27.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΝ. Δένδιας: Να μην επιτρέψουμε σε άλλες δυνάμεις να υπονομεύσουν την εύθραυστη...

Ν. Δένδιας: Να μην επιτρέψουμε σε άλλες δυνάμεις να υπονομεύσουν την εύθραυστη σταθερότητα

- Advertisement -

Το μήνυμα πως η Ελλάδα με συνέπεια, εδώ και δύο δεκαετίες, υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, έστειλε από την Πρίστινα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σταθερή στη δέσμευση αυτή. Και έχουμε αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες προς τούτο» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς, Ντονίκα Γκερβάλα-Σβαρζ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της χώρας μας για τη διοργάνωση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, το συντομότερο δυνατό, ιδανικά μέσα σε αυτόν τον μήνα.

Επίσης, υπογράμμισε πως η Ελλάδα διασφάλισε ότι το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ και εξήγησε: «Το κάνουμε αυτό, όχι από ίδιον όφελος, αλλά βάσει της σταθερής πεποίθησης ότι αυτή η περιοχή πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλες δυνάμεις να υπονομεύσουν την εύθραυστη σταθερότητα της περιοχής μας, προσπαθώντας να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής ή να εδραιωθούν επικαλούμενοι πολιτιστικούς, ιστορικούς ή θρησκευτικούς συσχετισμούς. Με λίγα λόγια, πιστεύουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη και πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ΕΕ».

Αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψη στην Πρίστινα, επισήμανε πως υπογραμμίζει τη βούληση για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, εξηγώντας πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σήμερα, συνοδεύεται από τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις, «από τον οποίο ζήτησα να ενεργήσει με στόχο πρακτικά σχετικά βήματα στις σχέσεις μας».

«Έχουμε ήδη σημαντική παρουσία εδώ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυσή της, καθώς και πολλοί τομείς με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις υποδομές, τα γεωργικά προϊόντα και τις μεταφορές» προσέθεσε.

Επιπλέον, υπογράμμισε, ανοίγεται ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. «Πιστεύουμε ότι ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συνδεθούν με τον Διαδριατικό Αγωγό, μέσω διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου. Θα μπορούσαμε επίσης να παράσχουμε υποστήριξη και τεχνογνωσία για τη μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη και την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» σημείωσε.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες.

Περαιτέρω, ανέφερε πως η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ελευθέρωσης των θεωρήσεων των Κοσοβάρων, καθώς έχουν εκπληρωθεί τα κριτήρια που ορίζονται στον σχετικό οδικό χάρτη. «Έχουμε ταχθεί ανοιχτά υπέρ αυτού στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών [της ΕΕ] και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ως προς τα θέματα αυτά» διαβεβαίωσε και προσέθεσε πως «εκτιμούμε ιδιαιτέρως τις προσπάθειές σας στους τομείς του κράτους δικαίου, της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, παρά την έλλειψη πόρων. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, αν το επιθυμείτε».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την εκτίμηση του για το έργο που επιτελεί η η «EULEX Kosovo», στην οποία υπηρετούν αρκετοί Έλληνες την περίοδο αυτή, τους οποίους συνάντησε στο τέλος της επίσκεψής του στην Πρίστινα. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, με τον κ. Φραγκογιάννη συναντήθηκε με Έλληνες υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν σε διεθνείς οργανισμούς.

Ακολούθως, επισήμανε πως η Ελλάδα ακολουθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση όσον αφορά το Κόσοβο, σύμφωνα με την ουδέτερη ως προς το καθεστώς “status neutral” προσέγγιση της ΕΕ και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην Ντονίκα Γκερβάλα-Σβαρζ: «Λειτουργεί “Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Κοσόβου” στην Αθήνα από το 2019, αλλά όπως είχατε την καλοσύνη να σημειώσετε, πρόσφατα, προχωρήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας και στη διευκόλυνση της λειτουργίας αυτού του Γραφείου, το οποίο αναβαθμίστηκε σε “Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου στην Αθήνα”. Και ελπίζουμε ότι αυτό θα επιτρέψει στο Γραφείο να διευρύνει τις επαφές του με την Ελλάδα».

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη συνέχιση του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας και απηύθυνε εκ νέου την παρότρυνση σε όλα τις εμπλεκόμενες πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να βρεθεί μια νομικά δεσμευτική και βιώσιμη λύση. Μια τέτοια λύση θα επιτύχει να σταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή, καθώς και να τη φέρει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και διατηρεί τακτική επαφή με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ. «Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά όλες τις προσπάθειές του» διαμήνυσε.

Τέλος, υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας στη μακροβιότερη επιχείρηση του ΝΑΤΟ, την KFOR, διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να την υποστηρίζει για να εκπληρώνει την εντολή της με δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο και προσέθεσε πως «η θέση μας είναι ότι οιαδήποτε τυχόν τροποποίησή της θα πρέπει να έχει γνώμονα τις προϋποθέσεις και όχι ημερολογιακές παραμέτρους».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τροχοφόρα τύπου M93 Fox και Fuchs για το Στρατό, «πακέτο» με τα Lynx

Η αντικατάσταση των ΤΟΜΠ τύπου Μ113Α1/2 από τον Ελληνικό Στρατό είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όσο και η αντικατάσταση των F-4E Phantom II, όχι από...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Θέλουμε FCΧ-30HN; Τότε με πυραύλους ESSM Blk2 ή CAMM-ER, οι...

56
H διαδικασία επιλογής των κορβετών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Όσο οι περισσότεροι από εμάς περνάμε κάποιες μέρες διακοπών δίπλα στο κύμα, στο ΠΝ οι...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Αυγούστου 1424: Μάχη του Verneuil, βρετανική νίκη...

0
Το 1424, στο απόγειο του Εκατονταετούς Πολέμου μεταξύ των μεγάλων βασιλείων και πριγκηπάτων της Μεσαιωνικής Ευρώπης, συγκρούονται οι στρατοί των βασιλέων Ερρίκου του 7ου...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν Special Edition

Αγορά 0.99
- Advertisement -
Card image

ebook-ptisi-a4-v3

Αγορά

Related News

ΑΠΟΨΗ: Θέλουμε FCΧ-30HN; Τότε με πυραύλους ESSM Blk2 ή CAMM-ER, οι MICA μόνο με Gowind HN

H διαδικασία επιλογής των κορβετών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Όσο οι περισσότεροι από εμάς περνάμε κάποιες μέρες διακοπών δίπλα στο κύμα, στο ΠΝ οι...

Ρωσία: Νέος διοικητής στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας;

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που έχει την βάση του στην προσαρτηθείσα από την Ρωσία Κριμαία, απέκτησε νέο διοικητή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA...

ΥΠΕΞ για περιστατικό στον Έβρο: Απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της...