Η NASA άλλαξε την τροχιακή θέση μικροδορυφόρου που χρησιμοποιεί για καύσιμο νερό

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Δύο μικροσκοπικά διαστημόπλοια κατόρθωσαν να κατευθύνουν το ένα το άλλο, συνθέτοντας το τελευταίο επιστημονικό κατόρθωμα της NASA.

Όπως αναφέρει το «Science Alert», τα δύο διαστημόπλοια έχουν μέγεθος κουτιού και περιστρέφονται γύρω από Γη. Για την ακρίβεια είναι δύο μικροδορυφόροι διαστάσεων 10cm x 10cm x 10cm, με ικανότητα επικοινωνίας και κινητήρα που χρησιμοποιεί νερό.

Το πείραμα ξεκίνησε όταν ο ένας μικροδορυφόρος, που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 9km από τον δεύτερο, έδωσε εντολή στον άλλο να αρχίσει τη λειτουργία του κινητήρα και να πλησιάσει. Για να συμβεί αυτό, το νερό μετατράπηκε σε ατμό, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε να κινήσει το σκάφος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος η παρέμβαση του ανθρώπου περιορίστηκε στην αρχική εντολή, με τους δύο μικροδορυφόρους να κάνουν τα υπόλοιπα.

Η επίδειξη είναι τμήμα του προγράμματος «Small Spacecft Technology Program» (SSTP) και μέρος της προσπάθειας της NASA να αναπτύξει μικρά διαστημόπλοια, για να υποστηρίξει την εξερεύνηση του Διαστήματος, τις διαστημικές αποστολές και τα αεροναυπηγικά εγχειρήματα.

Κλειδί του πειράματος ήταν να δείξει ότι ο άνθρωπος μπορεί να εκκινήσει μια διαδικασία, και μετά το διαστημόπλοιο να μεριμνήσει για τα σχετικά, στοχεύοντας έτσι στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση αυτόνομων οχημάτων.

Μελλοντικά δεν θα απαιτείται η συνεχής αποστολή λεπτομερών οδηγιών από τη Γη στα οχήματα εξερεύνησης, όπως γίνεται σήμερα με το Curiosity. Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να μην έχει εφαρμογή αποκλειστικά στο Διάστημα…

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
npo
Member
Famed Member
npo

Συγνώμη βρε συ ΠΤΗΣΗ αλλά ΔΕΝ χρησιμοποιεί για καύσιμο νερό, για προωθητικό το χρησιμοποιεί το νερό. Έχει μεγάλη διαφορά. Το νερό Η2Ο το πολύ πολύ να βράσει, αλλά όσο και να προσπαθήσετε δν καίγεται..