Από τα killer drones στα ατομικά κατασκοπευτικά nano-UAVs

2
1819
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ποιά αναγνωριστικά; Στο μέλλον, ο στρατιώτης θα βγάζει ένα νανο-drone και θα εκτελεί την αναγνώριση μόνος του! Ο αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει να εξοπλίσει τις διμοιρίες του με μικροσκοπικά αναγνωριστικά UAV, όπως το Black Hornet, τα οποία θα κατοπτεύουν το πεδίο της μάχης αποκαλύπτοντας τις θέσεις και την δύναμη του αντιπάλου.

Το συμβόλαιο ύψους 39,6 εκατ. δολαρίων που ανέθεσε στην εταιρία FLIR Systems αφορά την προμήθεια απροσδιόριστου αριθμού Black Hornet PRS (Personal Reconnaissance System) τα οποία μπορούν να απογειωθούν από την παλάμη ενός χεριού. Τα νανο-drones του τύπου έχουν μήκος μόλις 16,7 εκ. και βάρος λιγότερο από 33 γραμμάρια, όμως μπορούν με μια φόρτιση να εκτελούν αναγνώριση επί 25 λεπτά σε ακτίνα 1,2 μιλίων με ταχύτητα μέχρι 13,35 μίλια/ώρα. Το βίντεο που ακολουθεί είναι από τις δοκιμές του PRS.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, μπορούν να παίρνουν φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και να μεταδίδουν «ζωντανά» βίντεο (live video feed) στους χειριστές τους οι οποίοι δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από έναν σταθμό επιγείου ελέγχου χειρός που θα επικοινωνεί μέσω AES 256 encryption με το drone. Το Black Hornet δύναται να επιχειρεί σε θερμοκρασίες από -10ο C έως 43ο C και με ταχύτητα ανέμου μέχρι 20 κόμβους.

Η πρώτη παρτίδα νανο-drones είναι ήδη υπό παράδοση στο πλαίσιο του προγράμματος Soldier Borne Sensor και θα εφοδιάσει μικρές μονάδες και διμοιρίες που απαιτούν αναγνώριση σε πραγματικό χρόνο ενώ αναπτύσσονται για επιχειρήσεις. Για τον αμερικανικό Στρατό, η δυνατότητα να βλέπει ο στρατιώτης γύρω του και μακρύτερα απ’ ότι μπορούσε μέχρι σήμερα κάνει προφανώς την διαφορά.

Οι σύγχρονες τάσεις δείχνουν ότι η αναγνώριση περνά πλέον στο επόμενο επίπεδο και γίνεται «εργαλείο» του ίδιου του στρατιώτη. Όπως είχε γράψει η Π&Δ παλαιότερα, τα drones δεν γίνονται απλώς πιο μικρά αλλά και καλύτερα προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ανάγκες.

Πιο… hardcore, οι Πεζοναύτες είναι σε θέση να φτιάχνουν εν εκστρατεία μικρά αναγνωριστικά drones για επιχειρήσεις συμβατικών δυνάμεων χρησιμοποιώντας φορητούς 3D εκτυπωτές. Θα μπορούσε να ήταν σκηνή από την ταινία ‘Starship Troopers’ αλλά η δυνατότητα υπάρχει και οι Πεζοναύτες μπορούν να κατασκευάζουν μικρά UAV «Nibbler» με τρισδιάστατους «εκτυπωτές εκστρατείας».

Τοποθετημένοι σε πτυσσόμενα κοντέινερ, οι εκτυπωτές δύνανται να μεταφερθούν σχετικά εύκολα σε προωθημένες θέσεις και να αρχίσουν την παραγωγή σε μικρό χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι το Σώμα Πεζοναυτών έχει πρωτοπορήσει «εκτυπώνοντας» πυρομαχικά και ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων, όμως η διάθεση UAV επιτήρησης κατά παραγγελία ανοίγει –κυριολεκτικά– νέους ορίζοντες.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aris
Guest
Άρης

Τι εννοεί πυρομαχικά σε 3d printer;
Κάλυκα και βλήμα να το καταλάβω αλλά μπαρούτι πως; Σαν τα κυνηγετικά που φτιάχνουμε σπίτι;
Επίσης τους κινητήρες πως τους φτιάχνουν; Εκτός αν έχουν έτοιμους και απλά τους μοντάρουν.

seb
Guest
seb

Οπως τα λες. Δεν βγάζουν “έτοιμα” προϊόντα, είναι μέρος της παραγωγικής διαδικασίας.
Αν και στο μέλλον τίποτε δεν αποκλείεται. Όχι πολλά χρόνια πριν, μόνο “ταχεία πρωτοτυποποίηση” μπορούσαν να κάνουν και ήταν για λίγους. Τώρα ακόμα και με χιλιάρικο μπορεί να τα έχει ο “καθένας”. Και άμα πιάνουν τα χέρια σου, φτιάχνεις και μόνος σου.