει διπλή ανάρτηση.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

χαχαχ Χριστός Ανέστη!!!

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος, να είστε καλά αγαπητέ φίλε!

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Αν γίνει προμήθεια των DeepStrike, τότε μιλάμε για κανονική κοσμογονία..!

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Και ποσα δλδ θα μπορουσαμε να παρουμε και θα ειναι κοσμογονια? Θα πρεπει να μιλαμε για πολυ σοβαρες ποσοτητες 200-300++… αλλα και παλι για να ειναι χρήσιμα, θα πρεπει να εχεις τροπο να βρισκεις στοχους για να μην βαρας στον γαμο του καραγκιοζη.

100 Scalp-EG και 100 πες Deepstike δεν κάνουν καποια μεγάλη διαφορα. Δεν μπορω να φανταστω εναν σοβαρο τακτικο και μεγαλο στρατο να γονατιζει επειδη του φυτεψες 200 βομβες. Και ειδικα ο Τουρκικος στρατός δεν εχει θεμα ουτε με τα μεσα ουτε με το προσωπικο… θελω να πω, αντέχει απώλειες.

Χρησιμα ειναι, κοσμογονια δεν θα τα χαρακτηριζα.

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Η χώρα μας είναι σε δυσμενή θέση από άποψη οροφής προσωπικού, χρειάζεστε να επιφέρει πολλές απώλειες στον εχθρό για να μπορεί να αντιμετωπίσει το μέγεθός του. Ένα μπαράζ επιθέσεων από πυραυλικά συστήματα θα είναι στοιχείο αποτροπής, με διακόσιους πυραύλους δε νομίζω να σωνόμαστε, χρειαζόμαστε περισσότερους.

Το “κοσμογονία” το ανέφερα από άποψη δυνατοτήτων.

Dimitris
Member
Noble Member
Dimitris

Τα επιτελεία παρακαλάνε κι ο άλλος διορίζει. Δεν το λες και κινητικότητα. Μάλλον καθημερινότητα…

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

χαχαχαχ!!! έχεις χιούμορ!!! Χριστός Ανέστη.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Καίριο σύστημα, σε ένα όπλο όπου έχουμε σοβαρή υστέρηση σε σχέση με τον εχθρό.
Ας μπει το χέρι στην τσέπη, γιατί η απειλή γιγαντώνεται.
Τελικά, ο Σγος Στεφανής πρέπει να ήταν τρομερά συγκροτημένη προσωπικότητα, με χάρισμα βέλτιστης ιεράρχησης των προτεραιοτήτων και μεθοδικότητα. Ελπίζω και ο διάδοχός του να επιδείξει παρόμοιες αρετές.

Mitsos
Member
Active Member
Mitsos

Από ολότελα τουλάχιστον τα θυμήθηκαν.

Ειναι αποδευσμεσιμοι οι deepstrike για την Ελλαδα, γιατι στο κειμενο αναφερεται με μια καποια σιγουρια η πιθανη αποκτηση τους ;

gdmast
Member
Noble Member
gdmast

Από τότε που άρχισε η προεκλογική περίοδος, όλο κινητικότητες υπάρχουν σε ένα σωρό πράγματα στις Ε.Δ. ΚΑΜΜΙΑ όμως υπογραφή. Οκ καταλάβαμε.
ΥΓ. Ασχέτως της συγκεκριμένης αναγκαιότητας.

Larisaios
Member
Trusted Member
Larisaios

Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω: Κινητικότητα για την FOS των Mirage, κινητικότητα για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, (που ο Θεός να τον κάνει εκσυγχρονισμό), κινητικότητα για τον εκσυγχρονισμό των Απάτσι (επίσης)…Κινητικότητα ακούμε, υπογραφές δε βλέπουμε. κοινώς, όλο μέλι-μέλι κι απο τηγανίτα τίποτα.

npo
Guest
nik pot

Μακάρι να προχωρήσει, αν και με τα νούμερα που διαβάζω δεν το βλέπω.. Θα δούμε…

Καλό Πάσχα σε όλους!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ναι περισσότερα συστηματα mlrs χρειαζόμασταν με πυραυλους deepstrike και όχι φ35 ! Επίσης ναυτικους ATCMS και οχι νεα πλοια οχι οτι δεν χρειαζομασταν ολα αυτα αλλα γιατι τοσα δις για το ενα τοσα δις για το αλλο δεν φτάνουν τα άτιμα τα λεφτά για τίποτα!!! συγκεντρωτικά μιλώντας. Και μη μου πει κάποιος για επιδόματα γιατη τόσα λεφτά που θέλουν για εκσυγχρονισμό οι ΕΔ άστα να πάνε…

JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

Έστω ότι με τους Ναυτικούς ATACMS καλύπτεις ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου με συνδιασμό λιγότερων Φρεγάτων αλλά περισσότερων σύγχρονων ΤΠΚ (με Link 16).

Ν.Ανατολική Μεσόγειος και Κύπρος (συν μελλοντικές πλατφόρμες εξόρυξης) παραμένουν ευάλωτες χωρίς Φρεγάτες Αεράμυνας αλλά και Ανθυποβρυχιακές που θα μπορούν να επιχειρούν σε ανοιχτή θάλασσα με κατάσταση 5+ μποφόρ, αντοχή σε παρεμβολές, αξιοπρεπή αντιβληματική προστασία και τελευταίας γενιάς αντίμετρα τορπιλών.

Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά τα μέσα αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να αποφύγουμε έναν πολλαπλώς δαπανηρό πόλεμο.

CKfurious
Member
CKfurious

Τα ξαναγράφω:
Μια φρεγάτα αεράμυνας έχει πάνω από 1 billion!!!

Δεν μπορούμε να αγοράσουμε τέτοια πλοία χωνευτέ το !!

Η αποτροπή στη ανατολική μεσόγειο μπορεί να εξασφαλιστεί με τα 214aip με σύχρονες τορπίλες

Το ναυτικό πρέπει να σταματήσει να ονειροβατεί με φρεγάτες του 1 billion και να προσαρμοστεί στη οικονομική και επιχειρησιακή πραγματικότητα

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Δεν θα μας χαλούσε ομως να πάρουμε δώρο για την αφοσίωση μας 2 ΑΒ/Τικο…..

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

με αυτό το όνειρο ζούμε!!!

DP80
Member
DP80

Αυτό κανονικά πρέπει μετά τον εκσυγχρονισμό των F-16 να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα των ενόπλων δυνάμεων. Τα MLRS με τους κατάλληλους πυραύλους και με link 16, εάν τοποθετηθούν στα νησιά του Αιγαίου, μπορούν να υποκαταστήσουν πολύ οικονομικότερα την αεροπορία και το ναυτικό για τους στόχους στην επιφάνεια του Αιγαίου και στα μικρασιατικά παράλια. Με τον όρο “υποκαταστήσουν” εννοώ ότι πχ δεν θα χρειάζεται ένα αεροσκάφος και ένας πιλότος να διακινδυνεύσει για να χτυπήσει εάν στόχο στα μικρασιατικά παράλια ή μια πυραυλάκατος και το προσωπικό της να ριψοκινδυνεύσει για να χτυπήσει μια αντίπαλη φρεγάτα. Τους στόχους αυτούς εάν εντοπιστούν μπορεί άνετα… Read more »

Ellinokyprios
Member
Ellinokyprios

‘…να μην “τρομάξουν” όταν τους πούμε πως το συνολικό πρόγραμμα θα ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ!’
Η πιθανότητα να ‘τρομάξουμε’ περισσότερο είναι μεγαλύτερη αν δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα…νομίζω!

Thras
Member
Famed Member
Thras

Το MLRS είναι ένα όπλο για το οποίο, αξίζει να δαπανηθούν τα χρήματα που αναφέρονται και ακόμα περισσότερα!

1) Μαζικά πυρά σε μεγάλες αποστάσεις για καταστροφή στόχων περιοχής
2) Με ATACMS χτυπήματα στα μετόπισθεν για αποδιοργάνωση
3) Με DEEPSTRIKE χτυπήματα σε υποδομές βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα και απάντηση στο τουρκικό βαλλιστικό πρόγραμμα
4) Με ενδεχόμενη αντιπλοϊκή έκδοση, βοήθεια για άρνηση περιοχής στο Αιγαίο

ΥΓ: Τα επιπλέον 40 συστήματα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποκτηθούν και εκσυγχρονιστούν !!!

Thras
Member
Famed Member
Thras

Βλέπω προβιβάστηκα σε Trusted Member! Σας ευχαριστώ! grin

JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

Επόμενο επίπεδο Noble Member και θέση στην στρογγυλή τραπέζι του Κάστρου της Π&Δ

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Δηλαδή όσοι είναι Noble Member τρώνε σε στρογγυλό τραπέζι; Αν είναι έτσι κ’ εγώ θέλω να γίνω Noble Member..!

Αν δεν έχει φαΐ δε καίγομαι ιδιαίτερα…! twisted razz

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Με το ποσό του μισού δις δεν αγοράζονται ανώτερα και πολυπληθέστερα πυραυλικά συστήματα μη αμερικανικής προέλευσης;
ALAS – B, C, Sumadija κλπ.
Δεν είναι θέμα ότι αφήνουμε να απαξιώνονται υπάρχοντα όπλα, αλλά αναφερόμαστε σε … ρουκέτες.
Δεν έχει σημασία να έχουμε όγκο πυρός; Τα στρατηγικά πλήγματα θα γίνονται με ρουκέτες ή από την αεροπορία;
Ότι προέλευση κι αν έχουν, την δουλειά τους την κάνουν. Αυτό έχουν στο νου τους και οι τούρκοι όταν θα ισοπεδώνουν με αυτές νησιά μας ως αποβατική προπαρασκευή.
Η διόπτρα “να είναι αμερικάνικο” έχει βάση στην αεροπορία ή σ άλλα προηγμένης τεχνολογίας συστήματα, αλλά στις ρουκέτες;

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Η μή παραλαβή των 40 μεταχειρισμένων MLRS απο ΗΠΑ θα ισοδυναμεί με την μή παραλαβή των leo2a4 που τελικά κατέληξαν στην Τουρκία!
Μετά την αναβάθμιση το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι η προμήθεια αριθμού MGM-168 ATACMS Block-IVA των 300 χλμ. εμβέλειας και GMLRS ER.
Επιπλέον θα πρέπει να δηλώσουμε ενδιαφέρον για DEEPSTRIKE, Precision Strike Missile (PrSM), και ASBM.

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

Δεν είναι απλά ένα όπλο απάντηση στους Yildirim/BORA, αλλά ένα σύστημα απάντηση στη προμήθεια των S-400, ειδικά στην έκδοση Deepstike & PrSM, με 499 km εμβέλεια και 1.5 φορά ταχύτερο του ATACM.
H απάντηση στους Yildirim/Bora θα ήταν PAC-3 MSE & THAAD

adpanos
Member
Noble Member
adpanos

Περιμένεις δηλαδή να δεις THAAD σε Ελληνικά χέρια;
Δεν υπάρχει περίπτωση ….
Εγώ βλέπω πως δεν υπάρχει ιεράρχηση των αναγκών μας .
Την μια μιλάμε για φρεγάτες, την αλλη για F35 και μετά για MLRS …. με κόστη από 500 έως 3 δις το κάθε σύστημα …..

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…..

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Είναι όντως πανάκριβα και εκτός των δυνατοτήτων μας. Εξάλλου δεν έχει ο εχθρός βαλλιστικούς πυραύλους ακριβείας ικανής να επιφέρει καίρια πληγματα σε στόχους υποδομής, ούτε όπλα μαζικής καταστροφής. Μερικά τρομοκρατικά πλήγματα σε πόλεις η πείρα έχει δείξει ότι απλώς χαλυβδώνουν (παρά γονατίζουν) το ηθικό …
Η παρατήρηση του φίλου μας είναι όμως ακριβής, διότι εκείνα θα ήταν κατα κυριολεξία “απάντηση” …

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Καλημέρα και Χριστός Ανέστη!

Τα ΜLRS είναι πολύτιμα για εμάς γιατί δύνανται να εκτοξεύουν ρουκέτες διασποράς βομβιδίων και να καλύπτουν έτσι μεγάλες εκτάσεις καταστρέφοντας μεγάλες μονάδες όπως ΕΜΑ κλπ. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για τέτοιες ρουκέτες μιλάμε για σοβαρότατη υποβάθμιση του συστήματος καθώς δεν θα μπορεί να εκπληρώνει τον βασικό του ρόλο.

Gunner
Member
Noble Member
Gunner

Προς το παρόν όλα τα διαθέσιμα από τις ΗΠΑ πυρομαχικά, είναι ακρίβειας και όχι διασποράς. Αν θέλουμε τέτοιου τύπου πυρομαχικά για τα MLRS, πρέπει να στραφούμε προς Ισραήλ που είναι το μοναδικό δυτικό κράτος που τα παράγει αυτήν την στιγμή.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Κοίταξε να δεις, για τους υφιστάμενους ATACMS, αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ακολουθήσουμε το Αμερικανικό πρόγραμμα ως προς το προωθητικό τους και να επαναπιστοποιήσουμε τις κεφαλές με βοήθεια των Αμερικανών ή Ισραηλινών. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσουμε καινούριους. Κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνει και για τις υφιστάμενες ρουκέτες.

Θεωρώ πως οι μονές κεφαλές δεν μπορεί να είναι εναλλακτική λύση για εμάς. Εμείς χρειαζόμαστε τις κεφαλές διασποράς βομβιδίων σίγουρα, για την αντιμετώπιση των Τουρκικών μονάδων ελιγμού.

Spirit
Guest
Spirit

Σωστά το εντοπίζεις το θέμα και ξέχασα να το αναφέρω στην παρακάτω τοποθέτηση μου, οι ρουκέτες διασποράς βομβιδίων είναι για μας το πλέον κρίσιμος παράγοντας ενίσχυσης. Καλές οι πανάκριβες ρουκέτες ακριβείας αλλά δεν μπορούμε απαιτούν και χρήματα που δεν θα δώσουμε ποτέ.
Θα έπρεπε σταδιακά να εμπλακούν οι δικές αμυντικές βιομηχανίες σε κατασκευή τέτοιων φτηνών ρουκετών ξεκινώντας από τα 122mm (40km) και νέες ρουκέτες 128mm (14km)

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πολύ σωστό. Τι έγινε όμως με εκείνη τη Συνθήκη που τα απαγορεύει; Την υπογράψαμε; Αν ναι, την κυρώσαμε κιόλας;

Spirit
Guest
Spirit

Τα ποσά αυτά είναι μεγάλα, πρέπει να διευθετηθούν εναλλακτικές, όπως τα LYXN του Ισραήλ.
Από την άλλη τα RM-70 με ίσως με μικρό κόστος μπορεί να αναβαθμιστούν με νέας τεχνολογίας ρουκέτες διπλασιάζοντας το βεληνεκές τους.
Ενα επιπλέον ενδιαφέρον για την ΑΣΔΕΝ εχουν λύσεις μικρότερου κόστος και ευέλικτες όπως το C-LYNX, αλλά και τοποθέτηση πάμφθηνων γιουγκοσλαβικών ρουκετών 128mm θρασμάτων ακόμα και στις γνωστές μας “καναδέζες”.
Το μόνο σίγουρο ειναι ότι τα σύστημα MLRS είναι τα πλέον σημαντικά για τον ΕΣ, ακόμα και από τα πυροβόλα, ξεκινόντας από ρουκέτες 122 & 128mm, μέχρι τις πανάκριβες λύσεις ATACMS και DeepStrike.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Μα αν δεν κάνω λάθος οι Σέρβοι προσφέρουν και των 122mm.

Spirit
Guest
Spirit

Ναι σωστά, απλά αναφέρω γενικότερα γιουγκοσλαβικών γιατί υπάρχουν και κροατικές https://www.aalan.hr/128-mm-m91-m93-rocket-for-mlrs
Ρουκέτα M93, 13Km εμβέλεια 9 κιλά κεφαλή! Τέτοια συστήματα σε ένα 4Χ4 στην ΑΣΔΕΝ θα προσφέρει ευέλικτη κταχυκίνητη τεράστια αντιαποβατική ισχύ πυρός, αλλά και άμεση εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων, ακόμα και σε μικρά νησάκια.
Μικρό κόστος, σημαντική ισχύ.