- Advertisement -

Το Μαρόκο αποκτά «κουτσουρεμένη» έκδοση του AGM-84L Harpoon Block II. Πόσο κοστίζουν στα αλήθεια οι πύραυλοι

- Advertisement -

Πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» για την πιθανή πώληση 10 αντιπλοϊκών πυραύλων AGM-84L Harpoon Block II στο Μαρόκο.

Με αντιπλοϊκούς Harpoon εξοπλίζονται τα F-16V Viper του Μαρόκο


Με βάση το πλήρες κείμενο που εισήχθη για συζήτηση στο Κογκρέσο, γίνεται τώρα σαφές ότι οι πύραυλοι δεν θα έχουν την ικανότητα να πλήττουν παράκτιους στόχους. Είναι άγνωστο αν αυτό έγινε λόγω των αντιδράσεων από την Ισπανία, αλλά κάτι τέτοιο ισχύει και για άλλους αγοραστές του όπλου, για παράδειγμα την Αίγυπτο στις εκδόσεις για πλοία και υποβρύχια.

Ισπανός ευρωβουλευτής επιχειρεί να ματαιώσει την πώληση των AGM-84L στο Μαρόκο!


Στο ίδιο κείμενο το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των $62 εκατ. επιμερίζεται σε «μείζον αμυντικό εξοπλισμό» και σε «λοιπά». Το πρώτο περιλαμβάνει τους πυραύλους και κοστίζει $25 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι κάθε AGM-84L Harpoon Block II αξίζει $2,5 εκατομμύρια. Στα «λοιπά», με αξία $37 εκατ., συμπεριλαμβάνονται κάνιστρα αποθήκευσης, ανταλλακτικά και εξαρτήματα επισκευών, εξοπλισμός υποστήριξης και δοκιμών, βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και εξοπλισμός κατάρτισης, τεχνική βοήθεια από προσωπικό και συνεργάτες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μηχανολογικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εφοδιασμού και άλλα σχετικά στοιχεία λογιστικής υποστήριξης. Η εφαρμογή της πώλησης συμπεριλαμβάνει την επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στο Μαρόκο για ελέγχους τα προσεχή περίπου πέντε χρόνια.
Το Μαρόκο προτίθεται να εξοπλίσει με το όπλο τα μαχητικά F-16, αναβαθμίζοντας τις ικανότητες προστασίας των θαλασσίων οδών.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
6 months ago

Να τα διαβάζουν αυτά μερικοί μερικοί που ονειροβατούν μεταξύ άλλων και στο κόστος εισαγωγής νέων οπλικών συστημάτων και πυραυλων
Η ενσωμάτωση στα ελληνικά F16 anti-ship /stand off όπλου πρέπει να προχωρήσει χθες
Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στα M2000 και στα AM39 Exoset
Η FOS έχει κολλήσει τα AM39 δε θέλουν επανά πιστοποίηση

darede
Member
darede (@darede)
6 months ago

Έχουμε ενημέρωση για τα δικά μας F-16V τί σύστημα αυτοπροστασίας θα φέρουν. Γιατί τα μαροκινά θα φέρουν το AN/ALQ-211A(V)4

skylos
Active Member
skylos (@skylos)
6 months ago
Reply to  darede

Τι λες βρε παιδί μου,και εγώ νόμιζα οτι οι Αμερικανοί αν ζήτήσεις κάτι και έχεις να το πλερώσεις το αποδεσμεύουν. Μιραζ θα λέμε με εξοσετ και σκαλπ και θα κλαίμε δε λίγο καιρό..γιατί από αλλού σφίξαμε..

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
6 months ago
Reply to  skylos

Δεν ειπώθηκε κάτι για μη αποδέσμευση. Αν μπορεί να πάρει ALQ-211 το Μαρόκο, στο οποίο δεν εμπιστεύονται littoral Harpoon, μάλλον οι δικοί μας λόγοι είναι οικονομικοί.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
6 months ago
Reply to  darede

Το ALQ211 έχει επιλεγει από ολες τις χώρες που εKSυχρονιζουν τα F16 σε Vper
η αγοράζουν καινούργια vIPER (b70)
Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε το ίδio (ASPIS)

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
6 months ago

https://www.janes.com/article/68027/idex-2017-mbda-receives-uae-contract-for-additional-marte-mk-2-n-missiles
100 πύραυλοι Marte-er με πλήρη υποστήριξη 80 εκ/ρια ευρώ.
Ο Marte-er λόγω του πολύ μικρού μεγέθους και βάρους μπαίνει και (εις διπλούν) σε κάθε ελικόπτερο. Είναι ηδη πιστοποιημένος σε σχεδόν σε όλα τα airbus και τα Agusta bell/Westland.
Εχουμε (θα) 20 Nh-90, 12 Super puma, 6 AS365 Dauphin, 7 παλιά ΑΒ212 ASW, 5-10 AB-212 σε στρατό και αεροπορία, πάνω απο 60 ελικόπτερα θα μπορούσαν να τους ρίξουν.
Σίγουρα έχουν άλλες δουλειές να κάνουν αλλά κάποια απο αυτά θα μπορουσαν να τους
ρίξουν αν αγοράζαμε 50-60 κομμάτια με 50 εκ/ρια.
Με 100 χιλιόμετρα εμβέλεια δεν χρειάζετε να πλησιάσουν και πολύ τον μεμμέτικο στόλο.
Φυσικά με την κάλυψη της αεροπορίας μας.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
6 months ago
Reply to  Scalp_eg

Ξέχασες τα 10 ab205 της Αεροπορίας
Αλλα ξέχασα αυτά τα θέλουν άλλοι να αναλάβουν το ρολο csar

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
6 months ago
Reply to  CKfurious

Ενώ να χαραμίζονται τα 12 super puma, για να κάνει και η ΠΑ την παπατζα-ninja της, ότι και καλά έχει δικές τις ειδικές δυνάμεις και κάνει και csar, είναι εντελώς λογικό!!!

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
6 months ago

XXXmmmm
Η δημοτικότητα σου μεταξύ των ιπταμενων της πολεμικής αεροπορίας πρέπει να συναγωνίζεται τη δίκια μου στις τάξεις των [email protected]!!
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
Στα σοβαρά τώρα όλες οι αεροπορίες για CSAR φροντίζουν να έχουν τα καλύτερα ελικόπτερα πλήρως εξοπλισμενα με συστήματα αυτοπροστασίας klpa>
Τα AB205 είναι για το μουσείο της αεροπορίας!

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
6 months ago
Reply to  CKfurious

Δεν λέω ότι δεν πρέπει να έχουν μονάδα για csar. Λέω ότι από την στιγμή που η ΑΣ κάνει αεραποβάσεις με 205 και το ΠΝ ανθυποβρυχιακό αγώνα με 212, είναι παράλογο τα s.puma να είναι στην ΠΑ μόνο για crar!!

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
6 months ago
Reply to  Scalp_eg

Το συμβόλαιο αφορά πυραύλους Marte Mk2/N, εμβέλειας 30χλμ (όχι -ER των 100χλμ) και είναι επαναληπτική προμήθεια χωρίς κόστη πρώτης αγοράς. Επίσης δεν βλέπω κάπου δηλωμένη την ποσότητα αγοράς (με αναζήτηση κειμένου για “100” δεν βρίσκει κάτι). Τέλος θυμίζω πως έχουμε απόθεμα Penguin.

Miscojones
Active Member
Miscojones (@miscojones)
6 months ago

Υπόψιν ότι η Ισπανία έχει αντίστοιχα προβλήματα με το Μαρόκο όσον αφορά τη χάραξη ΑΟΖ. Το Μαρόκο πριν λίγες ημέρες επαναχάραξε μονομερώς τη συμφωνηθείσα ΑΟΖ σε 2 περιοχές, μια στα Κανάρια στην Αφρική και άλλη μια στις Βαλεαρίδες στη Μεσόγειο.
Η Ισπανία αντέδρασε με σύνεση και επιθυμεί διαπραγματεύσεις, αλλά το Μαρόκο άρχισε τους εξοπλισμούς.
Οι Αμερικανοί φίλοι μας αντί να κρατήσουν ουδέτερη στάση, βοηθάει τον εξοπλισμό του Μαρόκου.

gdmast
Noble Member
gdmast (@gdmast)
6 months ago

Γι’ αυτό η μόνη πηγή προμήθειας δεν πρέπει να είναι η ουσα.
Γιατί και να πάρεις κάτι, αρχίζουν οι περιορισμοί. Αν πεις στους Αμερικανούς δώστε μου stand off (επιπέδου Scalp), μέχρι που θα μας δείρουν κιόλας.
Στο δε συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα λοιπά είναι πολύ περισσότερα (περίπου +150%!!!) από το κόστος του πυραύλου. Καλά κρασιά.
Και μετά είναι τα Γαλλικά ακριβά.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
6 months ago
Reply to  gdmast

Από τη στιγμή που δεν εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ, είναι άσκοπο να προμηθευόμαστε “και” απ’αυτούς όπλα, τουλάχιστον μείζονα όπλα. Όσο για τα κόστη, για συστήματα παρόμοιας κατηγορίας δεν διαφέρουν πολύ: http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/2882/greek-navy-orders-more-exocet-missiles-(sept.-5).html

epampapas
Trusted Member
epampapas (@epampapas)
6 months ago

To Mαρόκο έχει για μεγάλο γεωπολιτικό αντίπαλο την πολύ ισχυρότερη Ισπανία. Στράφηκε στις ΗΠΑ ως ακόμα μεγαλύτερη δύναμη που απέχει όμως ωστε να μην την απειλεί ευθέως για εξισορρόπηση. Οι ΗΠΑ όμως έχουν ακόμα μεγαλυτερα συμφέροντα με την Ισπανία.
Μας θυμίζει κάτι στα μέρη μας αυτό;
Αποτέλεσμα οι ΗΠΑ ναι πουλάνε σε όλους όπλα, αλοίμονο, αλλά στο αδύναμο με περιορισμούς.
Οπότε το Μαρόκο πρέπει να κάνει ότι η Ελλάδα. Να έχει και έναν δεύτερο προμηθευτή που δεν βάζει περιορισμους και προβλήματα.
Γιατί όπλα σαν τους scalp οι ΗΠΑ δε μας δώσανε ποτέ!

Yannis
Active Member
Yannis (@yannis)
6 months ago
Reply to  epampapas

Κατι ξερουν οι απεναντι που εφτιαξαν τους SOM. Μπορει να τους κοροιδευουμε που πετουν πολλα λεφτα για εγχωρια, αλλα σε ορισμενα σημεια πρεπει να παραδεχτουμε οτι εχουν το λογο τους. Τουλαχιστο στα ηλεκτρονικα και τα οπλα.

simos
Active Member
simos (@simos)
6 months ago

Τα οπλα των Ελληνικων f16V αποτελουν κρισιμη παραμετρο,τα υπο εκσυγχρονισμο αεροσκαφη θα πρεπει να εφοδιαστουν με οπλα υψηλης επιχειρησιακης αξιας οπως ο Harpoon block2,Jasmm κτλ οπως και αναλογο εξοπλισμο οπως σκοπευτικα,συστηματα εντοπισμου υπερυθρων κτλ ετσι ωστε να μπορουν να αξιοποιησουν στο επακρο τα αναβαθμισμενα ηλεκτρονικα τους και σε τελικη αναλυση να εχει νοημα ο εκσυγχρονισμος τους..τα f16V θα ειναι το κυριο μεσο αποτροπης της χωρας μας,ετσι θα πρεπει να τα “προικισουμε”με οτι καλυτερο μπορουμε..

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
6 months ago

Καλησπέρα,
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας απαντήσει πόσο δύσκολο είναι η MBDA να μετατρέψει τους Spear για βολή από ελικόπτερα;
https://www.mbda-systems.com/air-dominance/spear/
Το συγκεκριμένο όπλο ήδη έχει αντιπλοϊκές ικανότητες, οπότε θα μπορούσε να αγοραστεί από την Αεροπορία και το Ναυτικό σε σχετικά μεγάλες ποσότητες.

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
6 months ago
Reply to  Iomar

Δεν γνωρίζω, υποθέτω απλά πως καθώς ο Spear είναι εξέλιξη του Brimstone και αυτός (θα) πιστοποιηθεί στα Apache που είναι και αμερικάνικα
ευκολά θα πιστοποιείτε και σε ευρωπαικά ελικόπτερα μετά.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
6 months ago
Reply to  Iomar

Τι θα μας προσφέρει το οποίο μας λείπει;

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
6 months ago
Reply to  chikichiki

Καλημέρα,
Καταρχήν θα μας προσφέρει ένα φτηνό σχετικά αντιπλοϊκό όπλο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε μεγάλες ποσότητες τόσο από αεροσκάφη σταθερών πτερύγων, π.χ. Mirage 2000 από την μία, όσο και από ελικόπτερα από την άλλη, σε ένα κοινό απόθεμα με όλα τα λογιστικά και άλλα οφέλη που αυτό συνεπάγεται. Και ταυτόχρονα θα έχει πλήρεις δυνατότητες πληγμάτων κατά στόχων εδάφους – δυνατότητα την οποία στερούν οι Αμερικανοί από το Μαρόκο με την αγορά των Harpoon.
Και, αν θέλουμε όντως να μιλάμε για διακλαδικότητα, θα ήθελα να θυμίσω ότι Boeing και Saab συνεργάστηκαν για να προσφέρουν την από MLRS εκτοξευόμενη έκδοση της πρώτης γενιάς SDB με την ονομασία GLSDB.
https://saab.com/land/weapon-systems/surface-tosurface-missile-systems/ground-launched-small-diameter-bomb/
Οπότε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
6 months ago
Reply to  Iomar

Το θέμα είναι πως έχουμε πλήρη επάρκεια σε αεροεκτοξευόμενα αντιπλοϊκά όπλα, τόσο από μαχητικά όσο και ελικόπτερα, και ένα βλήμα τόσο μικρής καταστρεπτικής ισχύος δεν είναι ικανό να μας προσφέρει κάτι που δεν έχουμε. Η δυνατότητα προσβολής στόχων εδάφους δεν γνωρίζω αν υφίσταται στα δικά μας κ/β (υπάρχει στους Exocet Blk3), πάντως είναι ήσσονος σημασίας επιχειρησιακή απαίτηση καθώς για προσβολή παράκτιων/επάκτιων στόχων διαθέτουμε καταλληλότερα και φθηνότερα όπλα.

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
6 months ago
Reply to  chikichiki

Καλησπέρα,
Μα το Spear δεν προορίζεται μόνο για προσβολή επάκτιων στόχων. Συν το ότι μπορώ να φανταστώ σενάρια παραπλανητικών αποβάσεων ή ταυτόχρονων επιχειρήσεων μικρής κλίμακας τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν κορεσμό των δυνατοτήτων μας.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

 Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των...

35
 Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει για την ανάθεση συμβολαίου από το Αμερικανικό Ναυτικό προς την Lockheed Martin, ύψους 180 εκ. δολαρίων, που αφορούσε έργο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 1.99

Related News

Urban Warfare: Η τέχνη να γίνεσαι «αόρατος»

Κάθε πόλη κι ένα οχυρό. Οι επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον μπορεί να αποβούν ο εφιάλτης κάθε εισβολέα αφού δεν είναι εύκολο να ξέρει τί...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

 Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των ελληνικών MH-60R, τι περιλαμβάνει η σύμβαση

 Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει για την ανάθεση συμβολαίου από το Αμερικανικό Ναυτικό προς την Lockheed Martin, ύψους 180 εκ. δολαρίων, που αφορούσε έργο...