32.4 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ AΝΑΛΥΣΗ: OH-58D Kiowa Warrior, «Ινδιάνοι πολεμιστές» με ελληνικά χρώματα

AΝΑΛΥΣΗ: OH-58D Kiowa Warrior, «Ινδιάνοι πολεμιστές» με ελληνικά χρώματα

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Με το άρθρο αυτό, ξεκινάμε μια ενδιαφέρουσα σειρά δημοσιευμάτων που έχουν να κάνουν με την επικείμενη παραλαβή των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior από τον Ελληνικό Στρατό. Ξεκινάμε με ένα εξαιρετικά αναλυτικό άρθρο που δημοσιεύσαμε στο τεύχος 370, και θα είναι μια αναλυτική παρουσίαση των ελικοπτέρων, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αλλά και των δυνατοτήτων τους. Σημειώνουμε πως το άρθρο έχει γραφτεί πριν αρκετούς μήνες, αλλά όπως θα δείτε έχει πέσει “μέσα” στα περισσότερα!

Τελικά ο ΑΓΕΣ τα κατάφερε!

ΑΝΑΛΥΣΗ/OH-58D Kiowa Warrior

OH-58D Kiowa Warrior

«Ινδιάνοι πολεμιστές» με ελληνικά χρώματα

Η απόκτηση 70 Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior (KW) από αμερικανικά πλεονάσματα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για τη σκοπιμότητά της, αναλύσεις των πλεονεκτημάτων, προβληματισμούς και ενστάσεις. Ο σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι να δαιμονοποιήσει ή να εκθειάσει τη δυνητική προμήθεια, αλλά να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, χωρίς να επεκταθεί σε μια ακόμη «βαρετή» παράθεση των χαρακτηριστικών του Kiowa Warrior.

Του Βασίλη Παπακώστα. Επιπλέον στοιχεία Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης

Μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο απόκτησης OH-58D είχε γίνει τη δεκαετία του 90 στο πλαίσιο της απόκτησης των AH-64A. O Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) απέρριψε τελικά το ενδεχόμενο για λόγους κόστους και επιχειρησιακής ασυμβατότητας, καθώς το ελληνικό δόγμα χρήσης του Apache είναι διαφορετικό από αυτό του Αμερικανικού Στρατού· που επιπλέον, από το 1985 «απομάκρυνε» σταδιακά τους δύο τύπους και άλλαξε τους κύριους ρόλους του OH-58D. Άλλωστε, ελάχιστοι διεθνείς χρήστες (όπως η Σαουδική Αραβία στην έκδοση Bell 406CS «Combat Scout» κ.ά.) επέλεξαν τη συνδυαστική χρήση Apache και Kiowa Warrior. Αν ανατρέξει κάποιος σε παλαιότερα ΕΜΠΑΕ (ή μάλλον σε… παραλειπόμενά τους), υπήρχε μια απαίτηση της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) για απόκτηση είκοσι ελαφρών Ε/Π ένοπλης αναγνώρισης, αλλά αυτή δεν έλαβε ποτέ υψηλή προτεραιότητα και δεν προχώρησε καν σε στάδιο που θα οδηγούσε σε διαγωνιστική διαδικασία.

Στα τέλη του 2013 ο Αμερικανικός Στρατός αποφάσισε την απόσυρση του συνόλου των OH-58D στο πλαίσιο του ARI (Aviation Restructure Imitative) 2013 για λόγους κόστους και περιορισμού των τύπων σε υπηρεσία (για την πρωτοβουλία ARI βλέπε Π&Δ Νο 365, «US Army Apache, Ινδιάνοι στην Ευρώπη»). Την εποχή εκείνη ο Αμερικανικός Στρατός διέθετε 338 ενεργά OH-58D, πλέον των 30 που υπηρετούσαν στην Εθνοφυλακή, και η απόσυρσή τους προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον ξένων χωρών, καθώς τα 308 από αυτά που ήταν σε επιχειρησιακή κατάσταση προσφέρονταν μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles). Τα Kiowa Warrior κατατάσσονται στην κατηγορία μαχητικής διαμόρφωσης C, δηλαδή δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για μη στρατιωτική χρήση από ξένους χρήστες. Τα πρώτα 26 Ε/Π τέθηκαν σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης το 2014 και η απόσυρση θα ολοκληρωθεί στο διάστημα μεταξύ των Οικονομικών Ετών 2014 έως 2017 (πρακτικά πριν από τον Σεπτέμβριο του 2017). Για τα Kiowa Warrior εμφανίστηκαν 14 ενδιαφερόμενες χώρες που δυνητικά θα αποκτήσουν 242 Ε/Π. Ο Αμερικανικός Στρατός σκοπεύει να παραδώσει το σύνολο των Ε/Π έως το 2019 και προορίζει για αντικαταστάτες στις αποστολές που εκτελούσαν τα UAV MQ-1C/RQ-7 και τα AH-64E.

Υπό το πρίσμα αυτό και με κάποιες αρχικές πληροφορίες ότι η Ελλάδα ήταν μέσα σε αυτές της χώρες, δεν είναι παράξενο που από τις αρχές του 2014 εμφανίστηκαν διάφορα δημοσιεύματα περί «απόκτησης μεγάλου αριθμού Ε/Π Kiowa». Οι «υποθέσεις εργασίας» όμως και οι «αναλύσεις» υποστήριζαν την απόκτηση των Ε/Π όχι μόνο για την κάλυψη αναγκών ένοπλης αναγνώρισης ή τη συνεργασία με τα AH-64, αλλά κάποιοι τα πρόβαλλαν ως τη λύση του «λίγο απ’ όλα»… ακόμη και ως μεταφορικά στη θέση των γερασμένων Huey (παρά την εξαιρετικά περιορισμένη μεταφορική δυνατότητά τους). Το ενδιαφέρον επιβεβαιώθηκε από τον τότε Α/ΓΕΣ Μανωλά στη διάρκεια της άσκησης Gordian Knot 2014 τον Δεκέμβριο του 2014 σε ανεπίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ακολούθησε επίσκεψη αξιωματικών του Αμερικανικού Στρατού με σκοπό την ενημέρωση της ελληνικής πλευράς σχετικά με τα OH-58D. Αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΠΗΓΑΣΟΣ 2015 και αφορούσε την Ανασκόπηση Τεχνικής Υποστήριξης των Αμερικανών προς την ΑΣ. Έκτοτε μεσολάβησε χρονικό διάστημα ενός έτους χωρίς κάποια εξέλιξη στην υπόθεση. Την ίδια στιγμή άλλοι από τους αρχικούς υποψήφιους χρήστες, όπως η Κροατία, κινήθηκαν δραστήρια και τα πρώτα πέντε από τα δεκαέξι Ε/Π που της παραχωρήθηκαν έφτασαν σε κροατικό έδαφος στις 30/07/2016 και οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν εντός του έτους. Η «αδράνεια» αυτή οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο είχε εγκαταλειφθεί, αλλά το επανέφερε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος τον Ιανουάριο του 2016 σε ομιλία του στη Βουλή.

Στις 14/04/2016 δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία DSCA (Defense Security Cooperation Agency) ο πίνακας των παραχωρήσεων υλικού μέσω του προγράμματος EDA. Εκεί περιλαμβάνονταν για την Ελλάδα 70 OH-58D, ένας εξομοιωτής-βοήθημα για τη συντήρηση των Ε/Π (OH-58D AHIP, Composite Maintenance Trainer), δύο εξομοιωτές για τις διαδικασίες εκπαίδευσης πιλοτηρίου (OH-58D Cοckpit Procedures Trainer, Image Generator) και ένας εξομοιωτής για εκπαίδευση στα ηλεκτρονικά συστήματα και τον οπλισμό (OH-58 Armament/Avionic/Electrical Trainer). Τα ανωτέρω προέκυψαν από ειδοποίηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στις 09/03/2016 και η αξία του εξοπλισμού υπολογιζόταν σε 86.514.800 δολάρια (το κύριο ποσό των 85.591.000 δολαρίων αναφέρεται στα Ε/Π).

Το πρόγραμμα EDA αφορά παραχωρήσεις υλικού (ελικόπτερα, εξομοιωτές-βοηθήματα) στην κατάσταση «ως έχουν» («as is») και οποιοσδήποτε λοιπός εξοπλισμός ή υπηρεσίες (οπλισμός και παρελκόμενα, εκπαίδευση, υποστήριξη) δεν περιλαμβάνεται και δεν παραχωρείται δωρεάν. Πρέπει δηλαδή να ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία (LOR/LOA, Letter of Request/Letter of Offer and Acceptance) που θα προσδιορίζει το κόστος ώστε η συναλλαγή να γίνει μέσω FMS (με σχετική ανακοίνωση της DSCA προς το Κογκρέσο). Ως λοιπό εξοπλισμό ο Αμερικανικός Στρατός ορίζει επίσης οτιδήποτε έχει εγκατασταθεί στο Ε/Π εκ των υστέρων και φυσικά τα όπλα.

To ελληνικό «πακέτο» φημολογείται ότι θα ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια, αν και εκ πρώτης όψεως το ποσό αυτό δείχνει μάλλον υποτιμημένο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το σχετικό αίτημα (LOR) για την εκκίνηση της διαδικασίας απεστάλη στις ΗΠΑ στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Κάποιες πηγές αναφέρονται σε πιθανότητα έναρξης παραδόσεων των Ε/Π από τις αρχές του καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει ότι οι εκπαιδεύσεις προσωπικού (τεχνικών και ιπταμένων) θα ξεκινήσουν μερικούς μήνες νωρίτερα.

OH-58D Kiowa Warrior σε βολές ρουκετών 2.75-inch στο Αφγανιστάν (U.S. Army photo Sgt. 1st Class Eric Pahon, Task Force Poseidon Public Affairs)

Η σημερινή κατάσταση και η ένταξη των OH-58D στη δομή της ΑΣ

Ο ρόλος της ένοπλης αναγνώρισης για την ΑΣ σήμερα μπορεί να εκτελεσθεί μόνο από τα «πολύτιμα» AH-64A/AH-64DHA, ενώ και οι δύο τύποι «ταλαιπωρούνται» από χαμηλές διαθεσιμότητες λόγω της οικονομικής ένδειας. Επιπλέον, για τα Apache «A» το μέλλον είναι άδηλο, καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους στο επίπεδο «DHA» είναι πλέον πρακτικά απίθανη και «βλέπουν» ήδη τον ορίζοντα υποστήριξής τους από την κατασκευάστρια εταιρεία. Ο συνολικός αριθμός των επιθετικών αυτών ελικοπτέρων έχει συρρικνωθεί από τις απώλειες και φυσικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα στον βασικό τους ρόλο που είναι η προσβολή τεθωρακισμένων σχηματισμών.

Η ΑΣ θεωρητικά διαθέτει τα λίγα «επιζώντα» σε εύχρηστη κατάσταση από 14 Ε/Π AB.206B Jet Ranger, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ρόλους παρατήρησης και επικοινωνιών (liaison). Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η αξιοποίηση του τύπου (στο 3ο ΤΕΑΣ) είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένη και έχει τεθεί θέμα ολοκληρωτικής τους απόσυρσης. Τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα δεν υφίστανται στην παραπάνω εικόνα, αφού το ελληνικό οπλοστάσιο δεν περιλαμβάνει εξοπλισμένα UCAV και τα UAV Sperwer έχουν άλλους ρόλους.

Έτσι, η απουσία ενός εναέριου μέσου με δυνατότητες ένοπλης αναγνώρισης αποτελεί αναμφισβήτητα έλλειψη που πρέπει να καλυφθεί. Όπως όμως θα αναλύσουμε παρακάτω, ο κύριος λόγος απόκτησης των Kiowa Warrior δεν είναι μόνο η κάλυψη του συγκεκριμένου κενού αλλά και αρκετών διαφορετικών αναγκών και ελλείψεων στο στερέωμα της ΑΣ. Συγκεκριμένα, το Όπλο φαίνεται ότι προωθεί τη συγκρότηση δύο ταγμάτων με έναν αριθμό από τα Kiowa Warrior και την παραχώρηση 10 Ε/Π στη ΣΑΣ (Σχολή Αεροπορίας Στρατού). Η τελευταία βασίζεται σήμερα στα εναπομείναντα NH-300C που παρέλαβε το 1985 και τα χρησιμοποιεί για την αρχική εκπαίδευση, ενώ για το επόμενο στάδιο κάνει χρήση των UH-1H. Συνεπώς, υπάρχει μια σημαντική έλλειψη για ένα πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό μέσο για τη μετάβαση ενός χειριστή από τα NH-300C στα NH90, CH-47D και AH-64A/DHA. Ένας αριθμός από τα ΟΗ-58D αναμένεται να κανιβαλιστούν για προσπορισμό ανταλλακτικών προκειμένου να δημιουργηθεί αρχικό απόθεμα, περιορίζοντας έτσι το κόστος αξιοποίησης των Ε/Π σε αυτήν τη φάση.

Η τελική κατανομή των 70 Ε/Π που θα αποκτηθούν θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση των δύο ταγμάτων που επιθυμεί η ΑΣ. Στην Αεροπορία του Αμερικανικού Στρατού τα KW ήταν ενταγμένα σε μονάδες επιθετικής αναγνώρισης «ελαφρών μεραρχιών» που διέθεταν αποκλειστικά OH-58D ή σε «μέσες μεραρχίες» που συνδύαζαν τα AH-64D και τα OH-58D. Η τυπική σύνθεση ενός αμερικανικού τάγματος περιλάμβανε τρεις λόχους από 10 OH-58D για ένα σύνολο 30 Ε/Π ανά τάγμα, ενώ παλαιότερα η σύνθεση περιοριζόταν στα 8 OH-58D (ή AH-1F Cobra), δηλαδή σύνολο 24 Ε/Π ανά τάγμα. Με την υποθετική παραχώρηση των 10 E/Π στη ΣΑΣ, η αξιοποίηση των 48 από τα 60 υπολειπόμενα και ο κανιβαλισμός 12 εξ αυτών φαίνεται πιο λογική επιλογή, αν αναλογιστεί κανείς και τη σημερινή σύνθεση των δύο ΤΕΕΠ. Ο τελικός αριθμός ωστόσο των KW που θα αξιοποιηθεί συνδέεται και με τους σχετικούς περιορισμούς της «οροφής» της συνθήκης CFE (Conventional armed Forces in Europe), που υπενθυμίζουμε ότι προβλέπει για την Ελλάδα την κατοχή 65 επιθετικών Ε/Π. Εάν τα Kiowa Warrior χαρακτηρισθούν «Επιθετικά Ελικόπτερα», τότε με δεδομένη την ύπαρξη 28 AH-64A/AH-64DHA, τα KW που θα αξιοποιηθούν (εξαιρουμένων των Ε/Π που θα υπαχθούν στη ΣΑΣ, αφού πιθανότατα θα τους έχει αφαιρεθεί ο σχετικός εξοπλισμός) δεν μπορούν να υπερβούν τα 37. Επομένως, η σύνθεση του κάθε τάγματος θα περιλαμβάνει 18 Ε/Π που θα κατανεμηθούν σε δύο λόχους των εννέα ή τρεις λόχους των έξι. Το θέμα του χαρακτηρισμού των Επιθετικών Ελικοπτέρων υπό τη CFE ξεπερνά τους σκοπούς αυτού του άρθρου, αλλά μια σύντομη αναφορά υπάρχει σε ένθετο πλαίσιο παραπλεύρως. Εάν τα KW δεν χαρακτηριστούν επιθετικά, τότε υπάρχει δυνητικά η δυνατότητα συγκρότησης των δύο ταγμάτων με 24 E/Π το καθένα σε τρεις λόχους των οκτώ (ή δύο των 12).

Επιθετική αναγνώριση στο Αφγανιστάν

Συστήματα και όπλα του Kiowa Warrior

Το OH-58D διαθέτει εκτεταμένη υποδομή glass cockpit με συμβατότητα ANVIS (Aviation Night Vision System) για χρήση Διοπτρών Νυχτερινής Όρασης (ΔΝΟ) όπως οι AN/AVS-6. Στον πίνακα οργάνων του πιλοτηρίου είναι εγκατεστημένες δύο οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFD), μία για τον πιλότο και μία για τον συγκυβερνήτη/παρατηρητή, όπου απεικονίζονται δεδομένα πτήσης, στοιχεία ναυτιλίας, πληροφορίες τακτικής κατάστασης, επικοινωνίες και η εικόνα από τη μονάδα MMS (Mast-Mounted Sight) που επιτρέπει τη χρήση των μεταφερόμενων όπλων. Επίσης υπάρχει μια τρίτη, μικρότερη οθόνη ενδιαμέσως, που χρησιμοποιείται για τη μεταβίβαση στόχων πυροβολικού, ορισμένα εφεδρικά αναλογικά όργανα πτήσης και οι ενδείκτες λειτουργίας των κινητήρων (σε «σύγχρονη» μορφή «κινούμενης ταινίας»). Η διασύνδεση όλων των υποσυστημάτων γίνεται με αρτηρία MIL-STD 1553.

Το συγκρότημα MMS έχει διαστάσεις 119,38×63,5 cm (ύψοςxδιάμετρο) επί ιστού στον άξονα του στροφείου, σε θέση 1,83 m υψηλότερα από το επίπεδο των ματιών του χειριστή, παρέχοντας έτσι δυνατότητα έρευνας και πρόσκτησης στόχων ενώ το ελικόπτερο αιωρείται σε απόκρυψη από το εδαφικό ανάγλυφο. Η ενσωματωμένη υποδομή σταθεροποίησης των ηλεκτροοπτικών του απαρτίων είναι καλύτερη από 20μ Rad και η περιοχή κάλυψης (Field Of Regard) φτάνει τις +/-190 μοίρες σε αζιμούθιο και +/-30 μοίρες στο κατακόρυφο επίπεδο.

Το MMS διαθέτει τρεις αισθητήρες:

 1. TIS (Thermal Imaging Sensor). Μια κάμερα θερμικής απεικόνισης 2ης γενιάς με διάταξη 640×480 και ερευνητή Ινδίου-Αντιμονίου (InSb), που λειτουργεί στο φάσμα μήκους κύματος 3,8-4,8 μm παρέχοντας «στενό» πεδίο θέας 1,6×2 μοιρών και «ευρύ» 4,9×3,7 μοιρών. Η απόσταση εντοπισμού (που βέβαια εξαρτάται από τις συνθήκες περιβάλλοντος και το αντικείμενο παρατήρησης) φθάνει στα 10+ km με δυνατότητα αναγνώρισης/ταυτοποίησης έως τα 3 km, κάτι που επιτρέπει στο Ε/Π (στις περισσότερες περιπτώσεις απειλών) να κινείται σε ασφαλή απόσταση από τον στόχο.
 2. Συσκευή αποστασιομέτρησης/κατάδειξης λέιζερ LRF/D (Laser Range Finder/Designator) τεχνολογίας NdYAG που λειτουργεί στα 1,06 μm και παρέχει δυνατότητα σήμανσης λέιζερ σε μέγιστη εμβέλεια 9,99 km.
 3. Κάμερα TVS (Tele-Vision System). Ένα σύστημα απεικόνισης χαμηλού επιπέδου φωτισμού (Low Light Level TV) για χρήση τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Παρέχει εμβέλεια αποκάλυψης/εντοπισμού στόχων στα 8+ km και ταυτοποίησης στα 4-6 km. Λειτουργεί στο φάσμα 0,65-0,9 μm παρέχοντας «στενό» πεδίο θέας 2 μοιρών και «ευρύ» 8 μοιρών.

Στον τομέα του οπλισμού περιλαμβάνεται η δυνατότητα τοποθέτησης πολυβόλου M3P των 12,7 mm ή ατρακτιδίου πολυβόλου M296 ίδιου διαμετρήματος στην αριστερή πλευρά του Kiowa Warrior παρέχοντας μέγιστο βεληνεκές 2 km και δραστικό 1000 m ή και εξάκαννου minigun M134DH των 7,62 mm σε πλευρική θύρα. Ας σημειωθεί ότι το M3P είναι μια ειδική έκδοση του γνωστού πολυβόλου σχεδίασης της FN HERSTAL, αρχικά ως δευτερεύων οπλισμός του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος Avenger της Boeing που υιοθετήθηκε και για το OH-58D. Άρα, η προμήθειά του είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα αυτή του Ε/Π. Το M296 είναι άλλη μια ειδική επιλογή (πρέπει δηλαδή να αποκτηθεί επί τούτοις), που αν και έχει το ίδιο διαμέτρημα και (πρακτικά) τις δυνατότητες του M3P, προσφέρει (ως ατρακτίδιο) ορισμένα πλεονεκτήματα στην ταχεία προσθαφαίρεσή του. Υπενθυμίζεται ότι και το (εξαιρετικά αποτελεσματικό) M134DH επίσης δεν βρίσκεται στο ελληνικό οπλοστάσιο, αν και θα μπορούσε να αποτελεί οικονομική λύση για παροχή αποτελεσματικού κατασταλτικού πυρός στα μεταφορικά ελικόπτερα της ΑΣ (όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες αεροπορίες).

Το OH-58D μπορεί να μεταφέρει δύο κάλαθους ρουκετών LAU-68 που φέρουν 7 ρουκέτες Hydra των 70mm με μέγιστο βεληνεκές 9 km και δραστικό βεληνεκές 4 km ή δύο ζευγάρια βλημάτων Hellfire. Για εμπλοκές εναέριων στόχων μπορεί να μεταφέρει έως τέσσερα βλήματα ATAS (Air-To-Air Stinger ή AIM-92) με «φάκελο» εμπλοκής 1-4 km. Ο εγκλωβισμός μπορεί να γίνει μέσω του σκοπευτικού του χειριστή (αναπτύσσεται στο πάνω μέρος του πίνακα οργάνων) ή της οθόνης MFD. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα ενσωμάτωσης ρουκετών 70mm με ημιενεργό καθοδήγηση laser (βλέπε αναλυτικό άρθρο Π&Δ Νο 342, «Κατευθυνόμενες ρουκέτες αέρος-εδάφους, Νέες δυνατότητες για ένα παλιό όπλο»).

Οι κατευθυνόμενες ρουκέτες είναι ένα όπλο που θα δώσει νέες δυνατότητες στο ελικόπτερο

Στη γνωστοποίηση της DSCA στις 03/05/2016 στο Κογκρέσο για την αξιοποίηση των 24 OH-58D Kiowa Warrior που αποκτήθηκαν μέσω EDA από την Τυνησία περιλαμβάνεται η προμήθεια 82 απαρτίων APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System), 82 γομώσεων M152 HE και 82 πυραυλοκινητήρων Mk66 Mod 4. To απάρτιο APKWS χρησιμοποιεί τέσσερα πτερύγια και προσαρμόζεται στη ρουκέτα των 70 mm μεταξύ της γόμωσης και του κύριου σώματος και την μετατρέπει σε κατευθυνόμενο όπλο που προσδίδει πιθανότητα πλήγματος 80% με μέγιστη απόκλιση 2 m από το σημείο σήμανσης με τη δέσμη λέιζερ. Με γόμωση Μ151 και πυροσωλήνα M423 το όπλο έχει βάρος 15,8 kg, μήκος 1,90 m και διάμετρο 70 mm. Με «φάκελο» εμπλοκής 1,5-5 km είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά στόχων χωρίς ή με ελαφρά θωράκιση. Οι APKWS, που χρησιμοποιούν τον ίδιο κάλαθο με τις Hydra, έχουν πιστοποιηθεί για χρήση σε AH-64D/E, AH-1W και MH-60R/S (βλέπε αναφορά στο άρθρο IKE Vs ISIS στο τρέχον τεύχος), ενώ μεταξύ των Ε/Π στα οποία έχει δοκιμασθεί είναι και τα OH-58D Kiowa Warrior.

Μια άλλη αντίστοιχη περίπτωση είναι η DAGR (Direct Attack Guided Rocket), η οποία ωστόσο δεν είναι απάρτιο, αλλά μια ολοκληρωμένη κατευθυνόμενη ρουκέτα με καθοδήγηση ημιενεργού λέιζερ. Παρέχει ακρίβεια 1 m από το σημείο σήμανσης, μέγιστη εμβέλεια 12 km, εάν η εκτόξευση γίνει στα 20.000 πόδια (αφορά αεροπλάνα), ή 6 km με εκτόξευση στο επίπεδο της θάλασσας. Το όπλο έχει βάρος 16,3 kg, μήκος 1,9 m και διάμετρο 70 mm. Παρέχει δυνατότητα εκτόξευσης σε διαμόρφωση LOAL (Lock On After Launch) ή LOBL (Lock On Before Launch) και μεταφέρεται σε ειδικό κάλαθο RMC (Rail Mounted Canister) τεσσάρων ρουκετών συνολικού βάρους 86,2 kg, που μπορεί να προσαρμοστεί στους αναλογικούς ή ψηφιακούς εκτοξευτήρες M272/M299/M310 των Hellfire ή σε τροποποιημένους M260/M261. Το DAGR έχει βληθεί από Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior, αλλά δεν έχει πιστοποιηθεί στον τύπο. Είναι προφανές ότι παρέχει υψηλότερες επιδόσεις, αλλά το κόστος απόκτησης και ενσωμάτωσης στο Ε/Π είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερο.

 

Ο λοιπός εξοπλισμός αποτελείται από σύστημα αυτοπροστασίας που είναι ικανοποιητικό, αν και δεν ανήκει στην «αιχμή» της τεχνολογίας και αποτελείται από:

 • RWR (Radar Warning Receiver) APR-39(V)1 ή APR-39A(V)1
 • RWR APR-44(V)3 για κάλυψη ραντάρ συνεχούς κύματος
 • Παρεμβολέα IR AN/ALQ-144
 • Δέκτη LDS (Laser Detection Set) AN/AVR-2A
 • Συσκευή προειδοποίησης επερχόμενου βλήματος CMWS AN/AAR-57, σε κάποια μόνο Ε/Π (και που -σημειωτέον- περιλαμβάνεται στον επιθυμητό εξοπλισμό της Τυνησίας για τα 24 KW που απέκτησε).

To Ε/Π διαθέτει επίσης πλήρες συγκρότημα επικοινωνιών με δύο ασυρμάτους AN/ARC-201D SINCGARS VHF, ένα AN/ARC-186 VHF και ένα AN/ARC-164 Have Quick II UHF που μπορούν να διασυνδεθούν με την κρυπτογραφική συσκευή KY-58. O εξοπλισμός συμπληρώνεται με το modem IDM και IFF AN/APX-100. Η ανακοίνωση της DSCA για την τυνησιακή προμήθεια περιλαμβάνει τη συσκευή IFF AN/APX-118 αντί της 100, το ίδιο σετ επικοινωνιών αλλά όχι τη συσκευή APR-44(V)3 και τον παρεμβολέα AN/ALQ-144. Το τελευταίο στοιχείο σε συνδυασμό με την απόκτηση θερμοβολίδων Μ-211 και Μ-212 και αερόφυλλων Α965Μ1 υποδηλώνει την πρόθεση αναβάθμισης του «πακέτου» αυτοπροστασίας, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται στην τρέχουσα γνωστοποίηση της DSCA για την αφρικανική χώρα.

Επίσης, περιέχει βελτιωμένο εξοπλισμό πλοήγησης (EGI Embedded GPS Inertial). Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική η γνωστοποίηση της αμερικανικής υπηρεσίας για την ελληνική περίπτωση που, εάν ισχύουν οι προαναφερθείσες πληροφορίες για τη LOR, πρέπει οσονούπω να εκδοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η ύπαρξη του IDM θα μπορούσε να εξυπηρετήσει επικοινωνία των Kiowa Warrior με τα F-16C/D Block 50/52+ της ΠΑ που διαθέτουν ανάλογο εξοπλισμό, τουλάχιστον έως τον αναμενόμενο εκσυγχρονισμό τους, οπότε και θα εφοδιασθούν και αυτά με το Link 16 που διαθέτουν ήδη τα F-16C/D Block 52M.

Στο Αφγανιστάν τα ελικόπτερα ήταν ατελείωτες οι φορές που “έβγαλαν το φίδι από την τρύπα” (U.S. Army photo Sgt. 1st Class Eric Pahon, Task Force Poseidon Public Affairs)

Δυνητικοί ρόλοι των «ελληνικών OH-58D»

Λαμβάνοντας ως δεδομένη την καλή κατάσταση των Ε/Π αλλά και τη δυνατότητα της ΑΣ να αξιοποιήσει τα OH-58D (βλέπε παρακάτω) μπορούν να εκτελέσουν πληθώρα ρόλων, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σχετίζονται με τη χρήση τους στον Αμερικανικό Στρατό. Φυσικά, η αξιοποίηση των «ελληνικών Kiowa Warrior» θα εξαρτηθεί τελικά από τον οπλισμό (και εν μέρει τον εξοπλισμό) που θα τα συνοδεύει ή ίσως θα αποκτήσουν στο μέλλον (Hellfire, APKWS;).

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Δράση κατά αποβατικών δυνάμεων και σκαφών επιφανείας.
 • Υποβοήθηση στοχοποίησης και κατάδειξη στόχων για αεροσκάφη της ΠΑ που χρησιμοποιούν LGB (οικογένεια Paveway).
 • Παροχή δεδομένων στόχων, που δεν είναι άμεσα ορατοί, σε μονάδες επιφανείας του ΠΝ.
 • Κατάδειξη στόχων ή και καταύγαση για Ε/Π S-70B-6 του ΠΝ που χρησιμοποιούν όπλα καθοδήγησης λέιζερ (AGM-114M1BF).
 • Παροχή δεδομένων στόχων σε μονάδες Πυροβολικού. H δυνατότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ενταγμένες μονάδες στην ΑΣΔΕΝ, οι οποίες θα κληθούν να πλήξουν εχθρικές δυνάμεις σε αποβατική επιχείρηση αλλά και στόχους στην εχθρική ενδοχώρα.
 • Επιτήρηση πεδίου μάχης ή σε ειρηνική περίοδο επιτήρηση θαλάσσιων ή/και χερσαίων συνόρων χάρη στο συγκρότημα αισθητήρων MMS.
 • Εμπλοκή μη/ελαφρώς τεθωρακισμένων στόχων υπό την κάλυψη του εδαφικού ανάγλυφου.
 • Αντιαρματικό αγώνα σε συνεργασία με τα AH-64A/AH-64DHA καταδεικνύοντας στόχους σε συντονισμό (hunter-killer) ή δρώντας από κοινού με τα Apache ως αυτόνομες μονάδες βολής (σε περίπτωση ενσωμάτωσης AGM-114). Το OH-58D μπορεί να εμπλέκει-ιχνηλατεί έως και έξι στόχους ταυτόχρονα.
 • Συνοδεία CH-47D, NH90 και UH-1H
 • Δίωξη Ε/Π με την υιοθέτηση ATAS (Air to Air Stinger), υποδομή που διαθέτουν ορισμένα από τα Ε/Π που διατίθενται ως EDA.
 • Ένοπλη αναγνώριση
 • Μεταφορά προσωπικού ειδικών δυνάμεων
 • Υποστήριξη ειδικών επιχειρήσεων

OH-58 Kiowa σε βολές πολυβόλου .50 (U.S. Army photo Sgt. Michael J. MacLeod)

Σε σύγχρονες στρατιωτικές δυνάμεις κάποιοι από τους παραπάνω ρόλους θα μπορούσαν να αναληφθούν από UAV, αλλά η απουσία τους από το ελληνικό οπλοστάσιο συνηγορεί υπέρ της απόκτησης των OH-58D.

Πέραν των ρόλων που θα κληθούν να αναλάβουν τα KW, η ένταξη και αξιοποίησή τους από την ΑΣ είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, για το οποίο τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν μόνο κάποια σενάρια και… άφθονες εικασίες.

Ένα από τα σενάρια αναφέρεται στη δημιουργία μικρών σχηματισμών Kiowa Warrior που θα ενταχθούν οργανικά στις μονάδες της ΑΣΔΕΝ, αναπτυγμένα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κάτι τέτοιο από άποψη υποδομών και λογιστικής υποστήριξης είναι μάλλον ανέφικτο. Θα μπορούσαν ωστόσο να δημιουργηθούν προκεχωρημένες βάσεις με στοιχειώδεις υποδομές ανεφοδιασμού καυσίμων και πυρομαχικών ώστε να ενισχύουν τις δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ ασκώντας κάποιους από τους ρόλους που προαναφέρθηκαν.

Το USS Lake Erie (CG 70) φιλοξενεί OH-58D Kiowa Warrior. Ας σκεφτούμε τις δυνατότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα πλοία του ΠΝ και η ΑΣΔΕΝ με φιλοξενία του τύπου κατά περίπτωση (U.S. Army Photo by Staff Sgt. Matthew G. Ryan, 25th Inf. Div. PAO)

Μια πιο προηγμένη πρόταση θα ήταν η δημιουργία μιας δομής κεντρικής διαχείρισης του στόλου των OH-58D, δηλαδή η ένταξη όλων των ελικοπτέρων σε ένα συγκρότημα (μονάδας επίπεδου συντάγματος;), το οποίο (εκτός από την εκπαίδευση, συντήρηση και υποστήριξη) ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αναπτύσσει υπομονάδες του σε προκεχωρημένες θέσεις στο Αιγαίο με επιχειρησιακά ελικόπτερα και πληρώματα όπου θα παραμένουν εκεί για διάστημα μερικών εβδομάδων. Η λειτουργία αυτή σε συνθήκες «εκστρατείας» θα δίνει στα πληρώματα ικανή εξοικείωση με τους χώρους των επιχειρησιακών καθηκόντων τους, ενώ θα απαλλάσσει από τη δημιουργία πολλαπλών υποδομών υψηλού κόστους.

Υπό τη σκέπη ενός συντάγματος, η αξιοποίηση ενός αριθμού 36 ή 48 Ε/Π θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετές υπομονάδες, ώστε ακόμη και με κατανομή σε τρεις κύκλους αξιοποίησης (επιχειρησιακή ανάπτυξη, εκπαίδευση/προετοιμασία και συντήρηση) να αποδίδει αρκετές διμοιρίες (των τεσσάρων ελικοπτέρων) για το πλαίσιο που προαναφέρθηκε. Παρενθετικά να αναφέρουμε ότι κυκλοφορούν κάποιες (επιεικώς περίεργες) πληροφορίες για τη δημιουργία δεύτερης ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη και την ένταξη σε αυτήν των «νέων» CH-47 και των OH-58D. Η ιδέα δεν είναι νέα αλλά επαναλαμβάνεται από τη δεκαετία του 2000, όταν όμως οι καιροί ήταν… διαφορετικοί!

Επανερχόμενοι στα KW (με δεδομένο τον οπλισμό και τον εξοπλισμό τους), είναι κατάλληλες πλατφόρμες για προκεχωρημένη ανάπτυξη σε περιοχές ενδιαφέροντος (όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου), όπου ενταγμένα σε συγκροτήματα υψηλού χρόνου ετοιμότητας θα ενεργούν ως τοπικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Έτσι θα επιτρέπουν τις δυνάμεις άμυνας να επεμβαίνουν μέρα και νύχτα, σε ελάχιστο χρόνο και με μεγάλη ισχύ πυρός όπου και όταν απαιτηθεί, καταβάλλοντας έγκαιρα συντριπτικό πλήγμα στην εχθρική δύναμη (πριν αυτή εδραιωθεί). Είναι δηλαδή μια δυνατότητα που δεν υφίσταται σήμερα στα νησιά, παρά σε περιορισμένα μεγέθη, απαιτώντας ενισχύσεις από εναέρια μέσα (Apache) που θα έλθουν από την ενδοχώρα.

OH-58D Kiowa Warrior σε αποστολή αναγνώρισης στο Αφγανιστάν

Έτσι, η χρήση των OH-58D θα αποδεσμεύσει τα AH-64A/DHA, επιτρέποντας στα τελευταία να επικεντρωθούν στον κύριο ρόλο τους, τον αντιαρματικό αγώνα στον Έβρο. Σε σχέση με την ανάπτυξη των Ε/Π και την περιορισμένη αυτονομία τους (εμβέλεια μάχης 120 km), θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα για δύο KW να μεταφερθούν από αεροσκάφος C-130H/E και να έλθουν σε πτητική κατάσταση σε 15 λεπτά.

Στον Αμερικανικό Στρατό έως το 1985 ο κύριος ρόλος του OH-58D ήταν ο συντονισμός επιθετικών προωθήσεων, η σήμανση στόχων και η παροχή πληροφοριών στα AH-64A ενταγμένα στις Μονάδες Επιθετικών Ελικοπτέρων. Δευτερεύοντες ρόλοι είναι ο εντοπισμός και κατάδειξη στόχων για τις μονάδες Πυροβολικού και η συμμετοχή στις Μονάδες Εναέριου Ιππικού παρέχοντας εναέρια αναγνώριση στους διοικητές των χερσαίων δυνάμεων. Από το 1988 η συνεργασία με τα AH-64A εξαλείφθηκε σταδιακά και κύριος ρόλος τους έγινε η εναέρια αναγνώριση με δευτερεύοντα την αποκάλυψη και σήμανση στόχων για το Πυροβολικό. Το 1987 ο Αμερικανικός Στρατός προέβη σε μια παράλληλη αξιολόγηση πέντε τύπων Ε/Π (AH-64A, AH-1, OH-58D, OH-58C, OH-58C+) για τον ρόλο της εναέριας αναγνώρισης σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες (εντοπισμός, πλοήγηση, επιβιωσιμότητα, ανάθεση στόχων, επικοινωνίες) και το OH-58D κρίθηκε το πλέον κατάλληλο, με το AH-64A να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

 

OH-58D Kiowa Warrior, Task Force Saber, Combat Aviation Brigade, 1st Infantry Division, Ιράκ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ptisidiastima.com για πρώτη φορά στις 27 Δεκεμβρίου 2017


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

81 ΣΧΟΛΙΑ

81 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Προβοκάτωρ

Ναι μεν αλλά δεν έχει μειωμένη ραδιοδιατομή…

Προβοκάτωρ

Σύντροφε Μπέρια, να υποθέσω ότι ετοιμάζεται ζεστή ντάτσα στο Μουρμάνσκ μόνο για πάρτυ μου?

Manolis

H ντατσα θα ειναι για δυο.

Manolis

Στο ιδιο δωματιο αμφοετροι, μη φανταστητε τιποτε καπιταλιστικες πολυτελειες.

Προβοκάτωρ

Δεν θέλω παρτίδες με σταχανοβίτες..

Mich

Απαιτείται απόφαση του politburo..;-)

Ευστάθιος Παλαιολόγος

Μερικα ειχαν αποκτησει σχετικές προβλέψεις. Πειραματικά

Γ.Μ.

Μόνο ένα ως πρωτότυπο για δοκιμές. Τίποτε παραπάνω….

Em.Ti

Το κυριότερο πλεονέκτημα από την χρήση τους θα είναι η αποσυμφόρηση των Απάτσι, γιατί τώρα στην οποιαδήποτε άσκηση (και όχι άδικα) υπάρχει από ένα τουλάχιστον ζεύγος AH-64.

Στο ελληνικό περιβάλλον πάντως, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο και τις νησίδες ένα τέτοιο ε/π μπορεί να κάνει “παπάδες”. Φανταστείτε μονάδα επιφάνειας του ΠΝ να προσβάλει στόχους υπό την κάλυψη όρμου με στοιχεία βολής από ΟΗ-58D.

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Τυχερη η 32η ΤΑΞΠΝ

Em.Ti

Και όχι μόνο. Επειδή υπηρέτησα σε τομέα ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, μια από τις αποστολές για τις οποίες εκπαιδευτήκαμε ήταν η εξάλειψη προγεφυρωμάτων του εχθρού. Για κάτι τέτοιο χρειάζονται μέσα ταχείας αντίδρασης και ταχύτητας και καταλαβαίνετε ότι ένα επιθετικό ε/π είναι ιδανικό για κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, η προσθήκη ενός ταχυκίνητου μέσου που μπορεί να προσφέρει έγκυρη αναγνώριση και άμεση προσβολή στόχων είναι οφέλιμη για τις Ε.Δ.

sotbak

θετική εξέλιξη αναμφισβήτητα για την Α/Σ. Καλοδεχούμενα!!!

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Φιλη ΠΤΗΣΗ ξερουμε αν θα δρουν από μοναδες του ΠΝ όπως LST της ΔΑΔ και της ΔΔΜΝ κατά τα πρότυπα περσικος 1987 nimrod dancer;

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Συγνωμη αυτό είναι Παναμάς, Prime Chance θελω να πω

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Επισης ισως μεταφορα ΔΕΕ κατά τα πρότυπα των AH/MH-6;

G...

Σε μια χωρα σαν την ελλαδα με εντονο ανάγλυφο τα ελικόπτερα ειναι στο στοιχείο τους. Με ελαχιστο κοστος και πολλαπλασιο οφελος ειναι αξιο αποριας που υπηρχαν φωνες για την μη αποδοχη τους. Τα περι τεχνικης υποστήριξης κτλ ηταν απλα ανοησιες. Ας ξεβολευτουν καποιοι επιτελους. Η άμυνα της πατριδας μας ειναι υπερανω βολεματος καποιων η αλλων που ισως τους κοβει τις μιζες απο μελλοντικες αγορες σε περίπτωση μη αποδοχης της προσφοράς. 60 ελικόπτερα ειναι τεράστια δυναμη πυρος και τετοιες ευκαιρίες παρουσιάζονται σπανια

SPY_GR

Πολύ καλό άρθρο!

AIRMAN

Τα 50αρια είναι για μπαμ-μπαμ, στον πολεμο πας με 4 χελφαιαρ.

chikichiki

1. Σιγά να μην πάρουμε επιπλέον Hellfire, θα μοιραστούν το απόθεμα με την άλλη ερυθρόδερμη φυλή. 2. Σιγά να μην πάρουμε APKWS/DAGR. Ούτε καν κιτ μετατροπής. Δε λέτε πάλι καλά που πήραμε κατιτις… 3. Καλό το πολυβόλο και καλές οι ρουκέτες, αλλά ίσως όχι τόσο στο δικό μας περιβάλλον. Γίνομαι λίγο απόλυτος, αλλά φοβάμαι πολύ τι θα συνέβαινε σε ένα τέτοιο ελικοπτεράκι αν τολμούσε να κάνει gun run. Με ρουκέτες κάτι γίνεται…κάτι…από την άλλη βέβαια, 30τόσοι φορείς Hellfire είναι μια πραγματικά υπολογίσιμη δύναμη, επομένως ελπίζω να…προτιμηθούν ως πιο συχνή διαμόρφωση οπλισμού. Με αντίστοιχο tasking βέβαια. 4. Οι ρόλοι που θα… Read more »

Giorgos Tsagkaris

1. Eιχαν παραληφθει περιπου 1350 βληματα…δεν τα λεσ και λιγα…
2.Μακαρι καποια στιγμη να γινει και αυτο VFM…
3. Αν βαζαμε 20αρι θα εκλεινε σπιτια…
4.Καταδειξη στοχων για τον ΕΣ και (κυριως) για την ΠΑ θα ηταν πολλαπλασιαστης δυναμης…
5.Αυτα και τα …..Χιουι θα ειναι αυτα που θα πετανε ως το τελος…

chikichiki

1. Δε διαφωνώ, απλά το αναφέρω επειδή το άρθρο φάνηκε να μιλά για μελλοντική απόκτηση Hellfire/APKWS. 2. Μα τι λέτε τώρα, αφού έχουμε Hellfire για αυτή τη δουλειά…σε λίγο θα προτείνετε να αναπτύξουμε κι εγχώριο κιτ καθοδήγησης με τα πανεπιστήμια, μα προσγειωθείτε λίγο! 3. Με παρεξηγήσατε, δε ζητάω μεγαλύτερο διαμέτρημα, ζητάω να μη νομίσουμε ότι θα έχουμε την ίδια ευχέρεια στο να κάνουμε gun strafing με τους προηγούμενους χρήστες. Από μακριά κι αγαπημένοι (με Hellfire, χεχε). 4. Δε διαφωνώ. Μπορεί να επεκταθεί και προς τα κει ο ρόλος τους. 5. Με ανησυχούν κυρίως οι επιπτώσεις στο σύνολο των τύπων ελικοπτέρων… Read more »

aris32

βλεπω στο αμεσο μελλον ηΑΣ να εχει τα 28 απατσι 38 κιοβα τα 30 σινουκ που μαζι με τα 20ΝΗ90 θα αναλαβουν την κυρια μεταφορα δυναμεων στα νησια αλλα πριν εκδηλωθει μαχη . και μερικα χιουι 20-30 για υποστηριξη . βλεπουμε δηλαδη αλλαγη του σκοπου της ΑΣ . που για εμενα το βρισκω συμφωνω . πιστευω να μπορεσει να βρεθει μια ακρη για τα απατσι Α+ διοτι θα ειναι αδικο να αποσυρθουν τοσο νωρις .

Giorgos Tsagkaris

Στην χειροτερη θα στραφουμε σε λυσεις τυπου Ισραηλ.
Τα ”Α” ειναι και πολλα και με ρολο ”game changer”…

G

τι μοδα ειναι αυτη να λεμε οτι τα απατσι θα αποσυρθουν?
εδω πετανε τα χιουι (και θα πετανε για καιρο ακομα ) και θα φυγουν αυτα ?
μην τρελαθουμε .

aris32

τα χιουι πετανε επειδη ειναι ευκολα να συντηρηθουν δεν εχουν περιπλοκα συστηματα και ανταλλακτικα υπαρχουν απο πολλες πηγες . τα απατσι Α+ εχουν περιπλοκα συστηματα που πλεον δεν υποστηριζονται και ειναι και ξεπερασμενα . οποτε αν δεν λειτουργει το σκοπευτικο τους πχ τι να το κανεις; υγ δεν θελω να αποσυρθουν ειναι υπερπολθυτιμα .

Γιώργος

Χρόνια πολλά, δύο ερωτήσεις για όποιον γνωρίζει:
Γνωρίζουμε εάν θα έρθουν με οποιονδήποτε οπλισμό, πχ ρουκέτες, πολυβόλα κλπ;
Επίσης, κάνετε στο άρθρο αναφορά για minigun στις θύρες, υπάρχει κάποια σχετική διαφωτιστική φωτό;

Κωνσταντινος κλαδιανος

O ΑΓΕΣ ειπε θα είναι οπλισμένα με GAU-15, Hydra κτλπ από ότι ξερω minigun περνουν στη θεση των hellfire

Κωνσταντινος κλαδιανος
Κωνσταντινος κλαδιανος

AΥΣΤΡΙΑ στα ΑΒ-206/KIOWA

Γιώργος

Ευχαριστώ για την απάντηση.

tsimuha2

Στα OH-58D τα Μ134 μπαινουν στους φορεις οπλισμου και οχι στις πορτες οπως στα αλλα OH-58 (που ειναι απλες μετασκευες )
Eδω ΟΗ-58D της τυνησιας με Μ134 (ζοομ στις φωτο )

http://army-tech.net/forum/index.php?threads/%D8%AA%D9%88%D9%86%D8%B3-%D8%AA%D8%AD%D8%B5%D9%84-%D8%B9%D9%84%D9%89-24-%D9%85%D8%B1%D9%88%D8%AD%D9%8A%D8%A9-oh-58d-kiowa-warrior-%D9%88%D8%AA%D8%B7%D9%84%D8%A8-%D9%85%D8%B9%D8%AF%D8%A7%D8%AA%D9%87%D8%A7-%D9%88-%D8%A3%D8%B3%D9%84%D8%AD%D8%AA%D9%87%D8%A7-%D9%88%D8%AA%D8%B3%D8%AA%D8%B9%D8%AF-%D9%84%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%84%D8%A7%D9%85-8-black-hawk.8212/page-3

Γιώργος

Ωραίο εργαλείο…αυτό όμως ακόμα καλύτερο:
https://www.youtube.com/watch?v=a0-lOQFnXUQ

chikichiki

Όχι σίγουρα…απ’ότι βλέπω έχει το ίδιο κουτί με το M3, οπότε η δυνητικά αυξημένη ταχυβολία δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει απαραίτητα κάποιο πλεονέκτημα (χώρια η κόπωση λόγω αυξημένων δονήσεων), και οι περίπου 1000 βολές ανά λεπτό που δίνει το M3 είναι μια χαρά. Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι τρεις κάννες ψύχονται καλύτερα και φθείρονται πιο αργά, αλλά με αυτή την αναχορηγία βλημάτων μάλλον δεν έχει μεγάλη σημασία. Επιπλέον είναι και βαρύτερο (48 κιλά έναντι 36,5 κιλά του M3).

Γιώργος

Έχεις δίκιο για την αναχορηγία, παρόλα αυτά με 1300 β.α.λ σ’αυτό το διαμέτρημα, εντυπωσιακότατο…

Em.Ti

Ναι, θα έρθουν εξοπλισμένα, αλλά το τί ακριβώς θα είναι ο οπλισμός είναι άγνωστο. Θεωρήστε σίγουρο ότι ο οπλισμός είναι πολυβόλα και ρουκέτες.

ACHERON

Eπί τροχάδην
1)προβλέπω επανάληψη της αναπηρίας που επιδείχθηκε με τα Leo-2,δλδ άρματα χωρίς πυρομαχικά (και όχι μόνο)
2)αγρανάπαυση των ΑΗ-64Α
3)ἄν το δόγμα χρήσεως έιναι στο μήκος κύματος Ρόδος-Καστελόριζο όπως δήλωσε (μεταξύ κάποιων άλλων περίεργων συγκρίσεων) ὁ Α/ΓΕΣ,παραδίνομαι…

Κωνσταντινος Κλαδιανος

1. Τα Leo εχουν πυρομαχικα από ολλανδια, ισραηλ και αμερικη.
2. Ποιος το ειπε αυτό;
3. θαρρω την διαφορα θα την κανουν στο πεδιο ανατολικης θρακης τελικα……………..

Με εκτιμηση.

ACHERON

Στο 1)Πέραν των αρχικών ποσοτήτων πυρομαχικών παλαιάς κοπής,που προοριζόταν κυρίως για εκπαίδευση,έχουν αποκτηθεί μετά κόπων και βασάνων μικρές ποσότητες πυρομαχικών παλαιάς κοπής επαναπιστοποιημένα από Ολλανδία,(γερμανικά DM-53A1 κινητικής ενεργείας APFSDS),από ΗΠΑ παλαιάς κοπής και μή επαναπιστοποιημένα Μ-830 κοίλης γομώσεως ΗΕΑΤ),και από Γερμανία 12.000 ΚΕ νέας κοπής τύπου DM-63/DM-63A1. Όλα αυτά όμως,μετά από από 7 άσφαιρα χρόνια (2005-2012),ενώ τα DM-63 τελούν ακόμη υπό παραλαβή. Ερώτηση:τα πυρομαχικά από το Ισραήλ,ποιός τα έχει δεί; Στο 2)Εγώ το λέω,και οψόμεθα. Στο 3)Για να δράσουν τα επιθετικά και ανιχνευτικά ελικόπτερα στην Ανατολική Θράκη,θα πρέπει πρώτα να φτάσουν στην Δυτική,από το Στεφανοβίκειο ἤ την Αλεξάνδρεια. Ξεκινώντας από… Read more »

ACHERON

Για πλάκα…και οπουδήποτε…
Είδα το πρώτο «οπουδήποτε».
Κάντε το και στην έρημο,διότι ἄν μπορείτε εκεί,μπορείτε παντού,αλλά φέρτε και τα όπλα και τους τεχνικούς μαζί.
Αλλοιώς κάντε hip-hop Στεφανοβίκειο-Έβρος και παραμέσα.
Ἤ,ακόμα καλύτερα,κάντε βόλτες πάνω από το Αιγαίο με μονοκινητήρια Κάϊ-κάϊ (όσα θα έχουν επιζήσει από την επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας).

Giorgos Tsagkaris

Οπουδηποτε.
Ακομη και στο τελευταιο χωριο που εχει γηπεδο ποδοσφαιρου.
Το μονοκινητηριο δεν σημαινει απαραιτητα κατι (χωρις να ειναι το βελτιστο)
Δεκαετιες πεταγαν Χιουι και Αλουετ πανω απο το Αιγαιο.
Δεν πετανε πια λογω παλαιοτητας και αναξιοπιστιας,πραγμα που δεν συμβαινει σε σχετικα νεα ε/π.

ACHERON

«Οπουδηποτε.» Επειδή το έλεγαν κάποτε και για τα Χάρριερ,ξανα(μανα)επισημαίνω ότι δέν αρκεί να προσγειωθείς κάπου,αλλά να επανεξοπλιστείς κιόλας,να επιθεωρηθεί το πετούμενο για τυχούσες ζημίες μάχης,και να αναλάβει νέα αποστολή. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε μέρος με σχετική ευρυχωρία,ώστε ὁ επανεξοπλισμός να γίνεται γρήγορα και χωρίς κίνδυνο ατυχήματος λόγω στενότητος και εμποδίων,αλλά σε επιφάνεια που να μή σηκώνει πολλή σκόνη,να έχει μία απαραίτητη συνοχή ώστε να μήν «μπατάρει» το προσγειούμενο ελικόπτερο,και να μπορεί κατά το δυνατόν να χρησιμοποιηθεί με κακό καιρό. Άρα γήπεδα και μάλιστα εντοπισμένα δέν προσφέρονται παρά μόνον ὡς εναλλακτική λύση. Αυτό εννοώ εγώ ὡς προβλεπόμενες υποδομές. Ἡ… Read more »

Manolis

Το ολο στοιχημα αναπτυξης των ΟΗ-58 εχει να κανει με τους χωρους ασφαλους αποκρυψης και ανεφοδιασμου , σχετικα κοντα στα πεδια μαχων.

Giorgos Tsagkaris

@ΑΧΕΡΩΝ ”…Επειδή το έλεγαν κάποτε και για τα Χάρριερ…” Οπως αντιλαμβανεσαι δεν υπαρχει καμια σχεση οσον αφορα την πολυπλοκοτητα των δυο α/φων. ”…λόγω στενότητος και εμποδίων,αλλά σε επιφάνεια που να μή σηκώνει πολλή σκόνη,να έχει μία απαραίτητη συνοχή ώστε να μήν «μπατάρει» το προσγειούμενο ελικόπτερο,και να μπορεί κατά το δυνατόν να χρησιμοποιηθεί με κακό καιρό…” Στο Ιρακ και στο Αφγανισταν δεν ειχε σκονη?Στενοκοπια? Μιλαμε για το μικροτερο ε/π της ΑΣ. ”…Άρα γήπεδα και μάλιστα εντοπισμένα…….αλλά αυτό δέν είναι αφοσιωμένη (dedicated) υποδομή..” Λιγο αλληλοοακυρωνονται τα επιχειρηματα σου. Τα γηπεδα δεν κανουν γιατι δεν ειναι dedicated και ειναι στοχοποιημενα,αλλα τα dedicated που… Read more »

ACHERON

Συγγνώμη τώρα,αλλά μου δίνεις την εντύπωση ότι απομονώνεις ότι θεωρείς ενισχυτικό της απόψεως σου. «Οπως αντιλαμβανεσαι δεν υπαρχει καμια σχεση οσον αφορα την πολυπλοκοτητα των δυο α/φων.» Ἡ αντίληψη του «οπουδήποτε» είναι ἡ ίδια όμως. Το γήπεδο,δέν μπορεί να είναι αφοσιωμένη υποδομή,διότι απλούστατα,δέν δημιουργείται ,με αυτό το σκεπτικό:με λίγη βροχή,ἄντε κατέβασε ελικόπτερο εκεί μέσα,και μετά,ξανασήκωσε το. Αλλο αφοσιωμένη υποδομή,άλλο εναλλακτική,και άλλο περιστασιακή. «Στο Ιρακ και στο Αφγανισταν δεν ειχε σκονη?» Ἄν είχε λέει. Αυτό που ΔΕΝ είχε όμως,ήταν ένας ιπτάμενος εχθρός σε αναζήτηση προς καταστροφή,που από εμάς,μήν γελιέσαι,δέν θα λείψει. «Λιγο αλληλοοακυρωνονται τα επιχειρηματα σου.» Διατί; Τα γήπεδα είναι ΚΑΙ… Read more »

Giorgos Tsagkaris

Οκ αδερφε μου αν πιστευεις οτι η στοχοποιηση και το ”καρτερι” ειναι ιδιο σε ενα γηπεδο (οπουδηποτε) με ”υποδομες” -που δεν ειναι απαραιτητες στην συγκεκριμενη περιπτωση αφου η ιδια ακριβως ασκηση (ΣΤΑΝ) εχει γινει στο υπαιθρο σε Παρμενιωνα.Γινεται ακομη και ”hot fuel”- τοτε παω ”πασο”.
https://www.youtube.com/watch?v=P7BvbNfWDGs
ΟΛΑ τα οπλα και μεσα εχουν περιορισμους.Αλλοιμονο

ACHERON

To 1992,τα ΟΗ-58 κρίθηκαν περιττά,σήμερα θεωρούνται game-changer.
Το ότι μας προέκυψαν λόγω αμερικανικών περικοπών και όχι επειδή τα κυνηγούσαμε από χρόνια πρίν,δέν διδάσκει κάτι;
Ποιός συζητούσε για ΟΗ-58 πρίν,επαναλαμβάνω,
πριν τα παρκάρουν οἱ Αμερικάνοι;

Spyros

Giorgos Tsagkaris Πριν χρόνια είχαμε εδώ (Κρήτη) πυρκαγιά και ήρθε ένα απο εκείνα τα θεριά των Λευκορώσων εδώ. Μετά απο 1 ρίψη έπρεπε να προσγειωθεί γιατί είχε πρόβλημα στοκ κάδο. Πήγε πάνω απο το γήπεδο της τοπικής ομάδας… και σηκώθηκε τέτοιο σύννεφο που έφυγε και έκανε κύκλο μέχρι να καθαρίσει. Τελικά έκατσε σε εναν χώρο με ακαθάριστα θημάρια, δίπλα στο γήπεδο. ΟΚ το Mil Mi 26 είναι λιγουλάκι μεγαλύτερο 🙂 απο το Kiowa, αλλά το πρόβλημα είναι το ίδιο. Και ένα MD-500Eπου έβγαζε φωτογραφίες ακόμα παλαιότερα, τελικά έκατσε στην άσφαλτο (και ανεφοδιάστηκε απο ένα Transit, κάτι που μάλλον ενισχύει το… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος

”Ερώτηση:οἱ προωθημένες υποδομές υποστηρίξεως,υπάρχουν;”

https://www.proelasi.org/2016/02/24/ενεργοποίηση-σταθμού-ανεφοδιασμού-ε/

skylos

για τη συνθήκη cfe για τις οροφες, αν ενθυμούμαι σωστά, είχαν εξαιρεθεί οι ναυτικές δυνάμεις.Τα πλεονάζοντα δεν γίνεται να ενταχθούν στο ΠΝ?

andreasmp412c

συγχωρεστε μου το καπως απλοικο σχολιο μιας κ δεν ειμαι ειδικος του κλαδου, αλλα εχω μια απορια. Με δεδομενο οτι οικονομικα δεν εχουμε μαντηλι να κλαψουμε, σε τιμη μικροτερη ενος apache παιρνουμε ελικοπτερα με αποδεδειγμενη αξια στο πεδιο της μαχης κ τα οποια θα προσφερουν δυνατοτητες που ειτε δεν ειχε ο στρατος μεχρι τωρα ειτε, αν τις ειχε, ειχε πολυ λιγοτερες πλατφορμες για να καλυψει τις απαιτησεις του. Προς τι λοιπον ολη αυτη η γκρινια? προσωπικα κ 10 ελικοπτερα να πεταξουν κερδος θα ειναι. ΥΓ: ισως αν εδιναν 1 ελικοπτερο σε κανενα πανεπιστημιο να “παιξει” μαζι του μακροπροθεσμα μπορει να… Read more »

Spyros

To ΥΓ σας ειναι απόλυτα σωστό. Δυστυχώς όμως δεν προκύπτουν εύκολα μίζες απο εγχώριες αγορές/πσραγωγές, οπότε δε κάνουμε τέτοια πράγματα.

George

Για την cfe treaty νομίζω, αλλά μπορεί να είμαι και τελείως λάθος, ότι υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις οροφή από άλλη σύμμαχο χώρα (από την ίδια ζώνη?) αν αυτή δεν την έχει εξαντλήσει….

Dimitrios Gerassis

Μεγάλο μειονέκτημα η μικρή εμβέλεια μάχης (120χλμ).
Μπορεί μια φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ να φιλιξενήσει ένα Sea hawk και ένα Kiowa στο υπόστεγό της?

Doric

Νομιζω οτι το υψος του ιστου θα ειναι ενα θεμα…Απο την αλλη,αναλογιστητε τις δυνατοτητες που θα εχουν να προσγειωνονται σε ολα τα πλοια του ΠΝ που εχουν ελικοδρομιο για ανεφοδιασμο,επανεξοπλισμο.Δεν νομιζω να ειναι δυσκολο το καθε πλοιο να μεταφερει 4-8 hellfire και 20-30 hydra ανα πασα στιγμη….

Giorgos Tsagkaris

Yψος KW 3.93 m
Υψος SH-60 5.2 m

Doric

Οπότε το ύψος του ιστού δεν είναι κανένα θέμα.Δυο-δυο θα χωράνε στα υπόστεγα των φρεγατών…

Manolis

Δεν υπαρχει απαιτηση να φερονται τα ΟΗ-58 απο φρεγατες, ουτε το ναυτικο θα απεμπολησει ευκολα τη χρηση ναυτικοων ελικοπτερων απο αυτες. Η δε χρηση τους πανω απο θαλασσα με τα σημερινα δεδομενα στο Αιγαιο , ειναι σχεδον δολοφονικη.

Doric

Απαίτηση μπορεί να μην υπάρχει,δυνατότητα ανεφοδιασμού ,για την βελτίωση της μικρής ακτίνας δράσης όμως μπορεί να υπάρξει.Εκτος αν θεωρείτε ότι τα AB-212 έχουν σοβαρές δυνατότητες αναγνώρισης ή/και κρούσης…

Giorgos Tsagkaris

Φυσικα και θεωρητικα αυτο (η δυνατοτητα ανεφοδιασμου) μπορει και (πρεπει πρακτικα) να γινεται.

DEAD KENNEDYS

Εξαιρετικο αριθρο…
Συγχαρητηρια παιδια.

Lefteris

Είναι μια καλή ευκαιρία όσο υπάρχει απόθεμα να παρθεί ο διπλάσιος αριθμός από kiowa και να αποσυρθούν όλα τα UH1H. Nομίζω είναι εφικτό οικονομικά αν δεν έτρωγαν κοτόπουλο κάθε μέρα οι παράτυποι μετανάστες ή αν τους κρατούσαν 10 ευρώ το μήνα απ’τ επιδόματα τους.

Giorgos Tsagkaris

Tι ακριβως να κανουν στη θεση των Χιούι?

Lefteris

Τίποτα απολύτως αντίστοιχο των UH1H. Καμία σχέση με τα Χιούι. Με την διαφορά ότι 2 άτομα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να τα κατεβάσει όπου χρειαστεί, εν αντιθέσει με τα Χιούι που συζητάμε για την αποστολή τους και γελάνε οι μαρμαράδες με τους νεκροθάφτες.
Σε καιρό πολέμου, όταν τελειώσουν οι 50 ρουκέτες και τα 1-2 hellfire που θα ρίξουν (λέμε τώρα) για ποιο ρόλο θα τα έχουμε;
Τουλάχιστον 3αδες να αφήσουν μια ημιομάδα σε μια περιοχή με ένα ρόλο (να φυσήξουν να πέσει η σημαία πχ)
Αν σκέφτηκα μλκ, ρίξε μου μία hydra ! 🙂

tsimuha2

Δεν χωρανε ατομα πισω , ο χωρος εχει καταληφθει απο τα ηλεκτρονικα, μονο κυβερνητη και συγκυβερνητη εχουν.

Lefteris

Είχα την εντύπωση ότι αν αφαιρεθούν οι φορείς των ρουκετών/πυραύλων θα υπήρχε ο χώρος, βλέποντας και την παρακάτω φωτογραφία:

comment image

aris32

τα κιοβα μπορει να μεταφερουν 4 ατομα ειδικων δυναμεων ανα 2 δεξια και αριστερα εξωτερικα του ελικοπτερου . σιγουρα θα βοηθησουν περισσοτερο απο τα χιουι . τα χιουι ή ελικοπτερο τυπου χιουι εχουμε αναγκη απο 40 μεγιστο για ελικοπτερα γενικης χρησης .

Ίωνας

Νομιζω οτι επιχειρησιακα τα ΑΗ-64 θα πρεπει να αξιοποιηθουν στο μετωπο της Θρακης και μονο ωστε να απεμπλακουν απο οποιαδηποτε αλλη αποστολη περαν του αντιαρματικου αγωνα. Απο την αλλη τα ΟΗ-58D θα ειναι ιδιαιτερα χρησιμα στο μετωπο του Αιγαιου. Τοσο στη στοχοποιηση για το ΠΒ οσο κυριως για την αποκρουση αποβατικων ή αεραποβατικων κυμματων σε συντομο χρονο και με μεγαλη ισχυ πυρος. Οταν ο επιτιθεμενος εχθρος εχει το πλεονεκτημα του αιφνιδιασμου χρειαζεσαι ταχυτητα και ισχυ για να τον ανατρεψεις. Μην ξεχναμε επισης οτι η υπαρξη αυτης της δυνατοτητας στο οπλοστασιο μας επιτελει πρωτιστως την αποτρεπτικη λογικη. Δηλαδη ο απεναντι αποκτα εναν… Read more »

ΔΝΤ

Επιγραμματικά: Η τοποθέτηση των επιθετικών ελικοπτέρων σε οποιοδήποτε άλλο οργανισμό εκτός του Δ’ΣΣ είναι στρατιωτικό έγκλημα. Η διασπορά δυνάμεων είναι χαρακτηριστικό της συνοριοφυλακής και όχι στρατών. Ελπίζω το σενάριο για Κρήτη που ακούγεται να είναι τρολλιά… Λογικά θα πρέπει να υπάρξει τεράστια αναδιοργάνωση στο Δ’ ΣΣ. Πρακτικά δεν χρειάζεται η 2η Μ/Κ ΜΠ (33,34), η 24ηΤΘΤ, το 30-50% των σχηματισμών της ΑΣΔΕΝ κτλ. Και αυτές που μένουν παίρνουν τεράστια οργανωτική αλλαγή με πλήρωση σχηματισμών στο 100%. Μπαίνουμε σε δόγμα Air-Land Battle. Όσοι επιθυμείτε ρίξτε μια ματιά στην οργάνωση του Army Of Excellence ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή με καταπληκτική καταστροφικότητα… Read more »

Nikolaos

Τι τα θέλετε, αφού έχουν περάσει στον κόσμο την εντύπωση ότι ο Έβρος είναι αδιαπέραστος και η προέλαση (μας) προς την Πόλη στη διακριτική μας ευχέρεια. Το έλεγε ο Ιωαννίδης το 1974, ο Άκης το 2000 με το “ισοδύναμο τετελεσμένο”, τώρα που μπαλώσαμε το κενό στην αμυντική μας διάταξη (που μάθαμε όταν διέρρευσαν τα εχθρικά σχέδια …) το ξαναπιστεύουμε. Έχουμε ανοίξει και τάφρο άλλωστε. Το πυροβολικό καταφρονεμένο, το πεζικό σε φονικά οχήματα (άμα δεν είναι μίνι άρμα το ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ δεν το καταδεχόμαστε εμείς …), η ΑΣ στη γνωστή κατάσταση … άμα πάει κάτι στραβά θα ψάχνουμε τι φταίει … Επόμενη… Read more »

Προβοκάτωρ

Σωστά αλλά πρέπει να γίνει και ένας αρχικός εφοδιασμός με κυνηγούς αρμάτων πέραν της αποθήκευσης ικανοποιητικού αριθμού των ικανότερων αρμάτων παλαιότερης γενεάς.
Ιδανικό θα ήταν το ρωσοποντιακό Kornet-D Tigr-M GAZ αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες λύσεις πέραν των M901 ITV.
Βέβαια,αντί να ψάχνουμε Hellfire θα πρέπει να κοιτάμε προς Brimstone αλλά …

G

ρωσοποντιακό???

Giorgos Tsagkaris

Noμιζω οτι χιλιαδες Κornet,Hellfire.Tow,Milan,Fagot κτλ εκτος Αρματων,Πυροβολικου και ΠΑ ειναι κατι παραπανω απο αρκετα…
Οχι?

Προβοκάτωρ

Το θέμα με τα Α/Τ του ΕΣ είναι χρόνια πληγή που δεν βλέπω διάθεση από κάπου για τακτοποίηση του.
Το ότι έχεις Χ αριθμό δεν συνεπάγεται και τις αντίστοιχες επιτυχίες. Φορητά α/τ στο Δ΄ΣΣ δύσκολα θα προσφέρουν κάτι και μάλιστα χωρίς κατάλληλα συστήματα σκόπευσης.

ACHERON

Πού το έχω ξαναδιαβάσει αυτό;

DEAD KENNEDYS

Καλησπερα και Χρονια Πολλα σε ολους.
Ακουγεται οτι θα γινουν 2 ταγματα…ενα στα Μεγαρα και ενα στην Αλεξανδρια.
Δεν ξερω αν αληθευει…

tsimuha2

comment image

Giorgos Tsagkaris

Πολλαπλασιαστης δυναμης…….. Thumbs Up !!!!!!

SKYHOOK47

Φιάσκο ολκής, χωρίς πυρομαχικά και χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας.Να τα βλέπουν οι χαχόλοι στις παρελάσεις και να χαίρονται…Εν τω μεταξύ οι παραγγελίες ανταλλακτικών για τα ήδη υπάρχοντα Ε/Π (μεταφορικά,επιθετικά) κινούνται με ρυθμούς χελώνας… Μην τολμήσει κανένας να ρωτήσει τι έχουν τα έρμα και ψοφάν…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

217
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 3.99

Related News

Ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στη Βηρυτό

Ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ, με έδρα την Ελευσίνα, μεταβαίνει με μεταγωγικό C-130 στον Λίβανο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φοβερής...

Ελληνικές startups διαστημικής τεχνολογίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΕντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ο διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα που θα διαχειριστεί την πρώτη...

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…Μια εκπομπή ντοκουμέντο για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

46 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο.Ένα μοναδικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο στο ΙΟΝΙΑΝ TV χρόνια μετά από την εισβολή στη Κύπρο οπλίτες της ΕΛΔΥΚ θυμούνται...

Δυνατότητα για τεστ μοριακής ανίχνευσης κορονοϊού σε ταξιδιώτες στο «Μακεδονία»

ΑΠΕ-ΜΠΕΤο τεστ μοριακής ανίχνευσης του κορονοϊού θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν από την 21η Αυγούστου οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Mακεδονία» της Θεσσαλονίκης.Όπως αναφέρεται...
- Advertisement -