- Advertisement -

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X)!

- Advertisement -

 

LCS
Η LCS, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως το Combat Information Center (CIC) κάτω από τη γέφυρα, μέσα στο χαλύβδυνο σκάφος. Επίσης φαίνεται ξεκάθαρα πως μόνο το ελικοδρόμιο είναι στην αλουμινένια υπερκατασκευή, η γέφυρα και οι αισθητήρες.

Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR) για  ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκσυχρονισμού και αναβάθμισης του στόλου επιφανείας. Ουσιαστικά πρόκειται για ενα στρατηγικό πρόγραμμα με 4 επιμέρους κομμάτια, που επιτρέπει με συντονισμένες κινήσεις να φέρει στο ναυτικό μοντέρνες λύσεις και δυνατότητες, με σχεδιασμό και βαθύ χρονικό ορίζοντα. Σε μία απρόσμενη κίνηση ματ, το ΠΝ θα ζητήσει 4 καινούργιες φρεγάτες, αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με κοινή διαμόρφωση, Ενδιάμεση Λύση και εθνική βιομηχανική συμμετοχή στο αμερικάνικο Πρόγραμμα της νέα φρεγάτας FFG(X)! Μετά από αυτό το πρόγραμμα, οι ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα αλλάξουν άρδην, καθώς θα υπάρχει μια ομοιογενής και συνεκτική δύναμη 8 υπερσύγχρονων φρεγατών (4 MMSC, 4 MEKO200HN UPG) που θα μοιράζονται κοινά υποσυστήματα, 2 πλοία αεράμυνας περιοχής (Ticonderoga ή Arleigh Burke), ενώ φρεγάτες Constellation Class θα αντικαθιστούν τις τελευταίες Kortenaer. Αν το σκεφτούμε λογικά, μιλάμε για κοσμογονία, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, καθώς με λιγότερα από 5 δις ευρώ, το ΠΝ θα αποκτήσει 10 νέα πλοία (4xMMSC, 4xMEKO200HN-UPG, 2xAB/Tico). Δεν έχει ξαναγίνει!

Οι 4 καινούργιες φρεγάτες θα είναι διαμόρφωσης Eνισχυμένης (Enhanced Lethality and Survivability) MMSC, που είναι ουσιαστικά βασισμένη στη σχεδίαση της γνωστής LCS Freedom. Πρόκειται να είναι ένα πολεμικό πλοίο του οποιου η διαμόρφωση θα είναι “κομμένη και ραμμένη” στα μέτρα του ΠΝ. Η επιλογή του δεν αφορά πια μόνο την έννοια “φρεγάτας”, αλλά ένα πλήρες οπλοσύστημα, που στόχο έχει την διεξαγωγή δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, μαζί με άλλα πλοία, ελικόπτερα, αεροσκάφη μαχητικά αλλά και ΑΦΝΕ, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις σημερινές απειλές, αλλά και τις μελλοντικές, σε αέρα, επιφάνεια, και κυρίως, κάτω από την επιφάνεια… Το άλμα που κάνει το ΠΝ είναι μεγαλύτερο από αυτό που έκανε το 1980, όταν από τα FRAM I/II πήγε στις Kortenaer.

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

Η αμερικανική πρόταση είναι αυτή που ξεχώρισε από τις υπόλοιπες, καθώς μπορεί να υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας G2G ή FMS για τις ΗΠΑ, έχει μεγάλο χρόνο αποπληρωμής, ενώ τα πλοία θα έρθουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού. Σε σχέση με τα αμερικανικά LCS αλλά και τις σαουδαραβικές MMSC, οι MMSC-HN θα διαθέτουν πυροβόλο 76 mm STRALES, πλήρως διασυνδεδεμένο με το COMBATSS-21. Σε ότι αφορά τους πυραύλους, το ΠΝ επιθυμεί κορυφαίους αντιπλοϊκούς πυραύλους (NSM ή Harpoon Block 2), σε δυο 4πλούς εκτοξευτές.

MMSC

Η MMSC όπως γνωρίζουμε από τη Σαουδική Αραβία εκτοξευτή Μk41. Εκ πρώτης ξέρουμε πως η MMSC-HN θα φέρει έναν Mk41 Tactical πίσω από το πυροβόλο των 76 χιλιοστών. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχει κλείσει η τελική διαμόρφωση, και υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης περισσότερων καθετών εκτοξευτών Mk41 ή άλλου τύπου, αν το ΠΝ επιθυμεί επιπλέον cells. Μιλώντας για αντιαεροπορικούς πυραύλους, το ΠΝ θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και πέρα από τον ESSM Block2.

Το ΠΝ εξετάζει πρόταση για τη Ναυπήγηση στην Ελλάδα 4 MMSC με “πακέτο” τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN

Σε ότι αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, οι νέες MMSC θα φέρουν εναν ολοκληρωμένο πακέτο ASW hunter-killer με συστήματα που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στο Αιγαίο καθώς για πλοία επιπέδου φρεγάτας θα μπορούν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον υποβρυχίων, πριν αυτά καταφέρουν να θέσουν τις MMSC εντός παραμέτρων βολής τορπίλης (και δεν μιλάμε μόνο για τα ελικόπτερα MH-60R). Οι φρεγάτες θα συμμετέχουν στο δικτυοκεντρικό ανθυποβρυχιακό αγώνα που θα παίζουν το ρόλο τους οι MMSC, τα MH-60R, και, hopefully, τα Ρ-3Β/UGR.

TRS-4D Rotator, το ραντάρ των LCS και MMSC

Μιλώντας για ανθυποβρυχιακό αγώνα, θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που μάλλον αγνοούν πολλοί από μας. Όσο κι αν ακουστεί “παράξενο”, η χρήση waterjets αντί για προπέλες, βοηθά σημαντικά στη μείωση του θορύβου κατά την διάρκεια επιχειρήσεων ASW. Έτσι, με το συρόμενο CAPTAS-4 που θα φέρουν τα πλοία, θα είναι πολύ αποτελεσματικότερα από μια άλλη σχεδίαση, με προπέλες. Και η έλλειψη σόναρ τροπίδος, αναμενόμενη σε μια σχεδίαση βελτιστοποιημένη για υψηλές ταχύτητες, δεν θα επηρρεάσει στο ελάχιστο τις ανθυποβρυχιακές ικανότητες των πλοίων, καθώς οι δυνατότητές του (του σόναρ στη γάστρα) είναι περιορισμένες στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, δεν θα τους λείψει καθόλου το σόναρ τροπίδος.

Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι ότι το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα άμυνας εναντίον εισερχομένων τορπιλών υποβρυχίων, και πάλι για πρώτη φορά σε πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Το ΠΝ έχει σαν κύριο μέλημα την αντιμετώπιση των υποβρυχίων, Το πλοίο θα έχει επίσης ενα πλήρες ολοκληρωμένο σύστημα EW (EW suite) τελευταίας γενιάς. Την άμυνα του πλοίου θα συμπληρώνει πυραυλικό CIWS, που θα είναι είτε το γνωστό μας RAM, είτε το SeaRAM. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως πολλές από τις λεπτομέρειες θα κλείσουν με τη συνεργασία του USN με το ΠΝ, καθώς το τελευταίο έχει υποβάλλει τις απαιτήσεις του στo LOR, και το USN θα εξασφαλίσει τις λύσεις για τις απαιτήσεις. Συνεπώς, πολλά χαρακτηριστικά θα αλλάξουν. Αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο.

 

Το ΠΝ με τις MMSC κάνει ένα άλμα στο μέλλον, αγοράζοντας ένα πλοίο με τελείως διαφορετική φιλοσοφία από όσα γνώριζε μέχρι σήμερα, με υπερυψηλή ταχύτητα, πλήρως δικτυωμένο με Link 11/16/22, και ραντάρ TRS-4D υψηλών επιδόσεων. Δεν θα διστάσουμε να πούμε πως η ελληνική MMSC θα είναι μια από τις κορυφαίες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων παγκοσμίως όταν πέσει στη θάλασσα, ειδικά σε αυτό το επίπεδο εκτοπίσματος. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως το πλοίο θα έχει και ταχύτητες που θα ξεπερνούν -ίσως και κατά πολύ- τους 30 κόμβους.

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα

Στην LOR το ΠΝ ζητάει και τον ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO200HN σε διαμόρφωση ανάλογη με αυτή των φρεγατών MMSC-HN, με κοινά interface στα Συστήματα Πληροφοριών Μάχης, το ραντάρ και άλλα ηλεκτρονικά. Έτσι τα 8 πλοία πολλαπλών ρόλων του ΠΝ θα μοιράζονται πάρα πολλά κοινά συστήματα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την συντηρησιμότητα του Στόλου, και την επιχειρησιακή του ικανότητα. Για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ θα γράψουμε περισσότερα το συντομότερο δυνατό, σε ξεχωριστό άρθρο. Επίσης, θα επανέλθουμε στις φρεγάτες MMSC. Γνωρίζουμε πολύ πως το ΠΝ όχι απλά αποφάσισε με προσοχή, αλλά έπραξε σχεδιάζοντας σε βάθος 30ετίας. Η LOR περιλαμβάνει “εκπλήξεις” που θα επιτρέψει στο ΠΝ να κυριαρχήσει πλέον οριστικά και αμετάκλητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Το ΠΝ ζητά ταυτόχρονα και πλοία Ενδιάμεσης Λύσης, και ξεκαθαρίζουμε πως δεν ισχύουν όσα “διακινούνται” (για περιπολικά, LCS, O.H.Perry κοκ), αλλά θέλει πλοία Αεράμυνας Περιοχής, και μάλιστα δυο. Αυτό σημαίνει πως ζητά επίσημα, μέσω του προγράμματος, είτε δυο αντιτορπιλικά Arleigh Burke, είτε δυο καταδρομικά Ticonderoga. Κλείνοντας, θα τονίσουμε πως το ΠΝ με το πρόγραμμα των 4 MMSC, έχει ζητήσει η Ελλάδα να αποκτήσει βιομηχανική συμμετοχή στο πρόγραμμα των FFG(X) ή Constellation Class!  Άλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει και ο Αμερικανός Πρέσβης, οι νέες φρεγάτες θα κατασκευαστούν στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, η πρώτη φρεγάτα θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ, αλλά τα υπόλοιπα 3 πλοία θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, που δίνει περισσότερο χρόνο για την καλύτερη επιλογή του σωστού ναυπηγείου. Δηλαδή το ΠΝ και το USN ελπίζουν ότι τα εγχώρια ναυπηγεία θα έχουν λύσει τα όποια προβλήματα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Αντιλαμβάνεστε, πως θα επανέλθουμε άμεσα στην ιστορική αυτή απόφαση του ΠΝ. Όταν λέγαμε και ξαναλέγαμε, “εμπιστευτείτε το ΠΝ”, κάτι ξέραμε και το λέγαμε. Ξέρουμε ότι πολλοί ειδικοί, που δεν είδαν να επιλέγεται η λύση που επιθυμούσαν (ή είχαν συμφέροντα) θα ξιφουλκήσουν κατά της απόφασης, ήδη μας έχουν στείλει πολλοί φίλοι μας διάφορα άρθρα να διαβάσουμε. Αλλά το ξαναλέμε, 4 φρεγάτες, εκσυγχρονισμός επιπέδου ANZAC για τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ, 2 πλοία αεράμυνας περιοχής, και συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα FFG(X). Τι άλλο πρέπει να ζητήσει το ΠΝ; Μείνετε μαζί μας, και κάντε ερωτήσεις στα σχόλια, θα προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε όλες σε νεότερα άρθρα!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

635 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
635 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Factor

Με το καλό να έρθουν, καλοτάξιδες να είναι. Σίγουρα σε σχέση με τις S είναι μεγάλη βελτίωση και την διαφορά θα κάνουν τα 2 έξτρα πλοία για αεράμυνα περιοχής.

Το βασικό που λείπει είναι το κόστος. Αυτή η κυβέρνηση μας έχει καλομάθει σε καλά οικονομικά deals, μακάρι να ισχύει και εδώ το ίδιο. Επίσης λείπει αν θα πάρει έναν ακόμη εκτοξευτή που οι περισσότεροι σχολιαστές πιστεύουν πως είναι απαραίτητο.

Ετοιμαστείτε για ρεκόρ στα σχόλια περί αλουμινότρατας. Καλή δύναμη!

harval

Στην αρχη του αρθρου αναφερεται το κοστος. Εαν ειναι σωστο μιλαμε για εξαιρετικο deal.
καθώς με λιγότερα από 5 δις ευρώ, το ΠΝ θα αποκτήσει 10 νέα πλοία (4xMMSC, 4xMEKO200HN-UPG, 2xAB/Tico).”

x-m

To A.B. είναι τυράκι, δεν το λέω εγώ,

“ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. “

https://www.ptisidiastima.com/ticonderoga-as-interim-solution-for-hellenic-navy/

Xristoforos

Οκ χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους κάτι ξεκινάει.
Μόνο που θα είναι 4 νέα.
Οι ΜΕΚΟ υπάρχουν ήδη άλλο αν θα αναβαθμιστούν…!!
Τώρα είτε ΑΒ είτε Tico έρθουν….. νέα δεν τα λες….!!!
Ας τα πούμε νεοαποκτηθέντα.
.comment image

Last edited 15 days ago by Xristoforos
harval

Συμφωνω απόλυτα.

Fingolfin

Εάν πάμε και σε Constellation Class (2-4 μονάδες) και με βιομηχανική συμμετοχή μιλάμε για εξαιρετικά νέα!

ultorius

Πως ακριβως θα παμε σε constellation class αν δωσουμε 5 δυς για τα mmcs? Στην καλυτερη θα ειμαστε συμετοχοι στην κατασκευη φουγαρων για τις FFFGX. Η αγωρα που κανουμε τωρα εξανεμιζει καθε ελπιδα για ffgx

Digenis

Καταρχην δεν δινουμε 5 δις για MMSC .Δινουν 4,2 .Τα υπολοιπα δεν αφορουν καθόλου τις MMSC . Και ναι 1,05 με ΟΛΑ μεσα ειναι μια πολυ καλη τιμη και θα τις φτειαξουμε και εδω .

Fingolfin

Σε Constellation class θα πάμε αργότερα, όχι τώρα αλλά κοντά στο 2030. Επίσης από 4.5-5 δις του προγράμματος, το 1 δις θα αφορά τα ΑΒ/ΤICO, ενώ άλλα 0.5 δις τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Συνεπώς οι MMSC θα μας κοστίσουν κοντά στα 3-3.5 δις οι 4 φρεγάτες. Αυτό κατάλαβα από το άρθρο.

Factor

Ναι το είδα αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, τι θα έχει πράγματι το κάθε πλοίο πάνω, αν περιλαμβάνονται τα όπλα, αν περιλαμβάνονται FOS και για πόσα χρόνια, τι θα είναι τα έξτρα πλοία (και αν θα πληρώσουμε extra leasing). Πάντων LOR δεν είναι συμφωνία τελική οπότε για να δούμε τι θα γίνει. LOR νομίζω είχαμε και για τις Belhara και ο νοών νοείτο. Μάλλον έχουμε αλλαγή στη προεδρεία των ΗΠΑ λογικά θα παίξει ρόλο.

harval

Για λεπτομερειες τετοιου ειδους υπομονη μεχρι νεο ετος. Παντως Παντως οτι και αν ειναι ,απο το ολοτελα που εχουμε τωρα ,κατι ειναι και αυτο. Θα δουμε αν θα ειναι μια μεση σχετικα μετρια λυση ή κατι εξαιρετικο. Υπομονη

nigozs

ΛΑΘΟΣ:
Πρόκειται για 4 νέα πλοία, 4 αναβαθμισμένα και δύο παλιά (βλ. Τico) ή δύο ΑΒ ( επί του παρόντος τα ξεχνάμε).

Polaris

Αμα ειναι ΑΒ εχει πολυ καλως.

harval

Ενω με Μπελαρα θα ειχαμε 4 πλοια νεα,4 αναβαθμισμενα,2 παλια και καταπληκτικα (lafayette) και επιπλέον 2 δις. Και οχι διακρατικη πληρωμη, δανειο τραπεζικο,προκαταβολη,αποχρεωση σε 10 χρονια το πολύ.

Με γερμανικά θα ειχαμε 4 πλοια νεα,4 αναβαθμισμενα,2 παλαιοτερες ΚΟΡΒΕΤΕΣ ή στην καλυτερη F125, ιδια οπλα,ιδια ρανταρ ,ιδια λεφτα,οχι διακρατική ,δανειο τραπεζικο,προκαταβολη,αποχρεωση σε 10 χρονια το πολύ.Και λεφτα στον καλυτερο συμμαχο μας.

Ισως δεν τα παω καλα με το μετρημα.
Κάπου το χάνω….το σωστο και το ΛΑΘΟΣ.

massey-ferguson-65

Μια meko A200 θα αγοραζοταν στα μισά λεφτά,άντε το πολύ 650 εκατ. Η κάθε μία,άρα θα αγοράζονταν 6 και όχι 4 ,ΓΙΑΥΤΟ ΜΗΝ ΤΑ ΣΥΓΚΡΊΝΕΙΣ…ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑΜΕ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΠΟΣΌΤΗΤΑ

harval

Meko A200 με 8 NSM, 64 ESSM 2,sea Ram,strales, ιδιο ρανταρ ακριβως ιδια ESM ,FOS,εκπαιδευση και πυραυλους κατα την γνωμη μου έρχεται πάνω από 900 εκατ. Δεν υπαρχει βεβαια πραγματικη προσφορα που να εχει διαρευσει σε τυπο. Τα 500 εκατ ανα πλοιο αφορουν το συμβολαιο με Thyssen και τιποτα αλλο.
Αλλωστε αν μιλησουμε και λίγο πολιτικα/διπλωματικά. Οι Γερμανοι μας εχουν στηριξει με Τουρκους? με μνημόνια? εχουν δωσει σε Τουρκους τα ιδια οπλα με εμας? Οπότε …ναι και πολιτικη αποφαση πρεπει να ειναι σε καποιο ποσοστο.
Αν ξεχασουμε το πολιτικο/διπλωματικο σκελος και τον καθαρα σκληρο τραπεζικο διακανονισμο που ηθελαν οι Γερμανοι χωρις καμια κουβεντα για διακρατικη τοτε….¨
Ναι 4 Meko A200 + 4 Meko αναβαθμισμενες πολυ κοντα σε Α200 + 2 ενδιαμεσα F-125 (ή 3 Κ-130)+ ναυπηγηση σε Σκαραμαγκα με ολα μεσα θα ηταν οτι καλυτερο θα μπορουσαμε να εχουμε. Σε αυτο ,σκετο και απομονωμενο,συμφωνουμε απολυτα..
Ισως και αντι για 5 να ήταν 4,5.
Αλλα καλυνυχτα FMS.
Και βεβαια κατι συμαντικοτατο. Εμεις καναμε request προς Αμερικανους. δεν λάβαμε απάντηση. Τα 5 δις ειναι δημοσιογραφικη εκτιμηση. Οχι επισημη προσφορα.

Costas6

ΕΝΑΣ εκτοξευτής ακόμα δεν είναι καθόλου απαραίτητος. Από 4 κι απάνω. Αλλά τότε δε θα ήταν ούτε mmcs ούτε πολλαπλών ρόλων. Α/Α FFG(X) θα ήταν.
Για αυτό που είναι, και ο ένας είναι υπεραρκετός.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ναι ναι καλοταξιδεσ αλλα οχι ανατ μεσογειο μεχρι ναυσταθμο ουτε καν αργοσαρωνικο

ANDREW

Νομίζω και η έκδοση της σαουδικής αραβίας έχει ήδη χώρο για έναν ακόμα mk41, απλά δεν ήθελαν οι ίδιοι. Παρ’ όλα αυτά και τώρα βάζουν άμα θέλουν. https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/kingdom-saudi-arabia-multi-mission-surface-combatant-mmsc-ships
Αν δεις λέει “Eight (8) MK-41 Vertical Launch Systems (VLS) (two (2) eight-cell assemblies per ship for 16 cells per hull)”. Εάν τα αγγλικά μου είναι σωστά τότε υπάρχει πρόβλεψη για 2 k41 των 8 κελιών ο καθένας.
Άρα ελπίζω σε κάτι παραπάνω από 2 για να μπορούμε μελλοντικά να φορτώσουμε με ευκολία 32 essm block 2, 16 sm2, 5 vlasroc και 4 lrasm ή κάτι τέτοιο…

Απλά τα πράγματα

Θα χρειαστεί επιμήκυνση του πλοίου ωστε να βρεθεί χώρος να μπουν πιάνω απο δυο οκτάδες εκτοξευτών.

ANDREW

Υπάρχει ενδεχόμενο να μπει mk57 vls στο ελικοδρόμιο που είναι τεράστιο. Το είχα διαβάσει στο περιοδικό της πτήσης. Δεν ήταν κάτι επίσημο αυτό πιο πολύ σαν σκέψη της πτήσης ήταν, σαν think out of the box, μη τους πάρω και στο λαιμό τους ανθρώπους.

Απλά τα πράγματα

Αυτο που λες απαιτεί ολική επανασχεδίαση του πλοίου. Το ελικοδρόμιο από κάτω του ΔΕΝ είναι κενός χώρος, υπάρχουν τοποθετημένα ένα σωρό άλλα συστήματα, μεταξύ αυτών το CAPTAS kai o ogkvdhw mhxanismow pontishw toy.
Syn oti topouethsh ΩΛΣ στην πρύμη σημαίνει πως δεν θα υπάρχει ελικοδρόμιο. Φαντάζομαι δεν λες πως ακομα και να βρεθεί χωρος και μπουν ενα ή δυο  MK-41 θα προσνηώνεται το ελικόπτερο επάνω τους.

Fingolfin

Εκτός από τον Mk41 μπορεί να τοποθετήσουν και μερικούς ExLS (3-Cell Standalone Launcher) της Lockheed. 

photographix

οι ΜΜSC μπορουν να φιλοξενησουν μεχρι και 3 Μκ41. (πηγη Πτηση)

Alex-N

Εχει χωρο επισης για αργιλεδες και τζαμι, να προσευχονται τις παρασκευες οι κελεμπιες

tnt-am

Και απ το Βέλος και το Αβέρωφ καλύτερες θα είναι, μην γκρινιάζουμε.

ultorius

οκ αν ειναι να τα συγκρινουμε με πλοια των Βαλκανικων πολεμων, ειμαι σιγουρος πως τα mmcs ειναι επισης καλυτερα και απο τριηρεις οποτε να ειμαστε ευχαριστημενοι

kostask22

Deal 4 κορβετες με 5,5 δις; Γιατι τα υπόλοιπα ειναι δωρά και αντισταθμιστικά, αντε πες 1.5 δις. Πες οτι περιλαμβάνει και FOS (1 δις), τα λειτουργικά έξοδα των ΑΒ, Τιco με τις 300 ειδικότητες, και των ΜMSC που ειναι 76εκ / ετος / πλοιο, το ΠΝ πως θα τα πληρώνει;;; Για τον εξοπλισμό, no comments, απλά πετάμε το μπαλάκι στις Ευρω-κορβέτες. Ολα γίνονται για να πιεστεί ο Σαμ, να αναπτύξει τα ναυπηγεία, στην Ελλάδα, με τα κρυφά κονδύλια των ΗΠΑ και τους φόρους μας. To ιδιο το άρθρο παραδέχεται οτι η 2η MMSC θα ναυπηγηθει στην Ελλαδα, σε αόριστο μέλλοντα.

Last edited 15 days ago by kostask22
Fingolfin

Με 76άρι strales, 2x25mm, 32 essm blk2, τουλάχιστον 24 Hellfire, RAM, NSM, MQ-8B, MH-60R, VLAsroc, UISS (USV), Captas-4 είναι μια εξαιρετική φρεγάτα. Συν αγορά την Constelaltion class. Σκέψου τί θα έχουμε εμείς (ραντάρ, όπλα, κτλ) και τί οι δίπλα.

ultorius

Συγνωμη ρε παιδια ποιος μιλησε οτι υπαρχουν λεφτα για constelation ή οτι παιζει να τις παρουμε? Αλλα γραφει το αρθρο, αλλα βαζουν μερικοι με την φαντασια τους. Καθε 2 posts καποιος καταλαβαινει πως αμεσως μετα ερχεται παραγγελεια ffgx στα καπακια.

Fingolfin

Δηλαδή θα σου δώσουν συμμετοχή στην FFG(X), χωρίς να την αγοράσεις; Σαν να συμμετέχεις στο F-35, αλλά να μην αγοράζεις F-35.
Το άρθρο -και όχι η φαντασία μου- το λέει ξεκάθαρα, πως αργότερα θα έρθουν Constellation class για αντικατάσταση των τελευταίων S.

Vk77

Όντως πουθενά δεν γράφει κάτι τέτοιο το άρθρο αλλά μήπως το επόμενο άρθρο της πτήσης θα έπρεπε να είναι: Μήπως αντί για 4 mmsc να πάρουμε 3 FFGX?

kostask22

Οk, αλλα τελικά θα στοιχίσουν περισσότερο απο τις αντίστοιχες bel ΗΝ, και αυτό θα το δουμε σύντομα. Τώρα αν ειναι πολιτική επιλογη γιατί τα βρήκαν με την χρηματοδότηση, οκ, αλλα δεν μπορώ τις σάλτσες (δήθεν πακέτο δώρου), να βγει κάποιος υπευθυνα να πει τι και πως και πόσα, οχι ευχολόγια και φίδια ΑΒ.

Last edited 15 days ago by kostask22
x-m

Αυτό το πλοίο είναι φρεγάτα γενικών καθηκόντων με ενισχυμένη ικανότητα για αεράμυνα περιοχή που υποτίθεται ότι ήθελε το ΠΝ ; Όχι .

To Π.Ν. πηγαίνει μεταξύ άλλων σε πλοία με βλήματα των 50 km. Για συνοδεία τι προβλέπεται να έχουν ;

Last edited 15 days ago by x-m
massey-ferguson-65

Θα πρέπει να μπουν τουλάχιστον από 16-24 SM2 για να μπορούν να υποστηρίξουν τον στόλο στην αν. Μεσόγειο !!!ΜΗΝ ΜΕ ΤΡΑΙΛΕΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ…ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΑΓΌΡΕΥΣΗ ΠΤΉΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΕΎΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΧΑΝH ΈΚΤΑΣΗ ΘΆΛΑΣΣΑΣ!!!!ΔΕΝ ΓΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ SM2 Ή ASTER 30!!!!

Fingolfin

Στην Καθημερινή ο Βασίλης Νέδος αναφέρει πως από τα 5 δις το 1 δις θα πάει για την ενδιάμεση λύση. Τώρα αν θα είναι 1ή 2 AB/TICO ή κάτι άλλο δε ξέρω, θα πρέπει να βρουν λύση οι Αμερικάνοι.
Επίσης να μας πει κάποιος αν τα 5 δις είναι σε δολάρια ή σε ευρώ, γιατί με την ισοτιμία η διαφορά είναι σημαντική. Αν όλο το πακέτο κοστίσει $5 δις θα μιλάμε για €4,2 δις που είναι μια εξαιρετική τιμή για ανανέωση του στόλου. Αυτή τη στιγμή η ισοτιμία είναι πολλή καλή για να πέσουν οι υπογραφές άμεσα! Νομίζω και με την αναβάθμιση των F-16, πάλι είχαμε τύχει σε περίπου ίδια ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. 🙂

https://www.kathimerini.gr/politics/561146554/eisigisi-gen-gia-fregates-ipa/

Punker

Φέρνω pop corn και αναμένω τα σχόλια…

Punker

Χαχαχαχα καλό κουράγιο στον υπεύθυνο εγκρίσεων/απαντήσεων των σχολίων, έχουν να δουν μαργαριτάρια σήμερα τα μάτια του…

Raptor001

Έχουν να πάθουν extra sock όλοι οι αλλεργικοί του είδους…

Marnix

2o Φαντάζομαι. Το 1ο φαίνεται πως το έχετε κατεβάσει ήδη.

Pavlos

Υπαρχει δυνατοτητα εξοπλισμου/διασύνδεσης και με καποια απο τα οπλικα συστηματα της ΜBDA; ἠ μονο μέ Αμερικανικα ;

Ειναι αποδεσμευσιμα ολα τα Αμ. οπλικα συστηματα ;
(& αναφερομαι & για αυτα τῆς ενδιάμεσης λυσης).

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Georgios-Papadopoulos

Pavlos Pavlos γενικά με links 16 και 22 όλα τα ΝΑΤΟικά όπλα διασυνδέονται κάπως μεταξύ τους.

VPZVB3LXHBCTFJF424KY7FIAPU.jpg
Pavlos

Ευχαριστω για την ανταποκριση Georgios-Papadopoulos
Η ερωτηση μου επικεντρωνεται συγκεκριμενα.
Mπορουν να χρησιμοποιηθουν οι scalp naval απο τα συστηματα που θα φερουν οι Αμερικανικης προελευσεως φρεγατες ;

& θα μπορουσα να αναφερθω & για αλλα συστηματα της mbda. η ερωτηση ειναι αν ειναι καποια πιστοποιημενα για χρηση (ειτε υπαρχει τροπος χρησης τους απο τα αμερικανικα πλοια που θα προμηθευτουμε) ;

Eιναι αποδεσμευσιμοι οι tomahawk για τυχον AB (ειτε τυχον για οποιοδηποτε πλοιο/συστημα υπαρχει προβλεψη, που θα παραλαβουμε) ;

Jason

Οχι, δεν γινεται. Θα πρεπει να τοποθετηθουν Ευρωπαικοι εκτοξευτες και να υπαρχει το αντιστοιχο λογισμικο στο Συστημα Διαχειρησης Μαχης κτλ.

Δεν θα παραλαβουμε ουτε AB ουτε Τικο, θα παραλαβουμε τα μεταχειρισμενα LCS που εχουν για πεταμα οι Αμερικανοι. Δεν μας δινουν Tomahawk, αυτα ειναι μονο για τους στενους συμμαχους τους (π.χ. Βρετανια, Five Eyes, κτλ).

Pavlos

Ευχαριστω για τη διευκρίνιση.

photographix

Στέλνω ρακες αρωματικές σερβικες, θα χρειαστουν

harval

Ελπίζω να ειναι το “Gentleman Jack”

Iomar

Καλησπέρα,

Μην ξύνετε πληγές, σας παρακαλώ.

chriskri

Αντί Covid

89454899_10221271436044666_7341971813389303808_n.jpg
Thanos74

Λογω εκλογης Biden? 🙂

Koursaros312

Σας έχει καταστρέψει το αλκοόλ και οι μίζες από την Boeing και την LM!

Diogenis

Λογικό ειναι τι να βάζατε Βότκα
….

Brainp

Ήμουν σίγουρος ότι προτιμάτε αμερικανικά ουίσκι….

Wisdom

To Jack δεν είναι ακριβώς bourbon, είναι Tennessee Whiskey, μεγάλη κουβέντα αυτή. Πάντως σας συνιστώ να ανακαλύψετε σύντομα την ασύγκριτα ανώτερη ποιότητα του malt whisky. Κι εγώ μέχρι τα 22 μου JD έπινα, αλλά μετά γνώρισα το φως! Μπορείτε μάλιστα να ξεκινήσετε από νησιωτικά malt τα οποία ως επί το πλείστον παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια που φιλοξενούσαν παλαιότερα αμερικανικό bourbon. Έτσι η μετάβαση θα γίνει πιο ομαλά. Η μετάβαση από το JD στο malt whisky είναι σαν να πηγαίνεις από τον ESSM στον Aster30 ένα πράγμα…

Last edited 14 days ago by Wisdom
kK19641970

Μήπως είναι ρεκόρ σχολίων; Πάντως έτσι φαίνεται η ανυπομονησία των αναγνωστών για αναβάθμιση του ΠΝ.

Last edited 14 days ago by kK19641970
nigozs

Σιγά μην βάζατε σαμπάνια 🙂

nigozs

Καλό κονιάκ εχει και η Ελλάδα, σαμπάνια σαμπάνια ! χαχαχαχα

x-m

500 για πλάκα…..

Βασίλειος

Κράτα τα ποπ κορν για το πρώτο άρθρο που θα λέει το πως έσκασε κάνα water jet και τρέχει ο Σπανοπουλος να την μαζέψει…

dk137

Μερικές πρόχειρες ερωτήσεις:

1) Αν η ενδιάμεση λύση είναι LCS τι θα πούμε?
2) Η ενδιάμεση λύση θα έρθει με τα όπλα ή θα πληρώσουμε 200 πυραύλους έξτρα?
3) Τι εμβέλια έχει το radar?
4) Τα MH-60R θα έχουν Link 16?

Vk77

1)θα πούμε ότι κάναμε και full house γιατί επιτύχαμε μεγάλη ομοιομορφία στον στόλο.

ultorius

ουτε χρωμα δεν καναμε

Vk77

Γιατί τώρα κάναμε καρε του άσσου?

Psixraimia

Νομίζω ότι ΑΒ και Tico είναι ασύμφορα πλοία και η ενδιάμεση λύση γι αυτόν τουλάχιστον τον λόγο θα είναι lcs

NICKB

Εγώ πιστεύω ότι στο ΠΝ βαρέθηκαν τις μ@@ς των κυβερνήσεων τα τελυταία χρόνια και θα πουν στη κυβέρνηση να αγοράσει ό,τι γουστάρει αυτή… Θα “χτυπήσουν” και μια ωραία συνταξούλα και ας τρέχει η ΓΔΑΕΕ & οι γραφιάδες του Υπ. Αμύνης να στελεχώσουν τις MMSC…

Georgios-Papadopoulos

dk137 dk137

1) θα πούμε ευχαριστούμε πολύ και θα έχουμε ομοιογένεια στον στόλο με την κοινή κλάση των Freedoms.
2) Ο τζάμπας πέθανε και ο γιος του δεν χαρίζει εκτός και εάν επιθυμούμε πυραύλους με ημιενεργά ραντάρ οπότε και θα μας έρθουν δωρεάν.
3) Μεγαλύτερη σημασία στο ραντάρ έχει το να μην είναι περιστρεφόμενο αλλά με τέσσερα κάθετα σταθερά ραντάρ, τεχνολογίας GaN.
4) Είναι αυτοκτονικό να έρθουν χωρίς Links. Το ναυτικό χρησιμοποιεί το Link 11 αλλά θα πάει στο Link 22 με τον ΕΜΖ των ΜΕΚΟ, οπότε απαιτείς Link 22. Δεν είναι δυνατόν στον μοντέρνο ναυτικό πόλεμο το ελικόπτερο να εντοπίζει υποβρύχιο και να μη μπορεί να μεταδώσει τα στοιχεία βολής στο πλοίο, ώστε να εκτοξεύσει τορπίλη επειδή δεν υπάρχουν Links.

Ελπίζω να σας κάλυψα.

MH-60R_Romeo_ASuW_Helicopter.jpg
Jason

Καλα κρασια. Εσυ φιλε δυστυχως δεν εχεις καταλαβει ακομη σε ποια χωρα ζεις.

1) Θα παρουμε δηλαδη προβληματικο πλοιο, τις LCS που οι Αμερικανοι το εχουν για το διαλυτηριο, και το οποιο εχει οπλισμο κατωτερο και απο τις 50χρονες πυραυλακατους που εχουμε. Για πες μας, με τον Hellfire των 10 χιλιομετρων θα αντιμετωπισεις τα Τουρκικα πλοια που ειναι οπλισμενα με πυραυλους βεληνεκους 180 χιλιομετρων. Mας δουλευεις??

2) Θα τα πληρωσουμε

3) Θα εχει περιστρεφομενο και οχι σταθερο … για λογους κοστους

4) Δεν θα εχει link … για λογους κοστους

Οπως λεει και μια παροιμια, ειμαστε “ακριβοι στα πιτουρα, και φτηνοι στο αλευρι”.

x-m

Αν έρθουν LCS “θα κράξει” και η “Π”……..

Gunner

FFG-7?

Gunner

Δεν ξέρω, σε αμερικανικά ΜΜΕ διάβασα ότι υπάρχει ενδεχόμενο για τροποποιημένη FFG-7. Κυριακή κοντή γιορτή, θα δούμε.

Koursaros312

1. Η ενδιάμεση λύση θα είναι ινδιάνικα κανό (όχι κανό – καγιάκ κοστίζουν).
2. Θα έχουν 2 τόξα αλλά θα πληρώσεις εσύ τα βέλη.
3. Δεν υπάρχει ραντάρ ίσως αν βρεθεί να βάλουν κάνα παλιό γραμμόφωνο να παίζει την γερακίνα
4. 2 πλαστικά ποτηριά με κλώστη θα έχουν.

κατάλογος.jpg
spy

Τι θα πούμε; ότι οι LCS είναι τα πλοία του επόμενου αιώνα τουλάχιστον…

yannis_ath

Ρε μάστορα, επακουμβισεις κάνει το εργαλείο? Γιατι είμαστε και λίγο μερακλήδες

ultorius

αν παρουμε Tico ανετα. Σα να τους βαρας με παγοβουνο θα ειναι.

BreguetXIX

Ρε συ Πτηση μην μας δουλευεις! Καναμε μακραν την χειροτερη επιλογή, αγοράζοντας κάτι ακριβό (σσ. Σαουδ. Αρ.), λειψό (σσ. Σαουδ. Αρ.), προβληματικό (η/α & συκρότημα ισχύος των lcs) και ταυτόχρονα ξοδευοντας ασύστολα για να εκσυχρονίσουμε σκαριά 25 χρόνων. Και όλα αυτά για να πάρουν δουλειά τα ναυπηγεία και για να ξοφλήσουμε πολιτικά γραμμάτια λες και δεν καιγόμαστε. Αμα επιμένετε πως αυτό ονειρευόταν το ΠΝ, τι να πω. Μακάρι να έχετε δίκιο και εγω να είμαι ο εμπαθής της παρέας.

Βασίλειος

Έλα μου ντε….είναι δλδ ικανοποιημένοι με την επιλογή αυτή και πήξαμε στα μπράβο!!! Και πως θα αντιλαμβανεται ρε ΠΤΗΣΗ τις επερχόμενες τορπίλες όταν το συρόμενο σόναρ θα είναι πάνω???
Και ποιός μας εξασφαλίζει ρε ΠΤΗΣΗ την απρόσκοπτη λειτουργία των water jets όταν ακόμα και τώρα τα αντίστοιχα Αμερικανικά σκάνε σαν τρακατρούκες μεσοπέλαγα???
Και πως θα συντηρηθεί ρε ΠΤΗΣΗ ένα αλουμινιένιο πλοίο στην Ελλάδα με κύκλο ζωής και τακτά σέρβις (σύμφωνα με το USN) κάθε 4-5 μήνες???
Και πως να αντιμετωπίσει ρε ΠΤΗΣΗ επιθέσεις κορεσμού αυτό το πλοίο όταν ασχολείται με τα όπλα που του έρχονται και όχι με τους φορείς τους ελέω ραντάρ???
Καταλαβαίνετε πιστεύω την αντίθεση του άρθρου για “κορυφαίες ανθυποβρυχιακές φρεγάτες” σε φρεγάτα χωρίς σόναρ γάστρας.., σα να διαβάζω για σπορ αυτοκίνητα χωρίς αυτά να έχουν λάστιχα νιώθω.
Και έχω ακόμα ένα σορό ερωτήματα αλλά που να ρωτάω τώρα αφου μια ΑΜΙΓΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ γίνεται με ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ και όχι ΤΕΧΝΙΚΑ. Εδώ μας ξανακλείνουν μέσα για 2η φορά και πάμε και δίνουμε 5 δις για να πάρουμε “αλουμινόχαρτα με προοπτική” αντί για φρεγάτες με @@@@…..
Τώρα εξηγούνται στο τέλος τέλος και τα 4-5 κολλητά άρθρα για τις εν λόγω φρεγάτες (ο Θεός να τις κάνει) τώρα τελευταία…
Τι να πω…απλά καλοφόρετες!!!
(Ελπίζω να το ανεβάσετε..ούτε βρίζω ούτε τπτ..προσπάθησα, μέσα στην σύγχυσή μου, να είμαι όσο πιο κόσμιος γίνεται)

CKfurious

1) Για αντιμετώπιση επερχομενων τορπίλη υπάρχουν αλλα συστήματα
δες

https://nationalinterest.org/blog/buzz/navys-littoral-combat-ship-torpedo-killer-33591

2)Τα πρβλήματα με το προωστικό έχουν αντιμετωπιστεί μετά το lcs 17
επιπλέον το αμερικανικο ναυτικό στέλνει τα πλοία σε μακροχρόνια αποστολές στην άλλη άκρη του Ειρηνικού 
Εμείς δεν κάνουμε τέτοια χρήση

3) Τα SM2 και ASTER 30 έχουν μεγιστη ακτίνα τα 120-150 KM?

Οι γείτονες διαθέτουν ήδη όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές (SOM-SCALP-POPEYE) 

Για επιθέσεις κορεσμού θα έχεI το RAM (21 missiles)+και τους  ESSM BII (fire &forget mode available) συν το STRALES

το TRS4D μπορεί να διαχειριστεί 1500 επαφές

Η ακτίνα δράσης του είναι ανεπαρκής
και δεν πρέπει να το δεκτούμε

4)Τα μειονεκτήματα του αλουμινίου ήταν γνωστά και έχουν ληφθεί τα ανάλογα μετρα 
Οι PERRY αλουμινένια υπερκατασκευή είχαν
Θυμάσαι το πλοίο που έφαγε 2 Iraqinous exoset στο Περσικό> 
τι έπαθε?

ultorius

1)ακομα ποιο αποτελεσματικο για mmcs οταν την δεις να ερχεται κανεις το σταυρο σου και βουτας στη θαλασσα

BreguetXIX

Το USN Ντιτρόιτ που πάει για το καρνάγιο αλλά και ο αρχηγός του USN σε δηλωσεις του μόλις αυτό το καλοκαίρι διαφωνουν μαζί σας. Ο τελευταίος, που η γνώμη του κάτι θα μετρά, θεωρει πως οι LCS είναι καλές για περιπολικά, θα φύγουν μάλλον την επόμενη δεκαετία (οι ffg είναι το μέλλον αυτο είναι το βέβαιο), και ότι συνεχίζουν να έχουν προβληματικό συστήμα πρόωσης.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.defensenews.com/naval/2020/07/31/the-us-navy-is-preparing-a-major-surge-of-lcs-deployments/&ved=0ahUKEwiml-znzuvsAhVix4UKHb97Dp4QxfQBCCwwAA&usg=AOvVaw1DyRSaTbB-ZreFfm4frn20

https://www.defensenews.com/naval/2020/08/17/top-us-navy-chief-talks-connecting-tech-recovering-from-accidents/

CKfurious

Αυτό ήταν το LCS 7?

Που έπαθε τη Βλάβη?Κάπου στη Νότια Αμερική

Που ήταν η βάση του? FLORIDA??

επαναλαμβάνω πως εμείς δεν θα στέλνουμε αυτά τα πλοία σε αποστολές διαρκειας 1.5-2+ χρονων στην άλλη άκρη της υφηλίου

Οι MMSC έχουν χαμηλότερη ταχύτητα από τις για το ίδιο εκτόπισμα περίπου που με κάνει να πιστεύω πως οι μηχανές θα δουλεύουν σε χαμηλότερο ισχύ με ότι αυτό συνεπάγεται σε φθορά και κόστος χρήσης

Εάν τα αποσύρουν τότε θα έχουμε μια τεραστια δεξαμενή για ανταλλακτικά και επιπλέον πλοία!!

Bridger

Αυτή η καραμέλα περί λυμένων προβλημάτων, έχει καταντήσει κακόγουστο αστείο. Πηγή, για πολλοστή φορά, US NAVY (Ημερομηνία συνέντευξης ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020):

” Commander of Naval Surface Forces Vice Adm. Roy Kitchener told USNI News in August… more work remains to be done on overseas maintenance, as well as addressing some lingering design reliability issues.“Number one, we still continue to have some design problems on some of the engineering components on those ships,” he said. “I think on the maintenance side there’s some more work to be done….During the August interview, Kitchener said that “we’re really good at fixing the problems we have with them right now, but … we need to do better than that. They need to not be breaking the way they are…”

https://news.usni.org/2020/10/05/naval-surface-forces-kicks-off-follow-on-lcs-study-to-refine-maintenance-reliability-issues

Ξαναλέω, τα παραπάνω είναι από συνέντευξη του περασμένου Αυγούστου.

Υ.Γ. Προς την Π, συγγνώμη που ποστάρω πάλι λινκ από google search, αλλά δεν φταίω εγώ, Ειλικρινά έψαχνα να βρω κάτι θετικό για τις “βελτιωμένες” LCS…

Last edited 14 days ago by Bridger
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Εγω πάλι ειμαι περίεργος με το ραντάρ που έχουν οιmmsc δεν ξέρω αλλά με ζωνουνε τα φιδια από αυτά που ακούω!

BreguetXIX

Ο ίδιος ο αρχηγός του USN μιλώντας αυτόν τον Αύγουστο θεωρει πως πρέπει να διορθωθούν τα προβλήματα με τα ηλεκτρονικά και το σύστημα πρόωσης και το βάζει σαν προτεραιότητα. Αυτά, ενα χρόνο αφότου μπήκε σε υπηρεσία το Ιντιανάπολις LCS 17.

Διορθωστε με αν κάνω λάθος αλλά το ΠΝ δεν θέλει θα φρεγάτες για να κάθονται. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι στο Σούνιο, ενώ οι κύριες μονάδες του στόλου είναι αυτές που αναλαμβάνουν ειρηνευτικές αποστολές (Λιβύη, Λίβανος, Αν. Αφρική). Αλλά και αν τις πήραμε για να κάθονται, μου ακούγεται υπερβολικό να υπάρχουν ξανά και ξανά προβλήματα με το σύστημα πρόωσης. Δεν μιλάμε για κάποιο περίπλοκο ηλεκτρονικό, μιλάμε για βασικό στοιχείο του πλοίου, το οποίο είναι προορισμένο να γράψει εστω καποια ν.μ. με ένα σύστημα που είναι προβληματικό σύμφωνα με το ίδιο το USN. Το οποίο εξαναγκάζεται να αγορασει τα πλοία για να έχει περιπολικά, και για να συντηρήσει οροφές. Για όλα τα άλλα θα υπάρχουν τα A.B. και τα ffgx.

Pagoboy

Πολύ σωστός ρε φίλε

Yannis

Τι εννοειτε “συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα FFG(X)”;
Για ποσα πλοια; Ποτε; Σε Ελληνικα ναυπηγεια; Για να αντικαταστησουν τις S; Και οι PESCO ;

Last edited 15 days ago by Yannis
GATA

Εννοουν βιομηχανικη συμμετοχη απο οτι καταλαβαινω. Οι PESCO οπως και οι FFGX αργουν πολυ και θα ειναι πολυ διαφορετικα πλοια σε μεγεθος/αποστολες

NICKB

Θα πάρουμε απ’ όλα… Τι άλλο θα συζητάμε τα επόμενα 10 χρόνια (σκέψου τα προηγούμενα που δεν αγοραζόταν τίποτα και θα καταλάβεις).

ARKAS-polla-kerasia_F.jpg
Neene

βιομηχανικη συμμετοχη λεει.. για κατασκευη..
αυτο δε σημαινει πως θα παρουμε και FFG/X

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ε θα μασ αφησουν να φτιαξουμε κανα γραναζι…

Scalp_eg

Καλορίζικες οι mmsc, μπράβο στο ΠΝ.
Μονό μην υπερβαλετε ότι επειδή ζητάμε arleigh Burke θα μας δώσουν.
Απίθανο να περάσει από το κογκρεσο αυτό.
Μονό Τικο και πάλι δύσκολα και αν έρθουν θα είναι από συρόμενες του 1985 που θα θέλουν τεράστιο κόστος βαριάς συντηρησης/αναβάθμισης για να επανέλθουν για μόλις 10 χρόνια υπηρεσίας με το ζορι.Στο παρελθόν είχε δηλώσει 2 φορές το ΠΝ ότι δεν ήθελε τα Τικο για αυτό το λόγο.

Digenis

Κατσε να υπογραψουν .10 φορες άλλαξαν σχεδιάσεις

Tjololo

Μπράβο στο ΠΝ κα τα στελέχη του για την επιλογή τους…..πάντα πρωτοπόροι, καινοτόμοι και κυρίαρχοι στο Αιγαίο…..

kostask22

Και πότε στείλαμε την Price and Availability LOR, πήραμε τιμές και τώρα κάνουμε αποδοχή για να λέτε οτι παραγγείλαμε και κλείσαμε την κατασκευή της πρώτης MMSC στην Ελλάδα, εεε… συγνώμη κάποιων απαρτιών απο τις FFG το 2030 φεύγα; Επίσης αφου διαβάσατε την Lor και είδατε στο φλυτζάνι οτι θα ερθουν και ΑΒ, δεν μας λετε στο σημείο Configuration, budget τι λέει;

NICKB

Οι σωστές ερωτήσεις…

Episkeptis

Με τις άλλες λύσεις στα 5 δις δεν περνάμε 4 φρεγάτες και δεν εκσυγχρονιζαμε τις 4 ΜΕΚΟ;
Και κάποιες προτάσεις σε άλλα πλοία φαινόταν πιο αξιόλογες.

Το μόνο ίσως που την ξεχωρίζει είναι η χρηματοδότηση και τα ενδιάμεσα πλοία, αν φυσικά είναι σε καλή κατάσταση και φυσικά όχι lcs που αποσύρονται.

Kopan

Αυτό ακριβώς !!!!!!! τα 10 νέα πλοία που τα είδαμε !!!! ” Δεν έχει ξαναγίνει ” …..

x-m

Ο προϋπολογισμός για τις MEKO έχει γραφτεί από 160 ως 500. Στη χειρότερη 4,5 δεν έφταναν για 4 πλοία…..;

Vk77

φιλε μου τα ναυπηγεια εμεις θελαμε να πουλησουμε, τα πλοια ηταν afterthought

Spy

Η χρηματοδότηση για όλα αυτά έχει κλειδώσει; Γιατί με τα νέα lock down το φοβάμαι.

VasilisMeg

Λέτε να είμαστε τόσο τυχεροί; Μακάρι.

Panos

Καλησπέρα, νέος εδώ. Ποιο θα μπορούσε να είναι ένα λογικό χρονοδιάγραμμα για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης?

Pekgeo

Το ότι η ενδιάμεση λύση θα περιλαμβάνει AB η Tico είναι σίγουρο; Εάν ναι με τι ορίζοντα παράδοσης; Τις 2 Tico (παρότι όπως έχετε γράψει overkill) μπορεί να τις συντηρήσει το ΠΝ κυρίως ως προς τις απαιτήσεις στελέχωσης;

Apostolis

Θα στελεχώθουν από τις 2-3 s που θα αποσυρθούν συν τις προσλήψεις που θα κάνει.Οσον αφορά τα κόστη συντηρήσης σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτά που έχει η κάθε tico στο αμερικανικό ναυτικό.

St.

Πολλά θα σχολιαστούν, τα αλουμίνια, το σύστημα πρόωσης, το ραντάρ που έχει τη μισή εμβέλεια του sea fire και γενικά το ότι δεν προτιμήσαμε τις [email protected]@. Είναι αλήθεια ότι κάνεις μας δεν ξέρει όλες τις παραμέτρους μιας απόφασης, αν δεν δει και εκτιμήσει τους αναλυτικούς φακέλους των προσφορών και τις επιμέρους λύσεις. Όπως επίσης και αν δεν έχει πλεύσει με πολεμικό πλοίο, προετοιμαζόμενος για επιχείρηση. Είναι εύκολο από τις πολυθρόνες μας να σχολιάζουμε θετικά ή αρνητικά τις επιλογές άλλων, που έχουν εκ των πραγμάτων σφαιρικότερη γνώση των θεμάτων. Μπορεί πράγματι να είναι πολιτική απόφαση ή λάθος απόφαση η συγκεκριμένη. Αλλά στην τελική, ακόμα και έτσι να είναι, εμείς θα τα κάναμε απαραιτήτως όλα σωστά; Μια ερώτηση μόνο, που μάλλον δεν έχω καταλάβει, Πτήση: δεν είπαμε ότι τα MH60R δεν θα έχουν link 16; Ποιο το νόημα να έχεις πλοίο με link 16 και να μην έχει το ελικόπτερό του;

dk137

Γιατί λογικά ούτε οι MMCS δεν θα έχουν. Απλά οι ιστορίες για το Link16 χρυσώνει το χάπι και πάει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα από την ανύπαρκτες ανθυποβρυχιακές ικανότητες του πλοίου.

ultorius

Δεν καταλαβαινω τον ισχυρισμο πως δε χρειαζεται 2ο σοναρ. Αν δεν κανω λαθος οι ffgx και τα νεα ΑΒ flight ΙΙΙ και IV εχουν και sonar τροπιδος.

G...

Μην περιμένεις απαντηση. Δεν ξερουν τι να σου πουνε.

Theo

Λέτε πράγματα που δεν ισχύουν. Η MMCS δεν θα δράσει απο μόνη της, αλλά σαν σύνολο με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα της χώρας, ΜΕΚΟ, P3 Orion, MH60R κτλ. Ανθυποβρυχιακες ικανότητες έχει άλλα όχι τις ιδανικοτερες. Επιτέλους ας δούμε το δάσος και όχι το δέντρο.

dk137

δηλαδή ισχυρίζεστε ότι αν γίνει θερμό επισόδιο, μέσα σε όλο τον χαμό θα κυκλοφορεί αγέρωχο ένα Ρ3Β? Αν καταριφθούν τι γίνεται? Μετά θα κλαίμε τις φρεγάτες?

NICKB

Καλημέρα! Από όσα αναφέρεις, φαντάζομαι εννοείς ότι οι MMSC θα δρουν σε περιβάλλον Ομάδας Μάχης (χωρίς Αεροπλανοφόρο, δεν είμαστε Αμερική). Σε κρίσεις τύπου ΜΜΕ (Καστελλόριζο, Ίμια) πολύ πιθανόν, σε πραγματικό πόλεμο μάλλον ανέφικτο… Σε κόκκινες περιοχές α ΜΗ60R θα πετούν γύρω στα 20χλμ από τη φρεγάτα (για ΑΑ κάλυψη από αυτή), τα P3H (ιδανικοί στόχοι για S-400) θα πετούν γύρω από τη Κρήτη & το Ιόνιο (ναι, οι φρεγάτες εκεί θα έχουν τη στήριξή τους). Για να υπάρξει αλληλοϋποστήριξη μέσω μιας χαλαρής σύνδεσης Ομάδας Μάχης θα πρέπει τουλάχιστον το 1 σκάφος να έχει πολύ υπέρτερες δυνατότητες σε ραντάρ & κανονικά και σε όπλα, σε σχέση με τα υπόλοιπα. Γι’ αυτό το ΠΝ θέλει οπωσδήποτε φρεγάτες AAW, για να μπορεί να υποστηρίξει τις Ομάδες αυτές. Λέμε ότι το ραντάρ TRS-4D έχει τυπική εμβέλεια 250χλμ. Αυτή η εμβέλεια αφορά στόχους μεγέθους Αirbus-320. Για έναν αντιπλοϊκό πύραυλο αυτή πέφτει σε κάποιες δεκάδες χλμ (30- 50χλμ). Που σημαίνει ό,τι κάθε σκάφος ουσιαστικά θα είναι μόνο του, αφού ο γεωγραφικός διαχωρισμός τους & η χαμηλή απόδοση των φερομένων ραντάρ, δε θα επιτρέπει αλληλοκαλυπτόμενους τομείς. Αν τα σκάφη έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους για αλληλοκάλυψη, τότε θα αποτελούν στόχο πρώτου μεγέθους για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ εχθρικό βρίσκεται στην εμβέλειά τους…

photographix

Προσωπικά δεν διάβασα η πτηση να έχει αναφέρει ότι δεν θα έχουν Link16 τα Romeo

fotis

Στο ελικόπτερο δεν είναι απαραίτητο το link16. Η πληροφορία πάει στο πλοίο και από εκεί διαμοιράζεται με link16 στα υπόλοιπα πλοία ή όπου αλλού χρειαστεί. Το σημαντικό είναι να έχει το πλοίο link16 αν και δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα έχουν. Βέβαια αφού το βεβαιώνει η Πτήση δεν έχω λόγο να αμφιβάλω.

Psixraimia

Γιατί το πλοίο έχει νόημα να έχει λινκ-16 μόνο αν έχει το ελικόπτερό του; Ο βασικός λόγος για να έχει είναι για να ανταλλάσσει πληροφορίες με τα άλλα πλοία και κυρίως με τα μέσα της ΠΑ. Σκέψου τα AWACS για παράδειγμα

Apostolis

Ρε παιδιά έλεος με αυτό το link-16 μιλάμε για πολύ μικρό κόστος είτε πρόκειται για αεροπλάνο είτε για ελικόπτερο είτε για φρεγάτα.Για ποιο λόγο να μην έχουν από την στιγμή που δεν ειναι ακριβό και θέλουμε και διασύνδεση όλων των οπλικων μας συστημάτων;Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αν δεν έχουν τότε θα τους βρίζουμε όλοι μαζί.

ANDREW

Η πτήση έχει πει πως είναι ίδια ακριβώς με τα αμερικάνικά και θα έχουν εννοείται και link 16.

kostask22

Για τα Link11-16 προβληματίζομαι.. Αν οι Τουρκοι ειναι καλοι στο σπόρ υποκλοπών / ηλ πολέμου, πόσο ευκολο είναι να αποκρυπτογραφίσουν το δίκτυό μας και να εχουν την δική μας τακτική εικόνα από το πεδίο. Την διασύνδεση των s400 με το δικτυο αεράμυνας των Τουρκων, γιατί την απευχονται οι Αμερικάνοι; Οταν βρίσκεις υποβρύχία καλό ειναι να μην το διατυμπανίζεις μέχρι να δεις μπουρμπουλιθρες να βγαίνουν στην επιφάνεια.. Ειμαι σίγουρος οτι με bel θα είμασταν σε καλήτερη θέση, και σε αυτόν τον τομέα, με ανώτερα συστήματα και τεχνολογίες αγνωστες στους απέναντι.

Nemo

Καλησπέρα σας! Γνωρίζουμε κάτι για το Radar? Θα είναι fixed array ή τοποθετημένο σε rotator?

x-m

Από την φωτογραφία παραπάνω μάλλον βγαίνει το συμπέρασμα.

Gunner

1) Τα πλοία τι ASW όπλα θα έχουν;
2) Εκτός από το ΜΗ-60, θα είναι εξοπλισμένο και με κάποιο ΜΕΑ όπως το MQ-8B/C που χρησιμοποιεί το USN στα δικά του LCS;
3) Πέρα από το 76αρι, με τι πυροβόλα μέσου διαμετρήματος θα εξοπλιστούν τα πλοία;
4) Το σύστημα εναντίον εχθρικών τορπιλών, ποιο θα είναι;
5) Το CAPTAS θα τοποθετηθεί και στις ΜΕΚΟ;

Georgios-Papadopoulos

Gunner Gunner στο 5 λογικά ναι, θα προτιμηθεί το CAPTAS-4 και στις δύο φρεγάτες, μιας και θα ανατεθεί στην ίδια εταιρεία και ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ, με ικανό ποσό, στην Lockheed Martin και στο Ναυτικό, για ομοιομορφία στον στόλο και η έκδοση compact του σόναρ CAPTAS-4 για τις Themistocles-class που θα αντικαταστήσουν τις παλαιότερες ΤΠΚ.

20160301182556_Languedoc 2016-02-26 114 copie.jpg
aris32

???? Καπου εχεις χαθει στην μεταφραση. το captas4 και το compact captas4 ειναι το ιδιο συστημα 25% πιο ελαφρυ. το themistocles class θα εχει σοναρ τροπιδασ και οχι συρομενο. δεν χωραει στο πλοιο. Οσο για τις μεκο η asw σουιτα θα παραμεινει η ιδια. Δεν θα αλλαξουν τα sonar

Mageiras

Αλήθεια?ουτε το σοναρ δεν θα εκσυγχρονίσουν με 450 μυρια στις ΜΕΚΟ?

Bridger

Θα ήθελα πολύ να δημοσιευτούν κάποια στιγμή οι λεπτομερείς προσφορές που είχαν γίνει από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες για το πρόγραμμα των 160εκ και μετά να τις συγκρίνουμε με αυτά που θα αγοράσουμε με τα 450εκ…

Last edited 14 days ago by Bridger
Gunner

Themistocles-class; Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει και αυτό το πρόγραμμα για 4-7 πλοία;

Vk77

και απο την στιγμη που ειμαστε μεσα στο προγραμμα της ευρωκορβετες τι νοημα εχει?

George

Δεν έχει γι’αυτό θα το κάνουμε
Πότε κάναμε κάτι που έχει νόημα για να κάνουμε τώρα?

SAAB

Στα PESCO συμμετέχουμε για να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των Ευρωπαίων. Η τακτική μας είναι ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ, άρα με τα Αμερικάνικα προ:ϊόντα και όσων χωρών έχουν την εξυπνάδα να αναπτύσσονται με την ίδια λογική πχ Ν. Κορέα, Σουηδία, Νορβηγία.

SAAB

Σωστά με διορθώνεται, η Ευρώπη δεν είναι εκτός ΝΑΤΟ. Κατά σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία είναι εντός.
Αλλά το ότι στα PESCO συμμετέχουμε για τα μάτια του κόσμου δεν αλλάζει. Δεν μας έχει δώσει αποτελέσματα σε τίποτα μέχρι σήμερα και με το να αγοράζουμε προ:ϊόντα από τις ΗΠΑ, δεν θα μας δώσει αποτελέσματα ποτέ.
Θα περιορίσω την επεξήγηση του παραπάνω σχόλιού μου στην προσήλωση μας ως τακτική αγορών στο πως τα έχουν διαμορφωμένα και τα προωθούν οι ΗΠΑ.
Παράδειγμα, οι ΗΠΑ (Lockheed Martin) ως πλοία αεράμυνας έχουν τα αντιτορπιλικά, γι’ αυτό κι εμείς ζητάμε τα ΑΒ για πλοία αεράμυνας. Οι Γάλλοι και κατ’ επέκταση οι Ευρωπαίοι λόγω κόστους (το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο και για την Ελλάδα των χιλίων και βάλε οικονομικών προβλημάτων), για πλοία αεράμυνας διαμόρφωσαν φρεγάτες.
Εμείς τι ζητάμε ως πλοία αεράμυνας; Τα ΑΒ φυσικά διότι είμαστε ευθυγραμμισμένοι με την τακτική πωλήσεων των ΗΠΑ.
Η σύγκριση μεταξύ των πλοίων βγάζει νικητή τα αντιτορπιλικά και είναι οφθαλμοφανές.
Η ένστασή μου είναι ότι έχουμε μπει στο τρυπάκι (κι εγώ μαζί αλλά μέχρι ενός σημείου θέλω να πιστεύω) όλον αυτόν τον καιρό να συγκρίνουμε την τιμή μεταξύ φρεγατών, αντί να συγκρίνουμε την τιμή μεταξύ πλοίων με Α/Α διαμόρφωση.
Το ζητούμενο για το ΠΝ είναι η διαμόρφωση και όχι η κλάση του πλοίου.
Δηλαδή, η σύγκριση και η συζήτηση όλον αυτόν τον καιρό θα έπρεπε να είναι μεταξύ ενός αντιτορπιλικού με διαμόρφωση Α/Α και μιας φρεγάτας με διαμόρφωση Α/Α για το πιο είναι πιο φθηνό ή πιο ικανό.
Εκεί θα βλέπαμε πιο είναι το πραγματικό κόστος μεταξύ μιας FREMM ή Belharra με διαμόρφωση A/A και ενός Αντιτορπιλικού ή ενός οποιουδήποτε πλοίου με διαμόρφωση Α/Α.
Ίσως, πριν είναι πολύ αργά, να πρέπει να αρχίσει μια συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων και της κοινής γνώμης, επί της πραγματικής ανάγκης για αγορά πλοίων με διαμόρφωση Α/Α και όποιο βγει νικητής αυτό να προκρίνουμε.

Gunner

Η συμμετοχή μας είναι δεδομένη, διότι οι ανάγκες μας δεν είναι μόνο για 4-6 νέα πλοία. Η Ελλάδα για πρώτη φορά βλέπει μακρυά, δλδ τον αντικατάσταση των ΜΕΚΟ αλλά και κάποιων S που δεν θα αντικατασταθούν από τις MMSC & FFG(X).

Gunner

Το πρόγραμμα ευρωκορβέτα στοχεύει στην αντικατάσταση ΜΕΚΟ και κάποιων S που δεν θα αντικατασταθούν από τις FFG(X). Δλδ τα έχουμε έναν στόλο 4 MMSC, 2-4 FFG(X) και 6-8 ευρωκορβέτες.

Οι Τhemistocles class με βάση την απειλή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι ότι πρέπει για την αντικατάσταση παλαιών ΤΠΚ αλλά και κανονιοφόρων που στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων, δεν έχουν θέση.

George

Ναι για ASW με ελαφρύ ε/π 🙂

Gunner

Έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει παραγγελία και αυτών των σκαφών πέρα από τις φρεγάτες;

KBTHUNDER

Αντε και μια αναβάθμιση στις ες και γίναμαι ..

Fingolfin

Τέσσερις S θα μείνουν μέχρι να έρθουν οι Constellation class. 🙂

Aris

Επακουμβήτριες σαν τις S θα είναι ή θα τσαλακώσει;;;
Για τις ΜΕΚΟ τι θα βάλουν πάνω ξέρετε;;
Καλή συνέχεια

dimitrov

Καινούργιο παπόρο να το τσαλακώσουμε; Κρίμα ….. Θα κρατήσουμε 1 ες. Έπρεπε να είχαμε κρατήσει και κανένα θηρίο.

jackryan

Ωχ…

Δε θα κοιμηθούμε και απόψε… Χθες με τις εκλογές στις ΗΠΑ, σήμερα με αυτό το άρθρο…

Ποπκόρν, φυστικια και αναπαυτικό καναπέ για το θεαμα

Τέλος πάντων. ΑΝ είναι όπως τα γράφετε, τα πράγματα δεν είναι και τόσο μαύρα, αλλά πιο άσπρα. Είναι πράγματι, πολύ σημαντικό το να έχουμε 8 πλοία με κοινά συστήματα, ιδίως γιατί για ένα διάστημα θα έχουμε 3 διαφορετικά πλοία.

Το ιδανικό επίσης θα ήταν η συμμετοχή στην  FFGX να κουμπωσει με μια φρεμ δωρο απο την Ιταλια.

Η αλήθεια είναι ότι στο θέμα ευκολίας πληρωμών οι αμερικάνοι έπαιζαν χωρίς αντίπαλο (μια και οι Γάλλοι δεν είχαν την αντίστοιχη ευελιξία)

Καλοταξιδες

aris32

η ιταλικη fremm θα ειναι τελειος διαφορετικο πλοιο απο τις αναβαθμισμενες μεκο mmsc και ffgx . τι να το κανεις ;

ikaros

1) Για MMSC θα ήθελα τουλ. 2 Μκ41.

2) Η αναβάθμιση των Meko υποτίθεται θα ήταν αντισταθμιστικό του συμβολαίου για τις φρεγάτες. Κάνω λάθος ?

3) Ενδιάμεση λύση Tico ? :Όχι ευχαριστώ

4) Η συμμετοχή στην FFGX δεν μου λέει κάτι. Στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και για τα Eurofighter είχαμε πει για 60+30 και τελικά θα δούμε 18 Rafale.

sotbak

και να λες ευτυχώς & δόξα τον Πανάγαθο που θα δούμε ραφάλ αντί για γιουροφάιτερ….ο νοών νοείτω….

harval

1) Συμφωνώ
2) Αντισταθμιστικο συμβολαιου ενω υπαρχει ψηφισμα στην Βουλη για κοστος 400 εκατ. πρωτη φορα ακουω. Οχι δεν ηταν αντισταθμιστικο ποτε.
3) Απο Αμερική μονοδρομος. Η λυση ειναι πακέτο ,ολα μαζί και 100% FMS ,αποχρεωση σε τεραστιο βαθος χρονου με 0 προκαταβολή. Βασει αυτου ποσο ασχημο ειναι το Tico?
4) Πιθανόν,εχει γινει πολλες φορες,αλλά ειναι γεγονός ότι ειναι πραγματικά η πρωτη φορα που οι παραγγελίες γίνονται με φουλ υποστηριξη,οχι μεμονομενα οπλα,αλλα απο εδω αλλα απο εκει και με κοστη που θα υποχρεωθούν εως το 2060. Το κάνουν αυτο το μαγικο οι Γαλλοι.? Πολυ θα ήθελα αλλα ………δυστυχως δεν το κανουν..
Και μεταξύ μας τα Rafale,Meteor,Scalp,rampage,SpikeNlos,FOS Mirage,τορπιλες,UAV,επιπλεον Mica /Iris-T,επαναπιστοποιησεις πυραυλων (Iris,Mica,Exocet,Penguin) και RAM ,βελτιωσεις αρματων,θελουν μετρητουλια και μαλιστα πολλά.

Jason

Σιγα να μην δωσουν AB / Tico στην Ελλαδα. Δεν γινονται αυτα.

Steve

Πτήση μήπως θα ήταν πιο φρόνιμο να κρατάτε χαμηλά την μπάλα?
Εσείς που ξέρατε βλέπετε τα ΑΒ με Ελληνική σημαία στο Αιγαίο?
Μας λέτε πιο πάνω να περιμένουμε την διαμόρφωση όταν ήδη δεχτήκαμε να μην μπει σοναρ γάστρας…? και τα ΑΒ δανεικά??? leasing ?
ήδη έχετε αρχίσει το μαζαζ ότι “δε χρειάζονται οι SM2… και τι να κάνουν 8 μόνο….” ποια διαμόρφωση να περιμένουμε..?

Jason

Θελετε να βαλουμε στοιχημα??

Eγω λεω οτι θα μας δωσουν τα 2 προβληματικα LCS Freedom και οτι ΔΕΝ υπαρχει καμια περιπτωση να μας δωσουν ΑΒ / Tico.

Εσεις λετε οτι θα μας δωσουν AB/Tico?

Εδω θα ειμαστε, θα το δουμε.

aris32

1) ειτε 1 ειτε 2 το πλοιο θα εχει 32essm το δευτερο λογικα θα παει για 8 vlarsroc αν το θελησει το ΠΝ. Μην με ρωτησεις γιατι να μην εχει 64 essm ; Η απαντηση ειναι απο τωρα μεγαλυτερο βαρος και αν το πλοιο εχει 1 ram και 1 strales τι να τα κανεις τα επιπλεον 32 essm??
2) αντισταθμιστικο οχι αλλα αφου θα τα αναλαβει η ιδια η εταιρεια μπορει στην τιμη των 450εκτ που ειναι το προγραμμα να μπουν αρκετα παραπανω συστηματα μιας και θα παραγγελθουν μαζι. Πιστευω οτι τελικα η αναβαθμιση θα ειναι περιπου των 550εκτ που θα μας κοστιζει 450εκτ.
3) τικο εννοειται ! 2ciws 2 5” πυροβολο. Μπορουμε να βαλουμε 64 esssm και 32 sm2 +vlasroc ακομα και τωρα το ρανταρ του ειναι το καλυτερο της περιοχης . 1 μονο του κανει καλα ολο τον τουρκικο στολο. και οχι δεν θα μας κοστισει πολυ περισσοτερο απο τις 3 s μαζι που θα αντικαταστησει. Θα λειτουργει με λιγοτερα ατομα για λιγοτερες ημερες. Τελειο.
4)αν δεν υπαρχει συμμετοχη και ναυπηγηση ffgx τοτε η αμερικανικη λυση δεν ειναι τοσο καλη. Το ffgx ειναι το ζητουμενο. Ενα πλοιο που θα καλυψει ολες μας τις αναγκες και θα αποσυρουμε οτιδηποτε παλιο εχουμε. και που τοτε δεν θα μας κοστισει πολλα γιατι τον οπλισμο του θα τον εχουμε αγορασει τωρα για τις tico.

NICKB

“Μην με ρωτησεις γιατι να μην εχει 64 essm ; Η απαντηση ειναι απο τωρα μεγαλυτερο βαρος και αν το πλοιο εχει 1 ram και 1 strales τι να τα κανεις τα επιπλεον 32 essm??”
Μήπως για να μη χρειαστει να μάθουμε αν το RAM ή το STRALES επαρκεί για να σώσει το πλοίο (αφού είναι η τελευταία γραμμή άμυνας); Σκέψου επίσης ότι:

  • όλα τα πυροβόλα για Α/Α άμυνα έχουν πυρομαχικά για μέχρι 10 βολές, πριν ξαναγεμίσουν, όπως και τα RAM έχουν 21 “βολές” (η επαναγέμιση θα χρειαστεί κρίσιμο χρόνο προφανώς)
  • Δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουμε ένα πλοίο που στοιχίζει 1 δισ€, επαφιόμενοι στη τελευταία γραμμή άμυνας που χρησιμοποιεί φθηνοτερα πυρομαχικά, για να μη “χαραμίσουμε” 1 επιπλέον πύραυλο αξίας 1-1,5 εκ€. Πόλεμοι δε γίνονται κάθε μέρα, θα πρέπει όμως να κερδίσεις το πόλεμο, άρα να παραμείνεις “όρθιος” και το καράβι να φυλά τα σύνορά μας και μετά το πόλεμο.
  • Στη μάχη, το πλοίο μπορεί να παλεύει όχι μόνο για τη δική του επιβίωση αλλά και άλλων μέσων (Ε/Π & ΑΦ Ν/Σ, στρατού σε απόβαση, Λιμανικών εγκ/σεων, άλλων σκαφών). Αν τελειώσουν τα προς χρήση βλήματα, πολύ πιθανόν να μην υπάρξει χρόνος (που σίγουρα δεν είναι αμελητέος) να γαναγεμίσουν. Και σίγουρα, για το Ιόνιο ακόμη και 32 essm μπορεί να είναι πλεονασμός, αλλά στην Αν. Μεσόγειο είναι must, εφόσον η Α/Α άμυνα είναι κυρίως το σημείο που χωλαίνει το ΠΝ
  • Κάποια σκάφη έχουν ήδη σχεδιασμό για το έξτρα βάρος των +32 A/A πυραύλων, κάποια όχι (πχ BELHARRA FR). Η ΜΜSC λένε ότι έχει.
  • Ανάλογα των αναγκών, οι πύραυλοι μπορεί να είναι περισσότεροι από 32, αλλά λιγότεροι από 64.
My_name_is_Nobody

Πολλά είδαν τα μάτια μου,
μ’ αυτό θα φέρει τρόμο!!!
.
comment image

Raptor001

Σωστός… Να φας επακουμβηση από αυτό… Πας πάτο κατευθείαν…. 9.000 τόνους διπλωματίας….

chriskri

Στο κλέβω

Gaidouron-man

Εξαιρετικος!!
Και ενα με burkle παρακαλω!

PANAGIS

Είσαι ωραίος photoshopas \m/

KBTHUNDER

Σειταν βαπορ θα το λένε κι αυτό….

Thras

Εννοείται ότι αντικαθιστά το προηγούμενό σου, ως Desktop!!! 😉

Βασίλειος

Πολλά είδαν τα μάτια σου
μα αυτό θα φέρει τρόμο,
φρεγάτα μ’αλουμίνιο
που σέρνει απ’το δρόμο.

nigozs

Εδώ πάει μια γνωστή ρήση, αλλά θα με κόψει η λογοκρισία….

hlias-p

Το “το ΠΝ θα αποκτήσει 10 νέα πλοία (4xMMSC, 4xMEKO200HN-UPG, 2xAB/Tico)” παντως ειναι παραπλανητικο.

Αν και απλος αναγνωστης χωρις πολλες γνωσεις στα θεματα, θα πω οτι αφου αυτη η προταση ηταν η μονη που βαζει στο παιχνιδι τα ναυπηγεια μας, τοτε καλως και επιλεγεται.

Marnix

Απλος αναγνωστης αλλα ο μονος που εχει καταλαβει οτι για τα ναυπηγεια κ μονο γινεται η δουλεια. Οι υπολοιποι νομιζουν οτι το ΠΝ που δεν ηθελε FREMM η οποια κερδισε τον διαγωνισμο των ΗΠΑ, προτιμησε MMSC.

Psixraimia

Δε νομίζω να είναι πολλοί αυτοί που το νομίζουν αλλά η σύγκριση δε μπορεί να είναι [email protected] ξερά όταν οι Αμερικανοί προσφέρουν ευκολίες πληρωμής (αν) και ενδιάμεση λύση (αν) και οι Γάλλοι όχι

ShadowMan

προτιμησε MMSC που στην ουσία εχασε τον διαγωνισμό των ΗΠΑ αν μου επιτρέπεις να συμπληρώσω!

Hfot

Ούτε καν κατέβηκε στον διαγωνισμό των ΗΠΑ

dimitrov

Αν το ΠΝ ήθελε FREMM θα τις είχε αγοράσει πριν από 10 και πλέον χρόνια. Όταν ξεκίνησε διαγωνισμό για αγορά φρεγατών αεράμυνας περιοχής αλλά η τότε κυβέρνηση τις φρεγάτες αεράμυνας περιοχής τις μετέτρεψε σε γάλλικές φρεγάτες.Φυσικά για λόγους εξωτερικής πολιτικής δλδ δουλειά στους Γάλλους. Και είμαι καλοπροαίρετος εδώ. Λέω πως ήθελε να αγοράσει φρεγάτες για το ΠΝ και πως δεν δούλευε το ΠΝ. Φυσικά σε έναν τέτοιο πραγματικό διαγωνισμό οι FREMM θα ήταν οι πρώτες που θα κόβονταν. Δείτε τις τότε προδιαγραφές και θα καταλάβετε. Όσο για τις ΗΠΑ μάλλον προτίμησαν τις ιταλικές FREMM και όχι τις γαλλικές. Τυχαίο; Αυτές αν δεν κάνω λάθος είναι οι FFG(X) στις οποίες θα συμμετάσχουμε σύμφωνα με την συνολική συμφωνία.

dadj

Τα ναυπηγεια ειναι χαμενη υποθεση. Κακως τα συνδεει η πολιτικη ηγεσια με τη νεα φρεγατα. Επιδορουμενη επιχειρηματικοτητα με τους φορους μας δεν πρεπει να γινεται.

x-m

Γιατί να επιδοτήσουμε για άλλη μια φορά τα ναυπηγεία; Είναι ευχαριστημένο το Π.Ν. ως πελάτης από την πρότερη εμπειρία; Μετά από αυτό το έργο πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιβιώσουν προσελκύοντας δουλειές απ’έξω ; Γιατί η επόμενη δουλειά από το Π.Ν. θα έρθει το 2050.

Υποθετικά , αν η κατασκευή στις ΗΠΑ κοστίζει 4 και το 1-3 κοστίζει 4,5 γιατί να επωμιστούμε τα 500; Μας περισσεύουν;

Theo

Ας πούμε ότι είστε σωστός, μέχρι το 2050 που προτείνετε να συντηρούνται τα πλοία του στόλου; Ενα βαψιματακι, μια λαμαρίνα, στον φαναρτζη της γειτονιάς;

Jason

Στο ναυσταυθμο. Τα ναυπηγεια ειναι για ναυπηγησεις, οχι για συντηρηση.

nigozs

ΛΑΘΟΣ !

Vk77

Που φυσικά και εάν η επόμενη δουλειά έρθει το 2050 χαθήκαμε. Ήδη θα έπρεπε να ναυπηγουμε τους αντικαταστάτες των παλαιών υποβρύχιων μας και των combatant.

x-m

Πολύ ακριβά τότε θα πληρώσουμε τα βαψιματάκια και τη λαμαρίνα. Ίσως να είναι πολύ πιο οικονομικό να ναυπηγηθούν στις ΗΠΑ (αφού το αποφασίσαμε) και απλώς να πληρώνουμε τα λειτουργικά τους έξοδα μέχρι να έρθει η ώρα να φτιάξουν τη λαμαρίνα.

Last edited 15 days ago by x-m
Daidalos

Παρά την γκρίνια με τις MMSC, πιστεύω ότι συνολικά είναι η πλέον ολοκληρωμένη πρόταση: χρηματοδότηση, ναυπήγηση, νέα πλοία, αναβάθμιση MEKO200, ενδιάμεση λύση (με TICO;). Kαλοτάξιδα…

Mavi70

Σε αυτό θα συμφωνήσω και εγώ . Αλλά μόνο στο κομμάτι πληρώσεως των αριθμών και όχι της ποιοτικής αναβάθμισης που προσφέρουν σε σχέση με άλλες προτάσεις.

harval

Τα MMSC οσο και να γκρινιαζουμε θα αποδειχθουν λιαν αξιολογα (αναλογικά) πλοια.Και η αποπληρωμη των 5 δις ,ολου του πακετου , θα γινει με FMS ,δηλαδη 30-40 χρονια χωρις προκαταβολή. Κανενας δεν σκεφτεται πως θα βρισκοντουσαν 3,2δις για δυο Μπελαρα,+ 400 εκ για ΜΕΚΟ + 250 εκ για “Μ” =3,85 δις με τα μισα μπροστα και αποπληρωμη σε 5-10 χρονια. Και μάλιστα για 2 νεα πλοία. Και χωρις να υπολογισουμε τις θεσεις εργασίας ,τα ανταποδοτικά και φορολογικα εσοδα απο Ναυπηγεια.

ultorius

Για καθιστε ρε παιδια!! Μονο mmcs kai Belharra HN προταθηκαν? Δηλαδη ΜΕΚΟΑ200 με ενδιαμεσες κ130 και κατασκευη στην ελλαδα μας χαλουσαν?Η’ type31 με κατασκευη εδω?Τουλαχιστον οικονομικα θα ευγαιναν κανα 700αρι το καθενα, και πολυ βαζω για τα type 31

harval

Η Meco A200 και Type 31 εχουν στην ουσια ιδια οπλα και ιδιο ρανταρ στα ιδια λεφτα πανω κατω μαζι με FOS και βλήματα. Οι γερμανικες τραπεζες ηταν απολυτα σκληροπυρινικες,οι γερμανοι δεν δέχονται ουτε 1% διακρατικη,και επιτελους δεν ειναι και ο καλυτερος συμμαχος.Κακά τα ψέματα την διαφορα την εκαναν μονο το Ρανταρ, οι Scalp, και οι Aster 30 των Γαλλων. Οχι βεβαια η γυμνη Γαλλικη εκδοση της Μπελαρα. Σε Belhara Hellenique θα θελαμε μονο για 4 πλοία 6 δις(στην καλύτερη) χωρις scalp ,αναβαθμιση Meko και χωρις ικανα πλοια ενδιαμεσης λυσης.

Eman202

Κάτσε ρε αδερφέ.
Η τιμή που μας έδωσαν για 2 BelharraHN όπως τις ζήτησε το Π.Ν ήταν 2,8 δις με πλήρη φόρτο βλημάτων, FOS, εκπαίδευση κ υποδομές.
Για παραγγελία 4 πλοίων το κόστος θα έπεφτε σίγουρα άρα τα 6 δις που λες δεν υπάρχουν.
Τώρα αν η μείωση θα ήταν 20% όπως λένε κάποιοι θα ήταν 15% ή θα ήταν 10% δεν ξέρω αλλά σίγουρα το κόστος θα έπεφτε αν η παραγγελία ήταν για 4 πλοία κ.οχι για 2.
Στην χειρότερη περίπτωση ακόμα κ 10% να ήταν,θα έχεις εξοικονομήσει περίπου 560 εκατ άρα θα είχες βγάλει την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 που είναι 400 εκατ κ θα σου έμεναν κ 160 εκατ είτε για κάτι έξτρα στις ΜΕΚΟ 200 ,είτε για να γεμίσεις τους 4 sylver Α70 με MdCN.
Γιατί οι sylver A70 θα έμπαιναν στις BelharraHN απλά λόγο κόστους δεν θα αγοράζαμε τους MdCN.
Άρα τι μένει;
Α,ναι τα πλοία ενδιάμεσης λύσης.
Εκεί θα μπορούσες να πας σε μία συμφωνία για leasing 2 FREMM με δυνατότητα αγοράς.

harval

Η τιμη ,μετα την καταρρευση της προοπτικης των ομολογων και της διακρατικης εκτοξευτηκε στα 3,3 για δυο πλοια. Ο Μαζης ειχε μεινει σε αλλες εποχες που υπολογιζαμε με κερδη ομολογων και οχι τοκους λογω διακρατικης.
3,3 χ 2 =6,6 . Εβαλα και την εκπτωση ,αρα 6 δις(υποθετικα παντα και εγω και εσεις)
Τωρα τι σχεση εχει το ντουκου 6+0,4=6,4 (αναβαθμιση Μεκο) με τεραστια προκαταβολή και αποπληρωμη γρηγορη ,χωρις ναυπηγηση εδω και χωρις σοβαρη ενδιαμεση λυση με τα 5 δις ,χωρις προκαταβολη,σε 30-40 χρονια αποπληρωμη ,με ναυπηγηση εδω και ικανοποιητικοτερη ενδιαμεση λυση δεν μπορω να κατανοησω.
Fremm η Παρλι το ξεκοψε οριστικα -Δεν δινει. Rafale εδινε και απο αυτα πηραμε. Αν εχουμε θεματα να καταφέρουμε σαν τους γειτονες να τα φτιαχνουμε μονοι μας.

tnt-am

Μόνο χρηματοδότηση.
Τα υπόλοιπα ούτε καν

Fireman

Ακομα δεν αρχισε η επιθεση στις Νεες Φρεγατες μας>Εχω φαει το μισο ποπ κορν

Αλέξανδρος

Άρχισε αλλά λογοκρίνεται ότι δεν αρεσει

Falcon7

Πάντως ρε Ερντι στο αναγνωρίζω. Με την μαγκιά της πολιτικής σου έφτιαξες το καλύτερο ναυτικό της νότιο ανατολικής μεσογείου…το ελληνικό!

ultorius

Ιταλια και Αιγυπτος δε μετρανε? ΧD

Falcon7

Όταν μιλάμε για ναυτικό, είμαστε μια κλάση μόνοι μας, φίλε.

ultorius

Γιατι ?Επειδη το λεμε εμεις? Κανε μια ερευνα να δεις τι εχει ηδη η Ιταλια και τι φτιαχνει η Αιγυπτος σε σχεση με μας.

Vk77

Γιατί εμείς έχουμε τόση ναυτοσύνη μέσα μας που δεν χρειαζόμαστε καν σόναρ για να καταλαβαίνουμε ποτέ μας ρίχνουν τορπίλες.

rooster

Αν το ναυτικό μας λέει πως δεν χρειάζεται σόναρ τροπίδας που ήταν το βασικό μειονέκτημα, τότε φαίνεται να είναι μια πολύ καλή πρόταση! Περιμένουμε οριστικές αποφάσεις, μιας και από την LOR μέχρι τις υπογραφές μπορεί να περάσει καιρός…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Θελει τουλάχιστον 3 mk41 οχι 1!

rooster

Για γενικών καθηκόντων πλοίο 2 mk41 είναι αρκετά, αν έχει 1 mk41 θα είναι μείον.

harval

Καποιοι ομως επιμενουν οτι θα επρεπε να εχουμε επιλεξει Μπελάρα Γαλλικης διαμορφωσης με 16 Aster 15.και χωρις CIWS…….αλλα ειναι λιγο το 1 mk41…..

x-m

Θέλουμε σόναρ γάστρας για τις κορβέτες αλλά όχι για τις φρεγάτες !! Πρωτότυπο ;

https://www.ptisidiastima.com/new-european-corvettes-starting-to-take-shape/

rooster

Είναι παράδοξο, όπως και ότι οι FFG(X) θα έχουν σόναρ τροπίδας

Georgios-Papadopoulos

rooster rooster ναι ενοχλεί το σόναρ τροπίδας/γάστρας π.χ. ένα KingKlip, πιάνει χώρο.

HMS Kingklip_montage02_1500_original.jpg
rooster

Και μένα με τις ερασιτεχνικές μου γνώσεις μου φαίνεται μειονέκτημα για ένα νέο πλοίο γενικών καθηκόντων να μην έχει τέτοιο εξοπλισμό, πχ οι γαλλικές La Fayette δεν διέθεταν εξαρχής σόναρ (προστέθηκε μετά από εξυχρονισμό) αλλά είχαν άλλες αποστολές. Το όμως ΠΝ αποφασίζει.

Omiros

Κύριοι, όσο παίζουν τα ναυπηγεία με τις υποδομές του 60, αεριτζήδες για επενδυτές και συνδικαλιστές βγαλμένους από την «κόρη μου την σοσιαλίστρια» όχι φρεγάτες, αλλά ούτε μαούνες δεν θα βγουν από αυτό που κατάντησαν τα ναυπηγεία. Μπουρλότο κ φτου από την αρχή μήπως κ γίνει τίποτα της προκοπής.. στο σκαραμαγκά τα σωματεία είχαν στάση, και στην ελευσίνα είχαν λέει εκλογές 3ήμερες!!!!

photographix

Aυτο

neuromancer

έτσι έλεγαν και στα λιμανια για την Cosco αλλά δεν τους κακοέπεσε…..

spy

Το πιο βασικό αυτό ακριβώς είναι. Πρέπει στις παραδόσεις από τα εγχώρια ναυπηγεία να προστίθενται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2-3 χρόνια αβάντζο που δίνει στάνταρ στους απέναντι το ΠΑΜΕ και οι διοικήσεις των εγκάθετων…

Dionysis

Υποθηκευση της ελληνικης ναυτικης κυριαρχιας, μαλιστα. Οταν οι κυβερνωντες θα πρεπει να στειλουν πλοια για προστασια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπιδας θα εχουν την δικαιολογια να πουν οτι δεν εχουν επαρκη αντιαεροπορικη αμυνα αρα δεν θα τα στειλουν για να μην βαλουν τα πληρωματα σε κινδυνο. Επιτελους καναμε τα χατιρια των Αμερικανων και των Γερμανων. Παραδοση ΑΟΖ και συναφων στο Τουρκικο Blitzkrieg.

NICKB

“Οταν οι κυβερνωντες θα πρεπει να στειλουν πλοια για προστασια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπιδας θα εχουν την δικαιολογια να πουν οτι δεν εχουν επαρκη αντιαεροπορικη αμυνα αρα δεν θα τα στειλουν για να μην βαλουν τα πληρωματα σε κινδυνο”.

Φυσικά, ότι ακριβώς έκαναν στα Ίμια και τώρα το πληρώνουμε…

GATA

Εαν μπορειτε να μεταφερετε στην Πηγη σας να εξεταστει το WBR-3000/3001 της Boeing(ARGON ST) η να μας ραψει η LM ενα δικο της SEWIP Block 2 αντι του ESM των Αραβων (WBR-2000) . Αυτα απο μενα
Ευχαριστω

Tesseract

Απλά μπράβο. Μόνο μελανό σημείο η έλλειψη σόναρ κήτους, με τη λογική του λαού “άσ’το να υπάρχει”. Κατά τα άλλα η πιο λογική συμφωνία! Μπράβο σε όλους!

Polaris

Πτηση συγγνωμη αλλα ειμαι πολυ απογοητευμενος απο το πως παρουδιαζονται οι MMSC. Ναυπηγος δεν ειμαι αλλα μερικα πραγματα τα καταλαβαινω και θελω να πω οτι μακαρι τα πραγματα να ηταν οπως τα παρουσιαζετε. Επισης θελω να πω οτι απο το κοστος των 5 δις αν αφαιρεσουμε τον εκσυγχρωνισμο των ΜΕΚΟ, την συμμετοχη στις FFGX ποσο ειναι, περιλαμβανει FOS και για ποσα χρονια , περιεχει οπλα και τι οπλα; Harpoon 50τιας και ESSM2; Η ενδιαμεση λυση θα ερθει με οπλα; Ακομα στην τιμη πρεπει να συμπεριλαβουμε και τις βασεις που παραχωρησαμε , τα ναυπηγια και γενικα ολες τις διευκολυνσεις. Δεν θεωρω την κατασκευη Ελλαδα πλεονεκτημα λογω προτερου μη εντιμου βιου , ελπιζω να τηρηθουν τα χρονοδιαγραμματα. Ουσιαστικα παιρνουμε 4 πλοια που δεν ειναι φρεγατες και ειναι απογοητευμενοι με αυτα στην χωρα που τα σχεδιασαν , για να παρουμε την ενδιαμεση λυση που ελπιζουμε να ειναι ΑΒ ή TICO. Λεω ελπιζουμε γιατι γραψατε πιο πανω οτι ζητησαμε πλοιο αεραμυνας, δεν σημαινει οτι θα το παρουμε κιολας. Τελος η πολυδιαφημισμενη ταχυτητα της MMSC της Σαυδικης Αραβιας ειναι 30 κομβους συμφωνα με το σαιτ της LM. Θεωρω οτι ειναι καθατα πολιτικη επιλογη και απλα το ΠΝ κανει οτι μπορει για να σωσει την κατασταση. Με τι χρηματα θα φτιαξουμε FFGX στο μελλον; Ελπιζω στην FOS να προβλεπεται και οδικη βοηθεια για να κοντυτερο ναυπηγειο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Μαύρη μέρα η σημερινή.ερινη για το ΠΝ όταν φωναζα και έλεγα αντί να δώσουμε τόσα λεφτά για αλουμινοχαρτα να τα δίναμε τουλάχιστον για επιπλέον ραφαλ κανεις δεν ακουγε ! Τώρα αν είναι να μέτρια σούπερ τη ζημιά ας την φορτώσουμε με 4 mk41 !! Και καλύτερο ραντάρ αν γίνετε…

Tjololo

Να κανω μια….χαζή ερώτηση?

Ενδιάμεση λύση θα πει ότι μόλις οι 4 MMSC παραδοθούν στο σύνολό τους θα πρέπει να επιστρέψουμε πίσω στους Αμερικανούς τα 2 πλοία της ενδιάμεσης λύσης ή ενδέχεται να τα κρατήσουμε με το αζημίωτο φυσικά?

Mageiras

Κορυφαία φρεγάτα παγκοσμιως(!) με mainstream radar και οχτώ κελιά…
Το Ναυτικό έχει εξασφαλίσει υπεροχή για τα επόμενα 30 χρόνια με Harpoon και ESSM bl2…
Μάλιστα…

dk137

Και την τιμούλα να δούμε σε όμως… Γιατί αν πηγαίναμε σε 6 [email protected] χωρίς ενδιάμεση λύση το πακέτο θα μας έβγαινε και φθηνότερο…

B.K.

Θα έπαιρνες δλδ 6 FDI με 4,5 δισ. €;
Και δεν ομιλώ για τις FDI HN, αλλά για τις FDI FN, Π είναι χειρότερες των MMSC σε πολλά σημεία (μισά Α/Α όπλα, έλλειψη CIWS,ταχύτητα κοκ).

harval

Αν τωρα οι Belhara ηταν Γαλλικης διαμορφωσης θα ειχαμε 4 belhara Fr=4,5 δις + 4 Meko=0,5 δις= 5 δις με 8 exocet,παρομοια με MMSC A/A ικανοτητα (16 Aster 15) χωρις CIWS, με καλυτερο ρανταρ και σοναρ, και μικροτερη κατα πολυ ταχύτητα.Πάλι χωρις πλοια ενδιαμεσης λυσης και ναυπηγηση εδω.
Πάλι 5 δις στην δεύτερη περίπτωση ,αλλά με μεγάλη προκαταβολη,συντομοτατη αποχρεωση με τραπεζικο τοκο ,LaFayette για προίκα και καθολου ανταποδοτικα οφελη.

Επειδη δεν εχει υπογραψει καμια συμφωνια ακομα ,οποιος εχει την ευχαρίστηση να προσφερει αμεσα 2 δις προκαταβολής και 0,7 δις τοκους εντος 10ετιας ας ενημερωσει το ΥΠΕΘΑ. Για την πρωτη λυση τα 2 δις θα πρεπει να γινουν 3.

harval

Μπορεις να μου το κανεις με απλα μαθηματικά? Υπόψιν τα FMS εχουν χρονο αποπληρωμης 20-40 χρονια χωρις προκαταβολη ουσιαστικά.

x-m

Αφού δεν είναι γνωστή η τιμή των 4 FTI (ίσως γιατί δεν ρωτήσαμε ) ούτε και τα εκατέρωθεν χρηματοδοτικά σχήματα (επιτόκια κλπ) πως μπορεί κανείς να πει τι μπορούσαμε και τι δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε ή να συγκρίνει κόστος;

harval

Ειναι γνωστα μεχρι κεραιας απο Γαλλία. Ολα. προκαταβολες,τραπεζικα επιτοκια, χρονος αποπληρωμης,μεγεθος FOS, οπλα.
Για τους Αμερικανους τα νουμερα ισως δεν ειναι 100% τεκμηριωμενα. Ομως αν και το εχω αναφερει σε 5 post οτι (ας πουμε ) 5 δις ,διακρατική,,εικονικη προκαταβολη,0%-0,2% επιτοκιο,20-40 χρονια αποπληρωμη (βασει προηγουμενων FMS,) δεν εχει ουδεμια σχεση με 5 δις (ας πουμε οτι οι Γαλλοι στα τεσσερα πλοία έκαναν τεράστια έκπτωση από 6,5 δις σε 4,5 δις ),με ενδιαμεση λυση τις “εξαιρετικές” lafayette, με προκαταβολή 35% και τοκο 2-5% (τράπεζες γαρ) ,με ταχυτατη αποπληρωμη εντος ,στην καλυτερη ,10ετιας δεν εχει καμία οικονομικη σχέση. Εκτος και αν θεωρουμε οτι εν μεσω lockdown κορονοϊού δεν εγινε και τίποτα να σκασουμε 1,5 δις ντουκου και 250 εκ. τοκους,για να δουμε πλοιο από 2025. Εχω αρχισει να τα χανω……ειμαι αλλου. Εχουμε καποια σχεση με πραγματικότητα?

x-m

Δεν αμφισβητώ το σκεπτικό αυτό , αλλά δεν έχω δει πουθενά δημοσιευμένα αυτά τα νούμερα. Αν μπορείτε πείτε μου που έχουν γίνει γνωστά.

harval

Οι τροποι πληρωμης για συμφωνιες με εταιρειες και διεθνη τραπεζικο δανεισμο ειναι διαχρονικα και γνωστα. Ο διεθνής δανεισμος της Ελλαδος τωρα ειναι γυρω στο 2-3%. με τις σημερινες οικονομικες δυνατοτητες.
Οσον αφορα τιμη Αμερικανων για ολα αυτα,ειναι υποθετικη απο το ΥΠΕΘΑ,αλλωστε ειναι Request,αρα ερωτηση αν μπορουν να γινουν αποδεκτα ολα αυτα απο Αμερικανους. Εχει ψωμι ακομα. (εμεις ειμαστε βιαστικοι,να βγαλουμε συμπερασματα)
Η Γαλλικη προσφορα ,μετα την καταρρευση των κερδων απο ομολογα και εν μερει διακρατικης εκτοξευτηκε στα 3,3 δις. Δεν υπαρχει επισημη ενημερωση απο ΥΠΕΘΑ,είτε Naval Group αλλά ουτε και αρνηση σε έγκριτες Γαλλικες εφημεριδες ειδικου τυπου.
Αλλωστε x-m και εσυ και εγω και μαλλον ολοι εδω μεσα ,ονειρευομαστε το ιδανικο Ναυτικο-Αεροπορια-Στρατο. Με τις καλυτερες δυνατοτητες. Αλλα η πραγματικοτητα ειναι σκληρη και τα κονταροχτυπηματα γνωσεων εδω μεσα στα σχολια της Πτησης,ομορφη ,ενδιαφέρουσα αλλά γραφική.

dk137

6 [email protected] γαλλικής διαμόρφωσης με μικρές τροποποιήσεις και αν είμαστε τόσο ικανοποιημένοι από τα 8 κελιά VLS να αφαιρέσουμε και το ένα Α50 για να γουστάρουμε και μικροτροποποιήσεις (πχ CIWS) θα έβγαιναν χοντρικά στα ίδια λεφτά. Οκ? Για να μην συγκρίνουμε μήλα (την [email protected] ΗΝ, με 32 κελία και 8 scalp naval, η οποία btw βγαίνει 1.35δις για δυο πλοία) με προρτοκάλια (τα σαπιοκάραβα την LM).

Αν δε σκάσει μύτη άοπλο AB/Tico και θέλουμε 500εκ+ για πυραύλους, συν τρελό κόστος συντήρησης εκεί είναι που ακόμα και οι ελληνικής διαμόρφωσης [email protected] θα έβγαιναν φθηνότερες.

300εκ το πλοίο για AB/Tico δεν κάνουν ούτε τα όπλα. Ειτε είναι δόση leasing με πολλαπλάσιο πραγματικό κόστος για να μας μείνει το πλοίο, είτε θα το νοικιάσουμε κανά δίχρονο και μετά γειά σας (οπότε το 5.5 δις 6 πλοία πάει περιπατο, γίνεται 5.5 δις 4 σαπιοκάραβα) .

dimitrov

Αν δεν με απατά η μνήμη μου οι 5 γαλλικές FDI πάνε 5 δις με απ’ όλα δλδ και με τα μη επεναλαμβανόμενα κόστη. Οπότε οι 6 δεν βγαίνουν ….. Βεβαίως θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα για 12 FDI ή 12 FREMM οπότε τα κόστη, η διαμόρφωση και τα οφέλη για την βιομηχανία μας να ήταν άλλα. Ωστόσο αυτό έπρεπε να γίνει προ 15-20 ετών περίπου και όχι τώρα. Δλδ να κάναμε το πρόγραμμα των FREMM τριμερές. Φυσικά αν το πολιτικό μας προσωπικό μπορούσε να κάνει τέτοια πράγματα … δεν θα είχε φαληρίσει η χώρα. Το αντίθετο μάλιστα … ενώ θα είχε και μια κραταιά αμυντική βιομηχανία δυσανάλογη του μεγέθους υης χώρας.

NICKB

“Φυσικά αν το πολιτικό μας προσωπικό μπορούσε να κάνει τέτοια πράγματα … δεν θα είχε φαληρίσει η χώρα. Το αντίθετο μάλιστα … ενώ θα είχε και μια κραταιά αμυντική βιομηχανία δυσανάλογη του μεγέθους της χώρας.”

Σωστός…

Δε ξέρω αν το θυμάσαι, όταν είχε εκλεγεί η προηγούμενη κυβέρνηση, είχαν ανακαλύψει ότι το τμήμα του Δημοσίου που ήταν υπεύθυνο για τις εγκρίσεις των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, δε προωθούσε καμμία επένδυση αν πριν δεν έπερνε το …”κατιτίς της”. Δε χρειάζεται να σου αναφέρω το αντίκτυπο των πράξεών της στην οικονομία της χώρας (και ειδικά στους άνεργους), εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της αποκάλυψης; Μετέθεσαν (προφανώς για να μη χαθεί η ράτσα) το προσωπικό του συγκεκριμένου τμήματος σε …διπλανό τμήμα. Τι συζητάμε…

Last edited 13 days ago by NICKB
zap

Γιατι αγαπητη πτηση; Υπαρχει περιπτωση η τελικη διαμορφωση να εχει παραπανω απο 16 κελια; υπαρχει περιπτωση να εχει περισσοτερους απο 8 αντιπολοικους; Η Εννοια του κορεσμου υπαρχει σε κανενος το μυαλο; Τι κορεζει μια αμυνα περισσοτερο, μια ομοβροντια απο 16-24 αντιπλοικους (απο 2 Τουρκικα πλοια) ή μια ομοβροντια με 8;
Τα ρανταρ θα ειναι fixed array ή θα θελουμε και STIR; Δεν υπαρχει καμια ευχαριστη εκπληξη σε καμια διαμορφωση των MMSC. Το μονο καλο ειναι εαν ερθουν 2 AB. Aν ερθουν 2 Τικο, τα 5 δις ειναι παρα πολλα για 2 μτχ καταδρομικα 4 αναβαθμισμενες φρεγατες και 4 περιπολικα ανοιχτης θαλασσης.

B.K.

Η MMSC αν έχει 16 κελιά, θα δύναται να φέρει max 64 ESSM Β2 (ενεργής καθοδήγησης). Κι αν προσθέσεις τους 21 RAM και το Strales, έχεις 85 Α/Α πυραύλους και ένα CIWS. Αν είναι με 8 κελιά, θα έχει συνολικά 53 Α/Α πυραύλους και CIWS.

Από την άλλη, η FDI FN του 1 δισ.€, έχει 16 κελιά για ισάριθμους πυραύλους (16), και τίποτα άλλο.

Συνεπώς, ποιό πλοίο έχει καλύτερες επιδόσεις σε επιθέσεις κορεσμού;

zap

Γιατι αγαπητε, συνεκρινα με καποιο συγκεκριμενο σκαφος;

Jimmy

Κατσε να δεις που ουτε τικο θα ερθουν η αν ερθουν θα εχουν μονο essm κι αυτα με εξτρα κοστος. Δηλαδη θα παρεις ενα σκαρι 35 χρονων που αυτο που αξιζει ειναι τα οπλα που εχει, αλλα χωρις οπλα

Mavi70

Εγώ αυτό αναμένω. Και θέλω να ελπίζω ότι θα έχουν κάτι παραπάνω από αυτά που ζητούνται στην LOR.

Jimmy

Εσεις που το ειδατε? Ολο υποθεσεις ειναι το αρθρο. Αν το ενα και αν το αλλο. Και με τοσα αν και παλι , πλοιο αντιστοιχο της μπελαρα ΔΕΝ ειναι

CKfurious

ΔΕΝ είναι φρεγάτα
ΔΕΝ exei σχεδιαστεί με τις survivability προδιαγραφές φρεγάτας

Η LM απέσυρε τη συμμετοχη της στο FFG διότι το πλοίο απαιτούσε πολλές σχεδιαστικές αλλαγές για να ικανοποιεί τις προδιαγραφές φρεγατας που δεν άξιζε από οικονομικής άποψης

nigozs

ΣΩΣΤΑ !

ultorius
Digenis

χαχαχα ρε μη ταπετας ετσι …πνίγηκα

Βασίλειος

Εδώ μιλάμε για “κορυφαίο ανθυποβρυχιακό πλοίο” χωρίς σόναρ (γάστρας) , τα κελιά σε πείραξαν..?
Και αφου είναι τόσο σουπερ-ντουπερ αυτό το πράμα, γιατί έχασε από τον πρώτο γύρο και με τα χέρια κάτω, στον αντίστοιχο αμερικανικό διαγωνισμό οεο???

Alex-N

Εκει αποφασιζουν Στρατιωτικοι οχι μαριονετες.

Vas

Καλά τι είναι αυτά που γράφετε, με τις MMSC θα πάμε στο μέλλον και θα εξασφαλίσουμε κυριαρχία; Και μετά λέτε γκρινιάζετε όταν σας κατηγορούμε για την περίεργη υποστήριξη που προσφέρετε σε αυτό το έκτρωμα σκάφος.
Πάμε ένα ένα.
1) Τώρα το έχουμε γυρίσει από εκεί που θέλαμε σκάφος πολλαπλών ρόλων με αυξημένες ικανότητες αεράμυνας περιοχής, ΤΩΡΑ όλος ξαφνικός είμαστε ικανοποιημένοι με ένα Mk-41 με 8 κελιά και 32 ESSM βλήματα σημείου, όπου τέτοια ικανότητα έχουμε ήδη με τις ΜΕΚΟ οι οποίες μάλιστα θα μπορούν να φέρουν και αυτές 32(σε διπλά κάνιστρα) αν το θελήσουμε.
Αντί να κάνουμε την διαφορά με το νέο σκάφος σε αυτό το κομμάτι μείναμε στα ίδια. Αλλά βέβαια κάπως πρέπει να χωρέσουμε και να δικαιολογήσουμε το χώσιμο που φάγαμε με την ψαρότρατα.

2) Λέτε κορυφαίο ραντάρ το TRS-4D και γελάνε και οι πέτρες, ντροπή πραγματικά το λέω.

3) Τώρα ξαφνικά το σόναρ τρόπιδος/γάστρας έγινε μη αναγκαίο όταν και εσείς οι ίδιοι λέγατε σε παλιότερο άρθρο σας ότι χρειάζεται για την αντιμετώπιση επερχόμενων τορπιλών. Επίσης το γεγονός ότι το ΠΝ επιμένει να το θέλει δεν σας λέει τίποτα εεε; Μάλλον εσείς ξέρετε περισσότερα από το ΠΝ, που συνέχεια λέτε να τους αφήσουμε γιατί ξέρουν καλύτερα από όλους(που έτσι είναι), τώρα βέβαια που δεν σας αρέσει το διήγημα, κάνετε ότι γνωρίζετε καλύτερα από το ΠΝ.

4) Τελικό κόστος για αυτό το ποταμόπλοιο έχουμε;

5) Harpoon ακόμα και στην έκδοση blk 2 με τίποτα, τα έφαγε τα ψωμιά του, ένα βλήμα που πρώτο μπήκε σε παραγωγή στα τέλη του 70. Όχι άλλο κάρβουνο.

6) Το ότι θα ζητήσουμε πληροφορίες για την FFG(X) δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα μπούμε στο πρόγραμμα ή ότι έχουμε σκοπό να την προμηθευτούμε στο μέλλον.
Και αν στην τελική έχουμε σκοπό να την προμηθευτούμε γιατί να μην πάμε κατευθείαν σε αυτές; Επειδή θα αργήσουν κάνα 1-2 χρόνια παραπάνω από τις MMSC; Εξάλλου ότι σκάφος και να επιλέξουμε θα πάρει χρόνια και δεν θα προλάβει καμιά τωρινή κρίση.
Αν πάμε για MMSC μην έχετε αυταπάτες, με αυτές θα μείνουμε ή το πολύ θα παραγγείλουμε επιπλέον στο μέλλον ή θα μας δώσουν αργότερα τίποτα μεταχειρισμένες LCS να συμπληρώσουμε αλλά για FFG(X) δεν θα έχουμε τα φράγκα να πάμε αν έχουμε επιλέξει πρώτα τις MMSC.

7) Το αν θα πάμε για ενδιάμεση λύση σε Tico ή A.Burke αφήστε να αμφιβάλλουμε, προσωπικά πιστεύω όπως και πολλές άλλες έγκυρες αμυντικές σελίδες λένε ότι θα μας προσφέρουν LCS.

8) Για το πρόγραμμα αναβάθμισης των ΜΕΚΟ κανένα πρόβλημα, το βρίσκω λογικό.

Επίλογος: Ότι θα έφτανα στο σημείο να διαβάσω από ένα υποτίθεται έγκυρο και σοβαρό αμυντικό περιοδικό ότι οι MMSC θα μας πάνε στην νέα εποχή και ότι θα μας καταστήσουν κυρίαρχους και ότι θα είναι η κορυφαία(αν είναι δυνατόν) φρεγάτα πολλαπλών ρόλων στον κόσμο, πραγματικά δεν το περίμενα, εκεί με βραχυκυκλώσατε.
Όταν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι τις κράζουν όλη την ώρα, όταν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι ανακουφίστηκαν που επελέγη η FREMM ως νικήτρια του προγράμματος FFG(X) αντί μιας μεγαλύτερης έκδοσης της MMSC, τότε τι να πω.
Έχασα κάθε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας μετά από τόσα χρόνια που σας παρακολουθώ και είμαι πελάτης του περιοδικού σας, σίγουρα όχι ξανά μετά από αυτό.

dk137

7) Ενώ αν πάρουμε Tico ή A.Burke χωρίς όπλα και θέλουμε άλλα 500εκ για όπλα θα είναι μεγάλη θα είναι μεγάλη πετυχεσιά….

Vk77

Οι tico είναι για σκραπ, οι ΑΒ σαφώς και θα είναι επιτυχία.

dk137

Δεν διαφωνώ, αλλά αν το πακέτο πάει στα 5.5 δις + 0.5 δις όπλα, στο ίδιο budget χτυπάγαμε 6 [email protected] ελληνικής διαμόρφωσης. 6 πολύ καλά πλοία, όχι 2 εξαιρετικά και 4 βοήθα παναγία μου. Υπόψιν ότι το κόστος χρήσης/συντήρησης των ΑΒ είναι εξωφρενικό.

Vk77

Δεν βγαίνουν τα μαθηματικά σου, 4 bel hn στην τιμή 4mmsc+2AB με τα όπλα τους είναι το σωστό.

Mavi70

Στην LOR φαίνεται να προβλέπεται το ποσό των 300 εκ ευρώ για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Θέλω να πιστεύω ότι το ποσό δεν είναι αντίτιμο της παραχώρησης τους αλλά η αγορά του οπλικού φορτίου. Μένει να δούμε και να μην βγάζουμε συμπεράσματα.

Βασίλειος

Πες τα ρε φίλε…να’γειασει το πληκτρολόγιό σου…

Thankgod4thebomb

Συμφωνω σε ολα 100%

Pagoboy

Έγραψες φίλε..τα είπες ακριβώς όπως επρεπε κρίμα να υποστηρίζει ένα σάιτ με τέτοια ιστορία αυτό το σχέδιο για το ναυτικό μας…
Απλα λυπαμαι…

M.X

Και άργησες !

Bridger

Πως κανένα πρόβλημα με το πρόγραμμα αναβάθμισης των ΜΕΚΟ; Ξέχασες ότι η Π μας έγραφε πριν κάποιους μήνες για το μεγάλο ατού, ότι την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ θα μας την έκαναν δώρο αν επιλέγαμε τις MMSC; Ε, τώρα το δώρο κοστίζει 450εκ, απλά πράγματα…

Alex-N

Τι πας και θυμασαι τωρα.?

Bridger

Άσε μη θυμηθώ και το άλλο, με τον κ. Ηρακλή που έγραφε ότι αν έκαναν πράγματι οι MMSC 1δις η μία (όπως λεγάμε όλοι εμείς οι “κακοπροαίρετοι”), θα ήταν ο πρώτος που θα έβγαινε και θα έλεγε ότι θα ήμασταν τρελοί αν τις πάρουμε!…

Last edited 12 days ago by Bridger
And20

Στην τελευταία LCS υπάρχει σημαντική αναβάθμιση οπλικών συστημάτων που περιλαμβάνει και 150 kw High Energy Laser. Γνωρίζουμε κάτι σχετικό; Τους hellfire θα τους έχουν και τα δικά μας πλοία; Στη θέση των bushmaster τι θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε; Επίσης αν καταλαβαίνω πάμε προς 10 μεγάλα πλοία επιφανειας;

Georgios-Papadopoulos

And20 And20 τα λέιζερ είναι τα ανερχόμενα CIWS. https://www.youtube.com/watch?v=xE6N1K1jiz4

maxresdefault-7.45.12-AM.jpg
Βασίλειος

Την έκφραση “εδώ δεν έχουμε να φάμε, ραπανάκια για την όρεξη θέλουμε” την γνωρίζεις???
Αυτό ακριβώς παίζει με το λέιζερ…

neuromancer

“…ψωμί δεν έχουνε να φαν κι θέλουνε και laser!”

Mavi70

Καλημέρα. Αν μου βρεις ότι η εξαγωγική έκδοση (MMSC) έχει περίσσευμα ενέργειας 150 kw
έλα πες μου!! Επίσης βλέπω κομματάκι δύσκολο να προσφέρεται το High energy laser για εξαγωγή. Οπότε μάλλον θα βολευτούμε με Bushmaster.

Xaridimos

Για να βγάλει 150 KW στην ακτίνα, χρειάζεται τουλάχιστον 600ΚW περίσσευμα

Vk77

οι δικες μας θα εχουν και laser και τορπιλες φωτονιων!!!

Yanis83

Εγώ να ρωτήσω κάτι…η Κύπρος αυτές τις karel-Doorman M class φρεγάτες γιατί δε τις παίρνει από τους ολλανδούς με 250 εκατομμυρια. Και ας τους δώσουμε και 2 από τις καλύτερα διατηρημένες S όταν θα αποσύρονται για τις MMCS.

Gaidouron-man

Πολυ αμφιβαλλω αν μπορει να δωσει 250 εκ για 2 μονο πλοια

Yanis83

Σε βάθος 5ετίας? Πολύ εύκολα μπορεί να τα δώσει και σε μια νύχτα φτιάχνει ναυτικό με 2 αξιόλογα πλοία από εκεί που είχε ψαρότρατες

Mitsos20002001

Μα γιατι να δώσουν λεφτα για αγορες; Ας παρουν και τις 6 S και να πληρωνουν απλα συντήρηση και μισθούς σε ελληνικα πληρωματα. Και αγκυροβολιο και οι 6 S στην Κυπρο.

anas

Και γιατί να ξοδεύεται η Κύπρος αφού έχει την μαμά Ελλάδα?…

Mitsos20002001

διότι έχουμε μια οροφή πλοίων που δεν μπορούμε να υπερβούμε ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Αν πάνε οι S με κυπριακή σημαία αλλάζει το πράγμα.

NICKB

Και ας τους δώσουμε και 2 από τις καλύτερα διατηρημένες S όταν θα αποσύρονται για τις MMCS”

ΣΩΣΤΟΣ! Για όταν κηρύξουν το πόλεμο στο …Λουξεμβούργο! χαχαχα

stuart

Αυτο το φαρμακι μπορει να παει κατω μονο με 2AB.. Με 5 δις και τι δεν παιρναμε αντι για αλουμινοχαρτα…

Vas

Πραγματικά για να το καταπιοουμε αυτό το φαρμάκι χρειάζεται ενδιάμεση λύση 2 ΑΒ, ούτε καν Tico γιατί οι τελευταίες είναι στη δύση της ζωής τους, έχουν πανάκριβη συντήρηση, θα θέλει το ένα σκάφος όσο 4 νέες φρεγάτες για να επιπλέει που σημαίνει αν δεν αυξηθεί δραματικά ο προυπολογισμός του ΠΝ για συντηρήσεις μέσων, είτε θα τις έχουμε εκτός ή θα βγάζουμε πόσα άλλα σκάφη του ναυτικού εκτός για να επιχειρούν οι Tico.