ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ Πληροφορίες για την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

65
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Περισσότερες πληροφορίες έχουν γίνει διαθέσιμες σχετικά με την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία. Τελικά η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην αποστολή προστασίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας με μια πλήρη Μοίρα Patriot, συν το απαραίτητο προσωπικό λειτουργίας τους, περί τα 100 άτομα, καθώς και μικρό απόσπασμα στελεχών για φύλαξη.

Αν και η τελική θέση ανάπτυξης παραμένει απόρρητη, εντούτοις γνωρίζουμε πως η Πολεμική Αεροπορία θα αναπτυχθεί πλησίον σε κάποια υψηλής αξίας πετρελαϊκή εγκατάσταση και όχι κοντά σε στρατιωτικό στόχο. Όταν λέμε “πλησίον”, εννοούμε ίσως και αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά, χάρη στο μεγάλο βεληνεκές των πυραύλων Patriot. Η τοποθεσία που θα αναπτυχθούν τα ελληνικά Patriot θα γίνει με το σκεπτικό της ασφάλειας του προσωπικού, δηλαδή μακριά από στόχο “πρώτης γραμμής”, κάτι που αποτέλεσε ανελαστικό προαπαιτούμενο από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας. Η παρουσία παρόλα αυτά θα είναι καταλυτική, δεδομένου πως τα Patriot μπορούν να προσφέρουν Α/Α άμυνα περιοχής και όχι σημείου, δηλαδή, όπως προαναφέραμε, μπορούν και θα είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον “στόχο”. Υπενθυμίζουμε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει δυο συστοιχίες Patriot και μια συστοιχία THAAD, για ενίσχυση της Α/Α άμυνας του αχανούς Βασιλείου.

Η ΠΑ έχει δώσει ειδική μέριμνα για το προσωπικό της, και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα φιλοξενηθούν σε καταλύματα που το επίπεδο θα είναι εφάμιλλο με τις αντίστοιχες σαουδαραβικές και αμερικανικές εγκαταστάσεις και αναμφίβολα πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα ελληνικά.

Σε ότι αφορά το προσωπικό, θα μπορεί να προέρχεται από όλες τις Μοίρες Patriot της ΠΑ, και θα ζητηθεί άμεσα εθελοντική συμμετοχή με σχετική διαταγή. Θεωρείται πως το κάθε rotation θα έχει διάρκεια το λιγότερο τρεις ή τέσσερις μήνες. Ο λόγος της τόσο μικρής διαρκείας είναι η επιθυμία της ΠΑ να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη εμπειρία από αυτή την πρώτη αποστολή αντιαεροπορικών όπλων εκτός ελληνικής επικράτειας.

Σε ότι αφορά την αποζημίωση των στελεχών, δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία, αλλά όπως γνωρίζουμε θα είναι σίγουρα οι πλέον καλοπληρωμένες εκτός έδρας αποζημιώσεις που έχουν δοθεί ποτέ σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιθυμία των επιτελών της ΠΑ είναι όσα στελέχη θέλουν να συμμετάσχουν στην αποστολή για λόγους προσωπικής ανέλιξης, οικονομικούς, εμπειρίας, να πάνε. Αν όχι στην πρώτη αποστολή, τουλάχιστον στη δεύτερη ή την τρίτη. Το ενδιαφέρον είναι έντονο, και λίαν συντόμως η ΠΑ θα έχει κλείσει την πρώτη αποστολή (από πλευράς στελεχών), αν όχι και τη δεύτερη.

Η μεταφορά θα γίνει από όσο είναι γνωστό με ευθύνη της αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας. Μεταγωγικά C-130 ή και μεγαλύτερα με αμερικανική συνδρομή θα φορτώσουν τα υλικά και θα τα μεταφέρουν στο Βασίλειο. Η ανάπτυξη θα γίνει με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης εκτός έδρας της ΠΑ, δηλαδή όπως θα γινόταν σε περίοδο επιχειρήσεων μεταφορά μιας πυροβολαρχίας κάπου «εκτός» (Ρόδος, Κρήτη, Κύπρος κοκ). Έτσι θα δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες τα σενάρια μεταστάθμευσης των όπλων αυτών.

Η ελληνική αποστολή θα έχει δυνατότητα να επιστρέψει εντός ωρών, αν αυτό απαιτηθεί. Τα συστήματα θα είναι έτοιμα και ετοιμοπόλεμα αμέσως μόλις φτάσουν, αλλά αν χρειαστεί, η Μοίρα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει πάραυτα, με τον ίδιο τρόπο που έφυγε. Σε λίγες ώρες δηλαδή.

Η ελληνική αποστολή δεν θα χρησιμοποιήσει πολεμικά υλικά από τις σαουδαραβικές ή αμερικανικές δυνάμεις. Ότι μας διατεθεί θα αφορά μόνο επιμελητεία (κοιτώνες, σίτιση, άλλες υποδομές πχ WiFi κοκ). Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η Μοίρα θα έχει μαζί τα όπλα και τα πυρομαχικά της, δηλαδή από πυραύλους PAC2GEM μέχρι τυφέκια και σφαίρες για το Σμήνος προστασίας. Αν γίνει χρήση των όπλων (πχ πυραύλων) δεν έχει γίνει γνωστό αν θα τους αντικαταστήσουν οι οικοδεσπότες ή οι ΗΠΑ, αλλά το βέβαιο είναι πως θα αντικατασταθούν.

Τα όποια υλικά ανταλλάγματα για τη χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή απόρρητα, αλλά από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αξίζουν σα να στέλναμε όλη της αντιαεροπορική μας ασπίδα στην περιοχή. Δεν θελουμε να επεκταθούμε περαιτέρω, αλλά σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορά την άμυνα της χώρας μας και τους εξοπλισμούς.

Τα στελέχη θα μάθουν να λειτουργούν σε δίκτυοκεντρική αεροπορική άμυνα, θα έχουν αλληλεπίδραση με πληρώματα από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, και όλα αυτά σε επιχειρησιακές συνθήκες. Ο χρόνος αναχώρησης δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά θεωρείται πως η Μοίρα θα αναχωρήσει μόλις συγκεντρωθούν οι επιθυμίες συμμετοχής.

Η αποδοχή του αιτήματος για την αποστολή Patriot στην Σαουδική Αραβία, σημαίνει πως η Ελλάδα “means business”, και για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, θα εμπλέξει σε αποστολή στο εξωτερικό, μια τόσο ισχυρή και σημαντική μονάδα των ΕΔ, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη σε σύμμαχο χώρα. Εξυπακούεται πως εάν μια χώρα θέλει να έχει “απαιτήσεις” στήριξης από τους συμμάχους της, θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει βοήθεια και όταν της ζητηθεί. Αν η χώρα μας είναι ανύπαρκτη στρατιωτικά στο εξωτερικό, θα είναι και σε διπλωματικό επίπεδο. Και αυτό είναι μετά βεβαιότητας το σπουδαιότερο αντάλλαγμα που θα αποκομίσει η Ελλάδα από την αποστολή των Patriot στην Σαουδική Αραβία.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Punker
Member
Noble Member
Punker

Πολύ θετικές εξελίξεις, αναμένουμε τις ανακοινώσεις σχετικά με τα ανταλλάγματα.

Γιάννης Κ
Guest
Γιάννης Κ

επιτέλους και σωστότατη κίνηση ….

GeoMoust
Member
GeoMoust

Επειδή δεν έχω βρει κάπου την εξής πληροφορία, μήπως γνωρίζετε την διάρκεια της αποστολής; Πάντως αναμένουμε με ανυπομονησία πληροφορίες σχετικά με τους υλικούς καρπούς που θα δρέψει η ελληνική άμυνα από αυτή την αναμφίβολα σημαντική κίνηση

LAMBROS
Member
Noble Member
LAMBROS

Πολύ ευχάριστα τα νέα ! Αναμένουμε και τις υπόλοιπες ανακοινώσεις με ΑΓΩΝΙΑ !
Οι ευχές και οι σκέψεις όλων των Ελλήνων θα είναι στα ΑΞΙΑ στελέχη μας !

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

‘Καλη τει πιστη’ εμπιστευομαστε την αποστολη, με αντικειμενο το αντιτιμο να ειναι υπερ της ασφαλειας και των συμφεροντων της Ελλάδος, υπερ του Ελληνισμου και του γεννους των Ελληνων.
& Ο Θεος βοηθος.

flashg
Member
flashg

Να μην ξεχάσουν να πάρουνε και τεθωρακισμένα γιατί δεν κινδυνεύουν μόνο από επιθέσεις από αέρος. Επίσης μαζί με τους patriot δεν θα έπρεπε να αναπτυχθούν και crotale για να συμπληρωθεί η άμυνα?

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

δεν το ειχα σκεφτει αυτό. Μηπως τη σοβαρή φυλαξη με βαρεα οχηματα την αναλαβει αλλη ομαδα που ειναι ηδη στην περιοχή? Θα στειλουμε και τιποτα VBL μαζι κτλπ?

x-m
Member
Famed Member
x-m

Πως κινδυνεύουν απο επιθέσεις στο έδαφος ; Εκτός και αν έχετε πληροφορίες ότι θα αναπτυχθούν στα σύνορα με την Υεμένη.

flashg
Member
flashg

Οι σύγχρονοι τρομοκράτες – τζιχαντιστές χτυπούν γρήγορα με μεγάλη δύναμη πυρός και φεύγουν. Είναι σαν κομάντος. Γι αυτό βλέπουμε στην μέση Ανατολή και στην Αφρική χτυπήματα που σκοτώνονται πολύ στρατιώτες. Καλό είναι να καταλάβουν στο επιτελείο ότι πάνε σε εμπόλεμη περιοχή. Το ότι είναι μακριά από την πρώτη γραμμή δεν σημαίνει τίποτα στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Εκτός και αν πάμε σε καμία Αμερικανική βάση και μας προστατεύουν οι Αμερικανοί. Επίσης για τα drones ίσως καλύτερα θα ήταν τα crotale.

flashg
Member
flashg

Να συμπληρώσω ότι πρόσφατα η πτήση αναρωτιόταν γιατί οι Τούρκοι μεταφέρουν αντιαεροπορικά στην Λιβύη. Η απάντηση είναι γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον σύγχρονο ανταρτοπόλεμο. Εδώ μπορούμε να δούμε τη σημαίνει σύγχρονος ανταρτοπόλεμος https://www.youtube.com/watch?v=p7DfyW7_4CU. Πιθανότατα αν δεν πάμε σε ένα καλά οργανωμένο στρατόπεδο να πρέπει να μεταφέρουμε και ASRAD.
Patriot για βαλλιστικούς πυραύλους, crotale για drone τύπου Bayraktar και ASRAD για drone σούπερ μάρκετ που μπορούν να φέρουν βόμβες θερμίτη. Επίσης τεθωρακισμένα Μ113 και vbl για την προστασία από το έδαφος. Καμιά μονάδα δυστυχώς στον σύγχρονο πόλεμο δεν είναι ασφαλής.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Το λινκ που παραθέσεις δεν είναι επιβεβαιωμένη επίθεση με drone.
Μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό σου. Υποθέτω όμως πως οι μονάδες μας θα ενταχθούν σε υπάρχουσες δομές, στις οποίες λογικά θα υπάρχει πρόβλεψη για πολυστρωματική άμυνα. Δεν πιστεύω πως απλά θα πάνε να στηθούν στην μέση του πουθενά.

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Αν ειναι οπως τα λέτε δείχνει σαν μεγάλη ευκαιρία. Ελπίζω το προσωπικό να είναι ασφαλές και να μην εμπλακούν ποτέ σε μαχη για να προστατεύσει τη ζωή του.
Μια ερώτηση γιατί δεν ξέρω, δεν θα επρεπε το πατριοτ να εχει και καποια αλλη προστασία μικρόυ βεληνεκούς δίπλα του?

AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Εγώ αντίθετα ελπίζω το προσωπικό να παραμείνει ασφαλές αλλά να εμπλακεί σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις ώστε: 1. Να αποκτηθεί η μέγιστη δυνατή πραγματική εμπειρία χωρίς ανθρώπινες απώλειες. 2. Να είμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση να διαπραγματευτούμε διπλωματικά και υλικά ανταλλάγματα. Εύχομαι να είναι μόνο η αρχή για παρόμοιες αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες. Θα μπορούσαμε επίσης να στέλνουμε πιο συχνά μονάδες Υγειονομικού (όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν), όχι όμως για να εμβολιάζουν ιθαγενείς, αυτό είναι δουλειά ΜΚΟ. Θα μπορούσαμε να στέλνουμε όλους τους ειδικευόμενους ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων των ΕΔ σε νοσοκομεία εκστρατείας για να εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση τραυματιών μάχης. Η ελληνική… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Χείρ υπερμήκης.
comment image

casual learner
Guest
casual learner

Μακάρι να γίνει, ελπίζω να μην έχουμε θέματα με τους δήθεν EU “συμμάχους”

chriskri
Member
Noble Member
chriskri

Λοιπόν… 2 FTI, 4 MMSC, 2 μοίρες καινούργια F-16V μαζί με όπλα και αναβάθμιση όλων των Patriot.(Και μετά ξύπνησα).

Nick
Member
Famed Member
Nick

Όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε grin

Μπορεί το όνειρο σου να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα, σύμφωνα με μια παράγραφο του άρθρου…..

Σημαντικότατη κίνηση, απόκτηση υπερπολύτιμης εμπειρίας σε επιχειρησιακές συνθήκες δίνοντας βροντερή παρουσία στην ανάγκη μιας σύμμαχης χώρας.

Με το καλό και καλή επάνοδο.

neuromancer
Member
Noble Member
neuromancer

και το αργό 2 ετών

George
Member
George

Αν είναι έτσι στέλνουμε τα πάντα όλα από α/ε πυραύλους!
Δεν θα περάσει ούτε περσικό δόρυ!
Ακόμη και τους Νίκη (Ηρακλής και Αίας) κι ας μείνει το Μουσείο χωρίς!

SAAB
Member

…μικρό απόσπασμα στελεχών για φύλαξη… Να πάει κανονικό απόσπασμα στελεχών για φύλαξη. Η Σ.Α. βρίσκεται σε πόλεμο. Αν είναι να πατήσουμε πάνω σε πτώματα για μελλοντικά άλλοθι είμαστε εγκληματίες. Να κάνουν οι επιτελείς αυτό που πρέπει. Δεν έχουμε περιθώρια για πραγματικές απώλειες. …Η τοποθεσία που θα αναπτυχθούν τα ελληνικά Patriot θα γίνει με το σκεπτικό της ασφάλειας του προσωπικού, δηλαδή μακριά από στόχο “πρώτης γραμμής”, κάτι που αποτέλεσε ανελαστικό προαπαιτούμενο από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας… Μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας. Τα συστήματα αυτά αναπτύσσονται σε στρατηγικές θέσεις, και γι’ αυτό το θέλουν. Αν ήταν να πάμε… Read more »

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλησπέρα.

Οι σύνδεσμοι στην Saab μου πατάνε τον κάλο, κυριολεκτικά.

Οι λύσεις που προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρία είναι τόσο ενδιαφέρουσες που κανονικά θα έπρεπε να την είχαμε βάλει επικεφαλής της – εντός ή εκτός εισαγωγικών – πολεμικής βιομηχανίας μας.

Χαίρομαι που βρίσκω συν-αναγνώστη που να εκτιμά την σουηδική εταιρία όσο και εγώ.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ακούω πολλά κεράσια. Ανησυχητικά πολλά κεράσια. Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος ερρίφθη. Το μεγάλο βήμα έγινε. Πολύ αργά για ενστάσεις ευχές κλπ. Καλή τους (μας) τύχη.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

“Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος”
Θουκυδίδης.

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις: Η αποστολή, με όλες τις παραμέτρους αυτής θα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς στον Ελληνικό Λαό, αν όχι από τον Πρωθυπουργό, τουλάχιστον σε επίπεδο Υπουργού. Τα υλικά και τα οικονομικά ανταλλάγματα που είναι ανακοινώσιμα, επίσης. Είναι θέμα Δημοκρατίας και στοιχειωδους σεβασμού στον κατά το Σύνταγμα Κυρίαρχο Ελληνικό Λαό. Είμαι κάθετα αντίθετος στην πρακτική της εθελοντικής συμμετοχής των στελεχών, όπως επίσης και στη συγκρότηση της αποστολής με στελέχη διαφορετικών Μοιρών. Οι ΕΔ δεν είναι ασκέρι άτακτων. Οι στρατιωτικές μονάδες δεν αναπτύσσονται στη βάση του εθελοντισμού, ούτε συγκροτουνται ala carte. Unit cohesion (αν δεν απατώμαι, οι ειδικοί… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Δεν βλέπω τι κέρδος θα έχουμε από όλο αυτό…
Συνεπώς, δεν βλέπω και το λόγο να αποδυναμωθούμε για έστω και κάποιο μικρό όφελος.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

διαφωνώ

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Θέλω να θέσω μια ακόμη σημαντική παράμετρο… Έγκυρο αμυντικό σάιτ διενήργησε ψηφοφορία στο τουίτερ (όπερ σημαίνει εκτός των στενών ορίων των ανθρώπων που ασχολούνται με την άμυνα) και το αποτέλεσμα από δείγμα μεγαλύτερο των χιλίων χρηστών ήταν συντριπτικό (~85%) υπέρ της αποστολής των πατριοτ στην ΣΑ… Αυτό όπως και να’χει δείχνει μια μεταστροφή της κοινωνίας από τον γεωπολιτικό αυτοευνουχισμό στον οποίο μας είχαν υποχρεώσει οι ιδεοληψίες των πάσης φύσεως “πασιφιστών”…

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

Περιμενες κατι διαφορετικο απο ενα poll σε ενα site/Blog καθαρα αμυντικου-στρατιωτικου περιεχομενου?
Δοκιμασε να κανεις το ιδιο poll σε κανα “πασιφιστικο” blog και θα δεις αποτελεσματα!

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Η ψηφοφορία έγινε στο τουίτερ και όχι στο σάιτ… Τώρα οποιος ξέρει από τουίτερ γνωρίζει ότι με τα ριτουιτ κτλ μια χαρά την βλέπουν όλοι την ψηφοφορία…και οι “πασιφιστες”…

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

ΟΚ ρε παιδακι μου αλλα νομιζω καταλαβες τι γραφω …. μιλας για 1000 ψηφους σε twitter account με 8000 followers ….προσωπικα δεν το θεωρω αντιπροσωπευτικο Poll αυτο λεω … Και εγω ναι ψηφισα

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

λογικά οσοι ασχοληθηκαν με τη ψηφοφορία θα ηταν ανρθώποι σαν εμας που ασχολουμαστε λιγο με την αμυνα κτλπ. Δεν νομιζω οτι ο λαός εχει αλλάξει σκεπτικό οσον αφορά την αποστολή δυναμεων εξω.

Bioshock
Member
Trusted Member
Bioshock

Μπράβο για την απόφαση! Επιτέλους, ώρα η Ελλάδα να κατέβει από το συννεφάκι της…

G...
Member
G...

θα φιλοξενηθούν σε καταλύματα που το επίπεδο θα είναι εφάμιλλο με τις αντίστοιχες σαουδαραβικές και αμερικανικές εγκαταστάσεις και αναμφίβολα πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα ελληνικά.
Αυτο για πιο λογο γραφτηκε?ειναι τουλαχιστον φαιδρο να γράφονται τέτοια πράγματα

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

Φοβάσαι μη το διαβάσει κανας υπεύθυνος και βελτιωθεί η κατάσταση στις ελληνικές εγκαταστάσεις?

kouk21
Guest
kouk21

Μακαρι να μην λειψουν απο την αμυνα της χωρας,μακαρι να μην παθει κανεις τιποτα απο το προσωπικο και μακαρι να μην μας πιασουν κοτσο στο θεμα των ανταλλαγματων… Υ.Γ. Ρε παιδια,ξερει καποιος να μου πει αν εκτος απο τον Κυριακο και τον Ντοναλντ εχει σκοπο να στειλέι βοηθεια και καποιος αλλος απο την Ευρωπη η την Ασια η την Ωκεανια η απο καποια αλλη ηπειρο τελως παντων???Μονο εμεις ειμαστε τοσο απλες??????

Chris
Member
Famed Member
Chris

Είναι προφανές ότι εκτός από την ουσία της αποστολής που είναι η προστασία των στόχων υπάρχει και το μήνυμα της διεθνοποίησης του ζητήματος και της απονομιμοποίησης των χτυπημάτων και απομόνωσης των Χούτι και του Ιράν. Δυσεπίλιτος γρίφος και μακάρι να μας βγει σε καλό. Αφού η απόφαση έχει ληφθεί ευχόμαστε καλή επιτυχία στην αποστολή και να είναι για το καλό της χώρας.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Επιτέλους μια κίνηση η οποία θα ανταποδώσει πολλαπλά ανταλλάγματα (πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά, επικοινωνιακα) στην Ελλάδα. Από στρατιωτική άποψη, αλλά θα προτιμούσα οι Μοίρα να πάει με το προσωπικό που έχει αντί να πάρουν εθελοντές από τις διάφορες Μοίρες και ο λόγος είναι ότι η Μοίρα είναι δεμένη, όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Έχω πάει στην ΣΑ το 96-97 με την 2-43 ΑDA BN (Patriot), και στείλαμε όλο το τάγμα με αυτούς που είχε μιας και είχαμε ήδη κάνει όλες τις προβλεπωμενες μεταθέσεις και εκπαίδευση προετοιμασίας για περίπου 1 χρόνο και όλα τα πληρώματα είχαν κάνει όλα τα Tables 4-8… Read more »

Vasos
Guest
Vasos

Γνωρίζει κάποιος από τι αποτελείται μια μοίρα patriot ?

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

A Patriot Battery consists of 1 Radar, 1 ECS (control station), 1 Antenna Mast Group, up to 8 launchers, and all other equipment to move it around, reload missiles, do unit maintenance etc. If the Battery has PAC 2 missiles then each launcher can carry up to 4 missiles for a total of 4×8=32, plus the reload. If it has PAC3, then each launcher can have 4 PAC 3 in each Canister and 4 canisters per launcher so each launcher can have 16 PAC3s and a battery can have 16×8=128. However, the U.S Army has reduced the number of launchers… Read more »

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Να συμπληρώσω ότι η μονάδα δεν είναι απαραίτητο να είναι δίπλα η πάνω στο στόχο που προστατεύει μιας και μπορεί να υπερασπιστεί τον στόχο από απόσταση η οποία καθορίζεται από την αποστολή που θα δωθει στην μονάδα και άλλους παράγοντες. Άλλα τα κριτιρια για αντιβαλλιστικη άμυνα και άλλα εναντίον αεροσκαφών λόγο των δυνατοτήτων του ραντάρ. Μιας και δεν γνωρίζω που θα πάει η μονάδα και τι θα προστατεύει θα πω πάνω στην εμπειρία μου ότι οι μονάδες πού στέλναμε πήγαιναν σε ηδη προστατευμενες τοποθεσίες, πχ στρατόπεδα, αεροδρόμια κλπ τα οποία ήδη είχαν άμυνα βάσης. Οι 6 μήνες που ήμουν στη… Read more »

sluff
Member
Member
sluff

τιποτα δεν θα γινει,παω και στοιχημα..μονο μπλα μπλα..

Δnμnτpns
Guest

“…θα είναι σίγουρα οι πλέον καλοπληρωμένες εκτός έδρας αποζημιώσεις που έχουν δοθεί ποτέ σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων….” . . . Όταν θα αρχίσουν να τις φορολογούν τις αποζημιώσεις τότε θα δούμε κατά πόσο είναι υψηλό το ενδιαφέρον . . . ! ! !

Panagiotis
Member

Η εμπειρία που αποκομίζεις από τέτοιες αποστολές είναι τεράστια.
Προσωπικά θα πήγαινα και χωρίς επιπλέον χρήματα (αρκεί να ήταν όλα τα έξοδα πληρωμένα).

Δnμnτphs
Guest

Έχετε δίκιο όσον αφορά την αποκόμιση εμπειρίας και παραστάσεων αλλά θα μου επιτρέψετε -έχοντας υπηρετήσει στο εξωτερικό- ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει τα ίδια κίνητρα με εσάς . . . ! ! !

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Επιτελους λιγη realpolitik απο την χωρα της ρομαντικης αφελειας….

Alex2324
Member
Alex2324

Θέλει λίγο προσοχή … Υπάρχουν ειδήσεις ότι πυροβολαρχίας Πάτριοτ τόσο Σαουδάραβικες όσο και απο τα ΗΑΕ καταστράφηκαν από τους αντάρτης. Έγιναν στόχος τους με επιθέσεις με droves..

recce
Member
Noble Member
recce

Για αυτούς που απορούν, και καλά κάνουν, με την εθελοντική βάση του deployment, προφανώς θα ήταν καλύτερο να πάει αυτούσια η μοίρα (με το προσωπικό), αλλά η εθελοντική συναίνεση είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει να παρακαμφθούν πολλές, κυρίως πολιτικές, αντιδράσεις από το εσωτερικό.

Manolis
Member
Manolis

Οταν γραφετε οτι “Η ελληνική αποστολή θα έχει δυνατότητα να επιστρέψει εντός ωρών…” και επειδη η εκφραση αυτη ειναι ευκολως παρεξηγησιμη , εννοειτε εντος 48 – 72 ωρων (2-3 ημερες) ή λιγοτερες?

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Ο Αμερικανικός Στράτος έχει την δυνατότητα να μεταφέρει μία πυροβολαρχία Πατριοτ μέσα σε 24 ώρες ανά τον κόσμο. Βέβαια άλλες είναι οι δυνατότητες των ελληνικών ΕΔ. Οπότε το πόσο σύντομα μπορούν να επιστρέψουν εξαρτάται από την συμφωνία και τις εγγυήσεις που έχουν κάνει με τις εμπλεκόμενες χώρες. Επιστροφή σε 1-2 μέρες, κατα την άποψη μου, είναι εφικτή.

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Εξαιρετικά!!! Ευχαριστούμε Yiorgos για την (προφανώς) απολύτως αξιόπιστη και καθησυχαστικη πληροφορία.

GK_
Member
Noble Member
GK_

Οκ! η αποφαση για τα ελληνικα «Πατριοτ» παρθηκε. τι θα τα συνοδεψει; γιατι εκει δεν ειναι εθνικο εδαφος! Σε θεωρητικη βαση , η ενσωματωση 1 Πυροβολαρχιας «ΒΕΛΟΣ», ορισμενων Stinger MANPADS, καποια Drones «Πηγασος», 1 Λοχος ΚΤΔ και 5 – 10 ΤΘ για την εγγυς προστασια και επιτηρηση μπορει να θεωρηθει οτι ειναι μια απολυτως λογικη υποθεση για επιχειρησεις σε «ξενο» περιβαλον.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Μάλλον θα προσκολληθούν σε υπάρχοντες σχηματισμούς.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Άρθρο στο DP kai Hellasjournal.com για τους Πατριοτ και ανάλυση γιατί ή αποστολή τούς είναι για το εθνικό συμφέρον.
https://www.defence-point.gr/news/i-symfonia-gia-toys-patriot-me-ti-saoydiki-aravia-exypiretei-to-ethniko-symferon

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Θέλω να πιστεύω πως για την αποστολή της 1 πυροβολαρχίας θα έχουν συμφωνηθεί σοβαρά ανταλλάγματα, καθώς έτσι «γίνονται οι δουλειές». Με το να καθόμαστε και να εκλιπαρούμε για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου δεν κάνουμε τίποτα. Αν ισχύσει αυτό που γράφεται, για δωρεάν (!) αναβάθμιση των Μοιρών Patriot, τότε μιλάμε για σοβαρά ανταλλάγματα και βεγάλη ενίσχυση της αεράμυνας μας. Εγώ να προτείνω, εκεί που θα πάνε κάτω, δεν τους ρωτούν, «κάτι Bradley που έχετε του κουτού σας χρειάζονται»; ΥΓ1 Να δεσμευτεί ένα έξτρα C-130 για τα αφορολόγητα, TV 8K κ.α… ΥΓ2 Το τρολ της ημέρας, ο Δρίτσας που ζητά το… Read more »

nik
Guest
nik

Θα αναβαθμιστει μονο η μοιρα που θα παει εκει.θα μου πεις και αυτο θετικο ειναι.

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Να της αλλάζουμε να μη φορτωθεί μόνο μια μοίρα τις ώρες λειτουργίας και το C-130 που θα την κατεβάζει να γεμίζει με αφορολόγητα NikolakiEfentisNikolakiEfentis smile

Giannis
Member
Giannis Apohnis

πλάκα πλάκα τα ανταλλάγματα από Σ. Αραβία μπορεί να είναι πιο σημαντικά ακόμα και από την συμφωνία αμυντικης συνεργασιας Ελλαδας Ηπα..που για την ώρα ακούγεται το θέμα της….βυθοκόρης..

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Καλά, αυτό δεν είναι δύσκολο, ο,τιδήποτε πέρα από τη βυθοκόρο καλύτερο θα είναι!

nik
Guest
nik

Εγω ειμαι περιεργος τι θα γινει με ατομικο εξοπλισμο!Παραλλαγη ερημου?Ελπιζω να μην γινει η ιδια ξεφτιλα οπως στο Αφγανισταν που οποιος εφευγε απο την αποστολη εδινε σε εναν αλλον τις παραλλαγες.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Αφού “θα κερνάει το κατάστημα” ελπίζω να υπάρξει και γι’ αυτό μέριμνα…

nigozs
Member
nigozs

Χρειάζεται γρήγορο και προσεκτικό σχεδιασμό το εγχείρημα καθώς οι καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον εκεί είναι πολύ διαφορετικά ! Θυμίζω ότι στον πόλεμο του κόλπου, για παράδειγμα, οι Άγγλοι διαπίστωσαν πρόβλημα στις κάννες φορητού οπλισμού. Φαντάζομαι να καταλάβατε πως τις προστάτεψαν ενώ ταυτόχρονα μπορούσαν και να πυροβολήσουν. Οι σκουρόχρωμες στολές και εξοπλισμος της ΠΑ θα πρέπει να προσαρμοστούν σε δεδομένα ερήμου. Η επιχείρηση εθισμού του προσωπικού είναι πολύ σημαντική καθώς τα lessons learned θα είναι χρησιμότατα !!! Η βοήθεια και άλλα τινά από την ΣΑ έπονται καθώς δεν ξεχνούν ότι Κατάρ και Τουρκία είναι σύμμαχοι όπως Ελλάδα και ΣΑ. Και… Read more »

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

επιτελους συμμετοχη σε πραγματικες συνθηκες καλη επιτυχια κ καλη επιστροφη

KΩΣΤΑΣ
Guest
KΩΣΤΑΣ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ”ΣΥΜΑΧΟΣ ”ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ? Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ? ΠΟΙΑ ΣΥΜΑΧΟΣ ΧΩΡΑ ?

epampapas
Member
epampapas