12.1 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
ΝΕΑΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ Πληροφορίες για την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ Πληροφορίες για την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

- Advertisement -

Περισσότερες πληροφορίες έχουν γίνει διαθέσιμες σχετικά με την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία. Τελικά η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην αποστολή προστασίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας με μια πλήρη Μοίρα Patriot, συν το απαραίτητο προσωπικό λειτουργίας τους, περί τα 100 άτομα, καθώς και μικρό απόσπασμα στελεχών για φύλαξη.
Αν και η τελική θέση ανάπτυξης παραμένει απόρρητη, εντούτοις γνωρίζουμε πως η Πολεμική Αεροπορία θα αναπτυχθεί πλησίον σε κάποια υψηλής αξίας πετρελαϊκή εγκατάσταση και όχι κοντά σε στρατιωτικό στόχο. Όταν λέμε “πλησίον”, εννοούμε ίσως και αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά, χάρη στο μεγάλο βεληνεκές των πυραύλων Patriot. Η τοποθεσία που θα αναπτυχθούν τα ελληνικά Patriot θα γίνει με το σκεπτικό της ασφάλειας του προσωπικού, δηλαδή μακριά από στόχο “πρώτης γραμμής”, κάτι που αποτέλεσε ανελαστικό προαπαιτούμενο από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας. Η παρουσία παρόλα αυτά θα είναι καταλυτική, δεδομένου πως τα Patriot μπορούν να προσφέρουν Α/Α άμυνα περιοχής και όχι σημείου, δηλαδή, όπως προαναφέραμε, μπορούν και θα είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον “στόχο”. Υπενθυμίζουμε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει δυο συστοιχίες Patriot και μια συστοιχία THAAD, για ενίσχυση της Α/Α άμυνας του αχανούς Βασιλείου.
Η ΠΑ έχει δώσει ειδική μέριμνα για το προσωπικό της, και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα φιλοξενηθούν σε καταλύματα που το επίπεδο θα είναι εφάμιλλο με τις αντίστοιχες σαουδαραβικές και αμερικανικές εγκαταστάσεις και αναμφίβολα πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα ελληνικά.
Σε ότι αφορά το προσωπικό, θα μπορεί να προέρχεται από όλες τις Μοίρες Patriot της ΠΑ, και θα ζητηθεί άμεσα εθελοντική συμμετοχή με σχετική διαταγή. Θεωρείται πως το κάθε rotation θα έχει διάρκεια το λιγότερο τρεις ή τέσσερις μήνες. Ο λόγος της τόσο μικρής διαρκείας είναι η επιθυμία της ΠΑ να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη εμπειρία από αυτή την πρώτη αποστολή αντιαεροπορικών όπλων εκτός ελληνικής επικράτειας.
Σε ότι αφορά την αποζημίωση των στελεχών, δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία, αλλά όπως γνωρίζουμε θα είναι σίγουρα οι πλέον καλοπληρωμένες εκτός έδρας αποζημιώσεις που έχουν δοθεί ποτέ σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιθυμία των επιτελών της ΠΑ είναι όσα στελέχη θέλουν να συμμετάσχουν στην αποστολή για λόγους προσωπικής ανέλιξης, οικονομικούς, εμπειρίας, να πάνε. Αν όχι στην πρώτη αποστολή, τουλάχιστον στη δεύτερη ή την τρίτη. Το ενδιαφέρον είναι έντονο, και λίαν συντόμως η ΠΑ θα έχει κλείσει την πρώτη αποστολή (από πλευράς στελεχών), αν όχι και τη δεύτερη.
Η μεταφορά θα γίνει από όσο είναι γνωστό με ευθύνη της αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας. Μεταγωγικά C-130 ή και μεγαλύτερα με αμερικανική συνδρομή θα φορτώσουν τα υλικά και θα τα μεταφέρουν στο Βασίλειο. Η ανάπτυξη θα γίνει με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης εκτός έδρας της ΠΑ, δηλαδή όπως θα γινόταν σε περίοδο επιχειρήσεων μεταφορά μιας πυροβολαρχίας κάπου «εκτός» (Ρόδος, Κρήτη, Κύπρος κοκ). Έτσι θα δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες τα σενάρια μεταστάθμευσης των όπλων αυτών.
Η ελληνική αποστολή θα έχει δυνατότητα να επιστρέψει εντός ωρών, αν αυτό απαιτηθεί. Τα συστήματα θα είναι έτοιμα και ετοιμοπόλεμα αμέσως μόλις φτάσουν, αλλά αν χρειαστεί, η Μοίρα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει πάραυτα, με τον ίδιο τρόπο που έφυγε. Σε λίγες ώρες δηλαδή.
Η ελληνική αποστολή δεν θα χρησιμοποιήσει πολεμικά υλικά από τις σαουδαραβικές ή αμερικανικές δυνάμεις. Ότι μας διατεθεί θα αφορά μόνο επιμελητεία (κοιτώνες, σίτιση, άλλες υποδομές πχ WiFi κοκ). Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η Μοίρα θα έχει μαζί τα όπλα και τα πυρομαχικά της, δηλαδή από πυραύλους PAC2GEM μέχρι τυφέκια και σφαίρες για το Σμήνος προστασίας. Αν γίνει χρήση των όπλων (πχ πυραύλων) δεν έχει γίνει γνωστό αν θα τους αντικαταστήσουν οι οικοδεσπότες ή οι ΗΠΑ, αλλά το βέβαιο είναι πως θα αντικατασταθούν.
Τα όποια υλικά ανταλλάγματα για τη χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή απόρρητα, αλλά από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αξίζουν σα να στέλναμε όλη της αντιαεροπορική μας ασπίδα στην περιοχή. Δεν θελουμε να επεκταθούμε περαιτέρω, αλλά σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορά την άμυνα της χώρας μας και τους εξοπλισμούς.
Τα στελέχη θα μάθουν να λειτουργούν σε δίκτυοκεντρική αεροπορική άμυνα, θα έχουν αλληλεπίδραση με πληρώματα από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, και όλα αυτά σε επιχειρησιακές συνθήκες. Ο χρόνος αναχώρησης δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά θεωρείται πως η Μοίρα θα αναχωρήσει μόλις συγκεντρωθούν οι επιθυμίες συμμετοχής.
Η αποδοχή του αιτήματος για την αποστολή Patriot στην Σαουδική Αραβία, σημαίνει πως η Ελλάδα “means business”, και για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, θα εμπλέξει σε αποστολή στο εξωτερικό, μια τόσο ισχυρή και σημαντική μονάδα των ΕΔ, δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη σε σύμμαχο χώρα. Εξυπακούεται πως εάν μια χώρα θέλει να έχει “απαιτήσεις” στήριξης από τους συμμάχους της, θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει βοήθεια και όταν της ζητηθεί. Αν η χώρα μας είναι ανύπαρκτη στρατιωτικά στο εξωτερικό, θα είναι και σε διπλωματικό επίπεδο. Και αυτό είναι μετά βεβαιότητας το σπουδαιότερο αντάλλαγμα που θα αποκομίσει η Ελλάδα από την αποστολή των Patriot στην Σαουδική Αραβία.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σχεδιάζοντας το πλοίο του μέλλοντος για το Ναυτικό μας, του Αρχιπλοιάρχου ε.α. Ε. Νικολάου

Του Αρχιπλοιάρχου ε.α. Ευσταθίου Νικολάου Π.Ν., Αεροναυπηγού-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.Προχωρώντας προς το μέλλον, πολλά θα αναθεωρηθούν, πολλά θα εξασθενήσουν και όλα θα προσαρμοσθούν στην εκρηκτική τεχνολογία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η «ΠΤΗΣΗ» στη γραμμή παραγωγής του F-35. Οι εξελίξεις για τα...

Για  να εκτιμήσει κάποιος την πραγματική δυναμική του προγράμματος του F-35 θα πρέπει να βρεθεί στο εργοστάσιο της Αμερικανικής Αεροπορίας No4 στο Fort Worth...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17/29 Μαρτίου 1821: Η σπίθα της Επανάστασης ανάβει...

1
Οι πρόκριτοι της Μάνης υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης στην Τσίμοβα (Αρεόπολη) Λακωνίας στις 17 Μαρτίου 1821 (με το παλαίο...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Σκόπια: Όλα τα επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 φεύγουν για Ουκρανία

Τα Σκόπια θα πάψουν να χρησιμοποιούν επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 και θα δωρίσουν το σύνολό τους στην Ουκρανία, όπως η υπουργός Άμυνας Σλαβιάνκα Πετρόβσκα δήλωσε...

FM Dendias to take part in Cyprus, Greece, Israel trilateral meeting in Nicosia

Foreign Minister Nikos Dendias will on Friday take part take part in the Cyprus, Greece, Israel trilateral meeting in Nicosia. Dendias and his counterparts...

Κύπρος: Υπογραφή συνεργασίας Εθνικής Φρουράς – Εθνοφρουράς ΗΠΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, η τελετή υπογραφής σε στρατιωτικό επίπεδο, της Δήλωσης Προθέσεων μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και...