Ένα γράφημα του Center for New American Security (CNAS), αποκαλύπτει το κόστος των πιο γνωστών αμερικανικών μαχητικών (σε τιμές 2017), από την εποχή του Skyhawk μέχρι την εποχή του F-35 και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε γιατί οι αεροπορικοί στόλοι ακόμη και των πιο προηγμένων χωρών, μειώνονται σε όγκο.

To F-16 μπήκε σε υπηρεσία το 1978 με μέση τιμή ανά αεροσκάφος να κυμαίνεται μεταξύ $50-55 εκατομμύρια (σημερινές τιμές κατά προσέγγιση). Συνολικά έχουν κατασκευαστεί πάνω από 4.500 F-16. Ο αντικαταστάτης του, δηλαδή το F-35A, κόστιζε το 2017 περίπου $100 εκατομμύρια και υπολογίζεται ότι θα κατασκευαστούν περίπου 3.000 αεροσκάφη (όλων των εκδόσεων Α/Β/C) τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επειδή τα F-35A/B/C όμως θα αντικαταστήσουν εκτός από το F-16 και άλλους τύπους, η διαφορά στους αριθμούς αεροσκαφών που θα αγοραστούν στο μέλλον, σε σχέση με αυτούς των τύπων που αντικαθιστά, είναι προφανής.

Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι αυτό του F-22 που εξαιτίας κόστους, κατασκευάστηκαν μόλις 195, τη στιγμή που το αεροσκάφος που υποτίθεται πως θα αντικαθιστούσε, δηλαδή το F-15, αντιπροσωπεύει ένα στόλο 1.200 αεροσκαφών.

Η αξία κάθε αεροσκάφους αφορά τιμές 2017

Φυσικά οι «εξωφρενικές» τιμές αντιπροσωπεύουν άλματα στην αεροπορική τεχνολογία που έχουν ενσωματωθεί στα πιο σύγχρονα αεροσκάφη, γεγονός που τους επιτρέπει να εκτελούν πολλές και διαφορετικές αποστολές, με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Το γράφημα ωστόσο, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εργαλεία για να κατανοήσουμε τους λόγους που οι μελλοντικές πολεμικές αεροπορίες, θα συρρικνωθούν αριθμητικά, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως θα απολέσουν τη μαχητική τους αξία.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν μπορώ να βρω την πηγή της πληροφορίας αλλά κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 80 διάβασα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, ολόκληρος ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ των ΗΠΑ θα αρκούσε για μόνο ένα (μαχητικό) αεροσκάφος.

  2. Πλέον με ένα μαχητικό κάνεις τις αποστολές πολλών. Είναι γνωστά αυτά. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι γιατι σαν περιοδικό θεωρειτε την «μειωση οροφων» ως κακό και όχι ως φυσιολογικό. Υπαρχουν αρκετες περιπτωσεις που το κατακρινετε.

Comments are closed.