16.3 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ Πληροφορίες για την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

- Advertisement -

Περισσότερες πληροφορίες έχουν γίνει διαθέσιμες σχετικά με την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία. Τελικά η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην αποστολή προστασίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας με μια πλήρη Μοίρα Patriot, συν το απαραίτητο προσωπικό λειτουργίας τους, περί τα 100 άτομα, καθώς και μικρό απόσπασμα στελεχών για φύλαξη.
Αν και η τελική θέση ανάπτυξης παραμένει απόρρητη, εντούτοις γνωρίζουμε πως η Πολεμική Αεροπορία θα αναπτυχθεί πλησίον σε κάποια υψηλής αξίας πετρελαϊκή εγκατάσταση και όχι κοντά σε στρατιωτικό στόχο. Όταν λέμε “πλησίον”, εννοούμε ίσως και αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά, χάρη στο μεγάλο βεληνεκές των πυραύλων Patriot. Η τοποθεσία που θα αναπτυχθούν τα ελληνικά Patriot θα γίνει με το σκεπτικό της ασφάλειας του προσωπικού, δηλαδή μακριά από στόχο “πρώτης γραμμής”, κάτι που αποτέλεσε ανελαστικό προαπαιτούμενο από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας. Η παρουσία παρόλα αυτά θα είναι καταλυτική, δεδομένου πως τα Patriot μπορούν να προσφέρουν Α/Α άμυνα περιοχής και όχι σημείου, δηλαδή, όπως προαναφέραμε, μπορούν και θα είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον “στόχο”. Υπενθυμίζουμε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει δυο συστοιχίες Patriot και μια συστοιχία THAAD, για ενίσχυση της Α/Α άμυνας του αχανούς Βασιλείου.
Η ΠΑ έχει δώσει ειδική μέριμνα για το προσωπικό της, και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα φιλοξενηθούν σε καταλύματα που το επίπεδο θα είναι εφάμιλλο με τις αντίστοιχες σαουδαραβικές και αμερικανικές εγκαταστάσεις και αναμφίβολα πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα ελληνικά.
Σε ότι αφορά το προσωπικό, θα μπορεί να προέρχεται από όλες τις Μοίρες Patriot της ΠΑ, και θα ζητηθεί άμεσα εθελοντική συμμετοχή με σχετική διαταγή. Θεωρείται πως το κάθε rotation θα έχει διάρκεια το λιγότερο τρεις ή τέσσερις μήνες. Ο λόγος της τόσο μικρής διαρκείας είναι η επιθυμία της ΠΑ να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη εμπειρία από αυτή την πρώτη αποστολή αντιαεροπορικών όπλων εκτός ελληνικής επικράτειας.
Σε ότι αφορά την αποζημίωση των στελεχών, δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία, αλλά όπως γνωρίζουμε θα είναι σίγουρα οι πλέον καλοπληρωμένες εκτός έδρας αποζημιώσεις που έχουν δοθεί ποτέ σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιθυμία των επιτελών της ΠΑ είναι όσα στελέχη θέλουν να συμμετάσχουν στην αποστολή για λόγους προσωπικής ανέλιξης, οικονομικούς, εμπειρίας, να πάνε. Αν όχι στην πρώτη αποστολή, τουλάχιστον στη δεύτερη ή την τρίτη. Το ενδιαφέρον είναι έντονο, και λίαν συντόμως η ΠΑ θα έχει κλείσει την πρώτη αποστολή (από πλευράς στελεχών), αν όχι και τη δεύτερη.
Η μεταφορά θα γίνει από όσο είναι γνωστό με ευθύνη της αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας. Μεταγωγικά C-130 ή και μεγαλύτερα με αμερικανική συνδρομή θα φορτώσουν τα υλικά και θα τα μεταφέρουν στο Βασίλειο. Η ανάπτυξη θα γίνει με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης εκτός έδρας της ΠΑ, δηλαδή όπως θα γινόταν σε περίοδο επιχειρήσεων μεταφορά μιας πυροβολαρχίας κάπου «εκτός» (Ρόδος, Κρήτη, Κύπρος κοκ). Έτσι θα δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες τα σενάρια μεταστάθμευσης των όπλων αυτών.
Η ελληνική αποστολή θα έχει δυνατότητα να επιστρέψει εντός ωρών, αν αυτό απαιτηθεί. Τα συστήματα θα είναι έτοιμα και ετοιμοπόλεμα αμέσως μόλις φτάσουν, αλλά αν χρειαστεί, η Μοίρα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει πάραυτα, με τον ίδιο τρόπο που έφυγε. Σε λίγες ώρες δηλαδή.
Η ελληνική αποστολή δεν θα χρησιμοποιήσει πολεμικά υλικά από τις σαουδαραβικές ή αμερικανικές δυνάμεις. Ότι μας διατεθεί θα αφορά μόνο επιμελητεία (κοιτώνες, σίτιση, άλλες υποδομές πχ WiFi κοκ). Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η Μοίρα θα έχει μαζί τα όπλα και τα πυρομαχικά της, δηλαδή από πυραύλους PAC2GEM μέχρι τυφέκια και σφαίρες για το Σμήνος προστασίας. Αν γίνει χρήση των όπλων (πχ πυραύλων) δεν έχει γίνει γνωστό αν θα τους αντικαταστήσουν οι οικοδεσπότες ή οι ΗΠΑ, αλλά το βέβαιο είναι πως θα αντικατασταθούν.
Τα όποια υλικά ανταλλάγματα για τη χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή απόρρητα, αλλά από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αξίζουν σα να στέλναμε όλη της αντιαεροπορική μας ασπίδα στην περιοχή. Δεν θελουμε να επεκταθούμε περαιτέρω, αλλά σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορά την άμυνα της χώρας μας και τους εξοπλισμούς.
Τα στελέχη θα μάθουν να λειτουργούν σε δίκτυοκεντρική αεροπορική άμυνα, θα έχουν αλληλεπίδραση με πληρώματα από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, και όλα αυτά σε επιχειρησιακές συνθήκες. Ο χρόνος αναχώρησης δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά θεωρείται πως η Μοίρα θα αναχωρήσει μόλις συγκεντρωθούν οι επιθυμίες συμμετοχής.
Η αποδοχή του αιτήματος για την αποστολή Patriot στην Σαουδική Αραβία, σημαίνει πως η Ελλάδα “means business”, και για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, θα εμπλέξει σε αποστολή στο εξωτερικό, μια τόσο ισχυρή και σημαντική μονάδα των ΕΔ, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη σε σύμμαχο χώρα. Εξυπακούεται πως εάν μια χώρα θέλει να έχει “απαιτήσεις” στήριξης από τους συμμάχους της, θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει βοήθεια και όταν της ζητηθεί. Αν η χώρα μας είναι ανύπαρκτη στρατιωτικά στο εξωτερικό, θα είναι και σε διπλωματικό επίπεδο. Και αυτό είναι μετά βεβαιότητας το σπουδαιότερο αντάλλαγμα που θα αποκομίσει η Ελλάδα από την αποστολή των Patriot στην Σαουδική Αραβία.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Punker
Trusted Member
Punker (@punker)
9 months ago

Πολύ θετικές εξελίξεις, αναμένουμε τις ανακοινώσεις σχετικά με τα ανταλλάγματα.

Γιάννης Κ
Γιάννης Κ
9 months ago

επιτέλους και σωστότατη κίνηση ….

GeoMoust
Moust
9 months ago

Επειδή δεν έχω βρει κάπου την εξής πληροφορία, μήπως γνωρίζετε την διάρκεια της αποστολής; Πάντως αναμένουμε με ανυπομονησία πληροφορίες σχετικά με τους υλικούς καρπούς που θα δρέψει η ελληνική άμυνα από αυτή την αναμφίβολα σημαντική κίνηση

LAMBROS
Member
LAMBROS (@lambros)
9 months ago

Πολύ ευχάριστα τα νέα ! Αναμένουμε και τις υπόλοιπες ανακοινώσεις με ΑΓΩΝΙΑ !
Οι ευχές και οι σκέψεις όλων των Ελλήνων θα είναι στα ΑΞΙΑ στελέχη μας !

Pavlos
Παῦλος Πιτσελᾶς
9 months ago

‘Καλη τει πιστη’ εμπιστευομαστε την αποστολη, με αντικειμενο το αντιτιμο να ειναι υπερ της ασφαλειας και των συμφεροντων της Ελλάδος, υπερ του Ελληνισμου και του γεννους των Ελληνων.
& Ο Θεος βοηθος.

flashg
Member
flashg (@flashg)
9 months ago

Να μην ξεχάσουν να πάρουνε και τεθωρακισμένα γιατί δεν κινδυνεύουν μόνο από επιθέσεις από αέρος. Επίσης μαζί με τους patriot δεν θα έπρεπε να αναπτυχθούν και crotale για να συμπληρωθεί η άμυνα?

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
9 months ago
Reply to  flashg

δεν το ειχα σκεφτει αυτό. Μηπως τη σοβαρή φυλαξη με βαρεα οχηματα την αναλαβει αλλη ομαδα που ειναι ηδη στην περιοχή? Θα στειλουμε και τιποτα VBL μαζι κτλπ?

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
9 months ago
Reply to  flashg

Πως κινδυνεύουν απο επιθέσεις στο έδαφος ; Εκτός και αν έχετε πληροφορίες ότι θα αναπτυχθούν στα σύνορα με την Υεμένη.

flashg
Member
flashg (@flashg)
9 months ago
Reply to  x-m

Οι σύγχρονοι τρομοκράτες – τζιχαντιστές χτυπούν γρήγορα με μεγάλη δύναμη πυρός και φεύγουν. Είναι σαν κομάντος. Γι αυτό βλέπουμε στην μέση Ανατολή και στην Αφρική χτυπήματα που σκοτώνονται πολύ στρατιώτες. Καλό είναι να καταλάβουν στο επιτελείο ότι πάνε σε εμπόλεμη περιοχή. Το ότι είναι μακριά από την πρώτη γραμμή δεν σημαίνει τίποτα στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Εκτός και αν πάμε σε καμία Αμερικανική βάση και μας προστατεύουν οι Αμερικανοί. Επίσης για τα drones ίσως καλύτερα θα ήταν τα crotale.

flashg
Member
flashg (@flashg)
9 months ago
Reply to  x-m

Να συμπληρώσω ότι πρόσφατα η πτήση αναρωτιόταν γιατί οι Τούρκοι μεταφέρουν αντιαεροπορικά στην Λιβύη. Η απάντηση είναι γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον σύγχρονο ανταρτοπόλεμο. Εδώ μπορούμε να δούμε τη σημαίνει σύγχρονος ανταρτοπόλεμος https://www.youtube.com/watch?v=p7DfyW7_4CU. Πιθανότατα αν δεν πάμε σε ένα καλά οργανωμένο στρατόπεδο να πρέπει να μεταφέρουμε και ASRAD.
Patriot για βαλλιστικούς πυραύλους, crotale για drone τύπου Bayraktar και ASRAD για drone σούπερ μάρκετ που μπορούν να φέρουν βόμβες θερμίτη. Επίσης τεθωρακισμένα Μ113 και vbl για την προστασία από το έδαφος. Καμιά μονάδα δυστυχώς στον σύγχρονο πόλεμο δεν είναι ασφαλής.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago
Reply to  flashg

Το λινκ που παραθέσεις δεν είναι επιβεβαιωμένη επίθεση με drone.
Μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό σου. Υποθέτω όμως πως οι μονάδες μας θα ενταχθούν σε υπάρχουσες δομές, στις οποίες λογικά θα υπάρχει πρόβλεψη για πολυστρωματική άμυνα. Δεν πιστεύω πως απλά θα πάνε να στηθούν στην μέση του πουθενά.

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
9 months ago

Αν ειναι οπως τα λέτε δείχνει σαν μεγάλη ευκαιρία. Ελπίζω το προσωπικό να είναι ασφαλές και να μην εμπλακούν ποτέ σε μαχη για να προστατεύσει τη ζωή του.
Μια ερώτηση γιατί δεν ξέρω, δεν θα επρεπε το πατριοτ να εχει και καποια αλλη προστασία μικρόυ βεληνεκούς δίπλα του?

AvoMelkonian
AvoMelkonian (@avomelkonian)
9 months ago
Reply to  ShadowMan

Εγώ αντίθετα ελπίζω το προσωπικό να παραμείνει ασφαλές αλλά να εμπλακεί σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις ώστε:
1. Να αποκτηθεί η μέγιστη δυνατή πραγματική εμπειρία χωρίς ανθρώπινες απώλειες.
2. Να είμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση να διαπραγματευτούμε διπλωματικά και υλικά ανταλλάγματα.
Εύχομαι να είναι μόνο η αρχή για παρόμοιες αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες. Θα μπορούσαμε επίσης να στέλνουμε πιο συχνά μονάδες Υγειονομικού (όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν), όχι όμως για να εμβολιάζουν ιθαγενείς, αυτό είναι δουλειά ΜΚΟ. Θα μπορούσαμε να στέλνουμε όλους τους ειδικευόμενους ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων των ΕΔ σε νοσοκομεία εκστρατείας για να εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση τραυματιών μάχης. Η ελληνική εμπειρία στο αντικείμενο είναι μηδενική.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago

Χείρ υπερμήκης.comment image

casual learner
casual learner
9 months ago

Μακάρι να γίνει, ελπίζω να μην έχουμε θέματα με τους δήθεν EU “συμμάχους”

chriskri
Active Member
chriskri (@chriskri)
9 months ago

Λοιπόν… 2 FTI, 4 MMSC, 2 μοίρες καινούργια F-16V μαζί με όπλα και αναβάθμιση όλων των Patriot.(Και μετά ξύπνησα).

Nick
Trusted Member
Nick (@nick)
9 months ago
Reply to  chriskri

Όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε 😀
Μπορεί το όνειρο σου να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα, σύμφωνα με μια παράγραφο του άρθρου…..
Σημαντικότατη κίνηση, απόκτηση υπερπολύτιμης εμπειρίας σε επιχειρησιακές συνθήκες δίνοντας βροντερή παρουσία στην ανάγκη μιας σύμμαχης χώρας.
Με το καλό και καλή επάνοδο.

neuromancer
Active Member
neuromancer (@neuromancer)
9 months ago
Reply to  chriskri

και το αργό 2 ετών

George
Trusted Member
George (@george)
9 months ago
Reply to  chriskri

Αν είναι έτσι στέλνουμε τα πάντα όλα από α/ε πυραύλους!
Δεν θα περάσει ούτε περσικό δόρυ!
Ακόμη και τους Νίκη (Ηρακλής και Αίας) κι ας μείνει το Μουσείο χωρίς!

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
9 months ago

…μικρό απόσπασμα στελεχών για φύλαξη…
Να πάει κανονικό απόσπασμα στελεχών για φύλαξη. Η Σ.Α. βρίσκεται σε πόλεμο. Αν είναι να πατήσουμε πάνω σε πτώματα για μελλοντικά άλλοθι είμαστε εγκληματίες. Να κάνουν οι επιτελείς αυτό που πρέπει. Δεν έχουμε περιθώρια για πραγματικές απώλειες.
…Η τοποθεσία που θα αναπτυχθούν τα ελληνικά Patriot θα γίνει με το σκεπτικό της ασφάλειας του προσωπικού, δηλαδή μακριά από στόχο “πρώτης γραμμής”, κάτι που αποτέλεσε ανελαστικό προαπαιτούμενο από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας…
Μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας. Τα συστήματα αυτά αναπτύσσονται σε στρατηγικές θέσεις, και γι’ αυτό το θέλουν. Αν ήταν να πάμε για εκπαίδευση θα πηγαίναμε σε άσκηση.
Από την στιγμή που θέλουμε να δηλώσουμε συμμαχική παρουσία, καλό θα είναι να τα μεταφέρουμε μόνοι μας. C-130 έχουμε. Προστατευτική συνοδεία έχουμε.
…Η ελληνική αποστολή δεν θα χρησιμοποιήσει πολεμικά υλικά από τις σαουδαραβικές ή αμερικανικές δυνάμεις… Σωστό.
…Ότι μας διατεθεί θα αφορά μόνο επιμελητεία (κοιτώνες, σίτιση, άλλες υποδομές πχ WiFi κοκ)…
Έπρεπε να έχουμε δικό μας εξοπλισμό. Η καραβανίστικη νοοτροπία μόνον σαν τετράποδο βλέπει τον κατώτερο και γι’ αυτό στην Ελλάδα από έλλειψη Διοικητικής Μέριμνας δεν θέλει να πατήσει κανείς στον στρατό. Η επιμελητεία είναι μέρος της Διοικητικής Μέριμνας. Δηλαδή, δεν έχουμε εξοπλισμό “στρατιωτικών εγκαταστάσεων πεδίου μάχης”. Έλεος. Στο link μια ιδέα του τι έπρεπε να έχουμε…
https://saab.com/land/support-solutions-and-services/field-facilities/deployable-communication-and-information-solution/
…Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η Μοίρα θα έχει μαζί τα όπλα και τα πυρομαχικά της, δηλαδή από πυραύλους PAC2GEM μέχρι τυφέκια και σφαίρες για το Σμήνος προστασίας…
Η σύγκριση του ατομικού οπλισμού των απλών στρατιωτών μας με αυτόν των Σαουδαράβων και των Αμερικανών… άστο καλύτερα. Δεν υπάρχει σύγκριση ούτε στο κατώτερο επίπεδο.
…Αν γίνει χρήση των όπλων (πχ πυραύλων) δεν έχει γίνει γνωστό αν θα τους αντικαταστήσουν οι οικοδεσπότες ή οι ΗΠΑ, αλλά το βέβαιο είναι πως θα αντικατασταθούν…
Δηλαδή οι συστοιχίες θα πάνε με ότι έχουν μέσα και τέλος. Μια σωστή δουλειά μπορούμε να κάνουμε; Μετά θα έχουμε και απαιτήσεις για αποζημίωση από τους Σαουδάραβες. Εκτός εάν αυτά είναι τα χάλια μας. Τουλάχιστον ας τσιμπήσουμε κανένα Mirage…
Δεν έχουμε δικτυοκεντρική αεροπορική άμυνα; Δηλαδή έχουμε μόνον επιθετικά όπλα. Αν σπάσει το μέτωπο της επίθεση από πίσω χωνί; Κάτι σαν την Μικρασιατική εκστρατεία δηλαδη; Ιστορικά αμετανόητοι;
Το επίσης σοβαρό είναι ότι δεν έχουμε ούτε Combat medic. Με μικρότερο αριθμητικά στρατό απέναντι στην Τουρκία η αποκατάσταση των τραυματιών είναι το Α και το Ω. Μία ιδέα στο παρακάτω link για το τι μας λείπει.
https://saab.com/land/support-solutions-and-services/medical-care-solutions/deployment-ready/
https://saab.com/land/support-solutions-and-services/medical-care-solutions/hospital/
https://saab.com/land/support-solutions-and-services/medical-care-solutions/prehospital/
Οι Σαουδάραβες μας ζήτησαν ότι έχει σχέση με το τρίτο link αλλά ένας σύγχρονα οργανωμένος στρατός πρέπει να τα έχει όλα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα όλων οι Σαούδ είναι γενναιόδωροι με τους συμμάχους τους. Εάν είμασταν κι εμείς γενναιόδωροι παρόλα τα οικονομικά μας προβλήματα και όχι τσίπιδες θα είχαμε πολλαπλά οφέλη.
Τι έχουν κερδίσει οι ΗΠΑ από την έμπρακτη προστασία της Σαουδικής Αραβίας; Οι Σαουδάραβες είναι οι νούμερο 1 αγοραστές όπλων από τις ΗΠΑ σχεδόν κάθε έτος. Δεν το λες και λίγο. Θα μπορούσαμε και εμείς με τις παραγγελίες των Σαουδαράβων και την συνεργασία των ΗΠΑ να έχουμε αξιόλογη πολεμική βιομηχανία.
Διαφωνώ να αναμιχθούμε εάν δεν πρόκειται για πόλεμο. Αφού όμως το κάνουμε ας το κάνουμε σωστά και όχι προβληματικά.
Θα πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή και εντός Ελλάδας ότι η στολή δεν είναι άσυλο κομματικών προσλήψεων ούτε και προστάτης ασύλων κομματικών προνομίων. Γιατί; Απλά, υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα θέλει κανείς να υπηρετεί, γιατί έτσι θα είναι αυτός που θα ζουν εις βάρος του όσοι δεν τον σέβονται.

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
9 months ago
Reply to  SAAB

Καλησπέρα.
Οι σύνδεσμοι στην Saab μου πατάνε τον κάλο, κυριολεκτικά.
Οι λύσεις που προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρία είναι τόσο ενδιαφέρουσες που κανονικά θα έπρεπε να την είχαμε βάλει επικεφαλής της – εντός ή εκτός εισαγωγικών – πολεμικής βιομηχανίας μας.
Χαίρομαι που βρίσκω συν-αναγνώστη που να εκτιμά την σουηδική εταιρία όσο και εγώ.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
9 months ago

Ακούω πολλά κεράσια. Ανησυχητικά πολλά κεράσια. Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος ερρίφθη. Το μεγάλο βήμα έγινε. Πολύ αργά για ενστάσεις ευχές κλπ. Καλή τους (μας) τύχη.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago
Reply to  chikichiki

“Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος”
Θουκυδίδης.

VAGGELAS
Active Member
VAGGELAS (@vaggelas)
9 months ago
Reply to  chikichiki

Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις:
Η αποστολή, με όλες τις παραμέτρους αυτής θα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς στον Ελληνικό Λαό, αν όχι από τον Πρωθυπουργό, τουλάχιστον σε επίπεδο Υπουργού. Τα υλικά και τα οικονομικά ανταλλάγματα που είναι ανακοινώσιμα, επίσης. Είναι θέμα Δημοκρατίας και στοιχειωδους σεβασμού στον κατά το Σύνταγμα Κυρίαρχο Ελληνικό Λαό.
Είμαι κάθετα αντίθετος στην πρακτική της εθελοντικής συμμετοχής των στελεχών, όπως επίσης και στη συγκρότηση της αποστολής με στελέχη διαφορετικών Μοιρών. Οι ΕΔ δεν είναι ασκέρι άτακτων. Οι στρατιωτικές μονάδες δεν αναπτύσσονται στη βάση του εθελοντισμού, ούτε συγκροτουνται ala carte. Unit cohesion (αν δεν απατώμαι, οι ειδικοί παρακαλώ να με διορθώσουν) ονομάζεται και έχει χυθεί πολύ αίμα και πολύ μελάνι για αυτή τη φράση.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Spirit
Spirit
9 months ago

Δεν βλέπω τι κέρδος θα έχουμε από όλο αυτό…
Συνεπώς, δεν βλέπω και το λόγο να αποδυναμωθούμε για έστω και κάποιο μικρό όφελος.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
9 months ago
Reply to  Spirit

διαφωνώ

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
9 months ago

Θέλω να θέσω μια ακόμη σημαντική παράμετρο… Έγκυρο αμυντικό σάιτ διενήργησε ψηφοφορία στο τουίτερ (όπερ σημαίνει εκτός των στενών ορίων των ανθρώπων που ασχολούνται με την άμυνα) και το αποτέλεσμα από δείγμα μεγαλύτερο των χιλίων χρηστών ήταν συντριπτικό (~85%) υπέρ της αποστολής των πατριοτ στην ΣΑ… Αυτό όπως και να’χει δείχνει μια μεταστροφή της κοινωνίας από τον γεωπολιτικό αυτοευνουχισμό στον οποίο μας είχαν υποχρεώσει οι ιδεοληψίες των πάσης φύσεως “πασιφιστών”…

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
9 months ago
Reply to  Mageiras

Περιμενες κατι διαφορετικο απο ενα poll σε ενα site/Blog καθαρα αμυντικου-στρατιωτικου περιεχομενου?
Δοκιμασε να κανεις το ιδιο poll σε κανα “πασιφιστικο” blog και θα δεις αποτελεσματα!

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
9 months ago
Reply to  ΙΤΑΛΟΣ

Η ψηφοφορία έγινε στο τουίτερ και όχι στο σάιτ… Τώρα οποιος ξέρει από τουίτερ γνωρίζει ότι με τα ριτουιτ κτλ μια χαρά την βλέπουν όλοι την ψηφοφορία…και οι “πασιφιστες”…

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
9 months ago
Reply to  Mageiras

ΟΚ ρε παιδακι μου αλλα νομιζω καταλαβες τι γραφω …. μιλας για 1000 ψηφους σε twitter account με 8000 followers ….προσωπικα δεν το θεωρω αντιπροσωπευτικο Poll αυτο λεω … Και εγω ναι ψηφισα

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
9 months ago
Reply to  Mageiras

λογικά οσοι ασχοληθηκαν με τη ψηφοφορία θα ηταν ανρθώποι σαν εμας που ασχολουμαστε λιγο με την αμυνα κτλπ. Δεν νομιζω οτι ο λαός εχει αλλάξει σκεπτικό οσον αφορά την αποστολή δυναμεων εξω.

Bioshock
Bioshock (@bioshock)
9 months ago

Μπράβο για την απόφαση! Επιτέλους, ώρα η Ελλάδα να κατέβει από το συννεφάκι της…

G...
G....
9 months ago

θα φιλοξενηθούν σε καταλύματα που το επίπεδο θα είναι εφάμιλλο με τις αντίστοιχες σαουδαραβικές και αμερικανικές εγκαταστάσεις και αναμφίβολα πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα ελληνικά.
Αυτο για πιο λογο γραφτηκε?ειναι τουλαχιστον φαιδρο να γράφονται τέτοια πράγματα

ΙΤΑΛΟΣ
ΙΤΑΛΟΣ
9 months ago
Reply to  G....

Φοβάσαι μη το διαβάσει κανας υπεύθυνος και βελτιωθεί η κατάσταση στις ελληνικές εγκαταστάσεις?

kouk21
kouk21
9 months ago

Μακαρι να μην λειψουν απο την αμυνα της χωρας,μακαρι να μην παθει κανεις τιποτα απο το προσωπικο και μακαρι να μην μας πιασουν κοτσο στο θεμα των ανταλλαγματων… Υ.Γ. Ρε παιδια,ξερει καποιος να μου πει αν εκτος απο τον Κυριακο και τον Ντοναλντ εχει σκοπο να στειλέι βοηθεια και καποιος αλλος απο την Ευρωπη η την Ασια η την Ωκεανια η απο καποια αλλη ηπειρο τελως παντων???Μονο εμεις ειμαστε τοσο απλες??????

Chris
Chris (@chris)
9 months ago

Είναι προφανές ότι εκτός από την ουσία της αποστολής που είναι η προστασία των στόχων υπάρχει και το μήνυμα της διεθνοποίησης του ζητήματος και της απονομιμοποίησης των χτυπημάτων και απομόνωσης των Χούτι και του Ιράν. Δυσεπίλιτος γρίφος και μακάρι να μας βγει σε καλό. Αφού η απόφαση έχει ληφθεί ευχόμαστε καλή επιτυχία στην αποστολή και να είναι για το καλό της χώρας.

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
9 months ago

Επιτέλους μια κίνηση η οποία θα ανταποδώσει πολλαπλά ανταλλάγματα (πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά, επικοινωνιακα) στην Ελλάδα.
Από στρατιωτική άποψη, αλλά θα προτιμούσα οι Μοίρα να πάει με το προσωπικό που έχει αντί να πάρουν εθελοντές από τις διάφορες Μοίρες και ο λόγος είναι ότι η Μοίρα είναι δεμένη, όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Έχω πάει στην ΣΑ το 96-97 με την 2-43 ΑDA BN (Patriot), και στείλαμε όλο το τάγμα με αυτούς που είχε μιας και είχαμε ήδη κάνει όλες τις προβλεπωμενες μεταθέσεις και εκπαίδευση προετοιμασίας για περίπου 1 χρόνο και όλα τα πληρώματα είχαν κάνει όλα τα Tables 4-8 και ορισμένα μετά από διαγωνισμό Table XII (βολές).Έτσι στέλνουμε μονάδες από τον τακτικό Στράτο.
Όταν πήγα στο Ιράκ το 04-05 και το 2008 με μονάδες Μηχανικου της Εφεδρείας οι μονάδες συμπληρωθηκαν με άτομα από άλλες μονάδες από όλη την Αμερική και κάναμε κατά μέσο όρο 45 μέρες εκπαίδευση στο Fort Bragg, για να μας επικυρωσουν ως αξιόμαχη μονάδα και να μας στείλουν. Αν και όλοι μας ειμασταν στο Στρατό για χρονια, ο χρήστης περνει χρόνο να δέσεις μια μονάδα.
Όσο για την θέση της μοίρας και πόσο μακρυά θα είναι από τον στόχο που θα προστατεύει, εξαρτάται από τι αποστολή θα έχουν. Οπότε αυτοί ξέρουν πόσο κοντά η μακριά πρέπει να είναι η Μοίρα. Τα PAC2 Gem έχουν αντιβαλλιστικες δυνατότητες εναντίον ΤΒΜ.
Καλή τύχη και εύχομαι ολοι να γυρίσουν πίσω ασφαλείς στις οικογένειες τους και να εκπαιδευσουν τους επόμενους βάση της εμπειρίας που θα αποκτήσουν. Άλλο να είσαι σε μια θέση πέριξ της Αθήνας και να πηγαίνεις σπίτι το βράδυ και άλλο να είσαι σε 24ωρη υπηρεσία με το δάκτυλο στην σκανδάλη.
Γιώργος

Vasos
Vasos
9 months ago

Γνωρίζει κάποιος από τι αποτελείται μια μοίρα patriot ?

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
9 months ago
Reply to  Vasos

A Patriot Battery consists of 1 Radar, 1 ECS (control station), 1 Antenna Mast Group, up to 8 launchers, and all other equipment to move it around, reload missiles, do unit maintenance etc.
If the Battery has PAC 2 missiles then each launcher can carry up to 4 missiles for a total of 4×8=32, plus the reload.
If it has PAC3, then each launcher can have 4 PAC 3 in each Canister and 4 canisters per launcher so each launcher can have 16 PAC3s and a battery can have 16×8=128.
However, the U.S Army has reduced the number of launchers to 6 and the battery has a mix of PAC2 and PAC3s.
The lowest level a Patriot unit can fight is a battery. A Battalion usually can control 4-6 batteries. The US Army has 15 Patriot BNs, 65% is deployed or getting ready to deploy. When I was in ADA from 94-06, the Patriot units were the most deployable units in the Army, especially between 91-01. While others were in garrison and exercises we were rotating to SA.
In Greek service there might be some differences based on number of launchers and missiles Greece bought.
I hope this helps.
Yiorgos

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
9 months ago
Reply to  Yiorgos

Να συμπληρώσω ότι η μονάδα δεν είναι απαραίτητο να είναι δίπλα η πάνω στο στόχο που προστατεύει μιας και μπορεί να υπερασπιστεί τον στόχο από απόσταση η οποία καθορίζεται από την αποστολή που θα δωθει στην μονάδα και άλλους παράγοντες. Άλλα τα κριτιρια για αντιβαλλιστικη άμυνα και άλλα εναντίον αεροσκαφών λόγο των δυνατοτήτων του ραντάρ.
Μιας και δεν γνωρίζω που θα πάει η μονάδα και τι θα προστατεύει θα πω πάνω στην εμπειρία μου ότι οι μονάδες πού στέλναμε πήγαιναν σε ηδη προστατευμενες τοποθεσίες, πχ στρατόπεδα, αεροδρόμια κλπ τα οποία ήδη είχαν άμυνα βάσης.
Οι 6 μήνες που ήμουν στη ΣΑ ήταν πολύ δραστήριοι, συνέχεια κάναμε ασκήσεις ετοιμότητας για βολή, 3-4 φορές καθημερινά και σε διάφορετκες χρονικές στιγμές και πολλές φορές με στολές ΝΒC. Τα στοιχεία εξυπηρέτησης των εκτοξευτων ήταν πάντα στα καταφύγια με τον οπλισμό τους και τις μασκες στα 100 μέτρα και όποτε κάναμε ασκήσεις πήγαιναν στους εκτοξευτες και έκαναν όλες τις διαδικασίες για βολή η οποίες επιβεβαιωνονταν από το ECS and ICC. Η εμπειρία είναι τρομερή και εφαρμόζεις συνέχεια ότι έχεις μάθει στην εκπαίδευση σου.
Το προσωπικό που ήταν στο ΕCS/ICC και στο κέντρο επιχειρήσεων δούλευε 24hr on, 24hr off και 8hr on γιατί είχαμε πολλαπλά πληρώματα ετσυ ώστε να αποφύγουμε την εξουθενωση του προσωπικού. Αναμνήσεις από τα παλιά

sluff
sluff (@sluff)
9 months ago

τιποτα δεν θα γινει,παω και στοιχημα..μονο μπλα μπλα..

Δnμnτpns
9 months ago

“…θα είναι σίγουρα οι πλέον καλοπληρωμένες εκτός έδρας αποζημιώσεις που έχουν δοθεί ποτέ σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων….” . . . Όταν θα αρχίσουν να τις φορολογούν τις αποζημιώσεις τότε θα δούμε κατά πόσο είναι υψηλό το ενδιαφέρον . . . ! ! !

Panagiotis
9 months ago
Reply to  Δnμnτpns

Η εμπειρία που αποκομίζεις από τέτοιες αποστολές είναι τεράστια.
Προσωπικά θα πήγαινα και χωρίς επιπλέον χρήματα (αρκεί να ήταν όλα τα έξοδα πληρωμένα).

Δnμnτphs
9 months ago

Έχετε δίκιο όσον αφορά την αποκόμιση εμπειρίας και παραστάσεων αλλά θα μου επιτρέψετε -έχοντας υπηρετήσει στο εξωτερικό- ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει τα ίδια κίνητρα με εσάς . . . ! ! !

Agamemnon
Member
Agamemnon (@agamemnon)
9 months ago

Επιτελους λιγη realpolitik απο την χωρα της ρομαντικης αφελειας….

Alex
Alex (@alex)
9 months ago

Θέλει λίγο προσοχή … Υπάρχουν ειδήσεις ότι πυροβολαρχίας Πάτριοτ τόσο Σαουδάραβικες όσο και απο τα ΗΑΕ καταστράφηκαν από τους αντάρτης. Έγιναν στόχος τους με επιθέσεις με droves..

recce
recce (@recce)
9 months ago

Για αυτούς που απορούν, και καλά κάνουν, με την εθελοντική βάση του deployment, προφανώς θα ήταν καλύτερο να πάει αυτούσια η μοίρα (με το προσωπικό), αλλά η εθελοντική συναίνεση είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει να παρακαμφθούν πολλές, κυρίως πολιτικές, αντιδράσεις από το εσωτερικό.

Manolis
Member
Manolis (@manolis)
9 months ago

Οταν γραφετε οτι “Η ελληνική αποστολή θα έχει δυνατότητα να επιστρέψει εντός ωρών…” και επειδη η εκφραση αυτη ειναι ευκολως παρεξηγησιμη , εννοειτε εντος 48 – 72 ωρων (2-3 ημερες) ή λιγοτερες?

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
9 months ago
Reply to  manolis

Γράψαμε ότι μάθαμε… Φανταζόμαστε όσο χρειάζεται να ετοιμαστεί η Μοίρα για φόρτωση, φόρτωση και πτήση πίσω…

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
9 months ago
Reply to  manolis

Ο Αμερικανικός Στράτος έχει την δυνατότητα να μεταφέρει μία πυροβολαρχία Πατριοτ μέσα σε 24 ώρες ανά τον κόσμο. Βέβαια άλλες είναι οι δυνατότητες των ελληνικών ΕΔ. Οπότε το πόσο σύντομα μπορούν να επιστρέψουν εξαρτάται από την συμφωνία και τις εγγυήσεις που έχουν κάνει με τις εμπλεκόμενες χώρες. Επιστροφή σε 1-2 μέρες, κατα την άποψη μου, είναι εφικτή.

VAGGELAS
Active Member
VAGGELAS (@vaggelas)
9 months ago
Reply to  Yiorgos

Εξαιρετικά!!! Ευχαριστούμε Yiorgos για την (προφανώς) απολύτως αξιόπιστη και καθησυχαστικη πληροφορία.

GK_
Member
GK_ (@gk_)
9 months ago

Οκ! η αποφαση για τα ελληνικα «Πατριοτ» παρθηκε. τι θα τα συνοδεψει; γιατι εκει δεν ειναι εθνικο εδαφος! Σε θεωρητικη βαση , η ενσωματωση 1 Πυροβολαρχιας «ΒΕΛΟΣ», ορισμενων Stinger MANPADS, καποια Drones «Πηγασος», 1 Λοχος ΚΤΔ και 5 – 10 ΤΘ για την εγγυς προστασια και επιτηρηση μπορει να θεωρηθει οτι ειναι μια απολυτως λογικη υποθεση για επιχειρησεις σε «ξενο» περιβαλον.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago
Reply to  GK_

Μάλλον θα προσκολληθούν σε υπάρχοντες σχηματισμούς.

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
9 months ago

Άρθρο στο DP kai Hellasjournal.com για τους Πατριοτ και ανάλυση γιατί ή αποστολή τούς είναι για το εθνικό συμφέρον.
https://www.defence-point.gr/news/i-symfonia-gia-toys-patriot-me-ti-saoydiki-aravia-exypiretei-to-ethniko-symferon

NikolakiEfentis
Trusted Member
NikolakiEfentis (@nikolakiefentis)
9 months ago

Θέλω να πιστεύω πως για την αποστολή της 1 πυροβολαρχίας θα έχουν συμφωνηθεί σοβαρά ανταλλάγματα, καθώς έτσι «γίνονται οι δουλειές». Με το να καθόμαστε και να εκλιπαρούμε για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου δεν κάνουμε τίποτα.
Αν ισχύσει αυτό που γράφεται, για δωρεάν (!) αναβάθμιση των Μοιρών Patriot, τότε μιλάμε για σοβαρά ανταλλάγματα και βεγάλη ενίσχυση της αεράμυνας μας.
Εγώ να προτείνω, εκεί που θα πάνε κάτω, δεν τους ρωτούν, «κάτι Bradley που έχετε του κουτού σας χρειάζονται»; 😉
ΥΓ1 Να δεσμευτεί ένα έξτρα C-130 για τα αφορολόγητα, TV 8K κ.α…
ΥΓ2 Το τρολ της ημέρας, ο Δρίτσας που ζητά το πάγωμα της συμφωνίας για της Βάσεις…

Nik
Nik (@nik)
9 months ago

Θα αναβαθμιστει μονο η μοιρα που θα παει εκει.θα μου πεις και αυτο θετικο ειναι.

Tango.Alpha
Tango Alpha
9 months ago
Reply to  nik

Να της αλλάζουμε να μη φορτωθεί μόνο μια μοίρα τις ώρες λειτουργίας και το C-130 που θα την κατεβάζει να γεμίζει με αφορολόγητα NikolakiEfentis NikolakiEfentis 🙂

Giannis
Member
Giannis (@giannis)
9 months ago

πλάκα πλάκα τα ανταλλάγματα από Σ. Αραβία μπορεί να είναι πιο σημαντικά ακόμα και από την συμφωνία αμυντικης συνεργασιας Ελλαδας Ηπα..που για την ώρα ακούγεται το θέμα της….βυθοκόρης..

NikolakiEfentis
Trusted Member
NikolakiEfentis (@nikolakiefentis)
9 months ago
Reply to  Giannis

Καλά, αυτό δεν είναι δύσκολο, ο,τιδήποτε πέρα από τη βυθοκόρο καλύτερο θα είναι!

Nik
Nik (@nik)
9 months ago

Εγω ειμαι περιεργος τι θα γινει με ατομικο εξοπλισμο!Παραλλαγη ερημου?Ελπιζω να μην γινει η ιδια ξεφτιλα οπως στο Αφγανισταν που οποιος εφευγε απο την αποστολη εδινε σε εναν αλλον τις παραλλαγες.

NikolakiEfentis
Trusted Member
NikolakiEfentis (@nikolakiefentis)
9 months ago
Reply to  nik

Αφού “θα κερνάει το κατάστημα” ελπίζω να υπάρξει και γι’ αυτό μέριμνα…

nigozs
Active Member
nigozs (@nigozs)
9 months ago

Χρειάζεται γρήγορο και προσεκτικό σχεδιασμό το εγχείρημα καθώς οι καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον εκεί είναι πολύ διαφορετικά !
Θυμίζω ότι στον πόλεμο του κόλπου, για παράδειγμα, οι Άγγλοι διαπίστωσαν πρόβλημα στις κάννες φορητού οπλισμού. Φαντάζομαι να καταλάβατε πως τις προστάτεψαν ενώ ταυτόχρονα μπορούσαν και να πυροβολήσουν.
Οι σκουρόχρωμες στολές και εξοπλισμος της ΠΑ θα πρέπει να προσαρμοστούν σε δεδομένα ερήμου.
Η επιχείρηση εθισμού του προσωπικού είναι πολύ σημαντική καθώς τα lessons learned θα είναι χρησιμότατα !!!
Η βοήθεια και άλλα τινά από την ΣΑ έπονται καθώς δεν ξεχνούν ότι Κατάρ και Τουρκία είναι σύμμαχοι όπως Ελλάδα και ΣΑ.
Και αν ρίξουν και τίποτα οι δικοί μας, τότε να δείτε.
Η εκπαίδευση του κόσμου δεδομένη, συνεπώς περιμένουμε να μας κάνουν περήφανους !!!!

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
9 months ago

επιτελους συμμετοχη σε πραγματικες συνθηκες καλη επιτυχια κ καλη επιστροφη

KΩΣΤΑΣ
KΩΣΤΑΣ
9 months ago

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ”ΣΥΜΑΧΟΣ ”ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ? Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ? ΠΟΙΑ ΣΥΜΑΧΟΣ ΧΩΡΑ ?

epampapas
Epam Papas
8 months ago
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

28
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 February #369

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 November 2014 #342

Αγορά

Related News

Τσαβούσογλου και Λαβρόφ συζήτησαν για την κατάσταση στο Καραμπάχ, τη Λιβύη και τη Συρία

ΑΠΕ-ΜΠΕΟι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Άγκυρα...

Σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ σήμερα, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πέρα από τις 8,1 λίρες ανά δολάριο....

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία, με μια σειρά έκνομων ενεργειών, κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα

ΑΠΕ-ΜΠΕΤο μήνυμα πως οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα, έστειλε στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της τριμερούς Ελλάδας,...