27.8 C
Athens
Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣMQ-9B Sea Guardian για την Αεροπορία μας: Γιατί είναι game changer στην...

MQ-9B Sea Guardian για την Αεροπορία μας: Γιατί είναι game changer στην Ανατολική Μεσόγειο

- Advertisement -

Τα γεγονότα του 2020 ήταν μια υπενθύμιση, πως έθνη υπό απειλή όπως η Ελλάδα, είναι κρίσιμο να ενισχύσουν την τακτική και στρατηγική τους πληροφόρηση, μέσω επιτήρησης και αναγνώρισης σε κάθε σημείο της επικράτειας, αλλά και της ΑΟΖ τους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με το τι συμβαίνει σε κρίσιμους γεωγραφικά τομείς, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν και, εάν είναι απαραίτητο, να δράσουν (πολιτικά ή/και στρατιωτικά). Σκεφτείτε ότι το 2020 η Πολεμική Αεροπορία αναγκαζόταν να “σηκώνει” F-16D από την 115ΠΜ με ατρακτίδιο DB-110 για να υπάρχει εικόνα του τι συνέβαινε στις εσχατιές των συνόρων μας.

ΑΝΑΛΥΣΗ: MQ-9B, ο “φύλακας-άγγελος” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Ένα σύστημα που ικανοποιεί αυτή την ανάγκη είναι το MQ-9B SkyGuardian/SeaGuardian, ένα εξελιγμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατασκευάζεται από την αμερικανική General Atomics Aeronautical Systems, με έδρα το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ενώ είναι απόγονος των γνωστών Reaper.

Το MQ-9B είναι χωρίς καμία αμφιβολία, το πιο προηγμένο στην κατηγορία του στον κόσμο, σε υπηρεσία, ή λίγο πριν μπει σε υπηρεσία, με τις αμερικανική, βρετανική, βελγική, ιαπωνική αλλά και άλλες κυβερνήσεις. Πρόκειται για ένα μεγάλο, μεσαίου υψομέτρου ελικοφόρο που μπορεί να πετάξει για έως και 40 ώρες συνεχώς. Αν η ΠΑ επιθυμεί να έχει τέτοιες δυνατότητες, δεν είχε άλλη επιλογή οπότε σωστά αποφασίστηκε η αγορά του. Ας δούμε το γιατί.

Sky Guardian, “θάνατος από ψηλά” – ξεκίνησαν οι δοκιμές του βελτιωμένου MQ-9B παραγωγής

Καταρχάς το MQ-9B μπορεί να “δει” σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και καιρού, μέσα από σύννεφα, καπνό ή ομίχλη μέσω συνθετικού ραντάρ και πυργίσκου ηλεκτροοπτικών.  Μπορεί επίσης να μεταφέρει μια σειρά ωφέλιμων φορτίων για πολλές διαφορετικές αποστολές. Από επισκόπηση, θαλάσσια και επίγεια επιτήρηση και έλεγχο συνόρων, διάσωση, συντονισμό λιμενικών σκαφών, αντιμετώπιση περιβαλλοντικών καταστροφών, έως στοχοποίηση εχθρικού στόλου, κυνήγι υποβρυχίων, και πολλά ακόμη.

Το αεροσκάφος λειτουργεί από πλήρωμα δύο ή τριών ατόμων (στο έδαφος), συμπεριλαμβανομένου ενός πιλότου και ενός αξιωματικού πληροφοριών ενώ μπορούν να προστεθούν και άλλα στελέχη υπηρεσιών (π.χ. από την Πολιτική Προστασία, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική). Ο επίγειος σταθμός  ελέγχου μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε (και σε θωρακισμένο ασφαλή χώρο), ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα από το σημείο όπου κινείται το MQ-9B, καθώς η επικοινωνία με το αεροσκάφος είναι κυρίως δορυφορική ενώ υπάρχει και η εναλλακτική μέσω επίγειας εκπομπής ραδιοσήματος.

Οπλισμένα drones MQ-9B για τα ΗΑΕ, «έλεγχος τιμών»

Αυτό σημαίνει ότι το αεροσκάφος μπορεί να πετάξει τις πολύωρες αποστολές του χωρίς τα ανθρώπινα πληρώματά του να κουραστούν και να έχουν μείωση της απόδοσής τους, αλλάζοντας βάρδιες τακτικά. Έτσι μια μοίρα MQ-9B με 2 έως 4 αεροσκάφη έχει την ικανότητα να εναλλάσει πληρώματα και αεροσκάφη συνεχώς, διασφαλίζοντας την συνεχή 24η κάλυψη μιας περιοχή ενδιαφέροντος για πολλές μέρες αν χρειαστεί, χωρίς καμμία διακοπή.

MQ-9 Sea Guardian στη Λάρισα, το Video!!!

Σε ότι αφορά την αξιοπιστία, σημειώνουμε πως η οικογένεια αεροσκαφών του MQ-9B έχει περισσότερες από 7 εκατομμύρια ώρες πτήσης, καταγράφοντας υψηλότατα ποσοστά διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας, σε διεθνές επίπεδο. Το MQ-9A Reaper που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και από άλλα κράτη είναι ικανό να εκτελεί αποστολές περισσότερο από το 90% του χρόνου υπηρεσίας του. Αυτό σημαίνει ότι οι στρατιωτικές και κυβερνητικές αρχές δεν έχουν μόνο ένα σύστημα που πετά, αλλά ένα σύστημα που πολύ σπάνια θα καθηλωθεί στο έδαφος.

Πιστοποίηση του MQ-9 για μεταφορά 8 πυραύλων AGM-114 Hellfire!

Το MQ-9B έχει επίσης ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Διαθέτει σύστημα ανίχνευσης και αποφυγής σύγκρουσης εν πτήση, που του επιτρέπει να πιστοποιείται να πετά ως κάθε άλλο αεροσκάφος πολιτικής αεροπορίας.

Άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δημιουργούν άβολες “καταστάσεις” σε ότι αφορά την συμβατότητα τους με την πολιτική αεροπορία, οπότε είτε αναζητούν συγκεκριμένους αεροδιαδρόμους με ειδικά σχέδια πτήσης, είτε δεσμεύουν κάποιους για να βεβαιωθεί η ασφαλής πορεία τους, ή ακόμη απαιτούν σε κάποια σκέλη πτήσης την συνοδεία από επανδρωμένα αεροσκάφη. Το MQ-9B δεν τα χρειάζεται όλα αυτά, μειώνοντας το κόστος χρήσης του αλλά και αυξάνοντας την επιχειρησιακή του ευελιξία.

MQ-9 Reaper για την Ελλάδα; Η ΠΑ δοκιμάζει το προηγμένο UAV σε ελληνική “διαμόρφωση” στη Λάρισα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ!

Ως εκ τούτου, το MQ-9B είναι για την Ελλάδα ένα απίστευτα ευέλικτο σύστημα για την ασφάλεια των συνόρων, την ασφάλεια στη θάλασσα, την πυρόσβεση και άλλες αποστολές.

Πακέτο υποστήριξης για τα ισπανικά MQ-9A Block 5, «έλεγχος τιμών»

Το MQ-9B έχει επίσης κορυφαίες στρατιωτικές εφαρμογές. Το ραντάρ σταθερού διαφράγματος και άλλοι προηγμένοι αισθητήρες σημαίνουν ότι μπορεί να συλλέξει πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις και πέρα από τα σύνορα, από το συμμαχικό ή διεθνή εναέριο χώρο.

Εξομοιωτής πτήσης για MQ-9 Reaper (U.S. Air Force photo by Lt. Col. Kenneth Degon/Released)

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν χρειαστεί, μπορεί να μεταφέρει και σειρά από κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου βεληνεκούς (δεν θα το αναλύσουμε περισσότερο εδώ), για αντίστοιχα μεγάλη ποικιλία αποστολών και στόχων, σε ξηρά και θάλασσα.

Μερικά από τα φορτία αποστολής που μπορεί να μεταφερθούν, από ραντάρ, ηλεκτρονικού πολέμου, τηλεπικοινωνιών, αυτοπροστασίας, διανομής υποπυρομαχικών και ηχοσημαντήρων

Για την Ελλάδα έχει όμως ιδιαίτερη σημασία η ικανότητα του σε θαλάσσιες αποστολές. Έτσι το αεροσκάφος μπορεί να εξοπλιστεί με ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης 360 μοιρών, με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να έχει αποδείξει σε αρκετές ασκήσεις πως τα MQ-9 μπορούν να επεκτείνουν και να ενισχύσουν την “αντίληψη” ενός Στόλου που επιχειρεί σε μεγάλη έκταση ανοιχτής θάλασσας. Στην περίπτωση μας προφανώς μιλάμε για την Ανατολική Μεσόγειο.

General Atomics: «Εντυπωσιακή η επίδειξη των δυνατοτήτων του MQ-9 στην Ελλάδα»

Κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι και η ενίσχυση της αξίας της χώρας μας εντός ΝΑΤΟ, καθώς παρόμοια συστήματα (και της ίδιας οικογένειας) ήδη χρησιμοποιούνται από συμμάχους. Οπότε η πολυεθνική συνεργασία και η κοινή εκπαίδευση βελτιώνονται σημαντικά όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, τονίζουμε πως το MQ-9B θα επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις όπως αυτές του 2020, αποτρέποντας τον αιφνιδιασμό, παρέχοντας έγκαιρη ειδοποίηση και στη συνέχεια ψηλής ποιότητας πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση σε πρωτόγνωρα για εμάς επίπεδα.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

86 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
86 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Κάποιος να πει στους Ταϊβανέζους πως τα AAV-7 είναι επικίνδυνα και θα πνιγούν

Δεν ξέρουμε γιατί τα αυτονόητα στη χώρα μας θέλουν πάντα κόπο για να γίνουν κατανοητά. Όπως βλέπουμε αυτό τον καιρό διάχυτη γκρίνια για την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αεροπυρόσβεση με UH-1H, Super Puma, CH-47D; Κι όμως γίνεται φθηνά και...

32
Οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, απέδειξαν πως όσα ενάερια μέσα κι αν έχει μια χώρα, ποτέ δεν είναι αρκετά. Μπορεί να νιώσαμε όλοι μια ανακούφιση...
- Advertisement -
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Αυγούστου 2000: H βύθιση του ‘Kursk’

1
Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πυραύλων cruise “Kursk” (K-141, κλάσης Antey (Oscar II) του ρωσικού στόλου της Bόρειας Θάλασσας βυθίζεται στη θάλασσα του Μπάρεντς μετά από...
- Advertisement -
Card image

July #026 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

Αεροπυρόσβεση με UH-1H, Super Puma, CH-47D; Κι όμως γίνεται φθηνά και χωρίς νέα μέσα

Οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, απέδειξαν πως όσα ενάερια μέσα κι αν έχει μια χώρα, ποτέ δεν είναι αρκετά. Μπορεί να νιώσαμε όλοι μια ανακούφιση...

Πρωτοπόρο σύστημα πρόβλεψης βλαβών για πυραυλακάτους κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ

Την Τρίτη 2 Αυγούστου 2022 υπεγράφη από τον διευθυντή του Δ' Κλάδου ΓΕΝ αρχιπλοίαρχο (Μ) Χρήστο Σκεπαρνάκο ΠΝ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας...

Πακιστανικές φρεγάτες made in China: Ποιότητα κατασκευής για κλάματα

Τέσσερις φρεγάτες κλάσης F-22P (Ζulfiquar) παρέλαβε το πακιστανικό Ναυτικό μεταξύ 2006 και 2009 αλλά έκτοτε έχει ρίξει «μαύρο δάκρυ» στο να προσπαθεί να τις...