- Advertisement -

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Η ελληνική MMSC μπορεί να εξοπλιστεί με SM-2, ESSM, CAMM-ER, NSM, VL-ASROC, ακόμη και με… Exocet!

- Advertisement -

H Lockheed Martin σήμερα έκανε μια ειδική διαδικτυακή παρουσίαση της πρότασης της MMSC-HN (της “ελληνικής” MMSC, -HN προς στιγμήν τη λέμε εμείς και οι αναγνώστες μας) σε επιλεγμένα ελληνικά και διεθνή μέσα. Εκεί λοιπόν παρουσιάστηκε το πλοίο, και μετά η εταιρεία απάντησε σε ερωτήσεις των μέσων.

Έτσι, μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε πως το πλοίο βασίζεται μεν στην LCS, αλλά είναι αρκετά διαφορετικό, σε επίπεδο εξοπλισμού και φυσικά οπλισμού. Οι διαφορές όμως δεν σταματούν εκεί. Το πλοίο που προτείνεται στην Ελλάδα θα έχει διαφορετικούς κινητήρες diesel, της εταιρείας MTU, διαφορετικούς από αυτούς που “φορά” η LCS. Έτσι θα έχει μεγαλύτερη συμβατότητα με τις φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ, που το ΠΝ σκοπεύει να εκσυγχρονίσει στο επίπεδο των MMSC-HN.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; Aπαντάμε 12+1 ερωτήσεις για τις LCS/MMSC…

To πλοίο της παρουσίασης δεν ήταν άλλο από το σαουδαραβικό, καθώς η ελληνική έκδοση δεν έχει “κλείσει”. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταλεί κάποια στιγμή το επίσημο LoR, έτσι ώστε, το Αμερικανικό Ναυτικό, σε συνεργασία με το ΠΝ, να οριστικοποιήσουν την πρόταση κάποια στιγμή εντός του 2021. Ναι, η πρόταση δεν έχει κλειδώσει, κι όσο η Ελλάδα δεν στέλνει το Letter of Request στις ΗΠΑ, τόσο αργεί και η οριστικοποίηση της πρότασης. Είναι λοιπόν λίγο “ανόητο” να συζητάμε για την MMSC, και το τι θα έχουν ή δεν θα έχουν, και να μην έχει οριστικοποιηθεί η πρόταση.

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Πάντως η Lockheed Martin επιβεβαίωσε πως το πλοίο μπορεί να λάβει SM-2 (όπως έχουμε ήδη γράψει), VL-ASROC (που τόσο θέλουν οι αναγνώστες μας από ότι έχουμε δει στα σχόλια), ESSM Blk1&2 (32 πύραυλοι στον 8πλό Mk41), CAMM-ER (ναι, οι ίδιοι πύραυλοι που το ΠΝ ήθελε να προσθέσει στις [email protected] Helleniques), τους NSM, ενώ αναφέρθηκαν ακόμη και οι Exocet! Προφανώς η LM γνωρίζει την επένδυση του ΠΝ στους Exocet, και δεν διστάζει να τους προσθέσει στις MMSC, εάν κι εφόσον το ΠΝ τους θέλει. Ουσιαστικά, σαν μια απόδειξη του πόσο “ανοιχτό” είναι το COMBATSS-21, και τη δυνατότητα το πλοίο να λάβει οποιοδήποτε όπλο αποφασίσει ο “πελάτης”.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: To ΠΝ στον 21ο Αιώνα με 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της FFG(X)!

Το συνολικό κόστος είναι κάτι που θα διαμορφωθεί από την τελική λύση. Το πλοίο σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τους 30 κόμβους, ενώ έχει εμβέλεια 5000 μιλίων με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων. Το εκτόπισμα όπως έχουμε γράψει θα φτάνει τους 4200 τόνους, σε αντίθεση με την LCS Freedom που έχει εκτόπισμα 3500 τόνους. Σε ότι αφορά την κατασκευή στην Ελλάδα, κλιμάκιο της εταιρείας θα έρθει στη χώρα μας μετά την LoR, και θα βρει τη βέλτιστη λύση σε επίπεδο ναυπηγείων. Η εταιρεία όμως θέλει να γίνει η ναυπήγηση στη χώρα μας.

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα

Σε ότι αφορά την αξιοπιστία, η εταιρεία σημείωσε πως πρόσφατα πλοίο της κλάσης έκανε forward deployment 23 μηνών (!), το μεγαλύτερο για πλοίο της κατηγορίας αυτής. Επίσης, η κλάση LCS Freedom εχει διανύσει συνολικά 600.000 ναυτικά μίλια, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την συνολική αξιοπιστία, lesson learnt, και πόσο πλέον το υπολογίζει το USN σαν αξιόπλοο και fully operational. Κάπου εδώ θα πρέπει επίσης να πούμε πως το πλοίο, σε ότι αφορά ακόμη και τον περιορισμένο οπλισμό που φέρει σε αμερικανική υπηρεσία, έχει κριθεί σαν fully certified για self defence.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

328 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
328 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
GeorgeE

Γιατί να στείλουμε LoR για αυτά τα πλοία όταν υπάρχει η πρόταση που παρουσιάσατε προχτές;;;;;
ΠΟΤΕ να μην στείλουμε!!!!

comment image
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρετανική πρόταση στο ΠΝ για 4 φρεγάτες Type 31, κόστος 2 δις με κατασκευή στην…

vtheofilis

Μα η LoR δεν είναι στην ουσία ένα “πόσο πάει το εργαλείο μάστορα”;
Ας πάρει τιμές, και ας αξιολογήσει το ΠΝ.

GeorgeE

Οι προτάσεις που καταθέτουν δεν αναφέρουν τιμή;; Εκτός και αν είναι “πόσο πάει το εργαλείο μάστορα, με την δική μας σχεδίαση”. ΟΚ.
Αλλά αν η αρχική πρόταση των mmsc είναι 1 δις το πλοίο, ενώ των type 31 είναι 500m το πλοίο, έχει νόημα να χάσουμε χρόνο στα αμερικάνικα;; Υπάρχει περίπτωση στην τελική διαμόρφωση να βγει φθηνότερη και καλύτερη η mmsc από την type 31;;;;

Last edited 4 days ago by GeorgeE
Jimmy2

Νομιζω οτι στο Lor αναγραφει και τις τιμες που προτιθεμεθα να πληρωσουμε, και εχει σταλει αφου πρωτα εχουμε ενημερωθει για τις τιμες που προσφερονται τα σκαφη.

i0las

Σήμερα μετά την ανακοίνωση για 16.5 δις Λίρες για την άμυνα, κυκλοφορεί και μια φήμη για την Type 32.

https://ukdefencejournal.org.uk/royal-navy-to-get-more-frigates/

Υπάρχει κάποια πληροφορία?

Iomar

Όπως θα διαβάσατε στο site, είναι ένα πρόγραμμα που είναι στα αρχικά του στάδια, οπότε δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι άλλο.

gdmast

Γιατί είναι άλλο ένα ψαροκάικο που για να έρθει εκεί που πρέπει + όπλα κ.λπ., θα φτάσει Bel, όντας το 1/4 από αυτή.

dk137

Από την στιγμή που έχει το TACTICOS η ενσωμάτωση οπλισμού θα έχει “αστεία” κόστη. Ούτε R&D και καπέλα για το παραμικρό. Υπάρχει η δανέζικη διαμόρφωση.

gdmast

Όταν στα 500 υπάρχει π.χ. η FREMM και αυτό το πλοίο θα πάει πάνω ή κοντά στο 1 δις χωρίς α/υ σουίτα, τι να συζητάμε από εκεί και πέρα?

ShadowMan

Καλά και η φρεμ με όλα τα παράπλευρα κόστη δεν θα μας πήγαινε 500 αλλά θα τα άξιζε περισσότερο σίγουρα

GeorgeE

Καταρχήν βάσει του άρθρου πολύ χοντρικά με παρόμοιο αρχικό εξοπλισμό φέρονται να προσφέρονται τα πλοία, με τις type 31 εξαρχής να είναι καλύτερες, μιας και μπορούν να φέρουν έυκολα και 16 αντιπλοικούς αλλά και πολλά παραπάνω κελιά μιας και μιλάμε για πλοία 6000 τόνων, συν το σόναρ τροπίδας, αλλά και την μισή αρχική τιμή.
Αλλά ας πούμε ότι αν βάλουμε ό,τι χωράει και στο μεν και στο δε και πάει 1 δις η type 31, 1 δις είναι και τα καίκια που με το ζόρι μας βάζουν να πάρουμε τώρα με τον βασικό τους εξοπλισμό, και δεν θα συγκρίνονται με τίποτα τα δυο πλοία!!!

Last edited 3 days ago by GeorgeE
maxwell40

Μιά χαρά μου φαίνονται. Σε σχέση με τις πανάκριβες υπερτιμημένες Γαλλιδούλες

GioFlo

Τωρα αυτο το λες επιτηδες η σε τρωει ο ….. σου?Εγραψες ιστορια αδελφε.!Σε κοβω για ρεκορ αρνητικων σχολιων 🙁

Last edited 4 days ago by GioFlo
ECG

εδώ είναι μια λίστα που εξηγούν το γιατί τόσοι από εμάς είμαστε διστακτικοί με αυτό το πλοίο:

1) Δεν έχει σόναρ τροπίδας. Η ΠΤΗΣΗ είχε πει οτι δεν είναι σημαντική απουσία, δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε όμως… Οι συγκρίσεις με το αμερικανικό ΠΝ δεν εχουν κάποιο αντίκτυπο, καθώς οι LCS σχεδιαστηκαν για συγκεκριμένο (και πολύ διαφορετικό) ρόλο. Το αμερικανικό ΠΝ έχει άλλα μέσα να προστατεύουν το στολο και να εκτελούν ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Οι νέες φρεγάτες του αμερικανικου ΠΝ, που θα εκτελούν παραπλήσιους ρόλους με τις ελληνικές πάντως θα έχουν σόναρ τροπίδας.

2) Δεν εχει τορπιλοσωλήνες ( που σημαινει οτι οι ASROC χρειαζεται να καταλαμβανουν κελια… ποσοι ASROC, SM-2 και οι ESSM σε 8, το πολυ 16 κελία MK41 χωρανε;)

3) Το ρανταρ του πλοιου (TRS-4D) εχει περιορισμενη εμβέλεια και αρα πιθανολογείται οτι δεν μπορεί να καθοδηγήσει έναν SM-2 στο μέγιστο του βεληνεκούς του, υποβαθμίζοντας έτσι την αξία του πυραύλου. Παρόλα αυτα θα ήταν εξαιρετικό ρανταρ για μία οικονομικότερη κορβέτα οπλισμένη με ESSM, αλλά όχι για πλοιο που πλησιαζει το 1 δις.

4) Ο συνολικός οπλισμός του πλοίου και τα ηλεκτρονικά του δεν φαίνονται να είναι καλύτερα από πολλές κορβέτες με αρκετά χαμηλότερη τιμή. Η τιμή του είναι ίσως αρκετά υψηλή για τις δυνατότητες του πλοιου.

4) Η υπερκατασκευή του πλοίου είναι από αλουμίνιο, μια τακτική που τα δυτικά πολεμικά ναυτικά έχουν σταματήσει να εφαρμόζουν τις τελευταίες δεκαετίες στις μεγάλες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες, αντιτορπιλικά). Η ΠΤΗΣΗ είχε γράψει ότι τα ζωτικής σημασίας συστήματα βρίσκονται στην γάστρα του πλοίου, ωστόσο το πλήρωμα παραμένει εκτεθειμένο.

5) Το μέλλον του προγράμματος. Το ΠΝ διαλέγει πλοιο που θα υπηρετεί μεχρι το 2060+ (πιο πιθανο το 2070). Το ότι το έχουν διαλέξει μόνο ο Σαουδάραβες που είναι και αναμεσα στις χώρες με τα πιο ανισορροπα και ανευ λογικης εξοπλιστικα προγραμματα δεν ειναι πολυ παρηγορητικο.

6) εχει παρελθόν πλούσιο σε μηχανικά και δομικά προβλήματα που κράτησαν τα πλοία για μεγάλα διαστήματα στα ναυπηγεία. Δεν είναι εντελώς σίγουρο οτι αυτά τα προβλήματα έχουν λυθεί.

Mageiras

Πρόσθεσε και τους μόλις 10 κόμβους με τους ντίζελ, την γάστρα πλαναρισματος και την υψηλή (βαριά λόγω εκτοξευτων/πυραυλων) υπερκατασκευή και την συμπεριφορά που θα έχει σε μποτζι και και και….

CKfurious

πρέπει να έσπασες το record σε αρνητικούς ψήφους
Οι[email protected] δεν χαρίζουν!!!

ShadowMan

Βρε συ δεν είναι μόνο 2 τα στρατόπεδα, μπλελαριτες και Αμερικανοί… Και οι μεκο είναι καλές επιλογές και οι αγγλικές…

Steve

CK εσύ εξαφανίστηκες.. που είναι εκείνα τα μακροσκελή με κεφαλαία γράμματα και σκληρή γλώσσα σχόλια?
Σαν πήγαμε USA όλα καλά???? μόνο το trs4d σε πείραξε??? και αυτο το περασες στα ψιλά? για όλα αυτά που λέει το DOT&E τσιμουδιά?

CKfurious

Τα έχω γράψει σε αριθμό σχολίων!

Πάλι χωρίς να μελετήσεις προσήλθες εις το forum???

Steve

Δεν τα γράφεις όπως παλιά.. 🙂

Last edited 3 days ago by Steve
CKfurious

Παλιά ήμουν μειοψηφία!
Για τιςMMSC οι περισσότεροι είναι αντίθετοι οποτε με πιάνει το αντιδραστικό μου εναντια στις πλειοψηφίες

Ακόμα δεν ξέρουμε λεπτομέρειες διαμόρφωσης και κόστους και τι άλλο θα περιλαμβάνει η συμφωνία τόσο προς τα ναυπηγεία όσο προς την ενδιάμεση λύση

Εάν δεν έχει σταλεί καν LoR τότε συζητάμε στον αέρα

Ο καιρός περνάει ο στόλος γερνάει και τίποτα συγκεκριμένο δεν προχωράει !

NICKB

Ένας από τους λόγους της “υπερτίμησης”…

seafire-trs4d.jpg
CKfurious

Είπαμε είναι το που βλέπει μέσα από βουνά και δεν το επηρεάζει η καμπυλότητα της Γης!!!

NICKB

Αυτό που αναφέρεις είναι αληθινό! Βέβαια, υπάρχουν στόχοι για τους οποίους αυτό έχει ελάχιστη σημασία π.χ. Βαλιστικά βλήματα.
Όμως Radar όπως το Seafire:

– δημιουργούν ένα μεγάλο πρόβλημα στον αντίπαλο – όμοιο με αυτό που δημιουργούν σ’ εμάς τα Radar των S-400, αναγκάζοντας τα εχθρικά αεροσκάφη να πετούν, από τη στιγμή της απογείωσής τους, σε χαμηλό ύψος για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους. Αυτό τους δημιουργεί 2 ακόμη προβλήματα:

 • Μικρότερη εμβέλεια (λόγω υψηλοτερης κατανάλωσης καυσίμου χαμηλά)
 • Μικρότερη εμβέλεια για τα μεταφερόμενα όπλα, αφού για να φθάσουν αυτά τις μέγιστες εμβέλειές τους θα πρέπει:

* να γίνει έγκαιρα η στοχοποίηση από το α/φ φορέας (για να γίνει αυτό πρέπει το ίδιο να πετά ψηλά – αφού και το Radar του υπόκειται στους ίδιους νόμους με του Seafire)
* το α/φ φορέας να πετά ψηλά & γρήγορα για να προσδώσει επιπλέον κινητική ενέργεια στο βλήμα. Σε μεγαλύτερα όμως ύψη, η καμπυλότητα της Γης δημιουργεί μικρότερα προβλήματα στο Seafire.

υπάρχουν λύσεις, με πιο βολική την ύπαρξη Ολοκληρωμένου Δικτύου Έγκαιρης Προειδοποίησης, Στη περίπτωσή μας, είναι τα ΕΜΒ-145 ΕRΙΕΥΕ που λόγω του ύψους πτήσης τους καλύπτουν τους Νεκρούς Τομείς σε χαμηλά ύψη (Πέραν του Ορίζοντος για το Seafire). Και το σημαντικότερο, για να το κάνουν αυτό δε χρειάζεται να πετούν στη Α’ γραμμή πάνω από το Seafire, αλλά πιο πίσω – αφού δε χρειάζεται η Μέγιστη εμβέλεια του EMB-145, η οποία υπερκαλύπτεται από εκείνη του Seafire.
Βέβαια υπάρχουν και άλλες λύσεις (επί του Radar) που υπάρχουν σε Νέας τεχνολογίας Radar, προς το παρόν όμως δεν είναι ακριβώς γνωστό τι θα ενσωματώνεται στο Seafire.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η αίσθηση ότι οι Αμερικάνοι, Ρώσοι κ.α. είναι ηλίθιοι που στα πιο πολύτιμα & δαπανηρά συστήματά τους, τοποθετούν επίσης πολύπλοκα & δαπανηρά Radar Μακράς εμβελείας;
Γι αυτούς που ξέρουν (ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ), τα πράγματα είναι ΑΠΛΑ. Για όσους δε ξέρουν (όπως και εγώ), τα πράγματα φαίνονται ΠΑΝΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ!
Ίσως γι’ αυτό θέλουμε να ανακαλύπτουμε ξανά & ξανά το τροχό!

Last edited 1 day ago by NICKB
NICKB

Ένα παράδειγμα υπαρκτής (όχι μοναδικής) λύσης:

Refraction-HF-radar-radiation-ionosphere.jpg
Last edited 1 day ago by NICKB
NICKB

Το συγκεκριμένο αυτούσιο, όχι! Το αναφέρω σα παράδειγμα, γιατί οι περισσότεροι νομίζουν ότι “δε γίνεται”.
Δε νομίζω να υπάρχει εταιρία κατασκευής Ραντάρ ή συστ. Ηλεκτρονικού Πολέμου που θα αποκαλύψει (όχι σ’ εμένα, ούτε καν στη ΠΤΗΣΗ) τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των συστημάτων της, πολύ περισσότερο των εφευρέσεών της στους ανωτέρω τομείς.
Διαφωνείτε ότι στους συγκεκριμένους τομείς γίνονται ΑΛΜΑΤΑ;
Αφού το κάνει “κάποιο” σύστημα, Γίνεται… Αυτό δείχνει η Ιστορία, όχι εγώ.

Με τη συνεργασία EMB-145 δε γίνεται να καλυφθούν τα συγκεκριμένα μειονεκτήματα των Α/Α ραντάρ σε “εξέδρες” επιφανείας;
Κι αν δε γίνεται, τι ακριβώς σημαίνει “Δικτυοκεντρικός πόλεμος” και ποιος ο λόγος της καταρχήν δημιουργίας ΑΣΕΠΕ …;

Last edited 1 day ago by NICKB
ultorius

Και πυρηνικα να παιρνει στη τιμη που ειναι, σε σχεση με εξοπλισμενη type31 ή iver huttfield ή MEKOA200 δε θα επρεπε να την κοιταξουμε. Ολα τα αρθρα του εξωτερικου λενε ποσο αποτυχημενο ειναι το προγραμμα αλλα εμεις εκει… να μη χασουμε την ευκαιρια πριν τα αντικαταστησουν ολα με fremm. Για Survivability classδε βλεπω να λεει τιποτα το αρθρο αλλα μας λεει πως ειναι fully certified self defence λες και θα παιξει καρατε ασπρες ζωνες σε παιδικο.

Nikodimos Pavlidis

«Ολα τα αρθρα του εξωτερικου λενε ποσο αποτυχημενο ειναι το πρόγραμμα…»

Θα μπορούσατε να μας παραπέμψετε σε κάποιο άρθρο που αναπτύσσει σχετική επιχειρηματολογια και να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία ως προς το γιατί το πρόγραμμα των MMSC είναι αποτυχημένο;

Steve

Δεν έχουν βγει μόνο άρθρα δημοσιογραφικά αλλά και report από DΟΤ&Ε τα οποία
έχουν ανέβει και στα σχόλια αρκετές φορές και μάλλον κάνετε πως δεν τα βλέπετε…

DOT&E has now evaluated both seaframe variants to be not operationally suitable because many of their critical systems are unreliable, and their crews do not have adequate training, tools, and documentation to correct failures when they occur. No matter what mission equipment is loaded on either of the ship variants, the low reliability and availability of seaframe components, coupled with the small crew size, imposed significant constraints on mission capability. During this last year, problems with main
engines, waterjets, communications, air defense systems, and cooling for the combat system occurred regularly and required test schedules to be revised or operations to be conducted with reduced capability (e.g., conducting MCM missions without operational air defense systems). These reliability problems are often exacerbated because, by design, the ship’s force is not equipped to conduct extensive repairs; problems cannot be corrected quickly due to the need to obtain vendor support, particularly when several vendor home bases are at disparate overseas locations. The inability of the ship to be ready at all times to reach maximum speed, keep its main air defense system in operation, and to cool its computer servers are substantially detrimental to the ships’ ability to defend themselves in time of war, much less conduct their assigned missions in a lengthy, sustained manner.
• The Navy has not conducted any of the planned live-fire air defense test events planned as part of the Enterprise Air Warfare Ship Self Defense TEMP or recently updated LCS TEMP. After multiple years of delays, the Navy had planned to conduct the first of those events on the self-defense test ship in FY16, but postponed the test indefinitely because of ANTICIPATED POOR PERFORMANCE predicted by pre-test modeling and analysis of the planned test event scenario. Without these tests, an adequate assessment of the Independence-class probability of raid annihilation requirement is not possible. DOT&E expects that the Independence variant will have been in service nearly 10 years by the time that air defense testing is complete, which at the time of this report is not anticipated before FY20.
The Navy has identified it is not satisfied with the Freedom variant’s radar and RAM system for defense against ASCMs. The Navy plans to replace the RAM system with SeaRAM, which is the system installed on the Independence variant. The Navy does not plan to test the existing Freedom-variant air defense systems installed on LCS 1 through 15. DOT&E assesses this to present a high risk for deploying crews, given that many Freedom-variant ships will deploy between now and 2020 when backfits of the SeaRAM system on those hulls are scheduled to begin.
• Neither LCS variant has been operationally tested to evaluate its effectiveness against unmanned aerial vehicles and slow-flying aircraft. Although the Navy had planned to test the Independence variant’s capability to defeat such threats in FY15, the testing was canceled in part due to range safety requirements that would have precluded operationally realistic testing. DOT&E concurred with this decision because proceeding with an unrealistic test would have been a needless waste of resources.
In the report to Congress responding to the NDAA for FY16, DOT&E noted that the envisioned missions, use of unmanned vehicles, and operating environments have shifted relative to the original LCS vision. DOT&E concluded that the current plan to employ LCS as a forward-deployed combatant, where it might be involved in intense naval conflict, appears to be inconsistent with its inherently poor survivability in those same environments.

Nikodimos Pavlidis

Αγαπητέ Steve σας ρώτησα ένα συγκεκριμένο πράγμα, αλλά εσείς μου απαντάτε για κάτι άλλο εντελώς άσχετο. Επαναλαμβάνω την ερώτηση λοιπόν: Για τις MMSC υπάρχει κάποιο άρθρο που να λέει ότι είναι αποτυχημένο πρόγραμμα; Για τις MMSC αγαπητέ φίλε. ΟΧΙ για τις LCS. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σας μπέρδεψε.

Mtsak

Εσείς κάνατε ερώτηση για το Survivability class; Κι αν ναι τι απάντηση πήρατε;

jorgosac

Δεν υπάρχει ακόμη MMSC σε χρήση άρα δεν μπορεί να υπάρχει σχετικό άρθρο. Υπάρχουν πολλά άρθρα που αναμφισβήτητα υποστηρίζουν ότι η LCS Freedom class (στην οποἰα βασἰζεται σχεδὀν ολοκληρωτικἀ η MMSC) εἰναι αποτυχημἐνο πρὀγραμμα ὀπως επἰσης και εκθἐσεις προς το Κογκρἐσο.

https://www.forbes.com/sites/craighooper/2020/11/09/now-is-the-perfect-time-to-sink-the-freedom-class-littoral-combat-ship/?sh=29bb81303e1d

Nikodimos Pavlidis

Για το συγκεκριμένο άρθρο έχουμε αφιερώσει αναλυτικό debunking. Όσον αφορά το «η LCS Freedom class (στην οποἰα βασἰζεται σχεδὀν ολοκληρωτικἀ η MMSC» πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Nikodimos Pavlidis

Δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο που να απαντάει σε αυτό που ρώτησα λοιπόν. Σας ευχαριστώ που απλοποιείτε τα πράγματα!!!

Alex-N

Εχουν αναρτηθει απο αλλους σχολιαστες , εφ οσον διαβαζετε τα σχολια θα τα αναγνωσετε.

Και απο αλλες Ελληνικες Ιστοσελιδες αναλογου ενδιαφεροντος.

Ειδαλλως μπορειτε να αναζητησετε τις επισημες Αμερικανικες αναφορες για την αποτυχια του ολου προγραμματος.

Προσφατα υπαρχει και στο περιοδικο Forbes .https://www.forbes.com/sites/craighooper/2020/11/09/now-is-the-perfect-time-to-sink-the-freedom-class-littoral-combat-ship/?sh=29bb81303e1d&fbclid=IwAR3v-Azi0ooDdI2-tlNo3xx39j6JpcIwp-a86rW-Xz1aEX3TEMVBhoed5Fc

Εναλακτικα υπαρχουν και συζητησεις στα μεσα δικτυωσης οπου τα πλοια της κλασσης εχουν βαπτισθει απο τους χρηστες τους ως Little Crapy Ships

Ευλογα αναρωτιεται κανεις για ποιο λογο αποσιωπουνται αυτες οι αναφορες.

Δεν ειναι δημιουργημα της φαντασιας των σχολιαστων,ουτε προφανως εχουν τιποτα προσωπικο με αυτα τα κατασκευασματα.

gdmast

Υπάρχει κάποιο επιτυχημένο δηλαδή?

Stealth
Last edited 4 days ago by Stealth
Nikodimos Pavlidis

Τι σχέση έχουν όλα αυτα τα άρθρα με τις MMSC αγαπητέ φίλε; Μήπως… καμία;

Klirouxas

Την LCS μπορείτε να την ονομάσετε Βρασίδα, Αγλαΐα ή ακόμα και Εντερπράιζ.
Παραμένει όμως το ίδιο πλοίο, μόλις 3,6 μέτρα πιο μακρύ, πολύ πιο βαρύ και πολύ, πολύ πιο αργό.

Last edited 2 days ago by Klirouxas
Nikodimos Pavlidis

Klirouxas (Klirouxas Klirouxas)

«Την LCS μπορείτε να την ονομάσετε Βρασίδα, Αγλαΐα ή ακόμα και Εντερπράιζ.
Παραμένει όμως το ίδιο πλοίο, μόλις 3,6 μέτρα πιο μακρύ, πολύ πιο βαρύ και πολύ, πολύ πιο αργό.»

Δεν έχει καμία μα καμία σημασία το πώς θα την ονομάσω εγώ. Σημασία έχουν μόνο τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, που ειδικά στην ελληνική διαμορφωση, απλώς δεν τα γνωρίζουμε ακόμα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχω πάρει απάντηση σε ένα απλό πράγμα που ρώτησα. Πρόκειται για μαζική ομολογία επί της ουσίας από όλους αυτούς που πόσταραν σχόλιο ότι τελικά μιλούν και κρίνουν ένα πλοίο που δεν το γνωρίζουν καν ούτε αυτοί ούτε κανεις (αφού δεν έχει καν πέσει στο νερό ακόμα) αφενός, κι αφετέρου ότι όλη η αρθρογραφία ελληνική και ξένη στην οποία βάσισαν μέχρι στιγμής την επιχειρηματολογία τους ήταν με μία λέξη παραπλανητική, αφού κάνει λόγο για ένα άλλο πλοίο άσχετο με αυτό που ενδιαφέρεται το ΠΝ και μάλιστα για εκείνα τα πλοία της κλάσης στην αρχή της καριέρας τους. Το ερώτημα πλέον είναι αν βάσισαν την επιχειρηματολογία τους με αυτόν τον τρόπο λόγω άγνοιας ή… για κάποιον άλλον λόγο.

Klirouxas

Μια χαρα γνωρίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Μας τα λέει η ιδια η LM.
3,6 μέτρα πιο μακρύ απο τις LCS του USN.
Πολυ πιο βαρύ σκάφος, 30 νμ ταχύτητα δηλαδή πάρα πολύ πιο αργό απο τις Αμερικανικές LCS αλλά και απο όλες τις σημερινές μας φρεγάτες και την αστεία ταχύτητα οικονομικής πλεύσης των 10 νμ.
Οπως σας έγραψα αλλα δεν το περάσατε ενα πεντάθυρο Toyota Yaris δεν ειναι διαφορετικοί μοντέλο αυτοκινήτου απο τo τρίθυρo Toyota Yaris.
Και μάλιστα κοστίζει οσο μια BMW M5!!!
Οχι ευχαριστώ λοιπόν, ας κρατήσει η LM τα κόστη του PR για κάποιον άλλο.
ΔΕΝ μας παίρνει να κάνουμε ενα πολλαπλάσιο μεγέθους λάθος απο τον εκσυγχρονισμό των 50χρονων Ρ3.

Last edited 2 days ago by Klirouxas
Terafox

Κύριε Παυλίδη, μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία που ζητάτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.forbes.com/sites/craighooper/2020/11/09/now-is-the-perfect-time-to-sink-the-freedom-class-littoral-combat-ship/?fbclid=IwAR1_86LtG-4smJygrWXAzOkvfuJ7cFUBTDQDoujgO1ApHcPhwzY3vrVeC2E&sh=2c9aed3c3e1d

24MK

………”The incident underscores continuing issues with both of the Littoral Combat Ship subclasses, which have bedeviled the overall program for years and limited the operational utility of these ships, despite the Navy’s best efforts”………..

Ένα πρόχειρο πρόσφατο. Επίσης πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα σχολια των αναγνωστών στο συγκεκριμένο άρθρο.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/37337/the-littoral-combat-ship-uss-detroit-is-limping-home-to-florida-after-breaking-down

ultorius

θα το ηθελα, αλλα με προλαβαν γυρω στα 20 ατομα που το εκαναν πριν απο εμενα :wpds_lol: .
Αυτα που εγραψε ο Steve Steve ο Klirouxas Klirouxas και το αρθρο του Forbes με καλυπτουν.
Ιδιαιτερα μονο και μονο αυτα που γραφει το DOT&E, που ειναι το γραφειο Επιχειρισιακων τεστ και αξιολογησης του secretary of Defence(αντιστοιχο ΥΠΕΘΑ) της Αμερικης. Μονο απο αυτα δε θα επρεπε να το διανοηθουμε καν να κανουμε προσφορα.

Last edited 3 days ago by ultorius
GioFlo

Με συγχωρειτε κυριε Παυλιδη,αλλα με 25 dislikes “χτυπατε” στα ισια τον maxwell40(39 dislikes και συνεχιζει…)και το σχολιο του για τις Bel!!!Θεωρω οτι σας εχουν εκθεσει(socialικα ασφαλως)ανεπανορθωτα,το πληθος ξενων αρθρων,οσων αφορουν την αξιοπιστια της MMSC.Για να αντιστρεψετε την κατασταση,προταση-ερωτηση.Εκτος της εταιριας,εσεις εχετε 2-3 αρθρα,που να υποστηριζουν το αντιθετο?Οτι οι MMSC δηλαδη ειναι αξιοπιστες σαν ναυπηγηση η τουλαχιστον δεν ειναι του πεταματου,για τον ρολο που τις θελουμε?Ιδου η απορια….Με εκτιμηση παντα.

Last edited 3 days ago by GioFlo
Nikodimos Pavlidis

Αγαπητέ φίλε GioFlo, δεν έκανα την ερώτηση για να συλλέξω Likes. Την έκανα για να πάρω απάντηση. Όπως βλέπετε όμως, απάντηση δεν πήρα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο συνέβη αυτό, εικάζω ότι ήταν ότι όσοι σχολιαστές προσπάθησαν να απαντήσουν, ήταν με κεκτημένη ταχύτητα από άλλους ιστότοπους όπου γίνεται συστηματική σκοποβολή ενάντια στις LCS. Το γιατί συμβαίνει αυτό, το αφήνω στην κρίση του καθενός.

GioFlo

Ναι οντως,απαντηση δεν δοθηκε για τις MMSC.Περα απο το απαραιτητο χιουμορ με τα like,θεωρειτε δηλαδη τοσο διαφορετικη την MMSC απο τις LCS(και των 2 τυπων).Αν ναι,που στηριζεται αυτη η διαφορετικοτητα σε σχεση με αυτα που αναφερουν οι φιλοι αναγνωστες για προβληματα στο σκαρι και στην επιβιωσημοτητα?

Last edited 2 days ago by GioFlo
Nikodimos Pavlidis

Πέρα από την πλάκα λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο είναι διαφορετικό πλοίο η ελληνική MMSC από τις πρώτες LCS Freedom. Όπως δεν γνωρίζει και κανείς άλλος άλλωστε. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, θεωρώ ότι δεν είμαι και σε θέση να κρίνω το αν είναι καλό ή κακό πλοίο για τις ανάγκες του ΠΝ. Οπότε εύλογα κατέθεσα την ερώτηση με βάση ποια στοιχεία αιωρείται η άποψη ότι είναι… κακά πλοία. Όπως βλέπετε, κανείς!!! δεν ξέρει το γιατί… Απλώς κάπου, κάπως διάβασαν ότι κάποια παλιά πλοία της κλάσης είχαν προβλήματα. Κι από εκεί και πέρα απλά ακολούθησαν το ένα άλμα λογικής μετά το άλλο.

GioFlo

Το δεν γνωριζω το σεβομαι σαν απαντηση.Νομιζω κανεις μας δεν γνωριζει.ΑΛΛΑ ρωτατε επισης με ποια στοιχεια αιωρειται η αποψη οτι ειναι ”κακα” πλοια?Με το εξης απλο συμφωνα με τους καθετα αντιθετους.Οτι η MMSC προερχεται σχεδιαστικα και ναυπηγικα απο μια κλαση,που εχει βγαλει απο αρκετα,εως πολλα προβληματα.Για αυτο και η ερωτηση μου ηταν η εξης.Στην περιπτωση της MMSC εχουν λυθει αυτα τα προβληματα?Θα ειναι διαφορετικης κατασκευης πλοιο απο τις LCS?Οπως προειπα αν δεν γνωριζετε πασο.Η καλυτερη λυση που εχουμε φανταζομαι ειναι η αναμονη!

Mavi70

Πάντως για την αλήθεια όσο και να έψαξα δεν βρήκα πουθενά αρνητικό δημοσίευμα για τις MMSC. Για τις Freedom και για τις LCS βρήκα αρκετά όπως τα παραθέτουν οι φίλοι.

Pantelis82

Μα πώς είναι δυνατόν να βρεις άρθρο όταν το μόνο ναυτικό που ΘΑ θα το αποκτήσει είναι το σαουδαράβικο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν MMSC αλλά LCS.

Mavi70

Ναι αγαπητέ μου το ξέρω αλλά είναι σχήμα λόγω και ουσίας. Συμφωνούμε ή όχι για την καταλληλόλητα του πλοίου η αλήθεια είναι ότι για τον συγκεκριμένο τύπο δεν υπάρχει κανένα δημοσίευμα διότι απλά δεν έχει μπει σε υπηρεσία ακόμη. Αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη κάτι αλλά μπορεί να σημαίνει και πολλά. Θα δούμε

Nikodimos Pavlidis

….και κατ’ επέκταση πώς είναι δυνατόν να εκφέρεις άποψη για ένα πλοιο που ούτε καν έχει πέσει στο νερό ακόμα. Και μάλιστα με τόση βεβαιότητα. Ακόμα και της Σαουδικής Αραβίας τα πλοία αυτά, είναι σε μία δικιά της διαμόρφωση που δεν είναι δεσμευτική για τα επόμενα.

Nikodimos Pavlidis

Μα για αυτό απόρησα κι εγώ. Και με τις απαντήσεις που έλαβα, επιβεβαίωσα ότι πράγματι δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ σχετικό με αυτό που ρώτησα..

Mavi70

Πάντως για την ιστορία η LCS Freedom με την MMSC δεν είναι ίδια πλοία. Μπορεί να έχουν το ίδιο σκαρί και να μοιράζονται κάποια συστήματα αλλά στην διαμόρφωση που έχει η εταιρεία για εξαγωγή προστίθεται ένα πλοίο στα 90 μέτρα με ένα 8πλο MK-41 και sonar σταθερό καθώς και η διαμόρφωση των 118 μέτρων που μας έχει προταθεί. Στο δια ταύτα τώρα μπορεί να εξοπλιστεί με 32 vls MK-41 στο ελικοδρόμιο και μπορεί να δεχτεί και ένα MK-41στην πλώρη αλλά μάλλον αυτό τον ξεχνάμε αν πάμε σε μεγαλύτερο πυροβόλο. Επίσης η εταιρία υποστηρίζει ότι μπορεί να δεχτεί SPY-1F ή CEFAR! Όσο αφορά το CEAFAR είναι πλήρως συμβατό με το combatss-21.αν έρθει ένα από τα δυο radar μαζί με τον αριθμό MK-41 στις Ελληνικές MMSC μένει να το δούμε. Ίσως έτσι να δικαιολογείτε η τιμή 1δις το πλοίο. Πάντως δεν είμαι αισιόδοξος αν κρίνω από την αγορά της Σαουδικής Αραβίας.
Υ.Γ Για το CEAFAR κάποτε παλιότερα είχα διαβάσει ότι η LM είχε μεταφέρει τεχνογνωσία και χρηματοδότηση στην CEA technologies για την ανάπτυξη του radar. Δεν είμαι σίγουρος αν ισχύει αυτό. Αν γνωρίζει κάποιος στα σίγουρα ας το επιβεβαιώσει.

Last edited 2 days ago by Mavi70
x-m

Το θέμα είναι γιατί επιτυχημένο και πρέπει να ακολουθήσουμε ; Όταν το αμερικανικό ναυτικό θέλησε να πάει από την LCS στην Multi-Mission το GAO εξέδωσε την παρακάτω έκθεση, μια από τις πολλές που αφορούσαν το πρόγραμμα LCS.

https://www.gao.gov/assets/690/681333.pdf

Στην έκθεση, με ημερομηνία Δεκέμβριο του 2016, μεταξύ άλλων αναφέρονται:

…..the Navy is planning to seek congressional authorization for a block buy of all planned frigates and funding for the lead frigate as soon as next year—2017—despite significant unknowns about the cost, schedule, and capability of the vessel….

Το ζήτημα “φρεγάτα” για το αμερικανικό ναυτικό είδαμε ότι τελικά πήρε άλλη τροπή.

(Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι για αυτό το πλοίο, με αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα, τον Οκτώβριο του 2015(!!) εγκρίνεται πιθανή πώληση FMS στην Σαουδική Αραβία και τον Μάιο του 2017 υπογράφεται LOA……. Οι Σαουδάραβες και με λίγα δισ . $ λιγότερα δεν χάνονται, άλλοι τα ψάχνουν με τον φακό).

Last edited 1 day ago by x-m
GioFlo

Πολυ ωραια.Οσο περναει ο καιρος,ολο και περισσοτερα πραγματακια θα μαθαινουμε.Δυο καλα νεα και ενα αναλογα τη διαθεση.Καλο νεο για τους κινητηρες.Καλο νεο και για τους Exocet.Τωρα για την αξιοπιστια,οπως το παρει ο καθενας.Αλλοι θα αρχισουν τα αλουμινοτρατα,αλλοι θα ειναι ποιο αισιοδοξοι.Προσοχη συμπατριωτες η επιλογη δεν εχει γινει ακομα.Ψυχραιμια στα σχολια 🙂

Ameinias

Όλα μπορεί να τα πάρει.. Μόνο για σόναρ τρόπιδας μην τους πείτε… κ θα έχει να αντιμετωπίσει τα Τ214 των απέναντι…

Polaris

Και τα καινουργια αντιτορπιλικα .

Vk77

Θα έλεγα τι θα ήθελα να πάρει αλλά θα πέσει λογοκρισία.

Daidalos

Θα δούμε. Πάντως πιστεύω πως θα ακολουθηθεί η ΣΑ διαμόρφωση με κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις (STRALES, RAM, ίσως τορπιλοσωλήνες και ASROC), ενώ μάλλον θα τοποθετηθεί ένα μόνο πλωριό Mk41. Σε αυτήν την περίπτωση, αν φέρονται ASROC μειώνονται αντίστοιχα οι ESSM. Καλό θα ήταν να είχαν τους αεριοστρόβιλους LM2500 αντί των υπαρχόντων της RR, αλλά δύσκολο το βλέπω…

GiorgosRou

Πάντως η όλη ιστορία αρχίζει να μου θυμίζει τις μεταγραφές καλοκαιριού του Ολυμπιακού επί Κόκκαλη που ξεκίναγε με 11δα Ρεάλ Μαδρίτης και κατέληγε με 11δα Ρεμαλ

Daidalos

Κλασικά. Ξεκινούν υποτίθεται να πάρουν οι ελληνικές ομάδες τον… Μέσι και τελικά παίρνουν τον Έλληνα ξάδελφό του, τον Μεσσαριτάκη…. Έτσι και εδώ. Από Arleigh Burke ως ενδιάμεση λύση θα πάρουμε τελικά το μικρό του ξαδελφάκι, το LCS.

Last edited 4 days ago by Daidalos
Evanos

Τι ξαδέρφακι…ούτε που γνωρίζονται..

Σάλτσα επιτηδειων ήταν η ιστορία των A.Burke για να περάσει το υπεραποτυχημενο και υπερκοστολογημενο LCS…

Κάποιοι απλά θολωσαν τα νερά απλά για να μπορούν να μιλούν για 5.5 δις

Gilan

Μη λες αλήθειες, μπορεί κάποιοι να βγουν στη πλατεία Κορυδαλλού και να αυτομαστιγώνονται σαν τους Πακιστανούς.

Mavi70

Τα πάντα όλα. Μέχρι και falcon heavy παίρνει…και γέρνει!!! Απίστευτο!!Για ενδιάμεση λύση παρουσίασαν κάτι?? Ομίχλη να υποθέσω.

Pavlos

Η αποψη μου ειναι οτι πρωτα απο ολα αν & εφοσον εγγυηθει την ασφαλεια της χωρας, η Γαλλια αοζ +12νμ, να λαβει το συμβολαιο, χωρις να κανουμε εκπτωσεις στην ποιοτητα.

Εφοσον η χρηματοδοτηση ομως επιτρεπει να αποκτησουμε και τα λοιπα προγραμματα, ειτε mmcs, F-35 ειτε U214 να προχωρησουμε σε ολα.

Αν παλι το ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ ορισει διαφορετικα συστηματα ας ληφθουν αυτα που θελουν. Αλλα πρωτιστα ειναι θεμα επιβιωσης του εθνους. 

Ποια χωρα δινει αμυντικη συμφωνια και εγγυησεις ασφαλειας .Μακαρι να εδιναν ολες, ωστε να γινονταν &οι επιλογες σε κοινο εδαφος, απο μηδενικη βαση. Αλλα δεν δινουν. Οι Βρετανοι οι οποιοι παραγουν ποιοτικα προιοντα, συνδιαλεγονται την ιδια στιγμη με την Τουρκια. https://doureios.com/toyrkika-f-16-ekpaidevontai-apo-vretanika-typhoon-stin-antimetopisi-toy-meteor/
Οι ΗΠΑ επισης θελουν την Τουρκια στο ΝΑΤΟ, ‘ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ’ οπως δηλωσε ο Αμερικανος πρεσβης στη χωρας μας, & εμεις συμφωνουμε !
 ”…Δεν πιστεύω ότι άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι τόσο δεμένοι όσο η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, στην αρχή πως ό,τι και να γίνει πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση…” https://www.ethnos.gr/politiki/131950_tzefri-paiat-i-krisi-elladas-toyrkias-nato-kai-oi-ipar/
Δεν ειναι μονο θεμα επιδοσεων ειτε οικονομικο, οπως συχνα θετουμε και σωστα αντιπαραθετονται αποψεις. Ειναι θεμα γεοπολιτικο και στηριξης της χωρας. & οι μονοι που εχουν κοινα συμφεροντα λογο & των ενεργειακων & στηριζουν τη χωρα & για δικους τους ηγεμονικους λογους, ειναι οι Γαλλοι. Μακαρι να το εκαναν και οι Αγγλοι, και οι Ηπα & η Γερμανια. Αλλα καθε κρατος εχει τις δικες του επιλογες & εμεις ως Εθνος, πρεπει να προσαρμοστουμε αναλογα για την επιβιωση μας.

——————

Last edited 4 days ago by Pavlos
cep0

πάντως τα Βρετανικά Τάϊφουν, δεν έχουν απολύτως καμια συγγένεια με τις Ριπές Ανέμου

Pavlos

Οι Βρετανοι πλασσαρουν σε μας πλοια και στους -γεννοκτονους- Τουρκους, κινητηρες και τεχνογνωσια αεροσκαφων (ειτε και τα ιδια τα αεροσκαφη).

Το αρθρο δεν αναφερθηκε σε σχεση των 2 αεροσκαφων, αλλα με πιθανη συναφεια αντιμετωπισεως των meteor, με βρεττανικη συνδρομη (᾿..Το προφανές είναι ότι οι Τούρκοι επιθυμούν να ενημερωθούν σε βάθος και έγκυρα από τους έμπειρους Βρετανούς για τις πραγματικές δυνατότητες του πυραύλου αέρος – αέρος BVRAAM Meteor, που θα φέρουν τα ελληνικά Rafale, αλλάζοντας το “παιχνίδι” της αεροπορικής αναμετρήσεως στο Αιγαίο. ….’) , και το οτι σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Βρετανός πτέραρχος αναφέρθηκε στην συνδρομή της BAE Systems στην ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους επομένης γενεάς, το οποίο χαρακτήρισε ως “ένα εθνικό πρόγραμμα για το οποίο μπορεί το [τουρκικό] έθνος να είναι υπερήφανο, συμβολικό της ισχυρής διμερούς σχέσεως Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας“.

Σε ενημέρωση της RAF, αναφέρεται σχετικώς(με την παρουσια των Τυφωνων στο Ικονιο: “Σε αυτό τον ρόλο [το Typhoon] θα παρέχει μια πιο αυστηρή δοκιμασία εκπαιδεύσεως σε ιπταμένους προηγμένων αεριωθουμένων της RAF και του ΝΑΤΟ, καθώς θα παίζει τον ρόλο του αντίπαλου αεροσκάφους που ανταποκρίνεται με την ταχύτητα και ευελιξία του ενώ εφαρμόζει τις τελευταίες τακτικές αεροπορικής μάχης και κλειστής αερομαχίας του πραγματικού κόσμου, εναντίον τους“.

& ΄φυσιολογικα’ !!! θενε ‘συμβολαιο’ απο μας οι Βρεττανοι.

Last edited 4 days ago by Pavlos
cep0

ναί το διάβασα , απλά λέω ευτυχώς που δεν έχουν σχέση ως οπλικά συστήματα

Stavrogin1

Αν εγγυηθεί η Γαλλία τη δική μας αοζ και ασφάλεια; Τι είναι αυτά που λες άνθρωπε μου; Κι εμείς οι Έλληνες τι ρόλο παίζουμε;

Pavlos
 1. Eμεις θα αμυνθουμε με συνδρομη ή χωρις.(οτι και να γινει) –>το να θετουμε καλυτερους ορους αμυνας ειναι 1 θεμα, το να ειμαστε ετοιμοι να αντιμετωπισουμε τα παντα υπο οποιεσδηποτε συνθηκες ειναι το δευτερο.
 2. Προτιμας να εχεις συνδρομη απο τους Γαλλους (υπογραφοντας αμυντικη συμφωνια μαζι τους) ή προτιμας να ειμαστει μονοι μας. (ρητορικο το ερωτημα, καθως δεν μας δινεται απο πουθενα αλλου αυτη η επιλογη.
Last edited 3 days ago by Pavlos
Stavrogin1

Κανεις δεν μπορεί να εγγυηθεί να εμπλακεί σε πόλεμο με μια μεγάλη χώρα σαν την τουρκία για χάρην μιας συμμαχου ανεφ όρων αν δεν απειλείται άμεσα η δικη του ακεραιότητα. Επίδειξη δυνάμεως καθως και ελαφρα εμπλοκη για χάρη των πετρελαϊκών γαλλικών εταιριών μπορει να υπάρξει, αλλά ως εκέι. Αυτο που ζητάτε δεν αγοράζεται ουτε με 5δις ουτε με 50δις. Επομένως ειναι σφάλμα να πληρώνουμε Γαλλιες σωματοφυλακες.Οφείλουμε να αγοραζουμε αυτά που χρειαζόμαστε και με μετρο να κρατουμε τις συμμαχικές μας ισσοροπιες. Οφειλουμε να αποδεικνύουμε και στους φιλους μας ότι ειμαστε σκληροι διαπραγματευτες δεν χαριζουμε κάστανα και δεν πληρωνουμε προστασίες γιατι αυτο ειναι δειγμα οχι μονο αδυναμίας αλλά και απροθυμίας να πολεμησουμε για τον εαυτο μας. Και οποια δύναμη μυριζεται αδυναμία γινεται κοράκι. Πληρωνεις προστασια θα πει οτι φορτωνεσαι νταβατζή.Η ιστορια που γνωριζω εγώ αυτά διδάσκει

Jimmy2

Ξερεις ομως ποιο ειναι το αστειο? Οτι με τους Αμερικανους πληρωνουμε προστασια, φορτωνομαστε νταβατζη κι οταν γινει η στραβη με τον πελατη -βλεπε Τουρκια- ο νταβατζης αντι να ερθει να καθαρισει δεν απανταει στα τηλεφωνα κι αν απαντησει λεει εεε βρειτε τα εκει μονοι σας κανε και καμια υποχωρηση……

My_name_is_Nobody

Συνδρομή δεν σημαίνει άμεση εμπλοκή.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνδράμεις κάποιον χωρίς να εμπλακεί άμεσα ούτε ένας στρατιώτης σου.

Pavlos

Στους Αμερικανους δινουμε βασεις κλπ ο Τουρκος αγοραζει s-400, στρεφεται εναντια σε αλλο μελος του Νατο (εμας, αλλα και τη Γαλλια, οπως ειδαμε στη Συρτη) αλλα στην πραξη μεχρι στιγμης το μονο που νιαζει τις ΗΠΑ ειναι ᾿…πως ό,τι και να γίνει πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση…”.

Πληρωνεις προστασια φορτωνεσαι νταβατζή τις ΗΠΑ & συμφωνεις μαζι του(οι ηγεσιες μας διαχρονικα) να μη φυγει η Τουρκια ‘ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ’ και παει σε αλλο μαγαζι!!!
Η ιστορια που γνωριζω εγώ, (μεχρις στιγμης) αυτά διδάσκει.

Το μονο που υπαρχει ειναι συμφεροντα, και τα πλεγμα συμφεροντων των ΗΠΑ διαφερει απο αυτων της Γαλλιας, δεν υπαρχουν καλοι και κακοι, υπαρχει συμπλευση (μερικη ή μεγαλυτερη) συμφεροντος με τη Γαλλια αυτην την περιοδο ενω εχουμε και αρκετα καλες σχεσεις με ΗΠΑ.

Συμφωνια αμυντικης συνδρομης εχει και υποχρεωσεις απο μερους μας.
Οταν εισαι ο αδυνατος απεναντι σε αυτον που ο Αμερικανος χα:δευει, δεν εχεις και πολλες επιλογες για το αν χρειαζεσαι αμυντικη συνδρομη.

Last edited 3 days ago by Pavlos
NICKB

Κατά τη γνώμη μου, η μοναδικές (εμφανείς & πιθανές) περιπτώσεις που θα αιτηθεί επίσημα – τα επόμενα 15 χρόνια – η Γαλλία την αμυντική μας συνδρομή είναι:

– Να κινδυνεύει (από τη Τουρκία) κάποιο πολεμικό ή πολιτικό (εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου) σκάφος της στην Α. Μεσόγειο
– Να ξεκινήσει “πόλεμο” με Αλγερία ή Τυνησία (παλιές αποικίες της, αλλά με έντονη παρουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας & μεγάλη Τουρκική επιρροή) ή Λιβύη (λόγω Τουρκίας).

Δε νομίζω ότι θα μπει στη διαδικασία να χρησιμοποιήσει τη Στρατηγική συμφωνία για υποστήριξη πχ στο Μάλι (θα την αιτηθεί μεν, αλλά με άλλους τρόπους)

Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει Τουρκική απειλή.
Δηλαδή, μια Γαλλική φρεγάτα σε κίνδυνο έξω από τη Κύπρο, για τα συμφέροντα ΚΑΙ της Κύπρου (που κανονικά και βάσει Διεθνών συμφωνιών/Δικαίου θα έπρεπε να ήταν δική μας φρεγάτα στη θέση της Γαλλικής – λόγω Εγγυήτριας Δύναμης), θα ήταν υπερβολικό να την υποστηρίξουμε;

Αν πιστεύουμε πως ΝΑΙ (θα ήταν υπερβολικό), δε νομίζω ότι ψάχνουμε για Συμμάχους και κακώς κάνει όλα αυτά τα ταξίδια ο κος Δένδιας. Τσάμπα σκορπάει τα λεφτά μας.
Ας δώσουμε ΓΗ & ΥΔΩΡ στους γείτονες* και ας μας αφήσουν στην ησυχία μας, να βγάζουμε λεφτά! Γιατί και στους Αμερικανούς να πάμε, θα αναγκαστούμε να δώσουμε ένα κομμάτι από Γη & Υδωρ στους αγαπητούς (των Αμερικανών) γείτονες, και όπλα θα εξακολουθούμε να αγοράζουμε (πάνε τα “λεφτουδάκια μας”) για να γλυτώσουμε υποτίθεται τα υπόλοιπα… Το σημερινό Δράμα, από δυσμενέστερη θέση.

* η Win-Win περίπτωση του Ερντογάν

Last edited 2 days ago by NICKB
GioFlo

Σωστα διατυπωμενη αποψη.Αν και εκτος αρθρου,”ανοιξες” το θεμα στη σωστη του διασταση.Προσπαθω και εγω απο την πλευρα μου,να επικεντρωνομαι στα θετικα και να ειμαι υπευθυνος στην κριτικη μου.Ενα απο τα θεματα,που πρεπει ολοι οι φιλοι να δειξουν κατανοηση και “ανοιχτο” μυαλο,ειναι και αυτα που αναφερεις.Η επιλογη του προγραμματος για το ναυτικο της επομενης 25ετιας plus,εχει πολλες προεκτασεις.Το γραφω σε καθε ευκαιρια.Πρεπει να ληφθουν(και θα ληφθουν)πολλα πραγματα υποψιν.Με αυτα που διαβαζω,στα παρα πολλα σχολια ειναι η αληθεια,δεν θα ηθελα σαν επιλογη την MMSC.Αλλα αν το “πακετο” παει προς τα εκει,πρεπει να επικεντρωθουμε στα θετικα και να στηριξουμε την αποφαση,τουλαχιστον μεχρι να μας δειξει η MMSC-HN τι μπορει και τι οχι. Για αυτο και χαρακτηρισα θετικα τα νεα για τους κινητηρες και τους EXOCET,ασχετα αν γουσταρω η οχι το συγκεκριμενο σκαρι.Θα ΕΠΙΜΕΝΩ να τονιζω οτι το Π.Ν κανει πολυ καλη δουλεια,η μια ρελανς διαδεχεται την αλλη και οι μονοι που θα βγουμε οφελημενοι,απο τη μαχη των εταιριων,στο τελος θα ειμαστε εμεις.Αυτο πιστευω.Μπορει να κανω και λαθος,ιδωμεν.

Last edited 3 days ago by GioFlo
Pavlos

Δεν θεωρω τα mmcs πλοια καταλληλα αλλα αμα το ΠΝ τα θελει ειναι δικη του και η ευθυνη, θα προτιμουσα να κανουμε προσυμφωνο για τις Continental το οποιο να μας δινει καποια αμεσα ανταλαγματα(ενδιαμεσης λυσης κλπ), αλλα το τι θελω εγω δεν εχει σημασια αλλα 1. το τι δινουν οι Αμερικανοι 2. το τι θελει το ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ 3.Το χρηματοδοτικο το οποιο λογο κορονοϊου εχουμε προσωρινα καποιες ανοικτες θυρες τις οποιες οι ιδιοι οι παροχοι των αμυντικων συστηματων το ανοιγουν διοτι και οι ιδιοι θα ωφεληθουν. Ας φροντισει η στρατιωτικη και η πολιτικη ηγεσια αμεσα να κανει τις καλυτερες επιλογες & αγορες.
Ομως το θεμα που θιγω με τη Γαλλια, ειναι εκτος συναγωνισμου των αλλων, διοτι οταν (μονο) μια χωρα σου προσφερει (αμοιβαια βεβαια) αμυντικη συνδρομη και κινδυνευεις εν τοις πραγμασοι, τοτε σιγουρα πρεπει να προχωρησεις στην ενδυναμωση σχεσεων και δαπανων μαζι της στα εξοπλιστικα, λαμβανοντας βεβαιως και το βελτιστο δυνατο.

GioFlo

Καμια αμφιβολια,ειμαστε στο ιδιο μηκος κυματος.Σχολιασα τις προαλες,οσα αφορουν τους προμηθευτες και ειμαι αυτης της αποψης,απο τα νεανικα μου χρονια,πισω στο 1996 που αγορασα πρωτη φορα ειδικο τυπο(Αμυντικα Θεματα και Στρατηγικη τοτε)και αρχισα να ασχολουμε με τα θεματα γεωπολιτικης,στρατηγικης και εξοπλισμων.Τα “κλειδια” Αμερικη,Γαλλια-Ισραηλ(“Αμερικη”….δηλαδη) απο πισω,και κανα “τσιμπολογιμα”,που και που,απο αλλες Χωρες αν και εφοσον διαθετουν κατι πραγματικα αξιολογο και εκτος συναγωνισμου.

Animades

Αν ο Θείος ΣΑΜ έρχεται και λέει στους Ευρωπαίους (που χρωστάμε) :

don’t worry fellars, “θα κτίσω εγώ στην Ελλάδα , 4ρης φρεγάτες στα ναυπηγεία που αγόρασα , θα τις πληρώσω εγώ και λίγα -λίγα θα μου τα ξεχρεώσουν οι Έλληνες , όταν έχουν (με το αζημίωτο ) , ώστε να μην χρειαστεί (δημοσιονομικά ) να τις πληρώσετε εσείς fellars …”
τώρα θα μου πεις γιατί αυτά τα σκαριά , mmsc (LCS) , και όχι τις Αμερικάνικες Fremm που με λίγη προσαρμογή , ταιριάζουν γάντι στις Ελληνικές ανάγκες , (με την προϋπόθεση της άμεσης παραχώρησης δύο υπερθηρίων, ΑΒ ή εστω TICO μιας και η παραλαβή των FFG(X) χάνεται στο τέλος της δεκαετίας …)
Γιατί μάλλον ( δηλώσεις πρεσβευτή HΠΑ) δεν θέλουν (επ ουδενί ) να ξεκόψουν απο την Τουρκία και άρα προσφέρουν lcs και ξερό ψωμί … και (αν εχω δίκιο)σε καμία περίπτωση βέβαια μαζί με παραχώρηση ΑΒ ή εστω TICO.
θελω να πω οτι μαλλον οι mmsc πάνε πακέτο με LCS ως ενδιάμεση λύση (για να μην ενοχλήσουν το Θηρίο) , ενώ αν εχω (μακάρι) άδικο οι FFG(X) πάνε πακέτο μια χαρά με ΑΒ ή εστω TICO…

Σε αυτό το σενάριο ο Έλληνας (πρωθυπουργός) δεν είναι μεταξύ μπελάρας , μεκο Α200 , τype 31,κτλπ , και διαλέγει τις ” ακατάλληλες ” LCS
αλλά μεταξύ των LCS ή τίποτα και δεν ξέρω πιο είναι χειρότερο απο τα δύο γιατί σε βάθος χρόνου θα τις ακριβοπληρώσουμε …

Pavlos

1- Το θεμα δεν ειναι μεταξυ οπλικων συστηματων, αλλα μεταξυ επιλογης:
α.αμυντικης συνδρομης προς τη χωρα μας ή
β.χωρις αμυντικη συνδρομη προς τη χωρας μας.

Διαλεγουμε και παιρνουμε.

Οι ΗΠΑ που θενε την Τουρκια στο μαντρι δεν δινουν αμυντικη συνδρομη (διαμεσολαβηση μπορει να κανουν, υπερ ποιου βεβαια), μονο οι Γαλλοι εχουν κανει φτανει να μην την αποσυρουν.

Αρα το θεμα ειναι απλο. Προηγειται των επενδυσεων, δυνατοτητων κλπ η ασφαλεια.

Αν κλεισουμε τη συμφωνια με τη Γαλλια και με τα εξοπλιστικα κλπ που απαιτουνται, παμε παρακατω.

——–

2- Το παρακατω ειναι σαφες. Αν οι ΗΠΑ δινουν οπως εχει γραφει παραχωρουν καποια F-35 και δεν θελουν να δοσουν (υποθετικα το λεμε, για να μη χαλασουν την [αν-]ισοροπια με Τουρκια) AB ειτε επιλογη Continental Fremm (=επιλογη που υποστηριζω), αλλα μονο lcs τοτε εχομε & μονο αν το ΠΝ εχει θεσει προδιαγραφες & να δοσει θετικη ή αρνητικη απαντηση.

3-Οσο αφορα τα ναυπηγεια, (αν δεν επιλεχθουν MMCS) αυτα μπορουν να κατασκευασουν αν αποφασισθει κορβετες ειτε (αν συμβληθουμε με Γερμανους) υποβρυχια, και τα κερδη κατασκευης να τα καρπωθουν οι ιδιοκτητες των ναυπηγειων.
Η δικη μου επιλογη, η οποια δεν εχει βεβαια καμμια σημασια, ειναι οτι χθες και οχι αυριο, επρεπε να κατασκευαζουμε προσθετα u214.

——–
Η ιεραρχια αποφασεων θα επρεπε (κατα τη γνωμη μου) να ειναι επιβιωση, ασφαλεια, επενδυσεις:

α-ΘΕΜΑ Aμοιβαιας αμυντικης συνδρομης (χωρις εκπτωσεις στην ποιοτητα προσθηκης αμυντικων προϊοντων, το τελειωνει και μετα προχωρας στα επομενα) προηγειται η επιβιωση του Εθνους.

β.ΘΕΜΑ προδιαγραφων σκαφους φρεγατων, οπλικων συστηματων & διαθεσιμων επιλογων αγορας =ασφαλεια. (το τελειωνει και μετα προχωρας στα επομενα)
γ.ΘΕΜΑ Επενδυσεων του προηγουμενου (βεβαιως το β&γ συνδονται ως επιλογες) >ως επενδυσεις εννοουμε τυχων συμπαραγωγες, συγκατασκευες κλπ

Ολα τα παραπανω λογο του προσωρινου οικονομικου ανοιγματος παραθυρου για τα εξοπλιστικα, & αν και τα εθεσα σε διαφορετικες κατηγοριες ειναι ομως & αλληλενδετα.
——–

Last edited 3 days ago by Pavlos
Jimmy2

Απο αυτα που εχουμε διαβασει , ακομα κι οι S που εχουμε παιζει να ειναι και λιγο καλυτερες και κυριως εντελως δωρεαν. Ας παρουμε και τις 2 L της Χιλης με κανενα 70 αρι και τις 2 μαζι για αντιαεροπορικο ρολο, ας τους κανουμε μια καλη επισκευη κι ειμαστε οκ

x-m

Μόλις περιγράψατε μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα που αξίζει τον σεβασμό των συμμάχων της και τον φθόνο των εχθρών της.

Polaris

Για την αξιοποιστια ας δουμε ποσα εμειναν και οχι ποσα μιλια εκαναν. Επισης η απουσια τορπιλων σημαινει οτι πρεπει να χαραμισουμε κελια για να βαλουμε vl-asroc.
Επισης το χαρακτηριστικο του πλοιου ειναι η ταχυτητα αν και δεν λεει κανεις ποση μπορει να ειναι αυτη. Επισης ο μονος τροπος για ανθυποβρυχιακη επιχειρηση ειναι με το captas οποτε παει και η ταχυτητα, εκτος αν σκοπευουν να το εχουν παντοτε ανεπτυγμενο.
AAW με αυτο το ρανταρ δεν μπορει να κανει οποτε και να βαλουν SM-2 για τα ματια του κοσμου θα ειναι.
Ουσιαστικα το μονο που μπορει να κανει αυτο το πλοιο ειναι να παει μεχρι Ροδο και να γυρισει με λιγο αυξημενες πιθανοτητες απο την SV.
Α και να ελπιζουμε μην χαλασει ή φαει κανενα πυραυλο και μετα δεν μπορουμε να σβησουμε στην φωτια.
Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω που παμε να μπλεξουμε με ενα πλοιο το οποιο πραγματικα το κραζει ολος ο κοσμος. Πολυ σπανια συμβαινει αυτο.

Mtsak

Δυστυχώς πολιτική απόφαση είναι η αιτία. Όπως με εντολή άνωθεν άλλαξε η διατυπωμένη γνώμη του ΑΝΣ για την ακαταλληλότητα των πλοίων.

Jimmy2

Εγω δεν καταλαβαινω το εξης. Ο ιδιος ο πρωθυπουργος , οι αρχηγοι του στολου ο αρχηγος του στρατευματος, δεν καταλαβαινει οτι ζουμε σε μια εποχη που η πληροφορια μεταδιδεται αμεσα? Οτι οποιος πατησει ενα απλο google search θα καταλαβει οτι εδω υπαρχει σκανδαλο μεγατονων? Δηλαδη οκ και ασφυκτικες πιεσεις να δεχεται απο την ΛΜ δεν μπορει να τους πει οτι ρε παιδια εδω θα κινδυνευω με ειδικο δικαστηριο αν υπογραψω, δωστε μου κατι καλυτερο να μπορεσω να δικαιολογηθω τουλαχιστον.

stuart

Νόου γουέι, Χοζέι..
Τα F35 μονο θέλουμε

Brainp

Μια ευχή θα κάνω…. Η επιλογή των φρεγατών να γίνει με επιχειρησιακά κριτηρια και όχι με πολιτικά κριτήρια.
Μόνο αυτό.

GK21

Δεν ευχεσαι καλυτερα να κερδισεις το joker?Πιο ρεαλιστικο μου ακουγεται……

harval

Κανε εσυ την ευχή και αν πιασει στειλε με προσωπικο μηνυμα διεύθυνση να σου στείλω μπουκαλάκι Johnnie Walker Sons Odyssey (650 euro)

vbaltsiotis

Αγαπητέ Brainp επιλογή με πολιτικά κριτήρια σημαίνει ότι επιλέγεις την πρόταση του συμμάχου που διπλωματικώς σε στηρίζει και τα συμφέροντά του ως ένα βαθμό συμβαδίζουν με τα δικά σου. Η επιλογή η δική μας δεν βασίζεται σε πολιτικά ή επιχειρησιακά κριτήρια αλλά πολύ φοβάμαι πως είναι αποτέλεσμα κάποιου είδους εκβιασμού.

Stealth

Οι ΜMSC ειναι ενα πανακριβο πλοιο με κοστος 1+ δις το καθενα, το οποιο δεν εχει σοναρ, επομενως δεν μπορει να χρησιμοποιηθει για ανθυποβρυχιακες επιχειρησεις. Eχει περιστρεφομενο ρανταρ και 1-2 VLS. Εχει επιβιωσιμοτητα Level 1, δεν ανταποκρινεται δηλαδη στο ρολο φρεγατας. Αρα ποιος ο λογος αποκτησης? Υπαρχουν κορβετες οπως η Al Zubarah (Doha-class) με το μισο εκτοπισμα που εχουν καλυτερο εξοπλισμο και το 1/3 του κοστους.

Προκειται για εντελως αποτυχημενη σχεδιαση πλοιου, με τεραστιο αριθμο προβληματων, τα οποια εχουν καταγραφει σε επισημη προσφατη (2019) εκθεση προς το Αμερικανικο Κονγκρεσο. Δεν ειναι δικη μου αποψη, αλλα ειναι εκθεση προς το Κονγκρεσο το οποιο αποφασιζει τι εξοπλιστικα προγραμματα θα χρηματοδοτησει και τι οχι. Διαβαστε τη.

https://fas.org/sgp/crs/weapons/RL33741.pdf

Ενα απο τα πλοια USS Detroit επαθε τετοια ζημια, που το ρυμουλκουν πισω στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοι εχουν φτασει σε σημειο να το αποκαλουν πλεον ως Little Crappy Ship. Δεν υπαρχει κανενα Αμερικανικο ΜΜΕ που να ισχυριζεται πως τα συγκεκριμενα πλοια ειναι ικανα, το ακριβως αντιθετο.Το Αμερικανικο Forbes εγραφε πριν λιγες ημερες πως θα επρεπε να αποσυρθουν ΟΛΑ τα LCS.

https://www.forbes.com/sites/craighooper/2020/11/09/now-is-the-perfect-time-to-sink-the-freedom-class-littoral-combat-ship/?sh=3979ecea3e1d

Το Π.Ν. και η πολιτικη ηγεσια κανουν ενα τεραστιο λαθος με αυτη την πανακριβη επιλογη υψους 4+ δις. Εαν φυσικα υπαρχουν αλλα οφελη οπως παραχωρηση Arleigh Burke η F-35 / F-16 / MLRS, Abrams κτλ στο πλαισιο μια γενικης συμφωνιας που να περιλαμβανει και τις βασεις τοτε ισως να εχει νοημα. Ελπιζω πως η αντιπολιτευση θα κανει σωστα τη δουλεια της και θα κανει ερωτησεις σχετικα με ενα τετοιο τεραστιο και ακριβο προγραμμα για ενα τοσο κακο πλοιο.

G...

Οι βασεις θα επρεπε να εχουν ηδη συγκεκριμένα αντάλλαγμαα. Οι αμερικανοι εχουν πολλα και αξιολογα οπλικα συστηματα που μπορουμε να παρουμε αλλα σιγουρα οι lcs δεν ειναι ενα απο αυτα.
Οι ιδιοι το λενε σε εκθεσεις τους που εχουν κανει οτι ειναι προβληματικα αλλα στην πτηση διαβαζουμε μονο τι λεει η λοκχιντ και οτι μπορει να μπει επανω οτι θελουμε ασχετα αν το κοστος περασει σε δυσθεώρητα ύψη.
Με μονο συρωμενο σοναρ θα πανε να βρουνε τα τουρκικα 214?

Last edited 4 days ago by G...
Mikkan

Ποια αντιπολίτευση
Αυτοί ζούνε στον κόσμο τους

Stealth

H ελπιδα πεθαινει τελευταια…

harval

Μακαρι να ηξεραν και τον κοσμο τους

NICKB

Λες και δε ξέρουμε πως κάνουν τη “δουλειά” τους Κυβερνήσεις & Αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα, χρόνια τώρα…
Αν τους ενδιέφερε να κάνουν το σωστό, καταρχήν θα μιλούσαν μεταξύ τους πριν παρθούν σοβαρές αποφάσεις, επίσης χρόνια τώρα!

GK21

Οι ανθρωποι αγαπητε ειναι σε παραζαλη.Απο τη μια ο Ερντογαν εκτος ελεγχου,απο την αλλη το Π.Ν. με φρεγατες 40ετων,βαλε και την αναγκη του πολιτικου συστηματος να εχει παντα εναν “προστατη” για να μην μας κανει “ντα” ο κακος τουρκος και εδεσε το γλυκο.Και φυσικα μην ξεχναμε την αποικιακη παραδοση της χωρας μας,να περνει συμβολαια απο το Π.Ν. οποιος ξενος επενδυει σε ναυπηγεια.Οσο για τα ανταλλαγματα που λες,σε φοβικους,υποτακτικους,υπακουους και δεδομενους κανεις δεν δινει τζαμπα τιποτα γιατι πολυ απλα δεν χρειαζεται δωσει τιποτα.Τους επιβαλει αυτα που θελει και τελιωνει εκει το παραμυθι.

Υ.Γ. Ποια αντιπολιτευση θα κανει σωστα τη δουλεια της?Αυτη που εδωσε στη L.M. 500μυρια για τα παλιοπραγματα τα Ρ-3???????????

Last edited 4 days ago by GK21
Jimmy2

Η αξιωματικη αντιπολιτευση δεν προκειται να ρωτησει τιποτα, καθως ολες οι ενδειξεις δειχνουν οτι εχει κι αυτη την ιδια διαπλοκη με τον συγκεκριμενο “εθνικο προμηθευτη”

Stealth

Δυο σημαντικα εγγραφα για την αποδοση του LCS για οποιον ενδιαφερεται να δει τη γνωμη που εχει το πενταγωνο για το LCS.

Πρωην εμπιστευτικη εκθεση προς την Γερουσια του J Michael Gilmore, Director Operational Test and Evaluation, Office of the Secretary of Defence.

https://www.armed-services.senate.gov/imo/media/doc/Gilmore_12-01-16.pdf

Υπαρχουν και πρακτικα απο την ορκωτη καταθεση του στη Γερουσια στο παρακατω λινk (η καταθεση του αρχιζει στη μεση περιπου).

https://www.govinfo.gov/content/pkg/CHRG-114shrg28323/html/CHRG-114shrg28323.htm

Last edited 4 days ago by Stealth
Klirouxas
Jimmy2

Ξερεις τι θα σου απαντησει τωρα η πτηση…. Οτι το αρθρο αφορα το LCS , ενω εμεις θα παρουμε το MMSC. Δεν ειναι Γιαννης ειναι Γιαννακης

ShadowMan

Εγώ πάντως αν δεν κάνω λάθος φυσικά δεν έχω πετύχει ούτε μια φορά να γράφει η πτήση έστω ένα αρνητικό γεγονός αυτού του πλοίου αν και το ίδιο το Κονγκρέσο φαίνεται να έχει τέτοια λίστα. Κάπου που να υστερεί ή οτιδήποτε. Είναι όντως τόσο καλό?

Last edited 4 days ago by ShadowMan
evaggelos

θα αποσυρουν τα ab κ μονο lcs θα υπαρχουν στο usn

x-m

H “Πτήση” θα στηρίξει οποία απόφαση πάρει αυτή η κυβέρνηση: MMSC, FTI ,Type 31, Gorshkov ή οτιδήποτε άλλο…

Last edited 4 days ago by x-m
Xristoforos

Τώρα καταλαβαίνω πως ένιωθαν οι γυναίκες στα προξενιά…
– Δεν τον θέλω.
– Θα τον πάρεις..!
– Δεν τον αγαπώ.
– Θα τον αγαπήσεις..! Ξέρω εγώ ποιο είναι το καλό σου…! Σιγά σιγά θα τον συνηθίσεις…!
….
…. θέμα τύχης είναι πως θα μας βγει ο γαμπρός και θα φανεί μετά από τον γάμο..

G...

Μονο που εδω ξερουμε ο γαμπρος οτι δεν ακουει καλα (δεν εχει σοναρ) δεν βλεπει καλα μακρια (εμβέλεια ρανταρ), δεν μπορει να τρεξει (χαλαει) δεν μπορει να σηκωσει τα οικογενειακά βαρη(φτωχος οπλισμος)
Και ζηταει μεγαλη προικα(1δις το κομματι)
Μαλλον δεν ειναι και κελεπούρι
Και το πραγμα πρεπει να παει για διαζύγιο πριν καν γινει η παντρειά

Xristoforos

Ενώ η νύφη…. παρθένα νεανίδα..!!!
Ούτε που νοιάστηκε να σουλουπωθεί τα τελευταία 20 χρόνια , έτρωγε από δανεικά και τώρα, ούτε την προίκα που θέλει ο γαμπρός έχει, αλλά χρωστάει και σε όλο σύμπαν…
Ο γάμος του Καραγκιόζη…

Last edited 2 days ago by Xristoforos
GioFlo

Η ΠΤΗΣΗ εχει αναφερθει και μαλιστα προσφατα στο αρθρο 12+1 λογοι κ.λ.π….Παραδεχεται μερος των προβληματων,των αρχικων πλοιων,αλλα τονιζει οτι τα πλοια δεν ειναι και “σαπακια”.Ουτε εμενα μου αρεσει,αλλα απο την αλλη δεν θα το βαφτισω και αχρηστο.Οπως εχει γραψει η ΠΤΗΣΗ πολλες φορες,θα εμπιστευτω και εγω απο τη μερια μου, την αποφαση του Π.Ν.Δεν ειμαι ουτε ναυπηγος,ουτε μηχανικος,ουτε πλοιαρχος του Π.Ν.Αντιλαμβανομαι το γενικοτερο κλιμα,εχω και αποψη,μπορω να καταλαβω 5 πραγματα,αλλα ειδικος δεν ειμαι ουτε θα γινω.Απλα προσπαθω να αξιολογω,οσο ποιο ορθολογικα γινεται,καποια πραγματα.

G...

Τα ιδια ελεγε η πτηση και για τα ρ3 και τωρα κλαιμε τα 500 εκατ.
Οι δε ” ξερουν καλυτερα”τωρα σφυριζουν αδιαφορα

GioFlo

Εχω σχολιασει πολυ αναλυτικα το σκεπτικο μου για τα P-3 και η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι δεν ηταν κακη επιλογη Στο παρακατω link,στα σχολια θα βρεις τα γραφομενα μου,σε μια εντονη,αλλα οχι εκτος οριων,αντιπαραθεση που ειχα με τον flashg.
https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-needs-a-modernization-program/#comments

Klirouxas

Φιλε μου δεν θα είναι απόφαση του ΠΝ αλλά πολιτική!
Και τα ελάχιστα στελέχη του ΠΝ που θα την αποδεχθούν θα είναι επειδή έχουν απολέσει προ πολλού κάθε αίσθηση καθήκοντος και βλέπουν μόνο μέχρι το επόμενο συμβούλιο κρίσεων…

Αγαπητή Πτήση παρακαλώ να περάσει, παραβιάζω ανοιχτές θύρες.

GioFlo

Εχω ηδη σχολιασει αδελφε μου(σε παλαιοτερα αρθρα),οτι οι αποφασεις ειναι πολιτικες παντα.Εκτος αν εχεις δικτατορια.Αποψη μου,που την εχω εκφρασει δημοσιως,ειναι οτι καθε αποφαση εχει συνοδευτει ποιο πριν απο εισηγηση του εκαστοτε Οπλου.Τωρα τους λογους αποδοχης η οχι της εκαστοτε εισηγησης,μπορουμε να τους συζητησουμε,να συμφωνησουμε η να διαφωνησουμε.Ασφαλως υπαρχουν λογοι μειοδοσιας(π.χ μιζες,προαγωγες),οικονομικοι,γεωστρατηγικοι κ.λ.π.Επι του συγκεκριμενου θεματος ομως,θεωρω οτι το Π.Ν θα δωσει την εισηγηση του αργα η γρηγορα.Απο εκει και περα οταν ληφθει η αποφαση απο την Κυβερνηση,ισως μαθουμε με ποιο σκεπτικο την πηρε.Τι αλλο μπορουμε να κανουμε?Μονο να ελπιζουμε για την καλυτερη συνεργασια Ενοπλων Δυναμεων και Κυβερνησης.

swan1908

Ωραιο αρθρο, ωραια τα παρουσιαζεται αλλα δεν ξερω εχουν φαει πολυ ‘κραξιμο’ ακομα και απο τους ιδιους τους Αμερικανους. Εφοσον κατα 90 % θα παμε σε αυτα μακαρι ολοι που κραζουμε να βγουμε χαζοι και να αποδειχτούν αξιόπιστα.Μακαρι για το καλο του ΠΝ αλλα και για το δικο μας.

Last edited 4 days ago by swan1908
GK21

Αδερφε,εγραψες δεκα λεξεις και χρησιμοποιησες 2-3 φορες τη λεξη “μακαρι”.Αυτο που περιγραφεις δεν ειναι εξοπλιστικο προγραμμα,ταμα στους αγιους παντες ειναι…..

Vassilis13

Ενα λαθος κανaτε: 5000 νμ οχι τόνους θέλατε να γραψετε. 😉

Ανυπομονώ να δω τον οπλισμό: Επίσης γραψατε σε προηγούμενο άρθρο για ταχύτητα στους 35 κομβους, να δούμε πόσο τελικά θα είναι. Μακαρι να φέρει σμ2 κ camm er , όπως κ vl asroc κ ισχυρό ραντάρ αν παμε τελικά για mmsc.

Η μεκοα200 μας τελείωσε;

flashg

Δύο μέρες κράτησε η χαρά μας. Άρχισε πάλι η κατήχηση.

FreeWatcher

Μία ερώτηση για την πτήση… Γνωρίζετε εάν είναι δυνατή η τοποθέτηση AN/SPY-7(V)2 στις MMSC? Τα πλοία υστερούν πάαααρα πολύ στην εμβέλεια του ραντάρ κ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανέβαζε πολύ την επιβιωσιμοτητα του στο περιβάλλον που θα επιχειρεί. Μην ξεχνάμε, όσο κ αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, ότι οι γείτονες κάνουν άλματα στην αμυντική τους βιομηχανία. Ώσπου να παραλειφθούν τα πλοία, τα akinci για παράδειγμα θα έχουν πάνω SOM-B2 με εμβέλεια 250+ χιλιομετρων, που σημαίνει “αόρατες” επιθέσεις κορεσμού χωρίς ρίσκο και από απόσταση. Τα UACV δεν θα τα βλέπουν καν τα ραντάρ των MMSC…

Digenis

Θα γλιτώναμε και το Ceros?

NICKB

Σωστή η σκέψη σου, αλλά δε ξέρω πόσο λογικό είναι να βάλεις τόσο σοβαρά ενισχυμένο & ακριβό σύστημα σε σκάφος “τέτοιας” κατηγορίας μεγέθους & βάρους, με οπλισμό “αντίστοιχο” KORTENAER…
Για χαμένα λεφτά το κόβω, ενώ πάει περίπατο η απαίτησή μας για “χαμηλού” κόστους σκάφος Πολλαπλών Ρόλων (εδώ μιλάμε για δυνατότητες ραντάρ FFG/AAW).

GATA

Σιγα καλε μονο $519.1εκ θα δωσει η Ισπανια για AEGIS & SPY-7 για 5 μοναδες F110.

“The contract covers the procurement of AEGIS fire control loop development, Solid State S-Band Radar Processing Group, tools and test equipment, and spares for five new multi-mission frigates operating the AEGIS combat system.This FMS contract will support the in-development Bonifaz-class (F-110) Frigates of the Spanish Navy and their SPY-7 radar.”

Ψιχουλα

NICKB

Αν υποθέσουμε ότι μπορούν να το βάλουν (AN/SPY-7) οι Αμερικάνοι – που σίγουρα θα χρειαστεί επανασχεδιασμός του σκάφους, λόγω μετατροπής στην υπερκατασκευή/Κύριο Ιστό & του μεγαλύτερου βάρους σε ψηλό σημείο –
ε να μη πάρουμε και τους SM-2 (16τμχ Χ 3.000.000€/τμχ = 48.000.000€) μαζί φυσικά με ESSM (48τμχ Χ 1.000.000€/τμχ = 48€.0000.000);

Δηλαδή: Σύστημα Μάχης + Ραντάρ + Φόρτος κύριων Α/Α πυραύλων (με αναχορηγία 50-100%) = 200+ εκ€. (Χωρίς να υπολογίζουμε τα υπόλοιπα Οπλ. Συστ.)

Σ’ ένα σκάφος σα το MMSC… για τα επόμενα 25+ χρόνια, με όριο τα 45 Ελληνικά χρόνια…

Τι να πω, θα είμαστε για άλλοι μια φορά “ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ”…

Last edited 3 days ago by NICKB
NICKB

Μου θυμίζει κάτι “πατέντες” που έκαναν πιτσιρικάδες τη δεκαετία ’80 και ’90, βάζοντας κιντήρα PORSCHE σε VW Βeetle (σκαραβαίο).

Το αποτέλεσμα:

– Κινούνταν ελάχιστα (λόγω προβλημάτων κατά την εφαρμογή της πατέντας, δαπανηρότητας σε καύσιμα, πολύ μειωμένων επιδόσεων έναντι μιας Porsche)

– Αποσύρθηκαν (με λιγότερο ντόρο) σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παρέμειναν κάποια μόνο για διαφημιστικούς λόγους

Ελπίζω το “πουσάρισμα” των MMSC για να καλύπτουν τις ανάγκες μας, να μην έχει αντίστοιχα αποτελέσματα.

792-7929192_dr-evil-dr-evil-details-my-life-quite.png
Mavi70

Καλημέρα αγαπητέ μου . Μπορείς. Το θέμα είναι αν τα πλοία έρχονται στο 1δις το κομμάτι με SPY-7 πόσο θα κάνουν? Θα έλεγα ότι το 1 δις που αναφέρεται είναι κάτι σχετικό. Εξακολουθούμε να αγνοούμε τον οπλισμό που θέλει το ναυτικό στα πλοία. Αυτό περιμένω να δω. Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι τόσο ακριβό που ανεβάζει τόσο την τιμή.

chikichiki

Έκαναν ολόκληρη ενημέρωση για το αυτονόητο;

Digenis

Στο ειπα ρε κφλ CK ,θα εχει αλλη εγκατεστημενη ισχύ .MTU και πάσης ελλαδος

CKfurious

Όλα στον αέρα ! συζήτηση για τη συζήτηση!

φάγαμε 2? χρονια για τις [email protected] μας προέκυψαν τελικά rafale! 
ρε μπας και φάμε αλλα 2 χρονια για τα mmsc και μας προκύψουν f35?? 

Επί του πλοίου:

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι πως σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για 
LEVEL I Survivability

Αυτό δεν θα αλλάξει ΔΥΣΤΥΧΏΣ!

Τώρα αλλου έχει γραφει πως οι αμερικανοι είναι μη ελαστικοί με το COMBATSS21 και δεν δέχονται αλλαγές ας πούμε στο radar  

Δύσκολο να συναινέσουν σε μη αμερικανικα όπλα να τοποθετηθούν στο πλοίο 

Επιπλέον το SM2 με αυτό το Radar δεν έχει νόημα!!

NICKB

Aυτό το ΕΜΒΕΛΕΙΑ 5.000νμ με ταχύτητα 10Knt, το κόβεις για σωστό;…
Αν αυτό είναι σωστό (που δε νομίζω), μιλάμε για τεράστιο μειονέκτημα, πολύ μεγαλύτερο από τους 27Knt Μέγιστη ταχ. της BELHARRA (έναντι απαίτησης για 30Knt), για το οποίο μας έχουν ζαλίσει χρόνια τώρα…

Giannis

….ρε φίλε, εκεί είναι το πρόβλημά σου;; Λύνεται εύκολα…θες,..π.χ 18 knt?..τα χεις στα 3500 ν.μ όσο περιπου των υπολοίπων..(άσχετο που των υπολοίπων είναι στα 5000 ν.μ)

NICKB

Η μόνιμη απαίτηση του Ναυτικού είναι 5000nm με ταχύτητα γύρω στους 16Knt – 50% περισσότερο από την αναγραφόμενη για τη MMSC.
Στα τεχν. χαρακτηριστικά ΟΛΩΝ των “υπολοίπων” αυτή η απαίτηση επιτυγχάνεται.
Αν ισχύουν τα νούμερα του άρθρου, αυτό κάτι δείχνει (όχι καλό) για τις δυνατότητες του κινητήριου συστήματος & την ομαλή επιχειρησιακά λειτουργία του.

Jimmy2

Ε τωρα ξερεις οι μονιμες απαιτησεις ειναι για να αλλαζουν. Αμα η LCS επιανε 3000 μιλια με 8 κομβους , αυτη θα ηταν η απαιτηση. Γενικα οτι εχει πανω αυτη η σαβουρα και μεχρι εκει που ειναι το οριο της , εκει θα διαμορφωθει και η απαιτηση. Αλλα τι ξερουμε εμεις ? Δεν ξερει το ΠΝ ?

Digenis

Για ψαξε λιγο με τι ταχυτητα κανουν οι ΜΕΚΟ ανθυποβρυχιακό αγώνα ..

NICKB

Δε μιλάμε για Ανθυποβρυχιακό αγώνα, μιλάμε για μέγιστη εμβέλεια δλδ το πόσο Γρήγορα θα πας Οικονομικά στο χώρο Ευθύνης σου, μένοντας στη γενική περιοχή το περισσότερο δυνατό Χρόνο. Για να κάνεις εκεί Ανθυποβρυχιακό αγώνα…
Φυσικά είναι λογικό (και πραγματικό) να υποθέσει κάποιος ό,τι μία φρεγάτα που μπορεί να διανύσει Οικονομικά με 15kt την απόσταση των 5.000+nm, με ταχύτητα 10kt μπορεί να διανύσει απόσταση τουλάχιστον 8.000nm. Για να ξέρουμε τι συγκρίνουμε…

Digenis

Οι MMSC εχουν κλασικους κινητηρες οποτε εχουν και την κλασικη εμβελια με την κλασικη ταχυτητα … Οποτε αυτο που εγραψαν οι δημοσιογραφοι ειναι απο την κλασικη τους ασχετοσύνη .Μην ασχολησε παραπανω και κανεις την τριχα τριχιά

NICKB

Λογικά αυτό συμβαίνει…

Vk77

Μετά το προηγούμενο άρθρο για τις type31 για μένα είναι πασιφανές ότι το ιδανικό πλοίο για το ΠΝ είναι η
IVER HUITFELD.
Η άλλη καλή περίπτωση είναι FFGX με ενδιάμεση λύση ΑΒ,αλλά δεν βλέπω να μας δίνουν ΑΒ.

Last edited 4 days ago by Vk77
Mavi70

Καλημέρα. Το ιδανικό πλοίο για το ναυτικό θα ήταν αυτό που είχε αποφασιστεί κατόπιν προγραμματισμού. Αυτό λοιπόν χάθηκε πίσω στο μακρινό 2007 και συνεχίστηκε σε όλη την περίοδο της κρίσης. Έχουμε φτάσει λοιπόν στο 2020 και ακόμη ψάχνουμε τι θέλουμε. Όπως λένε στο χωριό μου τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

jorgosac

Δηλαδή τώρα λέμε ότι το glorified LCS (γιατἰ περἰ αυτοὐ πρὀκειται) θα το φορτὠσουν με ὀπλα και αισθητἠρες για τα οποἰα το πλοἰο ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ για να εκτελἐσει αποστολἐς για τις οποἰες ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ και αυτο εἰναι καλὀ; Και σε ποιοὐ κασσἰδη το κεφἀλι θα δοκιμαστοὐν ὀλα αυτἀ τα συστἠματα (τα οποἰα, επαναλαμβἀνω, δεν εἰναι native στην αρχικἠ σχεδἰαση του πλοἰου);

NICKB

Προφανώς το computer τους λέει άλλα… Κι έχουν γαμ@^το computer, ξέρεις τι καλό!…;

Δε μπορεί να τα λένε οι ίδιοι (LOCKHEED), αφού πλοίο ανάλογο δεν υπάρχει ακόμη!

Λυπάμαι τα Καρντάσια τους Σαουδάραβες, που θα παραλάβουν το πρώτο…

Last edited 4 days ago by NICKB
GK21

Στου ιδιου την κασιδα που δοκιμασαν,και πουλησαν,το πρωτοτυπο 214.Εχουμε την τεχνογνωσια,πως να το κανουμε……

cep0

όλα αυτά, προφανώς, με ένα ισχυρότερο ραντάρ

Kostasmel

Αν γίνουν αυτά που γράφετε το κόστος θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δις ανά πλοίο,πολύ πιθανό να είναι εφάμιλλο των Bel HN.
Όλα αυτά για ένα πλοίο κατώτερο σε όλα.
Αν μάλιστα μιλάμε για ενδιάμεση λύση LCS,τότε μιλάμε για αυτοκτονία του ΠΝ

Manolis1

Εγώ ξέρω πως το πλοίο μπορεί να τα πάρει όλα αυτά χωρίς να ανέβει το κόστος και άλλο (1.1 δις είμαστε τώρα με σαουδ. έκδοση).

Στον 1 και μοναδικό mk41 βάζεις 4 SM-2, 2 VL-ASROC και 8 ESSM block 2. Τώρα θα μου πεις ότι το ραντάρ δεν έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει στο έπακρο τους SM-2. Δεν βαριέσαι. Είχες και εχθές SM-2;

Ναι, δεν έχει σόναρ τόρπιδος και εκτοξευτές τορπιλών. Δεν βαριέσαι. Θα έχει το ελικόπτερο.

Ναι έχει υπερκατασκευή από αλουμίνιο για μείωση του βάρους. Θα μους πεις όμως ότι έχει επιβιωσημότητα level 1 (πλοίου συνοδείας και όχι κύριας μονάδας μάχης). Δεν βαριέσαι όμως. Θα έχει μεγάλη ταχύτητα (30 κόμβοι, όσοι και των 40 ετών S).

Δεν έχει τα χαρακτηριστικά πλεύσης άλλων φρεγατών. Δεν βαριέσαι. Έχεις γλυκαθεί από τις S. Γι’αυτό σου φαίνεται έτσι. Σε ένα μήνα το πολύ θα συνηθίσεις το κούνημα.

Έχει και υψηλή τιμή για αυτά που προσφέρει. Δεν βαριέσαι. Θα την πληρώσουμε σε βάθος χρόνου. Μπορεί το κόστος να πάει +10% αλλά οι δόσεις είναι που μετράνε.

Ναι, αλλά τι θα γίνει με το πυλοβόλο 57mm. Δεν βαριέσαι. Θα βάλουμε αυτά των S επάνω. Πρέπει να κάνουμε και μερικές παραχωρήσεις για να δεχθούμε αυτό το αριστουργήματα της ναυπηγικής.

Πολλά “δεν βαριέσαι” μαζεύτηκαν και έχω αρχίσει να ανησυχώ.

Stavrogin1

1 πλοίο έβγαλε 23 μήνες στη θαλασσα και άλλα 7 έμειναν μεσοπέλαγα… Και το σχόλιο σας;

Steve

ΠΤΗΣΗ αλήθεια τώρα? Πιο πάνω σας έχουν επισυνάψει τόσα άρθρα και έγγραφα από DOT&E κονγκρέσο forbes, thedrive. national interest κτλπ… και απαντάτε σε αυτό το σχόλιο και όχι στα άλλα????

Stavrogin1

θα μας απαντήσετε για όλες τις παραθέσεις άρθρων αναξιοπιστίας;

Stavrogin1

The USS Freedom (LCS 1)
2010, the ship somehow ingested saltwater, ruining the ship’s big gas turbine. When deployed to Singapore in 2013, the ship regularly lost power, and then, finally, in 2016, the ship lost a commanding officer after the ship’s diesel engine was severely damaged.

USS Fort Worth (LCS 3)
2016, the ship, was stranded on a Singapore pier for six months as the U.S. Navy tried to trouble-shoot a broken combining gear

USS Milwaukee (LCS 5)
2015, the ship broke down as it transited from the Marinette, Wisconsin shipyard, requiring a tow into the ship’s home port.

USS Detroit (LCS 7)
returned from a lauded 4-month anti-drug deployment in July 2020, though, in a little-noticed aside, the Captain remarked that, on the cruise, the crew “overcame equipment casualties.” Returning to sea in September was, evidently, too much for the fragile, glass-jawed vessel. It first broke down in late October, suffering a catastrophic combining gear casualty, and then lost all power this month as it struggled to return to Mayport Florida. The ship was so thoroughly broken, it required a tow to a safe-haven—earning the dubious honor of combining all the problems that had bedeviled all the previous three Freedom class ships in a single cruise

USS Little Rock (LCS 9)
2018 broke down and ended up being stranded in the Port of Montreal for four months.

USS Billings (LCS-15)
2019 couldn’t adjust motive power correctly, lost control of their vessel, colliding with a moored ship at the Port of Montreal.
……
μόνο 6 βρήκα ζητω συγνωμη για την παραπληροφόρηση.
Μπορεί να φταιει το συστημα ισχύος συνολικα, πρωτες δευτερες μηχανες και κιβωτιο οπου με αντικατασταση να διορθωνονται τα προβληματα. Αν όμως φταίει η διάταξη τοτε το πλοιο ειναι καταδικασμένο.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντιστοιχα, μακροχρονια αποδειξη αξιοπιστιας για την mmcs, η αποκτηση τους ενέχει τεραστιο ρισκο. Προφανως εγγυησεις αξιοπιστιας απο την κατασκευαστρια εταιρια τις γραφω στα παλια μου υποδηματα.Η Ελλάδα δεν έχει το μεγεθος ουτε την πολυτελεια να εξαναγκασει την LM να τρεχει να διορθωνει με ιδίο κοστος τα προβληματα των προιοντων της. Μην ξεχνάμε πως η προταση MMCS αποριφθηκε στον διαγωνισμο ffgx

NICKB

Μην ξεχνάμε πως η προταση MMCS αποριφθηκε στον διαγωνισμο ffgx”

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ Lockheed, με τη δικαιολογία ό,τι δεν ήθελε να ανταγωνιστεί σκάφος που θα χρησιμοποιούσε αποκλειστικά Συστήματά της…(!!!)

Φυσικά, σε ποιον θέλουν να πουλήσουν τις συγκεκριμένες παπ@ιές; Στους συνηθισμένους Ιθαγενείς… Δε νομίζω να ακολούθησαν την ίδια γραμμή σε άλλους διαγωνισμούς (και μάλιστα ΝΟΚ ΑΟΥΤ από άποψη εταιρικής επιβίωσης, όπως εκείνος μεταξύ F-32 & F-35 και των συστημάτων τους).

NICKB

Για τις ανταγωνιστικές πρακτικές της συγκεκριμένης εταιρίας, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα αν βρείτε στο GOOGLE τα στοιχεία της Δικαστικής Διαμάχης της με την L-3 Technologies που αφορά τα P-3 Orion.
Σ’ αυτή τη διαμάχη, δώστε σημασία στο αντικείμενό της διαμάχης, γιατί εξηγεί ΠΟΛΛΑ πράγματα για Αγορά, Τιμές, Εκσυγχρονισμούς των συγκεκριμένων αεροσκαφών…

P-3c.jpg
x-m

…..anti-drug deployment…….

Vas

ΠΤΗΣΗ έχεις διαβάσει όλα αυτά τα άρθρα τα ξένα που οι αναγνώστες σας έχουν δώσει που λένε για την αποτυχία του προγράμματος LCS; Ή κάνεις πως δεν τα βλέπεις;
Γιατί αν νομίζετε ότι η MMSC θα είναι κάτι το τελείως διαφορετικό ξεχάστε το, μια beef έκδοση της LCS είναι.

GioFlo

ΠΤΗΣΗ δεν ”γλιτωνεις”….Εχεις πεσει σε μελετηρους….Παρτο αλλιως η οπως προτεινα και στον αγαπητο editor κυριο Παυλιδη,ξεκινα την παραθεση επισημων αρθρων-αποψεων(εκτος της LM ασφαλως)που υποστηριζουν ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ την αξιοπιστια των MMCS.

nigozs

Κάνετε μεγάλο λάθος, δυστυχώς !
Περιμένω να απαντήσετε εαν λάβατε μέρος στην παρουσίαση και εχετε εικονα απο πρωτο χέρι…..

nigozs

Με κάλυψαν οι προλαλήσαντες πλήρως οσον αφορά την λάθος εκτίμηση που κανετε για τα συγκεκριμένα πλοία και τις δυνατότητές τους, οπότε δεν χρειαζεται να σας πω κατι περισσότερο.
Άλλωστε η ζέση των αντιδράσεων σας σε κάθε αρνητικό σχόλιο για τα πλοία αυτά φανερώνει και την αντίληψή σας επι του θέματος.

GioFlo

Με συγχωρεις αλλα μπορω να σου παραθεσω πολλα συστηματα που εκθειαζονται αυτη τη στιγμη στον μεγιστο βαθμο.Ενα παραδειγμα προσφατο,τα Rafale.Εχεις υποψιν σου αρθρα η σχολια,που τα “κατακερματιζουν” σαν επιλογη?Αντιθετως,ολοι εχουν να λενε για το ποσο φανταστικη πλατφορμα ειναι.Ενα ακομα παραδειγμα οι Super Vita.Παρα ολες τις καθυστερησεις,απο την αρχη ελεγαν σχεδον απαντες,οτι ειναι πολυ αξιολογη ναυπηγηση με τρομερη ισχυ πυρος,ικανη αυτοπροστασια και ηλεκτρονικα,για πλοια του μεγεθους τους.Μπορω να συνεχισω,αλλα πιστευω επιασες το νοημα.Κανεις δεν αμφιβαλει οτι οι MMSC μπορουν να εξοπλιστουν με state of the art συστηματα.Εγω πρωτος(να βαλω τον εαυτο μου) ειδα θετικα τα νεα για Exocet και Κινητηρες.Αν ειναι αυτη η εισηγηση του Π.Ν και η αποφαση της Κυβερνησης θα το σεβαστω.Γιατι ξερω οτι “παιζουν” πολλα στη μεση.Αλλα εσυ σαν υπευθυνη ιστιοσελιδα(και οχι μονο..),εκτος της ενημερωσης,αν βλεπεις οτι κατι δεν παει καλα με την αξιοπιστια της ναυπηγησης(μετα απο τοσα σχολια και αρθρα)πρεπει να ”σπρωξεις” με το δημοσιο λογο που διαθετεις,στη σωστη κατευθυνση.

Last edited 3 days ago by GioFlo
Steve

Για Iver,Meko,ΑΒ, De Zeven Provincien,Gowind, K130 έχουν βγει τα ίδια άρθρα? Δηλαδή όλοι μας τα παίρνουμε για να θάψουμε τις MMSC? thedrive,national interest,DOT&E,Congress και τόσα άλλα που σας επισύναψαν όλοι προκατελειμένοι και τα παίρνουν?
Στατιστικά να το πάρουμε μάλλον το αντίστροφο ισχύει…
Γιατί δεν κάνετε μια έρευνα για τα στοιχεία/προβλήματα να μας πείτε τι λύθηκε/πως λύθηκε/και ΑΝ λύθηκε.

Εμένα το παρόν άρθρο μου δείχνει ότι υποτιμάτε τους ίδους τους αναγνώστες σας όταν μας λέτε ότι “ΟΛΑ τα παιρνει η MMSC” γιατί είναι η μισή αλήθεια και exocet και εκεινο και το άλλο…
Τα ΚΟΣΤΗ δεν μας είπαν και τα κελιά!!! γιατί και στην Bel και στην MEKO ότι θες κουμπώνεις!!! αρκει να το πληρώσεις και κάποια θα τα πληρώσεις καλά…. και σε 16 κελια θα βάλεις 4sm2 4vlasrok και 32essm???
Οι αναγνωστες δεν θέλουν ουτε να θάψετε ούτε να υποστηρίξετε… θέλουν όλα τα στοιχεία που κάποια τα έχετε “αμελήσει” και αντικειμενικότητα…
Δεν έχει αναφερθεί πουθενά η εμβέλεια του πλοίου που πιο πάνω λέτε ότι δεν είναι ικανοποιητική αλλά στα άρθρα δεν το είδα κάπου…
όπως στις Bel κράζουμε για ciws και 16 κελια έτσι θα κράζουμε τις MMSC για sonar, ρανταρ και μηχανικά.
Απο τα 260 σχόλια τα 250 κράζουν.. όλοι τρελοί είμαστε?
Για τις Bel εσάς κράζαμε ή τους Γάλλους? Για να “κράζουμε” τώρα εσάς κάτι βλέπουμε και εμείς… εκτός αν θεωρείτε όπως πετάτε σπόντες ότι όλοι ειμαστε βαλτοί…

Last edited 3 days ago by Steve
Steve

1) Με το “τα ίδια άρθρα” εννοώ άρθρα και επισημα report κακής κριτικής από το ίδιο κράτος που τα παράγει και χρησιμοποιεί. ΟΧΙ με το πόσα άρθρα έβγαλε το site σας
2)Δηλαδή οι MMSC είναι ένα καινούριο πλοίο?? σαν τις Bel ένα πράμα? και αφού είναι καινούριο δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τίποτα για αυτό? Γιατί αν το πιστεύετε αυτό τότε συνεπάγεται ότι 90% των αναγνωστών σας έχει πρόβλημα όρασης..

naval-technology.com:Lockheed Martin Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) is a derivative of the US Navy’s Freedom-Class Littoral Combat Ship (LCS).
LM:The MMSC takes the proven capabilities of the U.S. Littoral Combat Ship and the inherent flexibility of the Freedom-variant hull to meet the unique maritime requirements of international navies.

Stavrogin1

Θελουμε η ελλαδα να αγορασει ικανά και αξιόπιστα πολεμικά. Οταν διαβαζουμε τοσα αρνητικά λογικό είναι να αντιδρούμε. Δεν έχει υπηρξει τετοια αντιδραση ως τωρα για κανενα άλλο οπλικο συστημα, ουτε καν για το F35. Αποδειξη, τα σχολια στο τελευταιο αρθρο σας περι αποκτησης 6 μεταχειρισμένων. Εσείς ανησυχείτε ή ειστε βέβαιοι οτι δεν υπάρχει θεμα αξιοπιστιας με τις MMCS;

Pantelis82

Το F35 αποτελεί εξαίρεση γιατί όλοι προσδοκούν στις μοναδικές ικανότητες που δεν έχει άλλο αεροσκάφος. Είναι μια πλατφόρμα με τεχνολογία που ακόμα εξελίσσεται και προφανώς βγάζει προβλήματα. Αν το F35 δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά ήταν ένα αεροσκάφος 4ης γενιάς σαν όλα τα αλλά που υπάρχουν ποίος θα το κοιτούσε; Τι κάνει η MMSC που δεν κάνουν οι άλλες φρεγάτες αντίστοιχων δυνατοτήτων, με λιγότερα χρήματα και χωρίς τα προβλήματα; Αν λέγατε “μάγκες αυτό μπορούμε να πάρουμε, αν θέλετε σύγχρονο ναυτικό μόνο εκεί γιατί λεφτά δεν υπάρχουν” θα το καταλάβαινα και δεν θα έλεγα τίποτα. Δεν λέτε αυτό όμως. Λέτε πόσο σούπερ πλοία είναι…και για αυτό δεν πείθετε.

GioFlo

“Συνήθως δεν υπάρχουν άρθρα που εκθειάζουν ένα σύστημα σε υπηρεσία. Αλλά ακριβώς το αντίθετο.”
Αυτο μου γραψατε και εγω σας απαντησα.Για το F-35 εχουν ειπωθει πολλα.Δεν αντιλεγω.Αλλα τετοιο αρνητισμο δεν εχω δει.Για “παιδικες ασθενειες”,για κινηματικες επιδοσεις,για κοστος χρησης,ναι εχουν υπαρξει αναφορες.Ποτε ομως δεν εχω διαβασει,απο φιλους στο σαιτ,οτι δομικα η σαν συνολο ειναι “κουβας”.Για το θεμα αξιοπιστιας της MMSC ομως υπαρχουν τοσες αναφορες!Τι να κανουμε τωρα?
Δεν θεωρω οτι ειναι θεμα θαψιματος,τουλαχιστον στα σχολια μας.Εμεις δεν εχουμε καποιο συμφερον,το καλο της Χωρας μας θελουμε.Ειναι θεμα οτι δεν βρισκουμε να “κρατηθουμε” απο καπου.Βρειτε μας επισημες πληροφοριες οτι θα “κανουν” αξιοπιστα τη δουλεια που τις θελουμε και ειστε κομπλε.Αν ομως δεν υπαρχουν τετοιες πληροφοριες,οφειλετε να φωναξετε και εσεις,οσο μπορειτε,για να “γλιτωσουμε” απο ενα ισως ακαταλληλο πλοιο.
Τωρα αυτοι που σας υβριζουν και σας προσβαλουν,επειδη δεν τις “θαβετε”,ειναι λιγοι η ανοητοι.Η δουλεια σας ειναι να μας ενημερωνετε και οχι να θαβετε.Εγω μιλησα για σωστη κατευθυνση.Να παρουσιαζετε τις εξελιξεις ασφαλως,αλλα εφοσον το πλοιο πιθανως ειναι ακαταλληλο,να το τονιζετε.
Με εκτιμηση παντα Γ.Φ(πρωην Αμφιβιος Καταδρομεας Α ΜΑΚ-Υποψηφιος Υποβρυχιος Καταστροφεας 153 Σχολειο.)

Digenis
 1. Όταν οργώνεις επί 23 μήνες ειρηνικό και ατλαντικό κάποια ζημια θα πάθει απο τα 30 που υπάρχουν εκεί εξω .Μηχάνημα ειναι .Επισης σε δικια μας υπηρεσια δεν πρόκειται να γινει κατι τετοιο γιατί οι αποστάσεις και οι χρόνοι ειναι πολύ μικρότεροι … Το σύστημα ώσης θα ειναι διαφορετικό απο αυτο των LCS οπότε και δεν έχει θεμα .
 2. Κελιά χωράει ακόμα και 32 (, 16 πίσω 16 μπροστά.Μπορουμε να βαλουμε 32 ESSMbl2,24 Sm2 , ή 32ESSMbl2 και 16 SM2 και 8VL asroc .H MMSC εχουν τορπιλες πανω .Μη ξεχνάμε ότι το πλοίο ειναι 4200τ .Δεν ειναι λιγο …
 3. Έχει αισθητήρα για άμυνα κατα τορπιλών χωρίς να ειναι κατεβασμένο το VDS .Αντιτορπιλικό σύστημα . https://defencereview.gr/oloklirothikan-oi-dokimes-toy-elafroy-antitorpilikoy-systimatos-an-slq-61/ .Επίσης παίρνει και 2 ελικόπτερα όπως ειναι .
 4. Προφανώς το ρανταρ θα εχει κατι διαφορετικό πανω του ή θα ειναι άλλο ρανταρ .Μη ξεχνάμε οτι οι Γαλλοι πρόσθεσαν Trx στο Heracles και το έβαλαν σε AAW φρεγάτες .Υπάρχει τρόπος … Όπως επίσης υπάρχει και Fixed .
 5. Απο ECM , ESM υπαρχουν επιλογες και ολοκληρωμένα αμερικάνικα συστήματα πανω του .
 6. Τελος το πλοιο οπως των Saud εχει 0,9 δις ευρο με τα 1 φόρτο όπλων , fos ,εκπαίδευση κτλπ .
Last edited 4 days ago by Digenis
massey-ferguson-65

Γιατί όμως δεν λες την επιβιωσημότιτα του πλοίου….ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΝΑΡΚΟΘΥΡΕΥΤΙΚΟ ΚΑΛΉ ΣΤΟ!!!!ΕΝΑΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΧΤΥΠΉΣΕΙ ΠΑΕΙ ΠΑΤΟ ΤΟ ΜΕΜΕΤΙ!!!!ΚΑΙ ΠΟΙΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ 32κελια βρε….16 θα βάλουν για 32 ssm2 και 8 ολόκληρους sm2 !!!!τι να πρωτοχτιπησεις με τους 8 sm2!!!Yπενθημηση αυτές οι φρεγάτες σε 7 χρονακια θα έχουν απέναντι τους τουρκικά αντιτορπιλικά (δεν χρειάζεται να αναπτυχθούν από την Τουρκία τετοια σκαριά,μια χαρά μπορούν να αγωραστουν από την Ευρώπη ή την Κίνα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις)…τότε τι θα αντιπαραταξεις απέναντι τους????ΤΙ ΜΜCS?????🤣ΘΑ ΕΙΣΕ ΟΠΩΣ Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΡΜΉΓΚΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΩΜΆΤΙΟ

Digenis

Περί επιβιωσημότητας !!!!
Να σου πω οτι η εποχη που τα πλοια ειχαν 10εκ σιδερο περασε 80 χρονια τωρα … Την τρυπα και την εκρηξη δεν την γλιτώνεις αν περασει κατι . Οποτε το κυρίος θέμα ειναι να μην το φτασει πυραλος,Drone Κτλπ . Το πλοιο πανω εχει ενα σωρο πυραυλους που λειτουργούν και ως αντιπυραυλικοί ,strales , συστηματα εντοπισμου τορπλικων,ηλεκτρονικα αντιμετρα οσα εχει ενα μεγαλο συγχρονο αντιτορπιλικο πχ Burke .Ειναι πολυ πολυ πολυ δυσκολο να χτυπηθεί σε σημειο που πρεπει μια ολοκληρη ομαδα μαχης πλοων και 1α αεροπορικη μοιρα να το κυνηγαει αν βρεθει μονο του … Αν φτασουμε σε τετοιο σημειο που το πλοιο θα ειναι μονο να αντιμετωπίσει ολα αυτα θα εχει ηδη αποσυρθεί σε ασφαλές περιοχές .

Παμε τωρα στην μία της 1000ης περιπτωση που αυτο το πλοιο βρεθει να φαει τους πυραυλους στην ”κουτρα” … Καταρχην οπως ξερουμε η γαστρα ειναι καθαρο σιδερικό οποτε οτι ισχυει για τα υπολοιπα ισχυει και για αυτο … Αν φαει 1 πυραυλο στη Γαστρα θα γινει οτι και στα άλλα .Αν φαει τωρα ενα πυραυλο στη γεφυρα , εκει εχει κεβλαρ οπως και τα burke … Αν την φαει στις λεμβους που ειναι απο αλουμινιο στα @@ μας … Αν παλι φαει 10 πυραύλους τότε ετσι και αλλιως δεν θα μεινει τιποτα γενικα και σε κανεα πλοιο …

Γίνετε πολυ φασαρια για το τιποτα ….

Μπορούμε να συζητήσουμε κιαλες περιπτώσεις αν θες .

Tasos96

Δεν είναι ακριβώς έτσι που τα λες. Το ότι έχει υπερκατασκευή από αλουμίνιο εκθέτει το πλήρωμα, καθώς αν φάει πύραυλο δεν περιορίζεται η ισχύς της έκρηξης στο εσωτερικό όπως στο χάλυβα. Αυτό σημαίνει απώλεια περισσότερων ζωών εκτός και αν δεν μας νοιάζει. Για την γάστρα που είναι από χάλυβα έχει ακουστεί ότι δεν έχει επαρκές αριθμό στεγανών-διαμερισμάτων στο εσωτερικό, ώστε να κλείσουν και να σοθεί το πλοίο αν βουλιάζει. Το ότι το πλοίο δεν θα επιχειρεί ποτέ μόνο του συμφωνούμε, αλλά δεν είναι λόγος αυτός για να κάνουμε συμβιβασμούς με την ασφάλεια του πληρώματος. Μην ξεχνάς και το ραντάρ με τις μόνο 2 ταυτόχρονες εμπλοκές στην rotator έκδοση και τα 14km για ανίχνευση πυραύλου. Τι να πρωτοαντιμετοπίσει.

Digenis

Εδω εχουμε τις S ,τους στείλαμε και σε πολεμικές επιχειρήσεις με σχεδον μηδεν αμυνα και μου λες δεν εχουμε κανει συμβιβασμούς για το πληρωμα …χαχαχα !!!! Εδω και χρονια ειναι η απάντηση σου και ας εχουν 1χλ σιδερο στα εσωτερικά τοιχώματα .

Τουλαχιστον σε αυτο το πλοιο θα εχουν άμυνες(MMSC) μέχρι το κεφαλι και θα αισθαντονται 100 φορες ποιο ασφαλείς με οπλα στα χερια τους .

Επίσης αυτο που λες για τις εκρήξεις και το σιδερικό απο οτι θυμάμαι οι αργεντινοί έχασαν το μεγαλο σιδερικό Belgrano ,επιτόπου 232, και οι αγγλοι εχασαν λιγους ναυτες 20

Και τελος θα σου κανω μια ερωτηση … Που θα αισθανεσε ασφαλεις σε μια Bel Fr του 1 δις ευρο χωρις ciws με 16 πυραυλους μονο άλλα θα εχει 1 χλ σίδερο στα εσωτερικά τοιχώματα ή στην MMSC 0,9δις ευρο με του 53 πυραυλους και τα Ciws αλλα με αλουμινιο στα εσωτερικα διαχωριστικα τοιχωματα ?

Tasos96

Που κολάνε οι S με φρεγάτες του 2020. Σύγκρινε της με Iver-Type31, ΜΕΚΟ Α200, FFG, FREMM, Fridtjof Nansen και μετά τα λέμε. Το ότι δεν έχουμε αυτή την στιγμή κάτι καλύτερο δεν σημαίνει ότι έγιναν καλά πλοία.
Τουλαχιστον σε αυτο το πλοιο θα εχουν άμυνες(MMSC) μέχρι το κεφαλι και θα αισθαντονται 100 φορες ποιο ασφαλείς με οπλα στα χερια τους .” Αν δεν μήνει μεσοπέλαγα από μηχανές και δεν του στείλουν πάνω από 3-4 πυραύλους εννοείς, γιατί με 2 ταυτόχρονες εμπλοκές του ραντάρ (όσες των μη αναβαθμισμένων ΜΕΚΟ) θα λένε στους μογγόλους να μας τους στέλνουν 2-2 για να προλαβαίνουμε. Μα καλά είμαστε σοβαροί.
Το A.Belgrano που λες πήγε από βαραία τορπίλη υποβρυχίου, από τέτοιες δεν γλυτώνει ούτε το Yamato.
Για την Bel FR εννοείται ότι είναι απαράδεκτο πλοίο σε αυτή την διαμόρφωση και τιμή, αυτό δεν κάνει την MMSC καλύτερη από όλα τα αντιστοιχα πλοία εκεί έξω όμως.
Στην τελική άμα είναι έτσι γιατί να μην ζητήσουμε να είναι από γυαλονήματα και πλαστικό όπως το ΚΑΛΛΙΣΤΩ να είναι ελαφρύτερη και γρηγορότερη αφού όλα τρυπάνε.

Digenis

Ρε τασο τι δεν καλαβες απο το” η MMSC εχει διαφορετικό σύστημα παροχής κίνησης απο την LCS ” ?
Επισης οι ESSMbl2 ΚΑΙ τα Ram εχουν δικο τους ερευνητη .. Δεν χρειαζετε καποιο ρανταρ ή καταδείκτη για να κυνηγήσει τον στοχο … υπο περιπτωσεις θα εμπλακη καπου στην μεση της πτησης του ESSM για να δωσει uplink πορειας του στοχου αν ο Essmb2 παει να κυνηση κατι στη μεγιστη εμβελια του 60χλμ .Αλλιως αν ειναι 20 χλμ μπορει να μην κανει uplink και ποτέ !!!

Tasos96

Αν όντως έχει ληθεί το πρόβλημα με την πρόωση κάτι γίνεται. Για τους ESSM bl2 όντως μπορούν να το κάνουν αυτόνομα το θέμα είναι από ποιές αποστάσεις χωρίς την βοήθεια του ρανταρ, θέλει λίγο μελέτη. Επίσης το απλό RAM νομίζω χρειάζεται το ρανταρ για στόχευση στην αρχική φάση, σε αντίθεση με το SeaRAM που είναι εντελώς αυτόνομο αν χρειαστεί. Μένει να δούμε τι θα τοποθετήσουν ακριβώς για να έχουμε γενικότερη εικόνα. Κυρίως το ραντάρ είναι το θέμα.

Last edited 3 days ago by Tasos96
Digenis

To ρανταρ συνεχιζει μεν να ειναι προβλημα οχι ομως για τα uplink αλλά για την ακτινα αποκαλυψης στοχων στο αερα …
Ακομα και ενα πλοιο πολλαπλων ρολων το 2020 και μετα δεν μπορει να εχει τοσο μικρη ακτινα αποκαλυψης οσο λεγετε οτι εχει τουλαχιστον για εμας … Υποψιν το NS100 εχει ακομα χειροτερη … Το 2030 αυτα τα ρανταρ θα ειναι για το ανάθεμα .Τα Rcs των πυραυλων πεφτουν οποτε και οι ακτινες αποκαλυψεις μικρενουν επικίνδυνα …
Το καλο στα GaN ρανταρ ειναι με προσθηκες TrX μπορεις να το κανει σχετικα ευκολα upgrade …Αλλα και αυτο παιζει ανα μοντελο .Αν ειναι Fixed ή δεν ειναι … Για αυτο ειπα και σε διαφορα άλλα Post … Ναι στο TRS αλλα σε fixed …

nigozs

Ποιές οι πολεμικές επιχειρήσεις που στάλθηκαν οι S με σχεδόν μηδέν άμυνα ?

CKfurious

Τελείως λάθος είσαι!
Οι προδιαγραφές επιβιώσιμοτιτας είναι το πλέον σημαντικό ίσως για ΠΟΛΕΜΙΚΌ πλοίο 
Το πλοίο δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό στεγανών/bulkheads για να επιτευχθεί η απαιτουμενη διαμερισματοποίηση(compartmentilization) για πολεμικό πλοίο

Μονο για αυτό το λόγο έπρεπε να είχαν απορριφθεί 
Δεν είναι φρεγάτες είναι μεγάλα περιπολικά πλοία

https://navy-matters.blogspot.com/2013/01/lcs-survivability.html

Level II represents an increase of severity to include the ability for sustained operations when in support of a Battle Group and in the general war-at-sea area. This level shall provide the ability for sustained combat operations following weapons impact. Capabilities shall include the requirements of Level I plus primary and support system redundancy, collective protection system, improved structural integrity and subdivision, fragmentation protection, signature reduction, conventional and nuclear blast protection and nuclear hardening.”

Oi LCS/MMSC έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για  level I

Οποτε από τον αποπάνω ορισμό for level II ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ:

primary and support system redundancy,
collective protection system,
improved structural integrity and
subdivision, fragmentation protection,
signature reduction,
conventional and nuclear blast protection and nuclear hardenin

Τι σημασία των παραπάνω για ΠΟΛΕΜΙΚΌ πλοίο τι καταλαβαίνεις η πρέπει να γράψω κάνα σεντόνι να εξηγήσω τη σημασία τους ??

Δεν είναι ΠΟΛΕΜΙΚA πλοία είναι ΠΕΡΙΠΟΛΙΚA!!!

Digenis

Φερε μου το ιδιο για τις MMSC οχι για τις LCS ,Επισης φερε καποια αναλογη αξιολογηση του αμερικανου ναυτικου για την Fti ή την Typ31 ..Αυτο που εγραψες ειναι ενα τιποτα .Μιλαμε για μικρο πλοιο σε σχεση με το υπολοιπο USN . Οποτε και ναι οταν βαζει σε μια συγκριση το Ford με τις LCS το πρωτο βυθιζετε πολυ δυσκολότερα απο οτι ενα πλοιο 25 φορες μικροτερο .. .Εκτος και να περιμενεις η Lcs να φαει 2 τορπιλες και βγαινουν εξω για τσιγαρο οι ναυτες απο μια μικρη φωτιτσα .

CKfurious

Οι LCS και MMSC το ίδιο πλοίο είναι
Εκτος εάν βρείς πουθενά κάτι πως η LM επανασχεδίασε τις MMSC ώστε να πάει προς Level II Survivability
Κάτι που δεν έκανε για τα FFGx
Οι TYPE31/IVH σαφώς και έχουν έχουν περάσει όλα τα κριτήρια και test για το royal navy
Για το γαλλική ψηφιακή μακέτα δεν ξέρω

Digenis

Φερε μια ελληνικη διαβαθμιση των πλοιων ή εστω μια νατοικη για να μιλησουμε … Αν η διαβαθμιση λεει οτι οι ΜΕΚΟ μας κατατάσσονται στο 2 και οι MMSC κατατάσσονται στο 1 τοτε θα πω ναι .Αν λεει κατι διαφορετικο όμως κοφτω

ultorius

κανεις πολυ μεγαλο λαθος, δε θα τα περνουσαν ολα τα πολεμικα πλοια απο τεστ αντοχης σε εκριξεις, σε χημικα και χιλια αλλα τεστ αμα δεν επαιζε ρολο. Δες το post του CKfurious CKfurious για λεπτομερειες. Στους 10 χαιρω πολυ, αλα το αν βυθιζεται με 2,3 η με ξοφαλτση που εσκασε 7 μετρα πανω απο την γεφυρα εχει μεγαλη σημασια

Digenis

O Ck πριν λιγο καιρο ελεγε τα CODAD ντουκου ντουκου και τις LCS καταπληκτικες πως αλλαξε ρωτα τον … Σου θυμίζω οτι το αργεντινικο βαρυ σιδερικο βυθιστικε στακα μπαμ απο 2 τορπίλες νομίζω …

CKfurious

Ως συνήθως διαστρέφεις τα σχόλια μου!!

Περί CODAD: τα έγραψα για μερικούς μερικούς που παρουσιάζανε τις [email protected] σαν κορυφαία πλοία για ASW operations!! 

Για τις LCS/MMSC: είναι μεγάλος συμβιβασμός και περιμένω να δω τη τιμούλα και τελική διαμόρφωση!!

Δεν μπορώ να διαβάζω και υπερβολές του τύπου πως τα mmsc δεν μπορούν να διεξάγουν ASW επιχειρήσεις ενώ μπορεί να έχουν δυο κορυφαία συρόμενα sonar ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΑ

Digenis

Κεβλαρ εχει εσωτερικα η υπερκατασκευη .Δεν περνάν ξοφαλτες .Δεν προκειται να βυθιστει με 2-3 γιατι ετσι και αλλιως το κοιτος ειναι απο σιδερικοπ που αντεχει 45knts που άλλα πλοια σε τετοιες ταχυτητες θα μαζευες τα κομματια τους .

Και θα στο και παλι .Η επιβιωσιμοητα ειναι κατι ποιο γενικο που περιλαμβάνει και τα οπλα του πλοιου .Αν τελικα περασε ο πυραυλος ειναι ενα υποσυνολο της συνολικής βιωσιμότητας .

Jimmy2

Αρα θεωρεις τελειως παρωχημενη την καταταξη των πλοιων σε βαθμιδες αντοχης σε χτυπημα που κανει το Αμερικανικο ΠΝ ? Οτι ειτε εχει 1 ειτε 3 το ιδιο πραγμα ειναι ετσι κι αλλοιως αμα τη φαει τη τορπιλη την εφαγε. Αρα τσαμπα πετανε τα λεφτα τους σε αντιτορπιλικα και καταδρομικα τα κοροιδα οι Αμερικανοι, οι Αγγλοι, οι Ρωσοι, οι Ιταλοι γενικα ολοι οσοι κανουν ναυπηγηση πολεμικου πλοιου. Οκκκκ

massey-ferguson-65

Θέλω να σου υπενθυμίσω κάτι….εσύ που υπες ότι μια φρεγάτα δεν προκειτε να μηνει μόνο της !!!!!ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ΟΤΑΝ ΜΠΕΙΚΕ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΖ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΜΙΑ ΦΡΕΓΑΤΟΥΛΑ S ετρεξε ολομόναχη με γκάζι της μηχανές του σε ηλικία 40 αιτών να διανύσει την απόσταση από το Καστελόριζο στο σημείο της παραλίας….και όταν έφτασε η δυσμηρη ήταν μόνη της !!!!! ΑΠΕΝΑΝΤΊΑΣ ΣΕ ΔΥΟ τουρκικες operry,στην τουρκική αεροπορία….ΚΩΝΤΑ ΣΤΗΝ φρεγάτα Sεφτασε περίπου με 5-6 ώρες καθηστεριση μια super Vita με τέρμα τα γκάζια μπας και προλάβει το κακό!!!και καποτε έφτασε και ένα υποβρυχιο από την Κρήτη στο σημείο αυτό σε άγνωστο χρόνο !!!!!ΜΑΛΙΣΤΑ Ηπολεμικη αεροπορία σηκοθηκε μετά ΑΠΌ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΕΡΑ ,ΟΧΙ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΠΛΟΪΚΟΥΣ ΠΥΡΑΎΛΟΥΣ αλλά για να τραβήξει καρποσταλ για το συμβούλιο ασφαλείας…. ΜΉΠΟΣ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ….ΟΙ ΦΡΕΓΆΤΕΣ- ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝΑΠΑΣΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΥΓΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΟΥΝ ΤΟ τουρκικό πολεμικό Ναυτικό και την αεροπορια μόνοι τους!!!!!ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΡΈΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑ

Digenis

Αν πηγε μονη της κοντα στα 5 τουρκικα τοτε μαλλον δεν τους ενδιεφερε(τους ναυαρχους) και πολυ η επιβιοσημοτητα.Ή ειχε κατι πανω που δεν ξερουμε .Σαν του καμικαζε . Παντος αυτο που ξερω εγω ηταν πολλα πλοια μας μαζι .

MPAMPIS

Πολυ καλο οτι υπαρχει διάθεση απο την Lm……
Πρέπει να δούμε ομως και την τιμή…..
Vl asroc χωρίς σόναρ τρόπιδας….τστστς…

NICKB

VL Asroc (εκτέλεση) + MH-60R (στοχοποίηση).

akritas

Νομίζω ότι πολλοί σχολιαστές με σοβαρή κριτική άποψη, αλλά και το ίδιο το USNavy έχουν επισημάνει τα σημαντικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και καταγραφεί σε ότι αφορά την LCS.
Όποιος ξέρει λίγο από μηχανικά και κατασκευαστικά, ξέρει πολύ καλά ότι αυτά θα μεταφερθούν και στις MMSC.
π.χ. η επιβιωσιμότητα Level 1 δεν αλλάζει, άρα αυτό το πλοίο θα είναι ένας εύκολος στόχος, ακόμα και για μικρά οπλισμένα drones.
O σχεδιασμός του πλοίου, δημιουργεί πολλά ηλεκτρολογικά προβλήματα, προφανώς λόγω του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου το ραντάρ, σημαίνει πολύ απλά ότι η LM δεν δέχεται να μπει κάτι διαφορετικό και πολύ πιο καλό από το TRS 4D όπως π.χ. το Thales SMART-L-EWC ή το SAAB Sea Girraffe 4A.
To τι οπλισμό θα φέρει, είναι καθαρό θέμα του ΠΝ, όπως και η διαμόρφωση. Όμως τα παραπάνω είναι καταγραμμένα, είναι πολύ σοβαρά μειονεκτήματα, και πρέπει να ληφθούν υπόψη.

NICKB

Η Lockheed Martin δε θέλει να πουλά καράβια (δε μπήκε καν στη διαδικασία να ανταγωνιστεί τις FFG), αμυντικά συστήματα θέλει να πουλά. Με τις LCS έμπλεξε & απλώς κοιτά να ξεμπλέξει το γρηγορότερο και αν μπορεί κερδοφόρα (μέσω υποτιθέμενης διαφοροποίησης των MMSC).
Ειδικά όταν το κέρδος αφορά πωλήσεις σε γνωστούς “αυτόχειρες”, με “ευνουχισμένη” Κοινή Γνώμη & μηδενική επίπτωση στις τυχόν μελλοντικές αγορές…

Last edited 3 days ago by NICKB
iliaskir

Η συζήτηση πάντως έχει πολύ οπαδικο χαρακτήρα. Και οι περισσότεροι είναι allez les bleus. Κάθε λύση προφανώς έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και σε γενικές γραμμές ισχύει ότι πληρώνεις παίρνεις. Ελπίζω οι υπεύθυνοι να πάρουν την καλύτερη απόφαση από επιχειρησιακή άποψη και όχι πολιτική.
Υ.Γ. Το κράξιμο για το TRS-4 δεν καταλαβαίνω. Είναι ένα καλό ραντάρ για φρεγάτα πολλαπλού ρόλου. Και μπαίνει και σε σταθερή έκδοση.

Vk77

Το ΠΝ θέλει φρεγάτα ΑΑ ρολου και πολύ κάνει. Τώρα αν η κυβέρνηση το αναγκάζει να πάμε σε φρεγάτα γενικού ρόλου (μάλλον κανενός ρόλου) για να ικανοποιήσει την LM,δεν είναι κακό το trs4.

Observer

Χρειάζεται πλέον ραντάρ με μεγαλύτερη εμβέλεια οπωσδήποτε. Οι απειλές πρέπει να εντοπίζονται από τα 200 χλμ πλέον!!!Οπότε ραντάρ με 300 χλμ εμβέλεια!!!

gdmast

Το τι ΜΠΟΡΕΙ να φέρει είναι παντελώς ΑΔΙΑΦΟΡΟ.
Το ΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ είναι το θέμα.
Και το ΠΟΣΟ θα φτάσει για να έχει αυτά που πρέπει.
Αν και ΠΟΤΕ δεν θα έχει αυτά που πρέπει. Γιατί sonar ΔΕΝ μπορεί να πάρει (κανά συρόμενο το πολύ).
Αυτή η πισώπλατη μαχαιριά στη χώρα και το ΠΝ με την παραγγελία αυτή ΔΕΝ θα περάσει έτσι. Κάποια στιγμή θα βγουν στη φόρα πράγματα. Γιατί αυτή η παραγγελία είναι συνέχεια της ματαίωσης της αμυντικής συνεργασίας με τους Γάλλους κ.λπ.

NICKB

Και αν βγουν στη “φόρα”, τι νομίζεις ότι θα γίνει…;
Σε 15 χρόνια πάλι οι ίδιοι θα θέλουν να μας “ξανασώσουν”!

Tazos

Μερικά σχόλια για την πρόταση:
1)H υπαρξη SM2 απαιτεί να μπούν τουλάχιστον 2Χ8 εκτοξευτές ΜΚ41, επίσης το Ceros200 λογικά δεν μπορεί να καθοδηγήσει SM2 οπότε πρέπει να μπεί το βαρύτερο Stir2.4 Χ2 . Με όλο αυτό το βάρος, και μάλιστα ψηλά στο ελικοδρόμιο θα είναι αξιοπλοο το πλοίο;
2) Αν μπουν οι Μκ41 στο ελικοδρόμιο, πόσα ελικόπτερα θα χωράνε μέσα, γιατί οι αμερικάνικες έχουν χώρο για 2 επειδή δεν υπάρχει κάτι απο επάνω με μεγάλο ύψος.
3)Καλή η εμβέλεια των 6000 αλλά στους 10κόμβους μόνο; Ολα τα άλλα πλοία συνήθως μετράνε την εμβέλεια στους 18 κόμβους.
4)Σχετικά με την γκρίνια για το σόναρ γάστρας, ας μην ξεχνάμε πως αυτά τα πλοία δέχονται ένα μικρό σόναρ μεσων συχνοτήτων και μάλιστα οχι στην ιδανική θέση (μύτη) αλλά πιο πίσω, καμία σχέση με τα μεγάλα σόναρ των Knox και S. Αυτά τα σόναρ τι πιθανότητες έχουν απέναντι σε ενα Τ214; Αν μάλιστα το πλοίο έχει υψηλη ταχύτητα μήπως δεν ακούν τιποτα; Το παρόν και το μέλλόν είναι τα συρόμενα σόναρ χαμηλών συχνοτήτων και τα χαμηλών συχνοτήτων των ελικοπτέρων. Ενα πλοίο που θέλει να κάνει ASW θα πρέπει να βγάλει συρόμενο και να σηκώσει ελικόπτερο, χωρίς αυτά σιγά μην το βρεί το Τ214.
Παρά την γκρίνια, αν η πρόταση συνοδεύεται απο ναυπήγηση στην Ελλάδα και λύση για τα ναυπηγεία και λογικό κόστος τότε το ρίσκο ίσως αξίζει.

x-m

Δεν έχουμε περιθώρια για ρίσκο όταν αυτές θα είναι οι κύριες μονάδες επιφανείας του ΠΝ για τα επόμενα 40 χρόνια. Και η εγχώρια ναυπήγηση είναι δευτερεύουσας σημασίας. Πρώτα ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και μετά όλα τα άλλα.

(Κάθε συσχέτιση με τη θέση τους στο αμερικανικό ναυτικό είναι άστοχη.Για εμάς θα είναι η αιχμή του δόρατος. Για τους αμερικανούς είναι σκάφος που συμπληρώνει το νούμερο με στόχο το 355).

Pagoboy

Σαν να λεμε βάλε μια απ’όλα….
Ρε τι βλάκες αυτοί οι Αμερικάνοι…ειχαν τέτοιο πλοίο έτοιμο σχεδόν από την Σαουδική Αραβία με ένα μόνο δις και πήγαν και πήραν τα ιταλικά?? Εδώ και arleigh burke μπροστά τους σε λίγο δε θα πιάνει μία …
Μαλλον θα ναι κακοπληρωτες και δεν τους θέλει η Lockheed

cep0

προφανώς η ιδανική διαμόρφωση θα ήταν 4 SM-2 (*άλλωστε δεν περισσεύουν και πολλά €), 4 VL-ASROC και 16 ESSM/ίσως τόσους CAMM-ER, _+4 NSM (σε πρώτη φάση)… στα μέτρα μας δηλαδή ——–
πέρα από την πλάκα, ίσως θα έπρεπε να επενδύσουμε τα μετρημένα € σε 2 ή 3 Χόϊφελτ -η πιό οικονομική λύση, αλλά σχεδόν ανέφικτη- ως προτεραιότητα, με ενισχυμένη Α/Α διαμόρφωση, να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ και να επενδύσουμε σε οικονομικές και λειτουργικές λύσεις -χωρίς πειράματα- όσον αφορά στις Φρεγάτες (ή και Κορβέτες) πολλαπλού ρόλου … και τα Ναυπηγεία;

Last edited 4 days ago by cep0
PanPan

Τα κατάφερε το Detroit ! Με 10 , 12 κόμβους !
Όπως λέει και ο ναύαρχος υπάρχουν ακόμα θέματα αξιοπιστίας και βιωσιμότητας (!) που πληγώνουν το USN. Το κοιτάνε όμως ! Κάνει και μια εκτίμηση απόσυρσης της κλάσης για τα μέσα της δεκαετίας του 30 ! :

https://www.defensenews.com/naval/2020/11/18/broken-littoral-combat-ship-detroit-back-returns-to-sea-on-its-own-power/

Από πάνω κούκλα ( δεν την λες) από κάτω πανούκλα, αλλά θα τη φτιάξουμε.
Και το κερασάκι καίει και λίγο παραπάνω.

Mean_Machine

Φρεγάτες να πάρουμε με στόχο να κυριαρχήσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο με υποστρατηγικά όπλα σαν αυτά που φέρουν στο σχέδιο προς το παρόν οι Β[email protected] HQ, διασφαλίζοντας έτσι τις ενεργειακές μας μελλοντικές εκμεταλλεύσεις στην ανοικτή θάλασσα.
Mπορούμε με τα χρήματα που ζητάνε οι Αμερικάνοι, να συζητήσουμε με τους Γάλλους μια πρόταση για 2 φρεγάτες hellenique και δυό ακόμα standard. Aς πάρουν οι Αμερικάνοι το συμβόλαιο για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι.
Θα υποπέσουμε σε τεράστιο γεωστρατηγικό ατόπημα αν πάρουμε φρεγάτες με πολιτικά κίνητρα, οι οποίες δεν θα μπορούν λόγω έλλειψης υπερσύχρονων όπλων & ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς να αποτελέσουν παράγοντα αποτροπής για τους απέναντι, γεγονός το οποίο θα το το μετανιώσουμε πικρά στο μέλλον.

ΥΓ: Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως δέλεαρ για την αμερικάνικη πρόταση, η ναυπήγηση που θα ανατεθεί στα Ελληνικά ναυπηγεία. Δεν θα ρισκάρουμε τα εθνικά μας συμφέροντα γιά την επιβίωση των ναυπηγείων. Τα Ελληνικά ναυπηγεία να απασχοληθουν κυρίως με ιδιωτικές αναθέσεις και ελαχίστως με τις αναθέσεις ναυπήγησης του ΠΝ, εάν και όποτε εκείνο το κρίνει.

Last edited 4 days ago by Mean_Machine
cep0

δεν υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο από την ανάθεση στα ναυπηγεία “μας”…. γλιτωμό δεν θα έχουμε
—–αλλά και απορώ, για το γεγονός ότι -μάλλον δεν έχουν ιδέα- αυτοί της Λόκιντ, δεν ξέρουν που μπλέκουν… ακούς εκεί “προτιμούν εδώ”!!!! (ξεκαρδίστηκα , όταν το διάβασα) ….εδώ αντί για πρόστιμα για τυχόν “καθυστερήσεις” θα γίνονται συνεχείς χρηματοδοτήσεις και στο τέλος θα στοιχίσουν τα διπλά

Last edited 3 days ago by cep0
Jimmy2

Το μασαζ μπας και … , συνεχιζεται αλλα εις ματην. Το πλοιο ειναι χτυπητες αδυναμιες, που ακομα κι αν διορθωθουν σχεδον ολες οπως μας τα λενε στην παρουσιαση, κοστιζει τα διπλασια χρηματα απο ενα αντιστοιχο σχεδιο που δεν εχει καμια απο αυτες τις αδυναμιες. Τα τ-31 που γραφατε χτες εχουν ηδη ολα αυτα που ΘΑ βαλει η MMSC και κοστιζουν τα μισα χρηματα. Πειτε μου 1 -ενα- λογικο επιχειρημα να προτιμησουμε αυτα. Για την ενδιαμεση λυση? Που θα ειναι παλι μεταχειρισμενες LCS μονο χειροτερες απο αυτες που θα φτιαξουμε εμεις? Ο μονος τροπος να περασει αυτο το πλανο, ειναι να μην το πολυ αναλυετε, να περασει ετσι στο ντουκου, αυτο αποφασισε ο πρωθυπουργος και το ΠΝ και τελος, οσο μαθαινουμε λεπτομερειες τοσο χειροτερα γινεται το πραγμα και τοσο μεγαλωνει η οργη για το επαπειλουμενο σκανδαλο

Mageiras

10 κομβοι στην οικονομική ταχύτητα… Θα του κουνάνε μαντηλι τα παιδακια με τα φουσκωτά απ’το jumbo…
Δεν πρέπει να έχει σχεδιαστεί πιο αποτυχημένο πλοίο αυτό…

Manolis1

Έχει και ονομάζεται lcs. Και ίσως είναι και η μέση λύση. Πιάσαμε πάτο.

Giannis

Master chef…18 knt σεπαρακαλώ στα 3500 ν.μ όπως αναφερουν ως μέτρο συγκρισης ….άλλα σκάφη..(εκείνα στα 5000 χλμ)

PanosK

Αυτό το νούμερο πως το έβγαλες ?

bill971

Από όλα αυτά που διαβάζω, συνεχίζω να πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή είναι η “ελληνική” belhara.
Αν πάμε σε τέσσερα τεμάχια θα πέσει η τιμή & θα έχουμε ένα κορυφαίο όπλο.
Ας πούμε στους Γάλλους “κλείνουμε τη συμφωνία τώρα & δώστε μας μια Fremm & δύο lafayette μέχρι να παραλάβουμε τα τέσσερα πλοία”.

harval

Πρωτον. Απο οτι καταλαβα απο τα 2 σημερινα αρθρα για MMSC οι Type 31 ηταν απλα ενα ονειρο και μετα ολοι ξυπνησαμε.
Δευτερον. Μεχρι χθες ολοι οι δημοσιογραφικοι κυκλοι και εσεις μας ελεγαν οτι εχει σταλει επισημη LOR. Αλλα τελικα δεν εχει….!!!!
Δηλαδη αρχες 2021 θα σταλει LOR,στην καλυτερη υπογραφες θα πεσουν τελη 2021,η πρωτη Μεκο θα φυγει για αναβαθμιση εως μεσα 2022 και θα επιστρεψει 2023. Για να φυγει η δευτερη. κ.λ.π Και κάπου το 2025 ισως ,το τονιζω,ισως εχουμε και το πρωτο MMSC.
Κυριοι για να υπερασπισουν τι ? Την λιμνη της Υλικης.? Διοτι εκει θα εχουν φτασει οι γειτονες με τους ρυθμους που εξοπλιζονται. Παιζουμε νομιζω.
Οσον αφορα το πλοίο.
Θετικες εξελιξεις
α) Αλλαγη σε MTU
β) VL-Asrock
γ) Camm-ER
δ) NSM/ Exocet
Αρνητικες εξελιξεις.
α) 5000 μιλια με 10 κομβους? σοβαρα? Δηλαδη με ενα πανακι και κουπια στους 2 κομβους θα ξεπερασει τα 15000 μιλια.
β) Σκαφος με γαστρα μονοκοματη semi planing που ισα ισα θα ξεπερνα τους 30 κομβους ειναι κατορθωμα. Αρνητικο. Συγκινηθηκα απο τα γκαζια….και φανταστειτε οτι εξαιτιας αυτης της σχεδιασης γαστρας δεν εχει σοναρ τροπιδας.

Τωρα βεβαια για την τρωτοτητα ή οχι του πλοιου κουβεντα η Lockheed.

Ας ελπισουμε οτι καλυτερο και οτι συντομοτερο.

cep0

θέατρο σκιών η so-called αποστολή Lor ..

NICKB

Η αλλαγή σε κινητήρες MTU φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με τη πρόσφατη συνεργασία με τα Γερμανικά Ναυπηγεία (ΜΕΚΟ Α200), σε μια προσπάθεια να διορθωθούν τα κινητήρια προβλήματα των LCS. Οι επιλογές Κίνησης των 2 σκαφών (Α200 – LCS) είναι παραπλήσιες, αλλά με διαφορετικό τρόπο μετάδοσης της ισχύος στα HydroJets.
Απ’ ότι όμως “ακούω”, μάλλον δε πέτυχαν οι τροποποιήσεις των Γερμανών.

Antonis_Loukas

Νομίζω πως τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τις απαντήσεις; της εταιρίας, είναι άκρως διαστρεβλωμένα/διαστρεβλωτικά…

Τα πλοία αυτά, προφανώς και μπορούν να πάρουν vl-asroc/sm-2 και πολλά άλλα ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ και με επιπλέον κόστος και ρίσκο(όπως και η Belhara έπαιρνε επιπρόσθετο τμήμα 9 μέτρων, ισχυρότερους κινητήρες και παραπάνω κελιά από 32-τουλάχιστον επιπρόσθετα A-35 κλπ, αλλά ποτέ δεν αναλάβαμε το κόστος και το ρίσκο…). Αυτά που δεν ανέφερε η LM είναι τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στις επιδόσεις του σκάφους και φυσικά στο κόστος/χρόνο ολοκλήρωσης…

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ναυπηγός, για να προβληματιστεί… Είναι πολύ απλό αυτό που θα γράψω. Το ένα πλοίο (MMSC Saud)έχει έναν οκταπλό πλώρα με 57αρι. Η τροποποιημένη του εκδοχή, για να πάρει τουλάχιστον 2 οκταπλούς(όπως έχει δηλώσει η ΠΤΗΣΗ), ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ θα πρέπει να τους έχει στο πίσω μέρος(πάνω από το υπόστεγο) και μάλιστα, αν (εύλογα νομίζω), θέλουμε VL-ASROC, ο ένας τουλάχιστον εκτοξευτής, θα πρέπει να είναι strike-length που ΔΕΝ έχει τοποθετηθεί μέχρι τώρα σε σκάφος της ‘οικογένειας’ ενώ είναι και σημαντικά βαρύτερος/μεγαλύτερου μήκους. Πλώρα, θα τοποθετηθεί 76αρι(έχω ρωτήσει στο παρελθόν, αν μπαίνει 127αρι εφόσον λογικά θα απουσιάζει εκτοξευτής στο μπροστινό μέρος, αλλά απάντηση δεν πήρα). Όλο αυτό το επιπλέον βάρος και μάλιστα διαφορετικά κατανεμημένο, δεν έχει καμία επίπτωση; Σοβαρά τώρα; Φυσικά, υπάρχει και χειρότερη εκδοχή… Να μείνουμε με μόνο έναν οκταπλό(που παρεμπιπτόντως η ΠΤΗΣΗ ξεχνάει να αναφέρει, ότι είναι και η διαμόρφωση στην οποία αναφέρεται κόστος 1 δις/πλοίο…)… Η δικαιολογία φυσικά έτοιμη! Κόστος και ‘καθυστερήσεις'(το ρίσκο δεν το αναφέρει κανείς γιατί τρομάζει…).

Πάμε τώρα στη μεγαλύτερη παπάτζα που γράφτηκε… Μπαίνουν λέει οι SM-2… Καταρχάς ποιας έκδοσης; Το βασικότερο όμως, με ποιο radar θα συνεργάζονται; Η ΠΤΗΣΗ, έχει γράψει για τις επιδόσεις του TRS-4D οι οποίες είναι απλά ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ. Όχι μόνο για SM-2, αλλά και για να προσφέρει πραγματικά έγκαιρο εντοπισμό αντιπλοικών πυραύλων. ‘Το ραντάρ σχηματίζει πολλαπλές ψηφιακές δέσμες και μπορεί να διαχειρίζεται (3D) περισσότερα από 1000 ίχνη με ρυθμό ανανέωσης ίχνους 1,5 sec και εμβέλεια ιχνηλάτησης μεγαλύτερη των 14 km για βλήμα μικρού RCS και 100 km για ΑΦΝΣ.’ Άρα, αν ‘μπαίνουν οι sm-2’ και τους θέλει το ΠΝ(ή τέλος πάντων, του δώσουν την άδεια να τους θελήσει…), θα πρέπει να αλλάξει και το ραντάρ. Αυτή η αλλαγή, θα προσθέσει εκτός από κόστος και επιπλέον βάρος ψηλά. Κατά τα άλλα, το σκάφος θα συνεχίζει να έχει ίδια ταχύτητα(ποια;) με της Σαουδικής Αραβίας, το ίδιο βύθισμα και την ίδια συμπεριφορά πλεύσης(άραγε θα απαντήσει κανείς για το sea state που είναι επιχειρησιακό;). LM MAGIC!

υ.γ Προφανώς καμία αναφορά για σόναρ σκάφους… Πόσο δούλεμα να ρίξουν και αυτοί; Άραγε, αφού είναι τόσο ευέλικτοι με ενσωμάτωση όπλων οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, τοποθετούν αν θέλουμε άλλο (‘βασικό’)radar από το TRS-4D; Με τι κόστος; Σταθερής διάταξης; Χμμ… Γιατί μου φαίνεται πολύ οικονομικότερη περίπτωση, να μπει σε MEKO/MMSC το radar της SAAB(προτίμηση στο σταθερής διάταξης) και το 9LV ή το CMS-330;

Last edited 4 days ago by Antonis_Loukas
Thatcherite

Ως γνωστόν δεν υπάρχει πλατφόρμα στην οποία να μην μπορεί να τοποθετηθεί ο exocet ενώ ακόμα και η limping Mary γνωρίζει ότι ο ΜΚ41 παίρνει και SM2 και VLASROC και ESSM και CAMM-ER. So what, και στις παντόφλες της Σαλαμίνας αν βάζαμε ΜΚ41 τα ίδια θα λέγαμε. Ένας ΜΚ41 παίρνει 4SM-2 + 2VL ASROC + 8 ΕSSM ή CAMM-ER. Σωθήκαμε. Όλοι γνωρίζουμε τις πολύ περιορισμένες δυνατότητες αυτού του μικρού πλοίου σε φόρτο όπλων και με μέτριες προοπτικές αισθητήρων. Κρίμα που ένα μεγάλο μέρος της κριτικής που δέχεται το πλοίο προέρχεται από κακή πληροφόρηση (πχ σχετικά με το αλουμίνιο στην υπερκατασκευή ή στις σχετικά σπάνιες περιπτώσεις μηχανολογικών αστοχειών) και δεν επικεντρωνόμαστε στην βασική αδυναμία του:το πλοίο απλώς δεν έχει την δυνατότητα να φέρει τον οπλισμό που απαιτείται για να επιβιώσει στο Αιγαίο και για να εκπληρώσει πολεμικές αποστολές και η τιμή είναι απαγορευτική για τις μετριότατες δυνατότητες. Οι Δανοί βρίσκονται έτη φωτός μπροστά από εμάς και είναι αμαρτία που αγνοούμε το παράδειγμά τους και την σοβαρότητα της προσέγγισής τους.

Klirouxas

+1000 για το nickname σου!

PetranGR

Αυτο που πρεπει να μας προβληματισει ειναι το εξης 1 και μονο
Μπορει η οποια φρεγατα επιλεχθει να σταθει απεναντι στo τουρκικο TF-2000, με 64 κελια Α/Α και 16 αντιπλοίκους καθως και ρανταρ υπερμετρο ολων πλην του hercules?
Οχι. Τελος

NICKB

…ειδικά από τη στιγμή που εμείς θα διαθέτουμε και ΛΙΓΟΤΕΡΑ αντίστοιχα σκάφη.

Το περίφημο ΠΟΙΟΤΗΤΑ έναντι ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ μάλλον πάει “στρατιωτικό” περίπατο

Καλά, το ΠΟΣΟΤΗΤΑ το έχουμε “ξεχάσει” (δικαιολογημένα) εδώ και πολλά-πολλά χρόνια.

Last edited 2 days ago by NICKB
PetranGR

Ψηφιζω Μεκο α200

Tasos96

Πρώτα από όλα ένα LoR δεν σημαίνει ότι έχουν κλείσει ακόμα (δόξα το θεό). Οι MMSC είναι απαράδεκτα πλοία και δεν θα κάτσω να αναλύσω τους λόγους, καθώς οι μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων εδώ μέσα τους έχουμε επισημάνει άπειρες φορές. Αν δεν έρθουν AB ή Tico μαζί τους δεν πρέπει ούτε να ασχολούμαστε. Το ότι μπορούν να πάρουν ότι όπλα θέλει ο πελάτης είναι ένα πλεονέκτημα αλλά όχι τόσο για να επιλεγεί τέτοιο πλοίο. Εξάλου τι να τους κάνεις τους SM-2 και τους VL-ASROC αν έρθει με 8 μόλις κελιά όπως υποθέτω ότι θα γίνει. Ελπίζω να βγώ λάθος, αλλά πιστεύω ότι η MMSC-HN θα είναι ίδια διαμόρφωση με τις σαουδικής αραβίας με μόνη διαφορά ένα 76αρι strales.
Επίσης, η κλάση LCS Freedom εχει διανύσει συνολικά 600.000 ναυτικά μίλια, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την συνολική αξιοπιστία
Λες και σημαίνει κάτι αυτό. Θα έπρεπε να λέτε και πόσες βλάβες έπαθαν που οι ίδιοι οι Αμερικανοί σήμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Forbes παραδέχονται ότι το πρόγραμα είναι μια καταστροφή και πρέπει να διακοπή. Αλλά τι ξέρουν αυτή και η πλειοψηφία από εμάς που τα κράζουν.
έχει κριθεί σαν fully certified για self defence
Φυσικά αφού έχουν RAM πάνω τους και ένα ραντάρ είναι. Το πόσο είναι άλλο θέμα.
εμβέλεια 5000 μιλίων με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων”
Οι περισσότερες σχεδιάσεις φρεγατών δίνουν παρόμοια αυτονομία με 15 κόμβους αντί για 10, κι άλλο μειονέκτημα.
Κουράγιο και υπομονή στο πολεμικό ναυτικό που τους υποχρέωσαν να ανεχτούν αυτά τα πλοία και να τα διαμορφώσουν όσο μπορούν καλύτερα, για να σοθούν τα ναυπηγία σε βάρος της μαχητικής ικανότητας της χώρας.

Υ.Γ Περιμένω να βγει η τελική διαμόρφωση για να δω αν το ΠΝ μπορέσει κάπως να το κάνει υποφερτό πλοίο.

Zaxos

Ουτε δωρεαν δεν τα περνω τα mmsc.ειναι παρταλια κ αποτυχημενα για λογουρ που εχουν πει κ αλλοι εδω μεσα
Μεχρι στιγμής τη καλυτερη προταση την εχουν κανει οι αγγλόι αν κ μια πηγη απο εξωτερικο μ ειπε οτι θα παρουμε μπελαρα κ φ 35.
Εγω ψηφιζω type 31 με κελια κ διαμορφωση ιver η αλλιως μεκο α200.
Κ το εχω πει εδω κ καιρο οτι θελω iver απο πριν υπαρξει καν η προσφορα της type 31
Μην ξεχνατε οτι οι αλλοι θα χτισουν 7 TF-2000 K 2LPD.
Θελουμε βαποραρο αεραμυνας κ υποβρυχια κ αλλα κ πλοια ανθυποβρυχιακα
Γιαυτο προτινα χτες 4 type 23 asw k 4 type 31 aaw στη διαμορφωση iver k τρια νεα τουλαχιστον υποβρυχια στα πεντε δις ολα αυτα μαζι με αναβαθμιση στις μεκο

SAAB

Το ότι η LM μπήκε στην διαδικασία να κάνει παρουσίαση σημαίνει ότι θίχτηκε από το πολύ κράξιμο. Αυτό είναι καλό. Το μείον γι’ αυτούς είναι ότι εμείς γνωρίζουμε πριν από αυτούς τι εστί Ιταλικό προ:ϊόν στην θάλασσα.
Ας καταλάβουν ότι το πρόβλημά μας δεν είναι η διαμόρφωση των οπλικών συστημάτων. Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο είναι, μπορεί να μας δώσει ότι διαμόρφωση θέλουμε.
Το πρόβλημα είναι τα πάντα εκτός από τον πολεμικό εξοπλισμό του πλοίου. Και αυτή η παρουσίαση μαρτυρά ότι το ξέρουν. Το ξέρουν και γι’ αυτό στην διαμόρφωση δέχονται να μπουν προ:ϊόντα άλλων εταιρειών. Εάν το σκαρί “φυσούσε” δεν υπήρχε περίπτωση να μας πουν για exocet. Η διαμόρφωση θα ήταν αποκλειστικά δική τους απλά γιατί μπορούν.

Όσο και αν η LM έχει την αλαζονεία του κορυφαίου, η αποτυχία των MMSC αποδεικνύει ότι στερούνται ναυτοσύνης και την ψάχνουν απεγνωσμένα. Γι’ αυτό την πάτησαν με τους Ιταλούς. Είναι όμως αμετανόητοι και επιμένουν σε ένα σκαρί προβληματικό δείχνοντας αλαζονεία απέναντι σε έναν λαό με την μεγαλύτερη σε βάθος χρόνου ναυτική παράδοση, εκμεταλλευόμενοι ότι βρισκόμαστε σε παρακμή. Πρέπει να μάθουν να σέβονται και εμείς να έχουμε αρχές αλλιώς ο καθένας θα μας πασάρει ότι του καπνίσει.

Εάν η LM θέλει τον διαγωνισμό ας τοποθετήσει την διαμόρφωσή που θέλουμε σε ναυτικό σκαρί ή ας πάνε σε έναν συμβιβασμό υπέρ μας μια που αυτοί υστερούν και το έχουμε καταλάβει.

Τα επίπεδα επιβιωσημότητας είναι 3. Στο level 3 που είναι και οι προδιαγραφές Ειρηνικού. Στον Ειρηνικό ωκεανό οι πιθανότητες επιβίωσης σε μάχη είναι 40% και στην Μεσόγειο 95%. Η MMSC είναι level 1.

Οι μηχανές με υδροτζέτ ως σύστημα πρόωσης καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο κατά την λειτουργία τους και χρειάζεσαι και μια σκουπιδιάρα να σε ακολουθεί για να πετάς τα σκουπίδια που μαζεύει το υδροτζέτ και μπουκώνει. Όταν μπουκώσει δεν πας βήμα. Ας το κάνουν τουλάχιστον συνδυασμό με προπέλες.

Bridger

Πριν από ένα χρόνο ουδείς διανοείτο ότι θα μπορούσε πότε το ΠΝ να ασχοληθεί στα σοβαρά με αυτό το τρισάθλιο κατασκεύασμα που επιμένουν κόντρα σε κάθε λογική να αποκαλούν φρεγάτα. Το είπες πολύ ξεκάθαρα: Το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο δυνητικός εξοπλισμός, ούτε τα όπλα. Είναι το ΣΚΑΡΙ! Τελεία και παύλα.

Iomar

Όντως, είναι παράξενη η επιμονή τους στον συγκεκριμένο τύπο, όταν η Fincantieri διαθέτει στο portfolio της τόσους άλλους τύπους, όπως την FREMM και την κλάση Al Zubarah – εφόσον ήθελαν να συνεχίσουν τη συνεργασία με τους Ιταλούς – ή θα μπορούσαν να επιλέξουν κάποιο άλλο συνεργάτη για ακόμη υψηλότερες επιδόσεις.

Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να επιλέξουν την Absalon και να την φέρουν κυριολεκτικά στα μέτρα του Π.Ν. με κόστος που δεν θα υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια στην χειρότερη των περιπτώσεων. Αν η πρότασή τους περιλάμβανε τον εκσυγχρονισμό των MEKO, την χρηματοδότηση και ενδιάμεση λύση θα μπορούσαμε να υπογράψουμε την επόμενη ημέρα.

SAAB

Η FREMM είναι Γαλλικό πλοίο.

Gilan

Είναι Γάλλο-Ιταλική κοινοπραξία.

SAAB

Εννοώ την Γαλλική. Άλλο η Γαλλική και άλλο η Ιταλική FREMM. Οι Ιταλοί όπου βάζουν το χέρι τους τα κάνουν μαντάρα. Ναυτιλία είχαν όσο είχαν στην δούλεψή τους Έλληνες ναυτικούς. Δηλαδή μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Δες πως σακάτεψαν την FFGX δηλαδή την FREMM αλά Ιταλικά. Το USN για να την φέρει στα μέτρα του ζήτησε βελτιώσεις που σχεδόν διπλασιάζουν την τιμή. Το πρόγραμμα προς το παρόν έχει κολλήσει άτυπα από τις αντιρρήσεις του USN και ψάχνουν να βρουν κονδύλια και συνάμα τον τρόπο να δικαιολογήσουν το επιπλέον κόστος για να την φέρουν στα standards του USN. Για μένα η συμμέτοχη της χώρας μας στην FFGX έχει αυτή την αιτία. Θέλουν να ρίξουν το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις αντιρρήσεις των ναυάρχων. Οι ΗΠΑ την πάτησαν για δεύτερη φορά με τους Ιταλούς (MMSC και τώρα FFGX) και θέλουν να φορτώσουν την αποτυχία τους και στους άλλους. Πρέπει να τους πούμε sorry, δεν είμαστε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Λύσεις έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες. Στην οξυδέρκειά μας είναι να τις αξιοποιήσουμε.

Gilan

Δεν μπορώ να πω ότι έχεις άδικο, οι Γαλλικές FREMM διαφέρουν πολύ από τις Ιταλικές και έχω την απορία, γιατί δεν επέλεξαν τις Γαλλικές;

Athan

Απ’ό,τι βλέπω, ακόμη και τέσσερεις μήνες μετά την τελευταία φορά που μπήκα, ύστερα από ασύλληπτες αλλαγές στην δομημένη μας πραγματικότητα, μνημειώδεις αποφάσεις για την Άμυνα της Χώρας και εμβληματικές αλλαγές σε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, εδώ μέσα είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα.
Σα να μη πέρασε μιά μέρα.

Dimitris_jp

Καλώς ήρθες,
Θεωρείς αδικαιολόγητους, τους προβληματισμους τις πλειοψηφίας των αναγνωστών εδω αλλά και αλλού?

Athan

Θεωρείς αδικαιολόγητη την περιγραφή μου;

Del

Ιδού τι λένε οι Αμερικανοί για τις lcs ή τις υπερβαρες lcs και ο λόγος για τον οποίον δημιουργούν τις ffg φρεγάταες αντί να συνεχίσουν την ναυπήγηση της lcs ή μιας βελτιωμένη ίδιας.:
This specific capability would come in the form of a vertical launch system (VLS) capable of firing RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missiles. This feature alone, paired with the proper radar and combat system upgrades needed for targeting, would allow these ships to operate independently of multi-billion dollar and already over taxed Aegis-equipped cruisers and destroyers in medium and even high-threat environments. This way the frigate could not only do anything the LCS can do, but it can also take the pressure off America’s most capable and expensive surface combatants for many missions, like convoy escort duties and protecting key elements that support the sea basing concept.

Beyond being far more versatile and able to operate much more independently than the standard LCS, this ship will be able to confront the growing anti-ship missile threat, one that it is rapidly proliferating among non-state actors. It will also feature other improvements, like the ability to fire medium-range land-attack and anti-ship missiles. The current LCS configuration—a giant jet boat meant to supposedly fight in the littorals where the anti-ship missile threat is most unpredictable—simply will not do. And that is not to mention the baseline LCS’s many other design and conceptual deficiencies and failures.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

TRS-4D vs SeaFire, κάνουμε σύγκριση μεταξύ των ραντάρ MMSC και [email protected] Ισχύει ο μύθος;

 Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορεί στο ελληνικό διαδίκτυο ένας χάρτης που κάνει σύγκριση των εμβελειών των ραντάρ των φρεγατών MMSC, υποψήφιων για το ΠΝ, και...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο