Επιτυχής δοκιμή για τον κινέζικο «Ζέφυρο», UAV που μπορεί να πετά για μήνες

5
1145
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 18
  •  
  •  

Στην Κίνα δοκιμάστηκε με επιτυχία το νέο τροφοδοτούμενο από τον ήλιο πρωτότυπο UAV με την ονομασία το άστρο της αυγής (Morning Star), το οποίο υποτίθεται ότι είναι ικανό να πετάει για ολόκληρους μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε άρθρο του το Business Insider, η εταιρία Developer Aircraft Industry Corporation της Κίνας (AVIC) είχε δοκιμάσει ήδη το εν λόγω μη επανδρωμένο αερόχημα το Σεπτέμβριο, αν και με μικρότερο άνοιγμα πτερύγων.

Στην τελευταία πτήση χρησιμοποιήθηκε πτέρυγα έκτασης 66 ποδιών (20 μέτρων) που ζυγίζει 42 κιλά (18,9 κιλά) με στόχο να πλησιάζει στο τελικό μοντέλο. Η δοκιμαστική πτήση έγινε με αποτέλεσμα το αερόχημα να φτάνει και να διατηρεί ένα υψόμετρο πλεύσης άνω των 66.000 ποδιών (20.000 μέτρα).

Το Zephyr S της Airbus για σύγκριση, κατάφερε να διατηρηθεί στον αέρα επί δύο εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό αρχικά και σχεδόν για 26 ημέρες τον Αύγουστο χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας των μπαταριών και σε μια ελαφριά συστοιχία ηλιακών πάνελ.

Παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στον αέρα για τον «Ζέφυρο»

Η AVIC δεν έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα της τελευταίας αυτής δοκιμής, όμως ισχυρίστηκε ότι στη δοκιμή τον Σεπτεμβριο το μοντέλο πτέρυγας 10 ποδιών πέτυχε πτήση διάρκειας πέντε ωρών.

Δεδομένου ότι καύσιμο για αυτά τα αεροσκάφη είναι απεριόριστο και δωρεάν με αποτέλεσμα τα αεροσκάφη να μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, οι συμβατικοί δορυφόροι ή τα αεροπλάνα δείχνουν ξαφνικά ξεπερασμένοι πολύ περισσότερο από ό,τι κάποια χρόνια πριν.

Τελικά, είναι πιθανό αυτά τα οχήματα τύπου HAPS (high altitude pseudo-satellite – Ψευδο-δορυφόροι μεγάλου υψομέτρου) να αντικαταστήσουν ένα σημαντικό μέρος των παραδοσιακών αντιπάλων τους, δηλαδή δορυφόρους και επανδρωμένα αεροσκάφη.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 18
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gilan
Guest
Gilan

Τα συστήματα αυτά είναι οι λεγόμενοι ψευτοδορυφόροι;

shadow man®
Guest
shadow man®

Ισως αργότερα να μπορουσε ακομη και μια μικρή χώρα να εχει το δικό της συστημα GPS χωρις να χρειαζεται δορυφόρους??

Genesis
Guest
genesis

Να ένα πεδίο που θα μπορούσαν να σχοληθούν πολλές μικρές Ελληνικές εταιρείες εφόσον υπάρξουν – επιτέλους – τα κατάλληλα κίνητρα.
Βατές σχετικά τεχνολογίες που έχουν όμως πολλή εξέλιξη μπροστά τους και πολλές προοπτικές χρήσεων σε διαφόρους τομείς.

MisCo
Guest
MisCo

2-3 τέτοια ανετα τα φαντάζομαι πάνω απο το Αιγαίο σε ρολο COMM RELAY ή ως navigational βοηθηματα οπως αναφέρθηκε. Αν μη τι αλλο θα διορθωνε πολυ μια κακη κατάσταση που υπάρχει εδώ και πολλα χρόνια.