18.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s! Όσο η τουρκική οικονομία καταρρέει, η ελληνική ανακάμπτει!

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ

.Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba3 από τη βαθμίδα B1, με τις προοπτικές του να παραμένουν σταθερές.  Οι δύο βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση , όπως ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του, είναι: 

Πρώτον, ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς. Ο κίνδυνος αντιστροφής αυτών των σημαντικών βελτιώσεων είναι χαμηλός κατά την άποψη του Moody’s.

Δεύτερον, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τον βραχυπρόθεσμα αρνητικό αντίκτυπο από την πανδημία του κορονοϊού, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί, αναφέρει ο Moody’s, από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος παράλληλα με τις εισροές πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για την ανάκαμψη, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% μεσοπρόθεσμα. «Οι ευνοϊκές αναπτυξιακές προοπτικές, σε συνδυασμό με την επάνοδο σε μία συνετή δημοσιονομική στάση θα οδηγήσει στη σταδιακή αναστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι επιπλέον η Ελλάδα ωφελείται από την πολύ ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους και τη ισχυρή δυνατότητά της να το εξυπηρετήσει.

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την άποψη του Moody’s ότι θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ενσωματωθούν πλήρως και να γίνουν ορατά τα οφέλη από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση. Επίσης, ο οίκος θεωρεί ότι ο τραπεζικός τομέας – παρά τις περαιτέρω βελτιώσεις το περασμένο έτος – εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρή δράση για να βελτιώσει την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού τους.

Ο Moody’s σημειώνει ότι η δυναμική της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ισχυρή μετά την τελευταία αξιολόγησή του τον Μάρτιο του 2019, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η πρόοδος αναφορικά με τις εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου 2018.  «Η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έχει θετικό αντίκτυπο για τη φορολογική συμμόρφωση καθώς και για την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα προς μία πιο συστημική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» καθώς και του νέου πτωχευτικού πλαισίου που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην αρχή του επόμενου έτους. Οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης συνεχίζονται, μαζί με περαιτέρω μέτρα για να ευθυγραμμισθεί η ποιότητα και ο επαγγελματισμός της δημόσιας διοίκησης με των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αν ληφθούν μαζί, οι μεταρρυθμίσεις αυτές βοηθούν να αντιμετωπισθούν οι αιτίες της ελληνικής οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους της περασμένης δεκαετίας», τονίζει ο οίκος.  Ο Moody’s σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει βελτιωθεί σε όλους τους δείκτες διακυβέρνησης παγκοσμίως, τους οποίους λαμβάνει υπόψη από το 2016, το πρώτο έτος πλήρους εφαρμογής του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση λόγω του σοκ που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, ο Moody’s αναμένει ότι οι ισχυρότερες επενδυτικές προοπτικές θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Αν και ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 9% το 2020, αναμένει μία ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ενώ το πιο σημαντικό για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, όπως σημειώνει, είναι ότι η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 3,5% κατά μέσο όρο μεσοπρόθεσμα. Ο Moody’s θεωρεί ότι βασικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν πρόσφατα μειώνουν σημαντικά το διοικητικό βάρος για νέες επενδύσεις και αίρουν βασικά εμπόδια, επιπρόσθετα με την εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων. «Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά», τονίζει, καθώς «σύμφωνα με τις έρευνες της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρείν , η έναρξη μίας επιχείρησης είναι τώρα πιο αποδοτική στην Ελλάδα από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ». Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2002, εν μέρει λόγω αρκετών επιτυχημένων ιδιωτικοποιήσεων και πιο πρόσφατα στον τομέα των ακινήτων. «Η πρόσφατη απόφαση της Microsoft να εγκαταστήσει τρία κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα αποτελεί μία ένδειξη της βελτιούμενης ελκυστικότητας της χώρας για ξένες επενδύσεις», σημειώνει.

Ο οίκος προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί σημαντικά φέτος, περίπου στο 200% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει να μειώνεται ξανά από το επόμενο έτος εν μέσω της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, προσθέτει, ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ έχει πιο περιορισμένη σημασία στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, δεδομένης της πολύ μεγάλης διάρκειάς του και της σημαντικής και επανειλημμένης ελάφρυνσης χρέους που έχει προσφερθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, όπως μετράται από τις πληρωμές τόκων σε σχέση με τα κρατικά έσοδα, είναι πολύ ισχυρότερη (πρόβλεψη για 6,2% το 2021) από ότι στις άλλες χώρες με αξιόχρεο Ba (10,9%) και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται, ενισχυμένη από τις πολύ ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

15 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
George

Ψυχραιμία! Να πούμε ένα καλό λόγο για το σπίτι μας, να πούμε και έναν κακό για τον σπαστικό γείτονα αλλά εδώ ο τίτλος σας είναι εντελώς παντελώς ανάποδα!
Η Τουρκική οικονομία πάει για μηδενική αναπτυξη φέτος, εμείς για -10% (μετά το -25% της προηγούμενης δεκαετίας!) του ΑΕΠ. Βλέπουμε τα 165 δις από 185 πριν την πανδημία και τα 235 πριν την κρίση
Δεν βάζω τα Τουρκικά αντίστοιχα για να μην χαλαστούμε
Εντάξει έχουμε ΜΕΘ να πάμε και δεν θα μας αφήσουν να τα τινάξουμε Καλό αυτό και μπράβο μας!
Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου υπάρχει κατάρρευση της Λίρας, όχι της οικονομίας
Δεν είναι το ίδιο

Fingolfin

Η οικονομία της Τουρκίας θα πέσει σε μεγάλη ύφεση. Στο 2ο τρίμηνο είχε ύφεση 11% και μένει να δούμε στα επόμενα τρίμηνα τί θα κάνει. Μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη για ύφεση 5% το 2020, αλλά τη θεωρώ αισιόδοξη, όπως και τη δυνητική ανάπτυξη 5% για το 2021. Πάντως με μια λίρα σε ελεύθερη πτώση και καμία εξωτερική βοήθεια (ΔΝΤ) αναμένεται περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ της.

https://tradingeconomics.com/turkey/gdp-growth

Last edited 2 months ago by Fingolfin
NICKB

Ενώ το δικό μας ΑΕΠ θα πάρει φωτιά από τις επενδύσεις…

Last edited 2 months ago by NICKB
Fingolfin

Στην μετά κόβιντ εποχή ναι.

George

y-o-y οι άλλες μεσογειακές χώρες πήγαν κοντά στο -20% το Q2
Δεν λέω ότι δεν έχουν προβλήματα -και μεγάλα- οι άνθρωποι αλλά ότι παίρνουμε τις επιθυμίες μας για πραγματικότητα
Η Τουρκική οικονομία πατάει σε πολλά ποδάρια (βλέπε βιομηχανία, αγροτικός τομέας) ενώ η δικιά μας έχει μονοκαλλιέργεια (Τουρισμός)
Και όπως έλεγε ο Κονδύλης…..

NICKB

Συν το ότι υπάρχει τόσο μεγάλη “μαύρη οικονομία” (και με τη συμμετοχή του κράτους), που αυτό που βλέπεις συχνά δεν είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Τα επίσημα νούμερα που ελέγχουν οι διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά νούμερα της οικονομίας. Έχουν πρόβλημα, ΔΕΝ καταστρέφονται.

Theodor

Μήπως μετά τα greek statistics,τώρα έχουμε και τα turkish statistics?

George

Αυτό είναι σίγουρο για τον πληθωρισμό τους!

Nikolaos

Σωστά όλα αυτά. Αλλά, επειδή οι κρίσεις των οίκων αξιολόγησης έχουν ως πλαίσιο εκφοράς την κεφαλαιαγορά (εν προκειμένω την επιμέρους αγορά που είναι η αγορά κρατικού χρέους), οι αξιολογήσεις τους δεν αποδίδουν (στοχεύουν να αποδώσουν, για να ακριβολογούμε) το παρόν, αλλά τις προοπτικές. Διότι μόνο η πρόγνωση έχει αξία για τους επενδυτές των κεφαλαιαγορών, την ενεστώσα κατάσταση τη βλέπουν και μόνοι τους από τα δημοσιευόμενα στατιστικά ευρήματα, όπως κι εμείς. Άρα, ο οίκος δεν λέγει ότι σε ενεστώτα χρόνο όλα πάνε ρολόι, αλλά διατυπώνει την πρόγνωση ότι θα πάνε ρολόι μόλις εκλείψει η παγκόσμια και “συμμετρική” (ως μη διακρίνουσα εθνικές οικονομίες) απειλή της πανδημίας.
Περαιτέρω, από την οπτική του περιοδικού, δηλαδή του συσχετισμού των δυνάμεων και της εθνικής άμυνας, η πτώση της λίρας δεν είναι ευκαταφρόνητη, διότι είναι πρόσφορη να ανατρέψει το σχεδιασμό αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας, δεδομένου ότι τα μείζονα οπλικά συστήματα εισάγονται και είναι πληρωτέα σε ξένο νόμισμα, ενώ και το ποσοστό ξένων απαρτίων στα τοπικής παραγωγής συστήματα παραμένει υψηλό.
Αυτό φυσικά όχι προς εφησυχασμό μας … Τουναντίον, πιστεύω ότι στο δημόσιο λόγο δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς ο ρόλος της ατομικής ευθύνης, ούτε αυτή έχει συσχετισθεί αρκούντως με την τύχη της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης και του εισοδήματος. Οι πολίτες χαίρονται αμέριμνοι τη ζωή τους με την πεποίθηση ότι “εντάξει, άμα στραβώσει το πράγμα θα μας μαντρώσουν μερικές εβδομάδες και θα σωθούμε”, ενώ δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς ότι οι πόροι για τη στήριξη των εισοδημάτων και της απασχόλησης από το Δημόσιο δεν είναι απεριόριστοι, ούτε έχει τεθεί ως υπαινισμός καν ότι – στο ενδεχόμενο γενικευμένης ανεξέλεγκτης ύφεσης – θα πρέπει να κληθούν στο “ταμείο” όχι μόνο οι θιγόμενοι, αλλά και οι απολαύοντες μονιμότητος και οι συνταξιούχοι (διότι το κεπέγκι κατεβαίνει για τη σωτηρία όλων, όχι μόνο των ευάλωτων σε απόλυση).

NICKB

Aν αγοράσουμε τις MMSC, στο Α++ θα μας πάνε! Λες και θα τους στοιχίσει τίποτα (φάνηκε καθαρά στη κρίση του 2008). Τέτοια μας κάνουν για να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε…

Last edited 2 months ago by NICKB
RZA

Πραγματικά ενδιαφέρον. Ανάμεσα στους αναγνώστες σας υπάρχουν όχι μόνο καταρτισμένοι σε στρατιωτικά θέματα, αλλά και έγκριτοι οικονομολόγοι!
Πολύ ψαγμένες τοποθετήσεις!

Η τουρκική λίρα έχει πάει από 1/6 στο 1/10+ σε δέκα μήνες, αλλά η οικονομία της Τουρκίας ανθεί!!! Μιας χώρας που για ότι “παράγει” οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες…
Οι εταιρείες αξιολόγησης που δεν έχουν χαριστεί ποτέ σε κανέναν, εμάς μας δίνουν κάτι γιατί θέλουν να μας αποκοιμίσουν….

Ο Τραμπισμός και ο ψεκασμός καλά κρατούν…

Last edited 2 months ago by RZA
NICKB

“Οι εταιρείες αξιολόγησης που δεν έχουν χαριστεί ποτέ σε κανέναν, εμάς μας δίνουν κάτι γιατί θέλουν να μας αποκοιμίσουν…”.
Δες τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ το 2008 και τι ρόλο έπαιξαν οι βαθμολογίες των συγκεκριμένων εταιριών στην επιδείνωση της κρίσης (που έγινε Παγκόσμια) και το ξανασυζητάμε. Αυτές οι εταιρίες είναι καθαρά όργανα πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ η μίζα για τις βαθμολογίες τους πάει σύννεφο (ειδικά όταν βαθμολογούν Οικονομικούς Οργανισμούς). Γιατί δε ψάχνεις στο GOOGLE τις βαθμολογίες που έδιναν στην Ελλάδα ελάχιστα πριν το 2008; Εκεί δεν έβλεπε τη προοπτική μας με το ήδη τεράστιο Δημόσιο & Ιδιωτικό χρέος; Αν βαρεθείς να τα ψάξεις όλα αυτά, τουλάχιστον δες τη ταινία “The Big Short”.

Δες και αυτά αν θές: https://www.kathimerini.gr/politics/780351/oi-oikoi-axiologisis-epitachynan-ti-chreokopia/
Και : https://m.naftemporiki.gr/story/1269135

Last edited 2 months ago by NICKB
YIVNNIS

Απατεώνες ολκής…

Theodor

Ας μην κοροιδευόμαστε.Η ελληνική οικονομία δεν ανακάμπτει και,αν η πανδημία επηρεάσει μεγάλο μέρος του 21,δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα.
Απλά η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ και καλύπτεται από το δίχτυ προστασίας της.Η ένταξή μας σε αυτή την οικονομική ένωση,με τα πολλά και μεγάλα προβλήματά της που όλοι αναγνωρίζουμε,είναι ό,τι καλύτερο μας έχει συμβεί στη σύγχρονη ιστορία μας και καλά θα κάνουμε να οργανωθούμε επιτέλους σαν κράτος ώστε να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που μας δίνει.

Arionas

Σωστός 100%…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ενδιάμεση Λύση Made In France για το Πολεμικό Ναυτικό, FREMM, LaFayette, οι Γάλλοι βάζουν τα δυνατά τους

 H έλευση της Φλοράνς Παρλί στο τέλος Ιανουαρίου (περίπου στις 25 του μήνα), προκειμένου να παραστεί στις υπογραφές των συμβάσεων, που έχουν να κάνουν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Έρχεται η Παρλί! Πέφτουν υπογραφές και για τα Rafale, “έκπληκτοι” οι...

124
 Γύρω στις 25 Ιανουαρίου, θα έρθει στην Αθήνα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να παραστεί, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της στις...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 2.29

Related News

Έφτασε στην Αρμενία το δεύτερο ελληνικό C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια

Το δεύτερο αεροπλάνο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα έφτασε στην Αρμενία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, όπως μεταδίδει η αρμένικη ιστοσελίδα armradio.To φορτίο...

Ενδιάμεση Λύση Made In France για το Πολεμικό Ναυτικό, FREMM, LaFayette, οι Γάλλοι βάζουν τα δυνατά τους

 H έλευση της Φλοράνς Παρλί στο τέλος Ιανουαρίου (περίπου στις 25 του μήνα), προκειμένου να παραστεί στις υπογραφές των συμβάσεων, που έχουν να κάνουν...

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμάζεται να κινήσει διαδικασία παραπομπής του Τραμπ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, έκανε γνωστό χθες Παρασκευή ότι έδωσε οδηγίες στην Επιτροπή Κανονισμών του σώματος να προετοιμαστεί...