37.3 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X)!

- Advertisement -

 

LCS
Η LCS, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως το Combat Information Center (CIC) κάτω από τη γέφυρα, μέσα στο χαλύβδυνο σκάφος. Επίσης φαίνεται ξεκάθαρα πως μόνο το ελικοδρόμιο είναι στην αλουμινένια υπερκατασκευή, η γέφυρα και οι αισθητήρες.

Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR) για  ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκσυχρονισμού και αναβάθμισης του στόλου επιφανείας. Ουσιαστικά πρόκειται για ενα στρατηγικό πρόγραμμα με 4 επιμέρους κομμάτια, που επιτρέπει με συντονισμένες κινήσεις να φέρει στο ναυτικό μοντέρνες λύσεις και δυνατότητες, με σχεδιασμό και βαθύ χρονικό ορίζοντα. Σε μία απρόσμενη κίνηση ματ, το ΠΝ θα ζητήσει 4 καινούργιες φρεγάτες, αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με κοινή διαμόρφωση, Ενδιάμεση Λύση και εθνική βιομηχανική συμμετοχή στο αμερικάνικο Πρόγραμμα της νέα φρεγάτας FFG(X)! Μετά από αυτό το πρόγραμμα, οι ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα αλλάξουν άρδην, καθώς θα υπάρχει μια ομοιογενής και συνεκτική δύναμη 8 υπερσύγχρονων φρεγατών (4 MMSC, 4 MEKO200HN UPG) που θα μοιράζονται κοινά υποσυστήματα, 2 πλοία αεράμυνας περιοχής (Ticonderoga ή Arleigh Burke), ενώ φρεγάτες Constellation Class θα αντικαθιστούν τις τελευταίες Kortenaer. Αν το σκεφτούμε λογικά, μιλάμε για κοσμογονία, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, καθώς με λιγότερα από 5 δις ευρώ, το ΠΝ θα αποκτήσει 10 νέα πλοία (4xMMSC, 4xMEKO200HN-UPG, 2xAB/Tico). Δεν έχει ξαναγίνει!

Οι 4 καινούργιες φρεγάτες θα είναι διαμόρφωσης Eνισχυμένης (Enhanced Lethality and Survivability) MMSC, που είναι ουσιαστικά βασισμένη στη σχεδίαση της γνωστής LCS Freedom. Πρόκειται να είναι ένα πολεμικό πλοίο του οποιου η διαμόρφωση θα είναι “κομμένη και ραμμένη” στα μέτρα του ΠΝ. Η επιλογή του δεν αφορά πια μόνο την έννοια “φρεγάτας”, αλλά ένα πλήρες οπλοσύστημα, που στόχο έχει την διεξαγωγή δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, μαζί με άλλα πλοία, ελικόπτερα, αεροσκάφη μαχητικά αλλά και ΑΦΝΕ, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις σημερινές απειλές, αλλά και τις μελλοντικές, σε αέρα, επιφάνεια, και κυρίως, κάτω από την επιφάνεια… Το άλμα που κάνει το ΠΝ είναι μεγαλύτερο από αυτό που έκανε το 1980, όταν από τα FRAM I/II πήγε στις Kortenaer.

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

Η αμερικανική πρόταση είναι αυτή που ξεχώρισε από τις υπόλοιπες, καθώς μπορεί να υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας G2G ή FMS για τις ΗΠΑ, έχει μεγάλο χρόνο αποπληρωμής, ενώ τα πλοία θα έρθουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού. Σε σχέση με τα αμερικανικά LCS αλλά και τις σαουδαραβικές MMSC, οι MMSC-HN θα διαθέτουν πυροβόλο 76 mm STRALES, πλήρως διασυνδεδεμένο με το COMBATSS-21. Σε ότι αφορά τους πυραύλους, το ΠΝ επιθυμεί κορυφαίους αντιπλοϊκούς πυραύλους (NSM ή Harpoon Block 2), σε δυο 4πλούς εκτοξευτές.

MMSC

Η MMSC όπως γνωρίζουμε από τη Σαουδική Αραβία εκτοξευτή Μk41. Εκ πρώτης ξέρουμε πως η MMSC-HN θα φέρει έναν Mk41 Tactical πίσω από το πυροβόλο των 76 χιλιοστών. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχει κλείσει η τελική διαμόρφωση, και υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης περισσότερων καθετών εκτοξευτών Mk41 ή άλλου τύπου, αν το ΠΝ επιθυμεί επιπλέον cells. Μιλώντας για αντιαεροπορικούς πυραύλους, το ΠΝ θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και πέρα από τον ESSM Block2.

Το ΠΝ εξετάζει πρόταση για τη Ναυπήγηση στην Ελλάδα 4 MMSC με “πακέτο” τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN

Σε ότι αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, οι νέες MMSC θα φέρουν εναν ολοκληρωμένο πακέτο ASW hunter-killer με συστήματα που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στο Αιγαίο καθώς για πλοία επιπέδου φρεγάτας θα μπορούν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον υποβρυχίων, πριν αυτά καταφέρουν να θέσουν τις MMSC εντός παραμέτρων βολής τορπίλης (και δεν μιλάμε μόνο για τα ελικόπτερα MH-60R). Οι φρεγάτες θα συμμετέχουν στο δικτυοκεντρικό ανθυποβρυχιακό αγώνα που θα παίζουν το ρόλο τους οι MMSC, τα MH-60R, και, hopefully, τα Ρ-3Β/UGR.

TRS-4D Rotator, το ραντάρ των LCS και MMSC

Μιλώντας για ανθυποβρυχιακό αγώνα, θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που μάλλον αγνοούν πολλοί από μας. Όσο κι αν ακουστεί “παράξενο”, η χρήση waterjets αντί για προπέλες, βοηθά σημαντικά στη μείωση του θορύβου κατά την διάρκεια επιχειρήσεων ASW. Έτσι, με το συρόμενο CAPTAS-4 που θα φέρουν τα πλοία, θα είναι πολύ αποτελεσματικότερα από μια άλλη σχεδίαση, με προπέλες. Και η έλλειψη σόναρ τροπίδος, αναμενόμενη σε μια σχεδίαση βελτιστοποιημένη για υψηλές ταχύτητες, δεν θα επηρρεάσει στο ελάχιστο τις ανθυποβρυχιακές ικανότητες των πλοίων, καθώς οι δυνατότητές του (του σόναρ στη γάστρα) είναι περιορισμένες στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, δεν θα τους λείψει καθόλου το σόναρ τροπίδος.

Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι ότι το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα άμυνας εναντίον εισερχομένων τορπιλών υποβρυχίων, και πάλι για πρώτη φορά σε πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Το ΠΝ έχει σαν κύριο μέλημα την αντιμετώπιση των υποβρυχίων, Το πλοίο θα έχει επίσης ενα πλήρες ολοκληρωμένο σύστημα EW (EW suite) τελευταίας γενιάς. Την άμυνα του πλοίου θα συμπληρώνει πυραυλικό CIWS, που θα είναι είτε το γνωστό μας RAM, είτε το SeaRAM. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως πολλές από τις λεπτομέρειες θα κλείσουν με τη συνεργασία του USN με το ΠΝ, καθώς το τελευταίο έχει υποβάλλει τις απαιτήσεις του στo LOR, και το USN θα εξασφαλίσει τις λύσεις για τις απαιτήσεις. Συνεπώς, πολλά χαρακτηριστικά θα αλλάξουν. Αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο.

 

Το ΠΝ με τις MMSC κάνει ένα άλμα στο μέλλον, αγοράζοντας ένα πλοίο με τελείως διαφορετική φιλοσοφία από όσα γνώριζε μέχρι σήμερα, με υπερυψηλή ταχύτητα, πλήρως δικτυωμένο με Link 11/16/22, και ραντάρ TRS-4D υψηλών επιδόσεων. Δεν θα διστάσουμε να πούμε πως η ελληνική MMSC θα είναι μια από τις κορυφαίες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων παγκοσμίως όταν πέσει στη θάλασσα, ειδικά σε αυτό το επίπεδο εκτοπίσματος. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως το πλοίο θα έχει και ταχύτητες που θα ξεπερνούν -ίσως και κατά πολύ- τους 30 κόμβους.

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα

Στην LOR το ΠΝ ζητάει και τον ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO200HN σε διαμόρφωση ανάλογη με αυτή των φρεγατών MMSC-HN, με κοινά interface στα Συστήματα Πληροφοριών Μάχης, το ραντάρ και άλλα ηλεκτρονικά. Έτσι τα 8 πλοία πολλαπλών ρόλων του ΠΝ θα μοιράζονται πάρα πολλά κοινά συστήματα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την συντηρησιμότητα του Στόλου, και την επιχειρησιακή του ικανότητα. Για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ θα γράψουμε περισσότερα το συντομότερο δυνατό, σε ξεχωριστό άρθρο. Επίσης, θα επανέλθουμε στις φρεγάτες MMSC. Γνωρίζουμε πολύ πως το ΠΝ όχι απλά αποφάσισε με προσοχή, αλλά έπραξε σχεδιάζοντας σε βάθος 30ετίας. Η LOR περιλαμβάνει “εκπλήξεις” που θα επιτρέψει στο ΠΝ να κυριαρχήσει πλέον οριστικά και αμετάκλητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Το ΠΝ ζητά ταυτόχρονα και πλοία Ενδιάμεσης Λύσης, και ξεκαθαρίζουμε πως δεν ισχύουν όσα “διακινούνται” (για περιπολικά, LCS, O.H.Perry κοκ), αλλά θέλει πλοία Αεράμυνας Περιοχής, και μάλιστα δυο. Αυτό σημαίνει πως ζητά επίσημα, μέσω του προγράμματος, είτε δυο αντιτορπιλικά Arleigh Burke, είτε δυο καταδρομικά Ticonderoga. Κλείνοντας, θα τονίσουμε πως το ΠΝ με το πρόγραμμα των 4 MMSC, έχει ζητήσει η Ελλάδα να αποκτήσει βιομηχανική συμμετοχή στο πρόγραμμα των FFG(X) ή Constellation Class!  Άλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει και ο Αμερικανός Πρέσβης, οι νέες φρεγάτες θα κατασκευαστούν στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, η πρώτη φρεγάτα θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ, αλλά τα υπόλοιπα 3 πλοία θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, που δίνει περισσότερο χρόνο για την καλύτερη επιλογή του σωστού ναυπηγείου. Δηλαδή το ΠΝ και το USN ελπίζουν ότι τα εγχώρια ναυπηγεία θα έχουν λύσει τα όποια προβλήματα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Αντιλαμβάνεστε, πως θα επανέλθουμε άμεσα στην ιστορική αυτή απόφαση του ΠΝ. Όταν λέγαμε και ξαναλέγαμε, “εμπιστευτείτε το ΠΝ”, κάτι ξέραμε και το λέγαμε. Ξέρουμε ότι πολλοί ειδικοί, που δεν είδαν να επιλέγεται η λύση που επιθυμούσαν (ή είχαν συμφέροντα) θα ξιφουλκήσουν κατά της απόφασης, ήδη μας έχουν στείλει πολλοί φίλοι μας διάφορα άρθρα να διαβάσουμε. Αλλά το ξαναλέμε, 4 φρεγάτες, εκσυγχρονισμός επιπέδου ANZAC για τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ, 2 πλοία αεράμυνας περιοχής, και συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα FFG(X). Τι άλλο πρέπει να ζητήσει το ΠΝ; Μείνετε μαζί μας, και κάντε ερωτήσεις στα σχόλια, θα προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε όλες σε νεότερα άρθρα!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

636 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
636 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Factor

Με το καλό να έρθουν, καλοτάξιδες να είναι. Σίγουρα σε σχέση με τις S είναι μεγάλη βελτίωση και την διαφορά θα κάνουν τα 2 έξτρα πλοία για αεράμυνα περιοχής.

Το βασικό που λείπει είναι το κόστος. Αυτή η κυβέρνηση μας έχει καλομάθει σε καλά οικονομικά deals, μακάρι να ισχύει και εδώ το ίδιο. Επίσης λείπει αν θα πάρει έναν ακόμη εκτοξευτή που οι περισσότεροι σχολιαστές πιστεύουν πως είναι απαραίτητο.

Ετοιμαστείτε για ρεκόρ στα σχόλια περί αλουμινότρατας. Καλή δύναμη!

Punker

Φέρνω pop corn και αναμένω τα σχόλια…

dk137

Μερικές πρόχειρες ερωτήσεις:

1) Αν η ενδιάμεση λύση είναι LCS τι θα πούμε?
2) Η ενδιάμεση λύση θα έρθει με τα όπλα ή θα πληρώσουμε 200 πυραύλους έξτρα?
3) Τι εμβέλια έχει το radar?
4) Τα MH-60R θα έχουν Link 16?

yannis_ath

Ρε μάστορα, επακουμβισεις κάνει το εργαλείο? Γιατι είμαστε και λίγο μερακλήδες

BreguetXIX

Ρε συ Πτηση μην μας δουλευεις! Καναμε μακραν την χειροτερη επιλογή, αγοράζοντας κάτι ακριβό (σσ. Σαουδ. Αρ.), λειψό (σσ. Σαουδ. Αρ.), προβληματικό (η/α & συκρότημα ισχύος των lcs) και ταυτόχρονα ξοδευοντας ασύστολα για να εκσυχρονίσουμε σκαριά 25 χρόνων. Και όλα αυτά για να πάρουν δουλειά τα ναυπηγεία και για να ξοφλήσουμε πολιτικά γραμμάτια λες και δεν καιγόμαστε. Αμα επιμένετε πως αυτό ονειρευόταν το ΠΝ, τι να πω. Μακάρι να έχετε δίκιο και εγω να είμαι ο εμπαθής της παρέας.

Yannis

Τι εννοειτε “συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα FFG(X)”;
Για ποσα πλοια; Ποτε; Σε Ελληνικα ναυπηγεια; Για να αντικαταστησουν τις S; Και οι PESCO ;

Last edited 8 months ago by Yannis
Scalp_eg

Καλορίζικες οι mmsc, μπράβο στο ΠΝ.
Μονό μην υπερβαλετε ότι επειδή ζητάμε arleigh Burke θα μας δώσουν.
Απίθανο να περάσει από το κογκρεσο αυτό.
Μονό Τικο και πάλι δύσκολα και αν έρθουν θα είναι από συρόμενες του 1985 που θα θέλουν τεράστιο κόστος βαριάς συντηρησης/αναβάθμισης για να επανέλθουν για μόλις 10 χρόνια υπηρεσίας με το ζορι.Στο παρελθόν είχε δηλώσει 2 φορές το ΠΝ ότι δεν ήθελε τα Τικο για αυτό το λόγο.

Tjololo

Μπράβο στο ΠΝ κα τα στελέχη του για την επιλογή τους…..πάντα πρωτοπόροι, καινοτόμοι και κυρίαρχοι στο Αιγαίο…..

kostask22

Και πότε στείλαμε την Price and Availability LOR, πήραμε τιμές και τώρα κάνουμε αποδοχή για να λέτε οτι παραγγείλαμε και κλείσαμε την κατασκευή της πρώτης MMSC στην Ελλάδα, εεε… συγνώμη κάποιων απαρτιών απο τις FFG το 2030 φεύγα; Επίσης αφου διαβάσατε την Lor και είδατε στο φλυτζάνι οτι θα ερθουν και ΑΒ, δεν μας λετε στο σημείο Configuration, budget τι λέει;

Episkeptis

Με τις άλλες λύσεις στα 5 δις δεν περνάμε 4 φρεγάτες και δεν εκσυγχρονιζαμε τις 4 ΜΕΚΟ;
Και κάποιες προτάσεις σε άλλα πλοία φαινόταν πιο αξιόλογες.

Το μόνο ίσως που την ξεχωρίζει είναι η χρηματοδότηση και τα ενδιάμεσα πλοία, αν φυσικά είναι σε καλή κατάσταση και φυσικά όχι lcs που αποσύρονται.

Spy

Η χρηματοδότηση για όλα αυτά έχει κλειδώσει; Γιατί με τα νέα lock down το φοβάμαι.

Panos

Καλησπέρα, νέος εδώ. Ποιο θα μπορούσε να είναι ένα λογικό χρονοδιάγραμμα για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης?

Pekgeo

Το ότι η ενδιάμεση λύση θα περιλαμβάνει AB η Tico είναι σίγουρο; Εάν ναι με τι ορίζοντα παράδοσης; Τις 2 Tico (παρότι όπως έχετε γράψει overkill) μπορεί να τις συντηρήσει το ΠΝ κυρίως ως προς τις απαιτήσεις στελέχωσης;

St.

Πολλά θα σχολιαστούν, τα αλουμίνια, το σύστημα πρόωσης, το ραντάρ που έχει τη μισή εμβέλεια του sea fire και γενικά το ότι δεν προτιμήσαμε τις [email protected]@. Είναι αλήθεια ότι κάνεις μας δεν ξέρει όλες τις παραμέτρους μιας απόφασης, αν δεν δει και εκτιμήσει τους αναλυτικούς φακέλους των προσφορών και τις επιμέρους λύσεις. Όπως επίσης και αν δεν έχει πλεύσει με πολεμικό πλοίο, προετοιμαζόμενος για επιχείρηση. Είναι εύκολο από τις πολυθρόνες μας να σχολιάζουμε θετικά ή αρνητικά τις επιλογές άλλων, που έχουν εκ των πραγμάτων σφαιρικότερη γνώση των θεμάτων. Μπορεί πράγματι να είναι πολιτική απόφαση ή λάθος απόφαση η συγκεκριμένη. Αλλά στην τελική, ακόμα και έτσι να είναι, εμείς θα τα κάναμε απαραιτήτως όλα σωστά; Μια ερώτηση μόνο, που μάλλον δεν έχω καταλάβει, Πτήση: δεν είπαμε ότι τα MH60R δεν θα έχουν link 16; Ποιο το νόημα να έχεις πλοίο με link 16 και να μην έχει το ελικόπτερό του;

Nemo

Καλησπέρα σας! Γνωρίζουμε κάτι για το Radar? Θα είναι fixed array ή τοποθετημένο σε rotator?

Gunner

1) Τα πλοία τι ASW όπλα θα έχουν;
2) Εκτός από το ΜΗ-60, θα είναι εξοπλισμένο και με κάποιο ΜΕΑ όπως το MQ-8B/C που χρησιμοποιεί το USN στα δικά του LCS;
3) Πέρα από το 76αρι, με τι πυροβόλα μέσου διαμετρήματος θα εξοπλιστούν τα πλοία;
4) Το σύστημα εναντίον εχθρικών τορπιλών, ποιο θα είναι;
5) Το CAPTAS θα τοποθετηθεί και στις ΜΕΚΟ;

KBTHUNDER

Αντε και μια αναβάθμιση στις ες και γίναμαι ..

Aris

Επακουμβήτριες σαν τις S θα είναι ή θα τσαλακώσει;;;
Για τις ΜΕΚΟ τι θα βάλουν πάνω ξέρετε;;
Καλή συνέχεια

jackryan

Ωχ…

Δε θα κοιμηθούμε και απόψε… Χθες με τις εκλογές στις ΗΠΑ, σήμερα με αυτό το άρθρο…

Ποπκόρν, φυστικια και αναπαυτικό καναπέ για το θεαμα

Τέλος πάντων. ΑΝ είναι όπως τα γράφετε, τα πράγματα δεν είναι και τόσο μαύρα, αλλά πιο άσπρα. Είναι πράγματι, πολύ σημαντικό το να έχουμε 8 πλοία με κοινά συστήματα, ιδίως γιατί για ένα διάστημα θα έχουμε 3 διαφορετικά πλοία.

Το ιδανικό επίσης θα ήταν η συμμετοχή στην  FFGX να κουμπωσει με μια φρεμ δωρο απο την Ιταλια.

Η αλήθεια είναι ότι στο θέμα ευκολίας πληρωμών οι αμερικάνοι έπαιζαν χωρίς αντίπαλο (μια και οι Γάλλοι δεν είχαν την αντίστοιχη ευελιξία)

Καλοταξιδες

ikaros

1) Για MMSC θα ήθελα τουλ. 2 Μκ41.

2) Η αναβάθμιση των Meko υποτίθεται θα ήταν αντισταθμιστικό του συμβολαίου για τις φρεγάτες. Κάνω λάθος ?

3) Ενδιάμεση λύση Tico ? :Όχι ευχαριστώ

4) Η συμμετοχή στην FFGX δεν μου λέει κάτι. Στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και για τα Eurofighter είχαμε πει για 60+30 και τελικά θα δούμε 18 Rafale.

My_name_is_Nobody

Πολλά είδαν τα μάτια μου,
μ’ αυτό θα φέρει τρόμο!!!
.
comment image

hlias-p

Το “το ΠΝ θα αποκτήσει 10 νέα πλοία (4xMMSC, 4xMEKO200HN-UPG, 2xAB/Tico)” παντως ειναι παραπλανητικο.

Αν και απλος αναγνωστης χωρις πολλες γνωσεις στα θεματα, θα πω οτι αφου αυτη η προταση ηταν η μονη που βαζει στο παιχνιδι τα ναυπηγεια μας, τοτε καλως και επιλεγεται.

Daidalos

Παρά την γκρίνια με τις MMSC, πιστεύω ότι συνολικά είναι η πλέον ολοκληρωμένη πρόταση: χρηματοδότηση, ναυπήγηση, νέα πλοία, αναβάθμιση MEKO200, ενδιάμεση λύση (με TICO;). Kαλοτάξιδα…

Fireman

Ακομα δεν αρχισε η επιθεση στις Νεες Φρεγατες μας>Εχω φαει το μισο ποπ κορν

Falcon7

Πάντως ρε Ερντι στο αναγνωρίζω. Με την μαγκιά της πολιτικής σου έφτιαξες το καλύτερο ναυτικό της νότιο ανατολικής μεσογείου…το ελληνικό!

rooster

Αν το ναυτικό μας λέει πως δεν χρειάζεται σόναρ τροπίδας που ήταν το βασικό μειονέκτημα, τότε φαίνεται να είναι μια πολύ καλή πρόταση! Περιμένουμε οριστικές αποφάσεις, μιας και από την LOR μέχρι τις υπογραφές μπορεί να περάσει καιρός…

Omiros

Κύριοι, όσο παίζουν τα ναυπηγεία με τις υποδομές του 60, αεριτζήδες για επενδυτές και συνδικαλιστές βγαλμένους από την «κόρη μου την σοσιαλίστρια» όχι φρεγάτες, αλλά ούτε μαούνες δεν θα βγουν από αυτό που κατάντησαν τα ναυπηγεία. Μπουρλότο κ φτου από την αρχή μήπως κ γίνει τίποτα της προκοπής.. στο σκαραμαγκά τα σωματεία είχαν στάση, και στην ελευσίνα είχαν λέει εκλογές 3ήμερες!!!!

Dionysis

Υποθηκευση της ελληνικης ναυτικης κυριαρχιας, μαλιστα. Οταν οι κυβερνωντες θα πρεπει να στειλουν πλοια για προστασια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπιδας θα εχουν την δικαιολογια να πουν οτι δεν εχουν επαρκη αντιαεροπορικη αμυνα αρα δεν θα τα στειλουν για να μην βαλουν τα πληρωματα σε κινδυνο. Επιτελους καναμε τα χατιρια των Αμερικανων και των Γερμανων. Παραδοση ΑΟΖ και συναφων στο Τουρκικο Blitzkrieg.

GATA

Εαν μπορειτε να μεταφερετε στην Πηγη σας να εξεταστει το WBR-3000/3001 της Boeing(ARGON ST) η να μας ραψει η LM ενα δικο της SEWIP Block 2 αντι του ESM των Αραβων (WBR-2000) . Αυτα απο μενα
Ευχαριστω

Tesseract

Απλά μπράβο. Μόνο μελανό σημείο η έλλειψη σόναρ κήτους, με τη λογική του λαού “άσ’το να υπάρχει”. Κατά τα άλλα η πιο λογική συμφωνία! Μπράβο σε όλους!

Polaris

Πτηση συγγνωμη αλλα ειμαι πολυ απογοητευμενος απο το πως παρουδιαζονται οι MMSC. Ναυπηγος δεν ειμαι αλλα μερικα πραγματα τα καταλαβαινω και θελω να πω οτι μακαρι τα πραγματα να ηταν οπως τα παρουσιαζετε. Επισης θελω να πω οτι απο το κοστος των 5 δις αν αφαιρεσουμε τον εκσυγχρωνισμο των ΜΕΚΟ, την συμμετοχη στις FFGX ποσο ειναι, περιλαμβανει FOS και για ποσα χρονια , περιεχει οπλα και τι οπλα; Harpoon 50τιας και ESSM2; Η ενδιαμεση λυση θα ερθει με οπλα; Ακομα στην τιμη πρεπει να συμπεριλαβουμε και τις βασεις που παραχωρησαμε , τα ναυπηγια και γενικα ολες τις διευκολυνσεις. Δεν θεωρω την κατασκευη Ελλαδα πλεονεκτημα λογω προτερου μη εντιμου βιου , ελπιζω να τηρηθουν τα χρονοδιαγραμματα. Ουσιαστικα παιρνουμε 4 πλοια που δεν ειναι φρεγατες και ειναι απογοητευμενοι με αυτα στην χωρα που τα σχεδιασαν , για να παρουμε την ενδιαμεση λυση που ελπιζουμε να ειναι ΑΒ ή TICO. Λεω ελπιζουμε γιατι γραψατε πιο πανω οτι ζητησαμε πλοιο αεραμυνας, δεν σημαινει οτι θα το παρουμε κιολας. Τελος η πολυδιαφημισμενη ταχυτητα της MMSC της Σαυδικης Αραβιας ειναι 30 κομβους συμφωνα με το σαιτ της LM. Θεωρω οτι ειναι καθατα πολιτικη επιλογη και απλα το ΠΝ κανει οτι μπορει για να σωσει την κατασταση. Με τι χρηματα θα φτιαξουμε FFGX στο μελλον; Ελπιζω στην FOS να προβλεπεται και οδικη βοηθεια για να κοντυτερο ναυπηγειο.

Tjololo

Να κανω μια….χαζή ερώτηση?

Ενδιάμεση λύση θα πει ότι μόλις οι 4 MMSC παραδοθούν στο σύνολό τους θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στους Αμερικανούς τα 2 πλοία της ενδιάμεσης λύσης ή ενδέχεται να τα κρατήσουμε με το αζημίωτο φυσικά?

Mageiras

Κορυφαία φρεγάτα παγκοσμιως(!) με mainstream radar και οχτώ κελιά…
Το Ναυτικό έχει εξασφαλίσει υπεροχή για τα επόμενα 30 χρόνια με Harpoon και ESSM bl2…
Μάλιστα…

Vas

Καλά τι είναι αυτά που γράφετε, με τις MMSC θα πάμε στο μέλλον και θα εξασφαλίσουμε κυριαρχία; Και μετά λέτε γκρινιάζετε όταν σας κατηγορούμε για την περίεργη υποστήριξη που προσφέρετε σε αυτό το έκτρωμα σκάφος.
Πάμε ένα ένα.
1) Τώρα το έχουμε γυρίσει από εκεί που θέλαμε σκάφος πολλαπλών ρόλων με αυξημένες ικανότητες αεράμυνας περιοχής, ΤΩΡΑ όλος ξαφνικός είμαστε ικανοποιημένοι με ένα Mk-41 με 8 κελιά και 32 ESSM βλήματα σημείου, όπου τέτοια ικανότητα έχουμε ήδη με τις ΜΕΚΟ οι οποίες μάλιστα θα μπορούν να φέρουν και αυτές 32(σε διπλά κάνιστρα) αν το θελήσουμε.
Αντί να κάνουμε την διαφορά με το νέο σκάφος σε αυτό το κομμάτι μείναμε στα ίδια. Αλλά βέβαια κάπως πρέπει να χωρέσουμε και να δικαιολογήσουμε το χώσιμο που φάγαμε με την ψαρότρατα.

2) Λέτε κορυφαίο ραντάρ το TRS-4D και γελάνε και οι πέτρες, ντροπή πραγματικά το λέω.

3) Τώρα ξαφνικά το σόναρ τρόπιδος/γάστρας έγινε μη αναγκαίο όταν και εσείς οι ίδιοι λέγατε σε παλιότερο άρθρο σας ότι χρειάζεται για την αντιμετώπιση επερχόμενων τορπιλών. Επίσης το γεγονός ότι το ΠΝ επιμένει να το θέλει δεν σας λέει τίποτα εεε; Μάλλον εσείς ξέρετε περισσότερα από το ΠΝ, που συνέχεια λέτε να τους αφήσουμε γιατί ξέρουν καλύτερα από όλους(που έτσι είναι), τώρα βέβαια που δεν σας αρέσει το διήγημα, κάνετε ότι γνωρίζετε καλύτερα από το ΠΝ.

4) Τελικό κόστος για αυτό το ποταμόπλοιο έχουμε;

5) Harpoon ακόμα και στην έκδοση blk 2 με τίποτα, τα έφαγε τα ψωμιά του, ένα βλήμα που πρώτο μπήκε σε παραγωγή στα τέλη του 70. Όχι άλλο κάρβουνο.

6) Το ότι θα ζητήσουμε πληροφορίες για την FFG(X) δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα μπούμε στο πρόγραμμα ή ότι έχουμε σκοπό να την προμηθευτούμε στο μέλλον.
Και αν στην τελική έχουμε σκοπό να την προμηθευτούμε γιατί να μην πάμε κατευθείαν σε αυτές; Επειδή θα αργήσουν κάνα 1-2 χρόνια παραπάνω από τις MMSC; Εξάλλου ότι σκάφος και να επιλέξουμε θα πάρει χρόνια και δεν θα προλάβει καμιά τωρινή κρίση.
Αν πάμε για MMSC μην έχετε αυταπάτες, με αυτές θα μείνουμε ή το πολύ θα παραγγείλουμε επιπλέον στο μέλλον ή θα μας δώσουν αργότερα τίποτα μεταχειρισμένες LCS να συμπληρώσουμε αλλά για FFG(X) δεν θα έχουμε τα φράγκα να πάμε αν έχουμε επιλέξει πρώτα τις MMSC.

7) Το αν θα πάμε για ενδιάμεση λύση σε Tico ή A.Burke αφήστε να αμφιβάλλουμε, προσωπικά πιστεύω όπως και πολλές άλλες έγκυρες αμυντικές σελίδες λένε ότι θα μας προσφέρουν LCS.

8) Για το πρόγραμμα αναβάθμισης των ΜΕΚΟ κανένα πρόβλημα, το βρίσκω λογικό.

Επίλογος: Ότι θα έφτανα στο σημείο να διαβάσω από ένα υποτίθεται έγκυρο και σοβαρό αμυντικό περιοδικό ότι οι MMSC θα μας πάνε στην νέα εποχή και ότι θα μας καταστήσουν κυρίαρχους και ότι θα είναι η κορυφαία(αν είναι δυνατόν) φρεγάτα πολλαπλών ρόλων στον κόσμο, πραγματικά δεν το περίμενα, εκεί με βραχυκυκλώσατε.
Όταν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι τις κράζουν όλη την ώρα, όταν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι ανακουφίστηκαν που επελέγη η FREMM ως νικήτρια του προγράμματος FFG(X) αντί μιας μεγαλύτερης έκδοσης της MMSC, τότε τι να πω.
Έχασα κάθε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας μετά από τόσα χρόνια που σας παρακολουθώ και είμαι πελάτης του περιοδικού σας, σίγουρα όχι ξανά μετά από αυτό.

And20

Στην τελευταία LCS υπάρχει σημαντική αναβάθμιση οπλικών συστημάτων που περιλαμβάνει και 150 kw High Energy Laser. Γνωρίζουμε κάτι σχετικό; Τους hellfire θα τους έχουν και τα δικά μας πλοία; Στη θέση των bushmaster τι θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε; Επίσης αν καταλαβαίνω πάμε προς 10 μεγάλα πλοία επιφανειας;

Yanis83

Εγώ να ρωτήσω κάτι…η Κύπρος αυτές τις karel-Doorman M class φρεγάτες γιατί δε τις παίρνει από τους ολλανδούς με 250 εκατομμυρια. Και ας τους δώσουμε και 2 από τις καλύτερα διατηρημένες S όταν θα αποσύρονται για τις MMCS.

stuart

Αυτο το φαρμακι μπορει να παει κατω μονο με 2AB.. Με 5 δις και τι δεν παιρναμε αντι για αλουμινοχαρτα…

Steve

Πάμε να δούμε τα πράγματα χωρίς θριαμβολογίες…..
1)Απουσία hull mount sonar
Από παλιό άρθρο της πτήσης: “Τώρα, ένα μεγάλο μειονέκτημα του πλοίου είναι η έλλειψη σόναρ τροπίδας, κάτι που το ΠΝ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ. Αντίθετα, η εταιρεία θεωρεί πως το συρόμενο σόναρ είναι πολύ καλύτερο,”
Δηλαδή θα πηγαίνει συνέχεια σέρνοντας το σόναρ????¨ γαργάρα το κάναμε το sonar και αφήστε τα δεν είναι απαραίτητο και τι λέει η εταιρία…
πακέτο ASW hunter-killer 😛 Δηλαδή? τί παραπάνω απο Captas4 Kingklip Mk2 και CANTO decoys της Bel ???
Το ΠΝ κοιτάει μπροστά αφαιρώντας βασικό εξοπλισμό…? (MEKO,Iver,F110,FTI, τσάμπα τα βάζουν?)

2)1 ΜΚ41 με 32 ESSM… για πλοίο με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής που ζητά χρόνια το ναυτικό…. Το τι μπορεί να μπεί το ξέρουμε…. αλλα επίσης ξέρουμε ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΕΙ 2ο ΜΚ41 ούτε sm2…

3)TRS-4D Fixed? Rotated??? Κάτι μου λέει Rotated…

4) και τέλος το τυράκι AB/TICO…. μόνο γέλια προκαλεί…. τίποτα αποσυρμένες LCS θα έρθουν…

5)”Ξέρουμε ότι πολλοί ειδικοί, που δεν είδαν να επιλέγεται η λύση που επιθυμούσαν (ή είχαν συμφέροντα)… ” Δηλαδή όλα τα αμυντικά site τα παίρνουν απο τους γάλλους??
γιατί καλά λόγια για τις mmsc δεν έγραψε κανείς…

G...

Οχι πτηση, απλα μας φορτωσαν με 4 αχρηστα πλοια που οι αμερικανοι ακυρωσαν τουλαχιστον 20 πλοια απο αυτα που ειχαν παραγειλει λογω πολλων προβληματων, δεν εχουν σοναρ τροπιδος, ρανταρ τιποτα το φοβερο σε σχεση με αλλα και απο οπλα τιποτα το καινουργιο.
Τα δε ΑΒ/ΤΙCO ειναι ιστοριες για αγριους. Οπως και τοτε που λεγατε για τον περασμενο μαιο.
Που ειναι τα ανταλαγματα για τις βασεις?
Τετοια καταντια και εσεις την λετε κοσμογονια?

Kostas81

Η MMSC όπως γνωρίζουμε από τη Σαουδική Αραβία εκτοξευτή Μk41. Εκ πρώτης ξέρουμε πως η MMSC-HN θα φέρει έναν Mk41 Tactical πίσω από το πυροβόλο των 76 χιλιοστών

Για να καταλάβω καλά: Αυτά τα πλοία που θα έχουν να κάνουν πόλη δουλια στην Α. Μεσογιο, θα φέρον μόνο 8 (!) ESSM?

chikichiki

Θα αναβάλλω το βρίσιμο μέχρι η LOA να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα περί Burke/Tico/Constellation. Δεν αντέχω όμως να μην επαναλάβω την χιλιοειπωμένη αλλά δυστυχώς σήμερα επίκαιρα επώδυνη έκφραση: η χώρα δεν αλλάζει.

Last edited 8 months ago by chikichiki
THAN

Φαίνεται πολυ καλο deal.. για να δουμε και την συνέχεια….

Alex-N

Με χαρτοπαικτκους ορους ,τιναξαμε την μπανκα στον αερα κυριοι.
Eστω και με μπλοφα , κλεψιμο , τα καταφεραμε και αυτο εχει σημασια.
Εκπληκτοι στα επιτελεια ολων των χωρων παρακολουθουν την τρομερη ανανεωση του Ελληνικου Ναυτικου.
Στο τουρκικο δε επιτελειο κρυος ιδρωτας εχει λουσει στη κυριολεξια τους επιτελεις οι οποιοι αγωνιωδως αναζητουν την απαντηση που θα ισοσκελησει το τακτικο Ελληνικο πλεονεκτημα.
Το ωκεανογραφικο επιστρεφει εσπευσμενα στο ναυσταθμο του.
Η επιχειρηση Γαλαζια Πατριδα μετατιθεται στις καλενδες.
Και πως να μην συμβει αυτο ?
Με το εκπληκτικο TRS Radar απαντα τα εχθρικα αεροσκαφη ειναι πλεον εγκλωβισμενα 5 μιλια απο τη Σαλαμινα.και 4 απο την Παχη.
Τα υπο ναυπηγηση 214 αδυνατουν να στελεχωθουν καθως ειναι διαχυτος ο τρομος στους αξιωματικους απο τις ανθυποβρυχιακες ικανοτητες των Ελληνικων Περιπολικων..
Τα αξιοπιστα προωστηρια συστηματα με τις εξωπραγματικες ταχυτητες των 30 κομβων . δινουν τη δυνατοτητα στο Ενδοξο Πολεμικο Ναυτικο μας να ενεργει ταχιστα σε οποιδηποτε σημειο του Σαρωνικου και του Ευβοικου κολπου.
Για λογους οικονομιας δε η αντικατασταση του πλωραιου κυριου πυροβολου των 57 mm δεν χρηζει αμεσης αντικαταστασης καθως οι μοναδικοι essm ειναι υπεραρκετοι να καλυψουν τυχον αδυναμιες του.
Με την ελευση των F35 δεν χρειαζεται επισης Α/Α περιοχης για λογους αυτονοητους.
Φημες οτι επικειται δεξιωση προς τιμη της μητερας LM στην οικια του υπατου αρμοστη με επισημους καλεσμενους πολιτικους στρατιωτικους και δημοσιογραφους δεν ευσταθουν, καθως επισημη κυβερνητικη πηγη τις αποκαλεσε απλες κακοηθειες.
Και εφαγαν αυτοι καλα και τα τριςεγγονα τους ακομη περισσοτερα….

p_s

Λυπάμαι αλλά έχω τεράστιες επιφυλάξεις για το ρυμουλκούμενο sonar. Όσο και αν μειώνει τον αυτοθόρυβο του πλοίου περιορίζει την ταχύτητα ελιγμών. Ο συνδυασμός εγκατεστημένου sonar και ρυμουλκούμενης συστοιχίας θα είναι ό,τι καλύτερο. Ταπεινή μου άποψη: εάν δεν έχει το πλοίο hull mounted sonar, διακυβεύεται η επιβιωσιμότητα του σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Ειλικρινά σας μιλάω, εάν πρέπει να αποκτήσουμε για λόγους πολιτικής αυτές τις φρεγάτες, ας δώσουμε κάτι παραπάνω για να βάλουμε εγκατεστημένο sonar. Θα είναι πραγματικά αμαρτία, κρίμα και άδικο να κινδυνεύσει το πλήρωμα και τα εξαιρετικά συστήματα (για τα άλλα είδη πολέμων). Η καλύτερη κίνηση σε αυτό το LoR είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα FFGX. Με όρους χαρτοπαιγνίων, πρόκειται για “κέντα”…

Gaidouron-man

Αν με 5 δις πηραμε ολα αυτα τοτε μπραβο στο ΠΝ μας!!!!θα κανει για αλλη μια φορα το καλυτερο που μπορει με οτι καλυτερο μπορει να παρει!θυμιζω 3 δις για δυο μονο bell και ας το λατρευω αυτο το σκαρι…επιτελους αγοραζουμε μεθοδικα με σχεδιο,προγραμμα και πιεζουμε τους προμηθευτες μας! Δεν πιστευω οτι ολα αυτα μας τα δωσανε με το καλημερα,αλλα μετα απο σκληρες διαπραγματευσεις.ελπιζω να πεσουν γρηγορα υπογραφες πρωτου ο covid και το ενδεχομενο lookdown μας τα σ@@τωσουν ολα

ultorius

Με 5 δυς δεν πηραμε 10 νεα πλοια. Τα 4 μεκο τα ειχαμε και αν παρουμε tico η ΑΒ(ιδιαιτερα tico) νεα δεν τα λες. Εχω την εντυπωση πως αν παιρναμε type31 ή ΜΕΚΟΑ200, θα ειχαμε στα αληθεια 10 νεα πλοια, αντε 8 με αυτα τα λεφτα.
Οπως και να εχει ελπιζω να βγουν πολυ καλυτερα απο οτι πολλοι απο εμας πιστευουμε, γιατι η τιμη μου φαινεται ακριβη.
Αν το καλοσκευτεις ειναι 1.2/ πλοιο με τσαμπα upgrade και 2 tico που τα χαν για αποσυρση.
Φτασαμε κοστη belharra HN λιγο πολυ, αν σκεφτεις οτι στα 4 θα επαιζε και καμια προσφορα

Last edited 8 months ago by ultorius
Polaris

Ερωτηση, με 5 δις ποσες Gowind σαν τις ρουμανικες παιρνουμε; με δις ποσες type31e παιρνουμε. Πανω κατω ιδιες δυνατοτητες εχουν.

Vk77

Συγχαρητήρια,πουλήσαμε τα ναυπηγεία που από ότι φαίνεται ήταν και το ζητούμενο.

Kostasq

Τι παίκτες που είμαστε! Περιμένω να δω τι έκπληξη θα δούμε στον οπλισμό των MMSC που γράφετε στο άρθρο και επιπλέον όλα αυτά είναι καλά αν ισχύουν ως πακέτο, δηλαδή και με τα 2 ΑΒ ή τικο ΚΑΙ με την μελλοντική μας συμμετοχή στα FFG(X). Και οι προϋποθέσεις των 2 ΑΒ είναι πολλές: Πώς θα τα οπλίσουμε, πόσο γρήγορα θα τα πάρουμε, αν θα είναι τα πιο παλιά ή λίγο πιο καινούργια κτλ. Ξαναλέω καλό ντηλ με την προϋπόθεση ότι είναι πακέτο με 100% σιγουριά και όχι φρούδες ελπίδες.

Antonis_Loukas

Μερικές παρατηρήσεις…

  1. Το ‘μασάζ’ για σοβαρά πλοία(AB/Tico), καλά κρατεί. Πετάξαμε και ένα πυροτέχνημα για FFG(X) και ΑΦΟΥ υπογραφτεί η σύμβαση, τι τα θέλετε τώρα, ακριβά σε συντήρηση/επισκευές τα TICO, ΑΒ δεν υπάρχουν διαθέσιμα (πχ με υπόστεγο και τα άλλα τα θέλουν απέναντι στη Κίνα), θα μείνουμε με τα MMSC…
  2. Αφού δεν έκλεισε η διαμόρφωση(ούτε και η διάρκεια/έκταση fos), πως γνωρίζουμε εκ των προτέρων το κόστος(κάτω των 5 δις ευρώ);
  3. Γιατί έπρεπε ντε και ναι, να πάμε πρώτα σε MMSC και αργότερα σε FFG(X), από τη στιγμή που υπάρχει ενδιάμεση λύση(όπως λέτε…); Η FFG(X) προφανώς είναι ακριβότερη(χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, μιας και σε αυτή δεν θα γίνουμε πειραματόζωο όπως στην MMSC-HN, ενώ θα παραχθούν και περισσότερα πλοία…), αλλά και μόνο η ομοιοτυπία και η οικονομία κλίμακας, πρέπει να κλείνουν σημαντικά τη ψαλίδα.
  4. Προσωπικά, ντρέπομαι, που ως Ελλάδα, ψωνίζουμε ότι μας πασάρουν(Τ/Λ, Φ/Γ κλπ) και αντί να βγάλουμε τον σκασμό, προσπαθούμε να το πλασάρουμε ως gran plan και να, ‘μας έπιασε ξαφνικά ο πόνος για νοικοκυρέματα και μείωση πολυτυπίας κλπ κλπ’ ή ‘θέλαμε μικρό ρίσκο και ταχεία παράδοση’. Αυτά βέβαια, τα θυμόμαστε μόνο όταν πρέπει να επιλέξουμε υποδεέστερες λύσεις(συνήθως αμερικανικές ή γερμανικές…), έναντι λύσεων game changer. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ρισκάρουμε, μόνο όταν θέλουμε να επιλέξουμε αμερικανική ή γερμανική λύση… Φυσικά, ουδείς απαντά για τη περιβόητη συμφωνία αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία και γιατί πήγε στα αζήτητα…
  5. Είστε σοβαροί να αναφέρεστε σε Harpoon; Δεν πάει να είναι και Block22! Αλήθεια, το ευνουχισμένο ΠΝ, άρθρωσε καμία λέξη για LRASM; Επίσης, ‘παίζονται’ τυχόν περισσότεροι από 1 mk-41, αλλά σε άλλες υποψηφιότητες, δεν μας έφταναν 4 οκταπλοί; Το TRS-4D, κορυφαίο; Ουάου που έλεγε και μια ψυχή με ένα νι…
  6. Τελικά, γαργάρα το sonar γάστρας ε; όσοι βάζουν, μάλλον είναι ηλίθιοι και πρέπει επειγόντως να λάβουν σεμινάρια από LM…
  7. Επειδή έχω καλή μνήμη, τι συνέβη άραγε και ενώ το ΠΝ; είχε πρόβλημα με σκάφη μεγάλου εκτοπίσματος/βυθίσματος, ξαφνικά, μας κάνουν και τα TICO/AB και οι FFG(X); Miracolo! Miracolo!
  8. Θα ήθελα πολύ να μάθω τις προτάσεις των υπολοίπων μνηστήρων, αλλά δεν πρόκειται… Κάτι σαν το φάκελο Κύπρου ένα πράγμα, κάνει τζίζ… Επίσης, μου λύνεται και η απορία, γιατί οι Γάλλοι, δεν κατέβηκαν με πρόταση για Gowind 3100+ ή κάποια θεαματική κίνηση… Δεν κάθεσαι να παίξεις με σημαδεμένη τράπουλα… Γιατί να ασχοληθούν, με ‘ανισόρροπους’ σαν εμάς, που αλλάζουμε προδιαγραφές και ‘θέλω’, συχνότερα από άτομο με πολλαπλές προσωπικότητες;
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 2.29

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...

Κροατία: Συμβόλαιο μέχρι το τέλος του έτους για τα Rafale

Η Κροατία ελπίζει να έχει υπογράψει το συμβόλαιο απόκτησης των 12 μαχητικών Rafale από τη Γαλλία μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Κροάτης υπουργός...