25.1 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε παράγοντα περιφερειακής αστάθειας

- Advertisement -

Την ανάγκη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής του ΝΑΤΟ με προσήλωση στις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας αλλά και την επιθετική και αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που έχει λάβει ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις που εκτείνονται πολύ πέρα του πλαισίου των ελληνοτουρκικών διαφορών, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ομιλία του στην δεξαμενή σκέψης «Center for Strategic and International Studies» στην Ουάσιγκτον.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία έχει καταστεί παράγοντας που υπονομεύει τη περιφερειακή σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή της νατοϊκής συμμαχίας. «Αυτό που είναι καινούργιο στην περιοχή» ανέφερε, «είναι το γεγονός ότι βλέπουμε μια σειρά από τοπικούς και διεθνείς δρώντες να ενεργούν με μια νέα αποφασιστικότητα. Μερικές φορές επιδεικνύουν μια αναθεωρητική συμπεριφορά, προσπαθώντας να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων, να ξαναγράψουν νομικές συμβάσεις ή να ακυρώσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα ορισμένων παράκτιων κρατών».

Πρόκειται, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, για μια «ανησυχητική εξέλιξη που σίγουρα συνιστά ένα παράγοντα αστάθειας. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τις επεκτατικές και αναθεωρητικές νεοθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας που την έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας επιθετικής στρατηγικής στάσης».

Σχολιάζοντας αυτά τα νέα δεδομένα, ο ΥΠΕΘΑ εξήγησε πως η συμπεριφορά της Άγκυρας έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε όλο το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή και απέδωσε αυτή την εξέλιξη στον ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης που προσπαθεί να διεκδικήσει η Τουρκία μέσω της επιβολής της σε γειτονικές χώρες και παίκτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτή η επιθετική στρατηγική στάση, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά άμεσων στρατιωτικών απειλών και ορισμένων επιθετικών και πολεμικών δηλώσεων, έχει κεντρίσει την προσοχή όλων στην περιοχή. Δεν πρόκειται πλέον για μια διμερή διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι μια συμπεριφορά που επηρεάζει όλους στην περιοχή και συνεπώς δημιουργεί ένα ασταθές περιβάλλον ασφάλειας».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΥΠΕΘΑ εκτίμησε ότι η στάση της Άγκυρας έχει δημιουργήσει εστίες έντασης με συμμαχικά κράτη και συνεπώς συνιστά μια σημαντική απειλή για την εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το περιστατικό που είχε σημειωθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρενοχλήσει επιθετικά ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο είχε επιχειρήσει να ελέγξει το τουρκικό πλοίο Cirkin στο πλαίσιο νατοϊκής επιχείρησης για την καταπολέμηση της μεταφοράς λαθραίων όπλων στη Λιβύη. Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Γαλλία να αποσυρθεί από μια πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό πλήγμα στην εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί στις ελληνοτουρκικές εντάσεις αλλά σε αυτή τη συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην κρίση που σημειώθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι, λέγοντας ότι καταβάλλεται συνεχώς προσπάθεια για να αποφευχθεί μια νέα αναζωπύρωση της έντασης. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται για τη δημιουργία μηχανισμών αποσυμπίεσης και να συζητά με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει μια κατανόηση, η οποία θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. «Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια κατανόηση. Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν εντάσεις τέτοιου μεγέθους προκειμένου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και τη συνοχή στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα δεν καλλιεργεί μια Αντιτουρκική Συμμαχία

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα προτάσσει τη διπλωματία και ότι διεκπεραιώνει έναν κεντρικό γεωπολιτικό ρόλο μέσω των πολυσχιδών σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας που έχει οικοδομήσει στη περιοχή. Όπως είπε, η Ελλάδα εξελίσσεται συνεχώς σε έναν όλο και σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Βασική επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να καταστήσει αυτές τις δυτικές αξίες κοινό κτήμα στην περιοχή με στόχο να αποτελέσουν την βάση της συνεργασίας και της επίλυσης διαφορών μεταξύ των διαφόρων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο ΥΠΕΘΑ αναγνώρισε ότι είναι μια χώρα με σημαντική παρουσία στην περιοχή και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει στόχο να την αποκλείσει ή να δημιουργήσει έναν αντιτουρκικό συνασπισμό. Όπως μάλιστα είπε, οι πόρτες για όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες παραμένουν ανοιχτές υπό τον προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα επιδείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας.

«Κατανοώ ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τα δικά της εσωτερικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που ανάγκασαν τον πρόεδρο Ερντογάν να ευθυγραμμιστεί με τα πιο σκληρά εθνικιστικά στοιχεία του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που έχει μια συγκεκριμένη παρουσία στην περιοχή. Εμείς δεν είχαμε ποτέ στρατηγικό στόχο να απομονώσουμε την Τουρκία, αλλά να την ενσωματώσουμε σε ένα περιβάλλον που σκέφτεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή τη στιγμή, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία έχει μένει εκτός όλων αυτών των πολυμερών συστημάτων που επιδιώκουν την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Εμβάθυνση ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, και στη διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ. Επεσήμανε τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ αλλά και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Έκανε, δε, ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στον τομέα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στο πλαίσιο της προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας όσο και στη συνεισφορά τους στην αμυντική και αποτρεπτική θωράκιση του ΝΑΤΟ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri...

42
Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 December #331

Αγορά

Related News

Επιβεβαίωση από ΗΠΑ: Καμία πρόοδος για τους S-400 στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Όπως ήδη είχαμε αναφέρει στις 14/6, ο Ερντογάν αρνήθηκε οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα των S-400. Μιλώντας εκ νέου σε δημοσιογράφους σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος...

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...

Καταδίκη για τον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Γ´Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το...