Παράδοξο: Ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν δεν πιστεύει πως θα παραλάβει F-35, το πιστεύουν όμως οι Έλληνες!

20
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ήταν καταιγιστικές. Η Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια συγκεντρώνει τα “πυρά” των Ηνωμένων Πολιτειών, της επιβάλλονται δασμοί σε ισχυρά εξαγώγιμα προϊόντα της, και ο Τραμπ με τον Πενς μιλούν για νέο “κύκλο” κυρώσεων. Η Τουρκία από την πλευρά της κάνει ότι μπορεί για να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Συμμαχεί ανοιχτά πλέον με την Ρωσία και το Ιράν, πιάνει κολλητούς στο Σουδάν (άλλωστε ο όρος “γενοκτονία” είναι γνωστό τουρκικό σήριαλ), αγκαλιάζεται και με άλλους “οχτρούς” των ΗΠΑ όπως η …δημοκρατική Βενεζουέλα.

Ισχυρές δυνάμεις εντός και εκτός ΗΠΑ ζητούν την παραδειγματική τιμωρία της Τουρκίας, για πολλοστή φορά Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ορμούν εναντίον του Ερντογάν. Εδώ ξεχνάμε πως κάπου στο βάθος οι Ισραηλινοί βλέπουν στον Ερντογάν έναν νέο Σαλαντίν, που θα “απελευθερώσει” την Ιερουσαλήμ και θα την αποδώσει στους μουσουλμάνους για μια ακόμη φορά. Τότε την πήραν από τους Σταυροφόρους, τώρα θα την πάρουν από τους Εβραίους.

Μέσα σε όλα αυτά, η μη παράδοση των F-35 είναι το λιγότερο που μπορεί να πάθει η Τουρκία. Κι όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, έχουμε τελικά μια μικρή ικανότητα να προβλέπουμε το μέλλον. Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε το Απρίλιο του 2017. Τότε όλα τα πλάκωνε η σκλαβιά και τα έσκιαζε η φοβέρα, η μονοκρατορία των Σουχόι στις συνειδήσεις κάποιων μας έκανε να μοιάζουμε… από άλλο πλανήτη.

Τουρκικοί S-400 και τουρκικά F-35A. Έννοιες ασύμβατες

Θυμάστε τι έγινε τον Απρίλιο του 2017 όταν μιλήσαμε ανοιχτά, και είπαμε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν οι Τούρκοι F-35 και S-400 μαζί; Τα τρολ που μας την “έπεσαν” δεν περιγράφονται ούτε και μετριούνται. Αντίθετα, κάποιοι συνέχιζαν να “ποντάρουν” στην ελληνορωσική συμμαχία και να ζητούν να μην κάνουμε τον εκσυγχρονισμό των F-16 “με λεφτά των Αμερικανώνε”.

Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς, που όχι έχουν διαψευστεί πανηγυρικά, αλλά και εξευτελιστεί παραδειγματικά, συνεχίζουν να παίζουν την κασέτα “τα F-35 θα πάνε κανονικά στην Τουρκία”. Ειλικρινά, αφού δεν μπορούν να “διαβάσουν” το μέλλον στις εξελίξεις, ας διαβάσουν τουλάχιστον το τι έχει συμβεί!

Καταρχάς, λένε ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ. Λοιπόν, πράγματι, οι Τούρκοι πιλότοι δεν θα εκδιωχτούν από τις ΗΠΑ. Θεωρούμε πως θα φύγουν μόνοι τους! Εξηγούμε το γιατί.

Τα αεροσκάφη που παραδόθηκαν, αυτά που ερχόντουσαν στο Αιγαίο εντός του 2018 ντε, θα έμπαιναν στην Luke AFB στο Μεικτό Εκπαιδευτικό Σμήνος που υπάρχει εκεί. Αεροσκάφη από όλες τις χώρες χρήστες του αεροσκάφους, προσφέρουν αεροσκάφη και ώρες πτήσης αναλογικά με την χρήση. Μπορεί λοιπόν εκεί Κορεάτης να πετά σε νορβηγικό αεροσκάφος, Αυστραλός σε αμερικανικό κοκ. Από την στιγμή που οι Τούρκοι θα έχουν κλειδωμένα τα αεροσκάφη στο πάρκινγκ, τι θα προσφέρουν στο Σμήνος; Μάλλον θα δείχνουν ελληνικά δημοσιεύματα από “ειδικούς” για να γελούν οι συνάδελφοί τους από άλλες χώρες.

Πάμε τώρα στα αεροσκάφη. Πράγματι, τουρκικά αεροσκάφη βρίσκονται στην γραμμή παραγωγής της LM. Αυτά, όπως έχει γίνει και παλιά στο παρελθόν, θα οδεύσουν προς μακροχρόνια αποθήκευση. Αν τα βρουν ΗΠΑ και Τουρκία, τότε θα παραδοθούν, αλλιώς δεν θα γίνει τίποτε τέτοιο. Πως θα τα βρουν και το βασικότερο, πότε; Σε 90 μέρες (86 από σήμερα) το Πεντάγωνο θα παραδώσει μια έκθεση που θα λέει πόσο καλή σύμμαχος ή όχι είναι η Τουρκία. Είμαστε σίγουροι πως η αγορά των S-400, η κατάργηση της βίζας στους Τούρκους από Ρωσία, τα αγκαλιάσματα με τους μουλάδες του Ιράν και τους φονιάδες του Σουδάν θα βοηθήσουν. Ποιος το πιστεύει αυτό; μόνο μια μερίδα “πεφωτισμένων” συμπατριωτών μας, ούτε καν ο Ερντογάν ο ίδιος.

Οι περισσότεροι βασίζουν την “θεωρία” τους στην “τεράστια” τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα του JSF/F-35. Και μάλιστα κυκλοφόρησε η “άποψη” πως η αποχώρηση από το πρόγραμμα της Τουρκίας θα κοστίσει 12 δις δολάρια. Εντάξει, we rest our case όπως θα έλεγε και ο Τραμπ στο Apprentice. Θα φύγει η Τουρκία, δυνητικός αγοραστής 100 μαχητικών από ένα πρόγραμμα περίπου 3000 μαχητικών, και θα καταρρεύσει το πρόγραμμα! Χ@@τηκε η φοράδα στο αλώνι, όπως επίσης θα έλεγε ο Τραμπ σε τέλεια αγγλικά.

Αν S-400 evet, F-35 yok;

Το F-35 είναι το πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το F-16 παγκοσμίως. Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το πουλήσουν σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κουβέιτ, η LM θα κάνει υπερκέρδη για πολλά χρόνια. Κάποτε οι γνωστοί “πεφωτισμένοι” πίστευαν πως ο εκσυγχρονισμός των F-16 της Ελλάδας γίνεται για να αυξήσει τα κέρδη της LM. Που και καλά είχαν πέσει λόγω… άνευ λόγου. Τώρα θεωρούν πως η LM θα καταρρεύσει αν φύγει η Τουρκία, χωρίς να σκεφτούν πως υπάρχουν άπειρες εταιρείες στον πλανήτη να αντικαταστήσουν της TAI/TUSAS. Φυσικά πρώτοι οι Ισραηλινοί μπήκαν στην ουρά, αλλά μέχρι και η ΕΑΒ θα μπορούσε να παίξει τον δικό της ρόλο. Ποιος δεν θα ήθελε φτηνές μετοχές σε ένα consortium ενός προϊόντος που θα πουλάει σαν ζεστό ψωμί για 40 χρόνια;

Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος τις “αναλύσεις” από άσχετους “πεφωτισμένους” κι ας μείνουμε στα γεγονότα, τα οποία δυστυχώς ξεπερνούν την δυνατότητα κάποιων να τα κατανοήσουν. Το F-35, θα το πούμε για χιλιοστή φορά, είναι το απόλυτο όπλο της Δύσης κατά των εχθρών της. Δεν θα το “ξεφτίλιζαν” οι Αμερικανοί για να μην χάσουν έστω και 12 δις από την Τουρκία. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους! Υπάρχει άφθονη τουρκική προπαγάνδα, ας μην εφευρίσκουμε περισσότερη ελέω του γελοίου αντιμερικανισμού κάποιων.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Thomas
Guest
Θωμάς

Πάντως για να είμαστε ειλικρινείς το να μην πάρει η Τουρκια τα F-35 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βγει εκτος δυτικής σφαίρας επιρροής. Η γνώμη μου είναι ότι η κρίση με τις ΗΠΑ θα τελειώσει σχετικά σύντομα και η Τουρκια θα επανέλθει στο μαντρί. Πραγματικά δεν μπορώ να δω κάποιο σενάριο όπου οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Τουρκια να βγει εκτος της δυτικής ζώνης επιρροής. Είναι αλήθεια ότι με τα τελευταία γεγονότα οι σχέσης δύσης Τουρκίας έχουν χαλάσει παρα πολύ. Από την άλλη τα οικονομικά της Τουρκίας σίγουρα δεν μπορούν να υποστηρίξουν έναν μεγάλο στόλο με F-35 (κατά πασα πιθανότητα… Read more »

Desert_Falcon
Guest
Desert Falcon

Αγαπητε καλα τα λες, αλλα 400αρι με 35αρι μαζι δεν παιζει…μιλαμε για το πιο δαπανηρο προγραμμα στην ιστορια των ΗΠΑ και φυσικα του ΝΑΤΟ. Πρεπει να κανει πολυ πισω ο Ερντο για να μπει παλι στο μαντρι του F35. Στο αλλο μαντρι θα δουμε…
Το προβλημα με το 35αρι ειναι ενα…δεν υπαρχει αλλη επιλογη, η αυτο η κανενα Ραφαλ/Ταιφουν. Απο τη στιγμη που παει για ΓΠΠ ο Ερντο δεν του κανουν ουτε το ενα ουτε το αλλο. Ειναι μπερδεμα, αστο να παει…μεχρι τωρα μασ εκατσε καλα.
Και παλι καλα τα λες, εχουμε μπει σε αχαρτογραφητα νερα…

Thomas
Guest
Θωμάς

Σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει S-300 και F-35 μαζί. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι η Τουρκία θα γυρίσει στο δυτικό μαντρί αλλά λόγω της ζημιάς που έχουν υποστεί οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα χρειαστεί να περιμένει για να πάρει το F-35. Ανάλογα με την συμπεριφορά της και τα οικονομικά της (γιατί και αυτός είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας) θα κινηθεί και η THK σχετικά με το F-35. Τώρα σχετικά με το ότι το F-35 είναι το απόλυτο όπλο συμφωνούμε απόλυτα. Το αν θα το πάρει και πότε θα το πάρει θα… Read more »

Ellinokyprios
Guest
Ελληνοκύπριος

Δεν μπορώ να καταλάβω πως αυτοί οι…illuminati λένε αυτά που λένε ενάντια σε κάθε λογική;
Ούτε και την στενή προσήλωση σε ‘ξανθό γένος’ ή…υπογένειο!
Αυτό που απουσιάζει είναι το συμφέρον της χώρας…

stpanos
Guest
panos

S400 μαζί με F35 δεν υπάρχει περίπτωση οι δυτικοί να αφήσουν να γίνει και για να μην φανώ απόλυτος η μοναδική πιθανότητα ( χαριτολογώντας φυσικά) να συμβεί κατι τέτοιο είναι όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Ρωσίας στην Βορειοανατολική συμμαχία ,.. δηλαδή ποτέ.

Desert_Falcon
Guest
Desert Falcon

Χαχα..καλο

Αντιστάτης κάθε προπαγάνδας
Guest

Αυτοί βλέπουν μόνο το δικό τους συμφέρον φιλε, για τα λεφτά κάνουν τα παντα , θα είμαστε εδώ κ θα το δούμε που τελικά θα τα πουλήσουν όλα στην Τουρκία οπως έχουν κάνει με τη Συρία , βόρεια Κορέα ,Κόσοβο κριμεα κτλπ ,ΗΠΑ και Ρωσία είναι συμφωνημένοι, μαζί τα μοιράζουν τα δώρα εμείς είμαστε τα κορόιδα που νομίζουμε ότι είναι οι σύμμαχοι μας Μας έχουν βυθισει έδω και χρόνια στη κρίση και δεν μας αφήνουν να σηκώσουμε κεφάλι , το ίδιο θα κάνουν με τη Τουρκία και με τη σειρά οποία χώρα τους βγει στον δρόμο

stpanos
Guest

H πιθανότητα να αποκαλυφθούν οι δυνατότητες των F35 στους Ρώσσους με την καταγραφή του ίχνους τους και ενημέρωση των δεδομένων αυτών στα συστήματα εγκλωβισμού- καταύγασης των Τουρκικών s400 που θα εχουν πρόσβαση και εύρεση αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους από τα ρωσικά αμυντικά συστήματα πόσα δισεκατομμύρια δολάρια ερωτώ θα στοίχιζε στους Αμερικάνους και τι επιπτώσεις θα είχε στο πρόγραμμα της Lockheed Martin εάν η ρωσική προπαγάνδα έδινε αύριο μεθαύριο στην δημοσιότητα ένα F35 “κλειδωμένο” από S400? λέω μήπως είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα αποκομίσουν από την πώληση τους στους γείτονες?
Φιλοχρήματοι ναι, ηλίθιοι μάλλον όχι.

lexandreas
Guest
lexandreas

Ως παλιός αναγνώστης του εντύπου παρατηρώ μια μεγάλη διαφορά ώς προς το ύφος και ήθος σε σχέση με το συγκεκριμένο blog! Σε πολλά σας άρθρα αναρτήτε διφορούμενες απόψεις και αργότερα ανεβάζετε πανηγυρικά άρθρα όπως αυτό ιοθετόντας αυτά που σήμερα εμφανίζονται *προφητικά* και σιωπηλά αποκυρίσοντας τις αντίθετες δικές σας απόψεις που πιά δεν *βολεύουν*. Για παράδειγμα σε παλαιότερα σας άρθρα εκφέρατε την άποψη Πώς οι Τούρκοι θα πάρουν τα φ-35 και το πολύ πολύ να υπάρξει μια καθυστέρηση 1-2 χρόνων στην παραλαβή (μια άποψη περισσότερο ρεαλιστική κατά την γνώμη μου από την σημερινή σας). Ευτυχώς η έντυπη Πτήση διατηρεί ακόμα τη… Read more »

Nikodimos
Editor
Noble Member

Δεν το γράφαμε σε παλαιότερά μας άρθρα. Και σε καινούρια τα γράφουμε. Ανέκαθεν αυτό γράφαμε. Ουδέποτε γράψαμε ότι η Τουρκία ΔΕΝ θα παραλάβει F-35. Αυτό που γράφαμε ήταν πολύ συγκεκριμένο, κι αναφέρεται εξάλλου με μεγάλα γράμματα ΚΑΙ στο παρόν άρθρο, απλά ορισμένοι επιλέγουν να απομονώσουν ορισμένα κομμάτια μόνο προκειμένου να αναγκάσουν αποκάλυψη σκανδάλου με το ζόρι.

Spyros
Guest
Σπύρος

Σε εκείνο το άρθρο είχα σχολιάσει ως εξής: «Η Τουρκία, ΛΟΓΩ ΘΕΣΗΣ, είναι και θα είναι σημαντική για τους Αμερικανούς. Αυτά.» Δεν νομίζω πως έχει αλλάξει αυτό. Οι ΗΠΑ θα κρατήσουν τα F-35… στον πάγο, και όταν/αν το πρόβλημα που λέγεται ‘Ερντογάν’ φύγει απο τη μέση και ησυχάσουν τα πράγματα, θα ξαναδούν το θέμα. Σημαντικότατη εξέλιξη απο τότε είναι η «εκδήλωση» του Ισραήλ σχετικά με το θέμα. Ας ελπίσουμε πως αυτό θα είναι μια εξέλιξη που θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε, σε κάποιο ουσιαστικό βαθμό. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να αλλάξουν ΜΟΝΙΜΑ στάση ως προς τη Τουρκία (και όχι μόνον τη… Read more »

Nikos Paraskevas
Guest
Nikos Paraskevas

Όταν μεταξύ δύο χωρών αλλάξει ο συσχετισμός ισχύος για τον όποιο λόγο και προς όποια κατεύθυνση θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας που θα καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών. Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει αθόρυβα κάποιες άλλες μέσα από μια κρίση. Η Τουρκία εν προκειμένω έχει δυναμώσει πολύ σε σχέση με την προ-ερντογάν εποχή και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι αυτές που ήταν. Διεκδικεί και δικαιούται περισσότερους βαθμούς αυτονομίας. Και οι δύο πλευρές αυτή την στιγμή παρουσιάζουν μαξιμαλιστικές θέσεις, η ΗΠΑ ότι η Τουρκία πρέπει να γυρίσει στο “μαντρί” όπως επί ψυχρού… Read more »

George
Guest
George

Όντως είναι πολύ δύσκολο η Τουρκία να μας χαρίσει τη Δύση, σχεδόν όσο δύσκολο είναι το ξανθό γένος να πάρει την Κων/πολη και να μας την κάνει δώρο ίσως και μαζί με την Μόσχα ζητώντας ταπεινά συγνώμη που άργησε τόσο Από την άλλη ο αντιδυτικισμός έχει κάνει ισλαμιστές στο παρελθόν να την κάνουν τη πατάτα όπως στο Ιράν. Και εμείς μόλις πριν από 3 χρόνια κοντέψαμε, για τους ίδιους λόγους, να πάμε σε άτακτη χρεοκοπία χωρίς ούτε ένα ευρώ στο ταμείο που θα ήταν πολύ πιο αυτοκτονικό από αυτό που επιχειρεί ο Ερντο σήμερα Εξ άλλου αν ο από μηχανής… Read more »

Thras
Guest
Thras

Πολύ σωστή ανάλυση. Η Μπάλα είναι στη μεριά της Τουρκίας ή πιο σωστά στον Ερντογάν. Ο ίδιος προσπαθεί να ταυτίσει τις δύο έννοιες αλλά οι αμερικανοί δεν το βλέπουν έτσι.

Αν επιμείνει να σώσει τον εαυτό του θα διαλύσει την Τουρκία!

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Οπως και πολλοι αλλοι αναγνωστες του σαιτ, διαφωνω με την αποψη σας οτι οι σχεσεις Τουρκιας και ΗΠΑ/Δυσης θα υποστουν οριστικη ρηξη. Ο Ερντογαν αυτη την περιοδο παιζει ενα παιχνιδι στρατηγικης. Ο λογος που το κανει μου ειναι αγνωστος, οπως αγνωστος ειναι και σε εσας, Πτηση. Μαλλον αυτος εχει περισσοτερα δεδομενα στα χερια του για να αναλυει και να παιρνει αποφασεις απο ο,τι εγω κι εσεις. Λοιποοοον… Το μονο που ειμαι σιγουρος, γιατι διαβαζω ιστορια, ειναι οτι η γεωγραφικη περιοχη που σημερα κατοικει το τουρκικο εθνος εχει τεραστια στρατηγικη σημασια για ολους απο αρχαιοτατων χρονων και για να μην πλατιαζουμε,… Read more »

Nikodimos
Editor
Noble Member

Η ρήξη μπορεί να είναι οριστική, μπορεί να είναι περιορισμένη. Αυτό δεν είναι βέβαιο και «παίζεται» ακόμα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η όποια ρήξη δεν θα είναι ΜΟΝΙΜΗ. Το θέμα λοιπόν είναι τι κάνουμε εμείς όσο κρατάει αυτή η ρήξη. Μέχρι στιγμής τίποτα. Απολύτως.

Georgetsl
Guest
Georgetsl

Από την στιγμή που η Τουρκία έδειξε έναν ακραίο χαρακτήρα στις ΗΠΑ ,το σίγουρο είναι ότι και ο Ερντογάν να πέσει αύριο ,F35 και πάλι δύσκολα θα δουν οι Τούρκοι ,αλλά εάν και εφόσον δουν ,θα τα δουν με πολλές δικλείδες ασφαλείας και μετατροπές από τις ΗΠΑ για τον επόμενο τυχαιο ακραίο Τούρκο Πρόεδρο σε περίπτωση που ξανασηκωθεί κεφάλι ….ίσως είναι και μια ευκαιρία για την Ελλάδα έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα να αγοράσει λίγα f35 ,καμιά πενταριά το πολύ δέκα ,και να μειώσει τον αριθμό εκσυγχρονισμου των f16……τότε θα σφίξουν τα γάλατα για τον Τούρκο.

Makis
Guest
Makis

Απο το μερος που αναλογει στην Τουρκικη βιομηχανια, τι θα μπορουσε να παρει η ΕΑΒ ή αλλη Ελληνικη εταιρια? Πιστευω οτι ακομα και τις βιδες να μας αναθετανε θα ητανε καλο αλλα λεμε για το κατι παραπανω. Τι δυνατοτητες εχουμε? Ας γινει ενα αρθρο για αυτο αν ειναι δυνατον Ευχαριστω

Panos71
Guest
Panos71

“Δεν νομίζω πως έχει αλλάξει αυτό. Οι ΗΠΑ θα κρατήσουν τα F-35… στον πάγο, και όταν/αν το πρόβλημα που λέγεται ‘Ερντογάν’ φύγει απο τη μέση και ησυχάσουν τα πράγματα, θα ξαναδούν το θέμα.” Το προβλημα που λεγεται Ερντογκαν θα μείνει 5 χρονια τουλαχιστον…μιας και μολις εγιναν εκλογες. Επισης αντιπολίτευση και αντιφρονουντες τους εφαγε η μαρμαγκα, 2ο πραξικόπημα χλωμο το βλεπω,οι ρωσικες μυστικες υπηρεσίες ειναι στην δουλεψει του σουλτανου….με χρονους και καιρους θα το ξαναδουνε το θεμα και εντωμεταξύ οτι χειροτερο γινει εγινε,γιατι μονο για χειροτερα το βλεπω

Theo
Guest
Theo

Μιλάνε πολλοί για το ποσό καλό είναι το οικόπεδο της Τουρκίας αλλά ξεχνάνε ότι η ΕΕ δεν τους θέλει ούτε ζωγραφιστους στην Ένωση. Άρα, καλό το οικόπεδο αλλά υπό προϋποθέσεις. Αν εκλείψουν οι προϋποθέσεις, ενίοτε το οικόπεδο τεμαχιζεται κι όλες…