Τα τελευταία νέα για τον γαλλικό αντιαρματικό πύραυλο ΜΜΡ

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Δεν υπάρχει ανάπαυλα στο τμήμα ΜΜΡ του Τεχνικού Τμήματος του Στρατού (STAT), τα μέλη του οποίου συνεχίζουν να προσπαθούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις του αντιαρματικού πυραύλου 5ης γενιάς.

Μερικά από τα υποσυστήματά του που επιδείχθηκαν στην 1η έκθεση Fabrique Défense στο Παρίσι στις 17 και 18 Ιανουαρίου:

Φορητό τάμπλετ: Ένα πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πέρυσι, η προσθήκη του φορητού τάμπλετ είναι στη φάση της αναζήτησης προσφορών ενώ το STAT προς το παρόν εργάζεται στη βάση ενός μοντέλου Getac. Προοριζόμενο για τον διοικητή στοιχείου, το πρόσθετο αυτό εργαλείο δεν θα αναπαράγει και αναμεταδίδει απλά την εικόνα του στοιχειάρχη αλλά και θα ενσωματώνει κάποιες λειτουργίες του δικτύου Scorpion. Μια πρώτη επίδειξη του συστήματος είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μέσα σε δύο με τρεις μήνες ώστε να εξεταστεί, μεταξύ άλλων, η απόδοση ορισμένων λειτουργιών. Το STAT θα ενσωματώσει αρχικά όσες περισσότερες λειτουργίες γίνεται πριν αποφασίσει σταδιακά ποιές από αυτές θα επιλεγούν ως οι πλέον κατάλληλες για τις επόμενες φάσεις του προγράμματος.

Ψηφιακό STC: Χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο πολύπλοκα προγράμματα. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός εξομοιωτής πυρών μάχης (Simulateur de Tir au Combat – STC) για το MMP. Αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στην αρχιτεκτονική του προγράμματος CERBERE, ένας πολυχώρος εξομοίωσης που προορίζεται να εκπαιδεύει και να αξιολογεί τακτικά υπο-συγκροτήματα συνδυασμένων όπλων (sous-groupement tactique interarmes – SGTIA).

Ένα αρχικό πρωτότυπο θα μπει σε υπηρεσία τον Μάρτιο του 2020 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αστικού Αγώνος (Centre d’Entraînement aux actions en Zone Urbaine – CENZUB) στη Sissonne (Aisne) για να εκπαιδεύσει ένα SGTIA στο ένα τρίτο της επιφάνειας του στρατοπέδου.

Παρά το γεγονός ότι ενσωματώνει τα βασικά ενός εξομοιωτή πυρός όπως αυτούς που χρησιμοποιούνται στα κέντρα ατομικών όπλων, ο ειδικός εξομοιωτής του MMP θα πρέπει να προσαρμοστεί στους περιορισμούς ενός οπλικού συστήματος εμμέσων πυρών: υπολογισμός και μεταβολή της τροχιάς βολής, υγρομετρία, ταχύτητα ανέμου, ορατότητα κλπ. Το σύστημα θα πρέπει να συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες ώστε η ψηφιακή εικόνα του χειριστή να ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα του πεδίου όπου θα λαμβάνει χώρα η άσκηση.

Μια λύση προσφέρεται αυτή τη στιγμή από την Airbus και την GDI-Simulation, μια 100% θυγατρική της MBDA France, της οποίας το αντίστοιχο δικό της “STC MMP” βασίζεται σε μια μίξη laser και ψηφιακής τεχνολογίας επιτρέποντας βολές πέραν της αμέσου παρατήρησης. Η αποτελεσματική ενσωμάτωση ενός τέτοιου συστήματος στο δίκτυο CERBERE δεν είναι, ωστόσο, ακόμη στα σχέδια του STAT.


Πυρά από όχημα: ένα αίτημα που έχει τεθεί ειδικά από τα συντάγματα ιππικού, που επιθυμούν να δώσουν την ικανότητα αυτή στα LAV και στις μονάδες ειδικών δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τον στόχο γρήγορα και χωρίς να εκτεθούν σε πυρά. Αν και δεν περιλαμβάνει δοκιμές στο μέλλον, το STAT παραμένει επιφυλακτικό με το ζήτημα, καθώς η προβάλουσα φλόγα του πυραύλου θα μπορούσε να εκθέσει την ακεραιότητα του οχήματος και κατά συνέπεια την ασφάλεια του πληρώματος. Αντίθετα με τον AT4 CS F1, ο πύραυλος MMP τείνει να βελτιώσει το βεληνεκές. Η πρώτη βολή από ένα από τα δύο πρωτότυπα του Jaguar αναμενόταν στα τέλη του προηγούμενου έτους αλλά έχει καθυστερήσει ελαφρώς για να γίνουν μια σειρά διορθώσεις στον εκτοξευτή. Η δοκιμή θα πρέπει να γίνει πριν από την παράδοση των πρώτων τεσσάρων οχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Griffon MMP: Το δεύτερο υπόδειγμα του οχήματος Griffon VTT, το “Griffon VTT Félin MMP” ουσιαστικά ενσωματώνει έναν εκτοξευτή στο διαμέρισμα προσωπικού του οχήματος. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν, δείχνοντας την ανάγκη για μερική μετατροπή του συστήματος εξαιτίας των κραδασμών που προκαλούνταν από το όχημα. Από τότε έχουν γίνει διορθώσεις στρώνοντας το δρόμο για την φάση της βιομηχανικής παραγωγής. Τέσσερα οχήματα VAB μετατράπηκαν επίσης ώστε να φέρουν σταθμούς βολής του MMP για να λάβουν μέρος στην επιχείρηση “Barkhane”. Τη δουλειά αυτή την ανέλαβαν αυτή τη φορά οι τεχνικοί του STAT, οι οποίοι είναι περισσότερο συνηθισμένοι σε παραγωγές μικρής κλίμακας.

Από την έναρξη των παραδόσεων το 2017, οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν 450 πυραύλους MMP και 225 εκτοξευτές. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020, 50 επιπλέον εκτοξευτές θα παραδοθούν φέτος. Ο σχεδιασμός του 2019-2025 καλεί για την παράδοση 1,750 πυραύλων και 400 εκτοξευτών ως το 2025. Ο πύραυλος MMP έχει αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή στο Λεβάντε, που είναι και το πεδίο της πρώτης του βολής σε επιχειρησιακές συνθήκες, και στο Σαχέλ με την επιχείρηση “Barkhane”.

Για να επικρατήσει του ανταγωνισμού, η MBDA επηρεάστηκε από την RETEX που αποκτήθηκε το 2009 από τον Γαλλικό Στρατό κατά τη διάρκεια αντικατάστασης μέρος των εκτοξευτών Milan για τα στρατεύματα που αναπτύσσονταν στο Αφγανιστάν υπογραμμίζει το STAT. Στον διαγωνισμό αυτό το αμερικανικό Javelin επικράτησε του ισραηλινού Spike ER και παραγγέλθηκαν 380 πύραυλοι και 76 εκτοξευτές για περίπου € 30 εκατομμύρια. Η απενημέρωση του Στρατού από την αξιολόγηση των δύο συστημάτων βοήθησε αργότερα στην σχεδίαση του MMP, είπε ο διευθυντής του STAT.

Μεταξύ των διδαγμάτων ήταν η επιλογή ενός μη-ψυχόμενου καναλιού υπερύθρων για την κεφαλή αναζήτησης αντί για τον μεγάλου εύρους ανιχνευτή υπερύθρων του ισραηλινού και αμερικανικού συστημάτων. Αν η ψυχώμενη υπέρυθρη όραση του Javelin και του Spike ER απαιτεί μερικά δευτερόλεπτα για το αέριο (συνήθως αργό) να παρέξει ψύξη, το MMP είναι άμεσα διαθέσιμο. Αν η βολή ακυρωθεί, μπορεί να απενεργοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά. Αντίστροφα, η ακύρωση της βολής στα Javelin ή Spike ER περιλαμβάνει την αντικατάσταση του καψυλίου αερίου είτε επιτόπου είτε στην πρώτη ευκαιρία ή αναπόδραστα στο εργοστάσιο για το ισραηλινό σύστημα.

Πηγή: https://forcesoperations.com/le-point-sur-le-missile-mmp/


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
npoMageiras Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Κακά τα ψέματα, η δυνατότητα μέσω εξομοιωτή για μεγάλο αριθμό βολών και με τη μέγιστη δυνατή ρεαλιστικοτητα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να κρίνει καθοριστικά μία σύγκρουση με μεγάλες απώλειες για τον αντίπαλο και ελάχιστες για τις φιλίες δυνάμεις… δεν συζητάω δε για τη διενέργεια ασκήσεων διπλής ενέργειας και το ποσό θα ωφελούσε και τα πληρώματα των αρμάτων!

npo
Member
Noble Member
npo

Ωραίο όπλο με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, και κρίμα που δεν ενδιαφερθήκαμε να μπούμε κι εμείς στο πρόγραμμα (με ένα έστω και μικρό υποκατασκευαστικό ρόλο).