Το κόστος υλικών εκσυγχρονισμού F-16 (AESA, ΜΜC, IFF, JHMCS κοκ), στα 6,3 εκ. € ανά αεροσκάφος

41
5132
AN/APG-68(V)9
Μοιραστείτε το άρθρο
 • 265
 •  
 •  

 

Περισσότερες πληροφορίες γίνονται σταδιακά διαθέσιμες για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16. Έτσι λοιπόν καταρχάς μαθαίνουμε ότι ανάμεσα στα υλικά που έχουν σταλεί στο Αμερικανικό Κονγκρέσο προς έγκριση, περιλαμβάνονται και 123 ψηφιακά κράνη σκόπευσης τύπου JHMCS II. Συνεπώς η λίστα των “υλικών” για τα 123 μαχητικά της Ελλάδος που θα εκσυγχρονιστούν (μιλάμε για τον μέγιστο αριθμό) συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

F-16 Radar Installation
 1. 125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Radars (2 επιπλέον όπως έχουμε ήδη πει)
 2. 123 υπολογιστές Modular Mission Computers (MMCs)
 3. 123 συστήματα  LINK-16 Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS-JTRS) με TACAN και EHSI
 4. 123 συστήματα πλοήγησης LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)-Inertial Navigation System (INS)
 5. 123 Joint Helmet Mounted Cueing Systems (JHMCS ΙΙ)
 6. 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs) που ουσιαστικά πρόκειται για την μεγάλη οθόνη που τοποθετείται στο κέντρο του πίνακα, ανάμεσα στις άλλες δυο οθόνες του F-16 και προσφέρει εξαιρετική εικόνα της τακτικής κατάστασης. Ειλικρινά ελπίζουμε η ΠΑ να μην “κόψει” το συγκεκριμένο απάρτιο σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους.
 7. 123 APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponder (CIT)
 8. 1 Joint Mission Planning System (JMPS)
 9. 1 εξομοιωτής πτήσης F-16V με πρόβλεψη αναβάθμισης άλλων 2
 10. Avionics Level Test Station
 11. Εξοπλισμός ασφαλών επικοινωνιών, κρυπτογραφικού εξοπλισμού
 12. Αναβάθμιση 26 συστημάτων Advanced Self-Protection Integrated Suite
  (ASPIS) I σε ASPIS II

Τα παραπάνω που θεωρούνται “Κύριος Αμυντικός Εξοπλισμός” κοστολογούνται 918 εκ. δολάρια, ή περίπου 7,463 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος (παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και “δομικά” υποσυστήματα, όπως το JMPS, οι εξομοιωτές κοκ).

Με την σημερινή ισοτιμία, αυτό σημαίνει κόστος περίπου 6,3 εκ ευρώ ανά αεροσκάφος, μόνο βέβαια για τα υλικά. Φυσικά δεν περιλαμβάνονται οι εργασίες αναβάθμισης, που θα λάβουν χώρα στην ΕΑΒ. Το κόστος αυτό σύμφωνα με πληροφορίες της Π&Δ δεν θα ξεπεράσει τα 2 με 4 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος για τα 52+/52Μ, ενώ σε ότι αφορά τα Block 50 το κόστος, εκτός του ότι θα είναι μεγαλύτερο, θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω των δομικών ενισχύσεων αλλά και άλλων εκτεταμμένων αλλαγών (καλωδιώσεις κοκ) που θα απαιτηθεί για να φτάσει στο επίπεδο F-16V.

To κόστος μέχρι τα 2,404 δις δολάρια (που ανακοίνωσε ο Τραμπ πρώτος) περιλαμβάνει ένα ποσό 1,468 δις δολάρια που χαρακτηρίζονται από την DSCA σαν “Λοιπά”. Στα “λοιπά” περιλαμβάνονται φυσικά οι εργασίες, ανταλλακτικά (για την συνολική υποστήριξη του στόλου των μαχητικών, προφανώς όχι μόνο για τα νέα απάρτια που θα τοποθετηθούν), εγχειρίδια, εκπαίδευση κοκ. Θυμίζουμε πως η χώρα μας έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε αγορές ανταλλακτικών τα τελευταία χρόνια, και μια έρευνα στην DSCA θα σας πείσει. Λογικό είναι η συγκεκριμένη συμφωνία να περιλαμβάνει ανταλλακτικά για να κρατήσουμε το στόλο “ζωντανό”. Παρεμπιπτόντως ο στόλος των ελληνικών F-16 χαίρει άκρας υγείας, και κρατά υψηλό ποσοστό διαθεσιμότητας, χάρη στις συνεχείς αγορές ανταλλακτικών αλλά και τις θυσίες του προσωπικού στις Μοίρες. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια.

Θεωρούμε πως ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα κυμανθεί σε κόστος εκεί που πρώτη η Π&Δ έγραψε, και θα κυμανθεί σε 10-12 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος το μέγιστο (πλην Block 50). Ας σκεφτεί κάποιος πως η DSCA έχει βάλει στον “λογαριασμό” και 123 JHMCS, την στιγμή που τα 85 από τα μαχητικά διαθέτουν ήδη (το JHMCS I κι όχι το ΙΙ, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν), 123 AIFF κοκ καταλαβαίνει κανείς πως δεν χρειάζονται όλα όσα περιλαμβάνονται στην λίστα.

Τα περί 20 εκ. δολαρίων ανά αεροσκάφος που ακούστηκε από τους γνωστούς “αναλυτές”, δεν ήταν για να μας αποδείξουν πως ξέρουν διαίρεση, αλλά είναι απλά για να στηρίξουν τον “πόλεμο στους ανεμόμυλους” που κατά καιρούς ξεκινούν (όχι πάντως με τα “αγνά” κίνητρα του πρώτου πολέμιου ανεμόμυλων). Οι έμμισθοι Δον Κιχώτες σερβίρουν παραμύθια στους αδαείς, και δυστυχώς “τσιμπάνε” πολλοί.

Η ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα, έχει εκτεταμμένο αφιέρωμα στο εκσυγχρονισμό, μαζί με την άποψή μας για το πως θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα από τούδε και στο εξής. Σας υποσχόμαστε και πάλι ένα συναρπαστικό τεύχος!


Μοιραστείτε το άρθρο
 • 265
 •  
 •  

newest oldest most voted
Notify of
x-m
Guest
x-m

“Παρεμπιπτόντως ο στόλος των ελληνικών F-16 χαίρει άκρας υγείας, και κρατά υψηλό ποσοστό διαθεσιμότητας, χάρη στις συνεχείς αγορές ανταλλακτικών.Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια.”
Μακάρι , γιατί διάφορα ακούγονται, ακόμα και για Άραξο μεριά……

tsimuha2
Guest
tsimuha2

“Παρεμπιπτόντως ο στόλος των ελληνικών F-16 χαίρει άκρας υγείας”

Nαι σαν τα Leopard-1A5 που πριν απο λιγο καιρο παραδεχτηκε το περιοδικο οτι εγραφε οτι ειχαν θερμικα σκοπευτικα ενω δεν ειχαν.

G-loc
Guest
Gloc

Θα συμφωνήσω όσο αφορά το προσωπικό της Π.Α……η “πατέντα” πάει σύννεφο!!!Αξίζουν συγχαρητήρια στους τεχνικούς μας και αυτό αφορά όλα τα οπλικά συστήματα της ΠΑ.

sotbak
Guest
sotbak

αυτό είναι πράγματι διαπιστωμένο. Οι τεχνικοί της ΠΑ έχουν Master σε όλα…

Manolis
Guest
manolis

Και τι επρεπε να κανει το περιοδικο αν το ηξερε? Να το επιβεβαιωσει στους απεναντι (αν και μαλλον το ηξεραν γιατι δεν διαμαρτυρηθηκαν και πολυ στους γερμανους)?

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Το οτι υπαρχει ομως σοβαρο προβλημα με τις διαθεσιμοτητες το ξερουν ολοι.
Εδω εχουν προβλημα με διαθεσιμοτητες χωρες που κατασκευαζουν οι ιδιες αεροπλανα και ανταλλακτικα(Γερμανια-Γαλλια-Ιταλια-Αγγλια) δεν θα εχει η τζουτζια;

CKfurious
Guest
CK

Το κόστος μπορεί να μειωθεί εάν δεν αλλαχθούν όλα τα απαρτία. Για τα B52+ δεν υπάρχει λόγος να αλλαχθεί για παράδειγμα το GPS/INS. Ο υπάρχον MMC500 μπορεί να αναβαθμιστεί με νέο software και επιπλέον RAM Η αμερικανικη εθνοφρουρά σκέφτεται να εγκαταστήσει AESA σε B30 με τον υπάρχον υπολογιστή με ανάλογες αναβαθμίσεις. Επιπλέον τα B52+ φέρουν ήδη JHMQS Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναβαθμιστούν τα B50 με ότι αφαιρείται από τα B52+ Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ήδη μονοθέσιο πρότυπο B50 με συστήματα από τα B52+ . Τα B30 μπορούν να πάρουν σystimατα από τα F4E (MFD, GPS/INS,IFF,ασυρμάτους)ως μερικό εκσυχρονισμό Ξαναγράφω… Read more »

ariseagle
Guest

Ερώτηση: Τα διθέσια f-16 δεν πρέπει να δεχθούν και δεύτερη iPDG στην πίσω θέση;

GK_
Guest
GK

Εξαιρετικα κατατοπιστικο το κειμενο σας. Επιτρεπει σε εμας του απλους θεατες των εξελιξεων να αποχτησουμε μια ποιο πληρη ενημερωση και να κανουμε καποιες απλοϊκες υποθεσεις Στα Μ2000EGM το πακετο υποστηριξης σε βαθος 20-ετιας αντιπροσωπευε το ισοδυναμο της αξιας των αεροσκαφων. (πηγη: κειμενο open-source που εχω, σημ. εαν το επιθυμητε σας το αποστελνω με μηνυμα). Δηλαδη, το συνολικο κοστος των αεροσκαφων ειχε μοιραστει σε 50% στην αγορα των μαχητικων και σε 50% στο συνολικο πακετο λογιστικης υποστηριξης. Απο αυτο το πακετο λογιστικης υποστηριξης, το λεγομενο «αρχικο», αντιπροσωπευε περιπου το 25% του συνολικου πακετου, δηλαδη ισοδυναμουσε περιπου με το 1/4 της αξιας… Read more »

Aris
Guest
Αρης

Ευχής έργο να γίνει!
Μια ερώτηση: τι παραπάνω έχει το JHMQS 2 από το 1;

Χρήστος
Guest
Χρήστος

Σχετικά με το σύστημα IFF. Μέχρι τωρα το υπάρχον σύστημα πως έβλεπε τα τουρκικά? Σαν friend? Με το νεο IFF αυτο θα αλλάξει? Υποτίθεται οι τουρκοι εχουν πειραγμενο το δικο τους για να μας βλεπουν foe, ισχύει?

Gilan
Guest
Gilan

Αν έχω καταλάβει καλά ο προϋπολογισμός του εκσυγχρονισμού δεν περιλαμβάνει όπλα, κατά την γνώμη σας τι όπλα θα ολοκλήρωνε τον εκσυγχρονισμό;

Θεωρώ ότι όπλα μακρού πλήγματος & Harpoon είναι επιβεβλημένοι!

Ερώτηση: μπορείτε να επαναφέρετε την λειτουργία να ενημερωνόμαστε για της απαντήσεις στα θέματα που συζητάμε (το κουτάκι που τσεκάρουμε ντε).

G...
Guest
G

Αν ισχυουν τα νουμερα τοτε δειχνει τι νουμερα ειναι στο υπουργείο. Αυτο που εκανε η ‘πτήση’ δεν μπορουσαν να το κανουν εξ αρχής ωστε να μην υπαρχει παραφιλολογια σε ενα τοσο σοβαρο θεμα?

Σπυροπουλος Γιωρηος
Guest
Σπυροπουλος Γιωρηος

Οι προμήθειες kiowa που είναι αναγκαία,σινουκ,και αρμάτων αμπραμς που βρίσκονται…
Όπως το f35 δεν “δουλεύει,” μονοτου το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη στρατιωτική ισχύ μας….

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Το site της κατασκευαστριας εταιρειας δινει κενο βαρος τα 9200 κιλα.Ξερουμε απο τι προηλθε αυτη η αυξηση σε σχεση με τα 8250-8500 που ειχαν οι προηγουμενες εκδοσεις.Υποτιθεται οτι τα νεα συστηματα ειναι ελαφρυτερα απο τα παλια.

Spyros
Guest
Σπύρος

Όντως, αν δεν είναι λαθάκι είναι ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια.

Manolis
Guest
manolis

Σωστη παρατηρηση, παντως η USAF δινει για τα μπλοκ-50 της ως βαρος τα 8,936 κιλα χωρις καυσιμα, μετα το CCIP και βεβαια αυτα δεν φερουν συμμορφες δεξαμενες:
http://www.af.mil/About-Us/Fact-Sheets/Display/Article/104505/f-16-fighting-falcon/

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Τι να πω, την γνωρισαμε αδυνατουλα F-16A (6800 κιλα ) και στα γεραματα μας βγηκε χοντρουλα (9200 κιλα), γεροντοπαχα θα μου πεις.

Spyros
Guest
Σπύρος

Αλήθεια τα Α/ΑΜ και Β/ΒΜ που αναβαθμίζονται σε V τι βάρος έχουν κενά, ξέρουμε;

Κωστής Μ
Guest
Κωστής Μ

Μπορώ να ρωτήσω πόσες ώρες χρήσης (πραγματικές) απομένουν κατά μέσο όρο στα F-16 των τριών πρώτων παρτίδων (PXI, PXII, PXIII), καταλαβαίνω τη δυσκολία της απάντησης, θυμάμε το σχετικό άρθρο σας παλιότερα αλλά έστω κατά προσέγγιση μπορείτε να υπολογίσετε;
Υ.Γ. Τι λέτε τα bl30 να τα ξεγράφουμε από οποιαδήποτε αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό για λογαριασμό της ΠΑ και μόνο (το βλέπω δύσκολο να πουληθούν) ;

Θανασης
Guest

Tα διηγηματα φαντασιας ως προς το κοστος θα επρεπε να απαγορευτουν σε κάθε κυβερνηση.
Με τα ιδια χρηματα παιρνουμε καλυτερα και νεοτερα αεροσκάφη και όχι μονο ακομα και από το ανατολικο ημισφαιριο.

Spyros
Guest
Σπύρος

Δώστε ένα παράδειγμα παρακαλώ. Τι νεότερα αεροσκάφη παίρνουμε με τα ίδια χρήματα;

Em.Ti
Guest
Em.Ti
γκ
Guest
γκ

Μετά την ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, τον ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ θα έχουμε και ΣΚΑΝΔΑΛΟ του ΑΙΩΝΑ αν δεν αγοραστου ΑΙΜ120, IRIS-T ή ΑΙΜ-9Χ ΙΙ , όπλα εδάφους πχ SLAM-ER κλπ

Ακριβά μεν, Απαραίτητα δε

Aris
Guest
Άρης

Οι αμερικάνοι δεν αποδεσμεύουν τους ΑΙΜ-9Χ σε χώρες που έχουν IRST2000. Το έχει γράψει και η ΠΤΗΣΗ παλιότερα.

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣΚ

ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ IRST ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΑΝ ΕΜΠΑΙΝΕ ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ F35 ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ.ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΙ,ΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΗΠΑ

lupolupo
Guest
lupolupo

Αγαπητή πτήση, είναι γνωστό πως κάποια από τα ηλεκτρονικά των BLK52+/M είναι εγκατεστημένα στο dorsal spine που έχει χωρητικότητα περίπου 800L. Γνωρίζεται τον τρόπο που θα χωρέσουν τα ηλεκτρονικά του εκσυγχρονισμού στα BLK50 από τη στιγμή που απουσιάζει κάτι τέτοιο. Φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για τα BLK30 αν τελικώς υλοποιηθεί το σενάριο του προσπορισμού απαρτίων από τα πιο σύγχρονα F16. Ευχαριστώ.