5.6 C
Athens
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Κίνηση μεγάλου σκακιστή; ή ο Ερντογάν θα γίνει ευεργέτης και της Αρμενίας;

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Σε προηγούμενο άρθρο μας γράψαμε ότι η Τουρκία μετά τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες της απέναντι στην Ελλάδα, επιθυμεί τη ρεβάνς και ότι έχει επιτακτική ανάγκη από μία νίκη. Μια τέτοια νίκη απέναντι μας αποδεικνύεται όλο και πιο μακρινό όνειρο. Τουλάχιστον με την επιστροφή στη διπλωματία η Τουρκία δεν θα φανεί ότι χάνει, όχι άμεσα.
Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο αντικειμενικός σκοπός της Τουρκίας είναι ο έλεγχος της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που σκοντάφτει κυρίως πάνω στην Ελλάδα και την Κύπρο. Θα κάνει ότι μπορεί με ότι μέσο είναι διαθέσιμο για να εξαναγκάσει τις ελληνικές κυβερνήσεις, να τις δορυφοροποιήσει και να τις Φινλανδοποιήσει. Αλλά η ανάγκη για μια άμεση νίκη είναι πιεστική. Η εκτίμηση μας ήταν πως θα ξεκινούσε κάποιο επεισόδιο στη Λιβύη ή πιο πιθανά εναντίων των Κούρδων. Κάναμε λάθος εκτίμηση. Όχι γιατί δεν ήταν κάποια επιλογή ο Καύκασος για την Τουρκία, το αντίθετο είναι η καλύτερη επιλογή αυτή την εποχή, αλλά γιατί δεν είναι καλή επιλογή για το Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία έχει να κερδίσει, ακόμα και αν δεν στεφτούν με επιτυχία οι επιχειρήσεις.

Για αρχή, με αυτή την κίνηση η Τουρκία υπενθυμίζει σε όλους τον ηγετικό της ρόλο στον Τουρκικό κόσμο. Πέρα προφανώς από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Κιργιστάν τάχθηκαν αμέσως στο πλευρό της Τουρκίας. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως αυτές οι δύο χώρες είναι μέλη της υπό Ρωσικής ηγεσίας συμμαχία CSTO (το Ρωσικό ΝΑΤΟ), μέλη του οποίου είναι και η Αρμενία! Δηλαδή μέλη της συμμαχίας τάχθηκαν εναντίων ενός άλλου μέλους.

Οι Αζέροι δηλώνουν πως στόχος τους είναι η ανακατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ρεαλιστικά κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Τόσο από στρατιωτικής άποψης (οι Αρμένιοι έχουν οχυρωθεί στα βουνά, έχουν οργανώσει πολλαπλά ναρκοπέδια και με λίγες δυνάμεις με αντιαρματικά όπλα και βολές πυροβολικού μπορούν να σταματήσουν επιθέσεις πολλαπλάσιων δυνάμεων) όσο και πολιτικής (πολλοί διεθνείς παίχτες θα προσπαθήσουν να τερματίσουν τις επιχειρήσεις το συντομότερο, για να μην επεκταθεί η σύγκρουση). Ακόμα και αν στρατιωτικά κερδίζουν οι Αζέροι, και αν βρεθούν κοντά στο να το καταφέρουν, θα είναι πολύ περιορισμένες οι πιθανότητες να μην αντιδράσει δυναμικά η Αρμενία, οπότε πολλές χώρες θα πρέπει να πάρουν θέση, που τώρα βολεύονται με ίσες αποστάσεις. Αν φυσικά τα καταφέρουν, ο Αλίεβ θα γίνει ο μεγαλύτερος ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν και η εξουσία θα είναι εξασφαλισμένοι και για τα εγγόνια του. Το ίδιο φυσικά και ο Ερντογάν, ο ποίος θα είναι ο αρχιτέκτονας της νίκης. Θα είναι η μεγαλύτερη νίκη του Τουρκικού κόσμου και του Ισλάμ τα τελευταία πάρα πολλά πολλά χρόνια.

Ακόμα και μερικά χωριά να περάσουν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, πάλι νίκη θα είναι και θα πουλήσουν το αφήγημα ότι ήταν κοντά στην ολοκληρωτική νίκη, αλλά δεν τους άφησαν οι μεγάλες δυνάμεις. Θα την ολοκληρώσουν την επόμενη φορά.

Ακόμα και αν δεν νικήσουν και επιστρέψουν στα προ επιχειρήσεων όρια (οι Αρμένιοι δεν είναι ικανοί, ούτε έχουν τη διάθεση να καταδιώξουν τον εχθρό, θα μείνουν στα βουνά που μπορούν να αμυνθούν), η Τουρκία θα έχει κάνει διαφήμιση στα οπλικά της συστήματα, τα οποία έχουν φοβερές και τρομερές δυνατότητες (σύμφωνα με την προπαγάνδα τους) και μόνο αν οι Αζέροι τους ακούγανε και δεν κάνανε του κεφαλιού τους… η νίκη θα ήταν σίγουρη.
Και το πιο ωραίο, είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν πληρώνει για τα έξοδα του πολέμου. Η Τουρκία έχει επεκταθεί πολύ και η οικονομία της αιμορραγεί. Το Αζερμπαϊτζάν της δίνει την δυνατότητα να σημειώσει μια νίκη χωρίς να χρειαστεί να βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη και χωρίς να έχει απώλειες Τούρκων υπηκόων.
Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει ο ιστορικός του μέλλοντος είναι γιατί το Αζερμπαϊτζάν, μια πλούσια χώρα, που έχει επενδύσει πολύ στο άνοιγμα προς τη Δύση, αφήνει την Τουρκία να εκτελεί χρέη επικυρίαρχου. Παλιά η Τουρκία ήταν η πόρτα του προς τη Δύση, τώρα όμως η απομόνωση και απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση θα παρασύρει και το Αζερμπαϊτζάν.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σχετικά με τη σύρραξη είναι πως το Αζερμπαϊτζάν ΔΕΝ επιτέθηκε στην Αρμενία, όπως κακώς γράφτηκε στον τύπο. Προφανώς μια τέτοια κίνηση θα ενεργοποιούσε τους συμμάχους της Αρμενίας (βλπ Ρωσία) οι οποίοι τυχαία ασκούνται στον Καύκασο αυτή την εποχή με 130.000 στρατιώτες. Οι συγκρούσεις γίνονται στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ (ο οποίος εξαιρείται από τη συμμαχία με τη Ρωσία), που σύμφωνα με τον ΟΗΕ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά διοικείται από Αρμένιους οι οποίοι έχουν αποσχιστεί.
Οι Αρμένιοι αποσχιστές εκκαθάρισαν την περιοχή από τους Αζέρους και προσπάθησαν να ενωθούν με την Αρμενία, κάτι το οποίο δεν το κατάφεραν, για αυτό ίδρυσαν το δικό τους κράτος, το οποίο όμως δεν το έχει αναγνωρίσει ούτε η Αρμενία. Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης βρήκε την περιοχή αυτή μέσα στα όρια του Αζερμπαϊτζάν, συνεπώς ο μόνος νόμιμος τρόπος απόσχισης είναι μέσω δημοψηφίσματος στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αρμένιοι δεν έχουν τα δίκια τους. Συνέπεια των διώξεων που υπέστησαν οι Αρμένιοι, υπήρχε ένα κύμα μετανάστευσης προς αυτές τις περιοχές, που τους έκανε αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία. Η περίοδος 1905-1918 ήταν λίγο χαοτική στην περιοχή. Κατόπιν οι Σοβιετικοί ήταν αδιάφοροι για τα δημογραφικά τις περιοχής. Το 1923 ο Ιωσήφ Στάλιν μεταβίβασε το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν (όπως παρόμοια αργότερα επί Χρουστσόφ μεταβιβάστικε η Κριμαία στην Ουκρανία) παρά το ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Αρμένιοι. Οι πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες αναγνωρίστηκαν και γίνανε μέλη του ΟΗΕ με βάση τα σύνορα που είχαν τη στιγμή της διάλυσης της ΕΣΣΔ.
Η Αρμενία κατέλαβε στρατιωτικά τις περιοχές αυτές που ανήκαν στο Αζερμπαϊτζάν, επικαλούμενη την αρχή της αυτοδιάθεσης, αλλά αυτή με βάση τον διεθνή νόμο δεν είναι αρκετή για να γίνει απόσχιση. Για αυτό το λόγο ο ΟΗΕ δεν έχει αναγνωρίσει κρατικές οντότητες που δημιουργήθηκαν μετά από μονομερή απόσχιση, όπως το Κασμίρ, η Τσετσενία, η Αμπχαζία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Πέρα από τον ΟΗΕ, και η ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρήσει ότι η περιοχή είναι κατεχόμενη από την Αρμενία και ότι της παρέχει στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη.
Στις προηγούμενες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το CSTO δεν επενέβη υπέρ της Αρμενίας καθώς καμία χώρα δεν αναγνωρίζει τα κατεχόμενα. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίεβ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ότι συμβαίνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι εσωτερική υπόθεση και κανείς διεθνής οργανισμός ή κράτος δεν μπορεί να αναμιχθεί. Σε αντίδραση έχει επιβάλει ένα εμπάργκο στην Αρμενία, το οποίο ενισχύει και η Τουρκία.
Αυτή τη φορά δεν είμαστε σίγουροι ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες, κάθε πλευρά κατηγορεί τους άλλους, αλλά ξέρουμε πως τα τελευταία χρόνια το Μπακού εξοπλίζεται και τους τελευταίους μήνες υπήρχαν αναφορές για προπαρασκευές. Ο μεταξύ τους πόλεμος από το 1988 έως το 1994 άφησε πίσω του πάνω από 30.000 απώλειες. Το ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν θέλει να ξεφύγει η σύρραξη εκτός των ορίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά αν η Αρμενία κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του, ποιος μπορεί να προκαταβάλει ότι δεν θα εμπλακεί ενεργά ή αν η Τουρκία δεν κάνει κάποια προβοκάτσια που να αναγκάσει την παρέμβαση της Ρωσίας, κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε Ρωσοτουρκικό πόλεμο στον Καύκασο και ευκαιρία για την Τουρκία να επιστρέψει στο μαντρί;
Η Αρμενία είναι μέλος του CSTO (Collective Security Treaty Organization) μια συμμαχία οργανωμένη από τη Μόσχα που περιλαμβάνει πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Αν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, που είναι σημαντικά ανώτερες στα χαρτιά, εισβάλουν στην Αρμενία, τότε η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να επέμβει, και θα είναι εύκολο καθώς ήδη έχει μόνιμα μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία 5.000 ατόμων στη δυτική Αρμενία. Επίσης αυτή την εποχή στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου πραγματοποιήται η άσκηση “Kavkaz 2020” με 130.000 προσωπικό από τη Ρωσία και άλλες χώρες της συμμαχίας. Είναι προφανές ότι οι Αζέροι δεν θα επιδιώξουν κλιμάκωση εκτός του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν ανήκει σε κάποια μεγάλη στρατιωτική συμμαχία, αλλά έχει ερίσματα σε αρκετές δυτικές χώρες. Κυρίως όμως υποστηρίζεται από την Τουρκία, η οποία έχει ήδη μεταφέρει στρατεύματα και Drones. Αμέσως μετά την έναρξη των επιχειρήσεων η Τουρκία δήλωσε την αμέριστη υποστήριξη της στο Αζερμπαϊτζάν, που μπορεί να σημαίνει επιπλέον στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Η Τουρκία έχει μόνο καμιά δεκαρία χιλιόμετρα κοινά σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν και μόνο με τον δυτικό θύλακα του, κάτι το οποίο θα δημιουργεί περιορισμούς.
Η κατάσταση όμως για την Αρμενία είναι ακόμα πιο δύσκολη. Με τα σύνορα και τον εναέριο χώρο της Γεωργίας επίσης κλειστά, η μόνη πιθανή οδός ανεφοδιασμού είναι από το νότο, μέσω Ιράν. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι η μεταφορά ξένων δυνάμεων και οπλικών συστημάτων μέσω Ιράν είναι κάτι δύσκολο γιατί είναι αντισυνταγματική και γιατί θα πρέπει να περάσουν μέσα από Ιρανικές περιοχές όπου οι Αζέροι είναι πλειοψηφία ή μεγάλη μειοψηφία. Το Ιράν θα απαιτήσει πολλά ανταλλάγματα τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Αρμενία για αυτή τη διευκόλυνση. 
Παρατηρούμε δηλαδή ότι στον Καύκασο δημιουργείται άλλη μία περιοχή αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τουρκία και στη Ρωσία, να προστεθεί σε αυτές της Συρίας και της Λιβύης. Σε αντίθεση με τις άλλες δύο όμως, εδώ η Ρωσία δεσμεύεται με συνθήκη, βρίσκεται στο ζωτικό της χώρο και δεν μπορεί απλά να σηκωθεί και να φύγει ή να κάνει τα στραβά μάτια χωρίς οδυνηρές συνέπειες. Είναι αναμενόμενο ότι επέμβαση της Ρωσίας θα οδηγήσει σε επέμβαση της Τουρκίας και το αντίθετο. Αν σε αυτή την περίπτωση οι Ρώσοι κερδίζουν, τότε θα πρέπει να είναι αναμενόμενη και η επίκληση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ από την Τουρκία, ζητώντας αμυντική συνδρομή.
Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μικρές, γιατί σίγουρα οι Ρώσοι θα βρουν κάποιο διακριτικό τρόπο να υποστηρίξουν την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ώστε να βαλτώσουν εκεί οι επιθετικές ενέργειες των Αζέρων και να μην επεκταθεί η κρίση.
Θεωρητικά, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εισβάλουν από τον βορά στο Αζερμπαϊτζάν, να δώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, να επιβάλουν ειρήνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και να φύγουν. Σε αυτή την περίπτωση οι Τούρκοι που δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσαν να αντιδράσουν μόνο με επιθετική ενέργεια ενάντια στην Αρμενία. Αυτό όμως δεν θα είναι συνθήκη αρκετή για επίκληση του Άρθρου 5, αφού οι Τούρκοι δεν θα δέχονται επίθεση. Πιο πιθανό είναι να αρχίσουν προβοκάτσιες ώστε να προκαλέσουν το Γερεβάν να επιτεθεί πρώτο. 
Οι ίδιοι οι Αζέροι θα αποφύγουν συνεπώς μια επίθεση στην Αρμενία γιατί κανείς δεν θα μπορεί να τους προστατέψει από τους Ρώσους και η φιλό-ρωσική αντιπολίτευση περιμένει στην άκρη. Παρόλα αυτά οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να σχεδιάζουν για τα χειρότερα σενάρια και να εύχονται για τα καλύτερα. Για αυτό οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι, όσο και οι Ιρανοί (που έχουν καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες) προσπαθούν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες. Η ΕΕ πάντως δεν έχει μεγάλη επιρροή στο Μπακού και ακόμα λιγότερη στο Γερεβάν. Η Τουρκία από την άλλη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Σε αυτή τη σύγκρουση φαίνεται ότι τα συμφέροντα της ΕΕ είναι πιο κοντά σε αυτά της Ρωσίας από ότι σε αυτά της Τουρκίας και αυτό έχει εν πολλοίς να κάνει με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και Αφρική.
Πέρα από τα συμφέροντα, οι Αρμένιοι είναι πιο συμπαθείς από τους Αζέρους, παρά το ότι αυτοί είναι η κατοχική δύναμη. Δεν είναι τόσο εύκολο να πεισθούν οι ανατολικοευρωπαίοι, για παράδειγμα, να υποστηρίξουν έναν πιστό σύμμαχο της Ρωσίας, ούτε όμως και να βοηθήσουν τους Αζέρους και τους Τούρκους ενάντια σε χριστιανούς. Το Ισραήλ είναι ακόμα πιο μπερδεμένο. Οι Αζέροι ήταν καλοί πελάτες αμυντικού υλικού, και η Αρμενία έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν. Αλλά από την άλλη η Τουρκική ηγεμονία στο Αζερμπαϊτζάν δεν καταπίνεται. Η αδιαφορία σε κάτι που θα επηρεάσει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή επίσης δεν είναι επιλογή. Ως συνήθως οι ΗΠΑ είναι ο πιο σημαντικός παίχτης και θα καθορίσει τις ισορροπίες.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει μια επιτυχημένη πορεία τα τελευταία χρόνια παρά το αυταρχικό καθεστώς διακυβέρνησης. Ο Αλίεβ (που διαδέχτηκε τον πατέρα του Χευντάρ, που ήταν πρώην σοβιετικός ηγέτης) το 2003, προσπάθησε να παρουσιάσει την χώρα του σαν ένα νησί φιλικό προς τη Δύση, ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν. Σημαντικό είναι πως αν και ένα από τα μεγαλύτερα Σιιτικά κράτη έχει διαχωρίσει το κράτος από τη θρησκεία και θεωρείται ανεκτικό στις μειονότητες ή πιο ανεκτικό από όλες τις άλλες χώρες τις περιοχής. Ο κοσμικός χαρακτήρας του καθεστώτος σε συνδυασμό με το υψηλότερο εισόδημα ανά κάτοικο σε σχέση με το Ιράν θέτει σε αμφισβήτηση το σιιτικό θεοκρατικό μοντέλο που έχει εγκατασταθεί στην Τεχεράνη.

Η αντιπολίτευση του Αλίεβ είναι φιλορωσική και η Ρωσία κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα. Όμως ο Αλίεβ δεν έχει αφήσει πολύ περιθώριο στην αντιπολίτευση, όπως περίπου είχε κάνει και ο Μουμπάρακ στην Αίγυπτο. Στους φιλορώσους και ισλαμιστές αντιπολιτευόμενους έχει ξεκαθαρίσει ότι οι μοναδικές εναλλακτικές στην εξουσία είναι η γυναίκα του και ο γιος του, διαφορετικά θα έρθει το χάος.

Η Αρμενία παρά τα μειονεκτήματα της μικρής, φτωχής χώρας, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα και στην ουσία να είναι μια μακρόστενη λωρίδα γης πλάτους 100 χμ ανάμεσα σε δυο εχθρούς, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, έχει για όπλο τη διασπορά της. Ειδικά σε ΗΠΑ και Γαλλία μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις. Για παράδειγμα το λόμπι στις ΗΠΑ κατάφερε να περάσει νόμο το 1992 το οποίο απαγόρευε στις ΗΠΑ οποιαδήποτε παροχή βοήθειας προς το Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν ένιωσε αδικημένο γιατί όχι μόνο η περιοχή του ανήκε για 70 χρόνια αλλά και γιατί οι Αρμένιοι πέρα από την κατοχή προχώρησαν και σε εθνοεκκαθαρίσεις. Για αυτό το λόγο άρθηκαν οι περιορισμοί το 2001.

Κατόπιν οι πρόεδροι Μπους, Ομπάμα και Τράμπ υποδέχτηκαν τον Αλίεβ και ξεκίνησαν συνεργασία τόσο στον ενεργειακό, όσο και στον τομέα ασφαλείας. Μια συνεργασία που δημιούργησε και τον αγωγό ΤΑΡ που περνάει και από την Ελλάδα. Μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους το Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε σε αποστολές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε Κόσσοβο και Ιράκ. Το Αζερμπαϊτζάν ευτύχισε να έχει και έναν πολύ ικανό και δραστήριο πρεσβευτή στις ΗΠΑ ο οποίος συνεργαζόταν και με τις χριστιανικές και εβραϊκές κοινότητες των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή οι Αρμένιοι είχαν επίσης ένα αυταρχικό καθεστώς, ήταν ενάντια στη Δύση και πολύ στενά συνδεδεμένοι με τη Ρωσία, αλλά επίσης και με στενούς δεσμούς με το Ιράν… Στο Ιράν υπάρχει μια μεγάλη Αρμένικη μειονότητα. Το 2007 το κρατικό πανεπιστήμιο του Γερεβάν απένειμε στον πρόεδρο του Ιράν Αχμαντινεζάντ το χρυσό μετάλλιο, ο οποίος δήλωσε πως το Ιράν και η Αρμενία θα είναι συγγενείς για πάντα. Ακόμα χειρότερα, η Αρμενία κατηγορήθηκε πως έσπασε το εμπάργκο και προμήθευσε το Ιράν με όπλα τα οποία βρήκαν το δρόμο τους στο Ιράκ και σκότωσαν Αμερικάνους. Επιπροσθέτως ένας αριθμός από Αρμένιους επιστήμονες εργάζονται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Αρμενικό λόμπυ στις ΗΠΑ φάνηκε να είναι αποκομμένο από τους στόχους του κράτους της Αρμενίας και ασχολιόταν αποκλειστικά με το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Επιπλέον σε αντίθεση με τον Αζέρο πρέσβη που δικτυωνόταν αποτελεσματικά επιδεικνύοντας μεγάλη ευελιξία, οι Αρμένιοι ακολούθησαν μια καταγγελτική πολιτική καταφέρνοντας να αποξενώσουν πολλούς φίλους τους.

Ο πρόεδρος Μπους ήταν πολύ φιλικός με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά ο Ομπάμα και ο Τραμπ το αγνόησαν, παρά τη συμμετοχή του στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Αυτό έφερε τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν πιο κοντά, παράλληλα με αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Παρά το ότι η Αρμενία είναι σε αντίπαλο συνασπισμό, και έχει καλές σχέσεις με το Ιράν, το πολίτευμα της είναι πλέον δημοκρατικό. Μπορεί η πορεία προς τη δημοκρατία να έχει ακόμα δρόμο, αλλά αυτή η προσπάθεια την έχει κάνει περισσότερο δημοφιλή σε κύκλους στην Ουάσιγκτον από ότι ο απολυταρχισμός του Αλίεβ.

Ο Ερντογάν μπορεί να αποδειχτεί ευεργέτης και της Αρμενίας. Η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα που θα καταστρέψει τη δουλειά δεκαετιών και την προσέγγιση του Αζερμπαϊτζάν προς τη Δύση. Είναι λογικό η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να έχουν καλές σχέσεις καθώς πέρα από κοινές γλωσσικές και πολιτιστικές ρίζες έχουν σε ισχύ και ενεργειακές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων. Παρατηρούμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος όλο και περισσότερο επιλέγει ιδεολογικά βασισμένες πολιτικές και ότι όλο και περισσότερο επιβάλει την πολιτική του στο Αζερμπαϊτζάν, αντί να το αφήσει να έχει τη δική του πολιτική με βάση τα συμφέροντα του. Παλιότερα οι Αζέροι ήταν ανοιχτοί και επιδίωκαν συνεργασίες με άλλους λαούς και θρησκείες, ενώ πλέον έχουν κλειστεί και προγράφουν τους αντιπάλους του Ερντογάν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Τουρκική πρεσβεία έχει απλώσει πολύ τα δίχτυα της και παρακολουθεί τους πάντες. Πιθανόν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να κρατούν τον Αλίεβ στην εξουσία ή να τον έχουν πείσει ότι το κάνουν.

Όπως η Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είναι μια σκιά του παλιού εαυτού της, το ίδιο είναι πια και η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν. Ο Ερντογάν επιβάλει στον Αλίεβ τις ψυχώσεις του και έχει απαιτήσει από το Αζερμπαϊτζάν λευκή επιταγή στον διπλωματικό τομέα, συνεπώς η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση παρασύρει και το Αζερμπαϊτζάν. Το ενδιαφέρον είναι πως αν ευοδωθούν τα σχέδια της Τουρκίας στη Μεσόγειο και γίνει παραγωγός φυσικού αερίου, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του Αζερμπαϊτζάν!
Συμπερασματικά το Αζερμπαϊτζάν πρόδωσε το brand name που έφτιαξε με επιτυχία στο παρελθόν και προσκολλήθηκε σε ένα όλο και πιο απομονωμένο καθεστώς που απομακρύνεται με ταχύτητα από τη Δύση. Παλιότερα μπορεί η Δύση να έκανε τα στραβά μάτια όσο το Αζερμπαϊτζάν ήταν φιλοδυτικό, αλλά πλέον όλο και περισσότερο φαντάζει ως άλλο ένα αυταρχικό κράτος του οποίου ο ηγεμόνας θέλει την οικογένεια του στο παλάτι. Αν η Αρμενική κοινότητα στις ΗΠΑ σταματήσει να ασχολείται μόνο με τη γενοκτονία, σταματήσει την γκρίνια και τις επιθέσεις, και προσπαθήσει ενεργά να καλλιεργήσει συμμαχίες και συνέργειες, τότε μπορεί να πετύχει κάτι καλό, όπως παλιά.
Και τι πρέπει να κάνει η Αθήνα; Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥπΕξ κατακρίθηκε αδίκως. Κατακρίθηκε από την κοινή γνώμη γιατί κράταγε ίσες αποστάσεις, αλλά ήταν η υπεύθυνη και σωστή θέση. Μπορεί η Ελλάδα για πλάκα να συγκεντρώσει εθελοντικό εκστρατευτικό σώμα πρόθυμο να πολεμήσει δίπλα στους Αρμένιους, μπορεί οι δεσμοί ιστορικοί και πολιτιστικοί ανάμεσα στους δύο λαούς να είναι πολύ βαθιοί, αλλά η Ελλάδα σαν κράτος, αν θέλει να έχει μια σοβαρή εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ επίσημα να υποστηρίξει μια διεθνώς χαρακτηρισμένη κατοχική δύναμη, ακόμα και αν έχει όλα τα δίκια του κόσμου. Δεν μπορεί η Ελλάδα να νομιμοποιήσει ενέργειες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίων της.
Προφανώς, πέρα από τις σχέσεις μας με την Αρμενία, πέρα από τη συνεργασία που έχουμε με το Αζερμπαϊτζάν μέσω του ΤΑΡ, και πέρα από το τι θα κάνουν οι σύμμαχοι μας (ΕΕ, ΗΠΑ, Ισραήλ) με τους οποίους οφείλουμε να έχουμε μια συνεννόηση, είναι προς το συμφέρον μας μια ήττα ή έστω ακύρωση των Τουρκικών σχεδίων (και το ίδιο θέλουν οι σύμμαχοι). Ιδανικά θα μπορούσαμε να μεσολαβήσουμε. Είμαστε οι πρώτοι πελάτες των Αζέρων στην ΕΕ, άρα μπορούμε να εκπροσωπήσουμε την ΕΕ στην περιοχή και να εκμεταλλευτούμε ταυτόχρονα τη σχέση μας με την Αρμενία. Επίσης μπορούμε να συνεργαστούμε πιο οργανωμένα με το Αρμενικό λόμπυ σε ΗΠΑ και Γαλλία και να το φέρουμε σε επικοινωνία με το αντίστοιχο του Ισραήλ, με απώτερο σκοπό τόσο την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην Αρμενία όσο και το άνοιγμα της προς την ΕΕ και τη Δύση γενικότερα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

34 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
34 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
viper3000ad

Σωστότερα θα έγραφα, κίνηση ενός ανθρώπου που παραληρεί. Πιστεύω οτι πρόκειται για γνήσια ψυχοπαθολογικά οράματα μεγαλείου, που δεν έχουν ερείσματα επαφής με τον πραγματικό κόσμο.

Stavrogin1

Ιστορικές μεταγγίσεις 29-09-2020
Και τότε αδιαφορώ τελείως αν καταστρέψουν οι Ρωμαίοι τα Τιγρανόκερτα και την Κερκώ

(Καβάφης)

 Στα πρόσγεια του Καυκάσου, υπάρχει το κράτος του Αρτσάχ, που δεν έχει τύχει γενικής αναγνώρισης. Το θεωρούν κράτος-μαριονέτα της Αρμενίας. Ιστορικά στον χώρο του υπήρξαν τα Τιγρανόκερτα, για όποιον θέλει να πάρει μια ιδέα του παρελθόντος και βασική περιοχή του είναι το Καραμπάχ, που αποξενώθηκε από τους Αζέρους στον πόλεμο της δεκαετίας του 90, οι οποίοι προσφύγεψαν στα μέρη του Μπακού.
Οι Αζέροι της Κασπίας, Ίβηρες, Αλβανοί και άλλα ονόματα κατέχοντες, ελάχιστα κοινά σύνορα έχουν με την Αρμενία με την οποία διαφέρουν στο θρήσκευμα και σε πολλές παραδόσεις. Αυτή η κόντρα που έχουν με το Ναγκόρνο («βουνήσιο») Καραμπάχ, πολύ με ξένιζε, ώσπου νομίζω πως έβγαλα άκρη. Όταν ο Βασίλειος ο Β, με μια καλή κίνηση, μετά τη μάχη του Κλειδίου τον Σεπτέμβριο του 1014 που ρήμαξε τον Σαμουήλ ξεκουράστηκε στη Σαλονίκη, 2 Ιανουαρίου του 1015, βγήκε με το ασκέρι του στα δυτικά, επιθεώρησε το νέο κάστρο που είχε χτιστεί στον Αλιάκμονα υπό τον στρατηγό Κωνσταντίνο Διογένη, τον και Φιλομάτη (και όχι Φιλομά!) όπως μας διδάσκει η επιγραφή εκ Μυλωβού και μπούκαρε στην Αλμωπία ή Μόγλενα ή Καρατζόβα (*), μετοικήσας τους Μογλενίτες συν γυναιξί και τέκνοις στο Βαασπαρακάν της Αρμενίας. Ήταν μια σοφή στρατηγική κίνηση, διότι η περιοχή βρίσκεται βορειοανατολικά της λίμνης Βαν, όπου κείται το Καραμπάχ, σε άμεση σχέση με το Καρς και το Ερεβάν. Κι έτσι τα παρτάλια των Χαζάρων, τα ισλαμικά, θα έβρισκαν αντιπάλους Μογλενίτες. Το Βουσπαρακάν, όπως λέγεται σήμερα ο τόπος της αποδημίας, είναι σύγκολα στο Καραμπάχ.
Όπως συμβαίνει συχνά, η μετοικεσία ξεχάστηκε και απόμεινε ένας πολεμικός πληθυσμός, φερμένος από δυτικά, που κατά τον Βασίλειο ήταν αδύνατο να ηττηθεί και να τυφλωθεί, και θα μπορούσε να είναι πρόφραγμα στο ντιπ για ντιπ ανατολικό Ισλάμ.

Stavrogin1

συνέχεια…
Έτσι και έγινε! Η ανατολική Αρμενία, κρατήθηκε Αρμένικη, χάρη στους δεινούς καραμπαχιώτες, που σήμερα συνέπηξαν το κράτος του Αρτσάχ, και τη σπάει στους Αζέρους, ακόμη και τον 21ο αιώνα.<
Πάνος Θεοδωρίδης https://www.thegreekcloud.com/blogs/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%af%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/?fbclid=IwAR0c_swazDzIxROLpB-HrrNGylzwDV5Kg8iLdMJkx-6VZqMqqoOnPxJxv_E
(*)Το Θέμα Μογλενών (θέμα Μογλενῶν) ήταν διοικητική διαίρεση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μικρό Θέμα, στην Μακεδονία και την περιοχή των Μογλενών κατά τον 11ο και 12ο αιώνα.
Έδρα του θέματος ήταν το Φρούριο των Μογλενών, σήμερα 18 χιλιόμετρα από την Έδεσσα[1], και αναφέρεται πρώτη φορά σαν Θέμα το 1086[2]. Στο θέμα αναφέρεται εγκατάσταση βλάχων και το χωριό Χοστιάνη ή Χώστιανες που δόθηκε από τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό στον κατεπάνω Λέων Κεφαλά πιθανώς σαν πρόνοια. Wikipedia
Aυτοί λοιπόν οι Εδεσσαίοι Μογλενίτες είναι οι “Ακρίτες” οι διγενίδες που φυλαγαν τα σύνορα της πάλαι ποτέ βυζαντινής αυτοκρατορίας που τωρα καλουν τους εαυτους Αρμένιους και δεν ξεχωρίζουν απο αυτούς.

d.b

Εξαιρετικό άρθρο.

epampapas

H Aρμενία αν και στη ρωσική σφαίρα επιρροής έχει πολύπλευρη εξωτερική πολιτική και δεν είναι καθόλου αντιδυτική. Οι περισσότερες μικρές χώρες δεν έχουν επιλογή παρά να το παίξουν σε πολλά ταμπλό ελισσόμενες όπως και η Κύπρος μας (που εσχάτως σαν Ελλαδικό κράτος ξεκαθαρίζουμε πως είναι λίγο πολύ αδιάφορο κράτος για τα συμφέροντα του ελληνισμού).
Οι Αζέροι επίσης είναι σιίτες ιστορικά προσδεδεμένοι με το Ιράν, και σαν ηγέτες αυτού επί αιώνες πολεμούσαν τους οθωμανούς. Καμιά φορά διαστρέφουμαι την ιστορία κατά πως μας βολεύει να δικαιολογούμαι μια παρούσα συγκυρία.
Επίσης οι αζέροι δεν είναι ιδιαίτερα φανατισμένοι θρησκευτικά όπως όλοι οι τουρκομογγόλοι πλην Τούρκων που και αυτοί άργησαν ιστορικά να φανατιστούν.
Αν βάλουμε και το “μασάζ” που έκαναν επί αιώνες οι Ρώσοι σε όλους τους τουρκομογγόλους (πλην Τούρκων που τους έσωνε πάντα από τη ρωσική λαίλαπα η Μ.Βρετανία) δεν έχουν πλέον ιδιαίτερες θρησκευτικές εμμονές. Οι Σοβιετικοί επί επτά δεκαετίες τους εμπέδωσαν το αίσθημα καλύτερα.
Το όλο παιχνίδι που παίζεται ενορχηστρώνεται από τις ΗΠΑ. Πιέζουν παντού τους Ρώσους σε όλη την περιφέρεια τους. Από Λευκορωσία μέχρι Αρμενία. Όπου βρουν. Οι ΗΠΑ έχουν τους πόρους να το κάνουν αυτό.
Οι Τούρκοι κάνουν τη διαμεσολάβηση για τις ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, όπως την έκαναν και στη Λιβύη. Θέλουν να εξωθήσουν τη Ρωσία να επιτεθεί ώστε να ξεκαθαρίσει μια και καλή ότι το Αζερμπαιτζάν είναι στο Δυτικό μπλοκ. Μετά η περίκλειστη από φιλοδυτικές χώρες Αρμενία θα πέσει επίσης στα χέρια της Δύσης.
Ότι έγινε με τη Γεωργία και την Ουκρανία παλιότερα που παλινδρομούσαν μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και η Δύση με κατάλληλους χειρισμούς (εξαγορασμένη κυβέρνηση και εξαγορασμένες διαδηλώσεις) εξώθησε εν τέλει τη Ρωσία να αντιδράσει στρατιωτικά. Γνωστή συνταγή.
Σειρά έχει η Λευκορωσία και ο Καύκασος τώρα. Θα τσιμπήσει πάλι η Ρωσία; Αν όχι κινδυνεύει να διαλυθεί η συμμαχία της. Είπαμε η CIA αγαπάει τα παιχνίδια που ανεξαρτήτως αποτελέσματος βγαίνει κερδισμένη.

Last edited 3 months ago by martintorrens1
Yannis

Κυριε epampapas, δε διαφαινεται προς το παρον σε αυτη την περιπτωση καποια εμπλοκη των ΗΠΑ.

Konios

Να προσθέσω πως το άνοιγμα του Μπακού προς την Μόσχα δεν αφορούσε μόνο την αγορά οπλικών συστημάτων αλλά και πολλά οικονομικά πρότζεκτ στην περιοχή με σημαντικότερο το North-South route που ενώνει τα λιμάνια της Ρωσίας με τα λιμάνια του Ιράν στον Ινδικό ωκεανό. Αυτό το πρότζεκτ θα μετέτρεπε το Αζερμπαϊτζάν σε κεντρικό εμπορικό κόμβο στην Ευρασία. Επίσης, υπήρχαν σχέδια σχετικά με το diversification της Αζερικης οικονομίας η οποία εξαρτάται σημαντικά από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων. Όλα αυτά τώρα μπορούν να τιναχτούν στον αέρα καθώς ένα Αζερμπαϊτζάν πιόνι της Τουρκίας θα είναι εχθρικό και προς τα ρωσικά και προς τα ιρανικά συμφέροντα. Με λίγα λόγια, ο Αλίγιεφ αποξενώνεται από δύο μεγάλες δυνάμεις της περιοχής με τις οποίες συνορεύει και με τις οποίες ήταν έτοιμος να χαράξει μαζί το οικονομικό μέλλον της χώρας του και αυτό πράγματι είναι πολύ περίεργο.

jw4799

Και φυσικά ο Αλίγιεφ με αυτές του τις κινήσεις-επιλογές φτωχοποιει τον ίδιο του το λαό, τους Αζέρους δηλαδή που θα μπορούσαν πραγματικά, εάν άφηναν κάπως παράμερα τον εθνικισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό τους, να τρώνε με χρυσά κουτάλια. Αντ’ αυτού, γίνονται όργανα των ονειρώξεων του Ερντογάν…αλλά φάνηκε τελικά ξεκάθαρα τι καπνό φουμάρουν από την “υποδοχή” του Έλληνα πρέσβη εκεί και όλα όσα “ωραία” ακούστηκαν…

Konstantinos

Υπάρχει σε κανέναν η αυταπάτη ότι ενδιαφέρεται ο Αλιγιεφ για το λαό του; Όπως όλοι οι τύραννοι μόνο για την πάρτη του ενδιαφέρεται. Έχει εξασφαλίσει ένα καταφύγιο για αυτόν και τα χρήματα του στην Τουρκία για παν ενδεχόμενο και απλά ξεζουμίζει τον κοσμάκη ανελέητα όσο μπορεί.

Koursaros312

Το θέμα είναι να βγει η τουρκία απ’ το ΝΑΤΟ, ξέρω δύσκολο αλλά όχι απίθανο με το δρόμο που διάλεξαν. Μετά όλα θα μπουν στον αυτόματο.

LuckyLuke

Επιτέλους ένα άρθρο που παρουσιάζει ψύχραιμα και από πολλές πτυχές την κατάσταση.
Όταν πριν λίγες ημέρες αναρωτήθηκα σε αντίστοιχο άρθρο πώς ξεκίνησε η κρίση και γιατί είμαστε defacto με την Αρμενία, οι υπερπατριώτες του forum επιτέθηκαν με προσέγγιση Eurovision (12 points go to Cyprus) και του τύπου “επειδή έχει Αθηναϊκές πινακίδες”. Σημειώνω αποσπάσματα από το άρθρο:

  1. Αυτή τη φορά δεν είμαστε σίγουροι ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες, κάθε πλευρά κατηγορεί τους άλλους, αλλά ξέρουμε πως τα τελευταία χρόνια το Μπακού εξοπλίζεται και τους τελευταίους μήνες υπήρχαν αναφορές για προπαρασκευές.
  2. Πέρα από τα συμφέροντα, οι Αρμένιοι είναι πιο συμπαθείς από τους Αζέρους, παρά το ότι αυτοί είναι η κατοχική δύναμη.
  3. Η Ελλάδα σαν κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ επίσημα να υποστηρίξει μια διεθνώς χαρακτηρισμένη κατοχική δύναμη, ακόμα και αν έχει όλα τα δίκια του κόσμου. Δεν μπορεί η Ελλάδα να νομιμοποιήσει ενέργειες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίων της.

Απ΄ότι φαίνεται παρά το πλεονέκτημα των Αζέρων, καμία πλευρά δεν φαίνεται ικανή να επικρατήσει έναντι της άλλης (ειδικά με την εμπλοκή της Ρωσίας). Αν μπορούσα να κάνω μια πρόβλεψη είναι ότι στο τέλος θα επιστρέψουν στο προηγούμενο status quo.

Pillars

Η Ελλάς οφείλει αν όχι να ενισχύσει τους Αρμένιους τουλάχιστον να στείλει ειδικούς να μελετήσουν τις μεθόδους των Τούρκων στα σύγχρονα όπλα και αντίμετρα.

montif74

Ποιοί θα στείλουνε ειδικούς? Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δοιηκούν τον στρατό? Οι περισότεροι δεν ξέρουν τι ειναι drones. Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν σκοτώθουνε έλληνες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ? Τι είναι αυτά που λέτε, κύριε….

Yannis

Αν η μελετη των οπλικων συστηματων μπορει να γινει μυστικα, ισως. Αλλα σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να φανει οτι η Ελλαδα παιρνει το μερος καποιου, ουτε ανοιχτα ουτε κρυφα. Θα ηταν στρατηγικο λαθος που θα αναιρουσε την αξιοπιστια της χωρας, θα επαιρνε θεση αντιθετη με το συνολο της διεθνους κοινοτητας και θα την μετετρεπε σε μια χωρα με αντι-Τουρκικη εμμονη.

Mageiras

Ότι με όλα αυτά που κάνει η τουρκια θα ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 5 και το ΝΑΤΟ θα ανταποκριθεί μονο ο Ερντογάν το πιστευει…
Συνεπώς θεωρώ την ανάλυση λανθασμένη.
Οι Ρώσοι εκεί παιζουν μπάλα μόνοι τους και ο λόγος που κρατάνε ίσες αποστάσεις (προς το παρον) είναι τα συμφέροντα τους.
Οι δε ΗΠΑ που έκαναν πισω σε άλλες περιοχες που είχαν και φυσική παρουσία αλλά και μεγαλύτερα ερείσματα (Συρία), το πως είναι αυτές που θα παιξουν καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις με ξεπερνάει…

jw4799

Δηλαδή οι δυτικοί γενικώς…δεν θα μπορούσαν να δουν με καλό μάτι μια ενδεχόμενη αζερική, δηλαδή τουρκική στην ουσία επικράτηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μόνο και μόνο για τρίξει γερά το οικοδόμημα του GSTO του λεγόμενου “ρώσικου νατο” έως και να αυτοδιαλυθεί;
Πάντως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στα πράγματα ότι γενεσιουργό αίτιο κάθε ανακατωσούρας σε πρώην σοβιετικά εδάφη υπήρξε η ιδεοληπτική κομμουνιστική προσέγγιση ανάμειξης των διαφόρων εθνικοτήτων…σαν να γνώριζαν τι θα επακολουθήσει δεκαετίες αργότερα και το επεδίωκαν!

Last edited 3 months ago by jw4799
Konios

Το θέμα των εθνικοτήτων είναι πονεμένη ιστορία στην πρώην ΕΣΣΔ, όπως και η χάραξη των συνόρων των νέων δημοκρατιών οι οποίες γεννήθηκαν σε μια νύχτα που λέμε, δηλαδή πριν από την δημιουργία τους από την ηγεσία της ΕΣΣΔ δεν υφίσταντο σαν κράτη, ήταν όλα ρωσική αυτοκρατορία οπότε είναι λογικό να υπάρχουν πληθυσμιακές ανισορροπίες εντός των νέων δημοκρατιών, δεν το έκαναν επίτηδες οι σοβιετικοί απλώς έτσι βγαίναν τα σύνορα έτσι τα άφηναν. Κυριότερο παράδειγμα αυτής της λογικής είναι το Τατζικιστάν. Οπότε, προφανώς και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ θα υπήρχαν προβλήματα μεταξύ των πληθυσμών αλλά τους σοβιετικούς δεν τους προβλημάτιζε αυτό πρώτον διότι δεν πίστευαν πως η ΕΣΣΔ μπορεί να καταρρεύσει και δεύτερον διότι θεωρούσαν πως οι εθνικότητες έπαιζαν όχι και πολύ σημαντικό ρόλο αφού όλοι αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους ως σοβιετικοί πολίτες, δηλαδή πρώτα ήσουν πολίτης της σοβιετικής ένωσης και μετά Αρμένιος Αζέρος Ουκρανός ή οτιδήποτε άλλο. Εδώ να πούμε φυσικά πως ενώ όλοι επιρρίπτουν τα κακά της ΕΣΣΔ στους Ρώσους, οι Ρώσοι στην πραγματικότητα ήταν ο πιο καταπιεσμένος λαός της ΕΣΣΔ, μια πολιτική που ξεκίνησε από τον Λένιν και συνεχίστηκε από τον Στάλιν ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως ο Ρωσικός σωβινισμός ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΣΣΔ όπως και συνέβη μερικές δεκαετίες αργότερα με τους ίδιους τους Ρώσους ουσιαστικά να διαλύουν την ΕΣΣΔ από μέσα.

Konstantinos

Η αποσταθεροποίηση όπου δεν μπορούσε να επιβληθεί η ρωσοποίηση (ρωσοποίηση όχι γιατί τους πήρε ο πόνος για τους Ρώσους αλλά για να υπάρχει μια και μοναδική γλωσσα στη γραφειοκρατεία και το κράτοςκαι μια εθνική ταυτότητα αυτή του υπηκόου του κεντρικού κράτους) ήταν η πολιτική και της τσαρικης Ρωσίας όχι μόνο της σοβιετικής ένωσης ή της σημερινής Ρωσιας. Δεν άλλαξαν και τόσο τις καταπιεστικός παραδόσειςοι μπολσεβίκοι, όλοι οι καταπιεστικοί μηχανισμοί απλά άλλαξαν αφεντικό και υπαλλήλους – ομάδα που κερδίζει δεν την αλλαζεις.

Konstantinos

Ακριβώς αυτό. Όπου δεν μπορούσε να επιτύχει η βίαιη ρωσοποιηση έσπερναν το σπόρο του χάους φτιάχνοντας μικρές ή μεγάλες Βοσνιες, δημιουργώντας αναμείξεις πληθυσμών-βραδυφλεγεις βομβες. Έκοψαν και έραψαν σύνορα και μετακόμισαν βίαια εθνότητες ώστε να εξασφαλισουν ότι ποτέ δεν θα υπάρχει κοινωνική συνενεση και πιθανότητα ειρήνης χωρίς την ρωσική μεσολαβηση/ελεγχο.

Jimmy

Δηλαδη οτι περιπου γινεται στην Ελλαδα σημερα με τους μωαμεθανους

Iomar

Καλησπέρα,
Εξαιρετικό άρθρο, πραγματικά.
Ομολογώ πως ποτέ δεν είχα ασχοληθεί πραγματικά με την σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, και ο κύριος Μαρδύρης με αυτή την ανάρτησή του μου άνοιξε τα μάτια.

Fu_Mantsu

Υπαρχουν και μερικα αλλα ερωτηματα.
Οσον αφορα την Αρμενια ….δεν βαζω κ το κεφαλι μου στη φωτια οτι ενδιαφερεται κανεις απο τους μεγαλους εκτος Ρωσιας ως επικυριαρχου της περιοχης.
Το ξερουν αυτο οι Αρμενιοι ? Μαλλλον ναι.
Ως αναφορα το Μπακου, θελει η Δυση το Αζερμπαιτζαν πιονι ειτε της Τουρκαις ειτε της Ρωσιας ? Μαλλον οχι.
Σεναριο Α
Εαν υποθεσουμε οτι η Δυση δεν βλεπει θετικα την ανυπακοη της Τουρκιας τοτε λογικα δεν θα θελει η Τουρκια να εχει λογο στα πετρελαια του Μπακου που θα την κανουν ακομη πιο ανεξαρτητη ισχυρη και ακομη περισσοτερο ανυπακουη.
Το προβλημα ομως ειναι οτι η Δυση δεν θελει ουτε τη Ρωσια.
Θελει εναν συνεργατη και ο Αλιεφ μαλλον μπαζει νερα απουσας ταυτοχρονα δυτικοστροφης αντιπολιτευσης οπως μας πληροφορει το αρθρο.
Αν χασει το Αζερμαιτζαν τοτε οι δεσμοι με Τουρκια και ο φανατισμος θα ευδοκιμησουν.Η Τουρκια θα βγει κερδισμενη με νεο υπηκοο με δωρεαν πετρελαιο.Το Μπακου πληγωμενο και φανατικοτερο θα επιδιωξει την συμπραξη με τη μαμα Τουρκια ακομη περισσοτερο.
Αν κερδισουν το Καραμπαχ οι Αζεροι ακομη χειροτερα.Θα επιβεβαιωθει η συμμαχια ως επιτυχημενη και η Τουρκια θα ζητα την Αρτα και τα Γιαννενα απο τη Δυση χωρια το προβληματα που θα προκυψουν σε αλλα μετωπα.
Ουτε ομως και η Ρωσια θα θελε επικρατηση φιλοτουρκικων δυναμεων για προφανεις λογους.
Σεναριο Β
Αν υποθεσουμε οτι η Δυση δεν βλεπει αρνητικα την πολιτικη αυτοδιαθεση της Τουρκιας ως αντιβαρο της Ρωσιας στη περιοχη τοτε θα βοηθησει καθως θα προκυψει και μεγαλη χασουρα για τη Ρωσια που θα την ριξει στο επιπεδο της παλαι ποτε Μεγαλης Βρετανιας.Μεγαλη μονο κατ ονομα.
Ειναι ομως μια πιθανολογουμενη καθοδος των Ρωσων αντιμετωπισιμη στη περιοχη ?
Ειδαμε τι επαθε ο Σαακασβιλι.Για οσους δεν γνωριζουν εφαγε την γραβατα του ζωντανα στην ΤιΒι βομβαρδιζομενος απο Ρωσικα α/φη και κατεληξε απο Προεδρος της Γεωργιας διοικητης της Οδησου στην Ουκρανια και πλεον διωκομενος απο ΙΝΤΕΡΠΟΛ.
Αξιζει το ρισκο ως προς τα κερδη για τη Δυση ?
Μενει να απαντηθει.

nigozs

Προς Π&Δ:
Αυτό εδώ είναι σχόλιο 1000 χαρακτήρων ?
Μήπως έχετε θέσει όρια σε συγκεκριμένους χρήστες ?
Τί γίνεται τελικά με τις αναρτήσεις σχολίων ????

ptisidiastima

Ισχύει 2000 χαρακτήρες για όλους. Δεν κάνουμε διακρίσεις

nigozs

Οκ !
Ευχαριστώ…..
Αλλά 2.500 χαρακτήρες θα ήταν perfect

Thanos74

Απο την έγκυρη ΠΤΗΣΗ την σαχλαμάρα επίκληση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ από την Τουρκία να μην απαναληφθει
Μετα την κατταριψη του Ρωσικου αεροσκαφους η επίκληση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ από την Τουρκία, ειχε λαβει απαντηση οτι η συμαχια προσταευει τα εδαφη της και τα εδαφη της τουρκιας δεν εχουν δεχθει επιθεση την ιδια θα λαβει και τωρα αν το κανει και η Ρωσσια δεν θα διστασει να χτυπηισει.

GeorgeE

Αυτό το πράγμα που προκαλούν παντού, παντού όμως, και μετά μόλις δουν τα σκούρα ζητάνε βοήθεια, είναι φοβερό… οι θρασύδειλοι! Έλεος πια!

Andreas

Τι να κάνει ο ανθρωπας; δυτικά έχει νερό και κολυμπάει ο Σαλιαρης. Σου λέει “ας πάω αλλού. Τι; θα ανέβει η Λήμνος στα βουνά;”

Tango.Alpha

Κάπου σε αυτά τα μέρη δεν προσάραξε η Κιβωτός του Νώε μετά τον κατακλυσμό;

tousername

Κολυμπάει ο Σαλιάρης. Καλό.

nigozs

Και κοντά σε όλα αυτά χθές ανακινηθηκε και το θέμα των Ουιγούρων από Τούρκο πολιτικό.
Θα ήθελα πολύ να ξέρω από πρώτο χέρι την γνώμη ενός απλού Τούρκου πολίτη για όλα αυτά που του συμβαίνουν.

Proveite

Ωραία εμβάθυνση στο θέμα.

Jimmy

Ο Ερντογαν σιγουρα ρισκαρει, αλλα το μεχρι στιγμης αποτελεσμα τον δικαιωνει. Απο τοτε που ανελαβε την εξουσια εχει μεγαλωσει πληθυσμιακα την Τουρκια, την εχει γιγαντωσει οικονομικα σε σχεση με 16 χρονια πριν, φτιαχνοντας μεσαια ταξη, εχοντας εγχωρια βαρια βιομηχανια, εχοντας τριπλασιασει το ΑΕΠ ενω ταυτοχρονα προσπαθει να την καταστησει ηγετιδα του ισλαμ και να της δωσει στατους μεγαλης περιφεριακης δυναμης. Για να το κανει αυτο το τελευταιο προφανως και χρειαζεται και στρατιωτικη εμπλοκη, και προφανως θα χασει και καποια λεφτα. Δεν γινεται δωρεαν αυτο, υπαρχει τιμημα . Καποια στιγμη στο μελλον πιθανοτατα θα τη μεγαλωσει και εδαφικα, οταν οι αποσχισθησες περιοχες της Συριας και του Ιρακ, ζητησουν αυτονομια. Θελω να πιστευω οτι δεν θα συμβει το ιδιο και στη δυτικη Θρακη. Τωρα το αν η τουρκικη λιρα θα πεσει σε σχεση με το δολαριο και το ευρω, θα δημιουργησει προσωρινα προβληματα.
Ο αρθρογραφος τον παρουσιαζει σε κατι σαν τρελο που καταστρεφει τη χωρα του, ενω ας πουμε οι δικες μας οι κυβερνησεις απο το 2004 και μετα, που μειωσαν και αλλοιωσαν τον πληθυσμο, μειωσαν το ΑΕΠ , εκχωρησαν κυριαρχια για 100 χρονια στους δανειστες και συνεχεια συνιστουν στρατηγικη ψυχραιμια ειναι οι σωστες και οι υπευθυνες. Εγω βλεπω την Τουρκια να μεγαλωνει , και την Ελλαδα να συρικνωνεται και τα υπολοιπα ειναι παρηγορια στον αρρωστο.

RZA

Πραγματικά απορώ πως το τουρκικό σαξες-στόρι έχει πείσει αρκετούς από εμάς!!!
Ναί τα τελευταία χρόνια η τουρκική οικονομία γνώρισε μεγάλη άνθηση, ναι έχουν αυξηθεί πληθυσμιακά αλλά αυτό δεν είναι επίτευγμα του Ερντό αλλά του γεγονότος πως η πλειοψηφία
ζει σε συνθήκες δικές μας δεκαετίας 50′.
Έχουν βαριά βιομηχανία αλλά στην συντρηπτική της πλειοψηφία είναι φασόν που μόνο συναρμολογεί. Η πτώση της λίρας προκαλεί τεράστια προβλήματα στη “βιομηχανία” τους καθώς ανεβαίνει το κόστος αγοράς των πρώτων υλών για τις “συναρμολογήσεις” τους.
Προσπαθούν εδώ και χρόνια να γίνουν ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου και το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να συγκρουστούν σχεδόν με όλες τις μουσουλμανικές χώρες.
Συγκρούονται με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ,κλπ, κάνουν λικοφιλία με τους Ρώσους, και φαντάζεστε τώρα πως θα τους αφήσουν να κρατήσουν ότι έχουν καταλάβει σε Συρία και Ιράκ!!!!
Κάποιοι στην Αμερική επίσης δεν έχουν ξεχάσει το Κουρδιστάν. Αν φύγει ο φράντζας το αγγούρι που περιμένει τον Ερντό είναι μεγάλο….

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Το πρώτο F-16V ανοίγει φτερά και έπεται άμεση συνέχεια στα Viper!

37
Για πολλούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 Peace Xenia III και IV σε F-16V δεν είναι -ακόμη- κάτι το χειροπιαστό. Eντούτοις η διαδικασία...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 2.29

Related News

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Καλόπιστη κριτική και μερικές διευκρινίσεις προς αποφυγή παρανοήσεων

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρηςπριν συνεχίσουμε με τη σειρά άρθρων για τον εκσυγχρονισμό των όλμων, με αφορμή σχόλια αναγνωστών, θα κάνουμε μια παρένθεση για κάποιες...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

Η νέα νοοτροπία της ΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, είναι έτοιμη να εμφανιστεί και στο πρόγραμμα των F-16V....