24.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα ενίοτε δείχνει και τα δόντια της

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα ενίοτε δείχνει και τα δόντια της

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Έχουμε δηλώσει τις «κόκκινες γραμμές» μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

«H Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Και τα δόντια της τα έδειξε με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σ’ αυτόν τον τόνο αντιμετωπίζουμε και τα υπόλοιπα θέματα.

Έχουμε δε δηλώσει ευθαρσώς με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί και με άλλες πράξεις. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω επ’ αυτών, άλλωστε δεν είμαι και αποκλειστικά αρμόδιος να το κάνω», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην όξυνση που επιχειρεί η Τουρκία.

«Η Ελλάδα, χωρίς εξαίρεση, παρακολουθεί τον τελευταίο καιρό την Τουρκία, η οποία έχει περάσει σε ένα επόμενο στάδιο από αυτό της προκλητικότητας, της παραβατικότητας και της δημιουργίας γκρίζων ζωνών. Βιώνουμε την περίοδο της επιθετικότητας και μάλιστα της κλιμάκωσης της, η οποία φαίνεται ότι έχει στόχο την πρόκληση θερμού επεισοδίου αν όχι ευρύτερης αντιπαράθεσης. Προκλητικά, επιθετικά, κατά παραβίαση βεβαίως κάθε δικαίου, προσπαθεί και προειδοποιεί ότι θα προβεί σε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, στη Μεσόγειο ευρύτερα, στο Νότιο Αιγαίο, σε περιοχές που δεν το δικαιούται. Και βεβαίως, αυτό ακριβώς το οποίο προλέγει είναι που μας κάνει σίγουρους ότι στόχευσή της είναι η δημιουργία θερμού επεισοδίου», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Στηρίζουμε απόλυτα τις κινήσεις και του υπουργείου Εξωτερικών, που αυτές τις μέρες εξελίσσονται, αλλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν αρκούν. Δεν αρκούν διότι λείπει η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και συγκεκριμένα εθνικής πρότασης, που θα μας βγάλει από το στάδιο της απλής αντίδρασης στις προκλητικές και επιθετικές δράσεις της Τουρκίας και θα μας βάλει στο στάδιο της δράσης των δικών μας σχεδίων. Τα δικά μας σχέδια είναι με βάση τη διεθνή νομιμότητα και θα πρέπει να διαμορφωθεί αυτή η εθνική πρόταση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, υπουργείο Εξωτερικών, καταρχήν», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, η αμυντική βιομηχανία να σταθεί ξανά στα πόδια της»

«Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, η αμυντική βιομηχανία να σταθεί ξανά στα πόδια της», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Η επιλογή για την αναγκαία αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας είναι συνολική. Όχι μόνο για τον τομέα που ελέγχεται από το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, τις ελληνικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες θα μπορούσαν, εάν προκύψουν προγράμματα συμπαραγωγής διαφόρων συστημάτων, να έχουν σημαντικό μερίδιο συμμετοχής και τέτοιες προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά και να επωφεληθούν από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης στοιχείων της αμυντικής βιομηχανίας», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και προσέθεσε: «Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η αμυντική βιομηχανία να σταθεί στα πόδια της. Στήριξη, επαναφορά σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας, αναπόφευκτα με τα προβλήματα που παραλάβαμε από το παρελθόν, αλλά δεν μεμψιμοιρούμε γι’ αυτό. Εξάπλωση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια, διεθνής ανταγωνιστικότητα αυτό νομίζω είναι το μείγμα, το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η αμυντική βιομηχανία προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και φυσικά αυτό περνάει αναπόφευκτα και από επενδυτικές πρωτοβουλίες».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, με θέμα «Εθνικό σχέδιο αμυντικής βιομηχανίας και επιχειρησιακά προγράμματα και συμβάσεις με ΕΑΒ και ΕΑΣ».

«Επενδυτικές πρωτοβουλίες που με βάσιμες πιθανότητες περιμένουμε να εξελιχθούν μέσα στο 2020, έχω την αίσθηση ότι θα έρθουν μέσα από την αμυντική βιομηχανία περισσότερο από άλλους τομείς. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφορικά με τα ΕΑΣ, ο υπουργός χαρακτήρισε καταλύτη την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου και επισήμανε ότι τα πυρομαχικά που κατασκευάζουν αφορούν, κατά βάση, τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αγκάθι για τα ΕΑΣ αποτελούν οι καθυστερήσεις εκτέλεσης παραγγελιών.

«θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Έχουμε επιδείξει κάποια ευελιξία ή κατανόηση σε καθυστερημένες παραγγελίες, έχουμε καταβάλει δόσεις πληρωμών για τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει θέμα λόγω της καθυστέρησης αυτής. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε. Πρόσφατα το Πολεμικό Ναυτικό, τελικά, ξεπέρασε τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του και ανέθεσε μια παραγγελία κατασκευής κάποιων βλημάτων για τις εκπαιδευτικές ασκήσεις πυροβόλων του Πολεμικού Ναυτικού. Αντικείμενο βασικό επομένως αποτελεί για την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας. Αυτή θα εξετάσει τους τρόπους βιωσιμότητας και την οικονομική εξυγίανση αυτής», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε εξάλλου ότι τα στελέχη που έχουν απολυθεί με τον τρόπο που απολύθηκαν, θα επαναπροσληφθούν.

«Το σχέδιο εξυγίανσης που είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε προχωρήσει με αρμόδια υπουργό την κ. Γεννηματά, εγκαταλείφθηκε», ανέφερε για τα ΕΑΣ ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Η εταιρεία αυτή έχει τεράστια σημασία για την εθνική άμυνα και βεβαίως έχει και τον άλλο βραχίονα που αφορά την ανταγωνιστικότητα και τη δραστηριότητά της σε διεθνές επίπεδο. Το αντικείμενό της παρότι αφορά συμβατικό υλικό της άμυνας είναι περιζήτητο. Έχει τεχνογνωσία και δεν πρέπει να χάνεται αυτή η τεχνολογία με τις συνταξιοδοτήσεις χωρίς ανανέωση του δυναμικού», είπε ο κ. Κεγκέρογλου και προσέθεσε: «Θέλω τη διαβεβαίωσή σας πως η κυβέρνηση είναι στην πολιτική κατεύθυνση να εξυγιανθούν και να αναπτυχθούν τα ΕΑΣ και όχι να εκκαθαριστούν ή να απολυθούν και ιδιωτικοποιηθούν, όπως κάποιοι διατυμπανίζουν».

Ένα σχέδιο εξυγίανσης το οποίο έρχεται από το περίοδο 2010-2012 ασφαλώς και πρέπει να επικαιροποιηθεί, προκειμένου να έχει αναφορά στην κατάσταση της εταιρείας εν έτει 2020, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ αναφερόμενος στα ΕΑΒ σημείωσε: «Θα ήταν λάθος να περνάει προς τα έξω ότι παγώνουν τα προγράμματα. Ένα F-16 το πρωτότυπο έχει μπει αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Πρέπει να αποσυναρμολογηθεί και από εκεί και πέρα θα μπει σε ροή παραγωγής και η υπόλοιπη εργασία».

«Έχω την αίσθηση -αυτό αφορά το υπουργείο Οικονομικών- ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από την υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση η καθιέρωση μπόνους αμοιβής, ανάλογα με το παραδοτέο έργο και νομίζω είναι αυτό μία ρεαλιστική λύση. Ξέρετε ότι πριν από μερικές μέρες νομοθετήθηκε, ώστε να υπάρχει και ο θεσμικά διαφανής τρόπος, η καταβολή του έκτακτου επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών στην ΕΑΒ. Μπορούμε να δούμε κάτι τέτοιο και στα ΕΑΣ, εάν έρθει η εταιρεία με προτάσεις», προσέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
10 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Neoklis

Μάλλον δεν της έχουν μείνει και πολλά δόντια…

NikolakiEfentis

Τη φράση ότι «ενίοτε δείχνει τα δόντια τη» θα την θυμόμαστε ελπίζω να την θυμάστε εσείς και όλοι οι «συναρμόδιοι» όπως λέτε… Όσο για την αμυντική βιομηχανία που απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι ο Υπουργός εννοεί ΜΟΝΟ τις κρατικές εταιρείες έχω τις παρακάτω ερωτήσεις: 1. Υποτίθεται ότι με βάση τα μνημόνια όλες οι κρατικές εταιρείες όφειλαν να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Τα ΕΑΣ με ποιο νόμο και ποιο πνεύμα δικαίου είναι ακόμα εκτός μισθολογίου; 2. Μια χρεωκοπημένη εταιρεία που εδώ και δεκαετίες, I. αποτελεί εργαλείο των κομματικών στρατών, II. που υπονομεύει συστηματικά τις ΕΔ με το να μην εφαρμόζει τις συμβάσεις και… Read more »

zap

Ναι στα Εξαρχεια. Υποδειγμα νομοταγους συνοικιας στην Ευρωπη.

Asterios

Να δείχνει η Ελλάδα τα δόντια της, αρκεί αυτά να είναι υγιή και κοφτερά και όχι τερηδονισμένα! (βλέπε: Μ-113, κράνη και εξαρτήσεις εποχής Βιετνάμ, γηρασμένος στόλος κ.λ.π.)

Victory_Not_Vengeance

Ενταξει,δοντια μπορει να μην εχουμε αλλα εχουμε κατι ουλα σαν κρασπεδα πεζοδρομιου,οπως λεει και ο Γιωργος Γεωργιου.

SAAB

Η Τουρκία ομιλεί με ρητές και ευθείς διατυπώσεις που δεν χρειάζονται επεξήγηση κι εμείς με αοριστολογίες τύπου κόκκινες γραμμές και πράσινα άλογα.

Athan

Εγώ λέω όσοι σχολιάζουν κάτω από το tag Παναγιωτόπουλος, πράγμα που δείχνει ενδιαφέρον για τις δηλώσεις του, να δείξουν έμπρακτη στήριξη στο Τεύχος Νο1 της νέας ΠΤΗΣΗΣ η οποία έχει την συνέντευξή του.
Έτσι θα δείξουν μία κάποια αντιστοιχία με τα σχόλιά τους, όταν π.χ. προέτρεπαν το Περιοδικό να πάρει συνέντευξη από τον ΥΠΕΞ και τον ΥΠΕΘΑ, ενώ από την άλλη θα ανταποδώσουν και την φιλοξενία της καλής ιστοσελίδας.
Ήρθα από το άλλο post με τον ΥΠΕΞ για να γράψω copy paste τα ίδια κι εδώ.

alexmark

…Οταν τα καθαρίζει με Colgate… Tης χαρίζουν ένα κύκλο εμπιστοσύνης…

Stavrogin1

Η Ελλαδα ειναι οι Έλληνες. Η εκλεγμένη κυβέρνηση, το κράτος, οι ΕΔ, τα σωματα ασφαλείας απέδωσαν στο βαθμο που εξεφρασαν το ελληνικό αίσθημα. Εχουν δόντια οι Έλληνες; Ναί. Οφείλονται στο ότι ειμαστε ενας λαός στριμωγμενος εδώ και 10 χρόνια. Η αξιοπρέπεια μας η υπερηφάνια μας έχουν δεχτει διαδοχικά πλήγματα, οικονομικά- επιβίωσης, εχουμε παραδώσει τις τυχες μας στους ευρωπαίους, εχουμε γινει μαρτυρες μιας Τουρκιας που μεγαλωνει απειλεί και αξιώνει υποχωρητικότητα και παραχωρητικότητα χωρίς να εχει το κρατος κατορθώσει να δωσει απάντηση που να ικανοποιει το λαικό αίσθημα, πλην εκεινης που δοθηκε στον Εβρο. ” Φοβού τον θυμό του υπομονετικού ανθρώπου”. αγγλική… Read more »

ETS

Τα δειχνει αλλα εκτος του οτι ειναι σαπια ποτε δεν δαγκωνει..
Κρατουν τις κοιλιες τους απο τα γελια στην Αγκυρα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

15
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99 $

Related News

Στην Ελλάδα ο πρώτος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky»), όπως ενημέρωσε ο...

Ν. Αναστασιάδης: Να πετύχουμε ανάσχεση της ακατάσχετης αξίωσης της Τουρκίας

«Η προσπάθεια είναι να πετύχουμε ανάσχεση αυτής της ακατάσχετης αξίωσης της Τουρκίας να επιβάλει το δικό της διεθνές δίκαιο, δηλαδή την επεκτατική της πολιτική»,...

Για το Ιράν, «δεν έχει σημασία» ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Το Ιράν δεν προτιμά κάποιον από τους δύο υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, τόνισε χθες Δευτέρα ο...

YΠΑ: Η αεροπορική οδηγία για την έκτακτη απαγόρευση πτήσεων προς και από Σερβία – Αναθεώρηση για Ην. Βασίλειο

Έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου ισχύει η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας, σύμφωνα με τη Notam που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά την...

Οι περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της επικοινωνίας του Ν. Δένδια με τον Ιρλανδό ΥΠΕΞ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι (Simon Coveney), πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.Ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον Ιρλανδό...
- Advertisement -