Φωτογραφίες και βίντεο από την εκτόξευση του MRBM (Medium-Range Ballistic Missile) Pukguksong-2, βασισμένου πάνω στον ναυτικό KN-11. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η «ψυχρή εκτόξευση» με την εκτίναξη του βήματος εκτός θύλακα πριν την εκκίνηση του κινητήρα του.

 

 

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλημέρα.

  Το χρονικό ‘χάσμα’μεταξύ εκτίναξης από το κάνιστρο και έναυσης του κινητήρα είναι τέτοιο που σίγουρα επηρεάζει ττην εμβέλεια του βλήματος.

  • Γιατί το λέτε αυτό; Δεν είναι ακριβές. Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο «χάσμα» και την εμβέλεια. Το «χάσμα» προβλέπεται για να περιοριστούν τα επακόλουθα της εκτόνωσης των καυσαερίων του κινητήρα. Δεν δίνει χρήσιμη ώθηση. Ο τελευταίος θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ακόμη και σε ύψος πολλών δεκάδων μέτρων (εάν η εκτίναξη ήταν δυνατή) και το βεληνεκές θα ήταν το ίδιο.

   • Καλημέρα.

    Αν ανατρέξετε σε βίντεο από ψυχρές εκτοξεύσεις ρωσικών βλημάτων, η έναυση του κινητήρα γίνεται πρακτικά μόλις το βλήμα εξέλθει από το κάνιστρο.

    Δεν είμαι φυσικός, αλλά ερμηνεύω αυτή την επιλογή για λόγους σταθεροποίησης του βλήματος και εκμετάλλευσης της φοράς που προσδίδει η εκτίναξη.

    Από την άλλη, το χρονικό διάστημα μεταξύ της εκτίναξης και της έναυσης του κινητήρα του βορειοκορεατικού βλήματος είναι τέτοιο που τα αποτελέσματα της εκτίναξης μηδενίζονται, η ταχύτητα το ίδιο, και αρχίζει να επιδρά η βαρύτητα.

    Άρα, ο κινητήρας θα πρέπει να αντισταθμίσει αρχικά αυτό, καταναλώνοντας καύσιμα που αφαιρούν από την τελική ακτίνα του βλήματος.

    Ελπίζω η συλλογιστική μου να μην είναι τελείως πρωτόγονη!

    • Όχι δεν είναι καθόλου πρωτόγονη η συλλογιστική σας αλλά πρωτεύων στόχος της ψυχρής εκτόξευσης δεν είναι η απόκτηση αρχικής ταχύτητας. Είναι βέβαια επιθυμητό αλλά όχι και απαραίτητο. Από την άλλη κανείς δεν είπε ότι η βορειοκορεατική τεχνολογία φτάνει το επίπεδο της ρωσικής, παρά την μετάγγιση που έχει υπάρξει 🙂

     • Έχετε απόλυτο δίκαιο.

      Νομίζω όμως ότι θα συμφωνήσετε ότι η ψυχρή εκτόξευση επιδρά θετικά – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – στην τελική ακτίνα, δεδομένου ότι αφαιρεί το ‘βάρος’ της αρχικής επιτάχυνσης από τον κινητήρα του βλήματος.

Comments are closed.