21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΣύγχρονος μαχητής και φόρτος μάχης: Έτοιμος για πόλεμο ή για ορθοπεδικό;

Σύγχρονος μαχητής και φόρτος μάχης: Έτοιμος για πόλεμο ή για ορθοπεδικό;

- Advertisement -

 

Συνεκπαίδευση Ελληνικών και Τούρκικων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων στη Ρουμανία.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα…

…η αποστολή του κάθε στρατιώτη καθόριζε και τον φόρτο που έπρεπε να κουβαλά σε οπλισμό και εξοπλισμό. Έτσι λοιπόν παρατηρώντας π.χ. τους τοξότες και τους πελταστές, βλέπουμε πως το βάρος που φέρουν είναι μικρό καθώς δρουν σε απόσταση από τον αντίπαλο, άρα δεν έχουν την ίδια ανάγκη για βαριά προστασία όπως ο οπλίτης που μάχεται σε απευθείας επαφή. Οι “ψιλοί”’ λοιπόν έφεραν ως τοξότες, τόξο και βέλη, ως πελταστές ακόντια και σφεντόνες ενώ δεν είχαν θώρακα ή βαριά περικεφαλαία, παρά ελαφριά ασπίδα και στην καλύτερη των περιπτώσεων χοντρά δερμάτινα ενδύματα και κράνη. Στον αντίποδα ο οπλίτης έφερε βαρύ μεταλλικό θώρακα, περικνημίδες και περικάρπια, βαρέος τύπου ασπίδα, μεταλλική περικεφαλαία συν τον οπλισμό του σε ξίφος, μακρύ ακόντιο κ.τ.λ.

Καλλιτεχνική απεικόνιση οπλίτη, τοξότη και πελταστή.

Στο πέρασμα των χρόνων αυτός ο γενικός κανόνας τηρήθηκε με την ανάγκη για προστασία και επιπλέον ρόλους στο πεδίο της μάχης να αυξάνουν περισσότερο το φόρτο που έπρεπε να φέρει ο μαχητής. Χαρακτηριστικά το βάρος της θωράκισης ενός κατάφρακτου λέγεται ότι έφτανε τα 40 κιλά χωρίς τον οπλισμό και την εσωτερική ενδυμασία! Ομοίως φτάνοντας στο σήμερα και περνώντας μέσα από όλες τις μεγάλες πολεμικές αναμετρήσεις του 20ου και 21ου αιώνα, παρατηρούμε την αέναη διαμάχη μεταξύ ρόλου αποστολής, εξοπλισμού, επιβιωσιμότητας, κινητικότητας και βεβαίως του κόστους όλων αυτών.

Αναπαράσταση Βυζαντινού κατάφρακτου.

Ως επιπλέον στοιχείο για το πως διαμορφώνεται το βάρος φόρτου στην εποχή μας, θα παραθέσουμε τα δεδομένα που προκύπτουν από τις πολεμικές αναμετρήσεις που έχει λάβει μέρος ο Αμερικανικός Στρατός. Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη από τoν ανεξάρτητο μη κυβερνητικό οργανισμό CNAS (Center for a New American Security), ο φόρτος μάχης που κουβαλούσε ο στρατιώτης το 2003 ήταν από 24 έως 37 κιλά. Το 2007 ο φόρτος ενός πεζοναύτη κυμαινόταν από 44 έως 61 κιλά, ενώ το 2017 είχε φθάσει (πάλι για πεζοναύτη) το εύρος 41 έως 72 κιλά και για στρατιώτη από 43 έως 63. Με αφορμή αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα, ο Αμερικανικός στρατός έχει θέσει ως προτεραιότητα το λεγόμενο “50lb army target”’, δηλαδή 50 λίβρες βάρος ανά στρατιώτη (23 κιλά).

Combat load carried by position. Data is from 2003, but weight of armor has increased since then. (Source: Task Force Devil Combined Arms Assessment Team (Devil CAAT), “The Modern Warrior’s Combat Load: Dismounted Operations in Afghanistan, April-May 2003,” (U.S. Army Center for Army Lessons Learned, 2003).)

Διακρίνουμε βέβαια στις Ειδικές Δυνάμεις πιο προηγμένο οπλισμό και εξοπλισμό με σημαντική απαίτηση το χαμηλό βάρος για αυξημένη κινητικότητα και ευελιξία στην αποστολή, για τη μεταφορά περισσότερων μέσων που βοηθούν στην επίτευξή της, ενώ η προστασία, αν και σημαντική, περνά συχνά σε δεύτερη μοίρα γιατί λειτουργεί περιοριστικά. Το κόστος για να επιτευχθούν τα ανωτέρω είναι αυξημένο, οπότε στο απλό πεζικό ακολουθείται πιο συμβατική προσέγγιση.

Οι ΗΠΑ παραδίδουν στρατιωτικό εξοπλισμό στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις

Τί όμως καθορίζει το φόρτο;

  • Πρωταρχικός παράγοντας είναι η ειδικότητα του στρατιώτη.
  • Ακολουθεί η εκάστοτε αποστολή.
  • Τέλος ο φόρτος καθορίζεται από τη… βιολογία!

Βάρος φόρτου και ειδικότητα

Ο απλός τυφεκιοφόρος φέρει πέραν του τυφεκίου του και πυρομαχικά για τα όπλα υποστήριξης σε περίοδο επιχειρήσεων. Έτσι δεν είναι σπάνιο να κουβαλά αντιαρματικά βλήματα, βλήματα όλμου, ταινίες πολυβόλου κ.τ.λ. Ειδικότητες με αντικείμενο όπως διαβιβαστές, ολμιστές, πολυβολητές κ.α. φέρουν το αντικείμενο της ειδικότητάς τους συν υλικά, όπως μπαταρίες, κεραίες και επιπλέον κάννες.

Έπειτα έχουμε τον στάνταρ ιματισμό, τα υλικά διαβίωσης και επιβίωσης και τα στοιχεία προστασίας. Άρβυλα, στολή μάχης, εξάρτυση, κράνος, αντιβαλλιστικές πλάκες, διατροφή και νερό, υλικά Α’ βοηθειών, υπνόσακος και κάθε άλλο υλικό που φέρεται σε ένα σάκο εκστρατείας, ανάλογα το μέγεθός του. Προσφάτως δε θα πρέπει να προσθέσουμε και τα drones μαζί με τα παρελκόμενά τους στο φόρτο.

‘Ετσι κάθε ειδικότητα έχει να αντιμετωπίσει τον δικό της προσωπικό Γολγοθά όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ της αυτονομίας κατά τις επιχειρήσεις (καθώς η διοικητική μέριμνα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη) και της επαρκούς κινητικότητας. Η κινητικότητα ως γνωστόν στο πεδίο της μάχης εξασφαλίζει τόσο την επιβίωση όσο και την εφαρμογή των διαταγών σχετικά με το είδος της αποστολής. Για παράδειγμα τμήματα υποστήριξης θα πρέπει να μπορούν να κινηθούν ταχύτατα προς βοήθεια άλλων τμημάτων τα οποία με τη σειρά τους ενεργούν για την κατάληψη ενός Αντικειμενικού Σκοπού, εν συντομία ΑΝΣΚ. Σε ένα δυναμικό και ρευστό πεδίο μάχης τέτοιου είδους ενέργειες προκύπτουν διαρκώς στη λογική του παραθύρου ευκαιρίας.

Φανταστείτε λοιπόν ένα τμήμα με πολυβόλα βάρους 27 κιλών μαζί με τον έστορα (MG3), όλμους 81 χιλ. των 40 κιλών (E44A1), φορητών αντιαρματικών εκτοξευτών βάρους 14 κιλών (Carl Gustaf M2) και φορητών ασυρμάτων βάρους 8 κιλών έκαστος (TRC9210), όπου συχνά δε ο διαβιβαστής κουβαλά 2 ασυρμάτους! Σε αυτά θα προσθέσουμε και το βάρος των υλικών υποστήριξης όπως και του τυπικού τυφεκίου του Ελληνικού Στρατού G3, περίπου 5 κιλά. Με τέτοια βάρη ανά ειδικότητα, η κινητικότητα είναι περιορισμένη.

Ομάδα μάχης Ελληνικού Στρατού.

Πέραν του βάρους και όγκου που έχουν τα παρωχημένα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως υπνόσακοι, αντίσκηνα, αντιβαλλιστικά γιλέκα, κράνη, άρβυλα και ιματισμός, σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η εργονομία, καθώς η σωστή εφαρμογή π.χ. μιας εξάρτυσης θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανομή του βάρους και κατ’ επέκταση άνεση του μαχητή. Στα υλικά διαβίωσης ειδικότερα αρκεί κάποιος να συγκρίνει το μέγεθος και βάρος ενός υπνόσακου-αντίσκηνου του Ελληνικού Στρατού με αυτό ενός ερασιτέχνη αλπινιστή!

Θα σταθούμε λίγο και στο κομμάτι διατροφή. Εδώ η τεχνολογία έχει κάνει άλματα έτσι ώστε να μην χρειάζεται σε περίοδο εντατικών πολεμικών επιχειρήσεων να φέρονται ογκώδη σκεύη και μερίδες φαγητού. Παράλληλα συσκευές διύλισης ύδατος εξασφαλίζουν την άμεση πρόσληψη νερού από οποιοδήποτε σημείο υπάρχει. Επομένως μπορεί να υπάρξει εξασφάλιση ότι ο στρατιώτης δεν θα πεινάσει ούτε θα διψάσει χωρίς να επιβαρύνεται πολύ ο φόρτος του, πράγμα πολύ σημαντικό για το ηθικό του.

Χειμερινή Εκπαίδευση Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών πηγή ΓΕΣ

Βάρος και αποστολή

Το είδος και η φύση της αποστολής καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το βάρος και τον όγκο του φόρτου. Για παράδειγμα σε αμυντικό αγώνα από προετοιμασμένη θέση εντός φίλιου εδάφους, σαφώς η απαίτηση για αυξημένη μεταφορά πυρομαχικών, ιματισμού, υλικών υποστήριξης και διατροφής από τον ίδιο τον στρατιώτη είναι μειωμένη μιας και η διοικητική μέριμνα είναι ευκολότερη και ασφαλέστερη. Ο στρατιώτης θα είναι πιο δύσκολο να βρεθεί μακριά από τι γραμμές ανεφοδιασμού και ο λιγότερος φόρτος τον βοηθά να μάχεται με μεγαλύτερη άνεση.

Αντιθέτως μια αποστολή σε εχθρικό έδαφος με τη μορφή κατάληψης εδάφους, είτε κάποιας ειδικής επιχείρησης απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερους φόρτους. Ο στρατιώτης πρέπει να φέρει πολύ από όλα, π.χ. σε μια αποστολή ανακατάληψης βραχονησίδας ή μιας περιπόλου μακράς ακτίνας δράσης μέσα στην εχθρική ενδοχώρα. Το τμήμα θα πρέπει να φέρει αρκετά πυρομαχικά, εκτοξευτές ρουκετών με δυνατότητα βολής και εναντίον ελικοπτέρου-drone, νάρκες, παραπάνω διατροφή και νερό, επικοινωνίες, διόπτρες σκόπευσης και παρατήρησης κ.τ.λ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το βάρος που ίσως προσθέτει ο τρόπος προσέγγισης του εκάστοτε στόχου, π.χ. φιάλες κατάδυσης, αλεξίπτωτα και τα συναφή παρελκόμενα.

Τα ΠΤΜ (ZUBR) του ΠΝ και οι Αμφίβιοι Καταδρομείς σε Δράση

Βάρος φόρτου και βιολογία

Εδώ τα πράγματα είναι απλά και προφανή. Η βιολογία παίζει το ρόλο της. Όπως κατά γενική ομολογία δεν μπορεί να κουβαλήσει το ίδιο ένας άντρας με μια γυναίκα, έτσι δεν μπορεί να κουβαλήσει το ίδιο και ένας μικρόσωμος ή αγύμναστος στρατιώτης με ένα μεγαλόσωμο ή γυμνασμένο.

Αυτή η παράμετρος πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν μιας και δεν μπορεί για παράδειγμα να είναι γεμιστής πυροβόλου ένας στρατιώτης με ύψος 1,65 μέτρα και βάρος 60 κιλά όταν το τυπικό βλήμα κατά ΝΑΤΟ Μ107 των 155 χιλ. ζυγίζει έτοιμο για βολή 43,2 κιλά! Η σωστή κατανομή του προσωπικού μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και επιβιωσιμότητα του τμήματος σημαντικά, ενώ παράλληλα και ο ίδιος ο στρατιώτης θα αισθάνεται ικανοποίηση λόγω του ότι θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε ό,τι του ανατεθεί.

Pvt. Hunter Montoya, a cannon crewmember with B Battery, Field Artillery Squadron, 2nd Cavalry Regiment, carries a 155-millimeter M107 high explosive round at Adazi Training Area, Latvia, May 24, 2016. Members of B Btry were conducting training as part of their Table XII live fire, and are in Latvia in support of Operation Atlantic Resolve. (U.S. Army photo by Capt. Jennifer Cruz/ 10th Press Camp Headquarters)

Και ο ορθοπεδικός

Ο οποίος ως άλλος θαυματοποιός καλείται συχνά πυκνά να αντιμετωπίσει άπειρα περιστατικά τραυματισμών ήδη από τον καιρό της ειρήνης, που σχετίζονται με το ογκώδες και λάθος κατανεμημένο φορτίο του σύγχρονου μαχητή. Από μυϊκές θλάσεις, διαστρέμματα, κακώσεις και κατάγματα σε αρθρώσεις, μέχρι και σοβαρές παθήσεις στη σπονδυλική στήλη που αφήνουν χρόνια προβλήματα.

Εδώ θα μεταφέρουμε προσωπική εμπειρία, όποτ υπηρετώντας σε μονάδα Ειδικών Δυνάμεων, εκτελέσαμε άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας και έπρεπε να κάνουμε άλμα από το σκάφος Μagna στην ακτή με ένα ασύρματο μπροστά, ένα ασύρματο πίσω, το όπλο, την εξάρτυση, τα έξτρα υλικά ειδικότητας στο σακίδιο και φυσικά τα υλικά πρόχειρης διαβίωσης και διατροφής. Πραγματικά αποτελούσε ένα μικρό άθλο να μην πέσεις άτσαλα και να τραυματιστείς, πολύ δε περισσότερο να μάχεσαι, να καλύπτεσαι και να εκτελείς την ειδικότητα σου υπό αυτές τις συνθήκες σε περίοδο επιχειρήσεων.

A patient’s x-ray is displayed on a computer monitor at Shaw Air Force Base, S.C., June 15, 2017. Digital images of x-ray scans are delivered electronically to radiologists at Joint Base San Antonio-Lackland, Texas, for analysis. The results are then sent to the patient’s physician in approximately five days. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Kathryn R.C. Reaves)

Πως πώς μειώνουμε το βάρος;

Ξεκάθαρα απαιτείται σημαντική δαπάνη χρημάτων, η οποία όμως λόγω της φύσης της μπορεί να μην είναι εμπροσθοβαρής αλλά να κατανεμηθεί σε βάθος ετών. Τα συστήματα και υλικά που θα κληθούν να μπουν σε υπηρεσία, θα αντικαθιστούν τμηματικά τα προηγούμενα και οι αριθμοί θα βαίνουν αυξανόμενοι όσο διαρκεί αυτή η μεταβατική κατάσταση. Για να κατανοήσουμε καλύτερα για πόσο μεγάλη μείωση βάρους μιλάμε θα φέρουμε μερικά παραδείγματα ανά παράγοντα επηρεασμού του φόρτου.

Ειδικότητα: Στη θέση μέρους των όλμων των 81 χιλ. βάρους 40 κιλών χωρίς τα βλήματα, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν περιφερόμενα πυρομαχικά. Ενδεικτικά τα Hero-30 της ισραηλινής εταιρίας Uvision και Switchblade 300 της αμερικανικής Aerovironment έχουν σχεδόν το ίδιο βάρος 2,5-3 κιλά και εμβέλεια 10 χιλιομέτρων, ενώ μπορούν να περιφέρονται προτού πλήξουν το στόχο με ακρίβεια, για 15-30 λεπτά. Στη θέση των φορητών αντιαρματικών εκτοξευτών Carl Gustaf M2 των 14 κιλών μπορεί να υιοθετηθεί ο Μ4 της ίδιας εταιρίας στα 6,6 κιλά, με σύστημα ελέγχου πυρός και να βάλλει όλη τη γκάμα πυρομαχικών συν το κατευθυνόμενο με laser βλήμα GMM.

Στους ασυρμάτους τα 8 κιλά καθενός TRC-9210, PRC-138 και PRC-113 μπορούν να αντικατασταθούν με τον PRC-163 της L3-Harris βάρους 1,1 κιλού ο οποίος κάνει ό,τι και οι τρεις μαζί συν τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω δορυφόρων και δημιουργίας αποκεντρωμένων κινητών ασύρματων δικτύων (MANET). Δεν έχει καν νόημα να αναλύσουμε το πόσες παραπάνω δυνατότητες έχει, η μέγιστη ισχύς του είναι 10W, όσο και του TRC-9210 και όσο και της τυπικής ισχύος λειτουργίας των PRC-113/138. Παράλληλα καταργείται και το βάρος του φορητού PRM-4720b, άνω των δύο κιλών.

Στα τυφέκια η διαφορά βάρους είναι εμφανής καθώς κάθε σύγχρονο σχέδιο είναι ελαφρύτερο από το G3, ειδικά σε διαμέτρημα 5,56. Στα πολυβόλα υποστήριξης, το LMG 6,8 της Sig Sauer που επικράτησε στο διαγωνισμό NGSW του Αμερικανικού Στρατού έχει βάρος 5,5 κιλά σε σχέση με τα 11,5 του MG3, ισχυρότερο πυρομαχικό και μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με σύστημα ελέγχου πυρός. Φυσικά αυτές οι επιλογές συμπαρασύρουν και τα παρελκόμενα υλικά που χρησιμοποιούνται, επιτυγχάνοντας ακόμη μεγαλύτερη μείωση βάρους, για παράδειγμα η μπαταρία του PRC-163 ζυγίζει 350 γραμμάρια έναντι των 3 κιλών (1,5 κιλά επί δύο μπαταρίες) που χρειάζονται οι σημερινοί ασύρματοι του Ελληνικού Στρατού!

Από αριστερά προς τα δεξιά: TRC-9210, PRC-113, PRC138, PRC-163.

Ιματισμός-υλικά υποστήριξης

Στην συγκεκριμένη κατηγορία η μείωση βάρους δεν είναι τόσο εντυπωσιακή, είναι όμως χαοτική η διαφορά στην εργονομία την προστασία και την άνεση. Έτσι λοιπόν ένα κράνος τύπου ECH-ACH-MICH ακόμη και στην high-cut έκδοση, προσφέρει απείρως μεγαλύτερη προστασία από τα χαλύβδινα κράνη Μ1 και παλαιάς γενιάς PASGT, η εργονομία είναι υποδειγματική και παράλληλα μπορεί να φέρει βάσεις για την τοποθέτηση διοπτρών, καμερών, φακών και μπαταριών!

Μια εξάρτυση molle από αδιάβροχο υλικό, προσφέρει πολύ καλύτερη στήριξη στην τοποθέτηση των υλικών του μαχητή ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργεί και ως αντιβαλλιστικό γιλέκο με την προσθήκη πλακών θωράκισης. Τα σύγχρονα υποδείγματα γιλέκων και plate-carrier είναι πάρα πολλά. Ας σκεφτούμε επίσης ότι τα κανάβινα υλικά που ακόμη χρησιμοποιεί ο Ε.Σ. μουσκεύουν, αυξάνοντας βάρος και τριβές.

Στα άρβυλα η μεταφορά τεχνολογίας από πολιτικά μοντέλα αθλητικών παπουτσιών για τρέξιμο-trekking, έχει επιτρέψει τη δημιουργία καταπληκτικών προϊόντων, οπότε κάθε σύγκριση με το άρβυλο που χορηγεί ο Ε.Σ. είναι απλά αστεία. Εταιρίες όπως οι Danner, Belleville και Lowa έχουν προϊόντα για κάθε ανάγκη και τερέν. Σύγχρονα ισοθερμικά εσώρουχα dry-fit, στολές μάχης με αντί-IR, αντιπυρικές ιδιότητες και ελαφρά τζάκετ από gore-tex ενισχύουν τη μαχητικότητα του στρατιώτη. Αντίθετα φορώντας το τζάκετ του Ε.Σ. δεν μπορείς να κλείσεις τα χέρια σου πολύ δε περισσότερο να εκτελέσεις άλλες κινήσεις.

Σύγχρονοι υπνόσακοι για δριμύ ψύχος δεν ξεπερνούν σε βάρος το 1 κιλό και έχουν εξαιρετικά μικρό όγκο όταν ο χορηγούμενος από τον Ε.Σ. φτάνει τα 3 κιλά και πιάνει σε όγκο το μισό σάκο εκστρατείας. Σύγχρονα ατομικά αντίσκηνα έχουν ελάχιστο βάρος και όγκο, ενώ αναπτύσσονται και συμπτύσσονται ταχύτατα, καμία σύγκριση με το τυποποιημένο “σκηνάκι”δύο ατόμων του Ε.Σ. και τα απαρχαιωμένα παρελκόμενά του. Σε συνεκπαίδευση μονάδας αμφιβίων καταδρομών με διμοιρία άμεσης επέμβασης τάγματος του Ε.Σ., οι καταδρομείς είχαν ήδη ετοιμαστεί για κρούση κοιμώμενοι μόνο εντός υπνόσακου ενώ το τμήμα του τάγματος ακόμη ξεκάρφωνε πασσάλους από τα αντίσκηνα!

Plate carrier της ELMON κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021.

Ειδική μνεία για το κομμάτι που αφορά τη διατροφή μιας και η περίφημη τροφή επιβίωσης 4Β όπως ονομάζεται, είναι εξαιρετική και μάλιστα κυκλοφορούν αρκετά βίντεο στο YouTube με εγκωμιαστικά σχόλια τόσο από “επαγγελματίες”’ YouTubers, όσο και από ειδικούς του χώρου. Σε συνθήκες όμως υψηλής έντασης επιχειρήσεων θα είναι και δύσκολος ο ανεφοδιασμός και βεβαίως ανέφικτη η μεταφορά περισσότερων αποθεμάτων σε φαγητό και νερό. Εδώ εξαιρετική λύση αποτελούν τα πακέτα διατροφής και ενυδάτωσης εξειδικευμένων εταιριών όπως για παράδειγμα η Datrex ή τα στυλό-φίλτρα πρόσληψης νερού σχεδόν από κάθε σημείο, της εταιρίας Lifestraw. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στο κομμάτι ατομικού φαρμακείου μιας και η διαφορά εκεί δεν έγκειται τόσο στο βάρος όσο στη δυνατότητα σταθεροποίησης τραύματος και επιβίωσης από αυτό, που προσδίδει η χρήση νέων υλικών π.χ. Quikclot και Celox.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Datrex τροφή επιβίωσης 3600 kcal ανά μερίδα, μερίδα νερού της Datrex και φίλτρο στυλό επιβίωσης της Lifestraw.

Αποστολή

Η προσεκτική μελέτη της φύσεως της, καθώς και τα σύγχρονα συστήματα σχεδιασμού, μπορούν να αποφέρουν οφέλη στη μείωση φόρτου του μαχητή, διότι θα μπορεί να είναι σε θέση να επιλέγει επακριβώς τα απαιτούμενα εργαλεία για να την φέρει εις πέρας. Φορητά tablet διοίκησης και ελέγχου (C2), τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και επίγνωσης βοηθούν το σύγχρονο διοικητή να σχεδιάσει με ακρίβεια, να εκτελέσει πολλά πιθανά σενάρια και να μεταδώσει άμεσα τις εντολές ενώ παράλληλα θα έχει live ενημέρωση από drones και κάμερες, έτσι ώστε να μπορεί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.

Βιολογία

Γυμναστική, γυμναστική και πάλι γυμναστική! Το τι θεωρούμε όμως γυμναστική ενδυνάμωσης και αντοχής έχει μεγάλη διαφορά από την πραγματικότητα. Παλαιότερα ήταν αρκετό το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων σχεδόν κάθε πρωί και 10 κλασικές ασκήσεις. Πλέον δεν είναι αρκετό. Προσεκτικά σχεδιασμένα προγράμματα εκγύμνασης βασισμένα στο CrossFit αποδίδουν τα μέγιστα. Έτσι η καθημερινή εκτέλεση μια σειρά από WOD (Workout Of the Day) αυξάνει τη δύναμη, την άλιπη μυϊκή μάζα και την αντοχή. Περίφημο είναι το WOD “Murph”. Ο Michael Patrick Murphy, εμπνευστής του συγκεκριμένου WOD, ήταν αξιωματικός των Navy Seals, στον οποίο απονεμήθηκε μετά θάνατον η υψηλότερη διάκριση του Αμερικανικού Στρατού, το Μετάλλιο της Τιμής, για τις ενέργειες του κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Michael P. Murphy ”WOD”.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα και να αυξήσουν τον μυϊκό όγκο όπως πρωτεϊνικά σκευάσματα, πολυβιταμίνες, αμινοξέα κ.τ.λ. Σοβαρές εταιρίες έχουν πλήρη γκάμα τέτοιου είδους συμπληρωμάτων.

Τέλος η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά γύρω από τη μελέτη ρομποτικών εξωσκελετών και drone μεταφοράς σε δυσπρόσιτα και “καυτά” σημεία. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο εξωσκελετός ONYX της Lockheed Martin και το drone Mule LS3 που αναπτύσσεται με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Έρευνας Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA), του Υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α. και την εταιρίας Boston Dynamics. Στην περίπτωση του εξωσκελετού επιτυγχάνεται αύξηση του μεταφερόμενου βάρους από τον μαχητή με ελάχιστο κόπο, ενώ στην περίπτωση του drone mule θα απαλλαχθεί ο μαχητής από βαρέα αντικείμενα τα οποία μεταφέρονται από αυτό.

Σε ένα χρόνο οι πρώτοι εξωσκελετοί θα εμφανιστούν δυναμικά στο πεδίο της μάχης

Προφανώς και η υιοθέτηση σε μεγάλη κλίμακα πολλών από όσα αναφέρθηκαν δεν είναι εφικτή για μια σειρά από λόγους. Δεν είναι τόσο το κόστος, όσο οι διαχρονικές αγκυλώσεις της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας που εμποδίζουν την εισαγωγή μιας σειράς λύσεων. Είναι θέμα κόστους η μη κατασκευή του νέου άρβυλου του Ε.Σ. από τη στιγμή που έχει παραληφθεί η μηχανή παραγωγής; Είναι θέμα κόστους η σωστή εκγύμναση; Φυσικά και όχι. Αυτό που χρειάζεται είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας που μπορεί να προέλθει μόνο από την εισαγωγή “νέου αίματος” στο στράτευμα καθώς και την τοποθέτηση στην πολιτική εξουσία ανθρώπων που αγαπούν την Άμυνα και δεν την βλέπουν ως πάρεργο ή ως ένα σκαλί για ανέλιξη σε πιο δημοφιλείς θέσεις. Η δημιουργία ενός υφυπουργείου πολεμικής βιομηχανίας θα μπορούσε να βοηθήσει στο να συντονιστούν οι ελληνικές αμυντικές εταιρίες και να παρουσιάσουν σοβαρά προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν λίγο πολύ προγράμματα σε ισχύ που αφορούν τον στρατιώτη του μέλλοντος, επομένως είναι εφικτές οι συνεργασίες προς την ίδια κατεύθυνση, εκμεταλλευόμενοι ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του προγράμματος PESCO και συνέργειες μέσω ΝΑΤΟ. Το κέρδος από μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος θα είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του σύγχρονου μαχητή και η μείωση της θνησιμότητας του. Η ευελιξία στον σχεδιασμό των αποστολών και o multitasking προσανατολισμός της ομάδας μάχης λόγω των περισσότερων εργαλείων που θα μπορεί να φέρει εξαιτίας του μειωμένου βάρους είναι τα μερικά από τα επιπλέον οφέλη και ο ορθοπεδικός… μπορεί να νιώσει ανακούφιση και να ξεκουραστεί επιτέλους!

Rafale, φρεγάτες, κορβέτες και πύραυλοι… Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε και το Πεζικό μας;

 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

30 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
30 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Απριλίου 1944: Η καταστολή της Στάσης του...

0
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη στάση στην ελληνική ναυτική μοίρα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, οργανωμένη επιχείρηση αφοπλισμού και καταστολής πραγματοποιείται στα καταληφθέντα από επιτροπές...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Βρετανία: Κόβει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για να εκτοξεύσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ

Μεγάλη αύξηση μέσα στην επόμενη εξαετία δηλώνει πως θα κάνει η Βρετανία στις αμυντικές της δαπάνες, για να τις φθάσει σε ύψος ίσο με...

Και ο Καναδάς θέλει ιπτάμενα ραντάρ, Boeing και Saab πιθανοί προμηθευτές

Ο Καναδάς σχεδιάζει να διαθέσει περισσότερα από 3,65 δις δολάρια ΗΠΑ για την απόκτηση ιπτάμενων ραντάρ, όμως δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα θα αγοράσει...

Γεραπετρίτης: Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου να αντιμετωπίσουν μαζί τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή

«Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή»,...