16.5 C
Athens
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΕΞΕΛΙΞΗ: Η φθηνότερη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ έρχεται από τη...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η φθηνότερη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ έρχεται από τη Σουηδία και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του ΠΝ! Sea Giraffe και CMS 9LV Mk4 στο Αιγαίο;

- Advertisement -

 
Εξελίξεις αναμένεται να έχουμε σύντομα σχετικά, ίσως και εντός του έτους, σε ότι αφορά το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ του ΠΝ. Ένα πρόγραμμα που τώρα που μιλάμε θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ενεγράφη στις ελληνικές καλένδες. Ευτυχώς (το “ευτυχώς” εντός εισαγωγικών), η τουρκική προκλητικότητα έκανε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί πως το ΠΝ χρειαζόταν ενίσχυση άμεσα.
Δυστυχώς όμως, δυο κρίσιμα προγράμματα για το μέλλον του ΠΝ, η προμήθεια των τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214ΗΝ αλλά και ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των ΜΕΚΟ200ΗΝ, συζητήθηκε πολύ αλλά δεν προχώρησαν καθόλου.

Η Lockheed Martin μελετά προτάσεις για εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ – επίσκεψη στα πλοία


Το ΠΝ φυσικά δεν έχει σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, και έχει συγκεντρώσει/ μελετήσει/ αξιολογήσει όλες τις προτάσεις που έχουν υποβάλει οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι. Τώρα, για να μειώσει το κόστος και να αξιοποιήσει 100% τα διαθέσιμα χρήματα θα κάνει τις εργασίες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ η επιθεώρηση/ ανακατασκευή του προωστηρίου σκέους και του συστήματος μετάδοσης κίνησης θα πληρωθούν από άλλους κωδικούς. Συνεπώς, το ποσό που έχει προβλεφθεί για τον εκσυγχρονισμό, θα “πέσει” σχεδόν κατά 100% πάνω στα πλοία.
Τώρα, έχουμε γράψει τι θέλει να κάνει το ΠΝ στα πλοία. Τα κυριότερα “σημεία” είναι το νέο CMS (Combat Management System), και ένα νέο, 3D radar που θα βελτιώσει τις ικανότητες αεράμυνας του πλοίου. Αν εξαιρέσουμε την επιθυμία του ΠΝ για δυο αυτόματους πυργίσκους για ελαφρά πυροβόλα, δεν προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση της ισχύος του πλοίου. Άλλωστε, οι ΜΕΚΟ200ΗΝ ήταν ανέκαθεν εξαιρετικά εξοπλισμένες για το μέγεθός τους φρεγάτες, και το βασικό τους πρόβλημα είναι η γήρανση του ηλεκτρονικού τους εξοπλισμού.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα


Αντιλαμβανόμαστε πως πολλοί αναγνώστες μας θα “επαναστατήσουν” με την παραπάνω άποψη, αλλά δυστυχώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΜΕΚΟ200ΗΝ είναι φρεγάτες γενικών καθηκόντων (multi-purpose frigates), με συγκεκριμένο εκτόπισμα, και λύσεις του στυλ “βάλτε και SM-2 ή Aster 30” δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σοβαρά. Αντίθετα, το ΠΝ πολύ σοφά προχωρά σε νέο 3D ραντάρ, που θα μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τους ESSM Block II, αν και όταν καταφέρουμε να τους αγοράσουμε.
Συνεπώς, σε αντίθεση με τις επιλογές του περιορισμένου εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης S, ο αντίστοιχος των ΜΕΚΟ200ΗΝ θα βοηθήσει το ΠΝ να διατηρήσει σε υπηρεσία μια εξαιρετική κλάση πλοίων.
Τώρα, ο Π/Υ των 100 εκ. ευρώ είχε, με διάφορες πιέσεις από το ΠΝ, φτάσει τα περίπου 140 με 160 εκ. ευρώ, με το ποσό των 150 εκ. ευρώ να “φαντάζει” αρκετά εφικτό. Το πρόβλημα ήταν πως πολλές προτάσεις ήταν αρκετά “ακριβότερες” από αυτό το budget, και είχαν κατά καιρούς ακουστεί διάφορες λύσεις, όπως “εκσυγχρονισμός 3 ή και 2 φρεγατών αντί για 4”, ή τοποθέτηση μόνο του CMS και ραντάρ στο… μέλλον.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη


Οι προτάσεις αυτές, που διακινούνται έντονα μάλιστα, δεν προέρχονταν από τις τάξεις του ΠΝ, αλλά από τους υποψήφιους αναδόχους. Αντίθετα, στο ΓΕΝ μάλλον ανεβάζουν …πίεση όταν ακούν τέτοιες προτάσεις, τη στιγμή που όλα τα πλοία διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση, ακόμη και η Φ/Γ ΥΔΡΑ, η παλαιότερη όλων. Έτσι, οι αξιωματικοί που ασχολούνται με το πρόγραμμα υπερβάλλουν εαυτόν στις διαπραγματεύσεις.
Το αποτέλεσμα είναι αυτή την στιγμή να υπάρχει μια πρόταση που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του Ναυτικού, είναι εντός προϋπολογισμού και μάλιστα έχει πολύ μικρό χρόνο ολοκλήρωσης, πιθανά κάτω από τα 4 έτη που έχει υπολογίσει το ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό των 4 πλοίων. Η πρόταση αυτή έρχεται από την Σουηδία και περιλαμβάνει ηλεκτρονικά συστήματα της Saab!

Το Αμερικανικό Ναυτικό παραγγέλνει ραντάρ Sea Giraffe AMB για τις νέες του LCS


Η τελευταία προσφέρει στο ΠΝ τo Sea Giraffe, χωρίς μέχρι τώρα να έχει αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για την έκδοση Sea Giraffe AMB που “φοράνε” τα LCS της Austal,  τα Independence Class, ή η νεώτερη έκδοση, Sea Giraffe 4A, που ενσωματώνει τεχνολογία AESA. Και οι δυο εκδόσεις θεωρούνται ανώτερες της “κλασικής λύσης” της κατηγορίας, SMART-S, ενώ κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως η Saab ενδέχεται να έχει ενσωματώσει τεχνολογία GaN στο Sea Giraffe 4A.
Αντίστοιχα, το CMS που προτείνουν οι Σουηδοί είναι το ανοιχτής αρχιτεκτονικής 9LV. Το τελευταίο δεν είναι φυσικά Tacticos, ούτε SETIS ή CMS330, αλλά είναι ένα εξαιρετικό CMS, που έχει τοποθετηθεί σε αρκετά πολεμικά πλοία. Σχετικά άγνωστο, θα πρέπει όμως να πούμε πως το σύστημα έχει τοποθετηθεί στις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες ANZAC του Αυστραλιανού Ναυτικού και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αυτό σημαίνει πως πιθανή εγκατάσταση σε ελληνική ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν ενέχει τόσους τεχνολογικούς κινδύνους όσους κάποιο άλλο, “νέο” CMS.
Το 9LV μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τα περισσότερα όπλα που μεταφέρουν οι ΜΕΚΟ200ΗΝ (πρόσφατα έγινε βολή ESSM από φρεγάτα με 9LV), το Sea Giraffe είναι της ίδιας εταιρείας, ενώ το DA08 και το σόναρ θα καταφέρουν εύκολα να ολοκληρωθούν.

Εξαγωγικό Συμβόλαιο για το Giraffe 1X, AESA τεχνολογίας GaN


To θέμα είναι πως οι πληροφορίες αναφέρουν το γεγονός ότι οι Σουηδοί προσφέρουν και ένα προηγμένο σύστημα ESM, που θα αντικαταστήσει το -εντελώς- παρωχημένο σύστημα που φέρουν σήμερα οι ΜΕΚΟ200ΗΝ. Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως δεν γνωρίζουμε αν το ΠΝ έχει επιλέξει μεταξύ του SME-150 ή του SME-250,  με το δεύτερο να διαθέτει και ψηφιακό δέκτη ELINT. Το σίγουρο είναι πως οι δυνατότητες των ΜΕΚΟ200ΗΝ με οποιοδήποτε από τα συστήματα αυτά θα αυξηθούν κατακόρυφα.
To τι θα γίνει, και τι θα αποφασιστεί δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Το γεγονός όμως πως οι Σουηδοί αποφάσισαν να καλύψουν τις ανάγκες του ΠΝ, με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό χωρίς εκπτώσεις, με λύσεις δοκιμασμένες και υπερσύγχρονες. Εδώ πρέπει να πούμε πως το ΠΝ διαπραγματεύεται σκληρά, και αναμένουμε κι άλλους πιθανούς “μνηστήρες” του προγράμματος να αποφασίσουν να “κατεβούν”.
Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε κάτι που θα βάλει σε σκέψεις αρκετούς φίλους μας. Πιθανή επιλογή της σουηδικής λύσης, σημαίνει πως οι ελληνικές MEKO200HN θα έρθουν πολύ κοντά, από πλευράς συμβατότητας, με τις αυστραλιανές φρεγάτες ANZAC. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πολλά σήμερα, αλλά στο μέλλον, όταν οι ANZAC αρχίσουν να γίνονται διαθέσιμες, τότε δεν αποκλείεται η “σουηδική λύση” να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον του Στόλου.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Φρεγάτες ANZAC για το ΠΝ. Ίσως η μόνη βιώσιμη και οικονομική λύση;


 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τα OPV του Λιμενικού

Πριν λίγες μέρες, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή δημοσίευσε τις τεχνικές προδιαγραφές προς διαβούλευση, για την αγορά 2 Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ή Offshore Patrol...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τελικές προσφορές για τις κορβέτες του Ναυτικού, δύσκολη η επιλογή,...

138
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα από πλευράς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η πιο σημαντική εξέλιξη όμως είναι στο πρόγραμμα των κορβετών, όπου οι συμμετέχοντες...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1823: Η διακήρυξη του δόγματος Μονρόε,...

1
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε (1758-1831) στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναμειχθούν στις υποθέσεις των ευρωπαϊκών...
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

October #029 Οκτώβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

«Βουκεφάλας»… μπουσουλώντας!

Για όσους αναρωτιούνται τι συμβαίνει σε ένα τροχοφόρο ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ σε μάχη.Ουκρανικό APC-4, αποκαλούμενο και "Bucephalus" («Βουκεφάλας»).

Η Κολομβία θα προμηθευτεί τέσσερα οχήματα Hunter TR-12 MRAP

Το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας αγόρασε τέσσερα νέα οχήματα Hunter TR-12 MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την τοπική εταιρεία...

Πέταξε… «κατά λάθος» το τουρκικό αεριωθούμενο μη επανδρωμένο Kizilelma;

Το βίντεο κυκλοφορεί εδώ και λίγη ώρα σε διάφορους ιστότοπους  και δείχνει το πρωτότυπο του μη επανδρωμένου αεριωθούμενου αεροχήματος Baykar Kizilelma να κάνει ένα...