24.4 C
Athens
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Πύραυλοι Sidewinder καταστρέφουν χερσαίο στόχο - Ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε να...

Πύραυλοι Sidewinder καταστρέφουν χερσαίο στόχο – Ένα τέτοιο όπλο θα μπορούσε να έχει θέση στην ΠΑ; (Βίντεο)

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 353
  •  
  •  

Με την αντικατάσταση των πυραύλων αέρος-αέρος AIM-9L/M από τους ικανότερους ASRAAM, AIM-9X και IRIS-T, πού θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι παλιοί Sidewinder;

Μια απάντηση δίνει βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα στο Διαδίκτυο, δείχνοντας πυραύλους AIM-9 να πλήττουν με ακρίβεια θέση στο έδαφος. Η δοκιμή έγινε το 2018 στο σουηδικό πεδίο δοκιμών Vidsel και τα όπλα εξαπολύθηκαν από μαχητικό Gripen.

Σύμφωνα με το «The Drive», το βίντεο αποτυπώνει την εφαρμογή μιας λαμπρής ιδέας από τη γερμανική εταιρεία Diehl Defence, για μια «δεύτερη ζωή» στους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9L/M. Το πρόγραμμα λέγεται LaGS (Laser-Guided Sidewinder), ανακοινώθηκε το 2012 και στοχεύει να εξοπλίσει τα γερμανικά αεροσκάφη Tornado.

Οι τροποποιήσεις επικεντρώνονται στην αντικατάσταση του αισθητήρα και προσφέρουν το πλεονέκτημα της μεγάλης ακρίβειας. Ο LaGS συγκρίνεται με τις κατευθυνόμενες ρουκέτες, αλλά μπορεί να εκτοξευτεί από πιο μακρινή απόσταση, έχει περισσότερο πολεμικό φορτίο και αφού πρόκειται για έναν AIM-9, ο οποίος φέρεται ήδη από αρκετούς τύπους αεροσκαφών, δεν απαιτεί εκ νέου πιστοποίηση.

Η δοκιμή στη Σουηδία είχε σκοπό να υποστηρίξει το πρόγραμμα της Γερμανίας να εφοδιάσει με τον «νέο» Sidewinder τα Tornado, αλλά ίσως και τα Eurofighter και F/A-18 που θα τα αντικαταστήσουν. Θα ήταν άραγε χρήσιμη μια παρόμοια επιλογή για την Πολεμική Αεροπορία;

Αν πρόκειται για ένα φτηνό πρόγραμμα το οποίο συνδυαστεί με την απόκτηση επιπλέον IRIS-T, που θα κάνουν περιττή τη διατήρηση AIM-9L/M ως βασικό όπλο εναέριας μάχης για μαχητικά της ΠΑ, γιατί όχι. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τροποποιημένοι AIM-9L/M θα μπορούσαν να εξοπλίσουν μαχητικά F-16 και F-4E, ακόμα και τα εξοπλισμένα εκπαιδευτικά T-6A NTA, προσφέροντας μια επιπλέον επιλογή εξουδετέρωσης στόχων ευκαιρίας. Άλλωστε και η Γερμανία επενδύει στον LaGS, αφού πρώτα κάλυψε τις ανάγκες της σε IRIS-T.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 353
  •  
  •  
- Advertisement -

43 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
43 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Spyros_Kapa

Σχόλιο μου στο άρθρο της πτήσης για το νέο γερμανικό τυφέκιο Spyros_Kapa#219058
Δείτε τί άλλο κάνουν οι Γερμανοί : https://www.thedrive.com/the-war-zone/33797/watch-a-jas-39-gripen-fighter-fire-a-new-ground-attack-version-of-the-sidewinder-missile

00 Reply
22 hours ago

Spyros_Kapa

Η Γερμανία Με τους τεράστιους προϋπολογισμούς σκέφτεται και εξελίσσει όπλα τα οποία θεωρούνται ξεπερασμένα και τούς δίνει νέα θέση στο οπλοστάσιο της και ίσως τις φέρνει και χρήμα από την εξέλιξη όπλων άλλων χωρών εμείς ψωνίζουμε από το “επάνω ράφι ” .

phormio

Εξαιρετικη προταση ΠΤΗΣΗ !

Ετσι πρεπει να σκεφτομαστε!

chikichiki

Οι AIM-9 δεν περισσεύουν στην ΠΑ. Ούτε υπάρχει ιδιαίτερη δογματική απαίτηση για τέτοιου τύπου όπλο, ειδικά όχι για μαχητικά.

Tazos

Οι 165 ΑΙΜ-9Μ σίγουρα δεν περισσεύουν, αλλά υπάρχουν μερικές εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες L και P4 που ίσως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αντί να παρατηθούν και αργότερα να καταστραφούν. Η γερμανική τροποποίηση προσφέρει μια επιλογή ενώ να αποκτήσουν τα F16 ένα ακόμη όπλο A-G δεν θα ήταν άσχημα.

chikichiki

Ας πούμε τότε πως υπάρχουν διαθέσιμοι AIM-9 (δε θα έλεγα πως ούτε οι L ούτε οι P4 είναι για πέταμα, αλλά ας πούμε). Τι προσφέρει αυτό το όπλο στο περιβάλλον της ΠΑ; Απλά το ότι είναι “μια λύση”; Λύση για τι πράγμα; Τι πρόβλημα λύνει που δεν το λύνει το υπάρχον οπλοστάσιο; Τι στόχους “φτάνει” με τη μικρή του εμβέλεια σε χαμηλό ύψος που δεν φτάνουν τα υπάρχοντα όπλα; Τι στόχους καταστρέφει η μικρή HE κεφαλή που δεν καταστρέφουν τα υπάρχοντα όπλα; Τι επιβιωσιμότητα προσφέρει με την ημιενεργό του καθοδήγηση; Τι είναι αυτό που κάνει άξια τη δέσμευση κονδυλίων από… Read more »

Gunner

Laser-Guided Rocket Test Firing – Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS)

https://www.youtube.com/watch?v=w3ooxh4vdUs

https://www.baesystems.com/en-us/product/apkws-laser-guided-rocket

Νομίζω πως με τα ΜΗ-60R θα αποκτηθούν και τέτοια όπλα.

Αλλά να κάνω μια ερώτηση, πόσους ΑΙΜ-9 μπορεί να μεταφέρει ένα F-16; 2-4-6; Με τις APKWS ξεκινάμε από 7 το λιγότερο και 36 το μέγιστο.

Nikolaos

Θλίβομαι ειλικρινά που κατατίθεται ως τροφή για σκέψη μια πρόταση προφανώς αβάσιμη, η οποία προστίθεται στη χορεία ανορθολογικών (ως παρανοϊκών) ιδεών για οπλικά συστήματα και ιδίως “τροπέτα” που κυκλοφορούν. Τελευταία φορά που θυμάμαι να εφαρμόστηκε κάτι τέτοιο στην πράξη ήταν με τα F-102A Delta Dagger στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Τα ξεπερασμένα αυτά αναχαιτιστικά ηπειρωτικής αεράμυνας μεταφέρθηκαν σε βάσεις των ΗΠΑ στην Ταϊλάνδη για να τις “προφυλάξουν” από αιφνίδια επίθεση βομβαρδιστικών (μιας ντουζίνας Il-28 Beagle που διατηρούσε το Βιετνάμ, και που έδρευαν μονίμως στην Κίνα, χωρίς να παίξουν κανένα ρόλο στον πόλεμο). Ελλείψει απειλής απασχολήθηκαν σε CAP ημέρας/νύχτας πάνω από το… Read more »

NikolakiEfentis

Αγαπητέ, η πολεμική κεφαλή του ΑΙΜ-9 φαίνεται να είναι ισχυρότερη τόσο από μια “κλασσική” οβίδα Μ107 των 155mm, όσο και από της ρουκέτας των 2,75”. Εναντίον προσωπικού και μαλακών στόχων (ιδίως ΑΣΔΕΝ, νησιά, νησίδες) για εγγύς υποστήριξη, μάλλον μια χαρά είναι.

Ωραία, να έχουμε σούπερ σύγχρονα όπλα, μαζί σου δεν λέω, μέχρι όμως να τα αποκτήσουμε και μάλιστα σε επάρκεια, καλό είναι εκμεταλλευτούμε στο έπακρο ό,τι έχουμε. Κι έχουμε εκατοντάδες ΑΙΜ-9 τη έκδοσης -Ρ3/4

chikichiki

Η εντύπωση που έχω είναι πως η εγγύς υποστήριξη που θα πραγματοποιεί η ΠΑ θα αφορά σχηματισμούς που θα απαιτούν ένταση και τύπο πυρών για την οποία ο AIM-9 είναι απλά ανεπαρκής. Στο εξωτερικό τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται συνήθως για την υποστήριξη μικρότερων μονάδων σε εκστρατευτικό κυρίως πλαίσιο (με ανύπαρκτη ΑΑ απειλή), και μάλιστα με κύρια ώθηση όχι τόσο τη στρατιωτική αναγκαιότητα των μοναδικών χαρακτηριστικών ενός τέτοιου όπλου αλλά δευτερεύουσες ανησυχίες όπως κόστος πυρομαχικών και παράπλευρες απώλειες. Χωρίς παρεξήγηση δηλαδή αλλά αυτή η ΑΣΔΕΝ έχει γίνει κανονική μάντρα ιδεών, ότι περίεργο, novel ή ενίοτε και κουλό εμφανίζεται τείνει να αποκτά με… Read more »

NikolakiEfentis

Προσωπικά δεν βλέπω έτσι την ΑΣΔΕΝ, σε καμιά περίπτωση. Την ανέφερα καθώς η απειλή τεθωρακισμένων εκεί, εναντίον των οποίων όντως ο ΑΙΜ είναι ανεπαρκής, είναι μειωμένη. Αντίθετα για εκτεθειμένο πεζικό και ΑΒΑΚ είναι μια χαρά… Εγώ δεν βλέπω μεγάλη κίνηση για σύγχρονα όπλα, μάλλον περιμενουν ό,τι περισσέψει από την αναβάθμιση των F-16 να πάει εκεί, αλλά και πάλι. Πόσοι είναι οι Maverick πού έχουμε, οι JDAM; Επίσης για πολλές επιχειρήσεις CAS, βόμβες LGBs, JDAM και οι JSOW βάρους 1000/2000 lbs, όπως η συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων όπλων της ΠΑ, δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Γι ‘ αυτό και πιστέυω πως υπό… Read more »

chikichiki

Το μεν εκτεθειμένο ΠΖ θα απαιτήσει πιθανότατα περισσότερα πλήγματα περιοχής παρά ακριβείας. Πλήγματα ακριβείας κατά ΠΖ με όπλα χαμηλής ισχύος μέχρι τώρα έχουν κριθεί βιώσιμα μόνο σε περιβάλλοντα τύπου Συρίας, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ. Τα δε ΑΒΑΚ, δεν θα περιμένει το TDK ένα F-16 να κάνει με το πάσο του καταύγαση λέιζερ ακριβώς από πάνω τους, ούτε ξέρω πόση ζημιά θα υποστούν από μια αντιαεροπορική κεφαλή (αυτά και το φορτίο τους). Το ότι δεν υπάρχει κίνηση για σύγχρονα όπλα οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων. Αφού λείπουν χρήματα για το προφανές, πως θα βρεθούν χρήματα για μετατροπές παλιών όπλων; Δεν είναι ακριβώς τόσο… Read more »

Nikolaos

Το περιοδικό του αείμνηστου Χριστογιαννάκη είχε καθιερώσει μια θαυμάσια ρούμπρικα “Τρελές ιδέες για την άμυνα”, όπου με εκπλητική επιστημονική μεθοδολογία αποδομούσε τα λογής κουλά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Τα εν θέματι θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για τη σειρά, που έχει βέβαια εκλείψει πλέον …

NikolakiEfentis

Μακάρι να μπορούσε να προχωρήσει η ΠΑ σε κάτι τέτοιο – εγώ θα έλεγα και τον μεγάλο αριθμό της έκδοσης -Ρ. Το θέμα είναι ότι δεν φαίνεται κα΄τι στον ορίζοντα για επιπλέον IRIS-T…

Lefteris

..

KonstantinosKaperonis

Αν μας περισσευουν AIM-9 τότε ή να αγοράσουμε Chapparal SHORAD που κάνει χρήση του πυράυλου ή να δώσουμε δουλεία σε μια ελληνική εταιρεία να δημιουργίσει ένα SHORAD εγχώριο ( φοριέται τώρα το εγχώριο-εθνικό) …Ίσως βρίσκαν χώρο στις ΤΠΚ σαν ΑΑ μικρής εμβέλειας ή στις κανονιοφόρους…Λέω εγώ..Ιδέες δίνω…Φυσικά αν περισσεύουν που αμφιβάλω

Nikolaos

Κρατώ την τελευταία σας πρόταση. ΔΕΝ περισσεύουν. Οι περίπου 800 AIM-9L/S/M και 300 IRIS-T δεν αποτελούν καν δύο πλήρεις φόρτους για τους τύπους (F-16, F-4) που τους χρησιμοποιούν, και θα βληθούν σύντομα. Εκτιμώ ότι ήδη την έκτη ημέρα του αγώνα θα χρειαστεί να φορτωθούν οι ΑIM-9P4, από τους περίπου 950 που έχουμε, αν (όπως θέλω να πιστεύω) έχουν επαναπιστοποιηθεί και δεν έχουν λήξει. Αναφέρονται στο απόθεμα της ΠΑ μέχρι και ΑΙΜ-9J, εποχής τελευταίων μηνών του Πολέμου του Βιετνάμ (δεύτερο εξάμηνο 1972), όπου είχαν εξίσου άθλιο σκορ με τους αρχικούς ΑΙΜ-9Β (κάτω του 13%). Φυσικά κατά στόχων που δεν εξαπέλυαν θερμοβολίδες… Read more »

Spyros

Εφόσον η κεφαλή του πυραύλου αλλάζει για την μετατροπή που αναφέρει το άρθρο, μήπως θα μας ενδιέφερε η μετατροπή να γίνει σε -9P4 & -9J;

(ΑΝ δεν χρειάζονται πιστοποίηση, προφανώς)

My_name_is_Nobody

Nikolaos Nikolaos
Καλησπέρα.
Το ποσοστό επιτυχίας των L στον πόλεμο των Φόκλαντ αναφέρεται να έχει ανέβει στο 80%.
Αντιγράφω από Wikipedia: In this campaign the “Lima” reportedly achieved kills from 80% of launches, a dramatic improvement over the 10–15% levels of earlier versions.
Έχεις εικόνα από άλλες συγκρούσεις το πόστο επιτυχίας νεότερων εκδόσεων;
Γιατί αν υποθέσουμε πως καταφέρνουμε να φτάσουμε στο 60% και εκτοξευθούν 500 πύραυλοι αυτό σημαινει 300 καταρρίψεις.
Υποθέτοντας πως δεν θα κινηθούν όλα τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η Τουρκία εναντίον μας ο αριθμός φαντάζει μεγάλος.

chikichiki

Η υπόθεση σκοντάφτει στο ότι κάθε πύραυλος που αναλώνεται αποδίδεται σε εκτόξευση στη μάχη. Δεν υπολογίζονται αυτοί που θα χαθούν όταν το α/φος που τους φέρει θα καταρριφθεί/βομβαρδιστεί στο έδαφος, ή αυτοί που θα βομβαρδιστούν οι ίδιοι στο έδαφος πριν καν φορτωθούν σε αεροπλάνο.

My_name_is_Nobody

chikichiki chikichiki
Για αυτό τον λόγο υπέθεσα πως από τους 800 θα εκτοξευθούν 500, εκτιμώντας πως το 30% περίπου για οποιαδήποτε λόγο δεν θα χρησιμοποιηθεί στην μάχη.

chikichiki

Σωστά, δεν είδα καλά τους αριθμούς.

Marines575

Οι ανάγκες της Π.Α. σε συγχρονα όπλα και επαναπιστοποιησεις ειναι συγκεκριμενες και γνωστες.Τα Viper θελουν επιπλέον (νέα) όπλα/ατρακτίδια για να αποδώσει τα μέγιστα ο εκσυγχρονισμός τους.Αν περίσευε κάτι, θα έλεγα να πάρουμε πχ κανα legion pod για τα F-16V για παν ενδεχομενο και όχι να μετασκευαζουμε A-A πυραυλους σε A-G πυραυλους πολυτελείας.Κατευθυνομενες ρουκετες χρειαζονται τα apache,οχι τα f-16V.Επίσης τα F-4E δεν ειναι στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής;Το άρθρο έχει ενα ενδιαφέρον αλλά όχι για την Ελλαδα.

Mageiras

Και γιατί να μην τους κρατήσουμε ως έχουν για anti-uav χρήση?

chikichiki

Η ΠΑ δεν θα κάθεται να φορτοξεφορτώνει όπλα βάσει του τι θα απαιτήσει το scramble ή ακόμη χειρότερα κανείς δεν θα γυρίσει για να πει “βγάλτε μου τους IRIS και βάλτε AIM-9P, βρήκα Bayraktar”. Αν το περιβάλλον επιτρέπει εμπλοκή UAV από απόσταση πυραύλου IR, το πυροβόλο είναι μάλλον προτιμητέο αν υπάρχει ανάγκη διατήρησης βλημάτων.

Mageiras

Πάρτε όμως μια απόφαση παιδιά γιατί δεν γίνεται όποτε μιλάμε για φρεγάτες τα τουρκικά uav να σκεπάζουν τον ήλιο αλλά όταν είναι για να βάλουν ένα ζευγάρι παλια βλήματα πανω τα μαχητικά να μην πεταει ουτε χαρταετός…

chikichiki

Ομολογώ πως δεν κατάλαβα. Δεν θυμάμαι να έχω υποστηρίξει πως “τα τουρκικά uav θα σκεπάζουν τον ήλιο”, ούτε πως “δεν θα πεταει ουτε χαρταετός”. Λέω απλώς πως 1. ο φόρτος Α-Α θα είναι προσανατολισμένος σε συμβατικές απειλές γιατί αυτές είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, 2. είναι πρακτικά αδύνατο να προβλέψουμε πότε θα βρεθούν στόχοι ΜΕΑ και πότε όχι ώστε να υπάρξει προετοιμασία από πριν, 3. αν το περιβάλλον είναι αρκετά χαλαρό ώστε να επιτρέπει κατάρριψη με AIM-9P, μάλλον είναι αρκετά χαλαρό και για πυροβόλα.

Jason

Μηπως θα ηταν καλυτερη ιδεα να μετατραπουν σε βληματα εδαφους-αερους για προστασια εναντια σε εναεριες απειλες? Μια τετοια λυση θα μπορουσε να αυξησει το επιπεδο προστασιας εναντια σε εναεριες απειλες, ειδικα στην ΑΣΔΕΝ στα νησια. Μηπως θα ηταν καλυτερη ιδεα να μετατραπουν σε βληματα εδαφους-αερους για προστασια εναντια σε εναεριες απειλες? Μια τετοια λυση θα μπορουσε να αυξησει το επιπεδο προστασιας εναντια σε εναεριες απειλες, ειδικα στην ΑΣΔΕΝ στα νησια. Οι πυραυλοι αυτοι θα μπορουσαν να τοποθετηθουν σε εκτοξευτες NASAMS η στους Multi-Miission Launcher που θα ενταξουν οι Αμερικανοι προσεχως. Η Boeing ειχε παρουσιασει μια καινουρια εκδοση του Avenger οπλισμενη… Read more »

chikichiki

Ο AIM-9 είναι “δύσκολος” ως SAM γιατί μειώνεται πολύ η εμβέλεια και καταλήγει να μην προσφέρει κάτι που δεν έχουμε ήδη.

Nikolaos

Πολύ σωστά. Όλων των ΑΑΜ που μετέπεσαν σε SAM η εμβέλεια υποπολλαπλασιάστηκε. Π.χ. Chapparal εμβέλεια κάτω των 3 χλμ., AIM-7F/M Sparrow κινηματική εμβέλεια 100 χλμ (πραγματική 44 χλμ βαλλόμενο από teen series, 25 χλμ βαλλόμενο από το F-4E …), αλλά RIM-7 Sea Sparrow14 χλμ.

Bridger

Γιατί όχι μετατροπή και χρήση του αποθέματος παλαιών aim-9 από τα Απάτσι, συμπληρωματικά στους hellfire και τις ρουκέτες; Νομίζω ταιριάζει καλύτερα στο δόγμα τους απ’ ότι στα μαχητικά α/φη. Δεν ξέρω αν με την αλλαγή του αισθητήρα το βλήμα διατηρεί και την Α/Α ικανότητά του, αλλά αν ναι τότε το κέρδος θα είναι διπλό.

Spyros_Kapa

Διαβάζω τόσα πολλά και σήμερα εδώ αντιφατικά . Δηλαδή κάποιοι θεωρούν ότι οι Γερμανοί είναι βλάκες που ψάχνουν να βρουν κάποια αξιοποίηση παλαιότερων οπλικών συστημάτων αντί να τα αφήσουν να σαπίζουν ενώ εμείς οι έξυπνοι και λεφτάδες δεν πρέπει να να ψάξουμε μια οποίου είδους αξιοποίηση στα δικά μας αποθέματα καί μήν κολλάτε στο τι έκαναν οι Γερμανοί αυτό θεώρησαν ότι τους έλειπε αυτό προσπάθησαν να κάνουν εδώ είδα διάφορες προτάσεις π.χ. ως ΑΑ άμυνα ,για χρήση στα Απάτσι για τα auv, κτλ. Μήν κολλάμε στο τι ακριβώς κάνουν οι άλλοι αλλά στο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς.

Nikolaos

Το όλο ζήτημα είναι ένα μη-ζήτημα, γι’ αυτό και (δικαίως) απορείτε από τα αντιφατικά που διαβάζετε. Τα “αποθέματα” για τα οποία μιλάμε είναι ανεπαρκή, δεν περισσεύουν, κάνω ένα σχετικό σχόλιο παραπάνω. Και αν “σαπίζουν”, σημαίνει ότι χρειάζονται επαναπιστοποίηση με μεγάλο κόστος (νέος πυραυλοκινητήρας, γενική επιθεώρηση όλων των μερών από τον κατασκευαστή!), που θα σταθμισθεί σε σχέση με την αγορά λιγότερων νέων α/α βλημάτων υψηλών επιδόσεων. Οι “μετατροπές” για άλλες χρήσεις ενέχουν τεράστιο κόστος έρευνας και ανάπτυξης, που θα είναι άγονο γιατί έχουμε ήδη πολύ ανώτερα βλήματα εδάφους αέρους (Crotale NG, TorM1), αλλά δεν έχουμε και τη δυνατότητα (τεχνογνωσία) δοκιμών. Για… Read more »

chikichiki

Δεν είναι βλάκες (δεν παίρνω κι όρκο βέβαια, όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση των γερμανικών ΕΔ), αλλά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και βιομηχανία ικανή να αντεπεξέλθει με ελάχιστο ρίσκο. Για Αφγανιστάν, Μάλι κλπ είναι ό,τι τους πρέπει. Αφού δεν υπάρχει αεροπορική απειλή πάνω από την Ευρώπη πλέον, κάπου βρήκαν να τα ξοδέψουν. Εμείς, για ποια αφρικανική αποστολή τα θέλουμε;;;;

Mikros-hroas

Μάλιστα για να πάμε πολύ πίσω στον πόλεμο της Κορέας τότε που
βγήκε ο πύραυλος μικρός Τζών ένας πύραυλος που έμοιαζε με τον
ΑΙΜ9 χωρίς κατεύθυνση,με μεγάλη πολεμική κεφαλή το 50% του βάρους.
Μετά έβγαλαν τον ΑΙΜ9 μια βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου με κατεύθυνση.
Αλήθεια τι έγιναν οι παλιοί πύραυλοι ΑΙΜ9 μήπως τους έχουμε ακόμα;

Dimi

Έχει ήδη γίνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν αλλά δεν φαίνεται να είχε συνέχεια.

https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-122_Sidearm

Δεν ξέρω τι μπορεί να λέει αυτό για την επιχειρησιακη του αξία όμως.

Nikolaos

Αυτό είχε πράγματι νόημα, διότι επέτρεπε σε επιθετικά ελικόπτερα να πλήξουν ραντάρ α/α συστημάτων (πυραυλικών και με π/β) που συνόδευαν φάλαγγες στο πεδίο της μάχης, π.χ. ZSU-23/4 “Shilka”, SA-8 “Gecko” (OSA), SA-15 (Tor-M1) κλπ. από απόσταση μεγαλύτερη εκείνης που θα επέτρεπαν TOW, Hellfire, ρουκέτες 2,75″ κλπ, και κατά πάσα πιθανότητα εκτός του βεληνεκούς των συστημάτων αυτών, δηλαδή με το ε/π στο απυρόβλητο (προϋποτιθεμένης αξιόπιστης αναγνώρισης βεβαίως). Φυσικά η κεφαλή είναι αστεία, αλλά για τη συγκεκριμένη εφαρμογή επαρκέστατη, καθώς στόχος είναι όχι η διάτρηση ή η ολοσχερής καταστροφή του συστήματος, αλλά η καταστροφή της κεραίας (καθώς ο ερευνητής εντοπίζει την πηγή… Read more »

drinis

Χωρίς πολλά έξοδα μπορεί να μετατραπεί σε SAM. Η εμβέλεια θα είναι της τάξης των 6 με 7 χιλιομέτρων ανώτερη των Stinger. Γιατί παίζει τόσο ρόλο η εμβέλεια; Αν μπορεί να εμπλέξει ελικόπτερο μεταφορικό ή επιθετικό πριν εκτοξεύσει τους πυραύλους του τότε είναι υπεραρκετό στον ρόλο VSHORAD. Αν άλλαζε ο πυραυλοκινητηρας θα μπορούσε να εμπλέξει στόχους στα 12 km όπως έκαναν οι Σέρβοι. Υπάρχει απόθεμα χιλιάδων M, L και P4. Σε κάθε αντιαεροπορικό σύστημα το 80% με 90% του κόστους είναι η αγορά πυραύλων. Ας παει κάποιος να ρωτήσει πόσο κάνουν 1500 Mistral ή Stinger. Ο κάθε στρατός κάνει την… Read more »

chikichiki

“Γιατί παίζει τόσο ρόλο η εμβέλεια; Αν μπορεί να εμπλέξει ελικόπτερο μεταφορικό ή επιθετικό πριν εκτοξεύσει τους πυραύλους του” Για αυτό ακριβώς παίζει ρόλο η εμβέλεια…το αν θα είναι ανώτερη των Stinger, ή και επαρκής γενικότερα, είναι ένα μεγάλο αν… “Αν άλλαζε ο πυραυλοκινητηρας θα μπορούσε να εμπλέξει στόχους στα 12 km όπως έκαναν οι Σέρβοι” Δεν θα σχολιάσω το ανέκδοτο που παρουσίασαν οι Σέρβοι, θα πω όμως πως με τα χρήματα που θα απαιτούνταν για να δημιουργηθεί/αποκτηθεί ένας ικανός φορέας και να μετατραπούν οι AIM-9 σε πύραυλοι με ουσιαστική εμβέλεια SHORAD, αγοράζονται έτοιμα νέα συστήματα. “Σε κάθε αντιαεροπορικό σύστημα… Read more »

drinis

Τα συστήματα VShorad δεν εχουν ρανταρ ή ανήκουν σε ένα ευρύτερο συστημα αεραμυνας το οποιό υπάρχει στην χώρα μας και στα νησιά μας. Τα συστήματα Vshorad έχουν κυρίως ηλεκτρο οπτικούς αισθητήρες οι οποίοι παράγονται στην χώρα μας απο παραπάνω απο μια εταιρία. Επίσης οι αισθητήρες που κατασκευάζονται στην χώρα μας είναι παραπάνω απο τηλεφακούς έχουν και το ανάλογο software για αυτόματη ιχνηλάτηση στοχου και εγκλωβισμό. Εχεις δίκιο στο ποστ έκανα λάθος για την εμβέλεια “6 με 7km”. Η πραγματική εμβέλεια του AIM 9 εκτοξευόμενου απο το έδαφος είναι 9 km, σε παρακαλώ ψάξε το MIM 72. Αυτό το βεληνεκες είναι… Read more »

drinis

Η γνώμη μου είναι ότι ένα σύστημα με ηλεκτρο οπτικα θέον ή Miltech θα ήταν φτηνό, θα μπορούσε να εμπλέξει πολλαπλούς στόχους αφού είναι fire and forget, ο ερευνητής του είναι σχετικά σύγχρονος, όλοι οι -P4 Lii και -M είναι του ιδίου επιπέδου και παρόλο που είναι λιγότερο αποτελεσματικοί πια εναντίον μαχητικών με ελικόπτερα θα τα πήγαινε μιά χαρά, υπάρχουν περίπου 1500 βλήματα αυτών των εκδόσεων, και θα ήταν ένα πολύ καλο συμπλήρωμα στους OSA οι οποίοι παρόλο που είναι αρχαίοι δεν τους πετάμε “όπως λένε και θέλουν πολλοί” διότι εναντίον ελικοπτέρων και UAV είναι ακόμη αποτελεσματικοί.

chikichiki

Ακριβό δεν θα το έλεγα, αλλά αυτή την περίοδο χρήματα για έρευνα-ανάπτυξη δεν υπάρχουν. Πολλά λεφτά για μια απαίτηση που είναι καλυμμένη (ASRAD). Στα τεχνικά το πρόβλημα είναι πως οι εν λόγω AIM-9 εκτοξευόμενοι από έδαφος χάνουν πολλά σε εμβέλεια & ευελιξία (η εμβέλεια του MIM-72 στο google ανάλογα με το σάιτ είναι από 3,8 έως 12χλμ!!!!), χωρίς ραντάρ οι επιδόσεις σε νύχτα/κακοκαιρία/νέφωση θα μειώνονται σημαντικά, ενώ η δυνατότητα πολλαπλής εμπλοκής απαιτεί πρωτίστως έναν τρόπο να εντοπιστούν/ιχνηλατηθούν οι στόχοι (η διαδικασία εμπλοκής ξεκινά πριν ο στόχος βρεθεί στον κώνο του IR ερευνητή). Το επίπεδο επιδόσεων των Osa, δυστυχώς επιβάλλει άλλης… Read more »

drinis

Οι θερμικές κάμερες έχουν την δυνατότητα αναγνώρισης και εμπλοκής με συννεφιά, νύχτα, κακό καιρό, καπνό κ.τ.λ. Κατά την φάση εμπλοκής ο ερευνητής του πυραύλου γυρίζει προς την γενικότερη κατεύθυνση του στόχου και τον εγκλωβίζει. Μετά την εκτόξευση καθοδηγείται αυτόνομα προς τον στόχο του. Τα OSA AKM έχουν πυραύλους χωρίς ερευνητή και δέχονται δεδομένα απο το ρανταρ καταυγασης μέσω ασφαλούς ραδιοζευξης “command line”. Το καλό με αυτήν την μέθοδο είναι ότι τα αντίμετρα του εχθρού είναι άχρηστα, το κακό είναι ότι απαιτεί συνεχή καταυγαση του στόχου και οι παρεμβολές του εχθρού μπορούν να επηρεάσουν την ζεύξη. Ένας συνδυασμός των OSA με… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

42
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99 $

Related News

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι ζημιές έγιναν, τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν;

 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...

Πόσο θα κοστίσουν στη Λιθουανία εξι ελικόπτερα Black Hawk;

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δώσει το «πράσινο φώς» για την πιθανή πώληση έξι ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk στη Λιθουανία, με...

Ο Μάικ Πομπέο για τις προσπάθειες ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων με την Κύπρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αναφέρθηκε στις προσπάθειες ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων με την Κύπρο και άλλους περιφερειακούς εταίρους για την προώθηση της...

«Λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας;

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας πολιτικού Εύα Χογκλ (SPD) ότι ήταν «λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας το 2011, μια απόφαση...

Η Βραζιλία ξεκίνησε την εγχώρια παραγωγή του Gripen

Η Βραζιλία έχει αρχίσει την κατασκευή τμημάτων για το σουηδικό μαχητικό Gripen σε ένα εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στο Σάο Πάολο, σύμφωνα με ανακοίνωση...
- Advertisement -