32.1 C
Athens
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, Rafale, MH-60R, SPIKE NLOS, Rampage κα εντός του 2021

- Advertisement -

 

Η ομάδα σύνταξης της ΠΤΗΣΗ έχει συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, και που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στις 13 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα,οι εκτιμήσεις οι δικές μας το φέρνουν περίπου στα 5+ δις ευρώ (κι όχι 10 δις), θα έχει τη μορφή κατεπείγοντος. Δηλαδή, οι όποιες λύσεις δεν θα χάνονται κάπου στο μέλλον, ίσως και μετά το 2025, αλλά θα έχουν άμεση επίπτωση στη μαχητική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μητσοτάκης στη «Figaro»: Αγοράζουμε 4 φρεγάτες, τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2021

Όπως έχουμε ήδη γράψει, το Μέγαρο Μαξίμου και το ΓΕΕΘΑ θέλουν ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων και σε αχρηστία ή παροπλισμό συστημάτων, αλλά και την εισαγωγή σε υπηρεσία κάποιων game changer. Όλα αυτά, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, και με την μεγαλύτερη επίπτωση στην αύξηση της μαχητικής μας ικανότητας. Τελικά η νέα πολιτική για την Άμυνα έχει κάνει αντιληπτό πως ο εκούσιος αφοπλισμός της τελευταίας δεκαετίας, και το “θα το ρισκάρουμε” έφεραν τον πόλεμο προ των πυλών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Πλήρως εξοπλισμένα θα έρθουν τα ελληνικά Rafale, η ΠΑ θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μαχητικά χωρίς τα όποια λάθη του παρελθόντος…

Καταρχάς, γίνονται απίστευτες προσπάθειες για να έχουμε τα πρώτα αεροσκάφη Rafale στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Αρχικά θα οπλιστούν με όσα όπλα ήδη υπάρχουν, αλλά θα έρθουν άμεσα Meteor, AASM αλλά και νέοι SCALP EG. Ταυτόχρονα οι Έλληνες πιλότοι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση στις αρχές του 2021, έτσι ώστε τα ελληνικά Rafale να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατόν.

Η έκπληξη έρχεται από τα MH-60R, που ενώ περιμέναμε παραδόσεις μετά το 2024, φαίνεται πως το ΓΕΝ και το ΥΠΕΘΑ θέλει να έχει ελικόπτερα πολύ νωρίτερα, καθώς ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι το βασικό μέλημα των Επιτελών του ΠΝ. Γίνονται προσπάθειες να πιεστεί η αμερικανική πλευρά και να παραδόσει ελικόπτερα που προορίζονται για το USN, ακόμη και το 2021!

Ξαναγυρίζοντας στην ΠΑ, το ΑΓΕΑ είναι ικανοποιημένο με την εξέλιξη του προγράμματος των F-16V, αλλά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τον στόλο των μεταγωγικών. Το ΥΠΕΘΑ σε πολύ υψηλό επίπεδο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο άμεσης επανεργοποίησης των C-130H, ενώ για τα C-27J θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω του προβληματικού διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Πρόβλημα με δύσκολες λύσεις είναι και η περίπτωση των Super Puma/Cougan της ΠΑ, καθώς πολλά λικόπτερα έχουν παραμείνει χρόνια στην ΕΑΒ, για αδικευκρίνιστους λόγους.

EKTAKTO: Υπεγράφησαν οι LOA για την αγορά των τεσσάρων MH-60R καθώς και τον εκσυγχρονισμό/FOS των S-70B6, το πρώτο μείζον πρόγραμμα του ΠΝ

Σε ότι αφορά τα Mirage 2000-Mk2, μέχρι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι όλα επιχειρησιακά , ενώ τα Mirage 2000EGM/BGM θα φύγουν πετώντας από Τανάγρα για Γαλλία. Η ΠΑ θέλει να πετύχει αξιοποίηση των Mirage το συντομότερο, και να είναι ένας σταθερός πυλώνας ισχύος πλάι στα Rafale. Τα Mirage 2000EGM θεωρείται πως είναι πλέον εύκολος στόχος σε ένα θερμό Αιγαίο, και χωρίς πλέον σοβαρές δυνατότητες BVR, ενώ δεν μπορούν να δέχονται ή να μοιράζουν πληροφορία. Συνεπώς, για μια άλλη χώρα θα είχαν αξία, στο Αιγαίο όμως όχι. Σήμερα απλά καλύπτουν ανάγκες διατήρησης αριθμών κατά κύριο λόγο. Η ΠΑ αναμένει ένα ποσό γύρω μέχρι 200 εκ. ευρώ από τα παλιά αυτά αεροσκάφη.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει ήδη δώσει δυνατότητες και χρονοδιαγράμματα για την παράδοση διαφόρων κορυφαίων οπλικών συστημάτων όπως τα SPIKE NLOS αλλά και τα Rampage. Οι Ισραηλινοί έχουν αντιδράσει θετικά στα ελληνικά αιτήματα για παραδόσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα από την υλοποίηση των παραγγελιών. Περισσότερα θα μπορούμε να γράψουμε μετά την υπογραφή των συμβάσεων.

Ξαναγυρίζοντας στο ΠΝ, έχουμε καλά αλλά και κακά νέα. Ξεκινώντας από τα τελευταία, θα πούμε πως παρά το γεγονός ότι το θέμα των τορπιλών έχει ουσιαστικά “κλείσει”, εντούτοις τορπίλες δεν μπορούν να έρθουν άμεσα καθώς απλά δεν υπάρχουν! Χρειάζονται να μπουν στη γραμμή παραγωγής, ενώ είναι ένα υπερπολύτιμο υλικό που δεν θα ήθελε να αποχωριστεί κανένα ναυτικό. Το συμβόλαιο των τορπιλών θα υπογραφεί άμεσα. Θα μας επιτρέψετε να μην γράψουμε ακόμη για το ποιος κέρδισε… Θα το κάνουμε με την ανακοίνωση της υπογραφής.

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο

Αν και ο πρωθυπουργός μίλησε για 4 νέες φρεγάτες, όπως έχουμε ήδη γράψει, το πρόγραμμα συνδέεται άρρηκτα πλέον και με τον εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ. Πιστεύουμε πως με τους ρυθμούς που κινούνται τα πράγματα, δεν είναι αδύνατο να έχουμε θετικές εξελίξεις πριν το τέλος του έτους, ίσως και νωρίτερα. Για ένα τόσο σύνθετο πρόγραμμα, με τόσες μεταβλητές, δεν είναι εύκολο να προχωρήσει το ΥΠΕΘΑ σε αποφάσεις τόσο γρήγορα. Οι ανάγκες όμως είναι πλέον τόσο πιεστικές, που δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Β. Νέδος στην “Κ”: 4 νέες φρεγάτες, 2 πλοία “ενδιάμεσης λύσης”, 2 νέα υποβρύχια 214 (!), συντήρηση στόλου C-130, και στο βάθος F-35

Αυτό που θα δούμε εντός του 2021 είναι η “Ενδιάμεση Λύση” για το ΠΝ. Είναι προφανές πως το ΠΝ χρειάζεται τουλάχιστον 2 ως 4 πλοία, που θα επιτρέψουν τις παλιές S να αποσυρθούν, αλλά και να καλύψουν το κενό των ΜΕΚΟ200ΗΝ όταν αυτές εκσυγχρονίζονται. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, το ΠΝ εξετάζει πλέον το πρόγραμμα των 4 νέων πλοίων, των ΜΕΚΟ200ΗΝ αλλά και την Ενδιάμεση Λύση ξεχωριστά αλλά και σαν Ενιαίο. Δηλαδή, συζητά τα ΠΑΝΤΑ, χωρίς να αποκλείει τίποτα.

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

Κλείνοντας θα πούμε πως ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια τα Επιτελεία στη Μεσογείων δεν είχαν τόσο πολλή δουλειά όσο αυτή την περίοδο. Πάντα είναι πιεστική η κατάσταση, αλλά αυτή την περίοδο η πίεση έχει…απογειωθεί. Ο χρόνος που πέρασαν οι Επιτελείς μέσα στο Υπουργείο χάρη στον Ερντογάν, και το δύσκολο καλοκαίρι, δεν χάθηκε. Αντίθετα, αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, και όταν γράφουμε πως “έχει γίνει πολλή δουλειά”, εννοούμε “ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ”. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κλάσμα αυτών που έχουν προχωρήσει και πάλι είναι απίστευτα!

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η πιο “μακρινή”

Για ένα ευχάριστο Σαββατόβραδο, θα κλείσουμε με την εξής πληροφορία. Το πρόγραμμα των Rafale θα κόστιζε λιγότερο από 1,5 δις ευρώ, για 18 αεροσκάφη. Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ όμως έχουν πάρει άδεια να αυξήσουν το ποσό όσο χρειαστεί, προκειμένου η μικρή δύναμη των 18 αεροσκαφών, να είναι τόσο αξιόμαχη, ετοιμοπόλεμη, και κατάλληλα οπλισμένη έτσι ώστε κάποιοι να μην κοιμούνται. Αυτό σημαίνει πολλά! Υποσχόμαστε να επανέλθουμε άμεσα στο θέμα!

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

191 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
191 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ANDREW

Φυσάει το site μάγκες. Μπράβο σας. Το μόνο θέμα που αντιμετωπίζω είναι, ότι δεν μπορώ να βάλω emoji καμιά φορά στο σχόλιο από το λάπτοπ. Δεν ξέρω εάν το αντιμετωπίζουν και άλλοι.

ultorius

Και AASM για τα Rafale : D https://www.youtube.com/watch?v=T_wS0Kw6k9c

p270

Καλα νεα ,καλο σας βραδυ

Polaris

Πολύ ωραία νέα. Μόλις τελειώσει όμως αυτή η προσπάθεια πρεπει να καταστρωθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ώστε στο μέλλον να μην τρέχουν πάλι τελευταία στιγμή. Τις τοπικές οι Γερμανοί δεν τις πήραν; Αν ισχύει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες γιατί πήραμε αυτές και όχι κάποιες άλλες;

Gunner

Για πόσα ΜΗ-60R μιλάμε τελικά;

Koulis

ΑΡΙΣΤΑ. Επαναλαμβάνω την πρόταση να υπάρχει προειδοποίηση για τέτοια άρθρα. Κινδυνεύουν καρδιές, κινητά κλπ.

Steve

Μακάρι να βγούν αληθηνά…
Rampage στα F16 πώς??? το δέχεται η LM?
Τι θα γίνει με τους Exocet? θα επαναπιστοποιηθούν ?
Θα μπορούν να τους ρίξουν και τα 2000-5 και τα Rafale?
Τέλος αυτό με τις φρεγάτες έχει καταντήσει τραγικό… πρώτα κοιτάς τι καινούριο θα πάρεις και μετά τι μπορείς να κάνεις στα παλιότερα πλοία… άν κάνεις το ανάποδο απλά θα υποβαθμίσεις τα καινούρια πλοία για να είναι “συμβατα” με τα παλιά…ΕΓΚΛΗΜΑ!!!

evaggelos

μακαρι κ βλεπουμε, τα ενδιαμεσης τελικα ειναι μεγαλο μανικη καθως 2-4 φρεγατες δεν δινει κανενας τουλαχιστον ανοικτα,μονο αγγλια μπορει 4 απο ολλανδια κλπ μονο 2 συν 2 αργοτερα απο βελγιο,ηπα χλωμο

F-117

Πτήση τα τικο σαν ενδιάμεση λύση είναι ακόμα στο παιχνίδι; Εάν ναι για ποιο λόγο να μην έχουν tomahawk, αφού οι Αμερικανοί μπορούν να τους κλειδώσουν όποτε θέλουν.

Tjololo

Υπαρχει κάποια πληροφόρηση για τα 38 Block 50? Η λογική λέει ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε Block 50+ με τα απάρτια που θα περισσέψουν από αυτά που θα γίνουν Viper…..
Έχουμε κάποια εξέλιξη για το θέμα???

Last edited 9 months ago by Tjololo
gdmast

Τίποτα σαφές και όσα ξέρουμε δεν σας τα λέμε. Ποιο το νόημα του άρθρου?
Εγώ δεν κάνω καμία χαρά μέχρι να δω όχι υπογραφές, αλλά εδώ τα υλικά και τα συστήματα. Όλα τα άλλα να είχαμε να λέγαμε.
Όπως δεν υπάρχει και απάντηση στο γιατί 16 μήνες κωλυσιεργούσαν (καλά για τους προηγούμενους δεν συζητάω καν).

Phantom

Κανα drone ρε παιδιαααα

Ένα σημαντικό θέμα αγαπητή Πτήση που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι τι θα γίνει με την ναυτική κρούση: θα την αναλάβουν τα M2000-5, τα Rafale ή τα F-16 με προμήθεια Ηarpoon;

SPYRANGELOS

Καταπληκτικά νέα…κάθε φορά και καλύτερα…
Αλήθεια, τι γίνεται με τα υπερπολύτιμα ελικόπτερα ΝΗ90?
Πότε θα υπογραφεί η τροποποιητική και πότε θα έρθουν τα υπόλοιπα 6?
Ήδη κάποια είναι κατασκευασμένα και αποθηκευμένα!!!

ΥΣ Το site μετά την αναβάθμιση πετάει….ΕΥΓΕ

Vassilis13

Ευχαριστώ για το άρθρο παραμένουν όμως κρίσιμες ερωτήσεις:

1. τι κανουμε με τα τουρκικά drones;
2. τι γίνετε με την αντικατάσταση των la combattante;

K3. Η μεγάλη ερώτηση, η αγωνία που.μας τρώει όλους….κ οτι φοβόμαστε βέβαια παραπάνω: τι γίνετε με φρεγατες;

Απο όσα εχω καταλάβει θα παιχτεί μεταξύ.αμερικης γερμανιας γαλλιας κ ολλανδιας. Ποιές 2 χώρες βλέπετε ως φαβορί;
Παιζει το ενδεχόμενο να παμε σε 4mmsc (κ ας μην τις θέλω) κ 2.Μπελχ@ρρα;

Vas

Όλα ωραία και καλά και μακάρι να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα, πάντως ένα πράγμα κατάλαβα, ότι υπογραφές δεν έχει πέσει ακόμα για κανένα πρόγραμμα ούτε καν για τις τορπίλες που θα είναι γερμανικές το ξέρουμε όλοι δεν χρειάζεται να το κρατάτε μυστικό, αν και θα προτιμούσα τις ανώτερες F21, μόνο για τα FOS των Mirage έχει γίνει σύμβαση(ή κάνω λάθος και εδώ;) από ότι κατάλαβα.
Αλλά δεν θέλω να είμαι κατσούφης, μακάρι να τρέξουν γρήγορα και να έχουμε αποτελέσματα μέσα στο 2021, μαζί και την σύμβαση για τις νέες φρεγάτες που όμως μου δίνουν την εντύπωση θα αργήσει πολύ αυτό το θέμα.

Πτήση μια ερώτηση μόνο, είδαμε τα προβλήματα που προκαλούν τα drones στα αντιαεροπορικά συστήματα ειδικά σε Λιβύη και στο Αρτσάχ, στην πρώτη περίπτωση μεν μιλάμε για την αρχική έκδοση του Pantsir(υπάρχουν 3 νεώτερες) των ΗΑΕ και στην δεύτερη περίπτωση για τα παμπάλαια και ανεπαρκή για τα σημερινά δεδομένα OSA-AKM, αν και ακούστηκε(χωρίς κάποια απόδειξη) ότι χτυπήθηκε και Tor-M1 αλλά και S-300 που είναι βέβαια της πολύ παλιάς έκδοσης PT.
Μιας λοιπόν και διαθέτουμε 25 Tor-M1, υπάρχει καμιά σκέψη αναβάθμισης τους στην Ε2 έκδοση; Που θα πρέπει φυσικά να συνοδεύεται και από τα νέα βλήματα 9Μ338 που έχουν σημαντικά ανώτερες επιδόσεις συν ότι μπορούν να μπουν 16 αντί για 8 στο όχημα. Το Τor-E2 είναι νύχτα με την μέρα σε επιδόσεις με το Μ1, σαν να λέμε το αρχικό F-15 με το F-15EX, γιατί αν και το ραντάρ του Tor-M1 είναι ακόμα αξιόλογο, δεν νομίζω ένα 30ετίας ραντάρ να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα νέας γενιάς UAV, ούτε είχε σχεδιαστεί με αυτήν την προοπτική τότε μιας ήταν σπάνιο είδος τα drones. Υπάρχει γενικός στο ΓΕΕΘΑ σκέψεις για αναβάθμιση των SHORADs, προμήθεια νέων(τα OSA τα φάγανε τα ψωμιά τους), και προμήθεια συστημάτων αντί-drone(ηλ.πολέμου κλπ);

Υ.Γ.: Για τυχόν αναβάθμιση των Tor λογικά κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρχει από τους δυτικούς(ΗΠΑ)μιας και μιλάμε για αναβάθμιση υπάρχοντος υλικού και όχι προμήθεια νέου από την Ρωσία.

VAGELIS

Αφού δεν υπάρχουν τορπίλες έτοιμες να παραδοθούν στο ΠΝ άμεσα ίσως θα ήταν καλύτερο να μην τις δώσουν στους Γερμανούς.Ισως αν μπορούσατε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για τις δυνατότητες των Γαλλικών και Ιταλικών τορπιλών και πόσο είναι το κόστος πιστοποίησης στα Ελληνικά υποβρύχια.

Last edited 9 months ago by VAGELIS
Kostasq

Δεν είσαστε εντάξει. Εδώ και ένα μήνα είμαστε στα κάγκελα ρε παιδιά. Αυτό που κάνετε είναι φάουλ. Προσωπικά αν δεν δω αποτελέσματα όλα τα ακούω βερεσέ.
ΥΓ Υπάρχουν κάποιες λύσεις αντιμετώπισης των ντρονς των απέναντι; Κάποιο άρθρο; Οι δικοί μας βλέπουν το πρόβλημα ή η γραφειοκρατία δεν μας επιτρέπει για γρήγορες λύσεις;

Digenis

Για UCAV και τροπους κατάρριψης-παρεμβολών εχουν κανει τιποτα ή θα προσευχομαστε να μην βρεθει πανω μας και να το κυνηγαει κανα F16 μας ?

kyrNG

Το καλό είναι, ότι οι Γάλλοι δεν το βάζουν κάτω με τις [email protected], και μάλλον προσπαθούν ακόμα, σε υψηλό επίπεδο. Ενδεικτικό είναι το σχετικό άρθρο στο meta-defence, για την χρησιμότητα των φρεγατών αυτών για την Ελλάδα. https://www.meta-defense.fr/en/2020/10/09/these-5-skills-that-make-fdi-belhrra-frigates-indispensable-in-greece/

Προφανώς πρόκειται για εξαιρετικά πλοία, αλλά πρέπει και οι δύο μεριές να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους (Οι Γάλλοι να ρίξουν αρκετά το κόστος και εμείς ίσως να απεμπολίσουμε την δυνατότητα για MdCN). Ας το κατανοήσουμε όλοι, αυτή την στιγμή είναι η καλύτερη τεχνικά πρόταση. Το αντίπαλο δέος είναι οι MMSC που δεν τις διάλεξε ούτε καν το USN για το πρόγραμμα FFG-62, και με αμφιβόλου καινοτομίας οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, οι ΜΕΚΟ Α200 ένα καλό μεν αλλά πλέον 20-ετιας σχέδιο (αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν τα ναυπηγεία, ενώ είναι στιγματισμένοι με την στάση τους με την Τουρκία) και οι Ολλάνδοι με ό,τι πρόταση έχουν φέρει αλλά περιορισμένη πολιτική πίεση. Για τους Ισπανούς, ας μας στήριζαν και ίσως το συζητάγαμε.

Επομένως, το μεγάλο πρόγραμμα θα παιχτεί ανάμεσα στους Αμερικανούς (που δεν έχουν καλή πρόταση αλλά έχουν εξαιρετική χρηματοδότηση και πολιτικό βάρος) και τους Γάλλους (που έχουν εξαιρετική πρόταση αλλά αδύναμη χρηματοδότηση). Και οι δύο αυτοί σύμμαχοι έχουν κοινά γεωστρατηγικά συμφέροντα με εμάς.

Ας αφήσουμε τα Επιτελεία να κάνουν την δουλειά τους. Και ας μη μας πιάσει η μιζέρια με τα οικονομικά, παρόλο που δεν έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Ως τώρα έχουν δείξει δείγματα γραφής για επενδύσεις game-changer, βλ. Rafale, ΜΗ-60R με ευνοικούς λόγους value-for-money. Ας ελπίσουμε να συνεχίσουν έτσι. Η 10+ ετία απραξίας στοιχίζει αρκετά να αναπληρωθεί. Τουλάχιστον πέσανε οι ψευδαισθήσεις του παρελθόντος.

ANDREW

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ Θα παραθέσω κάποια θέματα για επόμενα άρθρα, όχι βέβαια ότι δεν τα ξέρετε ήδη.

 • Τα 4 MH 60R θα φέρουν NSM;
 • Οι ΤΑΥΝΕ επιχειρήσεις από ποια αεροσκάφη θα επιχειρούνται πλέον; Υπάρχει πιθανότητα να γίνουν ξανά λειτουργικοί οι exocet των mirage και να μπορούν να βάλλονται από 2000-5 και rafale; Υπάρχει ενδεχόμενο να αγοραστεί επιπλέον απόθεμα exocet; Εάν τα πρώτα δεν γίνουν τότε ο ρόλος περνά στα f16. Τι όπλα θα φέρουν για ASM τα f16; AGM 84 harpoon L/N, NSM, JSOW C1; Ο NSM πάντως είναι υπερηχητικός εάν δεν κάνω λάθος, ενώ ο harpoon υποηχητικός. Ποιος από τους δύο είναι πιο εύκολα ανασχέσιμος; Υπάρχει ενδεχόμενο αγορας spice για τέτοιους ρόλους;
 • Στα rafale περιλαμβάνονται talios pods; Εάν ναι υπάρχει πρόθεση να τοποθετηθούν και σε κάποια f16;
 • Τα M117 θα φέρουν τα όπλα πάνω τους ή θα τα έχουν βγάλει σε όλα;
 • Υπάρχει πιθανότητα για αγορά bradley;
 • Ένα άρθρο που απαραιτήτως πρέπει να γράψετε. Πως η mmsc δύναται να αντιμετωπίσει ανθυποβρυχιακές απειλές; Το κάνει επαρκώς; Ποια είναι τα νέα συστήματα που χρησιμοποιεί το USN, και το κάνουν να νιώθει ασφαλές χωρίς σόναρ τρόπιδας; Με άλλα λόγια πως καλύπτεται το κενό της μη ύπαρξης σόναρ τρόπιδας;
 • Οι MMSC θα φέρουν πέρα απο essm block 2, sm2 block IIIB και NSM. Υπάρχει ενδιαφέρον για lrasm από το ναυτικό και την αεροπορία;
 • Jassm er/xr υπάρχει πιθανότητα να μας αποδεσμευτεί;
 • Με τα shorads τι γίνεται; Γενικά με το κομμάτι της αεράμυνας. Σκεφτόμαστε για NASAMS, upgrade των patriot;
 • Με τα ραντάρ τι γίνεται;
 • Θα πάρουμε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον drone;
 • Ενδιαφερόμαστε για κάποιο drone είτε από εξωτερικό είτε από εμάς;
 • Θα δώσει η κυβέρνηση όσα εκατομμύρια προβλέπονται στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες για μελέτη και ανάπτυξη νέων project;
 • Το λιμενικό – ακτοφυλακή υπάρχει πρόθεση να το αναβαθμίσουν;
 • Τα dauphin III καθηλώθηκαν όλα και γιατί;
 • Με την ΕΛΒΟ τι γίνεται;
 • Τι λύσεις υπάρχουν για το κομμάτι του εναέριου ανεφοδιασμού;
 • Υπάρχει απόθεμα τον m270 mlrs από την Αμερική; Σκεφτόμαστε για HIMARS;
ANDREW

Ο τρόπος που γράψατε για τις τορπίλες μάλλον δείχνει 2 εκδοχές, ή blackshark ή F21. Με τη γαλλική θα ανοίγει και ο δρόμος και για τα γαλλικά υποβρύχια, πέραν των γερμανικών.
ptisidiastima ΠΤΗΣΗ Ξέχασα να ρωτήσω. Εάν καταλήξουμε σε MMSC, τι ραντάρ θα μπορεί να φέρει πέραν του TRS 4D; Υπάρχει σκέψη για πιο δυνατό ραντάρ; Μπορεί να είναι κάποια SPY; Το SPY 6 θα ήταν overkill λύση για ένα τέτοιο πλοίο;

G...

Καλοριζικο το νεο σαιτ. Πραγματι φορτωνει πιο γρηγορα και τα σχολια διαβάζονται ανετα μιας και αφαιρέθηκε το read more. Πολλα μπραβο στην ομαδα

Fingolfin

Συνεπώς πάμε αντί για 50 σε 80-100 Meteor, επιπλέον Scalp και αρκετούς Hammer. Εξαιρετικά!
Η απόφαση για το ΠΝ είναι η πιο δύσκολη. Από τη μια οι ΗΠΑ σου δίνουν βιώσιμα ναυπηγεία και ίσως καλή ενδιάμεση λύση, από την άλλη οι Γερμανοί με ΜΕΚΟ Α200 αν μας προσφέρουν K-130/F-123 μας δελεάζουν αρκετά. Λογικά θα πάμε σε ΗΠΑ.

AESA

Αυτό το τελευταίο για τον να χάσουν τον ύπνο τους … ποιοι; Και 120 Rafale να αγοράζαμε και 30 F35, τι θα γινόταν; Θα επιτεθούμε; Αυτοί ζουν 30 χρόνια δίπλα μας χωρίς αντιεροπορική κάλυψη και τι έγινε; Δεν κοιμόντουσαν;

Vas

Τι είναι αυτό, έτσι όπως έδωσες το λινκ δεν δείχνει κάτι.

simos

Η τωρινη κυβερνηση φαινεται οτι ασχολειται σοβαρα με τα θεματα της Αμυνας και αυτο ειναι καλο,οσον αφορα την χρηματοδοτηση και εκει εχουμε καλα νεα αφου εχουν εγκριθει επιπλεον ποσα για το 2020 ενω για το 21 για εξοπλιστικα προγραμματα εχουν εγκριθει 2.5δις ευρω..παντως 5 δις θα κοστισουν μονο οι νεες φρεγατες και οι μεκο,το ΓΕΕΘΑ πολυ σωστα εκανε ενα πλανο 15ετιας το οποιο θα πρεπει να χρηματοδοτηθει με 20-25δις ευρω και οσον αφορα τα ραφαλ με τα χρηματα που θα παρουμε απο την πωληση των παλαιοτερων μιραζ θα πρεπει να παρουμε αλλες δυο μοναδες ωστε να συμπληρωσουμε μια κανονικη μοιρα..

epampapas

Yπάρχει και η άλλη ανάγνωση των γεγονότων. Το πολιτικό σύστημα οδήγησε τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής με την κρίση που προκάλεσε. Σαν συνέπεια άφησε τη χώρα χωρίς εξοπλισμούς για σχεδόν μια 10ετια θέτοντας σε κίνδυνο κρίσιμα εθνικά συμφέροντα.

Τώρα καθώς κάποια σταθερότητα επανέρχεται στην οικονομία το ίδιο πολιτικό σύστημα βρίσκει ευκαιρία να διορθώσει τα κενά και να επιδοθεί στο γνωστό προσφιλές του σπορ, τις μίζες από τα εξοπλιστικά. Και ως γνωστό αυτές είναι πιο παχυλές στις απευθείας αναθέσεις σε σχέση με τους διεθνείς διαγωνισμούς.

Τι θα πείσει όμως την ακόμα χειμαζόμενη οικονομικά ελληνική κοινωνία για κάτι τέτοιο; Μα μια μεγάλη κρίση με την Τουρκία. Τα Ίμια δείχνουν το δρόμο. Και να ξαφνικά ο τσαμπουκάς κάπου μεταξύ Καστελόριζου και Αιγύπτου, ενώ στο Αιγαίο ούτε με καλαμάκι δεν τολμάμε να τρυπήσουμε στην παραλία.

Μετά από 2 μήνες κρίσης ξαφνικά 10 δις κυρίως σε απευθείας αναθέσεις, εντός χρονικού πλαισίου θητείας της παρούσας κυβέρνησης φυσικά, γίνονται αποδεκτά από την κοινή γνώμη. Πόσο ομαλά ήρθε…Την ίδια ώρα έχουμε και την πανδημία και ένα παντελώς υποβαθμισμένο σύστημα υγείας.

Η δε Γαλλία που επωφελείται τα μέγιστα έβαλε το χεράκι της (και το γράσο της). Μετά βέβαια το κλείσιμο της συμφωνίας για τα Ραφάλ ο Μακρόν μίλησε με τον Ερντογάν να ρίξουν τους τόνους. Οι Τούρκοι σημειωτέον στη διάρκεια της κρίσης τα λέγανε αυτά λίγο πολύ. Ποιος δουλεύει ποιον άραγε σε αυτή τη χώρα. Στη χώρα που από την Επανάσταση του 1821 οι εθνικοί στόχοι γινόντουσαν αντικείμενο χειραγώγησης, οικονομικής ιδίας εκμετάλλευσης, και μικροπολιτικής από αρκετούς ηγέτες.

Αριστείδης

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε αμερικανικές φρεγάτες ή γερμανικές πρέπει να πάρουμε απο την Γαλλία τις belharra και για ενδιάμεση λύση τις fremm που τις έχουν σχεδόν έτοιμες και αυτές και ο λόγος παιδιά ειναι οτι αυτές οι φρεγάτες θα φέρουν πάνω τούς γεωστρατηγικα όπλα και θα ανεβάσει σε άλλο level το ναυτικό και επίσης από ότι άκουσα από αξιωματικούς πρώην διότι οι σημερινή δεν μπορούν να μιλήσουν για το λόγο ότι βρίσκονται ενεργοί ακομα οτι είναι τα μόνα αξιόπιστα για να μπορούμε να ελέγξουμε και την ανατολική μεσόγειο διαφορετικά με κανένα άλλο δεν μπορούμε να το κάνουμε είναι σαν να αγοράζουμε σαραβαλα πάλι. Και μην ξεχνάτε ότι αν πάρουμε απο την Γερμανία τότες κάποια στιγμή θα τα αγοράσει και η Τουρκία όπως έκανε και με τα υποβρυχια.

Alex-N

Θυμιζει περισσοτερο κλιμα Αθλητικων Εφημεριδων κατα την περιοδο των μεταγραφων παρα καταγραφη των γεγονοτων. Στην καλυτερη θυμιζει λογο σοσιαληστη πολιτικαντη προηγουμενων δεκαετιων οπου χρειαζοταν η βοηθεια της Πυθιας για την κατανοηση του περιεχομενου. Απο ευσεβεις ποθους , εκτιμησεις , πληροφοριες , εχουμε χορτασει. Ειναι γεγονος πως κατι κινειται τελευταια , και παρα την εννοια του κατεπειγοντος , δεν εχει υπαρξει ομως ουδεμια προοδος. Ειναι αυτονοητο οτι χρειαζεται υπομονη καθως απαιτειται χρονος για τετοιου ειδους προμηθειες. Στο ΠΝ τα πραγματα εχουν ξεκαθαρισει οπως φαινεται και εκτος εξαιρετικου απροοπτου , οδηγουμαστε στη λυση πακετο Ναυπηγεια – Φρεγατες.με την αναθεση σε Εταιρεια Αμερικανικων Συμφεροντων. Με οτι αυτο συνεπαγεται δυστυχως για το μελλον του ΠΝ. Στον αντιποδα η ΠΑ φαινεται να βρισκεται σε καλυτερη μοιρα. Διατηρω ενστασεις στο ενδεχομενο αποσυρσης των Mirage. Θεωρω οτι εχουν ακομη να προσφερουν και το αναγραφομενο οφελος των 200 εκατομμυριων Ευρω κρινεται αμελητεο. Η μεγαλυτερη εκπληξη ακομη και σε παγκοσμιο επιπεδο , ηταν η προσκτηση των Rafale. Ευελπιστω να ζησουμε και αλλες τετοιες ευχαριστες εκπληξεις και μαλλιστα συντομα..

KostisM

Καλησπέρα, να ρωτήσω εάν έχουμε υπολογίσει πόσα χρήματα χρειάζονται κάθε χρόνο να πληρώνουμε για FOS-συντήρηση όλων των οπλικών συστημάτων που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή σε ικανοποιητικές διαθεσιμότητες π.χ 80 % και για τα τρία όπλα ? Πάντα το είχα απορία, και δεν νομίζω να είναι πια απόρρητο μυστικό αυτή την εποχή. Χρήματα που θα έπρεπε να ήταν στα λειτουργικά κόστη βέβαια και όχι στις εξοπλιστικές δαπάνες . Μισό δις φτάνει ?
Ασφαλώς να πούμε και ότι τα 2,5 δις εξοπλιστικών που προυπολογίζονται για του χρόνου με το προσχέδιο του προυπολογισμού αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών αν εκτελεστεί, πάνω από τα 2,2 δις προυπολογισθέντα για το 2009 (σε σύνολο 6.5 δις για όλο το ΥΕΘΑ τότε) χωρίς μάλλον να εκτελεστούν όλα βέβαια λόγω της επερχόμενης τότε λαίλαπας της κρίσης. Και να που οι καιροί και οι απειλές του ταγίπ το έφεραν, αυτοί που δεν υποπτεύονταν ότι ο ερντογκάν είχε κρυφή ατζέντα, και ότι ο χαιρετισμός ραμπία και η μουσουλμανική αδελφότητα ήταν κάτι σαν τις αδελφότητες που ήταν στα φοιτητικά του χρόνια ο Τζώρτζ Μπους Jr ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ? Που θα ήμασταν άραγε αν το σχέδιο αναν είχε εγκριθεί ? Το σκέφτονται καθόλου ? Αν δεν ήταν ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος δεν θα υπήρχε χάος σε όλη τη μεγαλόνησο ? (βλέπε Βαρώσια). Αλλά αυτά τα λέω βραδιάτικα γιατί πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε και το μέλλον ,θέλει συνεχή προσπάθεια και όχι μία φωτοβολίδα περιορισμένης διάρκειας.
Ελπίζω τουλάχιστον να θυμόμαστε ποιοι μας στηρίζουν πραγματικά και ποιοι μας αγνοούν επιδεικτικά και τηρούν είτε στάση πόντιου πιλάτου είτε αβαντάρουν τον εχθρό. Κάτι post περί Κ130 και ΜΕΚΟ Α200 με ανησυχούν, είναι δυνατόν ? Να επιβραβεύσουμε αυτούς που έχουν αντίθετα συμφέροντα? Πιστεύουμε ότι με λίγα δις θα τους αλλάξουμε τρόπο σκέψης ? Για έναν τράμπ (ένα πρόσωπο) μπορεί να αρκούν, για μια χώρα ΟΧΙ.

RZA

Μακάρι να γίνουν όλα σύντομα.
Μακάρι να έχουμε καταλάβει όλοι πως η άμυνα της πατρίδας είναι σοβαρή, απαιτητική και συνεχής διαδικασία.
Μακάρι να μην μας κυβερνήσουν ξανά άνθρωποι που θα μας παροτρύνουν να το ρισκάρουμε.
Μακάρι να μην ακουστούν ξανά συνθήματα του τύπου “λεφτά για την παιδεία και όχι για το ΝΑΤΟ”
Γιατί όπως είχε πει κάποιος σοφός, “με λεφτά μόνο για την παιδεία, αυτό που θα καταφέρουμε μια ημέρα είναι οι τούρκοι να μας πη#@##*ν μορφωμένους”….
(ρε ποιος το ‘πε;;;)

Last edited 9 months ago by RZA
Mirage

και νέοι SCALP EG ??????? !!!!!!!!!!!!

Megadime

Να δούμε τι θα γίνει με τις φρεγάτες γιατί άλλες πηγές προεξοφλούν ότι έχουν κλείσει οι ΜΜSC ?

Jason

Τα Rafale, Mirage-2000-5 και F-16, θα εξοπλιστούν καποια στιγμή με σύγχρονα βληματα κατα πλοιων, η θα ξαναδούμε πάλι εικόνες αεροσκαφών φορτωμένα με Maverick?

Terafox

Καλημέρα και από Ν. Κορέα μεριά, μας αναστατώσατε αυτές τις μέρες (Πτήση + NAVALDEFENCE).

jackryan
Manosss

Ωραια οσα γραφεται και σιγουρα θα μας γραψεται και καλυτερα αλλα…ΛΕΩ ΑΛΛΑ…εδω φαινονται τα λαθη αυτων που μας κυβερνουσαν τοσα χρονια, διοτη οι Ε.Δ μπορουσαν να κανουν εργο να ετοιμαστουν αλλα τωρα τρεχουν πυρετωδως…Μαλλον η κυβερνηση ξερει οτι οι διαπραγματευσεις με την Τουρκια δεν θα εχουν αποτελεσμα και ετοιμαζονται για τα χειροτερα…των φρονιμων τα παιδια πριν πεινασουν μαγειρευουν.

ANTONIS

Κοπέλια αρκετά καλύτερα με τον νέο server.

Μια που όλοι ζητάνε κι από κάτι (χε χε) , εκτός από KC 10- που τα αναφέρω σταθερά – μήπως να κοιτάγαμε και καμμιά αναβάθμιση των EMB-145?

Digenis

4 Duke με μερικές μετατροπές για να αποκτήσουν ομοιοτυπία και οι μη αναβαθμισμενες S τελειώνουν άμεσα . Ειναι η καλυτερη ενδιαμεση λυση σε ποιοτητα σε ποσοτητα και σε τιμή πιστεύω …

G...

Υπαρχουν φωτο απο ασκηση που δειχνει μιραζ 2000-5Μκ2 να κουβαλαει και να ριχνει εξοσετ. Τι ακριβως συμβαινει? Για ποιο λογο ολοι λενε οτι μονο τα bgm μπορουν?

nigozs

Για να δούμε… ?

chriskri

Με βάση την λογική ότι αγοράζουμε game changer, βρε λες για τις καινούργιες τορπίλες να πάρουμε F-21 και να δώσουμε Γερμανία μόνο την αναβάθμιση των SUT?

Factor

Μακάρι όλα να γίνουν γρήγορα όπως τα λέτε, για να αναβαθμιστεί η άμυνα μας. Έχουμε ήδη αρκετά να γίνουν τα επόμενα λίγα χρόνια, ας μπούμε οι βάσεις για προϋπολογισμό 2022 με άλλα τόσα 2,5 δις. Και ελπίζω αυτός ο προϋπολογισμός να έχει στρατηγικό χαρακτήρα με έμφαση στη καταπολέμηση των drones, hybrid warfare & area denial που είναι τα βασικά που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε σε μίνι καυτό επεισόδιο

dimitrov

Δουλεύουν στο φουλ τα καζάνια …. Οι θερμαστές ρίχνουν συνέχεια κάρβουνο ….. Άντε να δούμε ……

Koulis

Προειδοποίηση απαραίτητα για το βραδινό άρθρο. Κάποιοι θα χρειαστούν υπογλώσσια. Μην κατηγορηθείτε άδικα.

Kostasq

Είσαστε από τα λίγα σάιτ που εμπιστεύομαι και κάθε φορά ανυπομονώ να σας διαβάζω. Όμως τον τελευταίο μήνα το έχετε ρίξει κατά +70% σε διπλωματικές ειδήσεις και ιστορία. Για διπλωματία διαβάζουμε και στην Καθημερινή. Πιθανολογικές λύσεις για τα προβλήματα της ελληνικής άμυνας θα ήθελα να δω περισσότερα.

Kostasq

Εγώ νομίζω η αντιπάθεια στην Γερμανία είναι άδικη:
α) Οι Γερμανοί έχουν πολύ καλά όπλα και τεχνολογία, τελεία. Για παράδειγμα τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής.
β) Αν δώσουμε περισσότερα σε αυτούς θα εξισορροπήσουμε την επιρροή και στην Γερμανία σε σχέση με την Γαλλία. Κάνουν ακόμα κουμάντο στην Ε.Ε.
γ) Η Γερμανία είναι ίσως η καλύτερη συνταγματική δημοκρατία στον κόσμο. Ο μόνος λόγος που μιλάνε με την Τουρκία είναι ότι πρέπει κάποιος να μιλάει μαζί τους, αν δεν μιλούσαν αυτοί ποιος θα μιλούσε; Ο Τράμπ;
δ) Δεν πρόκειται ποτέ αυτή η Γερμανία να μας “κρεμάσει” για χάρη κάποιον οικονομικών συμφωνιών. Μπορεί να μην πάει 100% με το διεθνές δίκαιο γιατί αντιλαμβάνεται τους συσχετισμούς και τις ανισορροπίες όμως είναι η καλύτερη δημοκρατία στον κόσμο αυτή την στιγμή. Σε αυτό μπορούμε να ποντάρουμε. Η μόνη περίπτωση να μας κρεμάσει είναι να αποδειχθούμε 100% καραγκιόζηδες όπως στο παρελθόν. Όταν π.χ. φυλάμε “θερμοπύλες” στον Έβρο η Γερμανία θα μας σέβεται και θα μας βοηθάει.

ε) Τα μνημόνια-αντιμνημόνια που κόλλησε ένα κομμάτι του ελληνικού λαού ήταν όλα σαχλαμάρες. Εμείς φταίγαμε για την χρεοκοπία που δεν λάβαμε τα μέτρα μας όταν έπρεπε και ήμασταν στο 100% λαικιστές τύπου Τσοβόλα δώσ’ τα όλα.

στ) Για τις θηριωδίες του Β’ παγκοσμίου πολέμου δεν πρέπει να λέμε ότι τα έκαναν οι Γερμανοί αλλά ότι τα έκαναν οι Ναζί. Μην το ξεχνάμε αυτό.

GeorgeP

τα Mirage 2000EGM δεν μπορουν να κυνηγανε drones μεσα στην περιοχη μας?
Αν τελος παντων δεν τα θελουμς, αντι για 200 μυρια, καλυτερα να τα κανουμε δωρεα υλικου στην αρμενια…

Chris Ain.

Ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί δεν διαβάζω πουθενά για συστήματα anti-drone/uav

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φρεγάτες κλάσης “ΥΔΡΑ”: Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 

Αν και ο ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμός Μέσου Ζωής) των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ 200HN έχει περάσει στη σκιά του κυρίου προγράμματος προμήθειας νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Αμερικανικό Κονγκρέσο ετοιμάζει εμπάργκο στην Τουρκία σχετικά με εξαρτήματα...

11
 Οι Αντιπρόσωποι της Κάτω Βουλής των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων) Cicilline και Bilirakis, ετοιμάζουν ένα σχέδιο Νόμου, που αφορά και τα δυο κόμματα (διακομματικό...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά

Related News

Τέταρτη κορβέτα Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία

Στις 24 Ιουλίου έγινε στις εγκαταστάσεις της Navantia η καθέλκυση της τέταρτης κορβέτας Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία.Σύμφωνα με το «Monch», η τέταρτη...

Δοκιμές του αντιαεροπορικού πυραύλου Akash-NG από την Ινδία

Το σύστημα των αντιαεροπορικών πυραύλων εδάφους-αέρος Akash είναι μια ινδική σχεδίαση σε συνεργασία του κρατικού Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και του αμυντικού...

Και η Ρουμανία μπαίνει στην παραγωγή drones

Τη συνεργασία τους για την κατασκευή UAV ανακοίνωσαν η ρουμανική εταιρία Aerostar και η βρετανική U-TacS. Το κύριο έργο συναρμολόγησης θα αναλάβει η Aerostar...