- Advertisement -

Ζ. Μπορέλ: Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο – Η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση – Τα πρώτα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».
 
Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
«Οι Υπουργοί  Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, προσθέτοντας ότι «υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 και Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, επιπροσθέτως της δήλωσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο της 15ης Μαΐου 2020».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, «οι Υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος». Ταυτόχρονα, «οι Υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την ΕΕ, πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ΕΥΕΔ οι Υπουργοί τόνισαν ειδικότερα ότι η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα από την Τουρκία δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων συμβάντων. Η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας θεωρήθηκε κρίσιμης σημασίας.
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της ΕΥΕΔ, οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, και όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης των ναυτικών δυνάμεων.
Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν». Ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Αύγουστο, στο Gymnich, στο Βερολίνο.
Όσον αφορά στη Λευκορωσία «οι Υπουργοί επανέλαβαν ότι οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα αποτελέσματα έχουν παραποιηθεί και, ως εκ τούτου, δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα  όπως παρουσιάστηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβάλει στις αρχές της Λευκορωσίας πρόταση για υποστήριξη της ΕΕ για την καθιέρωση και τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχών, της αντιπολίτευσης και της ευρύτερης κοινωνίας για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπηρεσίες του θα αρχίσουν αμέσως να εργάζονται για αυτήν την πρόταση». Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης για την ανάγκη κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων για βία, καταστολή και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το έργο των δημοσιογράφων στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν και καταδίκασαν επιθέσεις και κρατήσεις δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με την ΕΥΕΔ, εξέτασαν την κατάσταση στο Λίβανο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ ενημέρωσε τους Υπουργούς σχετικά με τις ταχείες και ουσιαστικές προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει το Λίβανο και ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη διοργάνωση, με τα Ηνωμένα Έθνη, της πρόσφατης Διεθνούς Διάσκεψης για τη στήριξη του Λιβάνου. Οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη για αυστηρή παρακολούθηση της βοήθειας για να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί απευθείας σε όσους έχουν ανάγκη. Οι υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη οι αρχές του Λιβάνου να αντιμετωπίσουν επειγόντως την οικονομική και κοινωνική κρίση και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μέσω συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αρχές του Λιβάνου πρέπει επίσης να διασφαλίσουν μια ανεξάρτητη και αξιόπιστη έρευνα για την έκρηξη. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια.
Σχετικά με τη Βενεζουέλα, η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ αναφέρει ότι «οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ιδίως το τρέχον αδιέξοδο στις επικείμενες νομοθετικές εκλογές. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ.Μπόρελ, παρουσίασε τις επαφές που είχε τις τελευταίες εβδομάδες με την κυβέρνηση Μαδούρο και τις κύριες αντιπολιτευτικές ομάδες σχετικά με αυτό. Οι Υπουργοί συζήτησαν την προθυμία της ΕΕ να βοηθήσει όλες τις γνήσιες προσπάθειες της Βενεζουέλας για εξεύρεση πολιτικής λύσης».
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, «οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στη Βολιβία, επισημαίνοντας την ανάγκη ειρηνικού διαλόγου και όλα τα μέρη να δεσμευτούν για μια λύση που να αντιμετωπίζει τόσο τις ανησυχίες που σχετίζονται με το κορονοϊό όσο και το δικαίωμα του λαού να ψηφίζει. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες διαλόγου και διαμεσολάβησης για την υποστήριξη αυτού του στόχου».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
p270
Trusted Member
p270 (@p270)
2 months ago

Με τα λόγια δεν γίνεται τίποτα ,όσο δεν λαμβάνονται μέτρα που τσουξουν να το έτσι εναντίων τις Τουρκίας όσο λαμβάνονται μέτρα που θα τους κάνουν να καταλάβουν ότι μέχρι εδώ ήταν δεν θα αλλάξει τίποτα
Πράξεις χρειάζονται όχι λόγια ,δεν μιλάω για πόλεμο και άλλα τέτοια σε αυτά αν γίνουν θα είμαστε μόνοι και τι ξερουμε

photographix
Noble Member
photographix (@photographix)
2 months ago

1. Γιατι επιλεχθηκε ο συγκεκριμενος χρονος για την τμηματικη οριοθετηση με Αιγυπτο?
2. Γιατι ζοριζονται στην Ευρωπη για την επιλογη του χρονου της συμφωνιας με την Αιγυπτο?
https://www.cnn.gr/politiki/story/230791/antirriseis-gia-to-elliniko-prosxedio-sto-symvoylio-exoterikon-ypotheseon-tis-ee
“Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, νωρίτερα η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες μπλόκαραν τη δήλωση, και εξέφρασαν δυσφορία για τον χρόνο έλευσης της συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για τις οποίες είχε μεσολαβήσει η Γερμανία.
Το ελληνικό προσχέδιο έμοιαζε με αυτό της δήλωσης Ζοζέπ Μπορέλ της 13ης Ιουλίου. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα μπλόκαρε παρόμοια ανακοίνωση για τη Λευκορωσία, ανέφερε η διπλωματική πηγή, όπως μετέδωσε το sigmalive.com “

Last edited 2 months ago by aliahmed061
Jimmy
Noble Member
Jimmy (@jimmy)
2 months ago
Reply to  photographix
  1. Λογικα γιατι μας ειχαν στριμωγμενους και αυτα που υποσχονταν εκ μερους μας η Γερμανια στους Τουρκους κανεις Ελληνας πρωθυπουργος δεν μπορουσε να τα δεχτει οσο εξαρτημενος και να ειναι
  2. Γιατι η μανταμ μερκελ ειχε στο μυαλο της μια συγκεκριμενη λυση που ηταν αρκετα κοντα σε αυτα που εχει ο ερντογαν στο κεφαλι του, και της χαλασαμε τη μανεστρα
chriskri
Active Member
photographix
Noble Member
photographix (@photographix)
2 months ago
Reply to  chriskri

“Η Αθήνα το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει στην παρούσα φάση θα ήταν να προειδοποιήσει τον κ. Μπορέλ για απόσυρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του …”

Antebellum
Antebellum (@antebellum)
2 months ago
Reply to  photographix

Λογικα η παρεμβαση της Γερμανιας στην προηγουμενη “κριση” πριν ενα μηνα ειχε αξονα τις “διαπραγματευσεις” Ελλαδας-Τουρκιας με σημειο αφετηριας το Τουρκολιβυκο. Κατι τετοιο θα υποσχεθηκε στον Ερντογαν. Εν γνωση η εν αγνοια της Ελληνικης Κυβερνησης δε ξερω, υποθετω εν αγνοια.
Η υπογραφη του Ελληνο-Αιγυπτιακου ειναι προβλημα γιατι λεει οτι για την Ελλαδα το Τουρκολιβυκο δεν υπαρχει, δε μπαινει καν στον διαλογο. Και ο διαλογος για μοιρασια ξεκιναει απο τον 28ο Μεσημβρινο, εκει που υπαρχει το Τετραεθνες Ελλαδας-Αιγυπτου-Κυπρου-Τουρκιας.

Last edited 2 months ago by marietta3197
photographix
Noble Member
photographix (@photographix)
2 months ago
Reply to  photographix

“αλλες χωρες” : ιταλια, ισπανια, ουγγαρια, βουλγαρια, μαλτα

Giannis
Giannis Apohnis
2 months ago

Η σταση της Γερμανιας ειναι αρκουντως προστατευτικη για την Τουρκια. Ακομα κ εντυπα φιλοκυβερνητικα παραδοσιακα βοούν…εδώ…σιγη ιχθύος, γιατί;

George
Trusted Member
George (@george)
2 months ago

Και η Ιταλία και η Ισπανία βάλανε βέτο όμως (όπως και η Μάλτα, Ουγγαρία, Βουλγαρία που ανήκουν στο κλίμα της Τουρκίας μέσα στην ΕΕ)
Γενικά οι Νότιοι ήταν εναντίον μας και οι Βόρειοι υπέρ μας!
Οι Ολλανδοί δεν άσκησαν βέτο και έχουν φτιάξει και την Λήμνο
Ωρα για Sigma μια και έχουν και Ελληνικό όνομα? Τι άλλο να κάνουν οι άνθρωποι? 🙂

Giannis
Giannis Apohnis
2 months ago
photographix
Noble Member
photographix (@photographix)
2 months ago

Να αναφερουμε και εδω τις χωρες?

MaryPoppins
Member
MaryPoppins (@marypoppins)
2 months ago
Reply to  photographix

Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Βουλγαρία.

Tango.Alpha
Noble Member
Tango.Alpha (@tango-alpha)
2 months ago

Μήπως θα έπρεπε να ανοιξει εκτάκτως η Βουλή μέσα στην ερχόμενη βδομάδα ώστε να ψηφιστεί το Ελληνο-Αιγυπτιακό σύμφωνο και να μην μπουν ιδέες και καταλήξει στις Ελληνικές καλένδες ως άλλη Ιφιγένεια;

Giannis
Giannis Apohnis
2 months ago
Reply to  Tango.Alpha

Απαιτηση Ερντογαν ειναι να ΜΗΝ κυρωθει η συμφωνια με την Αίγυπτο..κ η Γερμανια θεωρει τη συμφωνια μια καθολα νομιμη.. ως ΠΡΟΚΛΗΣΗ. ΑΝ η Βουλή καθυστερησει κ δεν εχει προχωρησει μεχρι τελος Αυγουστου ο εκβιασμος σημαινει περασε.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

 Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως το ΠΝ είναι αυτό που λέμε πάντα στην πρωτοπόρο σε πολλές από τις επιλογές του....
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

41
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά

Related News

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο 15 CSDP High Level Course 2019 – 2020 «Altinero Spinelli Module 3»

Τη Δευτέρα 02 Νοεμβρίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην τελετή έναρξης του 15ου Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας...

Δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για την εξαγορά της Lamda Helix από την Digital Realty

«Η απόφαση της Digital Realty, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στα data centers, με κεφαλαιοποίηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Χρηματιστήριο της Νέας...

Το F-35 δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για την Ινδονησία, λένε οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει αρνητικά σε ένα αίτημα της Ινδονησίας να προμηθευτεί το «αόρατο» μαχητικό 5ης γενιάς F-35.Σύμφωνα με τον Muhammad Lufti, τον πρέσβη...