8 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΟι δέκα μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας, B’ Μέρος

Οι δέκα μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας, B’ Μέρος

- Advertisement -

6. H απώλεια περισσοτέρων των 6.000 ανθρώπων μέσα σε μόλις σε 7 λεπτά

Το “ΜV Goya” ήταν νορβηγικό πλοίο μεταφοράς εμπορευμάτων το οποίο, μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς, επιτάχθηκε από το ναζιστικό ναυτικό (Kriegsmarine). Το 1945 πήρε μέρος, όπως και το “Wilhelm Gustloff”, στην “επιχείρηση Αννίβας” για την εκκένωση περιοχών γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα. Την εβδόμη απογευματινή της 16ης Απριλίου αναχώρησε από το Danzig, που εβάλετο ασταμάτητα από το σοβιετικό πυροβολικό, με συνοδεία δύο ακόμη πλοίων και δύο ναρκαλιευτικών.

Το “Goya” έφερε διακριτικά νοσοκομειακού, αφού μετέφερε και χίλιες κλίνες με τραυματίες πολέμου, καθώς και Γερμανούς πολίτες, αλλά και 200 στρατιώτες της Πέμπτης Μεραρχίας Πάντζερ της Βέρμαχτ. Συνολικά ήταν καταγεγραμμένοι 6.100 επιβαίνοντες και περί τα 100 ακόμη άτομα δίχως έγγραφα. Τέσσερις ώρες μετά την αναχώρησή του, το κονβόϊ χτυπήθηκε από σοβιετικά βομβαρδιστικά αλλά οι ζημιές δεν ήταν σημαντικές. Επτά μίλια βορείως του ακρωτηρίου Rozewie, εντοπίστηκε από σοβιετικό υποβρύχιο “L-3”, το οποίο χρειάστηκε να αναδυθεί, αφού οι ηλεκτροκινητήρες του δεν μπορούσαν κάτω από το νερό να αναπτύξουν την απαιτούμενη ταχύτητα για να προλάβουν το “Goya”.

Σε λιγότερο από έξι λεπτά πριν από την αλλαγή της ημέρας, δέχτηκε τέσσερις τορπίλες, οι δύο εκ των οποίων κατέληξαν στο στόχο τους επιτυχώς. Χρειάστηκε μόλις επτά λεπτά για να βυθιστεί, σκοτώνοντας σχεδόν όλους τους επιβάτες και το πλήρωμά του. Τα σκάφη συνοδείας μπόρεσαν να περισυλλέξουν μόλις 186 επιβαίνοντες. Για την επιτυχία του, ο διοικητής του υποβρυχίου, Vladimir Konovalov, έλαβε τον τιμητικό τίτλο του ήρωος της ΕΣΣΔ, ενώ παρασημοφορήθηκε και με τα μετάλλια του Τάγματος του Λένιν και του Χρυσού Αστέρος. Σε αριθμό απωλειών, το ναυάγιο του “Goya” ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία της ναυσιπλοΐας.

7. Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων στην ιστορία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ

Το “USS Indianapolis (CA-35)”, βαρύ καταδρομικό κλάσεως Portland, επέστρεφε στις Φιλιππίνες από την άκρως μυστική αποστολή μεταφοράς εξαρτημάτων της πρώτης ατομικής βόμβας Little Boy στην αμερικανική αεροπορική βάση της νήσου Tinian. Δεκαπέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουλίου του 1945, τορπιλίστηκε από το ιαπωνικό υποβρύχιο I-58. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τη βύθισή του σε μόλις 12 λεπτά, καταλήγοντας στον πυθμένα του ωκεανού σε βάθος περίπου 5.500 μέτρων.

Από τα 1.196 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν, μόνο τα 317 επέζησαν. Περίπου 300 πνίγηκαν μαζί με τη βύθιση, ενώ πολλοί κατέληξαν περιμένοντας βοήθεια, η οποία έφτασε 3,5 ημέρες αργότερα, όταν στις 2 Αυγύστου ένα PV-1 Ventura, σε μια περίπολο ρουτίνας, εντόπισε ακυβέρνητες βάρκες. Το πρώτο που κατέφθασε ήταν ένα PBY-5Α Catalina όπου προσθαλασσώθηκε και περισυνέλεξε 56 επιζώντες. Οι υπόλοιποι απεβίωσαν είτε από αφυδάτωση είτε από καρχαρίες.

 

8. Η βύθιση του “Le Joola”

To “Le Joola” ήταν ένα σενεγαλέζικο φέρι το οποίο έπεσε σε φοβερή καταιγίδα με αποτέλεσμα να ανατραπεί εντός μόλις 5 λεπτών έξω απο τις ακτές της Γκάμπια στις 26 Σεπτεμβρίου 2002, πνίγοντας τουλάχιστον 1.863 ανθρώπους. Μόνο 64 κατάφεραν να επιβιώσουν. Υπολογίζεται ότι επέβαιναν στο σκάφος τέσσερις φορές περισσότεροι από όσους μπορούσε πραγματικά να μεταφέρει. Το ναυάγιο ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από αυτό του “Doña Paz” σε περίοδο ειρήνης.

9. Η ναυτική τραγωδία που κατέστρεψε μια πόλη

To γαλλικό φορτηγό “SS Mont-Blanc” είχε ναυπηγηθεί στο Μίντλεσμπρο της Αγγλίας το 1899 και αγοράστηκε από την γαλλική εταιρεία Société Généale de Transport Maritime. Την 1η Δεκεμβρίου του 1917 ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη, πλήρως φορτωμένο με στρατιωτικά εκρηκτικά και λοιπά εύφλεκτα υλικά, με σκοπό να ενωθεί με κάποιο κομβόϊ στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας του Καναδά απ’ όπου θα συνέχιζαν με τελικό προορισμό την Ευρώπη. Το σκάφος δεν ήταν παλιό. Ήταν όμως αργό, κάτι όχι ασύνηθες για τα ατμοκίνητα φορτηγά της εποχής γύρω από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Tο μοιραίο πρωί της 6ης Δεκεμβρίου, συγκρούστηκε με το νορβηγικό πλοίο “SS Imo”. Η ζημιά καθ’ αυτή στο “Mont-Blanc” δεν ήταν μεγάλη, αλλά ντεπόζιτα βενζόλης ανατράπηκαν, έσπασαν και χύθηκαν στο κατάστρωμα. H πρόσκρουση επέφερε ασφαλώς σπίθες μέσα στα ύφαλα του πλοίου, όπου ανέφλεξαν τους ατμούς της βενζόλης. Η φωτιά που ξέσπασε, σύντομα κατέστη ανεξέλεγκτη.

Ο καπετάνιος, γνωρίζοντας πως θα συνέβαινε ό,τι ακολούθησε, διέταξε ταχεία εγκατάλειψη του σκάφους. Εν τω μεταξύ, κάτοικοι του Χάλιφαξ είχαν αρχίσει να εισρρέουν προς το λιμάνι ή βγήκαν στα παράθυρα των σπιτιών τους και των γραφείων τους για να παρακολουθήσουν το πρωτόγνωρο θέαμα με τους πυκνούς μαύρους καπνούς να γεμίζουν τον ουρανό.

Είκοσι λεπτά μετά την πρόσκρουση, η φωτιά έφτασε στα εκρηκτικά και η καταστροφή που ακολούθησε ήταν ανείπωτη, δημιουργώντας ένα ωστικό κύμα μεγαλύτερο των χιλίων μέτρων το δευτερόλεπτο και μια θερμοκρασία 5.000 ° C. Όλο το πλήρωμα σώθηκε εκτός ενός ναύτου o οποίος είχε χτυπηθεί από θραύσματα και πέθανε από αιμορραγία. 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 9.000 τραυματίστηκαν, περισσότερα από 1.600 σπίτια ισοπεδώθηκαν και άλλα 12.000 υπέστησαν ζημιές. Η έκρηξη θεωρείται ως η μεγαλύτερη που έχει προκληθεί ποτέ από άνθρωπο πριν από αυτήν της Χιροσίμα.

SS Mont-Blanc

10. Το πιο διάσημο ναυάγιο όλων των εποχών

To υπερωκεάνιο του Τιτανικού βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό στις 14 Απριλίου του 1912, μετά από την πρόσκρουσή του σε ένα τεράστιο παγόβουνο, ενώ είχε ήδη αναχωρήσει από το Σαουθάμπτον με τελικό προορισμό τη Νέα Υόρκη. Οι λόγοι του ναυαγίου ήταν η ανεπαρκής ορατότητα και η απερισκεψία του καπετάνιου, ο οποίος αγνόησε άλλους επτά όγκους πάγου που είχαν ήδη περάσει, διατάσσοντας να προχωρήσει το σκάφος με πλήρη ταχύτητα.

Στις 23:39 ο παρατηρητής ανέφερε από τον πύργο για το παγόβουνο που φαινόταν μπροστά τους. Ο καπετάνιος διέταξε παρεκκλίση, θέτοντας έτσι τη δεξιά πλευρά του σκάφους εκτεθειμένη. Μετά τη διάτρηση έξι διαμερισμάτων ταυτοχρόνως, άρχισαν να τρέχουν απίστευτοι όγκοι νερού στα διαμερίσματα του πλοίου όπου επικράτησε πανικός. Οι επιβάτες της τρίτης θέσης, μη βρίσκοντας διέξοδο στους στενούς διαδρόμους, πνίγηκαν.

Η καταστροφή του Τιτανικού είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.514 ανθρώπων. Οι 712 επιζώντες παρελήφθησαν από το διερχόμενο ατμόπλοιο “Καρπάθια”. Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει το πιο διάσημο για το ότι βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι το πολυτελέστατο σκάφος που διαφημιζόταν από την εταιρεία του ως πρακτικώς αβύθιστο.

“Τιτανικός”, 2 Απριλίου 1914

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ως πότε παλικάρια;

Χιονιάς; Πλημμύρα; Θύελλες; Καταιγίδες; Φωτιές; Χαμένοι στη θάλασσα, στα βουνά, στα λαγκάδια, στα φαράγγια; Ετοιμόγεννες σε απόμακρα χωριά, τραυματίες, πρόσφυγες, ασθενείς; Οι Ένοπλες Δυνάμεις...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Το ΓΕΣ ζητά μεταχειρισμένα M109A5 από τις ΗΠΑ για αντικατάσταση...

86
Η επίσκεψη πέρυσι στις ΗΠΑ, του ΑΓΕΣ αντιστράτηγου Λαλούση θα έχει μάλλον μεγάλη "επίδραση" στην προσπάθεια επανεξοπλισμού του Ελληνικού Στρατού. Στις συναντήσεις που είχε...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιανουαρίου 1945: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το...

0
Ίσως ο τίτλος θα ήταν πιο σωστός αν γραφόταν "ο Κόκκινος Στρατός ανακαλύπτει το Άουσβιτς", καθώς κανείς δεν γνώριζε σε βάθος τη ναζιστική επιχείρηση...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Η τύχη του πλοιάρχου του Τιτανικού: Πέθανε ή επέζησε της καταστροφής; Μέρος Α’

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί σωρηδόν θεωρίες γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού και κάποιες από αυτές θα συζητήσουμε σε επικείμενο άρθρο. Θα μπορούσαμε να...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιανουαρίου 1945: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Άουσβιτς

Ίσως ο τίτλος θα ήταν πιο σωστός αν γραφόταν "ο Κόκκινος Στρατός ανακαλύπτει το Άουσβιτς", καθώς κανείς δεν γνώριζε σε βάθος τη ναζιστική επιχείρηση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιανουαρίου 1973: Συμφωνίες των Παρισίων, τίτλοι τέλους στον πόλεμο του Βιετνάμ

Οι συμφωνίες για τον τερματισμό του σχεδόν 20ετους πολέμου υπογράφηκαν μεταξύ των κυβερήσεων των ΗΠΑ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του (Βορείου) Βιετνάμ και της Δημοκρατίας...