27.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣ"Καρέ του Άσσου" το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες...

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X)!

- Advertisement -

 

LCS
Η LCS, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως το Combat Information Center (CIC) κάτω από τη γέφυρα, μέσα στο χαλύβδυνο σκάφος. Επίσης φαίνεται ξεκάθαρα πως μόνο το ελικοδρόμιο είναι στην αλουμινένια υπερκατασκευή, η γέφυρα και οι αισθητήρες.

Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR) για  ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκσυχρονισμού και αναβάθμισης του στόλου επιφανείας. Ουσιαστικά πρόκειται για ενα στρατηγικό πρόγραμμα με 4 επιμέρους κομμάτια, που επιτρέπει με συντονισμένες κινήσεις να φέρει στο ναυτικό μοντέρνες λύσεις και δυνατότητες, με σχεδιασμό και βαθύ χρονικό ορίζοντα. Σε μία απρόσμενη κίνηση ματ, το ΠΝ θα ζητήσει 4 καινούργιες φρεγάτες, αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με κοινή διαμόρφωση, Ενδιάμεση Λύση και εθνική βιομηχανική συμμετοχή στο αμερικάνικο Πρόγραμμα της νέα φρεγάτας FFG(X)! Μετά από αυτό το πρόγραμμα, οι ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα αλλάξουν άρδην, καθώς θα υπάρχει μια ομοιογενής και συνεκτική δύναμη 8 υπερσύγχρονων φρεγατών (4 MMSC, 4 MEKO200HN UPG) που θα μοιράζονται κοινά υποσυστήματα, 2 πλοία αεράμυνας περιοχής (Ticonderoga ή Arleigh Burke), ενώ φρεγάτες Constellation Class θα αντικαθιστούν τις τελευταίες Kortenaer. Αν το σκεφτούμε λογικά, μιλάμε για κοσμογονία, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, καθώς με λιγότερα από 5 δις ευρώ, το ΠΝ θα αποκτήσει 10 νέα πλοία (4xMMSC, 4xMEKO200HN-UPG, 2xAB/Tico). Δεν έχει ξαναγίνει!

Οι 4 καινούργιες φρεγάτες θα είναι διαμόρφωσης Eνισχυμένης (Enhanced Lethality and Survivability) MMSC, που είναι ουσιαστικά βασισμένη στη σχεδίαση της γνωστής LCS Freedom. Πρόκειται να είναι ένα πολεμικό πλοίο του οποιου η διαμόρφωση θα είναι “κομμένη και ραμμένη” στα μέτρα του ΠΝ. Η επιλογή του δεν αφορά πια μόνο την έννοια “φρεγάτας”, αλλά ένα πλήρες οπλοσύστημα, που στόχο έχει την διεξαγωγή δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, μαζί με άλλα πλοία, ελικόπτερα, αεροσκάφη μαχητικά αλλά και ΑΦΝΕ, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις σημερινές απειλές, αλλά και τις μελλοντικές, σε αέρα, επιφάνεια, και κυρίως, κάτω από την επιφάνεια… Το άλμα που κάνει το ΠΝ είναι μεγαλύτερο από αυτό που έκανε το 1980, όταν από τα FRAM I/II πήγε στις Kortenaer.

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

Η αμερικανική πρόταση είναι αυτή που ξεχώρισε από τις υπόλοιπες, καθώς μπορεί να υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας G2G ή FMS για τις ΗΠΑ, έχει μεγάλο χρόνο αποπληρωμής, ενώ τα πλοία θα έρθουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού. Σε σχέση με τα αμερικανικά LCS αλλά και τις σαουδαραβικές MMSC, οι MMSC-HN θα διαθέτουν πυροβόλο 76 mm STRALES, πλήρως διασυνδεδεμένο με το COMBATSS-21. Σε ότι αφορά τους πυραύλους, το ΠΝ επιθυμεί κορυφαίους αντιπλοϊκούς πυραύλους (NSM ή Harpoon Block 2), σε δυο 4πλούς εκτοξευτές.

MMSC

Η MMSC όπως γνωρίζουμε από τη Σαουδική Αραβία εκτοξευτή Μk41. Εκ πρώτης ξέρουμε πως η MMSC-HN θα φέρει έναν Mk41 Tactical πίσω από το πυροβόλο των 76 χιλιοστών. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχει κλείσει η τελική διαμόρφωση, και υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης περισσότερων καθετών εκτοξευτών Mk41 ή άλλου τύπου, αν το ΠΝ επιθυμεί επιπλέον cells. Μιλώντας για αντιαεροπορικούς πυραύλους, το ΠΝ θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και πέρα από τον ESSM Block2.

Το ΠΝ εξετάζει πρόταση για τη Ναυπήγηση στην Ελλάδα 4 MMSC με “πακέτο” τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN

Σε ότι αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, οι νέες MMSC θα φέρουν εναν ολοκληρωμένο πακέτο ASW hunter-killer με συστήματα που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στο Αιγαίο καθώς για πλοία επιπέδου φρεγάτας θα μπορούν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον υποβρυχίων, πριν αυτά καταφέρουν να θέσουν τις MMSC εντός παραμέτρων βολής τορπίλης (και δεν μιλάμε μόνο για τα ελικόπτερα MH-60R). Οι φρεγάτες θα συμμετέχουν στο δικτυοκεντρικό ανθυποβρυχιακό αγώνα που θα παίζουν το ρόλο τους οι MMSC, τα MH-60R, και, hopefully, τα Ρ-3Β/UGR.

TRS-4D Rotator, το ραντάρ των LCS και MMSC

Μιλώντας για ανθυποβρυχιακό αγώνα, θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που μάλλον αγνοούν πολλοί από μας. Όσο κι αν ακουστεί “παράξενο”, η χρήση waterjets αντί για προπέλες, βοηθά σημαντικά στη μείωση του θορύβου κατά την διάρκεια επιχειρήσεων ASW. Έτσι, με το συρόμενο CAPTAS-4 που θα φέρουν τα πλοία, θα είναι πολύ αποτελεσματικότερα από μια άλλη σχεδίαση, με προπέλες. Και η έλλειψη σόναρ τροπίδος, αναμενόμενη σε μια σχεδίαση βελτιστοποιημένη για υψηλές ταχύτητες, δεν θα επηρρεάσει στο ελάχιστο τις ανθυποβρυχιακές ικανότητες των πλοίων, καθώς οι δυνατότητές του (του σόναρ στη γάστρα) είναι περιορισμένες στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, δεν θα τους λείψει καθόλου το σόναρ τροπίδος.

Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι ότι το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα άμυνας εναντίον εισερχομένων τορπιλών υποβρυχίων, και πάλι για πρώτη φορά σε πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Το ΠΝ έχει σαν κύριο μέλημα την αντιμετώπιση των υποβρυχίων, Το πλοίο θα έχει επίσης ενα πλήρες ολοκληρωμένο σύστημα EW (EW suite) τελευταίας γενιάς. Την άμυνα του πλοίου θα συμπληρώνει πυραυλικό CIWS, που θα είναι είτε το γνωστό μας RAM, είτε το SeaRAM. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως πολλές από τις λεπτομέρειες θα κλείσουν με τη συνεργασία του USN με το ΠΝ, καθώς το τελευταίο έχει υποβάλλει τις απαιτήσεις του στo LOR, και το USN θα εξασφαλίσει τις λύσεις για τις απαιτήσεις. Συνεπώς, πολλά χαρακτηριστικά θα αλλάξουν. Αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο.

 

Το ΠΝ με τις MMSC κάνει ένα άλμα στο μέλλον, αγοράζοντας ένα πλοίο με τελείως διαφορετική φιλοσοφία από όσα γνώριζε μέχρι σήμερα, με υπερυψηλή ταχύτητα, πλήρως δικτυωμένο με Link 11/16/22, και ραντάρ TRS-4D υψηλών επιδόσεων. Δεν θα διστάσουμε να πούμε πως η ελληνική MMSC θα είναι μια από τις κορυφαίες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων παγκοσμίως όταν πέσει στη θάλασσα, ειδικά σε αυτό το επίπεδο εκτοπίσματος. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως το πλοίο θα έχει και ταχύτητες που θα ξεπερνούν -ίσως και κατά πολύ- τους 30 κόμβους.

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα

Στην LOR το ΠΝ ζητάει και τον ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO200HN σε διαμόρφωση ανάλογη με αυτή των φρεγατών MMSC-HN, με κοινά interface στα Συστήματα Πληροφοριών Μάχης, το ραντάρ και άλλα ηλεκτρονικά. Έτσι τα 8 πλοία πολλαπλών ρόλων του ΠΝ θα μοιράζονται πάρα πολλά κοινά συστήματα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την συντηρησιμότητα του Στόλου, και την επιχειρησιακή του ικανότητα. Για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ θα γράψουμε περισσότερα το συντομότερο δυνατό, σε ξεχωριστό άρθρο. Επίσης, θα επανέλθουμε στις φρεγάτες MMSC. Γνωρίζουμε πολύ πως το ΠΝ όχι απλά αποφάσισε με προσοχή, αλλά έπραξε σχεδιάζοντας σε βάθος 30ετίας. Η LOR περιλαμβάνει “εκπλήξεις” που θα επιτρέψει στο ΠΝ να κυριαρχήσει πλέον οριστικά και αμετάκλητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Το ΠΝ ζητά ταυτόχρονα και πλοία Ενδιάμεσης Λύσης, και ξεκαθαρίζουμε πως δεν ισχύουν όσα “διακινούνται” (για περιπολικά, LCS, O.H.Perry κοκ), αλλά θέλει πλοία Αεράμυνας Περιοχής, και μάλιστα δυο. Αυτό σημαίνει πως ζητά επίσημα, μέσω του προγράμματος, είτε δυο αντιτορπιλικά Arleigh Burke, είτε δυο καταδρομικά Ticonderoga. Κλείνοντας, θα τονίσουμε πως το ΠΝ με το πρόγραμμα των 4 MMSC, έχει ζητήσει η Ελλάδα να αποκτήσει βιομηχανική συμμετοχή στο πρόγραμμα των FFG(X) ή Constellation Class!  Άλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει και ο Αμερικανός Πρέσβης, οι νέες φρεγάτες θα κατασκευαστούν στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, η πρώτη φρεγάτα θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ, αλλά τα υπόλοιπα 3 πλοία θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, που δίνει περισσότερο χρόνο για την καλύτερη επιλογή του σωστού ναυπηγείου. Δηλαδή το ΠΝ και το USN ελπίζουν ότι τα εγχώρια ναυπηγεία θα έχουν λύσει τα όποια προβλήματα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Αντιλαμβάνεστε, πως θα επανέλθουμε άμεσα στην ιστορική αυτή απόφαση του ΠΝ. Όταν λέγαμε και ξαναλέγαμε, “εμπιστευτείτε το ΠΝ”, κάτι ξέραμε και το λέγαμε. Ξέρουμε ότι πολλοί ειδικοί, που δεν είδαν να επιλέγεται η λύση που επιθυμούσαν (ή είχαν συμφέροντα) θα ξιφουλκήσουν κατά της απόφασης, ήδη μας έχουν στείλει πολλοί φίλοι μας διάφορα άρθρα να διαβάσουμε. Αλλά το ξαναλέμε, 4 φρεγάτες, εκσυγχρονισμός επιπέδου ANZAC για τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ, 2 πλοία αεράμυνας περιοχής, και συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα FFG(X). Τι άλλο πρέπει να ζητήσει το ΠΝ; Μείνετε μαζί μας, και κάντε ερωτήσεις στα σχόλια, θα προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε όλες σε νεότερα άρθρα!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

620 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
620 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τροχοφόρα τύπου M93 Fox και Fuchs για το Στρατό, «πακέτο» με τα Lynx

Η αντικατάσταση των ΤΟΜΠ τύπου Μ113Α1/2 από τον Ελληνικό Στρατό είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όσο και η αντικατάσταση των F-4E Phantom II, όχι από...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Θέλουμε FCΧ-30HN; Τότε με πυραύλους ESSM Blk2 ή CAMM-ER, οι...

56
H διαδικασία επιλογής των κορβετών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Όσο οι περισσότεροι από εμάς περνάμε κάποιες μέρες διακοπών δίπλα στο κύμα, στο ΠΝ οι...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Αυγούστου 1424: Μάχη του Verneuil, βρετανική νίκη...

0
Το 1424, στο απόγειο του Εκατονταετούς Πολέμου μεταξύ των μεγάλων βασιλείων και πριγκηπάτων της Μεσαιωνικής Ευρώπης, συγκρούονται οι στρατοί των βασιλέων Ερρίκου του 7ου...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν Special Edition

Αγορά 0.99
- Advertisement -
Card image

ebook-ptisi-a4-v3

Αγορά

Related News

ΑΠΟΨΗ: Θέλουμε FCΧ-30HN; Τότε με πυραύλους ESSM Blk2 ή CAMM-ER, οι MICA μόνο με Gowind HN

H διαδικασία επιλογής των κορβετών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Όσο οι περισσότεροι από εμάς περνάμε κάποιες μέρες διακοπών δίπλα στο κύμα, στο ΠΝ οι...

Η Ρωσία θα έχει 22 μαχητικά Su-57 το 2024

Η Ρωσική Αεροπορία θα λάβει 22 μαχητικά 5ης γενιάς Su-57 μέχρι τα τέλη του 2024, ο διευθύνων σύμβουλος της United Aircraft Corporation είπε την...

Νέες δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα δύο πυραύλους cruise, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους cruise προς την κατεύθυνση...