11.9 C
Athens
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, Rafale, MH-60R, SPIKE NLOS, Rampage κα εντός του 2021

- Advertisement -

 

Η ομάδα σύνταξης της ΠΤΗΣΗ έχει συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, και που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στις 13 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα,οι εκτιμήσεις οι δικές μας το φέρνουν περίπου στα 5+ δις ευρώ (κι όχι 10 δις), θα έχει τη μορφή κατεπείγοντος. Δηλαδή, οι όποιες λύσεις δεν θα χάνονται κάπου στο μέλλον, ίσως και μετά το 2025, αλλά θα έχουν άμεση επίπτωση στη μαχητική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μητσοτάκης στη «Figaro»: Αγοράζουμε 4 φρεγάτες, τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2021

Όπως έχουμε ήδη γράψει, το Μέγαρο Μαξίμου και το ΓΕΕΘΑ θέλουν ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων και σε αχρηστία ή παροπλισμό συστημάτων, αλλά και την εισαγωγή σε υπηρεσία κάποιων game changer. Όλα αυτά, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, και με την μεγαλύτερη επίπτωση στην αύξηση της μαχητικής μας ικανότητας. Τελικά η νέα πολιτική για την Άμυνα έχει κάνει αντιληπτό πως ο εκούσιος αφοπλισμός της τελευταίας δεκαετίας, και το “θα το ρισκάρουμε” έφεραν τον πόλεμο προ των πυλών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Πλήρως εξοπλισμένα θα έρθουν τα ελληνικά Rafale, η ΠΑ θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μαχητικά χωρίς τα όποια λάθη του παρελθόντος…

Καταρχάς, γίνονται απίστευτες προσπάθειες για να έχουμε τα πρώτα αεροσκάφη Rafale στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Αρχικά θα οπλιστούν με όσα όπλα ήδη υπάρχουν, αλλά θα έρθουν άμεσα Meteor, AASM αλλά και νέοι SCALP EG. Ταυτόχρονα οι Έλληνες πιλότοι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση στις αρχές του 2021, έτσι ώστε τα ελληνικά Rafale να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατόν.

Η έκπληξη έρχεται από τα MH-60R, που ενώ περιμέναμε παραδόσεις μετά το 2024, φαίνεται πως το ΓΕΝ και το ΥΠΕΘΑ θέλει να έχει ελικόπτερα πολύ νωρίτερα, καθώς ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι το βασικό μέλημα των Επιτελών του ΠΝ. Γίνονται προσπάθειες να πιεστεί η αμερικανική πλευρά και να παραδόσει ελικόπτερα που προορίζονται για το USN, ακόμη και το 2021!

Ξαναγυρίζοντας στην ΠΑ, το ΑΓΕΑ είναι ικανοποιημένο με την εξέλιξη του προγράμματος των F-16V, αλλά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τον στόλο των μεταγωγικών. Το ΥΠΕΘΑ σε πολύ υψηλό επίπεδο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο άμεσης επανεργοποίησης των C-130H, ενώ για τα C-27J θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω του προβληματικού διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Πρόβλημα με δύσκολες λύσεις είναι και η περίπτωση των Super Puma/Cougan της ΠΑ, καθώς πολλά λικόπτερα έχουν παραμείνει χρόνια στην ΕΑΒ, για αδικευκρίνιστους λόγους.

EKTAKTO: Υπεγράφησαν οι LOA για την αγορά των τεσσάρων MH-60R καθώς και τον εκσυγχρονισμό/FOS των S-70B6, το πρώτο μείζον πρόγραμμα του ΠΝ

Σε ότι αφορά τα Mirage 2000-Mk2, μέχρι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι όλα επιχειρησιακά , ενώ τα Mirage 2000EGM/BGM θα φύγουν πετώντας από Τανάγρα για Γαλλία. Η ΠΑ θέλει να πετύχει αξιοποίηση των Mirage το συντομότερο, και να είναι ένας σταθερός πυλώνας ισχύος πλάι στα Rafale. Τα Mirage 2000EGM θεωρείται πως είναι πλέον εύκολος στόχος σε ένα θερμό Αιγαίο, και χωρίς πλέον σοβαρές δυνατότητες BVR, ενώ δεν μπορούν να δέχονται ή να μοιράζουν πληροφορία. Συνεπώς, για μια άλλη χώρα θα είχαν αξία, στο Αιγαίο όμως όχι. Σήμερα απλά καλύπτουν ανάγκες διατήρησης αριθμών κατά κύριο λόγο. Η ΠΑ αναμένει ένα ποσό γύρω μέχρι 200 εκ. ευρώ από τα παλιά αυτά αεροσκάφη.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει ήδη δώσει δυνατότητες και χρονοδιαγράμματα για την παράδοση διαφόρων κορυφαίων οπλικών συστημάτων όπως τα SPIKE NLOS αλλά και τα Rampage. Οι Ισραηλινοί έχουν αντιδράσει θετικά στα ελληνικά αιτήματα για παραδόσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα από την υλοποίηση των παραγγελιών. Περισσότερα θα μπορούμε να γράψουμε μετά την υπογραφή των συμβάσεων.

Ξαναγυρίζοντας στο ΠΝ, έχουμε καλά αλλά και κακά νέα. Ξεκινώντας από τα τελευταία, θα πούμε πως παρά το γεγονός ότι το θέμα των τορπιλών έχει ουσιαστικά “κλείσει”, εντούτοις τορπίλες δεν μπορούν να έρθουν άμεσα καθώς απλά δεν υπάρχουν! Χρειάζονται να μπουν στη γραμμή παραγωγής, ενώ είναι ένα υπερπολύτιμο υλικό που δεν θα ήθελε να αποχωριστεί κανένα ναυτικό. Το συμβόλαιο των τορπιλών θα υπογραφεί άμεσα. Θα μας επιτρέψετε να μην γράψουμε ακόμη για το ποιος κέρδισε… Θα το κάνουμε με την ανακοίνωση της υπογραφής.

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο

Αν και ο πρωθυπουργός μίλησε για 4 νέες φρεγάτες, όπως έχουμε ήδη γράψει, το πρόγραμμα συνδέεται άρρηκτα πλέον και με τον εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ. Πιστεύουμε πως με τους ρυθμούς που κινούνται τα πράγματα, δεν είναι αδύνατο να έχουμε θετικές εξελίξεις πριν το τέλος του έτους, ίσως και νωρίτερα. Για ένα τόσο σύνθετο πρόγραμμα, με τόσες μεταβλητές, δεν είναι εύκολο να προχωρήσει το ΥΠΕΘΑ σε αποφάσεις τόσο γρήγορα. Οι ανάγκες όμως είναι πλέον τόσο πιεστικές, που δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Β. Νέδος στην “Κ”: 4 νέες φρεγάτες, 2 πλοία “ενδιάμεσης λύσης”, 2 νέα υποβρύχια 214 (!), συντήρηση στόλου C-130, και στο βάθος F-35

Αυτό που θα δούμε εντός του 2021 είναι η “Ενδιάμεση Λύση” για το ΠΝ. Είναι προφανές πως το ΠΝ χρειάζεται τουλάχιστον 2 ως 4 πλοία, που θα επιτρέψουν τις παλιές S να αποσυρθούν, αλλά και να καλύψουν το κενό των ΜΕΚΟ200ΗΝ όταν αυτές εκσυγχρονίζονται. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, το ΠΝ εξετάζει πλέον το πρόγραμμα των 4 νέων πλοίων, των ΜΕΚΟ200ΗΝ αλλά και την Ενδιάμεση Λύση ξεχωριστά αλλά και σαν Ενιαίο. Δηλαδή, συζητά τα ΠΑΝΤΑ, χωρίς να αποκλείει τίποτα.

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

Κλείνοντας θα πούμε πως ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια τα Επιτελεία στη Μεσογείων δεν είχαν τόσο πολλή δουλειά όσο αυτή την περίοδο. Πάντα είναι πιεστική η κατάσταση, αλλά αυτή την περίοδο η πίεση έχει…απογειωθεί. Ο χρόνος που πέρασαν οι Επιτελείς μέσα στο Υπουργείο χάρη στον Ερντογάν, και το δύσκολο καλοκαίρι, δεν χάθηκε. Αντίθετα, αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, και όταν γράφουμε πως “έχει γίνει πολλή δουλειά”, εννοούμε “ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ”. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κλάσμα αυτών που έχουν προχωρήσει και πάλι είναι απίστευτα!

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η πιο “μακρινή”

Για ένα ευχάριστο Σαββατόβραδο, θα κλείσουμε με την εξής πληροφορία. Το πρόγραμμα των Rafale θα κόστιζε λιγότερο από 1,5 δις ευρώ, για 18 αεροσκάφη. Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ όμως έχουν πάρει άδεια να αυξήσουν το ποσό όσο χρειαστεί, προκειμένου η μικρή δύναμη των 18 αεροσκαφών, να είναι τόσο αξιόμαχη, ετοιμοπόλεμη, και κατάλληλα οπλισμένη έτσι ώστε κάποιοι να μην κοιμούνται. Αυτό σημαίνει πολλά! Υποσχόμαστε να επανέλθουμε άμεσα στο θέμα!

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

191 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
191 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ANDREW

Φυσάει το site μάγκες. Μπράβο σας. Το μόνο θέμα που αντιμετωπίζω είναι, ότι δεν μπορώ να βάλω emoji καμιά φορά στο σχόλιο από το λάπτοπ. Δεν ξέρω εάν το αντιμετωπίζουν και άλλοι.

Γεώργιος

Έτσι ακριβώς

ultorius

Και AASM για τα Rafale : D https://www.youtube.com/watch?v=T_wS0Kw6k9c

p270

Καλα νεα ,καλο σας βραδυ

Polaris

Πολύ ωραία νέα. Μόλις τελειώσει όμως αυτή η προσπάθεια πρεπει να καταστρωθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ώστε στο μέλλον να μην τρέχουν πάλι τελευταία στιγμή. Τις τοπικές οι Γερμανοί δεν τις πήραν; Αν ισχύει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες γιατί πήραμε αυτές και όχι κάποιες άλλες;

Fingolfin

Τορπίλες για Γερμανία μεριά ακούγεται, που είναι και το πιο λογικό.

christos_choris_a

Παράλογο ! Θα πρέπει σταδιακά να ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΤΟΎΜΕ από τη Γερμανία στα γρανάζια της οποίας μας έριξαν οι μιζαδόροι “εκσυγχρονιστές” . F-21 με αλλαγή του τακτικού συστήματος από Γαλλικό. Έτσι κι αλλοιώς οι Γερμανοι θα πάρουν τη ναυπήγηση άλλων 2 τουλάχιστον Type-214.

Fingolfin

Καθόλου παράλογο. Μηδέν ρίσκο μιας και είναι απόλυτα συμβατές με τα υποβρύχιά μας. Διαφορετικά πληρώνεις για να έρθουν στα μέτρα σου και ίσως με εκπτώσεις στην απόδοση.

Gunner

Για πόσα ΜΗ-60R μιλάμε τελικά;

Gunner

Έχουμε κάτι για μεταχειρισμένα για τον ΕΣ;

Promaxos

Γιατί δεν παίρνουν μέσω EDA από τα πλεονάσματα του USN;
Υπάρχουν πολλά καινούργιας κατασκευης, σε κατάσταση αποθήκευσης, που είχαν παραγγελθεί ως οργανικά των LCS και ξέμειναν μετά την ακύρωση της ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Νομίζω το Μαρόκο είχε αποκτήσει προς 8,5 εκ $ το κομμάτι, προφανώς χωρίς όπλα και υποστήριξη.

Alexis

4+2=6

Fingolfin

4+3=7

Koulis

ΑΡΙΣΤΑ. Επαναλαμβάνω την πρόταση να υπάρχει προειδοποίηση για τέτοια άρθρα. Κινδυνεύουν καρδιές, κινητά κλπ.

Steve

Μακάρι να βγούν αληθηνά…
Rampage στα F16 πώς??? το δέχεται η LM?
Τι θα γίνει με τους Exocet? θα επαναπιστοποιηθούν ?
Θα μπορούν να τους ρίξουν και τα 2000-5 και τα Rafale?
Τέλος αυτό με τις φρεγάτες έχει καταντήσει τραγικό… πρώτα κοιτάς τι καινούριο θα πάρεις και μετά τι μπορείς να κάνεις στα παλιότερα πλοία… άν κάνεις το ανάποδο απλά θα υποβαθμίσεις τα καινούρια πλοία για να είναι “συμβατα” με τα παλιά…ΕΓΚΛΗΜΑ!!!

evaggelos

μακαρι κ βλεπουμε, τα ενδιαμεσης τελικα ειναι μεγαλο μανικη καθως 2-4 φρεγατες δεν δινει κανενας τουλαχιστον ανοικτα,μονο αγγλια μπορει 4 απο ολλανδια κλπ μονο 2 συν 2 αργοτερα απο βελγιο,ηπα χλωμο

Koulis

Αν είναι λίγο μεγαλύτερα μας πειράζει;

Fingolfin

4 κιόλας αμερικάνικα (TICO); Είτε μιλάμε για LCS –αλλά όχι τις πρώτες 4– είτε θέλουν να μας προϊδεάσουν για κάτι γερμανικό, πχ F123;

Koulis

2 tico ή μήπως 2 ΑΒ;

ultorius

Αν ειναι ως ΑΒ και ιδιως απο τα πιο προσφατα καθολου. Τωρα αν ειναι κατι αναμεσα σε Tico και Uss Nimitz καλυτερα να το αποφυγουμε γιατι αν μεινει για 40 μερες σε επιχειρησεις οπως οι φρεγατες θα χρειαστουμε νεο μνημονιο. Ειλικρινα θα προτιμουσα τις Μ για ενδιαμεσες λυσεις ωστε να μη χρειαστει να ξοδεψουμε και πολλα για τον οπλισμο τους. Προτιμω τα περισευουμενα $$ να πανε στα νεα πλοια.

Koulis

Μπορεί να γίνει και ανεξάρτητη αγορά για μεταχειρισμένα.

evaggelos

θα ηταν ευτυχες

zap

Η Μ ομως ειναι 2, και εμεις χρειαζομαστε 3 +1 Μεκο για upgrade 4 σκαφη διαθεσιμα. Εκτος αν νομιζετε οτι οι 2 Μ μπορουν να καλυψουν το κενο 4 φρεγατων.

kK19641970

Σωστοί οι προβληματισμοί σου και και η πρότασή σου, αλλά για να αστειευτώ θα ρωτήσω: Με ένα Tico δεμένο στην Σούδα και άλλο ένα δεμένο στην Κύπρο πιστεύεις ότι θα τολμήσει να ξεμυτήσει μεμετ-βαπόρ και να κάνει μαγκιές;

ultorius

εχεις δικιο,αλλα δεν ξερω καν αν εχουμε αρκετα χρηματα για να εξοπλυσουμε 2 tico και να μεινουν και λεφτα για νεα πλοια

evaggelos

4 tiko? απιθανο ασε που δεν κανουν για εμας οικονομικα κ ζωη δεν εχουν,αν ενοεις μπερκ παλι το θεωρω δυσκολο γιατι δεν αποδεσμευονται ειναι ομως πραγματικα καλυτερο αν κ παλι δεν ξερουμε ποση ζωη εχει μην ξεχνας οτι λεφτα δεν θα υπαρχουν κ παλι κ καποια στιγμη θα φυγουν κι αυτα.

GeorgeP

Οταν μιλανε για “ενδιαμεση λυση” σημενει “να αντεξουν μεχρι να ερθουν τα νεα”. Αρα ποση ζωη χρειαζονται. 4-8 χρονια?

evaggelos

10-12 μην ξεχναμε την αποδεσμευση-μεταφορα-εκπαιδευση-αγορα οπλισμου μονο γι αυτα εφαγες οριακα διετια.

Koulis

2 tiko ή 2 AB.

F-117

Πτήση τα τικο σαν ενδιάμεση λύση είναι ακόμα στο παιχνίδι; Εάν ναι για ποιο λόγο να μην έχουν tomahawk, αφού οι Αμερικανοί μπορούν να τους κλειδώσουν όποτε θέλουν.

gdmast

Με ηλεκτρονικό πόλεμο ή παρεμβολή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο ραντάρ αλλού βλέπεις τον στόχο και αλλού είναι στην πραγματικότητα. Ρώτα και κάνα κυβερνήτη φρεγάτας.

gdmast

Μιλάω πως γίνεται για έναν πύραυλο. Η διαδικασία είναι η ίδια είτε είναι Tomahawk είτε SM2 είτε άλλο και δεν είναι μόνο στον πύραυλο, αλλά και στο ραντάρ σου, όπου μπορεί να παραπλανηθεί. Δεν είναι κάτι νέο αυτό και είναι γνωστό στο Π.Ν.

chikichiki

Α. Παρεμβολή και Η/Π εν προκειμένω είναι ένα και το αυτό. Το ότι διαχωρίζεις τις έννοιες είναι ενδεικτικό της άγνοιας.

Β. Τι σχέση έχουν οι BGM-109 με αισθητήρες ραντάρ/SARH, πέραν ενός ραδιοϋψομέτρου το οποίο ουδεμία σχέση έχει με SM-2 και είναι θεμελιωδώς αδύνατο να παρεμβληθεί;

F-117

Ανάλογα το όπλο. Το f-35 πχ δεν εκινει χωρίς οκ από το δορυφορικό σύστημα. Οι tomahawk για να λειτουργήσουν θέλουν οκ από το gps. Εάν κλείσουν το gps στην περιοχή όπως είχαν κάνει στα Ίμια το όπλο είναι άχρηστο ( δεν έχουν μνήμη ή Galileo οι tomahawk ) .

Jason

Μαλιστα. Και αν καποιος κανει παρεμβολές στο GPS, τοτε τι γίνεται, αχρηστεύται εντελως το Tomahawk?? Λες να μην σκέφτηκαν αυτη την πιθανότητα οι Αμερικανοι?

Το ΤERCOM ξέρεις τι ειναι?

Tasos

Ο φίλος από άγνοια ίσως, δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει. Όπως και πολλοί άλλοι πιθανότατα….Θα ήταν χρήσιμο αν του εξηγούσες, ώστε να μάθει τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι;
Ας κρατήσουμε ένα φιλικό επίπεδο στα σχόλια τουλάχιστον τώρα στο νέο site…..

Gilan

Ο Πάγκαλος είπε σε συνέντευξή του κάποτε:

<<Ο Χόλμπρουκ μου είπε: κατά την κρίση των Ιμίων είχαμε δύο πλοία στην περιοχή που μπορούσαν να παρεμβάλουν στις δυνάμεις σας και των Τούρκων, κανένας πύραυλος δεν θα έβρισκε στόχο>>

Εφόσον λέγονται αυτά από επίσημα χείλη, δε νομίζω η άποψη του Jason Jason να είναι τόσο λανθασμένη. Αυτή η εντύπωση δημιουργείτε στον κόσμο, αυτή την εντύπωση έχω και εγώ.

ultorius

αυτο ομως θα οφειλοταν στο οτι θα χρησιμοποιουσαν ηλεκτρονικο πολεμο απο τα πλοια τους, οχι οτι καπιος στην ουασινγκτον θα εγραφε ενα κωδικο και αυτοματα θα αστοχουσαν ολοι οι πυραυλοι.
Εκτος αυτου λογια που ειπε ο Παγκαλος που του ειπε καποιος αλος… πολυ σπασμενο τηλεφωνο. Θυμαμαι που διαφωνουσαν για τα Ιμια, ο ενας ελεγε πως ειμαστε σε πληρη ετοιμοτητα και οι αλοι ελεγαν πως ειχαμε κανα δυο πλοια εκει και οι τουρκοι ολο το στολο. Βγαλε ακρη

chikichiki

Κανένα ΟΚ από κανένα GPS δεν απαιτούν οι TLAM. Δεν γνωρίζω από που προέρχονται αυτές οι περίεργες φήμες που ακούγονται εδώ αλλά δεν ισχύουν. Το GPS είναι προσθήκη στα τελευταία μοντέλα Tomahawk, έχει ενσωματωμένα μέτρα anti-jam και η χρήση του είναι προαιρετική. Τα δεδομένα στόχου και σχεδίασης αποστολής/διαδρομής φορτώνονται στο όπλο από την πλατφόρμα εκτόξευσης και αφορούν κάθε όργανο, από τις αποστάσεις και τα waypoints για το σύστημα αδρανειακής πλοήγησης (INS) μέχρι υψομετρικούς χάρτες για ραδιοϋψομετρική σύγκριση (TERCOM) και απεικονίσεις του ίδιου του στόχου για την τερματική καθοδήγηση DSMAC. Μόνο αυτά τα στοιχεία απαιτούνται. Κατά τα λοιπά, το βλήμα είναι πλήρως αυτόνομο, και βάλλεται χωρίς καμία ανάγκη εξωτερικής ηλεκτρονικής έγκρισης από “ανώτατη αρχή”.

Tjololo

Υπαρχει κάποια πληροφόρηση για τα 38 Block 50? Η λογική λέει ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε Block 50+ με τα απάρτια που θα περισσέψουν από αυτά που θα γίνουν Viper…..
Έχουμε κάποια εξέλιξη για το θέμα???

Last edited 3 months ago by Tjololo
Koulis

Σύμφωνα με την real news της Κυριακής προχωράει. Έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 400 εκ. έναντι συνόλου 700 εκ.
Επίσης προχωρούν τα MQ 9 με την πρώτη δόση 50 εκ. με συνολική δαπάνη τα 370 εκ.

Polaris

Αν δεν τα πάρουν με όπλα καλύτερα να μην τα πάρουν καθόλου.

Koulis

Ε δε νομίζω να είμαστε τόσο κουτοί.

x-m

Καλά, δώσαμε 500 για τα P-3…..

gdmast

Τίποτα σαφές και όσα ξέρουμε δεν σας τα λέμε. Ποιο το νόημα του άρθρου?
Εγώ δεν κάνω καμία χαρά μέχρι να δω όχι υπογραφές, αλλά εδώ τα υλικά και τα συστήματα. Όλα τα άλλα να είχαμε να λέγαμε.
Όπως δεν υπάρχει και απάντηση στο γιατί 16 μήνες κωλυσιεργούσαν (καλά για τους προηγούμενους δεν συζητάω καν).

Koulis

Μήπως θες να κάνουν και παρέλαση έξω από το σπίτι σου;

Steve

Να περάσουν τα σύνορα αρκεί…

gdmast

Ας κάνουν παρέλαση οπουδήποτε. Ευχαριστημένος θα είμαι.
Θα μου απαντήσεις όμως τι έκαναν 16 μήνες τώρα?
Με το νόμο Βενιζέλου όλα καλά?

Vas

Άσε δεν πρόκειται να απαντήσει τι έκαναν τόσο καιρό, απλά θα σου πει το κλασσικό “υπομονή”, λες και τόσο καιρό τι κάναμε και στην ερώτηση για το νόμο Βενιζέλου δεν θα σου απαντήσει, τον έχω ρωτήσει και γω 2 φορές και την αποφεύγει όπως ο Διάβολος το λιβάνι, όπου το βολεύει απαντάει. Ήταν να τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι βλέπεις αλλά ακόμα βλέπουμε…

Koulis

15 μήνες. Όλα στην ώρα τους.

Koulis

Έκαναν αυτά που έρχονται.

AC1

Έχει αλλάξει ένα πολύ σημαντικό πράγμα που επιτρέπει το μπαράζ των πληρωμών για εξοπλιστικά εντός ενός σύντομου χρονικού διαστήματος. Λόγω COVID οι Βρυξέλλες έχουν επιτρέψει δημοσιονομική χαλάρωση μέχρι 31/12/2021. Συνεπώς μπορούμε να πληρώσουμε μέχρι τότε τα δις που θα πληρώσουμε σε εξοπλισμούς χωρίς να παραβιάζουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις για τον δανεισμό που έχουμε λάβει από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Αυτό είναι η τεχνική διαφορά. Προφανώς η αιτία είναι η Τουρκική επιθετικότητα, διαφορετικά τα κονδύλια θα πήγαιναν αλλού. Θυμίζω στο βασικό σενάριο βιωσιμότητας χρέους των συνοδευτικών κειμένων του μνημονίου αναφέρεται ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 3,5% του ΑΕΠ το 2022, υποχωρούν σταδιακά στο 3% το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 έως το 2060. 1% μείωση σημαίνει περίπου 2 δις επιπλέον διαθέσιμα για δαπάνες ή για μείωση εσόδων (φορολογίας). Συνεπώς, είναι προφανές ότι θα πληρώσουμε και εξοφλήσουμε οτιδήποτε ικανοποιητικό από εξοπλισμούς βρούμε ετιμοπαράδοτο, ή μπορεί να παραχθεί και να παραδοθεί μέχρι 31/12/2021. Επίσης θα δώσουμε δυσανάλογα μεγάλες προκαταβολές και δόσεις μέχρι 31/12/2021 για μακροπρόθεσμα εξοπλιστικά προγράμματα (πχ νέες φρεγάτες), και θα ξαναπληρώσουμε δόσεις αρχές του 2024 με ανάγκη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% και όχι στο 3% του 2023 ποσό μάλλον στο 3,5% του 2022. Είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει καμία δόση για εξοπλιστικά το 2022. Φαντάζομαι ότι θα πιέσουμε τις τιμές λόγω των καλύτερων όρων πληρωμής (πολύ εμπροσθοβαρείς) που θα προτείνουμε στα μακροπρόθεσμα προγράμματα εξοπλισμών. Συνυπολογίζοντας και τις Βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο το 2023, καταλαβαίνει κανείς ότι όλα δένουν περίφημα. Τουλάχιστον η Κυβέρνηση μαζί με τους αξιωματικούς μας δείχνει να κινείται με ταχύτητα πράγμα όχι αυτονόητο για το ελληνικό δημόσιο. Αυτός θα είναι ο βασικός περιορισμός για τους επόμενους 14 μήνες και όχι τα διαθέσιμα κονδύλια. Λυπάμαι για το μακροσκελές μου σχόλιο το οποίο μπορεί να κούρασε. 

Koulis

Διόρθωση η υποχρέωση για πλεόνασμα ήταν 3,5% μέχρι το τέλος του 2022 και 2,2% από το 2023 μέχρι το 2060.

AC1

Πολύ σωστά. Από 6/2018 ισχύει η μεταβολή που αναφέρεις και αναμενόταν περαιτέρω βελτίωση, η οποία δεν ήρθε ακόμα λόγω COVID. Μακάρι για να δούμε ακόμα καλύτερη εξέλιξη των δαπανών μετά το 2022, άρα και των εξοπλιστικών.

SAAB

Εάν ήθελαν λεφτά υπήρχαν ανεξάρτητα από τον covid. Από φέτος πληρώνουμε 20δις λιγότερα ανά έτος για δανειακές υποχρεώσεις και στον προϋπολογισμό δεν πήγε τίποτα στις ΕΔ. Έπρεπε να μας αναγκάσει η Τουρκία να κατευθύνουμε δαπάνες στην άμυνα…

AC1

Νομίζω ότι είναι σαφές από το σχολιό μου ότι δεν έχει σημασία το ότι υπάρχουν τα χρήματα. Το πρόβλημα ήταν το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που δεν θα πετυχαίναμε εάν πληρώναμε τα δις των εξοπλιστικών. Όπως εξήγησα πιο πάνω τώρα δεν υπάρχει μέχρι 31/12/2021 τέτοια δέσμευση και δεδομένου ότι υπάρχουν τα χρήματα μπορούν να πάνε στα εξοπλιστικά.

evaggelos

το αρχικο πλανο ελεγε τελος του 20 αλλαζει ο νομος κ ψηφιζεται γεναρη 21 τωρα για ποιο συντομα απιθανο ειδικα με την ψηφιση προυπολογισμου τον νοεμβρη

KostisM

Θυμάσαι τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογκάν και την ερώτηση του Κυριάκου γιατί έχει αυτή τη στάση ,αν πρόκειται περί χρημάτων (από την ΕΕ) ή αν τα κάνει για γεωπολιτικούς λόγους ? Ήλπιζε για το πρώτο. Την απάντηση την πήρε τελικά το τελευταίο 6μηνο δύο φορές. Το Μάρτη και το δίμηνο 7ου-9ου.Ο ημίτρελος θέλει να είναι επικυρίαρχος στην Ανατ. Μεσόγειο και στο χώρο του ισλάμ. Όταν ειδικά του θύμισε ο τούρκος την τύχη τέως πρωθυπουργών το ’22 το κατάλαβε καλά. Ήρθε και το χάος στην οικονομία λόγω covid19, βάλανε μπροστά και τις μηχανές να τυπώσουνε € στην ΕΕ και και κάπως έτσι φτάσαμε από τα 500 εκατ. στα 2.500 . Θα τα πάρουμε τα όπλα. Εγώ για άλλο τον ψέγω, την ατολμία του σε σχέση με τη στρατιωτική συνδρομή με τη γαλλία και τον ερασιτεχνικό τρόπο που πήγε και αυτός να πάρει πλοία (Bellara) από το Μανού (Μακρόν) . Φοβάμαι μήπως πάει να επιβραβεύσει πόντιους πιλάτους και συγκεκαλυμένους εχθρούς αναθέτοντας τους εξοπλισμούς. Τι μήνυμα θα δώσει ?

Koulis

Μη βιάζεσαι σχετικά με τη Γαλλία.

sotbak

περιμένουμε…..να δούμε

Phantom

Κανα drone ρε παιδιαααα

Koulis

Από όλα έχει ο μπαξές. Και εκπλήξεις.

Vas

Για πες ρε Κούλι, μην μας κρατάς σε αγωνία. Άσε ξέρουμε ότι δεν ξέρεις αλλά λες και τι έχω να χάσω και να πω ναι και άμα γίνει κάπου κάποτε θα πω…”είδατε σας τα έλεγα”…

Koulis

Real news της Κυριακής. MQ 9 αξίας 370 εκ. με πρώτη δόση τα 50 εκ. Εγώ τα γράφω;
Θα έχουμε και εξελίξεις και με τα εγχώρια. Υπομονή.
Αυτά που γίνονται και θα γίνουν δε σας τα έλεγα;

Vas

Έχεις κάποιο πρόσφατο λινκ ή τα λες από το μυαλό σου; Γιατί η είδηση για τα MQ-9 είναι περσινά σταφύλια και δεν ακούσαμε ότι προχώρησε.

Koulis

Μπες στο army.gr ημερήσιος και περιοδικός τύπος να βρεις το δημοσίευμα της real news ή πάρε την εφημερίδα.
Καλά νομίζεις ότι τα βγάζω από τα μυαλό μου;

ultorius

Μπηκα και ειδα το αρθρο .Εξαιρετικα νεα αν και κατι δε μου παει καλα με τη τιμη των MQ9. 370 εκατομιρια για 3 drones+ εγκαταστασεις + πολυετες FOS+ εκπαιδευση+οπλα υποθετω. Αλλα στο wikipedia βλεπω κοστος 16 εκατ το ενα. Οπως και να εχει ελπιζω εχουμε δικαιωμα παραγωγης και να παρουμε καμια 50αρα ακομα γιατι να δωσεις 300+ για εγκαταστασεις χρησης εξοπλισμου που κοστιζει 50 ειναι απαραδεκτο.
Ή αλιως σκεφτητε το σαν 4 παραπανω rafale. Επισης καλο θα ηταν να παρουμε και πιο φτηνα αναλωσιμα drones καποια στιγμη.

GeoMoust

Δεν ρωτάω τι. Ξέρω ήδη… ΘΑ το δούμε ΚΙ ΑΥΤΟ σύντομα…

Koulis

Και αυτό και άλλα θα δείτε. Αν σας τα έλεγα πριν λίγους μήνες τι θα μου λέγατε;
2,5 δις για το 2021.

gdmast

Κάτι είχαν στα σκαριά (είχαν πει για ανακοινώσεις το καλοκαίρι), αλλά μάλλον λόγω του ιου πήγε πίσω.

Ένα σημαντικό θέμα αγαπητή Πτήση που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι τι θα γίνει με την ναυτική κρούση: θα την αναλάβουν τα M2000-5, τα Rafale ή τα F-16 με προμήθεια Ηarpoon;

Μάλλον τα Rafale, όχι όμως με Exocet αλλά με τους ΑΑSM, μέγιστης εμβέλειας 60 χλμ., στην έκδοση SBU-54, με τερματική καθοδήγηση υπερύθρων.

Last edited 3 months ago by Daidalos
Vas

Ναυτική κρούση με AASM; Μάλλον αστειεύεσαι, δεν είναι ο ρόλος τους, δεν είναι γρήγορα, δεν είναι sea skimming, δεν εκτελούν τερματικούς ελιγμούς και δεν έχουν ενεργό ραντάρ.
Είναι για άλλους ρόλους τα AASM, μόνο από εξαιρετική ανάγκη θα τα χρησιμοποιήσεις έναντι ναυτικού στόχου.
Το λογικό θα ήταν τα AM-39 Exocet να πιστοποιηθούν στα Mirage 2000-5Mk2, μια αναβάθμιση λογισμικού χρειάζεται(SEG 53), δεν γίνεται να αναλάβουν και αυτό το ρόλο τα Rafale, τι να πρώτο κάνουν 18 μόλις μαχητικά, εναέρια υπεροχή, τακτικό/υπό-στρατηγικό βομβαρδισμό ή ναυτική κρούση.

Last edited 3 months ago by Vas
Koulis

Τα κάνουν όλα και συμφέρουν.

Συμφωνώ αλλά απαιτείται και αλλαγή υπολογιστή καθοδήγησης με αφαίρεση του υπάρχοντος MAIB-39 (αναβάθμιση στην πλήρως ψηφιακή έκδοση Block II Mod2) και αλλαγή κινητήρων που γίνεται κάθε 10 χρόνια στα βλήματα. Κόστος 50+ εκατ. Ας τα δώσουν…

Vas

Αφού δεν είχαν πει ότι τα Exocet θα επαναπιστοποιηθούν και μάλιστα είχαν έρθει και οι Γάλλοι να τα ελέγξουν; Καλό βέβαια είναι να τα αναβαθμίσουν κιόλας στην ψηφιακή έκδοση blk 2 mod2 όπως είπες που θα έχουν πολύ μεγαλύτερες αντοχές έναντι παρεμβολών και με δυνατότητα να ξεχωρίζουν στόχους όπως ο MM-40 Exocet blk 3c.

Δεν κατάλαβες: δεν είναι καν συμβατά με Μ2000-5 αν δεν αλλάξει ο υπολογιστής. Επίσης θέλουν ανά 10ετία αλλαγή κινητήρα, κόστους 1+ εκατ. Ευρώ έκαστος. Αν έκαναν πιστοποίηση στα Μ2000-5 με συνοπτικές διαδικασίες, έχει καλώς. Για τα Μ2000 ΕGM δεν έχει νόημα γιατί αποσύρονται.

chikichiki

Οι AASM δεν είναι μεν όπλο ειδικά για ναυτική κρούση, αλλά είναι εντούτοις βλήμα γενικής χρήσης, κατηγορία η οποία αξιοποιείται σε ρόλο ΤΑΥΝΕ πολύ συχνά και με επιτυχία. Δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση στο αν η άφεση από μεγάλο ύψος και η έλλειψη τερματικών ελιγμών καταδικάζουν κάθε μη εξειδικευμένο αντιπλοϊκό όπλο σε αποτυχία. Παρά το ότι ορισμένοι κατασκευαστές αντιαεροπορικών αρέσκονται να προβάλλουν εξωφρενικούς ισχυρισμούς για τα προϊόντα τους (του τύπου “αναχαιτίζει αεροσκάφη, drones, πυραύλους πλεύσης, υπερηχητικά βλήματα αντι-ραντάρ, μετεωρίτες, κεραυνούς του Δία, κλπ”) και μετά στην πράξη τους ανατινάζονται πέντε-πέντε από τηλεκατευθυνόμενα, στην πραγματικότητα τα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν πλήθος αδυναμιών και ατελειών (ναι, ακόμη και τα CIWS) ακόμη και απέναντι σε όπλα τύπου AASM, ενώ υπάρχει διαθέσιμος μεγάλος αριθμός όπλων έτοιμων για βολή ανά α/φος και εξαιρετικά μεγάλη stand-off εμβέλεια.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχει ένας αστερίσκος ως προς την ικανότητα του όπλου να προσβάλλει κινούμενους στόχους: η έκδοση laser διαφημίζεται ως “ικανή να προσβάλλει κινούμενους στόχους”, κάτι που αφήνει υπονοούμενα αδυναμίας για την έκδοση IIR. Αυτονόητα η καθοδήγηση laser το υποβιβάζει σε δεύτερη επιλογή. Από την άλλη, ο IIR Maverick προσβάλλει πλεούμενα εδώ και δεκαετίες και δεν υπάρχει βάσιμος λόγος να αδυνατεί ο AASM να κάνει το ίδιο. Είναι δυστυχώς σημείο που χρήζει διευκρίνισης. Ως προς τις επιδόσεις όμως, δεν πιστεύω πως είναι ακατάλληλο όπλο.

Last edited 3 months ago by chikichiki
Jason

Αυτο θα ήταν αυτοκτονικη επιλογή.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκαν τα βληματα κατα πλοιων, και κανένας δεν βλέπει ως λογικη επιλογή τη χρησιμοποιήση βληματων ανεποριας εναντια σε πλοια.

1. Τα αεροσκαφη θα πρεπει να πετουν σε πολύ μεγάλο ύψος και έτσι θα εχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τα εχθρικά μαχητικα οσο και την αεράμυνα των πλοιων, αυξάνοντας την πιθανότητα απώλειας πανακριβων αεροσκαφών και πληρωμάτων. Επομενως ειναι πιο φτηνό να αποκτήσουμε υπερσύγχρονα βληματα κατα πλοιων που κοστίζουν 1-2 εκ. το ένα, παρα να ρισκάρουμε αεροσκαφη των 100 εκ. . Δεν μπορεί να είμαστε “ακριβοί στα πιτουρα και φτηνοι στο αλεύρι”.

2. Τα οπλα ανεμοποριας ΔΕΝ εχουν ικανότητα εκτέλεσης ελιγμων τερματική φάσης, επομενως η πορεία τους ειναι προβλεψιμη και ανάσχεσιμη απο συστήματα CIWS

Είναι αυτοπροωθούμενο με πυραυλοκινητήρα. Η καθοδήγηση IR όμως δεν προειδοποιεί το πλοίο ούτε παρεμβάλλεται ηλεκτρονικά, ενώ πλέον αποφεύγουν τα υπέρυθρα αντίμετρα. Μακάρι να μείνει το Εxocet αλλά δες αυτό που απαντώ στον Διγενή σχετικά.

Jason

Το οτι εχουν κινητηρα δεν σημαίνει τίποτα.

Το πλοιο θα δει με τα ραντάρ του τόσο το αεροσκάφος που μεταφέρει τα βληματα καθως θα πετα σε ύψος ωστε να μέγιστο ποιήσεις την ακτινα δράσης. Το ραντάρ θα δει επισης το ιδιο το βλημα, θα στρέψει τα ciws οπως το Phallanx προς την κατεύθυνση του και θα του ριξει μια ριπή και το βλημα θα γινει κομμάτια.

Οι πύραυλοι κατα πλοιων πετάνε πολυ χαμηλά, εχουν εμβελεια 200+ χιλιόμετρα και όταν πλησιάσουν το πλοιο εκτελούν ελιγμους με μεγάλα φορτία g ωστε να αποφύγουν την εχθρική αεράμυνα και τα συστηματα ciws.

Ναι. Το ΑΜ39 Exocet έχει εμβέλεια 70 χλμ. με εξαπόλυση από μεγάλο ύψος όμως. Χαμηλά 45-50 χλμ. Ίσως θα έπρεπε να στραφούν στο Ηarpoon εμβέλειας 124 χλμ. και να εξοπλιστούν με αυτό οι Μοίρες F-16 της 115 ΠΜ στην Κρήτη. Η προμήθεια AASM δίνει μία εναλλακτική χαμηλού κόστους. Η μέγιστη εμβέλειά τους δεν επαρκεί όμως ούτε για στόχους ξηράς πλέον. Πόσο μάλλον με τους S400. Πάντως δεν υπάρχει σχετική πληροφορία ακόμη για τη ναυτική κρούση, ενώ τα ΑΜ39 χρειάζονται αναβάθμιση για χρήση από M2000-5/Rafale. Λογικά θα ξεκαθαρίσει σύντομα.

Διόρθωση: στον Scalp_eg…

Scalp_eg

Με το Talios γινετε ευκολα αυτο.
Αλλα δε νομιζω να πεταχτουν οι 40 ποσοι ειναι σχεδον πυραυλοι exocet.
Me 1 milion ο καθενας επαναπιστοποιουνται, (καινουργιοι Harpoon και Exocet εχουν 5-6 mil. ο καθενας)καθως θα ειναι τεραστιο λαθος να μην εχουμε εξειδικευμενο sea Killer που να κανει Sea skimming.Η πιστοποιηση exocet στα mirage 2000-5 εχει γραφτει οτι θα κοστισει μισο mil.ανα αεροσκαφος, (γραψιμο κωδικα ειναι στην ουσια) αρα 12 milion συνολικα.

Θα δωσουμε 300 mil. στην Mbda για οπλα δεν νομιζω να ειναι προβλημα τα 12.Στα F-16 η πτηση εχει γραψει οτι παμε για Jcow-c1 που ειναι ειδικη εκδοση ναυτικης κρουσης.
Σωστη σκεψη αφου 1 Harpoon κοστιζει σχεδον οσο 8-9 Jcow-c1.Η λογικη πισω απο τα νεα οπλα των F-16 ειναι φτηνα οπλα μεγαλης εμβελειας
που θα τα ριχνουν “με το κιλο”
αυτο δειχνει η αγορα Jcow-c1 για πλοια και rampage extra για εδαφος.
Εχουν ακομα βεβαια να ριξουν οσους ηδη εχουμε, τους μεγαλης εμβελειας Harm (αντιρανταρ)
που σιγουρα χρειαζοντια αναβαθμιση, Τους Jcow-ξηρας (μεγαλης εμβελειας επισης), και ενα σωρο καθοδηγουμενες jdam- gbu
Τα 42 γαλλικα (οριακα βεβαια-οταν ερθουν και επιπλεον rafale (2η μοιρα) πιο ευκολα) θα εχουν το βαρος των “στρατηγικων οπλων”
(Scalp_eg, exocet-Am-39, Assm)

Last edited 3 months ago by Scalp_eg
Koulis

Οι παραγγελίες θα αφορούν σε διάφορα όπλα.

Συμφωνώ. Δυστυχώς όμως πρέπει να γίνει και αλλαγή πυροτεχικών συγκροτημάτων-κινητήρων που δεν έγινε μέχρι τώρα (νόμος Βενιζέλου;) με κόστος ένα εκατ. ευρώ ανά βλήμα. Συνολικά, μαζί με νέο ψηφιακό υπολογιστή καθοδήγησης θα απαιτηθεί ποσό μεγαλύτερο των 50 εκατ. Καλύτερα να μείνουν αλλά το αυτοπροωθούμενο ΑΑSM με αισθητήρα IR είναι εναλλακτική χαμηλού κόστους, ενώ το Rafale εξαπολύει έως και 6 εναντίον πολλαπλών στόχων.

Jason

Απαιτούνται βληματα stand-off και κατα πλοιων για τα F-16, τα οποια ειναι η ραχοκοκαλιά της Π.Α.

Για να μέγιστοποιήθει η ακτινα δράσης των οπλων ανεμοποριας απαιτείται μεγαλο ύψος άφεσης απο το μαχητικο που τα φέρει, επομενως θα εκτεθουν σε υψηλό κίνδυνο καθως οι Τουρκοι εχουν περισσότερα μαχητικα απο εμας με παρόμοιες ικανότητες και μπορούν να μείνουν στον αέρα πολλαπλάσιο χρόνο απο εμας σε επιχειρήσεις CAP χάρη στα ιπτάμενα τανκερ.

Τα μαχητικα που θα πετουν σε μεγάλο ύψος και και κοντά στην Τουρκικη ενδοχωρα θα κινδυνεύουν επισης απο τα Τουρκικα S-400.

Τα JSOW ειναι φτηνά επειδη δεν προσφέρουν μεγάλες ικανότητες και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα κανονικά stand-off βληματα.

SPYRANGELOS

Καταπληκτικά νέα…κάθε φορά και καλύτερα…
Αλήθεια, τι γίνεται με τα υπερπολύτιμα ελικόπτερα ΝΗ90?
Πότε θα υπογραφεί η τροποποιητική και πότε θα έρθουν τα υπόλοιπα 6?
Ήδη κάποια είναι κατασκευασμένα και αποθηκευμένα!!!

ΥΣ Το site μετά την αναβάθμιση πετάει….ΕΥΓΕ

Vassilis13

Ευχαριστώ για το άρθρο παραμένουν όμως κρίσιμες ερωτήσεις:

1. τι κανουμε με τα τουρκικά drones;
2. τι γίνετε με την αντικατάσταση των la combattante;

K3. Η μεγάλη ερώτηση, η αγωνία που.μας τρώει όλους….κ οτι φοβόμαστε βέβαια παραπάνω: τι γίνετε με φρεγατες;

Απο όσα εχω καταλάβει θα παιχτεί μεταξύ.αμερικης γερμανιας γαλλιας κ ολλανδιας. Ποιές 2 χώρες βλέπετε ως φαβορί;
Παιζει το ενδεχόμενο να παμε σε 4mmsc (κ ας μην τις θέλω) κ 2.Μπελχ@ρρα;

Vas

Όλα ωραία και καλά και μακάρι να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα, πάντως ένα πράγμα κατάλαβα, ότι υπογραφές δεν έχει πέσει ακόμα για κανένα πρόγραμμα ούτε καν για τις τορπίλες που θα είναι γερμανικές το ξέρουμε όλοι δεν χρειάζεται να το κρατάτε μυστικό, αν και θα προτιμούσα τις ανώτερες F21, μόνο για τα FOS των Mirage έχει γίνει σύμβαση(ή κάνω λάθος και εδώ;) από ότι κατάλαβα.
Αλλά δεν θέλω να είμαι κατσούφης, μακάρι να τρέξουν γρήγορα και να έχουμε αποτελέσματα μέσα στο 2021, μαζί και την σύμβαση για τις νέες φρεγάτες που όμως μου δίνουν την εντύπωση θα αργήσει πολύ αυτό το θέμα.

Πτήση μια ερώτηση μόνο, είδαμε τα προβλήματα που προκαλούν τα drones στα αντιαεροπορικά συστήματα ειδικά σε Λιβύη και στο Αρτσάχ, στην πρώτη περίπτωση μεν μιλάμε για την αρχική έκδοση του Pantsir(υπάρχουν 3 νεώτερες) των ΗΑΕ και στην δεύτερη περίπτωση για τα παμπάλαια και ανεπαρκή για τα σημερινά δεδομένα OSA-AKM, αν και ακούστηκε(χωρίς κάποια απόδειξη) ότι χτυπήθηκε και Tor-M1 αλλά και S-300 που είναι βέβαια της πολύ παλιάς έκδοσης PT.
Μιας λοιπόν και διαθέτουμε 25 Tor-M1, υπάρχει καμιά σκέψη αναβάθμισης τους στην Ε2 έκδοση; Που θα πρέπει φυσικά να συνοδεύεται και από τα νέα βλήματα 9Μ338 που έχουν σημαντικά ανώτερες επιδόσεις συν ότι μπορούν να μπουν 16 αντί για 8 στο όχημα. Το Τor-E2 είναι νύχτα με την μέρα σε επιδόσεις με το Μ1, σαν να λέμε το αρχικό F-15 με το F-15EX, γιατί αν και το ραντάρ του Tor-M1 είναι ακόμα αξιόλογο, δεν νομίζω ένα 30ετίας ραντάρ να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα νέας γενιάς UAV, ούτε είχε σχεδιαστεί με αυτήν την προοπτική τότε μιας ήταν σπάνιο είδος τα drones. Υπάρχει γενικός στο ΓΕΕΘΑ σκέψεις για αναβάθμιση των SHORADs, προμήθεια νέων(τα OSA τα φάγανε τα ψωμιά τους), και προμήθεια συστημάτων αντί-drone(ηλ.πολέμου κλπ);

Υ.Γ.: Για τυχόν αναβάθμιση των Tor λογικά κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρχει από τους δυτικούς(ΗΠΑ)μιας και μιλάμε για αναβάθμιση υπάρχοντος υλικού και όχι προμήθεια νέου από την Ρωσία.

VAGELIS

Αφού δεν υπάρχουν τορπίλες έτοιμες να παραδοθούν στο ΠΝ άμεσα ίσως θα ήταν καλύτερο να μην τις δώσουν στους Γερμανούς.Ισως αν μπορούσατε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για τις δυνατότητες των Γαλλικών και Ιταλικών τορπιλών και πόσο είναι το κόστος πιστοποίησης στα Ελληνικά υποβρύχια.

Last edited 3 months ago by VAGELIS
Vas

Συμφωνώ, νομίζω ότι οι ιταλικές Black Shark είναι ήδη πιστοποιημένες, αλλά οι F21 όχι.

VAGELIS

Ας πάμε στις Ιταλικές τότε αν είναι εφάμιλλες των Γερμανικών ,μην δωσουμε και άλλα λεφτά στους τουρκοφιλους

Kostasq

Δεν είσαστε εντάξει. Εδώ και ένα μήνα είμαστε στα κάγκελα ρε παιδιά. Αυτό που κάνετε είναι φάουλ. Προσωπικά αν δεν δω αποτελέσματα όλα τα ακούω βερεσέ.
ΥΓ Υπάρχουν κάποιες λύσεις αντιμετώπισης των ντρονς των απέναντι; Κάποιο άρθρο; Οι δικοί μας βλέπουν το πρόβλημα ή η γραφειοκρατία δεν μας επιτρέπει για γρήγορες λύσεις;

Digenis

Για UCAV και τροπους κατάρριψης-παρεμβολών εχουν κανει τιποτα ή θα προσευχομαστε να μην βρεθει πανω μας και να το κυνηγαει κανα F16 μας ?

Koulis

Για ορισμένα που γίνονται δεν μπορούν να γίνουν ανακοινώσεις.

kyrNG

Το καλό είναι, ότι οι Γάλλοι δεν το βάζουν κάτω με τις [email protected], και μάλλον προσπαθούν ακόμα, σε υψηλό επίπεδο. Ενδεικτικό είναι το σχετικό άρθρο στο meta-defence, για την χρησιμότητα των φρεγατών αυτών για την Ελλάδα. https://www.meta-defense.fr/en/2020/10/09/these-5-skills-that-make-fdi-belhrra-frigates-indispensable-in-greece/

Προφανώς πρόκειται για εξαιρετικά πλοία, αλλά πρέπει και οι δύο μεριές να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους (Οι Γάλλοι να ρίξουν αρκετά το κόστος και εμείς ίσως να απεμπολίσουμε την δυνατότητα για MdCN). Ας το κατανοήσουμε όλοι, αυτή την στιγμή είναι η καλύτερη τεχνικά πρόταση. Το αντίπαλο δέος είναι οι MMSC που δεν τις διάλεξε ούτε καν το USN για το πρόγραμμα FFG-62, και με αμφιβόλου καινοτομίας οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, οι ΜΕΚΟ Α200 ένα καλό μεν αλλά πλέον 20-ετιας σχέδιο (αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν τα ναυπηγεία, ενώ είναι στιγματισμένοι με την στάση τους με την Τουρκία) και οι Ολλάνδοι με ό,τι πρόταση έχουν φέρει αλλά περιορισμένη πολιτική πίεση. Για τους Ισπανούς, ας μας στήριζαν και ίσως το συζητάγαμε.

Επομένως, το μεγάλο πρόγραμμα θα παιχτεί ανάμεσα στους Αμερικανούς (που δεν έχουν καλή πρόταση αλλά έχουν εξαιρετική χρηματοδότηση και πολιτικό βάρος) και τους Γάλλους (που έχουν εξαιρετική πρόταση αλλά αδύναμη χρηματοδότηση). Και οι δύο αυτοί σύμμαχοι έχουν κοινά γεωστρατηγικά συμφέροντα με εμάς.

Ας αφήσουμε τα Επιτελεία να κάνουν την δουλειά τους. Και ας μη μας πιάσει η μιζέρια με τα οικονομικά, παρόλο που δεν έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Ως τώρα έχουν δείξει δείγματα γραφής για επενδύσεις game-changer, βλ. Rafale, ΜΗ-60R με ευνοικούς λόγους value-for-money. Ας ελπίσουμε να συνεχίσουν έτσι. Η 10+ ετία απραξίας στοιχίζει αρκετά να αναπληρωθεί. Τουλάχιστον πέσανε οι ψευδαισθήσεις του παρελθόντος.

KostisM

Έχεις δίκιο σε όλα , μήπως θα βοηθούσε κι ένας διαγωνισμός (λέμε τώρα) για να πέσουν λίγο οι τιμές ? Για τα πλοία χωρίς MdCN λόγω Rafale και με βάση τα 2,682 δις € που ζητούσαν για δύο πλοία πριν , ίσως μπορέσουμε να πάρουμε όχι δύο ,τρία κορυφαία πλοία λόγω αισθητήρων και των 32 aster 30/ MU90 έως 4 δις €. Όσο για τους αμερικανούς εάν δίνουν πράγματι τα πλοία που επιθυμούμε για προσωρινή λύση AAW το συζητάμε και εξαρτάται τι προσφέρουν.

kyrNG

Από ό,τι περιγράφει η ΠΤΗΣΗ, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις, δεν είναι στα σχέδια του ΠΝ ο διαγωνισμός αλλά η Government-to-Government συμφωνία. Οι διαγωνισμοί, όντας στην ΕΕ, είναι χρονοβόροι και θα περάσουν από χίλια μύρια κύματα.

Πράγματι, ίσως πέσει η τιμή, ίσως λέμε. Αλλά ας έχουμε υπόψη ότι σε πρόσφατο αντίστοιχο διαγωνιστικό παράδειγμα, αυτό της Γερμανίας, επέλεξε Ολλανδική σχεδίαση για τις νέες MK180 φρεγάτες, εν μέρει και λόγω κακοδιαχείρισης εκ μέρους της Thyssenkrupp Marine Systems (TMS) στο πρόγραμμα φρεγατών κλάσης F125 Baden-Wurttemberg. Έγινε σάλος στην Γερμανία γιατί δεν προτιμήθηκε η πρόταση της TMS, και τελικά έχουν ετοιμάσει νομικό πλαίσιο για να μην επαναληφθεί αυτό στο μέλλον!

Θεωρώ ότι, ορθώς, το ΠΝ και η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται απευθείας με τους συμμάχους γιατί στο όλο πλαίσιο μπαίνουν και αντισταθμιστικά γεωστρατηγικά ωφελήματα, που καμία εταιρεία δεν μπορεί να προσφέρει μόνη της.

Μακάρι να αφεθεί το ΠΝ να αποκτήσει, σύντομα, την βέλτιστη λύση σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πρόβλημα. Είμαστε όλοι σε αναμονή.

ultorius

Μακαρι να γινει οπως τα λες αναμεσα σε μας και στους Γαλλους. Οσον αφορα τα πλοια υποστηριζω Γαλλους ,Ολλανδους ή οποιον θα εκανε προταση vα φτιαξουμε εδω Iver Huttfield και Absalon

Last edited 3 months ago by ultorius
kyrNG

Είναι ευχάριστο ότι γίνεται δημόσια συζήτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, και ακούγονται διάφορες απόψεις και προτάσεις. Ας ελπίσουμε το ΠΝ να καταφέρει να αποκτήσει τα πλοία που θέλει και που του αξίζει για τον δύσκολο ρόλο που έχει να παίξει στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

kostask22

Ετσι ειναι, ο κουλης (original) το είπε ξεκάθαρα, θα αγοράσουμε απο αυτους που μας δίνουν άμεσα και τα σωστά οπλικά. Αυτές οι δουλειες γίνονται μόνο με G2G και με παραχώρηση απο stock. Οι Αμερικάνοι που μας έχουν κάνει νο1 στόχους για τους Ρώσους (Σουδα, Αλεξανδρουπολη) και μας ανάγκασαν τα διώξουμε τους κινέζους (5G) δεν καταλαβαίνω τι σκ@τ@ κάνουν και δεν μας δίνουν αυτά που χρειαζόμαστε έστω και σε μικρές ποσότητες.. ενω δεν μας εχουν βάλει σε FMF προγραμμα. Αν δεν φύγει ο Τράμπας δεν θα δουμε προκοπή.

kyrNG

Κατ’ αρχάς, δεν είναι ωραίο να αναφέρεστε σε Πρωθυπουργό της χώρας μας με υποτιμητικό “παρατσούκλι”. Κυριάκος λέγεται, συνονόματος μάλιστα, η χρήση του άλλου αυτού ονόματος εν δυνάμει υποκρύπτει άλλα πράγματα, σίγουρα όχι οικειότητα. Το Forum αυτό δεν είναι πολιτικό, οπότε ας κρατηθεί από όλους μας ένα επίπεδο λόγου.

Όλοι μας μπορούμε και έχουμε άποψη για τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά αν δούμε τα δεδομένα, και όχι τις εικασίες, επί Τραμπ βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στο καλύτερο δυνατό επίπεδο όλων των εποχών, επί Τραμπ (έστω και με δυσκολίες) απεπέμφη η Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, ο Πομπέο έστειλε τα κατάλληλα μηνύματα με την επίσκεψή του στην Ελλάδα (Σούδα και Θεσσ/νίκη – Βόρεια Ελλάδα) και στην Κύπρο, κ.α.

Αυτό δεν σημαίνει επίσης ότι αυτόματα γίναμε στόχοι των Ρώσων, λες και επιστρέψαμε στην ψυχροπολεμική περίοδο. Απο που προκύπτει αυτό άλλωστε; Ούτε φυσικά εκδιώχθηκαν οι Κινέζοι γενικότερα. Ίσως, αν κάνουμε ένα ψύχραιμο βήμα πίσω, και αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες του cyberwar, κατανοήσουμε ότι οι ενδοιασμοί των Αμερικανών να μην είναι τόσο αβάσιμοι. Δείτε άλλωστε τους ενδοιασμούς και τις συζητήσεις που γίνονται για την δυνατότητα των S-400 των Τούρκων να αποκαλύψουν ΝΑΤΟικά μυστικά. Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αυτό δεν υπονοεί, φυσικά, ότι ο αποκλεισμός των Κινέζων από το σύστημα 5G της χώρας μας είναι δικαιολογημένος. Ας κρίνουν καλύτερα οι εθνικοί πάροχοι, όμως, ποια είναι η πιο συμφέρουσα από όλες τις απόψεις τεχνική λύση.

Πάντως συμφωνώ μαζί σας ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε και να πιέσουμε τους συμμάχους μας να μας παραχωρήσουν οπλικά συστήματα από το stock τους, σε συνδυασμό με προγράμματα νέου εξοπλισμού που καλύπτει τα κοινά γεωστρατηγικά μας συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό, μην εκπλαγείτε (νομίζω όλοι το ευχόμαστε), να αποκτήσει το ΠΝ και δυνατότητες AAW μέσω αντιτορπιλικών Arleigh Burke. Με την σωστή πίεση και επιχειρήματα, τα αδύνατα γίνονται δυνατά. Η περίπτωση των Rafale το αποδεκνύει.

kyrNG

Και για να αποφύγουμε τις όποιες παρεξηγήσεις. Ούτε στηρίζω τον Τραμπ, ούτε στηρίζω τον αποκλεισμό των Κινέζων από το 5G της χώρας μας. Αλλά πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και από μια πιο αποστασιοποιημένη οπτική, όσο είναι δυνατόν, φυσικά!

kostask22

Εχεις δίκιο για το Κουλης. Ο Τράμπ όμως ανοίκει στο 5% του πολιτικου συστήματος των ΗΠΑ που στηρίζει με τα 1000 τους Τουρκους. Η ύπαρξη Αμερικάνικων βάσεων στην χώρα, και μόνο, μας κάνει στόχους, και η μείωση τιμών στα συμβόλαια ΦΑ των Ρώσων στην Ευρώπη, μέσα απο τις υποδομές στην Β.Ελλαδα ειναι μεγάλο οικονομικό πλήγμα για τους Ρώσους, να μην αναφερθώ για μελοντικους eastmed κτλ. Υπάρχει ενα όριο, μια περίοδος χρόνου που αφήνει πολλά υπονοουμενα με την έλειψη πράξεων απο τις ΗΠΑ, αλλα έτσι συμπεριφέρεται αυτή η χώρα και σε πίο στενους φίλους της απο εμας..

Last edited 3 months ago by kostask22
kyrNG

Είναι προφανές ότι ο Τράμπ στηρίζει Ερντογάν, για αυτό κάνει αυτά που κάνει. Πάλι καλά, να λέμε, που τουλάχιστον υπάρχει ακόμα το 95% του πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ να βάζει κάποιο φρένο.

Για το φυσικό αέριο και τον ρόλο της Ρωσίας, γίνεται μεγάλη συζήτηση, νομίζω δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα δώσουμε την όποια τελική απάντηση (λες και μας ρώτησαν 🙂 ).

Η χώρα μας, καλά θα κάνει να κοιτάει το συμφέρον της όσον αφορά τα ενεργειακά. Στο πλαίσιο αυτό, η ποικιλία στις πηγές ενέργεις και στα δίκτυα διανομής της, θεωρώ πως υπερτερεί των όποιων πλεονεκτημάτων χαμηλής τιμής μπορεί να παρέχει ένας αποκλειστικός πάροχος και μόνο. Σε αυτό το θέμα, για τους δικούς τους λόγους φυσικά, μάλλον οι Αμερικανοί έχουν δίκιο.

Από ό,τι ακουγα από τις αναλύσεις στις ειδήσεις (ναι, το κάνω αυτό το επικίνδυνο σπορ 🙂 ), η κρίσιμη περίοδος θα είναι για εμάς μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει ο νέος (ή ο ίδιος…) πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κουράγιο σε όλους μας, με τον τρελό Ερντογάν, που ήδη το έχει χάσει το μυαλό του και προκαλεί καθημερινά.

ANDREW

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ Θα παραθέσω κάποια θέματα για επόμενα άρθρα, όχι βέβαια ότι δεν τα ξέρετε ήδη.

 • Τα 4 MH 60R θα φέρουν NSM;
 • Οι ΤΑΥΝΕ επιχειρήσεις από ποια αεροσκάφη θα επιχειρούνται πλέον; Υπάρχει πιθανότητα να γίνουν ξανά λειτουργικοί οι exocet των mirage και να μπορούν να βάλλονται από 2000-5 και rafale; Υπάρχει ενδεχόμενο να αγοραστεί επιπλέον απόθεμα exocet; Εάν τα πρώτα δεν γίνουν τότε ο ρόλος περνά στα f16. Τι όπλα θα φέρουν για ASM τα f16; AGM 84 harpoon L/N, NSM, JSOW C1; Ο NSM πάντως είναι υπερηχητικός εάν δεν κάνω λάθος, ενώ ο harpoon υποηχητικός. Ποιος από τους δύο είναι πιο εύκολα ανασχέσιμος; Υπάρχει ενδεχόμενο αγορας spice για τέτοιους ρόλους;
 • Στα rafale περιλαμβάνονται talios pods; Εάν ναι υπάρχει πρόθεση να τοποθετηθούν και σε κάποια f16;
 • Τα M117 θα φέρουν τα όπλα πάνω τους ή θα τα έχουν βγάλει σε όλα;
 • Υπάρχει πιθανότητα για αγορά bradley;
 • Ένα άρθρο που απαραιτήτως πρέπει να γράψετε. Πως η mmsc δύναται να αντιμετωπίσει ανθυποβρυχιακές απειλές; Το κάνει επαρκώς; Ποια είναι τα νέα συστήματα που χρησιμοποιεί το USN, και το κάνουν να νιώθει ασφαλές χωρίς σόναρ τρόπιδας; Με άλλα λόγια πως καλύπτεται το κενό της μη ύπαρξης σόναρ τρόπιδας;
 • Οι MMSC θα φέρουν πέρα απο essm block 2, sm2 block IIIB και NSM. Υπάρχει ενδιαφέρον για lrasm από το ναυτικό και την αεροπορία;
 • Jassm er/xr υπάρχει πιθανότητα να μας αποδεσμευτεί;
 • Με τα shorads τι γίνεται; Γενικά με το κομμάτι της αεράμυνας. Σκεφτόμαστε για NASAMS, upgrade των patriot;
 • Με τα ραντάρ τι γίνεται;
 • Θα πάρουμε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον drone;
 • Ενδιαφερόμαστε για κάποιο drone είτε από εξωτερικό είτε από εμάς;
 • Θα δώσει η κυβέρνηση όσα εκατομμύρια προβλέπονται στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες για μελέτη και ανάπτυξη νέων project;
 • Το λιμενικό – ακτοφυλακή υπάρχει πρόθεση να το αναβαθμίσουν;
 • Τα dauphin III καθηλώθηκαν όλα και γιατί;
 • Με την ΕΛΒΟ τι γίνεται;
 • Τι λύσεις υπάρχουν για το κομμάτι του εναέριου ανεφοδιασμού;
 • Υπάρχει απόθεμα τον m270 mlrs από την Αμερική; Σκεφτόμαστε για HIMARS;
Vas

Ωραία ερωτήματα που όλοι μας θέλουμε απάντηση.
Να απαντήσω μόνο για το δεύτερο, τα NSM είναι μακρά ανώτερο από οτιδήποτε άλλο ανάφερες, δεν είναι υπερηχητικά όμως, αλλά έχουν πολύ υψηλή υποηχητική ταχύτητα 0.9 Mach και έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που το κάνουν εξαιρετικά επικίνδυνο όπως, χαμηλό ίχνος RCS λόγω σχεδίασης και σύνθετων υλικών που συμβάλλει στο να εντοπιστεί πολύ αργότερα σε σχέση με συμβατικής σχεδίασης όπως τα Harpoon/Exocet δίνοντας πολύ λιγότερο χρόνο αντίδρασης στον αμυνόμενο, δεν έχει ενεργό αισθητήρα ραντάρ όπως όλα τα υπόλοιπα αντιπλοικά αλλά IR κεφαλή, δλδ είναι τελείως παθητικό σύστημα και δεν εκπέμπει σήματα στα αντίπαλα ECM συστήματα και έτσι δεν προδίδει την παρουσία του και είναι και εξαιρετικά ευέλικτο με υψηλούς ελιγμούς G στην τερματική πορεία του προς αποφυγή αντίπαλων αντιπυραυλικών μέσων.
Είναι ένα βλήμα που θα ήθελα να το δω στη θέση των Exocet ή Harpoon στις νέες φρεγάτες που θα πάρουμε μιας και οι δύο τελευταίες όσο και αναβαθμίσεις να κάνουν αποτελούν σχέδια 40ετιας και τα έφαγαν τα ψωμιά τους, τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη μου.
Θεωρώ δηλαδή ότι ακόμα και τα τελευταίας γενιάς Harpoon/Exocet έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να διαπεράσουν σύγχρονες αντίπαλες άμυνες.

ultorius

Απο οτι διαβασα σε αρθρο του enikos, περιμενουμε υπογραφες για να παμε να παρουμε τα πρωτα 80 M1117 απο τη Γερμανια. Θα ακολουθησει ταξιδι σε ΗΠΑ για να επιλεξουμε απο τα υπολοιπα του αποθεματος και εκει θα δουμε αν μας ενδιαφερουν καποια απο τα Bradley M2A2 , ή απο τα αμφοιβια AAV7. Στο Αρθρο δεν αναφεροταν αν υπαρχει ηδη οπλισμος η οχι.

ANDREW

Ο τρόπος που γράψατε για τις τορπίλες μάλλον δείχνει 2 εκδοχές, ή blackshark ή F21. Με τη γαλλική θα ανοίγει και ο δρόμος και για τα γαλλικά υποβρύχια, πέραν των γερμανικών.
ptisidiastima ΠΤΗΣΗ Ξέχασα να ρωτήσω. Εάν καταλήξουμε σε MMSC, τι ραντάρ θα μπορεί να φέρει πέραν του TRS 4D; Υπάρχει σκέψη για πιο δυνατό ραντάρ; Μπορεί να είναι κάποια SPY; Το SPY 6 θα ήταν overkill λύση για ένα τέτοιο πλοίο;

Αντίθετα, πρόκειται πιθανότατα για την Seehake Mod4. Συνολικά 36 τορπίλες και αναβάθμιση 25 SUT στην έκδοση Mod4.

ANDREW

Έτσι ξέραμε μέχρι τώρα. Ο τρόπος που το έγραψε όμως αφήνει χώρο και για άλλες υποθέσεις. Απ την στιγμή που δεν υπάρχουν έτοιμα κομμάτια, ίσως πάμε σε πιο νέα μοντέλα και να δώσουμε στους Γερμανούς μόνο την αναβάθμιση των τορπιλων που έχουμε.

GeorgeE

Μακάρι όλο το ΠΝ να γίνει γαλλικό σιγά σιγά!!!

ANDREW

Μακάρι το ναυτικό να άρει αυτά που χρειάζεται και να είναι και future proof. Και εμένα μου αρέσουν οι bel, αλλά το quad pack των essm είναι μεγάλο ατού. Μακάρι, να πάμε σε συνδιασμο, 4 bel με 4 MMSC για αρχή ή να δεχθούν οι Γάλλοι να μπουν essm στις bel μαζί με τους aster 30.

G...

Καλοριζικο το νεο σαιτ. Πραγματι φορτωνει πιο γρηγορα και τα σχολια διαβάζονται ανετα μιας και αφαιρέθηκε το read more. Πολλα μπραβο στην ομαδα

Fingolfin

Συνεπώς πάμε αντί για 50 σε 80-100 Meteor, επιπλέον Scalp και αρκετούς Hammer. Εξαιρετικά!
Η απόφαση για το ΠΝ είναι η πιο δύσκολη. Από τη μια οι ΗΠΑ σου δίνουν βιώσιμα ναυπηγεία και ίσως καλή ενδιάμεση λύση, από την άλλη οι Γερμανοί με ΜΕΚΟ Α200 αν μας προσφέρουν K-130/F-123 μας δελεάζουν αρκετά. Λογικά θα πάμε σε ΗΠΑ.

AESA

Αυτό το τελευταίο για τον να χάσουν τον ύπνο τους … ποιοι; Και 120 Rafale να αγοράζαμε και 30 F35, τι θα γινόταν; Θα επιτεθούμε; Αυτοί ζουν 30 χρόνια δίπλα μας χωρίς αντιεροπορική κάλυψη και τι έγινε; Δεν κοιμόντουσαν;

Koulis

Με αυτά δεν σου κάνουν αυτοί επίθεση.

Digenis

Σαν την θα ηθελες δηλαδη ? Μια ωραια μερα να βγαλουμε τα ”120” ραφαλε και να γμσ τον κοσμο ολο ? .Πολεμος δεν γινετε χωρις να υπάρχει επιθετική στρατιωτική ενέργεια του αντιπαλου .

AESA

Για να χάσουν τον ύπνο τους θα έπρεπε να έχουν αυτή την ανησυχία, δεν νομίζεις; Δεν υπάρχει περίπτωση όμως. Δεν είμαι υπέρ κανενός πολέμου και είναι γνωστό από τα σχόλια μου. Υπερβολές του τύπου θα χάσουν τον ύπνο τους κτλπ δεν προσφέρουν τίποτα σε κανένα επίπεδο. Εμείς θα κοιμόμαστε πιο ήσυχοι, και αυτοί θα συνεχίσουν να προκαλούν σε όλα τα επίπεδα. Τα Rafale δεν θα τα δουν παρά μόνο όταν θα είναι αργά. Πρόταση για να τα χαρούμε λίγο να πετούν πάνω από όλες τις πόλεις μια φορά τον μήνα σε προγραμματισμένες ώρες. Μήπως να πάρουμε ακόμα 1 για Demo !!!

Vas

Τι είναι αυτό, έτσι όπως έδωσες το λινκ δεν δείχνει κάτι.

simos

Η τωρινη κυβερνηση φαινεται οτι ασχολειται σοβαρα με τα θεματα της Αμυνας και αυτο ειναι καλο,οσον αφορα την χρηματοδοτηση και εκει εχουμε καλα νεα αφου εχουν εγκριθει επιπλεον ποσα για το 2020 ενω για το 21 για εξοπλιστικα προγραμματα εχουν εγκριθει 2.5δις ευρω..παντως 5 δις θα κοστισουν μονο οι νεες φρεγατες και οι μεκο,το ΓΕΕΘΑ πολυ σωστα εκανε ενα πλανο 15ετιας το οποιο θα πρεπει να χρηματοδοτηθει με 20-25δις ευρω και οσον αφορα τα ραφαλ με τα χρηματα που θα παρουμε απο την πωληση των παλαιοτερων μιραζ θα πρεπει να παρουμε αλλες δυο μοναδες ωστε να συμπληρωσουμε μια κανονικη μοιρα..

epampapas

Yπάρχει και η άλλη ανάγνωση των γεγονότων. Το πολιτικό σύστημα οδήγησε τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής με την κρίση που προκάλεσε. Σαν συνέπεια άφησε τη χώρα χωρίς εξοπλισμούς για σχεδόν μια 10ετια θέτοντας σε κίνδυνο κρίσιμα εθνικά συμφέροντα.

Τώρα καθώς κάποια σταθερότητα επανέρχεται στην οικονομία το ίδιο πολιτικό σύστημα βρίσκει ευκαιρία να διορθώσει τα κενά και να επιδοθεί στο γνωστό προσφιλές του σπορ, τις μίζες από τα εξοπλιστικά. Και ως γνωστό αυτές είναι πιο παχυλές στις απευθείας αναθέσεις σε σχέση με τους διεθνείς διαγωνισμούς.

Τι θα πείσει όμως την ακόμα χειμαζόμενη οικονομικά ελληνική κοινωνία για κάτι τέτοιο; Μα μια μεγάλη κρίση με την Τουρκία. Τα Ίμια δείχνουν το δρόμο. Και να ξαφνικά ο τσαμπουκάς κάπου μεταξύ Καστελόριζου και Αιγύπτου, ενώ στο Αιγαίο ούτε με καλαμάκι δεν τολμάμε να τρυπήσουμε στην παραλία.

Μετά από 2 μήνες κρίσης ξαφνικά 10 δις κυρίως σε απευθείας αναθέσεις, εντός χρονικού πλαισίου θητείας της παρούσας κυβέρνησης φυσικά, γίνονται αποδεκτά από την κοινή γνώμη. Πόσο ομαλά ήρθε…Την ίδια ώρα έχουμε και την πανδημία και ένα παντελώς υποβαθμισμένο σύστημα υγείας.

Η δε Γαλλία που επωφελείται τα μέγιστα έβαλε το χεράκι της (και το γράσο της). Μετά βέβαια το κλείσιμο της συμφωνίας για τα Ραφάλ ο Μακρόν μίλησε με τον Ερντογάν να ρίξουν τους τόνους. Οι Τούρκοι σημειωτέον στη διάρκεια της κρίσης τα λέγανε αυτά λίγο πολύ. Ποιος δουλεύει ποιον άραγε σε αυτή τη χώρα. Στη χώρα που από την Επανάσταση του 1821 οι εθνικοί στόχοι γινόντουσαν αντικείμενο χειραγώγησης, οικονομικής ιδίας εκμετάλλευσης, και μικροπολιτικής από αρκετούς ηγέτες.

Koulis

Υποβαθμισμένο σύστημα υγείας που μέχρι το τέλος του έτους θα έχει 1200 κλίνες ΜΕΘ (ευρωπαϊκός μέσος όρος) από 565 που είχαμε το 2019.
Με χιλιάδες προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών, μέχρι και νέα κλινοσκεπάσματα.

A.K.

Μίζες όταν αγοράζουμε, αφοπλισμός όταν δεν αγοράζουμε.
Τουλάχιστον πες ψηφίστε με να σας σώσω μπας και καταλήξουμε κάπου…

Koulis

Καλό!!!

Jason

Να μην οπλιστουμε δηλαδη και να συνεχίσουμε το δογμα Μπαλαφα?

Στο Αιγαιο μπορούμε να τρυπήστε, μέχρι εκεί που τελειώνουν τα χωρικά μας υδατα, δηλαδη 6 ν.μ..

Τους πολιτικούς τους ψηφιζει ο λαός.

ultorius

Αν απoρεις για τα downvotes , υποθετω πως ειναι επειδη ισχυριζεσαι πως οι Γαλλοι εχουν βαλει το χερι τους σε αυτα που συμβαινουν για να μας πουλησουν οπλα( ενω στο μεταξυ αρνηθηκαν παραγγελιες της Τουρκιας για αντιαεροπορικα). Και οι Τουρκοι οι κακομοιριδες μας προειδοποιουσαν. Υποθετω πως οι Γαλλοι τους αναγκασαν να κανουν εισβολη στην Αμμοχωστο, ή τον πολεμο σto Nagorno Karabah, η τη γενοκτονια των Κουρδων και την υποστηριξη και χρηματοδοτιση τοσων και τοσων Τζιχαντιστων.
Οσο για τις μιζες αν εχεις αποδειξεις ανεφερε το, γιατι οι τιμες για τις συμφωνιες ως τωρα ειναι παραπανω απο δικαιες και g2g μιζα με σοβαρη κυβερνηση απλα δεν παιζει. Δεν τη κανουμε με τον Μπολσοναρο.
Και για να ξαναγυρισουμε στη Γαλλια ειναι η μονη χωρα με σταθερη σταση προς τη Τουρκια εδω και πολλα χρονια, και επισης σταθερη σταση προς εμας οταν αλλοι ηθελαν να μας διωξουν απο ΕΕ.
Εσυ τι λες περισοτερα λεφτα θα εβγαζε αν πουλουσε οπλα σε μας ή στη Τουρκια που εχει 8 φορες το πλυθησμο, πολλαπλασιο ΑΕΠ απο εμας και την ανεση να δώσει οτι ποσοστο 8ελει απο το ΑΕΠ της σε εξοπλισμους μια και ουσιαστικα η κυβερνηση κανει οτι θελει χωρις να νιαζεται για παιδεια,υγεια και αλλα ψυλοπραματα( για αυτους)?

Last edited 3 months ago by ultorius
Αριστείδης

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε αμερικανικές φρεγάτες ή γερμανικές πρέπει να πάρουμε απο την Γαλλία τις belharra και για ενδιάμεση λύση τις fremm που τις έχουν σχεδόν έτοιμες και αυτές και ο λόγος παιδιά ειναι οτι αυτές οι φρεγάτες θα φέρουν πάνω τούς γεωστρατηγικα όπλα και θα ανεβάσει σε άλλο level το ναυτικό και επίσης από ότι άκουσα από αξιωματικούς πρώην διότι οι σημερινή δεν μπορούν να μιλήσουν για το λόγο ότι βρίσκονται ενεργοί ακομα οτι είναι τα μόνα αξιόπιστα για να μπορούμε να ελέγξουμε και την ανατολική μεσόγειο διαφορετικά με κανένα άλλο δεν μπορούμε να το κάνουμε είναι σαν να αγοράζουμε σαραβαλα πάλι. Και μην ξεχνάτε ότι αν πάρουμε απο την Γερμανία τότες κάποια στιγμή θα τα αγοράσει και η Τουρκία όπως έκανε και με τα υποβρυχια.

Alex-N

Θυμιζει περισσοτερο κλιμα Αθλητικων Εφημεριδων κατα την περιοδο των μεταγραφων παρα καταγραφη των γεγονοτων. Στην καλυτερη θυμιζει λογο σοσιαληστη πολιτικαντη προηγουμενων δεκαετιων οπου χρειαζοταν η βοηθεια της Πυθιας για την κατανοηση του περιεχομενου. Απο ευσεβεις ποθους , εκτιμησεις , πληροφοριες , εχουμε χορτασει. Ειναι γεγονος πως κατι κινειται τελευταια , και παρα την εννοια του κατεπειγοντος , δεν εχει υπαρξει ομως ουδεμια προοδος. Ειναι αυτονοητο οτι χρειαζεται υπομονη καθως απαιτειται χρονος για τετοιου ειδους προμηθειες. Στο ΠΝ τα πραγματα εχουν ξεκαθαρισει οπως φαινεται και εκτος εξαιρετικου απροοπτου , οδηγουμαστε στη λυση πακετο Ναυπηγεια – Φρεγατες.με την αναθεση σε Εταιρεια Αμερικανικων Συμφεροντων. Με οτι αυτο συνεπαγεται δυστυχως για το μελλον του ΠΝ. Στον αντιποδα η ΠΑ φαινεται να βρισκεται σε καλυτερη μοιρα. Διατηρω ενστασεις στο ενδεχομενο αποσυρσης των Mirage. Θεωρω οτι εχουν ακομη να προσφερουν και το αναγραφομενο οφελος των 200 εκατομμυριων Ευρω κρινεται αμελητεο. Η μεγαλυτερη εκπληξη ακομη και σε παγκοσμιο επιπεδο , ηταν η προσκτηση των Rafale. Ευελπιστω να ζησουμε και αλλες τετοιες ευχαριστες εκπληξεις και μαλλιστα συντομα..

Koulis

Τώρα όμως οι μεταγραφές θα πραγματοποιηθούν και κάποιες θα είναι ακριβές.

KostisM

Καλησπέρα, να ρωτήσω εάν έχουμε υπολογίσει πόσα χρήματα χρειάζονται κάθε χρόνο να πληρώνουμε για FOS-συντήρηση όλων των οπλικών συστημάτων που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή σε ικανοποιητικές διαθεσιμότητες π.χ 80 % και για τα τρία όπλα ? Πάντα το είχα απορία, και δεν νομίζω να είναι πια απόρρητο μυστικό αυτή την εποχή. Χρήματα που θα έπρεπε να ήταν στα λειτουργικά κόστη βέβαια και όχι στις εξοπλιστικές δαπάνες . Μισό δις φτάνει ?
Ασφαλώς να πούμε και ότι τα 2,5 δις εξοπλιστικών που προυπολογίζονται για του χρόνου με το προσχέδιο του προυπολογισμού αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών αν εκτελεστεί, πάνω από τα 2,2 δις προυπολογισθέντα για το 2009 (σε σύνολο 6.5 δις για όλο το ΥΕΘΑ τότε) χωρίς μάλλον να εκτελεστούν όλα βέβαια λόγω της επερχόμενης τότε λαίλαπας της κρίσης. Και να που οι καιροί και οι απειλές του ταγίπ το έφεραν, αυτοί που δεν υποπτεύονταν ότι ο ερντογκάν είχε κρυφή ατζέντα, και ότι ο χαιρετισμός ραμπία και η μουσουλμανική αδελφότητα ήταν κάτι σαν τις αδελφότητες που ήταν στα φοιτητικά του χρόνια ο Τζώρτζ Μπους Jr ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ? Που θα ήμασταν άραγε αν το σχέδιο αναν είχε εγκριθεί ? Το σκέφτονται καθόλου ? Αν δεν ήταν ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος δεν θα υπήρχε χάος σε όλη τη μεγαλόνησο ? (βλέπε Βαρώσια). Αλλά αυτά τα λέω βραδιάτικα γιατί πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε και το μέλλον ,θέλει συνεχή προσπάθεια και όχι μία φωτοβολίδα περιορισμένης διάρκειας.
Ελπίζω τουλάχιστον να θυμόμαστε ποιοι μας στηρίζουν πραγματικά και ποιοι μας αγνοούν επιδεικτικά και τηρούν είτε στάση πόντιου πιλάτου είτε αβαντάρουν τον εχθρό. Κάτι post περί Κ130 και ΜΕΚΟ Α200 με ανησυχούν, είναι δυνατόν ? Να επιβραβεύσουμε αυτούς που έχουν αντίθετα συμφέροντα? Πιστεύουμε ότι με λίγα δις θα τους αλλάξουμε τρόπο σκέψης ? Για έναν τράμπ (ένα πρόσωπο) μπορεί να αρκούν, για μια χώρα ΟΧΙ.

RZA

Μακάρι να γίνουν όλα σύντομα.
Μακάρι να έχουμε καταλάβει όλοι πως η άμυνα της πατρίδας είναι σοβαρή, απαιτητική και συνεχής διαδικασία.
Μακάρι να μην μας κυβερνήσουν ξανά άνθρωποι που θα μας παροτρύνουν να το ρισκάρουμε.
Μακάρι να μην ακουστούν ξανά συνθήματα του τύπου “λεφτά για την παιδεία και όχι για το ΝΑΤΟ”
Γιατί όπως είχε πει κάποιος σοφός, “με λεφτά μόνο για την παιδεία, αυτό που θα καταφέρουμε μια ημέρα είναι οι τούρκοι να μας πη#@##*ν μορφωμένους”….
(ρε ποιος το ‘πε;;;)

Last edited 3 months ago by RZA
ultorius

Καλα κρασια, ηρθε ο υπουργος εξωτερικων της Αμερικης και εκαιγαν σημαιες στους δρομους λες και ειμαστε στο Ιρακ. Ενω οι αλλοι εκαναν εισβολη και καταληψη στα Βαρωσια και δεν ανηγει ρουθουνι.

Mirage

και νέοι SCALP EG ??????? !!!!!!!!!!!!

Koulis

Και νέοι και πιστοποίηση των παλαιών.

Megadime

Να δούμε τι θα γίνει με τις φρεγάτες γιατί άλλες πηγές προεξοφλούν ότι έχουν κλείσει οι ΜΜSC ?

Jason

Τα Rafale, Mirage-2000-5 και F-16, θα εξοπλιστούν καποια στιγμή με σύγχρονα βληματα κατα πλοιων, η θα ξαναδούμε πάλι εικόνες αεροσκαφών φορτωμένα με Maverick?

Terafox

Καλημέρα και από Ν. Κορέα μεριά, μας αναστατώσατε αυτές τις μέρες (Πτήση + NAVALDEFENCE).

jackryan
Scalp_eg

Υπερβολικο το αρθρο στο τελος αυτοαναιρειτε,αφου λεει μεχρι στιγμης ολα καλα πανε
απο τον ιανουαριο θα εχουμε προβλημα.
Θα ληθει το θεμα θα γινουν προσληψεις, στην ελλαδα ζουμε. χιλιαδες περιμενουν να μπουν στην αγορα εργασιας.

Polaris

Θέλουν να ναυπηγησουν και πλοία στηννλ Ελλάδα . Δυστυχώς δεν είμαστε για τέτοια πράγματα.

Koulis

Και να θέλεις δε χαλάει με τίποτα.

jackryan

Κοιτά, δεν έχω πρόθεση να το χαλάσω. Απλά μεταφέρω ένα άρθρο. Οποίος έχει ασχοληθεί λίγο με ελληνική αμυντική βιομηχανία, ξέρει πολύ καλά τις εγγενείς παθογένειες που καταντάνε ανέκδοτο.
Πέρασα ένα διάστημα από την ΕΑΒ και αυτά που είδα με έκαναν να φριξω. Άλλο να τα διαβάζεις στον ειδικό τύπο και άλλο να τα βλέπεις…

Τεσπα, να ξαναφτιάξω το κλιμα:
https://www.protagon.gr/epikairotita/i-krisi-stin-anat-mesogeio-eixe-kala-kai-kaka-nea-gia-to-ypourgeio-amynas-44342140034

Manosss

Ωραια οσα γραφεται και σιγουρα θα μας γραψεται και καλυτερα αλλα…ΛΕΩ ΑΛΛΑ…εδω φαινονται τα λαθη αυτων που μας κυβερνουσαν τοσα χρονια, διοτη οι Ε.Δ μπορουσαν να κανουν εργο να ετοιμαστουν αλλα τωρα τρεχουν πυρετωδως…Μαλλον η κυβερνηση ξερει οτι οι διαπραγματευσεις με την Τουρκια δεν θα εχουν αποτελεσμα και ετοιμαζονται για τα χειροτερα…των φρονιμων τα παιδια πριν πεινασουν μαγειρευουν.

ANTONIS

Κοπέλια αρκετά καλύτερα με τον νέο server.

Μια που όλοι ζητάνε κι από κάτι (χε χε) , εκτός από KC 10- που τα αναφέρω σταθερά – μήπως να κοιτάγαμε και καμμιά αναβάθμιση των EMB-145?

Digenis

4 Duke με μερικές μετατροπές για να αποκτήσουν ομοιοτυπία και οι μη αναβαθμισμενες S τελειώνουν άμεσα . Ειναι η καλυτερη ενδιαμεση λυση σε ποιοτητα σε ποσοτητα και σε τιμή πιστεύω …

ARHILOHOS

Οτι και να αγοράσουμε ο Έρντο δεν θα σταματήσει. έχει βάλει σκοπό να πάρει το μισό Αιγαίο και τουλάχιστον τα μισά κοιτάσματα. Η λογική του είναι έχω υπεροπλία και δυνατότητα κατασκευής των όπλων και σας έχω γραμμένους ραγιάδες που τολμήσατε και σηκώσατε κεφάλι. Οπότε ετοιμαστείτε. Και να θυμάστε ότι το καλύτερο σπαθί με ατσάλι τολέδο είναι θανατηφόρο και επιδέξιο όσο το χέρι που το κραδαίνει.

Digenis

Αυτό που νομίζει οτι ειναι βιομηχανία εύκολα καίγεται !!! Επισης αυταρκια με καναδικα και γερμανικα συστηματα δεν υπαρχει !!!

G...

Υπαρχουν φωτο απο ασκηση που δειχνει μιραζ 2000-5Μκ2 να κουβαλαει και να ριχνει εξοσετ. Τι ακριβως συμβαινει? Για ποιο λογο ολοι λενε οτι μονο τα bgm μπορουν?

AESA

Και επειδή οι exocet μας έχουν κουνήσει μαντήλι προ καιρού φεύγουν και τα 2000.

G...

Και το βίντεο απο ασκηση που δειχνει 5αρι? Η ΠΑ το εδωσε

nigozs

Για να δούμε… ?

chriskri

Με βάση την λογική ότι αγοράζουμε game changer, βρε λες για τις καινούργιες τορπίλες να πάρουμε F-21 και να δώσουμε Γερμανία μόνο την αναβάθμιση των SUT?

Jason

Ας το ελπίσουμε

https://m.youtube.com/watch?v=Z00VV5mqi2A

A.K.

Καλό το βιντεάκι, αλλά αμάν με την προφορά του σχολιαστή! ? 

jackryan

Μια χαρά είναι η προφορά. Που να ακούσεις τους περισσότερους Γάλλους. Αυτός μια χαρά τα μιλάει :p

A.K.

Εδώ που τα λέμε, έχεις τα δίκια σου.

Last edited 3 months ago by A.K.
Factor

Μακάρι όλα να γίνουν γρήγορα όπως τα λέτε, για να αναβαθμιστεί η άμυνα μας. Έχουμε ήδη αρκετά να γίνουν τα επόμενα λίγα χρόνια, ας μπούμε οι βάσεις για προϋπολογισμό 2022 με άλλα τόσα 2,5 δις. Και ελπίζω αυτός ο προϋπολογισμός να έχει στρατηγικό χαρακτήρα με έμφαση στη καταπολέμηση των drones, hybrid warfare & area denial που είναι τα βασικά που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε σε μίνι καυτό επεισόδιο

dimitrov

Δουλεύουν στο φουλ τα καζάνια …. Οι θερμαστές ρίχνουν συνέχεια κάρβουνο ….. Άντε να δούμε ……

Koulis

Θέλουν τα μεγάλα αμερικανικά κάρβουνο;

Koulis

Προειδοποίηση απαραίτητα για το βραδινό άρθρο. Κάποιοι θα χρειαστούν υπογλώσσια. Μην κατηγορηθείτε άδικα.

ANDREW

Για το χθεσινό λες ή θα βγει καινούργιο σε λίγες ώρες;

Koulis

Προβλέπω ότι θα έχουμε και βραδινό.

Jason

Ξέρεις ότι αν δεν μας δώσουν Τικο η ΑΒ οι Αμερικανοί θα εκτεθείς στο τέλος….

ANDREW

πάντως εγώ σε άλλο site διάβασα πως τα πρώτα 3 τικο πάνε gia σκραπ εαν θυμαμαι καλα; Υπάρχει όντως τέτοια εξέλιξη;

Koulis

Το γνωρίζω. Αν όμως μας δώσουν;

Jason

Αν μας δωσουν τοτε κερναω μπυρες

Kostasq

Είσαστε από τα λίγα σάιτ που εμπιστεύομαι και κάθε φορά ανυπομονώ να σας διαβάζω. Όμως τον τελευταίο μήνα το έχετε ρίξει κατά +70% σε διπλωματικές ειδήσεις και ιστορία. Για διπλωματία διαβάζουμε και στην Καθημερινή. Πιθανολογικές λύσεις για τα προβλήματα της ελληνικής άμυνας θα ήθελα να δω περισσότερα.

Kostasq

Για παράδειγμα:
1) Αν υπάρχει κάποιος τρόπος αντιμετώπισης των οπλισμένων ντρονς και UAVs κάθε είδους των απέναντι.
2) Πως θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε αποτελεσματικά αποβατικά σκάφη στα νησιά με μεγάλη ευκολία.
3) Στρατηγικές ανάπτυξης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και όπλα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κομβικό σημείο στα νησιά ή αλλού.
κτλ
Ξέρω ότι έχετε γράψει για όλα αν το δεις διαχρονικά. Διαβάζω και το περιοδικό σας.

Kostasq

Εγώ νομίζω η αντιπάθεια στην Γερμανία είναι άδικη:
α) Οι Γερμανοί έχουν πολύ καλά όπλα και τεχνολογία, τελεία. Για παράδειγμα τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής.
β) Αν δώσουμε περισσότερα σε αυτούς θα εξισορροπήσουμε την επιρροή και στην Γερμανία σε σχέση με την Γαλλία. Κάνουν ακόμα κουμάντο στην Ε.Ε.
γ) Η Γερμανία είναι ίσως η καλύτερη συνταγματική δημοκρατία στον κόσμο. Ο μόνος λόγος που μιλάνε με την Τουρκία είναι ότι πρέπει κάποιος να μιλάει μαζί τους, αν δεν μιλούσαν αυτοί ποιος θα μιλούσε; Ο Τράμπ;
δ) Δεν πρόκειται ποτέ αυτή η Γερμανία να μας “κρεμάσει” για χάρη κάποιον οικονομικών συμφωνιών. Μπορεί να μην πάει 100% με το διεθνές δίκαιο γιατί αντιλαμβάνεται τους συσχετισμούς και τις ανισορροπίες όμως είναι η καλύτερη δημοκρατία στον κόσμο αυτή την στιγμή. Σε αυτό μπορούμε να ποντάρουμε. Η μόνη περίπτωση να μας κρεμάσει είναι να αποδειχθούμε 100% καραγκιόζηδες όπως στο παρελθόν. Όταν π.χ. φυλάμε “θερμοπύλες” στον Έβρο η Γερμανία θα μας σέβεται και θα μας βοηθάει.

ε) Τα μνημόνια-αντιμνημόνια που κόλλησε ένα κομμάτι του ελληνικού λαού ήταν όλα σαχλαμάρες. Εμείς φταίγαμε για την χρεοκοπία που δεν λάβαμε τα μέτρα μας όταν έπρεπε και ήμασταν στο 100% λαικιστές τύπου Τσοβόλα δώσ’ τα όλα.

στ) Για τις θηριωδίες του Β’ παγκοσμίου πολέμου δεν πρέπει να λέμε ότι τα έκαναν οι Γερμανοί αλλά ότι τα έκαναν οι Ναζί. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Tesseract

H πραγματικότητα είναι οτι η Γερμανία και προσωπικά η Μέρκελ μας βοήθησαν πάρα πολύ τα τελευταία 10 χρόνια, τόσο στο οικονομικό κομμάτι, όσο και στο μεταναστευτικό. Με προσωπικό και πολιτικό κόστος για την Μέρκελ, την οποία βρίζει ο μέσος Έλληνας. Απογοήτευση. Ουσιαστικά εμείς έχουμε χάσει κάθε σεβασμό στη Γερμανία για την αχαριστία μας (πέρα απο τα λάθη μας) και επιλέγουμε κουτοπόνηρα να παριστάνουμε τους θιγμένους. Σαν να φεσώνεις τον έναν μπακάλη, να υποκρίνεσαι οτι δεν σου αρέσει η φάτσα του και γι’ αυτό πηγαίνεις μόνο στον άλλον τώρα (Γαλλία κλπ). Άμεση επανόρθωση των σχέσεων μας με τη Γερμανία έπρεπε να ζητάμε κι όχι αυτές τις ανοησίες που λέμε!

Υ.Γ. Το ποιά χώρα συμπαθεί ο καθένας δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο. Κι εμένα αν με ρωτήσεις στη Γαλλία θα προτιμούσα να ζω.

kostask22

Μόνο στο α) θα συμφωνήσω ολα τα υπόλοιπα ειναι εκτός ιστορικής πραγματικότητας.πχ
β) για λίγα ψωρο δις δεν θα αλλάξει κάτι, τα ανοιγματα / επενδύσεις κάθε χρόνο στην Τουρκία απο Γερμανικά κεφάλαια ειναι πολλες δεκάδες δις.
γ) και ο Χιτλερ δημοκρατικά εκλέχτηκε (και ο ερνοτγαν)
δ) η Γερμανία μας εχει κρεμάσει και μαχαιρώσει πισώπλατα δεκάδες φορές στην ιστορία μας, και μόνο η Γερμανοφιλία του Βασιλία ήταν υπεύθυνη για πολλά κακα.
ε) Δίκιο θα είχες αν τώρα με την χρεοκοπία της Τουρκίας η Γερμανία επιβάλει το ίδιο “πρόγραμμα εξυγίανσης”- ξεπούλημα – λιτότητα μέχρι τέλους στους αγαπητους Γείτονες.
Επίσης ξέχασες να πείς οτι στην αγάπη που εχουν οι πολιτικοί της Γερμανίας για τους Ελληνες παίζουν ρόλο και οι εκατομυρια Τουρκοι μετανάστες που τους ψηφίζουν κάθε χρόνο.

Last edited 3 months ago by kostask22
ultorius

Δεν υπαρχει αντιπαθεια, απλα στη Γαλλια υπαρχει μεγαλη συμπαθεια για ευνοητους λογους, στην Αμερικη αμεσως μετα γιατι εκτος του οτι ειναι η ισχυροτερη χωρα στο κοσμο, οι εταιριες τους μας εχουν φερθει πολυ καλα(πραγματικα η ΕΑΒ χωρις LM θα χε βαλει λουκετο εδω και χρονια), και τα τσαμπα μεταχειρισμενα τους μας τα δινουν εδω και δεκαετιες.Οποτε οταν γινονται συγκρισεις για συγκεκριμενα θεματα εδω, οπως ναυπηγηση φρεγατων λογικο ειναι να μην αναφερονται σαν πρωτες επιλογες. Αυτο δε συνεπαγεται πως θα κοψουμε επαφες μαζι τους ή πως δε θα παρουμε αλλα συστηματα απο αυτους.Τα 214, τα leopard,ισως στο μελλον το ΕΜΒΤ το Puma, το Lynx ,κατι συστηματα αμυνας με laser που εχουν… πολλα απο αυτα θα μας απασχολησουν στο μελλον.
Οσον αφορα τη συμπεριφορα τους σε μας απλα πιστευω πως εκβιαζονται ξεκαθαρα με το μεταναστευτικο, και το γεγονος πως υπαρχουν πολλες γερμανικες εταιριες στη Τουρκια, αλιως τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα.

Falcon7

Άν εξαιρέσουμε το α) απ’ αυτά που αναφέρεις, σ’ όλα τ’ άλλα με βρίσκεις καθέτως κι ο οριζοντίως αντίθετο.

Ειδικά για το στ) θα πρέπει να αστειεύεσαι, δεν εξηγείται αλλιώς.

GeorgeP

τα Mirage 2000EGM δεν μπορουν να κυνηγανε drones μεσα στην περιοχη μας?
Αν τελος παντων δεν τα θελουμς, αντι για 200 μυρια, καλυτερα να τα κανουμε δωρεα υλικου στην αρμενια…

Jason

Σωστος, και τα Μirage-2000 B/EGM ειναι πολυ πιο γρηγορα και ικανα απο τα Τ-6 που προτεινει για αυτον το ρολο σε αλλο αρθρο η Πτηση

Last edited 3 months ago by Jason
Chris Ain.

Ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί δεν διαβάζω πουθενά για συστήματα anti-drone/uav

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Το πρώτο F-16V ανοίγει φτερά και έπεται άμεση συνέχεια στα Viper!

30
Για πολλούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 Peace Xenia III και IV σε F-16V δεν είναι -ακόμη- κάτι το χειροπιαστό. Eντούτοις η διαδικασία...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 4.49

Related News

Ρώσος αξιωματικός του Ναυτικού έκλεψε τις… προπέλλες του πρώην πλοίου του

Ακόμη και τώρα το ανακριτικό τμήμα του Ρωσικού Στόλου της Βαλτικής προσπαθεί να καταλάβει πώς γίνεται να κλαπούν δύο προπέλλες βάρους 13 τόννων από...

Σύστημα εξουδετέρωσης ναρκών της Saab για τα νέα Γαλλο-Βρετανικά ναρκοθηρευτικά

Η σουηδική Saab έλαβε την πρώτη παραγγελία για το Σύστημα Εξουδετέρωσης Ναρκών Πολλαπλής Χρήσης (Multi-Shot Mine Neutralisation System - MuMNS). Η Saab επελέγη για...

Η Κροατία επενδύει περισσότερο στα ελικόπτερα OH-58D

Το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας προτίθεται να αποκτήσει ποσότητα συμπληρωματικού εξοπλισμού για τα ελικόπτερα ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior.Η Κροατία παρέλαβε συνολικά 16 μεταχειρισμένα...