14.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Σύντομα και πάγο στους Εσκιμώους: Η Τουρκία ενδιαφέρεται να κατασκευάσει αεροσκάφος An-225

- Advertisement -
Η τουρκική πλευρά στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ των προέδρων Τουρκίας κι Ουκρανίας στην Άγκυρα ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της δεύτερης μονάδας του μεγαλύτερου αεροσκάφους στρατηγικών μεταφορών στον κόσμο, του περιβόητου An-225 Mriya, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κι υπουργού Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας κ. Oleh Urusky σε συνέντευξη τύπου στο Κίεβο που παραθέτει το ουκρανικό πρακτορείο Interfax:
«Η κατάσταση ήταν αρκετά περίεργη για μένα όταν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μου τέθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας το ζήτημα της ολοκλήρωσης του δεύτερου (σ.σ. μισοτελειωμένου) αεροσκάφους Mriya και ακόμη και παρά το ποσό που είπα ότι θα κοστίσει, η τουρκική πλευρά δήλωσε ότι θα συνεχίσουμε τη συζήτηση.»

Σύμφωνα με τον Urusky, αναμένονται διαπραγματεύσεις εμπειρογνωμόνων για αυτό το θέμα: «Δεν μπορούμε ούτε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή μισοτελειωμένων Ruslan (An-124) ούτε να κατασκευάσουμε καινούργια. Ωστόσο, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή του υπάρχοντος Mriya τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά».

Πρόσθεσε ότι «το ζήτημα αφορά τη δυνατότητα αγοράς αεροσκάφους μέσων μεταφορών An-178, καθώς η Τουρκία ενδιαφέρεται για αεροσκάφη στρατηγικής μεταφοράς.»

Σημειώνεται ότι το An-225 Mriya είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο αεροσκάφος μεταφοράς στον κόσμο, που σχεδιάστηκε από το γραφείο Kyiv Antonov. Το An-225 με μέγιστο βάρος απογείωσης 640 τόνων είναι παράλληλα και το βαρύτερο αεροσκάφος στον κόσμο. Τον Νοέμβριο του 2004, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αεροπορικών Αθλημάτων συμπεριέλαβε το An-225 στα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες για 240 μεταφορικά ρεκόρ…

Αυτήν την στιγμή υπάρχει μόλις ένα αεροσκάφος του τύπου το οποίο ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία που το μισθώνει σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για την μεταφορά υπερμεγεθών αντικειμένων.

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η παραγωγή του τερματίστηκε, ωστόσο ένα δεύτερο αεροσκάφος είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται, αλλά παρόλαυτά δεν διαλύθηκε για σκραπ και διατηρήθηκε σε αυτήν την «μισοτελειωμένη» κατάσταση μέχρι σήμερα. Για αυτό το αεροσκάφος έγινε η σχετική συζήτηση.

Απορίας άξιο βέβαια είναι το πώς η Τουρκία ενδιαφέρεται υποτίθεται για αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών αλλά μετουσιώνει το ενδιαφέρον της αυτό σε συζητήσεις για το An-178, το οποίο έχει μεταφορική ικανότητα 18 τόνων, την στιγμή που η ίδια η Τουρκία συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του A400M το οποίο έχει μεταφορική ικανότητα 37 τόνων. Αν χρειαζόταν αεροσκάφη αυτής της κατηγορίας θα μπορούσε απλά να προμηθευτεί περισσότερα C-130, που επίσης έχει ήδη σε υπηρεσία.

Επιπλέον, εξίσου απορίας άξιο είναι το τι ακριβώς θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία για να συμμετάσχει στην υποτιθέμενη ολοκλήρωση του δεύτερου An-225, την στιγμή που η αντίστοιχη εμπειρία της στο συγκεκριμένο κομμάτι σε αερισκάφη αυτής της κατηγορίας είναι μηδενική αφενός, ενώ το ίδιο το αεροσκάφος είναι σοβιετικής σχεδίασης και φιλοσοφίας, με τα οποία η τουρκική αεροπορική βιομηχανία δεν έχει την παραμικρή επαφή και σχέση.

Αντικειμενικά, το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία θα ήταν να «φτυαρίσει» χρήμα στο πρότζεκτ αυτό, πράγμα που επίσης είναι… δύσκολο (για να το θέσουμε ευγενικά) αυτή τη στιγμή με τους ιθύνονες στην Ουκρανία μάλλον να μην εξιτάρονται και πολύ στην σκέψη ότι θα πληρωθούν με τουρκικές λίρες.

Πρέπει να θυμίσουμε εξάλλου ότι για το ίδιο θέμα είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν και μία άλλη χώρα που θα είχε τα τεχνικά και οικονομικά φόντα όντως να μετουσιώσει σε πράξεις το ενδιαφέρον της αυτό, η Κίνα. Η Κίνα όμως τελικά έκανε πίσω, οπότε oι πιθανότητες που έχει η Τουρκία τελικά να προχωρήσει περισσότερο είναι εφάμιλλες με το να προσπαθούσε να πουλήσει πάγο στους Εσκιμώους…

 

 

Το άλλο Mriya

 

Κινεζικός δάκτυλος στο An-225;

Ουκρανία και Τουρκία συνεχίζουν το πρόγραμμα An-178

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dakota

Θα κάνει έναν κρατήρα αυτό το αεροπλάνο, μετά την συνάντηση με έναν meteor, που θα τον κάνουν τεχνητή λίμνη.

ShadowMan

Ας πούμε απλά ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώους παρά να κάνει αυτό!

Last edited 2 months ago by ShadowMan
Spyros_Kapa

Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμμετάσχει σε διάφορα διεθνή πρότζεκτ ώστε να αποκομίσει όφελος και μεταφορά τεχνογνωσίας σε οποιαδήποτε αντικείμενο από οχήματα μεταφοράς προσωπικού έως πυραύλους και αεροπλάνα. Πράγμα πού εμείς αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Last edited 2 months ago by Spyros_Kapa
Pantelis82

Κρίμα, έπρεπε να συμμετάσχει για να ξοδέψει πάλι ένα σκασμό χρήματα για μηδενικό κέρδος. Φαντάσου να φορτώσεις ένα σκασμό εφόδια, αναγκαία για τις επιχειρήσεις, σε αυτό το αεροπλάνο και να έρθουν ένας δυο Meteor να στο ρίξουν.

jim40

Αν αρχίζει να ενδιαφέρεται η Τουρκία για το An-178 τότε ψάχνει εναλλακτική για το C-130. Άρα μάλλον η κόντρα με τις ΗΠΑ συνεχίζεται

Iomar

Η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι κουφό, τίποτα άλλο.

Xristoforos

Κούφια λόγια δωρεάν
Μπλα…. μπλα… μπλα….
Τζάμπα μαγκιές…

Faethon

Εγώ να πω με τη σειρά μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους συμβούλους του Ερντογάν μιας και αυτοί φέρουν εν μέρει την ευθύνη για όλες τις “μεγάλες” επιτυχίες του σουλτάνου με τις βλακείες που τον συμβουλεύουν βγαλμένες από καφενείο.Φανταστείτε πήγε τώρα στους πεινασμένους που έχουν τεχνογνωσία αλλά όχι μαντήλι να κλάψουν , να τους πει για το Αn-225 και ότι ενδιαφέρεται..

Last edited 2 months ago by Faethon
GDIKEOS

H Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να αποκτήσει τεχνολογία δεν σημαίνει πως ότι λέει θα γίνει.
Την ενδιαφέρει το ΑΝ-178 να μπορεί να το κατασκευάσει στην Τουρκία και εξαγωγές που θα γίνουν με το χαμηλό κόστος που θα έχει.
Την ενδιαφέρει και ένα νέο μαχητικό και η Ουκρανία έχει κάποια τεχνογνωσία για τα άρματα για πυραύλους κλπ ότι μπορεί να αρπάξει.
Χρήματα θα δώσει άμα πάρει ότι την ενδιαφέρει και μπράβο της.
Εμείς από την άλλη τι κάνουμε τίποτα[email protected]

Hercules

Έχουν μια εμμονή με το “μέγεθος” εκεί στην Άγκυρα. Τι μας κρύβουν; 😀

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Όπλα Laser στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV/UCAV και των όπλων τους

 Το Πολεμικό Ναυτικό, στις επόμενες εβδομάδες, ή έστω λίγους μήνες, θα πάρει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη Νεότερη Ιστορία του. Η αγορά 4...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

72
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 4.49

Related News

ThinkOutOfTheBox: Όπλα Laser στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV/UCAV και των όπλων τους

 Το Πολεμικό Ναυτικό, στις επόμενες εβδομάδες, ή έστω λίγους μήνες, θα πάρει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη Νεότερη Ιστορία του. Η αγορά 4...

B-58 MITO –απλώς φανταστείτε τον θόρυβο! (βίντεο)

Ήταν η… σπορ έκδοση των βομβαρδιστικών της Strategic Air Command. Γρήγορο σαν αστραπή και εξίσου θανατηφόρο το απαστράπτον Β-58 των 2 Μαχ έθεσε 19...

Εντός του 2021 οι δοκιμές αποδοχής των ρωσικών τεθωρακισμένων Bumerang 8×8

Τον Απρίλιο του 2020, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS αναμετέδωσε πληροφορία της εταιρείας VPK (Voyenno-Promyshlennaya Kompaniya) πως η σχεδίαση του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος 'Bumerang'...